HELP MIJN SCRIPTIE! WERKEN AAN SCRIPTIE EN ONDERZOEK IN ROTTERDAM. ZOMER-SCHRIJFTRAINING VOOR HBO- EN WO-STUDENTEN van 21/7-1/8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HELP MIJN SCRIPTIE! WERKEN AAN SCRIPTIE EN ONDERZOEK IN ROTTERDAM. ZOMER-SCHRIJFTRAINING VOOR HBO- EN WO-STUDENTEN van 21/7-1/8"

Transcriptie

1 HELP MIJN SCRIPTIE! WERKEN AAN SCRIPTIE EN ONDERZOEK IN ROTTERDAM ZOMER-SCHRIJFTRAINING VOOR HBO- EN WO-STUDENTEN van 21/7-1/8 Studievertraging of studieverbetering?! Bespaar kosten van onnodige studieverlenging! Oefen in het schrijven van je scriptie of -onderzoek TWEE WEKEN FULLTIME MET PERSOONLIJKE BEGELEIDING! FEEDBACK DIE JE NODIG HEBT! en een BONUS TOE! Door wie: je docent is Edith Nijhof/ of Aantal bijeenkomsten: 10, van maandag tot en met vrijdag uur. Aantal deelnemers: een kleine, selecte groep van minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers. Waar: ROTTERDAM. Wanneer: 21 juli tot en met 1 augustus. Kosten: 650 euro, inclusief, drinken. Exclusief schrijfmaterialen en laptop. INSCHRIJVEN: GA NAAR TAALNAARTAAL.NL (tel: /taalnaartaal@gmail.com)

2 Inhoud Wat: Programma van twee weken... 3 Wie, waar, wanneer en kosten... 3 Toelichting op de training... 4 Waarom deze training?... 4 De praktijk... 4 Oorzaken schrijfproblemen... 4 HELP wordt HULP... 5 Inhoud van de begeleiding... 5 Hulpmateriaal... 6 Zelf meenemen... 6 Nader over de kosten en de bonus... 6 Verloting bonus voor optimale deelname... 6 Algemene voorwaarden... 8 Bedrijfsgegevens... 9

3 Wat: Programma van twee weken Gedurende twee weken werk je intensief aan het analyseren, schrijven en herschrijven van eerder gemaakte werkstukken, deelonderzoeken of je huidige scriptie/onderzoek. Zoek je nog een onderwerp, dan krijg je hulp bij het zoeken en vinden ervan. Je werkt toe naar een probleemstelling met sub-vragen. De begeleiding en de feedback die je ontvangt, sluiten zo dicht mogelijk aan bij jouw persoonlijke vragen en schrijfproblemen. Eén dagdeel van 4 uur per kom je naar school om onder begeleiding van je docent te werken. De ander twee dagdelen van je dag gebruik je om te schrijven en herschrijven. Dit kan één dagdeel op school, of je doet alles thuis. Je docent leest je stukken en voorziet die elke dag van feedback. Wie, waar, wanneer en kosten Voor wie voor studenten aan een hbo- of wo-opleiding; voor studenten die al aan een scriptie bezig zijn; voor studenten die een onderwerp zoeken en niet weten hoe; voor studenten die beter willen leren formuleren en aan stijl willen werken; voor studenten die hulp wensen bij het Nederlands; voor studenten die aan de afwerking bezig zijn en moeten redigeren. Door wie: je docent is Edith Nijhof/ of Aantal bijeenkomsten: 10, van maandag tot en met vrijdag uur. Aantal deelnemers: een kleine, selecte groep van minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers. Waar: Naar verwachting bij TanteNino, van der Takstraat 129, 3071 LK Rotterdam +31 (0) Anders een locatie dichtbij de Stieltjesstraat Rotterdam Wanneer: 21 juli tot en met 1 augustus. Kosten: 650 euro, inclusief, drinken. Exclusief schrijfmaterialen en laptop. Schrijf je in via het Inschrijfformulier Betaling: maak 650 euro over naar bankrekening NL 06 INGB , t.n.v. R.E. Nijhof, Rotterdam. Onder vermelding van zomertraining scriptie. Pas na betaling ben je ingeschreven. JE BENT DUS TWEE WEKEN FULLTIME AAN HET WERK! Beloning? JA! BONUS!

4 Toelichting op de training Waarom deze training? Ten eerste blijkt dat veel studenten onvoldoende goed Nederlands kunnen schrijven. Een recent onderzoek van Anouk van Eerden en Mik van Es 1 laat dit helaas zien. Eerstejaarsstudenten van hogescholen maken ongeveer 80 taalfouten per pagina A4 en studenten aan een wetenschappelijke opleiding gemiddeld 40. Je staat dus niet alleen als je denkt dat je moeite hebt met schrijven. Je oefenen in Nederlands schrijven is dus een zinvolle investering in je studie. Ten tweede hebben studenten aan hogescholen en universiteiten nog onvoldoende ervaring om een scriptie of onderzoek te schrijven. En deze stukken vereisen nogal wat vaardigheden: een heldere vraagstelling maken, een goede onderzoeksopzet maken, abstract denken en schrijven, helder verwoorden van bevindingen, juiste grammatica en spelling, enz. Zo meteen beschrijf ik mogelijke oorzaken van problemen met het Nederlands. De praktijk Op hogescholen moeten scripties en onderzoeksverslagen tegenwoordig voldoen aan eisen van wetenschappelijke publicaties (volgens internationale APA-normen 2 ) en die zijn pittig. Op een wetenschappelijke opleiding moet je natuurlijk ook voldoen aan de formele onderzoekseisen en wijze van verslaglegging. Handleidingen zijn er genoeg, maar er is een verschil tussen een handleiding lezen en hem toepassen. Die handleidingen zijn bovendien vaak bijna boeken op zich! Dat is niet erg, ze kunnen heel behulpzaam zijn. Maar uiteindelijk moet je het wel doen! Tijdens de training ga je vooral doen. Oefenen zodat je aan de eisen kunt voldoen. Oorzaken schrijfproblemen Naast onervarenheid met scripties en onderzoeken schrijven, beschikt niet elke student over voldoende kennis van het Nederlands om begrijpelijke stukken te schrijven. De oorzaken hiervan zijn verschillend; ik noem er twee: ten eerste deden studenten die van het mbo naar het hbo doorstromen, lang niet altijd genoeg kennis van het Nederlands op om aan eisen van het hbo te voldoen. De reden hiervoor is dat op het mbo het Nederlands lange tijd geen hoofdvak was en er bovendien geen examens meer in werden afgenomen. Ten tweede is het zo dat er studenten zijn die een taalachterstand hebben omdat hun moedertaal niet Nederlands is. Soms is de grammatica van hun moedertaal ook nog eens heel anders dan die van het Nederlands. Daardoor zijn sommige onderdelen van de grammatica erg moeilijk voor hen. Correct gebruik van verwijswoorden (die, deze, die, dat) en van de of het is bijvoorbeeld lastig voor hen. 1 Zie: en%20r8_ec%20eindopmk%20corrected.pdf 2 Zie bijvoorbeeld: APA.pdf

5 Uit recent onderzoek van Anouk van Eerden en Mik van Es ((2014) 3 blijkt dat veel hbo- en wostudenten nog niet het schriftelijke taalniveau bereikten dat je aan het eind van de basisschool zou moeten hebben. Daar kun je als student vaak niet veel aan doen, want de oorzaak ligt ook bij het onderwijs. Bovenop persoonlijke achtergronden komt nog eens het feit dat veel studies intensief zijn, ze vragen alle tijd en aandacht van studenten. Natuurlijk moet er naast studeren ook gefeest en vaak gewerkt worden. Ruimte en motivatie om dan óók nog iets aan je Nederlands te doen raakt klem. Totdat ineens de lat echt hoog ligt en je je studie niet af kunt ronden zonder een voldoende voor je eindonderzoek of scriptie. HELP, roept men dan. Die hulp kun je krijgen in je zomervakantie. Die vakantie is lang en biedt rust om je schrijfproblemen aan te pakken. HELP wordt HULP Veel hogescholen en universiteiten geven taalcursussen en -trainingen. Vaak bieden deze niet voldoende ondersteuning omdat intensieve persoonlijke feedback ontbreekt. Docenten kunnen geen uitgebreide feedback aan studenten geven omdat zij daar geen tijd voor krijgen. Dat kan zeer frustrerend zijn, voor beide partijen overigens. Hoe dan ook, je kunt er NU IN DE ZOMERPERIODE ZELF IETS AAN DOEN VOLG IN DE ZOMER EEN SCHRIJFCURSUS VOOR STUDENTEN EN WERK AAN JE TAAL Inhoud van de begeleiding Eerst even dit: waarin krijg je geen begeleiding? Je krijgt geen ondersteuning in het juist toepassen van de APA-regels omtrent citeren. Dit is namelijk een kwestie van oefenen in het toepassen van strikte regels. Dat kun je beter zelf doen. Je krijgt wel begeleiding op: verhelderen van je vraagstelling opbouw van je stuk (volgens APA-normen) aanbrengen van logische verbanden toepassen van verwijs- en signaalwoorden handig gebruik van je tekstverwerkingsprogramma spelling en grammatica stijl variatie aanbrengen in zinsbouw en woordkeus vindplaatsen van snelle steun bij taalproblemen je werkwijze. Je krijgt dus hulp in 2 zaken: de opbouw en inhoud van je scriptie én je Nederlands. 3 Eerden, van A., Es, M. van, Meten en maximaliseren van basale schrijfvaardigheid bij eerstejaarsstudenten in het hoger beroepsonderwijs, 2014, Rijksuniversiteit Groningen, druk: Off Page, Amsterdam.

6 Hulpmateriaal - (digitale) handleidingen van je opleiding over Nederlandse taal, - (digitale) handleidingen of studieboeken die je moet gebruiken voor onderzoeksopzet en uitvoering. - 3 boeken: 1. Tiggelaar, E., Check je tekst, Tips en checklists om snel beter te leren schrijven, SdU, Akkerman, M., et al., Zelf leren schrijven, Schrijfvaardigheid voor psychologie, pedagogiek en sociale wetenschappen, Boom Lemma uitgevers, Soudijn, K., Scripties schrijven in de sociale wetenschappen, Bohn Stafleu Van Loghum, NB 1: Boek 1 en 3 bevatten veel voorbeelden van hoe je niet moet schrijven met daarnaast voorbeelden van hoe je wel moet doen; heel praktisch dus. NB 2: Van boek 1 en 3 kunnen eerdere of later versies gebruikt worden. NB 3: Van de boeken is één exemplaar tijdens de cursus aanwezig. Je kunt ze ook zelf aanschaffen of misschien lenen bij de bibliotheek van je opleiding of in je woonplaats; dit laatste is het goedkoopst. Soms is een hogeschoolbibliotheek bereid om je tijdens de zomer een boek langer uit te lenen dan de officiële duur. Zelf meenemen - laptop, gratis wifi is aanwezig - overig schrijfmateriaal - eten Nader over de kosten en de bonus De kosten voor 10 lesbijeenkomsten plus intensieve, dagelijkse, persoonlijke feedback: 650 euro. Vergelijk: een vakantie van 2 weken kost gauw 1400 euro per persoon (gemiddeld kost een dagje uit 100 euro per persoon). Inclusief: drankjes, wifi. Verloting bonus voor optimale deelname Niets is zo stimulerend als een beloning, een cadeautje.

7 Onder de cursisten die alle bijeenkomsten bijwoonden en elke dag een substantiële (her)schrijfproductie inleveren, wordt een bonus verloot. Die bonus is teruggave van 30% van je cursusgeld.

8 Algemene voorwaarden 1. Groepsgrootte De groep heeft minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers. 2. In- en uitschrijven Inschrijven kan tot 4 dagen voor het begin van de cursus, tot en met de donderdag voor aanvang (op maandag). Inschrijving geldt na ontvangst van het cursusgeld. Wie vanaf twee weken voor het begin van de cursus inschrijft, ontvangt geen teruggave van cursusgeld wanneer hij of zij zich daarna terugtrekt. Uitschrijven kan tot 2 weken voor aanvang van de cursus. Deelnemers zijn bij uitschrijving 30 euro administratiekosten verschuldigd, waarvoor men per post of een factuur ontvangt. Later dan twee weken voor aanvang van de cursus is annuleren niet meer mogelijk en blijft het cursusgeld volledig invorderbaar. 3. Onvoldoende deelnemers Als de cursus niet voldoende deelnemers heeft, gaat ze niet door. Het cursusgeld wordt dan binnen 1 werkweek teruggestort. 4. De bijeenkomsten De cursusbijeenkomsten vinden plaats op de data en tijden conform het cursusrooster zoals dat vermeld staat op de website of in het lesprogramma. 5. Ziekte docent Indien een of meerdere lessen van de cursus wegens ziekte van de docent niet door kunnen gaan, worden deze zo spoedig mogelijk ingehaald op een in overleg met de deelnemers vast te stellen datum. Is de cursist verhinderd op de dag dat een les wordt ingehaald, dan heeft de cursist recht op restitutie van een evenredig deel van het cursusgeld (per les 1/10 deel van het cursusgeld). Is het niet mogelijk gezamenlijk een inhaaldatum te bepalen, dan zal naar een alternatieve oplossing gezocht worden. 6. De bonus van de docent De docent bepaalt wie mag meedingen naar de bonus. De verlote bonus is alleen te verkrijgen onder de voorwaarden zoals in de eerste bijeenkomst wordt toegelicht. Minimale voorwaarde is het bijwonen van alle ochtendbijeenkomsten. Hierop geldt deze uitzondering: als de cursist niet naar de inhaalles (zie bijeenkomsten) kon komen, dan vervallen de voorwaarden van aanwezigheid voor die les. Bij ziekte van de docent worden voorwaarden aangepast. De ontvanger van de verlote bonus ontvangt binnen 7 werkdagen de beloning. 7. Overige voorwaarden a. Taalnaartaal is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen. b. Taalnaartaal is verzekerd voor bedrijfsaansprakelijkheid.

9 Bedrijfsgegevens Taalnaartaal Edith Nijhof Eric Kropstraat AE Rotterdam taalnaartaal.nl KvK: btw-nummer: B01 bankrek.nr/bank account: IBAN: NL 06 INGB

Training Zakelijk Duits 2014

Training Zakelijk Duits 2014 Training Zakelijk Duits 2014 Training Zakelijk Duits! Uw bedrijf doet zaken met Duitsland en u heeft regelmatig contact met Duitse klanten of leveranciers. In de verkoop-binnendienst of de buitendienst,

Nadere informatie

Duits voor werkzoekenden

Duits voor werkzoekenden Taaltrainingen & Workshops Duits 2013 Duits voor werkzoekenden Unser Angebot an Sie! & Verbeter je kansen op de arbeidsmarkt! Zakelijk Duits voor Werkzoekenden! U bent op zoek naar werk en u hebt er last

Nadere informatie

Inschrijving

Inschrijving Inschrijving 2018-2019 LESVORMEN EN LESGELDTARIEVEN 2018-2019 Leerlingen tot 21 jaar 15 minuten per les* 1x per week, 38 lessen 420 (10x 42,00) 20 minuten per les 1x per week, 38 lessen 530 (10x 53,00)

Nadere informatie

Lesdata en cursusgeld Blok 4 (voorjaar-zomer 2018)

Lesdata en cursusgeld Blok 4 (voorjaar-zomer 2018) Lesdata en cursusgeld Blok 4 (voorjaar-zomer 2018) Lesrooster maandagochtend 8.45-10.00u Yoga dynamisch, alle niveaus 10.15-11.30u Easy Flow Yoga, alle niveaus woensdagochtend 8.45-10.00u Yoga dynamisch,

Nadere informatie

Samsara Yoga Opleiding www.samsara.nl info@samsara.nl KvK 58191828

Samsara Yoga Opleiding www.samsara.nl info@samsara.nl KvK 58191828 Cursus,- en betalingsvoorwaarden en mogelijkheden voor gespreide betaling van Samsara Yoga Opleiding, 4 jarige yoga docentenopleiding 2015-2019, start september 2015 De student(e) meldt zich aan via het

Nadere informatie

Opleidingsovereenkomst Floranails.

Opleidingsovereenkomst Floranails. Opleidingsovereenkomst Floranails. 1. Overeenkomst Deze overeenkomst wordt gesloten tussen u als cursist en Floranails als opleider voor de duur van de opleiding waarvoor u zich als cursist heeft ingeschreven.

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1. Definities Nederlands Met Elkaar Taaltrajecten B.V. Cursist Inburgeringscursus Herroepingrecht : dienstverlener in het geven van taaltrajecten, hierna te noemen NME : deelnemer aan de inburgeringcursus,

Nadere informatie

Commercieel Duits voor de Binnendienst

Commercieel Duits voor de Binnendienst Taaltrainingen & Workshops Duits 2013 Commercieel Duits voor de Binnendienst Unser Angebot an Sie! & Training Commercieel Duits In 4 dagdelen naar een effectieve binnendienst en meer Duitse klanten Medewerkers

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden woensdag 21 maart 2007

Algemene Voorwaarden woensdag 21 maart 2007 Algemene Voorwaarden woensdag 21 maart 2007 - Algemene voorwaarden: 1. De inschrijving is gegarandeerd als het inschrijfformulier volledig ingevuld en online is verstuurd naar Avenida Brasil Taaltrainingen

Nadere informatie

Opleiding Makelaar/Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed

Opleiding Makelaar/Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed Opleiding Makelaar/Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed Ja, ik wil mij graag inschrijven voor de opleiding Makelaar/Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed. Ja, ik wil graag meer informatie over de opleiding Makelaar/Taxateur

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Haptonomisch Centrum Nederland

Algemene voorwaarden Haptonomisch Centrum Nederland Algemene Voorwaarden Algemene voorwaarden Haptonomisch Centrum Nederland Artikel 1 Toepasselijkheid van de voorwaarden 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing indien de cursist zich bij Haptonomisch Centrum

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Algemene voorwaarden HRM Academy - 2013-2014

Algemene Voorwaarden. Algemene voorwaarden HRM Academy - 2013-2014 Algemene Voorwaarden Algemene voorwaarden HRM Academy - 2013-2014 Artikel 1: In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: a. cursist : degene die aan het onderwijs, de training of de opleiding waarvoor

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN BETALEN. Inschrijven

ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN BETALEN. Inschrijven ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN Inschrijven Een cursist schrijft zich in met het digitale inschrijfformulier. De inschrijving geldt voor het gehele seizoen, september t/m juni. Uitzondering vormen de korte

Nadere informatie

Examentraining 2014-2015. (instroom 2015-2016) Engels. Voor het. 21 + -toelatingsonderzoek

Examentraining 2014-2015. (instroom 2015-2016) Engels. Voor het. 21 + -toelatingsonderzoek Examentraining 2014-2015 (instroom 2015-2016) Voor het 21 + -toelatingsonderzoek september 2014 Examentraining voor 21 + -toelatingsonderzoek 2014-2015 Voor alle opleidingen van de HvA waarvoor een 21

Nadere informatie

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015 Faculteit der Geesteswetenschappen Afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschappen Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam Datum 10-9-2015 Contactpersoon J.J.B.Turpijn@uva.nl Bijlagen Beoordelingsformulier

Nadere informatie

Periode: Meivakantie - zomervakantie

Periode: Meivakantie - zomervakantie Periode: Meivakantie - zomervakantie . Inschrijvingsvoorwaarden NSA De Watermolen Inschrijvingen geschiedt per kind, per activiteit. Bij onvoldoende aanmeldingen voor een cursus heeft de organisatie het

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma De toepassing van de richtlijn Ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers Post - HBO cursus 2012

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Taaltrainingen voor studenten FGw Het Instituut voor Nederlands

Nadere informatie

Online Coaching. Creatieve & Persoonlijke Ontwikkeling. Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken!

Online Coaching. Creatieve & Persoonlijke Ontwikkeling. Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken! Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken! Leer spelenderwijs beter tekenen en schilderen! Leer technieken voor expressie in woord en beeld! Vind balans

Nadere informatie

Cursus- en betalingsvoorwaarden en mogelijkheden

Cursus- en betalingsvoorwaarden en mogelijkheden Cursus- en betalingsvoorwaarden en mogelijkheden Vierjarige yoga docentenopleiding 2016-2020 Start september 2016 Aanmelding De student(e) meldt zich voor de vierjarige yoga docentenopleiding van Samsara

Nadere informatie

Periode: Voorjaarsvakantie Meivakantie

Periode: Voorjaarsvakantie Meivakantie Periode: Voorjaarsvakantie Meivakantie . Inschrijvingsvoorwaarden NSA De Watermolen Inschrijvingen geschiedt per kind, per activiteit. Bij onvoldoende aanmeldingen voor een cursus heeft de organisatie

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Hallux Academie

Algemene voorwaarden. Hallux Academie Algemene voorwaarden Hallux Academie Artikel 1 - Toepasselijkheid van de voorwaarden Deze voorwaarden zijn van toepassing indien de cursist zich bij Hallux Academie heeft ingeschreven voor het volgen van

Nadere informatie

Wiskunde B voor Techniek

Wiskunde B voor Techniek Wiskunde B voor Techniek Wanneer is deze cursus voor jou van toepassing? Als je een opleiding wilt volgen waarvoor Wiskunde B vereist is, maar je hebt niet het juiste profiel. Met deze cursus kun je een

Nadere informatie

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis Gedeponeerd bij de griffie van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden onder nummer: 31-2013, d.d. 1 mei 2013. Indien u vragen of mededelingen heeft betreffende uw registratie of inschrijving voor een

Nadere informatie

INSCHRIJFFORMULIER PAPENDRECHTSE TENNIS CLUB. Geboortedatum: Telefoon: Voornaam: Woonplaats: 2 jaar of meer LESREGLEMENT:

INSCHRIJFFORMULIER PAPENDRECHTSE TENNIS CLUB. Geboortedatum: Telefoon: Voornaam: Woonplaats: 2 jaar of meer LESREGLEMENT: INSCHRIJFFORMULIER PAPENDRECHTSE TENNIS CLUB Naam: Voornaam: Adres: Post code: Woonplaats: Geboortedatum: Telefoon: Telefoon werk: E-mail adres: Cursus: Privé O 2-pers. 4 pers. * aankruisen s.v.p. Speelniveau:

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Opleiding & Cursussen

Algemene Voorwaarden Opleiding & Cursussen Algemene Voorwaarden Opleiding & Cursussen 1. Totstandkoming van de overeenkomst 1.1 Inschrijving geschiedt door aanmelding per email, telefonisch, in de salon of via het inschrijfformulier. 1.2 Na inschrijving

Nadere informatie

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen 1. Welke cursussen biedt Ad Appel Taaltrainingen? Er zijn cursussen Inburgering en Nederlands als Tweede Taal op alle niveaus van A1 tot C1. U kunt lessen volgen voor alle vaardigheden of voor één vaardigheid

Nadere informatie

Dit zijn de Algemene Voorwaarden van de Rusen Donmez Academy

Dit zijn de Algemene Voorwaarden van de Rusen Donmez Academy RUSEN DONMEZ ACADEMY Dit zijn de Algemene Voorwaarden van de Rusen Donmez Academy Door een opleiding bij te volgen, accepteer je automatisch onze Algemene Voorwaarden. Algemene voorwaarden Artikel 1. Totstandkoming

Nadere informatie

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord Voorwoord Schrijven op B2 is een takenboek dat hulp biedt bij de training in het schrijven van korte en langere teksten in het Nederlands, die geschreven moeten worden op het Staatsexamen NT2 II. Schrijven

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Zangles

Algemene voorwaarden Zangles Algemene voorwaarden Zangles 1. Inschrijving 1.1 Inschrijving vindt plaats door aanmelding via het toesturen van een volledig ingevuld inschrijfformulier aan: Willemijn van Helden Gustoweg 45 N 3029 AR

Nadere informatie

Deze Algemene Voorwaarden treden in werking per 1 november 2014.

Deze Algemene Voorwaarden treden in werking per 1 november 2014. Algemene voorwaarden In de Algemene Voorwaarden lees je alles over de voorwaarden, die verbonden zijn aan de levering, betaling en garantie bij Success Society. Deze Algemene Voorwaarden treden in werking

Nadere informatie

Balletschool De Dansacker

Balletschool De Dansacker Balletschool De Dansacker Informatieboekje seizoen 2014-2015 Welkom bij Balletschool De Dansacker Balletschool De Dansacker is een begrip in Pijnacker en omgeving. Al meer dan 30 jaar vinden kinderen hun

Nadere informatie

Inschrijfvoorwaarden klassikale opleiding Predictive Profiling Terrorisme

Inschrijfvoorwaarden klassikale opleiding Predictive Profiling Terrorisme Inschrijfvoorwaarden klassikale opleiding Predictive Profiling Terrorisme T r i o S e c u r i t y M a n a g e m e n t C o n s u l t a n c y P o s t b u s 3 0 0 2, 1 3 0 3 A A A l m e r e 30-12- 2015 Inschrijfvoorwaarden

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Nederlands als basis. 2013-2014 www.rocrivor.nl. Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen

Nederlands als basis. 2013-2014 www.rocrivor.nl. Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen Nederlands als basis 2013-2014 www.rocrivor.nl Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen NEDERLANDS NIVEAUVERHOGING EN STAATSEXAMEN ZOMERCURSUS NEDERLANDS Welkom bij roc rivor ROC Rivor is hét opleidingscentrum

Nadere informatie

C2-taken uitvoeren met een B2-niveau: kunst- en vliegwerk?

C2-taken uitvoeren met een B2-niveau: kunst- en vliegwerk? C2-taken uitvoeren met een B2-niveau: kunst- en vliegwerk? Ineke de Bakker Universiteit van Amsterdam Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) E.: r.t.debakker@uva.nl Programma II van

Nadere informatie

Aanmelding Opleidingen

Aanmelding Opleidingen Aanmelding Opleidingen Aanvrager: Bedrijf: Afdeling: Naam: Straat en nr.: Postcode: Woonplaats: Telefoon: E-mail: Factuuradres: (indien afwijkend van aanvrager) Bedrijf: Afdeling: Naam: Straat en nr.:

Nadere informatie

Periode: Kerstvakantievoorjaarsvakantie

Periode: Kerstvakantievoorjaarsvakantie Periode: Kerstvakantievoorjaarsvakantie . Inschrijvingsvoorwaarden NSA De Watermolen Inschrijvingen geschiedt per kind, per activiteit. Bij onvoldoende aanmeldingen voor een cursus heeft de organisatie

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN Intensieve training De la Salle Centrum, Brussel-Dilbeek, 6-8 mei 2016 Waarom een training in vragen stellen? In het gesprek met een cliënt, collega, student of patiënt

Nadere informatie

4. Met uw inschrijving geeft u aan kennis te hebben genomen van onze Algemene voorwaarden.

4. Met uw inschrijving geeft u aan kennis te hebben genomen van onze Algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden MSP Opleidingen - www.mspopleidingen.nl Artikel 1: Definities 1. MSP Opleidingen, de gebruikers van deze algemene voorwaarden, deelnemers, de natuurlijke persoon waarmee MSP Opleidingen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden en klachtenprocedure

Algemene voorwaarden en klachtenprocedure Wij houden niet van kleine lettertjes. En jij waarschijnlijk ook niet. Toch zijn ze af en toe nodig. Omdat er regels zijn en afspraken die we met elkaar maken. Want wie zich inschrijft voor een van onze

Nadere informatie

Het Studenten Uitgaven Onderzoek is in mei 2014 afgenomen bij 886 respondenten met een leeftijd van 17-25 jaar. De studenten volgen een HBO- of

Het Studenten Uitgaven Onderzoek is in mei 2014 afgenomen bij 886 respondenten met een leeftijd van 17-25 jaar. De studenten volgen een HBO- of Het Studenten Uitgaven Onderzoek is in mei 2014 afgenomen bij 886 respondenten met een leeftijd van 17-25 jaar. De studenten volgen een HBO- of WO-opleiding in één van de twaalf grootste studentensteden

Nadere informatie

Informatie- en opdrachtenboekje Voor vierdejaars VMBO- en HAVO-leerlingen. Waarom zou jij mee willen doen aan Kiezen op Maat?

Informatie- en opdrachtenboekje Voor vierdejaars VMBO- en HAVO-leerlingen. Waarom zou jij mee willen doen aan Kiezen op Maat? Informatie- en opdrachtenboekje Voor vierdejaars VMBO- en HAVO-leerlingen Waarom zou jij mee willen doen aan Kiezen op Maat? Kiezen voor een vervolgopleiding aan het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) kan

Nadere informatie

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam Ik wil weten wát ik kies Proef Studeren bij Hogeschool Rotterdam Proefstuderen Als je (bijna) zeker weet welke opleiding je wilt gaan volgen, is het leuk en interessant om alvast eens te proeven aan je

Nadere informatie

(instroom 2015-2016) Cursus Wiskunde B

(instroom 2015-2016) Cursus Wiskunde B (instroom 2015-2016) Cursus Wiskunde B Opleidingen van Techniek september 2014 Cursus Wiskunde B 2014-2015 Doelgroep Aankomend studenten van de Hogeschool van Amsterdam. 21+-toelatingsexamenkandidaten

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Versie 2.0

Algemene Voorwaarden Versie 2.0 Algemene Voorwaarden Versie 2.0 Algemene voorwaarden voor activiteiten georganiseerd door Mijn Stijl Fotografie Artikel 1: Definities Opdrachtnemer: Mijn Stijl Fotografie gevestigd aan de Pastoor Gillisstraat

Nadere informatie

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 RT Praktijk Hengelo Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 Voorwoord In deze brochure kunt u het trainingsaanbod van RT Praktijk Hengelo lezen. RT Praktijk Hengelo wil leerkrachten handvatten geven

Nadere informatie

MasterCourse Vastgoed Fiscaal 2016

MasterCourse Vastgoed Fiscaal 2016 MasterCourse Vastgoed Fiscaal 2016 INTRODUCTIE De Erasmus Universiteit Rotterdam hecht veel belang aan post initiële opleidingen van hoogwaardige kwaliteit. In dat kader is door het Fiscaal Economisch

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs ALGEMENE VOORWAARDEN NATIONALE BEROEPSOPLEIDING ZWEMONDERWIJS Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities

Nadere informatie

2.5 De prijzen op onze website zijn de actuele prijzen. Druk- en zetfouten in onze brochures, folders en studiegidsen voorbehouden.

2.5 De prijzen op onze website zijn de actuele prijzen. Druk- en zetfouten in onze brochures, folders en studiegidsen voorbehouden. Algemene Cursusvoorwaarden MarketingShake Artikel 1: Definities 1.1 MarketingShake, de gebruikers van deze algemene voorwaarden, deelnemers, de natuurlijke persoon waarmee MarketingShake als docenten of

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT: VRAAG EN ANTWOORD

EXAMENREGLEMENT: VRAAG EN ANTWOORD Op de website van de universiteit vind je een forum waar je vragen kan stellen over de examens en het examenreglement. Medewerkers van de universiteit of collegastudenten kunnen dan een antwoord geven

Nadere informatie

Voorbereidende cursus 2014 (instroom ) Voorbereidende cursus Wiskunde B

Voorbereidende cursus 2014 (instroom ) Voorbereidende cursus Wiskunde B Voorbereidende cursus 2014 (instroom 2014-2015) Voorbereidende cursus Wiskunde B april 2014 Voorbereidende cursus Wiskunde B 2014 Doelgroep Aspirant-studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Havo/vwo-diploma

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Liever Slank - Individueel Voor als je een nieuwe relatie met eten wilt ontwikkelen

Liever Slank - Individueel Voor als je een nieuwe relatie met eten wilt ontwikkelen Liever Slank - Individueel Voor als je een nieuwe relatie met eten wilt ontwikkelen Wil jij liever slank zijn, zonder daarvoor dingen te moeten laten? Dat kan! Een dieet onderdrukt je natuurlijke verlangens.

Nadere informatie

Type cursus Datum Groep Aanvang. 2015 Vrijdag 20 februari 2015 t/m 27 maart 2015

Type cursus Datum Groep Aanvang. 2015 Vrijdag 20 februari 2015 t/m 27 maart 2015 Persoonlijke informatie deelnemer Volledige naam Roepnaam Huisadres Telefoon thuis Mobiele telefoon Fax thuis E-mailadres thuis Geboortedatum (DD/MM/JJJJ) Zakelijke informatie (indien van toepassing) Bedrijf

Nadere informatie

Inschrijfformulier praktijkopleiding Makelaar/Taxateur Woningen

Inschrijfformulier praktijkopleiding Makelaar/Taxateur Woningen Inschrijfformulier praktijkopleiding Makelaar/Taxateur Woningen Persoonlijke gegevens Achternaam: Voornaam: Overige voornamen: Roepnaam: Geslacht: man vrouw Geboortedatum: Geboorteplaats: Straat: Huisnummer:

Nadere informatie

Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016) Wiskunde B. Opleidingen van Techniek

Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016) Wiskunde B. Opleidingen van Techniek Deficiëntiecursus 2014-2015 (instroom 2015-2016) Wiskunde B Opleidingen van Techniek september 2014 Deficiëntiecursus Wiskunde B 2014-2015 Doelgroep Aankomend studenten van de Hogeschool van Amsterdam.

Nadere informatie

Cursusprogramma s 2015 / 2016

Cursusprogramma s 2015 / 2016 Cursusprogramma s 2015 / 2016 Conversatiecursussen Portugees Catalaans Italiaans Spaans Engels Pools Frans Duits Mission Statement Wij willen het beste taal- en cultuurbureau in Nederland zijn, maar niet

Nadere informatie

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN REGELS VOOR HET SCHRIJVEN EN BEOORDELEN VAN BACHELORSCRIPTIES BIJ KUNST- EN CULTUURWETENSCHAPPEN (tot 1 september 2015 geldt dit reglement ook voor de BA Religiewetenschappen)

Nadere informatie

Reglement bachelorwerkstuk

Reglement bachelorwerkstuk Reglement bachelorwerkstuk Artikel 1 toepassingsbereik 1.- Dit reglement is van toepassing op alle studenten die na 31 augustus 2004 aanvangen met een werkstuk ter afronding van de bacheloropleidingen

Nadere informatie

Inschrijfformulier Inglot Pro Studio

Inschrijfformulier Inglot Pro Studio Inschrijfformulier Inglot Pro Studio Onderstaande gegevens dienen volledig te worden ingevuld. Startdatum opleiding Persoonlijke gegevens Naam Achternaam Geboortedatum (maand + jaar) Adres :... Postcode

Nadere informatie

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs Wat bieden wij aan? - Geschikte ruimte waar kinderen in alle rust

Nadere informatie

Hofplein Rotterdam. Mei 2018

Hofplein Rotterdam. Mei 2018 Hofplein Rotterdam Mei 2018 - Algemene voorwaarden Jeugdtheater Hofplein - Algemene voorwaarden korte cursus Jeugdtheater Hofplein Tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen gelden in alle

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Deficiëntiecursus 2014-2015 instroom 2015-2016 Management & Organisatie Economie en Management opleidingen Media, Informatie en Communicatie (DMCI) Logistiek en Economie (Techniek) september 2014 Deficiëntiecursus

Nadere informatie

Januari-februari 2015 Naschoolse Activiteiten

Januari-februari 2015 Naschoolse Activiteiten Januari-februari 2015 Naschoolse Activiteiten Voor alle basisschoolkinderen Wat zijn naschooolse activiteiten? Kinderen van vier tot en met twaalf jaar kunnen na schooltijd meedoen aan naschoolse activiteiten

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier 2015 automatische incasso

Aanmeldingsformulier 2015 automatische incasso Aanmeldingsformulier 2015 automatische incasso verzenden / / Te Geboortedatum / / Te Adres Postcode Telefoon Mobiel E-mail Website Wenst deel te nemen aan de opleiding : Groepsopleiding 2099,- Startdatum././

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

Natuurkunde voor Techniek

Natuurkunde voor Techniek Natuurkunde voor Techniek Wanneer is deze cursus voor jou van toepassing? Als je een opleiding wilt volgen waarvoor Natuurkunde vereist is, maar je hebt niet het juiste profiel. Met deze cursus kun je

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Stichting Davis Dyslexia Association Nederland d.d januari 2018

Algemene voorwaarden van Stichting Davis Dyslexia Association Nederland d.d januari 2018 Algemene voorwaarden van Stichting Davis Dyslexia Association Nederland d.d januari 2018 Artikel 1 - Definities en werking 1.In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: a. DDA NL: Stichting Davis

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek Wat leert u in deze les? Hoe je kunt leren in de bibliotheek en op het internet Grammatica: voltooide tijd Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Jouw toekomst. Havo 5

Jouw toekomst. Havo 5 Jouw toekomst. Havo 5 2011-2012 LOB havo 5 Havo 5 Fase 4 = Beslissen: Deze fase ga je in als je in Havo 5 zit. Je stelt nu je definitieve top 2 vast. Je gaat nog een keer naar de beroepenavond, je organiseert

Nadere informatie

WELKE CURSUS WIL JE VOLGEN?

WELKE CURSUS WIL JE VOLGEN? WELKE CURSUS WIL JE VOLGEN? Op de website van een school zie je informatie over verschillende cursussen. Je zoekt de cursus die het beste bij jou past. De informatie in deze taak is gebaseerd op de brochures

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

SoSoneSoner. Algemene voorwaarden Sonergie Praktijk

SoSoneSoner. Algemene voorwaarden Sonergie Praktijk Algemene voorwaarden Artikel 1: Definities 1. -, de gebruikers van deze algemene voorwaarden -deelnemers, de natuurlijke persoon waarmee als docenten of organisatie en overeenkomst voor het geven van een

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

INSCHRIJF-FORMULIER:

INSCHRIJF-FORMULIER: INSCHRIJF-FORMULIER Voor / achternaam M / V Postcode / Woonplaats Telefoonnummer.... Contact in geval van nood Naam. Geboortedatum.../.../... E-mail Bijzonderheden* Tel... Beroep... *Ziekte of beperking

Nadere informatie

1. Lees de e-mail van je vriend en beantwoord de vragen op blad 2.

1. Lees de e-mail van je vriend en beantwoord de vragen op blad 2. EEN CURSUS KIEZEN Een vriend van jou wil graag een cursus Frans volgen. Jij helpt hem. Zoek de beste cursus voor je vriend. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail van je vriend en beantwoord de vragen op

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Data verzameld in de derde graad van de basisschool en verslag opgesteld door Amber Van Geit Opleiding:

Nadere informatie

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Lesmateriaal hoofdstuk 4 Spreken Oefeningen uit Voorbereiding op Werk De volgende tien oefeningen zijn afkomstig van de website behorende bij: Verboog, M. & Adèr,

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opleiding wedstrijdleider 4 Wedstrijdleider niveau 1 5 Wedstrijdleider

Nadere informatie

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST Wil je in België studeren aan een hogeschool of aan een universiteit? Als je je diploma secundair onderwijs niet in het Nederlands gehaald hebt, moet je een taaltest afleggen.

Nadere informatie

Verplicht toetsen en bijspijkeren of eigen verantwoordelijkheid? De basisvaardigheden Nederlands van eerstejaars VU-studenten

Verplicht toetsen en bijspijkeren of eigen verantwoordelijkheid? De basisvaardigheden Nederlands van eerstejaars VU-studenten 7.Taalbeleid hoger onderwijs Ronde 8 Marloes van Beersum & Eline van Straalen Taalcentrum-VU, Vrije Universiteit Amsterdam Contact: mvanbeersum@taalcentrum-vu.nl evanstraalen@taalcentrum-vu.nl Verplicht

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Helder rapporteren. BRING ME NO MORE REPORTS (Macbeth, Act V)

Helder rapporteren. BRING ME NO MORE REPORTS (Macbeth, Act V) Helder rapporteren BRING ME NO MORE REPORTS (Macbeth, Act V) Helder rapporteren Een handleiding voor het opzetten en schrijven van rapporten, scripties, nota s en artikelen Peter Nederhoed Tiende, herziene

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Wiskunde A. Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016)

Wiskunde A. Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016) Deficiëntiecursus 2014-2015 (instroom 2015-2016) Wiskunde A Amsterdam Fashion Institute Communicatie Communication and Multimedia Design Opleidingen van Economie en Management Toegepaste Psychologie september

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Natuurkunde voor Techniek

Natuurkunde voor Techniek Natuurkunde voor Techniek Wanneer is deze cursus voor jou van toepassing? Als je een opleiding wilt volgen waarvoor Natuurkunde vereist is, maar je hebt niet het juiste profiel. Met deze cursus kun je

Nadere informatie

Happy with Yoga KvK:

Happy with Yoga KvK: Happy with Yoga KvK: 59793244 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle producten en diensten van Happy with Yoga en bijbehorende websites. De algemene voorwaarden zijn ter inzage beschikbaar

Nadere informatie

Cursus: Water Specifieke Therapie Halliwick (Tien Punten Programma)

Cursus: Water Specifieke Therapie Halliwick (Tien Punten Programma) Cursus: Water Specifieke Therapie Halliwick (Tien Punten Programma) Ondersteund door de Nederlandse Halliwick Vereniging (NHV) en de Zwitserse Association International Aquatic Therapy Faculty (IATF) De

Nadere informatie

Inschrijfformulier najaar 2014

Inschrijfformulier najaar 2014 Postadres: Postbus 616 6200 MD Maastricht Bezoekersadres: Bonnefantenstraat 2 Inschrijfformulier najaar 2014 Heb je vragen? Stel ze gerust! T: 043-3885358 contact@allesisdrama.com www.allesisdrama.com

Nadere informatie

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl - 2 - Voorwoord

Nadere informatie

BSO Cursusprogramma blok 1 2009 MAX-BSO De Schiecentrale

BSO Cursusprogramma blok 1 2009 MAX-BSO De Schiecentrale BSO Cursusprogramma blok 1 2009 MAX-BSO De Schiecentrale Rotterdam, december 2008 Beste kinderen, ouders & verzorgers, Voor jullie ligt het BSO-cursusprogramma van het 1 e kwartaal van 2009. Dit cursuspakket

Nadere informatie

STUDIEREGLEMENT SOPHIA HEALING & READING Van toepassing op de opleidingen Healing en Reading en Healing Arts Therapie

STUDIEREGLEMENT SOPHIA HEALING & READING Van toepassing op de opleidingen Healing en Reading en Healing Arts Therapie STUDIEREGLEMENT SOPHIA HEALING & READING Van toepassing op de opleidingen Healing en Reading en Healing Arts Therapie 1. Aanmelden U kunt zich telefonisch, schriftelijk of via de website voor een opleiding

Nadere informatie