Comenius Nieuwsbrief Stichting Comenius Museum Maart 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Comenius Nieuwsbrief Stichting Comenius Museum Maart 2018"

Transcriptie

1 Comenius Nieuwsbrief Stichting Comenius Museum Maart 2018 Nationale Museumweek 9-15 april: pronkstukken Graag brengen wij u op de hoogte van wetenswaardigheden in en rond het Comenius Museum. U bent van harte welkom tijdens de openingsuren. Groepsbezoek is ook mogelijk buiten de openingsuren. Comeniusdag 17 maart 2018 Comeniuslezing Enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen zal prof.dr. E. Hirsch Ballin spreken over democratie, rechtsstaat en mensenrechten. Het lijken vanzelfsprekende verworvenheden die ons politieke bestaanszekerheid bieden. Maar wat blijft hiervan over als de staat wordt opgeëist door een meerderheid die morele of culturele superioriteit claimt? Bedreigen sociale media en nepnieuws het fundamentele vertrouwen in het politieke bestel? Of kunnen we dit vertrouwen versterken als resultaat van het democratische proces zelf? Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, universiteitshoogleraar aan Tilburg University en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam, zal met de Comeniuslezing 2018 ingaan op dit vraagstuk. Comeniusprijs De Comeniusprijs 2018 zal op 17 maart worden uitgereikt aan Herman D. Tjeenk Willink (1942). Hij heeft zijn hele indrukwekkende loopbaan in dienst gesteld van de samenleving en de democratische rechtsstaat, de staat die het ons allen mogelijk maakt om te leven in een samenleving die Comenius voor ogen had. Aanmelden Comeniusdag 2018 comeniusdag Nadere informatie op Waar komt ons verleden tot leven? Waar bewaren we onze schatten? Waar kunnen we leren wie we zijn? Waar komen we weer even tot onszelf? Waar hebben we onverwachte ontmoetingen? Waar vinden wij ons echte goud? Het antwoord laat zich raden. Op de website laten de Nederlandse musea zien welk cultureel kapitaal zij beheren. Het pronkstuk van he Comenius Museum is het unieke mausoleum dat inmiddels meer dan tachtig jaar geleden vorm heeft gekregen onder de handen van enkele vooraanstaande Tsjechische kunstenaars. Het resultaat verrast bezoekers iedere keer weer. Tijdens de Nationale Museumweek is voor bezoekers op zondag 15 april van uur tot uur een speciale gelegenheid om mausoleum onder begeleiding te bezoeken.

2 Het erfgoed van Comenius en de geboorte van Tsjechoslowakije te zien van 16 maart tot en met 28 oktober Honderd jaar geleden verscheen Tsjechoslowakije als nieuwe en onafhankelijke staat op de kaart van Europa. Deze gebeurtenis vormde de aanleiding voor een overzichtstentoonstelling van deze geschiedenis waarin Comenius op verschillende manieren een rol blijkt te spelen. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de drie Comenius Musea in Praag, Uherský Brod en Přerov in Tsjechië en het Tsjechisch Centrum in Rotterdam. In het kader van deze tentoonstelling wordt ook lezingenreeks georganiseerd. In de tentoonstelling wordt stil gestaan bij de wortels van de nieuwe staat in een ver verleden. De nieuwe republiek werd in 1938 speelbal van de internationale politiek. Het verdrag van München en de daaropvolgende bezetting door Hitler Duitsland maar ook de communistische periode na het einde van de Tweede Wereldoorlog, hebben de geschiedenis van dit land diepgaand beïnvloed. In Nederland is de Praagse Lente nog niet vergeten evenals Charta 77 en de val van de muur in 1989 die in Tsjechië de Fluwelen revolutie mogelijk maakte. Onder Václav Havel werd Tsjechoslowakije weer een vrij land waarna in 1993 Tsjechië en Slowakije ieder een eigen weg gingen. In deze korte maar hevige geschiedenis speelt Comenius op verschillende manieren een rol. Hij is de profeet die de toekomstige vrijheid voorspelt. Hij is ook de man die wijst op het belang van het onderwijs om een rechtvaardige samenleving op te bouwen. Zijn opvattingen over humaniteit inspireerden politici en doen dat nog steeds. Na de herontdekking van zijn graf in Naarden in 1929 spant de Tsjechische regering zich in om zijn laatste rustplaats in te laten richten tot een waardig mausoleum. In de communistische periode worden zijn persoon en werk ten voorbeeld gesteld. Zijn werk wordt herdrukt en Naarden krijgt van de Tsjechoslowaakse regering een groot standbeeld aangeboden. Als met de Praagse Lente de bewegingsvrijheid toeneemt, bezoeken talloze Tsjechoslowaken zijn graf in Naarden. In Nederland wordt meegeleefd met wat er in Tsjechoslowakije gebeurt. En de verontwaardiging is groot als de inval van het Warschaupact in 1969 een einde maakt aan de Praagse Lente. Comenius blijkt ook een rol te spelen als blijkt dat enkele voormannen van Charta 77 het werk van Comenius hebben bestudeerd. In Nederland worden de ontwikkelingen in Tsjechoslowakije gevolgd en zelfs de regering raakt erbij betrokken als Václav Havel wordt voorgedragen voor de prestigieuze Erasmusprijs. In de tentoonstelling is ook te zien hoe, ongeacht de politieke kleur van de regering, Comenius in de afgelopen honderd jaar, letterlijk in beeld wordt gebracht op postzegels en bankpapier. Comenius blijkt een persoonlijkheid die mensen aanspreekt en de politiek overstijgt.

3 Lezingenreeks Comenius en Tsjechoslowakije De middag bestaat uit: lezing - koffie - rondleiding. Kosten zonder Museumkaart: 10,=. Kosten met Museumkaart: 5,=. Hiervoor krijgt men: toegang tot museum, lezing, koffie en rondleiding. U kunt zich aanmelden via: info@comeniusmuseum.nl of via: (di-zo van uur). Zondag 25 maart uur Comenius als inspiratiebron. Door: Hans van der Linde, directeur Comenius Museum Naarden. Rondleiding tentoonstelling: Hans van der Linde. Zondag 22 april uur Bilaterale dwarsverbanden via Comenius. Door: Jan Henneman en Pieter Goedhart. Rondleiding tentoonstelling: Jan Henneman en Pieter Goedhart. Zondag 27 mei uur het Tsjechisch Legioen; dubbel lezing van 30 min. Maruška, mijn lief! - Geschiedenis van een legionair. Door: drs. Magda van Duijkeren. Mijn opa legionair in Frankrijk. Door: Ir. J.J. Duivenvoorden. Rondleiding tentoonstelling: Kees Mercks. Zondag 2 september uur De Praagse Lente. Door: Filip Bloem. Rondleiding: Ingeborg Kriegsman (foto: Vladimir Lammer, 1968) Zondag 23 september uur Charta 77 en Nederland. Door: Jef Helmer. Rondleiding tentoonstelling: Pieter Goedhart. Zondag 28 oktober uur De Tsjechische underground. Door: Kees Mercks. Rondleider: Kees Mercks. (foto: Vincent Mentzel) Duizend jaar Tsjechische valuta De tentoonstelling Duizend jaar Tsjechische valuta biedt inzicht in de rijke geschiedenis van het Tsjechische geld. De geschiedenis gaat terug tot in het midden van de tiende eeuw en geeft de belangrijkste hoogtepunten van deze ontwikkeling weer. De Tsjechische staat die in de Middeleeuwen de belangrijkste zilverproducten in Europa was, heeft zo in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van de geldcirculatie in Europa. Speciaal voor de tentoonstelling in Naarden is deze expositie aangepast om aandacht te kunnen besteden aan de afbeelding van Comenius op betaalmiddelen uit de Tsjechoslowaakse en Tsjechische periode. Tevens wordt aandacht besteed aan de thalers uit de tijd van Comenius, de munten die hun naam in andere talen doorgaven als de daalder en de dollar. Deze expositie is samengesteld door specialisten van de Universiteit van Pardubice. Te zien vanaf 16 maart t/m 28 oktober 2018.

4 Mládí van Leoš Janáček in het Comenius Museum Op zondagmiddag 8 juli a.s. zal om u in het Comenius museum in Naarden het sextet voor blazers Mládí van Leoš Janáček worden uitgevoerd. In dit werk blikt Leoš terug op zijn jeugd in zijn geboorteplaats Hukvaldi en tijdens zijn verblijf in het klooster van de Augustijnen in Brno. Dit werk wordt uitgevoerd door deelnemers aan een Leergang Tsjechische kamermuziek. Dirigent, Sjef de Kort, gespecialiseerd in Tsjechische muziek, heeft het Initiatief genomen om een leergang Tsjechische Kamermuziek te organiseren. In een aantal weekeinden worden meesterwerken van Tsjechische Componisten op de agenda gezet. Gevorderde amateurmuzikanten worden daarvoor uitgenodigd. Zij bestuderen het werk en voeren het aan het einde van het weekeinde voor publiek uit. Voorafgaand aan het concert is er om uur een rondleiding in het mausoleum. Voor bezoekers aan het museum is het bijwonen van de uitvoering gratis. Voor meer informatie over de Leergang Tsjechische kamermuziek kunt u een sturen naar tsjechischekamermuziek@gmail.com Verbeelding opnieuw aan de macht? Op vrijdag 30 maart van 9.30 uur tot uur presenteert de ISVW De Amsterdamse Nacht van de Filosofie Locatie: Centrale OBA Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam Entree: 35,00 ( 30,00 voor studenten, OBA-leden en stadspashouder) Kaarten: isvw.nl of oba.nl Het thema van de Amsterdamse Nacht van de Filosofie is verbeelding: het is 50 jaar na mei 68. Is de verbeelding al eens aan de macht? Het wordt een bruisende avond. Femke Halsema opent met haar essay over verbeelding en macht. Denker des Vaderlands prof. René ten Bos vraagt zich af wat wij ons wel verbeelden. Rutger Bregman en Bas Heijne gaan in gesprek over de vraag of de wereld de goede kant uit gaat. De Duitse filosofe Svenja Flasspöhler vertelt over vergeving en Bert Keizer beschouwt het leven zoals alleen hij dat tragisch-komisch kan. Marli Huijer en Frank Meester zingen een strijdlied tegen de inperking van de seksuele verbeelding. Jannah Loontjens blikt op de verbeelding van de jaren zestig en prof. Geert Buelens en Antoine Bodar bespreken of de verbeelding in jaren zestig uit de hand is gelopen. Filosofisch theatermaakster Laura van Dolron sluit de nacht verbeeldig af. Wie zin heeft danst met DJ Socrates tot diep in de nacht of volgt het nachtcollege van Jan Flameling. Programmering in zes zalen tegelijk. Meer weten? Bekijk het uitgebreide programma op isvw.nl: De Amsterdamse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door ISVW en OBA in samenwerking met Serious Culture. Nadere informatie en aanmelden: Rondleidingen in het Mausoleum Het Comenius mausoleum is eigenlijk een driedimensionale beeldvertelling over het leven en het werk van Jan Amos Comenius. De bronzen aan het koorhek van de hand van Jaroslav Horecj verbeelden belangrijke gebeurtenissen in het leven van Comenius. De indrukwekkende glaspanelen tonen thema s in het werk van Comenius. Tijdens de rondleidingen in het mausoleum op iedere eerste zondagmiddag van de maand om uur wordt door een van onze gidsen nadere toelichting gegeven. Nacht van Naarden: Vrijdag de 13 e, geluk of ongeluk? Op vrijdag de 13 e april vindt de tweede Nacht van Naarden plaats van uur met als thema Geluk en Ongeluk. Op deze avond zijn zeven locaties in Naarden voor het publiek te bezoeken: de Grote Kerk, het Stadhuis, het Vesting Museum, het Weegschaal Museum, de Mess, het Archief en het Comenius Museum. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid gaan of onder leiding van en bijgelicht door een stadsgids vanaf het stadhuis. In de Grote Kerk zal de afsluiting plaats vinden. In het Comenius Museum zal op verschillende momenten in het mausoleum worden verteld over de rol die geluk en ongeluk in het leven van Jan Amos Comenius hebben gespeeld.

5 Stichting Comenius Museum Kloosterstraat RS Naarden Tel: Openingstijden: Dinsdag t/m zondag, uur Gesloten: 1 januari, 27 april, 25 en 31 december Toegangsprijzen Volwassenen 6,00. Kinderen t/m 12 jaar / Museumkaart gratis. Groepen op aanvraag. Toegankelijkheid Het museum is toegankelijk voor minder validen en beschikt over een lift. Vriend worden van het museum

Comenius Nieuwsbrief Stichting Comenius Museum Oktober 2017

Comenius Nieuwsbrief Stichting Comenius Museum Oktober 2017 Comenius Nieuwsbrief Stichting Comenius Museum Oktober 2017 Graag brengen wij u op de hoogte van wetenswaardigheden in en rond het Comenius Museum. U bent van harte welkom tijdens de openingsuren. Groepsbezoek

Nadere informatie

Comenius Nieuwsbrief Stichting Comenius Museum Maart 2017

Comenius Nieuwsbrief Stichting Comenius Museum Maart 2017 Comenius Nieuwsbrief Stichting Comenius Museum Maart 2017 Via Lucis, in memoriam Bořek Šípek uitgesteld Graag brengen wij u op de hoogte van wetenswaardigheden in en rond het Comenius Museum. U bent van

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Stichting Comenius Museum Naarden

Jaarverslag 2018 Stichting Comenius Museum Naarden 1 Jaarverslag 2018 Stichting Comenius Museum Naarden 2 Voorwoord van de scheidend voorzitter Mijn laatste voorwoord voor het jaarverslag. Met pijn in t hart heb ik per 1 januari 2019 afscheid genomen van

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

PROGRAMMA: vrijdag 10 februari zaterdag 2 september zondag 12 maart zondag 2 juli 2017

PROGRAMMA: vrijdag 10 februari zaterdag 2 september zondag 12 maart zondag 2 juli 2017 PROGRAMMA: Via Lucis - in memoriam Bořek Šípek GEANNULEERD. De eerder aangekondigde tentoonstelling met werk van de vorig jaar overleden glaskunstenaar Bořek Šípek gaat helaas niet door. vrijdag 10 februari

Nadere informatie

Uitnodiging Boekpresentatie

Uitnodiging Boekpresentatie Uitnodiging Boekpresentatie RABBIJN JONATHAN SACKS Graag nodigen wij u uit voor de presentatie van dit belangrijke boek van rabbijn Jonathan Sacks, waarin hij stelt dat het nemen van verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Vorming en Toerusting. Programma 2012-2013. Ontmoeting en verdieping van religie, kunst en cultuur. Het Witte Kerkje Huis ter Heide

Vorming en Toerusting. Programma 2012-2013. Ontmoeting en verdieping van religie, kunst en cultuur. Het Witte Kerkje Huis ter Heide Vorming en Toerusting Programma 2012-2013 Ontmoeting en verdieping van religie, kunst en cultuur Het Witte Kerkje Huis ter Heide In het seizoen 2012-2013 zet Het Witte Kerkje de traditie van Vorming &

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2014

Maand van de archeologie 2014 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten op een originele manier in de kijker. Bijzondere aandacht gaat

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

Stichting Comenius Museum Naarden

Stichting Comenius Museum Naarden Stichting Comenius Museum Naarden Financieel verslag 2018 17 maart 2019 1 / 8 Stichting Comenius Museum Naarden Financieel verslag 2018 Inhoudsopgave 1 Balans per 31 december 2018 2 Exploitatierekening

Nadere informatie

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK PROGRAMMA Ochtend 09.00 09.30 uur: Inloop met koffie/thee 09.30 09.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch

Nadere informatie

Erasmus Oecumenicus. In vrijheid op zoek naar de bronnen van het geloof. Symposium. 14 maart :00 17:00 Museum Gouda

Erasmus Oecumenicus. In vrijheid op zoek naar de bronnen van het geloof. Symposium. 14 maart :00 17:00 Museum Gouda Symposium Erasmus Oecumenicus In vrijheid op zoek naar de bronnen van het geloof 14 maart 2016 10:00 17:00 Museum Gouda Symposium Erasmus Oecumenicus - In vrijheid op zoek naar bronnen van het geloof -

Nadere informatie

B u l l e t i n. Van de voorzitter. Václav Havel

B u l l e t i n. Van de voorzitter. Václav Havel Jaargang 16 - Februari 2012 - Nummer 1 B u l l e t i n In dit bulletin: Van de voorzitter Václav Havel Comeniusdag 2012 Interview Joke Reinders-Andriessen Terugblik Comeniusdag 2011 Verrassingen uit het

Nadere informatie

Uitwerkbijlage VMBO-BB

Uitwerkbijlage VMBO-BB Uitwerkbijlage VMBO-BB 2015 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in deze uitwerkbijlage. BB-0125-a-15-1-u Meerkeuze: omcirkel het antwoord;

Nadere informatie

Stichting Comenius Museum. Cultuurhistorisch museum in Naarden

Stichting Comenius Museum. Cultuurhistorisch museum in Naarden Stichting Comenius Museum Cultuurhistorisch museum in Naarden 0 Inhoud Voorwoord. 1. Jan Amos Comenius, (1592-1670) 2. Missie, doelstellingen en ambities van de Stichting Comenius Museum. 3. Het Comenius

Nadere informatie

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST PROGRAMMA Ochtend 10.00 10.30 uur: Inloop met koffie/thee 10.30 10.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Bas Kromhout, redacteur

Nadere informatie

Museum Klok & Peel Asten pronkt met 't Astronomisch Kunstuurwerk

Museum Klok & Peel Asten pronkt met 't Astronomisch Kunstuurwerk Nieuwsbrief van Museum Klok & Peel Maart 2017 nummer 57 Klok & Peel Actueel is de digitale nieuwsbrief van Museum Klok & Peel. Deze nieuwsbrief wordt verstuurd aan personen en organisaties die geïnformeerd

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN CURSUSLEIDING Arjo Klamer hoogleraar Economie van kunst en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam Pieter Wijnsma zelfstandig adviseur en coach, voormalig directeur

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering

Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering Beste vrienden, klanten en bezoekers van onze Galerie en volgers van mijn werk. Hierbij stuur ik u een nieuwe nieuwsbrief met een

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN CURSUSLEIDING Arjo Klamer hoogleraar Economie van kunst en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam Pieter Wijnsma zelfstandig adviseur en coach, voormalig directeur

Nadere informatie

Uitnodiging voor de viering van het 25-jarig bestaan van het Agnietenconvent op zondag 7 oktober in de Agnietenkapel te Gouda

Uitnodiging voor de viering van het 25-jarig bestaan van het Agnietenconvent op zondag 7 oktober in de Agnietenkapel te Gouda Stichting Agnietenconvent secretariaat: Hazelaarlaan 10 2803 BS Gouda pvanhorssen@kpnmail.nl www.agnietenconvent.nl Uitnodiging Uitnodiging voor de viering van het 25-jarig bestaan van het Agnietenconvent

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer

Nieuwsbrief nummer Nieuwsbrief nummer 1-2019 De eerste nieuwsbrief van 2019 In de eerste maand van het nieuwe jaar willen we jullie al over een aantal zaken informeren. Afgelopen week hebben we in onze bestuursvergadering

Nadere informatie

B u l l e t i n. Van de voorzitter. Het bestuur. Stichting Comenius Museum. 2013 - Jaargang 13 Nr. 1

B u l l e t i n. Van de voorzitter. Het bestuur. Stichting Comenius Museum. 2013 - Jaargang 13 Nr. 1 Stichting Comenius Museum B u l l e t i n 2013 - Jaargang 13 Nr. 1 Van de voorzitter Het bestuur Bezoekersinformatie Comenius Museum Mausoleum Kloosterstraat 33, 1411 RS, Naarden T 31(0)356943045 F 31(0)356941949

Nadere informatie

Macht en geloof 450 jaar Heidelbergse Catechismus. Tentoonstelling Kurpfälzisches Museum Heidelberg Slot Heidelberg 12 mei 15 september 2013

Macht en geloof 450 jaar Heidelbergse Catechismus. Tentoonstelling Kurpfälzisches Museum Heidelberg Slot Heidelberg 12 mei 15 september 2013 Macht en geloof 450 jaar Heidelbergse Catechismus Tentoonstelling Kurpfälzisches Museum Heidelberg Slot Heidelberg 12 mei 15 september 2013 Macht en geloof 450 jaar Heidelbergse Catechismus Een klein boekje

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

Stichting Comenius Museum Naarden

Stichting Comenius Museum Naarden Stichting Comenius Museum Naarden Financieel verslag 2016 17 februari 2017 1 / 8 Stichting Comenius Museum Naarden Financieel verslag 2016 Inhoudsopgave 1 Balans per 31 december 2016 2 Exploitatierekening

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

april Mededelingenblad 04 jaargang 46

april Mededelingenblad 04 jaargang 46 april 2019 - Mededelingenblad 04 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' Sint-Oedenrode Uitnodiging voor: maandag 01 april: heem-natuur dinsdag 16 april: heem Vooruitblik voor: zondag 05 mei:

Nadere informatie

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this in your browser. belangstellende,

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this  in your browser. belangstellende, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert View this email in your browser Beste belangstellende, Het evenementenseizoen is weer begonnen! Vorige week hebben we een groep enthousiaste deelnemers

Nadere informatie

LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP

LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP oktober 2017 - april 2018 www.ellla.nl Ervaring is niet wat een mens overkomt; het is wat een mens doet met wat hem overkomt. Aldous Huxley LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER indrukwekkend NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET OUDE MEESTERS ARENTSHUIS MODERNE GRAFIEK GROENINGEMUSEUM 31.10.2015-14.02.2016 SELECTIE 1 05.03.2016-19.06.2016

Nadere informatie

Onyx Trio in Museum Gouda

Onyx Trio in Museum Gouda Onyx Trio in Museum Gouda Op de laatste dag van de tentoonstelling Uitgelezen, zondag 17 mei 2015, speelt het Onyx trio om 15.30 uur in de Gasthuiskapel van Museum Gouda. Zij spelen deze middag beroemde

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Archief Stichting Informatie over Charta '

Archief Stichting Informatie over Charta ' Archief Stichting Informatie over Charta '77 1977-1990 Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch01387 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Agenda 1. Wat is onze culturele omgeving? (30 min) -introductie -wat doen we al? -kunnen we de culturele omgeving definiëren? 2. Waarom willen we er iets

Nadere informatie

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013 Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013 Graag houden we u op de hoogte van activiteiten rond het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds. In deze nieuwsbrief leest u de hoogtepunten uit de

Nadere informatie

LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP

LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP oktober 2016 - april 2017 www.ellla.nl Ervaring is niet wat een mens overkomt; het is wat een mens doet met wat hem overkomt. Aldous Huxley LEERGANG BRONNEN VAN LEIDERSCHAP

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

Buurman & Buurman - A je to! Het Buurman & Buurman theater tourt door Nederland met hun nieuwe voorstelling A je to!.

Buurman & Buurman - A je to! Het Buurman & Buurman theater tourt door Nederland met hun nieuwe voorstelling A je to!. PROGRAMMA: Tentoonstelling Jaroslav Horejc Op 27 oktober begint in het Comenius Museum een tentoonstelling met werk van Jaroslav Horejc, de meester van de Praagse art deco. Horejc (1886 1983) is in Nederland

Nadere informatie

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER GROEPSTENTOONSTELLING # 2 Grote Kerk Veere 05 04 2013 21 05 2013 catalogus #15 GROEPSTENTOONSTELLING # 2 inhoud beelden opbouw 03/04/2013 openingstekst Harmen Eijzenga 05/04/2013 beelden opening 05/04/2013

Nadere informatie

een perfect dagje uit in de culturele Hoofdstad

een perfect dagje uit in de culturele Hoofdstad een perfect dagje uit in de culturele Hoofdstad Niets is wat het lijkt Vrijdag 22 & zaterdag 23 juni 2018 Hoofdfoto M.C. Escher s Dag en Nacht the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOUDE OORLOG + NEDERLAND EN DE VERENIGDE STATEN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Gebruik bron 1. 1p 1 De bron maakt duidelijk dat de

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2

Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting Geschiedenis Koude oorlog h1 en h2 Samenvatting door een scholier 568 woorden 9 juni 2016 7,3 15 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Kapitalisme-Communisme: Kapitalisme: West -landen:

Nadere informatie

Politieke legitimiteit

Politieke legitimiteit Politieke legitimiteit Op het snijvlak van wetenschap en samenleving Geerten Waling De Responsieve Rechtsstaat, 22 september 2016 Bij ons leer je de wereld kennen 1 Routeplanner Even voorstellen Wat is

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

Carla du Pree. Johan Huizinga en de bezeten wereld. De rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ISVW UITGEVERS

Carla du Pree. Johan Huizinga en de bezeten wereld. De rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ISVW UITGEVERS Carla du Pree Johan Huizinga en de bezeten wereld De rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ISVW UITGEVERS 4 Ik ben ik en mijn omstandigheden. Als ik die omstandigheden niet red, red

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Uw stem is geld waard voor de Historische Vereniging Als u lid bent van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontvangt u per post uw persoonlijke stemcode

Nadere informatie

Inschrijving gratis lezingen Erik Scherder en Henkjan Honing bij Beeld en Geluid geopend

Inschrijving gratis lezingen Erik Scherder en Henkjan Honing bij Beeld en Geluid geopend Inschrijving gratis lezingen Erik Scherder en Henkjan Honing bij Beeld en Geluid geopend Tijdens de Nationale Museumweek (16 t/m 24 april) steltbeeld en Geluid onder het thema Ons echte goud in Beeld en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Emilie Lindenbergh

Nieuwsbrief Emilie Lindenbergh Nieuwsbrief Emilie Lindenbergh Beste lezer, Dit jaar is tot nu toe vol activiteiten geweest en er staat ook nog van alles te gebeuren! Expositie Het weekend van 13 en 14 mei in de Oude School te Kortenhoef,

Nadere informatie

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz Inhoudsopgave 1. Democratie blz. 3 2. De staatsinrichting van Nederland blz. 4 2.1. Het kabinet en het parlement 3. De Grondwet blz. 6 3.1. De Grondrechten 4. Europa blz. 7 Afsluitende opdracht De Klassengrondwet

Nadere informatie

Comenius Bulletin. Stichting Comenius Museum 2015 - Jaargang 15 - Nr. 2. Nu in het Museum. Verwacht in 2016. Van de voorzitter

Comenius Bulletin. Stichting Comenius Museum 2015 - Jaargang 15 - Nr. 2. Nu in het Museum. Verwacht in 2016. Van de voorzitter Comenius Bulletin Stichting Comenius Museum 2015 - Jaargang 15 - Nr. 2 Kloosterstraat 33 1411RS Naarden Tel: 035 6943045 info@comeniusmuseum.nl www.comeniusmuseum.nl Van de voorzitter Toen rond 2002/2004

Nadere informatie

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 1. Bekijk bron 1. De titel van de onderstaande Russische cartoon is: De Amerikaanse stemmachine. De Verenigde Staten drukken op het knopje voor, dat naast het knopje

Nadere informatie

Vijfde Nationale Museumweek verbindt nieuwe bezoekers Overleg Nationale Museumweek 8 maart 2019

Vijfde Nationale Museumweek verbindt nieuwe bezoekers Overleg Nationale Museumweek 8 maart 2019 Vijfde Nationale Museumweek verbindt nieuwe bezoekers Overleg Nationale Museumweek 8 maart 2019 /Bestaansrecht\ In deze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die niet vergeten mogen worden.

Nadere informatie

De stralende wereld. Margaret Cavendish. Vertaald en ingeleid door: Thomas Heij

De stralende wereld. Margaret Cavendish. Vertaald en ingeleid door: Thomas Heij De stralende wereld Margaret Cavendish Vertaald en ingeleid door: Thomas Heij Inhoud Inleiding Biografie Margarets jonge jaren; de Engelse Burgeroorlog; in ballingschap op het continent; van Parijs naar

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Met onder andere: Dolf Jansen De Democratiefabriek Politiek bingo Ambtsketting maken Met de burgemeester op de foto Open dag Fort de Bilt Gamestorm

Met onder andere: Dolf Jansen De Democratiefabriek Politiek bingo Ambtsketting maken Met de burgemeester op de foto Open dag Fort de Bilt Gamestorm Met onder andere: De Democratiefabriek Politiek bingo Ambtsketting maken Met de burgemeester op de foto Open dag Fort de Bilt Gamestorm DemoCreatie Colofon De gemeente Utrecht heeft de Dag van de Democratie

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Tiende. Quasimodolezing. M o e d i g l e i d e r s c h a p Mystiek en politiek bij Dag Hammarskjöld

Tiende. Quasimodolezing. M o e d i g l e i d e r s c h a p Mystiek en politiek bij Dag Hammarskjöld Tiende Quasimodolezing M o e d i g l e i d e r s c h a p Mystiek en politiek bij Dag Hammarskjöld The Most Revd. K.G. Hammar Voormalig aartsbisschop van Uppsala, em. hoogleraar aan de Universiteit van

Nadere informatie

Stichting Comenius Museum. Cultuurhistorisch museum in Naarden

Stichting Comenius Museum. Cultuurhistorisch museum in Naarden Stichting Comenius Museum Cultuurhistorisch museum in Naarden Cultuurhistorisch museum in Naarden I N H O U D Voorwoord 1. Beleid van het museum 1.1. Beleidsnotitie 2009-2013. 2. Jaarprogramma 2011 2.1.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014 S t u d e n t e n v e r e n i g i n g U t i l e D u l c i Telefoon: 073 6134006 E-mail: secrutiledulci@gmail.com Secretariaat: Ruth van der Grift Chr. Kannemansstraat 32 5246 AM Rosmalen NIEUWSBRIEF AUGUSTUS

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. KB-0125-a-16-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. KB-0125-a-16-2-b Bijlage VMBO-KB 2016 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB KB-0125-a-16-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een tekst op een poster (1848): Leve de! Weg met Willem. Hij is een bloedzuiger.

Nadere informatie

Stichting Comenius Museum Naarden

Stichting Comenius Museum Naarden Stichting Comenius Museum Naarden Financieel verslag 2017 11 april 2018 1 / 8 Stichting Comenius Museum Naarden Financieel verslag 2017 Inhoudsopgave 1 Balans per 31 december 2017 2 Exploitatierekening

Nadere informatie

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen?

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen? PERSBERICHT Antwerpen, 26 juni 2017 Let's conn3ct! De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek

Nadere informatie

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA EUROPA INHOUDSOPGAVE Inhoud Liberation Route Europa 3 Stichting 4 Route 4 Arrangementen 5 Evenementen 5 Luisterplekken 6 App 7 Financiele ondersteuning 7 Pagina 2. Liberation Route Europa Liberation Route

Nadere informatie

Museum in Wintersfeer: hét kerstuitje in de Peel

Museum in Wintersfeer: hét kerstuitje in de Peel Nieuwsbrief van Museum Klok & Peel December 2017 nummer 69 Klok & Peel Actueel is de digitale nieuwsbrief van Museum Klok & Peel. Deze nieuwsbrief wordt verstuurd aan personen en organisaties die geïnformeerd

Nadere informatie

Uitnodiging. Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie

Uitnodiging. Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie Uitnodiging Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni 2013 Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie Hoezo democratie?! Onze democratische rechtsstaat lijkt

Nadere informatie

Voor wie? Omschrijving

Voor wie? Omschrijving Minor MOES Voor wie? Een opleidingsgebonden minor voor studenten Geschiedenis en tevens toegankelijk voor andere BA-studenten (bijvoorbeeld van de opleiding Internationale Betrekkingen en Internationale

Nadere informatie

Wandelzoektocht Ondernemend Brussel Aanvullende activiteiten

Wandelzoektocht Ondernemend Brussel Aanvullende activiteiten Aanvullende activiteiten Mocht u andere suggesties i.v.m. activiteiten hebben, dan mag u die steeds mailen naar hilde.vanderperre@ond.vlaanderen.be. Ik neem ze dan op in de lijst. Tentoonstelling Supermarkt

Nadere informatie

Cynisme over de politiek

Cynisme over de politiek Cynisme over de politiek Een profiel van ontevreden burgers Waar mensen samenleven, zijn verschillende wensen en belangen. Een democratische samenleving heeft als doel dat politici en bestuurders in hun

Nadere informatie

Valentijns actie. Nr januari 2017 schooljaar WA-at-WORK Valentijnsactie. Visitatie donderdag 26 januari

Valentijns actie. Nr januari 2017 schooljaar WA-at-WORK Valentijnsactie. Visitatie donderdag 26 januari Nr.18 26 januari 2017 schooljaar 2016-2017 C.B.S. Willem Alexander Oranjestraat 2 7753 TK Dalerpeel info@waschooldp.nl 0524-571956 www.waschooldp.nl info@waschooldp.nl Hallo kinderen en ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 24 februari jaargang 31 nr.6

Nieuwsbrief. 24 februari jaargang 31 nr.6 Nieuwsbrief 24 februari jaargang 31 nr.6 Carnaval Vandaag, 24 februari vierden we met de hele school carnaval. Het feest startte zoals ieder jaar met de bekendmaking van de prins en prinses, de Raad van

Nadere informatie

Ooit maakte Venlo deel uit van het Romeinse rijk. De Venlose nederzetting was gelegen aan een knooppunt van belangrijke Romeinse wegen.

Ooit maakte Venlo deel uit van het Romeinse rijk. De Venlose nederzetting was gelegen aan een knooppunt van belangrijke Romeinse wegen. Inleiding Ooit maakte Venlo deel uit van het Romeinse rijk. De Venlose nederzetting was gelegen aan een knooppunt van belangrijke Romeinse wegen. Maar ook in de tijd daarna bleven de twee steden met elkaar

Nadere informatie

De Koude Oorlog: spanning en conflicten (les 12 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

De Koude Oorlog: spanning en conflicten (les 12 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich (les 12 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich Geen directe oorlog maar => Tijdens de Koude Oorlog werd er nooit rechtstreeks gevochten tussen de twee grote

Nadere informatie

Stichting Comenius Museum Naarden

Stichting Comenius Museum Naarden Stichting Comenius Museum Naarden Financieel verslag 2015 26 januari 2016 1 / 8 Stichting Comenius Museum Naarden Financieel verslag 2015 Inhoudsopgave 1 Balans per 31 december 2015 2 Exploitatierekening

Nadere informatie

De Duurzaamheid van de Euro

De Duurzaamheid van de Euro Sustainable Finance Lab : De Duurzaamheid van de Euro #susfinlab www.sustinablefinancelab.nl De euro is niet houdbaar Arjo Klamer Munten komen en gaan Gevallen munten Papiermark (Duitsland) 1914-1924 Hyperinflatie

Nadere informatie

Cynisme over de politiek

Cynisme over de politiek Cynisme over de politiek Een profiel van ontevreden burgers Dr. Pieter van Wijnen Waar mensen samenleven, zijn verschillende wensen en belangen. Een democratische samenleving heeft als doel dat politici

Nadere informatie

Stichting Comenius Museum. Cultuurhistorisch museum in Naarden

Stichting Comenius Museum. Cultuurhistorisch museum in Naarden Stichting Comenius Museum Cultuurhistorisch museum in Naarden Cultuurhistorisch museum in Naarden I N H O U D Voorwoord blz. 3 1. Jaarprogramma 2012 blz. 4 Tentoonstellingen Lezingen en bijeenkomsten Rondleidingen

Nadere informatie

Stichting Comenius Museum. Cultuurhistorisch museum in Naarden

Stichting Comenius Museum. Cultuurhistorisch museum in Naarden Stichting Comenius Museum Cultuurhistorisch museum in Naarden Inhoud Voorwoord. pag. 5 1. Missie van Comenius Museum in Naarden. pag. 7 2. Zorg voor de instelling. pag. 7 2.1. Zorg voor de instelling:

Nadere informatie

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB

geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Examen VMBO-KB 2008 1 tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-11.00 uur geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 39 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 55 punten

Nadere informatie

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN CURSUSLEIDING Arjo Klamer hoogleraar Economie van kunst en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam Pieter Wijnsma zelfstandig adviseur en coach, voormalig directeur

Nadere informatie

Persmap - Vergeten Grafheuvels Limburgs Museum

Persmap - Vergeten Grafheuvels Limburgs Museum Vergeten Grafheuvels Twee bijzondere grafheuvelgroepen opgespoord. Ontdekt op internet Met behulp van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN, www.ahn.nl) zijn in nog geen jaar tijd twee unieke en goed

Nadere informatie

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN CURSUSLEIDING Arjo Klamer hoogleraar Economie van kunst en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam; wethouder Sociale Zaken, Hilversum Pieter Wijnsma zelfstandig adviseur

Nadere informatie

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015 NUMMER 93, 20 MAART 2015 IN DIT NUMMER Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Molen zoekt molenaar (m/v) lees verder Maand van de geschiedenis 2015 lees verder Officiële aftrap Knoal! lees

Nadere informatie

Toespraak burgemeester Heijmans, 4 mei 2016, nationale dodenherdenking, Weert

Toespraak burgemeester Heijmans, 4 mei 2016, nationale dodenherdenking, Weert Toespraak burgemeester Heijmans, 4 mei 2016, nationale dodenherdenking, Weert "Als de vrijheid op de proef wordt gesteld moeten we haar steviger omarmen. Dat is niet altijd even makkelijk." Dit zijn woorden

Nadere informatie

Vrede en vrijheid maken we samen.

Vrede en vrijheid maken we samen. Vrede en vrijheid maken we samen. Draagt u ook bij? Wageningen 5 mei. 5 mei 1945 Bevrijding! 4 mei, 23.00 uur Bevrijdingsvuurceremonie Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse overheersing tijdens

Nadere informatie

Andries Knevel, voorzitter Platform Cultuurhistorie Maas en Niers tel: /

Andries Knevel, voorzitter Platform Cultuurhistorie Maas en Niers   tel: / CONTACTINFORMATIE Heeft u of uw organisatie nog meer ideeën? Of wilt u zich aansluiten bij een (of meerdere) van de in deze nieuwbrief genoemde activiteiten? Laat dat dan s.v.p. snel weten aan de organisatie.

Nadere informatie

Voorprogramma Heiligdomsvaart 2011

Voorprogramma Heiligdomsvaart 2011 Voorprogramma Heiligdomsvaart 2011 13 maart/10 juli Diverse locaties Expositie 'Religies en Rituelen' Maandag 4 april 2010 20.00 Sint Janskerk Lezing door prof Fr Jespers Zaterdag 16 april 2010 Sint Servaasbasiliek

Nadere informatie

Voorwoord 9. Inleiding 11

Voorwoord 9. Inleiding 11 inhoud Voorwoord 9 Inleiding 11 deel 1 theorie en geschiedenis 15 1. Een omstreden begrip 1.1 Inleiding 17 1.2 Het probleem van de definitie 18 1.3 Kenmerken van de representatieve democratie 20 1.4 Dilemma

Nadere informatie

Het zou mooi zijn als dit historisch bewust later uitmondt in het concept `Museum zonder muren.

Het zou mooi zijn als dit historisch bewust later uitmondt in het concept `Museum zonder muren. Relevantie voor het scholenproject: De relevantie voor het scholenproject is dat een belangrijk uitgangspunt is dat de Amstelveense jeugd zijn eigen leefomgeving leert kennen. Als ook de historische aspecten

Nadere informatie

Binnenlands Bestuur 2013

Binnenlands Bestuur 2013 Festival van het Binnenlands Bestuur 2013 De jaarlijkse ontmoetingsplaats voor lokale, provinciale en waterschapspolitici van de PvdA 23 november 2013 Centraal Museum, Utrecht Beste partijgenoot, Op 23

Nadere informatie

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD)

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) N e d e r l a n d s I n s t i t u u t A t h e n e Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών Netherlands Institute at Athens NIA INTERUNIVERSITAIRE CURSUS GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) Nederlands Instituut in

Nadere informatie