Jaar van de Ruimte 2015



Vergelijkbare documenten
Sterven hoort bij het leven, maar

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost

Ik sta er niet meer alleen voor!

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

Niemand kan het. alleen!

BoZ! Bewoners op Zuid

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap

Leren om van elkaar te leren

Als je niet kunt delen, kan je ook niet vermenigvuldigen Door: Marja Ruigrok

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

IDENTITEIT BELANGENBEHARTIGING DIENSTVERLENING LEDENVOORDEEL Verus voor goed onderwijs

Nederlandse code voor goed openbaar bestuur. Beginselen van deugdelijk overheidsbestuur

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel

Motiveren is maatwerk! Beloning en motivatie voor jonge vrijwilligers

Werken aan Werk. Samen aan de slag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 17 november 2014 Toekomstgericht funderend onderwijs

Innoveren van A tot Z? Begin met B zeggen

Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan?

Als u het écht wilt weten!

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

Baat bij een maatje!

Samenwerkend Toezicht Jeugd Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Toegang tot jeugdhulp vanuit de wijkteams

De social enterprise als businesspartner van de gemeente

MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP. Wat betekent Passend Onderwijs voor ons?

Hoe gaan we om met onze best presterende leerlingen?

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

1 Zo presenteer je jezelf

Transcriptie:

Jaar van de Ruimte 2015 Meedoen Het motto voor het Jaar van de Ruimte 2015 is Wie maakt Nederland. Van heinde en verre komt men onze polders, nieuwe steden, stadsvernieuwing en waterwerken bekijken. God created the world, but the Dutch created Holland. Wie hebben er vormgegeven aan het Nederland zoals dat er nu ligt? En hoe geven we nu vorm aan stad en landschap? Wie is aan zet en wat is het ons waard? Deze vragen staan centraal tijdens het Jaar van de Ruimte. Een jaar waarin we terugkijken om vooruit te kijken. Reflecteren en verkennen: wat er aan voorafging Het Jaar van de Ruimte begint al 25 jaar geleden. Toen kwamen de Vierde Nota voor de Ruimtelijke Ordening (VINO) en de Vinex (Vierde Nota Extra) uit. In die nota s werden de contouren geschetst van wijken, wegen en natuurgebieden die nu grotendeels zijn gerealiseerd. Daar lopen, rijden en fietsen we nu dagelijks doorheen. Wanneer we reflecteren op de vormgeving van onze leefomgeving gedurende de afgelopen 25 jaar, dan zien we vier lange ontwikkelingslijnen die Vinex (1990) met 2015 en met de opgaven die nu zijn gedefinieerd voor de toekomst (2040) verbinden. Die ontwikkelingslijnen laten zich rond vier thema s formuleren: stedelijke oriëntatie, koers op kwaliteit, internationalisering en concurrentiekracht en nieuwe arrangementen.

We blijven sleutelen aan onze leefomgeving want we moeten verder. Maar zoals het de afgelopen 25 jaar is gegaan, werkt het niet meer. Nederland staat voor nieuwe vraagstukken die gevolgen hebben voor onze ruimtelijke ordening: denk aan klimaatverandering, demografische krimp, energietransitie en de online samenleving die nog altijd voortschrijdt. We zijn trots op ons land en onze planningstraditie, maar hoe formuleren we de antwoorden op de vragen van de toekomst? De opgaven voor de komende jaren staan centraal in het verkennen. Bij de Vierde Nota waren Nederland Distributieland, Nederland Waterland en Nederland Stedenland de drie dragende verhalen. Voor de komende 25 jaar proberen we net zulke inspirerende dragende perspectieven te schetsen. Voorlopig gaan we uit van vijf perspectieven: Nederland Productieland, Nederland Netwerkland, Smart Nederland, Nederland Kringloopland en Groen en blauw Nederland. Maar het Jaar van de Ruimte kan ook volstrekt andere verhalen opleveren. Doe je mee? Met het Jaar van de Ruimte proberen we zo veel mogelijk mensen en organisaties bij elkaar te brengen die hechten aan de kwaliteit van hun leef- of werkomgeving. Grofweg zijn er drie verschillende manieren om aan te haken bij het debat, hoewel er voor een goed plan altijd ruimte is of moet zijn. Drie manieren om aan te haken 1. Adhesiebetuiging Daarmee spreekt een organisatie zich uit dat ze de missie van het Jaar van de Ruimte ondersteunt. Op de website vermelden we de organisaties die op deze manier hun steun hebben toegezegd. Zij kunnen actief meedenken over de invulling van het Jaar van de Ruimte 2015. 2. Een financiële bijdrage aan het Fonds2015 Dit is sponsoring van het Jaar van de Ruimte. Er zijn twee sponsorpakketten. Het Fonds2015 maakt als cofinancier activiteiten onder de vlag van het Jaar van de Ruimte mogelijk. 3. Het aanhaken van concrete activiteiten aan het Jaar van de Ruimte Als organisatie van het Jaar van de Ruimte organiseren we twee grote bijeenkomsten, een in januari 2015 en een afsluitende in december 2015. Daartussen spannen we een spreekwoordelijke waslijn waar we zo veel mogelijk concrete activiteiten aan willen ophangen. Met de Dag van de Architectuur als hoogtepunt gericht op het brede publiek. Over ideeën voor concrete activiteiten denken we graag mee!

Breed scala ruimtelijke activiteiten Het Jaar van de Ruimte biedt kans voor een breed scala aan ruimtelijke activiteiten. Degenen die aanhaken met eigen activiteiten bieden wij publiciteit, logogebruik en mogelijk een bijdrage uit het Fonds2015. In principe komt alles in aanmerking dat: expliciet een van onze doelgroepen bedient (het brede publiek, politici of professionals binnen het ruimtelijk domein of in aanpalende domeinen), expliciet is gericht op reflectie en/of verkenning: 1. In het geval van reflectie zien we graag aandacht voor één of meer concrete Vinex projecten, de mensen erachter en een expliciete verbinding met een of meer van de vier ontwikkelingslijnen (stedelijke oriëntatie, koers op kwaliteit, internationalisering en concurrentiekracht en nieuwe arrangementen). 2. In het geval van verkenning zien we graag aandacht voor één of meer nieuwe praktijken met de mensen daar achter. En een expliciete verbinding met één of meer van de toekomstbeelden (Nederland Productieland, Nederland Netwerkland, Smart Nederland, Nederland Kringloopland en Groen en Blauw Nederland). Van iedere activiteit aan de waslijn verwachten wij een heldere, compacte terugkoppeling met de belangrijkste conclusies en aanbevelingen. Dit ten behoeve van de eindmanifestatie op 15-12-15. Per activiteit horen we graag: 1. Denkend aan Nederland in 2040: wat wordt als dé opgave voor de ruimtelijke ontwikkeling van ons deel van Europa in de wereld gezien? 2. Vraagt dat om een vorm van planning? Zo ja hoe en van wie? Wie maakt Nederland?! Aan de slag! We organiseren het maatschappelijke, politieke en professionele debat over de ruimtelijke toekomst van Nederland. We willen zoveel mogelijk personen en organisaties enthousiast maken om zich daarbij aan te sluiten om de eigen media en evenementen in 2015 in het teken van Wie Maakt Nederland in te zetten. Zodat zoveel mogelijk geïnteresseerden worden bereikt en het debat op alle niveaus tot zijn recht komt. Dat gebeurt met een feestelijke aftrap op 15-01-2015 en een grootse apotheose op 15-12-2015. Inmiddels hangen er al verschillende evenementen aan de waslijn tussen deze twee staanders van het jaar. Zo loopt er een seminar reeks door verschillende universiteiten onder meer in Pakhuis de Zwijger Amsterdam, doet het Planbureau van de Leefomgeving mee door zijn tweejaarlijkse ruimteconferentie te koppelen aan het Jaar van de Ruimte en ontvangt Nederland in 2015 de internationale planningsgemeenschap tijdens het jaarlijkse ISOCARP-congres. Professionals worden uitgedaagd mee te denken, maar ook het brede publiek wordt niet vergeten. Immers de ruimte is in eerste instantie van de burgers.