EEN ICOON AAN DE AMSTEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EEN ICOON AAN DE AMSTEL"

Transcriptie

1

2 EEN ICOON AAN DE AMSTEL De locatie: echt Amsterdams. Het uitzicht: werelds. HAUT wordt het nieuwe icoon aan de Amstel. Het 73 meter hoge gebouw is straks het hoogste houten woongebouw ter wereld. Geavanceerde technologie op het gebied van innovatief bouwen en wonen komen samen in dit unieke gebouw. Uniek in architectuur, uitzonderlijk in duurzaamheid.

3 DE NATUUR ALS BRON Zonlicht Hout is een grondstof die wereldwijd massaal beschikbaar is. Bouwen met hout kent dan ook een eeuwenoude traditie. Hout is esthetisch fraai, voelt prettig aan en zorgt voor een hoog wooncomfort. Een ander voordeel van bouwen met hout is dat het een circulair bouwmateriaal is. Middels fotosynthese wordt CO 2 met water Zuurstof O 2 (H 2 O) omgezet in de groei van hout en de productie van zuurstof (O 2 ). De CO 2 in de lucht wordt opgeslagen in het hout, een zeer doeltreffende manier om het CO 2 -gehalte in de atmosfeer te verlagen. Reden genoeg om zoveel mogelijk gebouwen van hout te maken! CO 2 Groei hout Water H 2 O ZONLICHT 6CO 2 6H 2 O C 6 H 12 O 6 6O 2 kooldioxide water hout zuurstof

4 DUURZAME BOSBOUW Het hout voor HAUT wordt gewonnen in duurzame productiebossen in Midden-Europa, in een straal van 150 kilometer rond de fabrieken van de firma Binderholz in Oostenrijk en Duitsland. Het hout heeft een PEFC certificaat, een onafhankelijk Europees keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer. De boseigenaren beheren hun bossen zodanig dat uitsluitend hout geleverd wordt uit bossen die door heraanplant generaties lang zullen blijven bestaan. Binderholz gebruikt 95% vurenhout voor haar totale productie. Het hout wordt verzaagd en milieuvriendelijk verlijmd tot platen Cross Laminated Timber (CLT). De platen CLT voor het project HAUT zijn maximaal 12 meter lang, 3 meter hoog en 30 cm dik. Na de productie gaan de CLT-platen per efficiënt beladen vrachtwagen op weg naar Amsterdam. Ze maken nog een tussenstop bij de fabriek van de firma Brüninghoff in Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens. Brüninghoff zorgt voor de gedetailleerde prefabricatie ten behoeve van HAUT. Daarna worden de maatwerk wanden en vloeren naar Amsterdam vervoerd en zorgt Brüninghoff voor de montage op de bouw onder supervisie van hoofdaannemer J.P. van Eesteren.

5 CROSS LAMINATED TIMBER Cross Laminated Timber (CLT) is vervaardigd uit met name vurenhout. Vanuit de no-waste-methode worden de boomstammen verwerkt tot houten planken, CLT-platen en andere eind- en restproducten. Het CLT van HAUT kan na demontage worden HAUT hergebruikt. De CO 2 is voor eeuwig opgeslagen. Productie CLT Recyclen/ Biomassa Geen afval hout projectie CO 2 Duurzaam bosbeheer

6 WAAROM HOUT? 3300 KG CO 2 EQ STAAL BETON GIPSBLOKKEN -90 CLT UITSTOOT VERSUS OPSLAG Traditionele bouwmaterialen (staal, beton, gipsblokken) leiden tot een uitstoot van CO 2 Circulair bouwmateriaal hout slaat CO 2 op

7 BOUWEN IN HOUT VERSUS STANDAARD BOUWEN TON CO 2 Standaard HAUT JAREN GROEIFASE BOUWFASE GEBRUIKSFASE

8 HYBRIDE HOUTCONSTRUCTIE BETON HOUT GLAS In waterrijk Amsterdam aan de Amstel is de ondergrondse bouw Alle wanden en vloeren worden vervaardigd van Cross Laminated (fundering en kelder) vanzelfsprekend gemaakt van beton. Timber (CLT). De kern en de houten vloeren en wanden vormen Er gaan meer dan 100 funderingspalen tot wel 30 meter diep de samen de hybride houtconstructie. De volledig glazen gevel maakt grond in. Om het gebouw onder winddruk stijf te houden wordt het gebouw wind- en waterdicht en zorgt voor een fantastisch bovengronds een betonnen kern toegepast. uitzicht voor de bewoners.

9 HOEVEELHEID HOUT IN HAUT M 3 1h 55min In HAUT is m 3 hout (CLT en overig) verwerkt. In Oostenrijk is circa 50% van het landoppervlak bebost. Er is ongeveer 2 uur nodig om de m 3 hout voor HAUT weer aan te laten groeien in de Oostenrijkse bossen.

10 CIRCULARITEIT HAUT gebruikt zoveel mogelijk hernieuwbare grondstof hout (biologische cyclus). Bij sloop (demontage van HAUT) is het hout herbruikbaar (technische cyclus). HERNIEUWBAAR EINDIG Mining Farming Bron: Ellen MacArthur foundation PARTS MANUFACTURE Generation PRODUCT MANUFACTURES Biogas Biochemical feedstock Cascades SERVICE PROVIDER Recycle Share Refurbish/ remanufactre Reuse/ redistribute Maintain/ prolong Consumer Collection User Collection Extraction of biochemical feedstock 2 BIOLOGISCHE CYCLUS Consumptie van voedsel en gebruik van biologisch gebaseerde materialen (zoals katoen of hout). Regeneratie van levende systemen zoals compost in grond en hernieuwbare bronnen. Minimise systematic leakage and negative externalities TECHNISCHE CYCLUS Het herstellen en regenereren van producten, componenten en materialen door hergebruik, reparatie, herfabricage of (in het uiterste geval) recycling.

11

12 BREEAM OUTSTANDING Dé norm om duurzaamheid wereldwijd te meten is het zogenaamde BREEAM duurzaamheidskeurmerk. Het BREEAM certificaat wordt in Nederland uitgegeven door de Dutch Green Building Council. Tot nu toe is dit certificaat in Nederland met name gebruikt voor het certificeren van kantoorgebouwen en bedrijfshallen. HAUT heeft een nieuwe norm gezet door ook als woongebouw het duurzaamheidscertificaat aan te vragen. En met succes! Vervuiling Management Gezondheid & Comfort Nog nooit kreeg een woongebouw in Nederland het hoogste certificaat BREEAM Outstanding. Het ontwerp van HAUT is door haar hoge score van 91% bekroond met 5 van de 5 Ecologie 91% sterren. Een unieke prestatie en een voorbeeld voor gezonde stadsontwikkeling. Afval Energie De BREEAM score bestaat uit negen pijlers. Het vernieuwende gebruik van hout heeft bij één van de Materialen Water Vervoer pijlers - materiaalgebruik - invloed gehad op een goede score. Bij de beoordeling wordt ook nog gemeten op energie- en waterbesparing, ecologie, afval, transport, vervuiling, veiligheid, gezondheid en comfort.

13 86% MANAGEMENT Een schone en veilige bouwplaats. Heldere communicatie met omwonenden. Administratie van de CO 2 uitstoot van vervoersbewegingen naar de bouwplaats. Heldere gebruikershandleidingen voor bewoners over het efficiënt gebruiken van hun installaties. 98% 77% VERVOER Ruim parkeren voor fietsen en beperkt parkeren voor auto s (1 auto per woning). Het gebruik van goed openbaar vervoer, naastgelegen metrohalte Spaklerweg en station Amsterdam Amstel. Het stimuleren van het gebruik van deelauto s. GEZONDHEID & COMFORT Licht en lucht, oftewel daglicht en uitzicht. Balkons om van de frisse buitenlucht en het uitzicht te genieten. Interne luchtkwaliteit met CO 2 sensor gestuurde installaties. Thermisch comfort middels vloerverwarming en koeling. Goede (rolstoel)toegankelijkheid.

14 84% 82% ENERGIE Hernieuwbare energieopwekking middels zonnepanelen op het dak en in de gevel. Een goede gebouwisolatie met ook triple glass. Makkelijk afleesbare energie-meters t.b.v. bewustwording. Warmte wordt MATERIALEN Het gebruik van milieuvriendelijke (bouw)materialen, waaronder het gebruik van hout als voornaamste constructief bouwmateriaal. gewonnen door het gebruik van restwarmte van de energiecentrale in Diemen. Koude komt lokaal uit de bodem, zo n 80 meter diep. 99% WATER Het opvangen van regenwater in een tank in de kelder. Dit water wordt gebruikt voor irrigatie van de daktuinen. Het terugdringen van watergebruik door bewoners (waterbesparende kranen en toiletten) worden aangeboden.

15 99% AFVAL Afval scheiden op de bouwplaats in tenminste 6 verschillende groepen. 80% van dit afval wordt hergebruikt. 85% 99% VERVUILING Het opvangen van regenwater zodat dit niet direct in het lokale riool terecht komt. Het verwarmen en koelen van het gebouw met installaties die geen vervuilende stoffen bevatten. ECOLOGIE Verspreid in de gevel van HAUT komen op de verschillende verdiepingen wel 73 vogelnesten voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Daarnaast worden er daktuinen aangelegd met inheemse vegetatie.

16 WINNAAR BREEAM AWARDS Bij de internationale BREEAM Awards competitie in Londen nam HAUT het op tegen bijzondere woonprojecten uit onder meer het Verenigd Koninkrijk en China. HAUT won de award voor het beste woongebouw van 2018! Het jury rapport luidde: The judges agreed that this project significantly pushes the boundaries of high-rise timber modular construction to deliver high performance, quality dwellings. The focus on developer, Lingotto-Amsterdam, on the efficient use of materials and circular economy principles is impressive, innovative and highly replicable.

17 HOGE HOUTEN GEBOUWEN Bouwen in hout is de toekomst. HAUT wordt het hoogste woongebouw ter wereld met een hybride houtconstructie en zet daarmee een nieuwe standaard. Door kennis te delen stimuleert HAUT ook andere partijen om hout te gebruiken in toekomstige ontwikkelingen. Hoe meer gebouwen in hout, hoe minder VANCOUVER / BROCK COMMONS 18 VERDIEPINGEN, 2017 CO 2 in de atmosfeer. MJØSTÅRNET / BRUMUNDDAL 18 VERDIEPINGEN, 2019 BERGEN / TREET 14 VERDIEPINGEN, 2015 LONDEN / MURRAY GROVE 9 VERDIEPINGEN, 2009 AMSTERDAM / HAUT 21 VERDIEPINGEN, 2021 WENEN / HOHO 24 VERDIEPINGEN, 2019

18 Dit is een uitgave van Artist Impressies ZwartLicht / CIIID / TANK Opmaak FPW Datum December DISCLAIMER Deze brochure is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Voor onjuistheden en onvolledigheden met betrekking tot de inhoud van de brochure kan HAUT CV echter op geen enkele wijze verantwoordelijk of aansprakelijk worden gesteld. Aan de inhoud van deze brochure kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

19

Ontwikkelen van BREEAM Outstanding voor gebouw The Edge

Ontwikkelen van BREEAM Outstanding voor gebouw The Edge Ontwikkelen van BREEAM Outstanding voor gebouw The Edge Seminar Duurzaam bouwen met Staal 3 september 2015 Over C2N Enkele recente projecten: C2N is een ona+ankelijke vastgoedadviseur, gespecialiseerd

Nadere informatie

duurzaamheidsscores Stadhuiskwartier Deventer

duurzaamheidsscores Stadhuiskwartier Deventer Stadhuiskwartier Deventer BAM Utiliteitsbouw heeft zich gecommitteerd aan de 5 pijlers van Bewuste Bouwers Uitgegeven: 01 januari 2014 Geldig tot: 31 december 2014 Directie Bewuste Bouwers: Voorwaarden

Nadere informatie

CLT Cross Laminated Timber

CLT Cross Laminated Timber CLT Cross Laminated Timber Cross laminated timber CLT is een houtbouwproduct wat opgebouwd wordt uit kruislings verlijmde éénlaagsplaten. Deze platen hebben een maximale grootte van 2,95 x 16 meter. De

Nadere informatie

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam ontwerpen Gebouwen kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen, structuur en het ecologische voordeel

Nadere informatie

D OE P E L S T R I J K E RS

D OE P E L S T R I J K E RS D OE P E L S T R I J K E RS RECYCLINGSYMPOSIUM 04 NOVEMBER 2015 RESOURCE EFFICIENT DESIGN RESOURCE EFFICIENT DESIGN HERBESTEMING SLEM DESIGN FOR REUSE AND RECOVERY DOEPEL STRIJKERS DESIGN FOR RESOURCE

Nadere informatie

TVVL lezing EAE BREEAM. 15 feb 2017

TVVL lezing EAE BREEAM. 15 feb 2017 TVVL lezing EAE BREEAM 15 feb 2017 introductie Jean Frantzen Adviseur Duurzaam Bouwen DGMR Bouw bv Breeam Expert 2 Inhoud Intro Duurzaam? Doelen stellen Meten Breeam Breeam voor EAE 3 Waarom de bouw verduurzamen?

Nadere informatie

Kingspan Insulated Panels

Kingspan Insulated Panels Kingspan Insulated Panels VERANDERENDE ROL VAN GEVELS EN GEBOUWEN Ben Claaszen Managing Director Western Europe Kingspan Group High performance isolatiematerialen Energiezuinige gebouwoplossingen Doel

Nadere informatie

Case study Nieuwbouw DC Conakryweg Amsterdam

Case study Nieuwbouw DC Conakryweg Amsterdam Case study Nieuwbouw DC Conakryweg Amsterdam Beschrijving van het project Aan de Conakryweg te Amsterdam, wordt in het voorjaar 2018 gestart met de realisering van een nieuw distributiecentrum voor Caprev

Nadere informatie

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY DOING GOOD IS EASY Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY Doe het goed. Doe het duurzaam. Wij streven ernaar om zo duurzaam mogelijk te produceren. Wij geloven in een productieketen die rond is. In de zogenaamde

Nadere informatie

CASUS: KERAMIEK, BITUMEN, ISOLATIE, GIPS

CASUS: KERAMIEK, BITUMEN, ISOLATIE, GIPS CASUS: KERAMIEK, BITUMEN, ISOLATIE, GIPS Scheiden vervuilende fracties Bouw en sloop Maar 10 van de totale volume behelst de meest vervuilende stromen zoals: Keramiek, Bitumen, Isolatie, C-Hout en E-waste,

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

As a service. Hoe servitization de circulaire economie kan ondersteunen. Pim den Hertog - Dialogic Thijs IJsbrandy PwC

As a service. Hoe servitization de circulaire economie kan ondersteunen. Pim den Hertog - Dialogic Thijs IJsbrandy PwC 05-02-2018 As a service Hoe servitization de circulaire economie kan ondersteunen Pim den Hertog - Dialogic Thijs IJsbrandy PwC Welkom Pim den Hertog E-mail: denhertog@dialogic.nl Telefoon: 030 21 50 585

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

Wijzer worden van duurzame huisvesting

Wijzer worden van duurzame huisvesting De Meeuw Nederland De Meeuw en Duurzaam Bouwen Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com Wijzer worden van duurzame huisvesting

Nadere informatie

Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland. Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis

Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland. Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis Met passie, samenwerken en deskundigheid naar een blijvend duurzaam provincie kantoor

Nadere informatie

Een natuurlijke vorm van toekomstbestendig bouwen. MSc. Bas Boellaard & MSc. Ard-Jan Lootens

Een natuurlijke vorm van toekomstbestendig bouwen. MSc. Bas Boellaard & MSc. Ard-Jan Lootens Een natuurlijke vorm van toekomstbestendig bouwen door MSc. Bas Boellaard & MSc. Ard-Jan Lootens VNAB Visie event Rotterdam 11 oktober 2018 because the way we build is in our nature bouwen met natuurlijke

Nadere informatie

meer dan alleen duurzaam

meer dan alleen duurzaam meer dan alleen duurzaam Inleiding Welkom in het nieuwe stadskantoor. Het stadskantoor is gebouwd volgens de Cradle to Cradle principes. Het gebouw is niet slechts duurzaam maar levert juist een positieve

Nadere informatie

Alkondor Circulair. 4 juni Martijn Veerman

Alkondor Circulair. 4 juni Martijn Veerman Alkondor Circulair 4 juni 2018 Martijn Veerman m.veerman@alkondor.nl Scope Alkondor Hengelo 1 Engineering 2 Productie 3 Montage 4 Beheer en Onderhoud Uitwerken, ontwikkelen, informatie koppelen en tekenen

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Hyatt Regency Spinoza Hotel Amsterdam van Dongen Koschuch Architects and Planners

Hyatt Regency Spinoza Hotel Amsterdam van Dongen Koschuch Architects and Planners Hyatt Regency Spinoza Hotel Amsterdam van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending: Arie Keppler prijs 0 van Dongen Koschuch Architects & planners NIEUWBOUW: TRANSITIEKORREL Arie Keppler prijs

Nadere informatie

Afvalcontainers in de Circulaire Economie

Afvalcontainers in de Circulaire Economie Afvalcontainers in de Circulaire Economie SSI Schafer B.V. ing. H.P. Gijzen Circulaire Economie MVO Nederland: "Onder circulariteit verstaan wij het hoogwaardig hergebruik van grondstoffen, materialen

Nadere informatie

Onderbouwing van de duurzaamheid van staalconstructies = Large Valorisation on Sustainability of Steel Structures CASE STUDIES

Onderbouwing van de duurzaamheid van staalconstructies = Large Valorisation on Sustainability of Steel Structures CASE STUDIES Onderbouwing van de duurzaamheid van staalconstructies = Large Valorisation on Sustainability of Steel Structures CASE STUDIES November 2014 Agenda 12/10/2014 2 12/10/2014 3 Scope van de studie Doel: vergelijk

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

GGD Heerlen een BREEAM Very Good gebouw

GGD Heerlen een BREEAM Very Good gebouw GGD Heerlen een BREEAM Very Good gebouw Het GGD gebouw vóór de renovatie.. Kenmerken Het kantoorgebouw ligt op een perceel van in totaal 0,53 hectare dat wordt gedeeld met de ambulancepost. Het kantoorgebouw

Nadere informatie

CIRCULAIRE TRANSFORMATIE VAN SCHOOL TOT WONINGEN Dennis Hauer

CIRCULAIRE TRANSFORMATIE VAN SCHOOL TOT WONINGEN Dennis Hauer CIRCULAIRE TRANSFORMATIE VAN SCHOOL TOT WONINGEN Dennis Hauer Director Sustainable Development Cirkelstaddag 21 juni 2017 WIJ ZIJN: URBAN Bouwen in, aan, op, achter, onder de bestaande stad CLIMATE Bijdragen

Nadere informatie

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL Management 9 Kennisoverdracht d.d. 12 augustus 2015 Case-study Valkenburgerstraat Omschrijving van het project Het programma bestaat uit een driesterren- en een viersterrenhotel. Het driesterrenhotel heeft

Nadere informatie

Circulaire draagconstructies bouwen met Skellet

Circulaire draagconstructies bouwen met Skellet Circulaire draagconstructies bouwen met Skellet De cirkel A = Lineaire economie Ontginning van grondstoffen Produceren van bouwmaterialen Bouwen Slopen Afval storten B = Circulair door recyclen Ontginning

Nadere informatie

Netwerk Groene Bureaus Themabijeenkomst BREEAM-NL 6 december Jeroen van Haasteren

Netwerk Groene Bureaus Themabijeenkomst BREEAM-NL 6 december Jeroen van Haasteren Netwerk Groene Bureaus Themabijeenkomst BREEAM-NL 6 december 2013 Jeroen van Haasteren !! Programma 1. Intro DGBC 2. Waarom en hoe verduurzamen? 3. Hoe werkt certificeren? 4. Ecologische credits in operationele

Nadere informatie

Casestudy Stadskantoor Almelo

Casestudy Stadskantoor Almelo Casestudy Stadskantoor Almelo Omschrijving Aan de Joke Smitstraat te Almelo wordt namens de gemeente Almelo een nieuw stadskantoor gerealiseerd. In het gebouw zullen alle ambtenaren en het college van

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

BREEAM NL en de relatie tot bodemenergie

BREEAM NL en de relatie tot bodemenergie BREEAM NL en de relatie tot bodemenergie Edwin van Noort Dutch Green Building Council Inleiding tot BREEAM NL DGBC is opgericht in juni 2008 Marktinitiatief: zorg voor 1 gemeenschappelijke taal in vastgoed

Nadere informatie

Afbeelding: NASA. De rol van de metalen gevelsector in de circulaire economie

Afbeelding: NASA. De rol van de metalen gevelsector in de circulaire economie Afbeelding: NASA De rol van de metalen gevelsector in de circulaire economie Wie wij zijn Stingo Huurdeman Projectcoördinator Technologie, Innovatie & Ontwikkeling Martijn Veerman Projectcoördinator Technologie,

Nadere informatie

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor duurzame stedelijke ontwikkeling in Amsterdam. HET PROJECT

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop.

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong-plafonds.nl www.armstrongplafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

LIDL BOUWT NIEUW DISTRIBUTIECENTRUM IN WADDINXVEEN. EEN PRIMEUR: Het duurzaamste distributiecentrum van Nederland

LIDL BOUWT NIEUW DISTRIBUTIECENTRUM IN WADDINXVEEN. EEN PRIMEUR: Het duurzaamste distributiecentrum van Nederland LIDL BOUWT NIEUW DISTRIBUTIECENTRUM IN WADDINXVEEN EEN PRIMEUR: Het duurzaamste distributiecentrum van Nederland Een outstanding duurzaam DC Het zesde distributiecentrum van Lidl (DC6) is een heel bijzonder

Nadere informatie

Duurzame architectuur > méér dan alleen fysieke maatregelen

Duurzame architectuur > méér dan alleen fysieke maatregelen doel : CO2 reductie Duurzame architectuur > méér dan alleen fysieke maatregelen stimulatie > prestatie emotioneel fysiek Prestatie : synergie in beleving, comfort, energie,flexibiliteit, materiaal en

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

Een slim, duurzaam gebouw hoe maak je dat?

Een slim, duurzaam gebouw hoe maak je dat? Een slim, duurzaam gebouw hoe maak je dat? Donderdag 10 november Jan Kadijk, Hoofd DGBC Academy 2 3 4 6 7 8 9 DGBC: Onze rollen Stimuleren Communiceren Verbinden Inspireren Opleiden Certificeren BREEAM:

Nadere informatie

Casestudy Faxx-locatie

Casestudy Faxx-locatie Casestudy Faxx-locatie Van de Ven Bouw en Ontwikkeling 28-4-2014 Inhoud Algemeen... 3 Projectgegevens... 4 BREEAM-NL... 5 Specifieke ontwerpmaatregelen... 6 Specifieke uitvoeringsmaatregelen... 6 Reductie

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Renovatie en upgrade De Boel Duurzaamheid

Renovatie en upgrade De Boel Duurzaamheid Duurzaamheid De daktuin, een unieke ontmoetingsplek met prachtig uitzicht Een groene oase op het dak van de 8e verdieping - De daktuin is een plek voor natuurontwikkeling, recreatie en wateropslag. - Het

Nadere informatie

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Een innovatief constructiesysteem Welk constructiesysteem maakt het mogelijk om: een vrije overspanning tot wel 20 meter te

Nadere informatie

Rijswijk -Informatiecentrum 9 december 2013 bert nagtegaal

Rijswijk -Informatiecentrum 9 december 2013 bert nagtegaal Rijswijk -Informatiecentrum 9 december 2013 bert nagtegaal Geworteld wonen 9 DECEMBER e.v. Wat verstaan de potentiele bewoners onder duurzaamheid vinden de bewoners belangrijk als het gaat om duurzaamheid

Nadere informatie

Hoe krijg je het eerste volledig WELL gecertificeerde gebouw van Nederland?

Hoe krijg je het eerste volledig WELL gecertificeerde gebouw van Nederland? brings concepts to life Hoe krijg je het eerste volledig WELL gecertificeerde gebouw van Nederland? Bastiaan Beerens Peter Buurman Adviseur Bouwfysica en Gezonde Gebouwen - WELL AP Sustainability Director

Nadere informatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Opdrachtgevers: - Provincie Utrecht - Gemeente Utrecht - Gemeente Amersfoort Middag/avond over biobased aanbesteden Centre of Expertise

Nadere informatie

UITGANGSPUNT: WERELDWIJDE (OVER)CONSUMPTIE. Circulair_Bouwen_bij_de_Helling 2

UITGANGSPUNT: WERELDWIJDE (OVER)CONSUMPTIE. Circulair_Bouwen_bij_de_Helling 2 Ton Bastein TNO UITGANGSPUNT: WERELDWIJDE (OVER)CONSUMPTIE Circulair_Bouwen_bij_de_Helling 2 Biomassa en voedsel Kunststoffen Maakindustrie Bouw Consumptiegoederen Circulair_Bouwen_bij_de_Helling 3 UIT

Nadere informatie

Project : Autarkische Woning Onderwerp : keuzeopties warmte beperken energievraag

Project : Autarkische Woning Onderwerp : keuzeopties warmte beperken energievraag TPA-426X1-P-MV013A / beperken vraag Blad 1 van 6 8-4-2008 beperken energievraag Warmte Thermische schil Afgiftesysteem Ventilatie CO2 Omschrijving verhogen isolatiewaarde van de gevel naar Rc=5,0 m2k/w

Nadere informatie

Circulair Inkopen Van theoretisch kader naar pragmatische uitwerking. Pieter van den Herik & Menno van der Valk Alkmaar:

Circulair Inkopen Van theoretisch kader naar pragmatische uitwerking. Pieter van den Herik & Menno van der Valk Alkmaar: Circulair Inkopen Van theoretisch kader naar pragmatische uitwerking Pieter van den Herik & Menno van der Valk Alkmaar: 8-9-2016 Circulair inkopen Alkmaar 8 september 2016 Pieter van den Herik - MVO Nederland

Nadere informatie

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche wat te verwachten? delen van visie en droom van fareno inzicht in mogelijkheden en proces gezondere aanpak in onze branche u enthousiast

Nadere informatie

Even voorstellen. Wim van Genderen. Inspiratiesessie Duurzaam Bouwen. Kleinpoderlaan 6 2911 PA Nieuwerkerk aan den IJssel

Even voorstellen. Wim van Genderen. Inspiratiesessie Duurzaam Bouwen. Kleinpoderlaan 6 2911 PA Nieuwerkerk aan den IJssel Even voorstellen Wim van Genderen Het Beekink KernTeam De mensen van Beekink k adviseren en ondersteunen bij vraagstukken over technische h installaties. ti No-nonsense mentaliteit, betrokken bij het proces,

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW VOOR EEN BETER KLIMAAT

HOUTSKELET BOUW VOOR EEN BETER KLIMAAT HOUTSKELET BOUW VOOR EEN BETER KLIMAAT 2 4 3 1 5 6 IR. NELLE THYSEN, ONDERZOEKSTER BIJ HET TECHNISCH CENTRUM VAN DE HOUTNIJVERHEID De duurzaamheidscel van het TCHN heeft recent meer dan zestig studies

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd, u gaat straks uw eigen woning (ver) bouwen! Dit betekent heel veel mogelijkheden en complexe vraagstukken. En moet u dan ook nog iets met

Nadere informatie

BREEAM Casestudy. Mr T - Amsterdam

BREEAM Casestudy. Mr T - Amsterdam BREEAM Casestudy ten behoeve van het renovatieproject Mr T - Amsterdam Projectomschrijving Impact Vastgoed B.V. is namens Mr T (Investments) B.V. voornemens de locatie Meester Treublaan 7, verder genoemd

Nadere informatie

Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid.

Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid. Ecoilet. De nieuwe definitie van duurzaamheid. Gecertificeerde duurzaamheid in de sanitaire ruimte Ligt de bescherming van natuurlijke hulpbronnen u na aan het hart? Waterverbruik en afval reduceren eveneens?

Nadere informatie

BREEAM NL Nieuwbouw. Management 12% Gezondheid en Welzijn 15% Energie 19% Transport 8% Water 6% Materialen 12.5% Afval 7.5% 10% Landgebruik & Ecologie

BREEAM NL Nieuwbouw. Management 12% Gezondheid en Welzijn 15% Energie 19% Transport 8% Water 6% Materialen 12.5% Afval 7.5% 10% Landgebruik & Ecologie BREEAM NL Nieuwbouw Categorie Weging Management 12% Gezondheid en Welzijn 15% Waste Land Use & Ecology Pollution Energie 19% Materials Transport 8% Management Water 6% Materialen 12.5% Afval 7.5% Water

Nadere informatie

Quadruple P voor een duurzame stad: People Planet Profit en Project

Quadruple P voor een duurzame stad: People Planet Profit en Project Quadruple P voor een duurzame stad: People Planet Profit en Project prof. ir Kees Duijvestein em. Duurzame Ontwikkeling in de Gebouwde Omgeving StadsOntwerp & Milieu (SOM) groep faculteit Bouwkunde TU

Nadere informatie

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in huis Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Een betrouwbare verwarming

Nadere informatie

Energie en water de circulaire economie

Energie en water de circulaire economie Energie en water de circulaire economie Prof. Dr. Ad van Wijk 4-6-2014 28-5-2014 Delft University of Technology Challenge the future Circular Economy (EMF) 2 Six principles of the Circle Economy All materials

Nadere informatie

Buiten windkracht 7. Binnen bladstil. zen. wonen

Buiten windkracht 7. Binnen bladstil. zen. wonen Buiten windkracht 7 Binnen bladstil zen Wonen op je blote voeten. Wat is een ZEN-huis? ZEN IN NOBELHORST ZEN in Nobelhorst in een duurzaam en comfortabel ZEN-huis. Zie jij het al voor je? De huizen worden

Nadere informatie

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN.

KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. KIES VOOR PEFC! REDENEN DIE HOUT SNIJDEN. HOUT KOM JE OVERAL TEGEN... NOG WEL JA. De vloer. Een pak kopieerpapier. Een verhuisdoos. Een deur. Een tuinstoel. Openhaardhout. Overal komen we hout tegen. Hout

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Het Element. Een nieuwe intieme wijk. Hoe ruim wil je het hebben? Een kwestie van kiezen. www.hetelement-zeewolde.nl

Het Element. Een nieuwe intieme wijk. Hoe ruim wil je het hebben? Een kwestie van kiezen. www.hetelement-zeewolde.nl Een nieuwe intieme wijk Hoe ruim wil je het hebben? Een kwestie van kiezen www.hetelement-zeewolde.nl 2 Voel je thuis in Inhoud 3 4 Locatie 6 Architectuur 8 Woningtypes 12 Opties 14 Duurzaamheid 16 Contact

Nadere informatie

Duurzaam construeren: Welke opties heeft een constructeur? Maurice Hermens. De dag van de Betontechnologie 30 maart 2017

Duurzaam construeren: Welke opties heeft een constructeur? Maurice Hermens. De dag van de Betontechnologie 30 maart 2017 Duurzaam construeren: Welke opties heeft een constructeur? Maurice Hermens De dag van de Betontechnologie 30 maart 2017 Stelling Duurzame constructies zijn betere gebouwen Functionaliteit Comfort Esthetica

Nadere informatie

Amstel PLATTEGRONDEN

Amstel PLATTEGRONDEN PLATTEGRONDEN PLATTEGRONDEN HAUT is een boutique-gebouw. Exclusief, chique, modern. Kenmerken die niet alleen gelden voor de appartementen, maar ook voor de entree en de lifthallen. HAUT is ondanks zijn

Nadere informatie

Onderbouwing van de duurzaamheid van staalconstructies. Ontwerphandleiding

Onderbouwing van de duurzaamheid van staalconstructies. Ontwerphandleiding Onderbouwing van de duurzaamheid van staalconstructies Ontwerphandleiding Juni 2014 Introductie De ontwerphandleiding heeft als doel informatie te verschaffen over de verschillende stappen die doorlopen

Nadere informatie

Nieuwbouw Toyota Lexus Arnhem. Breeam Gebouwinformatie

Nieuwbouw Toyota Lexus Arnhem. Breeam Gebouwinformatie 1. Projectdata Opdrachtgever Website Project Gebouwtype Locatie Architect Omvang Oplevering BRL-versie Certificaat Louwman - Toyota Lexus Arnhem www.toyota-arnhem.nl nieuwbouw retail / industrie / kantoren

Nadere informatie

Circulaire economie en de bouw & vastgoed sector

Circulaire economie en de bouw & vastgoed sector Circulaire economie en de bouw & vastgoed sector Cradle2Cradle Café Geert Dirkse & Irene Samwel 12 april 2018 Irene Samwel Den Haag 6 april 2017 2 2 Circulariteit in de praktijk 1 Circulaire economie:

Nadere informatie

Uitbreiding Holmatro Raamsdonksveer. Breeam Gebouwinformatie

Uitbreiding Holmatro Raamsdonksveer. Breeam Gebouwinformatie 1. Projectdata Opdrachtgever Website Project Gebouwtype Locatie Architect Omvang Oplevering BRL-versie Certificaat NV. Holmatro www.holmatro.com/nl uitbreiding kantoren / industrie Zalmweg, Raamsdonkveer

Nadere informatie

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING Om bij te dragen aan de bescherming van het klimaat, beperken we de CO2-voetafdruk in onze gehele waardeketen. Daarbij kijken we verder dan alleen onze eigen activiteiten. Ook door nauw samen te werken

Nadere informatie

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN.

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN. Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid SILVER Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle

Nadere informatie

Discussiebijeenkomst Breeam In-Use Wat levert het op voor de gebruiker?

Discussiebijeenkomst Breeam In-Use Wat levert het op voor de gebruiker? Dutch Green Building Week, 16 september 2013 ANWB & Techniplan Adviseurs 1. Introductie (15.15 15.25 uur) 2. Vraagstelling DGBC Stefan van Uffelen (15.25 15.30 uur) 3.1. Discussie in workshopvorm deel

Nadere informatie

HOUT. André Jorissen SHR- Wageningen / TU- Eindhoven

HOUT. André Jorissen SHR- Wageningen / TU- Eindhoven HOUT André Jorissen SHR- Wageningen / TU- Eindhoven 1 Onderwerpen Basis eigenschappen zoals, sterkte, stijfheid, krimp, kruip, milieu belasting, etc Berekenen, verwerken, verbinden Kosten, verkrijgbaarheid

Nadere informatie

Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case "Namen".

Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case Namen. Bouw en gevelsystemen voor snelle projectontwikkeling. Illustratie met case "Namen". Inhoud Toekomstvisie Prefabricatie Voordelen Innovatie Toepassing TOEKOMSTVISIE Prefabricatie blijvend te ontwikkelen

Nadere informatie

De Commandeur. 41 appartementen in s-heerenberg op een bijzondere plek

De Commandeur. 41 appartementen in s-heerenberg op een bijzondere plek De Commandeur 41 appartementen in s-heerenberg op een bijzondere plek De Commandeur is gemakkelijk te bereiken, maar ook gelegen in een groene omgeving. Een deel van de appartementen vormt een eenheid

Nadere informatie

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER Wie aan duurzaamheid denkt, denkt misschien niet direct aan papieren handdoekjes en toiletpapier. In breder perspecfief

Nadere informatie

CENTRUM APPARTEMENTEN DEN BURG TEXEL

CENTRUM APPARTEMENTEN DEN BURG TEXEL Wijzigingen voorbehouden Deze brochure is met zorg samengesteld aan de hand van gegevens en tekeningen, verstrekt door de architect, de constructeur en de adviseurs van dit plan. Omdat bij de bouw van

Nadere informatie

Transformatie Stationsplein Eindhoven 14 februari 2019

Transformatie Stationsplein Eindhoven 14 februari 2019 Transformatie Stationsplein Eindhoven 14 februari 2019 @ruimtevoorwonen www.stedelijketransformatie.nl Gemeente Eindhoven @ruimtevoorwonen www.stedelijketransformatie.nl Amvest @ruimtevoorwonen www.stedelijketransformatie.nl

Nadere informatie

Kantoorgebouw 1000 Mahlerlaan, Amsterdam Zuidas. Algemene omschrijving

Kantoorgebouw 1000 Mahlerlaan, Amsterdam Zuidas. Algemene omschrijving Kantoorgebouw 1000 Mahlerlaan, Amsterdam Zuidas. Algemene omschrijving Het kantoorgebouw is centraal gelegen, op een parkeergarage, in het zich snel ontwikkelende grootste internationale hoogwaardige kennis-

Nadere informatie

Hout in de GWW - over CO2, duurzaamheid, biobased en circulair - Presentatie. Centrum Hout, Almere

Hout in de GWW - over CO2, duurzaamheid, biobased en circulair - Presentatie. Centrum Hout, Almere Hout in de GWW - over CO2, duurzaamheid, biobased en circulair - Presentatie Centrum Hout, Almere INHOUD Hout in de gww: Laagste CO 2 -footprint Milieuvriendelijkste gww oplossing Duurzaam geproduceerd

Nadere informatie

Een mooie gevel verdient STACKSER

Een mooie gevel verdient STACKSER CARRIER PANELEN Welkom bij STACKSER STACKSER BV is al 20 jaar leverancier van metalen dak- en gevelsystemen. Met een uitgebreid productengamma en de exclusieve levering van diverse mooie merken, kan STACKSER

Nadere informatie

Rabobank Westelijke Mijnstreek GEBOUWINFORMATIE. Bergerweg 49 6135 KD Sittard. Gebruiksfuncties. Oppervlakte totale terrein

Rabobank Westelijke Mijnstreek GEBOUWINFORMATIE. Bergerweg 49 6135 KD Sittard. Gebruiksfuncties. Oppervlakte totale terrein Rabobank Westelijke Mijnstreek GEBOUWINFORMATIE Bergerweg 49 6135 KD Sittard Gebruiksfuncties Oppervlakte totale terrein Brutovloeroppervlakte 9.627 m2 6.820 m2 (0,68 ha) Bijeenkomstfunctie 1.632 m2 Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

Circulaire economie en recht: van afval naar grondstof VMR Themamiddag, 2 februari 2016 Carolien van Hemel

Circulaire economie en recht: van afval naar grondstof VMR Themamiddag, 2 februari 2016 Carolien van Hemel Circulaire economie en recht: van afval naar grondstof VMR Themamiddag, 2 februari 2016 Carolien van Hemel Niveaus van circulariteit (10 R s) 1. Refuse: weigeren/voorkomen gebruik 2. Reduce: gebruik

Nadere informatie

Case study tbv BREEAM Credit MAN 9 tbv nieuwbouw kantoor en bedrijfshal GKB te Barendrecht

Case study tbv BREEAM Credit MAN 9 tbv nieuwbouw kantoor en bedrijfshal GKB te Barendrecht Case study tbv BREEAM Credit MAN 9 tbv nieuwbouw kantoor en bedrijfshal GKB te Barendrecht Beschrijving van het project: GKB Vastgoed BV realiseert aan de Augustapolder 13 te Barendrecht een nieuw kantoor

Nadere informatie

Ridderspoorweg 152 TE KOOP. Amsterdam

Ridderspoorweg 152 TE KOOP. Amsterdam TE KOOP Ridderspoorweg 152 Amsterdam "Wonen in een prachtige loft in Amsterdam-Noord (Buiksloterham) met uitzicht op het water? Buiksloterham bruist van de energie en creativiteit." Over Ridderspoorweg

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

van aken architecten BREEAM CASESTUDY 1067 VERBOUWING KANTOORGEBOUW KONINGSWEG 101 S- HERTOGENBOSCH

van aken architecten BREEAM CASESTUDY 1067 VERBOUWING KANTOORGEBOUW KONINGSWEG 101 S- HERTOGENBOSCH van aken architecten BREEAM CASESTUDY 1067 VERBOUWING KANTOORGEBOUW KONINGSWEG 101 S- HERTOGENBOSCH 23-11- 2012 casestudy t.b.v. bewijslast ontwerpfase MAN 9 projectnaam: opdrachtgever: locatie: Verbouwing

Nadere informatie

In het kantoorgebouw zijn ruimten opgenomen voor hoofdzakelijk de navolgende functies:

In het kantoorgebouw zijn ruimten opgenomen voor hoofdzakelijk de navolgende functies: BREEAM.NL Management MAN9 Project: Nieuwbouw Spoorzone Rabobank Gouwestreek Gouda CASE STUDY 1. Eenvoudige beschrijving van het project en het gebouw Het totale nieuwbouwproject bestaat uit een nieuwbouw

Nadere informatie

Nieuwbouw Landrover Jaguar Kia Apeldoorn. Breeam Casestudy

Nieuwbouw Landrover Jaguar Kia Apeldoorn. Breeam Casestudy Nieuwbouw Landrover Jaguar Kia Apeldoorn Breeam Casestudy 1. Projectdata Opdrachtgever Website Project Gebouwtype Locatie Architect Omvang Oplevering BRL-versie Certificaat Van Mossel - Jaguar Landrover

Nadere informatie

Woningbouwdeuren - CITY Collectie

Woningbouwdeuren - CITY Collectie Deuren De CITY Collectie We spelen graag met ons interieur. Hierbij wordt vaak de deur vergeten. Terwijl de deur toch een belangrijk onderdeel uitmaakt van het interieur. REINÆRDT speelt graag mee in

Nadere informatie

Stalen montagekozijnen

Stalen montagekozijnen Deuren eigen engineerafdeling maatwerk deuren afzetmarkt toplaag zorgoplossingen export DE ENTREE NAAR ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN Stalen montagekozijnen productie mogelijkheden Woningbouw 46 db glas kozijnen

Nadere informatie

Circulariteit. Naomi Wierts 21 maart 2019

Circulariteit. Naomi Wierts 21 maart 2019 Circulariteit Naomi Wierts 21 maart 2019 Even voorstellen In totaal 7.700 woningen verdeeld over 79 complexen in 10 buurten: Palenstein, Driemanspolder, Stadscentrum, Seghwaert, Buytenwegh, De Leyens,

Nadere informatie

Inleiding Basisbegrippen Energie Materialen Vormgeving Bruikbaarheid Binnenklimaat Kosten

Inleiding Basisbegrippen Energie Materialen Vormgeving Bruikbaarheid Binnenklimaat Kosten Bruikbaarheid Binnenklimaat Kosten Wat kan er gebeuren in de wereld als de productie niet kan voldoen aan de stijgende vraag? Fossiele brandstof en delfstoffen zijn eindig. Probleemstelling is dus eenvoudig

Nadere informatie

Circulaire Economie. Urgentie en ongemakkelijke waarheden rond circulariteit Prof. Arnold Tukker Universiteit Leiden - CML en TNO

Circulaire Economie. Urgentie en ongemakkelijke waarheden rond circulariteit Prof. Arnold Tukker Universiteit Leiden - CML en TNO Circulaire Economie Urgentie en ongemakkelijke waarheden rond circulariteit Prof. Arnold Tukker Universiteit Leiden - CML en TNO Lineair Take make waste Planned obsolence Selling stuff Circulair: Lange

Nadere informatie

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Over ons Klima Wonen is een nieuwe innovatieve en energiezuinige bouwer. Wij hebben decennia lang ervaring opgedaan in de projectontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

WARMTE VAN KRINGLOOPENERGIE

WARMTE VAN KRINGLOOPENERGIE ONGEMERKT GOED BEZIG MET WARMTE VAN KRINGLOOPENERGIE tot 75% schonere energie WARMTE VAN KRINGLOOPENERGIE: BETROUWBAAR, GROEN EN TOEKOMSTBESTENDIG WAT IS KRINGLOOPENERGIE? KringloopEnergie van HVC levert

Nadere informatie

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL

Casestudy Valkenburgerstraat BREEAM-NL Management 9 Kennisoverdracht d.d. 3 maart 2016 Case-study Valkenburgerstraat Omschrijving van het project Het programma bestaat uit een driesterren- en een viersterrenhotel. Het driesterrenhotel heeft

Nadere informatie

Herontwikkeling Heineken Hoek Kleine-Gartmanplantsoen 1-3 te Amsterdam. Gebouwinformatie ten behoeve van BREEAM-NL 23 juni 2016

Herontwikkeling Heineken Hoek Kleine-Gartmanplantsoen 1-3 te Amsterdam. Gebouwinformatie ten behoeve van BREEAM-NL 23 juni 2016 Herontwikkeling Heineken Hoek Kleine-Gartmanplantsoen 1-3 te Amsterdam Gebouwinformatie ten behoeve van BREEAM-NL 23 juni 2016 1. PROJECTDATA Opdrachtgever/ontwikkelaar Caransa Groep B.V. Exploitant Heineken

Nadere informatie