Samengevat is succes met Aquaflow voor 50% ontwerp, voor 25% vakkundige aanleg en communicatie en 25% regelmaat (of bovenstaande optie 3).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samengevat is succes met Aquaflow voor 50% ontwerp, voor 25% vakkundige aanleg en communicatie en 25% regelmaat (of bovenstaande optie 3)."

Transcriptie

1 Hoe kunt u langdurig van Aquaflow profiteren? Wat is er minimaal aan onderhoud nodig zodat het systeem tot in de verre toekomst naar tevredenheid functioneert? De basis van alle onderhoudsgemak is een doordacht ontwerp, dat vakkundig wordt aangelegd. Het beheer en onderhoud kunt u vervolgens: 1. Zelf doen (zie onderstaand verhaal) 2. Uitbesteden (adressen zijn via onze medewerkers verkrijgbaar) 3. Niet doen, inderdaad, u doet geen onderhoud en maakt gebruik van een aangepast Aquaflow ontwerp. Zie o.a de informatie over waterstrip voor de goten en waterafvoer met de Aquaflow WT kolk. Samengevat is succes met Aquaflow voor 50% ontwerp, voor 25% vakkundige aanleg en communicatie en 25% regelmaat (of bovenstaande optie 3). Doordacht ontwerp Een goed uitgangspunt voor alle ontwerpen is de Aquaflow ontwerp checklist. Simpele en effectieve principes en producten die leiden tot degelijkheid. Het gevolg is o.a. dat de straat vanzelf al redelijk schoon blijft. Maar ook dat er aan calamiteiten is gedacht: d.w.z. het systeem functioneert ook in onvoorziene situaties. Licht hol wegprofiel: water kan overal intreden Veilig ontwerp: afschot van het gebouw vandaan Hou het schoon Bij alle onderhoud geldt: schoonhouden is makkelijker dan schoonmaken, zo ook bij Aquaflow. Met name vuil dat uit de omgeving naar het systeem toe spoelt (bijv. uit groenstroken, tuinen of hoger gelegen gebieden) vormt een makkelijk te vermijden component. Door ontwerpen met zicht aan de band bij groenstroken, ondergrondse huisaansluitingen (zie huisaansluitingen in uw documentatiemap) en Aquaflow Street voor overige straatvlakken, blijft veel fijn vuil buiten het systeem. Bovengronds aansluiten geeft kans op vuil uit dakgoot, trottoir of tuin. Overweeg een ondergrondse aansluiting Omgekeerde kolk principe : zichtbaar en schoon water.

2 Vakkundige aanleg Bij aanleg kunt u gebruik maken van de expertise van Aquaflow B.V. om gezamenlijk met de aannemer de verwerkingsinstructies en succesfactoren te bespreken. Indien u weet waar u op moet letten is gericht toezicht mogelijk, met als uitkomst een goed kwaliteitsniveau. Eén succesfactor is bijv. een goede vulling van de waterpasserende voegen tussen de stenen. (zie Voegvulling Aquaflow in uw documentatiemap). Communicatie Zodra gebruikers (bewoners, bewerkers, beheerders) de functie van het Aquaflow systeem begrijpen, is er veel bereikt. Informatievoorziening is bijzonder nuttig. Om het u gemakkelijk te maken heeft Aquaflow B.V. een basistekst opgesteld. Behalve aan bewoners kunt u ook denken aan groenvoerzieners, grasmaaiers of grondwerkers. Van de beheerders is vooral de machinist van de veegmachine die moeten weten hoe te handelen. Ook is het plaatsen van een bord of leggen van een tegel een effectieve methode om het gebied markeren. Communicatie met bewoners leidt tot begrip en medewerking. Met een tegel of een bord kan een Aquaflow gebied aangeven worden. Regelmaat Het belang van regelmaat is heel gemakkelijk te begrijpen voor mensen die zelf nog hun auto wassen. Als men iedere vier weken de auto wast is het een fluitje van een cent. Als men maar 1x per jaar de auto wast, is een hele dag noeste arbeid nog niet genoeg. Zo is het ook met het onderhouden van Aquaflow. Vuil dat er nog maar kort ligt is makkelijk verwijderbaar. Oud vuil gaat echter rotten, plakken, verharden en komt uiteindelijk onder invloed van weer en verkeer, dieper in de voeg terecht. Bij regelmatig onderhoud blijft het vuil nog bovenop de voeg, in de facetrand van de steen, liggen. Het is dan met een normale veeg-zuigauto te verwijderen. De meeste gemeenten hebben deze machines beschikbaar bij de eigen beheer- en onderhoudsafdeling. Aangezien de omstandigheden op diverse locaties nogal verschillen, adviseren wij te starten met een onderhoudsfrequentie van 2x per/jaar en deze zo nodig aan te passen aan de omstandigheden (denk aan extra onderhoud bij blad- en bloesemval, confetti, vuurwerkresten, maar ook aan bijv. grasmaaisel). Het is raadzaam om met het eerste onderhoud te starten direct na oplevering van het werk (en niet pas na een onderhoudsperiode aannemer van bijv. een jaar).

