Na verloop van tijd wordt het landschap vlakker en eindigen de kliffen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Na verloop van tijd wordt het landschap vlakker en eindigen de kliffen."

Transcriptie

1 Na verloop van tijd wordt het landschap vlakker en eindigen de kliffen.

2

3 Ik ben een paar keer moeten gaan schuilen voor de hevige regen maar op het einde van de namiddag brak de zon er terug door.

4 Oostkust Malta en Senglea

5 Senglea is een schiereiland en stad. Het vormt samen met Cospicua en Vittoriosa de zogenaamde Drie Steden. De stad wordt ook wel Citta Invicta of de onoverwinnelijke stad genoemd, omdat hij de invasie van de Ottomanen wist tegen te houden tijdens in 1565.

6 Hoewel Senglea qua oppervlakte de kleinste stad van Malta is, is het wel de dichtstbevolkte stad van het land. Rond het jaar 1900 was Senglea zelfs de de dichtstbevolkte plaats van heel Europa.

7 Vroeger zag je op Malta veel van deze stenen bouwsels maar nu zijn er niet zoveel meer. Ze dienden om de boeren beschutting te geven bij onweer.

8 Malta heeft een zeer lange geschiedenis. Op de eilanden Malta en Gozo staan prehistorische opzichzelfstaande bouwwerken zoals de megalithische Tempels van Tarxien, gebouwd tussen 3500 en 2500 v.chr.

9 Deze bouwwerken zijn ouder dan de Egyptische piramiden, en ook ouder dan Stonehenge.

10 Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta zwaar gebombardeerd en beschoten door de Duitse Luftwaffe, vooral tijdens de Slag om Malta.

11 Malta was een Britse kolonie tot de onafhankelijkheid op 21 september 1964

12 In 1969 verlieten de laatste Britse troepen het eiland. Tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd; daarna werd het land een republiek.

13 Malta telt ongeveer inwoners op een oppervlakte van 316 km², waarmee het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld is. Hierbij komen de nog ruim 1 miljoen toeristen die jaarlijks het land bezoeken.

14 Sinds 1934 zijn de twee officiële talen het Maltees en het Engels. Hiervoor was het Italiaans de officiële taal. Het Maltees is afgeleid van een Arabisch dialect.

15 In de bergen van Libanon wordt een taal gesproken die sterk op het huidige Maltees lijkt. Het is de enige Semitische taal die in het Latijnse alfabet wordt geschreven.

16 Het Italiaans is zeer verspreid en wordt door 66% van de bevolking begrepen.

17 De St-Agatha toren ook wel de Rode Toren (Red Tower) genoemd is onderdeel van een uitgestrekt netwerk van wachttorens en vestingen die werden aangelegd in de 17 de en 18 de eeuw.

18 Zij dienden als verdediging tegen de Ottomaanse Turken en Barbaarse zeerovers die opereerden vanuit de kust van Noord Afrika.

19 De bouw van deze toren duurde twee jaar, Voor de 17 de eeuw was Malta maar uiterst dun bevolkt. Er was geen enkele verdediging tegen de plunderingen door de Turken en Noord Afrikaanse zeerovers.

20 Hun buit bestond uit hele oogsten, veestapel, drinkwater en mannen, vrouwen en kinderen die als slaven werden afgevoerd.

21 Kijk toch eens wat leuk 19 huisjes van hout aan misschien wel de mooiste baai van Malta. Schilderachtig liggen ze erbij. Bootjes dobberen in het intens turkooizen water. Ik ben in Popeye Village, een sprookjesachtig gelegen dorpje dat direct tot de verbeelding spreekt.

22 In de jaren 60 en 70 waren er al tekenfilms van Popeye op tv, maar ook in de jaren 80, 90 en de jaren erna is het op verschillende zenders nog vaak herhaald. Los van de tekenfilms kwam er in 1980 echter ook een film van Popeye uit, een beroemde musicalfilm van Paramount Pictures en Walt Disney met Robin Williams als de eenogige Popeye in de hoofdrol.

23 Maar weinig mensen weten dat de opnames op Malta plaatsvonden en het dorpje is nog steeds intact maar het is nu een pretpark.

24 De filmset werd eind jaren 70 in slechts een paar maanden tijd gebouwd. Leuk om te weten is dat het hout dat voor de bouw van de huisjes gebruikt werd uit Nederland kwam. Grote lange bielzen werden helemaal met trailers vanuit Nederland vervoerd en verscheept. Weer andere onderdelen kwamen uit Canada. Een team van 165 man kreeg zowel de bouw als de afwerking in korte tijd voor elkaar.

25 Inmiddels is het dorp 36 jaar oud en zie je her en der overduidelijk dat de tand des tijds heeft toegeslagen, maar juist die vergane glorie geeft Sweet Haven Village (zoals Popeye Village in de film heette) charme.

26 Agaves groeien vrij traag en bloeien pas na vele jaren. Op dat moment groeit een (in verhouding met de plant) zeer grote stengel uit de plant waar bovenaan een groot aantal kleinere bloemen uitgroeien. Na de bloei sterft de agave af.

27 Agaves zijn door de mens gekweekt als gebruiksplant onder andere voor de vezels die in de stevige bladeren zitten en als bron voor gegiste dranken (pulque).

28 In Spanje maakt men uit de pulque de sterke drank mescal. De tequila is daarentegen een drank die gemaakt wordt door destillatie van het gegiste sap van de blauwe Agave.

29 Noorden Gozo

30 Met de ferry ben je op 20 minuten van Malta in Gozo. Om de 45 minuten is er een overvaart.

31

32 Gozo is een van de drie bewoonde eilanden die deel uitmaken van de eilandengroep Malta.

33

34 Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 67 vierkante kilometer; 15 km lang en ongeveer 7 km breed.

35 Gozo is een stuk groener en is minder bebouwd dan Malta. Wat me echter wel is opgevallen is het feit dat je er als wandelaar niet welkom bent. Ik volg steeds de paden die op de kaart

36 staan maar werd meermaals weg gejaagd. Van zodra je een asfaltweg verlaat zit je blijkbaar op privé domein.

37 Pak m beet een jaar geleden hadden we meteen Azure Window geroepen. Dit bijzondere natuurfenomeen was de must see van het Maltezer eiland. Helaas ging het ten onder aan

38 weersinvloeden en stortte Azure Window in op 8 maart Hier is dus niets meer van te zien.

39 En net als in Malta zijn de meeste huizen hier ook gebouwd uit de zandsteen die ze delven op de eilanden. En omdat er nu eenmaal veel huizen staan in Malta zijn er ook heel veel steengroeven waar de ganse dag vrachtwagens aan en af rijden.

40 Het mediterraan klimaat van Malta wordt gekenmerkt door milde winters en lange droge zomers. Hierdoor is Malta een goede bestemming voor een zonvakantie.

41 In de zomer staat er geen wind en lopen de temperaturen hoog op. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 30. Ook 's avonds blijft het vaak rond deze temperaturen schommelen en koelt het pas diep in de nacht een paar graden af.

42 De luchtvochtigheid neemt in deze periode sterk toe. Pas in de wintermaanden komen de temperaturen rond de 16 te liggen. Dit komt onder andere doordat er een sterke wind staat

43 in dit deel van het jaar en doordat het aantal zonuren afneemt. Daarom is Malta ook niet echt een winterzonbestemming te noemen.

44 Hier zie je zo n voorbeeld van een bergpad dat een Maltezer ingenomen heeft als zijn eigendom. Ik ben er toch door gegaan en het huisje iets verderop stond leeg. Vandaar dat ik niet werd weg gejaagd.

45 Malta heeft cultuur, historisch heel wat te bieden maar het is niet echt een wandeleiland. Er zijn wel een aantal mooie stukjes maar om er te komen dien je steeds kilometers asfalt te vreten.

46 En waar er geen asfalt is word je dan ook nog eens dikwijls weg gejaagd. Verder zit je meestal in verstedelijkt gebied.

47 Op het asfalt is de auto tevens koning. Als voetganger dien je uiterst voorzichtig te zijn want Maltezers rijden als gekken.

48 In de bebouwde gebieden liggen de voetpaden dan er ook nog al eens heel slecht bij, als er al een voetpad is. Ook de wegen zijn totaal niet onderhouden en zijn al honderden malen opgelapt.

49 Een Kerstmarkt in Malta.

50

51 Ludwig D Haese : benaltijdweg@gmail.com Tekst en foto s : Ludwig D Haese

Vrijdag 9 januari : Luswandeling

Vrijdag 9 januari : Luswandeling Vrijdag 9 januari 2015 Soort Plaats Afstand Stijgen Dalen Duur : Luswandeling : Vilaflor : 14 km : 750 m : 750 m : 5 uur Vandaag doen we een wandeling in de buurt van het dorp Vilaflor. Deze plaats ligt

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk door een scholier 1094 woorden 13 februari 2006 4,9 106 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Nieuw Zeeland Inhoudsopgave Inleiding Nieuw Zeeland Algemene dingen

Nadere informatie

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia)

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia) Cyprus Inleiding Cyprus ligt in Zuidoost Europa. Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het bevindt zich ongeveer op 70 km onder de zuidkust van Turkije, en op 150 km van Syrië. Voor

Nadere informatie

Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid.

Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid. Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid. Ze noemen hem de Camino Santiago en is 60 km lang. Er zijn zelfs twee albergues

Nadere informatie

Jaartaak 2012-2013 MEX CO. Mexico-Stad. Nick Dewaele 3GL. Ruben Hawer Massimo Montanari

Jaartaak 2012-2013 MEX CO. Mexico-Stad. Nick Dewaele 3GL. Ruben Hawer Massimo Montanari Jaartaak 2012-2013 MEX CO Mexico-Stad Nick Dewaele 3GL Ruben Hawer Massimo Montanari 2 Inhoudsopgave Situering... 4 Aantrekkingspolen... 6 Natuurlijke factoren... 6 Klimaat 7 Landschap 7 Reliëf 7 Fauna

Nadere informatie

Loes Evegaars 06-51079231 vx.nl/loes l.evegaars@vx.nl

Loes Evegaars 06-51079231 vx.nl/loes l.evegaars@vx.nl Loes Evegaars 06-51079231 vx.nl/loes l.evegaars@vx.nl De opnamen van Game of Thrones werden veel gemaakt in prachtige natuur, oude steden en kastelen. Veel van deze bestemmingen heb ik zelf al bezocht.

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Naam: FRANKRIJK en recreatie

Naam: FRANKRIJK en recreatie Naam: _ FRANKRIJK en recreatie Iedereen kent wel de Eiffeltoren. Van een kaart van je vriendje die in Frankrijk op vakantie was. Of, misschien ben je er zelf geweest. Je hebt vast en zeker ook gehoord

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over het eiland Gran Canaria. Ik ben er zelf al een aantal keren met mijn ouders geweest en ga er beslist nog eens naar toe

Ik houd mijn spreekbeurt over het eiland Gran Canaria. Ik ben er zelf al een aantal keren met mijn ouders geweest en ga er beslist nog eens naar toe Gran Canaria Inleiding Ik houd mijn spreekbeurt over het eiland Gran Canaria. Ik ben er zelf al een aantal keren met mijn ouders geweest en ga er beslist nog eens naar toe Canarische Eilanden Gran Canaria

Nadere informatie

Openluchtmuseum in de Middellandse zee

Openluchtmuseum in de Middellandse zee CITY TRIP DELUXE 4 EN 3 NACHTEN Openluchtmuseum in de Middellandse zee PROGRAMMA Dag 1 : België - Malta Vertrek vanuit Zaventem met de rechtstreekse vlucht van Air Malta. Aankomst in Malta en start van

Nadere informatie

De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel

De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel wat groener uitzien. We lopen voorbij enkele hopen

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Hoe maak ik een Spreekbeurt?

Hoe maak ik een Spreekbeurt? Hoe maak ik een Spreekbeurt? Stap 1: Kies een onderwerp. Voordat je kunt beginnen met het maken van een spreekbeurt, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Het hoeft niet perse een hobby van je te zijn,

Nadere informatie

24 e Grande Conférence. Reilen en Zeilen. 26 september t/m 30 september Malta

24 e Grande Conférence. Reilen en Zeilen. 26 september t/m 30 september Malta 24 e Grande Conférence Reilen en Zeilen 26 september t/m 30 september 2018 Malta RHV Helmond EO 24 e Grande Conférence Titel: Reilen en Zeilen Datum: 26 september t/m 30 september 2018 Locatie: Accreditering:

Nadere informatie

Klimaten Verschillende klimaten - Tropisch klimaat - Droog klimaat - Gematigd klimaat - Landklimaat - Poolklimaat - Mediterraan klimaat - Subtropisch klimaat https://schooltv.nl/video/klimaatzones-van-de-wereld-waarom-zijn-er-verschillende-klimaatzones/

Nadere informatie

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD HET KLIMAAT Het klimaat is, zo luidt de officiële definitie, het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Dat wil zeggen dat het klimaat in een bepaald

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1, les 1,2,3

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1, les 1,2,3 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1, les 1,2,3 Samenvatting door M. 941 woorden 8 oktober 2012 6 113 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Paragraaf 1, Regio in beeld: Zuid-Afrika Hoogteligging

Nadere informatie

De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen.

De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen. De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen. Wij zijn duidelijk niet de enigen die de klim naar de

Nadere informatie

DEELNEMERS. Zaterdag 3 januari : Luswandeling

DEELNEMERS. Zaterdag 3 januari : Luswandeling BESCHRIJVING TOCHT We hebben zelf een aantal wandelingen uitgestippeld op het eiland Tenerife bestaande uit delen van verschillende bestaande wandelwegen. Hieronder een kaartje van een gedeelte van Tenerife

Nadere informatie

Mallorca Tramuntana 7 dagen

Mallorca Tramuntana 7 dagen Mallorca Tramuntana 7 dagen individuele wandelreis vanaf 519 Wandelen over de pelgrimspaden van Mallorca Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, in het Spaans Islas Balearas. De hoofdstad is Palma

Nadere informatie

Op eenvoudige trajecten zoals hier, draag ik een riem waar een wandelstick aan bevestigd is. Michel neemt dan het uiteinde van de wandelstick vast en

Op eenvoudige trajecten zoals hier, draag ik een riem waar een wandelstick aan bevestigd is. Michel neemt dan het uiteinde van de wandelstick vast en Op eenvoudige trajecten zoals hier, draag ik een riem waar een wandelstick aan bevestigd is. Michel neemt dan het uiteinde van de wandelstick vast en volgt mijn tred. Met de tweede stok kan hij, eventuele,

Nadere informatie

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS:

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS: VECTORWORKS: VAN SCHETS NAARBIM De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta Inleiding De opdrachtgever van dit project is een Noord-Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

Begeleide groepscruise Middellandse Zee

Begeleide groepscruise Middellandse Zee Begeleide groepscruise Middellandse Zee Programma Croisières de France Horizon**** Van 18 tot 25 september 2016 8 dagen /7 nachten Datum Haven Land Aankomst Vertrek 18 sept Marseille Frankrijk 18u00 19

Nadere informatie

SPEURTOCHT VRIEZENVEEN

SPEURTOCHT VRIEZENVEEN SPEURTOCHT VRIEZENVEEN ROUTE 1,9 km Deze speurtocht laat je kennismaken met de geschiedenis van Vriezenveen! De route is ongeveer 2 kilometer lang, en geschikt voor kinderen. Rudolf Mulder (in opdracht

Nadere informatie

MALTA. Reisboerke. 20 tot 27 april 2016 Programma 27 april tot 4 mei 2016

MALTA. Reisboerke. 20 tot 27 april 2016 Programma 27 april tot 4 mei 2016 MALTA 20 tot 27 april 2016 Programma 27 april tot 4 mei 2016 Dag 1 Eindhoven Malta San Anton Palace & Gardens Palazzo Parisio Transfert naar de luchthaven voor onze vlucht naar Malta. In Malta aangekomen

Nadere informatie

verlaten nóóit bewoonde plek is wellicht nog fascinerender.

verlaten nóóit bewoonde plek is wellicht nog fascinerender. ECONOMIE teruglopende banenmarkt of oprukkende industrie Een verlaten nóóit bewoonde plek is wellicht nog fascinerender - 6 - - 7 - Tussen de verlaten steden en gebieden die we in kaart brengen zitten

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte in Zuid-Spanje van 400 km dat zich uitstrekt

Nadere informatie

Ludwig D Haese Merchtem Fiat Doblo (vijfdeurs) Malaga

Ludwig D Haese Merchtem Fiat Doblo (vijfdeurs) Malaga BESCHRIJVING TOCHT GR7 is de langste wandelroute van Europa, van oudsher een handelsverbinding. De GR7 loopt van Cyprus naar Tarifa (Provincie Cádiz, Andalusië, Spanje) en heeft een lengte van 10.450 kilometers.

Nadere informatie

Op het einde van de wandeling zien we een bord staan waarop staat dat het verboden is om deze wandeling te doen door een grondverzakking.

Op het einde van de wandeling zien we een bord staan waarop staat dat het verboden is om deze wandeling te doen door een grondverzakking. Op het einde van de wandeling zien we een bord staan waarop staat dat het verboden is om deze wandeling te doen door een grondverzakking. Vandaar vermoedelijk het moeilijke en gevaarlijke stuk met de vaste

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

25 e Grande Conférence. Vernieuwende inzichten Met een zilver randje! 25 september t/m 29 september Malta

25 e Grande Conférence. Vernieuwende inzichten Met een zilver randje! 25 september t/m 29 september Malta 25 e Grande Conférence Vernieuwende inzichten Met een zilver randje! 25 september t/m 29 september 2019 Malta RHV Helmond EO 25 e Grande Conférence Titel: Vernieuwende inzichten Met een zilver randje!

Nadere informatie

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over:

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: Dit werkstuk werd online gezet door Griekenland. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: De inleiding Het bestuur. Middelen van bestaan. De kranten De eilanden De geschiedenis Het

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

8 4 Streken en klimaten

8 4 Streken en klimaten Lees het verhaal van de woestijnen en maak de opdracht. Een woestijn is droog, heel droog. Er valt heel weinig regen. De grond is droog. Het is te droog voor veel planten. Er wonen weinig mensen. Soms

Nadere informatie

T1 L3 In het spoor van de Romeinen Oudheid (800 v.c. tot 500) 1 Wonen: van eenvoudige hut tot chique villa

T1 L3 In het spoor van de Romeinen Oudheid (800 v.c. tot 500) 1 Wonen: van eenvoudige hut tot chique villa T1 L3 In het spoor van de Romeinen Oudheid (800 v.c. tot 500) Bronnenboek p5-6 1 Wonen: van eenvoudige hut tot chique villa De rijke Romeinen wonen in stenen huizen met een pannendak: een villa op het

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA Madeira (Portugees voor hout) is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

bevolkingscijfers van 1 januari 2000 tot 31 december 2010

bevolkingscijfers van 1 januari 2000 tot 31 december 2010 bevolkingscijfers van 1 januari 2000 tot 31 december 2010 Totale bevolking op 01/01/2000 Mannen 37.332 Vrouwen 38.984 Totaal 76.316 inwoners 01/01/2000 Man Vrouw totaal oppervlakte inw per km² 19.045 20.226

Nadere informatie

- Gerecycled blik uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde.

- Gerecycled blik uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. De eerste inwoners kwamen zo n 2000 jaar geleden vanuit Indonesië en Maleisië. De meerderheid van de bevolking

Nadere informatie

schuilplaatsen, opslagplaatsen en begrafeniskamers. De grotten stammen uit de periode rond de 10e of 11e eeuw. Je vindt de grotten op slechts een

schuilplaatsen, opslagplaatsen en begrafeniskamers. De grotten stammen uit de periode rond de 10e of 11e eeuw. Je vindt de grotten op slechts een schuilplaatsen, opslagplaatsen en begrafeniskamers. De grotten stammen uit de periode rond de 10e of 11e eeuw. Je vindt de grotten op slechts een paar honderd meter van Bocairent, rechts van het Fos ravijn.

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

Hotel Oasis Salinas Sea

Hotel Oasis Salinas Sea Hotel Oasis Salinas Sea Algemeen Voorbij de westkust van Afrika en te midden van de ruige Atlantische Oceaan liggen de Kaapverdische eilanden in een oase van rust. De archipel van Kaapverdië bestaat uit

Nadere informatie

Fotostory FOTO S: ARTHUR WIEFFERING/ON26.EU XX BIKE & TREKKING

Fotostory FOTO S: ARTHUR WIEFFERING/ON26.EU XX BIKE & TREKKING Fotostory C Y P R U S FOTO S: ARTHUR WIEFFERING/ON26.EU Ook zo n zin in zomer? Op Cyprus is het altijd zomer! Nou ja, in ieder geval minimaal tien maanden per jaar. En in voor- en najaar zijn de temperaturen

Nadere informatie

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht.

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Doordat we het vertikt hebben om de Gele Berg te beklimmen dienen we wel

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie Geschiedenis van Suriname 1667-1683: Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie 581-1795: De Republiek In de 17e en 18e eeuw spraken we nog niet van één Nederland maar, van de Republiek der

Nadere informatie

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 24 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82680 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

De Geo. 1 hv Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 hv Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 hv Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van hv - Docentenhandleiding 1 HV 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde C Bevolkingsgroei

Praktische opdracht Wiskunde C Bevolkingsgroei Praktische opdracht Wiskunde C Bevolkingsgroei Praktische-opdracht door een scholier 2048 woorden 22 april 2003 5,9 100 keer beoordeeld Vak Wiskunde C PRACTISCHE OPDRACHT WISKUNDE: BEVOLKING Inhoudsopgave:

Nadere informatie

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2 Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni 2016 9,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Moldavië INHOUDSOPGAVE inleiding blz 2 hoofdstuk 1 infrastructuur blz 3 hoofdstuk 2 drankmisbruik

Nadere informatie

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt.

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Grote klus van : Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Laat de opdrachten aftekenen door een juf. Je mag natuurlijk

Nadere informatie

Hoe komt het dat er moesson is in Bangladesh?

Hoe komt het dat er moesson is in Bangladesh? Moesson Hoe komt het dat er moesson is in Bangladesh? Sanne Sas - 19 april 2017 MOESSON - H2A 1 Voorwoord Wat is moesson? Wat doet het? Wanneer is het aanwezig? Waardoor wordt het veroorzaakt? Wat zijn

Nadere informatie

Winterspelen in Vancouver, Canada

Winterspelen in Vancouver, Canada Winterspelen in Vancouver, Canada Van 12 tot en met 28 februari vinden de 21 e Olympische Winterspelen in Canada plaats. Nederland doet met verschillende sporten mee en maakt vooral kans op medailles bij

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte van 400 km van het oosten tot het westen

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Singapore Inleiding Ik ga jullie wat vertellen over Singapore. Singapore is de kleinste stadstaat van Zuidoost-Azië. Deze stadstaat is dan ook net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Wil je

Nadere informatie

- Rieten manden uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde.

- Rieten manden uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. - Rieten manden uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. - Rieten manden uit Madagaskar De eerste inwoners kwamen zo n 2000 jaar geleden

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1.1 1.2 en 4.1 4.2 Samenvatting door een scholier 1402 woorden 5 december 2017 7 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Humboldt Aardrijkskunde toetsweek 1

Nadere informatie

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling te midden van het oude dorpsgedeelte van Heyd neemt je mee langs een netwerk van hagen. Deze hagen, waarvan we het nut vergeten zijn,

Nadere informatie

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in:

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in: Congo De Democratische Republiek Congo is nu vaak in het nieuws. Er is een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang. Verschillende groepen in het land vechten met elkaar. De Europese Unie wil misschien

Nadere informatie

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen.

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen. Samenvatting door een scholier 1790 woorden 1 juni 2016 7,9 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 2: KLIMATEN 2.1 Klimaten Waardoor is het niet

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Rappe troonrede Op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander zijn eerste troonrede uit. Uiteraard vergeleken analisten deze direct

Nadere informatie

MALTA 13/03 16/03/2015 GO CHIC

MALTA 13/03 16/03/2015 GO CHIC MALTA 13/03 16/03/2015 GO CHIC Ligging Malta is het grootste eiland van de Maltese eilandengroep en ligt samen met Gozo en Comino in de Middellandse Zee, ten zuiden van Sicilië. Met zijn 316m² wordt Malta

Nadere informatie

Een flink uit de kluiten gewassen rotsblok die wat lijkt op een kei. Het blijft zoeken naar een pad. Mogelijks zijn we het pad kwijt geraakt in het

Een flink uit de kluiten gewassen rotsblok die wat lijkt op een kei. Het blijft zoeken naar een pad. Mogelijks zijn we het pad kwijt geraakt in het Een flink uit de kluiten gewassen rotsblok die wat lijkt op een kei. Het blijft zoeken naar een pad. Mogelijks zijn we het pad kwijt geraakt in het dichte stuikgewas. Af en toe dienen we wat te klauteren.

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we

Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we zelf paden aan te leggen. Voor we een sneeuwveld over gaan

Nadere informatie

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82680

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82680 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 november 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/82680 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Bergen in het vlakke land

Bergen in het vlakke land Wandelnetwerk Noord-Holland Bergen in het vlakke land Openlucht skibaan Il Primo, waar het hele jaar kan worden geskied. Tekst en foto s: Joop Duijs E en van de mooiste stukjes natuur van Noord-Holland

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

Kerst op Malta. vanaf 995,00. 8-daagse vlieg-/excursiereis op basis van halfpension, incl. 2 excursies. Een korte reis naar een lange geschiedenis

Kerst op Malta. vanaf 995,00. 8-daagse vlieg-/excursiereis op basis van halfpension, incl. 2 excursies. Een korte reis naar een lange geschiedenis Kerst op Malta 8-daagse vlieg-/excursiereis op basis van halfpension, incl. 2 excursies vanaf 995,00 Een korte reis naar een lange geschiedenis 8-daagse vlieg-/excursiereis op basis van halfpension, incl.

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

JANE AUSTEN JAAR 2017

JANE AUSTEN JAAR 2017 reizen JANE AUSTEN JAAR 2017 actie spread In 2017 is het 200 jaar geleden dat Jane Austen overleed. Niet alleen in Engeland wordt dit uitgebreid herdacht, ook in ons land! Verschillende Austen-liefhebbers

Nadere informatie

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82680

Eilanden vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82680 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 05 december 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/82680 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Kenia Special. Hallo!

Kenia Special. Hallo! nieuwsbrief@looijetomatennl Hallo! 18/10/2013 Kenia Special Onze collega s zijn sinds een paar weken weer terug vanuit Kenia Ze hebben hier veel beleefd en hebben dit met plezier gedeeld met ons via de

Nadere informatie

H2: Europa, verenigd of versnipperd?

H2: Europa, verenigd of versnipperd? H2: Europa, verenigd of versnipperd? Klas 2 Geo Vragen 5 1. Europa is te herkennen aan een aantal natuurkenmerken. Noem er drie. 6 2. Het aantal inwoners verandert door natuurlijk bevolkingsgroei (geboorte

Nadere informatie

Het best bewaarde geheim van de Middellandse Zee

Het best bewaarde geheim van de Middellandse Zee Het best bewaarde geheim van de Middellandse Zee Gratis voor abonnees: upgrade naar kamer met balkon Een korte reis naar een lange geschiedenis 8 daagse vlieg-/excursiereis op basis van halfpension, incl.

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

: Trinidad en Tobago, Grenada, Sint Lucia. : Onafhankelijkheidsdag op 27 oktober.

: Trinidad en Tobago, Grenada, Sint Lucia. : Onafhankelijkheidsdag op 27 oktober. Oppervlakte : - alle eilanden bij elkaar: 389 km2 (bijna 2½x het eiland Texel). - hoofdeiland Sint Vincent: 344 km2. Hoofdstad : Kingstown. Aantal inwoners : 104.600. Aantal inwoners per km2 : 262. Grootste

Nadere informatie

Oefentekst 2, groep 7

Oefentekst 2, groep 7 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Algemeen Het koninkrijk Spanje is een land in het zuidwesten van Europa. Spanje grenst aan de landen Frankrijk, Andorra en Portugal en aan de Engelse kolonie Gibraltar. De munteenheid

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. namen 1 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Sint Maartenkerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. Op deze kaart staan

Nadere informatie

SP 4 (Terschelling 01) West- Terschelling haven - Midsland aan Zee

SP 4 (Terschelling 01) West- Terschelling haven - Midsland aan Zee Page 1 of 7 SP 4 (Terschelling 01) West- Terschelling haven - Midsland aan Zee Waddenwandelen (SP 4) Kust en duinen Heide en zand(grond) Bosrijk Streekpad 10.8 km Terschelling is het eiland van Willem

Nadere informatie

9 daagse kameeltrektocht door de woestijn van Sudan de schatten van Meroe

9 daagse kameeltrektocht door de woestijn van Sudan de schatten van Meroe Desert Trail Sudan 9 daagse kameeltrektocht door de woestijn van Sudan de schatten van Meroe Profiel Per 4x4 en Soedan kameel Over zandduinen, langs bergmeren en historische plaatsen Sprookjesachtige landschappen

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE LUTTENBERG BELEVINGSROUTE ROUTE 2,8 km 20 18 Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten

Nadere informatie

Karel V. Jan Breydel Lucy. Godfried van Bouillon

Karel V. Jan Breydel Lucy. Godfried van Bouillon Even herhalen Schrijf bij elke belangrijke naam, uitvinding of ontdekking de correcte tijdsperiode. Alexander de Grote het eerste wiel Julius Caesar Noormannen Clovis Karel de Grote Karel V Christoffel

Nadere informatie

Mandarijn in Shanghai, Hutong School

Mandarijn in Shanghai, Hutong School EASY LANGUAGES Mandarijn in Shanghai, Hutong School Programma overzicht: Intensieve Mandarijnse cursus Vanaf 18 jaar Accommodatie in modern appartement 2 weken tot 1 jaar Alle niveaus Bestemming Taalcursus

Nadere informatie

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 !1 Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 Vrijdag en zaterdag 21 en 22 oktober Het is tegen 11 uur als we op ons gemak vertrekken. We gaan naar Bretagne, daar is het droog en soms zelfs zonnig volgens de berichten.

Nadere informatie

Damaracherla, Andhra Pradesh - India. Schoolgebouw met 8 klassen

Damaracherla, Andhra Pradesh - India. Schoolgebouw met 8 klassen Damaracherla, Andhra Pradesh - India Schoolgebouw met 8 klassen Damaracherla groeit uit zijn jasje Wat is het toch een voorrecht als vrijwilliger van de Stichting Thomas Bouwprojecten de Franciscan Sisters

Nadere informatie

Het best bewaarde geheim van de Mediterranée. Malta. Update EIBTM Vakbeurs Heavent - Toeristische samenwerking New York City en Amsterdam

Het best bewaarde geheim van de Mediterranée. Malta. Update EIBTM Vakbeurs Heavent - Toeristische samenwerking New York City en Amsterdam Dit document wordt u aangeboden door: klik hier voor meer artikelen Malta Het best bewaarde geheim van de Mediterranée Update EIBTM 2013 - Vakbeurs Heavent - Toeristische samenwerking New York City en

Nadere informatie

1 Landschap en klimaat in Turkije

1 Landschap en klimaat in Turkije 1 Landschap en klimaat in Turkije 1 landschap, klimaat, Turkije, Europa, Azië, Azië 2a 2b 2c 3a 3b Istanbul door twee bruggen De Bosporus eigen antwoord (verschilt per atlas) zee 4a 1 Istanbul 2 Ankara

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie