Hail hail rock- n-roll: introductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hail hail rock- n-roll: introductie"

Transcriptie

1 Hail hail rock- n-roll: introductie In 1951 tekent Chuck Berry een contract met de Cosmopolitan Club in St. Louis om er elke vrijdag- zaterdag- en zondagavond te spelen. Hij is een zwarte bluesgitarist en hij speelt voor een zwart publiek. Zijn ster rijst snel, omdat hij een goede gitarist is, maar vooral omdat hij een onweerstaanbare podiumpresentatie heeft. Al snel weten de zwarte jongeren dat ze naar de Cosmo moeten, als ze iets bijzonders willen zien. Chuck Berry speelt elke week voor 400 man in het kleine zaaltje. Maar hoe succesvol dat ook mag lijken, Berry weet ook dat de écht populaire muziek in St. Louis een stijl is die door blanke jongeren wordt gespeeld: de country. Nooit te beroerd om te experimenteren probeert Chuck Berry een beetje country in zijn bluesnummers te verwerken. Aanvankelijk schampert het publiek: wie is die zwarte hillbilly? Maar na verloop van tijd beginnen ze het toch te waarderen: de nieuwe mix is buitengewoon dansbaar. (Luister naar You Can t Catch Me, waarin de countryinvloed goed is te horen.) Dit verhaal is exemplarisch voor de ontwikkeling van de rock- n-roll: het mengen van verschillende genres om de toenemende honger naar wilde en snelle muziek te stillen. Natuurlijk was Chuck Berry niet de enige die dit deed. Zijn blanke generatiegenoot Bill Haley (geboren in 1925, Chuck Berry is van 1926) deed eigenlijk hetzelfde, maar hij vertrok vanuit de countrymuziek en mengde die met de zwarte boogie woogie en rhythm-and-blues. Naast deze twee oudere jongeren, ontwikkelde twintigers als Elvis Presley, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins rond 1954 een nieuwe stijl. In de jaren vijftig is de tijd rijp voor een jongerencultuur. De tieners willen hun eigen keuzes maken, met eigen haardracht, eigen mode en eigen muziek. Dankzij de economische voorspoed in de Verenigde Staten en de betere verspreidingsmogelijkheden (vinylsingletjes, radiostations) kómt zo n eigen cultuur voor jongeren er ook. De rock- nroll is de muziek die daar bij hoort: wild, provocatief en, volgens de ouders van de jongeren, volstrekt verwerpelijk vanwege de overduidelijke seksuele lading van tekst en dans. Rock- n-roll richtte zich specifiek tot jongeren. Dat was voor het eerst en dat is sindsdien nooit meer veranderd. Rock- n-roll is daarom ook veel meer dan een kortstondige rage. Het staat voor rebellie tegen gezag en burgerlijkheid. Vanuit deze stuurse dwarsheid is in de decennia na de jaren vijftig prachtige popmuziek ontstaan. Zonder blikken of blozen zeggen we dan ook: de popmuziek is ontstaan in de jaren vijftig en het eerste popmuziekgenre heet rock- n-roll.

2 Wee wee hours: de wortels Men begon niet ineens van de ene op de andere dag met het spelen van rock- n-roll. Dat komt natuurlijk ergens uit voort. Grofweg zou je kunnen zeggen dat er twee stijlen bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van de nieuwe stijl: country en blues. Twee verschillende stijlen, van oudsher gespeeld door twee verschillende groepen: blanken en zwarten. De segregatie tiert welig in de jaren vijftig en ook de muziekwereld is daarmee vergiftigd. De podia, de radiostations, de platenlabels, de hitlijsten, alles is gescheiden. En toch ontstaat er aan het begin van de jaren vijftig een nieuwe muziekstijl die een kruisbestuiving laat zien. Daarmee zijn de raciale kwesties natuurlijk nog niet opgelost, maar het is een stap in de goede richting. Rock- n-roll is in ieder geval de eerste gemengde muziekvorm die gigantische successen beleeft. Om helemaal terug te gaan naar de wortels van rock- n-roll, moeten we dus kijken naar twee bronnen: muziek uit de zwarte en uit de blanke cultuur. Boogiewoogie De kenmerkende lopende baslijn werd al in het begin van de 20e eeuw gebruikt, dook later op in de ragtimemuziek en werd in de jaren veertig, na de swingrage populair bij dansorkesten. Het is dat Gene Krupa al op leeftijd was en zijn band niet meer zo hip, maar wees eerlijk: zijn Drum Boogie uit 1941 is eigenlijk een blauwdruk voor de rock- nroll platen van een decennium later. Jumpblues Komt voort uit de swingjazz die de grote bands in de jaren 30 spelen, maar wordt door kleinere bands gespeeld en heeft vaak meer een liedjesvorm. Jumpblues maakt vaak ook gebruik van een boogiewoogie-achtige baslijnen. Grote man in de jumpbluesscene is Louis Jordan, de King of the Jukebox. Pure rock- n-roll invloed is te horen in het nummer Ain t That Just Like A Woman uit Het intro van dat nummer is identiek aan de openingsriff van Chuck Berry s Roll over Beethoven. Rhythm-and-blues Maakt ook gebruik van een lopende baslijn, zoals in de boogiewoogie, maar r&b-liedjes bevatten vaak een klassiek blues schema. Een mooi voorbeeld van rhythm-and-blues is Country Boy van Dave Bartholomew. Western swing Wordt gedurende de jaren dertig steeds populairder door de zingende cowboys in westernfilms. 'The King of Western Swing' is Bob Wills. Hij maakte van een simpel folkliedje een countrystamper van jewelste: Ida Red. Zou volgens de overlevering door Chuck Berry zijn gebruikt toen hij Maybelline schreef,twintig jaar later. Country boogie Komt, net als Western Swing ook uit het wilde westen van de Verenigde Staten. In 1946 nemen de Delmore Brothers het nummer Freight Train Boogie op. Misschien is het vanwege die trein, maar de gedachte aan Johnny Cash Folsom Prison Blues komt meteen op.

