Hobuechen 1135 vzw. Museumbrochure

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hobuechen 1135 vzw. Museumbrochure"

Transcriptie

1 Hobuechen 1135 vzw Museumbrochure

2 Historische Kasteelwandeling

3 De Burgemeesterszaal Jozef Lambrechts wordt de eerste burgemeester in 1831 na de verkiezingen van 13 november In 1831 zijn er nieuwe verkiezingen voor uitbreiding van de gemeenteraad van 7 naar 9 leden. Dokter Jozef Lambrechts wint deze verkiezingen met 57 van de 59 stemmen. Het Voorlopig Bewind stelt hem aan als verantwoordelijke en wordt dan ook burgemeester in 1832 en blijft dit tot Later wordt er een straat naar hem genoemd, de Lambrechtsstraat. Aanvankelijk woont hij op de hoek van de Elststraat en de Kioskplaats. Later vestigt hij zich in de Kapelstraat 17, waar nu het Volkshuis staat. Na de verkiezingen van 1878 wordt Jules Pauwels dienstdoende burgemeester. Omdat de liberale minister weigert hem voor te dragen als burgemeester, kan hij de functie niet officieel uitoefenen. Jos Karsseleers volgt Jozef Lambrechts op als dienstdoende burgemeester in Karsseleers behoort tot de katholieke strekking vermits hij al voorzitter is van de kerkfabriek vanaf Hij blijft 3 jaar burgemeester. Op 31 december 1893 wordt hem een ereteken eerste klas toegekend voor zijn verdiensten in het armbestuur, als lid en voorzitter van de commissie van het gasthuis en als voorzitter van de kerkfabriek. Jozef Cop wordt de volgende burgemeester in Hij oefent het beroep van pottenbakker uit zoals Jules Pauwels. Ook hij blijft slechts 3 jaar burgemeester. Jules Pauwels neemt het burgemeesterschap over in Hij houdt het vol tot 1890, wanneer de liberalen de verkiezingen winnen. Een klacht volgt om de geldigheid van deze verkiezingen aan te vechten. Uiteindelijk worden er opnieuw verkiezingen gehouden op 15 maart Die leveren een nog beter resultaat op voor de liberalen. Zij behalen de meerderheid in de gemeenteraad.

4 Op 20 oktober 1891 wordt Karel Van de Perre de vijfde burgemeester van Hoboken. In 1896 eindigt zijn burgemeesterschap. Hij is een liberale, vrijzinnige brouwer. Hij moet samenwerken met als schepenen de katholiek Karsseleers en de liberaal Vekemans, notaris en fanatiek antiklerikaal. Hij wordt in de daaropvolgende jaren de belangrijkste politieke figuur in de gemeente. In deze periode verscherpt de strijd voor het algemeen stemrecht. Alle mannen vanaf 30 jaar die reeds 3 jaar in de gemeente wonen, krijgen 1 stem, maar belastingbetalers, eigenaars, spaarders of gediplomeerden krijgen meerdere stemmen, tot maximum 4. Uit angst voor het opkomend socialisme voert men in 1900 opnieuw het systeem van de evenredige zetelverdeling in. Na onenigheid in de liberale partij verlaat Alfons Spaepen in 1893 met enkele vrienden van de Liberale Bekwaamheidskiezersbond deze partij, snel gevolgd door anderen. Zij stichten een nieuwe partij, de Verenigde Werklieden, later herdoopt tot Belgische Werklieden Partij, de B.W.P. Toch winnen de liberalen de gemeenteverkiezingen van 19 november Zij stellen Van de Perre opnieuw voor als burgemeester. Het wordt lang wachten. De minister benoemt echter dokter Louis Coen tot burgemeester ook al is die niet verkozen tot gemeenteraadslid. Dit wordt opgelost door het ontslag van het katholiek raadslid Jan Van der Aa, zodat Louis Coen zijn plaats kan innemen en de eed aflegt als nieuwe burgemeester op 10 januari Hij blijft in functie tot Onze zevende burgemeester wordt Emiel Van Damme, van 1912 tot In 1921 wordt Richard Marnef de achtste burgemeester. Hij moet de fakkel doorgeven in 1939.

5 In 1939 wordt Victor De Bruyne burgemeester, met de op één na langste ambtsperiode die duurt tot Emiel Vermeiren wordt de tiende en laatste burgemeester van Hoboken, van 1976 tot De fusie met Antwerpen staat een langere ambtsperiode in de weg. De burgemeesters oefenen hun functie uit in een gemeentehuis. Zo zijn er drie gemeentehuizen geweest in Hoboken. Het eerste gemeentehuis van Hoboken. wordt opgericht in 1831, op de huidige Kioskplaats, ter hoogte van de Kapelstraat. In dit gebouw is er ook een school, de onderwijzer woont er, en er is een gevangenis. In 1888 wordt er een nieuw gemeentehuis opgericht, tussen de Elststraat en de Walstraat. Het kenmerkt de Dorpsplaats als centrum van het dorp. In 1987 wordt dit gemeentehuis afgebroken.

6 In 1937 wordt kasteel Sorghvliedt aangekocht, dat na de Tweede Wereldoorlog omgevormd wordt tot gemeentehuis en na de fusie van Antwerpen heet het districtshuis. Deze overblijfselen van de dwergolifant van Hoboken worden ontdekt tijdens de bouw van het fort van Hoboken in Deze vondst is de enige in haar soort voor ons land en is het enige gebeente dat ooit in de ondergrond van onze gemeente werd gevonden. Door onderzoek heeft men vastgesteld dat de verschillende beenderen van één individu afkomstig zijn. Het blijkt om een volwassen wijfje te gaan. Door vergelijking van deze overblijfselen met die van de gewone mammoet kan men besluiten dat deze dwergolifant tot een ander, duidelijk onderscheiden, soortelijk type behoort. Door een aantal kenmerkern is hij verbonden met de Elephas antiquus: zijn niet zeer brede maaltanden, met dikke platen, betrekkelijk weinig in aantal, voorzien van een brede cementboord en de schijf die in het midden een hoekige uitzetting heeft, de kenmerken van het onderkaakbeen en de lichte kromming van de slagtanden. Het enige verschil bestaat in de kleinere breedte van de schijven van de maaltanden. De Elephas antiquus was de grootste olifantensoort, groter dan alle gekende zoogdieren, maar hij is ook nauw verwant met dwergvormen met een schofthoogste van ten hoogste twee meter, soms zelfs maar één meter. De olifant van Hoboken behoort tot deze laatste categorie van de Elephas antiquus. Een opperarmbeen werd op dezelfde plaats gevonden; door de kleine afmetingen en de verschillen met de gewone mammoet, behoort het wellicht tot dezelfde soort van dwergolifanten, maar door zijn verschillende fossilisatie moet het afkomstig zijn van een tweede individu.

7 De gang tussen Burgemeesterszaal en Archiefzaal Aan de rechterkant hangt een foto van de voetbalploeg van Hoboken KSK, Kampioen van België - Bevordering tijdens het seizoen Het paneel aan de linkerkant is een afbeelding van Castellum of kasteel van Hoboken, dat tegenover de kerk stond. Nu behoort Hoboken bij Antwerpen, maar in 1135 (de tot heden oudste vermelding van de naam van het dorp) en tijdens het ancien régime maakte het dorpje deel uit van Brabant (en niet Vlaanderen, de Schelde vormde de grens tussen Vlaanderen en Brabant) en was de hertog van Brabant hier baas. Het hertogdom Brabant was heel groot, ongeveer de huidige provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, en een deel van Limburg, en dus moeilijk te besturen. Daarom gaf de hertog stukken grond aan familie en vrienden in leen. Zij moesten er hem wel elk jaar een som geld voor geven en hem bij een eventuele oorlog met soldaten komen helpen. Zij mochten met het leen doen wat ze wilden, zelfs ontlenen of verkopen. Het bleef echter eigendom van de hertog van Brabant. De Nederlandse koning, Willem van Oranje, was ooit heer van Hoboken, maar moest het verkopen om zijn oorlogen te kunnen betalen. In 1545 verkoopt hij het aan Erasmus Schetz, een rijke bankierszoon uit Antwerpen, die zich dan heer van Hoboken mag noemen. Deze koopt een huis, gelegen tegenover de kerk, op de hoek van de huidige Louisalei en Berkenrodelei, van de heren van Berchem en verbouwt het tot een waar kasteel. Nazaten van deze rijke koopman hebben een belangrijke inbreng in de Antwerpse geschiedenis. In 1600 wordt de heer van Hoboken voor zijn diensten aan de hertog van Brabant tot baron geproclameerd en wordt Hoboken een baronie. Een latere telg wordt graaf en Hoboken wordt daardoor een graafschap. Nog later, in 1717, wordt Hoboken een hertogdom. Hoboken is in die tijd een dorp met heel veel groen. Het is er rustig leven en daarom bouwen heel wat Antwerpenaren er een buitenverblijf, een huis van plaisantie, waar ze het drukke Antwerpse leven kunnen ontvluchten. Op de volgende bladzijde ziet U enige van de vele foto s van de hoven van plaisantie die ons museum in bezit heeft. Zij bevinden zich in de Fotozaal.

8 De Fotozaal

9 In de Fotozaal bewaren wij allerlei foto s van o.a. de vroegere scheepswerf Cockerill Yards, het District Hoboken, families, verenigingen, bedrijven en scholen. Ook allerhande affiches worden hier opgeslagen in zuurvrije dozen. De geschiedenis van het gebouw van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte-kerk wordt er weergegeven aan de hand van diverse maquettes, beginnend bij het ontstaan als houten kapel en eindigend met de huidige situatie. Hieronder ziet U foto s van een aantal van deze maquettes.

10 Op Moretusburg heeft ooit het Birgittijnenklooster gestaan met kloosterkerk waarin verschillende heren en dames van Hoboken begraven werden. Ook hiervan werden een aantal maquettes gemaakt: hieronder de kloosterkerk en een paar bijgebouwen. Hoboken bestaat tegenwoordig uit 4 parochies, namelijk de Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte-parochie in het centrum, de Heilig-Hart-parochie aan de Krügerstraat, de Heilige-Familie-parochie (Don-Bosco) aan de Sint-Bernardsesteenweg en de Sint-Jozefsparochie op Moretusburg. Rechts de maquette van de Sint-Jozefskerk.

11 De Hobsor-zaal De Hobsor-zaal was ooit de onderzoekskamer van de dokter van het gezondheidscentrum. U komt er meer te weten over het wegen en het meten van baby s en kinderen. U vindt er allerhande materiaal dat gebruikt werd voor de werking van Kind en Gezin. Hieronder een impressie via een aantal foto s. In drie vitrinekasten vindt U Hobokense trofeeën, herinneringen aan de Hobokense brouwerijen en allerhande Hobokense artefacten. In de vroegere kleedkamers worden Hobokense gebruiksvoorwerpen bewaard, herinneringen aan oude ambachten.

12 De Centrale Ontvangstzaal Deze zaal herbergt een aantal vaste collectiestukken, zoals een luchtfoto van de vroegere Cockerill-werf en twee kaders met foto s van de gesneuvelden tijdens de twee wereldoorlogen. Hieronder één van deze kaders. Deze zaal laat ons toe om geregeld wisselende tentoonstellingen op te bouwen. Meestal gaat het om vier tentoonstellingen per jaar. De museummedewerkers zullen u met veel plezier een rondleiding geven of bijkomende informatie verstrekken.

13

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Stap 3 Stellingen 01 02

Stap 3 Stellingen 01 02 Stap 3 Stellingen 01 NIET AKKOORD NEUTRAAL AKKOORD ALS IK MAG GAAN STEMMEN, HOOR IK PAS ECHT BIJ DE VOLWASSENEN. 01 IN EEN DEMOCRATIE HEBBEN ALLE BURGERS INSPRAAK DOORDAT ZE MOGEN GAAN STEMMEN. DAT IS

Nadere informatie

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat de opdracht krijgt de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

DE MOLEN opdrachtenkaart voorzijde: molen vroeger

DE MOLEN opdrachtenkaart voorzijde: molen vroeger DE MOLEN opdrachtenkaart voorzijde: molen vroeger Verdeel de opdrachten onder elkaar en ga op zoek naar het juiste antwoord op de voorzijde 4 Wat zijn de twee belangrijkste verschillen tussen de molen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen verkiezingen 14 oktober 2018

Veel gestelde vragen verkiezingen 14 oktober 2018 Veel gestelde vragen verkiezingen 14 oktober 2018 1) Hoe geef je een volmacht? Wat heeft u nodig? U heeft twee documenten nodig om een volmacht te geven: het volmachtformulier A95 waarmee u een volmacht

Nadere informatie

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg en Gotha, prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha),

Nadere informatie

VRAAG 2 In welke plaats landde Willem Frederik, Prins van Oranje, de latere koning Willem I na terugkeer van de Oranjes uit ballingschap?

VRAAG 2 In welke plaats landde Willem Frederik, Prins van Oranje, de latere koning Willem I na terugkeer van de Oranjes uit ballingschap? VRAAG 1 Charles Morgan diende evenals zijn oom Thomas Morgan de zaak van de Republiek. Tussen 1632 en zijn dood in 1642 was hij gouverneur van de vesting Bergen op Zoom. Uit welk deel van het Verenigd

Nadere informatie

Margaretha van York legt de eerste steen van de bibliotheek van de Predekheren. Zie ook Ghendtsche Tydinghen N 4 - pp.

Margaretha van York legt de eerste steen van de bibliotheek van de Predekheren. Zie ook Ghendtsche Tydinghen N 4 - pp. GENTSE MEMORIEDAGEN: 5-6 JANUARI. AANVULLINGEN 5 Januari 1337 Decreet op het vieren van Carnaval. Toen reeds... 5 Januari 1473 Margaretha van York legt de eerste steen van de bibliotheek van de Predekheren.

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1. dit is Joris. hij werkt in de her-berg. hij is blij en voert de kip-pen,

Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1. dit is Joris. hij werkt in de her-berg. hij is blij en voert de kip-pen, Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1 Ik wil vrij zijn! Joris = geel graaf = rood stad = blauw vrij = groen dit is Joris hij werkt in de her-berg hij is blij en voert de kip-pen,

Nadere informatie

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land.

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land. Naam: Wat vieren we op 15 november? Koningsdag Vroeger werd dit de feestdag van de dynastie genoemd. Het is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert. 1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK)

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) In het archeologisch beleidsplan van de gemeente Boekel wordt de begraafplaats beschreven als een

Nadere informatie

Art. 1.: De vereniging draagt de naam: Olympia Badmintonclub, vereniging zonder winstoogmerk, afgekort: "Olympia B.C.", v.z.w.

Art. 1.: De vereniging draagt de naam: Olympia Badmintonclub, vereniging zonder winstoogmerk, afgekort: Olympia B.C., v.z.w. Olympia Badmintonclub Vereniging zonder winstoogmerk Oogststraat 1A bus 6B 2600 Berchem Verenigingsnummer : 865787 Ondernemingsnummer : 433509034 Tel. : 03/440.34.19 e-mail : cornelis.vanlaer@skynet.be

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE STATUTEN

GECOÖRDINEERDE STATUTEN GECOÖRDINEERDE STATUTEN Statuten van de vzw Interdiocesane Dienst voor het Katholiek Godsdienstonderwijs zoals gewijzigd door de algemene vergadering op 11 september 2003. N. 4999 [S-C 46030] Interdiocesane

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling. Luchtfoto van het gebied met fases A, B, C

Verkeersafwikkeling. Luchtfoto van het gebied met fases A, B, C A B C Luchtfoto van het gebied met fases A, B, C Verkeersafwikkeling Ook de impact op mobiliteit voor dit project is onderzocht. Er wordt voldoende ondergrondse parking voorzien op niveaus -1 en -2 voor

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INLEIDING 9 GOED OM TE WETEN 13

INHOUDSOPGAVE INLEIDING 9 GOED OM TE WETEN 13 INLEIDING 9 GOED OM TE WETEN 13 HOOFDSTUK 1 DE VOORBEREIDING: OVER KANDIDATEN EN LIJSTEN 17 1.1 Het aantal raadsleden en schepenen 19 1. Hoeveel gemeenteraadsleden telt mijn gemeente? 19 2. Hoeveel schepenen

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

De Brugse brouwerswereld en de relatie brouwerij De Arend café Vlissinghe

De Brugse brouwerswereld en de relatie brouwerij De Arend café Vlissinghe De Brugse brouwerswereld en de relatie brouwerij De Arend café Vlissinghe I. Brouwnijverheid in middeleeuwen en ancien régime II. Brouwnijverheid 19 de en 20 ste eeuw III. Brouwerij De Arend/Aigle en de

Nadere informatie

Kijk er naar de film en noteer tijdens het kijken de namen van de karakters die een belangrijke rol spelen in de film en noteer een functie/beroep

Kijk er naar de film en noteer tijdens het kijken de namen van de karakters die een belangrijke rol spelen in de film en noteer een functie/beroep Filmverslag Geschiedenis Daens Filmverslag door N. 2167 woorden 10 juni 2014 5,5 33 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Kijk er naar de film en noteer tijdens het kijken de namen van de karakters

Nadere informatie

TWEEDE RONDE. VRAAG 4 In 1930 kreeg deze straat een nieuwe naam. Sindsdien heet ze officieel Hovenierssteeg. Hoe heette deze straat tot 1930?

TWEEDE RONDE. VRAAG 4 In 1930 kreeg deze straat een nieuwe naam. Sindsdien heet ze officieel Hovenierssteeg. Hoe heette deze straat tot 1930? VRAAG 1 De fortenlinie tussen Bergen op Zoom en Steenbergen speelde een belangrijke rol tijdens de belegering door Franse troepen in 1747. Welk fort werd als enige rechtstreeks door Franse troepen aangevallen.

Nadere informatie

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 Nieuwe Statuten De buitengewone Algemene Vergadering van de vereniging zonder winstgevend doel, Vereniging voor de Verenigde Naties,

Nadere informatie

Wenceslaus I van Luxemburg: Praag, 25 februari 1337 Luxemburg, 8 december 1383

Wenceslaus I van Luxemburg: Praag, 25 februari 1337 Luxemburg, 8 december 1383 Wenceslaus I van Luxemburg: Praag, 25 februari 1337 Luxemburg, 8 december 1383 Wenceslaus I was eerst graaf van Luxemburg en daarna hertog van Luxemburg, Brabant en Limburg. Graaf en Erfhertog van Luxemburg

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

Willem II van Holland:?, februari Hoogwoud, 28 januari 1256

Willem II van Holland:?, februari Hoogwoud, 28 januari 1256 Willem II van Holland:?, februari 1227 - Hoogwoud, 28 januari 1256 Willem II was graaf van Holland en Zeeland (1234-1256) en koning van het Heilige Roomse Rijk (1248-1256). Rooms-Duits (tegen-)koning Regeerperiode:

Nadere informatie

STEDEN- ONDERZOEK EXPERIENCE VALUE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN

STEDEN- ONDERZOEK EXPERIENCE VALUE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN STEDEN- ONDERZOEK EXPERIENCE VALUE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN OPZET OPZET Brandhome voerde in januari 2018 onderzoek naar de experience value van de Vlaamse provinciehoofdsteden (Brugge, Gent, Antwerpen,

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

Puzzel Historische ontwikkelingen parlementair stelsel

Puzzel Historische ontwikkelingen parlementair stelsel Puzzel Historische ontwikkelingen parlementair stelsel Korte omschrijving Tijdens deze werkvorm spelen leerlingen kwartet, waarbij de kaarten over historische ontwikkelingen en veranderingen van ons parlementaire

Nadere informatie

Werkbundel van BEZOEK AAN. Vluchten is van alle tijden

Werkbundel van BEZOEK AAN. Vluchten is van alle tijden Werkbundel van. BEZOEK AAN Vluchten is van alle tijden 2 Antwoorden bundel Red Star Line Zijn er mensen met jouw familienaam of de naam van iemand de je goed kent die met de Red Star Line naar Ellis Island

Nadere informatie

Werkbundel van BEZOEK AAN. Vluchtelingen van alle tijden

Werkbundel van BEZOEK AAN. Vluchtelingen van alle tijden Werkbundel van. BEZOEK AAN Vluchtelingen van alle tijden 2 Antwoorden bundel Telefooncellen Beluister de verhalen in de telefooncellen en verbind daarna de juiste personages met de overeenkomstige reden

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen 1 Naamsverklaring: Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefen(d)en, vb bakkers of wevers waren allemaal

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

Tot ziens, De Vrienden van het Ambacht Dudzele

Tot ziens, De Vrienden van het Ambacht Dudzele FAKE? Wat is echt en wat is vals? Wanneer gaat iets tot de historische canon behoren, of wanneer wordt het precies uitgespuwd als fake? Schitterende historische vervalsingen en hun verhalen, onwaarheden,

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van Willy Massin ( , 1915, )

Plaatsingslijst van het archief van Willy Massin ( , 1915, ) Plaatsingslijst van het archief van Willy Massin (1908-1911, 1915, 1924-1986) 117 (S/1987/087) Ludwine Soubry Martijn Vandenbroucke Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis 1989 INLEIDING Willy Massin

Nadere informatie

Frans Coeckelbergs ( )

Frans Coeckelbergs ( ) Frans Coeckelbergs (1859 1918) Frans Coeckelbergs werd in 1859 in het gehucht Achterheide (Heist-op-den- Berg) geboren. Zijn geboortehuis, hoeve De Kroon, staat er nog steeds. Als kind verhuisde hij naar

Nadere informatie

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION HET TERRACOTTALEGER & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO 23.12.16 23.04.17 PEDAGOGISCH DOSSIER 11-14 JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION + 3 2 4 2 2 4 WWW. T E R R A C O T 4 9 3 8 TA - L I E

Nadere informatie

VRAAG 3 Het voormalige gildehuis van de Bergse pottenbakkers staat op de splitsing van de Dubbelstraat en de Korte Dubbelstraat. Hoe heet dit pand?

VRAAG 3 Het voormalige gildehuis van de Bergse pottenbakkers staat op de splitsing van de Dubbelstraat en de Korte Dubbelstraat. Hoe heet dit pand? VRAAG 1 In 1747 voerde Isaac Kock, baron von Cronström het opperbevel over de verdediging van de stad Bergen op Zoom. Daarnaast was er ook de gouverneur van de vesting die verantwoordelijk was voor de

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ZITTING van 26 mei 2015 Aanwezig : MM. Mevr. Joske Vermeir, raadslid voorzitter; GEMEENTE Jan Couck, Pierre Van de Velde, Johan Deleu,

Nadere informatie

" Non - Stop " Seniorenwerking vnr - vzw

 Non - Stop  Seniorenwerking vnr - vzw laats : VOLLEZELE Naam wandeling : WALGRAEVEWANDELING Lengte wandeling : 7 km 300 meter Duur wandeling : 1 h 49 min Gemiddelde snelheid: 4 km/h Aard van de wegen : De wandeling loopt over betonwegjes en

Nadere informatie

PROJECT VLAAMSE MEESTERS MEER INTERNATIONALE BEZOEKERS MET INTERESSE IN DE VLAAMSE MEESTERS. VISITFLANDERS flemishmasters.com

PROJECT VLAAMSE MEESTERS MEER INTERNATIONALE BEZOEKERS MET INTERESSE IN DE VLAAMSE MEESTERS. VISITFLANDERS flemishmasters.com PROJECT VLAAMSE MEESTERS MEER INTERNATIONALE BEZOEKERS MET INTERESSE IN DE VLAAMSE MEESTERS VISITFLANDERS flemishmasters.com PROJECTDOELSTELLINGEN DOESTELLING 1 Het Vlaamse Meesters aanbod biedt binnen-

Nadere informatie

organiseert HEEMKUNDE ZONDAGEN

organiseert HEEMKUNDE ZONDAGEN Heemkunde Gouw Antwerpen vzw organiseert HEEMKUNDE ZONDAGEN Van zondag 2 juni zondag 30 juni 2019 stellen deelnemende heemkundige kringen in de provincie Antwerpen hun museum of documentatiecentrum open

Nadere informatie

Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging

Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging Peter François (Conservator AST Stad Halle) Wie ben ik? Historicus en musicoloog Conservator van een museum en medewerker van een

Nadere informatie

Tijdsband 1: algemene geschiedenis. Napoleon bouwt Antwerpen uit. Wereldoorlog I.

Tijdsband 1: algemene geschiedenis. Napoleon bouwt Antwerpen uit. Wereldoorlog I. Tijdsband 1: algemene geschiedenis Knip de vakjes uit langs de lichtgrijze lijntjes en kleef ze op de juiste plaats op de bijhorende blanco tijdsbalk. 1568 1585 1638 1648 1784 1808-1812 1815 1830 1914-1918

Nadere informatie

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Davidsfonds Wortegem-Petegem nodigt je uit op zaterdag 16 juni 2018 Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Met veel plezier nodigen wij jullie uit voor een culturele daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen! Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

36840 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE

36840 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE 36840 BELGISCH STAATSBLAD 27.07.2006 Ed. 2 MONITEUR BELGE TRADUCTION MINISTERE DE LA REGION WALLONNE [C 2006/202257] 7 JULI 2006. Omzendbrief betreffende de verkiezingen van de gemeenteraadsleden en de

Nadere informatie

Het Spaans Kasteel en Dampoortstation Dendermondse Spitaalpoort

Het Spaans Kasteel en Dampoortstation Dendermondse Spitaalpoort Het Spaans Kasteel en Dampoortstation Dendermondse Spitaalpoort Gent 19 Ook hier is er nog geen vuiltje aan de lucht. In de St Baafsabdij zijn de paters nog niks bewust wat Keizer Karel hen later zal aangedaan

Nadere informatie

Booms glorierijk verleden :

Booms glorierijk verleden : Booms glorierijk verleden : Gans de Rupelstreek was een groot industriegebied. De baksteennijverheid en alle aanverwante industrieën bezorgde werk aan duizenden families. Over deze tak bestaat veel opzoekingsmateriaal.

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN OVERZICHT GEBIED 2014 Luchtfoto HISTORISCHE KAARTEN 1536 Kaart stadsbrand 1557 Kaart Jacob van Deventer 1581 Kaart Braun en Hogenberg 1654 Kaart

Nadere informatie

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu Overzicht daguitstappen voor groepen 1. Dagje Ename 2. Dagje Oudenaarde 3. Geschiedenis met een natje 4. Voor en achter de schermen Voormiddag Lunch Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote'

Nadere informatie

STATUTEN JEUGDRAAD DE HAAN

STATUTEN JEUGDRAAD DE HAAN STATUTEN JEUGDRAAD DE HAAN Hoofdstuk 1 : Benaming, erkenning en doelstelling Titel 1 : benaming en erkenning Art. 1 Art. 2 Onder de benaming Jeugdraad De Haan wordt in De Haan een jeugdraad opgericht.

Nadere informatie

Voorbereidende les bij:

Voorbereidende les bij: Voorbereidende les bij: 1 U heeft een bezoek aan de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief gepland. Wij verheugen ons op uw komst, u bent van harte welkom! Om uw bezoek aan het Nationaal

Nadere informatie

Voer hier uw titel in

Voer hier uw titel in Voer hier uw titel in Voer hier uw tekst in op niveau 1 Tweede niveau Voer Provincie- hier uw en titel in gemeenteraadsverkiezingen Voer hier uw tekst in op niveau 1 Zondag Tweede 14 niveau oktober 2012

Nadere informatie

den AST Meiboom 16 1500 Halle Omvat het stadsarchief, het streekmuseum ( het vroegere Zuidwestbrabants museum) en de toerismeambtenaar

den AST Meiboom 16 1500 Halle Omvat het stadsarchief, het streekmuseum ( het vroegere Zuidwestbrabants museum) en de toerismeambtenaar den AST Meiboom 16 1500 Halle Omvat het stadsarchief, het streekmuseum ( het vroegere Zuidwestbrabants museum) en de toerismeambtenaar Bewaargeving vs. schenking SCHENKING = je schenkt je collectie aan

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Notulen Zitting van 8 januari 2019

Notulen Zitting van 8 januari 2019 Gemeenteraad Notulen Zitting van 8 januari 2019 Samenstelling Aanwezig de heer Carl De Bie, voorzitter gemeenteraad; de heer Luc Vleugels, burgemeester; de heer Jan Moons, schepen; de heer David Geerts,

Nadere informatie

Uittreksel uit het verslag van de algemene vergadering van 11 april 2008. Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam Zevenbunder.

Uittreksel uit het verslag van de algemene vergadering van 11 april 2008. Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam Zevenbunder. vzw Zevenbunder, NIEUWE STATUTEN Uittreksel uit het verslag van de algemene vergadering van 11 april 2008 De statuten van de vzw worden gewijzigd door de volledige vervanging van de teksten, zoals gepubliceerd

Nadere informatie

Verslag gemeenteraad

Verslag gemeenteraad Verslag gemeenteraad 0/01/013 1. Opening, opmerkingen bij de notulen vorige gemeenteraad en loting van een voorstemmer. De gemeenteraad wordt officieel geopend door de burgemeester. Een voorstemmer wordt

Nadere informatie

Deel 4 D1 Brabantdam

Deel 4 D1 Brabantdam Deel 4 D1 Brabantdam In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november 2016 (alleen het gesproken woord geldt) Dames en heren, Welkom, wat goed u allen weer te zien. Allereerst veel dank aan de Commissaris, dat wij hier vandaag

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 11

Inhoudsopgave. Inleiding... 11 Inhoudsopgave Inleiding... 11 Hoofdstuk 1 De voorbereiding: over kandidaten en lijsten... 13 1.1. Het aantal raadsleden en schepenen... 13 1. Hoeveel gemeenteraadsleden telt mijn gemeente?... 13 2. Hoeveel

Nadere informatie

Debat: Allemaal naar het stemlokaal

Debat: Allemaal naar het stemlokaal Debat: Allemaal naar het stemlokaal Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan aan de slag met de ontwikkeling van het stemrecht sinds 1848. Iedere leerling krijgt een kaartje met daarop een historisch

Nadere informatie

Resultaten voor Brussels Gewest Ongevallen Gezondheidsenquête, België, 1997

Resultaten voor Brussels Gewest Ongevallen Gezondheidsenquête, België, 1997 6.10.1. Inleiding De term ongeval kan gedefinieerd worden als 'elk onverwacht en plots voorval dat schade berokkent of gevaar oplevert (dood, blessures,...) of als ' een voorval dat onafhankelijk van de

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen in Neerpelt

Gemeenteraadsverkiezingen in Neerpelt Gemeenteraadsverkiezingen in Neerpelt In oktober is het weer zover. Volgens de huidige kieswet dienen op de tweede zondag van oktober alle inwoners die Belg zijn, door geboorte of door naturalisatie, tenminste

Nadere informatie

Princelijke Vierschaar

Princelijke Vierschaar Het huis beneden aan de trap aan de linkerkant was vroeger de herberg t Schaeck, het schepenhuis van de Princelijke Vierschaar. Deze Princelijke Vierschaar groepeerde enkele lenen in de omgeving en ressorteerde

Nadere informatie

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442 Johanna van Polanen is pas 11 jaar als ze trouwt. Dit komt doordat haar familie een verstandshuwelijk sluit. Ontvang 100 florijnen. 1403 Engelbrecht de Eerste van Nassau trouwt met Johanna van Polanen.

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken D e geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. 9 maanden kijk je er naar uit en natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg Gent 22a afgebroken De verdwenen Kromsteeg Hoek Cataloniestraat met de Veldstraat heden en verleden www.sint-pietersdorp.be Kaart van 1825 rond de St Niklaaskerk

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

Statuten ADVIESORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne

Statuten ADVIESORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Statuten ADVIESORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat de opdracht krijgt de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren,

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren, Toespraak Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie over dementie 9 mei 2016 Dames en heren, Kijk om u heen. U ziet portretten van mensen met dementie. Ze zijn gemaakt door de kunstenaar Herman

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Resultaten voor België Ongevallen Gezondheidsenquête, België, 1997

Resultaten voor België Ongevallen Gezondheidsenquête, België, 1997 6.10.1. Inleiding De term ongeval kan gedefinieerd worden als 'elk onverwacht en plots voorval dat schade berokkent of gevaar oplevert (dood, blessures,...) of als ' een voorval dat onafhankelijk van de

Nadere informatie

Gemeentesecretaris : Gabriël Acke Afwezig of verontschuldigd : Reinhart Madoc

Gemeentesecretaris : Gabriël Acke Afwezig of verontschuldigd : Reinhart Madoc Verslag van de Gemeenteraad Jabbeke openbare vergadering van 1 januari 2001. Aanwezig : Burgemeester - Voorzitter : Roland VERLEYE Raadsleden: LIEVENS Georges, MONTEYNE Jacques, DEBOEL Marc, VAN OVENBERGHE

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

VERSLAG ERFGOEDTENTOONSTELLING VERKIEZINGEN TOEN RAADZAAL GEMEENTEHUIS ZONHOVEN ZONDAG 22 APRIL 2018 Verslag Guy Rutten

VERSLAG ERFGOEDTENTOONSTELLING VERKIEZINGEN TOEN RAADZAAL GEMEENTEHUIS ZONHOVEN ZONDAG 22 APRIL 2018 Verslag Guy Rutten VERSLAG ERFGOEDTENTOONSTELLING VERKIEZINGEN TOEN RAADZAAL GEMEENTEHUIS ZONHOVEN ZONDAG 22 APRIL 2018 Verslag Guy Rutten Al jaren richt de Koninklijke Heemkundekring Zonhoven vzw een tentoonstelling in

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 24 juni 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 24 juni 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 24 juni 2016 Besluit B-punt GOEDGEKEURD Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

Vormgeving: Brein Boerderei (Eline Mechielsen) Inhoud: HCO (Wessel Stet en Fabienne Peters)

Vormgeving: Brein Boerderei (Eline Mechielsen) Inhoud: HCO (Wessel Stet en Fabienne Peters) 2 Vormgeving: Brein Boerderei (Eline Mechielsen) Inhoud: HCO (Wessel Stet en Fabienne Peters) Wat kom je te weten? JOUW SCHOOL STAAT OP EEN EEUWENOUDE PLEK. WAT SPEELDE ZICH DAAR 800 JAAR GELEDEN AF? FLORIS

Nadere informatie

Reglement goedgekeurd door de Gemeenteraad in openbare zitting van 15/12/2014.

Reglement goedgekeurd door de Gemeenteraad in openbare zitting van 15/12/2014. REGLEMENT HOUDENDE DE GEDEELTELIJKE TERUGBETALING VAN DE GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN OP DE ONROERENDE VOORHEFFING VOOR EEN NIEUW AANGESCHAFTE OF GEBOUWDE WONING TE SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE Reglement goedgekeurd

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 december 2015

college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 december 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 december 2015 Besluit GOEDGEKD B-punt samen leven Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester de heer Koen Kennis,

Nadere informatie

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110 DE EN HAAR WINDVAAN De Koepoort, afgebroken in 1864, was niet de eerste poort van die naam doch de tweede. In gaf Hertog verlof aan de stad Leiden tot het optrekken van muren en poorten rondom de stad.

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Nederland in de 19e eeuw

Werkstuk Geschiedenis Nederland in de 19e eeuw Werkstuk Geschiedenis Nederland in de 19e eeuw Werkstuk door een scholier 2435 woorden 22 januari 2005 6 108 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud: Hoofdvragen: 1: Wat veranderde er in de 19e Eeuw met

Nadere informatie

Eindelijk... de regering!

Eindelijk... de regering! Gerwin De Decker Eindelijk, we hebben een regering! Zo staat het in de krant. Maar wat betekent dat eigenlijk? Daar gaat dit krantje over. Een regering? Bij jou thuis regelen je mama of papa alles. Ze

Nadere informatie

Bezoek aan het Kasteel d'ursel in Hingene, de tentoonstelling "Winters in Brussel" en het kasteel Cortewalle in Beveren op 28 augustus 2018.

Bezoek aan het Kasteel d'ursel in Hingene, de tentoonstelling Winters in Brussel en het kasteel Cortewalle in Beveren op 28 augustus 2018. VERSLAG Bezoek aan het Kasteel d'ursel in Hingene, de tentoonstelling "Winters in Brussel" en het kasteel Cortewalle in Beveren op 28 augustus 2018. Georganiseerd door de Historische Woonsteden in samenwerking

Nadere informatie

Jeugdwerk Ondersteunen in Sint-Niklaas vzw

Jeugdwerk Ondersteunen in Sint-Niklaas vzw Jeugdwerk Ondersteunen in Sint-Niklaas vzw TITEL I - BENAMING, ZETEL, DOEL EN DUUR Artikel 1 De vereniging is opgericht als gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm zoals

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. houdende vaststelling van het wapen en de vlag van de provincies, gemeenten en districten. Stuk 1070 (2006-2007) Nr.

ONTWERP VAN DECREET. houdende vaststelling van het wapen en de vlag van de provincies, gemeenten en districten. Stuk 1070 (2006-2007) Nr. Stuk 1070 (2006-2007) Nr. 1 Zitting 2006-2007 18 januari 2007 ONTWERP VAN DECREET houdende vaststelling van het wapen en de vlag van de provincies, gemeenten en districten 2700 LEE Stuk 1070 (2006-2007)

Nadere informatie

Parochiearchieven? Het bewaren waard!

Parochiearchieven? Het bewaren waard! Parochiearchieven? Het bewaren waard! Parochiearchieven? Het bewaren waard! 1. Waarom moet ik het archief van mijn parochie bewaren? Parochiearchieven verdienen om meer dan één reden onze zorg. Allereerst

Nadere informatie

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015.

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 557 van ANN BRUSSEEL datum: 9 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toelatingsexamen arts en tandarts -

Nadere informatie