BOOM IN DE ZOMER: de BERK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BOOM IN DE ZOMER: de BERK"

Transcriptie

1 BOOM IN DE ZOMER: de BERK NODIG: waarneemvel 1a Hoe leer je een BERK kennen? ONDER: - lepel - kleurpotlood De stam van de boom. DOE 1. Bekijk de stam goed. Hoe ziet de schors eruit? Hoe voelt berkenschors? Heeft berkenschors een geur? kruis aan op het waarneemvel wat je ziet. 2. Kijk omhoog in de boom. Zie je meer licht, of zie je meer schaduw? Pluk een blad. Bekijk het blad goed. kruis op je waarneemvel aan wat klopt. Maak een wrijfafdruk van je blad. 3. Maak een klein kuiltje tussen de wortels: gebruik de lepel. Neem een beetje grond in je hand. Dit is grond waar een Berk graag in groeit. Doe opdracht 3 op het waarneemvel EXTRA: Leg je handen op de stam en doe je ogen dicht. Voel deze boom prettig aan? Vind je dit een aantrekkelijke boom, en waarom?

2 BOOM IN DE ZOMER: de BEUK NODIG: waarneemvel 1a ONDER: Hoe leer je een BEUK kennen? - lepel - kleurpotlood De stam van de boom. DOE 1. Bekijk de stam goed. Hoe ziet de schors eruit? Hoe voelt beukenschors? Heeft beukenschors een geur? kruis aan op het waarneemvel wat je ziet. 2. Kijk omhoog in de boom. Zie je meer licht, of zie je meer schaduw? Pluk een blad. Bekijk het blad goed. kruis op je waarneemvel aan wat klopt. Maak een wrijfafdruk van je blad. 3. Maak een klein kuiltje tussen de wortels: gebruik de lepel. Neem een beetje grond in je hand. Dit is grond waar een Beuk graag in groeit. Doe opdracht 3 op het waarneemvel EXTRA: Leg je handen op de stam en doe je ogen dicht. Voel deze boom prettig aan? Vind je dit een aantrekkelijke boom, en waarom?

3 BOOM IN DE ZOMER: de ELS NODIG: waarneemvel 1b ONDER: Hoe leer je de ELS kennen? - lepel - kleurpotlood De stam van de boom. DOE 1. Bekijk de stam goed. Hoe ziet de schors eruit? Hoe voelt Elzenschors? Heeft Elzenschors een geur? kruis aan op het waarneemvel wat je ziet. 2. Kijk omhoog in de boom. Zie je meer licht, of zie je meer schaduw? Pluk een blad. Bekijk het blad goed. kruis op je waarneemvel aan wat klopt. Maak een wrijfafdruk van je blad. 3. Maak een klein kuiltje tussen de wortels: gebruik de lepel. Neem een beetje grond in je hand. Dit is grond waar een Els graag in groeit. Doe opdracht 3 op het waarneemvel EXTRA: Leg je handen op de stam en doe je ogen dicht. Voel deze boom prettig aan? Vind je dit een aantrekkelijke boom, en waarom?

4 BOOM IN DE ZOMER: de EIK NODIG: waarneemvel 1c ONDER: Hoe leer je de EIK kennen? - lepel - kleurpotlood De stam van de boom. DOE 1. Bekijk de stam goed. Hoe ziet de schors eruit? Hoe voelt Eikenschors? Heeft Eikenschors een geur? kruis aan op het waarneemvel wat je ziet. 2. Kijk omhoog in de boom. Zie je meer licht, of zie je meer schaduw? Pluk een blad. Bekijk het blad goed. kruis op je waarneemvel aan wat klopt. Maak een wrijfafdruk van je blad. 3. Maak een klein kuiltje tussen de wortels: gebruik de lepel. Neem een beetje grond in je hand. Dit is grond waar een Eik graag in groeit. Doe opdracht 3 op het waarneemvel EXTRA: Leg je handen op de stam en doe je ogen dicht. Voel deze boom prettig aan? Vind je dit een aantrekkelijke boom, en waarom?

5 BOOM IN DE ZOMER: TAMME KASTANJE NODIG: waarneemvel 1b ONDER: Hoe leer je een TAMME KASTANJE kennen? - lepel - kleurpotlood De stam van de boom. DOE 1. Bekijk de stam goed. Hoe ziet de schors eruit? Hoe voelt Kastanjeschors? Heeft Kastanjeschors een geur? kruis aan op het waarneemvel wat je ziet. 2. Kijk omhoog in de boom. Zie je meer licht, of zie je meer schaduw? Pluk een blad. Bekijk het blad goed. kruis op je waarneemvel aan wat klopt. Maak een wrijfafdruk van je blad. 3. Maak een klein kuiltje tussen de wortels: gebruik de lepel. Neem een beetje grond in je hand. Dit is grond waar een Kastanje graag in groeit. Doe opdracht 3 op het waarneemvel EXTRA: Leg je handen op de stam en doe je ogen dicht. Voel deze boom prettig aan? Vind je dit een aantrekkelijke boom, en waarom?

6 BOOM IN DE ZOMER: de ROBINIA NODIG: waarneemvel 1b ONDER: Hoe leer je de ROBINIA kennen? - lepel - kleurpotlood De stam van de boom. DOE 1. Bekijk de stam goed. Hoe ziet de schors eruit? Hoe voelt Robiniaschors? Heeft Robiniaschors een geur? kruis aan op het waarneemvel wat je ziet. 2. Kijk omhoog in de boom. Zie je meer licht, of zie je meer schaduw? Pluk een blad. Bekijk het blad goed. kruis op je waarneemvel aan wat klopt. Maak een wrijfafdruk van je blad. 3. Maak een klein kuiltje tussen de wortels: gebruik de lepel. Neem een beetje grond in je hand. Dit is grond waar een Robinia graag in groeit. Doe opdracht 3 op het waarneemvel EXTRA: Leg je handen op de stam en doe je ogen dicht. Voel deze boom prettig aan? Vind je dit een aantrekkelijke boom, en waarom?

7 BOOM IN DE ZOMER: de ESDOORN NODIG: waarneemvel 1a ONDER: Hoe leer je de ESDOORN kennen? - lepel - kleurpotlood De stam van de boom. DOE 1. Bekijk de stam goed. Hoe ziet de schors eruit? Hoe voelt Esdoornschors? Heeft Esdoornschors een geur? kruis aan op het waarneemvel wat je ziet. 2. Kijk omhoog in de boom. Zie je meer licht, of zie je meer schaduw? Pluk een blad. Bekijk het blad goed. kruis op je waarneemvel aan wat klopt. Maak een wrijfafdruk van je blad. 3. Maak een klein kuiltje tussen de wortels: gebruik de lepel. Neem een beetje grond in je hand. Dit is grond waar een Esdoorn graag in groeit. Doe opdracht 3 op het waarneemvel EXTRA: Leg je handen op de stam en doe je ogen dicht. Voel deze boom prettig aan? Vind je dit een aantrekkelijke boom, en waarom?

8 DIER IN DE ZOMER: het KONIJN NODIG: waarneemvel 2 ONDER: Zijn er veel konijnen in deze tuin? sporen-voorbeelddoos DOE : Jonge konijnen graven veel oefenholletjes. Zoek of je ze kunt vinden. Kijk ook uit naar andere konijnensporen. 1. Schrijf op wat je gevonden hebt Verzamel een paar keutels als bewijs. Verleidelijk voedsel voor konijnen. Op de achterkant vind je voorbeelden. DOE 2. Verzamel van elk soort voedsel 1 blad. maar PAS OP: een VOS vindt konijnen erg verleidelijk: ren terug naar deze boom, als er alarm wordt geslagen (lees EXTRA) Schrijf op wat je gevonden hebt EXTRA: Als er gevaar dreigt, waarschuwen konijnen elkaar: ze stampen met hun achterpoot op de grond, dus Tijd-waarnemer: stampen als de zandloper bijna leeg is! (TIP: mensenoren horen minder dan konijnenoren: als ze niks horen, in je handen klappen)

9 KONIJNEN VOEDSEL PAARDENBLOEM Let op: - gele bloemen met erg veel bloemblaadjes - pluizebollen Soms zijn die er niet, zoek dan naar blaadjes op de grond: - Ze groeien in polletjes bijelkaar - Ze komen zonder stengel uit de grond (kijk op het plaatje) - Elk blad lijkt op een groffe zaag. VERS GRAS Let op: - lange sprietige blaadjes - als je ze tegen het licht houdt, zie je lijntjes van de ene punt naar de andere lopen - soms zitten er pluimen aan de plant: dat zijn de grasbloemen dan oude grasbladeren Verse grasbladeren zijn lichter groen SMALLE WEEGBREE Let op: - Lange smalle bladeren. - Ze groeien in een polletjes - Ze komen zonder stengel uit de grond Soms bloeit de plant, de bloemen zien er vreemd uit: - een mini sigaartje aan het eind van een kale stengel - een tutu van meeldraden

10 DIER IN DE ZOMER: de KIKKER NODIG: waarneemvel 2 ONDER: Krijgen de kikkervisjes al pootjes? - Schepnet een plekje langs de vlonder in het moeras. DOE 1. Probeer met het schepnet een paar kikkervisjes te vangen. Doe ze in het water van het aquarium Hoeveel kikkervissen heb je gevangen? 2, Bekijk de kikkervisjes in het bakje. Zien ze er allemaal hetzelfde uit? Schrijf op het waarneemvel wat je gezien hebt. Giet ze terug in het water en doe nieuw water in het bakje 3 Zie je ook volwassen kikkers? zijn ze allemaal even groot? Kun je ze ook zien kwaken? (kijk op de achterzijde van deze kaart) Kruis aan wat je gezien hebt.

11

12 DIER IN DE ZOMER: de EGEL NODIG: waarneemvel 2 ONDER Kunnen de EGELS genoeg eten vinden? sporen-voorbeelddoos EGELS leven 's nachts - Een egel die je overdag ziet, is ziek of dood. Dus egels hoef je niet te zoeken Maar soms vind je wel sporen: ga op zoek naar egelpoep! DOE 1. Kijk in de sporen-voorbeelddoos. Kijk goed hoe egelpoep er uit ziet. EGELS lopen graag langs heggen en randen van paden. Dus: neus bij de grond en zoeken maar! Schrijf op wat je gevonden hebt 2. EGELS zijn dol op kleine beestjes: wormen, pissebedden en slakken. (Kijk op de achterkant van dit blad) Zoek tussen oude bladeren en stronken. (je hoeft de beestjes niet te vangen!) Is er genoeg eten voor EGELS te vinden? Schrijf op wat je ontdekt hebt

13 VERLOKKELIJK EGEL-VOEDSEL MALSE REGENWORMEN Regenwormen leven meestal in de grond. Je vind ze ook wel onder vochtig oud blad of onder oude boomstronken SAPPIGE SLAKKEN Je hebt slakken met een huisje maar ook slakken zonder huisje. Je vindt ze het makkelijkst op vochtige plekjes, kijk eens onder oude boomstronken. KLEINE BEESTJESCRÜSLI kleine beestjes heb je in allerlei soorten: snelle en langzame, zonder pootjes, met ongelooflijk veel pootjes, het maakt een egel allemaal niet uit: voor hem zijn het knapperige hapjes!

14 DIERTJES IN DE ZOMER: de VLINDER NODIG: waarneemvel 3 ONDER Zijn er vandaag vlinders te vinden? vlinderkaart De bloemen in de KRUIDENTUIN (LET OP: bij slecht weer of harde wind kan je beter een andere opdrachtkaart kiezen) DOE 1 kijk of je vlinders op de bloemen kunt zien. Zijn het allemaal dezelfde vlinders? Kan je met de kaart ontdekken hoe ze heten? Schrijf op wat je gezien hebt. DOE 2 de BLAUWE VLAG zoek daar naar spinsels in de struiken kijk in het spinsel: Wat zie je? Wat denk je dat het zijn? Kijk op de achterkant van deze kaart. Schrijf op wat je ontdekt hebt "

15 UIT HET LEVEN VAN EEN VLINDER: VLINDERS eten nectar uit bloemen, Ze hebben een lange roltong van soms wel 4 cm Daarmee haal je nectar uit de diepste bloemen! Nadat twee vlinders gepaard hebben, legt het vrouwtje eitjes. Uit de eitjes kruipen RUPSEN: ze lijken helemaal niet op vlinders. Ze eten meestal bladeren. Als ze groot gegeten zijn, maken ze een doosje van zichzelf. In het doosje veranderen ze in een vlinder. Die breekt het doosje open en vliegt weg.

16 DIERTJES IN DE ZOMER: de LIBEL NODIG: waarneemvel 3 ONDER Is dit moeras aantrekkelijk voor LIBELLEN? een plek op de vlonder waar je ook open water ziet. Kijk op de achterkant van deze kaart. Doe daarna de opdrachtjes op de voorkant. DOE 1 zie je LIBELLEN? Hoeveel? Zien ze er allemaal dezelfde uit? Zie je WATERJUFFERS? Hoeveel? Zien ze er allemaal hetzelfde uit? Zie je ook paartjes vliegen? Hoeveel? Schrijf op wat je ontdekt hebt DOE 2 Kijk in het aquarium. Zie je een waterjufferlarve? Tik ze voorzichtig aan met de grasspriet: Wat gebeurt er? Zie je een libellenlarve? Tik ze voorzichtig aan met de grasspriet: Wat gebeurt er? Schrijf op wat je ontdekt hebt

17 LIBELLEN & WATERJUFFERS Hoe houd je ze uit elkaar? WATERJUFFER In rust vleugels bijelkaar Ze zijn niet zo groot. LIBEL in rust de vleugels gespreid Ze zijn groot (soms erg groot) Libellen en waterjuffers worden geboren ónder water De eerste drie jaar van hun leven wonen ze onder water. Ze zien er dan wat anders uit: uit: Na drie jaar kruipen ze het water Ze barsten uit hun vel Vrijende libellen vliegen samen: Je noemt dat een rad (oud woord voor wiel) mannetje n vrouwtje

18 DIERTJES IN DE ZOMER: de VLIEG NODIG: waarneemvel 3 ONDER Wat vind een vlieg aantrekkelijk? de RODE VLAG DOE kijk in de glazen pot. Wat zie je allemaal? (kijk op de achterkant van deze kaart) Ruik aan de pot (deksel eraf): Vind je het lekker ruiken? Schrijf op wat je ontdekt hebt DOE zoek in de buurt naar bloeiende SCHERMBLOEMEN. (kijk op het plaatje) Wacht een zandloper lang of er vliegen op af komen. Kijk wat ze doen. Ruik zelf aan de bloem: Vind je het lekker ruiken? Zou een vlieg dit luchtje lekker vinden? Schrijf op wat je ontdekt hebt

19 UIT HET LEVEN VAN EEN VLIEG: Vliegen zijn dol op mest, poep en rottende dingen. De volwassen vliegen leggen daar hun eitjes: De larven die eruitkomen heten MADEN. Ze lijken helemaal niet op vliegen. Ze liggen midden in hun eten te schranzen. Als ze uitgegeten zijn, maken ze een doosje van zichzelf! In het doosje veranderen ze in een vlieg Volwassen vliegen eten vooral zoet.

20 NODIG: waarneemvel 3 DIERTJES IN DE ZOMER: HOMMEL en BIJ Rode stift ONDER Vinden HOMMELS en BIJEN dezelfde bloemen aantrekkelijk? Een plek waar veel soorten bloemen bloeien. DOE 1. Zie je een HOMMEL of een BIJ op een bloem? Kijk op de achterkant van deze kaart. Wat is de kleur van de bloem? Wat is de vorm van je bloem? Zie je HOMMELS of BIJEN of allebei? Vul in met de stift. Probeer zoveel mogelijk bloemen te bekijken. Schrijf op wat je ontdekt hebt DOE plaatje) 2. bekijk zoveel mogelijk BIJEN en HOMMELS. Verzamelen ze ook stuifmeel? (kijk op het Turf hieronder wat je ziet: Zonder stuifmeel Met stuifmeel BIJEN HOMMELS Schrijf op wat je ontdekt hebt, veeg daarna met het lapje deze kaart weer schoon

21 BLOEM KLEUR BLOEMVORM BIJ OF HOMMEL Schrijf op wat je ontdekt hebt, veeg daarna met het lapje deze kaart weer schoon

22 DIERTJES IN DE ZOMER: Het LIEVEHEERSBEESTJE NODIG: waarneemvel 3 ONDER loep-kijker wat lokt lieveheersbeestjes? de tuinbonenakker. DOE Zwarte bonenluis DOE EXTRA 1. lieveheersbeestjes en hun larven zijn dol op bladluizen: Ze eten ze op!. Zoek tussen de tuinboonbloemen of je bladluizen ziet (kijk op de plaatjes) Kijk dan of je lieveheersbeestjes kunt ontdekken. Of een larve : (kijk achterop deze kaart) Schrijf op wat je ontdekt hebt 2. mieren zijn ook dol op bladluizen: Bladluizen maken suikerstroop waar de mieren van smullen. Ze beschermen de luizen dan ook tegen de lieveheersbeestjes! Zie je veel mieren bij de luizen: Dan vind je waarschijnlijk weinig lieveheersbeestjes Schrijf op wat je ontdekt hebt Als je een lieveheersbeestje ziet, kun je het voorzichtig vangen. Laat het naar het topje van je vinger lopen: Wacht tot het wegvliegt

23 UIT HET LEVEN VAN EEN LIEVEHEERSBEESTJE: VADER EN MOEDER NA DE PARING LEGT MOEDER EITJES OP EEN BLAD, IN DE BUURT VAN VEEL BLADLUIZEN HET LIEVEHEESRBEESTJE EET LEKKER BLADLUIZEN DAARNA T HET EEN LIEVEHEERSBEESTJE OM MEE TE PAREN. UIT EEN EITJE KOMT EEN LARVE UIT DE POP KOMT EEN LIEVEHEERSBEESTJE DAT ER EERST HEEL BLEEK UITZIET: DE STIPPEN EN DE KLEUR KOMEN PAS NA EEN HALF UURTJE DE LARVE EET BLADLUIZEN TOT ZE DIK EN ROND IS. DAN SPINT ZE ZICH VAST AAN EEN BLAD EN VERANDERT IN EEN POP

24 VOGELS IN DE ZOMER (Els) NODIG waarneemvel 4 ONDER 1 Zijn er nog vogels aan het broeden? ( je moet erg stil zijn bij deze opdracht! ) Kijk waar het nestkastje hangt. DOE Als het rondje hiernaast ROOD is, >>>> is het nestkastje bewoond. (Ga anders door met onderzoek 2) Blijf 1 zandloper lang stil kijken: vliegt er een vogel in- of uit? Kijk op de achterkant naar de plaatjes. Welke vogel heb je gezien? Schrijf op wat je hebt gezien (bij A). ONDER 2 Is er al voedsel voor jonge vogels te vinden? (wormen bijvoorbeeld) Stethoscoop (= doktersgereedschap) Een vlak stukje grond op het pad DOE Vogels kunnen wormen in de grond horen! ónze oren moet je daarbij helpen: Doe de stethoscoop in je oren Houd de luisterschijf op de grond Beweeg niet en luister heel goed: - Is het warm genoeg, dan hoor je zacht knarsen: Vogels kunnen wormen vangen! Schrijf op wat je ontdekt hebt (bij B).

25 VOGELS IN DE ZOMER (esdoorn) NODIG waarneemvel 4 ONDER 1 Zijn er nog vogels aan het broeden? ( je moet erg stil zijn bij deze opdracht!) Kijk waar het nestkastje hangt. DOE Als het rondje hiernaast ROOD is, >>>> is het nestkastje bewoond. (Ga anders door met onderzoek 2) Blijf 1 zandloper lang stil kijken: vliegt er een vogel in- of uit? Kijk op de achterkant naar de plaatjes. Welke vogel heb je gezien? Schrijf op wat je hebt gezien (bij A). ONDER 2 Is er genoeg eten te vinden voor jonge vogels? - Kleine beestjespincet - Loep-kijker - Beestjeszoekkaart Zoek een plek waar struiken groeien. Neem de paraplu bij het koffertje mee. DOE Doe de paraplu open. Houd hem omgekeerd onder een struik. Schud aan de takken, maar laat de struik heel! - Zie je beestjes in de paraplu? Vang ze met het kleinebeestjes pincet, Bekijk ze in de loep-kijker. Probeer ze te vinden op de zoekkaart. - Laat ze weer los en breng de paraplu terug. Schrijf op wat je gezien hebt (bij B).

26 VOGELS IN DE ZOMER (robinia) NODIG waarneemvel 4 ONDER 1 Zijn er nog vogels aan het broeden? ( je moet erg stil zijn bij deze opdracht!) Kijk waar het nestkastje hangt. DOE Als het rondje hiernaast ROOD is, >>>> is het nestkastje bewoond. (Ga anders door met onderzoek 2) Blijf 1 zandloper lang stil kijken: vliegt er een vogel in- of uit? Kijk op de achterkant naar de plaatjes. Welke vogel heb je gezien? Schrijf op wat je hebt gezien. ONDER 2 Zijn er nog vogels nesten aan het bouwen? Kalk-ei Zoek een goede plek om een nest te bouwen. Waarom heb jullie die plek gekozen? Is daar ook een echt nest te ontdekken? Schrijf op op het waarneemvel (bij B). DOE Probeer samen een nest te bouwen: zoek takjes op de grond. Je mag maar met 1 hand werken!!! Is het nest klaar? Probeer dan of het ei erin blijft liggen. Schrijf op hoe het gegaan is (bij B).

27 VOGELS IN DE ZOMER (Berk & Beuk) NODIG waarneemvel 4 ONDER 1 Zijn er nog vogels aan het broeden? ( je moet erg stil zijn bij deze opdracht!) Kijk waar het nestkastje hangt. DOE Als het rondje hiernaast ROOD is, >>>> is het nestkastje bewoond. (Ga anders door met onderzoek 2) Blijf 1 zandloper lang stil kijken: vliegt er een vogel in- of uit? Kijk op de achterkant naar de plaatjes. Welke vogel heb je gezien? Schrijf op wat je hebt gezien (bij A). ONDER 2 Hoeveel vogels zijn er te horen? Luistertoeter Zoek een plekje waar je kunt zitten. DOE Luister naar de vogels om je heen. Gebruik je luistertoeter. En doe je ogen dicht. Zingen alle vogels hetzelfde? Hoeveel verschillende liedjes hoor je? Kun je sommige vogels ook zien zingen?: Kijk dan op de achterkant naar de plaatjes. Schrijf op wat je hebt gehoord (bij B).

28 VOGELS IN DE ZOMER (eik) NODIG waarneemvel 4 ONDER 1 Zijn er nog vogels aan het broeden? ( je moet erg stil zijn bij deze opdracht!) Kijk waar het nestkastje hangt. DOE Als het rondje hiernaast ROOD is, >>>> is het nestkastje bewoond. (Ga anders door met onderzoek 2) Blijf 1 zandloper lang stil kijken: vliegt er een vogel in- of uit? Kijk op de achterkant naar de plaatjes. Welke vogel heb je gezien? Schrijf op wat je hebt gezien (bij A). ONDER 2 Gebruiken alle vogels hetzelfde nestmateriaal? nest-kaartjes De Ekster en de Roodborst. DOE Sorteer het nestmateriaal in de twee 'nesten". Wat zou een Ekster gebruiken? Wat zou een Roodborstje gebruiken? Kijk op de achterkant van de platen: Heb je een goede keus gemaakt?. Doe de materialen weer terug in het kistje. Schrijf op wat je ontdekt hebt (bij A).

29 VOGELS IN DE ZOMER (kastanje) NODIG waarneemvel 4 ONDER 1 Zijn er nog vogels aan het broeden? ( je moet erg stil zijn bij deze opdracht!) Ga naar de hoek van de vlonder in het moeras. Kijk waar de eendenkorf staat. DOE Als het rondje hiernaast ROOD is, >>>> is het eendennest bewoond. (Ga anders door met onderzoek 2) Blijf 1 zandloper lang stil kijken: gaat er een vogel in- of uit? Kijk op de achterkant naar de plaatjes. Welke vogel heb je gezien? Schrijf op wat je hebt gezien (bij A). ONDER 2 Is er voor watervogels eten te vinden? Onderwaterkijker De hoek van de vlonder in het moeras DOE Ga op je buik liggen. Kijk door de onderwaterkijker (om de beurt, anders krijg je een bult op je hoofd!!! ) Zie je beestjes? Zie je sappige waterplanten? Schrijf op wat je ontdekt hebt (bij A).

30 KLEUREN IN DE ZOMER NODIG waarneemvel 8A ONDER Welke kleur hoort echt bij de zomer? Kleurpotloden VRAAG zomerkleur? Aan welke kleur denken jullie zelf als Gebeurt er iets met je als je die kleur ziet? Schrijf op het waarneemvel (bij A) zoek een plekje waar veel kleuren te zien zijn. je hebt 1 zandloper de tijd DOE Kijk op die plek om je heen. Maak de zomer-kleuren top-10: De kleur die je het meeste ziet, geef je 10 punten. De kleur die je het minste ziet, geef je 1 punt. Wat voor punt geef je de andere kleuren? Vul in en kleur op je waarneemvel (bij B). Welke kleur vind je zelf aantrekkelijk?

31 LUCHTJES IN DE ZOMER NODIG waarneemvel 7 ONDER Wat vind jij een echte zomergeur? Sponsbakje Een plek met grond, planten, bloemen en struiken. DOE Steek je neus in zoveel mogelijk natuur: blaadjes, grassprieten, grond, bomen, bloemen enz. wrijf er zachtjes over, of krab eraan, dat maakt verborgen geurtjes vrij. gevonden. TIP: maak je neusgaten vochtig, dan ruik je beter! - gebruik het sponsje. (honden hebben ook altijd een natte neus) Laat elkaar het lekkerste ruiken dat je hebt. Schrijf op wat jij het lekkerste vind ruiken Neem van de lekkerste geur een voorbeeld mee. (als dat kan natuurlijk)

32 BLOEMEN IN DE ZOMER (berk, esdoorn) NODIG: waarneemvel 5 ONDER Wie laat zich lokken door de KLAPROOS? Insecten-zoekkaart Een bloeiende KLAPROOS op de akkers van de natuurtuin. Kijk op de achterkant va deze kaart voor bijzonderheden. DOE Bekijk de bloem van de KLAPROOS. Hoe probeert deze bloem te verleiden? - met kleur? - met geur? - met veel stuifmeel? - met een zoet hapje? - Kijk op de achterzijde van deze kaart voor tips. Welke insecten komen er op af? (gebruik de zoekkaart) Vul in op je waarneemvel. DOE probeer een bloem te vinden die door een HOMMEL wordt bezocht. Kijk en luister wat het diertje doet. Valt je iets op aan het zoemen? Zo trilt ze extra stuifmeel los!! Vul in op je waarneemvel.. KLAPROOS

33 KLAPROOS STEMPEL MEELDRADEN MET VEEL STUIFMEEL! VOEL MET JE VINGER: PAARS POEDER! GEEN ZOETIGHEID! RODE KLEUR: ZICHTBAAR VOOR HOMMELS NAUWELIJKS GEUR: RUIK ZELF, MAAR PAS OP ALS JE HOOIKOORTS HEBT Als de bloem is uitgebloeid, gaan de zaden groeien: Ze groeien in een doosje kun je al zaaddoosjes ontdekken?

34 BLOEMEN IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 5 ONDER Wie laat zich lokken door de BERENKLAUW? Insecten-zoekkaart Zoek de BERENKLAUW in het weiland bij de boomgaard. Kijk op de achterzijde van deze kaart voor bijzonderheden DOE Bekijk de bloemen van de BERENKLAUW. Hoe probeert deze bloem te verleiden? - met kleur? - met geur? - met veel stuifmeel? - met een zoet hapje? Wie zal daarop afkomen? (gebruik de zoekkaart.) en vindt een antwoord. Vul in op je waarneemvel. DOE probeer een bloemscherm te vinden waar insecten op zitten. Zijn er vliegen bij? Laten veel vliegen zich voor de gek houden? Vind je het een slimme truuk van deze plant? Vul in op je waarneemvel. BERENKLAUW

35 GEWONE BERENKLAUW Lijkt een grote bloem, maar het zijn allemaal kleine bloemetjes bij elkaar: Dit noem je een schermbloem. Goede landingsmogelijkheden voor insecten Witgroene kleur, straalt veel UV licht dat insecten wél kunnen zien (wij niet!). Heeft een aantrekkelijk luchtje voor vliegen en kevers: RUIK ZELF MAAR Verse bloemen hebben veel wit stuifmeel, ga er voorzichtig met je vinger over: blijft er wat plakken? Als de bloemen zijn uitgebloeid gaan de zaden groeien: Kun je al zaden ontdekken?

36 BLOEMEN IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 5 ONDER Wie laat zich lokken door MOSTERDPLANT? Insecten-zoekkaart op een van de akkers in de tuin groeit de MOSTERDPLANT, probeer hem te ontdekken. Kijk op de achterzijde van deze kaart voor bijzonderheden DOE Bekijk de bloemen van de MOSTERDPLANT. Hoe probeert deze bloem te verleiden? - met kleur? - met geur? - met veel stuifmeel? - met een zoet hapje? Wie zal daarop afkomen? (gebruik de zoekkaart.) en vindt een antwoord. Vul in op je waarneemvel. DOE: Pluk een bloempje. Proef aan de onderkant: Is het zoet? Vul in op je waarneemvel. GELE MOSTERD

37 Lekkere zoete geur om insecten te lokken, RUIK ZELF (snuif géén bij op) GELE MOSTERD Trek een bloemetje uit. Proef met je tong aan de onderkant: bij een vers bloemetje kun je iets zoets proeven. Stralend geel, Erg aantrekkelijk voor bijen en hommels De nectar van de mosterd is ook een beetje pittig: Bijen worden er een beetje prikkelig van: plaag ze niet De plantenfamilie waar de Mosterd plant bij hoort, heeft bloemen met een herkenbare vorm: - 4 bloemblaadjes, 2 aan 2 tegenover elkaar, - 4 meeldraden, 2 aan 2 tegenover elkaar - 1 stempel in het midden na de bloei gaan de zaden groeien: ze groeien in dunne ronde doosjes. Kan je al zaden ontdekken?

38 BLOEMEN IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 5 ONDER Wie laat zich lokken door de PHACELIA? Insecten-zoekkaart op een van de akkers in de tuin groeit de PHACELIA, probeer de plant te ontdekken. DOE Bekijk de bloemen van de PHACELIA. Hoe probeert deze bloem te verleiden? - met kleur? - met geur? - met veel stuifmeel? - met een zoet hapje? Kijk op de achterzijde van deze kaart voor tips. Welke insecten komen er op af? (gebruik de zoekkaart) Vul in op je waarneemvel. DOE: Pluk een bloempje. Proef aan de onderkant: Is het zoet? Vul in op je waarneemvel. PHACELIA

39 PHACELIA Lekkere zoete geur om insecten te lokken, RUIK ZELF (snuif géén bij op) Lange stuifmeeldraden met paars stuifmeel: Prober met je vinger Stralend blauw met veel ultraviolet, wij kunnen dat niet zien maar het is erg aantrekkelijk voor bijen en hommels Trek één bloemetje uit. Proef met je tong aan de onderkant: bij een vers bloemetje kun je iets zoets proeven. na de bloei gaan de zaden groeien: elk zaadje in een bruin droog bekertje. Kan je al zaden ontdekken?

40 BLOEMEN IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 5 ONDER Wie laat zich lokken door het VINGERHOEDSKRUID Insecten-zoekkaart het vingerhoedskruid in de kruidentuin. DOE Bekijk de bloemen van het VINGERHOEDSKRUID. Hoe probeert deze bloem te verleiden? - met kleur? - met geur? - met veel stuifmeel? - met een zoet hapje? Kijk op de achterzijde van deze kaart voor tips. Welke insecten komen er op af? (gebruik de zoekkaart) Vul in op je waarneemvel. DOE: kijk of je de honingmerken kunt ontdekken. Zie je een hommel bij een plant? Bezoekt ze de bloemen op volgorde, of kriskras? Vul in op je waarneemvel. VINGERHOEDSKRUID

41 VINGERHOEDSKRUID Helemaal diep in de bloem zitten vier stuifmeeldraden: Een hommel komt daar met zijn harige rug tegenaan, als hij nectar zoekt. Steek je pink voorzichtig in een bloem: zit er stuifmeel aan? (kijk eerst of er geen hommel in de bloem zit!) Deze vlekjes noem je: HONINGMERK. Ze wijzen een hommel waar ze nectar moet zoeken Helemaal onderin zit nectar. NIET VAN PROEVEN!!!: Deze plant is GIFTIG Na de bloei gaan er zaden groeien: ze groeien in kleine bolle doosjes. Kan je al zaden ontdekken?

42 BLOEMEN IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 5 ONDER Wie laat zich lokken door de BREM? Insecten-zoekkaart een bloeiende bremstruik op de heide DOE Bekijk de bloemen van de BREM. Hoe probeert deze bloem te verleiden? - met kleur? - met geur? - met veel stuifmeel? - met een zoet hapje? Kijk op de achterzijde van deze kaart voor tips. Welke insecten komen er op af? (gebruik de zoekkaart) Vul in op je waarneemvel. DOE zoek een bloem die er uit ziet als op het plaatje. Duw zachtjes tegen het ballonstukje: wat gebeurt er? Vul in op je waarneemvel. BREM

43 Brembloemen hebben een ingebouwde verrassing: Als een hommel op het ballonnetje landt, ploft het open ( plaatje hiernaast) BREM De Meeldraden lijken wel een duveltje uit een doosje : Ze poederen een hommel helemaal onder! Zoek een open bloem: Zit er nog stuifmeel aan? (voel met je vinger) Heldere gele kleur, erg aantrekkelijk voor hommels en bijen Zware geur, die vooral hommels lokt. Vind je het lekker ruiken? Na de bloei gaan er zaden groeien: ze groeien in platte peultjes. Als je jong zijn kan je er doorheenkijken: Je ziet de zaadjes al zitten! Kan je al zaden ontdekken?

44 BLOEMEN IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 5 ONDER Wie laat zich lokken door het SPRINGZAAD? het springzaad in de buurt van deze boom: Kijk op het plaatje achterop deze kaart. DOE Bekijk de bloemen van het SPRINGZAAD. Hoe probeert deze bloem te verleiden? - met kleur? - met geur? - met veel stuifmeel? - met een zoet hapje? Kijk op de achterzijde van deze kaart voor tips. Welke insecten komen er op af? (gebruik de zoekkaart) Vul in op je waarneemvel. DOE zoek een plant die al zaadpeultjes heeft. Knijp in het puntje van een dik peultje: wat gebeurt er? Vul in op je waarneemvel. SPRINGZAAD

45 SPRINGZAAD Geel is een aantrekkelijke kleur voor hommels èn bijen, maar de nectar van deze bloemen zit diep weggestopt in een SPOOR. Hommels met hun lange tong zijn hier in het voordeel Na de bloei, groeien er vruchtjes aan de plant die een beetje de vorm van een knots hebben. Als ze rijp zijn, springen ze open zogauw je ze aanraakt: de zaden er in worden weggeschoten!

46 BLOEMEN IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 5 ONDER Wie laat zich lokken door de KOEKOEKSBLOEM? koekoeksbloemen in de buurt van deze boom: Kijk op het plaatje achterop deze kaart. DOE Bekijk de bloemen van KOEKOEKSBLOEM. Hoe probeert deze bloem te verleiden? - met kleur? - met geur? - met veel stuifmeel? - met een zoet hapje? Kijk op de achterzijde van deze kaart voor tips. Welke insecten komen er op af? (gebruik de zoekkaart) Vul in op je waarneemvel. DOE zoek een plant die al zaadbekertjes heeft. Zijn er al open bekertjes? Schud met de stengel wat gebeurt er? Vul in op je waarneemvel. KOEKOEKSBLOEM

47 KOEKOEKSBLOEM Hele diepe bloem: Hommels, maar vooral nachtvlinders hebben een tong die lang genoeg is. De bloem geurt daarom alleen s nachts. Na de bloei groeit er een doosje met zaden Maak een bloemetje open. Gebruik het vergrootglas: Sommige planten hebben bloemen met alleen meeldraden Sommigen planten hebben bloemen met alleen stempels. En sommige planten hebben ze allebei. Hoe zit het met jouw plant?

48 BLOEMEN IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 5 ONDER Wie laat zich lokken door het ZEEPKRUID? het zeepkruid in de buurt van deze boom: Kijk op het plaatje achterop deze kaart. DOE Bekijk de bloemen van het ZEEPKRUID Hoe probeert deze bloem te verleiden? - met kleur? - met geur? - met veel stuifmeel? - met een zoet hapje? Kijk op de achterzijde van deze kaart voor tips. Welke insecten komen er op af? (gebruik de zoekkaart) Vul in op je waarneemvel. DOE zoek een plant die al zaadbekertjes heeft. Zijn er al open bekertjes? Schud met de stengel wat gebeurt er? ZEEPKRUID Vul in op je waarneemvel.

49

50 BLOEMEN IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 6 ONDER Kleurpotloden Welke vormen bloem zijn er te vinden? Zoek in de buurt van deze boom naar bloemen (soms zijn bloemen héééél klein! ) DOE Onderzoek je bloem: - wat is de vorm (kijk achterop deze kaart) - wat is de kleur? - ruikt ze lekker? - zie je meer van deze bloemen? - welke insecten lokt je bloem? (kijk achterop deze kaart). schrijf alles op je waarneemvel.

51

52 WINDBLOEMEN IN DE ZOMER GRASBLOEMEN NODIG: waarneemvel 6 ONDER lineaal & loupe wat zijn dat voor vreemde pluimen in het gras? Zoek in de buurt van deze boom naar graspluimen DOE Onderzoek een pluim: - wat is de vorm (kijk achterop deze kaart) - wat is de kleur? - ruikt ze lekker? (pas op als je hooikoorts hebt) -meet hoe lang de aar is -meet hoe lang de stengel is -bekijk de aar met de loupe: Zie je stuifmeeldraden bungelen? (ze zien er uit als kleine banaantjes) De wind kan er zo goed bij om het stuifmeel van aar naar aar te blazen!. schrijf alles op je waarneemvel. DOE zoek naar verschillende soorten graspluimen: Verzamel er 1 van elke soort Hoeveel verschillende pluimen heb je ontdekt?. schrijf op op je waarneemvel.

53 KRUIPERTJE RAAIGRAS KROPAAR BEEMDGRAS DRAVIK

54 HET WEER IN DE ZOMER NODIG: waarneemvel 9 ONDER Spiegel, thermometer Wat kun je ontdekken van het weer? Een plek waar je de lucht goed kunt zien. DOE 1. Kijk op de thermometer. Wat geeft die als temperatuur aan? Vind je dat warm, koud of ertussenin?. Schrijf op bij 1 op je waarneemvel 2. Maak je wijsvinger nat (in je mond) steek 'm in de lucht. De kant die koud wordt is de kant waar de wind vandaan komt! Vind je het hard of zacht waaien?. Schrijf op bij 2 op je waarneemvel 3. Leg de spiegel op de grond. kijk via de spiegel naar de lucht: hoe ziet de lucht eruit? - Zie je meer blauw of zie je meer wolken? - Wat is de kleur van de wolken? - Staan de wolken stil of bewegen ze? - Denk je dat het vandaag zal gaan regenen?. Schrijf op bij 3 op je waarneemvel EXTRA Kan je de zon zien? Doe je ogen dicht, probeer met de palm van je hand te voelen waar de zon staat. Schrijf jullie weerbericht op 't waarneemvel

55

BOOM IN DE ZOMER: de BERK

BOOM IN DE ZOMER: de BERK BOOM IN DE ZOMER: de BERK waarneemvel 1 ONDER: Hoe maak je kennis een BERK? De stam van de boom. DOE 1. Bekijk de stam goed. Hoe ziet de schors eruit? kruis aan op het waarneemvel wat je ziet. 2. Pluk

Nadere informatie

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL:

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: ( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: GROEP:.. BOOM IN DE ZOMER(beuk, esdoorn, berk) waarneemvel 1a WAT IS DE NAAM VAN JULLIE BOOM?.. 1. WELK SCHORSPLAATJE PAST BIJ JE BOOM? (kruis aan) hoe voelt deze schors?:

Nadere informatie

Loep en ZadenTransportkaart ZOEK

Loep en ZadenTransportkaart ZOEK BOOM IN DE HERFST: de BERK waarneemvel 1 Is deze BERK al in herfststemming? ONDER: Loep en ZadenTransportkaart Kies een dunne tak aan de boom uit. (De tak moet niet heel hoog zitten). DOE 1. Bekijk de

Nadere informatie

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Als je naar de takken van de boom kijkt,

Nadere informatie

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in)

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Rode opdracht: bomen Pak de Boomzoeker 1,2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Staat deze boom in bloei? 0 - Ja 0 - Nee

Nadere informatie

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Kijk goed naar deze boom om te zien of het

Nadere informatie

Van eitje tot vlinder

Van eitje tot vlinder Werkblad Van eitje tot vlinder Wat is de goede volgorde van de plaatjes? Begin bij plaatje : de vlinder legt eieren. Schrijf de letter a in hokje. Welk plaatje is de volgende? Zet de letter ervan in hokje

Nadere informatie

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL:

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: ( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: GROEP:.. BOOM IN DE HERFST waarneemvel 1 WAT IS DE NAAM VAN JULLIE BOOM?.. 1. KRUIS AAN WAT JE ZIET AAN JULLIE TAK Nog groene bladeren Gekleurde bladeren Kale takken Vruchten

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los.

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los. Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie Molsla Paardenbloem Achtergrondinformatie De paardenbloem is een zeer algemeen voorkomende plant. In gazons, graslanden, bermen en ruigten kun je hem vaak aantreffen. De paardenbloem behoort tot de familie

Nadere informatie

GOED GEDAAN ZOEKBIJ!

GOED GEDAAN ZOEKBIJ! JULLIE HEBBEN DE RODE GEVONDEN! ROOD JULLIE GAAN HIER LEREN WAAR BIJEN DE HONING VAN MAKEN. ZOEM VLAKBIJ NAAR EEN VELDJE PAARSE OF GELE BLOEMEN ZIE JE ER BIJEN OF HOMMELS VLIEGEN? KIJK WAT ZE DOEN IN DE

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam. Opdracht 1. Gebruik je ogen goed. In het bos kun je van alles ontdekken! Komen er onder de bomen verschillende soorten insecten en of bodemdiertjes voor? Het beste bos 1. Materiaal tas 1: zoekraam, 1 schepje,

Nadere informatie

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje.

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje. Sterke geuren Pluk een blaadje van een plantje. Wrijf erover met je vingers, en verkreukel het blaadje een beetje. Ruik nu eens. Laat elkaar je blaadje ruiken. Waar ruikt het naar? Aardegeuren Ga op de

Nadere informatie

inhoud 1. Bloemen 2. Planten 3. Wat is een bloem? 4. Binnen in de bloem 5. De bloem krijgt bezoek 6. Van stamper naar vrucht

inhoud 1. Bloemen 2. Planten 3. Wat is een bloem? 4. Binnen in de bloem 5. De bloem krijgt bezoek 6. Van stamper naar vrucht Bloemen inhoud. Bloemen 2. Planten 4. Wat is een bloem? 5 4. Binnen in de bloem 6 5. De bloem krijgt bezoek 7 6. Van stamper naar vrucht 8 7. De bloem wordt een vrucht 9 8. Meer hulp 0 9. Kun je me ruiken

Nadere informatie

Hoedjesplant. Aanwijzingen begeleider:

Hoedjesplant. Aanwijzingen begeleider: Glinsterparels Spuit de bladeren van deze plant nat: glinster-parels! Kauwen zijn dol op glinsterdingen! Probeer of je parels van het ene blad op het andere kunt laten rollen.. Hoedjesplant Pluk met je

Nadere informatie

Bloemen en hun bezoekers

Bloemen en hun bezoekers INSTRUCTIEBOEKJE Bloemen en hun bezoekers Scala College Rietvelden 2013 BLOEMEN EN HUN BEZOEKERS a. BESCHRIJVING VAN DE OPDRACHT In deze veldles ga je kijken naar bloemen en de insecten die op bloemen

Nadere informatie

Lessuggesties voor groep 3 & 4

Lessuggesties voor groep 3 & 4 Lessuggesties voor groep 3 & 4 1 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie vindt u op: www.rotterdam.nl/downloadslesmateriaal - Leskaarten met lessuggesties groep 3 & 4 - Materialen van het pakket: Leskaart

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Insecten inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden 10 5. Meer insecten 11 6. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18

Nadere informatie

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon Kleine beestjes inhoud. De mier 2. De teek 4. De regenworm 5 4. De pissebed 6 5. De hoofdluis 7 6. De vlieg 8 7. De mug 9 8. De vlo 0 9. Filmpje Pluskaarten 2 Colofon 4 Bronnen en foto s 5 . De mier Een

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

1 Actief in de natuur. Bodemgespuis en kriebeldiertjes

1 Actief in de natuur. Bodemgespuis en kriebeldiertjes Bodemgespuis en kriebeldiertjes Overal vind je kriebeldiertjes, als je maar goed kijkt. Zullen we eens samen gaan kijken of er hier ook diertjes zijn? Als je een diertje gevonden hebt, mag je roepen. Dan

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

Van meizoentje tot liefkruid

Van meizoentje tot liefkruid Van meizoentje tot liefkruid Madeliefje Het madeliefje groeit in made landen (made = gras). Het madeliefje hoort bij de familie der composieten of samengesteld bloemige. Wat bij de eerste oogopslag één

Nadere informatie

De Vlaamse gaai is dol op eikels. De Vlaamse gaai is dus een boom-planter! Waarom zegt de Vlaamse gaai op het laatste plaatje Mijn boom mijn werk?

De Vlaamse gaai is dol op eikels. De Vlaamse gaai is dus een boom-planter! Waarom zegt de Vlaamse gaai op het laatste plaatje Mijn boom mijn werk? Lees de uitleg over de eik en de vlaamse gaai. Dit is een Vlaamse gaai, zie jij het eikeltje in zijn bek? Zie jij ook zijn dikke nek? Zijn keel zit ook vol eikels! De Vlaamse gaai is dol op eikels. In

Nadere informatie

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8.

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8. De oude eik inhoud De oude eik 3 1. In het park 4 2. De delen van de eik 5 3. Herfst 6 4. Dieren helpen de eik. 7 5. Winter 8 6. Lente 9 7. Rupsen 10 8. De galwesp 11 9. De boomklever 12 10. Filmjes 13

Nadere informatie

Aftekenlijst. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Aftekenlijst. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Schematisch

Nadere informatie

INSECTEN. werkboekje

INSECTEN. werkboekje INSECTEN werkboekje 20 maart 2009 Dag lieve kleine vlinder Waar vlieg je toch naartoe? Breng jij misschien de eitjes weg, ben jij nu al moe? Jouw eitjes worden rupsjes. die groeien heel erg vlug. ook krijgen

Nadere informatie

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES

Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Naam: Moeder Natuur BESCHUIT MET MUISJES Bekijk het clipje: Beschuit met muisjes Groep: LES 8 - WERKBLAD 1 a) Weet je hoe het was toen jij een baby was? Bijvoorbeeld: Was je het eerste kind bij jou thuis

Nadere informatie

Boterbloemen in het gras

Boterbloemen in het gras Boterbloemen in het gras Achtergrondinformatie De boterbloem behoort tot de familie der ranonkelachtigen. De wetenschappelijke naam Ranunculus betekent in het Latijn: kikkertje. Veel soorten hebben namelijk

Nadere informatie

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark NME-leerroute Kabouters in het Westerpark 1 Groep Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen In het Westerpark woont een kaboutervolk. Dat weten niet zoveel mensen, maar voor deze ene keer hebben

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen, voor groep 5 t/m 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Het is winter. op Landgoed Schothorst

Het is winter. op Landgoed Schothorst Het is winter op Landgoed Schothorst In de winter is er genoeg te zien en te beleven in de natuur. Tijdens deze wandeling kun je dat ervaren. 6 Enkeerdpad 1 Winterbloeiers Zelfs in de winter kun je soms

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Vlinders in de tuin Vooral op warme dagen kun je veel vlinders zien in allerlei

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding:

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding: [Konijn] Algemene Naam: konijn Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Konijnen hebben lange oren, een grijsbruine vacht en een korte wipstaart met witte onderzijde en zwarte bovenzijde. Ze worden

Nadere informatie

Raar, maar waar! Natuur Na

Raar, maar waar! Natuur Na Raar, maar waar! Natuur Inhoud 1. Raar, maar waar! 3 2. Een vreemd ei. 4 3. Spring er maar uit. 5 4. Verstopt. 6 5. Slim. 7 6. Vlieg er niet in. 8 7. Een kever met een luchtje. 9 8. Een zware hap. 10 9.

Nadere informatie

Wist je dat?... Overwintering van vlinders. Vragen. De vlinder. De levenscyclus..

Wist je dat?... Overwintering van vlinders. Vragen. De vlinder. De levenscyclus.. Lesbrief groep 5 6 Inhoudsopgave Wist je dat?... Vlinderwiel Stripverhaal.. Overwintering van vlinders. Vlinder mobiel Het voedsel van rupsen.. Vragen. De vlinder. De levenscyclus.. 1 Wist je dat Allerlei

Nadere informatie

KRIEBELENDE KRUIPERTJES

KRIEBELENDE KRUIPERTJES KRIEBELENDE KRUIPERTJES Een insectenwandeling over het dreuzelpad door natuurtuin 't Loo voor kinderen van groep 4, 5 en 6. 2 Een tocht over insecten door de natuurtuin 't Loo over het dreuzelpad. Geschikt

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

en 1+ Kauwtjes-zomertocht Suggesties voor inleiding en afsluiting:

en 1+ Kauwtjes-zomertocht Suggesties voor inleiding en afsluiting: en 1+ Kauwtjes-zomertocht Suggesties voor inleiding en afsluiting: Kennen jullie deze vogel? Vind je de kauw mooi?open vragen bedenken! vroeger vaak tam, kan leren praten, intelligent Ze lopen gewichtig:

Nadere informatie

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8.

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders in Nederland 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten

Nadere informatie

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in:

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in: Antwoordenblad Vul hier eerst jullie namen in: 1......................................................................................... 3.........................................................................................

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8.

inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8. De egel inhoud blz. 1. Au! Dat prikt! 3 2. Stekels 4 3. Nacht 5 4. Op zoek naar eten 6 5, Egel, pas op! 7 6. Mensen 8 7. Het nest van de egel 9 8. Jonge egels 10 9. Winter 11 10. Filmpje 12 Pluskaarten

Nadere informatie

NME-leerroute Vlinders en spinnen in het park

NME-leerroute Vlinders en spinnen in het park NME-leerroute Vlinders en spinnen in het park 4 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Kijk eens om je heen. Op heel veel plekken staan grote en kleine bloemen. Als het mooi weer is

Nadere informatie

KRIEBELENDE KRUIPERTJES

KRIEBELENDE KRUIPERTJES 13 Plattegrond dreuzelpad KRIEBELENDE KRUIPERTJES Dit boekje is onderdeel van het eindproject van de IVN natuurgidsencursus van Henriëtte Beers, Fred van Hoof en Afke Schoo. Maart 2003. IVN afd. Bergeijk-Eersel

Nadere informatie

KRIEBELENDE KRUIPERTJES

KRIEBELENDE KRUIPERTJES KRIEBELENDE KRUIPERTJES Een insectenwandeling over het dreuzelpad door natuurtuin 't Loo voor kinderen van groep 1-4 onder leiding van een volwassene. 2 Een insectentocht over het dreuzelpad door natuurtuin

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst Vlinders kijken op Landgoed Schothorst Enke Kleine vos erdpa In de maanden mei tot en met september zie je ze vliegen: eeg vandaag ga je op zoek naar s. In dit boekje s!iveook nst Du vind je allerlei spelletjes

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

inhoud 1. Ontdek 2. Insecten 3. Een hart klopt 4. Het spoor 5. De magneet 6. Zie ik dat wel goed 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Ontdek 2. Insecten 3. Een hart klopt 4. Het spoor 5. De magneet 6. Zie ik dat wel goed 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Ik ontdek inhoud 1. Ontdek 3 2. Insecten 4 3. Een hart klopt 6 4. Het spoor 8 5. De magneet 10 6. Zie ik dat wel goed 12 7. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1. Ontdek

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 6 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

Mijn Boom. Werkboekje. C.N.M.E. De Groenling

Mijn Boom. Werkboekje. C.N.M.E. De Groenling Mijn Boom Werkboekje SEPTEMBER Mijn boom Zoek een boom op in de buurt waar je regelmatig even naar toe kunt. Let er op dat je bij de onderste takken kunt komen. Ruimte voor een foto of tekening van je

Nadere informatie

Koningin. Opdracht Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin?

Koningin. Opdracht Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin? Opdracht 1 Koningin 1. Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin? Zet een kring om de koningin. doosje bijen doosje met broedraat

Nadere informatie

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01 Handleiding voor begeleiders 01 Ten opzichte van 50 jaar geleden zijn veel diersoorten verdwenen. Dit is vooral een gevolg van de toename van de bevolking en de steeds grotere ruimte waarop mensen beslag

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 3-4

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 3-4 Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen, voor groep 3 en 4. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

12 spits je oren eekhoorntjes, ga in een kring zitten met de ogen dicht. spits je eekhoorn-oortjes en luister goed. wat hoor je allemaal? ritselt er e

12 spits je oren eekhoorntjes, ga in een kring zitten met de ogen dicht. spits je eekhoorn-oortjes en luister goed. wat hoor je allemaal? ritselt er e 14 raadsel 8 versierde poot! met mijn poot pak ik van alles vast. pak de poot van de eekhoorn en strijk ermee langs deze planten. blijven er zaadjes aan mijn poot hangen? blijven ze ook aan jullie eekhoornjas

Nadere informatie

Ga je mee op watersafari?

Ga je mee op watersafari? Informatie en reserveringen voor het Nationaal Park Weerribben-Wieden: www.np-weerribbenwieden.nl Beulakerpad 1 8326 AH Sint Jansklooster t 0527-246196 / 06-12890380 e n.vanderlaan@ivn.nl Ga je mee op

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

Bloemen en hun bezoekers

Bloemen en hun bezoekers Voorjaarsproject 2018 bloemen en hun bezoekers voor groep 5 t/m 8 van de basisschool Bloemen en hun bezoekers Voorjaarsproject 2018 van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem. We gaan op zoek naar bloembezoekers.

Nadere informatie

Weegbree. Suggesties ter voorbereiding

Weegbree. Suggesties ter voorbereiding Suggesties ter voorbereiding 1. de POWERPOINT behandelt: - vragen om over na te denken - Bloembouw, begrip stamper, meeldraden en stuifmeel - begrip Bestuiving, door insecten en door de wind - instructie

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Kriebelbeestjes

Auditieve oefeningen bij het thema: Kriebelbeestjes Auditieve oefeningen bij het thema: Kriebelbeestjes Boek van de week: 1; Rupsje Nooitgenoeg 2; Eentje Geentje het lieveheersbeestje 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

NME-leerroute Aarde, lucht en water

NME-leerroute Aarde, lucht en water NME-leerroute Aarde, lucht en water 3 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Wat hoor ik daar, een steentje in het water? Deze is zwaar en zakt naar de bodem. Wat zie ik daar, een mooie

Nadere informatie

Bloemen en hun bezoekers

Bloemen en hun bezoekers Voorjaarsproject 2017 bloemen en hun bezoekers voor groep 1 t/m 8 van de basisschool Bloemen en hun bezoekers Voorjaarsproject 2017 van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem. We gaan op zoek naar bloembezoekers.

Nadere informatie

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen Project Planten ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Planten Planten eten, ademen en groeien. Sommige planten houden van natte grond. Anderen van droge grond. Sommige planten houden van veel zon en warmte. Anderen

Nadere informatie

Leerpad Holle Wegen Halen. Opdrachten. Holle_Wegen_OPDRACHT.indd 1 20/04/10 14:04

Leerpad Holle Wegen Halen. Opdrachten. Holle_Wegen_OPDRACHT.indd 1 20/04/10 14:04 Leerpad Holle Wegen Halen Opdrachten 1 Holle_Wegen_OPDRACHT.indd 1 20/04/10 14:04 OPDRACHT 1 Temperatuur in de holle weg Bovenaan de Kluis ligt het driesterrenplekje. Neem hier de thermometer uit het koffertje.

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 1-2

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 1-2 Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 1-2 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen, voor groep 1 en 2. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos.

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos. Op pad met kabouter Wouter en kabouter Lilly. Dag kaboutertjes! Ik ben kabouter Wouter. Ik ben 250 jaar. Oud hé? Maar ik kan nog veel ouder worden! Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Mmm... lekker snoepen! Groep

Voorbereiding post 5. Mmm... lekker snoepen! Groep Voorbereiding post 5 Mmm... lekker snoepen! Groep 1-2-3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Mmm... lekker snoepen!, voor groep 1, 2, 3 en 4. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

Lokken & Verleiden GROEP 5-6

Lokken & Verleiden GROEP 5-6 Lokken & Verleiden GROEP 5-6 Kom bij me kleine bij, Kom hier en vrij met mij, Ik geef je nectar en ambrozijn Als je vandaag bij mij wilt zijn Kom bij me kleine bij Post en bezoekadres: Goffertweg 19 6532

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2017

natuurboekje van zomer 2017 natuurboekje van zomer 2017 HOI! HÉ, KIJK, IS DAT EEN WESP? Hij schiet van links naar rechts, omhoog, omlaag. Soms hangt hij stil in de lucht, als een helikopter. Maar vliegt een wesp op die manier? Nee!

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 3-4

Voorbereiding post 5. Kleuren om (van) te snoepen Groep 3-4 Voorbereiding post 5 Kleuren om (van) te snoepen Groep 3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de powerpointserie als voorbereiding op post 5: Kleuren om (van) te snoepen voor groep 3 en 4. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten paard sporen stap draf Paarden hebben hoefijzers. Pak eens een hoefijzer uit de emmer en bekijk hem goed. 1 Waar zijn de gaatjes voor? Waar zijn hoefijzers

Nadere informatie

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Suchmann Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Wanneer: Dinsdagmiddag 6-13-20 & 27 april De kinderen worden in groepjes verdeeld van 3 of 4 kinderen. Ieder groepje krijgt een onderwerp toebedeeld

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKEELANOLIS

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Van ven en veen Groep 3-4

Voorbereiding post 4. Van ven en veen Groep 3-4 Voorbereiding post 4 Van ven en veen Groep 3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 4: Van ven en veen voor groep 3 en 4. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen

De grond waarop wij wonen GROEP 5/6 De grond waarop wij wonen Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de middenbouw.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Doelgroep: Groep 6,7 en 8 Leerstofgebied: Natuur en techniek Werkvorm: Buiten in groepjes van 3 leerlingen Duur: 45 minuten buiten + 30 minuten nabespreken in

Nadere informatie

lesdoelen - De kinderen ontdekken:

lesdoelen - De kinderen ontdekken: lesbrief moestuintjes - lesvoorbereiding Bij zoekt bloem De kinderen ontleden een bloem en maken bloembommen voor de bijen. benodigdheden tijdens de les - Vijf á zes bloemen waarbij stamper en meeldraden

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Oei, ik groei! Groep 1-2-3

Voorbereiding post 3. Oei, ik groei! Groep 1-2-3 Voorbereiding post 3 Oei, ik groei! Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Oei, ik groei! voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie