Bevallen op medische indicatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bevallen op medische indicatie"

Transcriptie

1 Bevallen op medische indicatie Bevallen op medische indicatie Met wie krijg ik allemaal te maken? Inleiding Met wie krijg ik allemaal te maken? Echoscopie Wie moet ik bellen als er wat is? De afdeling kraam / verloskunde Wanneer neem ik contact op? Welke hulpverleners zie ik bij de bevalling? Mee te nemen Wanneer mag ik na de bevalling weer naar huis? Belangrijk Vragen of onduidelijkheden Bevalling op medische indicatie Zoals u al vernomen heeft, bestaat er voor uw huidige zwangerschap een zogenaamde medische indicatie. Dit betekent dat er voor u op grond van uw medische of verloskundige voorgeschiedenis, dan wel wegens omstandigheden tijdens de huidige zwangerschap, een reden is om in het ziekenhuis te bevallen onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Dit betekent dat ook de zwangerschapscontroles voortaan op de polikliniek van het ziekenhuis zullen plaatsvinden. Er wordt naar gestreefd om de polikliniekafspraken zoveel mogelijk bij een vaste gynaecoloog of klinisch verloskundige te laten plaatsvinden. Als u op een bepaalde dag niet kunt, is het altijd mogelijk een afspraak te maken op een andere dag. Hieronder willen wij een aantal veel gestelde vragen met betrekking tot de gang van zaken bespreken. Het verloskundig team van het Westfriesgasthuis bestaat uit gynaecologen, klinisch verloskundigen, artsassistenten, co-assistenten, polikliniekassistentes en (gespecialiseerd) verpleegkundigen. De gynaecologen: Dhr. D. Berks, mw. dr J.A.M de Boer, mw. J.J. Boomgaard, mw. dr M. Hemelaar, mw. J. Klinkert, mw. K. Rietveld, mw. A. Steenman de Jonge, dhr. dr. H.I.J. Wildschut, mw. W. Wiltenburg. De klinisch verloskundigen en arts-assistent: De klinisch verloskundige is een verloskundige die aanvullend opgeleid is om middel- en hoogrisico zwangeren te begeleiden Mw C. van Dijk, Mw. J. Heere, Mw D. van der Heide, Mw W. Krijgsman, Mw M Lub, Mw C. Stam, Mw A. Spaans, Mw V. Tol, Mw J. Visser, Mw N. Vlaar Daarnaast is er een wisselend aanbod arts-assistenten en co-assistenten. Echoscopie Tegenwoordig behoort bij elke zwangere echoscopisch onderzoek te worden verricht. In de praktijk gebeurt dit meestal tweemaal. De eerste keer bij 3 à 4 maanden en de tweede keer bij 7 à 8 maanden. Op indicatie wordt een echo zonodig vaker gedaan. De aanwezigheid van één of twee personen (bijv. echtgenoot, vriendin of moeder) bij de echo is geen bezwaar. De echoscopieën worden zoveel mogelijk tijdens de polikliniekcontroles gedaan, maar soms kan het nodig zijn een aparte afspraak te maken.

2 Wie moet ik bellen als er wat is? Als zich tijdens de zwangerschap klachten of symptomen voordoen die duidelijk met de zwangerschap te maken hebben, kunt u hiervoor 24 uur per etmaal contact opnemen met het ziekenhuis. Tijdens kantooruren belt u de polikliniek: telefoon Buiten kantooruren belt u de afdeling Verloskunde: Telefoon U krijgt dan een (gespecialiseerd) verpleegkundige te spreken. Voor klachten, symptomen etc. die niet duidelijk met de zwangerschap in verband staan, dient u uw huisarts of huisartsenpost (buiten kantoortijden) te raadplegen. De afdeling Kraam/Verloskunde De afdeling Kraam/Verloskunde bevindt zich op de vierde etage van het Westfriesgasthuis. De etage is verdeeld in twee units, B4TA en B4TB. Op de A-unit bevinden zich de verloskamers en de zwangerenafdeling. Op de B-unit bevinden zich de kamers voor kraamvrouwen en baby's. Op de kraamafdeling is de moeder verantwoordelijk voor het toezicht op haar baby, d.w.z. dat de moeder de baby niet onbewaakt achter mag laten. Als de moeder zich niet aan deze huisregel houdt en de baby loopt hierdoor schade op, dan is het ziekenhuis niet aansprakelijk voor die schade. Van maandag tot en met vrijdag doet de gynaecoloog tussen 8.30 en uur de dagelijkse ronde bij de zwangeren. De klinisch verloskundige loopt in de loop van de dag visite op de kraamafdeling. Als u een persoonlijk gesprek wenst met de gynaecoloog die u behandelt, dan kunt u dat kenbaar maken aan de verpleegkundige op de afdeling. Een klinisch verloskundige (of arts-assistent) is 24 uur per dag aanwezig op de afdeling en draagt ook zorg voor de opgenomen zwangeren, kraamvrouwen en hun baby s. Zij loopt kraamvisites, regelt (soms in overleg met de gynaecoloog) het ontslag en op de poli is er ook spreekuur door de klinisch verloskundige en artsassistent. Patiëntengegevens Al uw gegevens worden opgeslagen in het electronisch patiëntendossier (EPD). Dit is alleen inzichtelijk voor de zorgverleners die direct met uw zorg te maken hebben en beveiligd. Ook vooraf gemaakte afspraken met uw eigen gynaecoloog of verloskundige staan hierin vastgelegd en kunnen door de verloskundige en dienstdoende gynaecoloog op de afdeling worden ingezien. Zo hoeft er tijdens de bevalling geen onduidelijkheid te zijn omtrent een al opgesteld behandelplan. Stagiaires Er lopen regelmatig leerling verloskundigen, verpleegkundige stagiaires en co-assistenten mee op de afdeling. Wij zijn actief betrokken bij hun opleiding en de stage is een onmisbaar onderdeel in hun ontwikkeling naar vakbekwame beroepsbeoefenaars.

3 Mocht u toch bezwaar hebben tegen de aanwezigheid van een leerling geeft u dit dan tijdig aan bij uw begeleidend arts of verloskundige. We vragen op de afdeling ook altijd nog voor uw toestemming, ook voor het eventueel uitvoeren van bepaalde handelingen door hen onder begeleiding. Mw. C. Stoutjesdijk en Mw. T. Kwadijk zijn unithoofd van beide units. Aan de afdeling zijn twee maatschappelijk werkers verbonden. Dit zijn mw. A. Kok en mw. R. Roepan. Zij zijn tevens maatschappelijk werker voor de afdeling Kind & Jeugd. Bezoek Er worden geen bezoekuren meer gehanteerd op de afdeling Kraam/Verloskunde In het kader van patiëntvriendelijkheid, eigen regie en zelfverantwoordelijkheid is er besloten om op deze afdeling patiënten binnen een bepaalde marge zelf hun bezoek te laten regelen. Voorwaarden zijn: U maakt afspraken met uw mede patiënte op de kamer over rustuur. Dan is er dus voor beide patiënten geen bezoek. Komt u er samen niet uit, vraag hulp van de verpleegkundige U kunt bezoek ontvangen tussen u Het kan zijn dat de verpleegkundige het bezoek vraagt even van de kamer te gaan om de patiënte te helpen verpleegkundige handelingen, zoals de borstvoeding of wondverzorging. U maakt middels het kaartje op het magneetbordje bij uw kamer kenbaar of u bezoek wenst of aan het rusten bent. Het bezoek kan voor eten en drinken terecht in het winkeltje in de centrale hal of in het personeelrestaurant tegen vergoeding. Probeert u het bezoek zoveel mogelijk te spreiden over de dag en grote aantallen in één keer te voorkomen. De ouders van couveusekinderen kunnen voor het bezoek zelf afspraken maken met de verpleegkundige van de couveuse afdeling. Wij verwijzen u hiervoor graag naar de folder: Bezoekmogelijkheden van de couveuse afdeling. Telefonische bereikbaarheid Het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis is Unit A (zwangeren en verloskamers) Unit B (kraamafdeling) De centrale balie van de afdeling is bereikbaar via nummer (kantooruren) Postadres: Westfriesgasthuis, Afdeling Verloskunde, Postbus 600, 1620 AR Hoorn. Wanneer neem ik contact op? Omstreeks de 30e week, dus ongeveer 2 maanden voor de bevalling, krijgt u een folder uitgereikt over de verschijnselen die zich voordoen als de baring gaat beginnen.

4 Als u denkt dat de baring op gang is gekomen, belt u dan de afdeling Verloskunde (0229-) , om te overleggen of het noodzakelijk is dat u langs moet komen. U zult zich wel eens afgevraagd hebben, wanneer u voor de geboorte van uw baby naar het ziekenhuis moet komen. U weet hoogstwaarschijnlijk wel de datum waarop u uitgerekend bent. Er is echter maar een geringe kans dat uw baby ook inderdaad op die dag geboren zal worden. Waarschijnlijk zal de gebeurtenis plaatsvinden in het tijdvak tussen een week vóór en een week na de u bekende datum. Soms zelfs nog eerder of later. Ook wij kunnen dus niet de dag en het uur bepalen waarop u voor de bevalling naar het ziekenhuis moet komen. Gelukkig zijn er meestal één of meer verschijnselen die zich voordoen bij het begin van de baring, waardoor u weet dat de bevalling begonnen is. Deze verschijnselen zijn: 1. Het optreden van weeën 2. Het verlies van vruchtwater 3. Het afscheiden van bloederig slijm. I. II. III. IV. Weeën Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier die een kramperig gevoel in de onderbuik veroorzaken en vaak gepaard gaan met een min of meer pijnlijk gevoel in de onderrug en bovenbenen. Wij onderscheiden ze meestal in: voorweeën, ontsluitingsweeën, persweeën en soms naweeën, die zonder scherpe grenzen van de ene fase in de andere overgaan. Voorweeën, ook wel valse weeën genaamd, zijn over het algemeen zeer onregelmatig. De gehele tijdsduur kan erg uiteenlopen en varieert van enkele uren tot, met tussenpozen, zelfs enkele weken. Hoewel voorweeën als onaangenaam ervaren kunnen worden, lijden ze niet tot ontsluiting. Ontsluitingsweeën, ook wel echte weeën genaamd, treden daarentegen met een zekere regelmaat van 5 à 10 minuten op en houden ongeveer 1 minuut aan. De totale tijdsduur van deze weeën ligt tussen enkele uren en enkele dagen, doch ligt bij verreweg de meesten om en nabij de 10 uur. De weeën verweken en ontsluiten de baarmoedermond. Persweeën, ook wel uitdrijvingsweeën genaamd, beginnen als de baarmoedermond geheel ontsloten is. Zij veroorzaken een aandrang tot persen. De klinisch verloskundige of gynaecoloog zullen u instructies geven wanneer u actief mag gaan meepersen. Bij een eerste kind mag u 2 uur persen, bij een volgend kind 1 uur. Veelal zal deze periode echter veel korter duren. Naweeën kunnen voorkomen gedurende enkele dagen na de geboorte, doch meestal alleen indien u al meerdere kinderen heeft of snel bevallen bent. Hieruit volgt - zeker voor de vrouw die haar eerste kindje verwacht - dat u niet direct bij het eerste verschijnselen, naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Juist omdat de voorweeën soms al weken vóór de geboorte kunnen beginnen, vooral aan het einde van een drukke dag, is het veel beter om dergelijke verschijnselen eerst

5 maar eens een tijdje aan te zien. Wanneer tijdens bedrust deze verschijnselen geleidelijk minder worden en verdwijnen, heeft u zich een zinloze reis naar het ziekenhuis bespaard Wanneer de verschijnselen, terwijl u probeert te slapen, steeds duidelijker, regelmatiger en sterker worden, neiging vertonen dichter op elkaar te komen en gedurende 2 tot 3 uur regelmatig om de 5 à 7 minuten optreden, kunt u contact opnemen met de afdeling Verloskunde (0229-) Verlies van vruchtwater De vliezen die rondom het kind zitten, kunnen soms breken, waardoor er vruchtwater af kan lopen. Het vruchtwater ziet er meestal wittig/helder uit en ruikt zoet (dit ter onderscheiding van urine, die er meestal gelig uitziet en scherp ruikt). Een hulpmiddel om vruchtwaterverlies van onwillekeurig urineverlies te onderscheiden, is ook dat vruchtwater steeds opnieuw blijft ontsnappen, zonder dat u het kunt ophouden. Wanneer duidelijk is, dat het steeds weer aflopend vocht geen urine is, maar vruchtwater, is dat altijd een reden om contact op te nemen met de afdeling Verloskunde (0229-) , ook al zijn er geen andere verschijnselen. Bloederig slijm U kunt wat helder rood, bloederig slijm verliezen, wat men 'tekenen' noemt. Dit is altijd een reden om het ziekenhuis op te zoeken. De hier genoemde drie verschijnselen: weeën, vruchtwaterverlies en 'tekenen' kunnen ieder apart, maar ook gecombineerd optreden. Wanneer ze gecombineerd optreden, is de reden om contact op te nemen met de afdeling Verloskunde (0229-) , ook al zijn er geen andere verschijnselen, des te groter. Als u ongerust bent en het gevoel heeft dat er toch iets aan de hand is, ook al heeft u niet zo duidelijk één van de bovengenoemde verschijnselen geconstateerd, kunt u natuurlijk evengoed contact opnemen met de afdeling Verloskunde ( ). Wij zijn altijd bereid en aanwezig om u te onderzoeken en een tijdje te observeren. Voor het goed verlopen van de bevalling is het zeker aan te bevelen om tijdens de zwangerschap een cursus zwangerschapsgymnastiek te volgen. Dit geldt vooral voor vrouwen die voor het eerst gaan bevallen. U kunt zich hiervoor meestal opgeven bij de plaatselijke afdeling van de kruisvereniging. Informeert u ook naar de folder over de voorlichtingsavond (met rondleiding op de afdeling). Opmerking Wanneer u de eerste baby verwacht, is het over het algemeen het beste niet overhaast te handelen. Bij twijfel kunt u beter eerst proberen wat te rusten om pas op weg te gaan wanneer de verschijnselen onmiskenbaar duidelijk zijn. Het is vrijwel ondenkbaar dat u plotseling verrast wordt door de komst van de baby. Anders ligt het bij de geboorte van de volgende kinderen. U kunt dan, door eigen ervaring, beter beoordelen wanneer het zover is. U moet er echter wel rekening mee houden dat het laatste deel van de bevalling veel sneller kan gaan dan de eerste keer. Het

6 is verstandig op weg naar het ziekenhuis te gaan wanneer u het gevoel heeft dat het werkelijk begonnen is. Mee te nemen voor de bevalling Zorg dat er een 2 euro munt voor de rolstoel beschikbaar is (bv in het dashboard kastje van de auto). Neem slippers of pantoffels mee, het is onhygiënisch om in het ziekenhuis met blote voeten rond te lopen. Vergeet uw toiletspullen niet mee te nemen. Nachtgoed en ochtendjas. Neem voldoende schone shirts mee voor uzelf. 3 (lange) T-shirts of nachthemden. Pyamabroeken zult u niet / nauwelijks dragen door het bloedverlies. Ondergoed. Liever geen strings. De kraamverbanden passen hier niet in. Een ruim zittend, liefst katoenen shirt en warme sokken voor de bevalling. Neem voldoende verschoning mee voor uw kindje. Minstens 3 setjes rompertjes, pakjes, sokjes, een muts, jasje en omslagdoek. Als u er 1 heeft, is het handig om een koptelefoon van thuis mee te nemen, zodat u naar de radio en TV kunt luisteren, in het ziekenhuis zijn ze in het winkeltje te koop voor Welke hulpverleners zie ik bij mijn bevalling? Op de afdeling verloskunde werken klinisch verloskundigen, een arts-assistent, O&G verpleegkundigen en gynaecologen. Daarnaast zijn er leerling verloskundigen en coassistenten werkzaam. De klinisch verloskundige is een verloskundige die aanvullend opgeleid is om middel- en hoogrisico zwangeren te begeleiden. Ook de Obstetrie en Gynaecologie - verpleegkundige heeft een aanvullende opleiding afgerond en is gespecialiseerd om zwangeren, barenden en kraamvrouwen met hun baby s te begeleiden. Samen werken zij in nauw contact en onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. De klinisch verloskundige of arts-assistent begeleidt in principe alle baringen, ook de hoog risico bevallingen. Dit doet zij onder supervisie van de gynaecoloog. Zij heeft regelmatig overleg met de gynaecoloog waarin de voortgang en het beleid beproken wordt. Er zijn werkafspraken en protocollen waar mee gewerkt wordt om kwaliteit en veiligheid van zorg te garanderen. In bepaalde gevallen zal de gynaecoloog zelf bij de bevalling aanwezig zijn, zoals bij een meerling of stuitbevalling of voor het doen van een vacuumverlossing of keizersnede. Helaas zal het niet altijd mogelijk zijn dat de bevalling wordt geleid door de arts of de klinisch verloskundige van uw voorkeur.