3 Vuil van bomen is i.h.a. vrij grof, het heeft een beperkte invloed op de waterafvoer. Een goede voegvulling is een succesfactor voor beheer. Onderzoek naar vuil op straten Per jaar komt er gemiddeld ca. 33 gram/m 2 vuil op straat (Pratt/ Adams, 1981). Er is zo n gram/m2 fijn vuil nodig om één m 2 dicht te smeren (Pratt, nov 2001). Zonder onderhoud loopt de doorlatendheid in de tijd weliswaar langzaam terug, maar het vuil concentreert zich daarbij bovenop de voeg. Plasvorming ontstaat met name door grote hoeveelheden zeer fijn vuil (< 125µ (0,125mm) in combinatie met achterstallig onderhoud. Een schone m 2 Aquaflow kan immers tot 4,5 m 3 water per uur verwerken. De voeg filtert het water en houdt vuil bovenin. De nog losse grond ligt ver boven de band uit. Bij een goed ontwerp!, ziet het vuil er uit zoals Bij regen kunnen fijne delen meespoelen met op de foto. Verwijderen gaat gemakkelijk het hemelwater. Een grote schoonmaakbeurt In de Leidraad Riolering (van Rioned) wordt geadviseerd om eens in de 5 jaar een grote schoonmaakbeurt te plannen, waarbij de sparingen dieper worden gereinigd, zodat ook hele fijne vervuilingen weer worden weggenomen. Na een dergelijke grote beurt wordt de straat opnieuw ingeveegd met 1-3mm hardsteensplit. Veelal voldoet het om eenmalig een bepaalde vervuilingsituatie te reinigen, waarna weer kan worden overgaan op regulier onderhoud met de veeg-/ zuigauto. Bouwrijp en woonrijp Voor de bouwrijp bouw - woonrijp fasering zijn een aantal separate oplossingen ontwikkeld. Deze maatregelen zijn eenmalig en niet in dit document opgenomen.

4 Regulier onderhoud: m.b.v. eenstandaard veeg-zuigauto. Incidenteel onderhoud d.m.v. diepreinigen: Met hoge druk worden de voegen schoongespoten en leeggezogen. Aquaflow in de winter Als het vriest wordt op veel plaatsen met zout gestrooid. Kies bij voorkeur voor vast zout zonder toegevoegd zand. Vast zout blijft liggen en kan zijn werk doen. Vloeibaar zout zakt snel weg. Zand zorgt na de vorstperiode voor achterblijvend vuil op straat. Plaats altijd een enkele WT kolk om overvloedig dooiwater te kunnen afvoeren. Onderhoudsinstructie: Een goed ontwerp en juiste aanleg maken het onderhoud een stuk gemakkelijker. De vuiltoevoer naar Aquaflow wordt beperkt, de voegen zijn goed gevuld met schoon inveegsplit, het te onderhouden gebied is goed bereikbaar, de bewoners zijn geïnformeerd en het onderhoud start direct na aanleg. Beleidsmatig: Start de eerste keer met een onderhoudscyclus van 2x per jaar. Check of alle bewoners, bewerkers en beheerders zijn geïnformeerd. Controleer of er vuil uit de omgeving (groenstroken, tuinen, aanliggend straatwerk) naar het Aquaflow straatvlak toespoelt. Controleer wanneer het laatste onderhoud is gepleegd. Zijn er zaken die nu extra aandacht behoeven? Stel vooraf vast of de onderhoudscyclus correct is aan de hand van het vervuilingsbeeld. Plasvorming vormt een goede indicatie dat de onderhoudsperiode te lang is. Overweeg aanvullende veiligheids vergrotende maatregelen zoals het plaatsen van een WT kolk. Concreet: Pleeg onderhoud bij droog weer (voegen dienen droog te zijn). Spuit geen water op straat, maar voeg dit toe in de zuigmond in de auto. Controleer (met name bij nieuw straatwerk) of het inveegmateriaal niet wordt meegezogen, anders toerental aanpassen. Zet zo nodig de borstels stil, waardoor de veeg-/ zuigauto alleen nog zuigt. Als men wel borstelt; controleer of het vuil niet wordt uitgesmeerd, i.p.v. verwijderd.

5 Ervaringen en leermomenten Als het vuil in de facetrand van de straatsteen te nat is, hebben veel veeg- zuigauto's moeite om het op te nemen omdat het aan de stenen plakt. Dit geldt ook als men de straat eerst natspuit. Sommige veegauto's zuigen nauwelijks fijn vuil op. Als men dan borstelt, wordt het fijne vuil soms juist over de sparingen uitgesmeerd in plaats van verwijderd. Nieuwe veeg-zuigauto's hebben soms een grote zuigkracht waardoor bij los gestraat straatwerk, het inveegsplit toch gedeeltelijk verwijderd kan worden. Het is dan zaak om het toerental aan te passen. Het meeste vuil komt uit te hoog aangelegde groenvoorzieningen. De stratenmaker is niet gewoon strak te straten en de voegen goed te vullen. Onderhoud de groene omgeving: voorkom dat volgroeid onkruid gaat zaaien. Onkruidgroei wijst op vervuiling en moet direct bestreden worden, zodat het wortelen vroegtijdig wordt gestopt. Jaarlijkse rapportage incl. doorlatendheidsmeting, om het systeem te borgen, is mogelijk. Een compacte en krachtige machine kan worden Ingezet als de situatie daarom vraagt. Het onderhoud uitbesteden? Mocht u zelf niet de beschikking hebben over de juiste apparatuur, de bemanning of de organisatie, dan kunt u het gehele beheer uitbesteden. Neem daarvoor contact op met onze verkoop binnendienst. Sommige bedrijven beschikken over een compacte wendbare machine en houden het terrein jarenlang voor u in orde. Men zorgt ook voor het bijsplitten van de voegen, waardoor u er geen omkijken meer naar heeft. U ontvangt jaarlijks een rapport, inclusief doorlatendheidsmeteing, over de status van het terrein. U kunt in overleg met deze partijen 10 jaar garantie op de werking ontvangen.

Alle verhardingen en afvoer met kolken

Alle verhardingen en afvoer met kolken Hoe kunt u het hergebruiken van oude straatstenen combineren met de waterbergende weg? Welke financiële voordelen liggen voor het oprapen? Hemelwater kan via Aquaflow WT kolken naar de waterbergende wegfundering

Nadere informatie

Met WT kolk alle verhardingen mogelijk

Met WT kolk alle verhardingen mogelijk Hoe kunt u de levensduur van het rioolstelsel fors verlengen? Welke voordelen liggen voor het oprapen? Waarom kunt u oude straatstenen combineren met de waterbergende weg? Hemelwater kan via Aquaflow WT

Nadere informatie

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid 1 Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid Probleem Losliggende stenen, vervuild, dichtgeslibd en niet meer doorlatend 2 Drainvoeg wat is het? waterdoorlatende infiltratievoeg

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

L21GRR013 Onderhouden bestratingen. Extra toelichting en vragen maken hoofdstuk 1: Inleiding

L21GRR013 Onderhouden bestratingen. Extra toelichting en vragen maken hoofdstuk 1: Inleiding L21GRR013 Onderhouden bestratingen Extra toelichting en vragen maken hoofdstuk 1: Inleiding Ontwerpfase Ontwerp -> het onderhoud aan bestrating begint bij de ontwerper die aan de tekentafel zit! Ontwerper

Nadere informatie

Zuiver water bergen in wegen

Zuiver water bergen in wegen Waterbergende weg: De sloot onder de bestrating Wat kunt u doen met hemelwater als ruimte voor open water (te) kostbaar of schaars is? Met het Aquaflow systeem kunt u hemelwater in de wegfundering bergen

Nadere informatie

De nieuwe generatie schrob-/zuigmachines RA 505 IBC RA 505 IBCT RA 605 IBCT

De nieuwe generatie schrob-/zuigmachines RA 505 IBC RA 505 IBCT RA 605 IBCT De nieuwe generatie schrob-/zuigmachines RA 505 IBC RA 505 IBCT De innovatieve 55 liter schrob-/zuigmachines Een schone vloer. Dat is precies het resultaat dat u met de Cleanfix schrob-/zuigmachines bereikt.

Nadere informatie

Onderhoudsdocument. Mansardehof "Parijsch" te Culemborg. rno{trtl( Mourik Groot-Ammers B.V. december 2008

Onderhoudsdocument. Mansardehof Parijsch te Culemborg. rno{trtl( Mourik Groot-Ammers B.V. december 2008 sdocument Mansardehof "Parijsch" te Culemborg rno{trtl( december 2008 Mourik Groot-Ammers B.V. ,l \-/tlourll( Inhoudsopgave 1 2 2.1 3 4 4.1 4.2 4.3 4.4 5 6 7 lnleiding Leidingwerk Riolering Verhardingen

Nadere informatie

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Project : Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Projectnummer : NC8110503 Versie : definitief Datum : 15 juli 2008 Aanleiding Het terrein van de Tivolikerk en het naastgelegen Zusterhuis aan de Heezerweg

Nadere informatie

Werken met een hogedrukreiniger

Werken met een hogedrukreiniger Werken met een hogedrukreiniger Doel antwoorden Je kunt met een hogedrukreiniger werken. Oriëntatie Het reinigen van vuile machines of werktuigen kun je op veel verschillende manieren doen. 1 Waarom zou

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Wij vragen uw begrip tijdens de werkzaamheden In december 2012 is Glasvezel Boekel begonnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Boekel.

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte Kwaliteitshandboek onderhoud openbare ruimte 2014 Voorwoord De openbare ruimte is een verzamelnaam voor plekken die we allemaal gebruiken. Bijvoorbeeld straten, parken, pleinen en voet- en fietspaden.

Nadere informatie

Nieuwe riolering in uw straat

Nieuwe riolering in uw straat R Nieuwe riolering in uw straat Vervangen riolering Binnenkort wordt de riolering in uw straat vervangen. Wat doet de gemeente en waarvoor bent u verantwoordelijk? We hopen in ieder geval dat u zo min

Nadere informatie

Week van het Onkruid

Week van het Onkruid Week van het Onkruid Inrichting van de openbare ruimte in relatie tot onkruidbeheer op de verhardingen door Eric Pladdet van adviesbureau Greenengineers Week van het Onkruid 2015 Eric Pladdet 12 jaar werkzaam

Nadere informatie

AquaBASE b.v. Waarom?

AquaBASE b.v. Waarom? AquaBASE b.v. Waarom? Gemeenten in Nederland hebben de plicht bij een herinrichting van de openbare ruimte hun straten en wijken klimaatbestendig in te richten. Dit is vastgesteld in de Deltabeslissing

Nadere informatie

Waterhuishouding in de Contreie

Waterhuishouding in de Contreie Waterhuishouding in de Contreie Water speelt een belangrijke rol in de Contreie. Er is bij de ontwikkeling van deze woonwijk gekozen om het regenwater of te infiltreren in de bodem of hiermee de omliggende

Nadere informatie

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Programma informa+eavond 1. Welkom en uitleg van het proces na de ondertekening van de reserveringsovereenkomst door Ariën Schaap

Nadere informatie

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid)

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) Onkruid de baas Geral Overbeek 2011 Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) 25 TUINTIPS ONKRUID DE BAAS Wil jij ook een tuin zonder

Nadere informatie

Onkruidbeheer middels een wave-machine

Onkruidbeheer middels een wave-machine Onderhoud van de openbare ruimte Natuurlijk vinden bewoners het prettig als de straat waarin ze wonen schoon is en het groen goed wordt bijgehouden. De gemeente zorgt ervoor dat straten, pleinen, grasvelden

Nadere informatie

Vissteigers en visstoepen: typen en materialen

Vissteigers en visstoepen: typen en materialen Vissteigers en visstoepen: typen en materialen Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de keuze van het type vissteiger of stoep, zoals de bereikbaarheid van de locatie, de huidige oeverinrichting,

Nadere informatie

AquaBASE, door hemelwater slim verbonden. b.v. partners

AquaBASE, door hemelwater slim verbonden. b.v. partners 1 AquaBASE, door hemelwater slim verbonden b.v. partners 2 AquaBASE, door hemelwater slim verbonden 3 4 AquaBASE b.v. Waarom? 5 AquaBASE b.v. Waarom? Gemeenten in Nederland hebben de plicht bij een herinrichting

Nadere informatie

A. Wekelijks onderhoud

A. Wekelijks onderhoud Onderhoud Onderhoud kunstgras Onderhoud is behoud van kwaliteit en duurzaamheid. Hierbij doen wij u een onderhoudsopzet toekomen voor een zand/kurk of rubber ingevuld kunstgrasveld. Rolugro Pitch & Equipment

Nadere informatie

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater ONS VLOEIBARE GOUD regenwater Regenwater Maar regenwater is ook schoon water, onmisbaar voor planten en dieren. Het regent steeds vaker heel hard. Al dat regenwater zorgt met regelmaat voor schade aan

Nadere informatie

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer Opletten! Deze handleiding is geen garantie dat het plakken goed gaat, er kunnen daarom ook geen rechten aan worden ontleent. Deze handleiding dient gebruikt te worden als leidraad. Dit is de manier waarop

Nadere informatie

Onkruid de baas. Geral Overbeek. Overbeek - Gardendesign Maasoord

Onkruid de baas. Geral Overbeek. Overbeek - Gardendesign Maasoord Onkruid de baas Geral Overbeek 2011 Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 www.mijntuingeheim.nl 25 + 1 TUINTIPS ONKRUID DE BAAS Wil jij ook een tuin zonder onkruid met zo min mogelijk werk? Mag

Nadere informatie

BUITEN GEWOON SCHOON

BUITEN GEWOON SCHOON BUITEN GEWOON SCHOON reinigen van verhardingen Schoonmaak van diverse soorten verhardingen d.m.v. schrobben, vegen, borstelen, hogedrukstralen met heet water Verwijderen specifiek vuil, o.a. kauwgom, mos

Nadere informatie

MEMO. Memo Afkoppelen / infiltreren project Herinrichting Julianastraat Raadhuisstraat d.d pagina 1 / 5

MEMO. Memo Afkoppelen / infiltreren project Herinrichting Julianastraat Raadhuisstraat d.d pagina 1 / 5 MEMO Aan : bewoners Plakstraat - Raadhuisstraat - Julianastraat - Kerkstraat Van : Cristian Timmermans projectleider gemeente Stein Jean-Philippe Janssens Ducot Engineering & Advies Datum : 24 juni 2015

Nadere informatie

Bezoekverslag/en locatie X

Bezoekverslag/en locatie X Bezoekverslag/en locatie X 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave.2 Kort verslag eerste bezoek..3,4 Kort verslag tweede bezoek. 5 Bezoekverslag derde bezoek, training en demonstraties...... 6,7,8,9 Vervolg dagelijks

Nadere informatie

Bestratingsoplossingen. Sierbestrating Verwerkingsadvies

Bestratingsoplossingen. Sierbestrating Verwerkingsadvies Sierbestrating Verwerkingsadvies 2 Verwerkingsadvies Algemeen Het beste resultaat wordt verkregen door de bestrating te laten aanleggen door een professionele stratenmaker of hovenier. Wanneer je er toch

Nadere informatie

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS AANLEGGEN Aanleg instructie kunstgras Benodigdheden - Tommygrass kunstgras - Geotextiel drukverdelend onderdoek - Stanleymes - Lijm en lijmband (2 varianten) 2 componenten lijm lijmband 2 componenten

Nadere informatie

Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: Ondergrond: plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek

Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: Ondergrond: plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: stanleymes lijm lijmband lijmkam plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek 1 Ondergrond: 1) Verwijder eerst het oude gras en

Nadere informatie

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte G EMEENTE Samenleven in de buitenruimte Wethouder Jan Overweg De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus hoe mooi zou het zijn als iedereen in Leusden zich verantwoordelijk voelt voor zijn of haar woonomgeving.

Nadere informatie

Asfalt- en elementenverhardingen

Asfalt- en elementenverhardingen Asfalt- en elementenverhardingen Oppervlakte van asfalt of elementenverharding (tegels, klinkers e.d.) incl. de opsluitband. Algemene beeld- en kwaliteitseisen: De verharding wordt regelmatig op zichtbare

Nadere informatie

VRAGEN & ANTWOORDEN Grote aanpak Sterrenbuurt. Colofon. Dit is een uitgave van Gemeente Zwijndrecht Postbus 15, 3330 AA Zwijndrecht

VRAGEN & ANTWOORDEN Grote aanpak Sterrenbuurt. Colofon. Dit is een uitgave van Gemeente Zwijndrecht Postbus 15, 3330 AA Zwijndrecht VRAGEN & ANTWOORDEN Grote aanpak Sterrenbuurt Colofon Dit is een uitgave van Gemeente Zwijndrecht Postbus 15, 3330 AA Zwijndrecht www.zwijndrecht.nl T 14078 Vormgeving en fotografie Estay creatief communicatiebureau

Nadere informatie

Tips om wateroverlast op eigen perceel tegen te gaan

Tips om wateroverlast op eigen perceel tegen te gaan Tips om wateroverlast op eigen perceel tegen te gaan Voorwoord In dit boekje zijn maatregelen om wateroverlast op particulier terrein te voorkomen samengevat. Dit is een overzicht van maatregelen uit de

Nadere informatie

OnderhoudSportvloeren

OnderhoudSportvloeren Onderhoud onderhoudsabonnementen sportvloeren sportvloeren.nl 11.0 sportvloeren met een homogene toplaag A. Algemeen Met dit onderhoudsadvies verstrekken wij u een leidraad voor een goed evenwichtig onderhoudspatroon

Nadere informatie

Flexicuro Kunstgras. Tegen meerprijs. Overige werkzaamheden. Uitgesloten van garantie zijn: KUNSTGRAS VAL- EN SPEELONDERGRONDEN

Flexicuro Kunstgras. Tegen meerprijs. Overige werkzaamheden. Uitgesloten van garantie zijn: KUNSTGRAS VAL- EN SPEELONDERGRONDEN Tegen meerprijs Leveren en aanbrengen maaitegels rondom het kunstgrasvlak. Leveren en aanbrengen geotextiel (drukspreidend waterdoorlatend vlies) Meerprijs: 3,-- per m². Verschillende kleuren in één vak

Nadere informatie

BESLISBOOM HEMELWATER MAATREGELEN

BESLISBOOM HEMELWATER MAATREGELEN BESLISBOOM HEMELWATER MAATREGELEN Waar komt de vraag vandaan? Klimaatverandering Maatregelen Welke maatregel past het beste in welke situatie? 2 04-07-18 Voorbeelden bemaling nodig om IT-riool aan te leggen

Nadere informatie

Informatieavond Rioolvervanging en herinrichting Weidebloemkwartier WELKOM!

Informatieavond Rioolvervanging en herinrichting Weidebloemkwartier WELKOM! Informatieavond Rioolvervanging en herinrichting Weidebloemkwartier WELKOM! 1 REDEN PROJECT De bestaande onderheide riolering is aan het einde van haar levensduur. Vervanging is noodzakelijk. Huidige riool

Nadere informatie

Polymeervoeg. Gebruiksaanwijzing. voor tegels en straatstenen. Droog in de voegen keren Wordt hard na bevochtiging. techniseal.com

Polymeervoeg. Gebruiksaanwijzing. voor tegels en straatstenen. Droog in de voegen keren Wordt hard na bevochtiging. techniseal.com Polymeervoeg voor tegels en straatstenen Droog in de voegen keren Wordt hard na bevochtiging Gebruiksaanwijzing techniseal.com Kwalitatief hoogwaardig product TECHNISEAL POLYMEERVOEG VOOR TEGELS EN STRAATSTENEN

Nadere informatie

Lijst Privaatrechtelijke heffingen 2014

Lijst Privaatrechtelijke heffingen 2014 Lijst Privaatrechtelijke heffingen 2014 1 Aanleg standaard uitritconstructie bestaand trottoir breedte verlaagd trottoir 3 m, totale breedte 5 m, trottoir breedte max 2 m. opbreken en afvoeren trottoirbanden

Nadere informatie

Afkoppelen Beringe. Auteur: Jo Claassen

Afkoppelen Beringe. Auteur: Jo Claassen Afkoppelen Beringe Auteur: Jo Claassen 05-04-2017 Opening Jo Claassen Projectleider (gemeente) Theo Jansen Toezichthouder (gemeente) Hub Diederen Adviseur (Kragten) Marco Roemen werkvoorbereider (Kragten)

Nadere informatie

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Filteren (Filtering) Normale functie Het water van het zwembad wordt na het zand van de filter gepasseerd te zijn,

Nadere informatie

O * Evaluatie onkruidbeheer op verhardingen 2016

O * Evaluatie onkruidbeheer op verhardingen 2016 O17.000549* Evaluatie onkruidbeheer op verhardingen 2016 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Evaluatie onkruid op verhardingen... 3 3.1 Nieuwe wetgeving... 3 3.2 Raadsvoorstel gemeente

Nadere informatie

Aanvraag rioolvergunning

Aanvraag rioolvergunning Aanvraag rioolvergunning Persoonlijke gegevens Vul hier uw persoonlijke gegevens in. De aanvrager moet de eigenaar zijn Voorletters Tussenvoegsels Naam Straatnaam en huisnummer Postcode Woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

CLAASSEN. Schilderwerken. Onderhoud Nieuwbouw Beglazing. Onderhouds advies schilderwerk

CLAASSEN. Schilderwerken. Onderhoud Nieuwbouw Beglazing. Onderhouds advies schilderwerk Onderhouds advies schilderwerk U bent langer verzekerd van een goede bescherming door regelmatig onderhoud te plegen. Indien u zelf dit onderhoud gaat uitvoeren hebben wij hiervoor een onderhoudsadvies

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

Nilfisk Tapijtreiniging. Nilfisk MX103C/ MX107C/ MX307H/ MX328H/ MX585 Multi

Nilfisk Tapijtreiniging. Nilfisk MX103C/ MX107C/ MX307H/ MX328H/ MX585 Multi Nilfisk Tapijtreiniging Nilfisk MX103C/ MX107C/ MX307H/ MX328H/ MX585 Multi Warme of koude extractie voor een beter herstelresultaat van uw tapijt De nieuwe lijn Nilfisk MX tapijtreinigers bestaat uit

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM TUINPROFESSIONALS VAN NEDERLAND

HARTELIJK WELKOM TUINPROFESSIONALS VAN NEDERLAND HARTELIJK WELKOM TUINPROFESSIONALS VAN NEDERLAND Tuinprofessionaldagen 2017 DOOR KENNIS VERBONDEN Nieuwe wegen van onkruidbestrijding Even voorstellen 17/18 januari 2017 DOOR KENNIS VERBONDEN 3 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

PROTOCOL BTB. Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers

PROTOCOL BTB. Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers PROTOCOL BTB Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers Een handleiding voor Werkvoorbereiding, Onderhoud en Uitvoering Opsteller : P. van der Linden Afdeling : Afdeling

Nadere informatie

- Bestrating met (hoge) opsluitbanden zorgt voor eerste buffercapaciteit. - Weinig schade als regenwater gelegenheid

- Bestrating met (hoge) opsluitbanden zorgt voor eerste buffercapaciteit. - Weinig schade als regenwater gelegenheid Inleiding - Water verwerken op plek waar het valt. - Straten liggen er toch, dus geef ze een extra functie. - Slimme maatregelen nauwelijks meerkosten: straatprofiel met hoge banden, drempels. - Specifieke

Nadere informatie

Easy Flow waterregulerende bestrating Struyk Verwo Infra. Straatbepalend.

Easy Flow waterregulerende bestrating Struyk Verwo Infra. Straatbepalend. Easy Flow Waterregulerende bestrating Voordelen van waterregulerende bestrating: vermindering van overstorten het grondwater blijft op niveau door (gedeeltelijke) infiltratie betere benutting van de capaciteit

Nadere informatie

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Zeewolde Augustus 2011 Oplage: 2500 exemplaren Fotografie Gemeente Zeewolde fresh fotooz Productie

Nadere informatie

Kwaliteitsgids BOR. Gemeente Landgraaf Meet- & communicatieinstrument kwaliteit van de openbare ruimte

Kwaliteitsgids BOR. Gemeente Landgraaf Meet- & communicatieinstrument kwaliteit van de openbare ruimte Kwaliteitsgids BOR Meet- & communicatieinstrument kwaliteit van de openbare ruimte Versie In opdracht van Afdeling BOR Datum: Bezoekadres: gemeente Landgraaf afdeling BOR Raadhuisplein 1 6370 AA Landgraaf

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschrift Civiel WTS KTZ/KD systeem betonput 2.50m1

Plaatsingsvoorschrift Civiel WTS KTZ/KD systeem betonput 2.50m1 Plaatsingsvoorschrift Civiel WTS KTZ/KD systeem betonput 2.50m1 1. Voorbereiding 1.1 Na afgifte / ontvangst van deze plaatsingsvoorschriften versie d.d. 14-06-2016 wordt van u verwacht dat u deze ondertekend

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over afkoppelen

Veelgestelde vragen over afkoppelen 1 Veelgestelde vragen over afkoppelen Inhoudsopgave 1. Wat is afkoppelen?... 2 2. Waarom afkoppelen?... 2 3. Afkoppelen, hoe werkt dat?... 3 4. Wanneer wordt mijn straat afgekoppeld?... 3 5. Welk beleid

Nadere informatie

Planning Eind week 46 zal Dusseldorp de bomen kappen en zullen de geveltuintjes aan de zijde met de even huisnummers worden verwijderd.

Planning Eind week 46 zal Dusseldorp de bomen kappen en zullen de geveltuintjes aan de zijde met de even huisnummers worden verwijderd. Geachte bewoner van de Adamsweg, Zoals u wellicht weet gaat Dusseldorp ISM voor de gemeente Hengelo aan het werk met de herinrichting van de Adamsweg. Via deze brief willen wij u informeren betreffende

Nadere informatie

Wegen met lange levensduur

Wegen met lange levensduur Water bergen in de weg, hoe kan dat? Waterberging in de weg met het Aquaflow systeem is voor waterberging en voor waterzuivering een goede optie. Is dat civiel technisch ook zo? Ja, want Aquaflow is uitgebreid

Nadere informatie

Informatiedocument Huurlingsedam Fase 2A te Wijchen. Vrije kavels (49, 54 en 68)

Informatiedocument Huurlingsedam Fase 2A te Wijchen. Vrije kavels (49, 54 en 68) Informatiedocument Huurlingsedam Fase 2A te Wijchen Vrije kavels (49, 54 en 68) Bouwpercelen Huurlingsedam Fase 2A In dit informatiedocument worden de randvoorwaarden benoemd voor verdere planuitwerking

Nadere informatie

Het Jadon reinigingsmiddel is water, puur water. Voor een schone Stad

Het Jadon reinigingsmiddel is water, puur water. Voor een schone Stad Voor een schone Stad Voor en na H2O De professionals Jadon heeft jarenlang ervaring in het reinigen van bestratingen, en het verwijderen van kauwgom in de openbare ruimte. Met onze unieke reinigingstechniek

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen daarom ook benadrukken dat u ons altijd kunt

Nadere informatie

Montage / Gebruikers- handleiding Rolluiken

Montage / Gebruikers- handleiding Rolluiken Montage / Gebruikers- handleiding Rolluiken Bestel-zonwering.nl Montagehandleiding Rolluiken versie 2014 1 Montage Handleiding Rolluiken De montage van dit product moet worden uitgevoerd door een vakman.

Nadere informatie

Aan de slag Start werkzaamheden

Aan de slag Start werkzaamheden informatie CAVALJEPLEIN EN JHR VAN CITTERSPLEIN MAART 2015 Aan de slag Start werkzaamheden In januari ontving u van ons een brief dat een ruime meerderheid van de bewoners instemde met de werkzaamheden

Nadere informatie

SPORT- ZOMERACTIE 5JAAR FOLLOW TWITTER

SPORT- ZOMERACTIE 5JAAR FOLLOW TWITTER Proudly made in Switzerland SPORT- EK Voetbal juni 1 juli Wimbledon ZOMERACTIE 25 juni juli Tour de France 30 juni 22 juli Olympische Spelen 27 juli 12 augustus Paralympische Spelen 29 augustus 9 september

Nadere informatie

Hoe krijgt u dit schoon?

Hoe krijgt u dit schoon? Lees snel verder hoe wij u kunnen helpen Hoe krijgt u dit schoon? Dat hoeven wij u niet voor te kauwen! De professionals Jadon heeft jarenlang ervaring in het reinigen van bestratingen en het verwijderen

Nadere informatie

Format Beheerplan. Schoon

Format Beheerplan. Schoon Format Beheerplan In een beheerplan wordt opgeschreven wat de gemeente levert op gebied van heel, schoon en juist gebruik. Ook kan opgeschreven worden waarover afspraken gemaakt kunnen worden tussen gemeente

Nadere informatie

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC MONTAGEHANDLEIDING BELANGRIJKE INFORMATIE Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC Lees de hele handleiding aandachtig. Als de hierin vermelde instructies niet worden opgevolgd, is

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE Sika FastFix-131

TECHNISCHE FICHE Sika FastFix-131 TECHNISCHE FICHE VOCHTUITHARDEND VOEGMATERIAAL VOOR ALLE SOORTEN STRAATSTENEN MET EEN VOEGBREEDTE TUSSEN 2 EN 12 MM BESCHRIJVING TOEPASSINGEN EIGENSCHAPPEN / VOORDELEN is een vochtuithardend voegmateriaal

Nadere informatie

Infoblad 323 Aanbrengen van het SABA Sealflex systeem

Infoblad 323 Aanbrengen van het SABA Sealflex systeem Infoblad 323 Aanbrengen van het SABA Sealflex systeem adviezen en gebruiksvoorschriften en de levering van onze producten zijn voorts van toepassing de Algemene Voorwaarden van. Versienummer: 2011-01-01,

Nadere informatie

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO INHOUDSOPGAVE - AANLEIDING - HUIDIGE SITUATIE - GEVOLGEN RIOOLOVERSTORT - OVERSTORTREDUCTIE - BERGING EN BEZINKING OVERTOLLIG RIOOLWATER - WERKING BBB - WERKING (schematisch)

Nadere informatie

KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden Ondergrond Voor het beste resultaat adviseren wij toch een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden Ondergrond Voor het beste resultaat adviseren wij toch een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden - stanleymes - lijm - lijmband - lijmkam - plastic handschoenen - kunstgras - geotextiel drukverdelend onderdoek - evt. vulzand Ondergrond Verwijder eerst het oude gras en

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving)

Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving) Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving) De gemeente Zaanstad start dit najaar met de werkzaamheden van het resterende deel van Zuiderham in de omgeving van de Neptunuslaan. Het riool en het

Nadere informatie

INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Achtvormig zwembad

INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Achtvormig zwembad INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Achtvormig zwembad Gefeliciteerd met uw nieuwe inbouwzwembad van Fonteyn. Fonteyn staat garant voor een kwaliteitsproduct, daarom worden de nieuwste technieken toegepast

Nadere informatie

Groot onderhoud Leyhof vraag & antwoord

Groot onderhoud Leyhof vraag & antwoord Groot onderhoud Leyhof 2018 2020 vraag & antwoord en antwoord zijn als volgt gerubriceerd: 1. Project & Planning 2. Informatie en nieuws 3. Meedenken & meedoen 4. Ophoging, wat betekent dit voor de bewoners?

Nadere informatie

Verslag ter visie legging voorlopig ontwerp Groot onderhoud Edelweisslaan en omgeving

Verslag ter visie legging voorlopig ontwerp Groot onderhoud Edelweisslaan en omgeving GEMEENTE PAPENDRECHT Verslag ter visie legging voorlopig ontwerp Groot onderhoud Edelweisslaan en omgeving Aantal pagina's : Aantal bijlagen : bijlage : bijlage : bijlage : Tekening Groot onderhoud Edelweisslaan

Nadere informatie

SPECIALISTEN IN REINIGING

SPECIALISTEN IN REINIGING KLIKO GARANDEERT : Uw winkelstraat VOLLEDIG SCHOON en KAUWGOMVRIJ, snel en vakkundig gerealiseerd met een minimum aan overlast! SPECIALISTEN IN REINIGING Is uw winkelstraat schoon? BEZOEK ONZE WEBSITE

Nadere informatie

Versie Nederlands

Versie Nederlands NEDERLANDSE INSTALLATIE HANDLEIDING KINETICO DUPLEX COMPACT MODELLEN Waterontharders duplex met geïntegreerd zoutvat / en MiniKB met losse bak Versie Nederlands 2015.2 2020c (EU) 2020c HF / Aquakinetic

Nadere informatie

Alternatieven voor chemische onkruidbestrijding

Alternatieven voor chemische onkruidbestrijding voor chemische onkruidbestrijding Photo by FaceMePLS - Creative Commons Attribution License https://www.flickr.com/photos/38891071@n00 Created with Haiku Deck verhardingen half-verhardingen tussen beplanting

Nadere informatie

Onkruidbeheer. Dis is de inleiding uit de cursus: onkruidbeheer op verhardingen

Onkruidbeheer. Dis is de inleiding uit de cursus: onkruidbeheer op verhardingen Welkom Onkruidbeheer Dis is de inleiding uit de cursus: onkruidbeheer op verhardingen Overzicht Analyse Aanpak Verhardingen Methodes Onkruidgroei Gevolgen Zonder is gezonder? Soorten verhardingen Analyse

Nadere informatie

ONDERHOUDINSTRUCTIES

ONDERHOUDINSTRUCTIES ONDERHOUDINSTRUCTIES 23 september 2011 Inhoud 1 Algemeen 2 2 Klein onderhoud 3 2.1 Slepen 3 2.2 Vegen belijning 3 2.3 Kleine onderhoudswerkzaamheden 3 2.4 (2) Wekelijks onderhoud 4 2.5 Onkruid-, alg- en

Nadere informatie

Onderhoud verharding. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Onderhoud verharding. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Johan Schuppert 20 january 2018 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/49352 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Tips voor schuifvloer-chauffeurs

Tips voor schuifvloer-chauffeurs Onderhoud: Kosten besparen door tijdig te reinigen In het kader van het thema Lowest Cost of Ownership hebben we een goede tip voor u over het onderhoud van uw schuifvloer. Een belangrijk onderdeel van

Nadere informatie

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking:

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking: Keramische buitentegels Keramische tegels zijn de laatste tijd ontzettend in opkomst en eigenlijk al niet meer weg te denken uit het tuinbeeld. De enorme populariteit van deze tegels is logisch te verklaren.

Nadere informatie

CONCEPT* Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019

CONCEPT* Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019 * Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Evaluatie onkruid op verhardingen... 3 3.1 Wetgeving... 3 3.2 Onkruidbeheersing

Nadere informatie

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V.

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Rioleringsplan Plan Mölnbekke te Ootmarsum Projectnummer: 2653 Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Postbus 66 7630 AB Ootmarsum Status Concept Opgesteld door: Dhr. H.

Nadere informatie

De kunst van het alledaagse. IT-buizen

De kunst van het alledaagse. IT-buizen De kunst van het alledaagse IT-buizen De Kijlstra IT-buis: de complete oplossing tegen bodemverdroging. Op veel plaatsen in ons land worden hemel en aarde gescheiden door een verhard oppervlak. Bebouwing

Nadere informatie

AX 310/410 - de nieuwste en modernste opties voor tapijtreiniging

AX 310/410 - de nieuwste en modernste opties voor tapijtreiniging AX 310/410 - de nieuwste en modernste opties voor tapijtreiniging AX 410 heeft twee standaard instellingen - kies onderhoud of renovatie m.b.v. een eenvoudige schakelaar De AX 310 is de standaard machine

Nadere informatie

Vervangen riolering Rivierenbuurt Willem-Jan Leenhouts beleidsmedewerker Riolering en Waterbeheer afdeling Buitenruimte

Vervangen riolering Rivierenbuurt Willem-Jan Leenhouts beleidsmedewerker Riolering en Waterbeheer afdeling Buitenruimte Programma van de avond Informatieavond Rivierenbuurt 19.30 uur Opening door Ad Cardon 19.35 uur Presentatie rioolwerkzaamheden door Willem Jan Leenhouts 19.45 uur Presentatie van het parkeeronderzoek in

Nadere informatie

EEN BODEM VOOR WATER

EEN BODEM VOOR WATER EEN BODEM VOOR WATER Hemel en grondwaterbeleid Breda 2011 RWZI De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering (RWZI: een soort wasmachine voor water). RWZI De

Nadere informatie

PERSINFORMATIE STIHL. De tuin snel op orde tuin dankzij deze tips Maak snel komaf met de herfstschoonmaak in de tuin. Puurs, 4 oktober 2018

PERSINFORMATIE STIHL. De tuin snel op orde tuin dankzij deze tips Maak snel komaf met de herfstschoonmaak in de tuin. Puurs, 4 oktober 2018 De tuin snel op orde tuin dankzij deze tips Maak snel komaf met de herfstschoonmaak in de tuin Puurs, 4 oktober 2018 De herfst is het moment om de tuin op te ruimen. Op het lijstje staan: het terras schoonmaken,

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

BD 40/12 C Bp Pack. Optimale afzuiging. Ongecompliceerde, eenvoudige bediening

BD 40/12 C Bp Pack. Optimale afzuiging. Ongecompliceerde, eenvoudige bediening BD 40/12 C Bp Pack Heel compacte schrob-/zuigmachine op batterij met een schoon- en vuilwaterreservoir van 12 liter en een oppervlakteprestatie van 1.100 m²/u. Voor een rendabele en grondige onderhoudsreiniging

Nadere informatie

Handleiding Pure & Original Classico Façade

Handleiding Pure & Original Classico Façade Handleiding Pure & Original Classico Façade Inhoud Algemene informatie over Pure & Original Classico Façade...1 Gebruikersinformatie voor Pure & Original Classico Façade...1 Benodigde materialen...1 Pure

Nadere informatie

Informatie voor de gebruikers van kozijn, ramen en deuren.

Informatie voor de gebruikers van kozijn, ramen en deuren. Informatie voor de gebruikers van kozijn, ramen en deuren. Kochs kozijnen, ramen en deuren zijn hoogwaardige bouwelementen met een veelvoud aan mogelijkheden. Om U jaren lang naar tevredenheid te kunnen

Nadere informatie

Totaal kosten incl. Staartkosten en VAT (exclusief BTW): ,00

Totaal kosten incl. Staartkosten en VAT (exclusief BTW): ,00 Project : Aanleg fietspad en recocnstructie Sleutelstraat Weijereind + aanpassingen Lensheuvel 't Heike. Opdrachtgever : Gemeente Reusel De Mierden KOSTENRAMING UITGANGSPUNTEN De raming is gebaseerd op

Nadere informatie

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Wat kunnen bewoners en ondernemers verwachten van het basisniveau van onderhoud? Voor participatie Een veilige, toegankelijke openbare ruimte waar mensen

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND. HERINRICHTING Molenstraat en s-gravenstraat (ged.) Donderdag 13 juni 2013

INFORMATIEAVOND. HERINRICHTING Molenstraat en s-gravenstraat (ged.) Donderdag 13 juni 2013 INFORMATIEAVOND HERINRICHTING Molenstraat en s-gravenstraat (ged.) Donderdag 13 juni 2013 Inhoud Onderdeel: Spreker: Welkomstwoord (Wethouder C. De Kraker) Aanleiding werkzaamheden Plan van aanpak Ontwerp

Nadere informatie

Schaderegeling ingravingen Kabels & Leidingen gemeente Koggenland 2014

Schaderegeling ingravingen Kabels & Leidingen gemeente Koggenland 2014 Schaderegeling ingravingen Kabels & Leidingen gemeente Koggenland 2014 Ten gevolge van de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en/of leidingen in en op openbare gronden ontstaat schade aan straatwerk,

Nadere informatie