TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE"

Transcriptie

1 TOEKANS FOKKEN IN WELTVOGELPARK WALSRODE Door: Jürgen Vielguth, Kerstin Kirchhöfel, Timo Allner en Anne Hoppmann Toekans zijn kleurrijke vogels uit Zuid-Amerika. Ze behoren tot de familie Ramphastidae, die allen een karakteristieke grote snavel hebben, vergeleken bij hun lichaamsgrootte. In totaal zijn er 34 soorten bekend, waarvan de meeste voorkomen in het Amazonebekken. De Tupi, oorspronkelijke bewoners van Brazilië, noemen de Toco toekan - de meest voorkomende toekan in Brazilië - Tucano-açu, wat komt van het woord tu-quá of tu-cá wat grote snavel betekend. Het woord açu kan vertaald worden als groot, behoorlijk of reusachtig. Het fokken van toekans in gevangenschap gebeurt wereldwijd slechts zelden. Vanaf het prille begin is het houden van toekans een typische specialiteit van Weltvogelpark Walsrode (Duitsland). De Toco toekan (Ramphastos toco) is het kenmerk van het vogelpark; hij was afgebeeld in het oude logo van Vogelpark Walsrode en staat ook nog op de flyers, posters en entreekaartjes. Weltvogelpark Walsrode was de eerste instelling ter wereld die ging fokken met de toekans. In 1967 werden er in het park voor de eerste keer vier jonge Groensnavel toekans geboren (Ramphastos dicolorus) en met succes grootgebracht door hun ouders. Een gedetailleerde beschrijving van het foksucces werd gepubliceerd in het jaarverslag van het vogelpark. In januari 2010 kwamen er vijf soorten toekans vanuit Guyana, Zuid-Amerika naar het park. Nadat de quarantaineperiode goed doorstaan was, werden de verschillende broedparen samengesteld en in de showvolières geplaatst. Al het volgende jaar toonde een aantal van de nieuwe broedparen uitgesproken interesse voor de nestkasten en ze begonnen hofmakerij en paargedrag te vertonen. Inmiddels is er al met twee van de vijf toekansoorten met succes gefokt. In juli 2011 zijn er een aantal jonge Toco toekans (Ramphastos toco) en Zwartnek Aracari s (Pteroglossus aracari atricollis) uitgevlogen. Weltvogelpark Walsrode is erg trots op deze gebeurtenissen, omdat het fokken van toekans niet eenvoudig is.

2 De Toco toekan (Ramphastos toco) komt voor in het oosten van Zuid-Amerika, van Guyana tot het noorden van Argentinië en Paraguay. Gewoonlijk leven ze langs de bosgrens in de buurt van rivieren en kusten, in een leefgebied met verspreide bomen en op savannes en plantages. Deze grootste soort van de toekans is de enige die een meer open leefgebied prefereert boven de regenwouden. Boven: Een paar volwassen Toco toekans. Ze voeden zich voornamelijk met vruchten en insecten, maar gebruiken ook hun grote snavel om eieren en jongen van andere vogelsoorten te roven - hoewel recente studies in de Pantanal, een tropisch draslandgebied, dit aantonen als uitzonderlijk gedrag (R. Watson et al. 2011, pers. commentaar). In het algemeen leggen ze twee tot vier eieren per legsel. Zowel de mannelijke als vrouwelijke dieren broeden, 17 tot 18 dagen. Direct na het uitkomen worden de jongen voornamelijk gevoed met insecten. Tijdens de groei worden ze steeds meer gevoed met vruchten. Na 43 tot 52 dagen vliegen de jongen uit vanuit de nestholte. Rechts: Jonge Toco toekan kort voor het uitvliegen. Eind juli Voorjaar 2010 werd een jong paar Toco toekans in een grote, dicht beplante fazantenvolière geplaatst, zichtbaar voor het publiek. In mei van het volgende jaar toonde het paar al grote belangstelling voor het nest, gemaakt van een natuurlijke boomstam die schuin tegen de achterwand geplaatst was. Om de dieren extra te stimuleren

3 hadden we hun voer al voor het broedseizoen aangepast dus de hoeveelheid proteïnen was verhoogd en het voer was verrijkt met extra vitaminen. Al snel vertoonden de toekans territoriaal gedrag en werden agressief tegen de andere bewoners van de volière die ook gebruik maakten van de hogere taken van de bomen. Dus werden de andere vogels verwijderd zodat de hele volière beschikbaar was voor de Toco toekans. Op 6 juni 2011 vonden de vogelverzorgers van de tropenafdeling van Weltvogelpark Walsrode twee eierschalen buiten de nestkast. Om de broedende vogels niet te verstoren was schoonmaken en onderhoud van de volière beperkt gebleven tot een minimum. Toen de eieren uitkwamen wisten we niet of en hoeveel jongen er in de nestkast zaten, maar eind juni konden we de eerste bedelgeluiden horen in de nestkast. Terwijl de jongen opgroeiden, verwijderden de ouders de mest uit de nestkast. De ouderdieren kregen de hele dag vers voer om er zeker van te zijn dat alle jongen voldoende gevoerd zouden worden. Kort voor het uitvliegen zagen we tenminste één jong, eerst zijn snavel en toen zijn hele lichaam in de opening van de nestkast. Op 21 juli verliet het eerst jong de nestkast. Een dag later vloog de tweede uit en zagen we een derde in de ingang van de nestkast. De hele staf was erg trots en blij, want eigenlijk had er niemand op durven hopen dat er wel 3 jonge toekans in de nestkast zaten. Het laatste jong vloog uit op 25 juli. Links: Het eerste Toco toekan jong is uitgevlogen. Rechts: Twee jonge Toco toekans met een ouderdier. De jonge toekans verschilden zichtbaar in lichaamsgrootte. Toch waren ze alle drie in staat om nauwkeurig van boom tot boom te vliegen. Na het uitvliegen vlogen ze rechtstreeks naar de zitstokken in de volière en onderzochten eerst hun omgeving. Voor zover wij hebben gezien, zijn de jongen na het verlaten van de nestkast er nooit meer in gegaan - zelfs als het regende bleven zij in hun buitenverblijf. Al op 30 juli zagen we het oudste jong zelf eten uit de voerbak.

4 De jonge Toco toekans leken op hun ouders, maar hadden nog wel een kleinere snavel en de veren en de snavel waren doffer van kleur. Ze hadden een zeer goede conditie en bevedering en vanaf het begin waren zeer alert en nieuwsgierig. Ze waren niet schuw tegenover de verzorgers of de bezoekers. Links: De 3 jonge Toco toekans, eind juli Voor Weltvogelpark Walsrode was het de eerste keer ooit dat Toco toekans gebroed hadden; in het algemeen is het uitbroeden en grootbrengen van toekans door de ouders een zeer zeldzame gebeurtenis. De belangrijkste voorwaarden die nodig zijn om succesvol te broeden zijn een passend ouderpaar en een nestkast die geschikt is en aanvaard door het paar. Wij maken gebruik van nestkasten van een echte boomstam, die speciaal gemaakt worden voor het park. De helft van de nestkast wordt dan gevuld met houtkrullen. Weltvogelpark Walsrode probeert altijd eerst om de ouderdieren zelf hun jongen groot te laten brengen. Zo kunnen ze hun natuurlijke broedgedrag tonen, wat veel bijdraagt aan het welzijn van de dieren. Bovendien worden de jonge toekans gesocialiseerd door hun ouders, wat de kans vergroot dat deze vogels later in staat zijn om te broeden en zelf hun jongen groot te brengen. Toekans die met de hand worden grootgebracht kunnen zich teveel inprinten op de mens, waardoor het moeilijker is voor de vogels om te leren hoe ze zelf hun jongen moeten grootbrengen. Aracari s, in Walsrode vertegenwoordigd door de Zwartnek aracari (Pteroglossus aracari atricollis) en de Groene aracari (Pteroglossus viridis) die al succesvol gebroed hebben in het park, behoren tot de kleinere toekansoorten. De Zwartnek aracari komt voor van het noordoosten van Zuid-Amerika tot het zuidoosten van Brazilië. Ze leven zowel in laagland regenwouden als in bosranden bij savannes en plantages van vruchtbomen zoals papaja's. Deze soorten leggen 2 tot 4 eieren per broedsel. Beide ouders bebroeden de eieren 16 à 17 dagen. De jongen worden naakt en grijsachtig geboren. Ze worden gevoerd door beide ouders deels met voorverteerd voedsel. Na ongeveer 40 dagen vliegen de jongen uit. Bijna tegelijk met de Toco toekans begon ook een paar Zwartnek aracari s in de parkvolières te broeden. Hun voer was aangepast, net als bij de Toco toekans, om ze een hoger proteïnegehalte en extra vitaminen te geven aan het begin van het fokseizoen. Ook de aracari s vertoonden territoriaal gedrag, zodat ook hier de andere vogels moesten verhuizen naar andere volières. We constateerden dat de oudervogels vanaf half juni heel vaak in de nestkast waren en vanaf 20 juni zagen we ze alleen in de volière om te eten, waarna ze direct terugvlogen naar de nestkast om te voeren. Van lieverlee hoorden we luidere bedelgeluiden in de

5 nestkast, maar niemand wist hoeveel jongen er waren. Uiteindelijk zagen we een kleine snavel in de nestopening en op 21 juli kwam een jong half naar buiten Op 31 juli vlogen er 3 jongen uit en een dag later volgde er nog een vierde; een mooi succes voor alle verzorgers. Rechts: Een volwassen Zwartnek Aracari. Boven: Jonge Zwartnek Aracari, half augustus Anders dan bij de Toco toekans, waren deze 4 jongen vrijwel tegelijkertijd uitgevolgen en gedurende de eerste weken gingen ze s nachts steeds weer de nestkast in. Een ander verschil met de jonge Toco toekans is de grotere activiteit van de jonge Aracari s, wat natuurlijk zijn reden vindt in het levendige karakter van de Aracari. Ook de volwassen vogels zijn veel actiever en vlugger, vergeleken met de veel grotere Toco toekans. De jonge Aracari s konden even goed vliegen als de jonge Toco toekans ze vlogen direct en gericht van zitstok naar zitstok in de volière. We constateerden dat de oudervogels heel zorgzaam waren voor hun jongen en ze geen moment uit het oog verloren. De jongen werden gevoerd door beide ouders, die onvermoeibaar allerlei hapjes zochten in de volière en naar de jongen brachten.

6 Behalve dat ze kleiner waren en een kleinere, minder kleurrijke snavel hadden, leken de jongen geheel op hun ouders. Boven: de 4 jonge Zwartnek Aracari s na het uitvliegen. WELTVOGELPARK WALSRODE DUITSLAND ~ OPENINGSTIJDEN ~ 18 maart - 1 november 2012 dagelijks van 9 tot 19 uur. (in de herfst tot 17 uur) Copyright 2012 Aviculture-Europe. All rights reserved by VBC.

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES!

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! Het kweken van vijgpapegaaien in Weltvogelpark Walsrode Door: Anne Hoppmann, Norbert Neumann (Duitsland) Met hun maximum grootte van 20 cm, behoren vijgpapegaaien (Tribe Cyclopsittacini)

Nadere informatie

Boven: Kuifhoenderkoeten (Chauna torquata). Foto: Klaas van der Hoek.

Boven: Kuifhoenderkoeten (Chauna torquata). Foto: Klaas van der Hoek. Door: Simon Bruslund Jensen. Boven: Kuifhoenderkoeten (Chauna torquata). Foto: Klaas van der Hoek. Het grootste vogelpark ter wereld, Vogelpark Walsrode, is helemaal klaar voor een nieuw begin in 2010.

Nadere informatie

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE KERKUILEN WERKGROEP TWENTE Broedseizoen kerkuil De start van het broedseizoen kerkuilen was zeer verrassend. Rond half maart werd er op een locatie in Oud-Ootmarsum een nestkast aangetroffen met daarin

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

EEN KLEIN STUKJE PARADIJS IN WELTVOGELPARK WALSRODE

EEN KLEIN STUKJE PARADIJS IN WELTVOGELPARK WALSRODE EEN KLEIN STUKJE PARADIJS IN WELTVOGELPARK WALSRODE Auteurs: Hanne van Bavel, Andreas Frei, Jan Dams, Antje Mewes. Dit jaar begint Weltvogelpark Walsrode in Duitsland met een opmerkelijke nieuwe attractie,

Nadere informatie

Links: Chileense Flamingo (Phoenicopterus. chilensis) Rechts: Rode Flamingo. ruber ruber) Gewone Flamingo. ruber roseus)

Links: Chileense Flamingo (Phoenicopterus. chilensis) Rechts: Rode Flamingo. ruber ruber) Gewone Flamingo. ruber roseus) Door: Dr. Antje Mewes, Andreas Frei, Jan Dams, Gerardus Scheres. Weltvogelpark Walsrode, Duitsland. Eindredactie: Sytze de Bruine Boven: Rode Flamingo s gaan naar hun nachtverblijf. De zon gaat langzaam

Nadere informatie

KORT VERSLAG MONITORINGRESULTATEN GIERZWALUWNESTKASTEN

KORT VERSLAG MONITORINGRESULTATEN GIERZWALUWNESTKASTEN KORT VERSLAG MONITORINGRESULTATEN GIERZWALUWNESTKASTEN 2016 in de Utrechtse wijk Voordorp Januari 2017 Tieneke de Groot tienekedegr@gmail.com 1. INLEIDING 1.1 Achtergrond nestkastenproject Het is al weer

Nadere informatie

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Het broedseizoen 2017 is voor de vier vogelsoorten waarvoor we nestkasten geplaatst hebben een succesvoljaar geweest. Het meest trots zijn we op het feit dat

Nadere informatie

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels Serie vogels Struisvogel Struthio camelus Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven

Nadere informatie

Stichting Vogelpark Avifauna

Stichting Vogelpark Avifauna Stichting Vogelpark Avifauna Ligging: Alphen aan den Rijn in de provincie Zuid Holland Bestaat sinds: 1950 Avifauna door de jaren heen In 1950 is het vogelpark ontstaan uit de hobby van de familie Van

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2018 Walter Van Kerkhoven In het kader van de volledige broedvogelinventarisatie werd tijdens het broedseizoen

Nadere informatie

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap (nestkastenproject) Golfbaan Welschap 4 Nestkastenverslag Golfbaan Welschap, 27 Wil de Veer In het voorjaar werd samen met diverse vrijwilligers begonnen met de noodzakelijke schoonmaak van de nestkasten.

Nadere informatie

De Braamsluiper (Sylvia Curruca)

De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De braamsluiper Inleiding De braamsluiper is een insectenetende vogel die ongeveer 14 cm groot is. Zowel man als pop dragen hetzelfde verenpak en zijn mijn inzien niet

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Jaarverslag Bijeneters 2017

Jaarverslag Bijeneters 2017 Jaarverslag Bijeneters 2017 Dit voorjaar werd er weer hoopvol in Nederland uitgekeken naar de bijeneters. Het aantal meldingen van waarnemingen bleef in vergelijking met de voorgaande jaren wat achter.

Nadere informatie

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers De groenvleugelduif tekst en foto's: Erik Wevers Van alle duivensoorten die er zijn, is de groenvleugelduif voor onze volières één van de meest geschikte. Niet te groot en niet te klein, vreedzaam voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 2 e jaargang Editie steenuil Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Inhoud: Broedresultaten Steenuil 2012 Foto: André Eijkenaar Contact en informatie: Gebiedscoördinator: Anita van Dooren jmvandooren@home.nl

Nadere informatie

meeuwen in het duin meeuwen in de stad Frits van der Sluis

meeuwen in het duin meeuwen in de stad Frits van der Sluis meeuwen in het duin meeuwen in de stad Frits van der Sluis Leiden aan zee meeuwen in Nederland (1998 2000) zilvermeeuw kleine mantelmeeuw meeuwen in het Wassenaarse duin meeuwen in het Wassenaarse duin

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 Editie steenuil Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Inhoud: * Verslag broedseizoen 2014 * Broedresultaten steenuil 2014 * Terugmeldingen geringde vogels * Oorkonde vijf jaar broeden

Nadere informatie

Vogelwacht Akkerwoude e.o.

Vogelwacht Akkerwoude e.o. NESTKASTINVENTARISATIE FERMANJEBOSK 2010 Tijdens de gure sneeuwwinter waren er in dit bos twee grote zilverreigers aanwezig, welke bij de opengebleven plekken in de sloten (bij de duikers) hun dagelijkse

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2017 Walter Van Kerkhoven Tijdens het broedseizoen van 2017 werd onderzoek gedaan naar het voorkomen, broedgedrag

Nadere informatie

De Nationale Week van de Nestkast 2006

De Nationale Week van de Nestkast 2006 De Nationale Week van de Nestkast 06 De resultaten De Nationale Week van de Nestkast is een groot succes! Veel mensen hebben één of meerdere nestkasten aangemeld en ook de broedresultaten aan ons doorgegeven.

Nadere informatie

(nestkastproject) Koningshof

(nestkastproject) Koningshof (nestkastproject) Koningshof 8 Verslag van de nestkastencontroles op Koningshof in 2007 Jan Wouters Ook in 2007 hebben we de nestkasten op Koningshof weer bijgehouden. Het was dit jaar het dertigste jaar

Nadere informatie

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36%

De volgende grafiek laat zien hoe het totaal van alle aangemelde nestkasten is verdeeld over de verschillende gebieden. 36% Nationale Week van de Nestkast 2010 de resultaten! Veel mensen hebben weer één of meerdere nestkasten aangemeld en de broedresultaten aan ons doorgegeven. Aan de hand van deze informatie kunnen wij volgende

Nadere informatie

Impressie van het broedgedrag bij een paartje webcam-torenvalken

Impressie van het broedgedrag bij een paartje webcam-torenvalken Impressie van het broedgedrag bij een paartje webcam-torenvalken Gejo Wassink inleiding Als je aan een willekeurige voorbijganger vraagt welke van de partners bij vogels de eieren uitbroedt, zal deze waarschijnlijk

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen.

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNERKRIEL Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNER KRIEL een kip die zich gedraagt zoals je verwacht dat een kip zich gedraagt. Door: Jan Bollen

Nadere informatie

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Mark Hoekstein Delta ProjectManagement (DPM) Postbus 315 4100AH

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant

Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant Leo Ballering District Coordinator Oost Brabant Zeldzame Broedvogels Sovon Vogelonderzoek Nederland Inhoud presentatie Karakteristieken

Nadere informatie

Steenuilenwerkgroep Noord-Holland

Steenuilenwerkgroep Noord-Holland Steenuilenwerkgroep Noord-Holland Bescherm de steenuil met behulp van de steenuilenwerkgroep Noord-Holland De steenuil is een kleine bruine uil met een wit vlekkenpatroon. Zoals op de foto te zien is,

Nadere informatie

Jaarverslag 2007 It Eibertshiem.!

Jaarverslag 2007 It Eibertshiem.! Jaarverslag 2007 It Eibertshiem.! Voorwoord. In het jaarverslag van Vogelbescherming begint het voorwoord met het prominente nieuws van enkele rosse grutto s welke non-stop van Alaska naar Nieuw-Zeeland

Nadere informatie

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AMAZONE- PAPEGAAI BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

www.natuurindewijk.nl

www.natuurindewijk.nl OPHANG- EN PLAATSINGSINSTRUCTIE Gefeliciteerd met Uw nestkast verblijfkast bijenhotel! Fijn dat U mee wilt werken aan het project. In de stad zijn er voor gebouw bewonende dieren steeds minder mogelijkheden

Nadere informatie

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Een soms niet al te fris werkje die schoonmaak maar je hebt zeker eer van je werk!

Een soms niet al te fris werkje die schoonmaak maar je hebt zeker eer van je werk! MADESE NATUURVRIENDEN 28-11-2018 Nieuwsbrief Spreeuw Grote schoonmaak Een maal per jaar, in het najaar worden alle nestkasten schoongemaakt. Net als mensen houden vogels namelijk van een schoon huis! En

Nadere informatie

Eind april veel spreeuwenactiviteiten. Nesten worden gesloopt (en door ons weer vastgeplakt) en uit de kasten geduwd.

Eind april veel spreeuwenactiviteiten. Nesten worden gesloopt (en door ons weer vastgeplakt) en uit de kasten geduwd. Eind april veel spreeuwenactiviteiten. Nesten worden gesloopt (en door ons weer vastgeplakt) en uit de kasten geduwd. 2 mei 2014 3 mei, de eerste gierzwaluwen kast 10 en 13 4 mei 5 mei, 5.25 Gierzwaluw

Nadere informatie

Steenuilenbescherming verslag Steenuilenwerkgroep Echt-Susteren Geco Visscher Fred van Geneijgen

Steenuilenbescherming verslag Steenuilenwerkgroep Echt-Susteren Geco Visscher Fred van Geneijgen Steenuilenbescherming verslag 2013 Steenuilenwerkgroep Echt-Susteren Geco Visscher Fred van Geneijgen Dank Op de eerste plaats wil de Steenuilenwerkgroep Echt-Susteren alle erfbewoners bedanken. Zonder

Nadere informatie

Succesvol 7-legsel in 2008

Succesvol 7-legsel in 2008 Pascal Stroeken & Ronald van Harxen Zuidoost-Achterhoek Van grote legsels bereiken vaak niet alle jongen de uitvliegleeftijd. In 2008 volgden wij een opmerkelijke groot legsel van 7 eieren, waarvan alle

Nadere informatie

Jaarinformatie 2016 nestkasthouders, Kerk- en Steenuilen

Jaarinformatie 2016 nestkasthouders, Kerk- en Steenuilen Jaarinformatie 2016 nestkasthouders, Kerk- en Steenuilen Henk Eenhoorn Hierbij de jaarinformatie 2016 voor de nestkasthouders van de Kerk- en Steenuilenwerkgroep Noord-Holland, regio s 8 en 9 Kerkuilen

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

!!!!"### " $% + " $% -""!. /"0%. + %"" 1 "" 3 '$ + * + + * +1 5*!! 1"! '!' 5%!.* " " "!.%%"!%%!-8! " $% *8! %! 9: $% !$!!

!!!!###  $% +  $% -!. /0%. + % 1  3 '$ + * + + * +1 5*!! 1! '!' 5%!.*   !.%%!%%!-8!  $% *8! %! 9: $% !$!! 1 !!!!"### #$% $% &'() " $% %""*$ +, " $% %""* -""!. /"0%.!*% + %"" 1 "" 2 3 '$ + * + " $% + + * ++ 4""% +1 5*!! +2 4""*! 1"! '!' '() $""" '()6 "%##!& 4&*!7 5%!.* " " "!.%%"!%%!-8!!'() 8%!!""" %"" $% *8!

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 5-6. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een tabel en berekenen

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast.

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast. KRAAIACHTIGEN Vijf soorten van de kraaienfamilie zijn in Vlaanderen algemeen verspreid, het zijn de Vlaamse gaai, de ekster, de kauw, de roek en de zwarte kraai. Ze zijn te zien rond het huis en ook op

Nadere informatie

Scheiden doet Lijden?! Winny Weinbeck, Tinley therapeute voor papegaai

Scheiden doet Lijden?! Winny Weinbeck, Tinley therapeute voor papegaai Scheiden doet Lijden?! Winny Weinbeck, Tinley therapeute voor papegaai Hoe leven en broeden papegaaien in de natuur? Papegaaien zijn sociale dieren en de meeste leven buiten de broedtijd in vluchten. Dat

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

kocht ringen en ging ook met zijn dieren naar de show. Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa

kocht ringen en ging ook met zijn dieren naar de show. Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa Na het bezoek aan Willy en Kris Borgers, gingen we gezamenlijk op weg naar Achilles en Jeannine De Reys, twee andere leden van de Belgische Kleindierfokvereniging

Nadere informatie

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber infoblad Flamingo Phoenicopterus ruber Je kent ze vast wel, die mooie grote knalroze vogels die je heel vaak ziet lopen door het water van binnenwateren en zoutpannen. Als je bijvoorbeeld bij Jan Kok komt

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 7-8. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. Vogels in de klas. groep 7-8. Leerkracht. Lesduur: Inhoud in het kort. Leerdoelen: Lesdoelen: Materiaal Van ei tot vogel Rekenen met eieren Inhoud in het kort Leerlingen gebruiken een tabel met gegevens over de broedperiode van vogels (broedduur, verzorging van jongen, enz.). Ze maken zelf een diagram, berekenen

Nadere informatie

Tot de siervogels behoort een grote variatie aan hoenderachtigen die door de volgende groepen worden gevormd:

Tot de siervogels behoort een grote variatie aan hoenderachtigen die door de volgende groepen worden gevormd: Siervogels Wat zijn siervogels Wat siervogels precies zijn is moeilijk uit te leggen. Het woord zul je niet in een woordenboek vinden. In het woordenboek staat wel omschreven wat sierduiven en siervissen

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

De Nationale Week van de Nestkast 2007

De Nationale Week van de Nestkast 2007 De Nationale Week van de Nestkast 2007 De resultaten Ook dit jaar is De Nationale Week van de Nestkast weer een groot succes! Veel mensen hebben weer één of meerdere nestkasten aangemeld en de broedresultaten

Nadere informatie

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis)

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) Van de koningsparkieten zijn drie soorten, met elk weer één of meerdere ondersoorten, bekend. Onder de vogelliefhebbers in Europa is de Australische

Nadere informatie

werkdocument U : TTT-.J 170' r rijksdienst voor de.jsselmeerpolders Roofvogel- en uilen broedgegevens van 1977 tot en met 1982 in de

werkdocument U : TTT-.J 170' r rijksdienst voor de.jsselmeerpolders Roofvogel- en uilen broedgegevens van 1977 tot en met 1982 in de ministerie van verkeer en waterstaat rijksdienst voor de.jsselmeerpolders BIBLIOTHEEK R1JKSDIEN"- I VOOR OB werkdocument WSSELMt-H "-"POLDERS i Roofvogel- en uilen broedgegevens van 1977 tot en met 1982

Nadere informatie

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018 Op Woensdagavond 13 juli was er bij John van Raak aan de Luther in Hooge Mierde een bijeenkomst over de over de akkerranden. Van daaruit hadden we een rondleiding langs de akkers welke in overleg met de

Nadere informatie

Haaksbergen. Bescherming Steenuil, Kerkuil, Bosuil, Torenvalk in Haaksbergen en Omgeving JAARVERSLAG. Uilenwerkgroep Haaksbergen

Haaksbergen. Bescherming Steenuil, Kerkuil, Bosuil, Torenvalk in Haaksbergen en Omgeving JAARVERSLAG. Uilenwerkgroep Haaksbergen Haaksbergen Bescherming Steenuil, Kerkuil, Bosuil, Torenvalk in Haaksbergen en Omgeving JAARVERSLAG Uilenwerkgroep Haaksbergen Voorwoord Wie zijn wij: Onze uilenwerkgroep is een onderdeel van de I.V.N.

Nadere informatie

De kip. De geschiedenis van de kip. Kenmerken van de kip

De kip. De geschiedenis van de kip. Kenmerken van de kip De kip Kippen zijn er in alle soorten en maten. Misschien kennen we de kip wel het beste uit de supermarkt, verpakt in folie, liggend in de koeling. Hier hebben we het over kippenvlees, maar hieronder

Nadere informatie

Herder Maina ofwel treurmaina

Herder Maina ofwel treurmaina Herder Maina ofwel treurmaina De aankoop In de zomer van 2005 hadden we de mogelijkheid om achter ons huis een flinke volière te bouwen. In eerste instantie zou deze een groot deel van de achtertuin gaan

Nadere informatie

Haaksbergen. Bescherming Steenuil, Kerkuil, Bosuil, Torenvalk JAARVERSLAG. Uilenwerkgroep Haaksbergen. in Haaksbergen en Omgeving

Haaksbergen. Bescherming Steenuil, Kerkuil, Bosuil, Torenvalk JAARVERSLAG. Uilenwerkgroep Haaksbergen. in Haaksbergen en Omgeving Haaksbergen Bescherming Steenuil, Kerkuil, Bosuil, Torenvalk in Haaksbergen en Omgeving JAARVERSLAG Uilenwerkgroep Haaksbergen Voorwoord Wie zijn wij: Onze uilenwerkgroep is een onderdeel van de I.V.N.

Nadere informatie

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet)

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) De familie van de Pyrrhura Picta behoort tot de kleinere Pyrrhurasoorten. Van de Pyrrhura Picta zijn negen ondersoorten bekend waarvan, voor zover bekend, slechts

Nadere informatie

Bijeneters 2013 Hoe verliep het verder?

Bijeneters 2013 Hoe verliep het verder? Bijeneters 2013 Na een geslaagd broedgeval in 2012 keken wij reikhalzend uit naar de komst van de bijeneters uit Afrika. Zouden ze terugkeren of verkiezen ze andere oorden? In de wintermaanden was de steilwand,

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior.

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. Rekenen met eieren, & 0 kerndoel Instructie & Introductie Het proces van ei tot zelfstandige, volwassen vogel is heel anders dan het volwassen worden van mensen; het gaat veel sneller. Het broedseizoen

Nadere informatie

De Pimpelmees (Parus Caeruleus)

De Pimpelmees (Parus Caeruleus) De Pimpelmees (Parus Caeruleus) Inleiding Wie is er niet bekent met dit zeer acrobatische vogeltje. Hij is zo gewoon geworden voor de mens dat ze de fantastische kleuren van dit vogeltje niet eens meer

Nadere informatie

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn 2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn De Flamingo's komen al zo'n 20 jaar in het Zwillbröcker Venn voor. De eerste jaren kwamen er maar enkele. De grootste aantallen komen er in de maanden april

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Uitgelicht: de Rietgors, De Lorrie van de Blauwe Bergen Ringenbestelformulieren TT Bulletin (incl. inschrijflijst TT) Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Nadere informatie

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn Pinguïns Inhoud Waarom de naam? bouw van een pinguïn leefgebied wat eet een pinguïn? paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen soorten nawoord literatuurlijst Waarom de naam? Sommige soorten

Nadere informatie

IJsvogel in de stad, couleur locale

IJsvogel in de stad, couleur locale IJsvogel in de stad, couleur locale De IJsvogel Hoe gemeente, vrijwilligers, buurtbewoners zorgen voor geschikte broedplekken voor de ijsvogels. De IJsvogelwand Wat zijn de verwachtingen. Begin van ons

Nadere informatie

NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO

NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke en op hun inhoud gecontroleerd. Binnen ons werkgebied hangen zeer

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006 Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 26 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL COMPEX Deze bijlage bevat informatie. 613-1-589b DUINEN INFORMATIE 1 DUINGEBIEDEN Het grootste deel van de Nederlandse kust bestaat uit duingebieden.

Nadere informatie

Bruine kiekendieven in 2005

Bruine kiekendieven in 2005 Bruine kiekendieven in 2005 Het goede muizenjaar 2004 kreeg in 2005 een vervolg waardoor het ook voor de bruine kiekendief een uitstekend jaar werd. Dit zien we onmiddellijk aan het aantal broedgevallen.

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior.

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep /6 Rekenen met eieren, & 0 kerndoel Instructie & Introductie Het proces van ei tot zelfstandige, volwassen vogel is heel anders dan het volwassen worden van mensen; het gaat veel sneller. Het broedseizoen

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. Referentienummer Datum Kenmerk PN mei Betreft Roofvogel onderzoek (BMP-R methode)

Notitie. 1 Inleiding. Referentienummer Datum Kenmerk PN mei Betreft Roofvogel onderzoek (BMP-R methode) Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 20 mei 2014 Betreft Roofvogel onderzoek (BMP-R methode) 1 Inleiding 1.1 Kader van het onderzoek Projecten of handelingen dienen te worden getoetst aan de wet- en

Nadere informatie

In het hieronder staande overzicht worden de resultaten weergegeven, van 2013 en 2014. Jongen uitgevlogen totaal

In het hieronder staande overzicht worden de resultaten weergegeven, van 2013 en 2014. Jongen uitgevlogen totaal NESTKASTENVERSLAG 2014 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke en op hun inhoud gecontroleerd. Door een combinatie van factoren

Nadere informatie

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Roofvogelonderzoek Mahlerlaan Amsterdam Opdrachtgever: O.G.A Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Onderzoek : drs. Lex van Groningen, dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020

Nadere informatie

Inventarisatie van Gierzwaluwen

Inventarisatie van Gierzwaluwen Inventarisatie van Gierzwaluwen 2 Van gierzwaluwen is nog veel onbekend. Het inventariseren van gierzwaluwen is belangrijk omdat daarmee kan worden vastgesteld hoe groot de populatie in Nederland is en

Nadere informatie

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky Engelse Kropper en Engelse Dwergkropper De Engelse Kropper De Engelse Kropper kan bogen op een lang en roemrijk verleden. Reeds in 1735 werd dit ras beschreven. De oorsprong zou bestaan uit een kruising

Nadere informatie

De pinguïn. De geschiedenis van de pinguïn. Kenmerken van de pinguïn

De pinguïn. De geschiedenis van de pinguïn. Kenmerken van de pinguïn De pinguïn Iedereen weet wel wat een pinguïn is, maar bijna niemand weet dat er in totaal zeventien verschillende soorten zijn! Ook weet iedereen dat pinguïns in koude gebieden leven, maar niet iedereen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Gierzwaluwbescherming Nederland 1

INHOUDSOPGAVE. Gierzwaluwbescherming Nederland 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding blz 2 Het tellen van vliegende gierzwaluwen blz 3 Het tellen van invlieggaten blz 4 Buurtbewoners inschakelen blz 4 Het project camera monitoring blz 5 Observatie-nestkasten blz

Nadere informatie

Dutch summary Nederlandse samenvatting

Dutch summary Nederlandse samenvatting Dutch summary Nederlandse samenvatting In mei leggen alle vogels een ei. Is dit nu wel zo? Leggen alle vogels in mei een ei? Leggen alle vogels alleen in mei een ei? Leggen alle vogels één ei? Het moge

Nadere informatie

Verslag over de roofvogelstand in de. Amsterdamse Waterleidingduinen dagen later begonnen met het leggen. ongunstig en

Verslag over de roofvogelstand in de. Amsterdamse Waterleidingduinen dagen later begonnen met het leggen. ongunstig en 11 Verslag over de roofvogelstand in de Amsterdamse Waterleidingduinen 1976 Het voorjaar van 1976 werd gekenmerkt door extreem lage temperaturen tot ver in de maand mei. Dit had tot gevolg dat de uilen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2012

NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2012 Plaats hie r uw beric ht. He t be richt hee ft h et m eeste eff ect als u h et nie t lan ger ma akt d an tw ee o f dri e zinn en. NIEUWSBRIEF 1 2012 Was wederom een succesvol Kerkuilen jaar In dit jaar

Nadere informatie

Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen

Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen Inleiding Dit kweekverslag beslaat een periode van twee kweekseizoenen met de Japanse nachtegaal (leiothrix lutea) als ook met de zilveroornachtegaal

Nadere informatie