Verslag Bezoekersavond 2013 Noordhollands Duinreservaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Bezoekersavond 2013 Noordhollands Duinreservaat"

Transcriptie

1 Verslag Bezoekersavond 2013 Noordhollands Duinreservaat Puur water & natuur

2 Bezoekersavond Noordhollands Duinreservaat (NHD) Woensdag 12 juni 2013 organiseerde PWN haar jaarlijkse bezoekersavond voor bezoekers van het Noordhollands Duinreservaat. Dit jaar stond de ontwikkeling van onze nieuwe Beheernota centraal. In deze nota staan de hoofdlijnen voor het natuur- en recreatiebeheer voor de komende 10 jaar. We staan aan het begin van de planvorming en willen de concept visie met u delen. Er is ook aandacht voor het Natura 2000 Beheerplan Noordhollands Duinreservaat. Concept visie Beheernota Marieke Kuipers (PWN adviseur) De provincie is grondeigenaar en wil graag weten wat de beheerder PWN de komende 10 jaar met het gebied wil gaan doen. PWN heeft nu een conceptvisie klaar en wil graag van de duinbezoekers weten wat u ervan vindt. PWN ziet graag duinen zoals de Wimmenumerduinen met verstuiving, veel nattigheid en een diversiteit aan dieren en planten. De concept visie Beheernota wordt ook voorgelegd aan de betrokken gemeenten en collega-natuurbeheerders. Om een visie voor de toekomst te maken, heeft PWN eerst achteruit gekeken. Wat heeft PWN de afgelopen 10 jaar gedaan en zijn de verwachte resultaten bereikt? PWN is positief over de bereikte resultaten op gebied van natuur: er zijn weer stuivende duinen, duingraslanden zijn minder vergrast, vochtige duinvalleien zijn hersteld en bossen verjongd. PWN heeft veel aandacht besteed aan de wensen en behoeften van de bezoekers. Het gros van de bezoekers vindt hun bezoek geslaagd en waardeert hun duinbezoek met rapportcijfer 8. PWN stelt voor om in grote lijnen door te gaan met haar beheer. Wel stelt PWN een aantal nieuwe accenten voor omdat nieuwe ontwikkelingen hiertoe uitdagen. Natuurlijk gaat PWN voor behoud van hoge natuur- en recreatiekwaliteit. Het natuurbeheer van stuivende duinen, herstellen van vochtig duinmilieu en begrazing wil PWN voortzetten en fine tunen. Dit is ook de insteek voor het Natura 2000 Beheerplan. Ook het faciliteren van juist rustige natuurgerichte recreatie, zoals wandelen en fietsen, wil PWN voortzetten.

3 Nieuwe accenten zijn natuur, recreatie en waterwinning duurzaam samen laten gaan en meer aandacht voor beleving, gastvrijheid, gezondheid en toerisme. Ook wil PWN de verbinding met de regio versterken door meer samenwerking met recreatieondernemers, andere recreatie- en natuuraanbieders en gemeenten. En tot slot zoeken naar alternatieve bijdragen: beleef en geef! Wat doet u voor de duinen? Korte toelichting op N2000 Beheerplan Noordhollands Duinreservaat - Coen Verstand (provincie Noord-Holland) Provincie werkt samen met PWN aan visie en plannen. Natura2000 is een Europees beleid, opgesteld in Brussel. Het gaat over gebieden met bijzondere natuurwaarden die extra aandacht verdienen binnen Europa. Ieder land geeft zijn eigen invulling hieraan. De richtlijnen zijn vormgegeven in de natuurbeschermingswet. De aangewezen habitats voor de ruim 5000 hectare van het Noordhollands Duinreservaat zijn: - Stuivende duinen (witte duinen) - Open duingrasland (grijze duinen) - Duindoornstruweel en heiden - Droge en natte duinbossen en binnenduinrandbossen - Open water, moeras en vochtige duinvalleien.

4 De Provincie gaat door met N2000. Binnenkort worden er nieuwe afspraken gemaakt over: - Het aanwijzingsbesluit (precieze begrenzing van het gebied). Dit besluit wordt deze zomer definitief vastgesteld door het Rijk - Het beheerplan. Dit plan wordt door de provincie in overleg met natuurbe heerders, zoals PWN, opgesteld. Hierin worden specifieke doelen en ge wenste resultaten genoemd. Pauze Terugkoppeling Sessie Natura Coen Verstand (provincie Noord-Holland) Een bezoeker citeert Simon Carmiggelt: vaktaal is een samenspanning tegen leken. Met andere woorden, N2000 is moeilijk te begrijpen voor de gemiddelde duinbezoeker. PWN realiseert zich dat. Ook PWN moet, als beheerder, vergunningen aanvragen voor alle maatregelen die zij wil treffen en geen regulier beheer zijn. Zoals projecten met natuurherstelmaatregelen. PWN heeft geen plannen om het Oer-IJ verder te onderzoeken.

