BORSTSPARENDE INGREEP Tumorectomie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BORSTSPARENDE INGREEP Tumorectomie"

Transcriptie

1 BORSTSPARENDE INGREEP Tumorectomie Wat is borstkanker? Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Eén op negen vrouwen krijgt er ooit mee te maken. In zeldzame gevallen kunnen mannen ook borstkanker krijgen. Borstkanker bij de man wordt op dezelfde manier behandeld als bij de vrouw. Betere diagnose- en behandelingstechnieken zorgen ervoor dat de genezingskansen flink toenemen. Kankercellen zijn cellen die zich ongeremd delen. Er komen meer cellen bij dan dat er verdwijnen, waardoor er een gezwel of tumor ontstaat. Deze cellen kunnen het normale weefsel binnendringen en vernietigen. Soms komen kwaadaardige cellen via de lymfeklieren in de bloedbaan terecht en komen ze terecht op andere plaatsen in het lichaam. Dan spreekt men van metastasen. Lobulair carcinoom Dit betekent dat de kanker ontstaan is in de melkklieren. Ductaal carcinoom Dit betekent dat de kanker ontstaan is in de melkgangen. Dit is de meest voorkomende vorm. Anatomie van de borst Soorten borstkanker DCIS = Ductaal carcinoma in situ Dit is een voorstadium van borstkanker. DCIS is op zich nog niet kwaadaardig, maar kan in de helft van de gevallen kwaadaardig worden over een periode van 10 jaar. Om dit te vermijden wordt aangeraden het te behandelen en het letsel via een operatie te verwijderen. DCIS geeft geen klachten, kan niet uitzaaien en is niet levensbedreigend. DCIS kan slechts opgespoord worden via een controlemammografie, waarbij kleine verkalkingen (microcalcificaties) gezien worden. De borst bestaat voornamelijk uit : Melkklieren (lobuli) Melkgangen (ducti): verbinding tussen melkklieren en tepel Bind- en vetweefsel rond melkklieren en melkgangen Bloedvaten Lymfevaten: hebben als taak het vervoer van afvalstoffen en immuuncellen en vormen een barrière tegen infectie. Via de lymfevaten kunnen tumorcellen zich verspreiden.

2 Wat is een borstsparende ingreep? Preoperatieve onderzoeken Bij een borstsparende ingreep (ook tumorectomie genoemd) wordt enkel het gezwel weggenomen, samen met een randje van gezond borstklierweefsel. Er wordt zo esthetisch mogelijk gewerkt. Stagingonderzoeken Dit zijn onderzoeken die de uitgebreidheid van de tumor en de eventuele uitzaaiingen ervan in het lichaam in kaart brengen. Bloedafname Dit onderzoek leert ons meer over de functie van de lever en de nieren, de bloedstolling. Ook wordt de tumormerker Ca 15,3 bepaald. Dit is vooral belangrijk voor de opvolging na de behandeling. RX Thorax Met behulp van röntgenstralen wordt een foto gemaakt van longen en hart. U hoeft hiervoor niet nuchter te zijn. Echo van de lever Met behulp van geluidsgolven krijgt men een zicht op de leverstreek. Er wordt gel aangebracht op de buik. U moet nuchter zijn voor dit onderzoek. Botscintigrafie Dit onderzoek dient om mogelijke uitzaaiingen in het bot op te sporen. Er wordt een inspuiting gegeven met een licht radioactieve stof in een ader van de arm. Er zal u gevraagd worden om veel te drinken (ongeveer 1 liter: water, koffie, thee, soep ). Het onderzoek zelf vindt drie uur later plaats en neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Metalen zaken moeten vermeden worden, zoals ritsen, metalen knopen, bh, Verder kunt u gewoon gekleed zijn. Na het onderzoek is het belangrijk om gedurende 24 uur een afstand van twee meter te bewaren tussen zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 10 jaar. Soms moeten er voor de operatie een aantal voorbereidende onderzoeken gebeuren. Welke onderzoeken dit zijn, hangt af van uw leeftijd en uw gezondheidstoestand. De meest voorkomende onderzoeken zijn een bloedafname, een elektrocardiogram en een RX-foto van de longen. Het plannen en opvolgen van deze onderzoeken gebeurt via de preopnamebalie. Daar worden ook meteen enkele administratieve zaken in orde gebracht, zoals het ondertekenen van het toestemmingsformulier voor de ingreep en verdoving en het invullen van de preoperatieve vragenlijst. U kunt de preoperatieve onderzoeken ook laten uitvoeren door uw huisarts indien u dit wenst. Verpleegkundig consult Na de consultatie bij uw arts zult u kennis maken met de borstverpleegkundige die u doorheen uw traject zal ondersteunen, informeren en doorverwijzen volgens uw noden (de psycholoog, de diëtiste, de sociale dienst, ). Infectierisico s voorkomen Bij een ingreep willen we natuurlijk infectierisico s voorkomen. Een vlot herstel is essentieel. Als patiënt kunt u daartoe bijdragen door te zorgen voor een goede lichaamshygiëne: Neem op de dag van de ingreep een douche met gewone zeep, tenzij uw behandelende arts andere instructies geeft. Ook uw haar mag met gewone shampoo gewassen worden. Poets uw tanden goed. Knip de nagels van vingers en tenen kort. Via de vingertop meten we tijdens de operatie het zuurstofgehalte in het bloed. De aanwezigheid van kunstnagels en nagellak belemmert dit. 58

