Gids over de EN-normen. Overzichtsgids van Ansell over de EN-normen die gelden voor handbescherming in de EU.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gids over de EN-normen. Overzichtsgids van Ansell over de EN-normen die gelden voor handbescherming in de EU."

Transcriptie

1 Gids over de EN-normen Overzichtsgids van Ansell over de EN-normen die gelden voor handbescherming in de EU. Versie

2

3 INHOUD 3 Inhoud 4 Over de PBM-wetgeving 5 Samenwerken met Ansell 6 Richtlijn 89/656/EEG over het leveren van PBM's 7 Voldoen aan de nieuwe PBM-Richtlijn 9 Algemene vereisten voor beschermende handschoenen 15 Mechanische bescherming 19 Bescherming tegen chemicaliën & micro-organismen 27 Thermische bescherming 31 Bescherming tegen radioactieve besmetting & ioniserende straling 35 Elektrostatische bescherming 39 Bescherming door elektrische isolatie 43 Lasbescherming 45 Andere voorschriften

4 4 OVER DE EN-NORMEN Over de PBM-wetgeving In 1989 en 1990 keurde de Europese Raad van Ministers een voorstel van de Europese Commissie goed om een nieuwe Richtlijn over gezondheid en veiligheid uit te werken. De Richtlijn bevatte een specifieke en belangrijke belofte: om alle Europese arbeiders in gezondere en veiligere omstandigheden laten werken. Deze verbintenis om best practices toe te passen maakt deel uit van de wettelijk bindende kaderrichtlijn 89/391/EEG die algemene richtlijnen geeft voor veiligheid en gezondheid op het werk. Richtlijn 89/391/EEG legt de verantwoordelijkheid bij de werkgevers om over het welzijn van hun werknemers te waken. De werkgevers moeten bewijzen dat zij hun arbeiders voor hun taken beschermende handschoenen van de hoogste kwaliteit ter beschikking stellen die voldoen aan de Richtlijn en alle relevante veiligheidsnormen halen. Diverse andere Richtlijnen ondersteunen Richtlijn 89/391/EEG. Richtlijn 89/656/EEG over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op de werkplek bepaalt hoe de beschermingsmiddelen moeten worden gebruikt.

5 SAMENWERKEN MET ANSELL 5 Samenwerken met Ansell Alles wat u nodig heeft om de veiligste keuze te maken Geen enkele fabrikant is beter in staat dan Ansell om werkgevers te helpen de eisen van de PBM-wetgeving correct te interpreteren en hun werknemers de veiligste keuze te bieden. Als de wereldleider in handbescherming bieden wij een uitgebreid assortiment handschoenen die volledig beantwoorden aan de geest en de letter van de Europese voorschriften. U kan erop vertrouwen dat alle Ansell-veiligheidsproducten voldoen aan de strengste PBM-normen en dat de productie, tests, verpakking en documentatie ervan volledig in overeenstemming zijn met de huidige Europese wetgeving. De eisen en kwaliteitscontroles die Ansell voor zijn eigen handschoenen hanteert, gaan vaak veel verder dan wat de wet oplegt. Ansell levert ook uitvoerige documentatie, met zeer gedetailleerde handschoenbeschrijvingen en informatie over de gebruikte materialen, zodat u met kennis van zaken een keuze kan maken. Wenst u meer hulp bij uw handschoenenselectie of vraagt u zich af welke handschoen het meest geschikt is voor een specifieke taak? Neem dan contact op met uw Ansell-vertegenwoordiger. Uw vertegenwoordiger kan voor u een afspraak maken met een expert in handbescherming. Hij observeert hoe u momenteel handschoenen gebruikt en doet aanbevelingen over de optimale handschoenen voor uw specifieke werkplek. Ga voor meer informatie naar

6 6 RICHTLIJN PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN Richtlijn 89/656/EEG over het leveren van PBM's Vier artikels uit de Richtlijn verdienen bijzondere aandacht, omdat ze een aanzienlijke verantwoordelijkheid voor de werkgevers inhouden: ARTIKEL 3 Artikel 3 bepaalt dat Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's) moeten worden gebruikt wanneer risico's niet te vermijden zijn. Op alle werkplekken dienen risicoevaluaties te worden gemaakt om de risiconiveaus te bepalen. ARTIKEL 4 Artikel 4 bepaalt dat de werkgever zijn werknemers moet informeren over de geëvalueerde risico's op de werkplek, aangepaste en goed passende PBM's ter beschikking moet stellen die voldoen aan de EU-normen en uitleg moet geven over het correcte gebruik ervan. Werkgevers moeten erop toezien dat PBM's alleen gebruikt worden voor de toepassingen waarvoor de fabrikant ze bestemd heeft en overeenkomstig zijn instructies. ARTIKEL 5 Artikel 5 verplicht de werkgever om: 1. De risico's op de werkplek te onderzoeken en het risiconiveau voor de werknemers te evalueren. 2. Bepaal welke eigenschappen de handschoenen moeten hebben om de werknemers te beschermen. 3. Ervoor te zorgen dat alle handschoenen die op de werkplek gebruikt worden, voldoen aan de PBMrichtlijn. 4. Vergelijk de waarden van de verschillende beschikbare soorten bescherming. 5. Alle evaluaties en redenen om een bepaald handschoentype te kiezen te registreren en te bewaren. Als de risico's op één of andere manier zouden wijzigen, bijvoorbeeld omdat er een nieuwe chemische stof of een nieuw industrieel proces wordt gebruikt, moet het evaluatie- en selectieproces worden herhaald. ARTIKEL 6 Artikel 6, ten slotte, verplicht de lidstaten om schriftelijke regels op te stellen voor werkpleksituaties waarin het gebruik van PBM's als verplicht wordt beschouwd. Werkgevers moeten op de hoogte zijn van de regels en ze volledig naleven. Om in overeenstemming met de voorschriften te handelen moeten werkgevers Persoonlijke Beschermingsmiddelen selecteren die niet alleen voldoen aan de geldende PBMwetgeving en de relevante veiligheidsnormen, maar ook aantoonbaar van goede kwaliteit zijn en optimaal geschikt voor de taak waarvoor ze bedoeld zijn.

7 RICHTLIJN PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN 7 Voldoen aan de nieuwe PBM-richtlijn In maart 2016 keurden de Europese Raad en het Europees Parlement na amendering de nieuwe PBM-richtlijn goed die door de Europese Commissie was voorgesteld. Deze nieuwe PBM-richtlijn vervangt de oorspronkelijke PBM-richtlijn 89/686/EEG uit De nieuwe Richtlijn geldt zowel voor privégebruikers voor bescherming tegen hitte (bijv. ovenwanten) als voor distributeurs die PBM-producten verkopen. De Richtlijn bevat extra vereisten voor de conformiteitsbeoordeling, zoals een intern productiecontrolesysteem en geldige typecertificaten voor maximaal 5 jaar. De Richtlijn legt ook specifieke eisen op aan alle economische actoren in de bevoorradingsketen en extra documentatievereisten in verband met de gebruiksaanwijzingen en conformiteitsverklaringen. De nieuwe PBM-richtlijn deelt handschoenen nu in drie klassen in op basis van risicodefinities. Categorie I: Minimale risico's Bij handschoenen van eenvoudig ontwerp die bescherming bieden tegen beperkte risico s, zoals huishoudhandschoenen, mogen de fabrikanten zelf de handschoenen testen en certificeren. CATEGORIE II: Andere risico's dan deze van de Categorieën I en III PBM's die ontworpen zijn om bescherming te bieden tegen middelzware risico s (bijv. handschoenen voor algemene manipulatietaken met een goede snij-, perforatie- en schuurweerstand) moeten door een onafhankelijke erkende keuringsorganisatie getest en gecertificeerd worden. Alleen deze erkende keuringsorganisaties mogen een CE-markering toekennen. Zonder een correcte CE-markering mogen de handschoenen niet worden verkocht of gebruikt. Elke erkende organisatie heeft haar eigen identificatienummer. De naam en het adres van de erkende organisatie die het product certificeert moeten op de gebruiksaanwijzingen van de handschoenen vermeld staan. Categorie III: Zeer zware risico's, die de dood of onherstelbare gezondheidsschade kunnen veroorzaken PBM's die ontworpen zijn om te beschermen tegen de hoogste risiconiveaus (zoals chemicaliën, biologische risico's, elektrische schokken, werken aan apparaten onder spanning) moeten eveneens worden getest en gecertificeerd door een erkende keuringsorganisatie. Daarnaast moet het systeem voor kwaliteitszorg dat de fabrikant gebruikt om de homogeniteit van de productie te garanderen, apart gecontroleerd worden. De organisatie die deze evaluatie uitvoert, moet eveneens vermeld worden op de gebruiksaanwijzingen door middel van een nummer naast de CE-markering. In dit geval is het nummer 0493.

8

9 ALGEMENE VEREISTEN VOOR BESCHERMINGSHANDSCHOENEN 9 Algemene vereisten voor beschermingshandschoenen Ansell is de veiligheidsexpert inzake handschoenen. U kan erop vertrouwen dat al onze producten voldoen aan en zelfs beter presteren dan de algemene vereisten en de specifieke eisen inzake constructie, comfort, efficiëntie en markeringen.

10 10 ALGEMENE VEREISTEN Norm EN 420: 2003 Algemene vereisten voor beschermingshandschoenen Toepassingsgebied Deze norm definieert de algemene vereisten inzake ontwerp en opbouw, onschadelijkheid, comfort, doeltreffendheid, markering en informatie die voor alle beschermingshandschoenen gelden. Deze norm kan ook voor armbeschermers gelden. De belangrijkste punten vindt u hieronder. Voor sommige handschoenen, die voor zeer gespecialiseerde toepassingen ontworpen zijn, zoals handschoenen voor chirurgen of elektriciens, gelden andere strenge en taakgebonden normen. (Meer informatie op verzoek verkrijgbaar.) Definitie Een handschoen is een persoonlijk beschermingsmiddel dat de hand of een gedeelte van de hand tegen gevaren beschermt. Ze kan ook een gedeelte van de voorarm en de arm bedekken. Prestatieniveaus maken duidelijk hoe een handschoen in een specifieke test gepresteerd heeft en hoe het resultaat van die test kan worden beoordeeld. Niveau 0 betekent dat de handschoen ofwel niet getest werd ofwel onder het minimale prestatieniveau blijft. Hogere getalen stemmen overeen met hogere prestatieniveaus. Prestatieniveau X betekent dat de testmethode niet geschikt is voor het handschoenstaal. Vereisten Uitvoering en ontwerp van handschoenen Handschoenen moeten de grootst mogelijke bescherming bieden in de voorspelbare omstandigheden van het eindgebruik. Wanneer de handschoen naden bevat, mag de sterkte van de naden de algemene prestaties van de handschoen niet verminderen. Onschadelijkheid De handschoenen zelf mogen geen gevaren opleveren voor de gebruiker. De ph van de handschoenen moet tussen 3,5 en 9,5 liggen. Het gehalte aan chroom (VI) moet zo laag zijn, dat het niet te detecteren is (< 3 ppm). Handschoenen in natuurrubber moeten volgens EN getest worden op proteïnes die vrij kunnen komen.

11 ALGEMENE VEREISTEN 11 Wasinstructies Als er wasinstructies worden gegeven, mag het prestatieniveau niet gedaald zijn na het maximaal aanbevolen aantal reinigingscycli. Elektrostatische eigenschappen Antistatische handschoenen die ontworpen zijn om het risico op elektrostatische ontladingen te beperken, moeten getest worden volgens EN De gemeten testwaarden moeten op de gebruiksaanwijzing vermeld worden. Er mag GEEN elektrostatisch pictogram worden gebruikt. Absorptie en transmissie van waterdamp Indien vereist, moet de handschoen waterdamp doorlaten (5 mg/cm².u). Als een handschoen geen waterdamp doorlaat, zou dit minstens 8 mg/cm 2 gedurende 8 uur moeten zijn. Markeringen & Informatie Markering van de handschoen Elke handschoen zou met de volgende informatie gemarkeerd moeten zijn: -- De naam van de fabrikant -- De naam en de maat van de handschoen -- CE-markering -- Pictogrammen die bij de handschoen horen, met de relevante prestatieniveaus en een verwijzing naar de EN-norm De markering moet tijdens de hele levensduur van de handschoen leesbaar blijven. Als de eigenschappen van de handschoen markering op de handschoen onmogelijk maken, dient de markering op de directe verpakking te staan. Markering van de directe verpakking van de handschoenen Naam en adres van de fabrikant of vertegenwoordiger Naam en maat van de handschoen CE-markering Gebruiksinformatie -- eenvoudig ontwerp: 'Uitsluitend voor minimale risico's' -- intermediair of complex ontwerp: de relevante pictogrammen Wanneer de bescherming tot een deel van de hand beperkt is, moet dat vermeld worden (bijv. 'referentie met alleen palmbescherming'). Een adres of telefoon waar verdere informatie kan worden verkregen

12 12 ALGEMENE VEREISTEN Norm EN 420: 2003 Algemene vereisten voor beschermingshandschoenen Gebruiksaanwijzing (te leveren wanneer de handschoen op de markt gebracht wordt) Naam en adres van de fabrikant of vertegenwoordiger Naam van de handschoen Beschikbare maten CE-markering Was- & opslaginstructies Gebruiksaanwijzingen en -beperkingen Een lijst met stoffen die in de handschoen gebruikt worden en waarvan bekend is dat ze allergieën veroorzaken Een lijst met alle bestanddelen van de handschoen moet op verzoek beschikbaar zijn Naam en adres van de Erkende Organisatie die het product gecertificeerd heeft

13 ALGEMENE VEREISTEN 13 Maattabel De juiste maat is essentieel voor handschoencomfort. Een lintmeter is ideaal om de handschoenmaat te bepalen. Gebruik de lintmeter om de omtrek van de handpalm te meten aan de grootste breedte (in mm of inch). Vergelijk die meting met de tabel hierbij. Deze meetmethode houdt geen rekening met alle mogelijke variaties in handmaten. Sommige arbeiders hebben bijvoorbeeld langere vingers dan gemiddeld, andere kortere. Handschoenen die een halve of zelfs een hele maat groter of kleiner zijn, passen soms beter. XS S M L XL XXL MAAT KLEURCODE MANCHET Paars Rood Geel Bruin Zwart Lichtblauw HANDOMTREK 152 mm 178 mm 203 mm 229 mm 254 mm 279 mm

14

15 MECHANISCHE BESCHERMING 15 Mechanische bescherming Richtlijnen voor handschoenen gedragen door arbeiders die bescherming nodig hebben tegen voorwerpen die de huid kunnen schuren, snijden of perforeren, zonder in te boeten aan comfort of beweeglijkheid tijdens het werken.

16 16 MECHANISCHE BESCHERMING Norm EN 388: 2016 Handschoenen die beschermen tegen mechanische risico's. Toepassingsgebied Deze norm is van toepassing op alle types van handschoenen die beschermen tegen fysische en mechanische gevaren als gevolg van schuren, snijden, perforeren en scheuren. Definitie & vereisten Bescherming tegen mechanische gevaren wordt aangeduid door een pictogram gevolgd door 5 of 6 prestatieniveaus, die telkens overeenstemmen met de testresultaten voor een specifiek risico. De letter op de vijfde positie stemt overeen met het ISOsnijweerstandsniveau. De letter "P" op de zesde positie staat voor handschoenen die een gecertificeerde schokbescherming bieden. Het pictogram mechanische risico s gaat samen met 6 prestatieniveaus (a-f). a. Schuurweerstand Gebaseerd op het aantal cycli dat nodig is om door het handschoenstaal te schuren. b. Snijweerstand Gebaseerd op het aantal cycli dat nodig is om bij een constante snelheid door het handschoenstaal te snijden. c. Scheurweerstand Gebaseerd op de kracht die nodig is om het handschoenstaal te scheuren. d. Perforatieweerstand Gebaseerd op de kracht die nodig is om het handschoenstaal te doorboren met een punt van standaardafmetingen. e. ISO Snijweerstand Gebaseerd op de kracht die nodig is om onder specifieke omstandigheden door het handschoenstaal te snijden met een specifieke snijtesttoestel (bijv. een Tomodynamometer). f. EN Schokbescherming Gebaseerd op de gemeten energie- en krachttransmissie wanneer een gewicht op het handschoenstaal valt.

17 MECHANISCHE BESCHERMING 17 Bepaling prestatieniveau a Schuurweerstand (cycli) b Snijweerstand (Snijtest/Index) c Scheurweerstand (newton) d Perforatieweerstand (newton) ,2 2,5 5,0 10,0 20, e ISO snijweerstand (newton) f EN Schokbescherming a b c d e f GESLAAGD (P) of NIET GESLAAGD (geen markering) Niveau X kan ook gelden voor a tot f hierboven, wat 'niet getest' of 'niet van toepassing' betekent Deze prestatieniveaus moeten duidelijk vermeld worden naast het pictogram, op de handschoenen en op de directe verpakking van de handschoenen.

18

19 BESCHERMING TEGEN CHEMICALIËN & MICRO-ORGANISMEN 19 Bescherming tegen chemicaliën & micro-organismen Richtlijnen voor handschoenen gedragen door arbeiders die bescherming nodig hebben tegen gevaarlijke chemicaliën en/of micro-organismen.

20 20 BESCHERMING TEGEN CHEMICALIËN & MICRO-ORGANISMEN Norm pren ISO 374: 2016 Handschoenen die beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen Toepassingsgebied Deze norm duidt de vereisten van handschoenen aan om de gebruiker te beschermen tegen chemicaliën en/of micro-organismen. Definities Penetratie Penetratie is de beweging van een chemisch product en/of micro-organisme doorheen poreuze materialen, naden, gaatjes of andere tekortkomingen in het materiaal van een beschermingshandschoen op niet-moleculair niveau. Permeatie De rubberen en plastic lagen in handschoenen werken als een barrière voor chemicaliën. Daarom is het noodzakelijk om de doorbraaktijden te meten, dat wil zeggen de tijd die een gevaarlijke vloeistof nodig heeft om tot de huid door te dringen. Alle geteste chemicaliën worden ingedeeld in de klassen 0 tot 6, afhankelijk van hun prestaties inzake doorbraaktijd. DOORBRAAKTIJD BESCHERMINGSINDEX DOORBRAAKTIJD BESCHERMINGSINDEX > 10 minuten Klasse 1 > 120 minuten Klasse 4 > 30 minuten Klasse 2 > 240 minuten Klasse 5 > 60 minuten Klasse 3 > 480 minuten Klasse 6 Degradatie Soms gedragen chemische beschermingshandschoenen zich als sponsen: ze zuigen vloeistoffen op, zodat die met de huid in contact komen. Dit zorgt voor degradatie of afbraak van de handschoen. Degradatie staat voor de achteruitgang van één of meer eigenschappen van het materiaal van een beschermingshandschoen door contact met een chemische stof. Tekenen van degradatie zijn afschilferen, opzwellen, uit elkaar vallen, broos worden, van kleur veranderen, veranderen van afmetingen, veranderen van uitzicht, harder worden, zachter worden, enz.

21 BESCHERMING TEGEN CHEMICALIËN & MICRO-ORGANISMEN 21 Vereisten Chemische beschermingshandschoenen: Penetratie: een handschoen mag niet lekken wanneer ze aan een lucht- en waterlektest onderworpen wordt. Permeatie: Een handschoen dient te voldoen aan de minimumvereisten van Type C, minstens Niveau 1 (meer dan 10 min) bij blootstelling aan één chemische stof uit de lijst van chemicaliën van deel 1. Degradatie: De wijziging in perforatieweerstand na contact met een chemische stof moet worden getest voor alle chemicaliën waarvoor de handschoen bescherming claimt en het resultaat moet in de gebruiksaanwijzingen worden vermeld. Lange handschoenen: Als een chemische beschermingshandschoen 40 cm of langer is, moet ook de manchetzone worden getest op permeatie. Handschoenen die beschermen tegen micro-organismen: Penetratie: Voor deze handschoenen gelden dezelfde vereisten als voor chemische handschoenen, als bescherming tegen bacteriën en schimmels wordt geclaimd. Virusbescherming: Voor handschoenen die bescherming tegen virussen claimen, geldt een extra test volgens ISO Lange handschoenen: Als een chemische beschermingshandschoen 40 cm of langer is, moet ook de manchetzone worden getest op viruspenetratie. WAARSCHUWING: De informatie over chemische weerstand weerspiegelt niet noodzakelijk de echte veilige gebruiksduur op de werkplek.

22 22 BESCHERMING TEGEN CHEMICALIËN & MICRO-ORGANISMEN Norm pren ISO 374: 2016 Handschoenen die beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen Markeringen van chemische beschermingshandschoenen Bij het pictogram van handschoenen met chemische weerstand moeten ook de codeletters voor handschoenen van Type A en Type B staan. Bij handschoenen van Type C staat geen codeletter. Deze codeletters verwijzen naar een lijst van chemicaliën in de norm (zie volgende pagina). Bij handschoenen van Type C bedraagt de minimale doorbraaktijd 10 min voor één chemische stof, bij Type C is dit 30 min voor minstens 3 chemicaliën en bij Type A is dit 30 min voor minstens 6 chemicaliën uit de lijst. Markeringen & Informatie CE-markering Was- & opslaginstructies Gebruiksaanwijzingen en -beperkingen Degradatieresultaten voor geclaimde chemicaliën Een lijst met stoffen die in de handschoen gebruikt worden en waarvan bekend is dat ze allergieën veroorzaken Een lijst met alle bestanddelen van de handschoen moet op verzoek beschikbaar zijn Naam en adres van de Erkende Organisatie die het product gecertificeerd heeft Raadpleeg de chemische gids op de Ansell-website:

23 BESCHERMING TEGEN CHEMICALIËN & MICRO-ORGANISMEN 23 Chemicaliën CODELETTER CHEMISCHE STOF CAS-NUMMER KLASSE A Methanol Primaire alcohol B Aceton Keton C Acetonitril Nitrilsamenstelling D Dichloormethaan Gehalogeneerde koolwaterstoffen E Koolstofdisulfide Zwavel met organische stoffen F Tolueen Aromatische koolwaterstoffen G Diëthylamine Amine H Tetrahydrofuraan Heterocyclisch en ethersamenstelling I Ethylacetaat Ester J n-heptaan Verzadigde koolwaterstoffen K Natriumhydroxide 40% Anorganische basen L Zwavelzuur 96% Anorganische minerale zuren, oxiderend M Salpeterzuur 65% Anorganische minerale zuren, oxiderend N Azijnzuur 99% Organische zuren O Ammoniak 25% Anorganische basen P Waterstofperoxide 30% Peroxide S Fluorwaterstofzuur 40% Anorganische minerale zuren T Formaldehyde 37% Aldehyde

24 24 BESCHERMING TEGEN CHEMICALIËN & MICRO-ORGANISMEN Norm EN 374: 2016 Handschoenen die beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen Markering van handschoenen die beschermen tegen micro-organismen Voor handschoenen die beschermen tegen bacteriën en schimmels wordt het pictogram voor biologische risico's gebruikt. Dergelijke beschermende handschoenen moeten worden getest overeenkomstig EN 374-2: 2013 op lekdichtheid. Voor handschoenen die beschermen tegen bacteriën, schimmels en virussen wordt onder het pictogram de term "VIRUS" vermeld. Voor deze beschermingsnorm moeten de handschoenen worden getest overeenkomstig EN 374-2: 2013 voor bacteriën en schimmels en oveeenkomstig ISO16604: 2004 (Methode B) getest met behulp van de bacteriofaagpenetratietest.

25 BESCHERMING TEGEN CHEMICALIËN & MICRO-ORGANISMEN 25 Norm EN 16778: 2016 Voor het meten van dimethylformamide (DMF of DMFa) in handschoenen Toepassingsgebied Deze norm beschrijft de testmethode om de aanwezigheid van dimethylformamide (CAS ) in handschoenmaterialen te bepalen. Definitie Dimethylformamide, vaak afgekort als DMF, DMFa of DMFo, is een vluchtig oplosmiddel dat gevaarlijk is bij inademing en dat ook door de huid kan dringen. Momenteel bestaan er geen voorschriften voor contact van deze stof met de huid. Norm EN beschrijft een geharmoniseerde testmethode (GEEN vereiste of limietwaarde) om het gehalte aan DMFa in handschoenmaterialen te meten. Testmethode Twee teststalen - zie illustratie hieronder - van één handschoenenpaar worden getest in de specifieke omstandigheden die in deze norm worden bepaald. Legende: 1 Snede d (30 ± 5) mm OPMERKING: Het grijze gedeelte is de teststrook Figuur 1 De teststrook uitsnijden Extractie vindt plaats gedurende 30 minuten bij 70 C met methanol als extractiemedium. Het DMFa-gehalte wordt geanalyseerd en gemeten met een gaschromatograaf/massaspectrometer. Het resultaat is het gemiddelde van de twee gemeten waarden. Het kan op verzoek beschikbaar worden gemaakt.

26

27 THERMISCHE BESCHERMING 27 Thermische bescherming Richlijnen voor handschoenen gedragen door arbeiders die bescherming nodig hebben tegen hitte, koude, vlammen en andere thermische omstandigheden.

28 28 THERMISCHE BESCHERMING Norm EN 407: 2004 Handschoenen die beschermen tegen de risico's hitte en/of vlammen Toepassingsgebied Deze norm bepaalt de thermische prestaties van handschoenen die beschermen tegen hitte en/of vlammen Definities & Vereisten Het pictogram hitte en vlam gaat samen met 6 prestatieniveaus: a. Weerstand tegen ontbranding (Prestatieniveau 0 4) Gebaseerd op de tijd dat het materiaal blijft branden en gloeien nadat de ontstekingsbron is verwijderd. De naden van de handschoen mogen na een ontstekingstijd van 15 seconden niet loskomen. b. Weerstand tegen contacthitte (Prestatieniveau 0 4) Gebaseerd op het temperatuurbereik ( C) waarbij de drager gedurende minstens 15 seconden geen pijn voelt. Als een EN-niveau 3 of hoger behaald wordt, moet het product minstens een EN-niveau 3 in de ontvlambaarheidstest halen. In het andere geval wordt het maximumniveau voor contacthitte als niveau 2 aangeduid. c. Weerstand tegen geleidingshitte (Prestatieniveau 0 4) Gebaseerd op de tijd dat de handschoen de hitteoverdracht van een vlam kan vertragen. Er mag alleen een prestatieniveau vermeld worden, wanneer de handschoen prestatieniveau 3 of 4 haalt in de ontvlambaarheidstest. d. Weerstand tegen stralingshitte (Prestatieniveau 0-4) Gebaseerd op de tijd dat de handschoen de hitteoverdracht kan vertragen wanneer ze aan een bron van stralingswarmte is blootgesteld. Er mag alleen een prestatieniveau vermeld worden, wanneer de handschoen prestatieniveau 3 of 4 haalt in de ontvlambaarheidstest. e. Weerstand tegen kleine spatten gesmolten metaal (Prestatieniveau 0 4) Het aantal druppels gesmolten metaal dat nodig is om de handschoen tot een bepaald niveau op te warmen. Er mag alleen een prestatieniveau vermeld worden, wanneer de handschoen prestatieniveau 3 of 4 haalt in de ontvlambaarheidstest. f. Weerstand tegen grote hoeveelheden gesmolten metaal (Prestatieniveau 0 4) Het gewicht van gesmolten metaal dat nodig is om vlekjes of gaatjes te veroorzaken in een namaakhuid die direct achter het handschoenstaal aangebracht is. De handschoen heeft de test niet doorstaan als druppels metaal op het handschoenmateriaal blijven kleven of als dat materiaal ontbrandt. Alle handschoenen met een EN 407-score moeten ook minstens prestatieniveau 1 halen voor schuren en scheuren.

29 THERMISCHE BESCHERMING 29 Norm EN 511: 2006 Handschoenen die beschermen tegen de koude Toepassingsgebied Deze norm geldt voor alle handschoenen die beschermen tegen geleidings- en contactkoude tot -50 C. Definities & Vereisten Bescherming tegen koude wordt aangeduid door een pictogram gevolgd door een reeks van drie prestatieniveaus, die naar specifieke beschermende eigenschappen verwijzen. Het pictogram kouderisico gaat samen met 3 prestatieniveaus:: a. Weerstand tegen geleidingskoude (prestatieniveau 0 4) Gebaseerd op de thermische isolatie die de handschoen biedt bij de koudeoverdracht via geleiding. b. Weerstand tegen contactkoude (prestatieniveau 0 4) Gebaseerd op de thermische weerstand van het handschoenmateriaal wanneer dit aan een koud voorwerp wordt blootgesteld. c. Penetratie door water (0 of 1) 0 = penetratie door water 1 = geen penetratie door water Alle handschoenen met een EN 511-score moeten minstens prestatieniveau 1 halen voor schuren en scheuren.

30

31 BESCHERMING TEGEN RADIOACTIEVE CONTAMINATIE & IONISERENDE STRALING 31 Bescherming tegen radioactieve contaminatie & ioniserende straling Richtlijnen voor handschoenen gedragen door arbeiders die bescherming nodig hebben tegen de gevaren van radioactieve besmetting en ioniserende straling.

32 32 BESCHERMING TEGEN RADIOACTIEVE CONTAMINATIE & IONISERENDE STRALING Norm EN 421: 2010 Handschoenen die beschermen tegen radioactieve contaminatie en ioniserende straling Toepassingsgebied Deze norm geldt voor handschoenen die beschermen tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting. Definities & Vereisten De aard van de bescherming blijkt uit een pictogram dat naar de specifieke beschermende eigenschappen verwijst. Radioactieve besmetting Om tegen radioactieve besmetting te beschermen, moet de handschoen vloeistofdicht zijn en moet ze de penetratietest beschreven in EN 374 doorstaan. Handschoenen die in handschoenkasten gebruikt worden, moeten bovendien slagen in een specifieke lektest onder verhoogde luchtdruk. Materialen kunnen vervormen door hun reactie op ozonbarstjes. Deze test is optioneel. Hij kan gebruikt worden als hulpmiddel om handschoenen te selecteren. Ioniserende straling Om tegen ioniserende straling te beschermen, moet de handschoen een zekere hoeveelheid lood of equivalent metaal bevatten, aangeduid als loodequivalentie. Deze loodequivalentie moet op elke handschoen gemarkeerd zijn.

33

34

35 ELEKTROSTATISCHE BESCHERMING 35 Elektrostatische bescherming Richtlijnen voor handschoenen gedragen door arbeiders die bescherming nodig hebben in explosieve (ATEX-)omgevingen of situaties die het risico op elektrostatische ontladingen vergroten.

36 36 ELEKTROSTATISCHE BESCHERMING Norm EN 1149 Elektrostatische eigenschappen Toepassingsgebied Deze norm bepaalt de voorschriften en testmethodes voor materialen die gebruikt worden voor de productie van elektrostatische dissiperende beschermingskleding (handschoenen) om elektrostatische ontladingen te voorkomen. Definitie & Vereisten Norm EN 420: 2003 bepaalt dat de elektrostatische eigenschappen moeten worden getest met de testmethodes die beschreven staan in EN EN : 2006 Deel 1 beschrijft de test om de oppervlakteweerstand (Ω) van het oppervlak te meten = de weerstand in ohm over het materiaaloppervlak, tussen twee elektroden (aangebracht op het teststaal), bij een spanning van 100±5V. EN : 2004 Deel 3 beschrijft de test om de halfwaardetijd T 50 (s) te meten = de tijd die verloopt tot een materiaal de elektrische lading die op dit materiaal via een elektrode is aangebracht, met 50% heeft verminderd. EN : 2007 STAAL I sensor EN : 1997 V bron METER Deel 2 beschrijft de test om de verticale weerstand (Ω) te meten = de weerstand in ohm door een materiaal, tussen twee elektroden op de tegenover elkaar liggende zijden van het teststaal, bij een spanning van 100±5V. Deel 5 bepaalt de criteria die moeten vervuld zijn voor antistatische handschoenen: Oppervlakteweerstand < 2,5x10 9 Ω (of soortelijke weerstand van het oppervlak < 5x10 10 Ω) of Halfwaardetijd van de lading T 50 < 4s Voor de verticale weerstand (Ω) worden er geen vaste criteria opgelegd. Volgens norm EN 420 wordt er geen pictogram voor antistatische eigenschappen gebruikt. I sensor STAAL V bron METER

37 ELEKTROSTATISCHE BESCHERMING 37 Norm EN Elektrostatische eigenschappen van beschermingshandschoenen die in explosieve (ATEX) omgevingen worden gebruikt. Toepassingsgebied Deze norm bepaalt dat elk materiaal in de handschoen een lage verticale weerstand moet hebben, d.w.z. < 10 8 ohm. Deze norm geldt voor explosieve omgevingen waarvoor EN 1149 niet altijd geschikt is. Definities & vereisten Verticale weerstand voor elk materiaal < 1,0 X 10 8 ohm (bij niet-verlijmde materialen dienen deze samen getest te worden) De test dient uitgevoerd te worden volgens EN (temperatuur 23 C en RV 25%) Markeringen De handschoenmarkeringen dienen overeen te stemmen met deze van EN 420: 2003.

38

39 ELEKTRISCH ISOLERENDE BESCHERMING 39 Elektrisch isolerende bescherming Richtlijnen voor isolerende handschoenen en wanten die samen met lederen beschermingshandschoenen worden gedragen door arbeiders die bescherming nodig hebben tegen mechanische en thermische risico's.

40 40 ELEKTRISCH ISOLERENDE BESCHERMING Norm EN 60903: 2003 Werken aan installaties onder spanning - isolerende handschoenen voor elektriciens Toepassingsgebied Deze norm geldt voor isolerende handschoenen en wanten (zowel gevoerd als ongevoerd) die ontworpen zijn om de drager te beschermen tegen elektrische schokken bij het werken aan installaties onder spanning. Rubberen isolatiehandschoenen moeten normaal samen met lederen beschermingshandschoenen worden gedragen, die over de isolerende handschoenen worden gedragen om mechanische bescherming te bieden. Vereisten Een isolerende handschoen om te werken aan installaties onder spanning is een product van Categorie III, zoals bepaald door de PBM-voorschriften. Een gecertificeerde handschoen om aan installaties onder spanning te werken moet voldoen aan de vereisten van norm EN 420, slagen in alle voorgeschreven tests en voldoen aan verscheidene vereisten van norm EN 60903, inzake mechanische en thermische prestaties (voor lage temperaturen), vlamvertraging en veroudering. Afhankelijk van hun toepassingsgebonden eigenschappen (= weerstand) kunnen rubberen isolatiehandschoenen bovendien getest worden voor: Zuren: bevredigende mechanische en diëlektrische prestaties na onderdompeling in sterk geconcentreerd zwavelzuur. Olie: bevredigende mechanische en diëlektrische prestaties na onderdompeling in olie. Ozon: bevredigende oppervlaktekwaliteit (barsten) en diëlektrische prestaties na contact met sterk geconcentreerd ozon. Zeer lage temperatuur: bevredigend indien geen scheuren, breuken of barsten zichtbaar bij het vouwen na 24 u bij -40 C. Schadelijke fysieke onregelmatigheden zijn niet toegelaten en elke handschoen moet apart worden geïnspecteerd en diëlektrisch getest. Isolerende handschoenen kunnen tot zes beschermingsklassen behoren, van 500 tot volt AC, afhankelijk van hun dikte. HANDSCHOE- NENKLASSE MAXIMALE GEBRUIKS- SPANNING (V AC) AC PROEF TESTSPANNING (V AC) , , , , , ,6 ENKELE LAAGDIKTE IN MM Periodieke inspectie en elektrisch hertesten Handschoenen van de klassen 1, 2, 3 en 4 zouden om de 6 maanden visueel en diëlektrisch moeten worden getest, ook deze die worden opgeslagen. Voor klassen 0 en 00 is visuele inspectie voldoende.

41 ELEKTRISCH ISOLERENDE BESCHERMING 41 Markeringen en Informatie Naast de identiteit van de fabrikant, de productnaam en de maat, de relevante normen (EN en EN 420: CE -markering) en het relevante pictogram (dubbele driehoek en het pictogram van een open boek) kan de markering ook - indien van toepassing - een categorie vermelden die de weerstand van de handschoenen tegen deze specifieke risico's aangeeft: CATEGORIE H: weerstand tegen oliën CATEGORIE A: weerstand tegen zuren CATEGORIE Z: weerstand tegen ozon CATEGORIE C: weerstand tegen zeer lage temperaturen CATEGORIE R: Categorieën H + A + Z (hierboven) Opmerking: Samengestelde handschoenen Voor isolerende handschoenen gemaakt van specifieke materialen (niet-natuurlijk rubber) zijn extra tests voor schuren (gewichtsvermindering) en snijden (niveau 2) vereist. Elektrisch isolerende handschoenen worden geleverd met extra ingebouwde mechanische bescherming. Samengestelde handschoenen zijn voorzien van een extra mechanisch symbool (hamer) en ze worden gewoonlijk gedragen zonder overhandschoenen. KLASSE DIKTE (MM): HANDSCHOENEN SAMENGESTELDE HANDSCHOENEN 00 0,50 1,8 0 1,0 2,3 1 1,5 2,8 2 2,3 3,3 3 2,9 3,6 4 3,6 4,2

42

43 LASBESCHERMING 43 Lasbescherming Richtlijnen voor handschoenen gedragen door arbeiders die bescherming nodig hebben tegen hitte en vlammen tijdens manueel lassen, snijden en aanverwante processen.

44 44 LASBESCHERMING Norm EN 12477: 2001 Handschoenen die beschermen bij het manueel lassen van metalen Toepassingsgebied Deze norm is van toepassing op beschermende handschoenen voor het manueel lassen en snijden van metalen en voor aanverwante processen. Vereisten EN 12477: Beschermende handschoenen voor lassers Norm voor het manueel lassen van metalen Voldoen aan EN 420, met uitzondering van de lengte: 300 mm: Maat mm: Maat mm: Maat mm: Maat mm: Maat mm: Maat 11 VEREISTEN (EN-NIVEAUS) TYPE A TYPE B (GROTE BEWEEGLIJKHEID, TIG-LASSEN) Schuren 2 1 Snijden 1 1 Scheuren 2 1 Perforatie 2 1 Ontvlambaarheid 3 2 Contacthitte 1 1 Geleidingshitte 2 - Kleine spatten 3 2 Beweeglijkheid 1 4 Handschoenen van Type B worden aanbevolen als een grote beweeglijkheid vereist is (bijv. bij TIG-lassen), terwijl handschoenen van Type A worden aanbevolen voor andere lasprocessen. Type A of B dient vermeld te worden op het product, de verpakking en de gebruiksaanwijzingen.

45 Andere regelgeving ANDERE REGELGEVING 45

46 46 REGELGEVING IN RUSLAND TR CU 019/2011 Douane-unie Russische Federatie Toepassingsgebied Deze nieuwe norm werd ontwikkeld als antwoord op het nu achterhaalde ontwerp van de GOST R normen en de uitdaging om deze te harmoniseren met internationale normen. Definities Er zijn nu vier geharmoniserde normen voor handbescherming in gebruik in Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan: GOST EN : Handschoenen die beschermen tegen mechanische risico's. De technische vereisten en testmethodes zijn identiek aan EN 388: GOST : Handschoenen die beschermen tegen chemicaliën en microorganismen. De algemene technische vereisten en testmethodes zijn identiek aan EN 374-1,2,3: GOST EN : Handschoenen die beschermen tegen hitte en vuur. De technische vereisten en testmethodes zijn identiek aan EN 407: GOST EN : Handschoenen die beschermen tegen koude. De algemene technische vereisten en testmethodes zijn identiek aan EN 511: Markeringen en Informatie Elke handschoen die gebruikt wordt in Rusland, Wit-Rusland of Kazachstan zou gemarkeerd moeten zijn met EAC, wat "Euraziatische Conformiteit" betekent, alsook de identificatie van de fabrikant, de productnaam en handschoenmaat, het nummer van de geldende regels en andere relevante pictogrammen en gebruiksaanwijzingen in het Russisch.

47 REACH 47 REACH Registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemische stoffen Wat is REACH? Arbeiders in de Europese Unie rapporteren dat allergieën, astma en bepaalde vormen van kanker waarvan vermoed wordt dat ze het resultaat zijn van blootstelling aan chemicaliën op de werkplek, steeds vaker voorkomen. In 2003 reageerde de Europese Commissie met het voorstel om een nieuw regelgevend agentschap voor blootstelling aan chemicaliën op de werkplek op te richten. Het werd REACH genoemd: registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemische stoffen. Het REACH-programma, dat op dit voorstel was gebaseerd, werd van kracht op 1 juni Het heeft de gezondheidsbescherming van werknemers in de EU verbeterd door prioriteit te geven aan gevaarlijke stoffen, meer verantwoordelijkheid bij de werkgevers te leggen om hun werknemers te beschermen tegen chemische risico's en ze te tonen hoe ze zichzelf kunnen beschermen. De doelstelling van REACH REACH heeft tot doel om zowel de menselijke gezondheid als het milieu te beschermen door zeer zorgwekkende stoffen (Substances of Very High Concern of SVHC) in de EU uit de markt te nemen of aanzienlijk te beperken. Op dit ogenblik gelden meer dan 900 chemicaliën als SVHC. REACH spoort fabrikanten aan om te zoeken naar veiligere alternatieven en oplossingen. Zeer zorgwekkende stoffen (SVHC) die in producten gebruikt worden In 2008 publiceerde REACH de eerste officiële Kandidatenlijst van SVHC-chemicaliën. De lijst wordt om de 6 maanden bijgewerkt met de meest recente informatie. Bedrijven die producten maken die meer dan 0,1% van een van deze chemicaliën bevatten, zijn verplicht om al wie betrokken is bij hun leveringsketen hierover te informeren. De bedrijven dienen ook het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) te informeren als zij jaarlijks meer dan 1 ton van een van de chemicaliën op de lijst voor productiedoeleinden importeren. Bedrijven die aan deze voorschriften voldoen, mogen SVHC's blijven gebruiken tot er een officiële beperking of een verbod wordt opgelegd. Ansell en REACH Alle producten van Ansell beantwoorden volledig aan de wettelijke vereisten van REACH en de amendementen ervan. Wij zorgen voor preregistratie van alle vereiste chemicaliën die in onze handschoenen worden gebruikt en zoeken actief naar manieren om gereguleerde SVHC-chemicaliën te vervangen voor ze worden beperkt of verboden. De REACH-verklaring van Ansell kan worden geraadpleegd op de Ansell-website en verdere informatie is verkrijgbaar via de klantendienst of het juridisch departement van Ansell. Process 1. De meest zorgwekkende eigenschappen van chemicaliën worden opgelijst 2. Chemicaliën met deze eigenschappen worden geïdentificeerd en er wordt prioriteit aan toegekend 3. De beperkingscriteria voor deze eigenschappen worden bepaald 4. Chemicaliën met deze profielen worden beperkt of verboden

48 Ansell gaat de verbintenis aan om de veiligste en meest kwaliteitsvolle handbescherming te leveren die beschikbaar is. Wij garanderen dat u voldoet aan alle voorschriften van de EN-normen en dat u uw werknemers de beste bescherming biedt als u onze handschoenen kiest. en zijn handelsmerken van Ansell Limited of een van zijn filialen Ansell Limited. Alle rechten voorbehouden. WAARSCHUWING: Geen enkele handschoen voorkomt of verwijderd helemaal het risico op snij- of schuurwonden. Deze handschoenen zijn niet bedoeld en werden niet getest om te beschermen tegen snij- of zaagbladen met motoraandrijving of ander scherp of roterend gereedschap en ze voorkomen of elimineren niet volledig het risico op schaafwonden. Gebruikers dienen altijd heel voorzichtig te zijn als ze scherpe materialen hanteren. Gebruikers van de producten dienen alle aangepaste tests of andere evaluaties uit te voeren om te bepalen of Ansell-producten geschikt zijn voor een specifieke toepassing of gebruik in een specifieke omgeving. ANSELL VERWERPT ALLE WAARBORGEN DIE NIET EXPLICIET WORDEN VERLEEND VAN DE HAND. ZENGUIDENL / EN STANDARDS GUIDE NL / 1000 / / CNX

Deze norm omvat de algemene vereisten voor handschoenen waaraan deze moeten voldoen. De

Deze norm omvat de algemene vereisten voor handschoenen waaraan deze moeten voldoen. De NORMEN VEILIGHEIDSHANDSCHOENEN Arm- en handbescherming EN 420 Algemene vereisten voor handschoenen Deze norm omvat de algemene vereisten voor handschoenen waaraan deze moeten voldoen. De norm geeft de

Nadere informatie

VERNIEUWD OVERZICHT VAN DE EN-NORMEN VOOR HANDSCHOENEN EN GUIDE

VERNIEUWD OVERZICHT VAN DE EN-NORMEN VOOR HANDSCHOENEN EN GUIDE VERNIEUWD OVERZICHT VAN DE EN-NORMEN VOOR HANDSCHOENEN EN GUIDE INHOUD Meer aandacht voor gezondheid en veiligheid 4 De PBM-richtlijn naleven 6 Handschoenen van eenvoudig ontwerp - uitsluitend voor minimale

Nadere informatie

Vernieuwd overzicht van en-normen voor handschoenen. www.ansell.eu

Vernieuwd overzicht van en-normen voor handschoenen. www.ansell.eu Vernieuwd overzicht van en-normen voor handschoenen 3 meer aandacht voor gezondheid en veiligheid De Europese Akte beperkt zich niet alleen tot het wegwerken van handelsbarrières, maar streeft in heel

Nadere informatie

WETGEVING EN NORMEN. Handschoenen worden in drie categorieën opgedeeld volgens de risico s waartegen ze moeten beschermen.

WETGEVING EN NORMEN. Handschoenen worden in drie categorieën opgedeeld volgens de risico s waartegen ze moeten beschermen. In deze HandschoenenWijzer vindt u een duidelijk overzicht welke handschoen u bij welke toepassing het best kunt gebruiken, zodat de kans op ongelukken flink gereduceerd kan worden. Armen en handen zijn

Nadere informatie

Handschoenen als PBM. Ann Van den Borre Technical Manager EMEA

Handschoenen als PBM. Ann Van den Borre Technical Manager EMEA Handschoenen als PBM Ann Van den Borre Technical Manager EMEA Beknopte samenvatting Wetgeving rond PBM-handschoenen Europese normen EN420, EN388, EN374 Handschoenmaterialen Beschermingshandschoenen in

Nadere informatie

ARM- EN HANDBESCHERMING

ARM- EN HANDBESCHERMING 1 Armen en handen zijn binnen het arbeidsproces belangrijke, onmisbare werktuigen waar we bijzonder zuinig op moeten zijn. Het percentage bedrijfsongevallen waarbij armen en/of handen betrokken zijn bedraagt

Nadere informatie

Handschoenen tegen chemische risico s en micro organismen

Handschoenen tegen chemische risico s en micro organismen Handschoenen tegen chemische risico s en micro organismen 1 Algemeen Contact met vaste, vloeibare of gasvormige chemische stoffen zoals o.a. zuren, logen, oliën, vetten, bestrijdingsmiddelen, oplosmiddelen,

Nadere informatie

PBM s voor de bescherming van de handen en armen

PBM s voor de bescherming van de handen en armen PBM s voor de bescherming van de handen en armen Ongevallen met letsels aan handen en armen maken een groot deel uit van het totale aantal arbeidsongevallen. Beschermende handschoenen zijn dan ook geen

Nadere informatie

Studienamiddag. Persoonlijke beschermingsmiddelen. Motivatie. Definitie. Wetgeving. Gebruik van PBM s in de praktijk. Vragen

Studienamiddag. Persoonlijke beschermingsmiddelen. Motivatie. Definitie. Wetgeving. Gebruik van PBM s in de praktijk. Vragen Studienamiddag Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen Vragen ZEKER NIET DOEN Wat is een persoonlijk beschermingsmiddel? Een persoonlijk beschermingsmiddel is iedere uitrusting

Nadere informatie

Veiligheidsnormen handschoenen

Veiligheidsnormen handschoenen Veiligheidsnormen handschoenen Zeven redenen om handschoenen te dragen...2 Wetgeving inzake handbescherming...3 Normen...5 EN 420: Algemene eisen...6 EN 388: Mechanische risico's...9 EN 374: Chemicaliën

Nadere informatie

DE JUISTE SNIJBESCHERMING KIEZEN

DE JUISTE SNIJBESCHERMING KIEZEN DE JUISTE SNIJBESCHERMING KIEZEN GIS NIET LANGER ALS HET GAAT OM HANDBESCHERMING TEGEN SNIJWONDEN Verwarring leidt vaak tot niet-naleving waardoor werknemers het risico lopen op letsel. Het loont dus de

Nadere informatie

ALLES VOORHANDEN Staat u er wel eens bij stil hoe veel u dagelijks uw handen gebruikt? Dit is veel... heel veel. En als er iets misgaat op de

ALLES VOORHANDEN Staat u er wel eens bij stil hoe veel u dagelijks uw handen gebruikt? Dit is veel... heel veel. En als er iets misgaat op de ALLES VOORHANDEN Staat u er wel eens bij stil hoe veel u dagelijks uw handen gebruikt? Dit is veel... heel veel. En als er iets misgaat op de werkvloer zijn het vaak de handen die het moeten ontgelden.

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen CODEX Boek IX titel 2 w w w. c r e s e p t. b e Definitie PBM Iedere uitrusting die bestemd is om door de werknemer gedragen of vastgehouden te worden teneinde hem/haar

Nadere informatie

H A N D - B E S C H E R M I N G

H A N D - B E S C H E R M I N G HAND- BESCH ERMING My-T-Gear Waarom handbescherming? Handbescherming is als persoonlijk beschermingsmiddel (pbm) uniek. Het is als pbm het enige dat tussen de gebruiker en zijn/haar werk komt. We gebruiken

Nadere informatie

DE WEG VOORUIT IN EU- REGELGEVING VOOR PBM

DE WEG VOORUIT IN EU- REGELGEVING VOOR PBM DE WEG VOORUIT IN EU- REGELGEVING VOOR PBM Strengere eisen opleggen aan alle belanghebbenden DE WEG VOORUIT IN EU-REGELGEVING VOOR PBM Toen het Europees Parlement in april 2016 de door de EU Commissie

Nadere informatie

Hand- en armbescherming. Bescherm uw handen

Hand- en armbescherming. Bescherm uw handen Bescherm uw handen Armen en handen zijn binnen het arbeidsproces onmisbaar en we moeten er bijzonder zuinig op zijn. Het percentage bedrijfsongevallen waarbij armen en/of handen zijn betrokken bedraagt

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. productgroep 58

INHOUDSOPGAVE. productgroep 58 INHOUDSOPGAVE Hand- en armbescherming Werkhandschoenen leder 261 Lashandschoenen leder 272 Snijbestendige handschoenen leder 282 Snijbestendige handschoenen synthetisch 282 Werkhandschoen Synthetisch 284

Nadere informatie

Hoe kies je de optimale

Hoe kies je de optimale Hoe kies je de optimale werkhandschoen? Eén van de meest complexe beschermingsmiddelen is de werkhandschoen. Waar moet je aan denken om je werknemers de meest optimale handbescherming te bieden? Lees deze

Nadere informatie

Regels, normen en CE-markeringen

Regels, normen en CE-markeringen Regels, normen en CE-markeringen 89/68 6/EG EU 2016/ 425 89/65 /EG EU-richtlijnen en verordeningen van de EU EN 511 EN 388 EN 407 Standaards De Europese wetgeving regelt de eisen waaraan moeten worden

Nadere informatie

enjoy your safety #thesafetysummit

enjoy your safety #thesafetysummit enjoy your safety experience @thesafetysummit #thesafetysummit Iedereen gelijk voor de wet, maar welke wet? Rebecca Delanghe, Project Manager, Vandeputte Overview Dé wet dé norm Gebruikerswetgeving Fabrikantenwetgeving

Nadere informatie

A7-0319/ Voorstel voor een richtlijn (COM(2013)0102 C7-0047/ /0062(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst

A7-0319/ Voorstel voor een richtlijn (COM(2013)0102 C7-0047/ /0062(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst 31.1.2014 A7-0319/ 001-019 AMENDEMENTEN 001-019 ingediend door de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken Verslag Sari Essayah Indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels A7-0319/2013

Nadere informatie

Aanbevelingen voor eigenschappen handschoenen in Rubriek 8.2 van het Vib

Aanbevelingen voor eigenschappen handschoenen in Rubriek 8.2 van het Vib Aanbevelingen voor eigenschappen handschoenen in Rubriek 8.2 van het Vib NVZ Handleiding Aanbevelingen voor eigenschappen handschoenen in Rubriek 8.2 van het Vib 3 Introductie Voor sommige producten in

Nadere informatie

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering DATUM: 20.03.2009 Wettelijk verplichte gevaarsetikettering In bepaalde gevallen verplicht de wet fabrikanten om gevaarsinformatie te verstrekken (gevaarssymbolen en de bijbehorende risico- en veiligheidszinnen)

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 144/27 VERORDENING (EU) 2016/863 VAN DE COMMISSIE van 31 mei 2016 tot wijziging van de bijlagen VII en VIII bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie

Nadere informatie

Uitleg Handschoenen. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V.

Uitleg Handschoenen. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V. Uitleg Handschoenen Handschoenen voor mechanische risico's...2 Leder...2 Synthetisch...2 Kevlar...2 Twaron...2 Handschoenen voor chemische risico's...3 Nitrilrubber (NBR)...3 Polyvinylchloride (PVC)...3

Nadere informatie

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 19-10-2015

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 19-10-2015 HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 19-10-2015 Hoofdstuk 5 - Inhoudsopgave 1. Inleiding. 2. Richtlijn 89/656/EEC, betreffende het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. 3. Richtlijn 89/686/EEC, naleven.

Nadere informatie

Omgaan met gevaarlijke stoffen

Omgaan met gevaarlijke stoffen Omgaan met gevaarlijke stoffen Middelen die bij de professionele schoonmaak gebruikt worden Gevaarlijke stof Een gevaarlijke stof is een goed dat bij een kleine blootstelling al leidt tot een gevolg zoals

Nadere informatie

WETGEVING & RICHTLIJNEN

WETGEVING & RICHTLIJNEN BLIK OP VEILIG Voor wie er geen oog voor heeft, zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Bijna dagelijks worden werknemers op de werkplaats blootgesteld aan een brede waaier van risico s. Zowel mechanische,

Nadere informatie

Informatiegids Oogbescherming

Informatiegids Oogbescherming Informatiegids Oogbescherming INHOUD Waarom oog- en gelaatsbescherming? Het oog en de gevaren Werking van het oog Soorten oogbescherming EN normeringen Markering van lens en montuur Lens typen en toepassingen

Nadere informatie

Nieuwe EU regelgeving voor PBM. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Nieuwe EU regelgeving voor PBM. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Nieuwe EU regelgeving voor PBM Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Onderwerpen 1 2 3 4 Belangrijkste veranderingen. Compliance beleid rond keuze en toepassing van PBM. Stand van zaken en overgangsregeling.

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding In het dagelijks leven kunnen we niet meer zonder chemische stoffen.

Nadere informatie

SINGLE PACK gloves 1

SINGLE PACK gloves 1 SINGLE PACK gloves 1 Artelli werkhandschoenen Artelli biedt een ruime waaier aan kwalitatieve en duurzame handschoenen voor diverse toepassingen. U kunt u geen job bedenken waar onze handen niet nodig

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 309 Herz. 0 2014/9 PTV 309/0 2014 BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL HERZIENING

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval In het geval van een ongeval of noodgeval dat tijdens het vervoer kan voorkomen of optreden, moeten de leden

Nadere informatie

EG-veiligheidsinformatieblad SDS 009.N-ed.E Datum van uitgifte: 01/09/12 Herziening van: 01/05/07

EG-veiligheidsinformatieblad SDS 009.N-ed.E Datum van uitgifte: 01/09/12 Herziening van: 01/05/07 Pagina 1/5 1. Identificatie van het product en van de vennootschap 1.1 Handelsnaam CEKA SOL CR 1.2 Vennootschap ALPHADENT NV, Textielstraat 24, 8790 Waregem, België, + 32 (0)56 629 100 1.3 Alarmnummer

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

PREBES Back 2 basics

PREBES Back 2 basics PREBES Back 2 basics Christel Swinnen Preventieadviseur Arbeidshygiëne 19.02.2019 Chemische agentia Regelgeving Europees o CLP: Classification, Labelling and Packaging of chemicals waarborgt dat werknemers

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD

VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD COLORSIL VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1.- IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING 1.1 Productbenaming: COLORSIL 1.2 Fabrikant: COSENTINO

Nadere informatie

4 handschoenen voor alle werkzaamheden die je doe

4 handschoenen voor alle werkzaamheden die je doe 4 handschoenen voor alle werkzaamheden die je doe www.atg-glovesolutions.com Comfort and performance for unique working tools - www.atg-glovesolutions.com Snijbestendig Ultralichte gebreide handschoen

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van bijlage III bij Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Nadere informatie

LEDEREN HANDSCHOENEN KOSTEN MEER DAN GELD

LEDEREN HANDSCHOENEN KOSTEN MEER DAN GELD LEDEREN HANDSCHOENEN KOSTEN MEER DAN GELD DE GOEDKOPE PRAATJES VAN LAGERE KOSTEN In economisch krappe tijden laten bedrijven zich soms verleiden om systematisch voor de oplossing met de laagste kosten

Nadere informatie

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Persoonlijke Beschermingsmiddelen Persoonlijke Beschermingsmiddelen Wettelijk kader België: ARAB: bundeling Uitv. Besluiten 1947 1993 Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming Europese kaderrichtlijn 89/391/EEG 12 juni 1989 Welzijnswet

Nadere informatie

CE-MARKERING. (EN 1149), zichtbaarheidskleding (EN 471), reddingsvesten (EN 395, 396 en 399) en drijfhulpmiddelen (EN 393).

CE-MARKERING. (EN 1149), zichtbaarheidskleding (EN 471), reddingsvesten (EN 395, 396 en 399) en drijfhulpmiddelen (EN 393). CE-MARKERING De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsvoorschriften van europese richtlijn 89/686/EEC. De PPE-producten van HELL HANsEN workwear

Nadere informatie

31.12.2008 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 353/141

31.12.2008 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 353/141 31.12.2008 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 353/141 BIJLAGE II SPECIALE VOORSCHRIFTEN VOOR DE ETIKETTERING EN VERPAKKING VAN BEPAALDE STOFFEN EN MENGSELS De bijlage bestaat uit vijf delen. deel

Nadere informatie

Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016

Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016 Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be Tel.: 0800 120 33 Vanuit

Nadere informatie

Productinformatie. Verpakking Configuratie. Verpakking en pallettisering. Productomschrijving

Productinformatie. Verpakking Configuratie. Verpakking en pallettisering. Productomschrijving chemische nevels - Met capuchon / Geel Product code klant 96760-96800 Omschrijving Overzicht Productgegevens Status KLEENGUARD* A71 Overall ter bescherming tegen 15/11/2017 On Sale Productinformatie Inhoud

Nadere informatie

Heat & Flame Experience

Heat & Flame Experience Heat & Flame Experience 7 februari 2012 Kallo PROGRAMMA Programma 12.30u: Ontvangst & welkomstwoord 13.30u: Overzicht van de nieuwe kledingnormen en het fit for use principe 14.35u: Evolutie in de verschillende

Nadere informatie

1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de onderneming. Vervaardiging van prothese kokers.

1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de onderneming. Vervaardiging van prothese kokers. Blad: 1 van 6 1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de onderneming. Productnaam: Gebruik: Identificatie onderneming: Vervaardiging van prothese kokers. Orfit Industries NV Vosveld 9a B-2110

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. 3 Regelgeving

1 Beschrijving. 2 Risico s. 3 Regelgeving 1 Beschrijving In deze fiche komt de beschermings- en signalisatiekledij op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving die van kracht is in België en de preventiemaatregelen.

Nadere informatie

EG-veiligheidsinformatieblad SDS 007.N-ed.E Datum van uitgifte: 01/09/12 Herziening van: 01/05/07

EG-veiligheidsinformatieblad SDS 007.N-ed.E Datum van uitgifte: 01/09/12 Herziening van: 01/05/07 Pagina 1/5 1. Identificatie van het product en van de vennootschap 1.1 Handelsnaam CEKA SOL L 1.2 Vennootschap ALPHADENT NV, Textielstraat 24, 8790 Waregem, België, + 32 (0)56 629 100 1.3 Alarmnummer Antigifcentrum

Nadere informatie

1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de onderneming. Voor de vervaardiging van spalkmateriaal.

1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de onderneming. Voor de vervaardiging van spalkmateriaal. Blad: 1 van 6 1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de onderneming. Productnaam: Gebruik: Identificatie onderneming: Telefoonnummer In noodgevallen: +32 (0)3 326 20 26 Voor de vervaardiging

Nadere informatie

Circulaire ETIKETTERING VAN CHEMISCHE PRODUCTEN

Circulaire ETIKETTERING VAN CHEMISCHE PRODUCTEN Etikettering van chemische producten PRINCIPE Sinds 1 juni 2015 heeft de CLP-verordening (wat staat voor Classifying, Labelling and Packaging ) officiële benaming: Verordening (EG) nr. 1272/2008 van de

Nadere informatie

Bedankt voor uw vertrouwen in SUBESTA en tot ziens. Pagina 1 van 6

Bedankt voor uw vertrouwen in SUBESTA en tot ziens. Pagina 1 van 6 V E I L I G H E I D S I N F O R M A T I E B L A D 9 1 / 1 5 5 / C E E SUBESTA REINIGINGSPRODUCTEN 1. IDENTIFICATIE Product benaming: SUBESTA 25 Leverancier: SUBESTA Toby Verkerk 2406 GA ALPHEN AAN DEN

Nadere informatie

1. Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap / onderneming

1. Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap / onderneming VEILIGHEIDS INFORMATIE BLAD 1. Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap / onderneming 1.1 Productidentificatie: DECAL MZ 1.2 Relevant geïdentificeerd gebruik van de stof of het mengsel

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie

Het Rebo GHS handboek. Hulp bij de etikettering van chemische stoffen (EU-GHS/CLP) (EG) Nr. 1272/2008.

Het Rebo GHS handboek. Hulp bij de etikettering van chemische stoffen (EU-GHS/CLP) (EG) Nr. 1272/2008. Het Rebo GHS handboek Hulp bij de etikettering van chemische stoffen (EU-GHS/CLP) (EG) Nr. 1272/2008 EU-GHS/CLP in het kort Het Globally Harmonised System van de Verenigde Naties (VN-GHS) is in 2002 door

Nadere informatie

PBM: handbescherming Inleiding Welke soorten handbescherming zijn er?

PBM: handbescherming Inleiding Welke soorten handbescherming zijn er? PBM: handbescherming Inleiding Bij veel werkzaamheden in de bouwnijverheid kunnen verwondingen aan de handen ontstaan. Ook chemicaliën en hitte of vonken kunnen verwondingen veroorzaken. Het is dus belangrijk

Nadere informatie

GEAVANCEERDE CHEMISCHE BESCHERMING MET UITSTEKENDE GRIP

GEAVANCEERDE CHEMISCHE BESCHERMING MET UITSTEKENDE GRIP HANDSCHOENEN GEAVANCEERDE CHEMISCHE BESCHERMING MET UITSTEKENDE GRIP + BESCHERMING + GRIP + COMFORT UW PARTNER VOOR EEN ULTIEME BESCHERMING TEGEN CHEMISCHE STOFFEN Chemische stoffen houden tal van potentiële

Nadere informatie

Vanaf december 2008 is de EU-GHS verordening in werking getreden.

Vanaf december 2008 is de EU-GHS verordening in werking getreden. 1. Gevaarsymbolen Vanaf december 008 is de EU-GHS verordening in werking getreden. GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals) is een wereldwijd uniform systeem voor de

Nadere informatie

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen Laatste update: 11 maart 2003 Volgens het 'Besluit verpakking en aanduiding milieugevaarlijke stoffen', behorende bij

Nadere informatie

3M Veiligheidsproducten. Beschermende Overalls. Gemaakt voor bescherming. Ontworpen voor. comfort. Uw Veiligheid Onze Kracht

3M Veiligheidsproducten. Beschermende Overalls. Gemaakt voor bescherming. Ontworpen voor. comfort. Uw Veiligheid Onze Kracht 3M Veiligheidsproducten Beschermende Overalls Gemaakt voor bescherming Ontworpen voor comfort Uw Veiligheid Onze Kracht Ademend comfort Overalls CE-categorie III Beschermende Overall 4515 Kostenbesparende

Nadere informatie

Het Besluit beheer elektrische en elektronische apparatuur wordt als volgt gewijzigd:

Het Besluit beheer elektrische en elektronische apparatuur wordt als volgt gewijzigd: Besluit van tot wijziging van het Besluit beheer elektrische en elektronische apparatuur (implementatie richtlijn 2011/65/EU betreffende beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: MS Oxy-DES is toegelaten in overeenstemming met het artikel

Nadere informatie

Signalisatie door borden en pictogrammen. De gegevens komen van de website: http://www.vub.ac.be/preventie/welcome.html

Signalisatie door borden en pictogrammen. De gegevens komen van de website: http://www.vub.ac.be/preventie/welcome.html Signalisatie door borden en pictogrammen De gegevens komen van de website: http://www.vub.ac.be/preventie/welcome.html Brandbestrijdingsborden Borden in verband met het brandbestrijdingsmaterieel hebben

Nadere informatie

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg.

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de groepen signaleringsborden. -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de verschillende vormen van markeringen. -1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving?

Nadere informatie

Fiche 6 (Observatie): Transport van gevaarlijke producten en signalisatie

Fiche 6 (Observatie): Transport van gevaarlijke producten en signalisatie Fiche 6 (Observatie): Transport van gevaarlijke producten en signalisatie Inleiding Volgens het soort transport is de internationale reglementering die van kracht is, verschillend : Transport langs de

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document D033652/02 - BIJLAGE.

Hierbij gaat voor de delegaties document D033652/02 - BIJLAGE. Raad van de Europese Unie Brussel, 14 juli 2014 (OR. en) 11888/14 ADD 1 ENV 672 ENT 161 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 11 juli 2014 aan: Betreft: de Europese Commissie het secretariaat-generaal van

Nadere informatie

REACH Een introductie in de nieuwe EU-wetgeving voor chemische stoffen voor leveranciers van Akzo Nobel

REACH Een introductie in de nieuwe EU-wetgeving voor chemische stoffen voor leveranciers van Akzo Nobel REACH Een introductie in de nieuwe EU-wetgeving voor chemische stoffen voor leveranciers van Akzo Nobel REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperking van Chemische stoffen Wat is REACH?

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 14/06/2017. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 14/06/2017. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 14/06/2017 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: Abru Micro Des is toegelaten in overeenstemming met het artikel 9 van het

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE. Gelet op de aanvraag ingediend op: 18/05/1998. Gelet op het advies van de Hoge Gezondheidsraad:

TOELATINGSAKTE. Gelet op de aanvraag ingediend op: 18/05/1998. Gelet op het advies van de Hoge Gezondheidsraad: MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID, EN LEEFMILIEU DIENST VOOR HET LEEFMILIEU Dienst Risicobeheersing. TOELATINGSAKTE Gelet op de aanvraag ingediend op: 18/05/1998 Gelet op het advies van de

Nadere informatie

SHOP-IN-SHOP PBM GEVAVI COLLECTIE 2015 NIEUW! Nederland +31 (0)

SHOP-IN-SHOP PBM GEVAVI COLLECTIE 2015 NIEUW! Nederland +31 (0) PBM GEVAVI COLLECTIE 2015 NIEUW! Nederland +31 (0)38 425 9120 info@gevavi.nl www.gevavi.nl België +32 (0)13 61 84 88 info@gevavi.be www.gevavi.be SHOP-IN-SHOP HANDSCHOENEN * Bij deze 4 cijfers (prestatieniveaus)

Nadere informatie

VEILIGHEIDS INFORMATIE BLAD

VEILIGHEIDS INFORMATIE BLAD VEILIGHEIDS INFORMATIE BLAD BLEEKWATER 10 CL Revisie datum: 04/06/2007 Vervangt: 08/06/2004 VERANTWOORDELIJK BEDRIJF: LODA NV Ambachtstraat 20 2390 Westmalle Tel:03.312.01.19 Fax:03.309.27.73 Tel noodgevallen:

Nadere informatie

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK VEILIGHEIDSINSTRUCTIES De fabrikant adviseert een juiste toepassing van de verlichtingsarmaturen!

Nadere informatie

Uitgave nummer: 2 Tel. +31 (0) Pagina 1 van 5 Fax: +31 (0) / E. Tacken

Uitgave nummer: 2 Tel. +31 (0) Pagina 1 van 5 Fax: +31 (0) / E. Tacken Pagina 1 van 5 Fax: +31 (0)774762708 1 IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Handelsnaam: Viscolub + PTFE Toepassing: Universeel PTFE smeermiddel Bedrijfsidentificatie: Bremweg

Nadere informatie

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety.

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety. - en S-zinnen -zinnen zijn internationaal gestandaardiseerde risicobeschrijvingen die (indien van toepassing) dienen te worden aangebracht op verpakkingen van stoffen die bepaalde risico s met zich meebrengen.

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting over controle en onderhoud van beschermingsmiddelen tegen brand

Uitgebreide toelichting over controle en onderhoud van beschermingsmiddelen tegen brand Uitgebreide toelichting over controle en onderhoud van beschermingsmiddelen tegen brand Voor afdeling 7 Periodieke controle en onderhoud van boek III, titel 3, hoofdstuk III van de codex over het welzijn

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD BIJ PRODUCT

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD BIJ PRODUCT Volgens Verordening (EC) Nr. 1907/2006 Versie 1 VIB gemaakt voor niet-verkleurende tabletten Herzieningsdatum: 28.01.2013 Afdrukdatum: 28.01.2013 1. I D E N T I F I C A T I E V A N D E M I X E N H E T

Nadere informatie

Impact van de REACH verordening op de zorginstellingen Jean-Pierre FEYAERTS 7 juni 2012

Impact van de REACH verordening op de zorginstellingen Jean-Pierre FEYAERTS 7 juni 2012 Impact van de REACH verordening op de zorginstellingen Jean-Pierre FEYAERTS 7 juni 2012 De REACH verordening (1907/2006) Artikel 1 (1) van REACH definieert de doelstellingen: Het doel van deze verordening

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating. Gelet op de aanvraag ingediend op: 27/05/2011. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating. Gelet op de aanvraag ingediend op: 27/05/2011. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op: 27/05/2011 De Minister van Leefmilieu beslist: 1. Het biocide : HI-LOGIC is toegelaten met toepassing van het artikel 78 van het koninklijk

Nadere informatie

De inhoud van uw gascilinders. Veiligheidsboekje nr. 1

De inhoud van uw gascilinders. Veiligheidsboekje nr. 1 De inhoud van uw gascilinders Veiligheidsboekje nr. 1 1 Beste gasgebruiker, Messer produceert en levert een brede waaier aan gassen. Gassen zijn veilig om mee te werken - zolang u rekening houdt hun specifieke

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -381 EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor -381

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -381 EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor -381 Vloersysteem 1008 Versie nr. 01 08 0921 EN 13813:2002 EN13813: 2002 PRESTATIEVERKLARING Sikafloor -381 02 08 01 02 019 0 0000001 1008 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 24 januari 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0010 (NLE) 5569/17 ENV 50 COMPET 37 VOORSTEL van: ingekomen: 19 januari 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de

Nadere informatie

Hybride en elektrische voertuigen kunnen gevaarlijk zijn, onderschat ze niet!

Hybride en elektrische voertuigen kunnen gevaarlijk zijn, onderschat ze niet! Veilig werken aan elektrische/hybride voertuigen Eerste sectorale certificering Hybride en elektrische voertuigen kunnen gevaarlijk zijn, onderschat ze niet! 1 Elektrische risico s Risico s bij brand 2

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1 IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Productnaam: 20X SSPE Buffer Uitrustingsnaam: SOLiD(TM) FRAGMENT SEQUENCING BUFFER KIT Distributeur: Applied

Nadere informatie

De klassieke oranje HSID-symbolen vervallen en worden vervangen door de nieuwe GHS/CLP-pictogrammen.

De klassieke oranje HSID-symbolen vervallen en worden vervangen door de nieuwe GHS/CLP-pictogrammen. GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST Gevaarlijke stoffen - etikettering De klassieke oranje HSID-symbolen vervallen en worden vervangen door de nieuwe GHS/CLP-pictogrammen. Op 31 december 2008 is de Verordening

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 28/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 28/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 28/10/2013 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: Eco-Bac Wipes is toegelaten in overeenstemming met het artikel

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) Conseil UE Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0010 (NLE) 8430/17 LIMITE PUBLIC ENV 375 COMPET 264 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft:

Nadere informatie

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing?

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Ethanol welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Voor het werken met chemische

Nadere informatie

VERORDENING (EU) 2017/1000 VAN DE COMMISSIE

VERORDENING (EU) 2017/1000 VAN DE COMMISSIE L 150/14 VERORDENING (EU) 2017/1000 VAN DE COMMISSIE van 13 juni 2017 tot wijziging van bijlage XVII bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling

Nadere informatie

Gewasbeschermingsmiddelen: Europese wetgeving

Gewasbeschermingsmiddelen: Europese wetgeving Nieuwsbrief 61 Lente 2012 Gewasbeschermingsmiddelen: Europese wetgeving Om in de Europese Unie de handel in gewasbescher- te mingsmiddelen tussen de verschillende lidstaten vergemakkelijken en een uniforme

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Volgens EG-richtlijn 91/155/EEG en NEN/ISO

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Volgens EG-richtlijn 91/155/EEG en NEN/ISO VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Volgens EG-richtlijn 91/155/EEG en NEN/ISO 11014-1 1. Identificatie van het preparaat en de vennootschap/onderneming. Handelsnaam : Force Cleaner Extra 624 Leverancier : Militex

Nadere informatie

Basisnormen Europese klassering

Basisnormen Europese klassering Versie: 03 Uitgave: 14/03/2018 Pagina: 1/5 INFOFICHE 006 Brandwerende deuren: Basisnormen Europese klassering Hoe dient de brandwerendheid van deuren volgens de basisnormen te worden aangetoond? Koninklijk

Nadere informatie

Publicatie (EU) PBM Verordening 2016/425 (31 maart 2016)

Publicatie (EU) PBM Verordening 2016/425 (31 maart 2016) Publicatie (EU) PBM Verordening 2016/425 (31 maart 2016) Gevolgen voor PBM fabrikanten / Economic Operators Rinus Brinks bestuurslid 29 april 2016 Publicatie PBM Verordening 2016-425 1 Publicatie PBM verordening

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Biociden voor menselijke hygiëne (huiddesinfectiemiddelen)

Onderzoeksopzet Biociden voor menselijke hygiëne (huiddesinfectiemiddelen) Onderzoeksopzet Biociden voor menselijke hygiëne (huiddesinfectiemiddelen) Tijdens het marktonderzoek 2017 onderzoekt de NVWA of biociden voor menselijke hygiëne (desinfectiemiddelen die op de huid worden

Nadere informatie

1. RISK & SAFETY ZINNEN

1. RISK & SAFETY ZINNEN 1. RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen R-zinnen geven bijzondere gevaren (Risks) aan. S-zinnen geven veiligheidsaanbevelingen (Safety) aan. De zinnen zijn

Nadere informatie

GUIDE 24W. Wind- en waterdichte winterhandschoen uitgevoerd in synthetisch leer

GUIDE 24W. Wind- en waterdichte winterhandschoen uitgevoerd in synthetisch leer GUIDE 24W Wind- en waterdichte winterhandschoen uitgevoerd in synthetisch leer Guide 24W is een veelzijdige handschoen, die is ontwikkeld voor gebruik buitenshuis in koud en nat weer. De handen blijven

Nadere informatie

Preventiefiche. Bescherming van de ogen en het gezicht. 1 Beschrijving. 2 Risico s

Preventiefiche. Bescherming van de ogen en het gezicht. 1 Beschrijving. 2 Risico s 1 Beschrijving In deze fiche komt de bescherming van de ogen en het gezicht op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving die van kracht is in België en de preventiemaatregelen.

Nadere informatie