5 Terugkoppeling Sessie Natuurbeheermaatregelen - Dick Groenendijk (PWN adviseur) Een vraag van een bezoeker was welke grazers het meeste effect hebben? Dit is lastig vast te stellen. Verschillende grazers hebben verschillende effecten. Verder hangt het erg af van de omstandigheden ter plaatse, zoals voedselrijkdom, ligging, begroeiing. Dit verklaart ook dat verschillende diersoorten worden ingezet bij de begrazing. PWN heeft overleg met andere beheerders, maar dat wil niet altijd zeggen dat de verschillende beheerders hetzelfde over bepaalde maatregelen denken. Staatsbosbeheer bijvoorbeeld, pakt de prunus op dit moment minder aan dan PWN. Dit is het gevolg van prioriteiten en budgetten. PWN is zich bewust van natuurwaarden en wil graag systeem processen herstellen. PWN let daarbij ook op insecten en in dit bewuste geval ook op bijen. PWN is vrijwel gestopt met het gebruik van Round-Up op de afgezaagde stam van dikke prunussen (Amerikaanse Vogelkers), omdat het prunusprobleem vrijwel onder controle is.

6 Terugkoppeling workshop Gastvrijheid - Marieke Kuipers (PWN adviseur) PWN PWN denkt bij gastvrijheid aan de volgende punten: het gebied is zeer goed te vinden (fysiek en virtueel), goede informatie over het aanbod; het aanbod is onderscheidend, uniek en veelsoortig; goede dienstverlening; de menselijke factor is aanwezig.volgens de deelnemers heeft PWN nog veel te verbeteren. De deelnemers van de workshop hebben minimaal het rapportcijfer 6 gegeven voor gastvrijheid van PWN voor de bezoekers. Verbeterpunten zijn o.a.: - Konijnenholen dicht maken in paden(struikelen) - Op de toegangskaart weer de regels aangeven - De boswachter moet duidelijker optreden tegen zaken die niet mogen - PWN moet de bezoekers met het gezicht en niet met de rug benaderen - De boswachter moet vriendelijk groeten als hij een bezoeker tegen komt. Er zijn ook positieve punten zoals: De gastvrijheid in de Hoep, Kunst en Koningsduin, de boswachter staat de mensen goed te woord. PWN gaat met de verbeterpunten en gastvrijheid aan de slag. Terugkoppeling workshop Bijdragen aan beheer en draagvlak - Jan van Mourik (regio manager) De bezoekers in deze workshop hebben de volgende thema s aangedragen: - PWN mag meer thema-excursie tegen een passende (aantrekkelijke) prijs aanbieden. - Jeugd tot en met 18 jaar mag gratis het duin in. Hun gedrag leidt echter tot overlast. - Het gedrag van MTB ers is soms niet acceptabel. Wellicht deze groep en ook de groep jeugdigen tot 18 jaar meer actief betrekken bij het beheer. - Meer kunst in het duin, maar dat moet wel een meerwaarde hebben, en betrokkenheid met de natuur. Niet massaal. - Meer gebruik maken van het openluchttheater op camping Bakkum. - Scholieren betrekken met moderne, interactieve middelen.

7 - Walking-diner langs diverse locaties in duin, met duurzame, biologische producten. - Jeugdwerkgroep oprichten met als voorbeeld WNF-rangers. - PWN doet al heel veel, wees alert dat het niet te massaal wordt. Vragenronde: Vraag : Waarom zijn de Wimmenummerduinen niet toegankelijk? Antwoord : Dit is de grootste natuurkern van het Noordhollands Duinreservaat zonder veel doorsnijding van wegen en paden en met vogelbroedterreinen. Het voetspoor langs de zeewering is een avontuurlijk pad en het hele jaar toegankelijk. Dus het aantal paden is inderdaad beperkt en dat wil PWN zo houden. Er zijn wel excursies mogelijk. Vraag PWN: Wie wil graag een excursie naar de Wimmenummerduinen? Dat kan geregeld worden, opgeven in de pauze bij Jan van der Meij. Kenner Wim Bosman vertelt over blekerijen, zoals die bij Egmond-Binnen, die in oude staat worden teruggebracht door PWN. Het overgangsgebied tussen jonge en oude duinlandschappen is een ideaal milieu voor een blekerij. Er is schoon water, veel zon en wind. Er waren vooral bij Haarlem en rond de Kennemerduinen veel blekerijen. Vraag : Worden de afrasteringen wel gecontroleerd? Antwoord : Jazeker, door de vrijwilligers bij het onderhoudsteam Vraag : Waarom gaat PWN niet het afvalwater controleren? Antwoord : Het afvoerwater wordt beheerd door de Hoogheemraadschappen. Dat is een heel andere techniek. Er is wel sprake van samenwerking tussen PWN en het Hollands Noorderkwartier. Sjakel van Wesemael (Sector manager Natuur & Recreatie) sluit de avond om uur.

Motivaties in het beheer van de duinen

Motivaties in het beheer van de duinen Motivaties in het beheer van de duinen Ter gelegenheid van het Lymesymposium 1 november 2013 Marianne Snabilie Manager Onderhoud en Administratie PWN Waterleidingbedrijf Afdeling Natuur en Recreatie Inhoud

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN De AWD maakt onderdeel uit van Natura 2000, een netwerk van beschermde Europese natuurgebieden. Dankzij een LIFE+ subsidie kan Waternet het duin de komende jaren

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Solleveld & Kapittelduinen

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Solleveld & Kapittelduinen Beheerplan bijzondere natuurwaarden Solleveld & Kapittelduinen Samenvatting van het Ontwerpbeheerplan 2012-2017 Oktober 2011 Een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het Ontwerpbeheerplan is

Nadere informatie

Quick scan ecologie Paviljoen Het Strandhuis

Quick scan ecologie Paviljoen Het Strandhuis Quick scan ecologie Paviljoen Het Strandhuis Quick scan ecologie Paviljoen Het Strandhuis Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Gemeente Beverwijk 09.112 december 2009

Nadere informatie

Programma publieke avond 26 januari 2012

Programma publieke avond 26 januari 2012 Informatie avond Beheerplan Natura2000 Ameland 26 januari 2012 1.Piet op t Hof 2.Sies Krap DLG Natura 2000 26 januari 2012 Programma publieke avond 26 januari 2012 1. Opening,Piet Dijkstra (DLG) 2. Presentatie

Nadere informatie

Dossier: Samenspraak bij de ontwikkeling van het Beheerplan

Dossier: Samenspraak bij de ontwikkeling van het Beheerplan Dossier: Samenspraak bij de ontwikkeling van het Beheerplan Hoe zou het moeten (de overheid over Samenspraak bij het ontwikkelen van een N2000 Beheerplan). Het Natura 2000 Beheerplan Schoorlse Duinen is

Nadere informatie

Samenvatting Ontwerpbeheerplan bijzondere natuurwaarden Meijendel & Berkheide

Samenvatting Ontwerpbeheerplan bijzondere natuurwaarden Meijendel & Berkheide Samenvatting Ontwerpbeheerplan bijzondere natuurwaarden Meijendel & Berkheide Natura 2000-ontwerpbeheerplan periode 2016 2022 Een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 ================ Het Ontwerpbeheerplan

Nadere informatie

Beheervisie Amsterdamse Waterleidingduinen 2011-2022

Beheervisie Amsterdamse Waterleidingduinen 2011-2022 Beheervisie Amsterdamse Waterleidingduinen 2011-2022 INLEIDING: EEN OASE De Amsterdamse Waterleidingduinen is een groene oase langs de kust en herbergt een overweldigende natuur. Het gebied vormt een

Nadere informatie

Beheervisie Amsterdamse. Waterleidingduinen 2011-2022

Beheervisie Amsterdamse. Waterleidingduinen 2011-2022 Beheervisie Amsterdamse Waterleidingduinen 2011-2022 Beheervisie Amsterdamse Waterleidingduinen 2011-2022 N x Zeezone Struinkern Binnenduin Zandvoort Noordwijk 0 0,5 1 2 km INLEIDING: EEN OASE De Amsterdamse

Nadere informatie

Verslag Bezoekersavond 2012 Noordhollands Duinreservaat. Puur water & natuur. www.pwn.nl

Verslag Bezoekersavond 2012 Noordhollands Duinreservaat. Puur water & natuur. www.pwn.nl Verslag Bezoekersavond 2012 Noordhollands Duinreservaat Puur water & natuur www.pwn.nl Bezoekersavond Noordhollands Duinreservaat (NHD) Op dinsdag op 5 juni 2012 organiseerde PWN in bezoekerscentrum De

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Hartelijk welkom Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Programma Opening Opzet en doel van deze avond Even terug kijken Hoe staat het met de Programmatische Aanpak Stikstof Korte samenvatting

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Groen en water

Hoofdstuk 9. Groen en water Hoofdstuk 9. Groen en water Samenvatting In de gemeente Leiden liggen diverse groen- en watergebieden. De hoeveelheid en kwaliteit van het groen en water in Leiden worden beiden met een 6,8 beoordeeld.

Nadere informatie

Uitvoering herstelmaatregelen voor kommavlinder en bruine eikenpage in Overijssel [Voer de ondertitel in]

Uitvoering herstelmaatregelen voor kommavlinder en bruine eikenpage in Overijssel [Voer de ondertitel in] Uitvoering herstelmaatregelen voor kommavlinder en bruine eikenpage in Overijssel [Voer de ondertitel in] Uitvoering herstelmaatregelen voor kommavlinder en bruine eikenpage in Overijssel Uitvoering herstelmaatregelen

Nadere informatie

Natura 2000 Botshol. Fleur Smout. Indeling van de avond. Stand van zaken beheerplan Presentatie Natuurmonumenten Terugkoppeling en vragenronde

Natura 2000 Botshol. Fleur Smout. Indeling van de avond. Stand van zaken beheerplan Presentatie Natuurmonumenten Terugkoppeling en vragenronde Natura 2000 Botshol Fleur Smout 1 Indeling van de avond Stand van zaken beheerplan Presentatie Natuurmonumenten Terugkoppeling en vragenronde 2 provincie Utrecht 1 Natura 2000 Waarborgen biodiversiteit

Nadere informatie

Programmatische Aanpak Stikstof TERSCHELLING

Programmatische Aanpak Stikstof TERSCHELLING Programmatische Aanpak Stikstof TERSCHELLING Programma informatieavond Programma Aanpak Stikstof (PAS) 19.30-20.00 uur Inloop 20.00-20.05 uur Opening door voorzitter Piet Dijkstra - Programma en doel van

Nadere informatie

Toeristische groei en kwetsbare natuur: hoe laten we dat samengaan?

Toeristische groei en kwetsbare natuur: hoe laten we dat samengaan? Toeristische groei en kwetsbare natuur: hoe laten we dat samengaan? VISIE DUURZAAM TOERISME 2 Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een aantrekkelijk en gevarieerd natuurgebied met duinen, bossen en landgoederen,

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen Resultaten Bezoekerscentrum De Kennemerduinen 2015-2016 Doelstelling Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is het duurzame centrum voor educatie, recreatie en toerisme van het Nationaal Park Zuid- Kennemerland.

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN NATURA 2000

VEEL GESTELDE VRAGEN NATURA 2000 VEEL GESTELDE VRAGEN NATURA 2000 1. Algemeen...1 2. Gebieden...3 3. Beheerplan...4 4. Gevolgen...5 5. Europa...6 6. Relatie met andere wetgeving...6 7. Belanghebbende...7 8. Financiering...8 1. Algemeen

Nadere informatie

Procedurewijzer. Voor het ontwerpaanwijzigingsbesluit Noordhollands Duinreservaat. #87 Noordhollands Duinreservaat

Procedurewijzer. Voor het ontwerpaanwijzigingsbesluit Noordhollands Duinreservaat. #87 Noordhollands Duinreservaat Procedurewijzer Voor het ontwerpaanwijzigingsbesluit Noordhollands Duinreservaat #87 Noordhollands Duinreservaat Inhoudsopgave Procedurewijzer 2 Wat is Natura 2000? 2 Aanwijzingsbesluit 2 Zienswijze indienen

Nadere informatie

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen Procedurewijzer Voor het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen #99 Solleveld & Kapittelduinen Inhoudsopgave Procedurewijzer - 2 Wat is Natura 2000? - 2 Wijzigingsbesluit - 2 In beroep gaan (wijzigingsbesluit

Nadere informatie

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Even voorstellen Wat is Natuurlijke Zaken? Een nieuw merk voor de zakelijke diensten van Landschap Noord-Holland Samenvoeging

Nadere informatie

prunusbeheerplan Amsterdamse WaterleidingduineN

prunusbeheerplan Amsterdamse WaterleidingduineN prunusbeheerplan 2011-2013 Amsterdamse WaterleidingduineN Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Historie... 3 1.2 Probleemstelling... 3 1.3 Doelstelling... 4 1.4 Uitgangspunten prunusbeheer...

Nadere informatie

Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe

Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe Waarom deze inspraakwijzer? Deze inspraakwijzer is geschreven als toelichting op de terinzagelegging van het ontwerp-beheerplan voor Natura 2000-gebied

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Dynamische kustecosystemen op de Waddeneilanden. Op reis naar de Boschplaat, symposium 30/31 mei 2017 Evert Jan Lammerts, Staatsbosbeheer

Dynamische kustecosystemen op de Waddeneilanden. Op reis naar de Boschplaat, symposium 30/31 mei 2017 Evert Jan Lammerts, Staatsbosbeheer Dynamische kustecosystemen op de Waddeneilanden Op reis naar de Boschplaat, symposium 30/31 mei 2017 Evert Jan Lammerts, Staatsbosbeheer Sturende dynamische processen Stroming van zoet en zout oppervlakte-

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 Onderwerp Verleende vergunning Natuurbeschermingswet voor gebruik glyfosaat Aan de leden

Nadere informatie

Nieuwe partij voor duurzaam duinbeheer? Forum. De recreatieondernemer. Natuur met of zonder recreatie

Nieuwe partij voor duurzaam duinbeheer? Forum. De recreatieondernemer. Natuur met of zonder recreatie Nieuwe partij voor duurzaam duinbeheer? Forum De recreatieondernemer De drinkwaterbedrijven Dunea en PWN beheren een groot deel van de Nederlandse kustduinen. Elk jaar worden deze gebieden door miljoenen

Nadere informatie

Procedurewijzer. Voor het ontwerpwijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen

Procedurewijzer. Voor het ontwerpwijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen Procedurewijzer Voor het ontwerpwijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen #99 Solleveld & Kapittelduinen Inhoud Procedurewijzer 2 Wat is Natura 2000? 2 Aanwijzingsbesluit 3 Zienswijze indienen (ontwerpwijzigingsbesluit

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

Het Natura 2000 beheerplan Drentsche Aa-gebied: wat houdt het in, wat gaat er gebeuren? Programma

Het Natura 2000 beheerplan Drentsche Aa-gebied: wat houdt het in, wat gaat er gebeuren? Programma Het Natura 2000 beheerplan Drentsche Aa-gebied: wat houdt het in, wat gaat er gebeuren? Informatieavond, 9 december 2014 De Aanleg, Deurze 1 Programma 1. Welkom (Hendrik Oosterveld) 2. Doel van de avond

Nadere informatie

Bewonersvereniging Noordwest

Bewonersvereniging Noordwest Bewonersvereniging Noordwest Centrum Publieksparticipatie Natura 2000 T.a.v. 65 Postbus 30316 2500 GH Den Haag Betreft: Zienswijze van de Bewonersvereniging Noordwest (Wageningen) op aanwijzing van Het

Nadere informatie

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Wegen_paden.indd 1 04-05-2006 17:22:48 Wandelen, genieten en verwonderen Wandelen, hardlopen en fietsen. Of gewoon tot rust komen en vol verwondering

Nadere informatie

Wandelnetwerk Noord-Holland. Vanaf het 53 meter hoge duin heeft u een geweldig uitzicht over het Noord-Hollandse landschap.

Wandelnetwerk Noord-Holland. Vanaf het 53 meter hoge duin heeft u een geweldig uitzicht over het Noord-Hollandse landschap. Wandelnetwerk Noord-Holland Uit de brand Vanaf het 53 meter hoge duin heeft u een geweldig uitzicht over het Noord-Hollandse landschap. Tekst en foto s: Joop Duijs D at schiet niet op' bromt een pensionado

Nadere informatie

Dynamisch duin Landschap van de eeuwige jeugd

Dynamisch duin Landschap van de eeuwige jeugd Dynamisch duin Landschap van de eeuwige jeugd Dynamisch duin landschap van de eeuwige jeugd Wie gericht gebruik maakt van de dynamische krachten van zee, wind en zand in de kuststrook, bevordert een veilige

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Titel Visienota bestemmingsplan Buitengebied Nummer 11 38 Datum 29 juni 2011 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres

Nadere informatie

Gebiedsplan Noordhollands Duinreservaat 2009-2012

Gebiedsplan Noordhollands Duinreservaat 2009-2012 Gebiedsplan Noordhollands Duinreservaat 2009-2012 Uitwerking van de Beheernota PWN 2003-2012 : - Noordhollands Duinreservaat - overige natuurgebieden in Noord-Kennemerland PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland,

Nadere informatie

gesprek met raadsfracties

gesprek met raadsfracties de Mariaweg voor en na het herstel plan gesprek met raadsfracties 9 juli 2018 Jan Engelbregt Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemer duingebied 1 2 graven voor herstel? de mooie heide

Nadere informatie

Wilt u verder rekenen of gegevens wijzigen? Importeer de pdf dan in de Calculator.

Wilt u verder rekenen of gegevens wijzigen? Importeer de pdf dan in de Calculator. Dit document bevat resultaten van een stikstofberekening met AERIUS Calculator. U dient dit document te gebruiken ter onderbouwing van een in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998. De resultaten

Nadere informatie

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN indeling inleiding: voorstelling a geschiedenis van het natuurbeheer b - biotopen en soorten en hun beheer pauze c - beheer richt zich op de omgeving d - natuurbeheer

Nadere informatie

Zon-op-Water bij PWN. Praktijkconferentie zonne-energie Noord-Holland 5 oktober 2017 De Lichtfabriek Haarlem Erik Oudenampsen en Donald Mollee

Zon-op-Water bij PWN. Praktijkconferentie zonne-energie Noord-Holland 5 oktober 2017 De Lichtfabriek Haarlem Erik Oudenampsen en Donald Mollee Zon-op-Water bij PWN Praktijkconferentie zonne-energie Noord-Holland 5 oktober 2017 De Lichtfabriek Haarlem Erik Oudenampsen en Donald Mollee PWN water & natuur PWN is het drinkwaterbedrijf en de beheerder

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur 2017 Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur C. van den Tempel & V. Ronde 2017 Projectleider Afdeling Opdrachtgever Financiering Foto

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede.

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede. Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede, t.a.v. mevrouw D.W. Vreugdenhil, wethouder, Postbus 9022, 6710 HK Ede. Ede, 4 november 2015. betreft: vierde advies van de begeleidingsgroep

Nadere informatie

Van Zwakke Schakels naar sterke kust

Van Zwakke Schakels naar sterke kust Van Zwakke Schakels naar sterke kust Informatiebijeenkomst 24 april 2013 Programma De opgave (Bert Kappe) Wat gaan we doen (Anita Willig-Kos) Aanbesteding en aanleg (Menno Steenman) Inspraak en Ruimtelijke

Nadere informatie

Op weg naar een levend hoogveen Samenvatting van het beheerplan Fochteloërveen Concept

Op weg naar een levend hoogveen Samenvatting van het beheerplan Fochteloërveen Concept Op weg naar een levend hoogveen Samenvatting van het beheerplan Fochteloërveen Concept a Op weg naar een levend hoogveen Samenvatting van het beheerplan Fochteloërveen Colofon Deze samenvatting is een

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden

Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden 2015 2035 Publiekssamenvatting Inleiding Sinds Jonkheer Meijster landgoed Nimmerdor in 1640 liet aanleggen, genieten al vele generaties bezoekers van de bosgebieden

Nadere informatie

Aanleiding en uitgangspunt

Aanleiding en uitgangspunt NatuurVisie COLOFON Partij: ChristenUnie Zeeland Fractievoorzitter: Jan Henk Verburg Opsteller visie: Ria Rijksen Datum: maart 2016 Contact: fractie@zeeland.christenunie.nl Aanleiding en uitgangspunt De

Nadere informatie

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Veluwerandmeren. #76 Veluwerandmeren

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Veluwerandmeren. #76 Veluwerandmeren Procedurewijzer Voor het wijzigingsbesluit Veluwerandmeren #76 Veluwerandmeren Inhoudsopgave Procedurewijzer 2 Wat is Natura 2000? 2 Wijzigingsbesluit 2 In beroep gaan (wijzigingsbesluit Veluwerandmeren)

Nadere informatie

Memo. Aanleiding De Cie. m.e.r. heeft kritiek op de Passende Beoordeling voor de Structuurvisie Veere. Het gaat om het aspect stikstofdepositie.

Memo. Aanleiding De Cie. m.e.r. heeft kritiek op de Passende Beoordeling voor de Structuurvisie Veere. Het gaat om het aspect stikstofdepositie. Memo datum 15 mei 2012 aan Tim Artz Oranjewoud van Christel Schellingen Oranjewoud kopie project Passende beoordeling Structuurvisie Veere projectnummer 247734 betreft Resultaten berekeningen stikstofdepositie

Nadere informatie

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog.

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog. Enquête Wageningen Hoog. U vindt hier het overzicht van de resultaten uit de bewonersenquête voor de wijk Wageningen Hoog. De enquête kon zowel digitaal als schriftelijk worden ingevuld tot 9 december

Nadere informatie

Waarnemingen. AIC te Castricum

Waarnemingen. AIC te Castricum 7 AIC te Castricum Waarnemingen Op het braakliggend terrein grenzend aan de Beverwijkerstraatweg is de vegetatie nauwelijks ontwikkeld. Oude restanten van een fundering zijn nog zichtbaar. Overal ligt

Nadere informatie

Liefdesbrieven aan het veen

Liefdesbrieven aan het veen Liefdesbrieven aan het veen Communicatiebureau de Lynx Miranda Koffijberg & Youri Jongkoen Laagveen imagoprobleem? Laagveen is een pakket op elkaar gepakte, onverteerde planten. Geologie van Nederland

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

N2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht

N2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht Programmabureau Utrecht-West Provinciehuis Utrecht Archimedeslaan 6 T (030) 258 38 71 www.utrecht-west.com N2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht Postadres: Postbus 194, 3500 AD Utrecht Aan de bewoners

Nadere informatie

Overlegorgaan NPZK 11 december 2015 Agendapunt 5 BESTEDINGENPLAN 2016 Ter vaststelling

Overlegorgaan NPZK 11 december 2015 Agendapunt 5 BESTEDINGENPLAN 2016 Ter vaststelling Overlegorgaan NPZK 11 december 2015 Agendapunt 5 BESTEDINGENPLAN 2016 Ter vaststelling BOP nr. Bestedingenplan 2016 Nationaal Park Zuid-Kennemerland begroot bedrag trekker Vaste kosten NPZK 13.4 kosten

Nadere informatie

Programma informatieavond Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Programma informatieavond Programma Aanpak Stikstof (PAS) Programma informatieavond Programma Aanpak Stikstof (PAS) 19.30-20.00 uur Inloop 20.00-20.05 uur Opening door voorzitter Piet Dijkstra - Programma en doel van de avond 20.05-20.20 uur Het wat en waarom

Nadere informatie

Wilt u verder rekenen of gegevens wijzigen? Importeer de pdf dan in de Calculator.

Wilt u verder rekenen of gegevens wijzigen? Importeer de pdf dan in de Calculator. Dit document bevat resultaten van een stikstofdepositieberekening met AERIUS Calculator. U dient dit document te gebruiken ter onderbouwing van een in het kader van de Wet natuurbescherming. De resultaten

Nadere informatie

Rapportage Natuur en Recreatie

Rapportage Natuur en Recreatie Rapportage Natuur en Recreatie 2014 Met dit verslag willen wij onze stakeholders graag laten zien wat wij als sector Natuur en Recreatie van PWN in 2014 hebben gerealiseerd en waar we bij betrokken waren.

Nadere informatie

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee t Paelsteenveld, Geef ons uw idee A. Inleiding t Paelsteenveld is een 10 hectare groot park in de kustgemeente Bredene. De dahliatuin telt variëteiten uit alle windstreken die s zomers de omgeving opfleurt.

Nadere informatie

Wat valt er te kiezen?

Wat valt er te kiezen? Marijn Nijssen Effecten van duinbegrazing op faunadiversiteit Begrazing Wat valt er te kiezen? Effecten van duinbegrazing op faunadiversiteit Wat valt er te kiezen? Marijn Nijssen Bart Wouters Herman van

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 18 maart 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2015-012117 - gemeente Ermelo Activiteit : verbreden van het

Nadere informatie

Herinrichting beekdal Oude Strijper Aa Beknopte toelichting op de plannen en procedure

Herinrichting beekdal Oude Strijper Aa Beknopte toelichting op de plannen en procedure Herinrichting beekdal Oude Strijper Aa Beknopte toelichting op de plannen en procedure In het beekdal dreigen bossen en vennen te verdrogen. Ook staat kwetsbare natuur onder druk door te hoge stikstofuitstoot.

Nadere informatie

Schaapskuddes in het natuurbeheer Wim Meulenkamp ROM3D Research Opbouw Inleiding Knelpunten Aanbevelingen Vragen Inleiding Onderzoek Wageningen UR: Schaapskuddes in het natuurbeheer Wat is ecologische

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELZONE IN STEDELIJK BOS MELBERG (GENK)

REPORTAGE: SPEELZONE IN STEDELIJK BOS MELBERG (GENK) NOTA REPORTAGE: SPEELZONE IN STEDELIJK BOS MELBERG (GENK) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: SPEELZONE IN STEDELIJK BOS MELBERG (GENK) 1 augustus 2007 pagina 1 > 5 REPORTAGE: SPEELZONE IN STEDELIJK BOS

Nadere informatie

Nu geen verstuivingen in de Noordwest Natuurkern NPZK!

Nu geen verstuivingen in de Noordwest Natuurkern NPZK! Nu geen verstuivingen in de Noordwest Natuurkern NPZK! Verstuivingen in de duinen Verstuivingen in de kustduinen zijn een belangrijk proces waardoor weer nieuwe duinen en duinvalleien kunnen ontstaan en

Nadere informatie

Veldformulier Belevingsenquête (NL)

Veldformulier Belevingsenquête (NL) Veldformulier Belevingsenquête (NL) Eerste deel zelf invullen zonder de respondent te vragen. Eventeel achteraf invullen. Vul je naam en de datum in: Naam enquêteur: Datum:.. Dagdeel, kruis aan: o Voor

Nadere informatie

Quick scan ecologie Grote Sloot 310 te Schagerbrug

Quick scan ecologie Grote Sloot 310 te Schagerbrug Quick scan ecologie Grote Sloot 310 te Schagerbrug Quick scan ecologie Grote Sloot 310 te Schagerbrug Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag T. Ursinus 12.011 maart 2012 Gedeelte van het

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Motivatie wijzigingsplan

Motivatie wijzigingsplan Motivatie wijzigingsplan Ten behoeve van natuurontwikkeling in het gebied Hanenplas, wordt de gemeente verzocht om de bestemming van een aantal percelen (gelegen binnen het bestemmingsplan buitengebied

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Van: Communicatie Recreatie Midden Nederland Verzonden: woensdag 20 maart 2019 14:32 Onderwerp: Ondertekening Beheersovereenkomst NP Utrechtse Heuvelrug en Recreatie

Nadere informatie

agrariërs & adviseurs

agrariërs & adviseurs agrariërs & adviseurs Opening Mari Carmen Oudendijk Dagvoorzitter PAS informatiedagen 2 Opening Het doel van de PAS informatiedagen Per dag twee sessies Interactie met WhatsApp Informatiemarkt 3 Programma

Nadere informatie

Natura 2000 gebied 87 Noordhollands Duinreservaat

Natura 2000 gebied 87 Noordhollands Duinreservaat Natura 2000 gebied 87 Noordhollands Duinreservaat (Zie leeswijzer) Kenschets Natura 2000 Landschap: Duinen Status: Habitatrichtlijn Site code: NL9801080 Beschermd natuurmonument: Duinen bij Bergen BN Beheerder:

Nadere informatie

Bescherm de kust! Duinbehoud voor mens en natuur. Missie en visie

Bescherm de kust! Duinbehoud voor mens en natuur. Missie en visie Bescherm de kust! Duinbehoud voor mens en natuur Missie en visie 1 DUINBEHOUD ZET ZICH ALS ONAFHANKELIJKE LANDELIJKE ORGANISATIE IN VOOR BESCHERMING EN HERSTEL VAN DE NATUUR IN DE DUINEN. ZIJ KOMT OP VOOR

Nadere informatie

Werkzaamheden in Meijendel en Berkheide van september 2017 tot maart Zorg voor onze duinen

Werkzaamheden in Meijendel en Berkheide van september 2017 tot maart Zorg voor onze duinen Werkzaamheden in Meijendel en Berkheide van september 207 tot maart 208 Zorg voor onze duinen De duinen zorgen voor ons water, wij zorgen voor onze duinen. Meijendel en Berkheide zijn belangrijk voor de

Nadere informatie

Op pad met... Piet Veel in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Op pad met... Piet Veel in Nationaal Park Zuid-Kennemerland Op pad met... Piet Veel in Nationaal Park Zuid-Kennemerland CV Ir. P.W. Veel 1977 afgestudeerd aan de Technische Hogeschool Delft, richting civiele gezondheidstechniek met specialisatie geohydrologie 1978

Nadere informatie

grazers helpen de natuur.

grazers helpen de natuur. grazers helpen de natuur. Begrazing vroeger en nu Lang geleden kwamen in Vlaanderen allerlei soorten grazers voor: mammoeten, wisenten, oerrunderen, elanden... Die grazers zorgden ervoor dat Vlaanderen

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst terugkoppeling gebiedsvisie op 16 mei 2018

Verslag bijeenkomst terugkoppeling gebiedsvisie op 16 mei 2018 Verslag bijeenkomst terugkoppeling gebiedsvisie op 16 mei 2018 De Neerlanden II: NB: het verslag bevat geen foto s in verband met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Op woensdag 16 mei heeft

Nadere informatie

Recreatiegebied Het Twiske is op zoek naar een nieuw grootschalig 1-daags muziekevenement!

Recreatiegebied Het Twiske is op zoek naar een nieuw grootschalig 1-daags muziekevenement! Recreatiegebied Het Twiske is op zoek naar een nieuw grootschalig 1-daags muziekevenement! Heb jij interesse? Dan nodigen wij jou uit om een plan in te dienen. Mark Schoots Oostzaan 25-09-2015 Het Twiske

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 2: Ervaringen E met de aanvraag van SNL 203 April 203. Inleiding In januari en februari 203 is een peiling georganiseerd over de ervaringen met de aanvraag

Nadere informatie

Wisenten en de maatschappij Hoe te komen tot een breed gedragen begrazingsplan op Schiermonnikoog

Wisenten en de maatschappij Hoe te komen tot een breed gedragen begrazingsplan op Schiermonnikoog Wisenten en de maatschappij Hoe te komen tot een breed gedragen begrazingsplan op Schiermonnikoog Roeland Vermeulen, november 2015 Wisenten en de maatschappij De gedeelde droom Dit verhaal...... Gaat niet

Nadere informatie

overheden als initiatiefnemer

overheden als initiatiefnemer overheden als initiatiefnemer Opening Mari Carmen Oudendijk Dagvoorzitter PAS informatiedagen 2 Opening Het doel van de PAS informatiedagen Per dag twee sessies Interactie met WhatsApp Informatiemarkt

Nadere informatie

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Pina Dekker Gemeente Ooststellingwerf, beleidsmedewerker en ondersteunend lid van de werkgroep Es van Tronde. Deze notitie

Nadere informatie

Opruimen verbrand bos, op weg naar gezonde Duinen!

Opruimen verbrand bos, op weg naar gezonde Duinen! Opruimen verbrand bos, op weg naar gezonde Duinen! Dit is met name een praat presentatie, om zodoende iedereen zo goed mogelijk in te lichten over de omvangrijke opruimwerkzaamheden die Op donderdag 10

Nadere informatie

Delen. Beheernota PWN 2003-2012 Tekst. Noordhollands Duinreservaat - Kennemerduinen en Kraansvlak - en overige natuurgebieden

Delen. Beheernota PWN 2003-2012 Tekst. Noordhollands Duinreservaat - Kennemerduinen en Kraansvlak - en overige natuurgebieden Delen Delen Beheernota PWN 2003-2012 Tekst Noordhollands Duinreservaat - Kennemerduinen en Kraansvlak - en overige natuurgebieden PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland juni 2003 Twee boekwerkjes. Eén beheernota.

Nadere informatie

Voorbij natuurherstel volgens het doelenboekje. Rienk-Jan Bijlsma

Voorbij natuurherstel volgens het doelenboekje. Rienk-Jan Bijlsma Voorbij natuurherstel volgens het doelenboekje Rienk-Jan Bijlsma Natuurontwikkeling op vml ideaal weiland Vrijwel vlakke weidegebieden, vooral in vlakke dekzandlandschappen en brede beekdalen. Ideaal voor

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht nr. 34. Haarlem, 25 februari Onderwerp: Beheernota (PWN)

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht nr. 34. Haarlem, 25 februari Onderwerp: Beheernota (PWN) Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht nr. 34 Haarlem, 25 februari 2003 Onderwerp: Beheernota 2003-2012 (PWN) 1. Inleiding Hierbij leggen wij uw Staten het voorstel voor om de Beheernota 2003-2012

Nadere informatie

Welkom bij de Informatieavond Engbertsdijksvenen. Donderdag 30 november 2017

Welkom bij de Informatieavond Engbertsdijksvenen. Donderdag 30 november 2017 Welkom bij de Informatieavond Engbertsdijksvenen Donderdag 30 november 2017 Inleiding Programma Onderhoudswerkzaamheden Staatsbosbeheer (Corné) Uitspraak Raad van State (Pieter) Stand van zaken en hoe

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Proactieve communicatie bij adoptie is de sleutel tot succes. Landschap Overijssel faciliteert medewerkers optimaal met Office 365

Proactieve communicatie bij adoptie is de sleutel tot succes. Landschap Overijssel faciliteert medewerkers optimaal met Office 365 Proactieve communicatie bij adoptie is de sleutel tot succes Landschap Overijssel faciliteert medewerkers optimaal met Office 365 Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt het landschap met

Nadere informatie

Defensie en Natuur: Ja, Natuurlijk!

Defensie en Natuur: Ja, Natuurlijk! Defensie en Natuur: Ja, Natuurlijk! Defensie staat voor vrede en veiligheid, in eigen land en daarbuiten. Men denkt dan al snel aan rondvliegende F-16 s en Chinooks, rondrijdende tanks, het opruimen van

Nadere informatie

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Heidebeheer en fauna Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Inleiders: Jap Smits (Staatsbosbeheer) en prof. dr. Henk Siepel (Alterra-WUR) De Strabrechtse Heide is een

Nadere informatie