Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden



Vergelijkbare documenten
Lantaarn Vuurvliegje

Kaarsenstandaard of kribbe

Zweefvleigtuig Marathon

Tom Trucker. Vrachtauto met kiepbak N

Geluksbrenger. Sleutelhouder N

Kiepauto Inhoud: Delen: Gereedschap:

Windbloem N Groep / klas:

N Voetbalflipper

N Raceboot Miami

Plexiglas - GSM station

Olie en azijn. de twee kanten van het leven in drie varianten

Heftruck N Inhoud

Hydraulische vis of vogeldrinkplaats

PICK-UP OLDTIMER

De kleine rosendrager

Kerstpiramide N Let op: laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter!!!

N.Y. Timesquare. Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. Groep / klas:

Solar windmolen Benodigd gereedschap. Potlood en Edding. Schuurpapier. Werkplaatsvijl. Figuurzaag. Liniaal. Schroevendraaier.

Plexiglas - Chronograaf

Houten stormlantaarn

Savonius windvoertuig

Appelhuis. materiaal. gereedschap

Arthur & Norbert N Groep / klas:

Vredeslantaarn N Groep / klas:

Windmolen met wip. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen:

draaibios funplexx Groep / klas:

Concordia of Pipe 77

2,9 x 6,5. Groep / klas:

Naam: Modellen - Delen Groep / klas:

Tafelgrill. Stuklijst 0,5 x 200 x 400 mm

De wondere wereld van Eusebius

Het Romeinse Dobbelspel

Plexiglas - servettenbox Bistro

Tafelvoetbalspel Inhoud: Delen: Gereedschap:

Kruidenparadijs Eden

Draak N J A

MOLLY de pendule N

Bureaukwartsklok

Plexiglas - pennenhouder

Multimedia station. voor mobiele telefoon, MP3 speler, USB stick en oplaadapparaat.

N Spirit New Orleans

De MP3-speler kan met een elastiekje direct op de koptelefoon. bevestigd.

Nooit dorst. Zuigers met aandrijfmotor N Groep / klas:

MP3-speler stereo luidspreker

MP3-speler stereo luidspreker

Bankkluis. Kleingeld N Groep/ klas:

Deurharp Amadeus Inhoud: Delen: Gereedschap:

Zirrus Inhoud: Delen: Gereedschap:

N Het racespel

Pocket-kegelbaan

Skelter F-310. Onderdelenlijst: Benodigd gereedschap: N.B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs.

Solar voertuig met aandrijfmotor

Tirol. N Pistenbullie. Groep / klas:

Riksja met GSM-houder

Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het. Naam gereedschap. Gereedschapkennis Klas 2. Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen)

USB - lieveheersbeestje

1 Puntenslijper. Punteloos N Het karakter van een mens

CD Toren Koning N

Inhoud: Delen: Gereedschap:

N Speeldoosje

Houten bureau "Organizer"

zeilboot zonneschijn

Karel de Kwartel Internationaal

Benodigd gereedschap: Stuklijst:

Voeder-dispenser. Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

Crokinole N Groep / klas: Naam: Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden

Jetski met motorboot-aandrijving

Badeend/draak N Groep / klas:

Kangoeroe Mvr. Florijn

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject Steffi Dekinder KHL

VIS-KOTTER. Onderdelenlijst

Notenkraker. Versie 2 (achthoek) Benodigd gereedschap: Stuklijst:

Metalen zonnewijzer

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Staande klok Aduis Royal sinds 1996

MP3-speler stereo luidspreker

N Muntautomaat

MP3-speler stereo luidspreker

Voorhoofdlamp onderzoeker

Metalen lantaarn met vensters van acrylglas

Incl. voorbedrukt sjabloon voor geïntegreerde scoreweergave. Groep / klas:

Het maken van traditionele pijlen - Hans V.

Versterkerschakeling (voor Sound Box)

N Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden nu afspelen: Inhoud

Bi-power voertuig met kabel-afstandbesturing

Inhoud: Delen: Kleine onderdelen: Gebruiken voor:

Inhoud: Delen: Gereedschap:

Pinball Flipper N Groep / klas:

Acryl-Plakband-Dispenser

Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Metal-Box. materialen

Motor jacht Caprice. Groep / klas:

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur

S c h o e n p o e t s k i s t m e t krukje. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. D103487#1

Draaispel draai-ze-eruit

Motorboot Regina

Vogelhuis voor balkon en tuin

Weegschaal N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Stuklijst. Aantal Afm. (mm) Omschr. Nr.

B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

Houten tactiel bordspel

Transcriptie:

Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden 1 2 Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. Naam: Groep/ klas: Inhoud: Gereedschap: 1 Witblik 200 / 200 / 0,6 mm Potlood, liniaal, passer 1 Koperblik 165 / 50 / 0,6 mm Boormachine, boortje Ø 3,5 mm 1 Koperblik 200 / 40 / 0,6 mm Blikschaar, nieten- of popnageltang 6 Blindnieten/ popnagels Ø 3 x 6 mm Figuurzaag met metaalblad Schmuurpapier - fijne korrel 240 Hout- plastic hamer, nijptang, Fijnschrijver, wasknijper Hamer, kraspen Metaallak Inhoud

DE HANDLEIDING: Beslis direct in het begin welke van de 2 modellen je wilt gaan maken. Altijdvinden: Tekening 1 Nooitverliezen: Tekening 2 eenvoudig, rechte kanten makkelijkste variant gebogen, moeilijkere vormen ingewikkeldste variante Begin als eerste de randen van het blik af te ronden met een vijl en schuurpapier. 1. Uittekenen van de vormen: De vormen, boringen en buigranden (stippellijnen) overnemen van de tekening en op het blik uittekenen. Gebruik daarbij een fijnschrijver of krasnaald. Voor de boog kun je het beste een passer met 2 ijzeren punten gebruiken (variant: in plaats van een potloodpunt kun je ook een tweede ijzen punt in je passer zetten). Voordat je de passer neerzet kun je het beste met een priem het blik inkrassen zodat de passerpunt niet zo makkelijk schuift. 2. Verdeling van de verschillende stukken blik: Geraamte: Witblik 200 / 200 / 0,6 mm Dak: Koperblik 200 / 40 / 0,6 mm Schleutelhaakjes: Koperblik 165 / 50 / 0,6 mm Na het uittekenen de boringen aankrassen en de gaten met een standboormachine doorboren (behalve het dak). Leg het blik tijdens het boren op een houten ondergrond en met een tang goed vasthouden. Let op: bij het boren van dun blik kan het boortje zich makkelijk in het blik verhaken. Na het boren de gaten aan beide kanten opruimen. 3. Het uitzagen van de verschillende onderdelen: De onderdelen met een figuurzaag (metaalblad) uitzagen of met een blikschaar uitknippen. Alle oneffenheden met een plastic- of houtenhamer op een harde ondergrond platslaan. Daarna ook alle zaagranden met een vijl en schuurpapier mooi rond schuren. 4. Het blik buigen: Heb je een metaalwerkbank dan kun je deze natuurlijk prima gebruiken om de verschillende onderdelen te buigen. Heb je geen metaalwerkbank kun ook het blik in een bankschroef klemmen.

(1) Als eerst wordt de bodem (A) gebogen. Gebruik daarvoor twee latjes met een lengte van 140 mm (= altijdvinden) en 120 mm (= nooitverliezen). Plak deze twee latjes met plakband op de bankschroef De latjes moeten een dikte hebben van ongeveer 20 mm. Daarna de bodem in de bankschroef zetten en onder de juiste hoek buigen (zie afbeelding). (2) Daarna worden de zijwanden in een rechte hoek gebogen. Ook hier kun je weer het blik tussen de 2 houten latjes in de bankschroef zetten en buigen. Volgorde bij het buigen en nieten: 4 2 1 3 2 1 4 3 Bij het buigen latjes (breedte ca. 20 mm) gebruiken Zijaanzicht bankschroef Let op de lengte van de latjes: Altijdvinden 140 mm, nooitverl 120 mm Bovenaanzicht bankschroef (3) Om de onderste flappen (verbinding met de bodem) van de zijwanden om te buigen kun je het beste de zijwanden in de bankschroef zetten tussen de twee latjes. Daarna kun je de zijkanten met behulp van een houten blokje en een hamer goed buigen (zie tekening). (4) De bovenste flappen (verbinding met het dak) kun je op dezelfde manier buigen. Let daarbij op dat de flappen in de juiste hoek gebogen worden zodat deze mooi aansluiten met het dak (zie tekening). 5. Het geraamte aan de onderkant vatzetten: Met twee nieten/ popnagels (Ø 3 x 6 mm) kun je nu de bodem en de twee flappen van de zijkanten met elkaar verbinden. Op een harde ondergrond (bijvoorbeeld de bankschroef) kun je de niet/ popnagels vervolgens plat kloppen met een hamer. 6. Het dak (B) buigen en bevestigen: Variant altijdvinden: Het koperblik volgens tekening 1 buigen. Variant nooitverliezen: Het koperblik met behulp van een stuk rondhout voorbuigen. De vorm van het dak moet aan de vorm van het geraamte worden aangepast. Het dak wordt vervolgens provisorisch aan het kastje geplakt met plakband. Plak het zo vast dat het dak aan de achterkant 1 mm over de achterwand uitsteekt. De twee gaten aankrassen en met een boortje Ø 3,5 mm boren. Het oppervlak van het dak voor het bevestigen met schuurpapier (fijne korrel) opschuren en daarna met twee blindnieten/ popnagels aan het geraamte bevestigen.

7. De Schleutelhaakjes (C) buigen en bevestigen: De haakjes waaraan de sleutels komen te hangen moet je naar voren buigen. Maak daarbij gebruik van een stuk rondhout (zie tekening). Daarna kun je ook de twee bevestigingsflappen ombuigen. Met een stuk schuurpapier (fijne korrel) kun je vervolgens het oppervlak van het blik opschuren. Nu kun je de sleutelhaakjes in het geraamte schuiven en met twee blindnieten/ popnagels bevestigen. Tot slot nog het geheel met schuurpapier (fijne korrel) opschuren. Na het schuren het blik niet meer met de vingers aanraken. Je vingers laten sporen achterop het blik waardoor er lelijke vlekken kunnen ontstaan bij het aflakken! Daarna het geheel met een blanke metaallak behandelen. Het beste het geheel twee maal aflakken. 8. ONZE TIP: Wanneer je het sleutelkastje met een metaallak behandelt komt de mooie glans van het metaal veel beter tot zijn recht. Ook wordt het koper zo beschermd tegen oxidatie en het blik blijft veel langer mooi. Veel succes en plezier!!!