Hijsen of heffen. Ceratec Electrotechnics NV Ploegsteert 25 november West-Vlaanderen / Kring West. In dit verslag:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hijsen of heffen. Ceratec Electrotechnics NV Ploegsteert 25 november West-Vlaanderen / Kring West. In dit verslag:"

Transcriptie

1 VERSLAG West-Vlaanderen / Kring West Hijsen of heffen Ceratec Electrotechnics NV Ploegsteert 25 november 2014 In dit verslag: Ceratec: it s all in their power. Werkgroep documenten vernieuwt. Aanslagmaterialen in de praktijk. De rolbrug Wat je nooit durfde te vragen over hijsen.. en heffen. Ceratec: it s all in their power Exact 3 jaar geleden (25/10/11) waren we reeds te gast bij Ceratec Electrotechnics te Ploegsteert in de toen splinternieuwe bedrijfsgebouwen. 3 Jaar tussen mijn 1 ste en 21 ste verslag van een Kring West studiemoment. Ik hoop dat ze nog altijd gesmaakt worden Gestart in 1927 door Remi De Bruyn als Briqueteries du Progrès zijn de Steenbakkerijen van Ploegsteert uitgegroeid tot één van de grote spelers in de baksteensector, met hun typische geel/roze thermoblokken als een van de bekendste producten. In de persoon van Philip De Bruyn staat al de derde generatie aan het roer van dit vooruitstrevende familiebedrijf. Vanaf 1982 is men gestart met de constructie van machines, aanvankelijk vooral voor de baksteenproductie zelf. Vervolgens werd in 1984 Ceratec als aparte divisie opgestart. In 1991 werd Ceratec Electrotechnics NV opgericht. Ceratec is een projectgestuurde onderneming met een multidisciplinaire & professionele aanpak en biedt kant-en-klare oplossingen in 4 domeinen: Automation: automatisering (PLC s), procescontrole & supervisie, robotica, AGV s Handling & Logistics: interne transportsystemen, palletiseer- en verpakkingssystemen,... Electrotechnics: industriële & tertiaire elektriciteit, hernieuwbare energie & beveiliging Ceramics equipment: machines voor de productie van keramische bouwmaterialen De Ceratec groep stelt meer dan 400 mensen te werk, waarvan er 75 tewerkgesteld zijn in de studiebureaus voor mechanisch en elektrisch ontwerp. Ceratec behaalde in 2013 een omzet van 74 miljoen. Ceratec Electrotechnics Data & communicatie Koper-& glasvezel bekabeling Elektrische installaties Hoogspanning/Laagspanning Verlichting Domotica Algemene energiedistributie Bordenbouw Inbraak- en brandbeveiliging Camerabewaking Toegangscontrole Hernieuwbare energie

2 Werkgroep documenten vernieuwt Voor de vragenronde later op de avond waren 2 ervaringsdeskundigen uitgenodigd. Toeval wil dat Filiep Coucke en Willy Schoutteten ook twee voortrekkers zijn van de werkgroep documenten die eind 2007 werd opgericht door Prebes West-Vlaanderen om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar praktisch bruikbare standaard veiligheidsinstructiekaarten, checklijsten en documenten allerhande. Om een vaste koers te kunnen behouden bij het opstellen van documenten is een lastenboek opgesteld met een aantal duidelijke kerngegevens: Standaard lay-out Eenvoudig en begrijpbaar opgesteld Kort en bondig zonder herhalingen Tekst wordt vervangen door een pictogram indien dit voldoende duidelijk is VIK s worden alleen opgesteld voor courant gebruikte machines Alle VIK s & DOCS worden op Wikiprebia ter beschikking gesteld Downloadbaar in pdf-formaat (om de originele versie te behouden) Downloadbaar als Word-document (door iedereen aanpasbaar voor eigen toepassing) Ondertussen staan er al 126 VIK s en 31 DOC s ter beschikking van elk Prebeslid. Door de grote vraag naar elektriciteitsgerelateerde documenten is er onlangs een tijdelijke werkgroep opgericht bestaande uit specialisten ter zake die zich specifiek gaat bezig houden met het opmaken van VIK s en DOC s met betrekking tot elektriciteit. Dit najaar is de werkgroep een nieuwe weg ingeslagen. Een eerste risico-evaluatietool (opgebouwd in Excel) zit in de pijplijn. Het betreft niet alleen een risico-opsporing maar bevat tevens een grootte-evaluatie, een prioriteitenbepaling, sorteermogelijkheid, mogelijkheid tot invullen van data voor het doorvoeren van aanpassingen, Een eerste document behandelt de arbeidsplaats met inbegrip van het aspect brand. Momenteel wordt de tool binnen Prebes West- Vlaanderen in beperkte kring uitgetest en zal binnen afzienbare tijd via Wikiprebia beschikbaar zijn voor alle leden. Naar de toekomst toe is men van plan dit uit te breiden naar andere items. Voorzitter Filiep Coucke wordt in de werkgroep bijgestaan door Willy Schoutteten, Guy D Hoosche, Francis Vanhauwaert, Stefaan Debosschere, Wim Muylle, Jo Carron. Wie zelf voorstellen heeft voor het opmaken van een document of een eigen document ter beschikking wil stellen, kan steeds contact met een van hen opnemen of via een bestuurslid regionaal of provinciaal.

3 Aanslagmaterialen in de praktijk Luk Vanstechelman, preventieadviseur bij Ceratec Electrotechnics, is uit het goede Vlaamse hout gesneden maar stelt zijn kennis en diensten sinds drie jaar ter beschikking net over de taalgrens in de tweetalige faciliteitengemeente Komen-Waasten- Ploegsteert. Telkens opnieuw gebruikt hij bij het aanbrengen van een preventieonderwerp onder de vorm van een toolbox binnen zijn bedrijf dezelfde structuur met behulp van de verkeerslichten: 1) Rood: STOP 2) Oranje: DENK 3) Groen: ACTIE De presentatie van Luk was zeer visueel opgebouwd rond twee hoofdstukken In een eerste deel werden een aantal begrippen en definities toegelicht. Aan bod kwamen onder andere aanslagmaterialen, veiligheidsfactor, keuring en nazicht, veiligheidsfunctie, LMRA. Maar ook de begrippen Working Load Limit, tophoek bij het gebruik van meerdere lengen en zeker het begrip zwaartepunt en de bijhorende praktische problemen kwamen uitgebreid aan bod. Het tweede deel handelde over veel gebruikte aanslagmaterialen & de bijhorende aandachtspunten: o Kettingen o Staalstroppen o Hijsbanden o Verbindingsstukken o Platenklemmen o Hijsmagneten Luk besloot zijn uiteenzetting met een korte herhaling van de belangrijkste aandachtspunten die hij aan zijn medewerkers meegeeft voor het hijsen van lasten.

4 De rolbrug Tijdens de bedrijfsrondgang werd dieper ingegaan op het veilig werken met de rolbrug. Willy Schoutteten, jarenlang Safety Manager bij CNH in Zedelgem, was de geknipte persoon om ons een en ander toe te lichten omtrent de do s & don t s bij het verhandelen van lasten met dit type hijstoestel. Een overzicht van de punten die aan bod kwamen: De rolbrug mag enkel bediend worden door werknemers die opgeleid zijn, het betreft immers een veiligheidsfunctie! Het overbelasten van rolbrug, aanslagmateriaal en hijsgereedschappen is verboden (zorg voor een duidelijke aanduiding van de max. last aan elke zijde). Gebruik om verwarring te voorkomen hijstoebehoren met dezelfde max. last als de rolbrug zelf. Het aanslaan van de last: hijshaak boven het zwaartepunt, op spanning brengen, let op de hijssnelheid! Het aanhaken dient zodanig te gebeuren dat de last niet kan loskomen of kantelen tijdens het transport. Gebruik geschikte hulpmiddelen om te voorkomen dat kabels of hijsbanden beschadigd geraken door scherpe hoeken of randen bij het opnemen van de last. Verwijder vooraf losse voorwerpen op de last en vervoer nooit personen bovenop de last. De last dient steeds verticaal gehesen te worden om slingeren bij loskomen v/d grond te voorkomen. Doe desnoods beroep op een signaalgever indien de rolbrugbediener de aanhaker niet kan zien. Voorkom slingeren bij horizontale verplaatsing. Slingering eventueel dempen door middel van de bedieningsknoppen, niet met de hand! Hou uzelf en uw collega s buiten de valzone (transport van lasten boven personen is verboden) en hou rekening met de zijdelingse beweging bij eventuele breuk! Let steeds op de goede werking van de rem, eindeloopschakelaars, Gebruik de eindeloopschakelaar nooit als stop. Laat nooit hangende lasten onbeheerd achter. Indien de beperkte hoogte van het gebouw veilig hijsen niet toelaat, dient een ander middel gezocht te worden om de last te verplaatsen of om bijvoorbeeld op een vrachtwagen te laden. Rolbrug, aanslagmaterialen en hijsgereedschappen 3-maandelijks laten keuren (ook indien men ze slechts sporadisch gebruikt).

5 Wat je nooit durfde te vragen over hijsen en heffen Het was voor de werkgroep die deze studieavond heeft voorbereid een hele uitdaging om het op deze manier aan te pakken, maar het resultaat werd door alle aanwezigen goed onthaald. Alle leden van kring West werden vooraf aangeschreven om hun vragen die ze behandeld wilden zien in te sturen zodat ze van een gefundeerd antwoord zouden kunnen worden voorzien tijdens het studiemoment. Veel zaken rond het heffen en/of hijsen van lasten zijn immers wettelijk bepaald. Zomaar een 100 % correct antwoord geven op in der haast afgevuurde vragen, dan nog vaak gepaard gaande met enige onderlinge discussie, zou niet getuigen van een professionele aanpak. Wat mij opviel is dat bij de vragen het antwoord in sommige gevallen wel voor de hand lag, maar er omwille van bepaalde situaties of praktische omstandigheden op de werkvloer naar achterpoortjes wordt gezocht. Een vraag die ook op Forums geregeld opduikt is of er met een heftruck op de openbare weg mag gereden worden (vaak gaat het dan slechts om het oversteken van de straat bijvoorbeeld). Het antwoord was duidelijk ja, indien het toestel voldoet aan de wettelijke vereisten om deel te nemen aan het verkeer op de openbare weg, net zoals dit geldt voor een verreiker, Er waren echter ook vragen met een niet zo evident antwoord! Een van de moeilijkste was ontegensprekelijk een niet-alledaagse combinatie van een graafkraan met triltoestel. De graafkraan is een grondverzetmachine en dus niet keuringsplichtig. Het triltoestel wordt echter een hijstoebehoren en de graafkraan een hijswerktuig zodra men de damplanken ermee vastklemt en omhoog hijst alvorens deze in de grond te trillen. Logisch besluit: beide toestellen dienen gekeurd te worden door een EDTC. Gebruikt men hiervoor verschillende graafkranen, dan dienen ze alle gekeurd te worden. Als je goed onderlegde panelleden vooraan plaatst is het niet altijd eenvoudig om de toelichting binnen de vastgestelde tijdslimiet te beperken. Hans Callens moest als moderator dan ook regelmatig de twee deskundigen op een vriendelijke manier bedanken voor de uitgebreide uitleg betreffende de vraag. Veel meer deskundige en eenduidige uitleg op alle gestelde vragen is te vinden op de Prebes website onder West-Vlaanderen kring West / Archief. Let hierbij op de vele verwijzingen naar VIK s en DOC s die terug te vinden zijn op Wikiprebia. De talrijke opkomst (36 deelnemers) en de zeer positieve evaluatie achteraf (score 9.2) zijn een hart onder riem voor de organisatoren en een motivatie om in de toekomst ditzelfde concept nog toe te passen bij onderwerpen waar de inbreng van de deelnemers onder de vorm van vooraf ingestuurde vragen en een deskundige toelichting van een panel een belangrijke meerwaarde heeft. Gewoontegetrouw werd het studiemoment afgesloten met een stevige netwerking en hoe kan dit beter dan met een lekker streekbiertje uit Ploegsteert, of in het Frans Queue de Charrue. Een bijzonder woord van dank aan Gastbedrijf Ceratec Electrotechnics voor het gebruik van de accommodatie, de drank en de broodjes Gastheer Luk Vanstechelman voor de hartelijke ontvangst Willy Schoutteten en Filiep Coucke voor de grondige voorbereiding en deskundige toelichting Hans, Etienne, Steve en de andere bestuursleden Kring West voor de voorbereiding en organisatie En natuurlijk alle vraagstellers en deelnemers Verslag & foto s: Koen Sohier

Prebes Studiemoment bij Ceratec - 25/11/2014 : Vragen over hijsen en heffen.

Prebes Studiemoment bij Ceratec - 25/11/2014 : Vragen over hijsen en heffen. Prebes Studiemoment bij Ceratec - 25/11/2014 : Vragen over hijsen en heffen. 1.VERHANDELINGSTOESTELLEN Vraag 1. (ref. CER.02) In het wettelijk kader is men steeds verplicht de veiligheidsgordel te bevestigen

Nadere informatie

HIJSINSTRUCTIE. Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt.

HIJSINSTRUCTIE. Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt. Hoofdstuk : HNDB-SSM-18 Pagina: 1 van 7 1.0 Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt. Zowel pakken hout (max. 40 delen van gelijke lengte), als een

Nadere informatie

AANSLAAN EN UITWIJZEN VAN LASTEN Kritieke / Niet-Kritieke

AANSLAAN EN UITWIJZEN VAN LASTEN Kritieke / Niet-Kritieke Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA PRODUCTFICHE 2018 CODE: AUL Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF AANSLAAN EN UITWIJZEN VAN LASTEN Kritieke / Niet-Kritieke 1 Opleiding Bij het verplaatsen

Nadere informatie

Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties. Luc Vandereyt. Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector

Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties. Luc Vandereyt. Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector 28/02/2019 Luc Vandereyt Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties Luc Vandereyt 28/02/2019 1 Agenda: - Sociale wetgeving ARAB art. 267-280 -

Nadere informatie

TSJ 34 werklast en bedrijfslast(moment) januari 2014

TSJ 34 werklast en bedrijfslast(moment) januari 2014 1 TSJ 34 14-009 TSJ 34 werklast en bedrijfslast(moment) januari 2014 Deze TSJ betreft de nadere uitleg van de Werkveldspecifiek certificatieschema s persoonscertificatie TCVT en TCVT in het algemeen. Hieronder

Nadere informatie

Aanslaan en uitwijzen van kritieke lasten (IS-006) Versie TC-K

Aanslaan en uitwijzen van kritieke lasten (IS-006) Versie TC-K Versie TC-K 00--5 Verduidelijking toepassingsgebied: Aanslaan en uitwijzen van lasten. AV-004 Aanslaan en uitwijzen van niet-kritieke lasten is bedoeld voor eenvoudige, gemakkelijk te hanteren lasten,

Nadere informatie

Prebes Workshop indienststellingsverslag

Prebes Workshop indienststellingsverslag Prebes Workshop indienststellingsverslag 17 oktober 2017 Filiep Coucke Bestuurslid Prebes West-Vlaanderen Voorzitter Prebes Projectgroep Documenten Prebes Projectgroep Documenten à Documenten voor de preventieadviseur

Nadere informatie

Fiche 34 (Observatie) Hijstoestellen (HIJSKRAAN, ROLBRUG ) preventie van risico's bij het uitvoeren hefwerken

Fiche 34 (Observatie) Hijstoestellen (HIJSKRAAN, ROLBRUG ) preventie van risico's bij het uitvoeren hefwerken Fiche 34 (Observatie) Hijstoestellen (HIJSKRAAN, ROLBRUG ) preventie van risico's bij het uitvoeren hefwerken 1. Inleiding Bouwkranen, verplaatsbare kranen, rolbruggen zijn toestellen die bestemd zijn

Nadere informatie

Prebes West-Vlaanderen FORUM en NIEUWJAARSRECEPTIE dinsdag 22 januari 2013

Prebes West-Vlaanderen FORUM en NIEUWJAARSRECEPTIE dinsdag 22 januari 2013 VERSLAG Prebes West-Vlaanderen FORUM en NIEUWJAARSRECEPTIE dinsdag 22 januari 2013 Het FORUM en NIEUWJAARSRECEPTIE is binnen Prebes West-Vlaanderen ondertussen een jaarlijkse terugkerend gebruik geworden.

Nadere informatie

Risico s op vallen, struikelen, uitglijden, De praktijk. 19.10.2015 Filiep Coucke - Voorzitter Prebes Werkgroep Documenten

Risico s op vallen, struikelen, uitglijden, De praktijk. 19.10.2015 Filiep Coucke - Voorzitter Prebes Werkgroep Documenten Risico s op vallen, struikelen, uitglijden, De praktijk 19.10.2015 Filiep Coucke - Voorzitter Prebes Werkgroep Documenten Methodiek: - Checklist - Gebeurde ongevallen - Per afdeling Methodiek: - Checklist

Nadere informatie

Werken met hoogwerker en vorkheftruck. Maandthema maart 2014

Werken met hoogwerker en vorkheftruck. Maandthema maart 2014 Werken met hoogwerker en vorkheftruck Maandthema maart 2014 Werken met hoogwerker en vorkheftruck is een risicotaak Doordat je anderen in gevaar kan brengen is deze taak een veiligheidsfunctie en zijn

Nadere informatie

Conforme Machines: Droom of Realiteit? Welkom. Studiemoment in samenwerking met Het Provinciaal Comité ter Bevordering van de Arbeid 27 april 2009

Conforme Machines: Droom of Realiteit? Welkom. Studiemoment in samenwerking met Het Provinciaal Comité ter Bevordering van de Arbeid 27 april 2009 Conforme Machines: Droom of Realiteit? Welkom Studiemoment in samenwerking met Het Provinciaal Comité ter Bevordering van de Arbeid 27 april 2009 VERWELKOMING Dhr C. DEMEYERE Voorzitter Prebes West-Vlaanderen

Nadere informatie

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen Hijsen en tillen Een voorwerp dat zwaarder is als 25 kg mag je niet alleen met de hand tillen. Ook is het verstandig om grote of moeilijk te pakken voorwerpen niet alleen te tillen. Zijn voorwerpen te

Nadere informatie

14 TIPS OM VEILIG TE HIJSEN EEN E-BOOK VAN HIJSWINKEL.NL

14 TIPS OM VEILIG TE HIJSEN EEN E-BOOK VAN HIJSWINKEL.NL 14 TIPS OM VEILIG TE HIJSEN EEN E-BOOK VAN HIJSWINKEL.NL In december 2007 viel een damwandplaat van de Noord-Zuidlijn tijdens het hijsen op een 33jarige automobilist. De werklieden gebruikten slechts één

Nadere informatie

Toolbox Hijsen met kleine hijs- en. hefwerktuigen Samen doen we het beter!

Toolbox Hijsen met kleine hijs- en. hefwerktuigen Samen doen we het beter! Toolbox Hijsen met kleine hijs- en hefwerktuigen Samen doen we het beter! Cijfers en ongevallen In 2016 zijn er 70 bedrijfsongevallen geweest met dodelijke afloop Dat is meer dan 1 dode per week En maar

Nadere informatie

Studienamiddag Nieuwe wetgeving

Studienamiddag Nieuwe wetgeving i.s.m. Provinciaal Veiligheidscomité van Limburg Provinciaal Comité Limburg voor de bevordering van de Arbeid Studienamiddag Nieuwe wetgeving Prebes Limburg Hasselt 27 maart 2015 v.l.n.r. Sylvain Meyers

Nadere informatie

Cijfers en ongevallen

Cijfers en ongevallen Cijfers en ongevallen In 2016 waren er 70 bedrijfsongevallen met dodelijke afloop (14% meer dan in 2015) Dit is meer dan één dode per week Veel ongelukken gebeurden bij het hijsen, heffen en verplaatsen

Nadere informatie

Organisatie en opvolging van keuringen Praktijkvoorbeeld. Stefaan Debosschere 29/09/2017

Organisatie en opvolging van keuringen Praktijkvoorbeeld. Stefaan Debosschere 29/09/2017 Organisatie en opvolging van keuringen Praktijkvoorbeeld Stefaan Debosschere 29/09/2017 Voorstelling Willy Naessens Groep 75 % omzet 25 % omzet Willy Naessens Stichter Voorzitter RvB 78 jaar Passie: mensport

Nadere informatie

TOOLBOX VEILIG HIJSEN

TOOLBOX VEILIG HIJSEN TOOLBOX VEILIG HIJSEN LET OP! LEES EERST DE ONDERSTAANDE TEKST. Op enkele sheets staat in de rechterbovenhoek Een i van informatie. Deze sheets zijn toegevoegd om de leesbaarheid te vergroten. Deze sheets

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Hijsen en heffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Hijsen en heffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

Werken met roterende verreiker met hijsfunctie (IS-032) Versie TC-K 2012-03-27

Werken met roterende verreiker met hijsfunctie (IS-032) Versie TC-K 2012-03-27 Verduidelijking: Werken met verreiker Er zijn verschillende soorten verreikers, die ook verschillende functies kunnen uitoefenen. Praktisch alle verreikers zijn uitgerust met: - Voorwielsturing - Vierwielsturing

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 03/2016 Behandelen van graniet Lossen uit schip Pagina 1 van 5

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 03/2016 Behandelen van graniet Lossen uit schip Pagina 1 van 5 Behandelen van graniet Lossen uit schip Pagina 1 van 5 1. RISICO S - Beschadiging van aanslagmateriaal - Vallen, struikelen, klemmen, verwonden van personen - Vallen of kantelen van blokken graniet - Vallend

Nadere informatie

Steigerbouwer. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig steigerbouwen. Informatie voor de werknemer

Steigerbouwer. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig steigerbouwen. Informatie voor de werknemer Steigerbouwer Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig steigerbouwen Informatie voor de werknemer Zwaar werk De werkzaamheden die je uitvoert zijn zwaar en belastend

Nadere informatie

REFERENTIES EN DEFINITIES...

REFERENTIES EN DEFINITIES... Datum laatste wijziging: 17 nov. 2015 Aard laatste wijziging: Blauwe tekst: P6 4.4 of zijn vervanger en P8 4.6.1 andere dan gerelateerd aan de hijswerken 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 REFERENTIES

Nadere informatie

HIJSEN EN HEFFEN. Hijsen - heffen

HIJSEN EN HEFFEN. Hijsen - heffen Hijsen en heffen behoren tot de meest risicovolle werkzaamheden op een installatie. Ieder jaar gebeuren er ernstige ongelukken. Het gaat steeds om het verplaatsen van zware lasten met zware materialen,

Nadere informatie

Controle van hefwerktuigen. Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk

Controle van hefwerktuigen. Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk Controle van hefwerktuigen Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk Nathalie Nouvelle, Ir Attaché bij Toezicht Welzijn op het Werk Directie Bergen 6 september 2013 1 Controle van hefwerktuigen Definities

Nadere informatie

IT S ALL IN OUR POWER. Uw partner voor industriële automatisering en handling- & logistieke oplossingen

IT S ALL IN OUR POWER. Uw partner voor industriële automatisering en handling- & logistieke oplossingen Uw partner voor industriële automatisering en handling- & logistieke oplossingen 6 industriële elektriciteit 1 handling machines WAT WE DOEN 2 logistieke oplossingen robotica 3 ➊ Handlingmachines Ontwerp

Nadere informatie

Task Safety Requirements Hoisting and Lifting NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Hoisting and Lifting NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING HIJS- & HEFWERKZAAMHEDEN Hijsen en heffen behoren tot de meest risicovolle werkzaamheden. Het gaat steeds om het verplaatsen van zware lasten met zware materialen, soms zelfs onder

Nadere informatie

Vinçotte. www.vincotte.be. Uw globale partner voor kwaliteit, veiligheid en leefmilieu. 8-02-2012 Arbeidsmiddelen hijsen en heffen 1

Vinçotte. www.vincotte.be. Uw globale partner voor kwaliteit, veiligheid en leefmilieu. 8-02-2012 Arbeidsmiddelen hijsen en heffen 1 Vinçotte Uw globale partner voor kwaliteit, veiligheid en leefmilieu www.vincotte.be 8-02-2012 Arbeidsmiddelen hijsen en heffen 1 Werken met arbeidsmiddelen voor hijsen en heffen 8 februari 2012 Van de

Nadere informatie

Elektromagnetische velden: aanpak in de praktijk. ONTEX, Eeklo 11 Oktober 2018

Elektromagnetische velden: aanpak in de praktijk. ONTEX, Eeklo 11 Oktober 2018 VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD Elektromagnetische velden: aanpak in de praktijk. ONTEX, Eeklo 11 Oktober 2018 1) Introductie en verenigingsnieuws (Chris De Vos). De voorzitter start de studieavond

Nadere informatie

Handleiding Vlonderframes

Handleiding Vlonderframes Handleiding Vlonderframes Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 7 OPTIONEEL... 10 MONTAGE / DEMONTAGE... 11 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt de toepassing en

Nadere informatie

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Risico s bij bekistingswerken Vallen van hoogte; Val van voorwerpen; Gebruik van hijswerktuigen Rugbelasting (moeilijke werkhouding); Gebruik van draagbare machines;

Nadere informatie

Prebes vzw WERKING PREBES

Prebes vzw WERKING PREBES Prebes vzw Koninklijke Vlaamse Vereniging voor Preventie en Bescherming vzw WERKING PREBES Met dank aan PCBA voor de samenwerking Prebes Antwerpen - Infoavond Programma: Inleiding en doel Voorstelling

Nadere informatie

Werken met een heftruck is niet zonder risico. Arbeidsongevallen of schade zijn dikwijls het gevolg van verkeerd of onoordeelkundig gebruik.

Werken met een heftruck is niet zonder risico. Arbeidsongevallen of schade zijn dikwijls het gevolg van verkeerd of onoordeelkundig gebruik. OPLEIDING #KWALITEIT heftruckbestuurder 395,00 excl. BTW I.S.M. omschrijving INTRODUCTIE Escala biedt al jaren praktijkgerichte opleidingen rond het veilig gebruik van mobiele arbeidsmiddelen aan. Heftruckbestuurder

Nadere informatie

BEHEER van het ELEKTRISCH DOSSIER. Onderwerp: Deelnemers: 22

BEHEER van het ELEKTRISCH DOSSIER. Onderwerp: Deelnemers: 22 BEHEER van het ELEKTRISCH DOSSIER VERSLAG West Vlaanderen Kring Centrum Datum: Dinsdag 21 september 2013 Gastheer: Locatie: Onderwerp: Spreker: HANDSAEME Machinery b.v.b.a. Abelestraat 102, B 8870 Izegem

Nadere informatie

Deze controlelijst geeft een overzicht van de minimum verplichte veiligheidscontroles van arbeidsmiddelen.

Deze controlelijst geeft een overzicht van de minimum verplichte veiligheidscontroles van arbeidsmiddelen. Deze controlelijst geeft een overzicht van de minimum verplichte veiligheidscontroles van arbeidsmiddelen. Controle door EDTC Verschillende arbeidsmiddelen moeten worden gecontroleerd door een externe

Nadere informatie

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn?

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Noem enkele gevaren op het werk. -2- Noem werkzaamheden of omstandigheden

Nadere informatie

De aanpak van psychosociale aspecten: praktijkvoorbeeld. OCMW Kortrijk de nieuwe lente 07/09/2016

De aanpak van psychosociale aspecten: praktijkvoorbeeld. OCMW Kortrijk de nieuwe lente 07/09/2016 De aanpak van psychosociale aspecten: praktijkvoorbeeld OCMW Kortrijk de nieuwe lente 07/09/2016 Prebes nieuws & kalender (in uw regio) Wetgeving Wikiprebia Programma In uw regio: Prebes Nationaal & Provinciaal

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING HIJSEN EN HEFFEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING HIJSEN EN HEFFEN. Standaards voor professionals, wees alert! VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar je gaat werken, zo snel mogelijk kennen; wie/wat bevindt zich waar? Lees

Nadere informatie

Afstandsbalk. Gebruiksaanwijzing. klemmen K 120/120/120. Voor Afstandsbalk met een hefvermogen van 10 ton, (lengte 12,60 m)

Afstandsbalk. Gebruiksaanwijzing. klemmen K 120/120/120. Voor Afstandsbalk met een hefvermogen van 10 ton, (lengte 12,60 m) Afstandsbalk klemmen K 120/120/120 3 Gebruiksaanwijzing Voor Afstandsbalk met een hefvermogen van 10 ton, (lengte 12,60 m) Uitgerust met: 2 klemmen K 120 / 120 / 120 (hefvermogen 4,5 ton/stuk) Geschikt

Nadere informatie

1 Probleemstelling. 3 Regelgeving

1 Probleemstelling. 3 Regelgeving Preventiefiche 1056 11/2017 Mobiele arbeidsmiddelen voor het hijsen van hangende lasten? 1 Probleemstelling Mogen de vorken van een heftruck of verreiker gebruikt worden om een last te hijsen door middel

Nadere informatie

ATEX Workshop bij Dana Belgium nv, Brugge (28/09/2017) 1. Introductie en verenigingsnieuws (Chris De Vos)

ATEX Workshop bij Dana Belgium nv, Brugge (28/09/2017) 1. Introductie en verenigingsnieuws (Chris De Vos) VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD ATEX Workshop bij Dana Belgium nv, Brugge (28/09/2017) 1. Introductie en verenigingsnieuws (Chris De Vos) De kringavond werd gestart met het promoten van onze 2 laatste

Nadere informatie

OVERZICHT ACTIVITEITEN

OVERZICHT ACTIVITEITEN OVERZICHT ACTIVITEITEN NL WIE IS ELECTROTEST? ELECTROTEST is een dynamisch bedrijf dat een activiteitenprogramma heeft in de domeinen veiligheid en energie. De knowhow werd gedurende meer dan 25 jaar opgebouwd

Nadere informatie

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS CENTRAAL EXAMEN EXAMINATOREN: AANSLAAN EN BEGELEIDEN VAN LASTEN (ABVL) EN VERPLAATSEN VAN LASTEN MET

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS CENTRAAL EXAMEN EXAMINATOREN: AANSLAAN EN BEGELEIDEN VAN LASTEN (ABVL) EN VERPLAATSEN VAN LASTEN MET TOETSMATRIJS CENTRAAL EXAMEN EXAMINATOREN: AANSLAAN EN BEGELEIDEN VAN LASTEN (ABVL) EN VERPLAATSEN VAN LASTEN MET HANDHIJSGEREEDSCHAP(VVLH) Toetsduur: ABvL: 45 minuten VVL-H: 30 minuten Cesuur: ABvL: 27

Nadere informatie

Inhoudsopgave. REMA Drumgrab 172. REMA DG10 Vatenklem 173. Vatenhandling 174. Vatentrucks 176

Inhoudsopgave. REMA Drumgrab 172. REMA DG10 Vatenklem 173. Vatenhandling 174. Vatentrucks 176 52 76 176 282 283 284 Inhoudsopgave REMA Drumgrab 172 172 REMA DG10 Vatenklem 173 173 174 174 Vatentrucks 176 171 REMA Drumgrab Gebruik 1 Het aanslaan van de Drumgrab gaat snel en eenvoudig. Pak de Drumgrab

Nadere informatie

MIDDENSPANNINGSBORD HET MODULAIR CONCEPT

MIDDENSPANNINGSBORD HET MODULAIR CONCEPT MIDDENSPANNINGSBORD HET MODULAIR CONCEPT Hijs- & transporthandleiding MEDIUM VOLTAGE SWITCHGEAR, BUILT TO LAST SGC nv - SwitchGear Company - Moorstraat 24 - B-9850 Nevele, BELGIE Tel: +32 (0)9/321.91.12

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Rol van de preventieadviseur bij onderhoud 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Voorstelling SPIE Belgium: activiteiten en markten Integrator van multitechnische

Nadere informatie

VERSLAG. West Vlaanderen Kring Centrum PBM s: VERBETER DE WERELD MAAR BEGIN BIJ JEZELF!!

VERSLAG. West Vlaanderen Kring Centrum PBM s: VERBETER DE WERELD MAAR BEGIN BIJ JEZELF!! VERSLAG West Vlaanderen Kring Centrum PBM s: VERBETER DE WERELD MAAR BEGIN BIJ JEZELF!! Het mag en moet gezegd worden: weer een bijzonder geslaagde kringvergadering, op uitnodiging van de werkgever DECEUNINCK

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Belangrijkste risico s en oorsprong

1 Beschrijving. 2 Belangrijkste risico s en oorsprong Preventiefiche U-003-08/2012 Gebruik van textiellengen 1 Beschrijving Een leng is een hijsgereedschap dat dient om de krachtoverdracht tussen de last en het hijstoestel te verzekeren. Wanneer de lengen

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS, MODEL H-50A EN HE-50A. BELANGRIJK: Installeer, gebruik en onderhoud de takels op de juiste manier om persoonlijke

Nadere informatie

Werken met starre verreiker (IS-003) Versie TC-K 2012-03-27

Werken met starre verreiker (IS-003) Versie TC-K 2012-03-27 Verduidelijking: Werken met verreiker Er zijn verschillende soorten verreikers, die ook verschillende functies kunnen uitoefenen. Praktisch alle verreikers zijn uitgerust met: - Voorwielsturing - Vierwielsturing

Nadere informatie

Blokkensteller ruwbouw

Blokkensteller ruwbouw Blokkensteller ruwbouw Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig blokkenstellen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Blokkenstellen betekent langdurig staan.

Nadere informatie

Leren kent geen grenzen! Jee Business School. Veilig hijsen

Leren kent geen grenzen! Jee Business School. Veilig hijsen v Leren kent geen grenzen! Jee Business School Veilig hijsen Hijs veilig of hijs niet! Bij het hijsen van materialen gelden strenge veiligheidsvoorschriften. Als expert op het gebied van veiligheid juichen

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS, MODEL H-50A EN HE-50A. BELANGRIJK: Installeer, gebruik en onderhoud de takels op de juiste manier om persoonlijke

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD

VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD VERSLAG West-Vlaanderen Regio NOORD Workshop Reach / CLP bij Genencor International (06/06/2017) Elke preventieadviseur heeft reeds gehoord over veiligheidsinformatiebladen die bij chemicaliën meegeleverd

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Belangrijkste risico s en oorsprong

1 Beschrijving. 2 Belangrijkste risico s en oorsprong Preventiefiche U004-08/2012 Gebruik van kettinglengen 1 Beschrijving Een leng is een hijsgereedschap dat dient om de krachtoverdracht tussen de last en het hijstoestel te verzekeren. Wanneer een leng bestaat

Nadere informatie

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. In deze fiche vind je de een aantal algemene preventiemaatregelen en een veiligheidsmaatregelen verbonden aan specifieke arbeidsmiddelen voor

Nadere informatie

VAKBEKWAAMHEID - CODE 95

VAKBEKWAAMHEID - CODE 95 VAKBEKWAAMHEID - CODE 95 Rij- en rusttijden + tacho (Max. 15 pers. - rijbewijs C+D) Ladingzekering (Max. 20 pers. - rijbewijs C) Basis ladingzekering + heftruck (Max. 20 pers. - rijbewijs C) Basis ladingzekering

Nadere informatie

HSE guidelines. november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Keuringsverslag van een elektrische laagspanning- en zeer lage spanningsinstallatie

Keuringsverslag van een elektrische laagspanning- en zeer lage spanningsinstallatie Keuringsverslag van een elektrische laagspanning- en zeer lage spanningsinstallatie CONFORM Datum keuring: 26/06/2017 Inspecteur: Alexander Bal Mentor: - Installateur: E3 comfort bvba Datum verslag: 26/06/2017

Nadere informatie

3.18 Begeleiden van lasten

3.18 Begeleiden van lasten 3.18 Begeleiden van lasten De machinist van een hijs- of hefwerktuig bevindt zich meestal op een zodanige afstand van de last dat hij die niet zelf aan- en lospikt. Bovendien heeft hij aanwijzingen van

Nadere informatie

Specificatieblad Werken met roterende verreiker met hijsfunctie NL

Specificatieblad Werken met roterende verreiker met hijsfunctie NL SPECIFICATIEBLAD OPLEIDING Werken met roterende verreiker met hijsfunctie (IS-032) DOELGROEP Medewerkers die met een roterende verreiker moeten werken en met aangepast hijsmiddel hangende lasten moeten

Nadere informatie

Technieker (m/v) - Bachelor of gelijkgesteld

Technieker (m/v) - Bachelor of gelijkgesteld Technieker (m/v) - Bachelor of gelijkgesteld Omschrijving Je staat in voor het opsporen van defecten en het uitvoeren van herstellingen, het oplossen van storingen en eventuele aanpassingen aan installaties.

Nadere informatie

Veilig opslaan van glas op glasbokken en -karren, schuif- en rolstellingen

Veilig opslaan van glas op glasbokken en -karren, schuif- en rolstellingen Published on Arbocatalogus voor de vlakglasbranche (http://www.arbocatalogus-vlakglas.nl) Veilig opslaan van glas op glasbokken en -karren, schuif- en rolstellingen Oplossing status: Goedgekeurd door Inspectie

Nadere informatie

INFOBLAD 01. Toelichting op nieuw TCVT schema W3-11

INFOBLAD 01. Toelichting op nieuw TCVT schema W3-11 INFOBLAD 01 Toelichting op nieuw TCVT schema W3-11 INLEIDING 1.0 Algemeen De Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport (TCVT) beheert alle certificatieschema s in het kader van Verticaal Transport.

Nadere informatie

Praktische tools om de taken als preventieadviseur uit te voeren. Paul Van Hauwermeiren Werkgroep Multimedia Prebes

Praktische tools om de taken als preventieadviseur uit te voeren. Paul Van Hauwermeiren Werkgroep Multimedia Prebes Praktische tools om de taken als preventieadviseur uit te voeren Paul Van Hauwermeiren Werkgroep Multimedia Prebes Soorten tools Onderwerp Licht Temperatuur Geluid Registratie Apps en metingen Zoekterm

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

HSE guidelines november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines november 2014 HIJSEN EN HEFFEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

HEFTRUCK - OPLEIDING

HEFTRUCK - OPLEIDING Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA 1 Opleiding PRODUCTFICHE 2018 CODE: LHB Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF HEFTRUCK - OPLEIDING In het bedrijfsleven is de heftruck een belangrijk

Nadere informatie

Professionele bachelor elektromechanica

Professionele bachelor elektromechanica 1ste jaar (semester 1 en 2) 1ste jaar - gemeenschappelijk traject "Een stevige basis" 2de jaar (semester 3 en 4) 2de jaar - gemeenschappelijk traject "Een technologiebad" 3de jaar (semester 5 en 6) Afstudeerrichting

Nadere informatie

Veiligheidsaspecten in de machinebouw

Veiligheidsaspecten in de machinebouw IT S ALL IN OUR POWER. Veiligheidsaspecten in de machinebouw IDPB LVT 2015 NL KORTE VOORSTELLING Bedrijfsvoorstelling 2 bedrijven 4 divisies Familiebedrijf +/- 50 werven per dag van 1 tem 60 personen Klanten

Nadere informatie

Voorstelling UZ Leuven

Voorstelling UZ Leuven Elektrische bevoegdheden BA4-BA5: Hoe implementeren in uw organisatie? 10/10/2017 Dirk Wynants Preventieadviseur UZ Leuven Provinciaal bestuurslid Prebes Vlaams Brabant Brussel Voorstelling UZ Leuven UZ

Nadere informatie

Keuringsverslag van een elektrische laagspanning- en zeer lage spanningsinstallatie

Keuringsverslag van een elektrische laagspanning- en zeer lage spanningsinstallatie Keuringsverslag van een elektrische laagspanning- en zeer lage spanningsinstallatie NIET CONFORM Datum keuring: 02/01/2018 Inspecteur: Kevin De Putter Mentor: - Installateur: Magagnino Santo Salvatore

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig.

Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig. Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig. Achtergrond Verreikers zijn bedoeld om lasten geleid te verplaatsen. Hierbij wordt een vorkenbord gebruikt met daaraan gekoppeld twee vorken om de last

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies -instructies Inleiding Afbeelding 1, Systeemoverzicht en afzonderlijke componenten -2- Inleiding IEIDING Onderdelenlijst Hoeveelheid/hoogte Referentie: 1,0 m 1,5 m 2,0 m 3,0 m Productomschrijving A1 1

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999)

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999) Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 28 augustus 2002 tot aanwijzing

Nadere informatie

Hijsen boven mensen, hoe doe ik het veilig? Lifting over people

Hijsen boven mensen, hoe doe ik het veilig? Lifting over people , hoe doe ik het veilig? Lifting over people 1 Introductie Uw spreker: Michiel van der Zijde - Prolyte Group Product Manager Prolyft 2 Sprookjes Acteurs, muzikanten en technici zijn geen mensen Een takel

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING SLUITINGEN

GEBRUIKSAANWIJZING SLUITINGEN GEBRUIKSAANWIJZING SLUITINGEN HANDELMAATSCHAPPIJ VLIERODAM B.V. NIJVERHEIDSWEG 21 POSTBUS 827 3160 AA RHOON 010-5018000 010 5013843 Gebruiksaanwijzing sluitingen: Sluitingen worden gebruikt bij hijswerkzaamheden

Nadere informatie

OVERZICHT ACTIVITEITEN

OVERZICHT ACTIVITEITEN OVERZICHT ACTIVITEITEN NL WIE IS ELECTROTEST? ELECTROTEST is een dynamisch bedrijf dat een activiteitenprogramma heeft in de domeinen veiligheid en energie. De knowhow werd gedurende meer dan 25 jaar opgebouwd

Nadere informatie

LEG ZELF UW ELEKTRICITEIT

LEG ZELF UW ELEKTRICITEIT LEG ZELF UW ELEKTRICITEIT EEN VERHELDEREND DOE-HET-SAMEN BOEK BESPAAR TOT 50% OP UW BUDGET www.zelfbouwelektro.be BESPAAR TIJD, ENERGIE EN GELD MET ZELFBOUWELEKTRO.BE Beste bouwer Van het naleven van de

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 07/2018

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 07/2018 Nagelpistool met batterij en gaspatroon MAX, type GS690RH/CH Pagina 1 van 5 - Nagelen in het lichaam - Gehoorschade 1. RISICO S 2. VEILIGE WERKINSTRUCTIES ONDERDELEN VAN HET NAGELPISTOOL Moer voor regeling

Nadere informatie

YOUR REPUTATION IS MINE.

