EEN KLEIN STUKJE PARADIJS IN WELTVOGELPARK WALSRODE

Vergelijkbare documenten
Links: Chileense Flamingo (Phoenicopterus. chilensis) Rechts: Rode Flamingo. ruber ruber) Gewone Flamingo. ruber roseus)

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL

Door: Fabio van Olst (NL)

LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland)

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES!

Paradijsvogels. -Aifred R.Wallaceuit

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp.

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG)

INTERNATIONALE PELS & PLUIM SHOW IN AFFLIGEM (B)

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

In de ban van vogels. Een kaartspel

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 6

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN

Spreekbeurt de grote Toppereend

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

DE MAASDALSHOW. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland)

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1. West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord.

DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

WOLF. Huilend roofdier

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen.

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

Panter. Ook wel luipaard genoemd

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Inleiding Begrijpend lezen Spelling Woordenschat Grammatica

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014

TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

5.9. Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei keer beoordeeld. Inhoud

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine

Ambassadeurs van het regenwoud in Weltvogelpark Walsrode

Rechts: Mooiste Hoen en winnaar Gouden Tientje, Hollandse kuifhoen, hen, wit, U 97. Inzender: F. Oosterloo uit Smilde.

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif.

kocht ringen en ging ook met zijn dieren naar de show. Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4

SPEURTOCHT. Groep 5 en 6. Veel plezier!

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

Deze maand aandacht voor de Zwarte Lori en Loro Parque Nieuws..

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

Outdoor Collection. Sfeervolle buitenzonwering voor een aangenaam woonklimaat. Designed by Luxaflex. Inspired by you.

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

SPREEKBEURT VALKPARKIET

Lesactiviteit 2.1 Aanpassingen vogels algemeen en die van kusttrekvogels

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Huidige ideeën over de huisvesting van flamingo s. Paul Rose Vrij vertaald door Jan Harteman

ONTDEKKINGSTOCHT. Deze speurtocht is voor de hele familie! Er zijn kennisvragen en doe-opdrachten. kennisvragen. doe-opdrachten

Outdoor Collection. Sfeervolle buitenzonwering voor een aangenaam woonklimaat. Designed by Luxaflex. Inspired by you.

* Een boom heeft ook altijd de functie om gekapt te worden. Een boom kan niet eeuwig blijven staan. Dixit een Vlaams minister.

De leeuw. De geschiedenis van de leeuw. Kenmerken van de leeuw

Transcriptie:

EEN KLEIN STUKJE PARADIJS IN WELTVOGELPARK WALSRODE Auteurs: Hanne van Bavel, Andreas Frei, Jan Dams, Antje Mewes. Dit jaar begint Weltvogelpark Walsrode in Duitsland met een opmerkelijke nieuwe attractie, uniek in Europa! Het park heeft een brandnieuw onderkomen gebouwd voor de meest bijzondere vogels op onze planeet: de Paradijsvogels! Paradijsvogels zijn zangvogels die verwant zijn aan de Kraaien. Ze zijn vooral te vinden op Nieuw-Guinea en de omliggende eilanden, waar ze in dichte regenwouden leven. Ze zijn vooral bekend om het eigenaardige verenkleed van de mannetjes. Alle 41 soorten hebben zeer kleurrijk, langwerpige of ingewikkelde veren bij hun staarten, vleugels, snavel of kop. Deze veren worden gebruikt tijdens de uitgebreide paringsrituelen, die het bekende handelsmerk zijn van de paradijsvogels! De vrouwtjes hebben meestal een saaie bruine kleur die past in hun omgeving als een perfecte camouflage. Rechts: Grote paradijsvogel (Paradisaea apoda).

De uitzonderlijke veren van mannelijke paradijsvogels werden vaak gebruikt door stammen in Nieuw-Guinea, als decoratie voor hun kleding en bij rituelen. De veren waren ook erg populair in Europa, als exotische ornamenten voor dameshoeden. In het begin van de 16e eeuw werden exemplaren van de grote paradijsvogel (Paradisaea apoda) meegebracht naar Europa door handelsexpedities. Omdat ze zouden worden gebruikt als decoratie, waren de vleugels en poten ter plekke verwijderd door de handelaren. Dit wist men niet in Europa en dit gaf aanleiding tot de vele mythes over de paradijsvogels. Omdat ze geen poten en vleugels hadden, werd aangenomen dat ze nooit op aarde landden en permanent door de lucht zweefden, ze zouden alleen op de grond vallen als ze dood waren. Een tijdje werd zelfs verondersteld dat ze de mythische Phoenix waren. Lokale handelaars vertelden Europese ontdekkingsreizigers dat de vogels afkomstig waren van een aards paradijs, en noemde hen "vogels van god". Dit resulteerde in de naam paradijsvogel. De soortnaam apoda van de grote paradijsvogel betekent zonder voeten en is afgeleid van de pootloze toestand waarin ze aankwamen in Europa. Vanwege de jacht op hun veren werd het voortbestaan van sommige soorten ernstig bedreigd. Op dit moment zijn alle paradijsvogels wettelijk beschermd en de jacht is alleen toegestaan om de ceremoniële behoeften van lokale stammen te vervullen. Helaas is habitatverlies als gevolg van ontbossing nog steeds een grote bedreiging voor deze prachtige vogels. Links en onder: Koningsparadijsvogel (Cicinnurus regius).

De eerste paradijsvogel arriveerde in 1991 in Weltvogelpark Walsrode. Dit was een mannetje Prachtgeweervogel (Ptiloris magnificus), en de enige van dit soort dat ooit in het park is gehouden. In 1999 kwamen er 5 nieuwe soorten paradijsvogels uit Bali, Indonesië: de Koningsparadijsvogel (Cicinnurus regius), de Twaalfdradige paradijsvogel (Seleucidis melanoleucus), de Rode paradijsvogel (Paradisaea rubra), de Kleine paradijsvogel (Paradisaea minor), en de Grote paradijsvogel (Paradisaea apoda). Links: Twaalfdradige paradijsvogel. Onder: Rode paradijsvogel. Twee jaar later kregen de Rode paradijsvogels en de Grote paradijsvogels al jongen! En het jaar daarop hadden we nakomelingen van de Koningsparadijsvogels! Vanaf dat moment werden er in Weltvogelpark regelmatig jongen van de paradijsvogels geboren. Onder: Koningsparadijsvogel, 4 dagen oud, 10 dagen oud en 12 dagen oud.

Op het ogenblik hebben we 4 soorten paradijsvogels in het park. De Koningsparadijsvogel en de Rode paradijsvogel broeden regelmatig. De Twaalfdradige paradijsvogels zijn er ook nog; zij broeden hier al sinds 2012. Een recente toevoeging aan de collectie is de Raggi s paradijsvogel (Paradisaea raggiana). Noot van de redactie: Zie ook ons eerder gepubliceerde stuk over de Twaalfdradige paradijsvogels http://aviculture-europe.nl/nummers/14e04a05.pdf Onder: Volières met in de boom een beeld van een paradijsvogel. Weltvogelpark Walsrode heeft veel ervaring met paradijsvogels, en met de nieuwe faciliteit kan het park iedereen laten zien hoe buitengewoon vogels kunnen zijn! Bezoekers kunnen genieten van het bijzondere verenkleed van mannetjes van verschillende paradijsvogelsoorten in vijf natuurlijk ingerichte volières. Er is ook een educatieve interactieve muur, waar bezoekers meer over de vogels, hun habitat, voeding en gedrag kunnen leren. De opmerkelijke paringsrituelen die zo typisch zijn voor paradijsvogels worden hier weergegeven op een videoscherm. Om het helemaal compleet te maken, is er een groot standbeeld van een paradijsvogel, dat een fotogeniek plaatje voor de alle bezoekers creëert. Rechts: De interactieve muur.

Rechts: Binnenhokken. Achter de schermen kunnen wel 60 vogels gehuisvest worden! Hier worden de vogels gestimuleerd om te paren en nakomelingen te krijgen, om zo de populatie van het Park te verzekeren. Ze zijn allemaal apart gehuisvest vanwege hun specifieke levensbehoeften. Dit stuk van het park is niet open voor bezoekers, maar camera s in de binnenvolières geven toch een kijkje in het doen en laten van de vogels en voegen zo toch iets extra s toe aan de paradijsvogelbeleving in Weltvogelpark Walsrode. Links: Een van de volières. Openingsuren: Seizoen 2015: 21 maart - 1 november Dagelijks vanaf 10 uur. www.weltvogelpark.de/en/weltvogelpark Copyright 2015 All rights reserved by the Aviculture- Europe Foundation. Dit is een publicatie uit het online tijdschrift www.aviculture-europe.nl Nederlandse uitgave ISSN: 1871-6865 U mag deze tekst / foto s niet kopiëren, distribueren, zenden of publiceren zonder schriftelijke toestemming.