3 Breng de ochtend van de ingreep geen make-up, deodorant of bodylotion aan. Laat uw juwelen en piercings thuis. Juwelen en piercings kunnen brandwonden veroorzaken wanneer men gebruik maakt van elektrocoagulatie (een elektrisch instrument waarmee men de bloedvaten coaguleert of dichtschroeit). Scheer u niet met een scheermesje, want dit veroorzaakt immers kleine letsels. Ontharen gebeurt het best in het ziekenhuis met een medische tondeuse; dit vermindert de kans op huidirritaties. Rookt u? Stop twee dagen voor de ingreep met roken. Voor de operatie Voor de opname Als u bloedverdunners neemt is het belangrijk dit te melden. Uw arts zal u zeggen of ze al dan niet op voorhand moeten gestopt worden. De opname Op de dag van de opname meldt u zich eerst in straat 60 voor de inschrijving. Nadien mag u zich naar de afdeling begeven. De verpleegkundige op de afdeling begeleidt u naar uw kamer. Zij zal u enkele vragen stellen over eventuele vorige ziekenhuisopnames, allergieën, medicatie, Indien u nog vragen hebt over de operatie en de gevolgen ervan, kunt u die bespreken met de borstverpleegkundige of arts. De totale duur van uw opname varieert tussen de twee à vijf dagen. De precieze duur is afhankelijk van uw toestand en hoe snel u herstelt. Verpleegkundige voorbereidingen De verpleegkundigen zullen volgende voorbereidingen treffen: Bloedafname + EKG (meestal reeds voordien afgenomen, graag resultaat 72 uur voor de opname bezorgen aan de preopnamebalie). Scheren: eventueel worden de okselharen afgeschoren. Nagellak en make-up worden verwijderd. Indien u medicatie nodig hebt om te slapen, bespreek dit dan steeds met uw arts of anesthesist. U mag niks meer eten, drinken of roken vanaf middernacht de dag voor uw operatie, tenzij de arts dit anders vermeldt. Uw verpleegkundige deelt u het tijdstip van de ingreep mee. Dit blijft een richtuur. De verpleegkundige zal een BRMO-screening afnemen (Bijzonder Resistente Micro-Organismen). Dit dient te gebeuren als: - u verblijft in een chronische instelling, - u het voorbije jaar verbleef in een ziekenhuis, - u meer dan twee maanden thuiszorg nodig had, - u beroepsmatig contact hebt met dieren, - u gezondheidswerker bent. Met een wattenstaafje neemt men een staal ter hoogte van neus, keel en rectum (de aars). De operatie U kunt tijdens uw verblijf in het ziekenhuis kennis maken met een sociaal werker die u zal begeleiden bij het oplossen van praktische problemen tijdens en na de behandeling. Een gesprek met de psycholoog zal u ook voorgesteld worden ter ondersteuning. Op de afdeling De dag van de operatie zal de verpleegkundige u vragen een operatiehemd (en steunkousen) aan te trekken. Juwelen en eventuele tandprothese(s), bril of lenzen moeten verwijderd en veilig opgeborgen worden.

4 De verpleegkundige zegt u welke thuismedicatie u nog mag nemen en u krijgt zo nodig een rustgevend geneesmiddel dat door de anesthesist is voorgeschreven. U wordt naar de voorbereidingsruimte gebracht op de operatieafdeling. Daar krijgt u nog een administratieve controle door de verpleegkundige. De anesthesist en de gynaecoloog/ chirurg zullen uw eventuele vragen beantwoorden. In de operatiezaal De anesthesist zal in de operatiezaal het infuus plaatsen langs waar de medicatie toegediend wordt om u in slaap te brengen (narcose). De verpleegkundige van de operatiezaal zal nog een aantal voorbereidingen doen zoals o.a. elektroden (om het hartritme te controleren), een bloeddrukmeter, enz. aanleggen om u goed te kunnen volgen tijdens de ingreep. De ingreep duurt gemiddeld anderhalf à twee uur. Na de operatie De narcose wordt beëindigd op het moment dat de gynaecoloog/chirurg klaar is met de operatie. Zodra u wakker wordt, gaat u naar de ontwaakruimte (recovery of PAZA: Post-Anesthesie ZorgAfdeling). Hier zal u nog ongeveer twee uur verblijven. Wanneer u voldoende wakker bent en de pijn onder controle is, wordt u in de loop van de dag naar de afdeling teruggebracht. Bij pijn en/of misselijkheid krijgt u via het infuus medicatie toegediend. Als dit onvoldoende is meldt u dat best aan de verpleegkundige. Mogelijk hebt u een drain ter hoogte van de borst en/of oksel voor het afvloeien van wondvocht. De arts beslist wanneer u voorzichtig mag starten met drinken en eten. Er wordt rekening gehouden met een eventueel bestaand dieet (bv. suikervrij of zoutarm). Het wordt aangeraden om vanaf de dag na de ingreep (en ook s nachts) een bh (liefst zonder beugels) te dragen om de borst te ondersteunen. Mogelijke verwikkelingen na de ingreep Elke ingreep kan leiden tot verwikkelingen. De meest voorkomende zijn trombose, bloedingen en infectie. Trombose Bij een trombose is er sprake van een stolsel of klontertje dat zich vormt in de bloedvaten aan de binnenzijde van de vaatwand. Dit kan men voorkomen met een bloedverdunnend spuitje en door het dragen van steunkousen tijdens het ziekenhuisverblijf. Deze kousen voorkomen ook het ontstaan van flebitis, ook wel ontsteking van de aders genoemd. Zowel trombose als flebitis ontstaan door onvoldoende beweging en bedlegerigheid. Hoe uitgebreider de operatie, hoe hoger het risico op trombose. Bloedingen Na een ingreep kan bloedophoping optreden. Soms dient hiervoor een heringreep te gebeuren. Infectie Bij een infectie zijn ziekteverwekkende micro-organismen aanwezig in het lichaam die zich kunnen vermenigvuldigen. Een infectie kan optreden na een operatie. Dit vertaalt zich meestal in koorts, pijn, roodheid en warmte thv de wonde. Soms is het nodig om antibiotica te starten. Pijn Een borstoperatie is over het algemeen niet zo n pijnlijke ingreep. De anesthesist voorziet in elk geval het nodige. Indien u toch pijn hebt is het belangrijk dit te melden. De verpleegkundige zal u dan de voorgeschreven medicatie toedienen. Bij het bewegen van de arm kunt u wat hinder ondervinden. Als dit te pijnlijk is kunt u steeds een pijnstiller vragen. Bewegen is erg belangrijk. Tijdens de ingreep worden er onvermijdelijk een paar huidzenuwen doorgesneden. U kunt daardoor een slapend, brandend of tintelend gevoel hebben ter hoogte van de onder- en achterzijde 60

5 van de arm en de oksel. Dit kan meerdere weken of maanden aanhouden. Ontslagplanning in het ziekenhuis De datum voor de controleafspraak wordt meegegeven bij het ontslag uit het ziekenhuis. De controle vindt meestal plaats 8 à 10 dagen na ontslag. In principe heeft u geen thuisverpleging nodig. In geval van verwijdering van de okselklieren zult u nog een drain met opvangzakje hebben. U kunt dit dan eventueel zelf ledigen en de dagelijkse hoeveelheden noteren, of er kan thuisverpleging ingeschakeld worden. Thuis Nazorg De controleafspraken vinden plaats bij uw behandelende arts. Bent u doorverwezen naar een andere arts, dan gaat u daar op controle. Om u te helpen bij het vinden van een nieuw evenwicht in uw leven en te werken aan uw herstel, kunt u steeds terecht bij de borstverpleegkundige of psycholoog. Zij kunnen u meer info geven over bewegingsprogramma s (bv. B-care), mindfulness,... Hebt u of uw familie nog vragen of bezorgdheden dan kunt u altijd terecht bij uw huisarts, de behandelende arts, de borstverpleegkundige, de sociaal werker, de psycholoog, de kinesitherapeut (fysiotherapeut) en de diëtist. Aarzel niet om contact met hen op te nemen. Op de wonde ligt een verband waarmee u gewoon kunt douchen. Indien u een drain heeft, wacht u beter tot deze verwijderd is. De hechtingen zijn oplosbaar. Het verband mag ter plaatse blijven tot u bij de arts op consultatie komt. Indien u hierover vragen hebt of zich zorgen maakt, kunt u steeds terecht bij de borstverpleegkundige. Bij pijn kan na overleg met de behandelende arts paracetamol ingenomen worden (bv. Dafalgan, Perdolan mono, ) Psychische gevolgen Het vaststellen van kanker en de intensieve behandeling zijn emotioneel ingrijpend. De wijze waarop u wordt opgevangen door uw omgeving is hierbij van groot belang. Bij moeilijkheden rond verwerking, relatie en seksualiteit kunt u eveneens een beroep doen op de psycholoog.

BORSTSPARENDE INGREEP Tumorectomie met sentinel

BORSTSPARENDE INGREEP Tumorectomie met sentinel BORSTSPARENDE INGREEP Tumorectomie met sentinel Wat is borstkanker? Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende kanker

Nadere informatie

BORSTAMPUTATIE Mastectomie/Mammectomie

BORSTAMPUTATIE Mastectomie/Mammectomie BORSTAMPUTATIE Mastectomie/Mammectomie Wat is borstkanker? Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende kanker bij

Nadere informatie

HYSTERECTOMIE bij baarmoederkanker

HYSTERECTOMIE bij baarmoederkanker HYSTERECTOMIE bij baarmoederkanker HYSTERECTOMIE bij baarmoederkanker 02 Wat is baarmoederkanker? 03 Bouw en functie van de baarmoeder 04 Soorten operaties 04 Preoperatieve onderzoeken 05 Verpleegkundig

Nadere informatie

DEBULKING. bij eierstokkanker

DEBULKING. bij eierstokkanker DEBULKING bij eierstokkanker DEBULKING bij eierstokkanker 02 Wat is eierstokkanker? 03 Bouw en functie van de eierstokken 03 Soorten operaties 04 Preoperatieve onderzoeken 05 Verpleegkundig consult 05

Nadere informatie

WERTHEIM-OKABAYASHI OPERATIE. bij baarmoederhalskanker

WERTHEIM-OKABAYASHI OPERATIE. bij baarmoederhalskanker WERTHEIM-OKABAYASHI OPERATIE bij baarmoederhalskanker WERTHEIM-OKABAYASHI OPERATIE bij baarmoederhalskanker 02 Wat is baarmoederhalskanker? 03 Bouw en functie van de baarmoeder en baarmoederhals 04 Wertheim-Okabayashi

Nadere informatie

DIAGNOSTISCHE LAPAROSCOPIE

DIAGNOSTISCHE LAPAROSCOPIE DIAGNOSTISCHE LAPAROSCOPIE DIAGNOSTISCHE LAPAROSCOPIE U ondergaat binnenkort een diagnostische laparoscopie. Met deze brochure willen we u zo goed mogelijk informeren over uw verblijf in het ziekenhuis,

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0416 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Bo r s t i n g r e p e n. Gy n a e c o l o g i e

Bo r s t i n g r e p e n. Gy n a e c o l o g i e Bo r s t i n g r e p e n met sentinel-procedure Gy n a e c o l o g i e Campus Rooienberg Mevrouw, U wordt in het ziekenhuis opgenomen voor een borstoperatie. In deze brochure willen wij u hierover meer

Nadere informatie

VULVECTOMIE. bij schaamlipkanker

VULVECTOMIE. bij schaamlipkanker VULVECTOMIE bij schaamlipkanker VULVECTOMIE bij schaamlipkanker 02 Wat is schaamlipkanker? 03 Bouw en functie van de vagina en vulva 04 Preoperatieve onderzoeken 05 Verpleegkundig consult 05 Infectierisico

Nadere informatie

EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_011

EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_011 EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_011 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van het ziekenhuis? 7 05 Wanneer

Nadere informatie

Een borstamputatie. Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:..

Een borstamputatie. Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers NUCHTER (niet eten en drinken vanaf 24u, de dag voor

Nadere informatie

H Borstsparende operatie

H Borstsparende operatie H.327178.0416 Borstsparende operatie Inleiding Uit onderzoeken blijkt dat u borstkanker heeft. Uw chirurg heeft u voorgesteld u te behandelen, waarbij u geopereerd en bestraald wordt. Dit wil zeggen dat

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Vlot herstel na een darmoperatie

Vlot herstel na een darmoperatie Vlot herstel na een darmoperatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1 DE OPNAME...5 1.1 Wat brengt u mee naar het ziekenhuis? 1.2 Wat gebeurt er de dag van de opname? 2 DE OPERATIE...6 2.1 Voor

Nadere informatie

Borstoperaties. Informatiefolder voor de patiënte. OLV Ziekenhuis. Inleiding

Borstoperaties. Informatiefolder voor de patiënte. OLV Ziekenhuis. Inleiding OLV Ziekenhuis GYNAECOLOGIE - VERLOSKUNDE Dr. Van Den Haute J. Dr. Meganck G. Dr. Vandeginste S. Dr. Seynhave B. Dr. Traen K. T. 053 72 49 50 F. 053 72 45 47 Secretariaat.gynaeco@olvzaalst.be Informatiefolder

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie)

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke

Nadere informatie

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U Borstsparende operatie Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U vindt hier adviezen voor de

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis 14.001N-140312 diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis Het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis Binnenkort komt u naar het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een ingreep en mag u normaal

Nadere informatie

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: mastectomie

Nadere informatie

Borstsparende operatie

Borstsparende operatie Borstsparende operatie Bestelnummer: 3735 Versie: februari 2018 www.borstkanker-zorg.nl Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Behandeling bij afwijking in de borst Dagopname

Behandeling bij afwijking in de borst Dagopname CHIRURGIE Behandeling bij afwijking in de borst Dagopname BEHANDELING Behandeling bij afwijking in de borst Bij u is een afwijking in de borst vastgesteld. Binnenkort wordt u een dag opgenomen in het St.

Nadere informatie

EEN OKSELKLIERUITRUIMING

EEN OKSELKLIERUITRUIMING EEN OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_048 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 4 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van het ziekenhuis? 6

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT INHOUD 1. INLEIDING...4 1.1 Voorbereiding 1.2 De dag van de keizersnede 1.3 Op de dienst materniteit-verloskamer 2. DE VERDOVING...5 2.1 Plaatselijke verdoving

Nadere informatie

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure Informatiebrochure Chirurgisch dagziekenhuis In overleg met uw behandelende arts is afgesproken dat u een ingreep/behandeling zal ondergaan in het chirurgisch dagziekenhuis. U wordt s morgens opgenomen

Nadere informatie

Wat u moet weten over een echo-endoscopie

Wat u moet weten over een echo-endoscopie 1263/833/4 - SA - oktober 2012 Wat u moet weten over een echo-endoscopie maag- en darmziekten secretariaat: tel. 03 443 36 57 verpleegafdeling: tel. 03 443 35 13 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure

Schildwachtklierprocedure Schildwachtklierprocedure 1. Wat is de schildwachtklier? 1.1 Wat is een schildwachtklierprocedure? 2. Hoe verloopt de schildwachtklierprocedure? 3.Hoe verloopt de operatie? 3.1 Welke verdoving? 3.2 Hoe

Nadere informatie

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS WAT U MOET WETEN Wanneer? Datum: Uur: Waar meldt u zich aan? De kassa van kliniekgebouw K1 - K2 De kassa van kliniekgebouw K12 U wordt opgenomen op de dienst:.. Oncologie/0153

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_013 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wanneer moet ik mijn arts

Nadere informatie

Okselklieroperatie.

Okselklieroperatie. Okselklieroperatie Inleiding De kanker is bij u uitgezaaid naar de lymfeklieren. Er is met u overlegd dat de lymfeklieren uit de oksel worden verwijderd. Deze operatie noemt men okselklieroperatie. Een

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Appendectomie INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN U wordt opgenomen voor een appendectomie of een blindedarmoperatie. In deze folder vindt u hierover meer informatie. Heeft u na het lezen van deze folder toch

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker

Borstsparende operatie bij borstkanker Chirurgie Borstsparende operatie bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 De opname... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Mogelijke

Nadere informatie

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure Verwijderen van wijsheidstanden Informatiebrochure Inhoud 1 Wat u vooraf moet weten en/of doen 3 2 Voorbereiding op de narcose 5 2.1 Verpleegafdeling 2.2 Opname-uur 2.3 Nuchter zijn 2.4 Preoperatieve vragenlijst

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Prostaatoperatie TURP

Patiënteninformatie. Prostaatoperatie TURP Patiënteninformatie Prostaatoperatie TURP 2 Inhoud Inleiding... 4 Informatie over het ziektebeeld... 4 Goedaardige vergroting van de prostaat... 4 Voorbereiding op de ingreep... 6 Enkele dagen voor opname

Nadere informatie

In deze brochure vind je algemene informatie over borstkanker, de diagnostische aanpak alsook de behandeling.

In deze brochure vind je algemene informatie over borstkanker, de diagnostische aanpak alsook de behandeling. Borstkanker In deze brochure vind je algemene informatie over borstkanker, de diagnostische aanpak alsook de behandeling. Wat is borstkanker? Borstkanker is een kwaadaardig gezel in de borst. Eén op negen

Nadere informatie

Verwijderen van een zaadbal via de lies. Inguinale orchidectomie

Verwijderen van een zaadbal via de lies. Inguinale orchidectomie Verwijderen van een zaadbal via de lies Inguinale orchidectomie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Na de operatie... 2 Bloedverdunners... 2 Ontslag... 3 Tot slot... 4 Ruimte voor vragen... 5

Nadere informatie

Thyroidectomie. Wegname van de schildklier. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst kwaliteit. versie maart 2016 (Object-ID )

Thyroidectomie. Wegname van de schildklier. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst kwaliteit. versie maart 2016 (Object-ID ) Thyroidectomie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Wegname van de schildklier Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Verwijderen van de zaadbal

Verwijderen van de zaadbal De uroloog heeft met u besproken dat er bij u een zaadbal verwijderd moet worden, in verband met verdenking op een tumor. U wordt hiervoor 1 á 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. U kunt deze brochure

Nadere informatie

EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE

EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0155 Deze brochure beschrijft het verloop van een biopsie van de sentinelkier, een operatie die u binnenkort ondergaat. Het team van dermato-oncologie

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure

Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB Patiënteninformatie Blaasoperatie TURB Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereiding op de ingreep... 3 Enkele dagen voor opname in het ziekenhuis... 3 Medicatie... 3 De dag van opname in het ziekenhuis...

Nadere informatie

Opname bij een borstreconstructie

Opname bij een borstreconstructie Opname bij een borstreconstructie Binnenkort wordt u opgenomen in Rijnstate Arnhem voor een borstreconstructie. In deze folder leest u wat u van de opname kunt verwachten. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Prostaatkanker: verwijdering van de lymfeklieren in het bekken

Prostaatkanker: verwijdering van de lymfeklieren in het bekken Prostaatkanker: verwijdering van de lymfeklieren in het bekken In overleg met uw behandelend uroloog heeft u besloten de lymfeklieren uit het bekken te laten verwijderen (pelviene lymfeklierdissectie).

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0416 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Urethrotomie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Urethrotomie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Urethrotomie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN SENTINELONDERZOEK

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN SENTINELONDERZOEK EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN SENTINELONDERZOEK KANKERCENTRUM Onco_seno_012 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE 02 Inleiding 3 03 De operatie 3 04 Mijn opname in het ziekenhuis 6 05 Wat moet ik weten

Nadere informatie

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier 2 Inleiding Als u deze folder krijgt heeft u zojuist een gesprek met uw chirurg gehad. Uit het onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. U staat inmiddels

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3. Vóór de operatie 4. De opname 4. Wat gebeurt er bij de operatie? 5.

Inleiding 3. Verwachtingen en mogelijkheden 3. Vóór de operatie 4. De opname 4. Wat gebeurt er bij de operatie? 5. Borstverkleining Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen en mogelijkheden 3 Vóór de operatie 4 De opname 4 Wat gebeurt er bij de operatie? 5 Na de operatie 5 Leefregels na de operatie 6 Mogelijke complicaties

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE EEN BORSTSPARENDE OPERATIE Inleiding Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg de afwijking in uw borst en een deel van het omliggende weefsel. De rest van het borstweefsel blijft gespaard.

Nadere informatie

Het vervangen van uw pacemaker

Het vervangen van uw pacemaker Het vervangen van uw pacemaker U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein, omdat u een pacemaker heeft. Binnenkort wordt uw pacemaker vervangen. In deze folder leest

Nadere informatie

Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming

Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers

Nadere informatie

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: segmentectomie

Nadere informatie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis

Nadere informatie

Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie

Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft de uroloog met u besproken dat u een operatie aan de teelballen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsen Verwijderen OSM

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsen Verwijderen OSM PATIËNTEN INFORMATIE Plaatsen Verwijderen OSM Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen

Nadere informatie

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als:

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als: Algemeen Bij een okselklierdissectie worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd. Lymfeklieren zijn te vergelijken met zuiveringsstations, die gezamenlijk het lymfestelsel vormen. Het lymfestelsel

Nadere informatie

Een borstsparende operatie met een. sentinelonderzoek

Een borstsparende operatie met een. sentinelonderzoek Een borstsparende operatie met een 1 sentinelonderzoek Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers

Nadere informatie

EEN BREDERE RESECTIE EN SENTINELKLIERPROCEDURE - NUTTIGE INFORMATIE

EEN BREDERE RESECTIE EN SENTINELKLIERPROCEDURE - NUTTIGE INFORMATIE EEN BREDERE RESECTIE EN SENTINELKLIERPROCEDURE - NUTTIGE INFORMATIE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_dermato_005 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Waarom een bredere resectie? 3 03 Het verloop van een bredere resectie

Nadere informatie

Gebruik van een poortkatheter

Gebruik van een poortkatheter Gebruik van een poortkatheter Inhoud 1. Waarom heb ik een poortkatheter nodig? 2. Wat is een poortkatheter? 3. Hoe gebeurt de plaatsing van een poortkatheter? 4. Het gebruik van een poortkatheter 4.1.

Nadere informatie

Een borstamputatie met okselklieruitruiming

Een borstamputatie met okselklieruitruiming Een borstamputatie met okselklieruitruiming 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers NUCHTER

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE BORSTKLINIEK

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE BORSTKLINIEK EEN BORSTSPARENDE OPERATIE BORSTKLINIEK Inleiding Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg de afwijking in uw borst en een deel van het omliggende weefsel. De rest van het borstweefsel blijft

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker

Borstverwijdering bij borstkanker Chirurgie Borstverwijdering bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 De opname... 4 Voorbereiding op de operatie... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Drains... 5

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0218 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor

Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein. Binnenkort krijgt u een implanteerbare hartritme-monitor

Nadere informatie

Robotgeassisteerde radicale verwijdering van de baarmoeder (Wertheim operatie)

Robotgeassisteerde radicale verwijdering van de baarmoeder (Wertheim operatie) Robotgeassisteerde radicale verwijdering van de baarmoeder (Wertheim operatie) informatie voor patiënten INLEIDING 3 WAT IS BAARMOEDERHALSKANKER? 4 VOOR DE OPERATIE 5 Voor de opname De opname Verpleegkundige

Nadere informatie

INformatiebrochure. Heelkunde van de nek. s Herenbaan Rumst. tel: (algemeen) tel: (afspraken)

INformatiebrochure. Heelkunde van de nek. s Herenbaan Rumst. tel: (algemeen) tel: (afspraken) Heelkunde van de nek s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) INformatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 3 beste patiënt, 1. Woord vooraf

Nadere informatie

Operatieve ingreep in de blaas

Operatieve ingreep in de blaas Operatieve ingreep in de blaas TUR-BT Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie in de blaas. Door u goed voor te bereiden op de ingreep, kunt u bijdragen aan een vlot herstel. Het lezen van deze folder

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie

urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie urologie informatiebrochure Radicale prostatectomie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie en functie van de prostaat 4 3. Voorbereiding voor de operatie 5 4. Ingreep 5 5. Mogelijke verwikkelingen 7

Nadere informatie

Borstverkleining. Poli Plastische Chirurgie

Borstverkleining. Poli Plastische Chirurgie 00 Borstverkleining Poli Plastische Chirurgie Inleiding U overweegt een operatie om uw borsten te laten verkleinen. Deze folder bevat algemene en aanvullende informatie over borstverkleining. De folder

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand H.85067.1216 Baarmoederverwijdering via de buikwand 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Orchidectomie (chirurgische verwijdering van één of beide teelballen)

Maatschap Urologie. Orchidectomie (chirurgische verwijdering van één of beide teelballen) Maatschap Urologie Orchidectomie (chirurgische verwijdering van één of beide teelballen) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie

Nadere informatie

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede) ruimer gemaakt gaat worden. Dit wordt een introïtusplastiek genoemd.

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE HYDROCÈLE

PATIËNTEN INFORMATIE HYDROCÈLE PATIËNTEN INFORMATIE HYDROCÈLE Mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE KORTVERBLIJF

ONTHAALBROCHURE KORTVERBLIJF ONTHAALBROCHURE KORTVERBLIJF AFDELING A1 - Patiëntinformatie - 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 1 1. Concept Kortverblijf 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Preoperatieve aandachtspunten. 3 3.1 Nuchter.

Nadere informatie

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede)

Nadere informatie

> Schildklieroperatie

> Schildklieroperatie > Informatiebrochure www.azstlucas.be Binnenkort ondergaat u een schildklier in AZ Sint-Lucas. Met deze brochure willen we u graag informatie geven over de verschillende aspecten bij deze. In de brochure

Nadere informatie

Abdominale aorta aneurysma

Abdominale aorta aneurysma Infobrochure Abdominale aorta aneurysma Behandeling met een endoprothese C2.2 Heelkunde Tel 011 826 372 mensen zorgen voor mensen Wat is de aorta abdominalis? Geachte heer, mevrouw, U ondergaat binnenkort

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Biopsie Orthopedie Radboud universitair medisch centrum

Biopsie Orthopedie Radboud universitair medisch centrum Biopsie Orthopedie In overleg met uw behandeld arts heeft u besloten tot een biopsie op de afdeling Orthopedie van het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie over deze operatie. Heeft u na het

Nadere informatie

EEN BORSTAMPUTATIE MET OKSELKLIERUITRUIMING

EEN BORSTAMPUTATIE MET OKSELKLIERUITRUIMING EEN BORSTAMPUTATIE MET OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_009 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van

Nadere informatie

Leverbiopsie. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.

Leverbiopsie. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier. HHZH_INF_125.01 (0715) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Leverbiopsie Voorwoord U heeft met uw behandelend arts afgesproken

Nadere informatie

ziekenhuis maas en kempen

ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen Dienst algemene chirurgie ZMK Dr. F. Claessens Dr. S. Bessemans Dr. E. Aerts Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis Maas en Kempen

Nadere informatie

PATIËNTENINFO OPEN PARTIËLE PROSTATECTOMIE

PATIËNTENINFO OPEN PARTIËLE PROSTATECTOMIE UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN PATIËNTENINFO OPEN PARTIËLE PROSTATECTOMIE INHOUD INLEIDING 3 INLEIDING..................................................3 NORMALE WERKING VAN DE PROSTAAT.............................4

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Borstkliniek. Informatiebrochure

Borstkliniek. Informatiebrochure Borstkliniek Informatiebrochure 2 Mevrouw, U wordt opgenomen voor een heelkundige ingreep aan de borst. Wij zijn ons bewust van de spanning die dit met zich meebrengt en willen u via deze folder meer informatie

Nadere informatie

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis

informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis informatiebrochure Orthopedie ziekenhuis maas en kempen CDZ Chirurgisch Dagziekenhuis DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Dr. B. Molenaers Raadpleging mogelijk

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Nesbitt. (aandoening van Peyronie)

PATIËNTEN INFORMATIE. Nesbitt. (aandoening van Peyronie) PATIËNTEN INFORMATIE Nesbitt (aandoening van Peyronie) 2 PATIËNTENINFORMATIE Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie