Wat je moet weten over je eigen device

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat je moet weten over je eigen device"

Transcriptie

1 ICT in het groene mbo Wat je moet weten over je eigen device Bij de Groene Welle staat leren in de praktijk centraal. Vanaf het begin van je opleiding krijg je beroepsspecifieke onderdelen. Je leert wat belangrijk is in het beroep en wat jij als toekomstig vakman of -vrouw daarvoor moet kennen en kunnen. In je opleiding maak je gebruik van boeken, maar veel vaker maak je gebruik van een eigen device (laptop of tablet). We verwachten dat alle mbo-studenten (behalve wanneer je de Entreeopleiding volgt) een eigen device aanschaffen. Je kunt zelf kiezen wat, maar we hebben wel wat tips en aandachtspunten. Waarom een eigen device? Binnen de Groene Welle vinden we het belangrijk om met moderne middelen goed onderwijs te verzorgen. Bij moderne middelen hoort natuurlijk ICT. We zoeken naar manieren om onze studenten zo goed mogelijk te begeleiden, ook op afstand. In het mbo loop je immers ook nogal wat stage. ICT is daarbij een belangrijk hulpmiddel voor communicatie, het verstrekken en inleveren van opdrachten, verslaglegging en beoordeling, en inzicht in de voortgang van je studie. Veel van de lesmaterialen die we gebruiken, zijn door ons zelf of samen met andere AOC s, ontwikkeld. Deze materialen zijn alleen digitaal beschikbaar. Daarnaast maken we ook volop gebruik van digitale materialen van educatieve uitgeverijen. Vanaf augustus 2016 gebruiken we een digitale leeromgeving. Dit houdt in dat vanaf dat moment het verstrekken van opdrachten en digitale leermiddelen digitaal gebeurt. Waar moet je device aan voldoen? Om goed je werk te kunnen doen, raden we je aan om voor een device te zorgen met een schermdiameter van 10 tot 15 inch met een goede accu en een stevige cover. In de praktijk van de afgelopen jaren blijkt dat een Windows laptop, netbook of hybride tablet (dat is een tablet met een toetsenbord) het beste bevalt. Eventueel kun je ook kiezen voor een ander goed device, maar daar zal sommige ondersteunende software niet op draaien. Bedenk met je aanschaf wel dat je er een aantal jaren mee moet doen. Goedkoop betekent in de ICT vaak snel achterhaald. Zorg ervoor dat je device een 5ghz wifi ondersteuning heeft. Zodra je op school zit, krijg je een adres van school. Met dat school adres kun je gratis Microsoft Office downloaden en installeren. Koop dus geen Word, Excel, OneNote, PowerPoint enz. Je mag het gratis gebruiken zolang je op school zit. Het installeren van MS Office gaat perfect op Windows en Apple laptops en tablets. Maar tegenwoordig zijn er apps van Microsoft voor de IPad of Mac en zelfs voor moderne Androids, zoals de Galaxy Tab. Keuze laptop of tablet Zowel een tablet als een laptop hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Er zijn tegenwoordig ook hybride apparaten met touchscreen èn een toetsenbord. Dat is zeker een interessante optie en eigenlijk het beste van beide werelden.

2 Wat zijn de verschillen? Laptop/Netbook Tablet Een toetsenbord is vaak erg handig maar heeft nog een voordeel: dichtgeklapt is het een bescherming voor je beeldscherm. Is zwaarder (zeker met een goede accu). Verbruikt meer stroom en heeft daarom een zwaardere accu nodig. Schade is vaak geen total-loss en goed te repareren. Microsoft Office en andere software goed te installeren. Vaak kan bij een tablet een los toetsenbord aangeschaft worden. Lichter. Handzamer Minder stroomverbruik. Kwetsbaarder en slechter te repareren. Waar moet je op letten als je besluit een apparaat te kopen? Criterium Kies een apparaat waar je goed op kunt zien ook bij daglicht. dat niet je hele bureau in beslag neemt. dat gemakkelijk is mee te nemen. Dat betekent in de praktijk, idealiter een tablet vanaf 10 inch een laptop van circa 13 tot 15 inch (een kleinere laptop betekent ook een kleiner toetsenbord). Thuis en onderweg Op school is het opladen van de accu in de regel niet mogelijk. De meeste schade ontstaat door vallen of hard stoten van het apparaat. Je moet er wel zorgzaam mee omgaan. Op het moment van aanschaf dient een accu 8 uur of meer mee te gaan. Of (voor laptops) bij teruglopende accuduur een reserve accu meenemen. Zorg voor een robuuste bescherming. Een hardcover, die bij stoten en vallen als bumper kan dienen, heeft de voorkeur. Denk er aan elke avond voor school het apparaat op te laden. Wees voorzichtig met het apparaat en met je tas. Bind het device niet onder de snelbinder maar vervoer het in de stevige tas of rugzak.

3 Criterium Kies een apparaat Dat betekent in de praktijk, idealiter Koop je een nieuw apparaat dan kun je er een zonder bewegende harde schijf kiezen als je budget dat toelaat. Met een zgn. Solid State Disk is het apparaat minder kwetsbaar en bovendien verbruikt hij minder stroom, daardoor gaat de accu wat langer mee. Op school werken we met een snel draadloos netwerk volgens nprotocol (5GHz). We adviseren daarom dringend voor een laptop te kiezen met 5ghz wifi ondersteuning, aangezien de verbinding op 2,4ghz soms overvol is Thuis en onderweg De meeste draadloze thuisnetwerken gebruiken het b of g protocol (2,4 GHz). Draadloos netwerk Wifi aansluiting Overige eisen hardware: Zorg dat het apparaat voldoende snelheid heeft met name bij het opstarten. Eventueel is voor 25 euro bij het servicepunt een 5Ghz USB dongle te krijgen. Neem iets meer dan het minimum aan intern geheugen. 3 of 4 GB is ideaal. Bij een laptop, maar ook bij een hybride is een [USB]-muis aan te raden. Aansluitingen: Handig: USB aansluiting: voor stick, muis of backupdrive. Voor school niet noodzakelijk: VGA- of HDMI-aansluiting [voor scherm, tv of beamer]. Aanvullende tips en trucs over Software Browser Normale up-to-date browser. Bijna alle onderwijstoepassingen zoals de DLWO [digitale leer- en werkomgeving] gebruiken de browser: Laptop: Windows 7 / 8 / 10 Hybride: W10 Internet Explorer, Mozilla Firefox of Chrome. Tablet: ipad. Laptop: Mac. Safari, Chrome of Mozilla Firefox.

4 Te downloaden freeware [mits installeerbaar] Een actuele, ingeschakelde en met de laatste definities bijgewerkte virusscanner is verplicht. Controleer dit regelmatig. Windows 8, 8.1 en 10 zijn standaard voorzien van Windows Defender en een firewall. Er zijn eventueel gratis virusscanners van AVG en Avast. Zonealarm en Sophos bieden naast virus-protectie ook een gratis firewall. Meest uitgebreide versies zijn de betaalde virusscanners/firewalls zoals McAfee een Norton. Voor studenten voordelig verkrijgbaar via Denk verder aan: Acrobat Reader. Java en Flash [werken niet op alle apparaten, wel op windows]. Software Voor moderne HTML 5 websites zijn Java en Flash niet meer nodig, maar er zijn nog veel situaties waar je zonder Java iets van de website mist. Tekstverwerker, spreadsheet, presentatieprogramma: MS-office is gratis, zodra je je school adres hebt gekregen, te downloaden via Intranet Mijn opleiding Je kunt, als student, ook nog andere software goedkoop aanschaffen met je school adres bij SLB-diensten: Slim biedt ook laptops en tablets aan. Verzekering Steeds meer [inboedel] verzekeringen verzekeren ook apparaten die niet thuis zijn. Controleer of uw verzekering dit dekt. Alternatief: Aon biedt voor leerlinglaptops een goede verzekering aan die ook het vervoer van en naar huis dekt. Houd rekening met een eigen risico. Garantie Opslag zonder toezicht Financiering Makkelijk bestellen bij Studywise Verleng de garantie tot 3 jaar. Tijdens die periode wil je niet voor technische problemen komen te staan. Een nog langere garantie is vaak prijzig ten opzichte van de restwaarde van het apparaat. De mogelijkheid bestaat om een kluisje te huren om je device veilig op te bergen wanneer je deze niet nodig hebt. Op de website van je gemeente staat informatie over een eventuele financiële tegemoetkoming. Dit verschilt per gemeente. Studywise helpt je bij de aanschaf van een laptop voor de Groene Welle. Wij leveren niet alleen laptops, maar ook accessoires zoals: beschermhoezen, tassen en schermprotectors. Naast de producten nemen wij ook de zorgen voor de verzekering, service en garantie uit handen. Via onze webshop bestel je snel en eenvoudig alles wat je nodig hebt, zodat je klaar bent voor het nieuwe schooljaar. Kijk op voor meer informatie Nog vragen? Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen? Ga dan bij start van je opleiding naar je coach. Deze informatie staat ook op onze website en geldt dus voor alle mbo-opleidingen met uitzondering van de Entreeopleiding.

5 Versie 3 januari 2017

Computers als hulpmiddel op het USG.

Computers als hulpmiddel op het USG. Computers als hulpmiddel op het USG. Met ingang van het schooljaar 2016 2017 zullen alle eersteklassers naast hun boeken een laptop of tablet gebruiken. In deze tekst staat achtergrondinformatie en praktische

Nadere informatie

Bring Your Own Device BYOD bij Kandinsky College Nijmegen

Bring Your Own Device BYOD bij Kandinsky College Nijmegen Bring Your Own Device BYOD bij Kandinsky College Nijmegen 2019-2020 Sinds augustus 2018 is ons leermiddelenspectrum uitgebreid met laptops volgens het principe Bring Your Own Device. Anders gezegd, we

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

De aanmelding van uw zoon/dochter kan niet doorgaan als wij onderstaande gegevens niet hebben ontvangen.

De aanmelding van uw zoon/dochter kan niet doorgaan als wij onderstaande gegevens niet hebben ontvangen. Aan ouders/verzorgers van leerlingen uit groep 8 Betreft: Aanmelding schooljaar 2015-2016 Geachte ouders/verzorgers, De aanmelding van uw zoon/dochter kan niet doorgaan als wij onderstaande gegevens niet

Nadere informatie

Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over laptops (locaties Burgum, Raai en Waskemeer)

Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over laptops (locaties Burgum, Raai en Waskemeer) Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over laptops (locaties Burgum, Raai en Waskemeer) Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over kosten, visie, gebruik en aanschaf van de

Nadere informatie

HML Bring Your Own Device

HML Bring Your Own Device HML Bring Your Own Device 2017/2018 V4.3 Het HML kiest expliciet voor het gebruik van digitale hulpmiddelen bij het onderwijs en stimuleert het gebruik van eigen meegenomen apparaten (Bring You Own Device

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

Welkom op de voorlichting notebooks en onderwijs klas 1. CS Vincent van Gogh Salland

Welkom op de voorlichting notebooks en onderwijs klas 1. CS Vincent van Gogh Salland Welkom op de voorlichting notebooks en onderwijs klas 1 CS Vincent van Gogh Salland Programma Notebooks Rentcompany Onderwijs in klas 1 Keuzes maken Waarom werken met een notebook? Meer gepersonaliseerd

Nadere informatie

ereader, tablet, netbook of..?

ereader, tablet, netbook of..? ereader, tablet, netbook of..? ereader, tablet, netbook of? Samen op zoek naar het antwoord op de vragen: Mis ik iets, heb ik dit wel nodig? Wat wil ik er mee doen? Welk apparaat past daar bij? Past dit

Nadere informatie

Toshiba Satellite C50-B-14Z C50-B-148 EUR EUR. De snelste uit de kingston reeks HyperX SSD Angle EUR. incl plaatsing en data overdracht EUR

Toshiba Satellite C50-B-14Z C50-B-148 EUR EUR. De snelste uit de kingston reeks HyperX SSD Angle EUR. incl plaatsing en data overdracht EUR Acer Aspire Acer Extensa Acer Extensa 2510 549 Acer Aspire I3 Deze Laptop uitgerust met Vierde generatie I3 processor,is geschikt voor kantoortoepassingen en multimedia, 15" scherm, 500 GB HD, Bluetooth,

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College. Versie: 2.2

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College. Versie: 2.2 ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Versie: 2.2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Registreren voor Office

Nadere informatie

Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over laptops (locaties Burgum, Raai en Waskemeer)

Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over laptops (locaties Burgum, Raai en Waskemeer) Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over laptops (locaties Burgum, Raai en Waskemeer) Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over kosten, visie, gebruik en aanschaf van de

Nadere informatie

het juiste adres voor uw computer of laptop APK... TIP Beveilig uw laptop of PC met G Data software. De Computer Specialist Nu vanaf 15,-! Het voordeel van de Computer Specialist Bij Vobis treft u naast

Nadere informatie

Notebooks. Daarom een notebook van Computershop Arnhem:

Notebooks. Daarom een notebook van Computershop Arnhem: Notebooks Juni 2018 Bij Computershop Arnhem kunt u ook prima terecht voor u nieuwe notebook. Wij verkopen notebooks van Acer, Asus, HP, Lenovo en Toshiba. In deze folder staan de populairste modellen,

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van. nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep. Vlaardingen, juni 2014. Geachte heer, mevrouw,

Aan de ouders / verzorgers van. nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep. Vlaardingen, juni 2014. Geachte heer, mevrouw, Aan de ouders / verzorgers van nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep Vlaardingen, juni 2014 Geachte heer, mevrouw, Uw zoon of dochter is aangemeld als nieuwe leerling aan een van de

Nadere informatie

Opzet van een ipad- of Tabletcafé. Jan de Waal @digibieb Bibliotheek Oss voorjaar 2013

Opzet van een ipad- of Tabletcafé. Jan de Waal @digibieb Bibliotheek Oss voorjaar 2013 Opzet van een ipad- of Tabletcafé Jan de Waal @digibieb Bibliotheek Oss voorjaar 2013 Mei 2013 staat in www.bibliotheekblad.nl een uitgebreid artikel over het opzetten van een Tabletcafé zie rubriek ICT

Nadere informatie

UW SPECIALIST TIP Beveilig uw laptop of PC met G Data software. De Computer Specialist Nu vanaf 15,-! 15,6 inch 500 GB HDD 14 inch 32 GB SSD 549,- 269,- 249,- Laptop R417SA-WX011T BLUE 14 1366x768 scherm.

Nadere informatie

Visie Ichthus College op de inzet van digitale middelen

Visie Ichthus College op de inzet van digitale middelen In dit bestand vindt u informatie m.b.t. het digitale onderwijs binnen onze school. We willen u via deze pagina meenemen in onze visie en uitgangspunten rond de inzet van digitale middelen in het onderwijs.

Nadere informatie

DJANAH, EEN TOTAL CONVERSATION VIDEO TELEFOON IN DE WEB BROWSER TECHNISCHE EISEN VOOR TOLK OP AFSTAND OP LOCATIE, NETWERK EN COMPUTERS

DJANAH, EEN TOTAL CONVERSATION VIDEO TELEFOON IN DE WEB BROWSER TECHNISCHE EISEN VOOR TOLK OP AFSTAND OP LOCATIE, NETWERK EN COMPUTERS DJANAH, EEN TOTAL CONVERSATION VIDEO TELEFOON IN DE WEB BROWSER TECHNISCHE EISEN VOOR TOLK OP AFSTAND OP LOCATIE, NETWERK EN COMPUTERS V.0 Arnoud van Wijk arnoud@greengiraffe.nl INTRODUCTIE INTERNET EISEN

Nadere informatie

Tablet, ipad of Laptop

Tablet, ipad of Laptop Tablet, ipad of Laptop Dit is 1 e deel van de presentatie. Het 2 e deel (samenwerking tussen apparaten en besturigssystemen) komt aan bod op de HCC-avond in Zevenaar van donderdag 12 januari 2017. U bent

Nadere informatie

Varendonck. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Paul Merks

Varendonck. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Paul Merks Varendonck De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Paul Merks Wie zijn wij 350 scholen 125.000 gebruikers 12 jaar educatie

Nadere informatie

Elde College. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Lynn Laarakker

Elde College. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Lynn Laarakker Elde College De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Lynn Laarakker Wie zijn wij 350 scholen 125.000 gebruikers 12 jaar

Nadere informatie

Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over laptops (locaties Burgum, Raai en Waskemeer)

Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over laptops (locaties Burgum, Raai en Waskemeer) Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over laptops (locaties Burgum, Raai en Waskemeer) Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over kosten, visie, gebruik en aanschaf van de

Nadere informatie

IJsselcollege. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Ronald van den Boogaard

IJsselcollege. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Ronald van den Boogaard IJsselcollege De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Wie zijn wij 350 scholen 125.000 gebruikers

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van. nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep. Vlaardingen, juni Geachte heer, mevrouw,

Aan de ouders / verzorgers van. nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep. Vlaardingen, juni Geachte heer, mevrouw, Aan de ouders / verzorgers van nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep Vlaardingen, juni 2016 Geachte heer, mevrouw, Uw zoon of dochter is aangemeld als nieuwe leerling aan een van de

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Handleiding Office 365 Activeren En Installeren.pdf ICT-team - Martijn de Vries

Nadere informatie

Introductie werken met ICT Wifi Office 365 Magister Slim

Introductie werken met ICT Wifi Office 365 Magister Slim Introductie werken met ICT Wifi Office 365 Magister Slim Lees onderstaande informatie goed door om direct aan de slag te kunnen! Wifi Je hebt via de receptie een brief gekregen met daarin je accountgegevens

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van. nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep. Vlaardingen, juni Geachte heer, mevrouw,

Aan de ouders / verzorgers van. nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep. Vlaardingen, juni Geachte heer, mevrouw, Aan de ouders / verzorgers van nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep Geachte heer, mevrouw, Vlaardingen, juni 2018 Uw zoon of dochter is aangemeld als nieuwe leerling aan een van de

Nadere informatie

Aan de slag met de ipad ios 7.X.X

Aan de slag met de ipad ios 7.X.X Aan de slag met de ipad ios 7.X.X Situering Desktop Computer Laptop Notebook Tablets Smartphone Tablets Windows 8 Android Mac ios voor ipad en ipad mini Windows 8 (Microsoft) Opvolger van MS Surface RT

Nadere informatie

De afgelopen jaren hebben we naar volle tevredenheid gewerkt met het onderstaand gebruikersmodel om het kostenplaatje zo laag mogelijk te houden:

De afgelopen jaren hebben we naar volle tevredenheid gewerkt met het onderstaand gebruikersmodel om het kostenplaatje zo laag mogelijk te houden: Geachte ouders/verzorgers, Komend cursusjaar wordt het gebruik van laptops in de bovenbouw bij nog meer vakken toegepast, een mooie ontwikkeling in onze school. Het werken met laptops in school heeft als

Nadere informatie

Bureel PC 840 * * Ook betaling per maand mogelijk Prijs met Linux Mint 17 64-bit: 790. Gratis:

Bureel PC 840 * * Ook betaling per maand mogelijk Prijs met Linux Mint 17 64-bit: 790. Gratis: Bureel PC Processor: AMD FX 4130 (4-Core 8 Mb cache) Geheugen: 4 GB DDR-3 (Kingston) Harde schijf: 500 GB (Western Digital) VGA: Intel Onboard DVD-Writer Dual-layer (Sony-Nec) 19 LED scherm (AOC) Cardreader

Nadere informatie

Handleiding. Microsoft Office-pakket voor thuisgebruik voor leerling en ouder

Handleiding. Microsoft Office-pakket voor thuisgebruik voor leerling en ouder Handleiding Microsoft Office-pakket voor thuisgebruik voor leerling en ouder Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wie is Slim.nl?... 2 Voorbereiding... 2 Installatie Office-pakket via Office 365 (gratis-versie)...

Nadere informatie

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting Let op Dit document bevat de systeemeisen voor versie 5.0 van de iprova Suite. Door nieuwe ontwikkelingen kunnen de systeemeisen voor iprova wijzigen. Controleer

Nadere informatie

Landsmeer, 7 juli 2016

Landsmeer, 7 juli 2016 Landsmeer, 7 juli 2016 Schooljaar 2 0 1 5-2 0 1 6 In deze Weekflits: Roosters bewegingsonderwijs Belangrijke data Verloren Sport en spel Jarig komende week DAT!school Bericht van Schoolspot Veilig thuis

Nadere informatie

Device keuze in verband met de inzet van digitale leermiddelen, vanuit onderwijskundig perspectief

Device keuze in verband met de inzet van digitale leermiddelen, vanuit onderwijskundig perspectief Device keuze in verband met de inzet van digitale leermiddelen, vanuit onderwijskundig perspectief Voorgeschiedenis In ons leermiddelenbeleid hebben we gekozen voor het gebruik van digitale leermiddelen.

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Sondervick College De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Wie zijn wij Waarom Informatie Communicatie

Nadere informatie

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016:

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016: Eigen Herd is officieel erkend als leercentrum van Seniorweb voor het geven van computercursussen. Op www.seniorweb.nl/lessen/leercentra vindt u meer informatie over deze leercentra voor senioren. Onze

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Vitus College De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Wie zijn wij Waarom Informatie Communicatie

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 3 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 3 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Landsmeer, 30 juni 2016

Landsmeer, 30 juni 2016 Landsmeer, 30 juni 2016 Schooljaar 2 0 1 5-2 0 1 6 In deze Weekflits: Kinderen en Muziek Belangrijke data Sport en spel Jarig komende week Bericht van Schoolspot Veilig thuis voor iedereen Kinderen & Muziek

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Pius X College De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Wie zijn wij Waarom Informatie Communicatie

Nadere informatie

Handleiding Certificaat installeren

Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement IJsselcollege De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Wie zijn wij Waarom Informatie Communicatie Technologie (ICT) Algemene

Nadere informatie

Theresia Lyceum. Start het nieuwe schooljaar. Daan van den Donk. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid

Theresia Lyceum. Start het nieuwe schooljaar. Daan van den Donk. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid Theresia Lyceum De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Daan van den Donk Wie zijn wij ca. 250 Scholen Dell Service partner

Nadere informatie

Informatie aanschaf ipad schooljaar 2014-2015

Informatie aanschaf ipad schooljaar 2014-2015 Informatie aanschaf ipad schooljaar 2014-2015 Zoals u weet wordt het onderwijs op het Bonhoeffercollege vanaf alle 2 e klassen ondersteund met tablets. Met ingang van schooljaar 2014-2015 zal uw kind dus

Nadere informatie

Aspire ES1-571 15.6 Full HD beeldscherm Intel Core i3-5005u processor 1 TB harddisk 4 GB geheugen 479. 00 WWW.DIGITOTAAL.NL

Aspire ES1-571 15.6 Full HD beeldscherm Intel Core i3-5005u processor 1 TB harddisk 4 GB geheugen 479. 00 WWW.DIGITOTAAL.NL Aspire ES1-571 15.6 Full HD beeldscherm Intel Core i3-5005u processor 1 TB harddisk 4 GB geheugen 479. 00 Powerbank N304 + gratis autolader 10.400mAh Een volle Powerbank laadt twee telefoons én een tablet

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement De Boerhaave De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Waarom Informatie Communicatie Technologie

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement VOBO Scholen De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Paul Merks Wie zijn wij Randvoorwaarden device Technische specificaties

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Het Stormink De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Wie zijn wij Waarom Informatie Communicatie

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST Inhoudsopgave Inloggen... 3 Layout... 5 Interactie... 6 Benodigdheden... 8 Praktische tips... 8 Bijlage I : HELP... 9 2 Inloggen Om deel te nemen aan de webcast, moet

Nadere informatie

Jac. P. Thijsse College. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Ronald van den Boogaard

Jac. P. Thijsse College. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Ronald van den Boogaard Jac. P. Thijsse College De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Wie zijn wij Waarom Informatie

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Johannes Fontanus College De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Wie zijn wij ca. 250 Scholen

Nadere informatie

Van Maerlant Den Bosch. Start het nieuwe schooljaar. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid

Van Maerlant Den Bosch. Start het nieuwe schooljaar. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid Van Maerlant Den Bosch De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Wie zijn wij Waarom Informatie Communicatie Technologie

Nadere informatie

Protocol onderhoud van hardware en software

Protocol onderhoud van hardware en software Protocol onderhoud van hardware en software Voor het schoonhouden van hardware en software kan professionele hulp ingeschakeld worden. Het software onderhoud ligt gedeeltelijk bij de systeembeheerder.

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Titus Brandsmalyceum De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Wie zijn wij 350 scholen 125.000 gebruikers 12 jaar educatie

Nadere informatie

RupelBib. laptop desktop tablet. Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Andere aankoopgidsen

RupelBib. laptop desktop tablet. Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Andere aankoopgidsen Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Budget Type In deze gids worden standaard computers voorgesteld die zeker zullen voldoen aan je verwachtingen. Besturingssyteem Een standaard laptop Een

Nadere informatie

Informatieboekje. Start van het cursusjaar voor studenten van de afdeling. Assistenten in de Gezondheidszorg

Informatieboekje. Start van het cursusjaar voor studenten van de afdeling. Assistenten in de Gezondheidszorg Informatieboekje Start van het cursusjaar 2017-2018 voor studenten van de afdeling Assistenten in de Gezondheidszorg INHOUD pagina Informatie voor 1 e jaars studenten 2 Introductie van het cursusjaar 2017-2018

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Varendonck College De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Wie zijn wij Waarom Informatie Communicatie

Nadere informatie

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement

Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement SG Pantarijn De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Ronald van den Boogaard Wie zijn wij ca. 250 Scholen Dell Service

Nadere informatie

Helicon Kesteren. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar.

Helicon Kesteren. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Helicon Kesteren De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Lennard Mokveld Hardware speciaal voor educatie Solide behuizing

Nadere informatie

Computercursussen. Ons aanbod dit najaar 2015:

Computercursussen. Ons aanbod dit najaar 2015: Computercursussen Eigen Herd is officieel erkend als leercentrum van Seniorweb voor het geven van computercursussen. Op www.seniorweb.nl/lessen/leercentra vindt u meer informatie over deze leercentra voor

Nadere informatie

Informatie Chromebooks

Informatie Chromebooks Informatie Chromebooks Waarom Chromebooks in het onderwijs? Voorbereiden op digitale wereld Meer maatwerk Hulpmiddel voor uitdagend en aantrekkelijk onderwijs Geen vervanging van schoolboeken Leerlijn

Nadere informatie

Kritische succesfactoren notebook projecten

Kritische succesfactoren notebook projecten Kritische succesfactoren notebook projecten The Rent Company B.V. Ronald van den Boogaard Email adres: rvandenboogaard@rentcompany.nl Internet adres: www.rentcompany.nl Mob. nr: +31 (0)6 53 715 703 Algemene

Nadere informatie

Tablet, ipad of Laptop

Tablet, ipad of Laptop Tablet, ipad of Laptop Deze workshop bestaat uit 2 delen: 1. Overeenkomsten, verschillen, gebruiksdoelen en keuzehulp (8 december 2016); 2. Samenwerking tussen apparaten en besturingssystemen (12 januari

Nadere informatie

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen De Pionier 2015 Waarom Windows 10? (1) Windows 10 is een Service, d.w.z. gedurende de levensduur van de hardware

Nadere informatie

Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour

Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour www.vrapp.co/komindekas/vrkastour Beste gebruiker, Via deze handleiding leggen we uit hoe je het beste de vrkastour webapplicatie kunt gebruiken. Deze handleiding

Nadere informatie

Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over ipads (locatie Splitting)

Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over ipads (locatie Splitting) Onderwijs & ICT veelgestelde vragen over ipads (locatie Splitting) Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over kosten, visie, gebruik en aanschaf van de ipads. ipads worden

Nadere informatie

Dienstverlening 25,- Prijs per min 0,90

Dienstverlening 25,- Prijs per min 0,90 Dienstverlening Buitendienst Heeft u thuis hulp nodig met uw netwerk, computer of andere apparaten? Neem contact op om een afspraak te maken voor het bezoek van een van onze servicemonteurs. Voorrij kosten

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Pagina 2 van 7 1 Inleiding Vanwege de zeer uitgebreide elektronica op Porsche voertuigen is het noodzakelijk dat de diagnosesoftware enorm snel evolueert. De installatie en verdere

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor leerlingen

Microsoft Office 365 voor leerlingen Microsoft Office 365 voor leerlingen Titel: Microsoft Office 365 voor leerlingen Auteur: IT-support Datum: 22 juni 2017 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Office 365

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Tablets 24 Maart 2012

Tablets 24 Maart 2012 Tablets 24 Maart 2012 Inhoud Inleiding Uitvoering van tablets Wat is eigenlijk een Tablet-PC? Besturingssystemen Demo/ rondleiding I-Pad Demo Apple TV Inleiding In 2007 is men voorzichtig begonnen met

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Klas 1 KBL MAVO. Kennismaking 24 juni 2014

Klas 1 KBL MAVO. Kennismaking 24 juni 2014 Klas 1 KBL MAVO Kennismaking 24 juni 2014 Voorlichting Kirsten de Jong Afdelingsleider onderbouw De Mavo Vos Programma Klassen/mentoren Kennismakingsmiddag Aan te schaffen materialen Kosten Start nieuwe

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Keizer Karel College. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar.

Keizer Karel College. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Keizer Karel College De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Edward Schreuder Wie zijn wij 350 scholen 125.000 gebruikers

Nadere informatie

BIJLAGE 7 FICTIEVE CASUS

BIJLAGE 7 FICTIEVE CASUS BIJLAGE 7 FICTIEVE CASUS Docentenperspectief online Toelichting online docenten: De online docenten hebben altijd de beschikking over WIFI en hebben derhalve altijd toegang tot de online HAS werkplek.

Nadere informatie

Office 365 installeren. Office 365 installeren voor leerkrachten

Office 365 installeren. Office 365 installeren voor leerkrachten Office 365 installeren Office 365 installeren voor leerkrachten informaticadienst@sint-rembert.be Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 3 2 Inleiding... 5 3 Office installeren

Nadere informatie

Informatie avond ICT

Informatie avond ICT Informatie avond ICT Opening met Oase Waarom ICT in onderwijs? Onderwijs van de toekomst Differentiatie (maatwerk) Motivatie Urgentie Arbeidsmarkt Praktisch Boek & ICT ICT meerwaarde in lessen CSG De Lage

Nadere informatie

Dienstverlening 1,- 35,- 0,90

Dienstverlening 1,- 35,- 0,90 Dienstverlening Euro per Minuut De DigiShop combineert het beste van twee werelden. Door aan de ene kant de hard- en software tegen een zo laag mogelijke prijs aan te bieden en aan de andere kant het advieswerk

Nadere informatie

Werkblad H1 Hard en Software

Werkblad H1 Hard en Software Werkblad H1 Hard en Software Leeling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Van Waarden Voorwoord: In dit document gaan we begginen met Hard en Software. We gaan het hebben over verschillende dingen die

Nadere informatie

VIA EEN BROWSER OF DE NETOP VISION STUDENT APP UW SCHERM MET STUDENTEN DELEN

VIA EEN BROWSER OF DE NETOP VISION STUDENT APP UW SCHERM MET STUDENTEN DELEN VIA EEN BROWSER OF DE NETOP VISION STUDENT APP UW SCHERM MET STUDENTEN DELEN Met Vision kunnen docenten als volgt een lesruimte maken: als een combinatie van studenten die met Windows werken en apparaten

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

De tablet PC. Overwegingen bij de aanschaf van een tablet PC. De mogelijkheden op een rijtje.

De tablet PC. Overwegingen bij de aanschaf van een tablet PC. De mogelijkheden op een rijtje. De tablet PC Overwegingen bij de aanschaf van een tablet PC. De mogelijkheden op een rijtje. De beslissing is gevallen! Je wilt een tablet-pc gaan kopen. Maar dan volgt ogenblikkelijk de vraag: Wat voor

Nadere informatie

FD-Computers Service & kwaliteit

FD-Computers Service & kwaliteit Kwalitatieve Intel 15,6 laptops met Intel grafische kaart Processor Geheugen Harde schijf OS Videokaart Monitor WiFi (draadloos) Bluetooth Webcam DVD-Writer Netwerkkaart Intel Core I3-4110M 4 GB DDR3 500

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

LAB handleiding april

LAB handleiding april Student 1 Inhoudsopgave Aanmelden 4 Wachtwoord vergeten 7 Gebruikersprofiel 11 Home scherm 31 Kalender 33 Mijn pagina 35 Cursussen 40 Quiz/ test 46 Braintrainer 47 Bestanden 48 Post je feedback 49 Mijn

Nadere informatie

Informatieboekje: voor studenten Verpleegkunde voor de start van het cursusjaar

Informatieboekje: voor studenten Verpleegkunde voor de start van het cursusjaar Informatieboekje: voor studenten Verpleegkunde voor de start van het cursusjaar 2017-2018 Inhoudsopgave: Informatie voor alle eerstejaars BOL studenten... 2 Start:... 2 Boeken- en leermiddelenpakket:...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de ipad

Veelgestelde vragen over de ipad Veelgestelde vragen over de ipad Algemeen 1. Waarom wil Bogerman de ipad gaan gebruiken? In ons strategisch beleidsplan hebben we gezegd dat we meer willen werken naar gepersonaliseerd onderwijs. Bogerman

Nadere informatie

Dag van Geogebra 2013

Dag van Geogebra 2013 Dag van Geogebra 2013 Geogebra Instituut Vlaanderen 19 oktober 2013 Versies van Geogebra VUB Campus Etterbeek Geogebra integreren in andere toepassingen Paul Decuypere, nascholer ict-integratie VVKSO -

Nadere informatie

Microsoft Surface Laptop Factsheet

Microsoft Surface Laptop Factsheet Microsoft Surface Laptop Factsheet Dit is Surface Laptop. Performance voor jou persoonlijk. Met de Surface Laptop krijg je meer dan een traditionele laptop in handen. Ondersteund door het beste van Microsoft,

Nadere informatie

THUISWERKPLEK INSTELLEN

THUISWERKPLEK INSTELLEN THUISWERKPLEK INSTELLEN Inhoud thuiswerkomgeving... 3 Installeren software op thuiswerkplek(eenmalig)... 5 Verbinding maken met de werkplek vanaf thuis... 7 Ondersteuning... 11 2 THUISWERKOMGEVING In deze

Nadere informatie

Handleiding: Telewerken op Windows

Handleiding: Telewerken op Windows Versie 1.0 Handleiding: Telewerken op Windows Verbinden en telewerken op de GGD@work desktop middels Citrix Workspace App Auteur(s): Automatisering Inleiding GGD Amsterdam biedt aan al haar medewerkers

Nadere informatie

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense September 2017 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Systeemvereisten voor Qlik Sense. Qlik Sense September 2017 Copyright QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Systeemvereisten voor Qlik Sense Qlik Sense September 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

VOBO scholen. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Paul Merks

VOBO scholen. De juiste laptop voor school. Kiezen voor gemak en zekerheid. Start het nieuwe schooljaar. Paul Merks VOBO scholen De juiste laptop voor school Kiezen voor gemak en zekerheid Start het nieuwe schooljaar met een laptop via het abonnement Paul Merks Wie zijn wij 350 scholen 125.000 gebruikers 12 jaar educatie

Nadere informatie

Informatie aanschaf ipad schooljaar 2013-2014

Informatie aanschaf ipad schooljaar 2013-2014 Informatie aanschaf ipad schooljaar 2013-2014 Zoals u weet wordt het onderwijs op het Bonhoeffercollege vanaf alle 2 e klassen ondersteund met tablets. Met ingang van schooljaar 2013-2014 zal uw kind dus

Nadere informatie

4.01.2 De computer, software

4.01.2 De computer, software 4.01.2 De computer, software Voor de werking van en met een computer zijn 3 dingen nodig 1. De computer zelf (hardware) 2. Programma's (software) 3. Randapparatuur(hardware) Opmerking vooraf In deze les

Nadere informatie