Bronks BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bronks 2013-2014. BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:"

Transcriptie

1 Bronks BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

2 Brussel, 19 maart 2014 Beste leerkrachten, Welkom bij de nieuwe voorstelling van BRONKS jeugdtheater! Binnenkort ook te zien in uw Cultureel Centrum. Om van het theaterbezoek een meer intense belevenis te maken dan alleen maar een middagje uit met de klas, is het goed vooraf en nadien even stil te staan bij de voorstelling. In deze surplus vindt u daarvoor enkele tips. Heft uw voeten op is een visuele, woordloze theatervoorstelling boordevol herinneringen. Een oude man sloft over de scène en raakt plots niet meer voorbij herinneringen uit verschillende fases van zijn leven. Mooie en verdrietige herinneringen. En dat kennen kinderen zelfs kleine kinderen - ook al: de hoogtes en laagtes van het leven. De titel Heft uw voeten op refereert zowel naar de opmerking die kinderen vaak krijgen als naar het trage, soms sloffende stappen van oude mensen. Een voorstelling dus voor jong én oud! Met de suggesties in deze surplus willen we de kinderen sensibiliseren rond de loop van het leven, rond mooie en minder mooie herinneringen, rond hun eigen levensloop en wie weet lukt het om hen zelfs even te laten grasduinen in de herinneringen van hun grootouders. Wie graag de interviews met de makers of de persrecensies leest; kan hiervoor terecht op Wij wensen u en de kinderen alvast veel plezier! Met vriendelijke groeten van De ganse BRONKS ploeg!

3 1. Vooraf: 1. 1 Tips voor een aangenaam theaterbezoek - Theaterbezoek begint niet pas als de lichten doven in de zaal. Zeker niet in schoolverband. Een goede voorbereiding in de klas maakt de kinderen nieuwsgierig, helpt hen om met een open geest en een open blik de voorstelling bij te wonen. - Bij die voorbereiding is het naast het nieuwsgierig maken naar de voorstelling zelf belangrijk de kinderen voor te bereiden op hun rol als publiek. Zeker als de kinderen nog erg jong zijn en geen of weinig ervaring hebben met theaterbezoek. M.a.w. kennen ze de gedragscodes die gangbaar zijn in theater? Kunnen ze in dit verband bijvoorbeeld verschillen en overeenkomsten aanhalen tussen een bezoek aan de cinema en in theater? - In theater is de life aanwezigheid van de acteurs hierbij erg belangrijk. Waarom zou je bijvoorbeeld in een cinemazaal wel een zakje popcorn mogen oppeuzelen en waarom mag dat niet tijdens een theatervoorstelling? (Het is niet enkel storend voor wie naast de snoeperd zit, het kan ook erg storend zijn voor de acteurs.) In theater is naast de kwaliteit van het theaterstuk en de acteerprestaties van de acteurs de wisselwerking tussen de zaal en de acteurs immers mee bepalend voor het welslagen van de voorstelling. - Bespreek met de kinderen ook dat in het begin van de voorstelling de zaallichten uit zullen gaan en de spots daarna op de acteurs worden gezet. Hoewel het zaallicht bij voorstellingen voor kleine kinderen bij voorkeur zacht gedimd wordt, terwijl de speellichten aangaan, wekt dit bij sommige kinderen een schrikreactie of de foutief aangeleerde reactie van te beginnen gillen. Het moment waarop het zaallicht uitgaat, is net het moment voor het publiek om tot rust te komen en de zintuigen te scherpen. Het moment om je nog even goed in je stoel te nestelen, je oren en ogen goed open te zetten en te genieten van wat er te zien en te horen valt. - Voor de rust van de kinderen is het belangrijk goed op tijd aan te komen: zo hebt u ook de tijd om ze rustig allemaal nog even naar het toilet te laten gaan. - Belangrijk is ook de kinderen zo rustig mogelijk naar hun plaatsen te begeleiden - Leerkrachten kunnen best tussen de kinderen in gaan zitten. Zo is het makkelijker om de kinderen weer tot rust aan te manen als ze even verstrooid zijn geraakt. Spreek bijvoorbeeld ook van tevoren met je collega s af welke kinderen je dicht bij je in de buurt laat zitten. - Vraag eventueel enkele ouders om het theaterbezoek mee te begeleiden. - En voor de leerkrachten vergeet u niet uw GSM uit te zetten voor u de zaal binnen gaat.

4 1. 2 Tips voor in de klas 1. Van baby tot oude man of vrouw: fysiek. Of op naar de titel! Vertel de kinderen dat jullie naar theater gaan, maar verklap voorlopig de titel nog niet. Spelopdracht: a. Afhankelijk van de grootte van de klas gaan een eerste groepje van 4 à 6 kinderen net voor de deur staan. Vraag hen hoe ze zich vroeger, toen ze nog een baby tje waren, zelf van de ene naar de andere plek konden verplaatsen. Hou de kinderen nog even tegen, vooraleer ze in beweging schieten: zeg hen dat je graag wil geloven dat ze nu bewegen als een baby: dat betekent dat ze zich ook even moeten inleven in hun rol!* Vraag de klas om nadien te zeggen wie ze het schattigste baby tje vonden. Het groepje kinderen dat je aanduidde kan nu naar hun bankje kruipen zoals een baby tje: daar staat (zogezegd) hun flesje melk. b. Duid opnieuw een groepje kinderen aan. Ze hebben nu hun eigen leeftijd, maar Het is de méést vervelende dag in hun leven: mama is op klerenjacht en heeft je al de hele dag meegesleurd van winkel naar winkel en dat allemaal enkel en alleen voor kleren voor zichzelf Je benen zijn moe, je voetjes doen pijn en je wil eigenlijk liefst naar huis. Maar mama moet nóg een nieuwe jurk vinden en een vestje voor als het wat kouder is. Het wordt al laat en mama wil dat je sneller stapt. Maar dat gaat echt niet meer je sleept jezelf voort. Je voetjes willen niet meer en je voelt je helemaal niet lekker. Vraag de kinderen voor ze vertrekken al even te tonen hoe ze zich dan zouden voelen. Als dit vooral boosheid op de gezichtjes tovert, stuur het dan bij: bedoeling is dat ze echt slenterend, sloffend naar hun bankje gaan. Pure verveling en moeheid dus. Vraag de kinderen van de klas vooral te kijken naar de voetjes van de kinderen die spelen. Vraag de kinderen nadien welk geluid die voetjes maakten of wat ze merkten aan die voetjes. En ook wat zegt je mama als je zo stapt?

5 c. Het volgende groepje maakt een sprong in de tijd: ze zijn nu geen kindje meer, maar een zwangere mama met een enorme dikke buik. De andere kinderen van de klas vertellen nadien welke mama de dikste baby zal krijgen. d. Het laatste groepje spelers krijgt ook een grote sprong in de tijd: de mama s (en papa s) van zonet werden, zelf oma en opa en werden heel, héél oud. Horen ze nog goed? Zien ze nog goed? Kunnen ze nog goed stappen? Hebben ze ergens pijn? De andere kinderen letten weer op de voeten en vertellen nadien wie de oudste oma of opa was. Aandachtspunt*: zorg dat de kinderen die spelen niet met zichzelf lopen te lachen. Dat is een voorwaarde om theater te spelen, ook al gaat het om korte eenvoudige opdrachtjes. Wijs hen daarop en je zal merken dat sommige kinderen dan meteen een echte transformatie ondergaan. Ze leven zich dan echt in en dat zie je meteen. Andere kinderen zullen het daar moeilijker mee hebben en hebben misschien wat meer aanmoediging nodig om niet te lachen. Nagesprek: In het nagesprek focus je even op het schuifelen en sloffen van de voetjes bij de kindjes in het 2 de deel van de spelopdracht en op het schuifelen van de voetjes bij de oudjes. Wat zei mama ook alweer als de kinderen zo slenterden? Toon nu de affiche. De kinderen die al kunnen lezen, lezen de titel: Heft uw voeten op En dat is de voorstelling waar jullie naar gaan kijken! Je kan de flyertjes en de affiche* opvragen bij uw Cultureel Centrum. Het is leuk ze op te hangen in de klas. Zo hebben de kinderen niet alleen iets tastbaars om naar de voorstelling uit te kijken, maar blijft de voorstelling ook wat langer nazinderen in het geheugen van de kinderen. (Je kunt het affichebeeld ook zien op:

6 2. Levensloop: Van jong naar oud via prenten: Gebruik de prenten in bijlage 1. Je kan klassikaal werken of in kleine groepjes (dan verklein je best de afbeeldingen in bijlage) Werkwijze klassikaal: 1. De prenten hang de 1 ste prent op het bord en de laatste: (de baby en de oma OF de opa) Het is belangrijk dat de baby het startpunt is. Laat de kinderen zoeken naar de volgorde van de prenten van de verschillende levensfases tussen baby en oma. Stel vervolgens de vraag wie de meeste herinneringen zou hebben: de baby, de kleuter of de oma en opa. Variant: in bijlage vindt u ook nog een variant met leeftijdsgebonden vervoermiddelen.

7 3. Herinneringen: Stimuleren van het geheugen van de kinderen: Uit de vorige vraag zal blijken of de kinderen het woord herinnering kennen. Een foto album of een voorwerp uit de klas met een bepaalde gebeurtenis van een paar maand geleden, kan dienst doen om het begrip herinnering te verduidelijken. Het is leuk om het geheugen van de kinderen te stimuleren door verschillende prikkels aan te bieden. Wij werkten in de klassen voornamelijk met visuele prikkels, zoals bijvoorbeeld: een takkenbos: er zullen zeker kinderen zijn die een mooie of minder fraaie herinnering hebben aan een wandeling in het bos. een zandschelp: ook dit zal waarschijnlijk een belletje doen rinkelen in het geheugen van sommige kinderen. strandattributen Je zou hen ook kunnen vragen hun eigen knuffel mee te brengen en te vertellen over iets dat ze ooit samen met die knuffel hebben meegemaakt. Er staat in de klas wellicht een voorwerp waaraan jullie een bijzondere gezamenlijke herinnering hebben. Je zou ook even kunnen stilstaan bij het feit dat er zowel mooie, grappige als trieste herinneringen bestaan. Pols ook even of de kinderen hun grootouders ooit hoorden vertellen over HUN herinneringen. Vooruitblik naar de voorstelling: Je kan de kinderen nu het volgende vertellen: De voorstelling gaat over een oude man die plots botst op herinneringen van vroeger. En net zoals jullie daarjuist herinneringen ophaalden, ziet de oude man plots allerlei voorwerpen die een herinnering bij hem losmaken.

8 Suggesties voor na de voorstelling: 1. Nagesprek: Het is altijd fijn een gezamenlijke ervaring te delen. De kinderen zullen wellicht spontaan hun reflecties op de voorstelling willen vertellen of vragen willen stellen over bepaalde dingen. Wellicht deelt u ook graag uw reacties en vragen met de kinderen. Bij nagesprekken met de kinderen blijkt dat de kinderen soms niet allemaal hetzelfde verhaal gezien hebben. t Is Leuk te horen welke verschillende interpretaties de kinderen geven aan wat ze zagen. Hieraan gekoppeld kan je natuurlijk ook proberen het verhaal te reconstrueren met de kinderen. 2. Herinneringen: a. Na de kerst en de paasboom nu ook de herinneringsboom!? Misschien kan je door allerlei voorwerpen te laten meebrengen waaraan de kinderen een herinnering hebben, ook een herinneringsboom maken. Of maak er een gewoonte van om van iedere activiteit een kleinood in de boom op te hangen. Op het eind van de maand of van het schooljaar heb je dan een boom vol klasherinneringen. Geef ieder kind een plakboek en stimuleer hen een soort herinneringsboekje bij te houden voor later. Je kan natuurlijk ook één en ander bewaren in een sigarenkistje (cfr de film van Amélie Poulain!) 3. Tijd: b. Nodig een oma of opa uit, die kan vertellen over toen hij zelf jong was. Filosoferen: Ouder worden heeft te maken met het verstrijken van de tijd. Misschien is de voorstelling daardoor ook wel een fijne aanleiding om nadien even te filosoferen over tijd. Over de onmogelijkheid de klok terug te draaien, hoe graag je dat ook zou willen. Over tijd verliezen en tijd winnen en kan dat dan en hoe? Spelen met tijd: je kan de klok dan misschien niet terug draaien, maar het is wel erg leuk tijdens dramalessen te spelen met flash backs, flash forward, rewind, fast forward en dergelijke grapjes!

9 In je dramalessen zou je ook kunnen gaan spelen met de vorm die in de voorstelling gekozen werd: om duidelijk te maken dat verschillende acteurs de verschillende levensfasen van de oude man speelden, was de pruik rode draad in de voorstelling. De seizoenen: in de voorstelling passeren net als het leven, ook alle seizoenen. Hebben de kinderen dat ook gemerkt? P.S. dit is de oude man. Je mag deze foto gerust vooraf tonen. In Brussel bleek dat veel kinderen dachten dat het een heks of een kraai was

10 Bijlage 1: van jong naar oud via prenten

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Bijlage 2: vervoermiddelen van jong naar oud.

21

22

23

24

25

26

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: De koning van de Paprikachips. BRONKS Herneming (vele jaren later!) Brussel, 29 oktober 2014 Beste leerkracht,

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Brussel, 19 december 2018 Beste leerkrachten Binnenkort komen jullie kijken naar de voorstelling Ola Pola

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Het gaat over zeer veel. Het gaat over verlies en hoe mensen daar elk op een andere mee omgaan. Het gaat

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Bronks 2013-2014

BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Bronks 2013-2014 BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Bronks 2013-2014 1 Brussel, 7 maart 2014 Beste leerkrachten, Binnenkort komt u met uw klas kijken naar Toink

Nadere informatie

DICHTERDANGEDACHT - LESMAP Oktober 2013.

DICHTERDANGEDACHT - LESMAP Oktober 2013. DICHTERDANGEDACHT - LESMAP Oktober 2013. TEKST, REGIE EN VIDEO!:! Raf Deckers!! SPEL!:!!!! Stijn Vandeputte en Circé Lethem! LIVE MUZIEK!:!!! Stijn Vandeputte! SCENOGRAFIE!:!!! Tom De With :!!! Beste leerkracht,

Nadere informatie

Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling Geef mijn hand terug door BRONKS theater voor jong publiek.

Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling Geef mijn hand terug door BRONKS theater voor jong publiek. Brussel 9 oktober 2017 Beste leerkrachten, Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling Geef mijn hand terug door BRONKS theater voor jong publiek. Geef mijn hand terug is gebaseerd op het levensechte

Nadere informatie

Grote hoofden, kleine hartjes

Grote hoofden, kleine hartjes BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Grote hoofden, kleine hartjes Van en met Reineke Van Hooreweghe (tekst en regie) Isabelle Van Hecke (spel)

Nadere informatie

LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN

LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN LESMATERIAAL DE KONING ZONDER SCHOENEN LESMATERIAAL 4Hoog DE KONING ZONDER SCHOENEN INTRO Beste leerkracht, beste ouder, binnenkort komen jullie kijken naar De koning zonder schoenen. Als theatermakers

Nadere informatie

LESMAP : BELGIË ONDERTITELD / LA BELGIQUE SOUS-TITRÉE

LESMAP : BELGIË ONDERTITELD / LA BELGIQUE SOUS-TITRÉE LESMAP : BELGIË ONDERTITELD / LA BELGIQUE SOUS-TITRÉE Beste leerkrachten, Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling: België ondertiteld/la Belgique sous-titrée, een productie van BRONKS. Wie

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

PLANKTON HOTEL Xavier, We Zouden Toch naar de Japanner gaan

PLANKTON HOTEL Xavier, We Zouden Toch naar de Japanner gaan Xavier, We Zouden Toch naar de Japanner gaan Lesmap!1 Beste leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw klas de voorstelling Xavier, We Zouden Toch naar de Japanner gaan van vzw. Voorafgaand aan deze voorstelling

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film:

KEIK Concept en regie: Spel: Live muziek en spel: Compositie: Kostuums: Vormgeving: Film: LESMAP KEIK INTRO CREDITS Voor veel kleuters zal KEIK de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G Adios Beste Docent(e), U bezoekt binnenkort met uw klas(sen) de theatervoorstelling Adios van Het Houten Huis. Wat fijn dat u voor onze voorstelling hebt gekozen en wij u en uw leerlingen mogen verwelkomen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Lesplan theaterlezen. Voorlezen? Herhaald lezen?

Lesplan theaterlezen. Voorlezen? Herhaald lezen? Lesplan theaterlezen Wil je aan de slag met theaterlezen? Dit lesplan laat zien hoe je dat kunt doen. Je geeft vier lessen van elk ongeveer een half uur. Elke les heeft een ander aandachtspunt. Zo help

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Zij is een danseres. Hij is een goochelaar. Samen zijn ze magic. Een voorstelling over de magie van de liefde

Nadere informatie

Start met voorlezen van het verhaal. De kinderen kunnen lekker luisteren en griezelen, of lachen.

Start met voorlezen van het verhaal. De kinderen kunnen lekker luisteren en griezelen, of lachen. Lesplan theaterlezen Wil je aan de slag met theaterlezen? Dit lesplan laat zien hoe je dat kunt doen. Je geeft vier lessen van elk ongeveer een half uur. Elke les heeft een ander aandachtspunt. Zo help

Nadere informatie

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat KDV VUURVOGEL NR 3 september 2015 Weer aan de slag! We zijn alweer enkele weken op onze eigen locatie en dat voelt goed! Maar het was ook leuk op de Maasstraat. Daar hebben we 6 weken samengespeeld met

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Villanella & Club Kathoorn

Villanella & Club Kathoorn LESMAP Villanella & Club Kathoorn Beste leerkracht, Binnenkort komt u met uw leerlingen naar de voorstelling Luchtfietsers kijken. Wij hopen dat jullie er samen van genieten. Hieronder vindt u achtergrondinformatie

Nadere informatie

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS BROKKENKAARTEN IN DE KLAS 1 - EEN VERHAAL VOL GEVOEL emoticons - boek: Per ongeluk Laat een aantal leerlingen om de beurt één van de emoticons nadoen. Bespreek ze met de kinderen, laat hen het gezicht

Nadere informatie

RIMPELWALS(4+) Lesmap 2 de - 3 de kleuterklas. Neville Tranter. Jochen Lange, Patrick Maillard

RIMPELWALS(4+) Lesmap 2 de - 3 de kleuterklas. Neville Tranter. Jochen Lange, Patrick Maillard RIMPELWALS(4+) Lesmap 2 de - 3 de kleuterklas Regie: Spel en scenario: Muziek: Poppen: Decor & attributen: Techniek: Projecties: Neville Tranter Joost Van den Branden Geert Noppe Jochen Lange, Patrick

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Lesbrief. groep 3 t/m 6. Meneer Hoedjes vangt een vis Het huis van Barm

Lesbrief. groep 3 t/m 6. Meneer Hoedjes vangt een vis Het huis van Barm Lesbrief groep 3 t/m 6 Meneer Hoedjes vangt een vis Het huis van Barm Colofon Voorstelling Productie Producent Bewerking tekst Spel Regieadvies Vormgeving Lesmateriaal Impresariaat Met dank aan : Meneer

Nadere informatie

Lesbrief De Kleine Zeemeermin

Lesbrief De Kleine Zeemeermin Lesbrief De Kleine Zeemeermin Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling De Kleine Zeemeermin van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is

Nadere informatie

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Zij is een danseres. Hij is een goochelaar. Samen zijn ze magic. Een voorstelling over de magie van de liefde

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op!

Verhaal voorlezen aan de hand van de prenten Dit verhaal is NIET het verhaal van de voorstelling. Maak de kleuters hier zeker attent op! Stip Lesmap INTRO Voor veel kleuters zal STIP de eerste theaterervaring zijn. Kinderen moeten zich veilig voelen om van de voorstelling te kunnen genieten, daarom is het belangrijk dat ze voorbereid in

Nadere informatie

Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Via-Art. Door Shantella de Visser, Via-Art.nl

Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Via-Art. Door Shantella de Visser, Via-Art.nl Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Door Shantella de Visser,.nl Vooraf: Je kunt dit verhaal aan je kind voorlezen wanneer je zelf in staat bent om met de emoties

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Tips bij het handhaven van de orde in de klas

Tips bij het handhaven van de orde in de klas Tips bij het handhaven van de orde in de klas 1 Uitgangspunten bij de tips 1. Ga na waar je sterk in bent. 2. Ga na op welke manier jij het liefst het contact met de leerlingen onderhoudt. 3. Kies die

Nadere informatie

Wij/Zij. Bronks 2014-2015. BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling:

Wij/Zij. Bronks 2014-2015. BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Wij/Zij Van & met: Carly Wijs, Gytha Parmentier, Thomas Vantuycom, Mieke Versyp, Stef Stessel en Thomas Clause

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013 Nieuwsbrief Waalwijk centrum Juli 2013 De bladeren zijn weer aan het vallen: de herfst is begonnen. We genieten nog van een paar mooie zonnige najaarsdagen. Buiten valt er weer genoeg te ontdekken en beleven.

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Vivian den Hollander Kaarsjes blazen met illustraties van Alex de Wolf Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Inhoud Bijna Kerst 7 Knutselen: Engeltjes 14 Een heel bijzondere engel 16 Liedje: Er is een kindeke

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren poetst zijn tanden 1. Wilde dieren versus huisdieren wilde dieren en huisdieren van elkaar onderscheiden Breng zelf prenten van dieren mee. Vraag ook aan de kinderen om prenten van dieren mee te brengen.

Nadere informatie

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis II Voortplanting en gezinsvorming Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Werkvormen: Lesdoelen: Kinderen weten meer over de zwangerschap en geboorte van een baby. Kinderen weten hoe een baby in de buik

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Lesbrief Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee meisjes en een jongen gaan op de vleugels van de verbeelding de strijd

Nadere informatie

Wij/Zij BRONKS BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: FKPH

Wij/Zij BRONKS BRONKS - Dé Surplus. Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: FKPH BRONKS - Dé Surplus Om zelf in de klas aan de slag te gaan naar aanleiding van de voorstelling: Wij/Zij Van & met: Carly Wijs, Gytha Parmentier, Thomas Vantuycom / Roman Van Houtven, Mieke Versyp, Stef

Nadere informatie

Harpflash. 8 november 2013. 2013 is het jaar van het voorlezen!

Harpflash. 8 november 2013. 2013 is het jaar van het voorlezen! Harpflash 8 november 2013 2013 is het jaar van het voorlezen! Daarom en om leesplezier bij jong en oud te bevorderen organiseren wij volgende week (van 12 t.e.m. 15 november) een heuse voorleesweek! Tijdens

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Programma groepsbijeenkomst Weg van Leven thema: Genade

Programma groepsbijeenkomst Weg van Leven thema: Genade Programma groepsbijeenkomst Weg van Leven thema: Genade Welkom en opening (10 min.) Deel 1: gesprek rond het thema (45 min.) gezamenlijk lezen van de inleidende tekst bij het thema uit het werkschrift

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

leven met een chronische ziekte

leven met een chronische ziekte leven met een chronische ziekte Een ont-moet spel, voor jezelf en anderen. Als we een chronische ziekte hebben, is er vooral aandacht voor de bestrijding van symptomen. Wat de ziekte met ons zelfbeeld

Nadere informatie

Schooljaar: Nummer: 26 Datum: 22 maart 2018

Schooljaar: Nummer: 26 Datum: 22 maart 2018 Schooljaar: 2017-2018 Nummer: 26 Datum: 22 maart 2018 BIJLAGE 26-01 Reacties enquête Weilustwekker VAN HET TEAM Beste ouders en verzorgers, De enquête m.b.t. de Weilustwekker is uitgewerkt. Als u meer

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout SALUUT! LESMAP Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout 1 SALUUT! is een voorstelling met Sophie Derijcke, Saskia Thijs en Trijn Janssens tekst: regie: spel: poppen: muziek: kostuums: decorontwerp:

Nadere informatie

Leestips! Tip 2: Zoek een gezellige plek om samen te lezen.

Leestips! Tip 2: Zoek een gezellige plek om samen te lezen. Leestips! Tip 1: Thuis lezen moet leuk zijn voor uw kind. Het gaat erom om samen met uw kind op een ontspannen manier bezig te zijn. Moedig Uw kind tijdens het lezen aan en geef een complimentje als het

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid Onrust in de nacht Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Onrust in de nacht samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is onrustig gedrag in de nacht? Dementie kan

Nadere informatie

BESTE DOCENT DE VOORSTELLING

BESTE DOCENT DE VOORSTELLING BESTE DOCENT Binnenkort gaan jullie kijken naar de voorstelling Mannetjes met plannetjes van Onder het Buro. In deze lesbrief vindt u wat achtergrond informatie over de voorstelling en inspirerende opdrachten

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: voorbeeld 5 minuten. B. Spel: wat klopt wel, wat klopt niet? 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: voorbeeld 5 minuten. B. Spel: wat klopt wel, wat klopt niet? 15 minuten. Handleiding Groep 2 Les Thema Wat klopt wel en wat klopt niet? Weet wat je ziet Om mediabeelden goed op hun betrouwbaarheid te kunnen beoordelen is het belangrijk onderscheid te maken tussen feit en fictie.

Nadere informatie

Een theaterbezoek aan Jeugdtheater Hofplein is niet alleen een leuk cultureel uitstapje met je klas of school, maar

Een theaterbezoek aan Jeugdtheater Hofplein is niet alleen een leuk cultureel uitstapje met je klas of school, maar METAMORPHOSE 1 Een theaterbezoek aan Jeugdtheater Hofplein is niet alleen een leuk cultureel uitstapje met je klas of school, maar bovenal een betekenisvolle ervaring. JEUGDTHEATER HOFPLEIN Jeugdtheater

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

BRONKS dé surplus Suggesties om zelf aan de slag te gaan met de kinderen voor en na de voorstelling.

BRONKS dé surplus Suggesties om zelf aan de slag te gaan met de kinderen voor en na de voorstelling. BRONKS dé surplus Suggesties om zelf aan de slag te gaan met de kinderen voor en na de voorstelling. Brussel 9 oktober 2018 Beste leerkrachten, Binnenkort bezoeken jullie met de klas de voorstelling Rita,

Nadere informatie

Mijn oma Josephina, een naam als een liedje. Lesbrief

Mijn oma Josephina, een naam als een liedje. Lesbrief Mijn oma Josephina, een naam als een liedje Lesbrief Voor de voorstelling Over de voorstelling Oma s zijn oud. Heel oud. Sommigen waren er al voordat er dinosaurussen bestonden. De oma van Roos heet oma.

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT:

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT: ADRES: Kinderopvang Knuffel Machteld Versweyveld Columbiastraat 231 2030 Antwerpen NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL CONTACTGEGEVENS: 035413154 KDV.knuffel@stad.antwerpen.be ACTIVITEIT: TREFWOORDEN: VOORTDUREND

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie