Overdenking zondag 23 juli Wilhelminakerk Bussum 1e Lezing: 2e Lezing: uit aan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overdenking zondag 23 juli Wilhelminakerk Bussum 1e Lezing: 2e Lezing: uit aan"

Transcriptie

1 Overdenking zondag 23 juli Wilhelminakerk Bussum 1 e Lezing: Jesaja 43: e Lezing: Marcus 2: 1-12 Lieve mensen, samen gemeente van onze Heer, Onze God is een God die bevrijdt! Dat is de kern van Israëls geloof, het hart van de Thora. Het zijn Gods eigen woorden, toen bij de uittocht uit Egypte: Ik heb hun ellende gezien en ik ben neergedaald om hen te bevrijden. En als eerste van de Tien Woorden klinkt het: Ik ben de Heer, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd. Dat God een Bevrijder-God is, vormt ook het hart van de boodschap van Israëls profeten. Zij zijn het die zich geroepen weten om het volk Israël bij die belijdenis te houden en het te waarschuwen, als ze daaraan ontrouw worden. Want als we zo doorgaan, dan kan het niet anders of. Profeten zijn geen waarzeggers; hun woorden komen niet uit, maar aan en soms hard ook! Zij zien dat er onheil op komst is, vanwege die ontrouw; maar ook stellen zij telkens weer opnieuw heil in het verschiet. Omdat God toch trouw houdt en in zijn barmhartigheid niet laat varen wat zijn hand ooit begon. Jesaja is zo n profeet en zijn naam is tevens zijn program. God is heil; God bevrijdt betekent die naam. Intussen zijn bijbelwetenschappers het er wel over eens, dat niet alles wat in de bijbel Jesaja heet, ook werkelijk van Jesaja is. Eigenlijk is het boek Jesaja een kleine bibliotheek op zich. Het hoofdstuk, waaruit wij zojuist gelezen hebben, behoort tot een deeltje, dat waarschijnlijk zo n 200 jaar later geschreven is dan het eerste deel. Omdat de schrijver anoniem gebleven is, wordt hij, als geestverwant van de profeet Jesaja, wel de tweede Jesaja, Deutero-Jesaja genoemd. De eerste Jesaja leefde vòòr de ballingschap in Babel. De tweede ten tijde vàn de ballingschap. En deze tweede Jesaja profeteert nu, dat het einde van die ballingschap nabij is. Zijn boekje, dat de hoofdstukken omvat, wordt ook wel het Troostboek genoemd, naar de eerste woorden van hoofdstuk 40: Troost, troost mijn volk, zegt jullie God; Spreek Jeruzalem moed in; maak haar bekend, dat haar slavendienst voorbij is; dat haar schuld is voldaan. God zal zijn volk bevrijden en uit de ballingschap doen terugkeren. Er zal een tweede uittocht plaatsvinden, ditmaal uit Babel. In de eerste verzen, die wij lazen, wordt de herinnering opgeroepen aan die eerste uittocht, uit Egypte; de bevrijding uit de macht van Farao.

2 Namen worden niet genoemd, maar de beelden spreken voor zich: een weg gebaand door de zee; een pad door machtige wateren; paarden en ruiters, een leger van geweldenaars geveld, om nooit meer op te staan.

3 Je het verleden herinneren is belangrijk. Herinneringen maken deel uit van je leven. Ze vertellen hoe het ooit was en wat er daarna gebeurde. Hoe je leven daardoor soms veranderde en je maakte tot de mens die je nu bent. Hoe belangrijk herinneringen zijn, merkte ik ook in de Levensverhalengroepen, die ik 10 jaar lang in huize Godelinde begeleid heb. Door je levensverhaal, stukje bij beetje, te vertellen breng je er een bepaalde structuur in aan; krijgt dat, wat je hebt meegemaakt, een bepaalde betekenis; een plek in het geheel, waardoor je er ondanks alles mee kunt leven en weer verder kunt. Elk mensenleven kent immers naast de mooie momenten ook zijn schaduwkanten. Misschien zijn er dingen waar je je voor schaamt of waarover je je schuldig voelt. Het kan heilzaam zijn om die voor jezelf te erkennen, zodat ze hun starheid verliezen en er beweging komt in die ervaringen, waardoor er weer toekomst mogelijk is. Maar er is één gevaar, dat we allemaal wel kennen, denk ik, en dat is de neiging om in dat verleden te blijven hangen, waardoor je vast komt te zitten, verlamd raakt. Daarom volgen er die woorden van de Heer, bij monde van Jesaja: Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten. Dat wat verkeerd gegaan is, waardoor je uit de koers geraakt bent en in de ballingschap terechtgekomen, moet je wel onder ogen zien, maar het mag je niet voorgoed verlammen. Wees liever opmerkzaam op wat er mogelijk is: een nieuw begin; een nieuwe toekomst gaat open! De bevrijding van toen kan opnieuw werkelijkheid worden. Daartoe baant God nieuwe wegen, dwars door de woestijn van ons leven. Omdat hij een God is die bevrijdt, die ons niet doet naar onze zonden, maar ze vergeeft. Niet omdat wij dat verdiend hebben, maar alleen uit genade. Die zonde speelt ook een rol in het evangelieverhaal van vandaag. Voor de moderne mens heeft dit woord vaak een zware lading. Het wordt geässocieerd met zwarte kousen, met harde oordelen en met straf. In de geschiedenis van de kerk is dit woord ook wel zo gebruikt en mensen kunnen daar tot vandaag toe last van hebben. Als u het boek van Jan Siebelink gelezen hebt Knielen op een bed violen dan weet u wat ik bedoel. Maar in de bijbel heeft dit woord toch een andere lading. Daar klinkt het ongeveer net zó, als wanner wij hè, wat zonde kunnen zeggen, wanneer iets moois bedorven wordt en daardoor niet voluit tot zijn recht komt. In het Hebreeuws betekent het woord dat wij met zonde vertalen: er naast zitten, je doel missen, niet tot je bestemming komen. De bijbel vertelt ons, dat mensen geschapen zijn naar Gods beeld, maar soms vergeten ze dat dat hun bestemming is. Dan laten ze zich leiden door andere verlangens en idealen.

4 Dan lopen ze daarin soms vast en hebben er geen idee van hoe ze verder moeten. Dan kunnen ze zich verlamd voelen van twijfel, angst en onzekerheid. In die context kun je de verlamde man uit het evangelieverhaal eigenlijk niet alleen maar zien als iemand wiens armen en benen niet functioneren. Het zou kunnen dat hij daar ook klachten heeft, want je lichamelijk welzijn en je geestelijke gesteldheid hebben veel met elkaar te maken. Maar bij de bijbelschrijvers gaat het er eigenlijk altijd om of er in geestelijke zin beweging zit in een mens; of hij op weg is die mens te worden, die hij bedoeld is te zijn, mens naar Gods beeld. En als dat niet gebeurt, dan wordt er in de bijbelverhalen gezucht: hè wat zonde. Wat zonde van die goddelijke kern, die er in die persoon zit. Zonde, dat die er nu weer niet uit komt. Als we zo naar het verhaal van de verlamde man kijken, dan kunnen we misschien iets beter begrijpen, waarom Jezus als eerste tegen die man zegt: Vriend, uw zonden worden u vergeven. Want laten we eerlijk zijn; dat is toch eigenlijk niet het eerste wat je zou verwachten en ik denk ook de verlamde man en zijn vrienden niet. Zij kwamen toch niet voor de vergeving van zijn zonden, maar ze wilden dat Jezus hem weer op de been zou helpen. Maar Jezus ziet kennelijk meer dan wat voor ogen is, verder dan de buitenkant. Hij onderkent hoe die man van binnenuit is vastgelopen, totaal verlamd; er komt niets uit zijn handen en hij kan geen voet meer verzetten. Als we Jezus mogen geloven, dan heeft dit alles te maken met zijn verleden: met wat gebeurd is ; met wat verzuimd is ; met wat verkeerd is gegaan. Wat zonde van die mens Jezus gunt hem zoveel beters. Niet bestraffend, maar met grote bewogenheid zegt hij: Vriend, jou worden die zonden vergeven. Niet, ze zullen vergeven worden, straks, in de toekomst. Nee, ze worden ter plekke vergeven, nù. Dat verleden van je, de verlammende werking ervan wordt ontkracht. Dat is vergeving, dat als eerste en dan volgt de genezing. Sterker nog: die vergeving is al genezing; is bevrijding van datgene wat je gevangen houdt en verlamt en wat je verhindert om mens te zijn naar Gods hart. Op het woord van Jezus staat de man op uit zijn verlamming en gaat op weg; hij kan weer vooruit! Een nieuw begin, een nieuwe toekomst gaat voor hem open. De schriftgeleerden, de theologen van die dagen, hebben er gelijk kritische vragen bij: of Jezus hier zijn boekje niet te buiten gaat; of het geen godslastering is om zich de macht toe te eigenen om iemands zonden te vergeven.

5 Maar door de zichtbare genezing van die man laat Jezus hen zien dat hij, de Mensenzoon, die volmacht heeft. Dat behoort tot zijn opdracht. Daartoe is hij immers op aarde gekomen; neergedaald om mensen te bevrijden. Herkent u die beweging? Het is dezelfde als waarmee God zich in de Thora en de Profeten laat kennen: néérgedaald om mensen te bevrijden. De rode draad van het verhaal van God met de mensen wordt doorgetrokken tot op Jezus. Hij, de Mensenzoon, is voluit beeld en gelijkenis van die Bevrijder-God. Zo Vader, zo Zoon! Jezus, daar gaat God! Dat moeten die mensen daar in Kafarnaüm gedacht hebben; want nog nooit van z n leven hadden ze zoiets gezien. En zij loofden God! Nog één aspect van dit verhaal wil ik noemen, omdat het mij raakt: en dat is de trouw van die vier vrienden; zo anders dan de kritische houding van de schriftgeleerden. Voor die vrienden is niets te veel om hun vriend bij Jezus te brengen. Als het vanwege de menigte niet door de deur van het huis kan, dan maar via een gat, dat zij graven in het dak, maar komen zullen zij er, omdat het om hun vriend gaat! Jezus ziet ze komen, van boven naar beneden, neerdalend voor zijn voeten. En in de weg, die zij kiezen, de weg van boven naar beneden; de beweging van de liefde; de weg van Jezus en die van zijn Vader, daarin ziet Jezus hun beginnend geloof. Méde door hen komt de bevrijding tot stand! Dat is het mooie, wat dit verhaal ook laat zien: wij mensen kunnen en mogen een rol spelen in het bevrijdend handelen van God, als zijn medearbeiders. Uit ervaring heb ik geleerd, hoe heilzaam en helend de inzet van familie en vrienden, maar ook van zorgverleners en vrijwilligers voor een mens kan zijn en hoe dat een rol kan spelen in een proces van verandering ten goede. In een klein Normandisch stadje, dat in de oorlog zwaar geleden had onder bombardementen, werd na de oorlog hard aan de wederopbouw gewerkt. Ook het gehavende kerkje probeerde men weer op te knappen. Onder het puin vond men onder andere het kruisbeeld terug, dat voor de oorlog altijd aan de muur gehangen had; alleen het was erg beschadigd: de handen van de Christusfiguur waren afgebroken. En hoe men ook zocht en het puin uitkamde, de handen werden nooit gevonden.. Toen het gehavende kruis toch aan de muur werd gehangen, schreef iemand met een stuk krijt deze woorden op de uiteinden van het kruishout: jullie zijn Mijn handen. Het verhaal gaat, dat dit tot op vandaag zo gebleven is.

6 Achter het evangelieverhaal van vandaag kan dus geen punt komen te staan. Want het verhaal moet doorgaan; als een rode draad, ook door onze geschiedenis: het verhaal van de God, die bevrijdt, die zegt: Ik ga iets nieuws beginnen kan ook vandaag werkelijkheid worden in het leven van mensen, als wij ons willen laten inschakelen in dat bevrijdende handelen van God. Geloven is: die weg van bevrijding ondanks tegenkrachten aandurven; met Gods hulp en in navolging van Jezus; die weg van boven naar beneden; van liefde, warmte en medemenselijkheid. Die beweging en die bewogenheid er altijd inhouden en erop vertrouwen dat een nieuw begin, een nieuwe toekomst mogelijk is! Want in die beweging word je een vriend van Jezus en wordt je beelddrager van God. Dan zijn de wonderen de wereld nog niet uit! Amen Pastor Annie Visser

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Weet je wel hoeveel God van je houdt? Het evangelie, het optreden van Jezus, laat ons dat steeds weer opnieuw zien. Een paar weken geleden zijn we begonnen

Nadere informatie

L

L 1 2 3 4 5 6 Wees de Bron Wees de grond on- der mijn voeten Wees het dak boven mijn hoofd Wijs mij richting op de route Naar de toekomst ons beloofd Wees de bron waaruit ik put: Liefde, vre- de en geluk

Nadere informatie

Preek verlamde man door het dak. Lieve Gemeente,

Preek verlamde man door het dak. Lieve Gemeente, Lieve Gemeente, Waar woont God? Waar is God thuis? Die vraag hebben we hier wel eens besproken n.a.v. ons mooie kerkgebouw. Een mooi huis van God is hier gebouwd. Maar zoals de eerste predikant van deze

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Meditatie EO 30 april 2017 (J.T. de Koning, Alphen aan den Rijn) Liedsuggestie: Gezang 30: 3,5,6 (Liedboek voor de Kerken 1973)

Meditatie EO 30 april 2017 (J.T. de Koning, Alphen aan den Rijn) Liedsuggestie: Gezang 30: 3,5,6 (Liedboek voor de Kerken 1973) Meditatie EO 30 april 2017 (J.T. de Koning, Alphen aan den Rijn) Liedsuggestie: Gezang 30: 3,5,6 (Liedboek voor de Kerken 1973) Exodus 20 4 U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De Heer heeft mij al in de moederschoot geroepen We hebben het net gelezen uit Jesaja 49. En we hebben gezongen uit psalm 139: Gij hebt mij immers zelf

Nadere informatie

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus,

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus, Overweging n.a.v. Mattheüs 9: 1-8 Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus, Een mens kan gebukt gaan onder zorgen en verdriet. Over ziekte, een overlijden, werkloosheid, denk aan de ontslagen

Nadere informatie

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging.

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging. Overdenking zondag 29 januari 2017 kleur groen Ds. A.J. Wouda Psalm 37: 1-11 en Matteüs 5: 1-12 4 e zondag van Epifanie Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is bijzonder om te ontdekken, hoe veel overeenkomsten er zijn, tussen het verhaal van de opstanding zoals Matteüs dat vertelt, en het boek Daniël,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De lezingen van deze zondag voeren ons linea recta naar een van de belangrijkste kernverhalen van de Bijbel: de Exodus. Het volk Israël bevindt zich

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren NH - 16 juli Preek over Lucas 5: 1-11

Ontmoetingskerk Laren NH - 16 juli Preek over Lucas 5: 1-11 Ontmoetingskerk Laren NH - 16 juli 2017 - Preek over Lucas 5: 1-11 Soms is het zonde om het in het leven niet over een andere boeg te gooien. Zonde? Dat is voor velen een beladen, bekrompen woord van vroeger.

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld.,

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld., Lucas 19, 41-48 en Jes. 1, 18-26 6 november 2016 Hengelo Gld., Thema: God heeft het laatste woord Gemeente van Jezus Christus, Onze aarde volgens astrologen een planeet tussen miljoenen andere ooit is

Nadere informatie

Preek Lukas 4: Jezus in Nazareth

Preek Lukas 4: Jezus in Nazareth Lieve gemeente, Er is een lied van Huub Oosterhuis dat begint met de regels: Gij die ons voor het licht gemaakt hebt, dat wij leven. Ik moest er aan denken toen ik nadacht over het woord bestemming. Waarvoor

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

Een boekje over God. voor jou!

Een boekje over God. voor jou! Een boekje over God voor jou! Dit boekje is voor jou. Het gaat over God. Weet jij Wie God is? Wat zie je buiten? Buiten zijn allemaal mooie dingen. Kijk maar omhoog. Je ziet kleine en grote wolken. Soms

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik heb een boek in de kast staan, met de titel: Wat doen wij als we bidden? Ik moest aan dit boek denken bij de voorbereiding van deze dienst. Afgelopen

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Nunspeet (Driestwegkerk) 18 april uur

Protestantse Gemeente Nunspeet (Driestwegkerk) 18 april uur Protestantse Gemeente Nunspeet (Driestwegkerk) 18 april 2019 19.30 uur Witte Donderdag 2019 1 Welkom we gaan staan Stil gebed Openingslied: Psalm 118 vers 1 Bemoediging en Groet Gebed om ontferming Samenzang:

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

Lezen: Jesaja 60:1-9 Tekst: Jesaja 54:2. Lieve mensen,

Lezen: Jesaja 60:1-9 Tekst: Jesaja 54:2. Lieve mensen, Lezen: Jesaja 60:1-9 Tekst: Jesaja 54:2 Lieve mensen, Ken je dat gevoel? Dat je op een camping komt. Na een lange reis. Vermoeid. En dan die spanning. Hoe groot is de onze plek? Past de vouwwagen? Misschien

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

De Bijbel open (27-10)

De Bijbel open (27-10) 1 De Bijbel open 2012 42 (27-10) Vanmorgen denken we na over een vraag van een luisteraar, die betrekking heeft op wat men vroeger wel noemde: de vierschaar beleving. Een uitdrukking die u misschien niet

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik ken mensen, die als ze de krant krijgen, eerst op zoek gaan naar de strips of de cartoons. Strips als FC Knudde in de Stentor, of Anton Dingeman

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

Jozua en het beloofde land

Jozua en het beloofde land Materiaal bij preek 4 Jozua en het beloofde land 1) Voor de bespreking van de preek van 14 januari a. suggestie voor een werkvorm We gaan aan het werk in groepjes van 3. Elk groepje krijgt een stapeltje

Nadere informatie

God draagt ons. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

God draagt ons. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek Jesaja 46:1-4 PG Zandvoort 17 februari 2019 God draagt ons Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een man die ik ken had een lieve vrouw en vier jonge kinderen. En toen, zomaar, van het ene op het

Nadere informatie

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen.

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg Lezen: Psalm 104:1-18 Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Deze Psalm begint met een indringende oproep: Loof den HEERE,

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 30, 15-18 lied Liedboek 62, 1.6. Mijn ziel is stil... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 15, 1-10 lied Liedboek 944, 1.3.4.

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Preek 1 e Advent 2018 Maleachi

Preek 1 e Advent 2018 Maleachi Lieve gemeente, Onze ideeën over God zijn de laatste decennia aan het veranderen. Waar we vroeger nog absoluut geloofden in een God als een persoon, een persoon-achtig wezen, daar denken we tegenwoordig

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 27 mei 2018, om uur, bij de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek. Afsluiting clubweekend. Thema: VRIENDSCHAP

Orde van Dienst. voor zondag 27 mei 2018, om uur, bij de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek. Afsluiting clubweekend. Thema: VRIENDSCHAP Orde van Dienst voor zondag 27 mei 2018, om 11.00 uur, bij de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Afsluiting clubweekend Thema: VRIENDSCHAP Voorganger: m.m.v.: ds. Jan Hermes muziekgroepje olv. E. Röttgers

Nadere informatie

Preek Kerstnacht 2018

Preek Kerstnacht 2018 Lieve mensen, Eigenlijk gaat het al fout aan het begin van het geboorteverhaal van Jezus in de Bijbel zoals we dat zopas gelezen hebben. Want het verhaal begint met te vertellen dat er een volkstelling

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Palmpasen 25 maart 2018

Palmpasen 25 maart 2018 Palmpasen 25 maart 2018 Meditatief orgelspel Inleidend woord De kaarsen worden ontstoken Kort moment van stilte 1 Psalm 118: 1 en 6 Votum, bemoediging en drempelgebed V: Onze hulp is in de naam van de

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Onze wereld hang van verhalen aan elkaar. U kent ze wel, die kleine verhalen, anekdotes: Heb je het gehoord van die en die? Mooi, voor op verjaardagen

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

De bedrieger bedrogen, Boontje komt om z'n loontje, een koekje van eigen deeg:

De bedrieger bedrogen, Boontje komt om z'n loontje, een koekje van eigen deeg: Dienstnummer: 1223 zondag: 3 e zondag van de herfst datum: 02-10-2016 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Genesis 29: 1-30 liederen: ps 121; Liederen van het begin 50:

Nadere informatie

WORLDWIDE BROTHERHOOD

WORLDWIDE BROTHERHOOD Ambassadors of a WORLDWIDE BROTHERHOOD LECTIO / LEZING: (MARKUS 2, 1-12) MEDITATIE 5: GENEZING VAN DE LAMME 1 Toen Jezus enige dagen later in Kafarnaum was teruggekeerd en men hoorde dat Hij thuis was,

Nadere informatie

De Bijbel Open (02-03)

De Bijbel Open (02-03) 1 De Bijbel Open 2013 9 (02-03) Ik kreeg een vraag van een luisteraar die nogal persoonlijk van aard is. Ik denk dat het gaat om een vraag die bij veel meer mensen leeft. De luisteraar zegt: ik mag uit

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst 6 augustus 2017 Westerkerk Veenendaal

Liturgie ochtenddienst 6 augustus 2017 Westerkerk Veenendaal Liturgie ochtenddienst 6 augustus 2017 Westerkerk Veenendaal Gezang 21 : 1 en 7 1.Alles wat adem heeft love de Here, zinge de lof van Isrels God! Zolang ik hier in het licht mag verkeren, roem ik zijn

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 In deze tijd van het jaar gaan veel mensen op pad voor een paar dagen, een paar weken of zomaar een dagje

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Verkondiging bij Zacharia 4: 1-14 en bij Marcus 8: zondag 2 september 2018 Ds. D.J.A. Snijders

Verkondiging bij Zacharia 4: 1-14 en bij Marcus 8: zondag 2 september 2018 Ds. D.J.A. Snijders Verkondiging bij Zacharia 4: 1-14 en bij Marcus 8: 22-26 zondag 2 september 2018 Ds. D.J.A. Snijders Wat zie je? Kijk eens goed, wat zie je? Ik zie wel wat, maar wat betekent het? Weet je dat niet? Nee,

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag beginnen we aan iets nieuws. Een nieuwe kerkenraad, een andere structuur, een andere organisatie. Kleiner en vooralsnog zonder voorzitter. Dat

Nadere informatie

Wat is geloven? Ik merk dat ik vaak blijf hangen bij principes en ideeën. Je richten op God. Knielen, je klein maken, belijden. Als dat maar goed zit.

Wat is geloven? Ik merk dat ik vaak blijf hangen bij principes en ideeën. Je richten op God. Knielen, je klein maken, belijden. Als dat maar goed zit. Wat is geloven (2): doen Lezen: Matteüs 7:21-27 Inleiding bij de lezing: Wat is geloven? Ik merk dat ik vaak blijf hangen bij principes en ideeën. Je richten op God. Knielen, je klein maken, belijden.

Nadere informatie

Nu ben ik doodsbang, zegt Jezus in het gedeelte van het evangelie naar Johannes, dat we zojuist hebben gelezen.. Letterlijk staat er: heen en weer

Nu ben ik doodsbang, zegt Jezus in het gedeelte van het evangelie naar Johannes, dat we zojuist hebben gelezen.. Letterlijk staat er: heen en weer Nu ben ik doodsbang, zegt Jezus in het gedeelte van het evangelie naar Johannes, dat we zojuist hebben gelezen.. Letterlijk staat er: heen en weer geschud, geschokt, onrustig. Jezus gebruikt hier de woorden

Nadere informatie

Preek Genesis 27:1-41 & 28:1-5 8 november 2015

Preek Genesis 27:1-41 & 28:1-5 8 november 2015 Preek Gemeente van Christus, Een verhaal met vier hoofdpersonen. Jakob en Ezau, Izaäk en Rebekka. Maar naar wie gaat je sympathie uit? Naar welk van de hoofdpersonen in dit verhaal? Er zijn mensen die

Nadere informatie

HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019

HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019 HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019 HEB JE EVEN VOOR MIJ? JESAJA 58:1-5 (BGT) De Heer zei tegen mij: Jesaja, je moet heel hard roepen. Houd jezelf niet in, maar schreeuw zo hard mogelijk. Laat je

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Jezus botst. Hij botst met de schriftgeleerden. In sommige dingen lijken. ze sterk op elkaar: ze kennen allemaal de schriften goed en Jezus en de

Jezus botst. Hij botst met de schriftgeleerden. In sommige dingen lijken. ze sterk op elkaar: ze kennen allemaal de schriften goed en Jezus en de Hebreeën 10 : 19 25 en Marcus 12: 38 13: 2 Gemeente van Jezus Christus, Jezus botst. Hij botst met de schriftgeleerden. In sommige dingen lijken ze sterk op elkaar: ze kennen allemaal de schriften goed

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE UITTOCHT UIT EGYPTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 De Heer zei tegen Mozes: Zeg tegen Aäron en zijn zonen dat ze de Israëlieten met deze woorden moeten

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Zondag 8 mei 2016 Wezenzondag Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Deze zondag de zondag voor Pinksteren wordt wel Wezenzondag genoemd. Dat komt natuurlijk doordat Jezus tegen zijn leerlingen zei:

Nadere informatie

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Lieve Gemeente, De Engelse acteur Stephen Fry, een overtuigd atheïst, gelooft niet in God, want zegt hij: Als er een God is waarom is er dan nog altijd

Nadere informatie

Zondag Trinitatis 15 juni Lezingen: Exodus 34: 4-9 en Mattheüs 28 : 16-20

Zondag Trinitatis 15 juni Lezingen: Exodus 34: 4-9 en Mattheüs 28 : 16-20 Zondag Trinitatis 15 juni 2014 Lezingen: Exodus 34: 4-9 en Mattheüs 28 : 16-20 Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik had wel de neiging om af te haken, om het leesrooster voor deze zondag maar terzijde

Nadere informatie

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12?

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Een danklied aan God. Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Jesaja 12:1-3 1 Op die dag zult u zeggen: Ik dank U, HEERE, dat U toornig op mij geweest bent, [maar] Uw toorn is afgekeerd en U troost

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen weer laten horen en ervaren dat wij, ondanks al onze zonden toch burgers

Nadere informatie

Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat GB Voorthuizen Tel

Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat GB Voorthuizen Tel 40-dagendagboek Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl www.kerygma.nl Voor deze lessen is met toestemming studiemateriaal

Nadere informatie

ZONDAG 5 FEBRUARI. Lezen: Efeze 3:14-21 Zingen: Psalm 66:8 Op Toonhoogte lied 275:1 en 2. Zon op Zon onder Maan op Maan onder

ZONDAG 5 FEBRUARI. Lezen: Efeze 3:14-21 Zingen: Psalm 66:8 Op Toonhoogte lied 275:1 en 2. Zon op Zon onder Maan op Maan onder ZONDAG 5 FEBRUARI opdat u ten volle zou kunnen begrijpen, met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen Efeze 3:18-19 Als christenen weten we

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Exodus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les

ETS-Bijbelcursus. Exodus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les ETS-Bijbelcursus Exodus Inhoud van de les Opening Inleiding en achtergrond Exodus Indeling en inhoud Exodus Pauze Pesach De tabernakel Afsluiting Doelstellingen van deze les De cursisten hebben een globale

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Micha 7, Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Micha 7, Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Micha 7, 18-19 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer het Heilig Avondmaal vieren. De Here wil ons weer laten zien en voelen, dat Hij

Nadere informatie