Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten"

Transcriptie

1 Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten Naam vragenlijst: Vertrouwelijk Inleiding In het kader van de Verordening op de Kwaliteitstoetsing (RA s) is het accountantskantoor geselecteerd voor een toetsing, dat in de Ontwerpverordening Kwaliteitsonderzoek, en hierna, aangeduid is als kwaliteitsonderzoek. Deze vragenlijst interne beheersing 2008 is bestemd voor de onderzoekers met als doel het onderzoek zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen en om zich snel een beeld te kunnen vormen van de werkwijze binnen het accountantskantoor. De vragen in deze vragenlijst hebben betrekking op accountantskantoren die aan assurance verwante opdrachten uitvoeren, te weten: opdrachten tot het samenstellen van financiële informatie en opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot financiële informatie. Het kwaliteitsonderzoek k Het kwaliteitsonderzoek heeft betrekking op de dienstverlening van de openbaar accountant(s), werkzaam bij uw accountantskantoor, voor zover zij moeten voldoen aan de geldende wet en regelgeving. Volgens de Ontwerpverordening Kwaliteitsonderzoek is het primaire doel van het kwaliteitsonderzoek de bevordering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening. De onderzoeken worden verricht op basis van redelijkheid, zorgvuldigheid en effectiviteit. Daarbij speelt de aard en omvang van het te onderzoeken accountantskantoor een belangrijke rol. Handhaving is van belang maar vormt niet het belangrijkste motief voor het kwaliteitsonderzoek. Het object van onderzoek is de opzet, het bestaan en de werking van het stelsel van kwaliteitsbeheersing van het accountantskantoor en de beroepsuitoefening van de individuele accountant. Dit betekent dat voor het onderzoek de interne beheersing van het accountantskantoor ter zake van aan assurance verwante opdrachten centraal zal staan. Regelgeving In het kader van vereenvoudiging van de regelgeving is in het voorjaar 2008 overeenstemming bereikt over de contouren van de regelgeving voor de samenstellingspraktijk. Dit heeft geresulteerd in twee ontwerpvoorschriften die in augustus 2008 ter consultatie aan de leden zijn voorgelegd. Het betreft de ontwerp voorschriften: Nadere voorschriften accountantskantoren ter zake van aan assurance verwante opdrachten; en Standaard 4410 Opdrachten tot het samenstellen van financiële overzichten. De vragen in deze vragenlijst zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het ontwerp Nadere voorschriften accountantskantoren ter zake van aan assurance verwante opdrachten.

2 Vragenlijst Deze vragenlijst is opgebouwd uit twee delen, te weten: Deel 1 Algemeen Dit deel van de vragenlijst bevat vragen over de achtergrond van het accountantskantoor, zoals de juridische structuur, de bestuursstructuur, permanente educatie etc. Deel 2 Interne beheersing Deel 2 van de vragenlijst bevat vragen omtrent de interne beheersing van het accountantskantoor ter zake van aan assurance verwante opdrachten. Deze vragen zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op de nieuwe regelgeving voor aan assurance verwante opdrachten Koninklijk NIVRA. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd (waaronder begrepen het opslaan in een geautomatiseerd gegevensbestand) en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch of geluidsband of op welke andere wijze danook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants. Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, kan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden niet worden ingestaan en aanvaardt het Koninklijk NIVRA deswege geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventueelvoorkomende omen fouten en onvolledigheden.

3 Deel 1: Algemeen Aanvullende gegevens over het accountantskantoor Vestigingen 1.1 Heeft het kantoor vestigingen? 1.2 In welke plaatsen? 1.3 Wat is de rechtsvorm van de vestigingen? 1.4 Wat zijn de verwachtingen voor de komende 4 jaren met betrekking tot de uitbreiding van het aantal vestigingen? Eigendom 2 Wie zijn de eigenaren van het accountantskantoor? Ontwikkeling omzet 3.1 Hoe kan de omzet ontwikkeling van het kantoor gedurende de afgelopen 4 jaren het best worden gekarakteriseerd: Toelichting: 3.2 Indien er in de afgelopen vier jaren sprake is geweest van fusie(s) en/of overname(s), wanneer hebben deze dan plaatsgevonden? 3.3 Hoeveel bedraagt de omzet van het accountantskantoor bij de grootste drie cliënten (uitgedrukt in een percentage van de totale omzet)? 3.4 Wat zijn de (bedrijfs-) activiteiten van deze drie cliënten?

4 3.5 Wat was de stand van het onderhanden werk voor deze drie cliënten aan het eind van het (kalender)jaar en wat staat op dit moment nog aan vorderingen open? Kantoororganisatie 4.1 Met welke beoefenaren van een vrij beroep (niet zijnde accountants) werkt het kantoor samen? 4.2 Heeft het accountantskantoor cliënten die in hoge mate afhankelijk zijn van hun informatie- en communicatietechnologie (ICT)? 4.3 Welke cliënten betreft dit? 4.4 Zijn er binnen het accountantskantoor voorschriften opgesteld ten aanzien van tekeningsbevoegdheid? 4.5 Hoe luiden die voorschriften? 4.6 Zijn er binnen uw accountantskantoor voorschriften opgesteld ten aanzien van het versturen van de post, berichten en/of faxen? 4.7 Hoe luiden die voorschriften? 4.8 Is één van de bij het accountantskantoor werkzame personen recentelijk (in de periode vanaf het verzenden van de monitoring vragenlijst tot aan de toetsdatum) betrokken geweest bij een tuchtrechtelijke, strafrechtelijke of civiele procedure? Kantoor automatisering 5.1 Worden de werkprocessen binnen uw accountantskantoor in belangrijke mate ondersteund door geautomatiseerde toepassingen? Beschikt u over een beschrijving van de ICT-structuur van uw accountantskantoor? Welke software en applicaties gebruikt uw accountantskantoor? 5.3 Op welke wijze is het systeembeheer geregeld?

5 5.4 Welke maatregelen zijn getroffen om de integriteit van de met geautomatiseerde toepassingen verwerkte gegevens te waarborgen? 5.5 Op welke wijze is de fysieke toegangsbeveiliging van de computerapparatuur geregeld? 5.6 Op welke wijze is de logische toegangsbeveiliging van de computerprogrammatuur en de opgeslagen gegevens geregeld? Wet identificatie bij Dienstverlening (WID) en Wet melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) Let op: Onderstaande vragen hebben nog betrekking op de oude wet WID en wet MOT. 6.1 Zijn er binnen het accountantskantoor procedures voor de naleving van de WID en de Wet MOT? 6.2 Zijn de procedures in overeenstemming met de wettelijke regelgeving? Toelichting: 6.3 Wordt intern toezicht op de naleving uitgeoefend van de WID en de Wet MOT? 6.4 Komt uit het interne toezicht informatie beschikbaar waaruit de mate van naleving van de WID en de Wet MOT blijkt? 6.5 Wordt follow up gegeven aan de (negatieve) uitkomsten van het interne toezicht? Toelichting: 6.6 Kan op basis van de antwoorden op de voorgaande vragen geconcludeerd worden dat de WID en de Wet MOT worden nageleefd? Toelichting: Permanente educatie (Nadere voorschriften permanente educatie per 1 januari 2007) 7.1 Heeft uw accountantspraktijk afdoende maatregelen getroffen, zodat wordt voldaan aan de eisen ter zake van de permanente educatie?

6 Toelichting: 7.2 Voldoet de registratie van de PE-activiteiten? Toelichting: Overige aspecten 8 Zijn er (met betrekking tot de algemene aspecten van het accountantskantoor) nog andere dan de in het voorgaande vermelde aangelegenheden, die u in het kader van de toetsing onder de aandacht van de toetsers wenst te brengen?

7 Deel 2 Interne beheersing Deel 2 De vragen in dit deel hebben betrekking op de interne beheersing ter zake van de door of namens het accountantskantoor uitgevoerde aan assurance verwante opdrachten en richten zich tot de openbaar accountant die het dagelijks beleid bepaalt, dan wel indien de dagelijkse beleidsbepaler geen openbaar accountant is tot iedere bij het accountantskantoor werkzame of daaraan verbonden openbaar accountant (zie NVAKAA artikel 2). (NVAKAA artikel 3.1) 1.1 Heeft het accountantskantoor ter zake van aan assurance verwante opdrachten het risico van beroepsaansprakelijkheid van het kantoor en van de bij hem werkzame of aan hem verbonden medewerkers en andere personen in redelijke mate verzekerd? (NVAKAA artikel 4) 1.2. Voldoet deze verzekering ten minste aan de eisen genoemd in artikel 4 van de Nadere voorschriften ter zake van aan assurance verwante opdrachten; Vraag polis op. (NVAKAA artikel 5) 2. Heeft het kantoor op adequate wijze de waarneming geregeld in geval van ontstentenis, belet of langdurige arbeidsongeschiktheid van de voor de opdracht verantwoordelijke openbaar accountant? Vraag naar een waarnemingsovereenkomst gesloten met een andere openbaar accountant of naar duidelijke interne voorschriften opgenomen in het stelsel van interne beheersing. (NVAKAA artikel 6) 3. Heeft het accountantskantoor zodanige voorzieningen getroffen dat in geval van het overlijden van een bij hem werkzame of aan hem verbonden openbaar accountant een juiste afwikkeling van de aan Assurance verwante opdrachten is gewaarborgd?

8 Hierbij wordt gedacht aan richtlijnen ten aanzien van waarneming of opvolging, maar ook een richtlijn waarin iemand is aangewezen om op zorgvuldige wijze de verkoop van het kantoor te regelen. Bij de beantwoording van de onderstaande vragen dient rekening te worden gehouden met de aard en omvang van het accountantskantoor. (NVAKAA artikel 8) 4. Worden de documentatie in het kader van zijn aan Assurance verwante opdrachten gedurende 7 jaar systematisch en vertrouwelijk bewaard? Ook in het geval dat het kantoor is opgehouden te bestaan? (NVAKAA art. 9.1) 5.1. Heeft het accountantskantoor zijn bedrijfsvoering zodanig ingericht dat deze ter zake van aan assurance verwante opdrachten een beheerste en integere uitoefening van zijn bedrijf wordt gewaarborgd? Het stelsel van kwaliteitsbeheersing is onderdeel van de interne organisatie van het accountantskantoor. Bij de opzet van dit stelsel zal de aard en omvang van de organisatie een rol gespeld hebben. In de Richtlijnen voor Kwaliteitsbeheersing voor accountantskantoren en accountantsafdelingen is hiermee ook rekening gehouden (zie paragraaf 5 van deze richtlijn). Met betrekking tot de inhoud van het begrip integere bedrijfsvoering wordt verwezen naar het bepaalde in de Verordening gedragscode ter zake van met name de fundamentele beginselen integriteit, objectiviteit en professioneel gedrag. (NVAKAA art. 9.2) 5.2. Ziet het accountantskantoor erop toe dat het handelen of nalaten van zijn medewerkers of overige bij het kantoor werkzame of daaraan verbonden personen ter zake van aan Assurance verwante opdrachten niet leidt tot een andere dan een beheerste en integere bedrijfsuitoefening? (NVAKAA art. 10) 6. Heeft het accountantskantoor geregeld dat de uitvoering van een aan Assurance verwante opdracht te allen tijde plaatsvindt onder de verantwoordelijkheid van een openbaar accountant?

9 De verantwoordelijk accountant is degene die de rapportage die als resultaat van de aan Assurance verwante opdracht wordt uitgebracht ondertekent. Hoe de verantwoordelijke openbaar accountant zijn verantwoordelijkheid heeft ingevuld zal uit het dossier moeten blijken. (NVAKAA art. 11.1) 7.1. Heeft het accountantskantoor er voor gezorgd dat het over voldoende middelen beschikt om de aan het accountantskantoor verleende aan assurance verwante opdrachten uit te voeren in overeenstemming met de daarvoor geldende wet- en regelgeving? Dit artikel dient met name te worden betrokken bij de besluitvorming met betrekking tot de aanvaarding van een nieuwe opdracht en de continuering van een bestaande opdracht. (NVAKAA art. 11.2) 7.2. Zorgt het accountantskantoor ervoor dat: de medewerkers beschikken over de vereiste capaciteiten; de medewerkers zich te allen tijde houden aan het bepaalde in de Verordening gedragscode (VGC)? (NVAKAA art. 12.1) 8.1. Wordt bij aanvaarding of continuering van iedere aan Assurance verwante opdracht een onderzoek gedaan naar de integriteit van een cliënt? (NVAK art. 12.2) 8.2. Zorgt het accountantskantoor ervoor dat aan de medewerkers en de aan de opdracht verantwoordelijke openbaar accountant de juiste informatie wordt verstrekt van belang voor het bepalen van de integriteit van de cliënt? 8.3. Beschikt het kantoor over een acceptatieprocedure waarin de punten uit de vragen 8.1 en 8.2 zijn opgenomen? (NVAKAA art. 13)

10 9. Heeft het kantoor specifieke richtlijnen voor beëindiging respectievelijk voortzetting in gewijzigde vorm van een aan assurance verwante opdrach (NVAKAA art. 14) 10. Zorgt het accountantskantoor ervoor dat de voor een aan assurance verwante opdracht verantwoordelijke openbaar accountant ten behoeve van de uitvoering van de opdracht zonodig advies vraagt aan een vakbekwaam persoon? Samenvatting uitkomsten onderzoek interne beheersing 11. Bent u op grond van uw antwoorden op de voorgaande vragen van mening dat de interne beheersing van uw accountantskantoor voldoet aan de te stellen eisen zoals opgenomen in het ontwerp Nadere voorschriften ter zake van aan assurance verwante opdrachten, rekening houdend met de aard en omvang van het accountantskantoor en aan andere van toepassing zijn de wet- en regelgeving? Motiveer uw antwoord: Uw argumenten dienen gebaseerd te zijn op de uitkomsten van de voorgaande vragen. Ondertekening Met de invulling van de onderstaande velden verklaart de invuller deze vragenlijst namens zijn organisatie volledig en naar waarheid te hebben ingevuld. 12. Ondertekening Kantoor Achternaam: Tussenvoegsel: Voorletters: Datum onderzoek: Datum inzending vragenlijst:

Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten Inleiding. Het kwaliteitsonderzoek. Regelgeving. Vragenlijst.

Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten Inleiding. Het kwaliteitsonderzoek. Regelgeving. Vragenlijst. Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten 2010 Naam vragenlijst: Vertrouwelijk Inleiding In het kader van de Verordening Kwaliteitsonderzoek is het accountantskantoor geselecteerd voor een

Nadere informatie

VRAGENLIJST MONITORING ACCOUNTANTSKANTOREN. Introductie vragenlijst monitoring accountantskantoren. Vertrouwelijk

VRAGENLIJST MONITORING ACCOUNTANTSKANTOREN. Introductie vragenlijst monitoring accountantskantoren. Vertrouwelijk VRAGENLIJST MONITORING ACCOUNTANTSKANTOREN Introductie vragenlijst monitoring accountantskantoren Vertrouwelijk Deze monitorvragenlijst betreft het jaar: In de loop van 2008 heeft het bestuur van het NIVRA

Nadere informatie

Vragenlijst dossieronderzoek samenstellingsopdrachten Toelichting. Naam vragenlijst: Vertrouwelijk

Vragenlijst dossieronderzoek samenstellingsopdrachten Toelichting. Naam vragenlijst: Vertrouwelijk Vragenlijst dossieronderzoek samenstellingsopdrachten 2010 Naam vragenlijst: Vertrouwelijk Toelichting Deze vragenlijst is opgezet ten behoeve van dossieronderzoeken inzake opdrachten tot het samenstellen

