VRAAG 3 Het voormalige gildehuis van de Bergse pottenbakkers staat op de splitsing van de Dubbelstraat en de Korte Dubbelstraat. Hoe heet dit pand?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAAG 3 Het voormalige gildehuis van de Bergse pottenbakkers staat op de splitsing van de Dubbelstraat en de Korte Dubbelstraat. Hoe heet dit pand?"

Transcriptie

1

2 VRAAG 1 In 1747 voerde Isaac Kock, baron von Cronström het opperbevel over de verdediging van de stad Bergen op Zoom. Daarnaast was er ook de gouverneur van de vesting die verantwoordelijk was voor de verdediging van de stad zelf. Welke Duitse prins oefende deze functie uit.

3 VRAAG 2 Op 29 maart 1814 aanvaardde een vergadering van notabelen een nieuwe grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. De volgende dag werd Willem I als Koning der Nederlanden ingehuldigd. Wie leidde deze vergadering?

4 VRAAG 3 Het voormalige gildehuis van de Bergse pottenbakkers staat op de splitsing van de Dubbelstraat en de Korte Dubbelstraat. Hoe heet dit pand?

5 VRAAG 4 In de wijk Meilust-Zuid ligt een straat die herinnert aan uitbreidingsplannen van de stad in de jaren dertig. De straatnamen werden gekozen rond een thema. Welk thema had het toenmalige gemeentebestuur voor deze wijk in gedachte? [a.] Indonesische eilanden [b.] Dichters [c.] Componisten [d.] Zeehelden

6 VRAAG 5 Het aanzien van de eerste heer van Bergen op Zoom, Gerard van Wezemaal, steeg enorm door zijn rol in deze veldslag, die de hertog van Brabant de titel hertog van Limburg opleverde. Bij welk dorp in de omgeving van Keulen werd de tegenstander verslagen?

7 VRAAG 6 Hij was bijna veertig jaar dirigent en muzikaal leider van de Bergse Operette Vereniging BOV. Hoe heette hij?

8 VRAAG 7 Deze Bergse familie was oorspronkelijk bakker van beroep. Vanuit deze achtergrond ontwikkelde zij diverse industriële activiteiten, zoals de stoommeelfabriek De Schelde en activiteiten in de suikerindustrie. Hoe heette deze familie?

9 VRAAG 8 Deze oppervlaktemaat omvat in het markiezaat van Bergen op Zoom 300 roeden, in andere streken slechts 130 roeden. Welke maat wordt hier bedoeld?

10 VRAAG 9 In de middeleeuwen kenden de Nederlanden verschillende tijdstippen om het nieuwe jaar te laten beginnen. De overgang kon onder andere plaatsvinden in de zogenaamde Paasstijl en de Kerststijl. Op welke kerkelijke feestdag begon in Vlaanderen en Brabant volgens de Paasstijl het nieuwe jaar? [a.] Palmzondag [c.] Goede Vrijdag [b.] Witte Donderdag [d.] Beloken Pasen

11 VRAAG 10 Vertaal in het Nederlands: meroets.

12 VRAAG 11 Dit boek is misschien wel het bekendste werk van Erasmus. Het verscheen in 1520 en werd mogelijk de eerste bestseller ooit. In dit boek worden de Bergenaren Jacobus Battus en Willem Coelgenen genoemd. Hoe luidde de titel van dit boek?

13 VRAAG 12 Mede door toedoen van de zuinigheid van deze wethouder verslechterde aan het einde van de 19e eeuw de toestand van het openbaar onderwijs in de stad en kreeg het speciaal onderwijs de overhand. Hoe heette deze wethouder?

14 VRAAG 13 Tussen 1924 en 1929 was hij burgemeester van Bergen op Zoom. In deze periode kwam het gemeentebestuur in opspraak door een affaire waarbij de gemeenteontvanger van verduistering beschuldigd werd. Hoe heette deze burgemeester? [a.] Hulshof [b.] Mathon [c.] Van Hasselt [d.] Stulemeijer

15 VRAAG 14 In 1461 kwamen op initiatief van Jan metten lippen en zijn vrouw Margaretha de Saint Simon enige zusters franciscanessen van de congregatie van Zepperen vanuit Hasselt naar Bergen op Zoom om een slotklooster te stichten. Hoe heette dit klooster?

16 VRAAG 15 Welke voetbalclub is de oudste van West-Brabant?

17 EINDE DERDE RONDE

18 3e tussenronde

19 DERDE THEMARONDE: FILMVRAAG 2

20 VRAAG 1 In welke straat ligt de ingang van de fabriek, die u in de film ziet?

21 VRAAG 2 Hoe heette deze fabriek?

22 VRAAG 3 Uit welke koperslagerij komt deze haardenfabriek voort?

23 VRAAG 4 In welk jaar is de fabriek gesloten?

24 EINDE DERDE THEMARONDE

25 Antwoorden 3e ronde

26 ANTWOORDEN

27 VRAAG 1 In 1747 voerde Isaac Kock, baron von Cronström het opperbevel over de verdediging van de stad Bergen op Zoom. Daarnaast was er ook de gouverneur van de vesting die verantwoordelijk was voor de verdediging van de stad zelf. Welke Duitse prins oefende deze functie uit.

28 VRAAG 1 In 1747 voerde Isaac Kock, baron von Cronström het opperbevel over de verdediging van de stad Bergen op Zoom. Daarnaast was er ook de gouverneur van de vesting die verantwoordelijk was voor de verdediging van de stad zelf. Welke Duitse prins oefende deze functie uit. Willem Lodewijk von Hessen-Philipsthal ( ). (Von Saksen-Hildburghausen voerde het bevel over de linie Bergen op Zoom-Steenbergen)

29 VRAAG 2 Op 29 maart 1814 aanvaardde een vergadering van notabelen een nieuwe grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. De volgende dag werd Willem I als Koning der Nederlanden ingehuldigd. Wie leidde deze vergadering?

30 VRAAG 2 Op 29 maart 1814 aanvaardde een vergadering van notabelen een nieuwe grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. De volgende dag werd Willem I als Koning der Nederlanden ingehuldigd. Wie leidde deze vergadering? Gijsbert Karel van Hogendorp ( )

31 VRAAG 3 Het voormalige gildehuis van de Bergse pottenbakkers staat op de splitsing van de Dubbelstraat en de Korte Dubbelstraat. Hoe heet dit pand?

32 VRAAG 3 Het voormalige gildehuis van de Bergse pottenbakkers staat op de splitsing van de Dubbelstraat en de Korte Dubbelstraat. Hoe heet dit pand? Cauwenburgh

33 VRAAG 4 In de wijk Meilust-Zuid ligt een straat die herinnert aan uitbreidingsplannen van de stad in de jaren dertig. De straatnamen werden gekozen rond een thema. Welk thema had het toenmalige gemeentebestuur voor deze wijk in gedachte? [a.] Indonesische eilanden [b.] Dichters [c.] Componisten [d.] Zeehelden

34 VRAAG 4 In de wijk Meilust-Zuid ligt een straat die herinnert aan uitbreidingsplannen van de stad in de jaren dertig. De straatnamen werden gekozen rond een thema. Welk thema had het toenmalige gemeentebestuur voor deze wijk in gedachte? [a.] Indonesische eilanden [b.] Dichters [c.] Componisten [d.] Zeehelden

35 VRAAG 5 Het aanzien van de eerste heer van Bergen op Zoom, Gerard van Wezemaal, steeg enorm door zijn rol in deze veldslag, die de hertog van Brabant de titel hertog van Limburg opleverde. Bij welk dorp in de omgeving van Keulen werd de tegenstander verslagen?

36 VRAAG 5 Het aanzien van de eerste heer van Bergen op Zoom, Gerard van Wezemaal, steeg enorm door zijn rol in deze veldslag, die de hertog van Brabant de titel hertog van Limburg opleverde. Bij welk dorp in de omgeving van Keulen werd de tegenstander verslagen? Wörringen of Woeringen (5 juni 1288)

37 VRAAG 6 Hij was bijna veertig jaar dirigent en muzikaal leider van de Bergse Operette Vereniging BOV. Hoe heette hij?

38 VRAAG 6 Hij was bijna veertig jaar dirigent en muzikaal leider van de Bergse Operette Vereniging BOV. Hoe heette hij? Piet Kats ( )

39 VRAAG 7 Deze Bergse familie was oorspronkelijk bakker van beroep. Vanuit deze achtergrond ontwikkelde zij diverse industriële activiteiten, zoals de stoommeelfabriek De Schelde en activiteiten in de suikerindustrie. Hoe heette deze familie?

40 VRAAG 7 Deze Bergse familie was oorspronkelijk bakker van beroep. Vanuit deze achtergrond ontwikkelde zij diverse industriële activiteiten, zoals de stoommeelfabriek De Schelde en activiteiten in de suikerindustrie. Hoe heette deze familie? Daverveldt

41 VRAAG 8 Deze oppervlaktemaat omvat in het markiezaat van Bergen op Zoom 300 roeden, in andere streken slechts 130 roeden. Welke maat wordt hier bedoeld?

42 VRAAG 8 Deze oppervlaktemaat omvat in het markiezaat van Bergen op Zoom 300 roeden, in andere streken slechts 130 roeden. Welke maat wordt hier bedoeld? Gemet (4200 m 2 )

43 VRAAG 9 In de middeleeuwen kenden de Nederlanden verschillende tijdstippen om het nieuwe jaar te laten beginnen. De overgang kon onder andere plaatsvinden in de zogenaamde Paasstijl en de Kerststijl. Op welke kerkelijke feestdag begon in Vlaanderen en Brabant volgens de Paasstijl het nieuwe jaar? [a.] Palmzondag [c.] Goede Vrijdag [b.] Witte Donderdag [d.] Beloken Pasen

44 VRAAG 9 In de middeleeuwen kenden de Nederlanden verschillende tijdstippen om het nieuwe jaar te laten beginnen. De overgang kon onder andere plaatsvinden in de zogenaamde Paasstijl en de Kerststijl. Op welke kerkelijke feestdag begon in Vlaanderen en Brabant volgens de Paasstijl het nieuwe jaar? [a.] Palmzondag [c.] Goede Vrijdag [b.] Witte Donderdag [d.] Beloken Pasen

45 VRAAG 10 Vertaal in het Nederlands: meroets.

46 VRAAG 10 Vertaal in het Nederlands: meroets. Hartstikke gek

47 VRAAG 11 Dit boek is misschien wel het bekendste werk van Erasmus. Het verscheen in 1520 en werd mogelijk de eerste bestseller ooit. In dit boek worden de Bergenaren Jacobus Battus en Willem Coelgenen genoemd. Hoe luidde de titel van dit boek?

48 VRAAG 11 Dit boek is misschien wel het bekendste werk van Erasmus. Het verscheen in 1520 en werd mogelijk de eerste bestseller ooit. In dit boek worden de Bergenaren Jacobus Battus en Willem Coelgenen genoemd. Hoe luidde de titel van dit boek? Antibarbari of Liber Antibarbarorum

49 VRAAG 12 Mede door toedoen van de zuinigheid van deze wethouder verslechterde aan het einde van de 19e eeuw de toestand van het openbaar onderwijs in de stad en kreeg het speciaal onderwijs de overhand. Hoe heette deze wethouder?

50 VRAAG 12 Mede door toedoen van de zuinigheid van deze wethouder verslechterde aan het einde van de 19e eeuw de toestand van het openbaar onderwijs in de stad en kreeg het speciaal onderwijs de overhand. Hoe heette deze wethouder? J. Somers

51 VRAAG 13 Tussen 1924 en 1929 was hij burgemeester van Bergen op Zoom. In deze periode kwam het gemeentebestuur in opspraak door een affaire waarbij de gemeenteontvanger van verduistering beschuldigd werd. Hoe heette deze burgemeester? [a.] Hulshof [b.] Mathon [c.] Van Hasselt [d.] Stulemeijer

52 VRAAG 13 Tussen 1924 en 1929 was hij burgemeester van Bergen op Zoom. In deze periode kwam het gemeentebestuur in opspraak door een affaire waarbij de gemeenteontvanger van verduistering beschuldigd werd. Hoe heette deze burgemeester? [a.] Hulshof [b.] Mathon [c.] Van Hasselt [d.] Stulemeijer

53 VRAAG 14 In 1461 kwamen op initiatief van Jan metten lippen en zijn vrouw Margaretha de Saint Simon enige zusters franciscanessen van de congregatie van Zepperen vanuit Hasselt naar Bergen op Zoom om een slotklooster te stichten. Hoe heette dit klooster?

54 VRAAG 14 In 1461 kwamen op initiatief van Jan metten lippen en zijn vrouw Margaretha de Saint Simon enige zusters franciscanessen van de congregatie van Zepperen vanuit Hasselt naar Bergen op Zoom om een slotklooster te stichten. Hoe heette dit klooster? Sint Margriete in het dal van Josaphat

55 VRAAG 15 Welke voetbalclub is de oudste van West-Brabant?

56 VRAAG 15 Welke voetbalclub is de oudste van West-Brabant? DOSKO, (Door Ons Samenspel Komt Overwinning)

57 EINDE ANTWOORDEN DERDE RONDE

58 Antwoorden 3e themaronde

59 ANTWOORDEN DERDE THEMARONDE: FILMVRAAG 2

60 VRAAG 1 In welke straat ligt de ingang van de fabriek, die u in de film ziet?

61 VRAAG 1 In welke straat ligt de ingang van de fabriek, die u in de film ziet? Moerstraatsebaan (of nu Ravelstraat)

62 VRAAG 2 Hoe heette deze fabriek?

63 VRAAG 2 Hoe heette deze fabriek? H.C. Beckers IJzergieterij en Kachelfabriek Sint Jozef

64 VRAAG 3 Uit welke koperslagerij komt deze haardenfabriek voort?

65 VRAAG 3 Uit welke koperslagerij komt deze haardenfabriek voort? Koperslagerij Pilaar

66 VRAAG 4 In welk jaar is de fabriek gesloten?

67 VRAAG 4 In welk jaar is de fabriek gesloten? 1970

68 EINDE ANTWOORDEN DERDE THEMARONDE

VRAAG 2 In welke plaats landde Willem Frederik, Prins van Oranje, de latere koning Willem I na terugkeer van de Oranjes uit ballingschap?

VRAAG 2 In welke plaats landde Willem Frederik, Prins van Oranje, de latere koning Willem I na terugkeer van de Oranjes uit ballingschap? VRAAG 1 Charles Morgan diende evenals zijn oom Thomas Morgan de zaak van de Republiek. Tussen 1632 en zijn dood in 1642 was hij gouverneur van de vesting Bergen op Zoom. Uit welk deel van het Verenigd

Nadere informatie

TWEEDE RONDE. VRAAG 4 In 1930 kreeg deze straat een nieuwe naam. Sindsdien heet ze officieel Hovenierssteeg. Hoe heette deze straat tot 1930?

TWEEDE RONDE. VRAAG 4 In 1930 kreeg deze straat een nieuwe naam. Sindsdien heet ze officieel Hovenierssteeg. Hoe heette deze straat tot 1930? VRAAG 1 De fortenlinie tussen Bergen op Zoom en Steenbergen speelde een belangrijke rol tijdens de belegering door Franse troepen in 1747. Welk fort werd als enige rechtstreeks door Franse troepen aangevallen.

Nadere informatie

Willem II van Holland:?, februari Hoogwoud, 28 januari 1256

Willem II van Holland:?, februari Hoogwoud, 28 januari 1256 Willem II van Holland:?, februari 1227 - Hoogwoud, 28 januari 1256 Willem II was graaf van Holland en Zeeland (1234-1256) en koning van het Heilige Roomse Rijk (1248-1256). Rooms-Duits (tegen-)koning Regeerperiode:

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

Victor Emanuel II van Italië: Turijn, 14 maart Rome, 9 januari 1878

Victor Emanuel II van Italië: Turijn, 14 maart Rome, 9 januari 1878 Victor Emanuel II van Italië: Turijn, 14 maart 1820 - Rome, 9 januari 1878 Victor Emanuel II (Vittorio Emanuele Maria Alberto Eugenio Ferdinando Tommaso ); was koning van Sardinië vanaf 1849, en hij verkreeg

Nadere informatie

Het gehucht Oude Molen, voorheen Halstersche Molen, in de krant

Het gehucht Oude Molen, voorheen Halstersche Molen, in de krant Het gehucht Oude Molen, voorheen Halstersche Molen, in de krant 2017: 15 jarig bestaan van de ondernemersvereniging Oude Molen Ondernemerszin en handel was er al veel langer in het voormalige gehucht Oude

Nadere informatie

Raadsels rondom de Wouwse Poort

Raadsels rondom de Wouwse Poort Raadsels rondom de Wouwse Poort Oorspronkelijk: Werkgroep Stadsarcheologie Steenbergen C. van Terheyden en C. Mol, Steenbergen Heruitgave met oorspronkelijke tekst en afbeeldingen Raadsels rond de Wouwse

Nadere informatie

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen De Brabantse Wal Verbelgd, niet verbolgen Mattemburgh 14 1. Mattemburgh 2. Lindonk 3. Groot Molenbeek 4. Lievensberg 5. Bieduinenhof 6. Zoomland 7. Boslust 8. Wouwsche Plantage 9. Groote Meer 10. Putsche

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

OTMV bij de Brabant Stoet

OTMV bij de Brabant Stoet OTMV bij de Brabant Stoet Op zondagmiddag 16 september 2018 trok door de historische binnenstad van Bergen op Zoom de Brabant Stoet. Dit was de grootste optocht die er ooit in Brabant is georganiseerd.

Nadere informatie

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool.

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. Onder leiding van pastoor Van de Pavoort werden er op een perceel grond naast de kerk 2 scholen gebouwd voor de kinderen uit de nieuwe parochie. Zoals gebruikelijk

Nadere informatie

Bijlage A BN/De Stem 18.05.1999 Bijlage B NRC 07.07.1893

Bijlage A BN/De Stem 18.05.1999 Bijlage B NRC 07.07.1893 Bijlage A BN/De Stem 18.05.1999 Bijlage B NRC 07.07.1893 Bijlage D1 Plattegrond 1832-1890. Plattegrond van de vesting Bergen op Zoom, 1832. Moderne natekening, ca. 1950. Hierop in dikke lijnen de bij de

Nadere informatie

De Bredase huisarts T. Gori en de predikant ds. Berkelbach van der Sprenkel uitten de wens

De Bredase huisarts T. Gori en de predikant ds. Berkelbach van der Sprenkel uitten de wens Het begon in 1819. Op initiatief van drie vooraanstaande katholieken uit Breda, Mr. L. Ingenhousz, Mr. F.J. Hoppenbrouwers en J.P. Eeltiens, werd een Stichting in het leven geroepen ten behoeve van noodlijdende

Nadere informatie

Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888

Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888 Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888 Ook bekend als Willem I (volledige naam: Willem Frederik Lodewijk, Duits: Wilhelm Friedrich Ludwig) van het Huis Hohenzollern, was

Nadere informatie

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog In welk jaar publiceerde Luther zijn 95 stellingen? Welke Frans-Zwitserse hervormer kreeg veel aanhang in de Nederlanden? Welke vrede bepaalde, dat de vorst de religie van zijn volk bepaalt? 1517 Calvijn

Nadere informatie

DE VOLLE MIDDELEEUWEN ( )

DE VOLLE MIDDELEEUWEN ( ) Page 1 of 7 DE VOLLE MIDDELEEUWEN (900-1300) Deel 1: 900-1100 Het ontstaan van graafschappen, hertogdommen en het Hollandse Huis In de nadagen van het Karolingische Rijk worden we geteisterd door de Noormannen,

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442 Johanna van Polanen is pas 11 jaar als ze trouwt. Dit komt doordat haar familie een verstandshuwelijk sluit. Ontvang 100 florijnen. 1403 Engelbrecht de Eerste van Nassau trouwt met Johanna van Polanen.

Nadere informatie

I M A G O en V E R L A N G E N... COMMUNICEREN over SCHELDE VESTE..

I M A G O en V E R L A N G E N... COMMUNICEREN over SCHELDE VESTE.. I M A G O en V E R L A N G E N.. COMMUNICEREN over SCHELDE VESTE.. OERKRACHT VAN HET W A T E R Pitch BERGEN Pitch op BERGEN ZOOM op SCHELDE ZOOM SCHELDE VESTE VESTE 10 10 oktober 2011 Oerkracht van het

Nadere informatie

Lijn 311a Lijn 315a. Lijn 311b Lijn 315b. van Amsterdam CS naar Marken van Amsterdam CS naar Monnickendam

Lijn 311a Lijn 315a. Lijn 311b Lijn 315b. van Amsterdam CS naar Marken van Amsterdam CS naar Monnickendam Lijnnummer 311 311 311 315 311 315 311 315 311 Ritnummer 1001 1003 1005 1007 1009 1011 1013 1015 1017 Amsterdam, CS IJsei V 05 59 06 29 06 59 07 14 07 29 07 44 07 59 08 14 08 29 Amsterdam, Prins Hendrikkade

Nadere informatie

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705 Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni 1640 - aldaar, 5 mei 1705 Leopold I (Leopold Ignatius Joseph Balthasar Felician; Hongaars: I. Lipót), was bijna een halve eeuw heerser als Rooms-Duitse keizer, koning van

Nadere informatie

april Mededelingenblad 04 jaargang 46

april Mededelingenblad 04 jaargang 46 april 2019 - Mededelingenblad 04 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' Sint-Oedenrode Uitnodiging voor: maandag 01 april: heem-natuur dinsdag 16 april: heem Vooruitblik voor: zondag 05 mei:

Nadere informatie

Geachte heer De Koning, mevrouw De Koning-Ensinck op Kemna en familie, leden van de gemeenteraad en college, dames en heren,

Geachte heer De Koning, mevrouw De Koning-Ensinck op Kemna en familie, leden van de gemeenteraad en college, dames en heren, Toespraak door de Commissaris van de Koningin in Limburg bij gelegenheid van de beëdiging van de heer De Koning tot burgemeester van de gemeente Gennep op 2 juni 2012 Geachte heer De Koning, mevrouw De

Nadere informatie

Gulpen-Wittem, Auteur IDTG Portefeuillehouder R. Verhoeven Bijlagen 3 Afdeling ID Ons Kenmerk

Gulpen-Wittem, Auteur IDTG Portefeuillehouder R. Verhoeven Bijlagen 3 Afdeling ID Ons Kenmerk RAADSVOORSTEL Nr. ID /037 Aan de Raad van de gemeente Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem, 30-07-2007 Auteur IDTG Portefeuillehouder R. Verhoeven Bijlagen 3 Afdeling ID Ons Kenmerk ONDERWERP: Straatnaamgeving

Nadere informatie

Wervershoof, het mooiste dorpje aan de rand van t IJsselmeer.

Wervershoof, het mooiste dorpje aan de rand van t IJsselmeer. Wervershoof, het mooiste dorpje aan de rand van t IJsselmeer. Daar zijn we het uiteraard allemaal over eens! Maar wat weten we nu eigenlijk van dat mooiste dorpje aan de rand van het IJsselmeer? Test uw

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Wervershoof, het mooiste dorpje aan de rand van t IJsselmeer.

Wervershoof, het mooiste dorpje aan de rand van t IJsselmeer. Wervershoof, het mooiste dorpje aan de rand van t IJsselmeer. Daar zijn we het uiteraard allemaal over eens! Maar wat weten we nu eigenlijk van dat mooiste dorpje aan de rand van het IJsselmeer? Test uw

Nadere informatie

Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780

Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780 Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780 Maria Theresia van Oostenrijk, (Hongaars: Mária Terézia, Kroatisch: Marija Terezija), was regerend aartshertogin

Nadere informatie

BOUWEN MET JACQUES HURKS

BOUWEN MET JACQUES HURKS BOUWEN MET JACQUES HURKS Dit jaar is het veertig jaar geleden dat architect Jacques Hurks stierf. Hurks woonde het grootste deel van zijn leven in Roosendaal. Reden om hem te gedenken met een tentoonstelling

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 308 Wet van 9 juli 2014 tot wijziging van de Wet algemene regels herindeling in verband met het opnemen van een regeling inzake de gevolgen van

Nadere informatie

De fabriek van Carp aan de Kanaaldijk N.W. Hier heeft vanaf ca tot ca het Oude Huys gestaan. RHCe, fotocollectie nr

De fabriek van Carp aan de Kanaaldijk N.W. Hier heeft vanaf ca tot ca het Oude Huys gestaan. RHCe, fotocollectie nr 1. t Oude Huys De fabriek van Carp aan de Kanaaldijk N.W. Hier heeft vanaf ca. 1175 tot ca. 1350 het Oude Huys gestaan. RHCe, fotocollectie nr. 103079. Met de naam Oude Huys werd, al vanaf 1490, een stukje

Nadere informatie

Lodewijk van Berlaymont: 1542, Berlaimont , Bergen

Lodewijk van Berlaymont: 1542, Berlaimont , Bergen Lodewijk van Berlaymont: 1542, Berlaimont - 1596, Bergen Kamerijkse munt uit 1572 met wapenschild Lodewijk van Berlaymont en Habsburgse adelaar Lodewijk van Berlaymont was een telg uit het belangrijke

Nadere informatie

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp Lenzen door de luiken De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp vanuit de dichtste hemel te bekijken. Door de hoge luiken fotografeerden ze in de vier windrichtingen.

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

- Raadsbesluit inzake straatnaamgeving van 7 mei 2008 (raadsvoorstel nummer 40/2008). Relevant gedeelte uit de raadsbesluitenlijst.

- Raadsbesluit inzake straatnaamgeving van 7 mei 2008 (raadsvoorstel nummer 40/2008). Relevant gedeelte uit de raadsbesluitenlijst. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2008 / 61 Titel Straatnaamgeving: Straatnaamgeving: Jodenberg, Achter de Carmel, Carmelhof, Jan Maelwaelplein, Gebroeders Van Limburgplein, Hertog van Berryplein,

Nadere informatie

Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384

Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384 Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384 Kasteel van Male, geboorteplaats van Lodewijk van Male Hij was enig kind en alzo opvolger van Lodewijk

Nadere informatie

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg en Gotha, prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha),

Nadere informatie

DE LATE MIDDELEEUWEN (1300-1555)

DE LATE MIDDELEEUWEN (1300-1555) DE LATE MIDDELEEUWEN (1300-1555) Deel 1: 1305-1354 De groei van de macht van het volk en het uitbreken van de Hoekse en Kabeljouwse twisten. In deze periode zien we de macht van de graafschappen en hertogdommen

Nadere informatie

Inkortingsregels betreffende de straatnaam

Inkortingsregels betreffende de straatnaam Bijlage 1 Inkortingsregels betreffende de straatnaam In rubriek 08/58.11.10 Straatnaam wordt de officiële door het gemeentebestuur vastgestelde straatnaam opgenomen. Als de officiële straatnaam echter

Nadere informatie

Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244

Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244 Johanna van Constantinopel: tussen 1194 en 1200 Marquette, 5 december 1244 Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen en Henegouwen van 1205 tot 1244, was de oudste dochter van graaf Boudewijn IX

Nadere informatie

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk de straat van toen Koningstraat Naaldwijk 1 Nummer 1 en 3: bakker Joris Boon. Rond 1885 kwam bakker Leendert Boon vanuit s-gravenzande naar Naaldwijk. Zoon Joris, vooraan op deze foto, nam de zaak over

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Het Huis. en de Heerlijkheid

Het Huis. en de Heerlijkheid Het Huis en de Heerlijkheid Bij ondergeteekende berusten een aantal documenten, die op het huis en de heerlijkheid Lisse betrekking hebben. De oudste berichten uit de tweede helft der 14de eeuw. Toen leefde

Nadere informatie

Oud Thielt van Bellootjesschoole tot De Traagheid

Oud Thielt van Bellootjesschoole tot De Traagheid Eddie Verbeke Oud Thielt van Bellootjesschoole tot De Traagheid Vermoedelijk oudste afbeelding In de Krommewalstraat, één van Tielts oudste straten reeds vermeld in 1390, bouwde fotograaf en costumier

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Het voormalige Wilhelminaziekenhuis aan de Claes. Noorduijnstraat

Het voormalige Wilhelminaziekenhuis aan de Claes. Noorduijnstraat Geen SLOOP VAN Het voormalige Wilhelminaziekenhuis aan de Claes Noorduijnstraat Het voormalige Wilhelmina ziekenhuis aan de Claes Noorduijnstraat De huidige eigenaar, Zorggroep Zuid Gelderland (ZZG) wil

Nadere informatie

http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1584908&key=mre1n81e50b6u

http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1584908&key=mre1n81e50b6u Afzettingen op straatniveau Nijmegen 07-05-2016 Parcours finish etappe 2 http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1584908&key=mre1n81e50b6u Straatnaam Afsluiting van/tot Nijmeegsebaan Zaterdag 7 mei van

Nadere informatie

- Raadsbesluit inzake straatnaamgeving van 12 maart 2008 (raadsvoorstel nummer 42/2008). Relevant gedeelte uit de raadsbesluitenlijst.

- Raadsbesluit inzake straatnaamgeving van 12 maart 2008 (raadsvoorstel nummer 42/2008). Relevant gedeelte uit de raadsbesluitenlijst. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2008 / 53 Titel Straatnaamgeving: Bandoengstraat (Raadsbesluit 12 maart 2008) Publicatiedatum 2 april 2008 Opmerkingen - Raadsbesluit inzake straatnaamgeving van

Nadere informatie

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Nederland in de 19e eeuw

Werkstuk Geschiedenis Nederland in de 19e eeuw Werkstuk Geschiedenis Nederland in de 19e eeuw Werkstuk door een scholier 2435 woorden 22 januari 2005 6 108 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud: Hoofdvragen: 1: Wat veranderde er in de 19e Eeuw met

Nadere informatie

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!  De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! Benodigdheden: Fiets Een mooie dag (anders een regenjas of paraplu) Pen of potlood De routebeschrijving en opdrachten (print daarom dit formulier

Nadere informatie

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al lang voorbij zijn, bevindt zich in Moustiers ook nog

Nadere informatie

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston Jean Baptiste van Frankrijk, hertog van Orléans, prins van Frankrijk. Hij werd geboren als het vijfde kind en derde zoon van

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

1. Algemene informatie

1. Algemene informatie 1. Algemene informatie hoofdstad inwoners oppervlakte landstalen staatshoofd munteenheid buurlanden volkslied nationale feestdag vlag 2. België: de provincies provincie provinciehoofdstad 1... 2... 3...

Nadere informatie

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt 1 Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt Mevrouw de minister Crevits, Collega excellentie Reynders, Gedeputeerden, burgemeester,

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Karel VII Albert, een lid van het Huis Wittelsbach, was keurvorst van Beieren vanaf 1726 en Rooms-Duitse keizer van 24 januari

Nadere informatie

Instructie voor leerkracht

Instructie voor leerkracht Instructie voor leerkracht Bij deze PPT hoort achtergrondinformatie. Dit vindt u ook op deze site. In het document: Informatie voor leerkrachten Print het uit. Dan heeft u de info bij de hand, tijdens

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

l december in Sittord! ln Museum Het Domein loopt op dit moment

l december in Sittord! ln Museum Het Domein loopt op dit moment Uit het leven gegrepen... uit mijn levenèegrepen ln het koder von "Uit het leven" gegrepen wil ik deze keer groog een stukje uit mijn eigen leven vertellen. En dat wil ik dan doen op zondoq l december

Nadere informatie

Een digitale kerkinventaris als instrument voor de waardering van religieus erfgoed

Een digitale kerkinventaris als instrument voor de waardering van religieus erfgoed Serskamp, deelgemeente van Wichelen Neogotische Sint-Denijskerk Beschermd monument samen met het omringende kerkhof Huidig gebruik Open kerk Restauratiedossier 11 06 2019 - Contactdag Erfgoedatabanken

Nadere informatie

Verslag van onze daguitstap naar Bergen Culturele Hoofdstad van europa 2015 23 april 2015. Onze gids was : de heer Jos Monsieur

Verslag van onze daguitstap naar Bergen Culturele Hoofdstad van europa 2015 23 april 2015. Onze gids was : de heer Jos Monsieur Verslag van onze daguitstap naar Bergen Culturele Hoofdstad van europa 2015 23 april 2015 Onze gids was : de heer Jos Monsieur De veertig deelnemers werden door Bob verwelkomt waaronder een nieuw lid Michel

Nadere informatie

Wenceslaus I van Luxemburg: Praag, 25 februari 1337 Luxemburg, 8 december 1383

Wenceslaus I van Luxemburg: Praag, 25 februari 1337 Luxemburg, 8 december 1383 Wenceslaus I van Luxemburg: Praag, 25 februari 1337 Luxemburg, 8 december 1383 Wenceslaus I was eerst graaf van Luxemburg en daarna hertog van Luxemburg, Brabant en Limburg. Graaf en Erfhertog van Luxemburg

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Karel X van Frankrijk: Versailles, 9 oktober 1757 Gorizia, 6 november 1836

Karel X van Frankrijk: Versailles, 9 oktober 1757 Gorizia, 6 november 1836 Karel X van Frankrijk: Versailles, 9 oktober 1757 Gorizia, 6 november 1836 Hij was een jongere broer van de voormalige koningen Lodewijk XVI en Lodewijk XVIII. In ballingschap steunde hij Lodewijk XVIII

Nadere informatie

Na de Nassau s werd de Gouverneur van de KMA de nieuwe Kasteelheer. Van de oude Burcht in Breda is vrijwel niets bekend.

Na de Nassau s werd de Gouverneur van de KMA de nieuwe Kasteelheer. Van de oude Burcht in Breda is vrijwel niets bekend. 1200 an POLANEN naar NASSAU tot GOEVERNEUR Ons koningshuis Oranje Nassau ontstond in Breda door het huwelijk van Johanna van Polanen (ook wel Wassenaar) met Egelbrecht van Nassau uit Duitsland. Van BURCHT

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Hij was hertog van Bourgondië. Hij werd geboren in Dijon en was de oudste zoon van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en

Nadere informatie

Inleiding op Middeleeuwse Epiek

Inleiding op Middeleeuwse Epiek Inleidingop MiddeleeuwseEpiek I. Periodisering II. Oudnederlands: 700-1150 a) Inleiding b) De oudste zin De oudste bron in het Nederlands is het volgende zinnetje: Hebban olla vogola nestas higunnan Hinase

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing.

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing. 1 Inleiding Commissaris van de Koning Theo Bovens op Rijnlandlezing door pater Anselm Grün, op 15 mei 2014 in Statenzaal in Gouvernement aan de Maas te Maastricht Dames en heren, Ruim tweeëneenhalf jaar

Nadere informatie

Toespraak 175-jarig bestaan Wijnhuis Robbers en Van den Hoogen

Toespraak 175-jarig bestaan Wijnhuis Robbers en Van den Hoogen Toespraak 175-jarig bestaan Wijnhuis Robbers en Van den Hoogen 1 7 september 2017 Geachte familie Donders, beste medewerkers, wijnliefhebbers, want, dat durf ik wel te veronderstellen, hier zijn veel wijnliefhebbers

Nadere informatie

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK)

Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) Historie kerkhof Boekel 1832-2014 Stand van zaken kennis 11 november 2014, Archeologische werkgroep (HKK) In het archeologisch beleidsplan van de gemeente Boekel wordt de begraafplaats beschreven als een

Nadere informatie

GARNALENSTRAAT KL THOLEN K.K. Tussenwoning met 4 slaapkamers en zonnige tuin in kindvriendelijke, rustige woonomgeving

GARNALENSTRAAT KL THOLEN K.K. Tussenwoning met 4 slaapkamers en zonnige tuin in kindvriendelijke, rustige woonomgeving GARNALENSTRAAT 96 4691 KL THOLEN 199.500 K.K. Tussenwoning met 4 slaapkamers en zonnige tuin in kindvriendelijke, rustige woonomgeving INLEIDING GARNALENSTRAAT 96, 4691 KL THOLEN In kindvriendelijke woonomgeving

Nadere informatie

Bibliografie Hans Wiersma

Bibliografie Hans Wiersma Bibliografie Hans Wiersma Redactionele functies: - redacteur Nieuw Kamper Dagblad van 1950 tot 1981 - redacteur De Mars: maandblad van en voor Overijssel van 1956 tot 1981 waarvan hoofdredacteur van 1958

Nadere informatie

Zaandam (dam van de bewoners van de Zaan), Purmerend (plaats die aan. het einde van het meer de Purmer ligt) of Almere (genoemd naar een meer

Zaandam (dam van de bewoners van de Zaan), Purmerend (plaats die aan. het einde van het meer de Purmer ligt) of Almere (genoemd naar een meer ANTWOORDENBLAD 5.8 TOPONIEMEN Leerdoelen: Je begrijpt waarom bepaalde kenmerken en elementen van het historische cultuurlandschap behouden worden. Je weet dat toponiemen informatie kunnen geven over het

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500)

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Algemeen Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote kastelen, ridders en jonkvrouwen. Natuurlijk, dit is een gedeelte

Nadere informatie

Koningsspelen quiz. Benodigdheden: Spelregels:

Koningsspelen quiz. Benodigdheden: Spelregels: Koningsspelen quiz Benodigdheden: Dobbelsteen Kaartjes van de verschillende vragen (uitgesneden en gelamineerd) Antwoorden voor de spelleider (lekkere) beloning Leuke manier om punten te tellen Spelregels:

Nadere informatie

De onderwijsinspectie komt in het schooljaar tijdens periode P09 (4/2-10/2) naar

De onderwijsinspectie komt in het schooljaar tijdens periode P09 (4/2-10/2) naar basisonderwijs KOEPEL: GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 113861 - GO! scholengroep Fluxus te TURNHOUT 703 - GO! basisschool De Vesten te HERENTALS bao 113878 - GO! scholengroep Brussel te EVERE

Nadere informatie

moderne kantoorplekken in een voormalige textielfabriek

moderne kantoorplekken in een voormalige textielfabriek moderne kantoorplekken in een voormalige textielfabriek Wat vooraf ging... De textielindustrie in Aalten kende zijn bloeiperiode aan het begin van de 20e eeuw. De familie Driessen, de oprichters van de

Nadere informatie

Mensen en Regels. Hoofdstuk 1B5

Mensen en Regels. Hoofdstuk 1B5 Mensen en Regels Hoofdstuk 1B5 Cursus 5.1 Doen wat gezegd wordt Wat leer je in cursus 5.1? hoe ons land bestuurd wordt en door wie welke drie bestuurslagen er zijn hoe democratie werkt hoe wetten gemaakt

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting door Y. 1162 woorden 6 september 2012 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 2.1 In Frankrijk regeerde absolute vorsten. Rond

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Karel III Filips van de Palts: Neuburg, 4 november Mannheim, 31 december 1742

Karel III Filips van de Palts: Neuburg, 4 november Mannheim, 31 december 1742 Karel III Filips van de Palts: Neuburg, 4 november 1661 - Mannheim, 31 december 1742 Hij als paltsgraaf van de Rijn, keurvorst van het Rooms-Duitse Rijk. Andere titels waren prins van Palts-Neuburg, hertog

Nadere informatie

Algemene ziekenhuizen : erkenningsbesluiten : momenteel geldend voor niercentra

Algemene ziekenhuizen : erkenningsbesluiten : momenteel geldend voor niercentra Algemene ziekenhuizen : sen : momenteel geldend voor entra CAD CAD Adres CAD 009 Netwerk Campus ZNA Middelheim / Koningin Paola Kinder 19/2/2016 7/9/2014 Campus ZNA Middelheim / Koningin Paola Kinder Campus

Nadere informatie

Kern T-structuur met draaiput, meiboom en Laurentiuskerk. Oorsprokenkelijke lintebebouwing. Recent verdichte lintbebouwing. Complexgewijze woningbouw

Kern T-structuur met draaiput, meiboom en Laurentiuskerk. Oorsprokenkelijke lintebebouwing. Recent verdichte lintbebouwing. Complexgewijze woningbouw BEMELEN HOEVE DE STEEG 2 1 3 4 5 Kern T-structuur met draaiput, meiboom en Laurentiuskerk Oorsprokenkelijke lintebebouwing Recent verdichte lintbebouwing Complexgewijze woningbouw Toekomstige uitbreiding

Nadere informatie

maandag - vrijdag (schooldagen)

maandag - vrijdag (schooldagen) 299 HASSELT - DIEST - GEEL maandag - vrijdag (schooldagen) voornaamste haltes 1001 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 Hasselt Station 5:32 6:15 7:10 8:11 9:22 10:22 11:22 12:22 13:22 14:18 15:06

Nadere informatie

Kennismaking met de Russische cultuur in Sint-Petersburg tijdens de witte nachten 11-17 mei 2015

Kennismaking met de Russische cultuur in Sint-Petersburg tijdens de witte nachten 11-17 mei 2015 Serge Bulatov Jolanda Denekamp Van Wassenaersheuvel 39 Hertespoor 46 6862XT Oosterbeek 3772 SG Barneveld tel.: +31 645677181 tel.: +31 620045274 email: sergereizen@gmail.com email: jolanda@denekamptaalenteken.nl

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 2

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 2 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 2 1. GESCHIEDENIS Deze Belgische politicus, geboren in 1863 en overleden in 1936 was lid van de Belgische Werkliedenpartij of BWP. Hij was afkomstig uit Marcinelle en

Nadere informatie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Ze

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie