2. Hoe komt een patiënte met sikkelcellen tijdens een crises aan haar pijn?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Hoe komt een patiënte met sikkelcellen tijdens een crises aan haar pijn?"

Transcriptie

1 Papieren Spreekuur Haematologie 1. Noem twee situaties waarbij een standaard Hb meting verkeerd geïnterpreteerd kan worden doordat de meting een lagere waarde aangeeft dan wezenlijk het geval is. 2. Hoe komt een patiënte met sikkelcellen tijdens een crises aan haar pijn? 3. Vitamine K is nodig voor de vorming van 4 stollingsfactoren. Noem twee situaties waarbij er makkelijk een vitamine K tekort kan ontstaan. 4. Welke therapie is aangewezen bij een door chemotherapie opgewekte diepe granulocytopenie?

2 Huiselijk Geweld 1. Hoe vaak heeft u de laatste 3 jaar in uw praktijk te maken gehad met huiselijk geweld? En betrof dit geweld t.a.v. kinderen, ouderen,tussen partners onderling of anders? 2. Bent u bekend met de Meldcode huiselijk geweld Wilt u een casus in gedachten nemen waar sprake was van huiselijk geweld. De casus is bedoeld als warming-up. maar zal zelf niet worden gebruikt tijdens het onderdeel huiselijk geweld. 3. Kunt u de casus kort opschrijven. 4. Welke signalen heeft u als huisarts opgemerkt, die zouden kunnen duiden op huiselijk geweld? 5. Is het u gelukt uw vermoeden van huiselijk geweld bespreekbaar te maken? Hoe heeft u dit aangepakt en hoe is het verlopen? Wat hielp wel en wat hielp niet?

3 Chirurgie 1. Welke factor is het meest belangrijk voor een goede wondgenezing? a. Gebruik van het juiste snij- en hechtmateriaal b. Hechttechniek van de behandelaar c. Wondspanning d. Afdoende en correcte desinfectie, cq nettoyage van de wond 2. Welk middel kun je het best gebruiken voor desinfectie van een snijwond? a. Alcohol 70% b. Betadine of Jodium c. Chloorhexidine of Hibicet d. Dettol e. Water 3. En welk middel gebruik je voor desinfectie van een schaafwond? a. Alcohol 70% b. Betadine of Jodium c. Chloorhexidine of Hibicet d. Dettol e. Water 4. Met welk middel verdoof je voordat je een snijwond hecht of een huidafwijking excideert op de romp, het hoofd, aan een arm of een been? Beïnvloed de leeftijd van de patiënt jouw keuze? Ja / Nee a. Lidocaïne 1% (of Xylocaïne) b. Lidocaïne 2% c. Lidocaïne met adrenaline 5. Met welk middel verdoof je voordat je een snijwond hecht of een huidafwijking excideert aan vingers, tenen, oren of neus? Hoeveel milliliter lokaal anestheticum mag je maximaal injecteren in dit gebied? a. Lidocaïne 1% (of Xylocaïne) a. 1ml b. Lidocaïne 2% b. 2ml c. Lidocaïne met adrenaline c. 4ml 6. Welk mesje (maat) kies je om een huidafwijking op de romp, een arm, been of de behaarde hoofdhuid te excideren? a. Scalpelmesje maat 10 (passend bij scalpel maat 3) b. Scalpelmesje maat 15 (passend bij scalpel maat 3) c. Scalpelmesje maat 20 (passend bij scalpel maat 4) d. Scalpelmesje maat 22 (passend bij scalpel maat 4)

4 7. Welke hechtdraad (maat) kies je om een huidafwijking op de romp, een arm, been of de behaarde hoofdhuid te hechten? a. Ethilon 3.0 b. Ethilon 4.0 c. Ehilon 5.0 En welke voor het gelaat of een vinger? a. Ethilon 3.0 b. Ethilon 4.0 c. Ehilon Wanneer kun je gebruik maken van diathermie? (Meerdere antwoorden mogelijk) a. Oppervlakkig verwijderen van een papuleuze benigne huidafwijking (zoals naevus of dermatofibroom) b. Excideren van een benigne huidafwijking (zoals niet-verheven naevus) c. Coaguleren van een klein arteriëel bloedinkje d. Ontlasten van een subunguaal hematoom e. 9. Wanneer een patiënt 8 jaar geleden voor het laatst is ingeënt tegen Tetanus en als kind volledig gevaccineerd is, krijgt hij/zij de volgende profylaxe bij een snijwond: a. Patiënt krijgt geen profylactische injecties b. 1 injectie met het tetanusvaccin c. 1 injectie met het tetanusvaccin en 1 injectie met antistoffen 10. Wanneer een patiënt 12 jaar geleden voor het laatst is ingeënt tegen Tetanus en als kind volledig gevaccineerd is, krijgt hij/zij de volgende profylaxe bij een snijwond: a. 1 injectie met het tetanusvaccin b. 1 injectie met het tetanusvaccin en 1 injectie met antistoffen c. 1 injectie met het tetanusvaccin, 1 injectie met antistoffen, over 1 maand een 2 e injectie met vaccin en over 6 maanden een 3 e injectie met vaccin 11. In welk geval geef je antibiotische profylaxe aan een patiënt met een wond? (Meerdere antwoorden mogelijk) a. Patiënt uit een risicogroep (zoals diabeet, immuungecompromitteerd) b. Patiënt met een hartklep of vaatprothese c. Patiënt met een prothese (zoals heup-, knie-, schouderprothese) d. Kleine kinderen en ouderen e. Een gecontamineerde wond f. Een wond in het gelaat of aan een hand of voet g.

5 Reumatologie Casus patiënt met keelpijn. Een 50 jarige man komt op uw spreekuur in verband met hoesten sinds 2 weken. Af en toe heeft hij zijn temperatuur (rectaal) opgenomen: 38 graden. Verder is hij niet erg ziek, hij is niet benauwd. U kent deze man nauwelijks, een snelle blik op het scherm vertelt u dat hij in geen jaren is geweest. In de probleemlijst staan de episodes algemeen journaal en gewrichtsklachten. Bij lichamelijk onderzoek hoort u over de longen enkele losse rhonchi. In eerste instantie denkt u aan een bovenste luchtweginfectie en u overweegt het nog even aan te zien. Net voor het beëindigen van het consult kijkt u toch nog even in de actuele medicatielijst. Patiënt blijkt naproxen, methotrexaat en foliumzuur te gebruiken. 1. Blijft u bij het aanvankelijk voorgenomen beleid? Waarom wel/niet? 2. Verricht u verder lichamelijk onderzoek? Waarom wel/niet? 3. Vraagt u lab-onderzoek aan? Waarom wel/niet? Wat kruist u aan op het formulier? 4. Vraagt u andere aanvullend onderzoek aan, zo ja welk en waarom? 5. Overlegt u met de behandelend reumatoloog? 6. Checkt u de gebruikte dosering methotrexaat en past u de dosering aan? Zo ja hoe dan? Patiënt blijkt al jaren bij de reumatoloog onder behandeling vanwege een ernstige reumatoïde artritis. U wijzigt de episode gewrichtsklachten in reumatoïde artritis en besluit de laatste brief van de reumatoloog nog eens goed door te lezen; de conclusie luidt dat sinds patiënt Humira gebruikt de gewrichtsklachten sterk zijn verbeterd. 7. Verandert het gebruik van Humira de antwoorden op de vragen 1-5? 8. Past u de dosering van Humira aan en zo ja hoe dan?

6 9. Welke controle op welke termijn spreekt u met patiënt af? 10. Heeft deze patiënt een ruiter griepvaccinatie in uw HIS?

7 Dilemma s Patiënt A vraagt u een eigen verklaring CBR te ondertekenen. Patiënt is diabeet en moet rijbewijs vernieuwen. De eigen verklaring is zelf ingevuld met enkele positief beantwoorde items. Een arts moet deze items op het formulier toelichten en ondertekenen. 1. Doet u dit voor uw eigen patiënten? 2. En doet u dit voor patiënten uit een andere praktijk, waarvan de eigen huisarts dit niet wil doen? 3. Hoe pakt u dit aan voor uw eigen patiënt? 6. Hoe pakt u dit aan voor de waarneempatiënt, waarvan u geen medische gegevens kunt inzien? (alleen anamnese of doet u toch een rijbewijskeuring waarvoor op het formulier geen plaats is). 7. Wat rekent u voor uw handelen aan de patiënt? Enkele weken later krijgt u een verzoek van het CBR om nog enkele aanvullingen te geven op de door u ondertekende verklaring. 8. Wat doet u nu? Als het uw eigen patiënt is of als het uw waarneempatiënt is, en wat rekent u? De heer E 48 jaar, bezoekt het spreekuur. Hij heeft recent, via de assistente, een lab formulier gevraagd en komt nu op het spreekuur om de uitslagen te vragen en te bespreken. In uw aantekeningen ziet u dat dit 3 jaar geleden ook gebeurd is, toen n.a.v. een overlijden in de schoonfamilie (hartproblematiek). De heer A is een corpulente man, rookt, doet niet aan sport. De lab uitslagen zijn cholesterol totaal 6.3, HDL-chol. 1.06, LDL chol. 3.9, TG 2.2, ratio 5.9. Glucose nuchter 6.1, HbAc1 41

8 3 jaar geleden waren deze 6.2, HDL 1.2, LDL 3.8, TG 2.0, ratio 5.2, gluc 5.9, HbAc1 39. U ziet in uw aantekeningen dat de tensie destijds 146/88 was. Gewicht en lengte niet genoteerd, maar toen en nu waarneembaar overgewicht. In het journaal genoteerd: uitleg en adviezen, controle tensie 3 maanden. Zoals u gewoon bent te doen bestaat de uitleg over voorlichting cardiovasculaire problematiek en de algemene adviezen uit afvallen, meer bewegen, dieet houden, roken staken, etc. Patiënt is niet geweest op de controle afspraak. U meet nu opnieuw de tensie (138/92), lengte 1.75, gewicht 93 kg. 9. Wat doet u nu? U geeft opnieuw uitleg over de cardiovasculaire risico s van de huidige leefstijl van patiënt en spreekt af om nu wel na enkele maanden dit te evalueren. Patiënt haalt een formuliertje uit de jas, en vraagt u om dit te ondertekenen. Het is een dieetverklaring voor de belastingdienst. Patiënt heeft voor het eerst een belastingadviseur in de arm genomen, en deze heeft hem verteld dat er teruggave is bij het houden van een dieet. U hebt immers enkele jaren geleden gezegd dat patiënt dieet moest houden, en dat komt nu (financieel) goed uit. U bekijkt het formulier, aangekruist zijn diverse diëten, zoutbeperking en nierfunctiestoornis, cholesterolverlagend. 10. Wat doet u nu? Tekent u de verklaring? 11. Wilt u de verklaring tekenen, terwijl u objectief kunt waarnemen dat er niets veranderd is? 12. Mag u de verklaring tekenen, terwijl u niet kunt nagaan of de patiënt daadwerkelijk dieet gehouden heeft?

9 Feedback: Vrijdag gaan we het hebben over feedback - een spel van geven en nemen. Beschrijf een situatie waarin je iemand feedback zou willen geven, maar dat tot nu toe niet gedaan hebt.

CASUSSCHETSEN. Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende schildklierwaarden werden gevonden:

CASUSSCHETSEN. Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende schildklierwaarden werden gevonden: INTERLINE INTERNE GENEESKUNDE Schildklierproblematiek, Osteoporose, (DVT) 9 januari 2007 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Mevrouw B. heeft bloed laten prikken voor een keuring. Ze heeft geen klachten. De volgende

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adalimumab (Humira )

PATIËNTEN INFORMATIE. Adalimumab (Humira ) PATIËNTEN INFORMATIE Adalimumab (Humira ) 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder vindt u informatie over behandeling met het middel adalimumab. Het doel van een behandeling met adalimumab is het ontstekingsproces

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0906 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u methotrexaat (MTX) gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Vragenlijst Intakegesprek

Vragenlijst Intakegesprek Vragenlijst Intakegesprek Voorletters: Meisjesnaam: Roepnaam: Nationaliteit: Spreektaal: Gehuwd/samenwonend/anders: Achternaam partner: Voorletters en roepnaam partner: Geboortedatum partner: Welke achternaam

Nadere informatie

Naam. Datum. Noteer het aantal GFI punten op dit onderdeel Nadere omschrijving problematiek

Naam. Datum. Noteer het aantal GFI punten op dit onderdeel Nadere omschrijving problematiek Inventarisatie (A) Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. A Sociale aspecten (wonen, werken, zelfstandigheid) Ervaart u op onderstaande onderwerpen problemen? SOMS

Nadere informatie

Preventie en behandeling hart- en vaatziekten WWW.ZORROO.NL

Preventie en behandeling hart- en vaatziekten WWW.ZORROO.NL PATIËNTENINFORMATIE Preventie en behandeling hart- en vaatziekten WWW.ZORROO.NL Inhoudsopgave 1 Voorwoord.............................................................................. 3 2 Zorroo ondersteunt

Nadere informatie

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking.

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Casusschets 1 Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Vraag 1: welke anamnestische punten zijn van belang om al dan niet tot een DEXA over te gaan?

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat tabletten. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat tabletten. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Methotrexaat tabletten i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Methotrexaat en waar u op moet letten

Nadere informatie

CVRM: richtlijnen en werkwijze in 2 de lijn. Sybiel Bakker-Aling VS vasculaire geneeskunde Gelre ziekenhuis Apeldoorn

CVRM: richtlijnen en werkwijze in 2 de lijn. Sybiel Bakker-Aling VS vasculaire geneeskunde Gelre ziekenhuis Apeldoorn CVRM: richtlijnen en werkwijze in 2 de lijn Sybiel Bakker-Aling VS vasculaire geneeskunde Gelre ziekenhuis Apeldoorn Onderwerpen Waarom CVRM in de 2 de lijn? Wat willen we bereiken Expertise poli Doelgroep

Nadere informatie

Wondbehandeling. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0324

Wondbehandeling. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0324 Wondbehandeling Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0324 Inleiding De wond die u opliep werd verzorgd en meestal gesloten (gehecht of geplakt). In deze folder geven wij u een algemene informatie

Nadere informatie

Methotrexaat. Poli Reumatologie

Methotrexaat. Poli Reumatologie 00 Methotrexaat Poli Reumatologie 1 U heeft in overleg met uw arts besloten Methotrexaat te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog vragen dan kunt

Nadere informatie

Hart in beweging Onderzoek en behandeling van risicofactoren op harten vaatziekten locatie Sint Maartenskliniek

Hart in beweging Onderzoek en behandeling van risicofactoren op harten vaatziekten locatie Sint Maartenskliniek Hart in beweging Onderzoek en behandeling van risicofactoren op harten vaatziekten locatie Sint Maartenskliniek U bent door uw reumatoloog verwezen naar het spreekuur Hart in beweging op het terrein van

Nadere informatie

Topics in Chronic Disease. Chronische Nierschade en de huisarts

Topics in Chronic Disease. Chronische Nierschade en de huisarts Topics in Chronic Disease Chronische Nierschade en de huisarts Toets Nierinsufficiëntie Casus Metabole stoornissen Vervolg casus Nabespreking toets Nierinsufficiëntie komt bij ruim 10% van de Nederlandse

Nadere informatie

Vragenlijst Verloskundigen praktijk Almelo

Vragenlijst Verloskundigen praktijk Almelo Vragenlijst Verloskundigen praktijk Almelo Wil je deze vragenlijst invullen en meenemen naar het spreekuur bij de eerste controle? We zullen hem dan samen doornemen. Persoonlijke gegevens Roepnaam:...

Nadere informatie

CASUSSCHETSEN. Op het CB wordt aan voedselallergie gedacht en hypo-allergene voeding geadviseerd.

CASUSSCHETSEN. Op het CB wordt aan voedselallergie gedacht en hypo-allergene voeding geadviseerd. INTERLINE LABORATORIUM april 2006 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Wouter Berghuis, vijf maanden oud. Groeit net boven de P 10 lijn. Klachten (volgens moeder): buikkrampjes, eczeem, onrustig gedrag en veel

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn methotrexaat gaat gebruiken.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Golimumab (Simponi )

PATIËNTEN INFORMATIE. Golimumab (Simponi ) PATIËNTEN INFORMATIE Golimumab (Simponi ) 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder vindt u informatie over behandeling met het middel golimumab. Het doel van een behandeling met golimumab is het ontstekingsproces

Nadere informatie

Hoogeveen, februari 2013 1

Hoogeveen, februari 2013 1 Hoogeveen, februari 2013 1 Casus 1 Metrorragie 1. Mevrouw Pieterse, 25 jaar, is sedert kort als patiënte bij u in de praktijk ingeschreven. Ze bezoekt uw spreekuur omdat ze onregelmatig bloedverlies heeft.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Tocilizumab (RoActemra ) infuus of injecties

PATIËNTEN INFORMATIE. Tocilizumab (RoActemra ) infuus of injecties PATIËNTEN INFORMATIE Tocilizumab (RoActemra ) infuus of injecties 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder vindt u informatie over de behandeling met het middel tocilizumab. Het doel van een behandeling met

Nadere informatie

De invloed van ontstekingsreuma en -behandeling op hart- en vaatziekten

De invloed van ontstekingsreuma en -behandeling op hart- en vaatziekten De invloed van ontstekingsreuma en -behandeling op hart- en vaatziekten In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen last van ontstekingsreuma. Deze vorm van reuma kenmerkt zich door langdurige gewrichtsontstekingen.

Nadere informatie

Wondbehandeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Wondbehandeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Wondbehandeling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent zojuist in het ziekenhuis behandeld aan uw wond. In deze folder leest u meer over wondbehandeling. Deze

Nadere informatie

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie.

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Longembolie U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Wat is een longembolie? Een longembolie is een afsluiting van een longslagader.

Nadere informatie

Stichting wijkgezondheidscentra huizen. stageverslag. Diëtiste in beroep

Stichting wijkgezondheidscentra huizen. stageverslag. Diëtiste in beroep Stichting wijkgezondheidscentra huizen stageverslag Diëtiste in beroep Maaike Oelen 11060360 VD 1F.2 4-6-2012 Inhoud Inleiding... 2 1. De meeloopdagen... 2 1.1 Donderdag 24 november;... 2 1.2 Vrijdag 25

Nadere informatie

Individueel Zorgplan Cardiometabool

Individueel Zorgplan Cardiometabool Individueel Zorgplan Cardiometabool Vasculair Centrum Naam: Geboortedatum: Patiëntnummer: Vasculair centrum Rijnstate Het Rijnstate Vasculair Centrum is een kennis- en behandelcentrum voor patiënten met

Nadere informatie

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn anakinra gaat

Nadere informatie

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wat doet Methotrexaat bij reumatische aandoeningen? 3 Wat kunt u verwachten van Methotrexaat? 3 Gebruik 3 Bewaren van Methotrexaat 4 Bijverschijnselen 4 Bloedcontrole

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Informatie voor patiënten F0865-3129 juli 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0897 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u Adalimumab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Longembolie. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117

Longembolie. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117 Longembolie Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longembolie. In deze folder leest u meer over wat een longembolie is en hoe uw behandeling

Nadere informatie

Eigen medische verklaring van:

Eigen medische verklaring van: MEDISCH GEHEIM Eigen medische verklaring van: Dhr/Mw: Geboortedatum: Adres: Postcode/Plaats: E-mail: Telefoon: (Oud-)Beroep: Duikschool: Duikvereniging: Huisarts: Tel.nr: Adres huisarts: Plaats: Verzekering:

Nadere informatie

Diagnostiek en Monitoring. Sanne van Delft Annelijn Goedhart

Diagnostiek en Monitoring. Sanne van Delft Annelijn Goedhart Diagnostiek en Monitoring Sanne van Delft Annelijn Goedhart 1 Peiling Point of care testing is het uitvoeren van een laboratorium test buiten het laboratorium door iemand die geen analist/laborant is,

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

Individueel zorgplan vitale vaten

Individueel zorgplan vitale vaten Individueel zorgplan vitale vaten Wat kunt u zelf doen? Een gezonde leefstijl is het belangrijkste bij de aanpak van risicofactoren. Misschien is uw leefstijl wel goed. Zorgverleners kunnen u adviseren

Nadere informatie

Anakinra (Kineret) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Anakinra (Kineret) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Anakinra (Kineret) U heeft in overleg met uw arts besloten dat u anakinra gaat gebruiken of u denkt daarover na. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Certolizumabpegol (Cimzia ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Certolizumabpegol (Cimzia ) Voorgeschreven door de reumatoloog Certolizumabpegol (Cimzia ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0899 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u certolizumabpegol gaat gebruiken.

Nadere informatie

27-6-2014. Disclosure. Programma. Lab-w aarden. Casus De heer J. Xxxxxxx. Langerhanssymposium. Drs. V.R. Rambharose, kaderhuisarts

27-6-2014. Disclosure. Programma. Lab-w aarden. Casus De heer J. Xxxxxxx. Langerhanssymposium. Drs. V.R. Rambharose, kaderhuisarts 1 Sociale problematiek en diabetes Een sombere werkloze man van 59 jaar, veel sociale problemen en ook nog eens diabetes Ontwikkeld door de HartVaatHAG Langerhanssymposium Juni 2014 Drs. V.R. Rambharose,

Nadere informatie

Consensus Screening op risicofactoren hart/vaatziekten

Consensus Screening op risicofactoren hart/vaatziekten Consensus Screening op risicofactoren hart/vaatziekten Samenvatting Bij het preventief sportmedisch onderzoek (basisplus en groot Sportmedisch Onderzoek) bepalen we tenminste Cholesterol en HDL-cholesterol

Nadere informatie

Adalimumab Humira. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Adalimumab Humira. Ziekenhuis Gelderse Vallei Adalimumab Humira Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: adalimumab. Hoe werkt adalimumab? Bij patiënten

Nadere informatie

COPD- en Astmacontroleboekje van:

COPD- en Astmacontroleboekje van: De Astma apotheken en COPD van Zorggroep Uw behandelplan Almere Inhoudsopgave Waarom dit boekje 1 Controleafspraak voor astma / COPD 4, 6, 8, 10 Doelen voor de controle de volgende keer 5, 7, 9, 11 Andere

Nadere informatie

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0911 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u anakinra gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op de module 1 Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M36 van januari 2013. Met adequate voorlichting over maagklachten kan de huisarts samen met de patiënt het beleid vaststellen.

Nadere informatie

Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn golimumab gaat

Nadere informatie

Heeft u lichamelijke symptomen/klachten op dit moment en zo ja hoe lang bestaan deze klachten al?

Heeft u lichamelijke symptomen/klachten op dit moment en zo ja hoe lang bestaan deze klachten al? Anamnese formulier Het anamnese formulier dient als hulpmiddel voor het verkrijgen van adequate informatie voor het eerste consult en vervolg traject. Naast de basis vragen die hieronder vermeld staan

Nadere informatie

TNF blokkerende medicijnen

TNF blokkerende medicijnen TNF blokkerende medicijnen Reumatologie 1 TNF blokkerende medicijnen Etanercept (Enbrel ), Adalimumab (Humira ), Golimumab (Symponi ), Certolizumab pegol (Cimzia ) en Infliximab (Remicade ) Uw reumatoloog

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Wong, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

Poliklinische ingreep Plastische chirurgie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Poliklinische ingreep Plastische chirurgie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Poliklinische ingreep Plastische chirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U bent met een medisch probleem op de polikliniek plastische chirurgie geweest. De plastisch chirurg heeft ter behandeling van uw probleem

Nadere informatie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Om een duidelijk beeld van uw klachten en de herstelmogelijkheden te krijgen verzoeken wij u bijgaande gegevens en vragen in te vullen en dit formulier

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring 1. Algemene gegevens Achternaam: Voornaam: Geboortedatum: Geslacht: man / vrouw Adres: Postcode+plaats: Land: Wat is uw beroep: Hoeveel uren werkt u gemiddeld per week? uur Wie is

Nadere informatie

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven Wondbehandeling Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven U heeft letsel aan de huid opgelopen en informatie gekregen over de behandeling. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen. Soorten wonden

Nadere informatie

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking.

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Casusschets 1 Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Vraag 1: welke anamnestische punten zijn van belang om al dan niet tot een DEXA over te gaan?

Nadere informatie

Het Pufff... boekje. Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl

Het Pufff... boekje. Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl Het Pufff... boekje Máxima Medisch Centrum www.mmc.nl Locatie Eindhoven: Locatie Veldhoven: Ds. Th. Fliednerstraat 1 de Run 4600 Postbus 90 052 Postbus 7777 5600 PD Eindhoven 5500 MB Veldhoven Deze informatie

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara )

Ustekinumab. (Stelara ) Ustekinumab (Stelara ) Inhoud Inleiding 3 Wanneer wordt ustekinumab gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Mogelijke bijwerkingen 4 Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid 5 Andere

Nadere informatie

Abatacept (Orencia ) subcutaan bij reumatische aandoeningen

Abatacept (Orencia ) subcutaan bij reumatische aandoeningen Abatacept (Orencia ) subcutaan bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel abatacept te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Abatacept Orencia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Abatacept Orencia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Abatacept Orencia Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: abatacept. Hoe werkt abatacept? Bij patiënten met

Nadere informatie

Tocilizumab (RoActemra ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Tocilizumab (RoActemra ) Voorgeschreven door de reumatoloog Tocilizumab (RoActemra ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0910 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u tocilizumab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) Medicatie. Poli Reumatologie

Methotrexaat (MTX) Medicatie. Poli Reumatologie 00 Methotrexaat (MTX) Medicatie Poli Reumatologie 1 U heeft in overleg met uw arts besloten Methotrexaat te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) bij reumatische aandoeningen

Adalimumab (Humira ) bij reumatische aandoeningen Adalimumab (Humira ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel adalimumab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Uw bezoek aan de vasculaire polikliniek.

Uw bezoek aan de vasculaire polikliniek. Uw bezoek aan de vasculaire polikliniek www.nwz.nl Inhoud Wat is atherosclerose? 3 Afspraak met verpleegkundig specialist 3 Bloedonderzoek en vragenlijst 4 Uw eerste bezoek aan vasculaire polikliniek 4

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adalimumab (Humira )

PATIËNTEN INFORMATIE. Adalimumab (Humira ) PATIËNTEN INFORMATIE Adalimumab (Humira ) PATIËNTENINFORMATIE In deze folder vindt u informatie over behandeling met het middel adalimumab. Het doel van een behandeling met adalimumab is het ontstekingsproces

Nadere informatie

Longembolie. Longgeneeskunde

Longembolie. Longgeneeskunde Longembolie Longgeneeskunde Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longembolie. In deze folder leest u meer over wat een longembolie is en hoe uw behandeling er uit ziet. Uw behandelend longarts

Nadere informatie

Ongedifferentieerde spondylartritis

Ongedifferentieerde spondylartritis Ongedifferentieerde spondylartritis Wat is ongedifferentieerde spondylartritis? Spondylartritiden is een groep van chronische ziekten die bij elkaar horen omdat patiënten vaak dezelfde klachten hebben.

Nadere informatie

REUMATOLOGIE casusschetsen

REUMATOLOGIE casusschetsen REUMATOLOGIE casusschetsen 1 REUMATOLOGIE April 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Man, 35 jaar. Sinds 4 weken pijnlijke PIP s re hand. Zijn ring past niet meer. Rechter pols is ook gevoelig, niet warm of

Nadere informatie

VOORBEREIDING VOOR HET MEDISCH CONSULT DOOR HET CLB IN HET 3de JAAR SO EN 15-JARIGEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS

VOORBEREIDING VOOR HET MEDISCH CONSULT DOOR HET CLB IN HET 3de JAAR SO EN 15-JARIGEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS VOORBEREIDING VOOR HET MEDISCH CONSULT DOOR HET CLB IN HET 3de JAAR SO EN 15-JARIGEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS Dokter, mag ik eens iets vragen? Het medisch consult van het 3de jaar SO. Het onderzoek

Nadere informatie

Methotrexaat bij reuma Ledertrexate, Emthexate, Metoject

Methotrexaat bij reuma Ledertrexate, Emthexate, Metoject Methotrexaat bij reuma Ledertrexate, Emthexate, Metoject Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: methotrexaat.

Nadere informatie

Anakinra Kineret. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Anakinra Kineret. Ziekenhuis Gelderse Vallei Anakinra Kineret Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: anakinra. Hoe werkt anakinra? Bij patiënten met een

Nadere informatie

Achternaam en roepnaam van je partner:... Geboortedatum partner:. Welke achternaam gebruik je?.

Achternaam en roepnaam van je partner:... Geboortedatum partner:. Welke achternaam gebruik je?. Voor je ligt de vragenlijst van Verloskundigenpraktijk Zuid. Tijdens de eerste controle willen we graag wat meer te weten komen over je medische achtergrond, je eventuele eerdere zwangerschappen en je

Nadere informatie

Persoongegevens: * Doorstrepen wat niet van toepassing is.

Persoongegevens: * Doorstrepen wat niet van toepassing is. Om ervoor te zorgen dat we onze zorg zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan jouw situatie, is het onder andere belangrijk dat we goed op de hoogte zijn van jouw (medische) achtergrond. Hieronder vind je

Nadere informatie

In de offerte en op onze website onder gezondheidswaarborgen (tabel met keuringsgrenzen) staat welke keuring nodig is.

In de offerte en op onze website onder gezondheidswaarborgen (tabel met keuringsgrenzen) staat welke keuring nodig is. keuringsformulier kleine keuring Welke medische keuring is nodig In de offerte en op onze website onder gezondheidswaarborgen (tabel met keuringsgrenzen) staat welke keuring nodig is. o Kleine keuring

Nadere informatie

Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0901 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u golimumab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

INTERLINE PIJNBEHANDELING DEEL II EN III CASUSSCHETSEN

INTERLINE PIJNBEHANDELING DEEL II EN III CASUSSCHETSEN INTERLINE PIJNBEHANDELING DEEL II EN III Okt 2003 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Jongedame van 19 jaar Bij paardrijden gevallen, een uur geleden. Mank lopend, pijn rechter bil. Het lijkt een contusie, geen

Nadere informatie

Behandeling met Certolizumab pegol (Cimzia )

Behandeling met Certolizumab pegol (Cimzia ) Behandeling met Certolizumab pegol (Cimzia ) In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn certolizumab pegol voor de behandeling van uw reumatische aandoening. De merknaam van dit middel is Cimzia.

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : plaats Ziektekostenverzekeraar : Pakket SPORTMEDISCH ONDERZOEK d.d. Reden

Nadere informatie

Abatacept (Orencia) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Abatacept (Orencia) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Abatacept (Orencia) U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u abatacept gaat gebruiken of u overweegt dit om te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Tocilizumab intraveneus. Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Tocilizumab intraveneus. Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Tocilizumab intraveneus Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 4 Werking van tocilizumab... 4 Wanneer wordt tocilizumab voorgeschreven?... 4 Voorbereiding... 5 Het

Nadere informatie

Waar kent u Medisch Centrum Breda van? Huidige behandelingen en medicatie: ja nee

Waar kent u Medisch Centrum Breda van? Huidige behandelingen en medicatie: ja nee Medische / anesthesie vragenlijst Persoonsgegevens: Naam : m / v Voornaam : Adres : Postcode : Woonplaats : Geb.datum : BSN : Telefoon : Mobiel : Emailadres : Beroep : Huisarts : Adres: Verzekering : Nummer

Nadere informatie

Nieuw Hieronder vindt u een overzicht van de nieuw toegevoegde vragen. De reeds bestaande patiënten records zullen dus open velden bevatten.

Nieuw Hieronder vindt u een overzicht van de nieuw toegevoegde vragen. De reeds bestaande patiënten records zullen dus open velden bevatten. Wijzigingsdocument DATO, februari 2015 In dit document staan alle inhoudelijke wijzigingen, die de DATO heeft ondergaan. Onder het kopje Nieuw staat vermeld welke nieuwe items er zijn toegevoegd aan de

Nadere informatie

Informatie medicijngebruik. Biologicals. Reumatologie

Informatie medicijngebruik. Biologicals. Reumatologie Informatie medicijngebruik Biologicals Reumatologie Inhoudsopgave Werking Biologicals...4 Vooronderzoek...5 Voorlichting...5 Toedieningswijze...6 Bewaren...6 Bijwerkingen...7 Zwangerschap en borstvoeding...7

Nadere informatie

Primaire preventie HVZ

Primaire preventie HVZ Primaire preventie HVZ Stel altijd een risicoprofiel op bij patiënten: met doorgemaakte HVZ, diabetes mellitus (DM), reumatoïde artritis (RA) of chronische nierschade met een belaste familieanamnese voor

Nadere informatie

Neem dit zorgplan mee naar elk bezoek aan uw zorgverleners

Neem dit zorgplan mee naar elk bezoek aan uw zorgverleners Dit zorgplan is van:... Neem dit zorgplan mee naar elk bezoek aan uw zorgverleners Drie organisaties hebben het individueel zorgplan voor mensen met diabetes gemaakt: Zij hebben daarvoor de informatie

Nadere informatie

pre-operatieve vragenlijst

pre-operatieve vragenlijst pre-operatieve vragenlijst patiënt etiket 1. Zijn er problemen met de Nederlandse taal? 2. Bent u anders dan voor de klacht waarvoor u bij annatommie bent onder behandeling van uw huisarts? Indien ja,

Nadere informatie

Abatacept (Orencia ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Abatacept (Orencia ) Voorgeschreven door de reumatoloog Abatacept (Orencia ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juni 2013 pavo 0896 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u abatacept gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens Vragenlijst In te vullen door SportmedX SKB patiëntennummer:. Naam van de specialist: Naam van de afdeling: SportmedX Bijscancode: COR20 Datum:.. /. /. Datum:... Persoonlijke gegevens Naam en voorletters

Nadere informatie

Zorgplan vaatrisicopoli

Zorgplan vaatrisicopoli Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Zorgplan vaatrisicopoli z Uw zorgplan voor de vaatrisicopoli Voor u ligt uw zorgplan van de vaatrisicopoli van het WZA. Het zorgplan

Nadere informatie

Tocilizumab (Ro-Actemra)

Tocilizumab (Ro-Actemra) Tocilizumab (Ro-Actemra) U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u tocilizumab gaat gebruiken of u overweegt dit te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode en woonplaats : Telefoonnummer, vast : Telefoonnummer, mobiel : E-mailadres : Geboortedatum :

Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode en woonplaats : Telefoonnummer, vast : Telefoonnummer, mobiel : E-mailadres : Geboortedatum : INTAKEFORMULIER De volgende vragen zijn bedoeld om inzicht te krijgen in diverse zaken en vergemakkelijken het intakegesprek. Deze vragenlijst valt uiteraard onder het beroepsgeheim en de informatie wordt

Nadere informatie

Intake Fightclub Zeeland

Intake Fightclub Zeeland Intake Fightclub Zeeland Om een duidelijk beeld van uw trainingsdoelstellingen en belastbaarheid te krijgen verzoeken wij u bijgaande gegevens en vragen in te vullen en dit formulier te retourneren of

Nadere informatie

Hans Oolders, psychiater Anand Ramlal, internist Dag van de Inhoud PG Haaglanden

Hans Oolders, psychiater Anand Ramlal, internist Dag van de Inhoud PG Haaglanden Hans Oolders, psychiater Anand Ramlal, internist Dag van de Inhoud 28-9-2017 PG Haaglanden 1 Disclosure belangen spreker Ramlal / Oolders (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door reumatoloog

Patiënteninformatie. Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door reumatoloog Patiënteninformatie Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door reumatoloog Inhoud Inleiding... 3 Werking van adalimumab... 3 Wanneer wordt adalimumab voorgeschreven?... 3 Gebruik van adalimumab... 3 Controle...

Nadere informatie

Tocilizumab (RoActemra ) bij reumatische aandoeningen

Tocilizumab (RoActemra ) bij reumatische aandoeningen Tocilizumab (RoActemra ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel tocilizumab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Uw bezoek aan de vasculaire polikliniek

Uw bezoek aan de vasculaire polikliniek Uw bezoek aan de vasculaire polikliniek mca.nl Inhoudsopgave Wat is atherosclerose? 3 Afspraak met verpleegkundig specialist 3 Bloedonderzoek en vragenlijst 3 Uw eerste bezoek aan vasculaire polikliniek

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog 2 Inhoud Inleiding... 4 Werking van MTX... 4 Het gebruik van MTX... 5 Tabletten... 5 Injecties... 5 Bijwerkingen... 5 Controle... 6 Wat

Nadere informatie

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers : Golimumab (Simponi )

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers : Golimumab (Simponi ) Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers : Golimumab (Simponi ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel

Nadere informatie

Humira REUMATOLOGIE. Werking

Humira REUMATOLOGIE. Werking REUMATOLOGIE Humira Uw behandelend reumatoloog heeft u het medicijn Humira voorgeschreven. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het van belang dat u er een aantal dingen over weet. Lees daarom

Nadere informatie

Tocilizumab RoActemra

Tocilizumab RoActemra Tocilizumab RoActemra Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: tocilizumab. Hoe werkt tocilizumab? Bij patiënten

Nadere informatie

[vervang deze tekst door de titel] Wondverzorging

[vervang deze tekst door de titel] Wondverzorging Wondverzorging 1 U heeft vandaag de spoedeisende hulp bezocht voor de behandeling van een wond. De wond is behandeld met hechtdraad, wondlijm of hechtpleisters. In deze folder geven wij u algemene informatie

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

Instructies voor het gebruik van. Humira (adalimumab)

Instructies voor het gebruik van. Humira (adalimumab) Instructies voor het gebruik van Humira (adalimumab) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Voor wie is deze therapie geschikt?... 1 3 Voor het starten met de behandeling... 1 4 Starten met Humira... 2 5 Toediening...

Nadere informatie

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat REUMATOLOGIE Methotrexaat Gebruik van methotrexaat Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de poli reumatologie van het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het Sint Jans Gasthuis te Weert. Inleiding

Nadere informatie

Voetonderzoek bij mensen met Diabetes Mellitus

Voetonderzoek bij mensen met Diabetes Mellitus Voetonderzoek bij mensen met Diabetes Mellitus Monique Janssen en Monique Gouw Programma 20.00: Presentatie: Wanneer spreekt men van een diabetische voet? Wat zijn de risico s die de voeten dan lopen?

Nadere informatie