Centre of Expertise Biobased Economy



Vergelijkbare documenten
Biomaterialen, drijfveer voor de biobased economy. Strategie voor een groene samenleving

ondernemen in de circulaire economie nieuwe verdienmodellen voor bedrijven en ondernemers

Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt

- DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT!

Bedrijven en Biodiversiteit

Wegnemen van belemmeringen in de biobased economy

4 OP EEN RIJ. Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam. met

Zijn ERP Systemen log?

Biomassa. uit natuur & landschap. een werkveld in transitie. inzicht in praktijkgericht onderzoek. 19 experimenten voor een biobased landschap

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

DGMR. Meer dan een oplossing. Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software

Permacultuur. Ontwerpen met de natuur

Op weg naar verder. Toekomstvisie van de gemeentelijke organisatie van Zeist. vertrouwen nabijheid kracht GPS

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Grip op grondstoffen: Leveringszekerheid en biodiversiteit

Pleidooi om aan de slag te gaan

Dan denk je aan Brabant!

Energie en klimaat in de Agrosectoren

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Tien perspectieven uit de natuur. Douwe Jan Joustra Caroline van Leenders Bowine Wijffels

ZEEWIERTEELT HEEFT DE TOEKOMST

de fusie van belangen over duurzaamheid en rendement in de bouwsector prof.dr.ir. anke van hal

Werken aan Werk. Samen aan de slag

Lekker in je vel. Lekker in je loopbaan Loopbaancoaching. Lekker in de markt Inzetbaar zijn en blijven

Er moet een aanleiding zijn voor een nieuw businessmodel en het moet ingebed zijn in de analyse van het bedrijf.

God heeft de wereld geschapen

Genetische testen en gezondheid

Duurzaam dichter bij de Rotterdammer. Programma Duurzaam

Transcriptie:

Wat doen conventionele plastics in de natuur. Het grootste voorbeeld wat we niet willen is de Plastic Soep!

En

Plastic in water trekt tot 250 maal meer giftige stoffen aan, is dus een soort gif sponsje. De soep bevindt zich in 5 zogenaamde Gyres, is twee keer zo groot als de VS - per gyre en is 100 tot 200 meter dik. Vissen zien plastic als voedsel, de plastic plankton komt overal terug.

Overgang van lineair naar circulair

Earth Overshoot Day is de dag van een bepaald jaar wanneer -vanaf 1 januari geteld- de mensheid wereldwijd net zoveel van de Aardse grondstoffen, voedingswaren, en dergelijke heeft opgebruikt als wat de Aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen. (Lineaire economy, 19-08-2014)

Nieuwe uitdaging Huidige economische model: welvaart en werkgelegenheid gaan vaak ten koste van duurzaamheid; Groene industrie: uitdaging om bedrijvigheid te ontwikkelen die welvaart en werkgelegenheid schept en duurzaam is; Aansluiting van economie aan ecologie.; Factor 10.

Voorbeelden Tomaat; de oude Wasserbombe 22 liter water nodig per kilo in de kas; Nu een smaakvolle tomaat met 4 liter water; Kwik; in 1972 dreigde dit 1 van de eerste grondstoffen te zijn die op zou raken. Thermometer, Latexverven en vullingen voor kiezen. Nieuwe technieken, hoeveelheid kwik nu is gelijk aan 1972.

Kansen/ Ontwikkelingen Reststromen zoals tomatenvezels, aubergines; Suikerbiet; Algenteelt; Voedselafval, bijvoorbeeld aardappelzetmeel Afvalwater zuiveringsinstallaties; Koude raffinage gras; Hennep- en vlasteelt op braakliggende terreinen.

Biomassa genoeg? Wereldwijd produceren wij 5* zoveel voedsel als materialen (tonnen); Wereldwijd 10* zoveel landbouwafval (reststromen zoals tarwestro en bietenloof) als materialen; Grote groei technologie gebruik reststof als grondstof; Toekomst: landbouw produceert voedsel en materiaal (reststof).

Groene groei Nederland officieel doel overheidsbeleid vanaf 28 maart 2013; Wereldwijd zijn wij laat, vanaf 2008 al publicaties van OESO en UNEP; Pas als overheid werkelijk zijn verantwoordelijkheid neemt, niet overleggen maar doen; Pas als de burgers in beweging komen; Pas als bedrijven er brood in zien.

Natural Plastics Ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van groene producten welke geen schade opleveren voor de natuur

Alles wat de kracht van de wereld doet, wordt gedaan in een cirkel. De hemel is rond en ik heb gehoord dat de aarde rond is als een bal en de sterren ook. Als de wind op zijn krachtigst is, wervelt hij. Vogels maken ronde nesten want hun religie is dezelfde als de onze. De zon komt op en gaat onder in een cirkel. De maan doe hetzelfde en beide zijn rond. Zelfs de seizoenen vormen een grote cirkel van kindertijd naar kindertijd. En zo is de cirkel overal waar kracht beweegt. Zwarte Eland, Oglala Sioux (1863-1950)

Biobased producten voor de buitenruimte.

Bomen kappen om bomen te planten Downgrading materiaal of upgrading

Biobased toepassingen: Tijdelijk of langdurig gebruik; Makkelijk toepasbaar; Niet altijd biologisch afbreekbaar; Maatwerk; Reststromen; Kostbare bestanddelen scheiden;

Meetbare duurzaamheidswaarde

Biobased Economy: Behoud kostbare grondstoffen Vermindering transport Lokale en regionale cirkels Maatwerk per regio Toekomst volgende generaties

CO2 Besparen/Reduceren

Berekening Bomen Besparing 1.000 bomen aangeplant met het keepersysteem bedraagt 42 TON CO2 Dit zijn 233.333 kilometers dienstverkeer van bijvoorbeeld:

Doet u ook mee? Samen een bijdrage leveren aan een betere wereld voor onze kind- en kleinkinderen Beter vandaag dan morgen starten!

Uw Investering?

Telkens blijkt dat de mens beslissingen neemt die tegen zijn eigenbelang in gaan. Keer op keer blijkt rationaliteit in keuzegedrag ver te zoeken. En dat geldt zeker op het gebied van duurzaamheid. Als homo economicus al geen mythische figuur is, staat deze opvatting in ieder geval voor een veel te beperkte visie op de mens, menselijk gedrag en de oorzaken daarvan.

Wat is de Biobased Economy? Biobased Economy gaat over de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof: van fossil based naar bio based. In een biobased economy gaat het dus over het gebruik van biomassa voor niet-voedsel toepassingen. In een bio-economy gaat het over de agro-food agenda en de biobased economy.

Wat is het Centre of Expertise Biobased Economy & Wat doen zij?

CoE BBE Missie 3 pijlers Operationeel kennisloket Evenementen: Meet & Greens, Masterclasses, Congres) Communicatie: Website, Nieuwsbrieven, Social Media (Twitter/LinkedIn/Faceboo k), Kennisbank. Facility sharing: start Application Centra (BoZ/Breda/Vlissingen/Tern euzen) Keurmerk Barometer Duurzame Evenementen Balanced Score Card CoE BBE trekker voor Shared Faciliteiten in de regio Biobased TeCh opleiding (Ch en CT + helicon: Green engineering opleiding Duurzaamheidsweek Ontw./uitvoeren minor Business Development Biobased Economy Juridisch Loket Botsende Belangen (met JHS Tilburg Avans - Fontys) Living Lab Biobased operationeel (Brazilië) Doorlopende leerlijn (PO- WO) CiV/ROC s/aoc s en PABO s betrokken MOOC Biobased Economy Introduction Talentpool (Young Professionals en afstudeerders) Nieuw lectoraat Biobased bouwmaterialen PhD projecten Beantwoording bedrijfsvragen kenniscentrum en kennisvouchers Wetenschappelijke Raad secretariaat Samenwerking met CoE DeltaTechnology gerealiseerd Uitbouwen/versterken lectoraten BBProducts en BBEnergy Subsidie-coordinator rol (eg. Horizon2020)