YOUR REPUTATION IS MINE. KEURINGEN INFOSESSIE PREBES YOUR REPUTATION IS MINE. Patrick Hermans 17 mei 2018 Inhoud Wetgevend kader Indienstname onderzoek Inhoud van de controle Oude elektrische installaties Basis van het onderzoek

Nadere informatie

Werken met zelfrijdende hoogwerker (IS-005) (inclusief: Werken met schaarlift (AV-003)) Versie TC-K 2011-06-09

Werken met zelfrijdende hoogwerker (IS-005) (inclusief: Werken met schaarlift (AV-003)) Versie TC-K 2011-06-09 Versie TC-K 0-06-09 Doelgroep Medewerkers die op een bedrijfsterrein, in installaties, werkplaatsen, magazijnen, zich verplaatsen en werkzaamheden in de hoogte verrichten met behulp van een zelfrijdende

Nadere informatie

CHECKLIST Datum 03/2015

CHECKLIST Datum 03/2015 Pagina 1 van 5 1) KENMERKEN VAN DE ZWARE LAST (volgende informatie moet gekend zijn) - Bijgeleverde tekeningen en de aanduidingen op de last bevatten volgende informatie: gewicht positie COG (center of

Nadere informatie

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band.

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band. 1. DOEL EN GEBRUIK De transportband is ontworpen voor het transporteren van vaste (niet-vloeibare) en niet-gevaarlijke materialen zoals zand, steenslag, puin, landbouwgewassen e.a.. Het te verplaatsen

Nadere informatie

Security is is our our passion. EVC Security b.v.b.a. Inbraak- en brandbeveiliging, camerabewaking, toegangscontrole

Security is is our our passion. EVC Security b.v.b.a. Inbraak- en brandbeveiliging, camerabewaking, toegangscontrole EVC Security is een dynamisch bedrijf dat werd opgericht in 1994 door Geert Vercruyssen en is uitgegroeid tot een gevestigde waarde op vlak van inbraakbeveiliging, camerabewaking, branddetectie en toegangscontrole.

Nadere informatie

RISICO ANALYSE TORENKRANEN

RISICO ANALYSE TORENKRANEN RISICO ANALYSE TORENKRANEN 2016 FORM D-O3 Opgesteld door: Preventieadviseur De Bruyn Christophe Waarschijnlijkheidsgetal W Blootstellingsgetal B Schadegetal S Risicograad R Te verwachten 10 Bestendig 10

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING PORTAALKRAAN

GEBRUIKSHANDLEIDING PORTAALKRAAN GEBRUIKSHANDLEIDING PORTAALKRAAN INHOUDSOPGAVE: Hoofdstuk Omschrijving Pagina 1 Aanwijzingen vooraf 2 2 Controles 2 3 Manier van aanslaan 3 4 Het hijsen van lasten 3 5 Opslag 4 6 Onderhoud 5 7 Reparatie

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING ZONNEPANELEN OP EEN SCHUIN PANNENDAK ALUMINIUM DAKHAAK

INSTALLATIEHANDLEIDING ZONNEPANELEN OP EEN SCHUIN PANNENDAK ALUMINIUM DAKHAAK Tel. +32 (0)11 72 96 50 Fax +32 (0)11 76 79 14 www.allimex.eu INSTALLATIEHANDLEIDING ZONNEPANELEN OP EEN SCHUIN PANNENDAK ALUMINIUM DAKHAAK Type dak In deze handleiding gaan we uit van een goed bereikbaar

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. zonnepanelen op een schuin pannendak

INSTALLATIEHANDLEIDING. zonnepanelen op een schuin pannendak INSTALLATIEHANDLEIDING zonnepanelen op een schuin pannendak Type dak In deze handleiding gaan we uit van een goed bereikbaar pannendak met gebolde pannen. ONDERDELEN De onderdelen die gebruikt worden bij

Nadere informatie

1. Beschrijving. 3. Wetgeving

1. Beschrijving. 3. Wetgeving Preventiefiche Gebruik van kabellengen 1. Beschrijving Een leng is een hijsgereedschap dat dient om de krachtoverdracht tussen de last en het hijstoestel te verzekeren. Wanneer een leng bestaat uit staaldraden

Nadere informatie

Plan to keep control!

Plan to keep control! Plan to keep control! ita.jandenul.com KRITIEKE OPERATIES KRITIEKE OPERATIES Kritieke operaties zijn activiteiten die een potentieel risico inhouden voor ernstige accidenten. Dit handboek voor kritieke

Nadere informatie

VAKBEKWAAMHEID - CODE 95

VAKBEKWAAMHEID - CODE 95 VAKBEKWAAMHEID - CODE 95 THEMA 1 Max. cursisten: Kredietpunten: Achter het stuur: Categorie: Ladingzekering 20 7 0 C Economisch en ecologisch rijden C 20 7 1u30 C Economisch en ecologisch rijden D 20 7

Nadere informatie

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.).

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.). 14.01 GEVAAR Vallen. 14.02 WERK IN UITVOERING Bij werkzaamheden boven 2,5 m moeten altijd maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes,

Nadere informatie

(Model: CZ.0.DU.901) KARWEITAKEL HANDLEIDING

(Model: CZ.0.DU.901) KARWEITAKEL HANDLEIDING (Model: CZ.0.DU.901) KARWEITAKEL HANDLEIDING De gebruiker is altijd zelf verantwoordelijk voor het gebruik de de DELTA elektrische Karweitakel. Aan deze handleiding kunnen geen rechten ontleend worden.

Nadere informatie