August Janssen. Philomena Van Hove. Tessenderlo Antwerpen. Antwerpen Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "August Janssen. Philomena Van Hove. Tessenderlo 1848 1921 Antwerpen. Antwerpen 1856 1921 Antwerpen"

Transcriptie

1 August Janssen Tessenderlo Antwerpen Philomena Van Hove Antwerpen Antwerpen

2 3 delen : 1. afstamming van August Janssen van geboorte in 1848 tot huwelijk in 1876, 2. afstamming van Philomena Van Hove van geboorte in 1856 tot huwelijk in 1876, 3. gemeenschappelijk Janssen Van Hove deel van 1876 tot overlijden in Deel 1 : August JANSSEN

3 18 eeuw De familie Janssen is geboren en getogen in de gemeente Tessenderlo in Limburg. In geboorteaktes vinden we hun spoor daar terug tot ver in 18 eeuw. Ene Francis Janssen huwt Elisabeth Peys. Hun zoon Jean Baptist Janssen huwt Maria Elisabeth Clonen. Zij hebben een zoon Petrus Josephus Janssen. En daar begint ons verhaal.

4 1807 Volgens de geboorteakte, wordt in Tessenderlo op 26 maart 1807 vers douze heures du midi, Petrus Janssen geboren als zoon van Jean Baptist Janssen, cultivateur, en Elisabeth Clonen Op 19 februari 1840 huwt de 33-jarige landbouwer Petrus de 27-jarige Rosina Put uit buurgemeente Paal. Er worden de volgende 17 jaar 9 kinderen geboren. De zesde in rij is zoon Petrus Augustus Janssen, geboren op 8 september : Een tyfus-epidemie maakt in Vlaanderen zieken en slachtoffers. De epidemie is mede veroorzaakt door de hongersnood na 2 jaren van mislukte oogsten door korenroest en aardappelziekte, waarbij meer dan 80% van de oogst verloren gaat. Veel boeren zijn beroofd van alle bestaansmiddelen en trekken massaal naar Wallonië, Frankrijk of naar de stad Antwerpen, in de hoop van daar werk te vinden

5 Geboorteakte van August Janssen. De veearts was getuige

6 1866 August 18 jaar Ondanks de moeilijke omstandigheden blijft de familie Janssen op de boerderij in Tessenderlo. Maar in 1866 trekken de 4 oudste kinderen (tussen 21 en 26 jaar oud) naar Antwerpen, waarschijnlijk op zoek naar werk. Eens in Antwerpen, kunnen we ze volgen via de bevolkingsregisters in het Felixarchief. We vinden ze inderdaad vanaf 1866 terug, alle 4 op een verschillend adres. Als vader Petrus in augustus 1868 overlijdt, zal moeder Rosina met haar 3 jongste kinderen (11 tot 17 jaar oud) in september 1868 ook naar Antwerpen verhuizen. We zien hoe moeder Rosina gaat wonen op de Vrijdagmarkt 4 en hoe de oudste kinderen alle vier op datzelfde moment ook naar het grote huis op de Vrijdagmarkt 4 verhuizen. Een familiehereniging in Antwerpen. Van nummer 5, een dochter, zijn we vanaf nu het spoor kwijt. Misschien gehuwd? We zullen haar wel nog terug zien op een familiefoto 30 jaar later. En nummer 6, Gust? August Janssen verdwijnt in 1868 spoorloos uit Tessenderlo tot hij 2 jaar later, in 1870, plots terug opduikt in Antwerpen, bij de familie op de Vrijdagmarkt. In het bevolkingsregister staat dan als beroep beeldhouwer. Hij was voorheen ingeschreven in Tongeren. Meer gegevens zijn er niet. Van Tongeren via de Vrijdagmarkt naar de Vestingstraat. Nu is er het door Leonard Janssen vertelde verhaal dat zijn vader als beeldhouwer in Keulen mee aan de torens van de Dom is gaan werken.

7 De Domtorens in Keulen werden afgewerkt tussen 1864 en Er werden toen veel steenkappers en beeldhouwers gevraagd voor dat immense werk. Wellicht ook via kranten in België? Ergens tussen september 1868 en september 1870 zal Gust Janssen (als 20 tot 22-jarige) daar in Keulen als beeldhouwer gewerkt hebben. Mogelijk was hij die tijd in Tongeren gedomicilieerd. In de volgende jaren huwen de oudste kinderen Janssen en verhuizen terug naar andere adressen in de stad.

8 1875 August 27 jaar Moeder Rosina Put verhuist met de nog thuis wonende 4 jongste kinderen, waaronder August, naar de nieuwe wijk 6 buiten de verdwenen Spaans Vesten, naar de Vestingstraat 44. Rosina blijft daar wonen bij haar zoon Frans Leonardus, schoondochter en kleinkinderen tot ze in oktober 1896 (op 83-jarige leeftijd) overlijdt. Kort voor haar overlijden, ergens rond 1895, dost iedereen zich uit want er wordt van de familie Janssen Put (moeder met de 9 kinderen) een familiefoto genomen :

9 Rosina Put Linksboven : August Janssen 1876 August 28 jaar August leert daar in de wijk rond de nieuwe De Keyserlei een meisje kennen die bij haar moeder in de Victoriestraat woont, Philomena Van Hove. Ze gaan trouwen. Maar daarover meer in deel 3, eerst deel 2, het verhaal van deze Philomena Van Hove.

10 Deel 2 : Philomena VAN HOVE Joannes Van Hove heeft echte Antwerpse roots. We kunnen de familie Van Hove tot ver in de 18 eeuw in Antwerpen terugvinden.

11 Ook de aangetrouwde namen Ballieu (Baljeu), Christijn, Kinjet en Wolvrickx zijn al heel lang in Antwerpen aanwezig. We kunnen hun woonplaatsen in de bevolkingsregisters van het Felixarchief natrekken. Ze blijken meestal in het zeer arme Sint-Andrieskwartier van wijk 4 te wonen. Elisabeth Dijck daarentegen heeft dan weer bloed van heel andere oorsprong : Haar moeder, Catharina ZUST, is in Gent geboren. Haar grootouders langs moeders kant zijn afkomstig uit Altdorf in Zwitserland en Eindhoven in Nederland. Haar vader, Joannes DIJCK, komt uit Berlaar. Haar grootouders langs vaders kant zijn geboren in Putte en Berlaar. Een overzicht vind je in onderstaande stamboom. ZUST is een familienaam die nu nog steeds voorkomt in de streek rond Altdorf aan het Vierwoudstedenmeer. Waarom Henricus Zust in 1790 naar onze streken kwam? Daarover hebben we niet de minste aanwijzing

12

13 Ook de familie Zust Houtman met kinderen woont (na aankomst in Antwerpen) in het armste deel van de 4 de wijk. Ze behoren tot de arme immigranten die rond 1800 in de stad toekwamen. Joannes Van Hove en Elisabeth Dijck trouwen in Joannes is meubelmaker. In 17 jaar huwelijk ( ) worden er 12 kinderen geboren. Allerlei gegevens uit de bevolkingsregisters van het Felixarchief over de kinderen en opeenvolgende woonplaatsen, vindt je in het overzicht op de volgende bladzijde. de 1856 De zevende op rij is dochter Joanna Philomena. Ze wordt geboren in 1856.

14 1862 Philomena 6 j In 1862, nog voor de geboorte van het 12 de kind, sterft vader Joannes. Over de omstandigheden hebben we geen informatie. Moeder Elisabeth begint met haar nog thuis wonende kinderen, waaronder Philomena, een lange tocht door de stad: van adres naar adres, van wijk naar wijk, 15 woonplaatsen in 28 jaar Ook die tocht door de stad zie je in onderstaand overzicht.

15 1876 Philomena 20 j 1876: Philomena woont nu met haar moeder en de 4 jongste broers en zussen in de Victoriestraat nr.17, de huidige Gemeentestraat. Dat is in wijk 6, dicht bij de nieuwe flaneer-boulevard Tenierslei (wordt Wapperslei en nu De Keyserlei) en ook dicht bij de Vestingstraat waar die August Janssen woont Maar eerst nog iets bijzonders: twee broers van Philomena, Jan Franciscus ( 1860) en Gerardus ( 1861), wonen op 18 april 1878 nog bij de familie in de Stockmansstraat 7. Dat blijkt uit de inschrijving in het bevolkingsregister. Maar als moeder op 16 september 1879 naar de Begijnenvest 56 verhuist, zijn er er niet meer bij. Ze worden nog wel vermeld in het register, maar achter hun beider naam staat bevind zich in Amerika. Ergens tussen april 1878 en september 1879 zijn ze blijkbaar naar Amerika vertrokken. Jan is dan 19 jaar, Gerard 18 jaar oud. Maar meer dan dat ene korte zinnetje in het bevolkingsregister, is er niet. Zijn ze als passagiers vertrokken of werden ze aangenomen als stokers in de machinekamer? Waar vaarden ze naartoe? Met welk schip, welke lijn? Zijn ze in Amerika gebleven of teruggekeerd? Of vaarden ze naar Canada? Onderzoek in het Felixarchief van de Registers van vertrek uit die periode en van de ambtshalve uitschrijvingen in de jaren daarop, leverden niets op. Ook in de Registers van aankomst en de Indexregisters van de tientallen jaren na vertrek, zijn hun namen niet te vinden. Ze zijn dus niet naar Antwerpen teruggekeerd.

16 ? In allerlei passagierslijsten uit die periode zijn ze al evenmin te vinden. Nu zijn er niet veel gegevens bewaard gebleven uit die tijd. Pas nadat in New York het opvangcentrum op Ellis Island opende (1892), en de brand van 1897, werden er systematisch lijsten van migranten in archieven bewaard. De Red Star Line voer al sinds 1873 naar Amerika maar vraag is of uit die prille beginjaren nog gegevens bewaard zijn gebleven? Ze zijn gewoon te vroeg vertrokken! En er voeren ook andere lijnen uit Antwerpen naar Amerika en ook naar Canada en Red Star Line voer ook naar andere steden dan alleen New York In de vele websites met gegevens over immigranten in Amerika, zijn hun namen ook nergens te vinden. Misschien zijn ze niet geregistreerd? Migranten gaven soms ook bij aankomst een heel nieuwe naam op? En klerken van de registratie schreven de voor hen onuitspreekbare Nederlandse namen soms helemaal fout? We vonden zo een migrantenfamilie die als Van Hove naar Amerika trok en daar als Vanhorn verder leefde Zelfs registers van grensoverschreidingen tussen Amerika en Canada uit die jaren hebben we nageplozen maar alles zonder enig resultaat. Het mysterie blijft dus voortbestaan. Waar zijn die 2 nonkels van Leonard Janssen naartoe getrokken? Waarom? Leven er daar nu nog nakomelingen van hen? Philomena Van Hove uit de Victoriestraat en Gust Janssen uit de Vestingstraat lopen daar dus rond in wijk 6, op en in de omgeving van de nieuwe Tenierslei, die vanaf de (op de oude Spaanse vesten aangelegde) Avenue des Arts, in fasen verlengd wordt tot aan de Gare de l Est. Hoe en waar en wanneer weten we niet, maar ze ontmoeten elkaar en gaan trouwen!

17 Plan van rond 1870 uit het Felixarchief. Links de Rue de la Victoire (Victoriestraat later Gemeentestraat)) Rechts de Rue des Fortifications (Vestingstraat) Centraal de boulevard Avenue Teniers Later Wapperslei en daarna De Keyserlei. Veel huizen staan er in 1870 nog niet. In 1876 is er al wel een heel aantal bijgebouwd.

18 Deel 3 : het gemeenschappelijke verhaal van Philomena VAN HOVE en Gust JANSSEN 1876 August 28 jaar Philomena 20 j 27 oktober 1876 (oktober volgens het trouwboekje september volgens het bevolkingsregister) : huwelijk van Gust Janssen en Philomena van Hove.

19 Trouwboekje Gust en Philomena blijven enkele maanden in de Vestingstraat 44 bij (schoon)moeder Rosina Put wonen, verhuizen op 5 januari 1877 naar de Van Straelenstraat 4 en nog hetzelfde jaar verder naar de Terliststraat 1. Op 2 december 1878 wordt er een dochtertje geboren : Bertha Philomena.

20 1879 August 31 jaar Philomena 23 j 9 oktober 1879 : Gust Janssen wordt herbergier, Philomena van Hove wordt herbergierster! Aan de Tenierslei 18 worden ze de uitbaters van een café. Op de rechterkant, het voorlaatste huis voor de hoek met de Quellinstraat, net naast het hoekhuis dus. Vanaf 1860 worden de Spaanse vesten gesloopt. In de plaats komen de grote Boulevards. Van aan de Meir wordt de Leysstraat aangelegd naar de Teniersplaats waar ze de Avenue des Arts kruist en verder loopt als Tenierslei richting het oude station Gare de l Est. De driehoekige Lunette Herentals wordt omgevormd tot een stadspark. De lanen die er rond lopen krijgen de namen De Keyserlei, Wapperslei en Rubenslei. Stadsplan van 1868 uit het Felixarchief.

21 In 1867 is het eerste deel van de Tenierslei klaar en worden de eerste huizen gebouwd. De nummers worden in 1869 als één geheel gebouwd (zie plan hierboven). Rond 1880 veranderen de straatnamen en wordt de Tenierslei herdoopt in Wapperslei. Als het tweede deel van de straat tot aan het station klaar is, krijgt het de naam De Keyserlei. In 1893 tenslotte zal de hele straat De Keyserlei gaan heten en verdwijnt de naam Wapperslei. Naast het oude station wordt een nieuwe perron-overkapping gebouwd en vijf jaar later is de houten Gare de l Est vervangen door de imposante Middenstatie, die de De Keyserlei aan de oostkant afsluit.

22 Tenierslei wordt Wapperslei Wapperslei wordt De Keyserlei En er is ook iets heel verwarrends aan de hand met de huisnummers: Het huis waar Gust en Philomena in 1879 intrekken, draagt nummer 18. Maar later heeft het nummer 20. Het hoekhuis daarnaast heeft een tijd nummer 20, daarna 22 en later weer terug 20 Het probleem ligt bij het hoekhuis van de (met de recente benamingen) De Keyserlei en de Frankrijklei: aanvankelijk heeft dat huis zijn voordeur aan de Frankrijklei. Het 9 de huis in de De Keyserlei draagt dan nummer 18. Na verbouwingen heeft het probleemhuis zijn voordeur aan de De Keyserlei en wordt het 9 de huis het 10 de huis met nummer 20 enz En die wijziging is meer dan 1 keer gebeurd. Voor de duidelijkheid geven we het eerste huis van Gust en Philomena verder altijd nr. 18 en het aanpalende hoekhuis met de Quellinstraat nr. 20 of 22, naargelang het uitkomt, ook al staat het in de bevolkingsregisters soms anders ingeschreven. Gust Janssen en Philomena van Hove houden dus café aan de De Keyserlei 18 vanaf In 1880 en 1881 worden er een zoontje (Gustavus Joannes Baptista) en een dochtertje (Maria Ludovica) geboren, maar ze sterven na respectievelijk 4 en 7 maanden. In 1883 wordt zoon Josephus Augustinus Henrica geboren, ze noemen hem zoals zijn vader Gust Janssen.

23 1886 August 38 jaar Philomena 30 j 22 juli 1886 : Geboorte van Julius Leonard. Ze noemen hem Leonard. Trouwboekje 1888 August 40 jaar Philomena 32 j Leonard 2 j Verhuis naar het aanpalende hoekhuis, De Keyserlei 20.

24

25 Het café zal eerst Vlaamsch Estaminet heten en daarna Vlaamsch Huis

26 Het Vlaams Estaminet : Uit het boek De Antwerpenaar en zijn statiekwartier van Frans Lauwers : Het hoekhuis dat toen (1893) nog nr 20 had en met zijn typische second-empire-stijl nog steeds (zij het dan op de verdiepingen) de bouwtrant van het einde van de jaren 1860 illustreert, is jarenlang een bastion van het flamingantisme geweest in het verfranste en voor wereldoorlog I eveneens verduitste Statiekartier. Als een gloeiende aanklacht hing toen reeds boven de pui van de gelagzaal aan de zijde Quellinstraat een groot uithangbord waarop in koeien van letters IN VLAANDEREN VLAAMSCH stond te lezen. Geen wonder dat de toenmalige kastelein Gust Janssen zijn estaminet Het Vlaamsch Huis had gedoopt. Mensen die in die tijd voor de rechten van het Vlaams streden, werden in de Franse pers niet betogers genoemd, maar activisten. Gust Janssen is een activist. Hij is goed bevriend met de wat verderop (in nr 30) wonende burgemeester Jan Van Rijswijck. Gust Janssen Dochter Bertha zal trouwen met die andere activist Gust Janssens (let vanaf nu goed op de eventuele s achteraan!), drukker en uitgever van de nationalistische krant De Schelde, uitgever van Hendrik Conscience, wiens vader, Lodewijk Janssens, als volksschrijver reeds in zekere mate vlaams-activist was. Hoe het gelopen is, weten we niet, maar logisch zou zijn dat de jonge Gust-met-s regelmatig in het Vlaams café van de oudere Gust-zonder-s kwam en daar dochter Bertha ontmoette?

27 Het gezin Janssen Van Hove (vlnr: Gust junior moeder Philomena Bertha vader Gust Leonard) De jaren August jaar Philomena j Leonard j

28 De De Keyserlei is volgebouwd. Het nieuwe station is in aanbouw. Aan de Avenue des Arts zijn nog de laatste resten van de afgebroken omwalling zichtbaar: aan weerszijden van de Criée, de metalen overdekte markthal, liggen nog bergen zand. Ideaal speelterrein. Leonard speelt er als kleine knaap met zijn kameraden regelmatig de Boerenkrijg na! De markthal zal spoedig terug worden afgebroken om plaats te maken voor de opera met daarnaast het operacafé Caveau. Op het Boerenkrijg -terrein wordt het Panorama Verlat gebouwd 1897 De 19-jarige dochter Bertha Janssen huwt de 24-jarige Gust Janssens van de drukkerij Lodewijk Janssens Zonen in de Carnotstraat 125. Ze wonen vanaf dan bij in de De Keyserlei 20. In de bevolkingsregisters staat Gust Janssens ingeschreven als drukker-uitgever en herbergier. Hij baat dus blijkbaar ook mee het café uit. De klerken van de dienst bevolking hadden het ook moeilijk met die Janssen Janssens toestand. Op veel plaatsen zie je in de registers dat een s later wordt geschrapt of juist bijgevoegd.

29 1898 Geboorte van zoon Lodewijk August ( Gust ) Janssens bij Bertha en Gust Geboorte van dochter Philomena Bertha ( Bertha ) Janssens bij Bertha en Gust. Je heet Bertha Janssen, je vader heet Gust Janssen, je broer heet Gust Janssen, je trouwt met Gust Janssens en je noemt dan je kinderen Gust en Bertha Janssens Geef toe Buiten de familie Janssen Van Hove en de familie Janssens Janssen, staan er in die periode geen andere mensen op de De Keyserlei 22 ingeschreven. We kunnen dus aannemen dat ze elk één van de twee verdiepingen boven het café bewonen De tweede in rij bij Gust en Philomena, zoon Gust, huwt Julia Oyen. Ze gaan in de Van der Keilenstraat 17 in Borgerhout wonen. Een jaar later verhuizen ze naar de Kasteelpleinstraat 17 in één van de huizen voor de koekjesfabriek Gevers. Op de plaats waar in 1930 het Sint Lievenscollege zal worden gebouwd. De drukkersfamilie Gust en Bertha Janssens-Janssen verhuist in diezelfde periode naar de Constitutiestraat 109. Alleen vader Gust Janssen, moeder Philomena Van Hove en jongste zoon Leonard blijven nog in de De Keyserlei 22 wonen. Maar ook niet meer voor lang Het vorige deel van het verhaal in schematische vorm :

30 Tussendoor nog wat gegevens over de drukkersfamilie Janssens : Lodewijk Janssens (Antwerpen ) is beeldhouwer en volksschrijver. Hij is een tijd redacteur bij het Handelsblad en in 1876 vestigt hij zich als boekverkoper in de Kerkstraat (nummer onbekend). In 1881 breidt hij zijn zaak uit met een eigen drukkerij en in 1888 verhuist hij naar de Carnotstraat 125. Rond 1890 heet de drukkerij Lodewijk Janssens en Zonen. Vader Lodewijk overlijdt in De drukkerij verandert van naam in G. J. & E. Janssens en iets later in Lodewijk Janssens Zonen De 3 zonen zetten na de dood van vader in 1896 het bedrijf 15 jaar samen voort tot in 1912 : - Gust wordt dan beheerder van de Drukkerij Uitgeverij Gust Janssens aan de Kerkstraat 13. (soms ook aangeduid als nr ) - Jef begint een toneel-, boek- en muziekhandel in de Jezusstraat. - Emiel begint een papier- en kantoor-boekhandel. Die zaak wordt in 1914 overgenomen door zijn zoon Ernest, die in 1950 de fakkel doorgeeft aan zijn zoon Emiel. Sinds 1974 is de zaak een pvba met Geert Janssens als manager : De drukkerij verhuist naar de Kerkstraat 9. Het huis met de 4 hoofden wordt gebouwd op de vroegere nummers Vanaf nu wordt hier het nationalistisch dagblad De Schelde geschreven en gedrukt.

31 1922 : Gust & Bertha + kinderen verhuizen naar de Kerkstraat : Gust Janssens overlijdt. Zijn zoon Gust Janssens jr. neemt de zaak over. De Schelde wordt ondergebracht in een afzonderlijke n.v : Overlijden Gust Janssens jr : Drukkerij gesloten. De winkel van Emiel in de Carnotstraat, naast de hoek Kerkstraat. De drukkerij in de Kerkstraat 9 - het huis met de 4 hoofden

32 De 4 grootste drukkers aller tijden : Dirk Martens Johannes Gutenberg Christoffel Plantin Gust Janssens Gust Janssens deed goede zaken en was een welstellend man. Getuige daarvan het prestigieuze gebouw aan de Kerkstraat. Hij had ook een buitenverblijf in Wuustwezel waar de hele familie altijd welkom was en waar vele vakanties werden doorgebracht. En dan was er zijn grote trots: een authentieke Minerva 32CV Tourer

33 Vlnr: Gust Janssen GUST JANSSENS Julia Oyen Alice Van Everbroeck Bertha Janssen. (Leonard Janssen zal de foto genomen hebben.) Misschien werd de verkoop en/of de productie van deze auto bij Minerva wel ingeschreven door boekhouder Leunis Barentsen???

34 Hoe het verder loopt met dochter Bertha Janssen (x Gust Janssens) en zoon Gust Janssen (x Julia Oyen), kan je uit de stamboom hiernaast halen en op de volgende bladzijde toepassen op de puzzelfoto. We gaan daarna verder met het verhaal van zoon Leonard Janssen.

35 Vlnr : Ernest Janssens Bertha Janssens ( Bertje ) echtgenote van Ernest links van haar August Janssen ( nonkel Gust ) Julia Oyen echtgenote van August links van haar 3 kinderen: Emiel Janssens ( Miel van de papierwinkel ) Els Janssen Julienne Janssen Elisabeth Van Everbroeck ( tante Alice ) Leonard Janssen echtgenoot van Elisabeth links van hem Bertha Janssen ( de Bé ) Bertha Janssen ( tante Bertha ) Louisa Schuerwegh ( Wiske ) August Janssens ( Gust van de drukkerij ) echtgenoot van Louisa Schuerwegh August Janssen ( Gustje den apotheker ) De foto is in 1928 genomen. De grote Gust Janssens, vlaams-activist, drukker-uitgever, echtgenoot van tante Bertha, is dan al 4 jaar overleden. Julia Oyen zal in het volgende jaar, 1929, overlijden. August Janssen ( nonkel Gust ), broer van Leonard, zal dan hertrouwen met Martha Van Den Bergh. Wanneer Gust zelf in 1961 sterft, zal zijn oudste en nog ongehuwde zoon, August Janssen ( Gustje den apotheker ) trouwen met zijn stiefmoeder Martha Van Den Bergh

36 Bertha Janssen (zus van Leonard Janssen), weduwe van drukker-uitgever Gust Janssens : Zoon Gust Janssens junior August Janssen (broer van Leonard Janssen), weduwnaar van Julia Oyen :

37 1910 August 62 jaar Philomena 54 j Leonard 24 j Oef, vanaf nu nog maar 1 Gust, de oude beeldhouwer uit Tessenderlo, en geen s meer achter Janssen! In verhuizen vader Gust Janssen, moeder Philomena Van Hove en zoon Leonard Janssen naar de overkant van de straat, iets dichter bij het station, De Keyserlei 21. Daar zetten ze hun café voort. Deze keer on de naam De Vlaamsche Leeuw. Maar die verhuis verloopt met een paar tussenstappen : In december 1910 gaan ze een maand in de Wetstraat 91 wonen en in januari 1911 verhuizen ze voor 3 maanden naar de Handelssteeg 2. In april 1911 keren ze terug naar de De Keyserlei 22 om dan 8 maanden later in december 1911 definitief naar nummer 21 te verhuizen. Een mogelijke reden voor deze wat vreemde verhuismethode, vinden we in de bouwdossiers in het Felixarchief: enerzijds lezen we dat hoekhuis nr. 22 veranderingen ondergaat in 1911 en kunnen we veronderstellen dat de inwoners om die reden daar van december 1910 tot april 1911 weg moeten. Anderzijds blijkt ook nummer 21 dat jaar grondige verbouwingen te ondergaan en is het huis blijkbaar pas in december 1911 terug bewoonbaar. Het café nr. 21 wordt vergroot en de voorzijde verandert helemaal.

38 De bouwaanvraag wordt op 10 juni 1911 ingediend bij de stad en, na een aantal tussenstappen, op 7 juli goedgekeurd door de hoofdingenieur van de gemeentewerken. Aannemer Fierens - Dehert (Wetstraat 37) voert dan in het najaar, in opdracht van eigenares Wwe Spruyt, de veranderingswerken uit. Tegen december 1911 zijn die werken blijkbaar klaar.

39 1911 August 63 jaar Philomena 55 j Leonard 25 j De Keyserlei 21 Café De Vlaamsche Leeuw. In de Guide Commercial van Ratinckx uit 1914 (een soort gouden gids uit die tijd) staat: Het café staat dus in het begin nog op naam van de ouders (P.-A. = Peter August)

40 In diezelfde Guide Commercial merken we nog iets op : Drukker Gust Janssens (echtgenoot van Bertha Janssen) is blijkbaar eigenaar van het oude café op de hoek, nr. 22. Hij heeft het wellicht in 1910 gekocht en hij heeft de veranderingswerken daar laten uitvoeren. Noteer eventueel het telefoonnummer : In die periode neemt het aantal telefoonaansluitingen in Antwerpen snel toe. Elke toestel wordt via twee bovengrondse draden met de centrale verbonden. Overal in de stad verschijnen daarom op de daken grote constructies met honderden isolatoren van waaruit draden naar de aangesloten huizen lopen. Op de oude foto s zie je de draden niet, maar de stad moet in die tijd één groot spinnenweb geweest zijn Ook in de De Keyserlei op nummer 16

41 Leonard neemt naast zijn job in het café er nog een baan bij: hij wordt agent voor Antwerpen voor de invoerder van bieren van de Engelse brouwerij Ind Coope and Co, die een vestiging heeft in de Scheldestraat aan de Noordzijde van de Zuiderdokken. Hij heeft nu ook telefoon! Bij de invoerder vinden ze Leonard er wel nog veel te jong uitzien om geloofwaardig bij klanten over te komen. Ze raden hem daarom aan om een baard te laten groeien.

42 Dit zijn twee opnames op glazen plaat, die ergens tussen 1910 en 1920 genomen zijn van aan het huis De Keyserlei 21. De eerste opname is van op de eerste verdieping genomen, de tweede van op het belijkvloers. We zien het linker- en het rechter-hoekhuis van de Appelmansstraat. We weten dat Leonard later fotografie als hobby had. Zijn grote houten camera met zwarte doek en mooie koperen lenzen en draaiknoppen is trouwens nog altijd bewaard gebleven. Zouden dit vroege jeugdzondes van hem kunnen zijn???

43 1916 August 68 jaar Philomena 60 j Leonard 30 j De tafelkleden, servietten en dergelijke worden gewassen in een wasserij in de Langstraat 15. De bazin van de wasserij komt s zondags regelmatig met haar dochter Elisabeth ( Alice ) flaneren op de De Keyserlei en komt dan om de penning te gunnen iest drinken in het café van Gust en Philomena. Moeder Philomena merkt dat die dochter Alice wel interesse heeft voor haar zoon. Met zijn 30 jaar is het ook tijd voor hem om een vrouw te zoeken. Maar Leonard is altijd druk bezig: er is het café en zijn job voor de bierhandel, hij volgt pianoles en oefent heel veel op de piano, moet ook wel als je een heel goede pianist wil worden, hij is dirigent van een amateur-symphonieorkest, hij leert zelfs allerlei goocheltoeren, waarmee hij op familiefeestjes als escamoteur de show steelt, hij heeft interesse voor fotografie, Philomena mag dan ongerust zijn, tenminste zo stellen we ons het hele gebeuren in die tijd voor, het komt allemaal goed. Leonard verlooft zich met Alice van de wasserij. Ze gaan trouwen! 22 november 1916 : huwelijk van Leonard Janssen met de 3 jaar jongere Elisabeth Van Everbroeck. Alice komt bij Leonard in de De Keyserlei 21 wonen. Misschien ter gelegenheid van het huwelijk, wordt het café nu op naam van Leonard ingeschreven, zoals blijkt uit de Ratinckx-gids van rond 1918 :

44 De gebuur in nr. 23 is het café Hulstkamp, dat tot vandaag nog onder die naam bestaat. Nr. 21

45 Uiterst links een halve Vlaamsche Leeuw Een stukje uit het boekje "De keyserlei 125 jaar" van Frans Lauwers over Café Hulstkamp : En dat past mooi in het verhaal van Alice, dat toen ze haar toekomstige schoonmoeder (Philomena van Hove) voor het eerst zag, die groen haar had! Wellicht waren Gust als kunstenaar (beeldhouwer) en Philomena ook regelmatige klanten in de Hulstkamp?

46 1918 August 70 jaar Philomena 62 j Leonard 32 j Op 10 juni 1918 wordt Leonards en Alice s dochtertje Elisabeth Carolina Maria Augusta Janssen geboren. Zeg maar Els

47 Els rond 1920 voor het café August 73 jaar Philomena 65 j Leonard 35 j Op 21 februari 1921 overlijdt Peter August Janssen, 73 jaar oud. Op 16 juni 1921 overlijdt Joanna Philomena Van Hove, 65 jaar oud. De uitbating van het café aan de De Keyserlei wordt stopgezet. Leonard en Alice met dochtertje Els verhuizen naar Borgerhout, naar de Langstraat 15 bij de ouders van Els. Leonard zal jarenlang een baan hebben als klerk bij wijninvoerder Vinoherck. Dochter Els trouwt in 1947 met Albert Barentsen en gaat wonen op de eerste verdieping van een herenhuis in de Lange Lozannastraat 213. In 1953 zullen Leonard en Alice naar hetzelfde adres op het gelijkvloers verhuizen. Deze kangoeroe-structuur blijft bestaan als beide gezinnen in januari 1960 verhuizen naar de Cruyslei 1B aan het Te Boelaerpark. Jules Leonard Janssen overlijdt daar korte tijd later in 1962, 74 jaar oud. Maria Elisabeth Francisca Van Everbroeck wordt 86 jaar oud en overlijdt in 1975.

48 Frank Barentsen. September 2013

49

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre

Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Waar woonden onze voorouders in Antwerpen? 1. tak Barentsen - Alexandre Albert Alexandre & Melanie Paulis wonen vanaf 1892 in Fortje 6 aan de Kielse Vest. Melanie overlijdt in 1893. Albert blijft er wonen

Nadere informatie

Jan Van Everbroeck. Carolina Verheyen. Broechem 1863 1940 Borgerhout. Wijnegem 1863 1953 Borgerhout

Jan Van Everbroeck. Carolina Verheyen. Broechem 1863 1940 Borgerhout. Wijnegem 1863 1953 Borgerhout Jan Van Everbroeck Broechem 1863 1940 Borgerhout Carolina Verheyen Wijnegem 1863 1953 Borgerhout 1863 Maria Elisabeth Van Camp is in 1830 te Oelegem geboren. Carolus Verheyen is in 1826 in Westmalle geboren.

Nadere informatie

Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling. over de De Keyserlei en in Borgerhout

Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling. over de De Keyserlei en in Borgerhout Een (al dan niet virtuele) genealogische wandeling over de De Keyserlei en in Borgerhout 1 De Keyserlei 20 2 Drukkerij Janssens 3 Langstraat 15 4 Sint Maria Instituut 5 De Keyserlei 21 De hoofdrolspelers

Nadere informatie

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis

maart 1913 Albert Alexandre Melanie Florentine Joost Barentsen Suzanna Leunis 1 2 1 2 3 4 3 4 maart 1913 Albert Alexandre ligt in bed in een grote slaapzaal van het Militair Hospitaal in Beverlo. Hij is al een tijdje ziek, het ging van kwaad naar erger. Hij hield het niet meer vol

Nadere informatie

10 juni 2018 Els Janssen 100 jaar. genealogische wandeling. over de De Keyserlei en in Borgerhout. genealogische wandeling 10 juni 2018 pag.

10 juni 2018 Els Janssen 100 jaar. genealogische wandeling. over de De Keyserlei en in Borgerhout. genealogische wandeling 10 juni 2018 pag. 10 juni 2018 Els Janssen 100 jaar genealogische wandeling over de De Keyserlei en in Borgerhout genealogische wandeling 10 juni 2018 pag. 1 1 De Keyserlei 20 2 Drukkerij Janssens 3 Langstraat 15 4 Sint

Nadere informatie

Van Buggenhout-Opstal to the States

Van Buggenhout-Opstal to the States Van Buggenhout-Opstal to the States Ons verhaal begint ergens in de jaren 1800 in de Broekstraat bij de familie Annaert. Het bevolkingsregister uit de Franse tijd (1818) vermeldt hen in het huis nr. 33.

Nadere informatie

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Suzanna Barentsen & Joost Barentsen Ritthem 1879 7 november huwelijk

Nadere informatie

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg

Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Het geboortehuis van Leunis Barentsen is één van de opeenvolgende woonplaatsen van Joost Barentsen & Suzanna Barentsen in Middelburg Suzanna Barentsen & Joost Barentsen Ritthem 1879 7 november huwelijk

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

D67, Hintelstraat 12

D67, Hintelstraat 12 D67, Hintelstraat 12 Geplaatst Heise Krant maart 2014, gewijzigd 04-06-2016 De boerderij D67 aan de Hintel wordt op dit moment bewoond door de familie Rikken, maar is beter bekend als de boerderij van

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Mina van den Berg, zus van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Mina

Nadere informatie

FAMILIE BORGHS. (1 ste huwelijk) Kinderen van Petrus en Maria Eilsabeth:

FAMILIE BORGHS. (1 ste huwelijk) Kinderen van Petrus en Maria Eilsabeth: FAMILIE BORGHS Als we de naam moeten aannemen zoals hij vermeld word in de Parochieregisters dan veranderd de naam van BORGHS in BEURGHS. De pastoor schreef de naam op zoals hij door de vader van de dopeling

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH LENDERSGAT 1 (voorheen Erpsche steeg, later Brakkensedijk) In 1832 is Antonius van Hooft, tuinman te Vorstenbosch, eigenaar van deze boerderij. De woning werd in deze periode

Nadere informatie

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin

Walcherse herkomst. Deel 1. Ritthem en De Schoone Waardin Walcherse herkomst Deel 1 Ritthem en De Schoone Waardin De informatie in deze tekst halen we voor het grootste deel uit: Het Boek van Suze, de kroniek door onze tante Suze rond 1955 in Logne geschreven.

Nadere informatie

Takken Carolus en August. Rond 1932, Geduld Overwint, met o.a. Aug. Dellaert, P. Dellaert, P. Doens, Arn. Dellaert. Camiel en Eugene, getrouwd in

Takken Carolus en August. Rond 1932, Geduld Overwint, met o.a. Aug. Dellaert, P. Dellaert, P. Doens, Arn. Dellaert. Camiel en Eugene, getrouwd in Tak Johanna. Geboren: na het huwelijk van 27 november 1838 tussen Johannes en Carolina, wordt op 23 december 1839 Johanna Maria Jacoba Dellaert geboren, als 1e kind. Tak Johanna. Huwelijk: op 1-5-1862

Nadere informatie

Gent 14a. St Lievenspoortstr

Gent 14a. St Lievenspoortstr St Lievenspoortstr Gent 14a In 1708 kon Lodewijk de XIV het maar niet laten. Eerst de stad goed bombarderen en dan zich een gewelddadige toegang verschaffen om de stad in te nemen langs de St Lievenspoort.

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985)

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Architectenwoning te Borgerhout Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Ontworpen in het expo-jaar 1958 Gebouwd in 1959 Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Huis Cruyslei 1b - Architect Albert Barentsen

Nadere informatie

E70, Goordonksedijk 4

E70, Goordonksedijk 4 E70, Goordonksedijk 4 Geplaatst in de Heise Krant januari 2014, gewijzigd 13-04-2016 Wanneer we op de kadasterkaart van 1832 kijken, waar nu de Goordonksedijk loopt, zien we aan weerszijden een grote vlakte

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HEUVEL 1 Vóór 1800 zou deze boerderij, die stamt uit 1648, in bezit zijn van de erven Joosten (info: Jo van den Berg). In 1832 zijn erven van Johannes van Veghel eigenaar

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede.

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Inleiding Bij het invoeren van een Heemsteedse huwelijksakte van het echtpaar Hooreman-Kortenhof

Nadere informatie

Generatie I. Generatie II

Generatie I. Generatie II Generatie I 1 Lambertus de WIT. Zoon van Leonardus de WIT (de With) (zie 2) en Gertrude van den HEUVEL (zie 3). Gedoopt op 12 oktober 1796 te Uden (getuige(n): Wilhelmus van den Heuvel en Helena Lamberti).

Nadere informatie

D87, thans Voorhei 10

D87, thans Voorhei 10 D87, thans Voorhei 10 Geplaatst in de Heise Krant van juni 2013, gewijzigd 01-08-2013 Wanneer we Hoeve Bouwlust op Voorhei 10, voorheen D87, onderzoeken blijkt dat deze boerderij vele jaren een onderdeel

Nadere informatie

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Evert slaapt voor eeuwig op de Grebbeberg, rij 7 graf nummer 37. Tijdens de mobilisatie in augustus

Nadere informatie

D27, thans Driehuizen 4-4a

D27, thans Driehuizen 4-4a D27, thans Driehuizen 4-4a Geplaatst in de Heise Krant maart 2012, gewijzigd 24-06-2015 Toen Hannes Heerkens in 1919 na een huwelijk van acht jaar weduwnaar werd, bleef hij met zes kinderen achter. De

Nadere informatie

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015.

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. Door een vraag van Hendrik Baes, ook op zoek naar zijn voorouders, konden wij de vermoedens van Vincent van der Heijden versterken én bewijzen met enkele gegevens

Nadere informatie

Fragment-genealogie Smeets (3)

Fragment-genealogie Smeets (3) Fragment-genealogie Smeets (3) XI-1 ANNA MARIA SMEETS geboren te Schin op Geul t.o. de kerk en aldaar gedoopt 30 december 1770, dochter van WIJNANDUS SMEETS [X-2] en CHRISTINA LOOGEN. Zij huwde te Schin

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje Blad 1 Kwartierstaat van Betje Hendriks (1880-1955) De ouders van Betje Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Betje Hendriks (1880-1955) 02. * Gemert 04-03-1850 + Helmond

Nadere informatie

100 jaar geleden werd Els Janssen op de De Keyserlei geboren. Tekst bij de genealogische wandeling op de De Keyserlei en door Borgerhout.

100 jaar geleden werd Els Janssen op de De Keyserlei geboren. Tekst bij de genealogische wandeling op de De Keyserlei en door Borgerhout. 1918-2018 100 jaar geleden werd Els Janssen p de De Keyserlei gebren. Tekst bij de genealgische wandeling p de De Keyserlei en dr Brgerhut. 1 De Keyserlei 20 2 Drukkerij Janssens 3 Langstraat 15 4 Sint

Nadere informatie

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT

Vieuxville. La Maison Pondant 1766-1897. 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON. 1766 Gérardine BIRON de FILOT Vieuxville 1766 François Mathieu PONDANT du Moulin de BOSSON 1766 Gérardine BIRON de FILOT 1806 Célestin Denis PAULIS de MARCOURT 1853 Anne-Joseph FAGNOUL de IZIER 1890 Albert ALEXANDRE de HEYD La Maison

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HONDSTRAAT 7 Dit pand kunnen we beschouwen als het stamhuis van de familie van der Heijden de latere Brouwerstak (hiervoor zijn gegevens gebruikt uit het boek van de familie

Nadere informatie

WIE KRIJGT HET KAPITAAL NA UW OVERLIJDEN? DE BEGUNSTIGINGSCLAUSULE VAN HET GROEPSVERZEKERINGSREGLEMENT

WIE KRIJGT HET KAPITAAL NA UW OVERLIJDEN? DE BEGUNSTIGINGSCLAUSULE VAN HET GROEPSVERZEKERINGSREGLEMENT CONTASSUR Société Naamloze Anonyme Vennootschap WIE KRIJGT HET KAPITAAL NA UW OVERLIJDEN? DE BEGUNSTIGINGSCLAUSULE VAN HET GROEPSVERZEKERINGSREGLEMENT 1 WAT IS EEN BEGUNSTIGDE? De begunstigde bij overlijden

Nadere informatie

Blad 2. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Overgrootouders/betovergrootouders

Blad 2. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Overgrootouders/betovergrootouders Blad 2 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Overgrootouders/betovergrootouders Website: Stamboom familie Van den Berg > Kwartierstaat van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) Blad 2 Generatie

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Zus Anna van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Zus Anna van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Anna van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Anna van den Berg, zus van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Anna

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Ongeval met een stoomketel

Ongeval met een stoomketel Ongeval met een stoomketel - 1877 Dat het werken in de suikerfabriek niet zonder gevaar was, konden jullie al lezen in het verhaal de dood van een Suikerbakker. Via bovenstaande overlijdensregistratie

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Broer Herman van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) Broer Herman van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Broer Herman van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Herman van den Berg, broer van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd D37, Scheiweg 2 Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd 12-10-2016 De boerderij aan de Scheiweg met huisnummer 2, voorheen D37 is vanuit Maria-Heide gezien een vrij onbekende boerderij. Op

Nadere informatie

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17 Nieuwstraat 40/42 Bewoners van 1815 tot heden : Kanters -van der Meijden Knicknie van den Biggelaar van de Coevering Immens (café Victoria) supermarkt Boxer (de Kroon) en vervolgens de Jumbo kindsheidoptocht

Nadere informatie

Peeters (V2).indd 1 25-03-10 14:31

Peeters (V2).indd 1 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 1 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 3 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 5 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 7 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 8 25-03-10 14:31 Peeters (V2).indd 9 25-03-10

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH RIETDIJK 19 Arie van den Bogaart een landbouwer uit Schijndel is in 1832 de eigenaar van dit huis (sectie: E130). Hij bezit ook het huis er naast Rietdijk D (verdwenen

Nadere informatie

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 )

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) (Tussen haakjes de RIN nummers in de stamboom www.breedijk.net. ) Klaas Breedijk: ik heb opgezocht wat ik op internet allemaal gevonden heb over zijn

Nadere informatie

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 Geplaatst in de Heise Krant van april 2012, gewijzigd 08-04-2015 Slechts weinig mensen weten dat in het pand waar nu rechts Henk Schepens en Marlène van Esch wonen, Pastoor

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ HET VERHAAL OVER DE HEEMSTEEDSE FAMILIE VAN DER WEIDEN

BIJLAGE BIJ HET VERHAAL OVER DE HEEMSTEEDSE FAMILIE VAN DER WEIDEN BIJLAGE BIJ HET VERHAAL OVER DE HEEMSTEEDSE FAMILIE VAN DER WEIDEN In deze bijlage bevinden zich drie overzichten en een kaart: 1: Tijdlijn en overzicht van de wasserijen van Van der Weiden tussen 1755

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) Generatie I

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) Generatie I Blad 1 Kwartierstaat van Betje Hendriks (1880-1955) Generatie I Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie I 01. Betje Hendriks (1880-1955) (Proband) Elisabeth (Betje) Hendriks * Gemert 01-05-1880

Nadere informatie

Vogelmarkt. A21 Koestraat Korte Dagsteeg, St Jans-vest, Kleine Vleeshuisstraat

Vogelmarkt. A21 Koestraat Korte Dagsteeg, St Jans-vest, Kleine Vleeshuisstraat Vogelmarkt A21 Koestraat Korte Dagsteeg, St Jans-vest, Kleine Vleeshuisstraat Vogelmarkt aan de Kouter in 1956 Eind de jaren 50,begin 60 had je nog de oude bebouwing aan beide zijden van de straat. Daarna

Nadere informatie

Blad 2a. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) oudouders/oudgrootouders

Blad 2a. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) oudouders/oudgrootouders Blad 2a Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) oudouders/oudgrootouders Website: Stamboom familie Van den Berg > Kwartierstaat van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) Blad 2a Generatie VI De

Nadere informatie

De nakomelingen van Henricus Hannes

De nakomelingen van Henricus Hannes een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Henricus Hannes door 13 augustus 2017 De nakomelingen van Henricus Hannes Generatie 1 1. Henricus Hannes. Hij is getrouwd op 25 juli 1726 te Kasterlee

Nadere informatie

Parenteel van Petrus (Peter) Eijsermans

Parenteel van Petrus (Peter) Eijsermans pagina 1 van 7 Parenteel van Petrus (Peter) Eijsermans 1 Petrus (Peter) Eijsermans, zoon van Joannes Baptista Eijsermans en Jacoba Spapens. Hij is gedoopt op dinsdag 20 november 1792 in Goirle. Notitie

Nadere informatie

De nakomelingen van Nicolaus Keuleers

De nakomelingen van Nicolaus Keuleers een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Nicolaus Keuleers door 12 december 2016 De nakomelingen van Nicolaus Keuleers Generatie 1 1. Nicolaus Keuleers. Hij is getrouwd met Catharina Leemans.

Nadere informatie

Het armenbos. door Paul Lammeretz

Het armenbos. door Paul Lammeretz Het armenbos door Paul Lammeretz In de tweede helft van 1800 was het een slechte tijd voor de mensen. De lichamelijke conditie van grote delen van de Nederlandse bevolking was slecht; jonge en oude mensen,

Nadere informatie

Fragment-genealogie fam. Ackermans

Fragment-genealogie fam. Ackermans Fragment-genealogie fam. Ackermans De naam Ackermans kan evenals Akkermans en Van den Akker duiden op een naam voor een persoon die op of bij een plek woonde, die bekend stond als De(n) Akker. Mogelijk

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2. Cornelis van de Ven. Cornelis van de Ven. * 25-04-1842 Horst +30-04-1875 Lith, 34 jaar

HOOFDSTUK 2. Cornelis van de Ven. Cornelis van de Ven. * 25-04-1842 Horst +30-04-1875 Lith, 34 jaar HOOFDSTUK 2 Cornelis van de Ven Cornelis van de Ven GEBOREN 08-07-1842 Nistelrode OVERLEDEN 13-10-1906 Veghel, 64 jaar GEHUWD 26-02-1867 Johanna Driessen * 25-04-1842 Horst +30-04-1875 Lith, 34 jaar KINDEREN

Nadere informatie

EEN FAMILIEGESCHIEDENIS VERTELD. over Alfons Jespers (vake) en Josepha Desmedt (moeke), hun kinderen en kleinkinderen

EEN FAMILIEGESCHIEDENIS VERTELD. over Alfons Jespers (vake) en Josepha Desmedt (moeke), hun kinderen en kleinkinderen 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1e kwrt 2e kwrt 3e kwrt 4e kwrt Oost West Noord EEN FAMILIEGESCHIEDENIS VERTELD. over Alfons Jespers (vake) en Josepha Desmedt (moeke), hun kinderen en kleinkinderen Vader/Vake

Nadere informatie

A24 de omliggende straten van de Vrijdagmarkt. Serpenstr Kammerstr Koningstraat

A24 de omliggende straten van de Vrijdagmarkt. Serpenstr Kammerstr Koningstraat A24 de omliggende straten van de Vrijdagmarkt Serpenstr Kammerstr Koningstraat Vrijdagmarkt De Serpenstraat in 1900 en 2011 is een zijstraatje van de Vrijdagmarkt 1908 Nogmaals het Serpenstraatje Serpenstraat

Nadere informatie

Mr. Stormstraat 5 Tilburg en zijn bewoners

Mr. Stormstraat 5 Tilburg en zijn bewoners Mr. Stormstraat 5 Tilburg en zijn bewoners Geboortehuis - ouderlijk huis van Jos Naaijkens Mr. Lambertus Dominicus Storm Geboren te s- Hertogenbosch op 25 maart 1790. Overlijdt te s- Gravenhage op 3 juni

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken D e geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. 9 maanden kijk je er naar uit en natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

www.vorstenbosch-info.nl

www.vorstenbosch-info.nl OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HEUVEL 3 VEEL ONZEKERHEID In 1832 is deze woning in bezit van Hendrik van Dijk (sectie: E 280/1052/1291) en in 1840 is de eigenaar Theodorus van Eenbergen. In 1843 gaat

Nadere informatie

DEEL 5. VERVOLG HOOFDSTUK II - Hoe lang leeft een mens? Vervolg Een plaatje van de levensverwachting.

DEEL 5. VERVOLG HOOFDSTUK II - Hoe lang leeft een mens? Vervolg Een plaatje van de levensverwachting. DEEL 5 VERVOLG HOOFDSTUK II - Hoe lang leeft een mens? Vervolg Een plaatje van de levensverwachting. Als je nou van een heel groot aantal mensen van heel vroeger zou nakijken hoe lang ze leefden, dan zou

Nadere informatie

Mevr. Habets-Abrahams

Mevr. Habets-Abrahams NIEUWSBRIEF Nr.24-4 e JAARGANG uitgave nr.6 van 2015 opmaak: oktober 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) De ouders van Antoon

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg ( ) De ouders van Antoon Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Antoon Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) 02. Hendricus van den

Nadere informatie

30 Joannes Cornelius ( John ) De Maeyer

30 Joannes Cornelius ( John ) De Maeyer 30 Joannes Cornelius ( John ) De Maeyer Generatie 1 (proband) 1 Joannes Cornelius ( John ) De Maeyer, geboren op 30-10-1908 in Sint - Amands. Joannes is overleden op 27-11-1944 in Gross-Rosen, 36 jaar

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

HEERLIJK LEVEN - genealogie tak 3

HEERLIJK LEVEN - genealogie tak 3 HEERLIJK LEVEN - genealogie tak 3 Jan Luijten ca. 1620-1694, Belangrijkste woonplaatsen van deze tak: Beek; Geleen;. Update april 2018 (correcties en aanvullingen in rood) Bijlage uit: Heerlijk Leven,

Nadere informatie

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Inhoud Inleiding... 1 Indeling van bevolkingsregisters... 2 Registers die zijn ingedeeld op huis, wijk en straat... 2 Registers met een alfabetische indeling... 3 Werkwijze

Nadere informatie

Werkgroep Genealogie

Werkgroep Genealogie Werkgroep Genealogie De werkgroep bestaat uit Bart van Schijndel en Anny Janssen. doelstelling: A. Het adviseren van (aankomende) genealogen. Voor vragen kunt u terecht bij de werkgroep. Gegevens uit het

Nadere informatie

HEERLIJK LEVEN - genealogie tak 8 Nicolaas Luijten (Maaseik)

HEERLIJK LEVEN - genealogie tak 8 Nicolaas Luijten (Maaseik) HEERLIJK LEVEN - genealogie tak 8 Nicolaas Luijten (Maaseik) Voornaamste woonplaatsen van deze tak: Brussum; Kerkrade; Maaseik; ; Swalmen; Sao Paolo (Brazilië); Update maart 2018 (correcties en aanvullingen

Nadere informatie

Tot slot blikt Vic Berckmans, zoals elk jaar, even terug op het voorbije jaar met het jaaroverzicht

Tot slot blikt Vic Berckmans, zoals elk jaar, even terug op het voorbije jaar met het jaaroverzicht Beste lezer, Het lijkt allemaal ver weg! In 2001 werd, ter vervanging van het driemaandelijks tijdschrift, het eerste jaarboek van onze vereniging voorgesteld. Vandaag zijn we al toe aan nummer tien! Je

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Fientje Vermeer ( ) Levensschets van geboorte (1914) tot huwelijk (1943)

Fientje Vermeer ( ) Levensschets van geboorte (1914) tot huwelijk (1943) Fientje Vermeer (1914-2010) Levensschets van geboorte (1914) tot huwelijk (1943) Fientje Vermeer, geboren op 4 oktober 1914, Molenstraat 94 te Tiburg.. Overleden op vijfennegentigjarige leeftijd te Tilburg

Nadere informatie

www.vorstenbosch-info.nl

www.vorstenbosch-info.nl OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HONDSTRAAT 4 Jan Rut Kluijtmans koopt op 24-12-1792 een huis en aangelag, gestaan en gelegen op Vorstenbosch onder Nistelrode, groot 2 L, 45 R, van Maria Sijmen Rijkers,

Nadere informatie

D63, Meester Schendelerstraat 2

D63, Meester Schendelerstraat 2 D63, Meester Schendelerstraat 2 Geplaatst in de Heise Krant januari 2015, gewijzigd 28-09-2016 Wanneer we de geschiedenis van het huis aan de Meester Schendelerstraat 2, voorheen D63, bestuderen, blijkt

Nadere informatie

Vogelmarkt Koepoort Korte Dagsteeg, St Jansvest, Kleine Vleeshuisstraat Gent 20c www.sint-pietersdorp.be

Vogelmarkt Koepoort Korte Dagsteeg, St Jansvest, Kleine Vleeshuisstraat Gent 20c www.sint-pietersdorp.be Vogelmarkt Koepoort Korte Dagsteeg, St Jansvest, Kleine Vleeshuisstraat Gent 20c Je kan alles thuis bekijken op het internet. www.sint-pietersdorp.be Vogelmarkt richting Kouter 1 huis is nog blijven staan

Nadere informatie

Godri[e] - Gadri[e] - Goderi[e] --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Godri[e] - Gadri[e] - Goderi[e] -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ouders 2 Joannes Stepanus Stevens X Joanna Adriana Sijmonssen Antwerpen - 02/03/1659 Geboren 02/12/1652 Zundert - 21/09/1681 Gehuwd Zundert - [< 1697] Overleden - 2.1 Maria X1 Gerardus Paschaelis Adriaensen

Nadere informatie

Beste lezer, Al de bijdragen bevatten talrijke, nog niet gepubliceerde foto s waarin iedere dorpsgenoot een stukje van zichzelf zal terugvinden.

Beste lezer, Al de bijdragen bevatten talrijke, nog niet gepubliceerde foto s waarin iedere dorpsgenoot een stukje van zichzelf zal terugvinden. Beste lezer, Al onze medewerkers hebben weer de handen uit de mouwen gestoken om het jaarboek te vullen met een gevarieerd aanbod van geschreven bijdragen met betrekking tot onze gemeente vroeger en nu.

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Een vriendenschaar van zwagers (1920) Martin Cleven

Een vriendenschaar van zwagers (1920) Martin Cleven Een vriendenschaar van zwagers (1920) Martin Cleven Van links naar rechts: Gehuwd met: 1. Frederik Aarts Catharina Vergoossen 2. Pieter Cleven Gertrudis Vergoossen 3. Naardus Vergoossen Gertruda de Haan

Nadere informatie

1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht

1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht 1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht 1.1. U HEEFT VOORAF NIETS GEREGELD Voor zover u geen testament opgemaakt heeft, heeft de wetgever de erfgenamen ingedeeld in vier categorieën, waarvan hij

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN DER KALLEN

DE FAMILIE VAN DER KALLEN DE FAMILIE VAN DER KALLEN afstammend van Jan Gerits (alias) Ke(e)rle, in 1605 met zijn gezin wonend in Berlicum, gelegen in de Meierij van 's-hertogenbosch door : Mia van der Kallen Een uitgebreid en uit

Nadere informatie

Adressen op basis van de burgerlijk stand:

Adressen op basis van de burgerlijk stand: Bidprentje van Hendrikus Werring. Foto en bidprentje (met onjuiste sterfdatum) van Ida Buijer. (met dank aan Ida Schroder-Werring en Anneke Westerbeek-Werring) Va Hendrikus (Hendrik of Hen(d)ricus) WERRING),

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Vragen, stellingen en opdrachten Basisadministratie

Vragen, stellingen en opdrachten Basisadministratie Vragen, stellingen en opdrachten Basisadministratie Versie 9 november 2009 Ga er bij de vragen, stellingen en opdrachten vanuit dat het nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek en de Wet basisadministratie in

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Kinderbijslag

Praktische opdracht Economie Kinderbijslag Praktische opdracht Economie Kinderbijslag Praktische-opdracht door een scholier 2001 woorden 16 juni 2004 5,2 27 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding: Mijn praktische opdracht voor economie maak ik

Nadere informatie

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne

Suzanne Barentsen. Middelburg 1894 1967 Wemmel. tante Suze van Logne Suzanne Barentsen Middelburg 1894 1967 Wemmel tante Suze van Logne Middelburg 28 mei 1894 Wemmel 19 februari 1967 1894 Middelburg Dampoortsingel (nu Veersesingel) : Geboorte van Suzanne Barentsen, dochter

Nadere informatie

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Cornelis Dros (1800-1874), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Personalia Cornelis Dros Geboren: 3 juli 1800 te Nigtevecht Zoon van: Dirk Dros en Marritje de Vries

Nadere informatie

vier generaties BEUKMAN Amsterdam

vier generaties BEUKMAN Amsterdam vier generaties BEUKMAN in Amsterdam Inhoudsopgave Voorwoord...3 I. Franciscus Wessellus Josephus Beukman 1783-1867...4 Van winkelier tot handelaar in onroerend goed...7 De bezittingen van Franciscus Wessellus...10

Nadere informatie

Vormingspakket Energie

Vormingspakket Energie Verhuis Vanuit ons project merken we dat er regelmatig problemen opduiken bij personen die verhuizen. Vaak worden voorschotfacturen nog te lang voor het oude adres opgemaakt, of men krijgt geen voorschotfacturen

Nadere informatie