NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: herfstvakantie kerstvakantie 21 december 2017 Inhoud Nieuws van de decaan. Nieuwe spellen Personele situatie Even voorstellen Voorbereidingen kerstmarkt kerstmarkt Open dagen MBO Een stukje van.. Belangrijke data

2 2 Voorwoord Kerst 2017 Zo rond de kerstdagen staan we altijd even stil om na te denken over het afgelopen jaar. Filosoferen. Als je dan rustig gaat zitten om alles op je in te laten werken, dan besef je pas dat we echt volop in ontwikkeling zijn! Zo zat ik net te denken: Elimschool, Elim, wat betekent dat ook alweer en weten onze leerlingen en ouders wel wat dit betekent? Het woord Elim betekent een oase, een rustplaats. Een rustplaats in dit geval voor onze leerlingen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Het klinkt zo paradoxaal rustplaats en ontwikkelen, maar het één is nodig om het andere te kunnen laten groeien en bloeien. Als sporter herken ik dat als geen ander, je moet je eerst inspannen, alles uit jezelf halen om in de rustperiode te kunnen herstellen en je conditie op te bouwen. Juist ja, in de rustfase bouw je de conditie op. Arbeid Rust. Het een is nodig om het ander te voeden. Daaraan denkend begrijp ik steeds beter wat we als school aan het doen zijn. We zijn hard aan de arbeid om rust en ontwikkeling bij onze leerlingen te creëren. Zo hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van: ons nieuw aangeboden profiel Groen, havo, onderwijszorgklas en natuurlijk het vernieuwde VMBO Economie en Ondernemen( E&O). We zijn als team bezig om ons te scholen in o.a. de problematieken die op ons pad komen, het maken van schoolplannen, visie ontwikkeling en het opleiden van intervisieleiders. We zijn gegroeid naar maar liefst 19 klassen En naast alle onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen worden op dit moment van schrijven ook de ontwikkelingen van jaren hard achter de schermen werken zichtbaar en hoorbaar. Op het plein zijn de graafmachines bezig om alle infrastructuur klaar te maken voor de nieuwbouw! Het gaat nu echt gebeuren! Noeste arbeid! We ontwikkelen verder en verder en verder Dan is het Kerst. Het moment om weer pas op de plaats te maken. Het moment om samen te genieten. De één doet dit door samen naar de kerk te gaan en God te bedanken, de ander door gezellig met een glas in de hand te proosten op het nieuwe jaar. Wat u ook doet en hoe u ook de kerstvakantie gaat vieren, geniet van dit oase (elim)-moment, dan kunnen we in 2018 gezamenlijk weer volop aan de slag om onze kinderen te helpen met hun ontwikkeling! Fijne dagen! Namens directie en team Ronald Broekmate

3 3 Voorbereidingen voor de kerstmarkt Veel leerlingen hebben ook dit jaar weer hun beste beentje voor gezet om de kerstmarkt tot een succes te maken. Al weken wordt er gewerkt aan het maken van prachtige wannahaves.. Hieronder een impressie van de voorbereidingen.

4 4 Kerstmarkt Wat was het weer gezellig en leuk geregeld.! Oliebollen, broodjes worst, snert, glühwein, chocolademelk, koffie, limonade bijna alles volledig uitverkocht! Ook bij de andere kraampjes was het een drukte van belang. Nieuw was dit jaar het spijkerbroek hangen. Het rad was ingeruild voor bonnetjes, de prijzen waren echter als vanouds Bijzonder leuk! Ook geweldig was Bijou. Wat een gouden strotje heeft die meid! Fijn om zo n topper op school te hebben! De midwinterhoornblazers en het koor maakten de kerstmarkt helemaal compleet. We willen dan ook iedereen bedanken voor jullie inzet! Fijne kerstdagen allemaal!

5 5 Een stukje van... Ondertussen zijn we al een paar maanden verder en de examen en aankomende examen kandidaten zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Zo hebben de leerlingen een paar examenonderdelen. De basis en kader leerlingen doen examen in Nederlands, Engels, Rekenen, Economie, Wiskunde en Economie en Ondernemen. Voor de TL ers is er weer wat ander, want die hebben ook een ander vakkenpakket. Die doen examen in Nederlands, Engels, Rekenen, Wiskunde, Biologie, Geschiedenis, Maatschappijleer en Wiskunde. Ook de 3 e jaar leerlingen zijn druk aan het zwoegen en zweten met onder andere Economie en Ondernemen! Hun zijn bezig om die verschillende methodes uit te krijgen net zoals de 4 e klas. Na de vakantie gaan we weer verder met het werk en nu worden vooral de laatste dingen afgerond. Ook waren er verschillende meeloopdagen bij de ROC s. Waar wij adviseren om echt naartoe te gaan om te ervaren hoe een dag daar op het ROC is en om meer te weten te komen over je opleiding. Kortom het was weer een half jaar! De examens staan ook nog voor de deur! We hebben er zin in! Maar we moeten nog wel even. John Peter Paus ( Alias JP) Ziekte en betermelding! Ziek zijn is voor iedereen vervelend. Wanneer een leerling toch ziek wordt, is het de bedoeling dat hij of zij telefonisch afgemeld wordt door een ouder of verzorger. Dus NIET per mail! Dit kan vanaf 8.00 uur s morgens op telefoonnummer U krijgt dan een medewerker van de administratie aan de lijn die de ziekmelding vervolgens doorgeeft aan de desbetreffende leerkracht. Om te voorkomen dat leerlingen die ziek gemeld zijn gaan zwerven wanneer ze eigenlijk beter zijn, is het van belang dat er ook een betermelding gedaan wordt! Dit kan op hetzelfde nummer.

6 6 Nieuwe spellen op school! Voor leerjaar 1 en 2 zijn er een heel aantal nieuwe gezelschapsspellen aangeschaft. Zo kunnen de leerlingen wat vaker op een geschikt moment samen een spel spelen en ongemerkt hun sociale vaardigheden oefenen en verder uitbreiden. Er wordt al volop gebruik gemaakt van de nieuwe spellen!

7 7 Nieuws van de decaan Onze vierdejaars leerlingen zullen binnenkort de keuze voor een vervolgopleiding moeten maken. De meeste leerlingen zullen richting het MBO gaan. Wellicht heeft u gehoord over de nieuwe wet Vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht tot het MBO, die met ingang van dit schooljaar van kracht is. Hoewel deze wet nog niet volledig is uitgewerkt willen we u toch informeren over datgene wat wij inmiddels weten. In de wet is geregeld dat een leerling die zich voor 1 april aanmeldt, de juiste vooropleiding heeft en deelneemt aan verplichte intakeactiviteiten recht heeft op toelating tot de opleiding waarvoor hij/zij zich heeft aangemeld. Op zich is dit voor onze leerlingen een positieve verandering, maar er zijn twee uitzonderingen en daarover gaat deze mail. Uitzondering 1: numerus fixus opleidingen Elke MBO instelling kan voor een opleiding het aantal toe te laten studenten beperken vanwege de opleidingscapaciteit of met het oog op kansen op de arbeidsmarkt. Dit zijn de zogenoemde numerus fixus opleidingen, die per MBO instelling kunnen verschillen. Alle leerlingen die aan de toelatingseisen voldoen moeten dezelfde kans hebben om toegelaten te worden en daarom mag bij het toewijzen van de beschikbare plaatsen niet gekeken worden naar geschiktheid. Want door het behalen van het gevraagde diploma voldoet de leerling aan de toelatingseisen. Elke MBO-instelling mag zelf een methode bepalen hoe ze de beschikbare plaatsen toewijzen, maar moet hierover wel duidelijk communiceren. De meest bekende methoden hier in de regio zijn loting of volgorde van aanmelding, maar er zijn meer manieren mogelijk. Bijvoorbeeld leerlingen uit de eigen regio voorrang geven (Aventus hanteert deze methode bij de opleiding doktersassistent). Wat we tot nu toe weten is dat het ROC van Twente begin april de beschikbare opleidingsplaatsen gaat verloten onder de aangemelde leerlingen. Landstede, Deltion en Aventus gaan leerlingen op volgorde van aanmelding plaatsen. Dit betekent dat bij deze MBO instellingen geldt: hoe eerder je bent aangemeld, hoe groter de kans om toegelaten te worden. Het is op dit moment bij bijna alle MBO instellingen mogelijk om aan te melden voor volgend schooljaar (bij Deltion vanaf 1 november). Het klinkt wat tegenstrijdig omdat vanaf dit moment al aangemeld kan worden, maar MBO instellingen hebben tot 1 februari de gelegenheid om via hun site kenbaar te maken voor welke opleidingen zij een numerus fixus hebben ingesteld en hoe zij de beschikbare plaatsen gaan toewijzen. De kans dat de opleiding op dat moment al vol zit (bij instellingen die op volgorde van aanmelding gaan plaatsen) is groot, omdat leerlingen zich nu al aan kunnen melden. Gelukkig wachten de meeste MBO instellingen niet tot 1 februari en maken ze rond deze tijd bekend voor welke opleidingen zij een numerus fixus hebben ingesteld.

8 8 Nieuws van de decaan 2 Uitzondering 2: Opleidingen met aanvullende eisen Er komt een landelijke lijst met opleidingen waarvoor aanvullende eisen mogen worden gesteld en ook welke eisen dat zijn. Er mogen aanvullende eisen gesteld worden als een leerling over bepaalde kennis of vaardigheden moet beschikken om de opleiding succesvol af te kunnen ronden of het latere beroep uit te kunnen oefenen. Ook hiervoor geldt dat MBO instellingen uiterlijk 1 februari kenbaar moeten maken voor welke opleidingen zij aanvullende eisen stellen en hoe de selectieprocedure eruit ziet. Op dit moment is er een voorlopige lijst met opleidingen die aanvullende eisen mogen stellen. Deze lijst is te vinden op de site van de Rijksoverheid. U moet o.a. denken aan creatieve opleidingen, Veiligheid en Vakmanschap en Sport en Bewegen. In principe heeft het moment van aanmelden voor een opleiding met aanvullende eisen geen invloed op de kans om toegelaten te worden. Wel geldt dat hoe eerder een leerling zich aanmeldt hoe eerder hij/zij weet waar hij/zij aan toe is en hoe meer tijd hij/zij heeft om op zoek te gaan naar een alternatief mocht de leerling niet worden toegelaten. Er zullen ook opleidingen zijn die zowel aanvullende eisen mogen stellen als een numerus fixus opleiding zijn. Dan is het bij de meeste MBO instellingen wel van belang om vroegtijdig aan te melden. Kortom We zijn er als decanenkring niet blij mee dat veel MBO instellingen ervoor kiezen om de beschikbare plaatsen op volgorde van aanmelding toe te wijzen. We begrijpen dat het MBO leerlingen die te laat zijn op deze manier de gelegenheid wil bieden om ruim op tijd op zoek te kunnen gaan naar een alternatief. Toch werkt deze manier in de hand dat leerlingen zich in een vroegtijdig stadium voor één of meerdere opleidingen aanmelden terwijl er eigenlijk nog geen opleidingskeuze gemaakt is. Immers de open dagen en meeloopactiviteiten moeten nog plaatsvinden. We hopen dat u als ouder/verzorger de sites van de verschillende scholen goed in de gaten wilt houden om te kijken wat de stand van zaken is m.b.t. de opleiding(-en) waar uw zoon/dochter belangstelling voor heeft. We adviseren om vroegtijdig aan te melden als het gaat om een numerus fixus opleiding (of als dat nog niet bekend is). Ook als uw zoon/dochter nog niet zeker is van zijn/haar opleidings - en/of schoolkeuze (of nog een open dag moet/wil bezoeken). Ten slotte is het misschien nog goed om te benoemen dat leerlingen zich voor meerdere opleidingen op meerdere MBO instellingen aan mogen melden. Wel hanteren de meeste MBO instellingen een maximum van 3 tot 5 aanmeldingen. Het toelatingsrecht houdt tevens in dat leerlingen die zich voor 1 april hebben aangemeld de mogelijkheid hebben om hun aanmelding voor de ene opleiding om te zetten in een aanmelding voor een andere opleiding (ook na 1 april). Het toelatingsrecht blijft dan van kracht. Het is dus belangrijk om in elk geval voor 1 april ergens aangemeld te zijn. Leerlingen die zich na 1 april aanmelden lopen het risico dat ze door het MBO niet geplaatst worden.

9 9 Personele situatie Na jarenlang gewerkt te hebben voor VSO Elimschool hebben Sandra Bolte en Annemieke Versteeg een andere uitdaging geaccepteerd. Zij gaan bij de Rebound in Almelo werken, maar blijven in dienst van SO- TOG. De Rebound begeleidt tijdelijk leerlingen die in het voortgezet onderwijs wegens diverse oorzaken even niet meer zo goed meekomen. De Rebound leert de leerlingen tijdens hun verblijf competenties aan met het streven om een succesvolle terugkeer in het reguliere leerproces mogelijk te maken. Daarnaast wordt er binnen het traject op De Rebound gewerkt met het onderwijsprogramma van de eigen school. Alle leerlingen stromen vervolgens uit naar de plek die in hun situatie het meest passend wordt geacht. Dit kan de school van herkomst zijn, maar ook een andere VO-school, de Schakel of een school voor speciaal onderwijs. Ze zijn inmiddels opgevolgd door Ellen Olthof en Mandy Kasius. Ellen is een oude bekende van ons en heeft vorig schooljaar ook bij ons gewerkt. We heten Mandy voor het eerst van harte welkom! We wensen alle dames veel succes en werkplezier! Even voorstellen Naam: Mandy Kasius Leeftijd: 43 jaar Hobby's: sauna, rommelmarkten, kletsen en klussen Vorige werkgever: Twents Carmel College Functie: leerkracht Introductie: Een aantal jaren geleden heb ik het hoge noorden, Groningen, verlaten om in het mooie Twente te wonen. Ik ben de liefde achterna gegaan. Jarenlang heb ik in Groningen gewerkt op een basisschool. Maar toen ik de ware liefde vond en onze dochter 4 jaar werd, heb ik mijn vaste baan opgezegd om hier te werken. Ze moest immers ook naar school en het was niet meer te combineren met een baan in Groningen. Ik vond direct een baan in Oldenzaal en heb gewerkt op het Penta College, een cluster 4 school. Deze school werkte nauw samen met het Carmel College. Na de zomervakantie heb ik nog een aantal weken op het praktijkonderwijs in Raalte gewerkt.sinds 4 december werk ik met heel veel plezier op de Elimschool. Ik heb een leuke groep en verwacht dat het een leerzaam en leuk schooljaar wordt!! Mandy Kasius

10 10 Open Dagen MBO s Naam Plaats Datum open dag Datum voorlichtingen/ open avond Deltion College Zwolle Zwolle: januari 2018 Kijk hiervoor ook op de kleine overzichten per school * 27 november 2017 * 12 maart 2018 * 25 juni 2018 (diverse locaties) Landstede Zwolle / Raalte Zwolle: 16 nov 2017 Raalte: 16 nov 2017 AOC Oost Almelo Enschede Twello Almelo 26 jan 2018 Enschede 26 jan 2018 Twello jan 2018 Doetinchem 19 jan 2018 Graafschap College Doetinchem Groenlo Doetinchem feb 2018 Groenlo: 6 feb november 2017: Scholenmarkt - info avonden ROC van Twente ROC Aventus Almelo Enschede Hengelo Rijssen Apeldoorn Zutphen Enschede: 29 jan 2018 Hengelo: 30 jan 2018 Almelo: 31 jan 2018 Rijssen: 1 feb 2018 Alle locaties: (online aanmelden) 29 november 2017 Deventer 27 jan 2018 ROC Rijn IJssel Arnhem Arnhem: 26 januari 2018 Arnhem: 27 januari 2018 Infomarkten: 14 maart juni november maart juni 2018 CIBAP Zwolle Zwolle 2 feb. + 3 feb 2018

11 Belangrijke data Schooljaar Kerstvakantie Beleeflandstede Salland voor leerjaar drie Voorjaarsvakantie 22 december t/m 5 januari 16 januari 26 februari t/m 2 maart Contact opnemen Wij vinden het belangrijk dat u direct contact opneemt bij opkomende vragen. Wij doen dan ons best uw vraag meteen te beantwoorden. Elimschool Luttenbergerweg PB Hellendoorn info@elimschool.nl Vriendelijk groetend namens alle leerlingen en medewerkers van VSO de Elimschool (V)SO Elimschool is een locatie van SO- TOG (Speciaal Onderwijs Twente en Oost-Gelderland

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: zomervakantie herfstvakantie 14 oktober 2016 Inhoud Voorwoord Beste ouder(s)/verzorger(s), Personele situatie Belangrijke data Groenlijn vmbo

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: zomervakantie-herfstvakantie 20 oktober 2017 Inhoud Nieuws van de decaan. Groen MR Ziek - en betermeldingen Special Heroes Belangrijke data

Nadere informatie

EDITIE MEI- VAKANTIE!

EDITIE MEI- VAKANTIE! NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: kerstvakantie - meivakantie 21 april 2017 Inhoud Personele situatie MR rekentoets Ziek - en betermeldingen Bedrijfsbezoek Van Keulen. Nieuws

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: herfstvakantie kerstvakantie 23 december 2016 Inhoud Personele situatie KERSTEDITIE 2016 Schaatsen rekentoets Ziek - en betermeldingen Maatschappelijke

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: meivakantie-zomervakantie 19 juli 2018 Inhoud Klimmen en klauteren Groepen en docenten Belangrijke data Plannen en agenda Nieuw en verbouw Examens

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: herfstvakantie kerstvakantie 2015 17-12- 2015 Inhoud Personele situatie Belangrijke data Fotoproject Eigen kracht Schoolfotograaf Kennismakingsavond

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: start schooljaar herfstvakantie 2015 16-10- 2015 Inhoud Personele situatie Belangrijke data Fotoproject Eigen kracht Toelaatbaarheidsverklaring

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: herfstvakantie kerstvakantie 2014 18 december 14 Inhoud Voorwoord Voorwoord Personele situatie Kerst is Knielen CKV Belangrijke data Kerstmarkt

Nadere informatie

Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO. Wat hebben deze twee met elkaar te maken?

Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO. Wat hebben deze twee met elkaar te maken? Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO Wat hebben deze twee met elkaar te maken? Wat gaan we doen? Voorstellen en korte introductie Expertisepunt LOB Verduidelijking wetgeving: Wet vroegtijdige

Nadere informatie

Welkom. Welkom. Ouderavond BBL3 31 augustus Onderwijs op VMBO de Spindel. Ouderavond BBL3

Welkom. Welkom. Ouderavond BBL3 31 augustus Onderwijs op VMBO de Spindel. Ouderavond BBL3 Welkom Ouderavond BBL3 3 augustus 05 Welkom Opening door dhr. R. Overbeek (teamleider PKS) - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen Rekenen door dhr. A. Wesselink (coördinator Rekenen) Keuzebegeleiding

Nadere informatie

Welkom. Programma. Ouderavond BBL3 8 september Onderwijs op VMBO de Spindel. Opening door dhr. H. Heerts - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen

Welkom. Programma. Ouderavond BBL3 8 september Onderwijs op VMBO de Spindel. Opening door dhr. H. Heerts - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen Welkom Ouderavond BBL3 8 september 04 Programma Opening door dhr. H. Heerts - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen Keuzebegeleiding door dhr. B. Kremer (decaan) Met mentoren naar de afdeling Ouderavond

Nadere informatie

MEIVAKANTIE Belangrijke data

MEIVAKANTIE Belangrijke data NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: kerstvakantie-meivakantie 26 april 2018 Inhoud Kraamfeest Personele situatie Even voorstellen MEIVAKANTIE Belangrijke data Schoolbasketbaltoernooi.

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond BBL3/KBL3 31 augustus 2015

Welkom. Ouderavond BBL3/KBL3 31 augustus 2015 Welkom Ouderavond BBL3/KBL3 31 augustus 2015 Programma Opening door de Dhr. H.Heerts (teamleider SE) - Dhr. R.van de Wal directeur Eaton - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen Keuzebegeleiding door de

Nadere informatie

Programma maandag 6 oktober

Programma maandag 6 oktober Programma maandag 6 oktober Lesplein TL en Handel Administratie Boekje Programma Toetsing en Afsluiting Belangrijk om te weten m.b.t. schoolexamen en centraal schriftelijk en praktisch examen Informatie

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond leerjaar 3 26 september 2016

Welkom. Ouderavond leerjaar 3 26 september 2016 Welkom Ouderavond leerjaar 3 26 september 2016 Programma Opening (teamleider) - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen Keuzebegeleiding (decaan) Met mentoren naar een lokaal voor kennismaking Rondleiding

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2019

Nieuwsbrief september 2019 Nieuwsbrief september 2019 Beste ouder(s), verzorger(s) We willen u graag op de hoogte houden van het nieuws en de belevenissen van SBO de Welle. U ontvangt daarom elke maand deze nieuwsbrief. Inhoud:

Nadere informatie

WELKOM. van KLAS 4 TL/M. op de OUDERAVOND. 24 september I. Barmentloo - de Boer, decaan

WELKOM. van KLAS 4 TL/M. op de OUDERAVOND. 24 september I. Barmentloo - de Boer, decaan WELKOM op de OUDERAVOND van KLAS 4 TL/M 24 september 2018 I. Barmentloo - de Boer, decaan Programma Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding in Vmbo 4 OC &W Kiezen en het tienerbrein Havo en Mbo Hoe werkt het

Nadere informatie

Welkom. Programma. Ouderavond KBL3 afdeling Techniek 8 september Onderwijs op VMBO de Spindel

Welkom. Programma. Ouderavond KBL3 afdeling Techniek 8 september Onderwijs op VMBO de Spindel Welkom Ouderavond KBL3 afdeling Techniek 8 september 2014 Programma Opening door dhr. H. Heerts - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen Keuzebegeleiding door dhr. B. Kremer (decaan) Met mentoren naar de

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond BBL3 31 augustus 2015

Welkom. Ouderavond BBL3 31 augustus 2015 Welkom Ouderavond BBL3 31 augustus 2015 Programma Opening door de teamleider - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen Keuzebegeleiding door de decaan Met mentoren naar een lokaal voor kennismaking Rondleiding

Nadere informatie

FAQ bij Voorlichtingsbijeenkomsten wet Vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo

FAQ bij Voorlichtingsbijeenkomsten wet Vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo FAQ bij Voorlichtingsbijeenkomsten wet Vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo Opgesteld: juli 2017 Aanmelddatum 1 april en plicht tot gegevensuitwisseling 1. Geldt de 1 april-aanmelddatum

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 2 november 2015

Nieuwsbrief, 2 november 2015 Nieuwsbrief, 2 november 2015 BEZOEK INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS Terwijl het voor de leerlingen een lesdag was, begonnen onze teamleden afgelopen dinsdag 27 oktober met enige spanning aan hun werkdag. We

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

Welkom. Programma van Toetsing en Afsluiting. Ouderavond BBL4. 17 oktober Cijferlijst bij diploma. Programma. Examen:

Welkom. Programma van Toetsing en Afsluiting. Ouderavond BBL4. 17 oktober Cijferlijst bij diploma. Programma. Examen: Welkom Ouderavond BBL4 17 oktober 2017 Programma Opening door dhr. R. Overbeek (teamleider) - PTA en Examen Informatie vervolgopleidingen door mevr. C. Borgonjen (decaan) Met de mentor naar een lokaal

Nadere informatie

G:\Heerenlanden\Llnadm\DECANAAT\Spithoven\1819\Samenvatting MAVO 3 voorlichtingsavond vakkenpakketkeuze.pdf

G:\Heerenlanden\Llnadm\DECANAAT\Spithoven\1819\Samenvatting MAVO 3 voorlichtingsavond vakkenpakketkeuze.pdf Aan de ouders/verzorgers van onze MAVO-3 leerlingen Leerdam, 18 maart 2019 Ons kenmerk : Ons bestand : lladm/1819/128 G:\Heerenlanden\Llnadm\DECANAAT\Spithoven\1819\Samenvatting MAVO 3 voorlichtingsavond

Nadere informatie

Welkom. Welkom. Ouderavond TGL3 31 augustus 2015. Programma van Toetsing en Afsluiting. Onderwijs op VMBO de Spindel. Examen:

Welkom. Welkom. Ouderavond TGL3 31 augustus 2015. Programma van Toetsing en Afsluiting. Onderwijs op VMBO de Spindel. Examen: Welkom Ouderavond TGL3 31 augustus 2015 Welkom Opening door dhr. R. Overbeek (teamleider PKS) - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen Rekenen door dhr. A. Wesselink (coördinator Rekenen) Toptraject door

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen in 4 mavo Levant

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen in 4 mavo Levant Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen in 4 mavo Levant Datum: november 2017 Ref.: 02.70/FRA/ipe/oriëntatie vervolgopleiding Betreft: Informatie over oriëntatie vervolgopleiding Beste ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond leerjaar 4 3 oktober 2016

Welkom. Ouderavond leerjaar 4 3 oktober 2016 Welkom Ouderavond leerjaar 4 3 oktober 2016 Programma Opening (teamleider) - PTA en Examen - Rekenen Informatie vervolgopleidingen (decaan) Met mentoren naar lokaal Examen: Schoolexamen (SE): Centrale

Nadere informatie

DRUKPROEF 1. Informatie Locatie Rijssen. Het gaat om jou!

DRUKPROEF 1. Informatie Locatie Rijssen. Het gaat om jou! Informatie 2019-2020 Locatie Rijssen Het gaat om jou! Inhoud Kies jij voor het Pius X College?... 3 Kleinschaligheid... 5 Waar staat het Pius X College voor?... 5 Identiteit... 7 Ons onderwijsaanbod...

Nadere informatie

WELKOM. Op het Alfrinkcollege

WELKOM. Op het Alfrinkcollege WELKOM Op het Alfrinkcollege In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit 19.15-19.30 uur inloop met koffie/thee Opening door de heer Berlijn Belangrijke zaken over de doorstroom door de schooldecaan,

Nadere informatie

Welkom. Welkom. Programma van Toetsing en Afsluiting. Ouderavond TGL3 4 oktober Onderwijs op VMBO de Spindel. Examen: Mentor

Welkom. Welkom. Programma van Toetsing en Afsluiting. Ouderavond TGL3 4 oktober Onderwijs op VMBO de Spindel. Examen: Mentor Welkom Ouderavond TGL3 4 oktober 2016 Welkom Opening door dhr. R. Overbeek (teamleider) - Onderwijs op VMBO de Spindel - Examen Toptraject door dhr. V. Schenke (coördinator Toptraject) Keuzebegeleiding

Nadere informatie

Ouderavond 2, 3 en 4 vmbo

Ouderavond 2, 3 en 4 vmbo Ouderavond 2, 3 en 4 vmbo Woensdag 28 september 2016 Programma Algemeen M. van de Woestijne Coördinator bovenbouw Het examen M. Karsten Teamleider Richting / Na het examen R. Remie Decaan Mentoren Coördinatoren

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond Leerjaar 4 7 september 2015

Welkom. Ouderavond Leerjaar 4 7 september 2015 Welkom Ouderavond Leerjaar 4 7 september 2015 Programma Opening door dhr. H.Heerts (teamleider) - PTA en Examen Informatie vervolgopleidingen door dhr. B. Kremer (decaan) Met mentor naar een lokaal en

Nadere informatie

MEMO. Toelichting. Hieronder volgen de vragen en antwoorden

MEMO. Toelichting. Hieronder volgen de vragen en antwoorden MEMO Aan : Leden MBO Raad Status : Informerend Van : Bureau MBO Raad/ Ellen Verheijen Datum : 23 juni 2017 Onderwerp : Questions & Answers Wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht deel 2 Toelichting

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 27 nov t/m 1 dec 2017

NIEUWSBRIEF 27 nov t/m 1 dec 2017 V V VAKANTIES & VRIJE DAGEN Kerstvakantie: 25 december 2017 t/m 5 januari 2018 Voorjaarsvakantie: 26 februari t/m 2 maart 2018 Goede Vrijdag / 2e Paasdag: 30 maart t/m 2 april 2018 Koningsdag: 27 april

Nadere informatie

INFORMATIE Pakket- en Sectorkeuze. VMBO 3TL naar 4TL

INFORMATIE Pakket- en Sectorkeuze. VMBO 3TL naar 4TL INFORMATIE Pakket- en Sectorkeuze VMBO 3TL naar 4TL De vier sectoren Zorg en Welzijn Techniek Groen Mogelijk passende beroepsrichtingen Zorg & Welzijn Techniek Groen Onderwijs Administratie Bouwkunde Dierverzorging

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018 Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas GL/TL april 2018 Programma 19.00 uur Welkom,teamleidster TGL mevr.o.grootjans (aula) 19.00 19.5 uur Uitleg over de profiel

Nadere informatie

LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding

LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding Na het Mavo Vervolgopleidingen 1. MBO 3/4 jaar HBO 3/4 jaar Niveau 3 / 4 2. Havo 2 jaar HBO 4 jaar Vakkenpakket keuze 6 / 7 examen vakken in de 4 e klas

Nadere informatie

Informatie-avond vervolgkeuze mavo. Donderdag 22 september 2016

Informatie-avond vervolgkeuze mavo. Donderdag 22 september 2016 Informatie-avond vervolgkeuze mavo Donderdag 22 september 2016 Voorstellen Lisa Akerboom & Linda Hens Mentor mavo 4 Ingrid Peters Manager onderwijs middebouw Bram van Veghel Decaan Inhoud 1. Gesprekken

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het derde leerjaar TL. UCN 18/19 170 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over de

Nadere informatie

Toelatingsrecht, hoe zit het precies? webinar 15 juni 2018

Toelatingsrecht, hoe zit het precies? webinar 15 juni 2018 Toelatingsrecht, hoe zit het precies? webinar 15 juni 2018 Introductie Tijdens het webinar: - Poll: met vragen peilen we uw kennis of mening - Chat: stel al uw vragen via de chat aan moderatoren Na afloop

Nadere informatie

INFORMATIE Pakket- en Sectorkeuze. 3H naar 4TL

INFORMATIE Pakket- en Sectorkeuze. 3H naar 4TL INFORMATIE Pakket- en Sectorkeuze 3H naar 4TL De vier sectoren Zorg en Welzijn Economie Techniek Groen Mogelijk passende beroepsrichtingen Zorg & Welzijn Economie Techniek Groen Onderwijs Administratie

Nadere informatie

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus Voortgezet Onderwijs 19 februari 2016 Inhoud Algemeen Meer maatwerk voor leerlingen Overgang po-vo Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie Rekenresultaten 2015 per school Scholen aan de slag

Nadere informatie

Denken (Diploma. En nu????)

Denken (Diploma. En nu????) Denken (Diploma. En nu????) Delen (Met ouders,vrienden,decaan) Doen (Aan de slag en zet m op!!) Voorwoord Beste 4 e klasser, Dit schooljaar ga je examen doen. Als alles meezit ga je onze school verlaten

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Datum vaststelling Attendiz: juni 2016 Datum instemming MR: juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie aan gescheiden ouders

Nadere informatie

Toelichting op de Wet vroegtijdige aanmelding en toelatingsrecht tot het mbo. Ellen Verheijen Wiebe Buising

Toelichting op de Wet vroegtijdige aanmelding en toelatingsrecht tot het mbo. Ellen Verheijen Wiebe Buising Toelichting op de Wet vroegtijdige aanmelding en toelatingsrecht tot het mbo Ellen Verheijen Wiebe Buising Vroegtijdige aanmelding Landelijke aanmelddatum: vóór 1 april Beoogde oplossing/bijdrage: 2.200

Nadere informatie

W E L K O M O P D E V O O R L I C H T I N G S A V O N D 4 T L

W E L K O M O P D E V O O R L I C H T I N G S A V O N D 4 T L W E L K O M O P D E V O O R L I C H T I N G S A V O N D 4 T L S T E D E L I J K D A LT O N C O L L E G E A L K M A A R D O N D E R D A G 1 8 O K T O B E R 2 0 1 8 EVEN VOORSTELLEN Paul Oudejans afdelingsleider

Nadere informatie

LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding

LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding Na het Mavo Vervolgopleidingen 1. MBO 3/4 jaar HBO 3/4 jaar Niveau 3 / 4 2. Havo 2 jaar HBO 4 jaar Vakkenpakket keuze 6 / 7 examen vakken in de 4 e klas

Nadere informatie

Voorlichting leerjaar 4

Voorlichting leerjaar 4 VMBO beroepsgericht Voorlichting leerjaar 4 Indeling van de avond: Voorstellen Korte algemene voorlichting Decaan Vervolg voorlichting per klas door de mentor Voorlichting leerjaar 4 Mentoren: TDB4 en

Nadere informatie

INFORMATIE Pakket- en Sectorkeuze. VMBO 3 5M naar 4TL

INFORMATIE Pakket- en Sectorkeuze. VMBO 3 5M naar 4TL INFORMATIE Pakket- en Sectorkeuze VMBO 3 5M naar 4TL De vier sectoren Zorg en Welzijn Techniek Groen Mogelijk passende beroepsrichtingen Zorg & Welzijn Techniek Groen Onderwijs Administratie Bouwkunde

Nadere informatie

Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Zorg & Welzijn, Economie, Landbouw en Techniek.

Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Zorg & Welzijn, Economie, Landbouw en Techniek. VMBO-TL/MAVO Wil je naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4 en heb je nog geen vmbo-diploma? Kun of wil je je schoolloopbaan niet meer vervolgen op een reguliere VO-school en ben je minimaal 16 jaar? Dan

Nadere informatie

Voorlichting klas 3-mavo

Voorlichting klas 3-mavo Voorlichting klas 3-mavo Welkom! Nieuwe klas Instromers Inhoud vanavond: Jan Harmsen: Afdelingsleider Mavo Toetsen, PTA, rekentoets Marleen Nijkamp: Decaan Loopbaanoriëntatie Pauze Klassikale kennismaking

Nadere informatie

RMC Regio 12 Twente. RMC Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers - versie 1 Uitgave: maart 2016

RMC Regio 12 Twente. RMC Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers - versie 1 Uitgave: maart 2016 RMC Regio 12 Twente RMC Factsheet Convenantjaar 2014-2015 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers - versie 1 Uitgave: maart 2016 RMC regio 12 : Twente Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de 3 e klas HTL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het goed

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Op Echnaton volgen de leerlingen in leerjaar 3 en 4 een intersectoraal programma op BBL of KBL niveau. Door het volgen van een intersectoraal programma hoeft uw

Nadere informatie

Leren en werken voor je toekomst VAKSCHOOL ALTRA COLLEGE ZUIDOOST

Leren en werken voor je toekomst VAKSCHOOL ALTRA COLLEGE ZUIDOOST 2018-2019 VAKSCHOOL ALTRA COLLEGE ZUIDOOST Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent.

Nadere informatie

Van: Studeren aan het Rietveld. Naar: Studeren aan het MBO

Van: Studeren aan het Rietveld. Naar: Studeren aan het MBO Van: Studeren aan het Rietveld Naar: Studeren aan het MBO 21 september 2011 MBO middelbaar beroeps onderwijs Heel veel mogelijk (70 ROC s met ± 1100 opleidingen) 60 % van alle banen in Nederland Praktisch

Nadere informatie

Informatieavond 25 november 2015. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader

Informatieavond 25 november 2015. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Informatieavond 25 november 2015 doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Onderwerpen Doorstroom Vernieuwing VMBO Keuzes Aanbod van 2College Durendael Leerjaar 3 Begeleiding en procedure profielkeuze Doorstroommogelijkheden

Nadere informatie

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES!

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! Schooljaar 2013-2014 Lesbrief bij Kies! mbo-gids 2014-2015 voor Twente GL/TL-versie Naam:. Klas: Mentor: Onderwerp: LOB Lesbrief bij Kies! - Pagina 1 van 13 Beste vierdeklasser,

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de VMBO derde klas TL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: kerstvakantie meivakantie 18 april 2019 Inhoud MEIVAKANTIE Voorwoord Even voorstellen Gezonde school Guus in de klas Rijksmuseum 2019 Re-link

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen 2017-2018 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl

Nadere informatie

Vakkenpakket- en sectorkeuze

Vakkenpakket- en sectorkeuze Vakkenpakket- en sectorkeuze 3 MAVO 2015-2016 Daniël Kers, decaan Veluws College Twello 4 november 2015 Decaan De decaan in Twello: Dhr. Kers - Arc.kers@veluwscollege.nl - op woensdag aanwezig op school

Nadere informatie

Wij verzoeken u het keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart, door uw zoon/dochter te laten inleveren bij de mentor.

Wij verzoeken u het keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart, door uw zoon/dochter te laten inleveren bij de mentor. Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het derde leerjaar GL UCN 18/19 170 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over de

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Ouderavond schooljaar

Ouderavond schooljaar Ouderavond schooljaar 2019-2020 Even kennismaken met. Meneer Prins Mevrouw Neuteboom Mevrouw Raap Mevrouw Voetberg Meneer Meerse Mentor DM4A Mentor DM4B Mentor DM4C Leerling coördinator en LOB-coördinator

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: zomervakantie kerstvakantie 20 december 2018 Inhoud Ziek en betermeldingen. KERST- Voorwoord Personeel Leerlingenraad Special Heroes VAKANTIE

Nadere informatie

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Afdeling Leerlingzaken Postbus 12 652 2500 DP Den Haag Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Projectcoördinatoren

Nadere informatie

Het Groene Lyceum. Praktische route. naar het hbo

Het Groene Lyceum. Praktische route. naar het hbo Het Groene Lyceum Praktische route naar het hbo Voor leerlingen met een havo advies n e r Le r o o d en k den oen d én Open dag Doetinchem Woensdag 22 januari 2020 16.00 tot 21.00 uur haalt je beste binnenste

Nadere informatie

vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school

vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school vmbo tl en gl uidermavo de sportieve mavo op Zuid met Havo route een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind gaat binnenkort naar de middelbare school. Een spannende tijd. Samen met uw kind bezoekt

Nadere informatie

RMC Regio 12 Twente. RMC Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: oktober 2016

RMC Regio 12 Twente. RMC Factsheet. Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: oktober 2016 RMC Regio 12 Twente RMC Factsheet Convenantjaar 2014-2015 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Definitieve cijfers - versie 1 Uitgave: oktober 2016 RMC regio 12 : Twente Dit document bevat gedetailleerde

Nadere informatie

Nieuws van de decanen

Nieuws van de decanen In dit nummer: Oriënteren op het mbo: er gebeurt veel! Toelatingsrecht mbo 16 november: de beroepeninformatieavond 7 en 8 december: de leerlingbezoekdagen Open Dagen, Meeloopdagen TOP Beroepenfestival

Nadere informatie

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL DE OVERSTAP EEN PREVENTIEPROJECT APRIL 2014 OVERSTAPPEN Het preventieproject De Overstap wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag door de afdelingen Voortijdig Schoolverlaten (VSV) & leerplicht

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

RMC Regio 12 Twente. RMC Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers - versie 1 Uitgave: februari 2019

RMC Regio 12 Twente. RMC Factsheet Convenantjaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers - versie 1 Uitgave: februari 2019 RMC Regio Twente RMC Factsheet Convenantjaar 7 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers versie Uitgave: februari RMC regio : Twente Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over

Nadere informatie

OUDERAVOND 4 e klas MAVO. 17 september 2015

OUDERAVOND 4 e klas MAVO. 17 september 2015 OUDERAVOND 4 e klas MAVO 17 september 2015 Examenjaar Huiswerk sn én op vrijdag Huiswerk: Oók repetities / overhoringen op maandag Planning Bijbaantjes sn SCHOOLGIDS AFDELINGGIDS PTA sn LEERLING IS ZELF

Nadere informatie

Informatieavond 5 HAVO

Informatieavond 5 HAVO Informatieavond 5 HAVO Informatieavond 5 havo Programma informatieavond Voorstellen / rol van mentor Bovenbouw: het karakter van de 5 e klas Belangrijke data dit jaar Organisatorische zaken Ons motto:

Nadere informatie

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat LOB in klas 3 Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding Klas 3GT Gemengde / Theoretische - Leerweg het decanaat 1 lob klas 3GT ORS Lek en Linge vestiging Lingeborgh 2015 2016 Aan de ouders en

Nadere informatie

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Toelating tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Waarom deze brochure? Het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. wil u door middel van deze brochure informatie geven over de toelating tot

Nadere informatie

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4 een ander bij ministeriële regeling aangewezen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Klassen 3 en 4 12 oktober 2016

Voorlichtingsavond Klassen 3 en 4 12 oktober 2016 Voorlichtingsavond Klassen 3 en 4 12 oktober 2016 Programma van de avond Welkom in de aula. Met de mentoren mee. Met de mentoren mee! 4A Lokaal 43 4B Lokaal 42 4C Lokaal 3 Mevrouw van Wingerden Mevrouw

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 2-vmbo

Voorlichtingsavond 2-vmbo Voorlichtingsavond 2-vmbo 11 januari 2017 Keuzebegeleiding van klas 2 naar klas 3 Even voorstellen Decaan: Sandra Ridderhof Afdelingsmanager 1- en 2 vmbo: Remko Andringa Programma leerwegen en verschillen

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting decaan over de profielen en leerwegen - 20.15 uur: Kennismakingsronde profiel Waarom kiezen? - Leerling kiest een

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het tweede leerjaar TL. UCN 18/19 169 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2018/2019 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

Kempenhorst College. Welkom op de informatieavond!

Kempenhorst College. Welkom op de informatieavond! Kempenhorst College Welkom op de informatieavond! Programma - Uitleg over de profiel- en vakkenkeuze Annie van der Struijk, leerlingcoördinator - Advisering en bevordering Esmée Schut, mentor 3Tc - profieloriëntatie

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Klassen 3 en 4 12 oktober 2017

Voorlichtingsavond Klassen 3 en 4 12 oktober 2017 Voorlichtingsavond Klassen 3 en 4 12 oktober 2017 Programma van de avond Welkom in de aula. Met de mentoren mee. Met de mentoren mee! 4A Lokaal 43 Meneer van Rijn 4B Lokaal 3 Mevrouw van Wingerden Meneer

Nadere informatie

LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding

LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding Na het Mavo Vervolgopleidingen 1. MBO 3/4 jaar HBO 3/4 jaar Niveau 3 / 4 2. Havo 2 jaar HBO 4 jaar Vakkenpakket keuze 6 / 7 examen vakken in de 4 e klas

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 10 februari Wisselmiddag techniek

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond 4 VMBO GT

Welkom. Informatieavond 4 VMBO GT Welkom Informatieavond 4 VMBO GT 1 Mededelingen: Vluchtroutes Mobiele telefoon Informatie: mee naar huis/op de mail 2 Teamleiders VMBO Anne Tappel team groen Inga Lokate team geel Thom Raats team oranje

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2018/2019 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Beste leerlingen, Na het Pleysier College Westerbeek naar het MBO, HBO of universiteit? Of liever werken en leren tegelijk? Misschien wil je ICT er worden

Nadere informatie

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB)

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB) Decanaat Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat voor

Nadere informatie

LOB in klas 3. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Klas 3 Basisberoepsgerichte Leerweg. het decanaat

LOB in klas 3. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Klas 3 Basisberoepsgerichte Leerweg. het decanaat LOB in klas 3 Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding Klas 3 Basisberoepsgerichte Leerweg het decanaat 1 LOB klas 3 BL ORS Lek en Linge vestiging Lingeborgh 1516 Aan de ouders/verzorgers van

Nadere informatie

Profielkeuze 4 MAVO

Profielkeuze 4 MAVO Profielkeuze 4 MAVO 2019-2020 2 Inleiding Kiezen in de derde klas. Vorig schooljaar heb je in de tweede klas de eerste keuze gemaakt in de richting van een profiel. Doordat de meeste vakken in de derde

Nadere informatie