3 Blow a fuse: de technologie Hoe kon een muzikale noviteit waar de jongeren op kunnen dansen, uitgroeien tot een hype van wereldproporties? Een hype bovendien die de bakermat bleek van iets gigantisch: de popmuziek. De techniek staat voor niets De ontwikkeling van de rock- n-roll gebeurt in een tijd waarin ook technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Zo breekt de elektrische gitaar commercieel door. Al sinds de jaren twintig is men aan het experimenteren om het zachte gitaargeluid luider te maken door middel van versterkers. Vanaf eind jaren veertig is het experimentele stadium zo n beetje voorbij en is de elektrische gitaar eigenlijk overal wel te koop. Maar als in 1952 de Gibson Les Paul en in 1954 de Fender Stratocaster op de markt komen, is het hek van de dam. Het zijn type gitaren die, in ongewijzigde vorm, vandaag de dag nog steeds op grote schaal gebruikt worden. De elektrische gitaar is feitelijk een heel nieuw instrument. De klank is zo anders dan die van de akoestische gitaar dat het niet zo raar is dat daarmee ook een nieuw genre ontstaat. Een andere belangrijke technologische ontwikkeling is die van de 45-toeren plaat. In 1949 introduceert elektronicabedrijf RCA de 7 inch 45-toeren plaat, vervaardigd van vinyl. Het plaatje is lekker klein en het materiaal heeft twee grote voordelen ten opzichte van schellak, waar platen tot dan toe op worden geperst: vinyl is veel stiller en de platen zijn onbreekbaar. Jukeboxfabrikant Seeburg ziet die voordelen ook en weet wat hem te doen staat: in 1950 verschijnt de Seeburg M100, s werelds eerste jukebox die uitsluitend is gevuld met 45-toeren platen van vinyl. Hongerig naar nieuwe dingen Technologische vooruitgang heeft pas écht grote impact als het commercieel aantrekkelijk kan worden gemaakt. De gitaren die Fender en Gibson verkochten waren wel duur, maar niet onbetaalbaar. Het product was uitontwikkeld en kon in de markt gezet worden. De doelgroep werd bereikt door middel van reclames in tijdschriften, maar de gitaarfabrikanten werden vooral enorm geholpen door de muzikale pioniers uit die tijd: Bill Haley en Chuck Berry met hun Gibson gitaren en Buddy Holly met zijn Fender. Zij zorgden ervoor dat de aandacht voor de elektrische gitaar een extra boost kreeg. De muzikanten werden ook steeds zichtbaarder, vanwege de opkomst van de televisie. Het feit dat deze nieuwe (en toch nog best dure) producten aan de jeugd gesleten kon worden, had te maken met de economische situatie in de jaren vijftig. Daar gaat het volgende hoofdstuk over.

4 Money honey: de commercie Alle nieuwerwetse technologie vindt gretig aftrek bij de jeugd in die dagen. Die hebben wel behoefte aan een verzetje. De Tweede Wereldoorlog is voorbij, er wordt steeds meer geld verdiend, er is ruimte voor vrije tijd en ontspanning. Kortom: de teenagers, zoals ze worden genoemd, hebben geld en tijd en zijn derhalve ontvankelijk voor nieuwe producten en nieuwe stromingen. Daar spelen de fabrikanten natuurlijk handig op in, en zij niet alleen: ook de muzikanten die hun nieuwe muziekstijl hebben ontwikkeld, weten donders goed dat ze geld kunnen verdienen aan de teenagers. Maar het échte commerciële brein speelt zelf geen instrument: Sam Phillips van Sun Records. Sun Records Sam Phillips is van niet te onderschatten waarde geweest voor de ontwikkeling van rock- n-roll. Niet op muzikaal gebied, want hij wist van toeten noch blazen, maar wel op commercieel gebied. Hij was de juiste man op het juiste moment. De muziek die de artiesten in zijn studio begonnen te spelen zag Phillips, terecht, als een gat in de markt. Hij wist dat dit zou aanslaan bij de teenagers en hij wist ook dat hij ze zou bereiken door middel van de jukebox, de radio en de televisie. Sam Phillips hield van muziek. Hij groeit op met het gezang van katoenplukkers in Alabama, gaat vervolgens werken bij een radiostation en richt in 1950 zijn eigen opnamestudio op in Memphis, Tennessee. Amateurs kunnen bij Phillips een plaatje opnemen, waarna hij de opname verkoopt aan een platenmaatschappij. Twee jaar na de start van zijn studiootje krijgt Sam Phillips het lumineuze idee om de opnames niet te verkopen, maar zelf uit te brengen: Sun Records is geboren. Phillips verzucht meerdere malen dat hij bakken met geld kan verdienen als hij een blanke zanger kan vinden die klinkt als een zwarte. Die wens komt uit in De blanke zanger waar Phillips op zit te wachten is 19 jaar, zelfverzekerd, sexy en zeer getalenteerd. Zijn naam: Elvis Presley. Sam Phillips weet dat hij beet heeft en stuurt de opname van That s All Right naar de lokale radio. Het nummer wordt grijsgedraaid en met een paar weken is Elvis naam gevestigd. Met het succes van Elvis is de naam Sun Records ook opeens bekend geworden. De ene na de andere muzikant komt nu onder Phillips vleugels: Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Carl Perkins, Roy Orbison: dankzij Sun vinden ze allemaal hun weg naar de hitlijsten. Sam Phillips was helemaal geen voorstander van de rassenscheiding (hij nam in 1950 B.B. King en Howlin Wolf op), maar hij maakte er wel handig gebruik van. Hoewel ze allemaal individueel optraden, creëerde Phillips toch een soort groep van de blanke artiesten die hij onder contract had. Er is een beroemde foto waarop Elvis Presley achter de piano zit, omringd door Carl Perkins, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis, het zogenaamde million dollar quartet.

5 Kom van dat dak af: Nederland Peter en zijn Rockets Kom Van Dat Dak Af is zonder twijfel het bekendste voorbeeld van Nederlandstalige rock- n-roll. Maar het liedje stamt uit 1960 en toen was het genre in Amerika eigenlijk al vrijwel verdwenen. Er waren in Nederland eigenlijk geen echte rock- n-rollartiesten. Er waren wel popgroepjes voor en door teenagers, zoals bijvoorbeeld De Fouryo s. Maar om dat nou rock-'n-roll te noemen... De economische en technologische vooruitgang die in de Verenigde Staten een vruchtbare bodem bleken voor de ontwikkeling van de rock- n-roll, waren in Europa en Nederland ook voelbaar. De Nederlandse jeugd was niet ongevoelig voor de rage die uit Amerika kwam overwaaien. De film waarin Bill Haley zijn Rock Around The Clock speelt, werd door de Nederlandse jongeren met grote gretigheid omarmd. Zodanig zelfs, dat in verschillende steden relletjes ontstonden nadat de autoriteiten de film hadden verboden. Er zat in 1956 dus genoeg opstandigheid in de Nederlandse jeugd die zich zou kunnen uiten in ruige muziek. Maar Nederlandse platenmaatschappijen contracteerden liever ideale schoonzonen á la Pat Boone en bandjes die veilige en komisch bedoelde covers maakten van Amerikaanse rock- n-rollnummers. Maar aan het eind van de jaren vijftig lijkt ook Nederland klaar voor echte rock- n-roll. Nederlandse jongeren grijpen naar de gitaar en opmars van de rock- n-roll in Nederland begint eigenlijk als de rage elders al voorbij is. Peter Koelewijn was de juiste man op het juiste moment. Ongepolijst, jong, hij schreef z n liedjes zelf en deed geen enkele moeite om zijn Brabantse tongval te verhullen. Met name die attitude maakt Peter Koelewijn tot een echte rock- n-roller. Het duurde niet lang overigens, want zijn debuutsingle is uit 1960 en dan is de rock- n-roll eigenlijk voorbij. Er volgen nog een paar sterke singles van Koelewijns hand, voordat Nederland meegaat in de stroom van Britse bandjes. De rock- n-roll maakt plaats voor popmuziek en daarmee is Peter Koelewijn de eerste en ook meteen de laatste echte rock- n-roller van Nederland. Tielman Brothers De debuutsingle van Peter en zijn Rockets zit na al die decennia in ons collectieve geheugen. Er zijn natuurlijk ook groepen die eind jaren vijftig bekend en populair waren, maar die nu volledig vergeten zijn. Er is echter één band die de weg precies andersom heeft afgelegd. Ze kregen toen weinig voor elkaar en werden pas vele jaren later werd genoemd en geroemd als Nederlandse rock- n-rollpioniers: de Tielman Brothers. Eind jaren vijftig waren ze niet bepaald salonfähig: de singles die platenmaatschappij Bovema uitbracht, werden door de radio geboycot. Teleurgesteld vertrokken de broers naar Duitsland waar hun ruige, wervelende, bij vlagen acrobatische rock- n-rollshow wél werd gewaardeerd.

6 Brand new Cadillac: de erfenis The day the music died In de nacht van 2 op 3 februari 1959 stappen drie jonge mannen bij piloot Roger Peterson in een klein vliegtuigje. Het zijn muzikanten en ze zijn hun gare tourbus kotsbeu. Roger Peterson is echter niet zo ervaren als hij doet voorkomen en het vliegtuig stort neer. Alle vier inzittenden zijn op slag dood. Op de plek van de crash staat een monument met daarop de namen van de drie muzikanten: Ritchie Valens, J.P. Richardson en Buddy Holly. Het is natuurlijk onzin om de dood van Holly en co als oorzaak te zien van het einde van de rock- n-roll; Holly was niet de enige grootheid die verdwenen was tegen het einde van de jaren vijftig. Little Richard zag meer in een carrière als dominee, Chuck Berry zat (weer eens) in de gevangenis, Jerry Lee Lewis was uit de gratie vanwege zijn huwelijk met zijn 13-jarige nichtje, Eddie Cochran overlijdt na een auto-ongeluk en Elvis moest zijn dienstplicht vervullen. Naast het wegvallen van al deze iconen, was de jeugd sowieso wel weer een beetje klaar met dat wilde gedoe. Er kwam meer aandacht voor zoetige liefdesliedjes: Pat Boone, Paul Anka en Cliff Richard waren nu aan zet. The British Invasion Toen het rock- n-roll vuurtje in de Verenigde Staten zo n beetje was gedoofd, kwam het in Europa juist op gang. Aan het eind van de jaren vijftig stikte het in Europa van de rock n-rollbandjes. Die speelden covers van Amerikaanse artiesten, maar gaven er wel meteen hun eigen draai aan. Een van de grootste groepen die direct schatplichtig zijn aan de rock- n-roll, is The Beatles. Hun coverversies van bijvoorbeeld Roll Over Beethoven en Long Tall Sally waren absolute carriereboosters. Toen The Beatles van rock- n-roll-coverbandje uitgroeiden tot grootste band allertijden, voerden ze, met een rits bandjes in hun kielzog, de British Invasion aan. Ze overspoelden mid jaren zestig de Verenigde Staten en kwamen datgene wat ze hadden geleend in verbeterde vorm terugbrengen. Rock- n-roll 2.0 eigenlijk. Na de British Invasion zijn er talloze bands geweest die een vette knipoog geven aan de muziek uit de jaren vijftig. Artiesten die heel andere muziek maken, maar die wel goed weten waar ze vandaan komen. De hardrockers van led Zeppelin bijvoorbeeld, met hun ode aan de rock- n-roll. Singer-songwriter Jim Croce die in Rapid Roy een klassieke Chuck Berry-riff gebruikt. Het nummer Deborah van Dave Edwards, dat niet alleen een meisjesnaam als titel heeft, maar ook zo n zelfde soort drumpartij als Peggy Sue van Buddy Holly. De punkers van The Ramones die het hebben over Rock n roll Highschool en, om in dezelfde hoek te blijven, wat te denken van The Clash die in Brand New Cadillac toch duidelijk refereren aan de fifties?

7 Bring it back again: de revivals a tenorede rock- n-roll als muziekstijl verdween net zo snel als ze gekomen was, maar zoals dat gaat: er zijn er altijd die trouw blijven aan een genre. De jaren zestig stonden net als de jaren vijftig bol van de muzikale vernieuwing. Het verschil tussen platen uit 1954 en 1969 is onvoorstelbaar, zoveel als er in vijftien jaar is gebeurd. Pas in de jaren zeventig vindt men weer de rust om eens terug te kijken en ontstaat de eerste golf van fifties-nostalgia. Aan het begin van de jaren zeventig profiteren oldies als Bo Diddley, Jerry Lee Lewis en Little Richard van de rock- - rollrevival. Ook artiesten die veel te danken hebben aan hun collega s uit de jaren vijftig, brengen een ode aan de gouden jaren. In 1975 brengt John Lennon een album vol rock- n-rollcovers uit. Dat was overigens een opdracht van de rechter: omdat Lennon delen uit You Can t Catch Me van Chuck Berry had gebruikt voor het Beatlesnummer Come Together, moest Lennon een Chuck Berry cover opnemen. Het werd dus een heel album. Een jaar later (ironisch genoeg het jaar waarin Elvis Presley overlijdt) heeft Lennon weer veel succes, nu met The Beatles. Ze brengen een plaat uit met daarop hun vroeg opgenomen rock- n-rollnummers. Buiten de artiesten die zelf succesvol waren in de jaren vijftig of artiesten die hun succes daar weer aan te danken hebben, ontstaan er eind jaren zeventig ook steeds meer authentieke rock- n-rollbandjes. Ze klinken exact zoals de groepen uit de jaren vijftig en de leden zien er ook zo uit: vetkuiven, leren jasjes, blauwe suede schoenen en ze verplaatsen zich in grote Cadillacs. Een van die bandjes is Sha Na Na, die in de film Grease optreedt als Johnny Casino and the Gamblers. In het licht van de fiftieshype is het thema van die film natuurlijk niet verbazingwekkend. In die periode vormen Brian Setzer, Lee Rocker en Slim Jim Phantom een bandje: The Stray Cats. Ze hadden in 1980 een grote hit met Rock This Town. Een jaartje later beheerst Shakin Stevens de hitlijsten met This Ole House. Ook Nederlanders kunnen er wat van. In 1983 ziet het Rotterdamse bandje Batmobile het levenslicht en een paar jaar later wordt Elvis-imitator René Shuman tweede in Henny Huismans Soundmixshow. (scratch my back). En zo gaat het door. Het is inmiddels een aparte subcultuur geworden en van tijd tot tijd komt er een bandje aan de oppervlakte die een grote hit scoort. Meest recent is de Duitse band The Baseballs. Zij maken rock- n-rollcovers van top 40-hits en hebben daar, ruim zestig jaar na het eind van de originele rock- n-rollrage, veel succes mee.

8 Jive after five: vijf belangrijke platen Bill Haley & The Comets: Rock around the clock Hoewel er in de jaren vóór 1954 al van alles borrelde in muzikaal Amerika, zette Bill Haley met dit nummer niet alleen zijn band, maar de hele stroming op de kaart. Rock Around the Clock is misschien wel het grootste rock- n-roll-anthem allertijden. Little Richard: Tutti Frutti Little Richard speelde dit nummer in de pauze van een opnamesessie van een ander nummer. Hij speelde het wild, want meneer was gefrustreerd. Die opnamesessie duurde de flamboyante Richard veel te lang. De platenbaas hoorde Tutti Frutti en wist dat het een hit zou worden. Hij liet de tekst aanpassen (want het origineel zat vol met seksuele connotaties en dat zou de verkoop schaden) en liet Little Richard het opnemen met dezelfde agressiviteit die hij live ook tentoonspreidde. Het werd een wereldhit. Chuck Berry: Johnny Be Goode De gitaarriff waarmee Johnny Be Goode opent, is voor altijd aan Chuck Berry verbonden. Hij gebruikte zijn signature-lick misschien daarom ook wel in meerdere nummers. Zo is de opening van Roll over Beethoven (die eerder uitkwam, maar later werd geschreven) vrijwel identiek aan die van Johnny Be Goode. De noten van het gitaarloopje heeft Berry overigens geleend van het liedje Ain t That Just Like A Woman van Louis Jordan uit Maar dat lenen geldt enkel voor de noten. Het verschil in uitvoering is het verschil tussen braaf en rebels. Het is het verschil tussen boogiewoogie en rock- n-roll. Johnny Cash: Folsom Prison Blues Wat is de slechtste reden om iemand dood te schieten, dacht Johnny Cash toen hij Folsom Prison Blues schreef. Iemand doden om hem te zien sterven, was zijn antwoord op die gedachte en hij schreef de belangrijkste zin van het liedje op: I shot a man in Reno, just to watch him die. Het nummer verscheen op Cash debuutalbum en bezorgde hem tot aan zijn dood roem en succes. Maar Folsom Prison Blues kostte hem ook veel geld: in de jaren 70 moest Cash toegeven dat het nummer voor grote delen een kopie was van Crescent City Blues van Gordon Jenkins uit Dat kostte Cash, what s in a name, dollar. Carl Perkins: Blue Suede Shoes Blue Suede Shoes is zo n beetje de eerste standard in de popmuziek. Die term komt uit de jazz en slaat op nummers die talloze malen zijn gecoverd en geïnterpreteerd. Zo vaak eigenlijk dat de originele uitvoering een beetje vergeten wordt; dat is gewoon één van de vele uitvoeringen. Carl Perkins schreef dit nummer in december 55. Op 1 januari 1956 bracht Sun het singletje uit werd het jaar van de geboorte van een ware evergreen. In dat jaar alleen al werden er meer dan twintig versies van Blue Suede Shoes opgenomen en uitgebracht, waaronder die van Eddie Cochran en Elvis Presley.

9 Jukebox junkie: nog eens vijf platen Bo Diddley: Bo Diddley In dit nummer horen we voor het eerst de kenmerkende Bo Diddley-beat. Door de uitvinding van dit specifieke ritme werd het Diddley s sleutelnummer. Hij gaf het liedje niet voor niets zijn eigen naam. De Bo Diddley-beat is te horen in talloze andere liedjes, tot aan die van de modernste artiesten aan toe. De Bo Diddley-beat is verplichte kost op gitaarles: het is een perfect model om de slagtechniek te ontwikkelen. Jerry Lee Lewis: Whole Lot Of Shakin Goin On De originele versie van dit lied wordt gezongen door de zwarte zangeres Big Maybelle. Het is Lewis' doorbraak, na jaren spelen in vieze cafeetjes en werken als sessiemuzikant. Lewis Whole Lot Of Shakin Goin On is snel, wild en laat horen waar een piano allemaal toe in staat is. Een solo spelen met de hak van de schoen? Of met het hoofd? Geen probleem voor Jerry Lee Lewis. Dat is rock n roll! Buddy Holly: Peggy Sue Er zijn heel wat redenen om Peggy Sue een leuk liedje te vinden. Het grappige hikje in de zang van Buddy Holly bijvoorbeeld, of die a-typische gitaarsolo wat eigenlijk gewoon een akkoordenreeks is. Een andere reden is het drumwerk van drummer Jerry Allison. Het hele nummer door roffelt Allison op niet meer dan twee trommels. Geen hihat, geen bekkens, geen basdrum. Zijn getrommel fladdert heel vrij om de gitaren en de zang heen, buitengewoon muzikaal. Als dank voor dit staaltje muzikale vernieuwing mocht Allison de titel van het liedje bepalen. En aangezien het een liefdesliedje is, koos Allison, hoe kan het ook anders, de naam van zijn vriendin. Fats Domino: Blueberry Hill Dit nummer bevat het karakteristieke pianoloopje waar Fats Domino eerder in de jaren 50 al wereldberoemd mee was geworden. Domino had nog één liedje nodig tijdens een opnamesessie. Hij koos, tegen de zin van de producer die er geen brood in zag, voor het oude swinghitje Blueberry Hill. Dat lied was in de jaren veertig populair bij de wat bravere dansorkestjes, maar Domino maakte er onvervalste rock- n-roll van. Misschien was het het moment waarop hij het deed (oktober 1956, de rock- n-roll hype barstte uit zijn voegen), maar het bleek een gouden greep. In één jaar verkocht Fats Domino vijf miljoen exemplaren van Blueberry Hill. Elvis Presley: Hound Dog Een grote hit voor Elvis, maar niet voor of door hem geschreven. Hound Dog was een populair bluesnummer, in 1952 gezongen door de rauwgevooisde Big Mama Thornton. Freddie Bell maakte er, met een aangepaste tekst, een rock- n-rollnummer van. Hij speelde zijn versie van Hound Dog in Las Vegas, waar een opkomende artiest in het publiek stond. Of hij het mocht opnemen? Dat vond Freddie Bell geen probleem. De drummer voegde een vlammende roffel aan het nummer toe en de rest is geschiedenis. Het werd een van de grootste hits voor Elvis Presley.

Tuesday Blue (Express), The

Tuesday Blue (Express), The Tuesday Blue (Express), The website hyves Tuesday Blue Expres YouTube clip TBE-We belong together Miss froggy Fame and fortune Long blond hair Sweet baby doll Baby sittin' boogie (TV Duitsland) Young and

Nadere informatie

kleine Jerry lee Lewis ging daar stiekem dan naar kijken en leerde daar ook onwillekeurig heel wat bij.) Wilde

kleine Jerry lee Lewis ging daar stiekem dan naar kijken en leerde daar ook onwillekeurig heel wat bij.) Wilde Hallo Rockers! Alweer is een hele grote van de echte Rock & Roll wereld aan zijn laatste reis begonnen. Op de respectabele leeftijd van 90 jaar is Chuck Berry vertrokken naar een andere, onbekende, plaats.

Nadere informatie

Rock n Roll is een combinatie van zwarte Rhythm & Blues en blanke Country & Western. Voordat deze

Rock n Roll is een combinatie van zwarte Rhythm & Blues en blanke Country & Western. Voordat deze Werkstuk door een scholier 2968 woorden 22 januari 2006 5,6 70 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1: Hoe is de Rock n Roll ontstaan? Hoofdstuk 2: De verspreiding van de Rock n Roll

Nadere informatie

In ons werkstuk komen de onderwerpen Blues en jazz muziek, Country en western muziek, Rock & Roll, Soul, R&B, Funk, Rap, Reggae voor.

In ons werkstuk komen de onderwerpen Blues en jazz muziek, Country en western muziek, Rock & Roll, Soul, R&B, Funk, Rap, Reggae voor. Werkstuk door L. 1901 woorden 17 maart 2014 5,3 14 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord In ons werkstuk komen de onderwerpen Blues en jazz muziek, Country en western muziek, Rock & Roll, Soul, R&B,

Nadere informatie

Kikkerland country Interview Country Band Sundown

Kikkerland country Interview Country Band Sundown Kikkerland country Interview Country Band Sundown We zijn in gesprek met Charles Nefkens van Country Band "Sundown" Vertel eens Charles, hoe is de band tot stand gekomen? - Monique en ik zingen al country

Nadere informatie

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag.

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag. SHOW: The Feel Good Show of The Year Artiesten: Blues Brothers Klas 3GTA 1. Welk concert heb je gekozen? The Feel Good Show van de Blues Brothers. 2. Waarom heb je juist dit concert gekozen? We kregen

Nadere informatie

obs De Kievitshoek Muziek & Dans januari 2014

obs De Kievitshoek Muziek & Dans januari 2014 obs De Kievitshoek januari 2014 Muziek & Dans Geschiedenis van de popmuziek??? Eigenlijk is het ondoenlijk de geschiedenis van de popmuziek in het kort te vertellen als je bedenkt dat er boeken vol over

Nadere informatie

6.3. Chuck Berry. Boekverslag door L woorden 7 maart keer beoordeeld. Het ontstaan van Rock and Roll

6.3. Chuck Berry. Boekverslag door L woorden 7 maart keer beoordeeld. Het ontstaan van Rock and Roll Boekverslag door L. 3843 woorden 7 maart 2007 6.3 134 keer beoordeeld Vak Muziek Het ontstaan van Rock and Roll Tot aan de vijftiger jaren waren de zwarte en de blanke bevolking van Amerika volledig van

Nadere informatie

MS - Als je het even goed uitrekent vanaf `86 dan word het 32 jaar. MV - Ik speel niet in Savannah, maar ik ben wel inderdaad Singer- Songwriter.

MS - Als je het even goed uitrekent vanaf `86 dan word het 32 jaar. MV - Ik speel niet in Savannah, maar ik ben wel inderdaad Singer- Songwriter. Interview met de band " Bluebird Cafè ". Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland. Is voor Savannah nog iets anders geweest? MS - Niet echt professioneel. Al moet ik

Nadere informatie

Hij is 46 jaar oud, 20 jaar getrouwd en heeft twee kinderen van 18 en 20 jaar oud.

Hij is 46 jaar oud, 20 jaar getrouwd en heeft twee kinderen van 18 en 20 jaar oud. Waarom hebben jullie jezelf als duo Needle & Salt genoemd? Rolf's achternaam is Schnyder, wat in het Engels betekent tailor (kleermaker), een man die werkt met een needle, terwijl Fredy's achternaam Salzmann

Nadere informatie

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang wachten tot we erin konden. Onze klas mocht als eerste de

Nadere informatie

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent:

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht 1950-heden Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht: 20ste eeuw (1950-heden) Ga naar http://www.sitepalace.com/develsteinhavo4/muziek.html. Hier vind je links naar muziek(clips) die je nodig hebt

Nadere informatie

Roemer, De - Krommenie

Roemer, De - Krommenie Roemer, De - Krommenie Bekende popzaal c.q. 'dancing' in Krommenie waren talloze Zaanse bands hebben opgetreden in de jaren zestig en zeventig. Met name in de jaren zestig was de zaal een begrip in de

Nadere informatie

Little Steve & the Big Beat (NL) 4 Oktober 2015. Bio. Verslag Motortourtocht Bas Paardelooper and the Blue Crue

Little Steve & the Big Beat (NL) 4 Oktober 2015. Bio. Verslag Motortourtocht Bas Paardelooper and the Blue Crue Nieuwsbrief 01-10-2015 Jaargang 2, nummer 16 Stichting The Blues Connection Beuningenstraat 40 5043 XM Tilburg Email: stichting@thebluesconnection.nl Zondagmiddag 4 Oktober 2015. Little Steve & the Big

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500)

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Algemeen Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote kastelen, ridders en jonkvrouwen. Natuurlijk, dit is een gedeelte

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

Zwarte popmuziek in Amerika

Zwarte popmuziek in Amerika Het Amerika van de jaren 50 was, wat betreft de muziekmarkt (radiostations) extreem gescheiden in een blanke en een zwarte markt. Gaandeweg ontstonden er steeds meer vermenging tussen de twee richtingen.

Nadere informatie

Interview met de Bluebirds

Interview met de Bluebirds Interview met de Bluebirds Van L.R; Rachel louise, Elske Wall, Krystl 26-02-2017 Even een kort gebeuren na hun repetities en dus... een interview! Fred : Allereerst welkom dames en dank om tijd voor mij

Nadere informatie

Euh, geweldig eigenlijk. Superversie! Maar ik stel hier de vragen. Je wordt

Euh, geweldig eigenlijk. Superversie! Maar ik stel hier de vragen. Je wordt Elvis Perkins wanneer zijn In Dearland uitkwam, haatte ik hem voor het maken van zo n geweldige plaat. Binnenkort komt zijn Doomsday EP uit en die belooft wederom veel goeds. Ook live stelde hij niet teleur:

Nadere informatie

Omdat het kan, 10. grootste toekomstwensen. Inspiratie bronnen/persoonlijke. over de redacteur:

Omdat het kan, 10. grootste toekomstwensen. Inspiratie bronnen/persoonlijke. over de redacteur: Jfor one time only Jelle Burger is geen man die graag met zichzelf te kooop loopt. Hij laat liever zelf zien wat hij in huis heeft. Geboren in Woerden, maar getogen in Helmond; hij heeft van beide kanten

Nadere informatie

- (Tinne), ik wilde eigenlijk iets anders. P&D Country & Line Dance Weekend

- (Tinne), ik wilde eigenlijk iets anders. P&D Country & Line Dance Weekend Interview met The Cockroach Killers We zijn in Lommel bij het 5e P&D Country & Line Dance Weekend Zaterdag 1 oktober 2016 We zitten aan tafel met deze keer niet als duo maar als voltallige band The Cockroach

Nadere informatie

-Mijn naam is Henkjan van der Hoek. -J, dank je wel. - Mijn naam is Alex -Jannet, ja die mocht er niet bij zitten, die zegt altijd van die rare

-Mijn naam is Henkjan van der Hoek. -J, dank je wel. - Mijn naam is Alex -Jannet, ja die mocht er niet bij zitten, die zegt altijd van die rare Interview met Jannet Bodewes Door Timen van Ark en Jaap van der Weerd van www.countryland.nl We hebben in de studio Jannet Bodewes, en wat is uw naam? -Mijn naam is Henkjan van der Hoek Jullie hebben nog

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

- Patrick: JA klopt, al word er de laatste tijd toch ook veel Nederlands repertoire. Patrick Koers. de chauffeurs.

- Patrick: JA klopt, al word er de laatste tijd toch ook veel Nederlands repertoire. Patrick Koers. de chauffeurs. Onbekend/onbemind???? In deze rubriek een interview over artiesten die nog niet zo heel erg bekend zijn en dat wel verdienen. In deze eerste aflevering met Patrick Koers. Dolf: Hoi Patrick welkom en ik

Nadere informatie

DieDrie: Lesbrief Drop of Dronder

DieDrie: Lesbrief Drop of Dronder DieDrie: Lesbrief Drop of Dronder Binnenkort gaan jullie kijken naar Drop of Dronder, een super swingende talentenshow. Muziektalenten strijden met elkaar en de winnaar wordt misschien wel wereldberoemd.

Nadere informatie

Toen Elvis klaar was met zijn school, was Elvis vrachtwagen chauffeur. Elvis wou geen chauffeur meer zijn, maar studeerde toen voor elektricien.

Toen Elvis klaar was met zijn school, was Elvis vrachtwagen chauffeur. Elvis wou geen chauffeur meer zijn, maar studeerde toen voor elektricien. Werkstuk door een scholier 1921 woorden 25 januari 2004 6,3 161 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoud: Hoofdvraag: Wie was Elvis Presley? Deelvraag 1: Wat voor muziek maakte Elvis Presley? Deelvraag 2:

Nadere informatie

GITAAR LES 7. Rock n Roll here we come!

GITAAR LES 7. Rock n Roll here we come! INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 7 GITAAR LES 7 LATER ALS IK GROOT BEN.. Rock n Roll here we come! Misschien heb je er al eeuwen op zitten wachten. Gitaren = rock & roll. Of dacht je: hij houdt helemaal niet

Nadere informatie

Interview met "Marco Hemelrijk". Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland.

Interview met Marco Hemelrijk. Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland. Interview met "Marco Hemelrijk". Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland. Marco nooit te laat voor een feestje. -M; Nooit te laat voor een feestje inderdaad. Marco

Nadere informatie

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Pizza Verdi Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Opdrachtenblad Lesuurpakket Pizza Verdi (thema s: sociale verschillen, stereotyperingen/vooroordelen; verdiepingsopdracht Amerikaanse burgerrechten)

Nadere informatie

Eshuijs, Margriet Band

Eshuijs, Margriet Band Eshuijs, Margriet Band website Margriet Eshuijs Na de opheffing van van de band LUCIFER in 1978 kiest basgitarist Dick Buisman voor een zakelijke carri?re in geluidsapparatuur. Hij begint een eigen bedrijf

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

De komende weken ga je een aantal akkoorden leren spelen en je gaat daarbij ook nog leren zingen.

De komende weken ga je een aantal akkoorden leren spelen en je gaat daarbij ook nog leren zingen. Beste cursist, De komende weken ga je een aantal akkoorden leren spelen en je gaat daarbij ook nog leren zingen. Aan het eind van de cursus ga je met je groep optreden voor familie en vrienden. Iedere

Nadere informatie

Hans van der Beek. over schrijven en alles

Hans van der Beek. over schrijven en alles Hans van der Beek over schrijven en alles Hijschrijftcolumns,boekenennogveelmeer, behoorttotde KunstenMedia redactievanhet Parool,isvadervantweejongensenisbezigte halveren.juist,afvallen.hansvanderbeekschrijft.

Nadere informatie

Geen dag zonder gitaar zaterdag, 31 januari 2015 12:25

Geen dag zonder gitaar zaterdag, 31 januari 2015 12:25 Talenten op Aruba. Ze zijn overal te vinden. Zij storten zich in het leven, of het nu sport, kunst, uitgaan, lezen, muziek of juist de donkere kant van de samenleving is. Het is aan hen. Voor diegene die

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

gegeven. Op een later moment lieten de handtekeningenjagers het afweten.

gegeven. Op een later moment lieten de handtekeningenjagers het afweten. In herinnering ga ik terug naar het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Radio was als het ging om de commerciële stations actief vanaf internationale wateren glorieus. Hilversum 3, dat 6 jaar

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

PERSONEELSFEEST INCL. LOCATIE, ONTVANGST, DRANK, LICHTSHOW, GELUID, DJ, HAPJES, BROODJES, OPTREDEN BEKENDE NEDERLANDER KAN DAT? JAZEKER!

PERSONEELSFEEST INCL. LOCATIE, ONTVANGST, DRANK, LICHTSHOW, GELUID, DJ, HAPJES, BROODJES, OPTREDEN BEKENDE NEDERLANDER KAN DAT? JAZEKER! PERSONEELSFEEST INCL. LOCATIE, ONTVANGST, DRANK, LICHTSHOW, GELUID, DJ, HAPJES, BROODJES, OPTREDEN BEKENDE NEDERLANDER KAN DAT? JAZEKER! PAGINA 2 Wie is ALHO-events? 3 Artiestenjubilea en Cd-presentaties

Nadere informatie

DE 25 MEEST BIJZONDERE STERFGEVALLEN IN DE ROCK & ROLL GESCHIEDENIS

DE 25 MEEST BIJZONDERE STERFGEVALLEN IN DE ROCK & ROLL GESCHIEDENIS We zijn aanbeland bij de op één na laatste aflevering van de top 25 van originele Amerikaanse rock n roll sterren die veel te vroeg zijn gestorven. We vinden in deze aflevering enkel grote namen die voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag Opdracht door K. 1157 woorden 21 november 2016 2,2 5 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling CKV Muziek Verslag Kunst is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Mensen van over de hele wereld

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1562 woorden 10 juni keer beoordeeld. Nederlands

Werkstuk door een scholier 1562 woorden 10 juni keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 1562 woorden 10 juni 2004 7 143 keer beoordeeld Vak Nederlands Wie is Eminem Eminem is een rapper. Een van de weinige blanke rappers. Hij is 28 jaar oud en ik vind dat hij hele

Nadere informatie

Bright Stars, The. Bezetting 1962-1963. Greetje (Gré) Sikkes. Hennie Huisman. Chris Fronik. Frank van den Eeckhout. Roy van den Eeckhout

Bright Stars, The. Bezetting 1962-1963. Greetje (Gré) Sikkes. Hennie Huisman. Chris Fronik. Frank van den Eeckhout. Roy van den Eeckhout Bright Stars, The Bezetting 1962-1963 Greetje (Gré) Sikkes Hennie Huisman Chris Fronik Frank van den Eeckhout Roy van den Eeckhout Ferry van den Eeckhout solo bas drums Foto rechts: THE BRIGHT STARS in

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Victoria: Ik ben geboren in Rotterdam en was vaak bij mijn ouders

Victoria: Ik ben geboren in Rotterdam en was vaak bij mijn ouders Onbekend/onbemind???? In deze rubriek een interview over artiesten die nog niet zo heel erg bekend zijn en dat wel verdienen. In deze eerste aflevering met Victoria Eman. Dolf: Hoi Victoria welkom hier

Nadere informatie

- Goede avond hallo. - (Bruno) Ja dat is moeilijk te zeggen, ik ben groot geworden in de Bluegrass met verschillende

- Goede avond hallo. - (Bruno) Ja dat is moeilijk te zeggen, ik ben groot geworden in de Bluegrass met verschillende Interview Heartstrings uitzending 01-10-2016 door Timen van Ark en Jaap van der Weerd vanuit de Schaapskooi te Stroe. www.countryland.nl We hebben visite hier in de Schaapskooi, we hebben de mensen van

Nadere informatie

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne Non smoking sponsor Posted on 4 december 2012 by Yvonne Hoe geweldig het ook is op Orchid Garden, het heeft natuurlijk twee kanten.. Deze school had er niet hoeven zijn als er niet zo verschrikkelijk veel

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

SonA. heeft eigen geluid gevonden

SonA. heeft eigen geluid gevonden SonA heeft eigen geluid gevonden Zoals ieder jaar, zijn onder de deelnemers van Nu of Nooit talloze 'veteranen' te vinden: Bands of muzikanten die meer dan eens meededen aan de Limburgse bandwedstrijd.

Nadere informatie

Workshop Popbands 2012/2013

Workshop Popbands 2012/2013 Workshop Popbands 2012/2013 12 1 Starting a popband Deze band is voor beginners, leerlingen die nooit in een band hebben gespeeld. Nadruk ligt op het samen spelen, wennen aan het volume en aan zingen door

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND

NIEUWSBRIEF ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND NIEUWSBRIEF ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND Colofon Voorzitter Hans de Jager De Kilder 67 6983 HK Doesburg Tel. 0313-420647 j.jager49@chello.nl Secretaris Kees Koning Ericalaan 15 7217SW HARFSEN 0573

Nadere informatie

Leermuziek.nl De website voor alles over muziek!

Leermuziek.nl De website voor alles over muziek! Deze les kon natuurlijk niet achterblijven met zo n enorme hit van Mariah arey! Hieronder vindt je de akkoorden! Het akkoord Het akkoord Het m akkoord Het Bm akkoord Het B akkoord Het D akkoord Het Em

Nadere informatie

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 9. Muziek Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets mooi vindt. Een gesprek voeren over muziek. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Concertverslag CKV Vrienden van Amstel live in Ahoy

Concertverslag CKV Vrienden van Amstel live in Ahoy Concertverslag CKV Vrienden van Amstel live in Ahoy Concertverslag door een scholier 1452 woorden 24 maart 2003 4,5 13 keer beoordeeld Vak CKV Verslag Culturele activiteit 02-02-2003, 20.15 uur tot 23.30

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

TRIBUTE BANDS COVER BANDS ORIGINAL BANDS

TRIBUTE BANDS COVER BANDS ORIGINAL BANDS EVENTS, TECHNIEK & LIVE MUZIEK TRIBUTE BANDS COVER BANDS ORIGINAL BANDS BOEKINGEN ORGANISATIE PROMOTIE & TECHNIEK wonna PASSIE VOOR LIVE MUZIEK! Gedreven door pure passie voor live muziek is het onze missie

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht bij muziek. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Auteursrecht bij muziek. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 2 Auteursrecht bij muziek Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten wie er allemaal betrokken zijn in het proces rondom het maken van muziek en welke rechten deze betrokkenen hebben. - De leerlingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Hoofdstuk 1 Het verhaal van de Beatles. Hoofdstuk 2 De bandleden. Paul Mccartney John Lennon George Harrison Ringo Star

Inhoudsopgave. Inleiding. Hoofdstuk 1 Het verhaal van de Beatles. Hoofdstuk 2 De bandleden. Paul Mccartney John Lennon George Harrison Ringo Star Jules van Stiphout Eindhoven, 11 december 2009 Inleiding Ik doe mijn dc over de Beatles omdat ik het een leuk onderwerp vind en het boven al mooie muziek vind. Ik ben met mijn vaders bandje naar Liverpool

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

1. Luister je naar de radio?

1. Luister je naar de radio? Muziek In hoeverre ben je het (on)eens met de volgende stellingen? 10 95% 1. Luister je naar de radio? (n=538) 9 8 7 6 5 4 3 2 1 5% Ja Nee Weet niet Toelichting: Ja Alleen naar muziek De hele dag door...3fm

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij muziek Muziek en auteursrecht Wanneer je een liedje op de radio hoort, luister je naar de zanger of zangeres die het liedje zingt. Maar wist je dat er heel veel mensen meewerken

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Bebop. De jaren veertig

Bebop. De jaren veertig Bebop De jaren veertig 1. Moderne jazz De muziek uit de swingperiode wordt klassieke jazz genoemd, de jazz die zich vanaf de jaren veertig ontwikkelde, moderne jazz. Jazz werd in de swingperiode beschouwd

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

ABBA & Ik. Robert Verbeek

ABBA & Ik. Robert Verbeek ABBA & Ik Robert Verbeek 1 ABBA kwam in mijn leven in 1975 en is daar nooit meer uit weggegaan. Ik ben ondertussen meer dan 30 jaar fan en dat was voor mij aanleiding om daar een boek over te schrijven.

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaargang 3, nummer 20 Stichting The Blues Connection

Nieuwsbrief Jaargang 3, nummer 20 Stichting The Blues Connection Nieuwsbrief 01-03-2016 Jaargang 3, nummer 20 Stichting The Blues Connection Beuningenstraat 40 5043 XM Tilburg Email: stichting@thebluesconnection.nl Zondagmiddag 20 maart 2016. Robbert Fossen & Peter

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009?

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt de leeskaart: zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Wat doen jongeren op internet? Onder 13-

Nadere informatie

Protest in de jaren 60 vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Protest in de jaren 60 vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 September 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62193 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Ernstig meervoudig gehandicapten. muziek

Ernstig meervoudig gehandicapten. muziek Ernstig meervoudig gehandicapten & muziek Ellen Bom Muziektherapeute De Compaan Den Haag Activiteitencentrum Kijkduin 2007 Inleiding In deze brochure wordt ingegaan op hoe muziek kan worden ingezet om

Nadere informatie

Het kan succesvol zijn

Het kan succesvol zijn Het kan succesvol zijn Inhoud 1.Historie 2.Doel van dit document 3.Analyse 4.Poppodium 5.Organisatie 6.Huisvesting 7.Bestuursvorm 8.Vrijwilligers 9.Subsidiegelden 10.Continuïteit 11.Agenda 12.Stappenplan

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 10 GITAAR LES 10

INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 10 GITAAR LES 10 INTIENLESSEN.NL - GITAAR LES 10 GITAAR LES 10 SNIK, ALWEER JE LAATSTE LES Pop Het best verkochte album ooit is The Wall van Pink Floyd. Het bekendste nummer van dat album leer je in dit hoofdstuk meespelen.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Een interview met Phil Bee door Renate Heins.

Een interview met Phil Bee door Renate Heins. Alles valt op zijn plek in de band King Mo. King Mo maakt serieus kans op doorbraak, ook buiten Nederland. King Mo is een band gevormd uit ervaren muzikanten met slechts één doel: muziek maken vanuit het

Nadere informatie

Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood?

Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood? Jozefs broers bij de onderkoning. Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood? Genesis 42:1-2 1 Toen Jakob zag dat er koren in Egypte was, zei Jakob tegen zijn zonen: Waarom kijken jullie

Nadere informatie

1. Train je gehoor. 4 Step Boost - Ebook DanceComposer.com

1. Train je gehoor. 4 Step Boost - Ebook DanceComposer.com 4 step BOOST 1. Train je gehoor Luisteren naar muziek doen we allemaal. Op de dansvloer, vanaf de ipod, of tijdens het eten. Als je zelf muziek maakt, is een belangrijke vraag: Waar luister je naar, en

Nadere informatie

Absurdisme met gevoel

Absurdisme met gevoel oeuvreportfolio door Jasper de Weerd Absurdisme met gevoel Fotograaf heeft een indrukwekkende lijst klanten. Toch vindt hij ook nog tijd om te doen waar hij zelf zin heeft: het maken van absurde portretten

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

nummer kende ik goed van Jerry CROOK`S MUSIC WORLD Hoi Muziek vrienden,

nummer kende ik goed van Jerry CROOK`S MUSIC WORLD Hoi Muziek vrienden, Hoi Muziek vrienden, Hoe is het gegaan de afgelopen maanden? Niet zo geweldig met het weer, niet war? Dan maar hopen op een mooie Hollandse nazomer nietwaar. In elk geval was het voor ons in Groningen

Nadere informatie

6,9. Werkstuk door een scholier 2622 woorden 14 maart keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding. Dit werkstuk gaat over ELVIS PRESLEY.

6,9. Werkstuk door een scholier 2622 woorden 14 maart keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding. Dit werkstuk gaat over ELVIS PRESLEY. Werkstuk door een scholier 2622 woorden 14 maart 2003 6,9 230 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Dit werkstuk gaat over ELVIS PRESLEY. Wij willen in dit werkstuk de vraag wie was Elvis Presley onderzoeken.

Nadere informatie

George Baker. Nederlands meest succesvolle songsmid

George Baker. Nederlands meest succesvolle songsmid George Baker Nederlands meest succesvolle songsmid Binnen in de studio hangt een poster. Tussen alle platina en gouden platen raken we na afloop van het interview maar niet uitgepraat over deze poster.

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje Martijje TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe 20 JuNi 2019 Illustratie en vormgeving: arjensnijder.design 1 Lesbrief Doe je mee Martijje Liedtekst Doe je mee Martijje Doe je mee,

Nadere informatie

Inleiding. speelt Anders

Inleiding. speelt Anders Inleiding speelt Anders Binnenkort gaat u naar de voorstelling Hippe Gasten speelt Anders. Met deze handleiding kunt u met uw leerlingen het bezoek aan de voorstelling voorbereiden en nabespreken. Een

Nadere informatie

Ivar Key Oosterloo. Over muziek, The Voice of Holland en Deventer

Ivar Key Oosterloo. Over muziek, The Voice of Holland en Deventer Ivar Key Oosterloo Over muziek, The Voice of Holland en Deventer Hij is dit najaar een van de favorieten voor de titel Voice of Holland 2012. Hij schrijft zijn eigen muziek en treedt al jaren op met zijn

Nadere informatie

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 7

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 7 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 7 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 7 Opdracht 1.1.a. Je hoorde zojuist een akoestisch en een elektrisch gitaar. Hier ontdek

Nadere informatie