Nadere informatie

Ontwerp NADERE VOORSCHRIFTEN ACCOUNTANTSKANTOREN TER ZAKE VAN AAN ASSURANCE VERWANTE OPDRACHTEN Versie 4 december 2008

Ontwerp NADERE VOORSCHRIFTEN ACCOUNTANTSKANTOREN TER ZAKE VAN AAN ASSURANCE VERWANTE OPDRACHTEN Versie 4 december 2008 Ontwerp NADERE VOORSCHRIFTEN ACCOUNTANTSKANTOREN TER ZAKE VAN AAN ASSURANCE VERWANTE OPDRACHTEN Versie 4 december 2008 Koninklijk NIVRA 1 ONTWERP NADERE VOORSCHRIFTEN ACCOUNTANTSKANTOREN TER ZAKE VAN AAN

Nadere informatie

Nadere voorschriften inzake de continuïteit van de beroepsuitoefening door de openbaar accountant

Nadere voorschriften inzake de continuïteit van de beroepsuitoefening door de openbaar accountant Nadere voorschriften inzake de continuïteit van de beroepsuitoefening door de openbaar accountant Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants, Gelet op artikel 25, derde

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20327 30 december 2009 Nadere voorschriften accountantskantoren ter zake van aan assurance verwante opdrachten 16 december

Nadere informatie

Nadere voorschriften accountantskantoren ter zake van assuranceopdrachten

Nadere voorschriften accountantskantoren ter zake van assuranceopdrachten ter zake van assuranceopdrachten Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009 1 Nadere voorschriften accountantskantoren Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009 Het bestuur

Nadere informatie

Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA)

Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) (VGBA) Geldend per 1 januari 2014 Verordening gedrags- en beroepsregels accountants De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, Gelet op artikel 19, tweede lid, aanhef en

Nadere informatie

Verordening op de Raad voor Toezicht

Verordening op de Raad voor Toezicht Verordening op de Raad voor Toezicht De ledenvergadering van het Nederlands Instituut van Registeraccountants, Gelet op artikel 19, eerste lid, van de Wet op de Registeraccountants; Stelt de volgende verordening

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 1 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden Vastgesteld

Nadere informatie

Verordening accountantsorganisaties

Verordening accountantsorganisaties Verordening accountantsorganisaties De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op artikel 19, tweede lid, onderdeel b, van de Wet op het accountantsberoep; Overwegende

Nadere informatie

Bijlage 11 bij de agenda voor de ledenvergadering op donderdag 11 december 2008

Bijlage 11 bij de agenda voor de ledenvergadering op donderdag 11 december 2008 Ontwerpverordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Bijlage 11 bij de agenda voor de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008 Ontwerpverordening tot wijziging van de Verordening

Nadere informatie

Verordening Kwaliteitsonderzoek Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 20 juni 2011 Tekst geldend op 1 juli 2011

Verordening Kwaliteitsonderzoek Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 20 juni 2011 Tekst geldend op 1 juli 2011 Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 20 juni 2011 Tekst geldend op 1 juli 2011 1 Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008, afgekondigd in de Nederlandse

Nadere informatie

Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1

Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1 Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1 2 december 2013 1 De hiernavolgende tekst van VGBA geeft de tekst

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52 INHOUD Voorwoord / 5 Wet op het accountantsberoep / 17 Hoofdstuk 1 Definities / 27 Hoofdstuk 2 De Nederlandse beroepsorganisatie van accountants / 27 2.1 Instelling en taken / 27 2.2 De ledenvergadering

Nadere informatie

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Titel Leidraad Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij

Nadere informatie

Nadere voorschriften accountantskantoren ter zake van aan assurance verwante opdrachten

Nadere voorschriften accountantskantoren ter zake van aan assurance verwante opdrachten Ontwerp Nadere voorschriften accountantskantoren ter zake van aan assurance verwante opdrachten Augustus 2008, reactietermijn sluit op 15 oktober 2008 Een uitgave van het Koninklijk NIVRA Ontwerp Nadere

Nadere informatie

Klachtenregeling. Actan accountants & adviseurs

Klachtenregeling. Actan accountants & adviseurs Actan accountants & adviseurs Om eventuele klachten en meldingen van onregelmatigheden of incidenten adequaat af te handelen maken wij gebruik van deze klachten- en meldingsprocedure. Klachten en meldingen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20544 30 december 2009 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands

Nadere informatie

HOEBERT HULSHOF & ROEST

HOEBERT HULSHOF & ROEST Inleiding Artikel 1 Deze standaard voor aan assurance verwante opdrachten heeft ten doel grondslagen en werkzaamheden vast te stellen en aanwijzingen te geven omtrent de vaktechnische verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Wijzigingen UNIT4 Audition 9.0

Wijzigingen UNIT4 Audition 9.0 Wijzigingen UNIT4 Audition 9.0 UNIT4 Accountancy B.V. Bastion 4 Postbus 755 3900 AT Veenendaal Telefoon algemeen: 0318-581600 Telefoon Servicedesk: 0318-581750 Fax: 0318-581610 E-mail: servicedesk.accountancy@unit4.com

Nadere informatie

Geachte leden van de rekeningencommissie,

Geachte leden van de rekeningencommissie, Postbus 202 1000 AE Amsterdam Gemeente Amsterdam T.a.v. de Rekeningencommissie Postbus 202 1000AE Amsterdam datum 9 juni 2016 ons kenmerk RA_16_122 behandeld door A. Kok onderwerp Toezicht op ACAM bijlage

Nadere informatie

Een kwestie van principes

Een kwestie van principes Een kwestie van principes De Verordening Gedragscode voor registeraccountants in het kort Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Hoofdlijnen van de Verordening Gedragscode Op 1 januari

Nadere informatie

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht Informatie voor de indiener van een klacht 2014 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008

Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 11 december 2008 1 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode De ledenvergadering

Nadere informatie

INHOUD. Alleen voor identificatiedoeleinden RSM Nederland Risk Advisory Services B.V. 26 april 2018 w.g. M. Hommes RE

INHOUD. Alleen voor identificatiedoeleinden RSM Nederland Risk Advisory Services B.V. 26 april 2018 w.g. M. Hommes RE Rapportage ENSIA Aan : Gemeente Olst- Wijhe College van B&W Van : M. Hommes Datum : Betreft : Collegeverklaring gemeente Olst- Wijhe d.d. 24 april 2018 INHOUD 1 Conclusie... 3 2 Basis voor de conclusie...

Nadere informatie

Verordening houdende regels voor accountantsorganisaties (Verordening accountantsorganisaties)

Verordening houdende regels voor accountantsorganisaties (Verordening accountantsorganisaties) Ontwerp Verordening houdende regels voor accountantsorganisaties (Verordening accountantsorganisaties) 1 Augustus 2006, reactietermijn tot 31 augustus 2006 Ontwerp Verordening houdende regels voor accountantsorganisaties

Nadere informatie

Verordening accountantsorganisaties Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 8 december 2010 Geldend vanaf 1 januari 2011

Verordening accountantsorganisaties Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 8 december 2010 Geldend vanaf 1 januari 2011 Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 8 december 2010 Geldend vanaf 1 januari 2011 1 Per 1 januari 2011 VERORDENING HOUDENDE REGELS VOOR ACCOUNTANTSORGANISATIES (VERORDENING ACCOUNTANTSORGANISATIES)

Nadere informatie

Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA

Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA Doel van het reglement: Waarborgen van kwaliteit van de beroepsgroep en professioneel handelen van de autotaxateur/expert, en ongewenste gedragingen in de beroepsuitoefening

Nadere informatie

Toenemende aandacht voor toezicht niet-oob accountantskantoren

Toenemende aandacht voor toezicht niet-oob accountantskantoren Toenemende aandacht voor toezicht niet-oob accountantskantoren De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt sinds 2006 toezicht op accountantsorganisaties. De niet-oob vergunninghouders voeren uitsluitend

Nadere informatie

Een kwestie van principes

Een kwestie van principes Een kwestie van principes De Verordening Gedragscode voor registeraccountants in het kort Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Hoofdlijnen van de Verordening Gedragscode Op 1 januari

Nadere informatie

Verordening gedragscode Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 16 december 2009 In werking getreden op 1 januari 2010

Verordening gedragscode Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 16 december 2009 In werking getreden op 1 januari 2010 Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 16 december 2009 In werking getreden op 1 januari 2010 Koninklijk NIVRA 1 Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 14 december

Nadere informatie

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten en het Nederlands Instituut van Registeraccountants alsmede tussen

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Maatschap Westelijke Accountants-kantoren Deltaland. en de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Maatschap Westelijke Accountants-kantoren Deltaland. en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen Maatschap Westelijke Accountants-kantoren Deltaland en de Belastingdienst Fiscaal dienstverleners convenant Partijen, Maatschap Westelijke Accountants-kantoren Deltaland

Nadere informatie

Startersbrochure: Mijn accountantspraktijk

Startersbrochure: Mijn accountantspraktijk : Mijn accountantspraktijk 1 Inhoud Voorwoord 3 1 Oriëntatiefase 4 1.1 Oriëntatiefase algemeen 4 1.2 Oriëntatiefase specifiek voor accountantspraktijken 6 2 Vereisten op kantoor/organisatieniveau 8 2.1

Nadere informatie

a) Persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

a) Persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Privacyreglement QPPS LIFETIMEDEVELOPMENT QPPS LIFETIMEDEVELOPMENT treft hierbij een schriftelijke regeling conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens voor de verwerking van cliëntgegevens. Vastgelegd

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 Doelstelling 3 1.2 Definities 3 1.3 Procedures

Nadere informatie

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één

De accountantspraktijk waarbij één accountant werkzaam is of waaraan één Verordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Het assurance-raamwerk De accountant en het verstrekken van zekerheid

Het assurance-raamwerk De accountant en het verstrekken van zekerheid Het assurance-raamwerk De accountant en het verstrekken van zekerheid Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Het begrip assurance en maatschappelijke ontwikkelingen

Nadere informatie

Verslag van de werkzaamheden en 2009

Verslag van de werkzaamheden en 2009 Verslag van de werkzaamheden 2008 en 2009 1 2 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 5 2. Ontwikkelingen 2008 2009 7 3. Werkzaamheden 2008 2009 9 4. Onderzoeksresultaten 2009 11 Bijlage 1 Samenstelling onderzoekspopulatie

Nadere informatie

Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) inclusief leeswijzer

Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) inclusief leeswijzer Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) inclusief leeswijzer Nadere voorschriften kwaliteitssystemen Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op artikel

Nadere informatie

Deze nadere voorschriften zijn gebaseerd op de per heden geldende Verordening gedragscode.

Deze nadere voorschriften zijn gebaseerd op de per heden geldende Verordening gedragscode. Nadere voorschriften inzake onafhankelijkheid intern en Nadere voorschriften safdelingen van intern s ter zake van assurance- en aan assurance verwante opdrachten Aan de leden van het NIVRA, 22 september

Nadere informatie

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Klachtenprocedure 3. Evaluatie klachtenafhandeling 4. Geheimhouding 5. Privacy en rechtsbescherming. 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Convenant tussen de Belastingdienst en Alfa Accountants en Adviseurs

Convenant tussen de Belastingdienst en Alfa Accountants en Adviseurs Convenant tussen de Belastingdienst en Alfa Accountants en Adviseurs Convenant tussen de Belastingdienst en Alfa Accountants en Adviseurs ----------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE AUDITCOMMISSIE VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN

REGLEMENT VAN DE AUDITCOMMISSIE VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN REGLEMENT VAN DE AUDITCOMMISSIE VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN Dit reglement is op 11 mei 2012 vastgesteld door de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V. (de "Vennootschap"). Artikel

Nadere informatie

Privacyreglement van Stichting 070Watt;

Privacyreglement van Stichting 070Watt; Privacyreglement van Stichting 070Watt; Stichting 070Watt treft hierbij een schriftelijke regeling conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens voor de verwerking van cliëntgegevens. Vastgelegd zijn hiermee

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren

Onderwerp: Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren Leusden, 29 februari 2016 Onderwerp: Voorstel tot wijziging procedure rondom toetsing van accountantskantoren Geachte collega accountant, Het maatschappelijk verkeer heeft baat bij een goede beroepsuitoefening

Nadere informatie

Waarom de slanke ViO?

Waarom de slanke ViO? Waarom de slanke ViO? Uit onderzoek blijkt dat er veel accountantskantoren zijn die één of twee kleine assurance-opdrachten uitvoeren. Hierdoor valt een kantoor, hoe summier de assurance-opdracht ook is,

Nadere informatie

Koepelconvenant Horizontaal Toezicht

Koepelconvenant Horizontaal Toezicht Koepelconvenant Horizontaal Toezicht Leusden 14 juli 2011 Convenant tussen de Belastingdienst en KAN Partijen, Kwaliteitscentrum Accountancy Nederland B.V. (hierna KAN) gevestigd te te Zwolle in deze vertegenwoordigd

Nadere informatie

Accountantsonderzoeksprotocol naleving cao t.b.v. certificering Stichting Normering Flexwonen

Accountantsonderzoeksprotocol naleving cao t.b.v. certificering Stichting Normering Flexwonen Accountantsonderzoeksprotocol naleving cao t.b.v. certificering Stichting Normering Flexwonen Accountantsonderzoeksprotocol naleving cao t.b.v. certificering SNF 19-12-2017 Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed oor (her)certificatie. Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed Persoonsgegevens (Privé) Naam :.... m/v

Nadere informatie

ACCOUNTANTSKAMER. BESLISSING ex artikel 38 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) in de zaak met nummer 15/1384 Wtra PE van 27 november 2015 van

ACCOUNTANTSKAMER. BESLISSING ex artikel 38 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) in de zaak met nummer 15/1384 Wtra PE van 27 november 2015 van ACCOUNTANTSKAMER BESLISSING ex artikel 38 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) in de zaak met nummer 15/1384 Wtra PE van 27 november 2015 van de KONINKLIJKE NEDERLANDSE BEROEPSORGANISATIE VAN ACCOUNTANTS

Nadere informatie

INGETROKKEN PER JANUARI 2016

INGETROKKEN PER JANUARI 2016 Kwaliteitsbeheersing binnen het accountantskantoor Februari 2010 Status: Een leidraad beoogt de accountant ondersteuning te bieden ter zake van een specifiek onderdeel van de uitoefening van het accountantsberoep.

Nadere informatie

Assurancerapport van de onafhankelijke IT-auditor

Assurancerapport van de onafhankelijke IT-auditor Assurancerapport van de onafhankelijke IT-auditor Aan: College van burgemeester en wethouders van gemeente Renswoude Ons oordeel Wij hebben de bijgevoegde Collegeverklaring ENSIA 2017 inzake informatiebeveiliging

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. en de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. en de Belastingdienst Fiscaal dienstverlenersconvenant Partijen, PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. gevestigd

Nadere informatie

ACCOUNTANTSKAMER. BESLISSING ex artikel 38 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) in de zaak met nummer 15/707 Wtra AK van 24 augustus 2015 van

ACCOUNTANTSKAMER. BESLISSING ex artikel 38 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) in de zaak met nummer 15/707 Wtra AK van 24 augustus 2015 van ACCOUNTANTSKAMER BESLISSING ex artikel 38 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) in de zaak met nummer 15/707 Wtra AK van 24 augustus 2015 van de KONINKLIJKE NEDERLANDSE BEROEPSORGANISATIE VAN ACCOUNTANTS

Nadere informatie

Klachten regeling. Inhoud

Klachten regeling. Inhoud Klachten regeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Klachtenprocedure 3. Evaluatie klachtenafhandeling 4. Geheimhouding 5. Privacy en rechtbescherming. 1. Doelstellingen en uitgangspunten.

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Niehof Van der Meulen Accountants V.O.F. en de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Niehof Van der Meulen Accountants V.O.F. en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen Niehof Van der Meulen Accountants V.O.F. en de Belastingdienst Fiscaal dienstverleners convenant Partijen, Niehof Van der Meulen Accountants V.O.F. gevestigd te Dordrecht,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 67634 13 december 2016 Nadere voorschriften kwaliteitssystemen Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie

Nadere informatie

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd in 2009 in de Engelse taal gepubliceerd door de

Nadere informatie

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant?

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Juli 2018 Commissie Beroepszaken Inhoud 1. Inleiding 3 2. Samenwerken met accountants in

Nadere informatie

Beleidsregel Kaderregeling Administratieve Organisatie en Interne Controle inzake DBC-registratie en facturering

Beleidsregel Kaderregeling Administratieve Organisatie en Interne Controle inzake DBC-registratie en facturering Beleidsregel Kaderregeling Administratieve Organisatie en Interne Controle inzake DBC-registratie en facturering 1. ALGEMEEN a. Deze beleidsregel is van toepassing op organen voor gezondheidszorg als vermeld

Nadere informatie

CONVENANT. De Stichting Autoriteit Financiële Markten (hierna: AFM) en

CONVENANT. De Stichting Autoriteit Financiële Markten (hierna: AFM) en CONVENANT Inzake de samenwerking tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten en de Stichting Dutch Securities Institute ter bevordering van het integriteittoezicht en de handhaving van de deskundigheid

Nadere informatie

Privacybeleid. Inleiding

Privacybeleid. Inleiding 1 Privacybeleid Inleiding Dit artikel bevat het privacybeleid van ons kantoor. Binnen de accountancy en daarmee binnen ons accountantskantoor wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van cliënten (en hun

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Taxateur Agrarisch Vastgoed Kamer Agrarisch Vastgoed

Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Taxateur Agrarisch Vastgoed Kamer Agrarisch Vastgoed Aanvraagformulier voor (her)certificatie (DNV GL) en (her)registratie (SCVM) Taxateur Agrarisch Vastgoed Kamer Agrarisch Vastgoed Persoonsgegevens (Privé) Naam :.... m/v Voorletters :.. Geboortedatum:.

Nadere informatie

Administratieve lasten, meer of minder?

Administratieve lasten, meer of minder? Administratieve lasten, meer of minder? Wat uw accountant voor u kan doen NIVRA MKB- BROCHURE Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants Deze publicatie is samengesteld voor leden en derden.

Nadere informatie

Verordening gedragscode (AA's)

Verordening gedragscode (AA's) Page 1 of 57 Printbare versie Verordening gedragscode (AA's) - Opschrift Verordening gedragscode vastgesteld in de bijeenkomst van de ledenvergadering van 11 december 2006, bekendgemaakt in de Staatscourant

Nadere informatie

ENSIA assurance rapport DigiD en Suwinet verantwoordingsjaar 2018 Gemeente Leusden

ENSIA assurance rapport DigiD en Suwinet verantwoordingsjaar 2018 Gemeente Leusden ENSIA assurance rapport verantwoordingsjaar 2018 BKBO bv Kenmerk BKBO/181113-2-2/AR drs. M.B.H. IJpelaar RE CEH CISA Dit assurancerapport heeft 9 pagina s www.bkbo.nl FEIT Ook al zegt men dat de wetenschap

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN SOCIAL FINANCE NL B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN SOCIAL FINANCE NL B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN SOCIAL FINANCE NL B.V. 1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle werkzaamheden verricht of te verrichten door of namens Social Finance NL B.V., een besloten vennootschap

Nadere informatie

SBR-kredietrapportages

SBR-kredietrapportages Praktijkhandreiking 1114 SBR-kredietrapportages Een gezamenlijke uitgave van het Koninklijk NIVRA en de NOvAA Datum : 20 oktober 2010 Onderwerp Van toepassing op Status Relevante regelgeving en leidraad

Nadere informatie

Privacy reglement. Inleiding

Privacy reglement. Inleiding Privacy reglement Inleiding De Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) vervangt de Wet persoonsregistraties (WPR). Daarmee wordt voldaan aan de verplichting om de nationale privacywetgeving aan te passen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 212 Wijziging van de Wet op het notarisambt (Reparatiewet Wet op het notarisambt) Nr. 8 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 9 maart 2004 Ea Het voorstel

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

Commissie voor de bezwaarschriften. Jaarverslag 2014

Commissie voor de bezwaarschriften. Jaarverslag 2014 Commissie voor de bezwaarschriften Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 De Commissie voor de bezwaarschriften 4 2.1 Grondslag 4 2.2 Doel 4 2.3 Samenstelling 4 2.4 Werkwijze 5 3 De bezwaren 6

Nadere informatie

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 1. De vennootschap draagt de naam: [ ]. 2. De vennootschap heeft haar zetel in de gemeente [ ]. Doel Artikel 2 De vennootschap heeft ten doel: a. [ ]; b. het oprichten

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 september 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 september 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 (assurance-rapport & rapport van feitelijke bevindingen alleen toepassing bij aanvragen groter dan of gelijk aan 125.000)

Nadere informatie

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen 18 april 2017 Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Nadere informatie

visionplanner Verplichte dossierstukken in het samensteldossier

visionplanner Verplichte dossierstukken in het samensteldossier visionplanner Verplichte dossierstukken in het samensteldossier 1 2 Inhoudsopgave 3. Elf aspecten die altijd uit de dossiers moeten blijken 4. Tien aspecten die uit de dossiers blijken als betreffende

Nadere informatie

Gemeente Veenendaal. ICT-beveiligingsassessment. Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude. Audit Services

Gemeente Veenendaal. ICT-beveiligingsassessment. Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude. Audit Services Gemeente Veenendaal ICT-beveiligingsassessment Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude Datum rapport: 6 april 2018 Rapportnummer: AAS2018-254 Dit rapport heeft 13 pagina s Inhoudsopgave

Nadere informatie

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud 7 Klachtenregeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Contactpersonen 3. Klachtenprocedure 4. Evaluatie klachtenafhandeling 5. Geheimhouding 6. Privacy en rechtbescherming 1. Doelstellingen

Nadere informatie

8.50 Privacyreglement

8.50 Privacyreglement 1.0 Begripsbepalingen 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; 2. Zorggegevens: persoonsgegevens die direct of indirect betrekking hebben

Nadere informatie

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V.

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. [geldend vanaf 1 juni 2015, PB15-220] Artikel 1 Definities De definities welke in dit uitbestedingsbeleid worden gebruikt zijn nader

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur Zorgwaard

Reglement Raad van Bestuur Zorgwaard Reglement Raad van Bestuur Zorgwaard 1. De bestuurstaak 1.1 Ingevolge de statuten bestuurt de Raad van Bestuur de stichting onder toezicht van de Raad van Toezicht. 1.2 De Raad van Bestuur dient primair

Nadere informatie

Toetsingsformulier verzekeringsplicht (Zvw)

Toetsingsformulier verzekeringsplicht (Zvw) Toetsingsformulier verzekeringsplicht (Zvw) Je dient dit formulier in te vullen als je (tijdelijk) in het buitenland verblijft en/ of werkt en een zorgverzekering bij ik! verzekeringen hebt afgesloten

Nadere informatie

Verordening Onafhankelijkheid

Verordening Onafhankelijkheid Verordening Onafhankelijkheid Samenvatting van de uitgangspunten en de veranderingen Juli 2013 Adviescollege Beroepsreglementering Streven is naar onafhankelijkheidsregels. die er zorg voor dragen dat

Nadere informatie

Privacyreglement Esma dienstverlening (februari 2018)

Privacyreglement Esma dienstverlening (februari 2018) Privacyreglement (februari 2018) Begripsbepalingen 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; 2. Zorggegevens: persoonsgegevens die direct

Nadere informatie

Verordening houdende regels voor accountantsorganisaties

Verordening houdende regels voor accountantsorganisaties NOvAA Verordening houdende regels voor accountantsorganisaties Vastgesteld in de bijeenkomst van de ledenvergadering van 11 december 2006, afgekondigd in de Staatscourant van 17 januari 2007, no. 12. De

Nadere informatie

Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen

Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen Verordening op de kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. 1. Algemeen

ALGEMENE VOORWAARDEN. 1. Algemeen ALGEMENE VOORWAARDEN De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Office Support SG Arnhem B.V. gevestigd en kantoorhoudende te Arnhem, gedeponeerd ter Griffie van de arrondissementsrechtbank

Nadere informatie

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Copro 18021D Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Versie 3.0 Juli 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen Kader... 3 1.1 Bestuurlijke mededeling... 3 1.2 Rapportage

Nadere informatie

DE MINISTER VAN FINANCIËN, Gelet op de artikelen 2:104, eerste en tweede lid, en 4:7 van de wet; BESLUIT: ARTIKEL I

DE MINISTER VAN FINANCIËN, Gelet op de artikelen 2:104, eerste en tweede lid, en 4:7 van de wet; BESLUIT: ARTIKEL I Regeling van de Minister van Financiën van PM 2018, 2018- PM, directie Financiële Markten, tot wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft in verband met de aanpassing van het Nationaal regime naar aanleiding

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT THAELES BV. Baarlo, 15 september 2010. Privacyreglement Thaeles

PRIVACYREGLEMENT THAELES BV. Baarlo, 15 september 2010. Privacyreglement Thaeles PRIVACYREGLEMENT THAELES BV Baarlo, 15 september 2010 Privacyreglement Thaeles 15 september 2010 PRIVACYREGLEMENT THAELES BV Artikel 1 - Begrippen In deze regeling wordt verstaan onder: a) Thaeles: Thaeles

Nadere informatie

BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR

BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR Deze Beroepscode is van toepassing op Erkend Hypotheekadviseurs, die als zodanig zijn ingeschreven in het register van Erkend Hypotheekadviseurs, gehouden door de Stichting

Nadere informatie

- de NBA haar leden helpt hun bijzondere rol in de maatschappij te vervullen;

- de NBA haar leden helpt hun bijzondere rol in de maatschappij te vervullen; Reglement Commissie Vertrouwenspersonen NBA Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, gelet op de artikelen 3, onderdeel a en 11, eerste lid van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Convenant over kwaliteit van fiscale aangiften van SRA-kantoren tussen de Belastingdienst en SRA. Belastingdienst DV 362 1Z*2ED

Convenant over kwaliteit van fiscale aangiften van SRA-kantoren tussen de Belastingdienst en SRA. Belastingdienst DV 362 1Z*2ED Convenant over kwaliteit van fiscale aangiften van SRA-kantoren tussen de en SRA DV 362 1Z*2ED Convenant over kwaliteit van fiscale aangiften van SRA-kantoren tussen de en SRA ----------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 doelstelling 3 1.2 definities 3 1.3 procedures 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording van

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie ForFarmers N.V.

Reglement Auditcommissie ForFarmers N.V. Reglement Auditcommissie ForFarmers N.V. 1 REGLEMENT AUDITCOMMISSIE FORFARMERS N.V. Dit document beschrijft beknopt de rol, taken, verantwoordelijkheden en organisatie van de Auditcommissie van de Raad

Nadere informatie