Ecologisch onderzoek Aagtenpoort te Beverwijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ecologisch onderzoek Aagtenpoort te Beverwijk"

Transcriptie

1 Ecologisch onderzoek Aagtenpoort te Beverwijk update natuuronderzoek 5 december Versie 3.0

2 Inhoudsopgave 1 Inleiding Aanleiding Doel 2 2 Methode Beschermde gebieden Beschermde soorten 3 3 Locatie en activiteiten Locatie Activiteiten 6 4 Beschermde gebieden Aanwezigheid beschermde gebieden Effecten op beschermde gebieden 7 5 Beschermde soorten Planten Vogels Grondgebonden zoogdieren Vleermuizen Amfibieën en Reptielen Vissen Ongewervelden Samenvatting 21 6 Conclusies Beschermde gebieden Beschermde soorten 22 7 Bronnen 24 Colofon 25 Flora- en faunawet 1 Rode Lijst 3 Natuurbeschermingswet 3 EHS 3

3 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Doel ProRail heeft het voornemen om het emplacement in het hart van Beverwijk aan te passen. In 2011heeft Movares voor het bestemmingsplan spoorlijn Beverwijk een natuuronderzoek uitgevoerd. De houdbaarheid van onderzoeksgegevens voor streng beschermde soorten (tabel 3 van de Flora- en faunawet) is 3 jaar. Deze grens is inmiddels bereikt. Bovendien is de bestemmingsplangrens enigszins aangepast ten opzichte van het plangebied in Voor het natuuronderzoek is daarom een update noodzakelijk. Hiervoor is het plangebied opnieuw onderzocht, zoals beschreven in voorliggende rapportage. Voor uitleg over het wettelijke kader wordt verwezen naar bijlage 1. Doel van de voorliggende rapportage is een update te leveren van het in 2011 uitgevoerde natuuronderzoek op basis van de nieuwe begrenzing.

4 2 Methode Voor het natuuronderzoek zijn de volgende werkzaamheden verricht: Beschrijving locatie en voorgenomen activiteiten (hfdst 3); Beschrijving nabijgelegen beschermde gebieden en effectbepaling van de voorgenomen ingreep op deze gebieden (hfdst 4); Bureaustudie, oriënterend veldbezoek, effectbepaling en vaststellen vervolgstappen ten aanzien van beschermde soorten. Deze stappen zijn per soortgroep doorlopen (hfdst 5); Opstellen conclusies (hfdst 6). Hieronder wordt de gehanteerde methode voor de beschermde gebieden en beschermde soorten besproken: 2.1 Beschermde gebieden 2.2 Beschermde soorten In GIS is de ligging van het plangebied geprojecteerd op locaties van beschermde gebieden (Natura 2000, beschermde natuurmonumenten en EHS). Voor de effectbepaling is naast ruimtebeslag op beschermd gebied, ook gekeken naar mogelijke indirecte effecten. Dit betreft de externe werking van het project. Dit is van toepassing op Natura 2000 gebieden. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar een eventuele (tijdelijke) toename van geluid waardoor effecten op naastgelegen beschermd gebied optreden. Op basis van de effectbepaling is aangegeven welke vervolgstappen nodig zijn. Hierbij wordt gedacht aan nader onderzoek, het aanvragen van een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet of het doorlopen van de nee-tenzij procedure voor EHS gebied. Bureaustudie In het kader van het project Beverwijk zijn al verschillende onderzoeken uitgevoerd. In 2007 is een deel van het plangebied onderzocht (Arcadis 2007). In 2011 is het gehele plangebied onderzocht (Movares 2011), met uitzondering van de nieuwe locaties door de nieuwe begrenzing. Op basis van deze bestaande rapporten, aangevuld met recente inventarisatiegegevens, wordt er een beeld gevormd van de aanwezige natuurwaarden. Als uitgangspunt hierbij is aangehouden dat wordt gekeken naar de aanwezigheid van beschermde soorten binnen het uurhok (5 x 5 km) van de projectlocatie, en naar aangrenzende uurhokken. Veldbezoek Er zijn voor de update van het natuuronderzoek 4 veldbezoeken uitgevoerd. In een oriënterend onderzoek is de mogelijke aanwezigheid van beschermde planten, vogels met jaarrond beschermde nesten, grondgebonden zoogdieren, reptielen en amfibieën onderzocht. Daarnaast is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van beschermde soorten vissen door middel van elektrisch vissen. Verder hebben er ten behoeve van vleermuizen 2 avondbezoeken plaatsgevonden. In de onderstaande tabel zijn de data van de veldbezoeken weergegeven.

5 Tabel 1: data van de verschillende onderzoeken per soortgroep. Onderzochte soortgroep Data planten Vogels met jaarrond beschermde nesten grondgebonden zoogdieren reptielen en amfibieën vissen vleermuizen Planten Tijdens het oriënterend veldbezoek is gekeken naar de geschiktheid van bermen voor beschermde soorten planten. Vogels Tijdens een oriënterend onderzoek is het plangebied onderzocht op de aanwezigheid van horsten of holten die door vogels met jaarrond beschermde nesten kunnen worden gebruikt. Vleermuizen Uit het natuuronderzoek uit 2011 kwam naar voren dat een deel van het plangebied wordt gebruikt als foerageergebied en vliegroute. Voor dit onderzoek is een update uitgevoerd door middel van twee avondbezoeken m.b.v. een batdetector in de periode juni/juli - september. Hierbij is het vleermuisprotocol gevolgd. Tijdens het oriënterend onderzoek is gekeken of holten in het plangebied aanwezig zijn die door vleermuizen als verblijfplaats kunnen worden gebruikt. Tabel 2: Overzichtstabel met de data en weersomstandigheden van de uitgevoerde onderzoeksrondes. Datum Tijdstip Weersomstandigheden s avonds windkracht 1-2, droog, zwaarbewolkt, ca.21 C s avonds windstil, voornamelijk droog, af en toe een zeer licht buitje, zwaarbewolkt, ca.19 C Amfibieën Tijdens het oriënterend veldbezoek zijn de sloten beoordeeld op geschiktheid voor amfibieën In geschikte sloten is (met behulp van een schepnet) gevist om te zien of larven van beschermde soorten in de sloot aanwezig zijn. Onderzoek naar kooractiviteit was gezien de tijd van het jaar niet meer mogelijk. Indien geschikte sloten worden aangetroffen maar er geen larven worden gevangen dan dient, om de soort volgens de soortenstandaard uit te kunnen sluiten, in het voorjaar 2015 onderzoek naar kooractiviteit uitgevoerd te worden.

6 Vissen In het plangebied liggen een aantal sloten die te breed zijn om te vissen met een standaard visnet. Alle sloten zijn daarom geïnventariseerd door middel van elektrisch vissen. Effectbepaling beschermde soorten Op basis van de gegevens uit de bureaustudie en het oriënterende veldbezoek heeft een beoordeling plaatsgevonden van de effecten van de voorgenomen ingreep op de beschermde natuurwaarden in (de omgeving van) het plangebied. Vervolgstappen Op basis van de effectbepaling zijn de vervolgstappen vastgesteld. Hierbij is per soortgroep aangegeven of er een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is benodigd. Indien nodig wordt aangegeven of er eerst nog aanvullend veldonderzoek moet worden uitgevoerd. Indien nodig wordt aangegeven welke maatregelen kunnen worden genomen om overtreding van verbodsbepalingen te voorkomen of te verzachten (mitigerende maatregelen).

7 3 Locatie en activiteiten 3.1 Locatie De onderzochte locatie ligt aan de oostkant van Beverwijk (provincie Noord-Holland) zoals aangegeven in figuur 1. Het betreft het spoor ten oosten van station Beverwijk tussen kilometrering 12.2 en Dit deel van het spoor ligt ten oosten en ten westen van de Sint Aagtendijk. Ten noorden van het spoor ligt de spoorsingel en ten zuiden van het spoor de A22. Figuur 1: Luchtfoto met hierin de ligging van de planlocatie met rood aangegeven (bron: Geoserver) 3.2 Activiteiten Ten behoeve van de aanpassing aan het emplacement vinden er werkzaamheden aan het spoor en de omgeving plaats. Ten westen van de Sint Aagtendijk wordt een fietspad en voetgangerspad aangelegd. Deze zal onder de Spoorsingel en het spoor doorgaan en op de Aagtenpoort uitkomen. Voor de aanleg van deze onderdoorgang zal de Spoorsingel worden aangepast. Hiervoor worden watergangen gedeeltelijk gedempt en bomen aan de noordzijde van het spoor en aan de zuidzijde van het spoor worden gekapt. Voor de uitbreiding van het spoor vinden er mogelijk werkzaamheden plaats aan de taluds van de sloten ten noorden van het spoor. Ten noorden en ten zuiden van het spoor vindt watercompensatie plaats.

8 4 Beschermde gebieden In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de aanwezigheid van beschermde natuurgebieden nabij de projectlocatie. Vervolgens wordt ingegaan op mogelijke effecten van de voorgenomen ingreep op deze gebieden. 4.1 Aanwezigheid beschermde gebieden 4.2 Effecten op beschermde gebieden Er zijn geen Natura 2000-gebieden en beschermde natuurmonumenten binnen een straal van 3 kilometer van het plangebied aanwezig. Daarnaast liggen geen gebieden van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) binnen het plangebied. Het dichtstbijzijnde EHS-gebied ligt 2 kilometer vanaf het plangebied (Provincie Noord Holland). In 2007 was een ecologische verbindingszone (evz.) in het plangebied gepland. Deze zou dwars door het plangebied van Beverwijk naar de Wijkermeerpolder lopen (Arcadis, 2007). Deze verbindingszone is nog niet gerealiseerd. Binnen een straal van 3 km is geen Natura 2000-gebied of beschermd natuurmonument aanwezig. Negatieve effecten op deze beschermde gebieden door de voorgenomen werkzaamheden worden dan ook niet verwacht. Een vergunning in het kader van de Natuurbeschermigswet is dan ook niet nodig. De EHS ligt op een afstand van 2 kilometer vanaf het plangebied. Er treedt geen ruimtebeslag op. Gezien de afstand tussen de EHS en het plangebied worden er geen negatieve effecten van de werkzaamheden op dit gebied verwacht.

9 Figuur 2: Ligging Plangebied (rood) ten opzichte van de EHS (groen) en Natura 2000 (blauw gearceerd).

10 5 Beschermde soorten In dit hoofdstuk wordt per soortgroep aangegeven welke beschermde soorten er op basis van de bureaustudie en het oriënterend veldbezoek in en nabij de projectlocatie worden verwacht. Voor de update van het bureauonderzoek is gebruik gemaakt van de meest recente inventarisatiegegevens. Vervolgens wordt per soortgroep ingegaan op mogelijke effecten die door de werkzaamheden op kunnen optreden. Tot slot wordt per soortgroep aangegeven welke vervolgstappen er nodig zijn (zoals maatregelen, nader onderzoek of aanvraag ontheffing). Het hoofdstuk eindigt met een overzicht van de soorten waar op de projectlocatie rekening mee moet worden gehouden. 5.1 Planten Resultaten bureaustudie In de directe omgeving van het plangebied zijn verschillende soorten licht en/of streng beschermde soorten planten (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) waargenomen (zie tabel 3). Tijdens het veldonderzoek in 2001 is de grote kaardebol in het plangebied aangetroffen ter hoogte van km (noordkant spoor) en km 12.8 (zuidkant spoor). Dit is een soort van tabel 1 van de Flora- en faunawet. Hiervoor geldt een vrijstelling bij ruimtelijke projecten. Er zijn geen licht en/of streng beschermde planten (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) tijdens het veldbezoek aangetroffen. Tabel 3: Strenger beschermde plantensoorten die in de omgeving van het plangebied voorkomen (bron: Tabel Soort FF-Wet 2 bijenorchis 2 bokkenorchis 2 daslook 2 gele helmbloem 2 grote keverorchis 2 harlekijn 2 hondskruid 2 klein glaskruid 2 lange ereprijs 2 moeraswespenorchis 2 muurbloem 2 parnassia 2 prachtklokje 2 rapunzelklokje 2 rietorchis 2 ruig klokje 2 stengelloze sleutelbloem 2 stijf hardgras 2 tongvaren 2 wilde marjolein

11 Resultaten veldbezoek Het projectgebied bestaat grotendeels uit een ruige vegetatie van onder andere riet, koninginnenkruid, guldenroede, braam, distels en brandnetels. Tussen de sporen in staat een wat schralere vegetatie met soorten als hazepootje, sint janskruid, kruipend stalkruid, groot kaasjeskruid en vlasbekje. Op een oude muur langs het spoor is muurvaren aangetroffen. Foto 1: muurvaren

12 In het plangebied zijn meerdere exemplaren van de beschermde grote kaardenbol aangetroffen (tabel 1 soort van de Flora- en faunawet). Deze soort is in de berm naast de spoorovergang Sint Aagtendijk, de noordelijke spoorberm ten oosten van de Sint Aagtendijk en de zuidelijke spoorberm ten westen van de Sint Aagtendijk Foto 2: Grote kaardenbol ter hoogte van de spoorovergang Sint Aagtendijk Daarnaast zijn in het plangebied twee exemplaren van de zwanenbloem aangetroffen (tabel 1 soort van de Flora- en faunawet). Deze bevonden zich langs de watergang aan de zuidzijde van het terrein van de motorclub aan de Sint Aagtendijk. Er zijn geen andere beschermde planten aangetroffen. Effectbespreking In het projectgebied zijn tijdens het veldbezoek de algemeen beschermde plantensoorten de grote kaardenbol en zwanenbloem aangetroffen. Beide soorten zijn opgenomen in tabel 1 van de Flora- en faunawet. Hiervoor geldt een vrijstelling bij ruimtelijke projecten. Er zijn geen licht en/of streng beschermde planten (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) aangetroffen. Deze worden op basis van biotoop en verspreiding ook niet verwacht. Derhalve worden er geen negatieve effecten door de voorgenomen werkzaamheden op licht en/of streng beschermde soorten planten verwacht. 5.2 Vogels Resultaten bureaustudie In de omgeving van het plangebied komen broedvogelsoorten voor waarvan 5-7 soorten zijn opgenomen op de Rode lijst (SOVON, 2002). Tijdens de onderzoeken in 2007 en 2011 zijn geen (nesten van) vogels met jaarrond beschermde nesten in het plangebied aangetroffen (Arcadis 2007; Movares Resultaten veldbezoek Er zijn tijdens het veldbezoek geen horsten of holten in het plangebied aangetroffen die kunnen dienen als nestplaats voor vogels met jaarrond beschermde nesten. Binnen en rond het plangebied zijn bomen, struiken en ruigten aanwezig die geschikt zijn als broedbiotoop voor diverse broedvogels.

13 Foto 3: een aangetroffen nest van de zwarte kraai Effectbespreking Indien er tijdens de broedperiode bomen of ruigtevegetatie wordt verwijderd kunnen broedende vogels worden verstoord. Dit is in strijd met de Flora- en faunawet. In de te verwijderen bomen zijn geen horsten of holten aangetroffen die kunnen worden gebruikt als nestplaats door vogels met jaarrond beschermde nesten. Er worden derhalve geen effecten op vogels met jaarrond beschermde nesten verwacht. Vervolgstappen Om effecten op broedende vogels te voorkomen dienen werkzaamheden waarbij bomen/struiken/vegetatie worden verwijderd, buiten het broedseizoen (ca 15 maart 15 juli) te worden uitgevoerd. Indien werken buiten het broedseizoen niet mogelijk is, moet door een ter zake kundige worden gecontroleerd of er in te verwijderen bomen/struiken/vegetatie broedende vogels aanwezig zijn. Indien effecten op broedende vogels niet kunnen worden uitgesloten mag er niet gewerkt worden. 5.3 Grondgebonden zoogdieren Resultaten bureaustudie In de onderstaande tabel zijn de licht en/of streng beschermde soorten grondgebonden zoogdieren (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) weergegeven waarvan waarnemingen in de omgeving van het plangebied bekend zijn. Tijdens de onderzoeken in 2007 en 2011 zijn licht en/of streng beschermde soorten grondgebonden zoogdieren (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) in het plangebied aangetroffen. Tabel 4: Strenger beschermde soorten grondgebonden zoogdieren die in de omgeving van het plangebied voorkomen (bron: Tabel Soort FF-Wet 3 boommarter 3 das 2 eekhoorn 3 noordse woelmuis 3 waterspitsmuis

14 Resultaten veldbezoek Er zijn tijdens het veldbezoek geen licht tot streng beschermde zoogdieren (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) aangetroffen. In de directe omgeving zijn waarnemingen van de zwaar beschermde noordse woelmuis en waterspitsmuis bekend. Het biotoop in het plangebied is echter niet geschikt voor deze soorten. Kansrijke plekken voor de waterspitsmuis zijn brede moerasachtige stroken (>5 meter) langs watergangen met een behoorlijke watervegetatie en ruig begroeide oevers. Deze komen in het plangebied niet voor ( zie foto 4). De oevers zijn wel ruig begroeid, maar de moerasvegetatie is niet breed genoeg. De oevers gaan snel over in droger biotoop. Bovendien is er weinig watervegetatie aanwezig. De noordse woelmuis is gevoelig voor concurrentie van andere woelmuizen. Deze soort komt daarom alleen voor in (door water) geïsoleerde gebieden waar andere woelmuizen niet kunnen komen. Dit is niet het geval in het plangebied. Op basis van het biotoop worden de waterspitsmuis en noordse woelmuis dan ook niet in het plangebied verwacht. Foto 4: sloot aan de zuidwest zijde van het plangebied. In het plangebied worden wel diverse algemeen beschermde grondgebonden zoogdieren, zoals egel, mol en huisspitsmuis (tabel 1 soorten van de Flora- en faunawet) verwacht. Effectbespreking In het plangebied worden alleen algemeen beschermde soorten grondgebonden zoogdieren (tabel 1 van de Flora- en faunawet) verwacht. Deze worden mogelijk door de werkzaamheden verstoord. In de omgeving is voldoende biotoop aanwezig waar deze dieren naar kunnen uitwijken. Vervolgstappen In het plangebied worden algemeen beschermde grondgebonden zoogdieren (tabel 1 van de Flora- en faunawet) voor. Voor soorten van tabel 1 van de Flora- en faunawet geldt een vrijstelling bij ruimtelijke projecten. Een ontheffing is het kader van de Floraen faunawet is niet nodig. Wel dient rekening te worden gehouden met de zorgplicht (artikel 2 van de Flora- en faunawet). Dit kan door bij werkzaamheden waarbij vegetatie wordt verwijderd vanaf één kant te werken, zodat aanwezige dieren in de gelegenheid zijn om te ontkomen.

15 5.4 Vleermuizen Resultaten bureaustudie In de onderstaande tabel zijn de vleermuissoorten weergegeven waarvan waarnemingen in de omgeving van het plangebied bekend zijn. Alle inheemse vleermuizen zijn opgenomen in tabel 3 van de Flora- en faunawet. In 2011 zijn in het plangebied verschillende vleermuissoorten aangetroffen. Het gaat om de: gewone dwergvleermuis ruige dwergvleermuis laatvlieger rosse vleermuis De gewone dwergvleermuis is met name foeragerend tussen het spoor en de A22 aangetroffen. Van de rosse vleermuis is ten noordwesten van het plangebied een korte vliegroute waargenomen. Tabel 5: Vleermuissoorten die in de omgeving van het plangebied voorkomen (bron: Tabel Soort FF-Wet 3 baardvleermuis 3 franjestaart 3 gewone dwergvleermuis 3 gewone grootoorvleermuis 3 laatvlieger 3 meervleermuis 3 rosse vleermuis 3 ruige dwergvleermuis 3 watervleermuis Resultaten veldbezoek In de bomen in (de directe omgeving van) het plangebied zijn geen holten aangetroffen die kunnen dienen als verblijfplaats van vleermuizen. Binnen het plangebied zijn de laatvlieger, gewone dwergvleermuis en rosse vleermuis waargenomen (zie figuur 3 en 4 en tabel 6 en 7). Het gebied tussen het spoor en de A22 en de zone ten noorden van het spoor is in gebruik als foerageergebied voor zowel de laatvlieger, gewone dwergvleermuis en rosse vleermuis. Naast foerageergebied maakt het plangebied deel uit van vliegroute voor de laatvlieger. Het betreft de bomenrij langs de A22. Het betreft waarschijnlijk een cruciale vliegroute. Er zijn in de directe omgeving weinig alternatieve vliegroutes aanwezig. De vliegroute uit het natuuronderzoek in 2011 van de rosse vleermuis langs de noordelijkste bomenrij bij kilometrering 12.3 is niet meer waargenomen.

16 Figuur 3: overzichtskaart waarnemingen bij tabel 6 (1 e bezoek op ) Tabel 6: overzicht waarnemingen bij figuur 3 (1 e bezoek op ) Deellocatie Soort Aantal Gedrag Richting A laatvlieger 1 overvliegend noord B gewone 1 dwergvleermuis foeragerend C gewone 1 dwergvleermuis foeragerend D gewone 1 E dwergvleermuis laatvlieger gewone dwergvleermuis 1 2 overvliegend foeragerend foeragerend F 1 laatvlieger wegvliegend G laatvlieger 2 foeragerend/overvliegend oost H gewone 3 foeragerend dwergvleermuis 1 rosse vleermuis foeragerend I J K gewone dwergvleermuis rosse vleermuis gewone dwergvleermuis gewone dwergvleermuis (exemplaar van E) zuid langs bomen en boven water boven veld 2-3 foeragerend langs bomen en boven water 1 overvliegend 1 overvliegend 2 foeragerend

17 Figuur 4: overzichtskaart waarnemingen bij tabel 7 (2 e bezoek op ) Tabel 7: overzicht waarnemingen bij figuur 4 (2 e bezoek op ) Deellocatie Soort Aantal Gedrag Richting B gewone 1-2 dwergvleermuis foeragerend C gewone 1 dwergvleermuis foeragerend D gewone dwergvleermuis gewone 1 1 foeragerend overvliegend dwergvleermuis G laatvlieger >9 overvliegend oost H gewone dwergvleermuis rosse vleermuis foeragerend foeragerend I gewone 3-4 foeragerend dwergvleermuis J gewone dwergvleermuis 1 foeragerend Effectbespreking Het gebied tussen het spoor en de A22 en de zone ten noorden van het spoor is in gebruik als foerageergebied voor zowel de laatvlieger, gewone dwergvleermuis en rosse vleermuis. Er zijn in de omgeving voldoende alternatieve foerageergebieden aanwezig.

18 Naast foerageergebied maakt het plangebied deel uit van vliegroute voor de laatvlieger. Het betreft de bomenrij langs de A22. Waarschijnlijk is deze vliegroute een cruciale vliegroute. De bomenrij valt binnen de bestemming groen. Het is nog niet duidelijk of deze bomen worden gekapt. Indien de bomen moeten worden gekapt, is er een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet noodzakelijk. Indien de bomenrij intact blijft, worden geen nadelige effecten verwacht. Bij gebruik van kunstlicht (tijdens de werkzaamheden of door de nieuwe inrichting) kan verstoring optreden op verblijfplaatsen in de directe omgeving en foeragerende of passerende vleermuizen. Vervolgstappen Binnen het plangebied bevind zich een bomenrij die in gebruik is als vliegroute voor de laatvlieger. Het betreft de bomenrij langs de A22. Het gaat hier waarschijnlijk om een cruciale vliegroute. In de directe omgeving zijn weinig alternatieven voor deze vliegroute aanwezig. De bomen vallen onder de bestemming groen. Het is nog niet duidelijk of deze bomen worden gekapt. Indien de bomen moeten worden gekapt, is er een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet noodzakelijk. Indien de bomenrij intact blijft, worden er geen nadelige effecten verwacht. Om te voorkomen dat door gebruik van kunstlicht (tijdens de werkzaamheden of door de nieuwe inrichting) verstoring optreedt op verblijfplaatsen in de directe omgeving, foeragerende of passerende dieren, dient gebruik te worden gemaakt van gerichte verlichting. Hierbij dient lichtval op bomen en gebouwen te worden vermeden. 5.5 Amfibieën en Reptielen Resultaten bureaustudie In de onderstaande tabel zijn de licht en/of streng beschermde soorten reptielen en amfibieën (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) weergegeven waarvan waarnemingen in de omgeving van het plangebied bekend zijn. In 2007 en 2011 zijn in het plangebied geen licht en/of streng beschermde soorten reptielen en amfibieën (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) waargenomen. Wel is in 2007 de gewone pad en in 2011 bruine kikker, bastaardkikker en kleine watersalamander waargenomen (Arcadis 2007; Movares 2011). Dit zijn alle algemeen beschermde soorten amfibieën (tabel 1 van de Flora- en faunawet). Tabel 8: Strenger beschermde soorten die in de omgeving van het plangebied voorkomen (bron: Tabel Soort FF-Wet 3 hazelworm 3 zandhagedis 3 poelkikker 3 rugstreeppad

19 Resultaten veldbezoek Er zijn tijdens het veldbezoek geen reptielen waargenomen. Op basis van biotoop en verspreiding worden deze ook niet in het plangebied verwacht. In het plangebied worden bovendien geen licht en/of streng beschermde soorten amfibieën (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) verwacht. Het projectgebied is wel geschikt voor algemeen beschermde amfibiesoorten (tabel 1 van de Flora- en faunawet). Er zijn voldoende uitwijkmogelijkheden in de omgeving voor deze soorten. Effectbespreking In het plangebied worden geen reptielen en licht en/of streng beschermde amfibieën verwacht (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet). Negatieve effecten op deze soortend oor de voorgenomen werkzaamheden treden dan ook niet op. Algemeen beschermde soorten amfibieën (tabel 1 van de Flora- en faunawet) komen wel voor in het plangebied. In de directe omgeving blijft echter voldoende alternatief biotoop bewaard. Vervolgstappen In het plangebied komen algemeen beschermde soorten amfibieën (tabel 1 van de Flora- en faunawet) voor. Voor soorten van tabel 1 van de Flora- en faunawet geldt een vrijstelling bij ruimtelijke projecten. Een ontheffing is het kader van de Flora- en faunawet is niet nodig. Wel dient rekening te worden gehouden met de zorgplicht (artikel 2 van de Flora- en faunawet). Dit kan door bij werkzaamheden waarbij vegetatie wordt verwijderd vanaf één kant te werken, zodat aanwezige dieren in de gelegenheid zijn om te ontkomen 5.6 Vissen Resultaten bureaustudie In de onderstaande tabel zijn de licht en/of streng beschermde soorten vissen (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) weergegeven waarvan waarnemingen in de omgeving van het plangebied bekend zijn. In 2007 is de bittervoorn en kleine modderkruiper in het plangebied aangetroffen (Arcadis 2007). Deze soorten zijn in het onderzoek van 2011 niet meer waargenomen (Movares 2011). Tabel 9: Strenger beschermde vissoorten die in de omgeving van het plangebied voorkomen (bron: Tabel Soort FF-Wet 3 bittervoorn 2 kleine modderkruiper 2 rivierdonderpad

20 Resultaten veldbezoek Er is op een visonderzoek uitgevoerd. De watergang was zeer brak van aard, met veel bagger. Bij het onderzoek zijn enkel soorten als ruisvoorn, paling, snoek en tiendoornige stekelbaarsje aangetroffen. Geen van deze soorten is beschermd onder de Flora- en faunawet. Foto 5: paling Effecten In het plangebied zijn geen beschermde soorten vissen aangetroffen. Negatieve effecten op deze soortgroep worden dan ook niet verwacht. Vervolgstappen In het plangebied zijn geen beschermde soorten vissen waargenomen. Vervolgstappen voor deze soortgroep is dan ook niet noodzakelijk. 5.7 Ongewervelden Resultaten bureaustudie In de onderstaande tabel zijn de licht en/of streng beschermde soorten ongewervelde (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet) weergegeven waarvan waarnemingen in de omgeving van het plangebied bekend zijn. De rouwmantel heeft een voorkeur voor gevarieerde, open bossen met wilgen op vochtige, zonnige plaatsen en bosranden. De soort is sinds 1964 in Nederland verdwenen als standvlinder. Sindsdien worden alleen nog zwervende vlinders gezien. In 2007 en 2011 zijn geen beschermde ongewervelde waargenomen (Arcadis 2007; Movares 2011).

21 Tabel 10: licht en/of streng beschermde soorten ongewervelden die in de omgeving van het plangebied voorkomen (bron: Tabel Soort FF-Wet 3 rouwmantel Resultaten veldbezoek Tijdens het laatste veldbezoek zijn geen beschermde soorten ongewervelden aangetroffen. Gezien biotoop en verspreiding worden deze ook niet in het plangebied verwacht. Effectbespreking Er worden geen beschermde soorten ongewervelde in het plangebied verwacht. Negatieve effecten door de voorgenomen werkzaamheden treden dan ook niet op. Vervolgstappen Er zijn voor beschermde ongewervelden geen vervolgstappen benodigd

22 5.8 Samenvatting In onderstaande tabel is een overzicht gegeven van de beschermde soorten waarmee op de planlocatie rekening moet worden gehouden. Dit is gebaseerd op bestaande gegevens en het veldbezoek. Tabel 11: Beschermde soorten die binnen de planlocatie worden verwacht op basis van bestaande gegevens en het veldbezoek. Planten Vogels Grondgebonden zoogdieren Vleermuizen grote kaardebol, zwanenbloem broedvogels algemeen De watergangen, bomen en beplanting in het plangebied worden in het broedseizoen gebruikt als nestplaats door broedvogels algemene soorten vliegroute laatvlieger Tabel 1 algemene soorten X X Tabel 2 Licht beschermde soorten Tabel 3 Streng bescherm de soorten X Vogels X foerageergebied laatvlieger, gewone dwergvleermuis en rosse vleermuis X Amfibieën algemene amfibieën zoals kleine watersalamander, gewone pad, bastaardkikker en bruine kikker X Uit de volgende soortgroepen zijn geen beschermde soorten aangetroffen of te verwachten: vogels met jaarrond beschermde nesten reptielen vissen ongewervelden

23 6 Conclusies In onderstaande paragrafen worden de conclusies en aanbevelingen uit de quickscan besproken. 6.1 Beschermde gebieden 6.2 Beschermde soorten In of nabij het plangebied ligt geen Natura 2000 gebied. De EHS ligt op een afstand van 2 kilometer vanaf het projectgebied. Gezien de afstand tussen de EHS en het projectgebied worden er geen negatieve effecten van de werkzaamheden op dit gebied verwacht. Ontheffing Flora- en faunawet Er is ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet benodigd indien het project resulteert in handelingen die strijdig zijn met de verbodsbepalingen. Dit geldt alleen voor licht en/of streng beschermde soorten (tabel 2/3 van de Flora- en faunawet). Voor algemene soorten (tabel 1 van de Flora- en faunawet) geldt bij ruimtelijke ontwikkelingen en bestendig beheer en onderhoud een algemene vrijstelling. De bomenrij langs de A22 is waarschijnlijk een cruciale vliegroute voor de laatvlieger. In de directe omgeving zijn geen alternatieven voor deze bomenrij. Indien de bomenrij langs de A22 voor de werkzaamheden moet worden gekapt, is hiervoor een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet benodigd. Voor de overige soortgroepen geldt dat er voor de uitvoering van de werkzaamheden geen ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is benodigd. Wel dient rekening te worden gehouden met onderstaande maatregelen. Maatregelen Om effecten op beschermde soorten zoveel mogelijk te voorkomen worden in ieder geval de volgende maatregelen voorgesteld: Om effecten op broedende vogels te voorkomen dienen werkzaamheden waarbij bomen/struiken/vegetatie worden verwijderd, buiten het broedseizoen te worden uitgevoerd. Voor het broedseizoen geldt geen vaste periode. Het verschilt per soort. Veel vogelsoorten broeden ongeveer tussen 15 maart en 15 juli. Indien werken buiten het broedseizoen niet mogelijk is, moet door een ter zake kundige worden gecontroleerd of er in te verwijderen bomen/struiken/vegetatie broedende vogels aanwezig zijn. Indien effecten op broedende vogels niet kunnen worden uitgesloten mag er niet gewerkt worden. Om effecten op algemeen beschermde soorten kleine grondgebonden zoogdieren en amfibieën zoveel mogelijk te beperken dienen de werkzaamheden waarbij vegetatie wordt verwijderd van één kant uit te worden uitgevoerd zodat aanwezige dieren in de gelegenheid zijn om te ontkomen. Dit valt onder de zorgplicht. Om effecten op vissen zoveel mogelijk te beperken dient het dempen van watergangen uitgevoerd te worden vanaf het doodlopende einde naar het open einde toe. Dit om te voorkomen dat vissen en andere waterdieren worden ingesloten en zo geen kans krijgen te ontsnappen. Dit valt onder de zorgplicht.

24 Om te voorkomen dat door gebruik van kunstlicht (tijdens de werkzaamheden of door de nieuwe inrichting) verstoring optreedt op verblijfplaatsen van vleermuizen in de directe omgeving van het plangebied en foeragerende of passerende dieren, dient gebruik te worden gemaakt van gerichte verlichting. Hierbij dient lichtval op bomen en gebouwen te worden vermeden. Ten behoeve van de uitvoering wordt geadviseerd een werkprotocol op te stellen waarin de bovenstaande maatregelen zijn opgenomen.

25 7 Bronnen Arcadis, Aanvullend veldonderzoek Beverwijk naar voorkomen van rugstreeppad, vleermuizen en rietorchis effect analyse. Eindrapport 26 november 2007 Movares, Ecologisch onderzoek Aagtenpoort te Beverwijk. 14 oktober 2011 Korsten, E., Regelink, J.R Herkennen van potentiële vleermuiswaarden : in het kader van quickscans en andere ecologisch vooronderzoek. Zoogdierverenigingrapport Zoogdiervereniging, Nijmegen Limpens, H. & J. Regelink, R. Koelman, Vleermuizen en planologie (syllabus). Zoogdiervereniging VZZ, Arnhem.. Sovon, Atlas van de Nederlandse broedvogels. Internet

26 Colofon Opdrachtgever ProRail B.V. Uitgave Movares Nederland B.V. Divisie Ruimte, Mobiliteit en Infra Afdeling Planontwikkeling en Bouwprocessen: Omgeving en Conditionering Gebouw Daalse Kwint Daalseplein SX Utrecht Telefoon Ondertekenaar Schie, FM van Adviseur ecologie Projectnummer RM Opgesteld door Schie, FM van Versie: 1.0 Status vrijgegeven Naam: Paraaf: Datum: Opsteller drs. G. Vreeman Controleur drs. F.M. van Schie

27 Bijlage I Wettelijk kader en beleidskader De toets is gericht op de aanwezigheid van beschermde soorten en beschermde gebieden. De soortbescherming is in de wet geregeld middels de Flora- en faunawet. De gebiedsbescherming is geregeld middels de Natuurbeschermingswet (Natura 2000 gebieden en beschermde natuurmonumenten) en ten aanzien van de Ecologische Hoofdstructuur middels het beleid uit de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte. Flora- en faunawet Soortbescherming in Nederland is geregeld in de Flora- en faunawet. Deze wet is op 1 april 2002 in werking getreden en voorziet in de bescherming van een groot aantal in Nederland voorkomende planten en dieren. Voor de beschermde soorten geldt een aantal verbodsbepalingen zoals weergegeven in onderstaand kader. Artikel 8: Het is verboden beschermde planten te plukken, te verzamelen, af te snijden, te vernielen, te beschadigen, te ontwortelen of op een andere wijze van hun groeiplaats te verwijderen. Artikel 9: Het is verboden beschermde dieren te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met het oog daarop op te sporen. Artikel 10: Het is verboden beschermde dieren opzettelijk te verontrusten. Artikel 11: Het is verboden nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van beschermde dieren te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren. Artikel 12: Het is verboden eieren van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te zoeken, te rapen, uit het nest te nemen, te beschadigen of te vernielen. Artikel 13: Het is verboden beschermde planten en dieren te vervoeren of onder zich te hebben. Zorgplicht Naast de verbodsbepalingen voor de in de wet genoemde beschermde soorten geldt voor alle in het wild voorkomende planten en dieren in Nederland de zorgplicht (artikel 2). Deze zorgplicht houdt in dat nadelige gevolgen voor flora en fauna zoveel mogelijk moeten worden voorkomen. Ontheffing Bij de Flora- en faunawet kan onder voorwaarden van het verbod op schadelijke handelingen worden afgeweken met een ontheffing of vrijstelling. De beschermde soorten zijn na het inwerking treden van de AMvB artikel 75 in 2005, verdeeld in drie

28 categorieën (tabellen) waarvoor verschillende toetsingscriteria gelden voor het verkrijgen van een ontheffing. Tabel 1 (algemene soorten) Het betreft beschermde soorten waarvan de gunstige staat van instandhouding niet in het geding is. Hiervoor geldt een vrijstellingsregeling als bij ingrepen sprake is van bestendig beheer en onderhoud of bestendig gebruik of ruimtelijke ontwikkelingen. Tabel 2 (overige / licht beschermde soorten) Het betreft beschermde soorten waarvoor een vrijstelling geldt wanneer gewerkt wordt volgens een door de minister van EZ goedgekeurde gedragscode. Wanneer er geen gedragscode is, zal ontheffing aangevraagd moeten worden. Voorwaarde is dat er geen afbreuk gedaan mag worden aan de gunstige staat van instandhouding van de soort (populatieniveau). Dit is de zogenaamde lichte toets. Tabel 3 (streng beschermde soorten) Het betreft streng beschermde soorten. Dit betreft soorten die zijn opgenomen in bijlage IV van de Europese Habitatrichtlijn. Daarnaast betreft het soorten die door Nederland aan deze lijst zijn toegevoegd middels een AMvB van artikel 75. Voor deze soorten wordt alleen ontheffing verleend als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan: Er is geen andere bevredigende oplossing, waarbij gezocht moet worden naar alternatieven voor de locatie of voor de ingreep; Er is sprake van een in of bij wet genoemd belang; Er wordt geen afbreuk gedaan aan de gunstige staat van de instandhouding van de soort; Er wordt zorgvuldig gehandeld ten aanzien van de soort. Deze criteria worden ook wel omschreven als de uitgebreide toets. Vogels Vogels maken geen onderdeel uit van de tabellen. Alle vogels zijn in dezelfde mate beschermd. Broedende vogels met nesten, eieren of niet vliegvlugge jongen zijn, in navolging van de Europese Vogelrichtlijn, strikt beschermd; voor verstoring van broedgevallen wordt in principe geen ontheffing gegeven. Als de werkzaamheden buiten het broedseizoen (circa 15 maart 15 augustus) plaatsvinden zal in het algemeen niet snel een ontheffing nodig zijn. Uitzondering zijn vogels met jaarrond beschermde nesten. Voor het verstoren, beschadigen of vernietigen van jaarrond beschermde vogelnesten is altijd een ontheffing benodigd, ook als de werkzaamheden buiten het broedseizoen plaatsvinden. Bij een ontheffingaanvraag, zal de uitgebreide toets zoals beschreven onder soorten van tabel 3 worden toegepast. Het in of bij wet genoemd belang moet in de Vogelrichtlijn zijn opgenomen. In augustus 2009 is door de Minister van (destijds) LNV nieuw beleid voor het beoordelingskader van Flora- en faunawetontheffingaanvragen aangekondigd. Met dit nieuwe beleid is een nieuwe vogellijst afgegeven. In deze vogellijst is onderscheid gemaakt tussen soorten waarvan de nesten jaarrond beschermd zijn (vogels van categorie 1 t/m 4) en soorten waarvoor de nesten niet jaarrond zijn beschermd, maar waarvoor wel inventarisatie gewenst is (vogels van categorie 5). Indien vogels uit de laatste groep in de projectlocatie aanwezig zijn moet een omgevingscheck gedaan worden om te kijken of in de directe omgeving voldoende alternatieven aanwezig zijn. Wanneer in de omgeving

29 onvoldoende broedbiotoop aanwezig is, zijn ook de nesten van soorten uit categorie 5 jaarrond beschermd (min LNV, augustus 2009). Functionaliteit behouden Door een wijziging in de beoordeling van ontheffingaanvragen in augustus 2009, is het mogelijk om te voorkomen dat een ontheffing nodig is. Dit is het geval wanneer mitigerende maatregelen er voor zorgen dat de functionele leefomgeving van dieren intact blijft. Dit betekent bijvoorbeeld dat er voorafgaand aan de ingreep nieuw leefgebied wordt gerealiseerd. Voor soorten van Bijlage IV van de Habitatrichtlijn en voor vogels kan dit van belang zijn omdat er alleen ontheffing kan worden verkregen bij een beperkt aantal belangen welke in respectievelijk de Habitatrichtlijn of Vogelrichtlijn worden aangegeven. Door uitspraken van de Raad van State (op 3 oktober 2012, uitspraak /1/A3 en 11 juli 2012, uitspraak ) moet een dergelijke werkwijze echter zorgvuldig worden onderbouwd waarbij er toch sprake kan zijn van een ontheffing. Rode Lijst Natuurbeschermingswet EHS Een Rode Lijst bevat een overzicht van soorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Dit wordt bepaald op basis van zeldzaamheid en/of negatieve trend. De lijsten worden periodiek vastgesteld door de minister van EZ. Rode lijsten hebben geen juridische status. Als een soort op de lijst komt, is deze niet automatisch beschermd. Daarvoor moet de soort worden aangewezen onder de Flora- en faunawet. De Rode lijsten helpen daarbij. Deze lijsten worden ook gebruikt om te toetsen of de beleidsdoelen over biodiversiteit worden gehaald ( Op 1 oktober 2005 is de gewijzigde Natuurbeschermingswet in werking getreden. Hiermee zijn de verplichtingen uit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn, voor zover die zien op gebiedsbescherming, geïmplementeerd in het Nederlands recht. Directe toetsing aan de Vogel- en Habitatrichtlijn is daarmee niet meer aan de orde. Onder de gewijzigde Natuurbeschermingswet 1998 worden de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden aangewezen en beschermd. Deze worden gezamenlijk Natura 2000-gebieden genoemd. Daarnaast worden Beschermde Natuurmonumenten en Wetlands aangewezen en beschermd. Voor activiteiten of projecten die schadelijk zijn voor de beschermde natuur geldt een vergunningplicht. Deze vergunningen worden verleend door de provincies of door de minister van EZ. Voor alle Natura 2000 gebieden worden beheerplannen opgesteld. Deze beheerplannen maken duidelijk welke activiteiten wel en niet mogelijk zijn in en om die gebieden. De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden in Nederland. De EHS is als beleidsdoel opgenomen in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR). De SVIR vervangt verschillende rijksbeleidsstukken zoals de Nota Ruimte en de Nota Mobiliteit. De juridische borging van de nationale ruimtelijke belangen die in de SVIR worden aangewezen vindt plaats via het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). De rijkslijn zoals verwoord in het SVIR en Barro is dat er bij EHS geen sprake is van externe werking. Provincies wijzen in hun structuurvisie de gebieden aan die onder de EHS vallen. In of in de nabijheid van EHS-gebied geldt het 'nee, tenzij'-principe: nieuwe plannen of projecten zijn niet toegestaan als ze de wezenlijke (potentiële)waarden en kenmerken van het EHS-gebied significant aantasten, tenzij er sprake is van redenen van groot openbaar belang en er geen reële alternatieven zijn. De schade dient in dat geval door

30 mitigerende maatregelen zoveel mogelijk beperkt te worden. De restschade dient te worden gecompenseerd. De planologische bescherming van de EHS vindt plaats in op basis van de Wet ruimtelijke ordening vast te stellen bestemmingsplannen.

Adviesnota. Figuur 1: de geprojecteerde locatie van het Noordgebouw is aangegeven middels de gele lijn. Bron: POS plankaart 2010.

Adviesnota. Figuur 1: de geprojecteerde locatie van het Noordgebouw is aangegeven middels de gele lijn. Bron: POS plankaart 2010. Aan Dura Vermeer Van N. Scheerder Telefoon 0613221762 Projectnummer RM002426 Onderwerp Update ecologisch onderzoek Stationsplein Utrecht ten behoeve van het Noordgebouw Datum 18-12-2014 1. Aanleiding en

Nadere informatie

Gouwsluisseweg, Alphen aan den Rijn; Quick scan Ecologie

Gouwsluisseweg, Alphen aan den Rijn; Quick scan Ecologie Gouwsluisseweg, Alphen aan den Rijn; Quick scan Ecologie Effecten op beschermde soorten en gebieden Opdrachtgever provincie Zuid-Holland Ondertekenaar Movares Nederland B.V. drs. F.M. van Schie Kenmerk

Nadere informatie

Erasmuslijn Den Haag. Quick scan ecologie en vleermuisonderzoek. Movares Nederland B.V. drs. T.P. Seip Kenmerk MNO-TS-110019045 - Versie 1.

Erasmuslijn Den Haag. Quick scan ecologie en vleermuisonderzoek. Movares Nederland B.V. drs. T.P. Seip Kenmerk MNO-TS-110019045 - Versie 1. Erasmuslijn Den Haag Quick scan ecologie en vleermuisonderzoek Opdrachtgever ProRail Ondertekenaar Movares Nederland B.V. drs. T.P. Seip Kenmerk MNO-TS-110019045 - Versie 1.1 Utrecht, 8 september 2011

Nadere informatie

Quick scan ecologie. Boschveldweg, Den Bosch. T.P. Seip. Auteur. Kenmerk 2713024 Datum 16 oktober 2013

Quick scan ecologie. Boschveldweg, Den Bosch. T.P. Seip. Auteur. Kenmerk 2713024 Datum 16 oktober 2013 Boschveldweg, Den Bosch Auteur T.P. Seip Datum 16 oktober 2013 Landjuweel 35, 3905 PE Veenendaal Postbus 359, 3900 AJ Veenendaal Nederland Telefoon +31 (0)318 58 04 11 Fax +31 (0)318 58 04 99 E-mail infointegraleprojecten@heijmans.nl

Nadere informatie

Quick scan ecologie Spoorsevoorzieningen Utrecht Centraal Noordzijde

Quick scan ecologie Spoorsevoorzieningen Utrecht Centraal Noordzijde Quick scan ecologie Spoorsevoorzieningen Utrecht Centraal Noordzijde Locatie Daalse tunnel ter plaatse van de voetbalkooi en locatie parkeerplaats van De Stek Effecten op beschermde soorten en gebieden

Nadere informatie

Ecologisch onderzoek Aagtenpoort te Beverwijk

Ecologisch onderzoek Aagtenpoort te Beverwijk Ecologisch onderzoek Aagtenpoort te Beverwijk Ecologisch onderzoek Opdrachtgever ProRail S. Boers Ondertekenaar Movares Nederland B.V. Drs. Scheerder, N. & drs. F. van Schie Kenmerk BO-FS-110012920 - Versie

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verantwoording Titel : Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Subtitel : Projectnummer : Referentienummer : Revisie : C1 Datum : 30-10-2012 Auteur(s) :

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek locatie Nieuweweg / Parklaan te Hattem

Aanvullend natuuronderzoek locatie Nieuweweg / Parklaan te Hattem Aanvullend natuuronderzoek locatie Nieuweweg / Parklaan te Hattem Onderzoek naar het voorkomen van vleermuizen en steenmarter Datum: 15-10-2012 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer:

Nadere informatie

Toets flora en fauna Herinrichting locatie Spreeuwenstraat 11 te Nijmegen

Toets flora en fauna Herinrichting locatie Spreeuwenstraat 11 te Nijmegen Toets flora en fauna Herinrichting locatie Spreeuwenstraat 11 te Nijmegen Datum : 27 maart 2014 Projectnummer : 13-0255 Opdrachtgever : Bureau Verkuylen Inleiding Aanleiding In verband met de voorgenomen

Nadere informatie

NATUURTOETS LANGE WEMEN HENGELO VERVOLGONDERZOEK GEMEENTE HENGELO

NATUURTOETS LANGE WEMEN HENGELO VERVOLGONDERZOEK GEMEENTE HENGELO VERVOLGONDERZOEK GEMEENTE HENGELO November 2009 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en doel 3 1.2 Werkwijze 3 1.3 Leeswijzer 4 2 Wettelijk kader Flora- en faunawet 5 3 Aanwezige natuurwaarden 7 3.1 Inleiding

Nadere informatie

Toets flora en fauna President Verhofstadtstraat Groeskuilenstraat en Virmundtstraat te Gemert

Toets flora en fauna President Verhofstadtstraat Groeskuilenstraat en Virmundtstraat te Gemert Toets flora en fauna President Verhofstadtstraat Groeskuilenstraat en Virmundtstraat te Gemert Datum : 5 november 2014 Projectnummer : 14-0249 Opdrachtgever : Casper Kalb Projectaandrijving Rector de Vethstraat

Nadere informatie

Busbaan langs de Kruisvaart

Busbaan langs de Kruisvaart Busbaan langs de Kruisvaart Onderzoek Flora en Fauna Opdrachtgever ITC Utrecht B.V. De heer P. van Sterkenburg Ondertekenaar Movares Nederland B.V. ir. W.J. Arnold Kenmerk D83-WAR-KA-1200532 v1.0 - Versie

Nadere informatie

Toets flora en fauna Kolping te Nijmegen

Toets flora en fauna Kolping te Nijmegen Toets flora en fauna Kolping te Nijmegen Datum : 21 mei 2015 Projectnummer : 15-0099 Opdrachtgever : Talis Postbus 628 6500 AP Nijmegen 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In verband met de voorgenomen werkzaamheden

Nadere informatie

Toets flora en fauna Tempeliersweg 46 te Haaren

Toets flora en fauna Tempeliersweg 46 te Haaren Toets flora en fauna Tempeliersweg 46 te Haaren Datum : 18 september 2014 Projectnummer : 14-0161 Opdrachtgever : Bureau Verkuylen Veemarktkade 8 5222 AE s-hertogenbosch 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In verband

Nadere informatie

Natuurtoets station Alkmaar

Natuurtoets station Alkmaar Natuurtoets station Alkmaar Opdrachtgever ProRail Ondertekenaar Movares Nederland B.V. drs. T.P. Seip Kenmerk MNO-TS-100037641 - Versie 1.0 Utrecht, 15 december 2010 vrijgegeven 2010, Movares Nederland

Nadere informatie

Quick scan natuurtoets KuiperCompagnons d.d. 30 november Soortenbescherming

Quick scan natuurtoets KuiperCompagnons d.d. 30 november Soortenbescherming Quick scan natuurtoets KuiperCompagnons d.d. 30 november 2009 Soortenbescherming De Flora- en faunawet (hierna: Ffw) beschermt alle in het wild levende zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Van deze

Nadere informatie

Flora- en faunascan voor de bouw van een woning aan de Bolenbergweg te Belfeld

Flora- en faunascan voor de bouw van een woning aan de Bolenbergweg te Belfeld Tegelseweg 3 5951 GK Belfeld Tel: 077-4642999 www.faunaconsult.nl info@faunaconsult.nl Faunaconsult KvK Venlo 09116138 De heer J. Bruekers Bolenbergweg 18 5951 AZ Belfeld Flora- en faunascan voor de bouw

Nadere informatie

Bijlage 3: Natuurtoets Westhavendijk (KuiperCompagnons)

Bijlage 3: Natuurtoets Westhavendijk (KuiperCompagnons) Bijlage 3: Natuurtoets Westhavendijk 14-16 (KuiperCompagnons) NATUUR Kader De Flora- en faunawet (hierna: Ffw) beschermt alle in het wild levende zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Van deze soortgroepen

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk november Betreft Notitie actualisatie natuuronderzoek Willevenstraat te Schaijk

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk november Betreft Notitie actualisatie natuuronderzoek Willevenstraat te Schaijk Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 254564 13 november 2014 254564 Betreft Notitie actualisatie natuuronderzoek Willevenstraat te Schaijk 1 Aanleiding en doel De ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor

Nadere informatie

MEMO. Vleermuizen Sportlaan 2 4 te Gemert

MEMO. Vleermuizen Sportlaan 2 4 te Gemert MEMO Vleermuizen Sportlaan 2 4 te Gemert Datum : 24 juli 2017 Projectnummer : 17-0194 Opdrachtgever : A van Schijndel beheer Opgesteld door : Ir. E.J.F. Claassen Aanleiding Opdrachtgever is voornemens

Nadere informatie

- er sprake is van een wettelijk geregeld belang (waaronder het belang van land- en bosbouw,

- er sprake is van een wettelijk geregeld belang (waaronder het belang van land- en bosbouw, Bureauonderzoek ecologie, wijzigingsplan IJsseldijk-West Ecologie Bij de voorbereiding van een ruimtelijk plan dient onderzocht te worden of de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet 1998 en het

Nadere informatie

Quickscan flora en fauna. Deltaweg te Helmond

Quickscan flora en fauna. Deltaweg te Helmond Quickscan flora en fauna Deltaweg te Helmond A.P. Kerssemakers Voor de afdeling: SB/ROV. Gemeente Helmond. December 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2.Wettelijk kader 2 3. Plangebied 4 4. Onderzoek 7

Nadere informatie

Bedrijventerrein Oegstgeest; quick scan ecologie

Bedrijventerrein Oegstgeest; quick scan ecologie Bedrijventerrein Oegstgeest; quick scan ecologie Effecten op beschermde soorten en gebieden "Klik en type bijschrift" 2 november 2016- Versie 1.0 Autorisatieblad Bedrijventerrein Oegstgeest; quick scan

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek De Hoeven Beekbergen

Verkennend natuuronderzoek De Hoeven Beekbergen Verkennend natuuronderzoek De Hoeven Beekbergen Onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten en gebieden Datum: 27-10-2011 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: DT/2011/010.03

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek locatie Smitterijhof te Haaksbergen

Verkennend natuuronderzoek locatie Smitterijhof te Haaksbergen Verkennend natuuronderzoek locatie Smitterijhof te Haaksbergen Onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten in het kader van de Flora- en faunawet Datum: 03-12-2012 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever:

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

Toets flora en fauna Den Hoek 1 te Cromvoirt

Toets flora en fauna Den Hoek 1 te Cromvoirt Toets flora en fauna Den Hoek 1 te Cromvoirt Datum : 5 juni 2014 Projectnummer : 14-0123 Opdrachtgever : Bureau Verkuylen Veemarktkade 8 5222 AE s-hertogenbosch 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In verband met

Nadere informatie

Toets flora en fauna Dorpsstraat 52 te Loosbroek

Toets flora en fauna Dorpsstraat 52 te Loosbroek Toets flora en fauna Dorpsstraat 52 te Loosbroek Datum : 17 september 2014 Projectnummer : 14-0198 Opdrachtgever : Bureau Verkuylen Veemarktkade 8 5222 AE s-hertogenbosch 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek herinrichting Venlo-Noord

Verkennend natuuronderzoek herinrichting Venlo-Noord Verkennend natuuronderzoek herinrichting Venlo-Noord Onderzoek naar het voorkomen van beschermde natuurwaarden Datum: 16-04-2013 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: AT/2013/16.04

Nadere informatie

Saksen Weimar fase 5 en verder Ecologische check

Saksen Weimar fase 5 en verder Ecologische check Saksen Weimar fase 5 en verder Arnhem, 11 december 2014 P a g i n a 2 Colofon Titel : Saksen Weimar fase 5 Subtitel : Projectnummer : 14.125 Datum : 11 december 2014 Veldonderzoek : T. Kooij Auteur(s)

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek locatie Hessenweg

Verkennend natuuronderzoek locatie Hessenweg Verkennend natuuronderzoek locatie Hessenweg 101 te Dalfsen Onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten en gebieden Datum: 09-10-2012 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer:

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek Anklaarseweg Apeldoorn

Verkennend natuuronderzoek Anklaarseweg Apeldoorn Verkennend natuuronderzoek Anklaarseweg Apeldoorn Onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten en gebieden Datum: 31-10-2011 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: DT/2011/010.04

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek locatie Loostraat 55a/57 Huissen

Verkennend natuuronderzoek locatie Loostraat 55a/57 Huissen Verkennend natuuronderzoek locatie Loostraat 55a/57 Huissen Onderzoek naar het voorkomen van beschermde natuurwaarden Datum: 16-08-2013 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: AT/2013/16.08

Nadere informatie

Toets flora en fauna Molenstraat 59c te Gemert

Toets flora en fauna Molenstraat 59c te Gemert Toets flora en fauna Molenstraat 59c te Gemert Datum : 7 maart 2016 Projectnummer : 16-0068 Opdrachtgever : Peter en Harry van Schijndel Meizoentje 5 5422 EA Gemert 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In verband

Nadere informatie

Quickscan samenvatting natuurtoets Sint Nicolaasdijk 153, Kampen

Quickscan samenvatting natuurtoets Sint Nicolaasdijk 153, Kampen Witpaard BV Contactpersoon Kenmerk Status Datum Dhr. J. Drenth 15-182 concept 13 mei 2015 Betreft Quickscan samenvatting natuurtoets Sint Nicolaasdijk 153, Kampen Omschrijving Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

Notitie Flora- en faunaonderzoek Enter

Notitie Flora- en faunaonderzoek Enter Notitie Flora- en faunaonderzoek Enter Ff-onderzoek Wierdenseweg, Enter Datum: 19-9-2013 Opgesteld door: Vincent de Lenne Projectnummer: 6444 Aanleiding en doel Binnen het plangebied (zie bijlage 1) wordt

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek voormalig Zoutdepot Breukelen

Aanvullend natuuronderzoek voormalig Zoutdepot Breukelen Aanvullend natuuronderzoek voormalig Zoutdepot Breukelen Onderzoek naar het voorkomen van vleermuizen Datum: 30-08-2014 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: AT/2014/30.08 Versie:

Nadere informatie

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Pastoor Attendorenstraat Gemert

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Pastoor Attendorenstraat Gemert Toets flora en fauna Pastoor Attendorenstraat Gemert Datum : 1 mei 2017 Projectnummer : 17-0120 Opdrachtgever : Casper Kalb Projectaandrijving Veldwerk : E.J.F. Claassen Opgesteld door : N. Arts Kwaliteitscontrole

Nadere informatie

Bijlage 1 Onderzoek ecologie

Bijlage 1 Onderzoek ecologie Bijlage 1 Onderzoek ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek Parklaan / Nieuweweg te Hattem

Verkennend natuuronderzoek Parklaan / Nieuweweg te Hattem Verkennend natuuronderzoek Parklaan / Nieuweweg te Hattem Onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten en gebieden Datum: 28-11-2011 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer:

Nadere informatie

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Dreef 8 te Eersel

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Dreef 8 te Eersel Toets flora en fauna Dreef 8 te Eersel Datum : 8 december 2015 Projectnummer : 15-0266 Opdrachtgever : Dhr. R. Valkenburg Lindestraat 85 5521 EJ Eersel 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In verband met de voorgenomen

Nadere informatie

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Quick scan flora en fauna Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Gemeente Castricum 0 INHOUD 1. Aanleiding... 2 2. Gebiedsomschrijving en beoogde ingrepen... 3 3. Wettelijk kader... 4 4. Voorkomen van beschermde

Nadere informatie

PROJECTPLAN ONTHEFFING AANSLUITING A9 - HEILOO Provincie Noord-Holland 16 DECEMBER 2016

PROJECTPLAN ONTHEFFING AANSLUITING A9 - HEILOO Provincie Noord-Holland 16 DECEMBER 2016 PROJECTPLAN ONTHEFFING AANSLUITING A9 - HEILOO Provincie Noord-Holland 16 DECEMBER 2016 Contactpersonen IRIS BAIJENS Arcadis Nederland B.V. Postbus 264 6800 AG Arnhem Nederland 2 INHOUDSOPGAVE ONDERBOUWING

Nadere informatie

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Heikampseweg 28 De Mortel

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Heikampseweg 28 De Mortel Toets flora en fauna Heikampseweg 28 De Mortel Datum : 3 maart 2015 Projectnummer : 15-0042 Opdrachtgever : De heer H.F.G. van Venrooij Renseweg 22 5425 PE De Mortel 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In verband

Nadere informatie

Bureauonderzoek Flora en fauna

Bureauonderzoek Flora en fauna Bureauonderzoek Flora en fauna Ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven

Nadere informatie

Resultaten Quickscan, vissen en vleermuisonderzoek met betrekking tot de Flora- en Faunawet.

Resultaten Quickscan, vissen en vleermuisonderzoek met betrekking tot de Flora- en Faunawet. Aan Rob Knijn Van C. van den Tempel CC M. Witteveldt Datum 12 januari 2017 Betreft Flora- en faunagegevens Middenweg Zuid Project Herontwikkeling Middenweg Zuid Geachte heer Knijn, Beste Rob, In 2014 en

Nadere informatie

6 Flora- en fauna quickscan

6 Flora- en fauna quickscan 6 Flora- en fauna quickscan 6.1 Verantwoording 6.1.1 Literatuuronderzoek Om inzicht te krijgen in de actuele gegevens in het projectgebied zijn gegevens geraadpleegd via websites van onder andere de Vlinderstichting

Nadere informatie

Toets flora en fauna Pandelaar 4 te Gemert

Toets flora en fauna Pandelaar 4 te Gemert Toets flora en fauna Pandelaar 4 te Gemert Datum : 19 mei 2016 Projectnummer : 16-0170 Opdrachtgever : J. van Deurzen Veldwerk : Ir. E.J.F. Claassen Auteur : Ir. E.J.F. Claassen 1 Inleiding 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Notitie verkennend Flora- en faunaonderzoek Lettele

Notitie verkennend Flora- en faunaonderzoek Lettele Notitie verkennend Flora- en faunaonderzoek Lettele Butersdijk nabij nummer 21, Lettele Datum: 12-3-2014 Opgesteld door: Vincent de Lenne Projectnummer: 6546 Aanleiding en doel Aan de Butersdijk, nabij

Nadere informatie

Vleermuisonderzoek locatie Merenhoef te Maarssen

Vleermuisonderzoek locatie Merenhoef te Maarssen Vleermuisonderzoek locatie Merenhoef te Maarssen Onderzoek naar het voorkomen van vleermuizen Datum: 10-10-2014 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: AT/2014/10.10 Versie: Definitief

Nadere informatie

Bijlage 1 Wettelijk kader

Bijlage 1 Wettelijk kader Bijlage 1 Wettelijk kader Inleiding In deze bijlage worden de wettelijke kaders voor ecologische beoordelingen van ruimtelijke ingrepen en andere handelingen beschreven. In de natuurbeschermingswetgeving

Nadere informatie

QUICKSCAN FLORA EN FAUNA

QUICKSCAN FLORA EN FAUNA QUICKSCAN FLORA EN FAUNA Behorende bij project: ( Naast) Elststraat 2, te Rosmalen Gemeente s-hertogenbosch Opdrachtgever: De heer P. van Hooft Projectnummer: PS.2016.618 Datum: 9 augustus 2016 Pasmaat

Nadere informatie

Quickscan flora en fauna

Quickscan flora en fauna Quickscan flora en fauna Hofjeswoningen Wijk bij Duurstede Projectnummer: 7323 Datum: 9-7-2015 Projectleider: Rob van Dijk Opgesteld: Tatiana Lodder De gemeente Wijk bij Duurstede is van plan om 29 hofwoningen

Nadere informatie

QUICKSCAN BURGEMEESTER SLANGHENSTRAAT HOENSBROEK

QUICKSCAN BURGEMEESTER SLANGHENSTRAAT HOENSBROEK QUICKSCAN BURGEMEESTER SLANGHENSTRAAT HOENSBROEK GEMEENTE HEERLEN 12 februari 2014 077542925:0.2 - Definitief B02043.000332.0100 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding en doel... 3 1.2 Omschrijving plangebied...

Nadere informatie

TOELICHTING FLORA- EN FAUNAWET

TOELICHTING FLORA- EN FAUNAWET BUREAU NATUURBALANS - LIMES DIVERGENS BV Natuuronderzoek gastransportleiding Hommelhof Zuid-Limburg BIJLAGE 1 TOELICHTING FLORA- EN FAUNAWET De Flora- en faunawet regelt de bescherming van dier- en plantensoorten

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek locatie tennisvereniging Beukersweide te Wierden

Verkennend natuuronderzoek locatie tennisvereniging Beukersweide te Wierden Verkennend natuuronderzoek locatie tennisvereniging Beukersweide te Wierden Onderzoek naar het voorkomen van beschermde natuurwaarden Datum: 05-05-2014 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt

Nadere informatie

Notitie Flora en faunawet bestemmingsplan Centrum Best; Locatie ten noorden van begraafplaats

Notitie Flora en faunawet bestemmingsplan Centrum Best; Locatie ten noorden van begraafplaats Ecologica BV Rondven 22 6026 PX Maarheeze 0495-46 20 70 0495-46 20 79 info@ecologica.eu www.ecologica.eu Gemeente Best T.a.v. dhr. P. van den Broek Raadhuisplein 1 Postbus 50 5680 AB Best Datum: 2 april

Nadere informatie

Nieuwe bedrijfslocaties

Nieuwe bedrijfslocaties E c o l o g i s c h e i n v e n t a r i s a t i e Om de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Midwolda-Nieuwlandseweg Arts/Rulo te toetsen, is een ecologische inventarisatie uitgevoerd. Tevens is gekeken

Nadere informatie

Deze wet beschermt van ongeveer 500 van de dier- en plantensoorten die in Nederland

Deze wet beschermt van ongeveer 500 van de dier- en plantensoorten die in Nederland Bijlage 3. Ecologie B3.1. Beleidskader Aanleiding en doel De beoogde ontwikkeling betreft de bouw van 31 woningen op een deels braakliggende kavel en delen van zeer diepe achtertuinen (zie ook paragraaf

Nadere informatie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie 1 NATUUR 1.1 Natuurwetgeving & Planologie De bescherming van de natuur is in Nederland vastgelegd in respectievelijk de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Deze wetten vormen een uitwerking

Nadere informatie

Bureaustudie natuurwaarden Nijverheidstraat te Nederhemert

Bureaustudie natuurwaarden Nijverheidstraat te Nederhemert Bureaustudie natuurwaarden Nijverheidstraat te Nederhemert Datum : 30 oktober 2014 Opdrachtgever : Pouderoyen BV Opgesteld door : ir. N. Arts Projectnummer : P14-0202 Inleiding Initiatiefnemer is voornemens

Nadere informatie

18 februari Natuurwetgeving in het Westland Paul Moerman & Wouter Wubben

18 februari Natuurwetgeving in het Westland Paul Moerman & Wouter Wubben 18 februari 2014 Natuurwetgeving in het Westland Paul Moerman & Wouter Wubben 2 Voorstellen Paul Moerman Adviseur Ecologie, Projectmedewerker Groen Team Projecten Afdeling IBOR (Inrichting & Beheer Openbare

Nadere informatie

P a r a g r a a f e c o l o g i e N i e u w b o u w w o n i n g S c h a p e n d r i f t t e N o r g

P a r a g r a a f e c o l o g i e N i e u w b o u w w o n i n g S c h a p e n d r i f t t e N o r g P a r a g r a a f e c o l o g i e N i e u w b o u w w o n i n g S c h a p e n d r i f t t e N o r g X.X Eco lo gi e KADER Om de uitvoerbaarheid van het plan te toetsen, is een inventarisatie van natuurwaarden

Nadere informatie

Project Status Datum. Sloop en nieuwbouw locatie Emmaschool concept 14 januari 2016. Auteur Veldonderzoek Projectcode

Project Status Datum. Sloop en nieuwbouw locatie Emmaschool concept 14 januari 2016. Auteur Veldonderzoek Projectcode Onderwerp Opdrachtgever Emmaschool Heerde Witpaard Project Status Datum Sloop en nieuwbouw locatie Emmaschool concept 14 januari 2016 Auteur Veldonderzoek Projectcode Gelder, A. (Adriaan) de Gelder, A.

Nadere informatie

Onderzoek flora en fauna

Onderzoek flora en fauna Bijlage 3 Onderzoek flora en fauna Ecologie In dit onderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven

Nadere informatie

Samenvatting quickscan natuurtoets

Samenvatting quickscan natuurtoets Samenvatting quickscan natuurtoets Onderwerp Opdrachtgever Insingerstraat Soest RV&O Project Status Datum Sloop en nieuwbouw Insingerstraat concept 8 januari 2016 Auteur Veldonderzoek Projectcode Gelder,

Nadere informatie

Quickscan samenvatting Flora- en faunawet Van Zuylenlaan 9, Hoevelaken

Quickscan samenvatting Flora- en faunawet Van Zuylenlaan 9, Hoevelaken Dhr. J.P.L.M.G. Gelauff Van Zuylenlaan 9 3871 BG Hoevelaken Contactpersoon Kenmerk Status Datum Dhr. A. de Gelder 15-314 definitief 31 augustus 2015 Betreft Quickscan samenvatting Flora- en faunawet Van

Nadere informatie

Toets flora en fauna Klantstraat 12 te Uden, Staro te Gemert, 13 december 2016, projectnummer

Toets flora en fauna Klantstraat 12 te Uden, Staro te Gemert, 13 december 2016, projectnummer Bijlage 3 Toets flora en fauna Klantstraat 12 te Uden, Staro te Gemert, 13 december 2016, projectnummer 16-0355 Zaaknummer: 271648 Behoort bij besluit van het College van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Quickscan natuur Mauritslaan Werkhoven

Quickscan natuur Mauritslaan Werkhoven Quickscan natuur Mauritslaan Werkhoven 15 november 2012 ZOON ECOLOGIE Colofon Titel Opdrachtgever Uitvoerder Auteur Datum Quickscan natuur Mauritslaan Werkhoven m RO Zoon Ecologie C.P.M. Zoon ZOON ECOLOGIE

Nadere informatie

Notitie Quickscan flora en fauna

Notitie Quickscan flora en fauna Notitie Quickscan flora en fauna De Uithof/ Kromhout te Utrecht Projectnummer: 5755.9 Datum: 5-5-2017 Projectleider: Opgesteld: Opdrachtgever: Universiteit Utrecht Universiteit Utrecht laat jaarlijks bomen

Nadere informatie

Quickscan samenvatting Stephensonstraat Harderwijk

Quickscan samenvatting Stephensonstraat Harderwijk Gemeente Harderwijk T.a.v. mevr. K. van der Schot Havendam 56 3841AA Harderwijk Contactpersoon Kenmerk Status Datum Dhr. M. Hoksberg 15-238 definitief 10 juli 2015 Betreft Quickscan samenvatting Stephensonstraat

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. 1.2 Plangebied Het plangebied omvat de percelen op Straatweg 77 en Statenlaan 2 te Rotterdam (figuur 1 en 2).

Notitie. 1 Inleiding. 1.2 Plangebied Het plangebied omvat de percelen op Straatweg 77 en Statenlaan 2 te Rotterdam (figuur 1 en 2). Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 500/332923/ET 10 oktober 2013 PN332923 Betreft Natuuronderzoek Straatweg 77 Rotterdam 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel In verband met geplande sloop van de bebouwing

Nadere informatie

Toets flora en fauna Heuvel te Gemert

Toets flora en fauna Heuvel te Gemert Toets flora en fauna Heuvel 35-37 te Gemert Datum : 19 mei 2016 Projectnummer : 16-0177 Opdrachtgever : A.C.A. van den Tillaart Veldwerk : ing. K. Küsters Auteur : ing. K. Küsters 1 Inleiding 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek locatie Woonpark Zeist

Verkennend natuuronderzoek locatie Woonpark Zeist Verkennend natuuronderzoek locatie Woonpark Zeist Onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten in het kader van de Flora- en faunawet Datum: 22-11-2012 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de

Nadere informatie

Onderzoek flora en fauna

Onderzoek flora en fauna Onderzoek flora en fauna 1. Conclusie Geconcludeerd wordt dat voor de beoogde functieveranderingen geen ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet vereist is. Hierbij dient wel gewerkt te worden

Nadere informatie

Memo. nummer rev 00 datum RvR Limburg C.V. L.E.Dinger kopie project projectnummer Quickscan Flora en Fauna Danielweg te Horst

Memo. nummer rev 00 datum RvR Limburg C.V. L.E.Dinger kopie project projectnummer Quickscan Flora en Fauna Danielweg te Horst Memo nummer rev 00 datum 2 11 2011 aan RvR Limburg C.V. van L.E.Dinger kopie project projectnummer 200163 betreft Quickscan Flora en Fauna Danielweg te Horst Inleiding RvR Limburg C.V. heeft het voornemen

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 21 Mei 2014 Rapportnummer 031 Projectnummer 012 opdrachtgever Fam. Ten Dam Kolenbranderweg

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Werkzaamheden. Aan. Hilke de Vries Van. Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft

Memo. Inleiding. Werkzaamheden. Aan. Hilke de Vries Van. Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft Aan Hilke de Vries Van Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft Memo Kap en Werkzaamheden Groene Lint Project Activiteiten Quatrebras Inleiding De gemeente Haarlemmermeer, Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Laagraven Investment t.a.v. dhr. W. Toet Datum 27 juli 2017 Projectnummer Flora & fauna Liesbosch Nieuwegein

Laagraven Investment t.a.v. dhr. W. Toet Datum 27 juli 2017 Projectnummer Flora & fauna Liesbosch Nieuwegein Memo Ter attentie van Laagraven Investment t.a.v. dhr. W. Toet Datum 27 juli 2017 Projectnummer 160712 Auteur Ir. T.F. Kroon Onderwerp Flora & fauna Liesbosch Nieuwegein SAMENVATTING ONDERZOEKEN FLORA

Nadere informatie

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Terrein Fitland te Gemert

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Terrein Fitland te Gemert Toets flora en fauna Terrein Fitland te Gemert Datum : 30 juni 2015 Projectnummer : 15-0141 Opdrachtgever : Goed Wonen Opgesteld door : ir. N. Arts Gecontroleerd door : ir. E. J.F Claassen 1 Inleiding

Nadere informatie

: QuickScan Flora & Fauna Meijelseweg 60a te Beringe, gemeente Peel en Maas

: QuickScan Flora & Fauna Meijelseweg 60a te Beringe, gemeente Peel en Maas Advies : QuickScan Flora & Fauna Meijelseweg 60a te Beringe, gemeente Peel en Maas Datum : 14 januari 2014 Opdrachtgever : De heer L.P.G. Oudenhoven Projectnummer : 211x05418 Opgesteld door : Ineke Kroes

Nadere informatie

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Deel 54 Gemert

Toets flora en fauna. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader. Deel 54 Gemert Toets flora en fauna Deel 54 Gemert Datum : 22 juni 2016 Projectnummer : 16-0214 Opdrachtgever : Bouwbedrijf Raaijmakers Molenstraat 43 5421 KD Gemert Veldwerk : K. Moonen Auteur : K. Moonen Kwaliteitscontrole

Nadere informatie

Quickscan samenvatting twee percelen Staphorst

Quickscan samenvatting twee percelen Staphorst Aan Bouwbedrijf Bovenhuis B.V. t.a.v. de heer J. H. Tromp Contactpersoon Kenmerk Status Datum M.A. (Martin) Heinen 14-416 concept 11 februari 2016 Betreft Quickscan samenvatting twee percelen Staphorst

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. Referentienummer Datum Kenmerk PN mei Betreft Roofvogel onderzoek (BMP-R methode)

Notitie. 1 Inleiding. Referentienummer Datum Kenmerk PN mei Betreft Roofvogel onderzoek (BMP-R methode) Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 20 mei 2014 Betreft Roofvogel onderzoek (BMP-R methode) 1 Inleiding 1.1 Kader van het onderzoek Projecten of handelingen dienen te worden getoetst aan de wet- en

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede

Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Quickscan natuuronderzoek en aanvullende rapportage verbouwing monumentaalpand Lammerinkweg 102 Enschede Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Enschede 2 December 2010 Rapportnummer 0123 Projectnummer

Nadere informatie

Terneuzen. Quickscan Flora en fauna. Wulpenbek 16 te Hoek. <NL.IMRO.Invullen> concept. I. Dekker MSc. identificatiecode: datum: status:

Terneuzen. Quickscan Flora en fauna. Wulpenbek 16 te Hoek. <NL.IMRO.Invullen> concept. I. Dekker MSc. identificatiecode: datum: status: Terneuzen Quickscan Flora en fauna Wulpenbek 16 te Hoek identificatie planstatus identificatiecode: datum: status: 16-09-2016 concept projectnummer: auteur I. Dekker MSc. Inhoud van

Nadere informatie

Werkzaamheden gemaal Emilia en gemaal Westland Quickscan flora- en faunawet

Werkzaamheden gemaal Emilia en gemaal Westland Quickscan flora- en faunawet BEM1605644 gemeente Steenbergen Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 28-11-2016 ZK16004958 Beleidsmedewerker Publiekszaken / vergunningen Werkzaamheden gemaal Emilia en gemaal Westland Quickscan flora-

Nadere informatie

Quickscan flora en fauna voor bestemmingsplan Oostpoort Februari 2014

Quickscan flora en fauna voor bestemmingsplan Oostpoort Februari 2014 Quickscan flora en fauna voor bestemmingsplan Oostpoort Februari 2014 Sector Fysieke Realisatie & Beheer (FRB) Afdeling Ruimtelijk Ontwikkeling en Ontwerp Team Duurzaamheid Ecologie 26 februari 2014 Door:

Nadere informatie

Quickscan samenvatting natuurtoets Westpolder/Bolwerk, deelplan 5 bouwstroom F1 en G, Berkel en Rodenrijs.

Quickscan samenvatting natuurtoets Westpolder/Bolwerk, deelplan 5 bouwstroom F1 en G, Berkel en Rodenrijs. InterConcept Advies & Uitvoering T.a.v. dhr. M. Proper Leeuwenhoekweg 58 2661 DD Bergschenhoek Contactpersoon Kenmerk Status Datum Ing. M.G. Hoksberg 15-088 definitief 27 augustus 2015 Betreft Quickscan

Nadere informatie

Buro Maerlant. Veldhoven Zandoerleseweg. Notitie Flora- en faunawet. L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g

Buro Maerlant. Veldhoven Zandoerleseweg. Notitie Flora- en faunawet. L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g Buro Maerlant L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g BM-NOTITIE 2012 Notitie Flora- en faunawet J. van Suijlekom, 29 februari 2012 Inhoud Blz 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen

Nadere informatie

Natuurtoets Masterplan centrumgebied Hoogkarspel

Natuurtoets Masterplan centrumgebied Hoogkarspel Natuurtoets Masterplan centrumgebied Hoogkarspel Toetsing in het kader van de wet- en regelgeving voor natuur Definitief Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 13 februari 2009 iç Grontmij, revisie 1 Verantwoording

Nadere informatie

QUICKSCAN FLORA & FAUNA CATHARIJNESTEEG 10 BARNEVELD ADVISEUR HENK JANSEN VERSIE 1.0

QUICKSCAN FLORA & FAUNA CATHARIJNESTEEG 10 BARNEVELD ADVISEUR HENK JANSEN VERSIE 1.0 QUICKSCAN FLORA & FAUNA CATHARIJNESTEEG 10 BARNEVELD ADVISEUR HENK JANSEN 27-09-2016 VERSIE 1.0 2 BARNEVELD. 27-09-2016 QUICKSCAN FLORA & FAUNA BARNEVELD Adviseur: Henk Jansen 06-45 11 98 54 info@groenadviseurs.nl

Nadere informatie

Quickscan FF-wet voor ontwikkelingen aan Wedderstraat 18 te Vlagtwedde.

Quickscan FF-wet voor ontwikkelingen aan Wedderstraat 18 te Vlagtwedde. Quickscan FF-wet voor ontwikkelingen aan Wedderstraat 18 te Vlagtwedde. Quickscan FF-wet voor ontwikkelingen aan Wedderstraat 18 te Vlagtwedde. Status Definitief Datum 7 april 2015 Handtekening Matthijs

Nadere informatie

Natuurwaardenonderzoek Bestemmingsplangebied Ravel

Natuurwaardenonderzoek Bestemmingsplangebied Ravel Natuurwaardenonderzoek Bestemmingsplangebied Ravel A. Blokker Beleidsteam Stad December 2014 Inhoud 1. Samenvatting en conclusies... 3 2. Inleiding... 4 3. Kaders... 5 4. Inventarisatie... 9 5. Consequenties

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek locatie Abbing terrein Zeist

Verkennend natuuronderzoek locatie Abbing terrein Zeist Verkennend natuuronderzoek locatie Abbing terrein Zeist Onderzoek naar het voorkomen van beschermde natuurwaarden Datum: 06-11-2018 Auteur: A. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Rapportnummer: AT/2018/06.11

Nadere informatie

Beschermde soorten in Hasselt (Overijssel)

Beschermde soorten in Hasselt (Overijssel) Beschermde soorten in Hasselt (Overijssel) Het belang voor de fauna van bestemmingsplan Hasselt binnen de veste Versie 1 25 november 2008 Zoon buro voor ecologie Colofon Titel Ondertitel Opdrachtgever

Nadere informatie

Toets flora en fauna Stal Frontera te Ammerzoden

Toets flora en fauna Stal Frontera te Ammerzoden Toets flora en fauna Stal Frontera te Ammerzoden Datum : 21 april 2016 Projectnummer : 16-0028 Opdrachtgever : Stal Frontera Bovendijk 5 5324 AZ Ammerzoden Opgesteld door : K. Moonen & I. van Erp Gecontroleerd

Nadere informatie

Gemeente Noordwijk t.a.v. dhr. M. van Veen Postbus AG Noordwijk

Gemeente Noordwijk t.a.v. dhr. M. van Veen Postbus AG Noordwijk Gemeente Noordwijk t.a.v. dhr. M. van Veen Postbus 298 2200 AG Noordwijk Ons kenmerk : 1407G493/DBI/rap1.1 Datum : 22 augustus 2014 Betreft : Quickscan flora- en faunaonderzoek Hogeweg 65 te Noordwijk

Nadere informatie

Ecologische beoordeling. Perceel tussen Tillewei en Landyk te Drogeham

Ecologische beoordeling. Perceel tussen Tillewei en Landyk te Drogeham B i j l a g e 3 : E c o l o g i s c h e b e o o r d e l i n g Ecologische beoordeling 2011 Perceel tussen Tillewei en Landyk te Drogeham COLOFON BUREAU FAUNAX Alde dyk 31 8407 AD Terwispel 0513-436849

Nadere informatie