az sint-lucas BRUGGE Jicht

Vergelijkbare documenten
Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht

In het centrum kan u terecht voor aandoeningen van spieren, gewrichten, zenuwstelsel, zowel na operatie als bij herstel na ziekte.

Informatie voor patiënten met. jicht

Febuxostat Adenuric. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Revalidatiecentrum: ambulante behandeling

Jicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Allopurinol. Zyloric

Febuxostat (Adenuric)

Benzbromaron. Desuric

Allopurinol (Zyloric)

Revalidatiecentrum: ambulante behandeling

Benzbromaron (Desuric)

Salazopyrine begint pas 6 tot 12 weken na de eerste inname te werken en is werkzaam op lange termijn mits langdurige toediening.

ESWT (Schokgolftherapie)

Afdeling Diëtetiek. Voedingsadvies bij jicht

Dieetadvies bij jicht

Als je een operatie moet ondergaan vragen die je kunt stellen

ESWT (Schokgolftherapie)

Preventie van nier- en ureterstenen

Voorbereiding. Tijdens het onderzoek

Inhoud. Hoe werkt colchicine? 3. Voor welke aandoeningen wordt colchicine gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 4. Hoe moet ik het bewaren 4

Wat is osteoporose en wat zijn de gevolgen?

Hartvriendelijke voeding

Preventie van nier- en ureterstenen

Bewegingsapparaat bij het ouder worden

Jicht Pijn Verdwijn Tips

Colchicine. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Preventie van nier- en ureterstenen

Voedings- en drinkadvies bij nierstenen (Urinezuurstenen)

Behandeling met radium-223 (Xofigo)

Neuropsychologisch onderzoek

Periradiculaire of facettaire infiltratie onder CT-geleide

Voedings- en leefstijladvies bij Obstructie Slaap Apneu Syndroom

Inhoud Jicht, juli Inleiding. 3 Inleiding

Geneesmiddelen bij jicht. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID s), Corticosteroïden, Colchicine, Allopurinol, Benzbromaron Febuxostat

Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem

Het laag FODMAP dieet

Hartfalendossier. Dagboek voor patiënt en zorgverleners

az sint-lucas Opsporen gastrooesofageale (GOR) BRUGGE

Embolisatie uterus fibroom

Margriet Contact. Binnengekomen bewoners:

Ascenderende flebografie

Dokter Johan Waes, Reumatoloog en Voorzitter van de Reumaliga was op 20 januari '07 onze Gastspreker over Pijn... en Reuma.

Preventie en vroegtijdige opsporing van darmkanker

PATIËNTEN INFORMATIE. Allopurinol

Inhoud Jicht, juli Inleiding. 3 Inleiding

REUMATHOLOOG. Hilde Beulens

Lucas rug- en nekschool

Embolisatie van de vena ovarica bij varicocoele

0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen. 0 Struviet steen.

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit

jicht Birgit Kraft, Mirella Bes, Marjonne Creemers Namens de vakgroep reumatologie

Bloedtransfusie. Informatie voor patiënten

PATIËNTEN INFORMATIE. Dieetadvies bij niersteenpatiënten

Doorligwonden (decubitus)

Prenatale begeleiding

Uw behandelende arts kan op basis van het resultaat van dit onderzoek een geschikte behandeling

az sint-lucas BRUGGE Dobutamine-stress echocardiografe

CT-Coronarografie hartslagaders

Inhoud Jicht, augustus 2016

Diëtetiek. Voedingsadvies bij jicht. Beter voor elkaar

Voedingsadvies bij jicht

0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen. 0 Struviet steen.

Borstbiopsie onder echo

verpleegeenheid neurologie - revalidatie

Blaasinstillatie met cytostatica of immuunmodulatoren

Voorstelling van de dienst

GEEN TIJD TE VERSPELEN VOOR MIJN HART CARDIOVASCULAIRE PREVENTIE : IK BEGIN ERAAN ÉN IK HOU VOL!

Veelgestelde vragen bij artritis. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

Wie krijgt nierstenen?

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

u (mogelijks) zwanger bent; u bloedverdunnende medicatie inneemt.

Nierschade Acute nierschade Klachten acute nierschade

Reumatische aandoeningen

Bij u wordt een cardioversie gepland.

verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg

Glucophage 500 bijsluiter blz. 1 / 6

PATIËNTEN INFORMATIE. Colchicine

Glucophage 850 bijsluiter blz. 1 / 6

CMV-screening bij de pasgeborene

Amandeloperatie bij volwassenen

Dieetmaatregelen bij nierstenen

Jicht belicht. Laura Kienhorst Arts-onderzoeker

Patiënteninformatie over jodiumhoudende contrastmiddelen

Ascenderende flebografie

Aauw, mijn teen doet pijn. (pseudo)jicht

BIJSLUITER. FUROSEMIDE 2 mg/ml drank

Ambulante hysteroscopie

Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis

Colpocystodefaecografie

RX-transit dunne darm

Sarcoïdose. & medicijnen

Sulfasalazine (Salazopyrine )

Patiëntenvoorlichting Urticaria en Angio-oedeem

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit

Suprapubische cystografie

Staphylococcus aureus MRSA

Gang- en valkliniek geriatrie Valpreventie

Kent u de cijfers van uw hart?

Ziekte van Forestier (DISH)

Transcriptie:

az sint-lucas BRUGGE Jicht

Wat is jicht? Jicht wordt veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Urinezuur is een afbraakproduct van bepaalde stoffen, purines genaamd. Deze bevinden zich in de cellen van ons organisme alsook in bepaalde voedingswaren. Het urinezuur wordt onder normale omstandigheden door de nieren uitgescheiden. Bij een te grote stijging van het urinezuurgehalte in het bloed kan het urinezuur evenwel op verschillende plaatsen in het lichaam neerslaan onder de vorm van kristallen t.h.v. gewrichten, maar ook t.h.v. de urinewegen en nieren. Op het moment dat deze kristallen zich op de gewrichtsweefsels zetten, komt er een ontsteking in het gewricht. Vaak gaat het om de grote teen, maar het kan ook voorkomen in de knieën, enkels, polsen en zelfs op de kleinere handgewrichten. Op het moment van zo n jichtopstoot ontstaat er een rood, warm en pijnlijk gewricht. Soms kan u zich zelfs grieperig of koortsig voelen. De aanval gaat meestal over na enkele dagen, maar als u zich niet laat behandelen, is er een grote kans dat de aandoening terugkomt. Als u langdurig jicht hebt, kunnen zich uiteindelijk jichttophi of jichtknobbels vormen t.h.v. de gewrichten. Dit is een opeenstapeling van jichtkristallen, vaak t.h.v. gewrichten zoals handen, ellebogen, voeten of zelfs t.h.v. pezen of gewoon onderhuids. Deze jichttophi kunnen uiteindelijk aanleiding geven tot gewrichtsbeschadiging door het wegvreten van bot of vorming van erosies. Naast de gewrichtsaantasting kan een verhoogd urinezuur ook aanleiding geven tot de vorming van nierstenen, met nierkolieken als gevolg.

Oorzaak van jicht Iedereen kan, zonder dat hiervoor een direct gekende aanleiding bestaat, aan jicht lijden. Bepaalde factoren werken deze aandoening evenwel in de hand: zwaarlijvigheid, suikerziekte, een te hoge bloeddruk, een overdaad van bepaalde voedingswaren, hyperuricemie in de familie, erfelijkheid, een recente operatie of bepaalde medicatie. Hoe wordt een diagnose gesteld van jicht? Op het moment van een opstoot is het nuttig dat het gewrichtsvocht onderzocht wordt. Als er in dat gewrichtsvocht urinezuurkristallen teruggevonden worden, dan is de diagnose zeker en kan de juiste behandeling opgestart worden. Als het niet mogelijk is om het vocht te onderzoeken, dan baseert de dokter zich vooral op het verhaal en de klachten. Er wordt daarnaast ook een bloedonderzoek gedaan om het urinezuurgehalte in het bloed te bepalen. Hoe jicht behandelen? Behandeling van een acute opstoot: Hierbij is het belangrijk om zo snel mogelijk de pijn en de ontsteking onder controle te krijgen. 1 1 1 NSAID of onstekingsremmers. Colchicine. Bij mensen die geen ontstekingsremmers mogen nemen en die colchicine niet verdragen, kan het nodig zijn om tijdelijk cortisone te starten om de ontsteking onder controle te krijgen.

Ijs leggen op het ontstoken gewricht. Inspuitingen van cortisone in het gewricht. Preventieve behandeling: Hierbij is het belangrijk om nieuwe opstoten te voorkomen. Deze behandeling wordt gestart bij een te hoog urinezuur en meestal 2 à 4 weken na een acute opstoot. Allopurinol of Zyloric : verlaagt het urinezuurgehalte in het bloed zodat zich geen nieuwe kristallen vormen en nieuwe opstoten kunnen voorkomen worden. Het zorgt er ook voor dat reeds gevormde jichttophi oplossen en kunnen verdwijnen. Bij het starten van deze behandeling worden de urinezuurkristallen vanuit de gewrichten in de bloedbaan gebracht waardoor het mogelijk is dat in deze beginfase nieuwe opstoten worden uitgelokt. Om dit te voorkomen wordt vaak gedurende een langere tijd nog een ontstekingsremmer of colchicine doorgegeven samen met de allopurinol. Febuxostat of Adenuric : wordt gegeven bij mensen waarbij het urinezuur niet onder controle komt ondanks de behandeling met allopurinol of bij wie allopurinol niet verdragen wordt. Dieetmaatregelen.

Hoe jicht voorkomen? Een dieet volgen? Hoewel het aan jichtlijders opgelegde dieet niet meer zo strikt is als vroeger kan u toch zelf het urinezuurgehalte in uw bloed gunstig beïnvloeden. Aangezien overgewicht een belangrijke risicofactor is voor jicht, is het sowieso gunstig om te vermageren en een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging aan te houden. Overdaad aan drank en bepaalde voedingsmiddelen (alcohol, gist, orgaanvlees, garnalen en andere schaaldieren, wild, gevogelte, spinazie, champignons, peulvruchten, volkoren producten, asperges) kan in geringe mate mee verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hyperuricemie. Voedingswaren die een grote hoeveelheid purines bevatten, dienen bijgevolg met mate verbruikt te worden. Wat betreft de alcoholinname is het zo dat voornamelijk bier en sterke dranken slecht zijn. Wijn en champagne bevatten minder purines. Het is ook beter om geen grote hoeveelheden ineens te verbruiken. Vergeet evenwel niet dat de voeding slechts een zeer klein deel van de purineaanvoer vertegenwoordigt (10%) en dat het enige doeltreffende middel om hyperuricemie en in een later stadium jichtaanvallen te voorkomen, een nauwgezette opvolging van de door de arts voorgeschreven behandeling is. Waarom een dagelijkse behandeling? Vele ziekten vereisen onze medewerking en een regelmatige opvolging. Net zoals u uw behandelende arts consulteert in geval van een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte, vereist ook jicht, omwille van zijn chronisch karakter, een regelmatige opvolging.

De gedachte aan een langdurige behandeling hoeft u niet te ontmoedigen. Het is overigens de enige doeltreffende manier om uw urinezuurgehalte te normaliseren en dus ernstige complicaties ten gevolge van hyperuricemie te vermijden. De huidige behandelingen zijn zeer doeltreffend. Het volstaat er eenmaal per dag aan te denken. Conclusie Tot slot kan worden gesteld dat de aandoening waaraan u lijdt, jicht, een ziekte met een chronisch karakter is. De enige discipline die u zich zal moeten opleggen bestaat erin eenmaal per dag uw geneesmiddelen in te nemen en regelmatig een bezoek te brengen aan uw arts. Dit zal u evenwel niet verhinderen een volkomen normaal leven te leiden. Contact Secretariaat fysische geneeskunde - reumatologie - revalidatie T 050 36 50 30 fysio@stlucas.be www.stlucas.be/revalidatiecentrum Route B050 MVD-SUBREHAB-FYSIO-KINE-FOLDER.JICHT (12/17) az sint-lucas BRUGGE algemeen ziekenhuis sint-lucas vzw sint-lucaslaan 29, 8310 brugge T 050 36 91 11 F 050 37 01 27 info@stlucas.be www.stlucas.be www.facebook.com/az.sint.lucas.brugge AZ Sint Lucas Brugge @StLucasBrugge