Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Kadijk 24 te Terwolde, gemeente Voorst (Gld)

Vergelijkbare documenten
-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Glanerbruggeweg 75 te Enschede (O) ARC-Rapporten

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor het plangebied De Slaag te Maurik, gemeente Buren (Gld)

-Rapporten. Een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor kavel L389 aan de Dorpstraat te Asenray, gemeente Roermond (L)

-Rapporten. Een verkennend inventariserend veldonderzoek voor een herontwikkelingslocatie tussen de Van Randerodestraat en Het Schild in Boxtel (NB)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/148. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie H.

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Broekermeerdijk 30 te Watergang, gemeente Waterland (NH) ARC-Rapporten

-Rapporten. Een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor een terrein aan de Derksweg te Klazienaveen, gemeente Emmen (D)

-Rapporten. Een waarderend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Wienboomweg 1 te Haelen, gemeente Leudal (L)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/741

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/253. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie A.J.

Een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor de Kraanlannen en Alddjip te Nij Beets, gemeentes Smallingerland en Opsterland (F)

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij de Oude Meerdijk te Emmen (Dr)

Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen langs het Drentse Diep bij Foxhol, gemeente Hoogezand-Sappemeer (Gr)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/040

ARCHEOsupport bv. Advies en onderzoek. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de Middelweg 14C in Asperen, gemeente Lingewaal (Gld)

Archeologisch onderzoek

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/418. Tekst W.J.F. Thijs Afbeeldingen W.J.F. Thijs & N. van Malssen Redactie N.

Een archeologisch bureau-onderzoek en een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Ringelpoel 1 te Woudenberg (U)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/028. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie H.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2010/090

Een archeologisch veldonderzoek door middel van megaboringen in het Natuurvriendenterrein aan de Roeghoornweg te Norg, gemeente Noordenveld (Dr.

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Groenestraat 8 te Lienden, gemeente Buren (Gld)

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen op Eiland 31 te Stevensweert, gemeente Maasgouw (L)

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Boddenbroek te Oirlo, gemeente Venray (L)

-Rapporten. Een verkennend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Rode Brugstraat 3, 5 en 7 te Oisterwijk (NB)

ARCHEOsupport bv. Advies en onderzoek. Een archeologisch bureau-onderzoek aan het Kerkepad in Volendam, gemeente Edam-Volendam (NH)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/472. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie H.

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Spanbroekerweg te Spanbroek, gemeente Opmeer (NH) ARC-Rapporten

Een archeologisch karterend veldonderzoek door middel van boringen op het Europapark te Groningen (GR) -Rapporten

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2008/227. Tekst W.J.F. Thijs, A.J. Wullink Afbeeldingen W.J.F. Thijs Redactie N.

4 Archeologisch onderzoek

Locatiegegevens. Kaartblad RD-coördinaten N: / O: / Z: / W: / Oppervlakte Ca.

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Nijkerkerweg te Barneveld (Gld)

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Nieuwe Steeg te Buren (Gld)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2010/664. Tekst W.J.F. Thijs Afbeeldingen W.J.F. Thijs Redactie N. van Malssen

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de locatie Stadhouderslaan te Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug (U.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2010/184. Tekst K.A. Hebinck Afbeeldingen K.A. Hebinck Redactie N. van Malssen. definitieve versie

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/004. Tekst K.A. Hebinck Afbeeldingen K.A. Hebinck Redactie K. Otten

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/299

-Rapporten. Een verkennend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Stationsweg te Barneveld (Gld)

30 sept OU

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Kanaaldijk 63 te Watergang, gemeente Waterland (NH) ARC-Rapporten M.

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor het sportpark Overmeer-zuid te Overmeer, gemeente Wijdemeren (NH) ARC-Rapporten

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/091

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/580. Tekst K.A. Hebinck Afbeeldingen K.A. Hebinck Redactie N. van Malssen

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek aan de Leuvense Kweldijk te Vuren, gemeente Lingewaal (Gld)

-Rapporten. Een verkennend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Papendijk te Nuland, gemeente Maasdonk (NB)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/372. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie K. Otten

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Drielseweg 23 te Hedel, gemeente Maasdriel (Gld)

Een archeologisch bureau-onderzoek en karterend veldonderzoek door middel van boringen aan de Eltenseweg te Beek, gemeente Montferland (Gld)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/447. Tekst M.Verboom-Jansen Afbeeldingen M.Verboom-Jansen Redactie A.J.

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Tolstraat 34 te Meerkerk, gemeente Zederik (ZH) ARC-Rapporten M.

Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen op het plangebied Boskerpark in de Boskerpolder, gemeente Zijpe (N.-H.

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Drielseweg 21 te Hedel, gemeente Maasdriel (Gld)

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Voort 4 te Neede, gemeente Berkelland (Gld)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/462. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie H.

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de locatie Zuiderwouderdorpsstraat 11A te Zuiderwoude, gemeente Waterland (NH)

ARCHEOsupport bv. Advies en onderzoek. Een archeologisch bureau-onderzoek en karterend booronderzoek aan de Schreuderstraat in Schoonhoven (ZH)

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg. Koen Hebinck

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen in het project Holwerd-Zuid te Coevorden (D)

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Weteringstraat 16 en 17 te Loon op Zand (NB)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/57. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie M.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/065. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie H.

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek in het centrum van Emmer-Compascuum, gemeente Emmen (D)

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/261. Beheer en plaats van documentatie Archaeological Research & Consultancy

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/320. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie K. Otten

-Rapporten. Een archeologische inventariserend veldonderzoek van het Bentinckspark te Hoogeveen (Dr.) ARC-Rapporten H.

Archeologisch booronderzoek Burgemeester De la Saussaye Briëtweg, De Wijk, gemeente De Wolden

Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022

Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel)

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist. K oen Hebinck

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/267

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Jufferstraat 8A te Malden, gemeente Heumen (Gld)

Quick scan archeologie De Horst Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/431. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie K. Otten

RAPPORT A I Archeologisch onderzoek aan de Graafweg 2c te Lopik, gemeente Lopik

-Rapporten. Een archeologische begeleiding (protocol beperkte verstoring) op de locatie Grotestraat te Cuijk (NB) ARC-Rapporten

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij de Buinerweg te Exloo, gemeente Borger-Odoorn (D)

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2008/159

ARCHEOsupport bv. Advies en onderzoek. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de hockeyvelden aan de Bataafsekade 16 in Gorinchem (ZH)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/044. Tekst W.J.F. Thijs Afbeeldingen W.J.F. Thijs Redactie N. van Malssen

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2010/120. Tekst M. Verboom-Jansen & A.J. Wullink Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie K.

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van boringen aan de Beethovenstraat te Heemskerk (NH)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2010/412. Tekst K.A. Hebinck Afbeeldingen K.A. Hebinck Redactie K. Otten

Archeologisch bureau-en booronderzoek Zuiderzeestraatweg te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek

Een archeologisch bureau-onderzoek en verkennend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Bentheimerstraat 89 te Oldenzaal (O)

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Zwaanstraat te Dreumel, gemeente West Maas en Waal (Gld) ARC-Rapporten

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

-Rapporten. Een karterend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Kapelweg te Vragender, gemeente Oost Gelre (Gld)

-Rapporten. Een bureau-onderzoek voor de faunapassage en een fietspad langs de N212 te Wilnis, gemeente De Ronde Venen (U) ARC-Rapporten

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek

Een archeologisch bureau-onderzoek voor en een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen op landgoed De Bloemfonteijn te Varik (Gld)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/129. Tekst M. Verboom-Jansen & A.J. Wullink Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie A.J.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/084

Transcriptie:

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Kadijk 24 te Terwolde, gemeente Voorst (Gld) -Rapporten M. Verboom-Jansen ARC-Rapporten 2012-21 Geldermalsen 2012 ISSN 1574-6887

Colofon Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Kadijk 24 te Terwolde, gemeente Voorst (Gld) ARC-Rapporten 2012-21 ARC-Projectcode 2011/486 Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie H. Buitenhuis Versie 2.1 (definitief), 17 april 2012 Autorisatie A.J. Wullink Uitgegeven door Postbus 41018 9701 CA Groningen Beheer en plaats van documentatie: Archaeological Research & Consultancy () ISSN 1574-6887 Geldermalsen, 2012 Een recente lijst van de ARC-Rapporten is te vinden op www.arcbv.nl

Inhoud 1 Inleiding 4 1.1 Aanleiding tot het onderzoek.................... 4 1.2 Ligging en beschrijving van het onderzoeksgebied......... 4 1.3 Overzicht van de geplande werkzaamheden............ 4 1.4 Doel van het onderzoek....................... 4 1.5 Werkwijze.............................. 5 2 Resultaten bureau-onderzoek 7 2.1 Bekende aardwetenschappelijke waarden............. 7 2.2 Bekende archeologische waarden.................. 7 2.3 Historische situatie en bouwhistorische waarden.......... 8 2.4 Gespecificeerd archeologisch verwachtingsmodel......... 9 3 Resultaten inventariserend veldonderzoek 10 3.1 Booronderzoek........................... 10 4 Conclusie en aanbeveling 11 5 Samenvatting 12 Bijlagen 22 1

Projectgegevens Projectnaam Terwolde, Kadijk 24 Projectcode 2011/486 CIS-code 50.409 Projectleider Contact Opdrachtgever Contact Bevoegde overheid Contact Toetsing Contact M. Verboom-Jansen, MSc 0345-620107, m.verboom@arcbv.nl Stichting CGN, dhr. E. de Lange 06 55160328, evert de lange@hotmail.com Gemeente Voorst, drs. M. Schneiders 0571 279334, m.schneiders@voorst.nl Regio-archeoloog Stedendriehoek, mw. N. Vossen 055-5802855, regioarcheoloog@apeldoorn.nl Locatiegegevens Toponiem Kadijk 24 Plaats Terwolde Gemeente Voorst Provincie Gelderland Kaartblad 27G Centrum-coördinaten 200.915/475.267 Oppervlakte Ca. 1 ha. Beschrijving onderzoekslocatie Aardwetenschappelijke waarden Archeologische waarden Historische waarden Verwachting op basis bureau-onderzoek Resultaten Formatie van Boxtel en Echteld, dekzandrug met of zonder oud bouwlanddek (3K14) en rivieroverstromingsvlakte (2M25), kalkloze poldervaaggronden gevormd in zavel en lichte klei, profielverloop 2 (Rn62Cp-III*/Rn62Cp-VI). Monnikenpol; waarschijnlijk oud kloostergoed van laatmiddeleeuwse oorsprong. In 1832 en 1900 was een huis met een erf op de onderzoekslocatie aanwezig, de rest van de locatie was in gebruik als weiland. De meeste van de huidig aanwezige gebouwen zijn na 1953 gerealiseerd. De onderzoekslocatie heeft een hoge (ter plaatse dekzandrug) tot lage (ter plaatse van rivieroverstromingsvlakte) trefkans op archeologische resten uit de periode Paleolithicum Nieuwe Tijd, met een specifieke hoge verwachting voor de periode Late Middeleeuwen Nieuwe Tijd (Monnikenpol). Cultuurlaag aanwezig, dubbelbestemming archeologie. 2

474 475 Terwolde 476 199 200 201 202 477 Afbeelding 1. Topografische kaart van de onderzoekslocatie (blauw omcirkeld) en omgeving, voorzien van RD-coördinaten. Bron: Topografische Dienst Nederland.

1 Inleiding 1.1 Aanleiding tot het onderzoek In opdracht van Stichting CGN heeft Archaeological Research & Consultancy () een archeologisch bureau-onderzoek en een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen uitgevoerd voor de Kadijk 24 te Terwolde, gemeente Voorst. Aanleiding tot dit onderzoek vormt een bestemmingsplanwijziging. Conform de Wet op de archeologische monumentenzorg 1 dient het plangebied eerst te worden onderzocht op de aanwezigheid van archeologische waarden. Het veldwerk is uitgevoerd op 16 februari 2012 door M. Verboom-Jansen MSc. Voorafgaand hieraan is een bureau-onderzoek uitgevoerd door M. Verboom-Jansen MSc. Het archeologisch onderzoek is uitgevoerd conform de eisen die gesteld worden in de Kwaliteitsnorm voor de Nederlandse Archeologie (KNA versie 3.2). 2 1.2 Ligging en beschrijving van het onderzoeksgebied Het plangebied ligt in het buitengebied van Terwolde, aan de Kadijk 24 (afb. 1). Het plangebied bestaat uit een verhard erf, waarop enkele gebouwen aanwezig zijn (afb. 2). De rest van de locatie is in gebruik als tuin, weiland en akker. Het oppervlak van het plangebied is ongeveer 1 ha. De maaiveldhoogte varieert van ca. 2,7 tot 4,2 m +NAP, waarbij de bebouwing op het hoogste punt staat en de maaiveldhoogte naar het oosten en westen toe afneemt (afb. 3). 1.3 Overzicht van de geplande werkzaamheden Alle schuren op de onderzoekslocatie zullen worden gesloopt, inclusief een paar mestkelders. De boerderij op de locatie blijft intact. Daarna zal een nieuwe woning worden gerealiseerd, wordt de hooiberg opnieuw opgebouwd, en worden er twee schuren gebouwd (afb. 4). De nieuwbouw wordt niet onderkelderd. Verder worden er fruitbomen verplant, een parkeerplaats aangelegd, en een poel gegraven. Het is onbekend hoe diep de bodem verstoord wordt voor de verschillende werkzaamheden. Daarom wordt voor de nieuwbouw vooralsnog uitgegaan van een reguliere funderingsdiepte waarvoor de bodem tot ca. 1 m mv ontgraven wordt. 1.4 Doel van het onderzoek Bureau-onderzoek Doel van het bureau-onderzoek is het verkrijgen van inzicht in bekende en te ver- 1 In werking getreden op 1 september 2007. 2 De inhoud van de KNA kan worden geraadpleegd op www.sikb.nl. 4

wachten archeologische waarden in en om het plangebied. Op basis van de verkregen informatie wordt een archeologisch verwachtingsmodel voor de onderzoekslocatie opgesteld. Hierin wordt beschreven of er archeologische resten aanwezig (kunnen) zijn in het plangebied, wat de potentiële aard en omvang hiervan is en of de voorgenomen werkzaamheden in het plangebied een bedreiging vormen voor het bodemarchief. Indien dit het geval is, wordt geadviseerd op welke wijze hiermee in het vervolgtraject van de plannen rekening dient te worden gehouden. Inventariserend veldonderzoek Het inventariserend veldonderzoek (IVO) dient ertoe het in het bureau-onderzoek voorgestelde verwachtingsmodel te verifiëren en met veldwaarnemingen te completeren. Het IVO bestaat uit drie stappen: verkennend, karterend en waarderend onderzoek. Het verkennend onderzoek richt zich op de bodemopbouw en mogelijke bodemverstoringen die de archeologische trefkans kunnen beïnvloeden. Het karterend onderzoek stelt vast of er al dan niet archeologische waarden aanwezig zijn. Het waarderend onderzoek bepaalt de waarde van de archeologische resten. 1.5 Werkwijze Bureau-onderzoek Voor het bureau-onderzoek wordt bronnenmateriaal uit diverse disciplines geraadpleegd en geïntegreerd tot een archeologisch verwachtingsmodel. Op basis van geologische, geomorfologische en bodemkundige informatie wordt een beeld geschetst van de landschappelijke ontwikkeling van de omgeving van de onderzoekslocatie. Deze landschappelijke ontwikkeling geeft inzicht in de potentiële bewoonbaarheid van de locatie. Voor de beschrijving van de archeologische waarden wordt gebruikgemaakt van Archis2 (de online archeologische database van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)), de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) en de Archeologische Monumenten Kaart (AMK), en, indien van toepassing, van informatie over eerder gedaan onderzoek en archeologische waarnemingen. Naast deze informatie wordt, als deze voorhanden zijn, ook gebruikgemaakt van provinciale en gemeentelijke beleids- en verwachtingskaarten. Voor onderhavig onderzoek is gebruikgemaakt van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Voorst en de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Gelderland. 3 De historische ontwikkeling wordt beschreven aan de hand van historisch-topografisch kaartmateriaal en historische bronnen. Hierbij wordt ook ingegaan op eventuele (sub)recente verstoringen die de archeologische verwachting beïnvloeden. Hiervoor is ook het bouwarchief van de gemeente Voorst geraadpleegd. Inventariserend veldonderzoek Het IVO is uitgevoerd als een verkennend booronderzoek. De boringen zijn zoveel mogelijk in een grid van grid 50 40 m geplaatst. In totaal zijn acht boringen geplaatst tot een minimale diepte van 120 cm mv en een maximale diepte van 220 3 http://www.gelderland.nl/ecache/def/18/997.html 5

cm mv. De positie van de boringen is ingemeten met behulp van GPS. De maaiveldhoogte is bepaald aan de hand van het Actueel Hoogte Bestand Nederland. 4 Voor het boren is gebruikgemaakt van een edelmanboor met een diameter van 7 cm. De bodemopbouw is beschreven volgens de Archeologische Standaard Boorbeschrijvingsmethode (ASB). Het opgeboorde materiaal is in het veld doorzocht op de aanwezigheid van archeologische indicatoren zoals fosfaatvlekken, aardewerkfragmenten, houtskool, vuursteen, natuursteen, verbrand leem en bot. 4 www.ahn.nl. 6

2 Resultaten bureau-onderzoek 2.1 Bekende aardwetenschappelijke waarden De onderzoekslocatie ligt in het Midden-Nederlands zandgebied, tussen de stuwwal van de oostelijke Veluwe en het IJsseldal. Volgens de geomorfologische kaart (afb. 5) ligt het westen van het plangebied op een dekzandrug met of zonder oud bouwlanddek (3K14) en het oosten van het plangebied in een rivieroverstromingsvlakte (2M25). Op de hoogtekaart van Nederland is ook te zien dat het maaiveld in het westen van het plangebied hoger ligt dan in het oosten (zie afb. 3). De dekzandrug is tussen 11.000 en 10.000 jaar BP 5 gevormd. Het dekzand wordt gerekent tot de Formatie van Boxtel, het Laagpakket van Wierden. Rivierafzettingen van de IJssel zijn vanaf 1700 jaar BP afgezet. De rivierafzettingen worden gerekend tot de Formatie van Echteld. Volgens de bodemkaart zijn in het plangebied kalkloze poldervaaggronden gevormd in zavel en lichte klei (Rn62Cp-III/Rn62Cp-VI) aanwezig. Poldervaaggronden zijn rivierkleigronden met een overwegend grijze kleur, waarbij de roestvlekken binnen 50 cm mv beginnen. De bovengrond bestaat hier meestal uit een 40 tot 60 cm dikke, kalkloze kleilaag, die ontstaan is door vermenging van rivierklei met dekzand (STIBOKA 1966). Een grondwaterstand van III betekent dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand ondieper dan 40 cm mv ligt en de diepste grondwaterstand tussen 80 en 120 cm mv ligt. Een grondwatertrap van VI betekent dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand tussen 40 en 80 cm mv ligt en de gemiddeld laagste grondwaterstand dieper dan 120 cm mv ligt. Samenvattend kan worden gesteld dat op de onderzoekslocatie een kleidek op dekzand wordt verwacht. 2.2 Bekende archeologische waarden In westen van het plangebied is een archeologisch waardevol gebied aanwezig (afb. 6), met de naam Monnikenpol. Aangezien er in Archis2 geen vondstmelding aanwezig is, gaat het wellicht om een historisch erf. Daarnaast heeft het plangebied door de ligging op een dekzandrug volgens de gemeentelijke beleidsadvieskaart een hoge archeologische verwachting. De rivierkleiafzettingen hebben op dezelfde kaart een lage archeologische verwachting. Binnen een straal van 500 m zijn in Archis2 geen monumenten, geen waarnemingen en geen andere onderzoeken bekend. 5 BP: before present, 14 C jaren voor heden waarbij 1950 als referentiejaar wordt genomen. 7

2.3 Historische situatie en bouwhistorische waarden Het plangebied ligt in het buitengebied van Terwolde, in een waardevol broekgebied genaamd Nijbroek. 6 De ontginning is begonnen in de Middeleeuwen, en veel van de oorspronkelijke verkaveling is bewaard gebleven. Volgens de archeologische waardenkaart van de gemeente Voorst is Monnikenpol een archeologisch waardevol gebied. De toponiem pol betekent zandheuveltje of kleine hoogte. De naam Monnikenpol verwijst waarschijnlijk naar een door monniken ontgonnen zandkopje in een rivieroverstromingsvlakte. Mogelijk maakte de onderzoekslocatie deel uit van de bezittingen van het klooster in Sibculo, dat in 1438 bezittingen had in de Tuitermark, ten zuiden van Terwolde. Waarschijnlijk heeft de naam Monnikenpol dus te maken met de klooster-gerelateerde oorsprong. Dit wordt echter niet door een waarneming in Archis2 ondersteunt. In 1832 en 1900 was een huis met een erf op de onderzoekslocatie aanwezig, de rest van de locatie was in gebruik als weiland. Bij de bewoning uit 1832 staat de naam de Pol vermeld. In 1900 staan er minder gebouwen op de onderzoekslocatie dan in 1832. De meeste van de huidig aanwezige gebouwen zijn na 1953 gerealiseerd. 7 De volgende informatie omtrent de huidige bebouwing komt uit het bouwarchief van de gemeente Voorst. 8 In 1950 is op de onderzoekslocatie een houten schuurtje op een stenen voet gerealiseerd. Hiervan zijn geen tekeningen of nadere informatie aanwezig in het bouwarchief. In 1954 is een kippenhok van 4 4 m in het oosten van de onderzoekslocatie gerealiseerd. Deze is gefundeerd op een stenen voet, tot ongeveer 30 cm mv. In 1955 is een extra kippenhok van 5 9 m op de onderzoekslocatie gerealiseerd, dat in 1959 vergroot is. Dit kippenhok is ook gefundeerd op een stenen voet, de funderingsdiepte is niet bekend. In 1961 is nog een kippenhok gerealiseerd, waarvan in het bouwarchief geen nadere informatie omtrent de fundering bekend is. In 1955 is het woongedeelte van de boerderij vergroot. De fundering is maximaal 55 cm breed en tot 30 cm peil aanwezig. In 1967 is een schuur van 8 16 m op de onderzoekslocatie gerealiseerd. Deze schuur staat op twaalf betonpoeren van 50 50 cm, die tot 80 cm mv langs de rand van het gebouw aanwezig zijn. In 1975 is de woonkamer van de boerderij vergroot met 2,3 4,3 m. De uitbouw is op dezelfde wijze gefundeerd als de rest van de boerderij. In 1989 is de boerderij verbouwd. Voor de fundering zijn betonstroken gebruikt. De voet hiervan is maximaal 40 cm breed en tot ca. 80 cm mv aanwezig. Oostelijk van de boerderij is een kelder aanwezig. Het is onbekend hoe diep de kelder is. De bodem is door de beschreven bebouwing dus in ieder geval tot 30 à 80 cm mv gedeeltelijk verstoord, waarbij de boerderij en kippenhokken de bodem het minst verstoord hebben en de schuur het meest. Het is onbekend of hiermee het potentiële archeologische niveau is aangetast. Volgens de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Gelderland zijn geen beschermde gebouwen binnen het plangebied aanwezig. Volgens KennisInfra- 6 http://www.gelderland.nl/ecache/def/18/997.html 7 www.watwaswaar.nl. 8 Dossiernummer 1778.511, Terwolde, Kadijk 24. 8

structuur Cultuurhistorie 9 zijn er geen rijksmonumenten en geen MIP-objecten 10 binnen het plangebied aanwezig. Er zijn dus geen bovengrondse bouwhistorische waarden op de onderzoekslocatie aanwezig. 2.4 Gespecificeerd archeologisch verwachtingsmodel Op basis van de bij het bureau-onderzoek verkregen informatie kan een archeologisch verwachtingsmodel voor het plangebied worden opgesteld. De onderzoekslocatie ligt op een dekzandrug en in een rivieroverstromingsvlakte. Gezien de verwachte poldervaaggronden in het plangebied, is de dekzandrug later door rivierafzettingen afgedekt. De dekzandrug is vanaf het Laat-Paleolithicum bewoonbaar geweest, totdat deze werd afgedekt door rivierafzettingen. Het is onbekend wanneer dit is gebeurd. De dekzandrug heeft een hoge archeologische verwachting en de rivieroverstromingsvlakte heeft een lage archeologische verwachting. Het westen van het plangebied ligt in een archeologisch waardevol gebied; Monnikenpol. Waarschijnlijk heeft deze naam betrekking op een oud kloostergoed van laatmiddeleeuwse oorsprong. De onderzoekslocatie heeft, afhankelijk van het type afzettingen en het verwachte kloostergoed, dan ook een hoge tot lage trefkans op archeologische resten uit de periode Laat-Paleolithicum Nieuwe Tijd, met een specifieke hoge verwachting voor de periode Late Middeleeuwen Nieuwe Tijd (Monnikenpol). In de omgeving van de onderzoekslocatie zijn in Archis2 geen waarnemingen en geen monumenten bekend. De eventueel aanwezige archeologische resten worden verwacht in de top van het dekzand. Resten uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe Tijd kunnen al onder de bouwvoor aanwezig zijn. Op de hogere delen van de onderzoekslocatie zijn waarschijnlijk alleen anorganische resten zoals (vuur)steen, metaal en aardewerk bewaard zijn gebleven. In de nattere delen van de onderzoekslocatie kunnen ook organische resten, zoals hout en bot, bewaard zijn gebleven. Of nog intacte archeologische resten en/of sporen aanwezig zijn, hangt af van de intactheid van het bodemprofiel op de onderzoekslocatie. Mogelijk is het potentiële archeologische niveau al deels verstoord door de vroegere en huidige bebouwing op de onderzoekslocatie. 9 www.kich.nl 10 Een MIP-object is waardevol cultuurhistorisch object uit de periode 18501940, dat verzameld is tijdens het Monumenten Inventarisatie Project (MIP). 9

3 Resultaten inventariserend veldonderzoek 3.1 Booronderzoek Tijdens het verkennende booronderzoek zijn op de onderzoekslocatie acht boringen geplaatst tot een minimale diepte van 120 cm mv en een maximale diepte van 220 cm mv. De locaties van de boringen zijn weergegeven in afbeelding 7. De resultaten van het onderzoek zijn weergegeven in bijlage 1. Op de onderzoekslocatie is zwak tot uiterst siltig zand, zwak tot sterk zandige leem, zandige klei, sterk tot uiterst siltige klei en kleiig veen aangetroffen. Over het algemeen zijn de afzettingen aan het maaiveld grijsbruin van kleur en bestaan ze uit uiterst siltig zand of sterk siltige klei. Dit is de bouwvoor. In boring 1 en 2 is deze zandiger van aard en zwak humeus. In de bouwvoor is ook baksteen en steenkool waargenomen (bijv. boring 6 t/m 8) en een fragment roodgeglazuurd aardewerk (boring 1). De kleiige afzettingen of sterk siltige zanden zijn ook onder de bouwvoor aanwezig. Deze zijn tot 90 à 140 cm mv vergraven. Alleen boring 5 heeft een onverstoord profiel. In bijna alle boringen is vanaf 60 à 90 cm mv een donkergrijze/donker bruingrijze/zwarte laag aangetroffen (boring 1 t/m 4, 6 en 8). De laag ziet er rommelig uit en bevat plaatselijk baksteen, houtskool en steenkool (bijv. boring 2, 4, 6 en 8). Dit is waarschijnlijk een oude cultuurlaag (afb. 9). De steenkool is alleen in boring 8 in de donkere laag aangetroffen. Mogelijk is dit door latere vergraving daar terecht gekomen; het is daar ook in de bovenliggende afzettingen aanwezig. De ondergrens van deze donkere laag varieert van 80 tot 140 cm mv. Hieronder is over het algemeen zwak tot sterk siltig zand aangetroffen, dat geel tot witgrijs/ grijs van kleur is. Dit is de C-horizont. In de zone waarin grondwaterfluctuaties voorkomen is sprake van roestvlekken (Cg-horizont). Plaatselijk is hierin ook grind waargenomen (boring 1 en 5). In het laagste deel van de onderzoekslocatie (boring 4; zie afb. 8) is onder de donkere laag een afwisseling van klei, veen, leem en zand gevonden. Op basis van bovenstaande beschrijving kan worden geconcludeerd dat van oorsprong waarschijnlijk poldervaaggronden op de onderzoekslocatie aanwezig waren. Door de vergravingen is dit bodemtype alleen in boring 5 nog aangetroffen. Vanaf het maaiveld tot ca. 90 à 120 cm mv zijn allereerst afzettingen van de IJssel aangetroffen. In boring 1 en 2 is hierbovenop nog een opgebracht/vergraven pakket aanwezig. Onder de overstromingsafzettingen is in boring 1 t/m 3 en 7 dekzand aangetroffen. Het dekzand ligt het hoogst rond boring 2 en 7. In het westen en noordwesten van de onderzoekslocatie (boring 1, 5, 6) zijn onder de afzettingen van de IJssel smeltwaterafzettingen aangetroffen. In boring 4 is onder de overstromingsafzettingen een restgeul aangetroffen. Dit is een restgeul uit het Laat-Glaciaal. De cultuurlaag is gevormd in de afzettingen van de IJssel boven het dekzand. 10

4 Conclusie en aanbeveling Tijdens het verkennende booronderzoek is vanaf 60 à 90 cm mv een cultuurlaag aangetroffen. Deze is gevormd in een rivieroverstromingsvlakte. Onder de afzettingen van de IJssel zijn een dekzandrug, smeltwaterafzettingen en een restgeul uit het Laat-Glaciaal aangetroffen. Door de aanwezigheid van een cultuurlaag heeft bijna de gehele onderzoekslocatie een hoge archeologische trefkans (afb. 9). De reeds aanwezige bebouwing heeft, gezien de informatie uit het bouwarchief, de cultuurlaag nog niet geheel verstoord. De geplande werkzaamheden bestaan uit de sloop van alle aanwezige bebouwing, uitgezonderd de boerderij. Daarna zal een nieuwe woning worden gerealiseerd, wordt de hooiberg opnieuw opgebouwd, en worden er twee schuren gebouwd. De nieuwbouw wordt niet onderkelderd. Verder worden er fruitbomen verplant, een parkeerplaats aangelegd en een poel gegraven. Het is onbekend hoe diep de bodem verstoord wordt voor de verschillende werkzaamheden. In het kader van de bestemmingsplanwijziging wordt geadviseerd om de onderzoekslocatie een dubbelbestemming archeologische waarde toe te kennen. Als er in de toekomst bodemverstorende werkzaamheden plaatsvinden, dan dient eerst een vervolgonderzoek te worden uitgevoerd. De strategie voor het vervolgonderzoek dient in overleg met de gemeente Voorst te worden bepaald. Het is aan de bevoegde overheid, de gemeente Voorst, om te bepalen welke maatregelen noodzakelijk zijn om het archeologische erfgoed te beschermen. De meldingsplicht conform art. 53 van de Monumentenwet uit 1988 blijft echter hoe dan ook van kracht. Mochten bij graafwerkzaamheden op de onderzoekslocatie archeologische resten en/of sporen worden aangetroffen, dan dient dit direct te worden gemeld aan de bevoegde overheid. 11

5 Samenvatting In opdracht van Stichting CGN heeft een bureau-onderzoek en verkennend booronderzoek uitgevoerd aan de Kadijk 24 te Terwolde. Aanleiding voor het onderzoek vormt een bestemmingsplanwijziging. Het gecombineerde onderzoek heeft tot doel om de archeologische verwachting in kaart te brengen, deze te verfijnen door middel van veldwaarnemingen, en zo tot een advies te komen met betrekking tot eventuele vervolgstappen in de AMZ-cyclus. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de onderzoekslocatie een hoge archeologische trefkans heeft op archeologische resten en/of sporen uit alle periodes. Deze verwachting is gebaseerd op potentiële bewoonbaarheid van het landschap, de aangetroffen bodemopbouw, en archeologische waarnemingen in de omgeving. Geadviseerd wordt om de onderzoekslocatie een dubbelbestemming archeologische waarde te geven. 12

Literatuur Berendsen, H.J.A., 2004. De vorming van het land. Assen (Fysische geografie van Nederland). 4e, geheel herziene druk. Brandt, R.W. et al. (red.), 1992. ARCHIS. Archeologisch Basis Register, versie 1.0. Amersfoort. Mulder, E.F.J. de, M. C. Geluk, I.L. Ritsema, W. E. Westerhoff & T. E. Wong, 2003. De ondergrond van Nederland. Groningen/Houten. STIBOKA, 1966. Bodemkaart van Nederland, schaal 1:50 000 Toelichting bij de kaartbladen 26 West Harderwijk en 32 West Amersfoort. Wageningen. 13

Afbeelding 2. Inmeting van de bestaande situatie op de onderzoekslocatie. Bestaande gebouwen zijn rood omlijnd. Bron: Facto Geo Meetdienst.

Afbeelding 3. Hoogtekaart van de onderzoekslocatie (bij de prikker) en omgeving. Rood is hoog en blauw is laag. Bron: www.ahn.nl.

grasland gras moestuin gras meidoornhaag 1,20 m hoog beukenhaag 1,20 m hoog dierenweide 24 gras 475325 475250 201025 201025 speelweide bestaande fruitbomen nieuwe fruitboom bm.str meidoornhaag 1,20 m hoog schuur nieuwe woning +3.75 +3.50 bestaande bomen en struiken dierenweide parkeren dierenverblijf +4.00 hooiberg +4.00 speelweide te verplanten fruitbomen beukenhaag terras 1,80 m hoog bestaande boerderij +4.50 sering dierenweide bestaande poort en raster meidoornhaag verplaatsen 1,20 m hoog terras speelweide siertuin beukenhaag 1,00 m hoog beukenhaag 1,00 m hoog Kadijk Afbeelding 4. Toekomstige situatie op de onderzoekslocatie. Datum tekening: 14 november 2011. Bron: Stichting CGN. Bekendijk

Afbeelding 5. Geomorfologische kaart van de omgeving van de onderzoekslocatie (blauw omlijnd). Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Archis2.

Afbeelding 6. Uitsnede van de gemeentelijke verwachtingskaart in de omgeving van de onderzoekslocatie (blauw omlijnd). Bron: gemeente Voorst.

Afbeelding 7. De ligging van de boorpunten op de onderzoekslocatie. c Topografische ondergrond: Topografische Dienst, Emmen, 2007 2009.

Afbeelding 8. De boorpunten op de onderzoekslocatie, geplot op de hoogtekaart van Nederland. c Topografische ondergrond: Topografische Dienst, Emmen, 2007 2009. c Hoogtekaart van Nederland: Actueel Hoogtebestand Nederland, www.ahn.nl.

Afbeelding 9. Locatie en diepteligging van de top van de cultuurlaag op de onderzoekslocatie. c Topografische ondergrond: Topografische Dienst, Emmen, 2007 2009.

Bijlage 1 Boorstaten Locatiebepaling Referentievlak Maaiveldhoogtebepaling Nauwkeurigheid maaiveldhoogte gemeten, GPS Normaal Amsterdams Peil geschat, actueel hoogtebestand 10 cm De volgende afkortingen worden in de boorstaten gebruikt. grondsoort (onderdeel lithologie) K klei L leem V veen Z zand bijmengsel (onderdeel lithologie) k3 sterk kleiig s1 zwak siltig s2 matig siltig s3 sterk siltig s4 uiterst siltig z1 z3 zwak zandig sterk zandig grind (onderdeel van lithologie) g1 zwak grindig humus (onderdeel lithologie) h1 zwak humeus h3 sterk humeus boring 1 RD-X: 200.860 RD-Y: 475.255 Maaiveld: 3,70. Boormethode: edelmanboring. diepte lithologie kleur grens 50 Zs2h1 donker grijsbruin scherp Archeologische indicatoren: aardewerk. Bodemkundige interpretaties: bouwvoor. Opmerkingen: roodgeglazuurd op30cm. 90 Zs4h1 bruingrijs scherp Vlekken: licht gevlekt, zwart. Archeologische indicatoren: fijn verdeeld houtskool, spoor. 100 Zs2 grijs scherp Vlekken: sterk gevlekt, oranje. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: do gr vlekken rommelig. 110 Lz1 geel geleidelijk Bodemhorizont: C, gley. Vlekken: sterk gevlekt, oranje. 120 Zs3 witgrijs beëindigd Bodemhorizont: C, gley. Vlekken: sterk gevlekt, oranje. Opmerkingen: lemig of heel fijn zand. 140 Zs1 witgrijs geleidelijk Bodemhorizont: C, gley. Vlekken: licht gevlekt, oranje. Zandmediaanklasse: matig fijn. Zand sortering: goed. 170 Zs2g1 witgrijs beëindigd Bodemhorizont: C. Opmerkingen: grindbandje op 150 cm. boring 2 RD-X: 200.914 RD-Y: 475.254 Maaiveld: 4,20. Boormethode: edelmanboring. diepte lithologie kleur grens 30 Zs1h1 grijsbruin scherp Archeologische indicatoren: baksteen, weinig. Bodemkundige interpretaties: bouwvoor. Opmerkingen: grindjes. 80 Zs3h1 grijsbruin scherp Vlekken: licht gevlekt, geel. Archeologische indicatoren: baksteen, weinig. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: gele zandigebrokjes; houtskool rommelig. 110 Zs4 donker bruingrijs scherp Archeologische indicatoren: baksteen, weinig. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: rommelig houtskool roestige zandige bijm. 140 Zs4 donker bruingrijs scherp Vlekken: sterk gevlekt, oranje. Archeologische indicatoren: fijn verdeeld houtskool, spoor. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: rommelig roestige zandige vlekken. 170 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Zandmediaanklasse: matig fijn. Zand sortering: goed. Opmerkingen: hele boring kalkloos. 22

boring 3 RD-X: 200.957 RD-Y: 475.276 Maaiveld: 3,20. Boormethode: edelmanboring. diepte lithologie kleur grens 50 Zs4 donker bruingrijs scherp Archeologische indicatoren: baksteen, spoor. Bodemkundige interpretaties: bouwvoor. Opmerkingen: grindjes. 70 Kz3 grijs scherp Vlekken: sterk gevlekt, oranje. Archeologische indicatoren: baksteen, spoor. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: rommelig; hum vlekken of hk. 80 Zs4 donker grijs scherp Vlekken: sterk gevlekt, geel. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: rommelig. 90 Zs2 geelgrijs scherp Vlekken: matig gevlekt, grijs. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: rommelig roestvl;. 110 Zs1 geelgrijs geleidelijk Bodemhorizont: C, gley. Vlekken: matig gevlekt, oranje. 120 Zs1 geelgrijs beëindigd Bodemhorizont: C, reductie. Zandmediaanklasse: matig fijn. Zand sortering: goed. Opmerkingen: alles kalkloos. boring 4 RD-X: 201.006 RD-Y: 475.287 Maaiveld: 2,90. Boormethode: edelmanboring, guts. diepte lithologie kleur grens 30 Zs4g1 donker grijs scherp Bodemkundige interpretaties: bouwvoor. Opmerkingen: rommelig zandig. 60 Zs4 geel scherp Vlekken: sterk gevlekt, grijs. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: roestvl; rommelig. 80 Ks4 donker grijs scherp Vlekken: sterk gevlekt, oranje. Archeologische indicatoren: baksteen, spoor. Bodemkundige interpretaties: vergraven. 100 Ks4 grijs scherp Vlekken: matig gevlekt, oranje. Archeologische indicatoren: baksteen, weinig. Bodemkundige interpretaties: vergraven. 120 Vk3 zwart geleidelijk 140 Ks4h3 donker bruin geleidelijk 170 Vk3 bruin geleidelijk Sublagen: zandlagen. 190 Lz3 geel scherp 200 Vk3 bruin geleidelijk 210 Zs4h1 bruin geleidelijk 220 Zs4 groengrijs beëindigd boring 5 RD-X: 200.839 RD-Y: 475.292 Maaiveld: 2,70. Boormethode: edelmanboring. diepte lithologie kleur grens 30 Ks4 grijsbruin scherp Vlekken: matig gevlekt, oranje. Bodemkundige interpretaties: bouwvoor. Opmerkingen: zw vlekken ;laaggelegen. 50 Kz3 grijsbruin geleidelijk Bodemhorizont: C, gley. Vlekken: sterk gevlekt, oranje. 75 Ks4 bruingrijs scherp Bodemhorizont: C, gley. 85 Zs3g1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: C, gley. Vlekken: matig gevlekt, oranje. 100 Zs2g1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: C, gley. 120 Zs1g1 grijs beëindigd Bodemhorizont: C, gley. Zandmediaanklasse: matig fijn. Zand sortering: goed. Plantenresten: spoor. boring 6 RD-X: 200.888 RD-Y: 475.302 Maaiveld: 3,20. Boormethode: edelmanboring. diepte lithologie kleur grens 50 Zs4 grijsbruin scherp Archeologische indicatoren: baksteen, spoor. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: steenkool. 60 Ks4 grijsbruin scherp Vlekken: matig gevlekt, zwart. Bodemkundige interpretaties: vergraven. 90 Zs4 zwart scherp Vlekken: sterk gevlekt, grijs. Archeologische indicatoren: baksteen, weinig. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: rommelig. 100 Zs2 grijs geleidelijk Bodemhorizont: C, gley. Vlekken: sterk gevlekt, oranje. 120 Zs3 oranje scherp Bodemhorizont: C, gley. Zandmediaanklasse: matig fijn. Zand sortering: goed. 150 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C, reductie. Zandmediaanklasse: matig grof. Zand sortering: matig. 23

boring 7 RD-X: 200.937 RD-Y: 475.313 Maaiveld: 3,30. Boormethode: edelmanboring. diepte lithologie kleur grens 30 Kz3 bruingrijs scherp Vlekken: matig gevlekt, oranje. Archeologische indicatoren: baksteen, spoor. Bodemkundige interpretaties: bouwvoor. Opmerkingen: steenkool gele zandige bijmenging. 45 Zs2 grijs scherp Vlekken: sterk gevlekt, geel. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: rommelig roestgeel. 70 Zs2 oranjegeel scherp Vlekken: sterk gevlekt, grijs. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: rommelig. 110 Zs1 geelgrijs geleidelijk Bodemhorizont: C. Opmerkingen: grover bandje. 120 Zs1 witgrijs beëindigd Bodemhorizont: C, reductie. Opmerkingen: alles kalkloos. boring 8 RD-X: 200.986 RD-Y: 475.323 Maaiveld: 3,10. Boormethode: edelmanboring, guts. diepte lithologie kleur grens 50 Zs4 grijs scherp Vlekken: matig gevlekt, oranje. Archeologische indicatoren: baksteen, spoor. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: steenkool. 75 Ks4 grijs scherp Vlekken: sterk gevlekt, oranje. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: steenkool gr vlekken. 90 Zs4h1 donker grijs scherp Zandmediaanklasse: matig fijn. Zand sortering: matig. Bodemkundige interpretaties: vergraven. Opmerkingen: steenkool. 100 Zs3 grijsgeel geleidelijk Bodemhorizont: C. 120 Zs2 geelgeel beëindigd Bodemhorizont: C, gley. 24

Chronostratigrafische eenheden Holoceen Laat-Weichselien (Laat-Glaciaal) 0 Jaren geleden 10.000 Chronostratigrafische eenheden Subatlanticum Subboreaal 14 C-jaren geleden 0 3000 Archeologische periode Nieuwe Tijd Late Middeleeuwen Eemien Saalien-complex 13.000 73.000 115.000 130.000 370.000 410.000 5000 8000 9000 10.000 11.000 11.800 12.000 13.000 26.000 48.000 475.000 1500 n. Chr. 1050 n. Chr. 450 n. Chr. 12 v. Chr. 800 v. Chr. 1900 v. Chr. 4900 v. Chr. 5325 v. Chr. 9000 v. Chr. Ca. 40.000 jaar geleden Pleistoceen Midden-Pleistoceen Laat-Pleistoceen Weichselien (Glaciaal) Laat- Holoceen Vroege Middeleeuwen Holsteinien Elsterien Midden-Weichselien (Pleniglaciaal) Vroeg-Weichselien (Vroeg-Glaciaal) Atlanticum Midden- Holoceen Boreaal Preboreaal Vroeg- Holoceen Holoceen Late Dryas Allerød-interstadiaal Vroege Dryas Bølling-interstadiaal Laat-Pleniglaciaal Midden-Pleniglaciaal Vroeg-Pleniglaciaal Romeinse Tijd IJzertijd Bronstijd Neolithicum Mesolithicum Laat-Paleolithicum Tijd Pleniglaciaal Glaciaal Laat-Glaciaal Bijlage 2. Een overzicht van geologische (chronostratigrafische) en archeologische periodes. Door: drs. A.J. Wullink. Gebaseerd op: Brandt et al. 1992; De Mulder et al. 2003; Berendsen 2004.