peter steutel curator curator beelden in oranjezon Inhoud Duingebied Oranjezon KipVis Peter Steutel Beelden Colofon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "peter steutel curator curator beelden in oranjezon Inhoud Duingebied Oranjezon KipVis Peter Steutel Beelden Colofon"

Transcriptie

1 Duingebied Oranjezon KipVis Peter Steutel Beelden Colofon Beeld voorzijde Peter Steutel Familieopstelling Beeld achterzijde Ans Couwenberg z.t. beelden in oranjezon Inhoud curator curator peter steutel 2008 Giel Louws

2 Inhoud Duingebied Oranjezon KipVis Peter Steutel Beelden Colofon Beeld voorzijde Peter Steutel Familieopstelling Beeld achterzijde Ans Couwenberg z.t Giel Louws

3 Duingebied Oranjezon Oranjezon ligt aan de noordwestkust van Walcheren. Het gebied (400 ha) is onderdeel van het natuurmonument "de Manteling van Walcheren". In Oranjezon is meer dan 100 jaar water onttrokken voor de drinkwatervoorziening van Middelburg en Walcheren. De waterwinning vond plaats door open waterwinkanalen en bronnen. Inmiddels is deze waterwinning gestopt; vanaf 1995 zal Oranjezon alleen nog in geval van ernstige calamiteiten drinkwater leveren. Het gebied is grotendeels eigendom van Delta Nutsbedrijven, maar wordt sinds 1 januari 2002 beheerd door Stichting Het Zeeuwse Landschap. Het duingebied behoort tot de jonge duinen die tussen 1200 en 1700 werden gevormd. Vanaf de zeereep met zijn specifieke helmbegroeiing gaat de vegetatie geleidelijk over in duindoornstruweel. Vervolgens gaat de vegetatie via duingraslanden, struweel- en bosvegetaties over in natuurlijk loofbos in de binnenduinrand. Midden in het gebied ligt een dennenbos. Door vastlegging van de van oorsprong stuivende duinen en de onttrekking van drinkwater, is het duin verruigd met algemene soorten als duinriet en Amerikaanse vogelkers. Door begrazing van duingraslanden wordt deze verruiging tegengegaan en krijgen de oorspronkelijke duinvegetaties met soorten als duinviooltje, vroegeling, muizenoortje, driedistel en kleine leeuwetand meer groeiruimte. In recente jaren zijn een aantal duinvalleien hersteld, door afplagging van de verruigde bovenlaag en demping van de waterwinkanalen. Specifieke duinvalleiplanten als borstelbies, geelhartje, dwergzegge, melkkruid en dwergvlas hebben zich opnieuw gevestigd in deze valleien. De duinen, met hun dichte struwelen, duingraslanden, water en bossen, vormen een zeer gunstig leefgebied voor een rijke flora en fauna. Een bijzonder punt is dat er in Oranjezon naast reeën ook een flinke populatie damherten leeft. In het najaar is Oranjezon het domein van duizenden trekvogels.

4 Kunstwerkplaats KipVis KipVis is een kunstwerkplaats. Graag bieden we ruimte voor risico. Voor werkperiodes, kunstenaars en alles wat daaruit voortkomt en zo. Regelmatig vindt er een 'Grote Vaststelling' plaats. Projecten van Kipvis kunnen beschouwd worden al een ongeordend voorstadium van een museum, galerie, of andere podia. KipVis startte in 2004 in een oude supermarkt die zijn centrale functie in de dorpskern van Sint Laurens op een andere manier wilde benutten. Daarna is KipVis gegroeid en heeft zich verplaatst naar het Molenwater 4a, een voormalig militair gebouw naast de watertoren in Middelburg. Naast een grote werkcq. expositieruimte beschikte KipVis ook over 10 prachtige ateliers. Vanaf november 2008 betrekt kunstwerkplaats KipVis een jaren '80 schoolgebouw aan de Dreesstraat 2 te Vlissingen, waar nu 14 kunstenaars werken. Onder KipVis presenteert werken we mee aan verschillende projecten, zoals het Straatfestival Onderstroom in Vlissingen en bij Oranjezon peter steutel in bezoekerscentrum oranjezon Peter Steutel Peter houdt zich in zijn kunst bezig met het mysterie van de levensloop. Hij doet onderzoek via schilderijen en installaties, geometrische patronen en labyrinten. Terugkerende thema s zijn de directe beleving van het hier en nu, het pad naar een bestemming, afslagen en keerpunten. Peter zijn engagement met de kunst en kunstenaars komt onder meer tot uitdrukking in het vele werk dat hij verzet voor kunstwerkplaats KipVis en het curatorschap van 2008 t.m startend samen met Els Dominicus in Bezoekerscentrum Oranjezon waar deze bescheiden catalogus de verstolling van is.

5 Ans Couwenberg augustus 2008 Ans exposeerde drie schapen, aangevreten door gieren. Het werk was eerder geëxposeerd bij Dijken van Wijven. De schapen maakten veel los, sommige bezoekers vonden het beeld 'schandelijk'. De boswachter Gerard kreeg een aantal opmerkingen. Ans over haar werk: Mijn beeldende werk begeeft zich op het vlak van een autobiografie. Er is veel ruimte voor suggestie en symboliek. In mijn beeldtaal gebruik ik enerzijds de traditionele, archetypische aspecten van de Romantiek zoals die tot uiting kwamen in de 19e eeuwse schilderkunst en literatuur. Anderzijds bevolken meer duistere aspecten mijn beeldend werk, dat zou moeten functioneren als spiegel voor mezelf én voor de toeschouwer; herkenbaar en confronterend door de universele thema s.

6 Peter Steutel september 2008 Thema Water. Na een kleine expositie in de loge van KipVis over het thema Lucht is dit een tweede presentatie in het kader van de vier elementen. Aarde en Vuur volgen nog. De foto's op de expo zijn allemaal gemaakt op of rond de machtige Mekong, in Cambodja en Laos. Centrale tekst is het lied 'Ballad Of Easy Rider' van Roger McGuinn: The river flows It flows to the sea Wherever that river goes That s where I want to be Flow river flow Let your waters wash down Take me from this road To some other town Flow river flow Past the shaded tree Go river, go Go to the sea Flow to the sea

7 Giel Louws oktober 2008 Na zijn studie aan de kunstacademies in Brugge en Kampen ontwikkelde Giel een persoonlijke beeldtaal als schilder. Een aantal jaren was religie een belangrijk thema, het werk behandelde thema s als spiritualiteit en symboliek in kunst en leven. Recent werk gaat terug naar de werkelijkheid, en het schilderen zelf. Thema s als kwetsbaarheid en intimiteit worden in kleine doorwerkte doeken geschilderd. De schilder keert weer terug naar de basis.

8 Els Dominicus november 2008 In 2006 afgestudeerd aan de academie voor beeldende kunsten Sint Joost, Breda. Kernwoorden ten aanzien van het werk van Els zijn: vervreemdingen, ambivalentie. Media: video, fotografie, grafiek, tekenen, schilderen.

9 Ben van Aken januari 2009 Ik heb nog nooit gefotografeerd wat ik heb gezien; ik heb nog nooit gezien wat ik heb gefotografeerd.

10 Job de Jonge februari 2009 Job heeft met behulp van takken, wortels en stukken boom een beeldtaal gemaakt die laat zien dat, door iets apart te zetten en uit te lichten, het beeld nog mooier en/of sprekender wordt. Een effect dat ook voor mensen kan gelden: haal ze uit hun omgeving, buurt, doelgroep of werkkring en beleef ze als individu. Ervaar onbevangen hun humor, warmte en kracht en sloop daarmee je vooroordelen. Job de Jonge hoopt dat voor de kijker zijn beeldtaal verstaanbaar is maar de kijker ook de mogelijkheid geeft een eigen verhaal, sfeer of emotie te ervaren. Bij de ingang van het expogedeelte van het bezoekerscentrum staat een kommetje zout. U kunt daardoor alles met een korrel zout nemen maar Niet negeren.

11 Ben van Aken april 2009 Hallo Ben, Vanmiddag je kaartje ontvangen van Oranjezon. Direct een kijkje genomen. Wat een prachtige foto's. Van sommige kreeg ik kippenvel zo mooi, zo puur. Dank je wel! Janet

12 Elis Vermeulen juni juli 2009 Born in Amsterdam, living in Zeeland, the Netherlands. Loving the sea, salt air, storms, people, sheep, mud. Visual Artist. I work on installations, land art, but also, objects, rough wearables. I teach. Felt the weird way. Creative thinking, stubborn stuff, stubborn maker. If you want to see more or want more info go to

13 Hans Overvliet augustus 2009 VANISHING LANDSCAPES is een work in progress, gemaakt voor de expositieruimte van Het Zeeuwse Landschap bij natuurgebied Oranjezon. Tijdens een reis door Europa stuurde ik in een onregelmatig interval telkens twee beelden naar de expositieplek, alwaar Gerard Wösten zo vriendelijk was de werken in een door mij van te voren opgesteld raster te plakken. Het werk groeide dus naar een eindvorm toe die ik niet kende en waarvan ik het complete beeld pas leerde kennen bij thuiskomst. De toeschouwer kreeg dus een voorlopige voorsprong op de kunstenaar. Die voorsprong was voorlopig omdat ik telkens een gedeelte van het gecreëerde beeld liet verdwijnen, om daarmee terug te keren naar de oorspronkelijke drager: het papier. Vandaar de ondertitel van VANISHING LANDSCAPES: all music emerges from silence to which sooner or later it must return.

14 Trinette Ledelay september 2009 Trinettes grootste inspiratiebron is de natuur, haar fascinatie en verwondering voor wat groeit en bloeit, leeft of geleefd heeft, de vele vormen en lijnen. De motieven uit de natuur prikkelen Trinettes fantasie. In veel van haar werk zijn grillige planten en bomen zichtbaar. Deze zijn symbolisch omdat ze zich handhaven en groeien tegen elke verdrukking in. Het gaat Trinette om de vorm, dynamiek van planten en bomen. Een metafoor voor het leven; ieder wortelt op zijn of haar manier en zoekt daarin zijn eigen unieke weg. In de tekeningen wordt fantasie afgewisseld met de werkelijkheid. Zoals je de ogen over verschillende soorten planten laat gaan kun je de tekeningen bekijken en er telkens iets nieuws in ontdekken. Veraf en dichtbij. Zodat de toeschouwer hierbij zijn eigen verbeeldingskracht en fantasie kan aanspreken.

15 Femke Gerestein oktober 2009 De gierzwaluw en de pissebed Beelden naar tekst van Rieks Veenker Het begon met een kort verhaal voor volwassenen: De gierzwaluw en de pissebed, geschreven door Rieks Veenker. Rieks benaderde Femke omdat hij graag een prentenboek voor kinderen wilde maken. Femke zei ja omdat ze graag een boekje over diertjes wilde maken. Een klein liefdesverhaal tussen de gierzwaluw en de pissebed. Femke maakte niet alleen de illustraties bij de tekst, maar verzorgde ook de vormgeving van het prentenboek. Zo hield ze alles in eigen hand en kon ze woord en beeld tot één geheel maken.

16 Petra Rouwendal maart 2010 Jarenlang was Oranjezon één van de gebieden die ik vaak bezocht. Ik leerde over de natuur, de veranderlijkheid en de ingrepen. Ik onderzocht met mijn fotocamera. Zo begon wat later zou uitmonden in het boek 'Zee-land-schap'. De nabijheid van de zee is een belangrijk onderdeel van mijn leven en roept een steeds terugkerend verlangen op: de zee zien. Het zeelandschap blijft me boeien, al heb ik mijn werkterrein als fotograaf inmiddels verlegd. Eerdere tentoonstellingen waren er o.m. in Deltapark Neeltje Jans, Apeldoorn en Bergen op Zoom.

17 Kersouw juni 2010 Speciaal voor de expositieruimte bij de ingang van natuurgebied Oranjezon maakte Kersouw een strip. Ieder beeld is vergroot naar A3 formaat. De originele tekeningen worden namelijk gemaakt op A6-formaat met een dikke viltstift. Het verhaal gaat over de wreedheid van natuur en mens. Kersouw heeft een ironische blik op de wereld omdat, zoals hij zegt 'het omgekeerde meestal ook waar is'. Die wetenschap is ontregelend maar relativering maakt de dingen dragelijk. Regelmatig worden nieuwe tekeningen geplaatst op Kersouws blog

18 Monique Jasperse augustus 2010 Monique studeerde aan de Willem Kooning Academie te Rotterdam en de Academie voor Beeldende Kunst te Gent. Thema s die inspireren zijn: vergankelijkheid, kwetsbaarheid, mens en dier.

19 Peter Steutel november 2010 Dit ruimtelijk werk bestaat uit een Familieopstelling aan cocons. De spanning tussen de onderdelen verschuift, neemt toe en af, naarmate je de opstelling vanuit diverse hoeken bekijkt. In de psychotherapie is de familieopstelling een methode die probeert niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en eventuele knelpunten daartussen te herkennen.

20 beelden in oranjezon Kunstenaars Ans Couwenberg Peter Steutel Els Dominicus Giel Louws Job de Jonge Ben van Aken Elis Vermeulen Hans Overvliet Trinette Ledelay Femke Gerestein Petra Rouwendal Jeroen van der Ham Kersouw Monique Jasperse Curator Peter Steutel Beelden foto s betreffende kunstenaar Peter Steutel Hetty van Leur Hans Overvliet Stichting Het Zeeuwse Landschap Boswachter Gerard Wösten Jolein Meijers Carolien van de Kreeke Catalogus 2011 Peter Steutel Hans Overvliet

Onderstroom wordt georganiseerd door: de Cultuurwerf Vlissingen Pb 5105, 4380 KC Vlissingen Tel.nr 0118-415244 www.cultuurwerf.nl

Onderstroom wordt georganiseerd door: de Cultuurwerf Vlissingen Pb 5105, 4380 KC Vlissingen Tel.nr 0118-415244 www.cultuurwerf.nl KUNST IN CONTAINERS Onderstroom, theater- muziek- kunst aan de kust! 1 t/m 5 juli 2009 Het festival waarmee de zomer begint in Zeeland. Vijf dagen lang de stad als podium met een mix van theater op locatie,

Nadere informatie

Natuurgebied Oranjezon

Natuurgebied Oranjezon Natuurgebied Oranjezon Introductie Wanneer je dwars door Oranjezon loopt, vanaf het binnenland richting de Noordzee, wandel je door struwelen, naaldbos, loofbos, duingrasland en duinen. Het is niet zo

Nadere informatie

Natuurgebied Oranjezon

Natuurgebied Oranjezon Natuurgebied Oranjezon Introductie Natuurgebied Oranjezon is een gevarieerd duingebied tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Vanaf de zee landinwaarts kijkend bestaat het uit achtereenvolgens duinen, stuwelen,

Nadere informatie

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER presentatieruimtecaesuur Fred van den Berge inrichting presentatieruimtecaesuur voor het programma 2012-2013 DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER januari 2012 Industrieel ontwerper Fred van den Berge heeft

Nadere informatie

Geworteld in de grafiek

Geworteld in de grafiek Geworteld in de grafiek door Hans Andringa Het begin Zittend in de schaduw van een bloeiende pruimenboom in haar geboorteland droomde ze als jong meisje van het kunstenaarschap. Iemand, die beelden of

Nadere informatie

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER GROEPSTENTOONSTELLING # 2 Grote Kerk Veere 05 04 2013 21 05 2013 catalogus #15 GROEPSTENTOONSTELLING # 2 inhoud beelden opbouw 03/04/2013 openingstekst Harmen Eijzenga 05/04/2013 beelden opening 05/04/2013

Nadere informatie

Exposities 2013. Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping

Exposities 2013. Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 3 Exposities 2013 J a n u a r i Gerda de Voogd - fotografie december 2012 t/m februari begane grond en 1 e verdieping Annemarie Mayers - beelden januari t/m maart vitrines

Nadere informatie

Kunstwerk met Cees Vermeulen

Kunstwerk met Cees Vermeulen 3e jaargang Atelier Lia de Craen #3 Met de natuur als inspiratiebron. Met foto s en schetsen als vertrekpunt. Met de levenscycli van beweging, verandering en vergankelijkheid als thema. Met vormen, kleuren

Nadere informatie

Motivaties in het beheer van de duinen

Motivaties in het beheer van de duinen Motivaties in het beheer van de duinen Ter gelegenheid van het Lymesymposium 1 november 2013 Marianne Snabilie Manager Onderhoud en Administratie PWN Waterleidingbedrijf Afdeling Natuur en Recreatie Inhoud

Nadere informatie

JOS VAN DEN HEUVEL OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

JOS VAN DEN HEUVEL OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag JOS VAN DEN HEUVEL HAAGSE KUNSTENAARS Experimentele objecten in het natuurlijke landschap Jos van den Heuvel: "De onderwerpen voor de schilderijen

Nadere informatie

FOTO21 BREDEVOORT. Binnen Exposities. Marion Bauhuis Bloeiselen een retrospectief. Dinie Wikkerink Licht en ruimte

FOTO21 BREDEVOORT. Binnen Exposities. Marion Bauhuis Bloeiselen een retrospectief. Dinie Wikkerink Licht en ruimte FOTO21 BREDEVOORT Nieuwsbrief september 2017 actuele informatie over tentoonstellingen bij Foto21Bredevoort Binnen Exposities Grote zaal 16 september t/m 29 oktober Marion Bauhuis Bloeiselen een retrospectief

Nadere informatie

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN De AWD maakt onderdeel uit van Natura 2000, een netwerk van beschermde Europese natuurgebieden. Dankzij een LIFE+ subsidie kan Waternet het duin de komende jaren

Nadere informatie

Pimpelmees 3 3766 AX Soest

Pimpelmees 3 3766 AX Soest Pimpelmees 3 3766 AX Soest Landelijk kunstenaars-genootschap de Ploegh Pimpelmees 3 3766 AX Soest Ingang de Hazelaar Telefoon: 035-609 04 11 Email: mfretz@deploegh.nl www.deploegh.nl Openingstijden woensdag

Nadere informatie

JOS VAN DEN HEUVEL EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

JOS VAN DEN HEUVEL EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague JOS VAN DEN HEUVEL THE HAGUE ARTISTS Experimental objects in the natural landscape. Experimental objects in the natural landscape. The subjects

Nadere informatie

CARO RAMBONNET EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

CARO RAMBONNET EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague CARO RAMBONNET THE HAGUE ARTISTS Schilderijen Ik schilder zowel abstract als figuratief, ik heb weleens gedacht dat ik moest kiezen, maar dat is

Nadere informatie

Coby Brinkers Annelies Landsman

Coby Brinkers Annelies Landsman Coby Brinkers Annelies Landsman Coby Brinkers en Annelies Landsman worden beiden geboeid door architectonische lijnen en vormen. Wat opvalt is hun streven naar perfectionisme. Coby uit dit door haar liefde

Nadere informatie

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE MUSEUMZONE In het door de Raad vastgestelde beleidsplan INBeelden (kunstopdrachtenbeleld 2008-2010) zljn tijdelijke kunstwerken

Nadere informatie

Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012

Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012 Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012 De eerste gedachten die in mij opkomen bij Toyin Loye zijn: warm, sympathiek, hoffelijk, bescheiden en trots. Een Nigeriaanse kunstenaar met een aristocratische

Nadere informatie

Voor de leerlingen van de bovenbouw is Terra Maris letterlijk een spannend ontdekkingsterrein op het gebied van geschiedenis en omgevingsonderwijs.

Voor de leerlingen van de bovenbouw is Terra Maris letterlijk een spannend ontdekkingsterrein op het gebied van geschiedenis en omgevingsonderwijs. 28 Voor de leerlingen van de bovenbouw is Terra Maris letterlijk een spannend ontdekkingsterrein op het gebied van geschiedenis en omgevingsonderwijs. Speerwerpen in de Middeleeuwen, met een microscoop

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2015-2016 mu-zee-um

Nadere informatie

GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting

GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting Document 2011 Inhoud/Contents Details/Close ups 6 Sublacus/Sublacus tekst/text Hanneke de Man 18 Brieven/Letters

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

INCERTUS TINUS VERMEERSCH. tekeningen, schilderijen, sculpturen

INCERTUS TINUS VERMEERSCH. tekeningen, schilderijen, sculpturen INCERTUS TINUS VERMEERSCH tekeningen, schilderijen, sculpturen expo van 1 december 2017 / 7 januari 2018 Kortrijk 1976 Werk in collectie van MUzee Oostende, Broelmuseum Kortrijk, MUba Tourcoing (F), Provincie

Nadere informatie

Kunst in de grachtengordel

Kunst in de grachtengordel Kunst in de grachtengordel Kunstbeeld Kunst in de grachtengordel Interview met Siebe Tettero dinsdag 17 september 2013 Siebe Tettero, foto: Philip Riches Sophia Zürcher De grachten in Amsterdam bestaan

Nadere informatie

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen Dat een kunstenaar op zoek is naar de kern der dingen is een open deur. Het fascinerende is dat het zich steeds op een andere manier aandient en het niet verzadigd lijkt te raken. Dat is ook meteen de

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 4

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 4 KUNST KALENDER 2 0 1 4 Exposities 2014 Januari Petra van Kalker - Objecten januari t/m maart Vitrines Ilse Brul - Schilderijen januari t/m maart Oranje gang februari Sophie Walraven - Schilderijen februari

Nadere informatie

FRANCESCO CANDELORO OTHER LIGHTS PERSBERICHT VERNISSAGE: ZATERDAG 5 DECEMBER 2015 16:00 / 20:00 TENTOONSTELLING: 5 DECEMBER 2015 25 FEBRUARI 2016

FRANCESCO CANDELORO OTHER LIGHTS PERSBERICHT VERNISSAGE: ZATERDAG 5 DECEMBER 2015 16:00 / 20:00 TENTOONSTELLING: 5 DECEMBER 2015 25 FEBRUARI 2016 PERSBERICHT FRANCESCO CANDELORO OTHER LIGHTS VERNISSAGE: ZATERDAG 5 DECEMBER 2015 16:00 / 20:00 TENTOONSTELLING: 5 DECEMBER 2015 25 FEBRUARI 2016 CURATOR / CRITISCHE TEKST: SONIA ARATA ADRES: RUSLAND 22

Nadere informatie

NIES VOOIJS TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

NIES VOOIJS TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag NIES VOOIJS HAAGSE KUNSTENAARS Schilderen is de hoofdzaak voor mij, met af en toe een uitstap naar ruimtelijk werk, installaties. Ik houd van

Nadere informatie

LEONARD VAN DE VEN OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

LEONARD VAN DE VEN OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag LEONARD VAN DE VEN HAAGSE KUNSTENAARS Artist statement Leonard van de Ven, December : Leonard van de Ven is a passionate collector of images and

Nadere informatie

CRISTINA URSU EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

CRISTINA URSU EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague CRISTINA URSU THE HAGUE ARTISTS De schilderijen van Cristina Ursu zijn gemaakt in diepzwarte inkt en acrylverf op papier. In sobere, aardse kleuren

Nadere informatie

LEONARD VAN DE VEN EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

LEONARD VAN DE VEN EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague LEONARD VAN DE VEN THE HAGUE ARTISTS Artist statement Leonard van de Ven, December : Leonard van de Ven is a passionate collector of images and

Nadere informatie

EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 19º EDITIE 2015 JURY RAPPORT

EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 19º EDITIE 2015 JURY RAPPORT EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 19º EDITIE 2015 JURY RAPPORT 1. Inleiding Voor de 19º expositie Picturama Leudal heeft het bestuur van de Stichting Picturama een jury bijeen geroepen om de nominaties en prijzen

Nadere informatie

MARION RÖST TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag. Licht in duisternis

MARION RÖST TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag. Licht in duisternis haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag MARION RÖST HAAGSE KUNSTENAARS Licht in duisternis Het schijnt mij toe dat al deze schilderijen van Marion Röst een grootste gemene deler hebben

Nadere informatie

Sterksel Sterk in Kunst 15 juni 13 17 uur en 16 juni 11 17 uur

Sterksel Sterk in Kunst 15 juni 13 17 uur en 16 juni 11 17 uur Beste Kunstliefhebbers, Wij stellen u graag op de hoogte van ons prille initiatief om kunst te exposeren in de tuinen van het mooie Sterksel. De opening vindt plaats op het kerkplein bij de Os op zaterdag

Nadere informatie

NIES VOOIJS EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

NIES VOOIJS EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague NIES VOOIJS THE HAGUE ARTISTS Schilderen is de hoofdzaak voor mij, met af en toe een uitstap naar ruimtelijk werk, installaties. Ik houd van de

Nadere informatie

Persdocumentatie. 3 t/m 6 September Prins Hendrikkade 33 te Amsterdam

Persdocumentatie. 3 t/m 6 September Prins Hendrikkade 33 te Amsterdam Persdocumentatie 3 t/m 6 September 2009 1 Prins Hendrikkade 33 te Amsterdam 2 Persbericht aug 2009 Jong talent... eenmaal, andermaal Uitzonderlijke kunstveiling met beginnende kunstenaars Op 6 september

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy

Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy Contact: elsmaldoy_2000@yahoo.com Samenwerkingsverband Doelgroep Freinetschool De Pluim, Hoboken Nathalie Vandermaesen,

Nadere informatie

Het is feest, een speciaal feest. Een specials edition?

Het is feest, een speciaal feest. Een specials edition? Het is feest, een speciaal feest. Een specials edition? Met belangstelling kijken naar de ander is het begin van een ontmoeting. Het kan met een oogopslag, een gerichte blik, je durven open-stellen voor

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

Kunsttraject Academie voor Spiritualiteit, Nijmegen

Kunsttraject Academie voor Spiritualiteit, Nijmegen Kunsttraject 2018-2019 Academie voor Spiritualiteit, Nijmegen Nieuw kortdurend creatief traject 5 lesbijeenkomsten o.l.v. Drs. Loucas van den Berg Start maandag 19 november Kunst heeft te maken met de

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk.

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk. Voorwoord Heemskerk is een veelzijdige gemeente. Soms is het stedelijk, dan weer dorps. Er is veel natuur en anderzijds de staalindustrie. Ook op het gebied van cultuur is Heemskerk veelzijdig. In de openbare

Nadere informatie

Bonnefantenmuseum Maastricht +31 (0)43 3290190

Bonnefantenmuseum Maastricht +31 (0)43 3290190 Bonnefantenmuseum Maastricht +31 (0)43 3290190 Betreft voorbereidende les bij het programma Being Baldessari Geachte docent, Ter voorbereiding op de museumles Being Baldessari stuur ik u een map met daarin

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

BELEIDSPLAN voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010

BELEIDSPLAN voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010 heemkundekring P A U L U S V A N D A E S D O N C K BELEIDSPLAN 2010-2020 voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010 INHOUD: 1. MISSIE 2. VISIE 3. DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de veelzijdigheid in stijlen van haar

Nadere informatie

MARTIN HELM TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

MARTIN HELM TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag MARTIN HELM HAAGSE KUNSTENAARS Martin Helm: Ik ben beeldend kunstenaar sinds 1973. Aanvankelijk exposeerde ik met tekeningen, later met schilderijen,

Nadere informatie

Hotel Stories tovert het hotel vol dingen. om tot een hotel vol mensen en hun verhalen

Hotel Stories tovert het hotel vol dingen. om tot een hotel vol mensen en hun verhalen Hotel Stories in CODA Museum is een beleving die begint bij ieders persoonlijke ervaring in en met het hotel. Een hotel is een plek waar je overnacht omdat je in een andere stad, in een ander land of op

Nadere informatie

MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen

MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen www.marjopotma.nl Als beeldend kunstenaar heb ik voor basisscholen, middelbare scholen, bijzonder onderwijs, centrum voor de

Nadere informatie

ARTE NUOVO FINE ART BY CILO

ARTE NUOVO FINE ART BY CILO ARTE NUOVO FINE ART BY CILO Arte Nuovo fine art presenteert in de prachtige ambiance van CILO een unieke collectie schilderijen, beelden en glasobjecten van zowel nationale- als internationale gerenommeerde

Nadere informatie

JACOBIEN DE KORTE OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

JACOBIEN DE KORTE OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag JACOBIEN DE KORTE HAAGSE KUNSTENAARS Mijn werk ontstaat vanuit persoonlijke gevoelens en ervaringen. Op verstilde, introverte wijze tracht ik

Nadere informatie

Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019

Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019 Persbericht Breda, 18 december 2018 Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019 Van vroeg tot laat De voorstellingen van Teun Hocks: 16 februari - 10 juni 2019 Breedbeeld (werktitel) 20 jaar beeldende kunst

Nadere informatie

Erwin Clauws "The Conscious Quintessence of the Abstract"

Erwin Clauws The Conscious Quintessence of the Abstract Het ROGERRAVEELMUSEUM tentoonstellingspartner bij het artistiek onderzoek The Conscious Quintessence of the Abstract van ERWIN CLAUWS Onderzoek geaccrediteerd door Onderzoeksraad Sint Lucas Beeldende Kunst

Nadere informatie

Nieuwsbrief NaNAU. De bal is gaan rollen. Hierbij een verslag in woord en beeld

Nieuwsbrief NaNAU. De bal is gaan rollen. Hierbij een verslag in woord en beeld Nieuwsbrief NaNAU Sinds in 2011 de NaNAU van start ging is er veel gebeurd. Het kunstenaarschap van de deelnemers heeft zich sterk ontwikkeld. Een kant van de NaNAU is de intensieve inhoudelijke feedback

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Raquel Maulwurf NEW YORK NEW WORK

Raquel Maulwurf NEW YORK NEW WORK Raquel Maulwurf NEW YORK NEW WORK 11.09 t/m 16.10.2011 Nieuw groot-formaat werk uit New York en site-specific muurtekening In september presenteert Nieuw Dakota in samenwerking met Livingstone gallery

Nadere informatie

ANNEMARIE SLOBBE TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

ANNEMARIE SLOBBE TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag ANNEMARIE SLOBBE HAAGSE KUNSTENAARS Zoals de nacht veranderd naar de dag zo is alles in beweging. Zoals we zijn geboren en zullen sterven zo zal

Nadere informatie

MONIQUE WOLBERT PAINTER OF INNER SONGS. Kernwoord voor het kunstenaarschap

MONIQUE WOLBERT PAINTER OF INNER SONGS. Kernwoord voor het kunstenaarschap PAINTER OF INNER SONGS Kernwoord voor het kunstenaarschap van Monique Wolbert is ongetwijfeld veelzijdigheid. Géén schoenmaker blijf bij je leest mentaliteit maar een leven voor de kunst in alle mogelijke

Nadere informatie

Pimpelmees 3 3766 AX Soest

Pimpelmees 3 3766 AX Soest Pimpelmees 3 3766 AX Soest Landelijk kunstenaars-genootschap de Ploegh Pimpelmees 3 3766 AX Soest Ingang de Hazelaar Telefoon: 035-609 04 11 Email: mfretz@deploegh.nl www.deploegh.nl Openingstijden woensdag

Nadere informatie

WIL VAN DER LAAN AMSTERDAM 29.10.2003-07.12.2003. Detail: Mali X, olieverf/doek, 100x140 cm

WIL VAN DER LAAN AMSTERDAM 29.10.2003-07.12.2003. Detail: Mali X, olieverf/doek, 100x140 cm WIL VAN DER LAAN 29.10.2003-07.12.2003 AMSTERDAM Detail: Mali X, olieverf/doek, 100x140 cm WIL VAN DER LAAN 29.10.2003-07.12.2003 AMSTERDAM 1950 Zijn leven lang is Wil van der Laan al gefascineerd door

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Beelddenker. Wim Peters

Beelddenker. Wim Peters Portfolio Wim Peters Wim Peters Beelddenker Door middel van meerdere kunstvormen heeft Wim Peters zijn wereld gecreëerd. Een wereld waarin hij de onherroepelijke chaos in zijn hoofd tracht te ordenen.

Nadere informatie

Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - alle groepen die willen proeven van kunst.

Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - alle groepen die willen proeven van kunst. Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - alle groepen die willen proeven van kunst. 2014-2015 mu-zee-um vzw Romestraat 11a 8400 Oostende info@mu-zee-um.be T 059/269064

Nadere informatie

JACOBIEN DE KORTE EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

JACOBIEN DE KORTE EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague JACOBIEN DE KORTE THE HAGUE ARTISTS "In my autonomous work I mostly work from my personal emotions and experiences. I try to express concepts like

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2007 1 tijdvak 1 woensdag 30 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 35 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten

Nadere informatie

SIEBRAND WEITENBERG TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

SIEBRAND WEITENBERG TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag SIEBRAND WEITENBERG HAAGSE KUNSTENAARS Siebrand Weitenberg: '"Laat mij romantiseren! Romantiseren duidt voornamelijk een operatie van vervreemding

Nadere informatie

TENTOONSTELLING BEELDENDE VORMGEVING

TENTOONSTELLING BEELDENDE VORMGEVING TENTOONSTELLING BEELDENDE VORMGEVING 5 juni t/m 29 juni 2016 Het Raadhuis Markt 1 Veghel Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Veghels Kunstenaars Collectief 1 FREAKY TOYS FREAKY TOYS

Nadere informatie

Verslag Bezoekersavond 2013 Noordhollands Duinreservaat

Verslag Bezoekersavond 2013 Noordhollands Duinreservaat Verslag Bezoekersavond 2013 Noordhollands Duinreservaat 12-06-2013 Puur water & natuur www.pwn.nl Bezoekersavond Noordhollands Duinreservaat (NHD) Woensdag 12 juni 2013 organiseerde PWN haar jaarlijkse

Nadere informatie

Oriental Field. Sabine Lintzen. Galerie Dom Arte

Oriental Field. Sabine Lintzen. Galerie Dom Arte Oriental Field Marc Mulders Sabine Lintzen Galerie Dom Arte Verlangen zit gevangen in de geest Esther Darley Sabine Lintzen, detail glasobject Verlangen zit gevangen in de geest. Het is een zelf gecreëerde

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Solleveld & Kapittelduinen

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Solleveld & Kapittelduinen Beheerplan bijzondere natuurwaarden Solleveld & Kapittelduinen Samenvatting van het Ontwerpbeheerplan 2012-2017 Oktober 2011 Een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het Ontwerpbeheerplan is

Nadere informatie

James Welling.Metamorphosis

James Welling.Metamorphosis James Welling.Metamorphosis 28.01-16.04.2017 James Welling.Metamorphosis 28.01-16.04.2017 S.M.A.K. Gent inleiding Deze tentoonstelling toont kunstwerken van de kunstenaar James Welling. Hij werkt altijd

Nadere informatie

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 650 gebouwen 35 kastelen, landhuizen, kasteelruïnes ruim 150 terreinen 24.000 museumstukken ruim

Nadere informatie

kunstliefde Utrechtse kunst &beeldende kunst ruimte voor Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016

kunstliefde Utrechtse kunst &beeldende kunst ruimte voor Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016 kunstliefde ruimte voor &beeldende kunst Utrechtse kunst Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016 Voorwoord; In de cultuurnota 2013-2016 geeft de commissie in haar advies aan

Nadere informatie

Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering

Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering Beste vrienden, klanten en bezoekers van onze Galerie en volgers van mijn werk. Hierbij stuur ik u een nieuwe nieuwsbrief met een

Nadere informatie

Beste leerkracht, Tot snel!

Beste leerkracht, Tot snel! LESMAP 1 Beste leerkracht, Binnenkort ga je met de klas kijken naar de voorstelling Plock! Hier vind je inspiratie om jouw klas alvast voor te bereiden op de voorstelling. Plock! is een voorstelling van

Nadere informatie

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Met Fan Kuan op stap 3 lessen rond kunst in China Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Met Fan Kuan op stap - Colofon Met Fan Kuan op stap Les voor groep 7/8

Nadere informatie

Werkzaamheden in Meijendel en Berkheide van september 2017 tot maart Zorg voor onze duinen

Werkzaamheden in Meijendel en Berkheide van september 2017 tot maart Zorg voor onze duinen Werkzaamheden in Meijendel en Berkheide van september 207 tot maart 208 Zorg voor onze duinen De duinen zorgen voor ons water, wij zorgen voor onze duinen. Meijendel en Berkheide zijn belangrijk voor de

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 22 APRIL

ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 22 APRIL ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 2018 22 APRIL TATIANA RIVILIS (schilderes) Geboren 1986 in Moskou. In 2010 afgestudeerd aan de Universiteit van Moskou, in grafisch design en kunsthistorie. In 2012 verhuisde

Nadere informatie

De verte nabij De getekende

De verte nabij De getekende 18-19-20-21-22-23_1 29-03-15 14:45 Pagina 1 Tekst Mieke Verdegaal Beeld Robert Vendrig De verte nabij De getekende landschappen van Sandra Kruisbrink In haar lichte atelier in de Amsterdamse binnenstad

Nadere informatie

KUNST TENTOONSTELLING. kunstveiling IN SAMENWERKING MET DE ANDERE ACADEMIE. bieden kan tot 13/10/19 om 24:00u.

KUNST TENTOONSTELLING.   kunstveiling IN SAMENWERKING MET DE ANDERE ACADEMIE. bieden kan tot 13/10/19 om 24:00u. KUNST TENTOONSTELLING IN SAMENWERKING MET DE ANDERE ACADEMIE Bij deze vijfde editie van Izovino staat onze kunstproeverij helemaal in het teken van de Specials. Hiervoor konden we een beroep doen op De

Nadere informatie

NIELS JANSSEN EDUCATION PROJECTS EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

NIELS JANSSEN EDUCATION PROJECTS EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague Some information on this page is only available in Dutch THE HAGUE ARTISTS NIELS JANSSEN Hoewel Niels Janssen breed is geïnteresseerd, ligt het

Nadere informatie

With this artist s book Arjo Passchier celebrates her 25 years practice as an artist, inviting the reader to play an active role.

With this artist s book Arjo Passchier celebrates her 25 years practice as an artist, inviting the reader to play an active role. Arjo Passchier viert met deze uitgave haar 25-jarig kunstenaarschap. Met dit kunstenaarsboek nodigt zij de kijker uit zelf een actieve rol te spelen. Dan hoop ik dat je iets ziet en ervaart dat ik niet

Nadere informatie

Portfolio Natuurtalenten

Portfolio Natuurtalenten Portfolio Natuurtalenten Naschoolse Activiteiten van Natuur en Milieu Educatie Het NME heeft een breed aanbod van naschoolse cursussen waarbij Natuur en Milieu centraal staan, maar de werkvormen zeer divers

Nadere informatie

Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon. in de Dorpskerk van Cadzand

Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon. in de Dorpskerk van Cadzand Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon in de Dorpskerk van Cadzand van 4 juli t/m 30 juli 2015 HANS M. HUYGHEBAERT is een veelzijdig Belgisch kunstenaar. Hij kreeg zijn opleiding

Nadere informatie

Inspirerende workshops voor ALLE leeftijden 4-5j 6-7j 8-10j 11-14j 15 30j Volwassenen Met het gezin

Inspirerende workshops voor ALLE leeftijden 4-5j 6-7j 8-10j 11-14j 15 30j Volwassenen Met het gezin Inspirerende workshops voor ALLE leeftijden 4-5j 6-7j 8-10j 11-14j 15 30j Volwassenen Met het gezin Programma Januari - Maart 2015 mu-zee-um vzw GESLOTEN in de kerstvakantie INSCHRIJVEN vanaf woensdag

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

JADRANKA NJEGOVAN OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

JADRANKA NJEGOVAN OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag JADRANKA NJEGOVAN HAAGSE KUNSTENAARS Jadranka Njegovan: "Het is een uitdaging voor mij als kunstenaar om te blijven balanceren op een smal gebied

Nadere informatie

ELSA HARTJESVELD EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

ELSA HARTJESVELD EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague ELSA HARTJESVELD THE HAGUE ARTISTS Het werk van Elsa Hartjesveld bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen en tekeningen. Soms maakt zij ook ruimtelijk

Nadere informatie

NIELS JANSSEN TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

NIELS JANSSEN TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag NIELS JANSSEN HAAGSE KUNSTENAARS Hoewel Niels Janssen breed is geïnteresseerd, ligt het accent binnen zijn werk op het surrealisme; Hij is vooral

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

JADRANKA NJEGOVAN EDUCATION PROJECTS EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

JADRANKA NJEGOVAN EDUCATION PROJECTS EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague Some information on this page is only available in Dutch THE HAGUE ARTISTS JADRANKA NJEGOVAN Jadranka Njegovan: "Het is een uitdaging voor mij

Nadere informatie

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II Take Home Examen Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman i444049 Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II De Amerikaanse filosoof Nelson Goodman heeft een boek geschreven, genaamd Ways of Worldmaking.

Nadere informatie

GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info: www.beeldexpressie.

GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info: www.beeldexpressie. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info: www.beeldexpressie.be GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD foto Marko van der Steenhoven PERSBERICHT Antwerpen,

Nadere informatie