7 Spelletjes, boek of tijdschriften voor afleiding als de bevalling nog even op zich laat wachten. Medicijnen die u thuis gebruikt. Laat de maxi cosi in de auto staan, bij ontslag kan hij uit de auto gehaald worden, (een dergelijk autostoeltje is verplicht om uw kindje in een auto te kunnen vervoeren) Het verdient aanbeveling dat u al tijdens de zwangerschap een keer contact opneemt met de betreffende huisarts of verloskundige met het verzoek de supervisie van het kraambed thuis te willen waarnemen. Belangrijk Verzekert u zich van officiële kraamhulp thuis. Het verdient aanbeveling u hiertoe in een vroeg stadium, bijvoorbeeld bij 3 à 4 maanden, in te schrijven bij een kraamcentrum. Het verdient aanbeveling voor iedere zwangere het roken van sigaretten en het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te beperken. Vrijwel alle geneesmiddelen passeren de moederkoek en terughoudendheid met medicijngebruik is daarom geboden. Overleg altijd eerst met uw arts. Bij aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk, infecties, epilepsie en astma zijn de voordelen van de medicatie meestal groter dan de risico s. Veel medicijnen kunt u zonder problemen gebruiken tijdens de zwangerschap. Er zal altijd beoordeeld worden of u medicijnen mag doorgebruiken of dat u (tijdelijk) moet overstappen op een ander middel. Naast de kraamhulp moet in de eerste periode van het kraambed ook een medische controle plaatsvinden van moeder en pasgeborene. Deze kan geschieden door een 1e lijns verloskundige of door uw huisarts. Als u tijdens de zwangerschap door de 1e lijns verloskundige werd doorgestuurd, is deze de aangewezen persoon om u na ontslag uit het ziekenhuis verder te begeleiden. Als u gedurende de hele zwangerschap onder controle van de gynaecoloog bent geweest, heeft u in principe de vrije keus tussen uw huisarts of de 1e lijns verloskundige. Bij de eerste controle is door middel van bloedonderzoek vastgesteld of u in het verleden rode hond heeft doorgemaakt. Als dat niet het geval is, dient u contact met rode hond patiënten te vermijden. Toxoplasmose-infecties (een griepachtig ziektebeeld) kunnen bij het kind tot hersen- en/of oogbeschadigingen leiden. De infectie is vrijwel altijd te voorkomen door contact met kattenuitwerpselen (tuinieren met handschoenen aan, kattenbak door anderen laten verzorgen!) tijdens uw zwangerschap te vermijden en geen rauw vlees te consumeren. Wanneer mag ik na de bevalling weer naar huis? Na een bevalling op medische indicatie kunt u, afhankelijk van uw medische indicatie, tussen de 3 uur en enkele dagen weer naar huis. De gynaecoloog zal dit tijdens één van de controles ter sprake brengen.

8 Vragen of onduidelijkheden Ongetwijfeld zullen er in sommige gevallen vragen rijzen die in deze folder niet beantwoord zijn. Indien deze folder onduidelijkheden bevat of u nog vragen heeft naar aanleiding van wat u gelezen heeft, kunt u zich wenden tot uw behandelend arts of verloskundige. Schroomt u niet als u ergens mee zit, dit tijdens het bezoek aan de polikliniek vrijelijk ter sprake te brengen. Zij zijn te allen tijde bereid om uitleg te geven over de gang van zaken op onze verloskundige afdeling. Verloskunde\10\januari 2014

Verloskunde. Bevallen op medische indicatie

Verloskunde. Bevallen op medische indicatie Verloskunde Bevallen op medische indicatie Bevallen op medische indicatie 2 Afspraken op de polikliniek 2 Hulpverleners op de polikliniek 2 Stagiaires 2 Echoscopie 2 Patiëntengegevens 3 Adviezen tijdens

Nadere informatie

Informatie voor zwangeren die in het ziekenhuis gaan bevallen

Informatie voor zwangeren die in het ziekenhuis gaan bevallen Informatie voor zwangeren die in het ziekenhuis gaan bevallen Inhoudsopgave Inleiding... 1 De aankondiging van de bevalling... 1 Het optreden van weeën... 1 Het verlies van vruchtwater... 4 Het 'tekenen'...

Nadere informatie

Patientenvoorlichting Verloskunde

Patientenvoorlichting Verloskunde Patientenvoorlichting Verloskunde Bevallen in het Centrum voor geboortezorg van het Westfriesgasthuis Inhoudsopgave Bevallen in het Westfriesgasthuis Patientgegevens Hulpverleners in het Verloskundig Centrum

Nadere informatie

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis Verloskunde Bevallen in het Scheper Ziekenhuis 1 2 Bevallen in het Scheper Ziekenhuis In deze folder wordt informatie gegeven over de gang van zaken rond een bevalling in het Scheper Ziekenhuis. Deze dient

Nadere informatie

Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper

Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper In deze folder geven we informatie over de gang van zaken rond een bevalling in ziekenhuislocatie Scheper. Deze informatie is een aanvulling op uw gesprek met de gynaecoloog.

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Bevallen. Verloskunde. alle aandacht. in het Centrum voor. Geboortezorg. van het Westfriesgasthuis

Bevallen. Verloskunde. alle aandacht. in het Centrum voor. Geboortezorg. van het Westfriesgasthuis Bevallen in het Centrum voor Geboortezorg van het Westfriesgasthuis Verloskunde alle aandacht Inhoudsopgave Bevallen in het Westfriesgasthuis 4 Patientgegevens 4 Hulpverleners in het verloskundig centrum

Nadere informatie

H Klinisch bevallen

H Klinisch bevallen H.53515.1216 Klinisch bevallen Klinische bevalling U gaat op medische indicatie op de afdeling verloskunde van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis bevallen. Medische indicatie betekent dat u een verhoogd risico

Nadere informatie

Bevallen. in het Centrum voor Geboortezorg van het Dijklander Ziekenhuis. Verloskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Bevallen. in het Centrum voor Geboortezorg van het Dijklander Ziekenhuis. Verloskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen Bevallen in het Centrum voor Geboortezorg van het Dijklander Ziekenhuis Verloskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inhoudsopgave Telefonische bereikbaarheid 3 Bevallen in het Dijklander Ziekenhuis 4 Patientgegevens

Nadere informatie

De ingeleide bevalling

De ingeleide bevalling De ingeleide bevalling Verloskunde alle aandacht Inhoudsopgave De ingeleide bevalling 3 Wanneer inleiden 3 Verloop van een inleiding 4 Onrijpe baarmoedermond 4 Ballonkatheter 5 Misoprostol 5 Inleiding

Nadere informatie

Bevallen op medische indicatie

Bevallen op medische indicatie Bevallen op medische indicatie Verloskunde Locatie Langendijk Wanneer aanmelden? De gynaecoloog heeft met u afgesproken dat u op medische indicatie in het Amphia Ziekenhuis, locatie Langendijk, gaat bevallen.

Nadere informatie

Weeënfolder Kring Verloskundigen WM

Weeënfolder Kring Verloskundigen WM Weeënfolder Kring Verloskundigen WM Beste zwangere en partner, Een spannende periode breekt nu voor jullie aan. Het zijn de laatste weken van de zwangerschap en de op handen zijnde bevalling. Er zullen

Nadere informatie

Zwanger na de uitgerekende datum

Zwanger na de uitgerekende datum Zwanger na de uitgerekende datum U bent nog niet bevallen. Misschien valt het u mee om nog zwanger te zijn na uw uitgerekende datum, of misschien valt het u zwaar. De meeste vrouwen bevallen in de periode

Nadere informatie

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Kraamafdeling Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Inleiding Als het zeker is dat u in ziekenhuis Lievensberg gaat bevallen, zal de gynaecoloog u doorsturen naar

Nadere informatie

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte Kraamafdeling Vroegtijdige weeën gebroken vliezen en vroeggeboorte In deze folder leest u over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën, een dreigende vroeggeboorte en vroegtijdig gebroken vliezen.

Nadere informatie

Een dreigende vroeggeboorte

Een dreigende vroeggeboorte Een dreigende vroeggeboorte Vrouw Moeder Kind-centrum Inhoudsopgave Een dreigende vroeggeboorte 2 Wat zijn vroegtijdige weeën? 2 Oorzaak 3 Klachten en symptomen 3 Complicaties 3 Opname in het ziekenhuis

Nadere informatie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie Bevallen in Bronovo Welkom! Welkom in Bronovo Inhoud voorlichtingsavond Voorbereiding op de bevalling De bevalling Wat als het nèt anders gaat? Pijnstilling Praktische informatie Voorbereiding Onder controle

Nadere informatie

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Verloskunde en gynaecologie Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Praktische informatie U gaat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. De bevalling is een spannende tijd en het is prettig als u zo

Nadere informatie

Kring Verloskundigen

Kring Verloskundigen Weeënfolder Beste zwangere en partner, Een spannende periode breekt nu voor jullie aan. Het zijn de laatste weken van de zwangerschap en de op handen zijnde bevalling. Er zullen vragen zijn als: Wat zijn

Nadere informatie

Bevallen bij Rijnstate

Bevallen bij Rijnstate Bevallen bij Rijnstate U bent van plan om te bevallen in Rijnstate Arnhem. In deze folder staat praktische informatie over bevallen in ons ziekenhuis en over het maken van een bevalplan. Neem altijd uw

Nadere informatie

Zwanger. Algemene informatie

Zwanger. Algemene informatie Zwanger Algemene informatie Inhoud Welkom op de poli verloskunde van VUmc 4 Verschillende soorten spreekuren: 5 Voordat u zwanger bent: 5 Preconceptioneel spreekuur 5 Prenatale screening en prenataal

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Een inleiding wordt geadviseerd als verwacht wordt dat de situatie voor de baby buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. Ook (ernstige) klachten van uzelf kunnen

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat zijn gebroken vliezen? Gebroken vliezen betekent dat er vruchtwater uit de baarmoeder loopt. A terme betekent dat de vliezen

Nadere informatie

Welkom bij verloskunde

Welkom bij verloskunde Welkom bij verloskunde Gefeliciteerd, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap word je begeleid door het verloskundig team van Rijnstate. Op de polikliniek Gynaecologie en afdeling Obstetrie/ Verloskamers

Nadere informatie

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen Programma 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige 20.30-20.45 Pauze: Koffie/Thee

Nadere informatie

Serotiniteit. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Serotiniteit. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Serotiniteit Wat gebeurt er na 41 weken zwangerschap Informatie voor patiënten F0174-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Kring Verloskundigen

Kring Verloskundigen Weeënfolder Beste zwangere en partner, Een spannende periode breekt nu voor jullie aan. Het zijn de laatste weken van de zwangerschap en de op handen zijnde bevalling. Er zullen vragen zijn als: Wat zijn

Nadere informatie

Serotiniteit BEHANDELING

Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit In deze folder lees je meer over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. Dit wil zeggen dat een zwangerschap langer duurt dan 42 weken. In deze

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit PATIËNTEN INFORMATIE Serotiniteit 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis, u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GEBRUIK VAN SSRI-MEDICATIE VOOR EN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN IN HET KRAAMBED

NVOG Voorlichtingsbrochure GEBRUIK VAN SSRI-MEDICATIE VOOR EN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN IN HET KRAAMBED NVOG Voorlichtingsbrochure GEBRUIK VAN SSRI-MEDICATIE VOOR EN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN IN HET KRAAMBED 1 GEBRUIK VAN SSRI-MEDICATIE VOOR EN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN IN HET KRAAMBED 1. Achtergrond 2.

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verlos- en kraamafdeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verlos- en kraamafdeling. rkz.nl Patiënteninformatie Verlos- en kraamafdeling rkz.nl U bent zwanger en u heeft er vast al over nagedacht waar u wil bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Soms is er geen keuze, en moet u vanwege een medische

Nadere informatie

Benzodiazepine Bij zwangerschap en in het kraambed. Poli Gynaecologie

Benzodiazepine Bij zwangerschap en in het kraambed. Poli Gynaecologie 00 Benzodiazepine Bij zwangerschap en in het kraambed. Poli Gynaecologie Uw arts heeft u als medicijn benzodiazepine voorgeschreven. Deze medicijnen kunnen tijdens een zwangerschap gebruikt worden. Deze

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis Bevallen in het ziekenhuis Middels dit boekje willen wij u informeren over bevallen in het TweeSteden ziekenhuis. Wij hopen hiermee een antwoord over de gang van zaken in ons ziekenhuis. Voor vragen heeft

Nadere informatie

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan?

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Inleiding In het begin van uw zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van uw zwangerschap berekend. Een normale zwangerschapsduur

Nadere informatie

Gebruik van SSRI-medicatie tijdens zwangerschap en borstvoeding. Maatschap Gynaecologie & Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Gebruik van SSRI-medicatie tijdens zwangerschap en borstvoeding. Maatschap Gynaecologie & Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Gebruik van SSRI-medicatie tijdens zwangerschap en borstvoeding Maatschap Gynaecologie & Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Inleiding Uw huisarts of psychiater heeft u een SSRI voorgeschreven. (Selectieve

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis. Vrouw Moeder Kind centrum

Bevallen in het ziekenhuis. Vrouw Moeder Kind centrum 00 Bevallen in het ziekenhuis Vrouw Moeder Kind centrum 1 Omdat u in het ziekenhuis komt bevallen, willen wij u vooraf informeren over o.a. de polikliniek, de verloskamer en de verpleegafdeling VMK (Vrouw

Nadere informatie

Thuismonitoring zwangerschap

Thuismonitoring zwangerschap Thuismonitoring zwangerschap Verloskunde alle aandacht Inhoudsopgave Thuismonitoring zwangerschap 3 Intake 3 Thuiscontroles 3 Terugkomdag 4 Cardiotocogram 4 Bloeddruk meten 5 Rust 5 Centrum voor Geboortezorg

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis Bevallen in het ziekenhuis Als u zwanger bent en in het TweeSteden ziekenhuis gaat bevallen is dit boekje voor u bestemd. Wij hopen hiermee een antwoord te geven op de meeste vragen over de gang van zaken

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte 1 Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar een periode

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Informatie voor patiënten F0177-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Serotiniteit / overdragenheid

Serotiniteit / overdragenheid Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie / overdragenheid 1 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De

Nadere informatie

Bevallen in het Waterlandziekenhuis. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Bevallen in het Waterlandziekenhuis. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Bevallen in het Waterlandziekenhuis Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Deze brochure is bedoeld voor zwangeren die in het Waterlandziekenhuis gaan bevallen met een medische indicatie. U bevalt

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Een inleiding wordt geadviseerd als verwacht wordt dat de situatie voor de baby buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. Ook (ernstige) klachten van uzelf kunnen

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling Maatschap Gynaecologie Algemeen Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw bevalling wordt ingeleid* en wat hiervan de reden is. Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang.

Nadere informatie

Gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed.

Gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed. Gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed. Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder geeft informatie over de mogelijke risico s en gevolgen voor moeder en kind van het

Nadere informatie

Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek

Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek GYNAECOLOGIE Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek U bent zwanger en heeft voor begeleiding gedurende deze zwangerschapsperiode voor het Laurentius ziekenhuis

Nadere informatie

Bijna 42 weken zwanger... en nu?

Bijna 42 weken zwanger... en nu? Bijna 42 weken zwanger... en nu? Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Locatie Purmerend/Volendam Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Onderzoek en behandeling mca.nl Inhoudsopgave Vroegtijdige weeën en vroeggeboorte 3 Onderzoek bij vroegtijdige weeën 4 Behandeling bij vroegtijdige weeën 5

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname Bevallen in het ziekenhuis Zowel poliklinische als een klinische opname Poliklinische bevalling Een normale bevalling in het ziekenhuis, onder leiding van een verloskundige of een huisarts. Klinische bevalling

Nadere informatie

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Poliklinische bevalling

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Poliklinische bevalling Afdeling verloskunde/gynaecologie Poliklinische bevalling Poliklinische bevalling Een poliklinische bevalling houdt in dat het ziekenhuis de gelegenheid biedt de bevalling op de verloskamer te laten plaatsvinden

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1 I N F O R M A T I E o v e r verpleegafdeling Oost 1 Als u deze folder krijgt bent of wordt u opgenomen op de kraamafdeling. Een onbekende omgeving, onbekende regels en onbekende mensen. Om u wat houvast

Nadere informatie

Gebruik van antidepressiva (SSRI) voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed

Gebruik van antidepressiva (SSRI) voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed Gebruik van antidepressiva (SSRI) voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed Inleiding Uw behandelend arts of psychiater heeft u SSRI medicatie voorgeschreven. SSRI staat voor selectieve serotonine

Nadere informatie

Inleiding De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen Wat is serotiniteit? De gevolgen van serotiniteit

Inleiding De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen Wat is serotiniteit? De gevolgen van serotiniteit Serotiniteit Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen van serotiniteit worden beschreven. Ook komt aan bod welke medische zorg

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Inleiden van de bevalling In deze brochure leest u informatie over het inleiden van een bevalling. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust aan uw gynaecoloog en/of verloskundige.

Nadere informatie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie 00 Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Poli Gynaecologie In het begin van de zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van de zwangerschap berekend. De medische term hiervoor

Nadere informatie

Gebruik van SSRI-medicatie Voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed. Poli Gynaecologie

Gebruik van SSRI-medicatie Voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed. Poli Gynaecologie 00 Gebruik van SSRI-medicatie Voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed Poli Gynaecologie 1 Uw huisarts of psychiater heeft u een SSRI voorgeschreven. SSRI staat voor selectieve serotonine heropname-remmer.

Nadere informatie

SSRI-medicatie en zwangerschap BEHANDELING

SSRI-medicatie en zwangerschap BEHANDELING SSRI-medicatie en zwangerschap BEHANDELING SSRI-medicatie en zwangerschap Je huisarts of psychiater heeft je een SSRI voorgeschreven. SSRI staat voor selectieve serotonine heropnameremmer. Het zijn medicijnen

Nadere informatie

Begeleiding van uw zwangerschap door de gynaecoloog

Begeleiding van uw zwangerschap door de gynaecoloog Begeleiding van uw zwangerschap door de gynaecoloog Informatie voor patiënten F0498-1011 april 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 1 Over tijd zijn... 1 Langdurig gebroken vliezen... 1 Groeivertraging van de baby... 2 Achteruitgaan

Nadere informatie

Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis? Wanneer belt u het ziekenhuis?

Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis? Wanneer belt u het ziekenhuis? Bevallen Inhoudsopgave Praktische informatie...4 Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis?...4 Wanneer belt u het ziekenhuis?...4 Telefoonnummers...5 Waar moet u naar toe?...5 Wat neemt u mee?...6 Kraamsuite...7

Nadere informatie

Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan?

Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In het begin van uw zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende

Nadere informatie

Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling B2. Patiënteninformatie. Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling B2 Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Welkom Wij heten u van harte welkom op de kraamafdeling (verpleegafdeling B2). Op deze afdeling

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen. Verloskunde

Langdurig gebroken vliezen. Verloskunde Langdurig gebroken vliezen Verloskunde Inhoudsopgave Langdurig gebroken vliezen 3 Controles bij langdurig gebroken vliezen 3 Instructies voor thuis 3 Neem contact op met het Centrum voor Geboortezorg als:

Nadere informatie

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Praktische informatie U gaat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. De bevalling is een spannende tijd en het is prettig als u zo goed mogelijk voorbereid bent

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Vroegtijdige weeën 1 Vroegtijdig gebroken vliezen 1 Oorzaken voor een vroegtijdige bevalling 2 Behandeling

Nadere informatie

Bevallen. verloskunde

Bevallen. verloskunde Bevallen Inleiding Wij heten u van harte welkom in het Moeder Kind Centrum. Om u wegwijs te maken, geven wij u in deze folder enige informatie. Het Moeder Kind Centrum bevindt zich op onze locatie Almelo

Nadere informatie

De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen

De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen Serotiniteit Inhoudsopgave Inleiding...4 De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen...4 Wat is serotiniteit?...5 De gevolgen van serotiniteit...5 Verwijzing naar de gynaecoloog...5 Afwachten

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Lactatiekundige in het. Slingeland Ziekenhuis. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Lactatiekundige in het. Slingeland Ziekenhuis. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Lactatiekundige in het Slingeland Ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In het Slingeland Ziekenhuis werken twee lactatiekundigen. Zij

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Serotiniteit. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Serotiniteit. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Serotiniteit i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen van

Nadere informatie

SSRI-gebruik. in zwangerschap en kraamperiode

SSRI-gebruik. in zwangerschap en kraamperiode SSRI-gebruik in zwangerschap en kraamperiode Inhoudsopgave Achtergrond...4 Gevolgen van SSRI-gebruik...4 De bevalling...7 Het kraambed...7 Borstvoeding...8 Doorgaan met de medicatie...8 Om thuis te doen:

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen U bent naar Meander Medisch Centrum doorgestuurd omdat u langer dan 37 weken zwanger bent, uw vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken en de bevalling is nog niet begonnen. Het

Nadere informatie

Poliklinisch bevallen in. Meander Medisch Centrum. Afdeling B1 Meander Moeder Kind Regionaal centrum voor geboortezorg

Poliklinisch bevallen in. Meander Medisch Centrum. Afdeling B1 Meander Moeder Kind Regionaal centrum voor geboortezorg Poliklinisch bevallen in Meander Medisch Centrum Afdeling B1 Meander Moeder Kind Regionaal centrum voor geboortezorg Hartelijk welkom op onze afdeling Meander Moeder Kind! U bent bij ons opgenomen of u

Nadere informatie

Rondom uw zwangerschap en bevalling in het UMCG

Rondom uw zwangerschap en bevalling in het UMCG Rondom uw zwangerschap en bevalling in het UMCG Inhoud Inleiding 1 Waarom zwangerschapscontroles? 2 De controles op de polikliniek 2 Wie werken er op de polikliniek? 2 Waarom u niet altijd dezelfde arts

Nadere informatie

Gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed

Gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed Gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed Auteur: dr. J.J. Duvekot namens de werkgroep SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed. 2012 NVOG Het

Nadere informatie

Gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed

Gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed Gebruik van SSRI-medicatie voor en tijdens de zwangerschap en in het kraambed Bron: Nederlandse vereniging van Obstetrie en Gynaecologie Inhoud 1. Achtergrond 2. Als u zwanger wilt worden 3. Als u zwanger

Nadere informatie

Controles en bevallen op medische indicatie

Controles en bevallen op medische indicatie Controles en bevallen op medische indicatie Verloskunde Locatie Langendijk Inleiding Als team Verloskunde vinden wij het belangrijk om u goed voor te lichten. We willen graag dat u zich goed voorbereid

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte U bent opgenomen op de afdeling Moeder Kind omdat u vroegtijdige weeën hebt en uw kind dreigt te vroeg geboren te worden. U bent onder behandeling van de gynaecoloog.

Nadere informatie

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Omdat jij in je zwangerschap begeleid wordt door een gynaecoloog van

Nadere informatie

Meerlingen. Verloskunde. alle aandacht

Meerlingen. Verloskunde. alle aandacht Meerlingen Verloskunde alle aandacht Inhoud Inleiding 3 Hoe ontstaat een meerling 3 Waardoor ontstaat een meerling 3 Wanneer en hoe ontdekt men een meerling? 4 Het verdwijnen van een vruchtje 4 De zwangerschap

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Gebruik van SSRI-medicijnen

Gebruik van SSRI-medicijnen Gebruik van SSRI-medicijnen voor en tijdens uw zwangerschap en in uw kraambed Uw huisarts of psychiater heeft u een SSRI voorgeschreven. SSRI staat voor selectieve serotonine heropname remmer. SSRI is

Nadere informatie

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de verloskundige

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de verloskundige Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de verloskundige Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de verloskundige Deze folder is bedoeld voor alle zwangeren die onder begeleiding

Nadere informatie

Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP) POP-adviescentrum

Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP) POP-adviescentrum Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP) POP-adviescentrum Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie (POP) -adviescentrum Kennemer Gasthuis Wat is de POP-poli? POP staat voor Psychiatrie - Obstetrie (verloskunde)

Nadere informatie

inleiden van de bevalling

inleiden van de bevalling inleiden van de bevalling Inleiding... 3 1 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 3 1.1 Over tijd zijn... 3 1.2 Langdurig gebroken vliezen... 3 1.3 Groeivertraging van de baby... 4 1.4 Verslechtering

Nadere informatie

Serotiniteit (overdragenheid)

Serotiniteit (overdragenheid) Gynaecologie Serotiniteit (overdragenheid) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen... 3 Wat is serotiniteit?... 3 De gevolgen van serotiniteit... 3 Verwijzing

Nadere informatie

Dreigende vroeggeboorte

Dreigende vroeggeboorte Dreigende vroeggeboorte U bent zwanger en heeft te maken met een dreigende vroeggeboorte. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Een periode van 37 tot 42 weken wordt gezien als een normale duur van

Nadere informatie

Echoscopie tijdens de zwangerschap

Echoscopie tijdens de zwangerschap Echoscopie tijdens de zwangerschap In deze folder leest u meer over echoscopie tijdens de zwangerschap. Uw verloskundige of gynaecoloog bespreekt met u waarom u echoscopie aangeboden krijgt en wat de

Nadere informatie

SSRI-medicijnen. Gynaecologie / Verloskunde. Gebruik rondom de zwangerschap. Inhoud. 1. Achtergrond. 2. Als u zwanger wilt worden

SSRI-medicijnen. Gynaecologie / Verloskunde. Gebruik rondom de zwangerschap. Inhoud. 1. Achtergrond. 2. Als u zwanger wilt worden Gynaecologie / Verloskunde SSRI-medicijnen Gebruik rondom de zwangerschap Inhoud 1. Achtergrond 2. Als u zwanger wilt worden 3. Als u zwanger bent 4. Gevolgen van SSRI-gebruik 5. De bevalling 6. Het kraambed

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Gynaecologie Inleiden van de bevalling Inleiding U heeft van uw gynaecoloog te horen gekregen dat u wordt ingeleid. Het inleiden van de baring betekent dat we de bevalling kunstmatig op gang brengen. In

Nadere informatie

Informatie voor aanstaande ouders

Informatie voor aanstaande ouders Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Informatie voor aanstaande ouders i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Voorwoord Meestal is een zwangerschap een gezonde en probleemloze gebeurtenis. Bij

Nadere informatie

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg Welkom!" Wie zijn wij! Verloskundigen! Ziekenhuizen! Kraamzorg Informatie over zwangerschap, bevalling en kraamzorg Verloskunde in Nederland Opbouw verloskundig systeem Verloskundige Gezonde zwangerschap

Nadere informatie

Inleiding van uw bevalling

Inleiding van uw bevalling Inleiding van uw bevalling Inhoudsopgave Waarom inleiden? 3 Voorbereiding 3 Als de baarmoedermond onrijp is 3 Opwekken weeën bij een rijpe baarmoedermond 5 Tijdens inleiding en bevalling 5 Risico s en

Nadere informatie

De inleiding. Waarom wordt een bevalling ingeleid?

De inleiding. Waarom wordt een bevalling ingeleid? De inleiding Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE WEEËN EN DREIGENDE VROEGGEBOORTE

VROEGTIJDIGE WEEËN EN DREIGENDE VROEGGEBOORTE VROEGTIJDIGE WEEËN EN DREIGENDE VROEGGEBOORTE 335 Inleiding Deze folder geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

H.218408.0514. Echoscopie tijdens de zwangerschap

H.218408.0514. Echoscopie tijdens de zwangerschap H.218408.0514 Echoscopie tijdens de zwangerschap 2 Inleiding Deze folder geeft algemene informatie over echoscopie tijdens de zwangerschap. Uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog bespreekt met u waarom

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling OLVG, locatie West Inleiden van de bevalling Je gynaecoloog of verloskundige heeft geadviseerd om de bevalling te laten inleiden. Dat betekent dat je medicijnen krijgt om de bevalling op te wekken. Dat

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

Welkom in het Flevoziekenhuis

Welkom in het Flevoziekenhuis Welkom in het Flevoziekenhuis Voor u ligt de informatiefolder van de afdeling Verloskunde van het Flevoziekenhuis te Almere. Via deze informatiefolder willen wij ons als afdeling Verloskunde graag aan

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie Bevallen in het Diaconessenhuis Leiden De medische indicatie In Nederland worden zwangerschap en bevalling in principe begeleid door een verloskundige of huisarts. U kunt dan kiezen

Nadere informatie