BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de dames C.H.C. Bogers en J.S. Rambaran en de heer A.J.F. Kapteijns

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de dames C.H.C. Bogers en J.S. Rambaran en de heer A.J.F. Kapteijns"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de dames C.H.C. Bogers en J.S. Rambaran en de heer A.J.F. Kapteijns sv RIS Regnr. BOW/ Den Haag, 24 mei 2011 Inzake: leerkansenprofiel Jan van Nassauschool De gemeenteraad De raadsleden de dames C.H.C. Bogers en J.S. Rambaran en de heer A.J.F. Kapteijns hebben op 31 maart 2011 een brief met daarin elf vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht. Overeenkomstig artikel 38 van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, beantwoorden wij deze vragen als volgt. Het LeerKansenProfiel (LKP) betekent in de praktijk een verplichte verlenging van de leer- en ontwikkeltijd of educatieve speeltijd van alle kinderen op de school met 6 uur per week. Doel van het LKP is via een intensieve aanpak het leren en de ontwikkeling van de kinderen met (dreigende) achterstanden te bevorderen. Het LKP is een samenwerking tussen verschillende complementaire partners in de wijk. Bij de invoering daarvan is afstemming met deze partners een vereiste. Onlangs is gebleken dat een groep ouders ontevreden is met de wijze waarop het (LKP) is ingevoerd op de (brede) Jan van Nassauschool, gelegen aan de Gouwestraat. Zij geven aan dat zij en wellicht de overige ouders, de bewonersorganisatie, alsmede de schoolgaande kinderen onvoldoende bij de besluitvorming in deze zijn betrokken. 1. Wat is de rol van het college geweest bij de aanzet om tot invoering van LKP op van Jan van Nassauschool te komen alvorens er een besluitvormingstraject door de school werd ingezet? Als er inzet vanuit het college is gepleegd, is daarbij aangegeven wat een wenselijke procedure is bij invoering van het LKP op deze school? Zo ja, welke procedure is voorgesteld? Zo niet, waarom niet? Schoolbesturen kunnen scholen die voldoen aan de criteria aanmelden voor deelname aan het Leerkansenprofiel. Deze criteria zijn, in overleg met de Haagse schoolbesturen, vastgesteld door de gemeente. Een belangrijk criterium is, dat het moet gaan om scholen waarvan een groot deel van de leerlingen een onderwijsachterstand heeft. Het verantwoordelijke schoolbestuur, Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH), heeft de Jan van Nassauschool in 2008 bij de gemeente Den Haag voorgedragen voor selectie voor het LKP.

2 BOW/ Op dat moment telde de Jan van Nassausschool, gebaseerd op telgegevens van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 63.1% leerlingen met een onderwijsachterstand. Na selectie is de school inhoudelijk en procedureel begeleid door een door de gemeente Den Haag bekostigde, externe, procesbegeleider. Voordat een school het leerkansenprofiel kan invoeren moet eerst aan diverse bepalingen uit de Wet op het Primair Onderwijs (WPO) en Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) voldaan worden. Deze vijf stappen zijn door de gemeente Den Haag afgestemd met en getoetst door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Inspectie van het Onderwijs. Het gaat hierbij om de volgende stappen: instemming oudergeleding van de medezeggenschapsraad (artikel 13.h WMS), raadpleging ouders (artikel 15.3 WMS), aanpassing schoolplan (artikel 12 WPO), opnemen van nieuwe lestijden in de schoolgids (artikel 13 WPO), informeren van de Inspectie van het Onderwijs door het opsturen van de gewijzigde schoolgids en schoolplan (artikel 16, lid 3 WPO). Als aan deze vijf hierboven gestelde wettelijke voorwaarden is voldaan, kan het aantal verplichte onderwijsuren verlengd worden. De Jan van Nassauschool heeft, voorafgaand aan de invoering van het LKP, deze vijf stappen doorlopen. 2. Kan het college aangeven aan welke wettelijke vereisten moet worden voldaan bij invoering van LKP? Is aan deze vereisten voldaan door de Jan van Nassauschool bij invoering van het LKP aldaar? Zie vraag Kan het college aangeven welke LKP-samenwerkingspartners in de wijk zijn betrokken en welke hebben ingestemd met de invoering van dit profiel? Klopt het dat de bewonersorganisatie een van deze LKP-samenwerkingspartners is en dat deze in het geheel niet in de besluitvorming betrokken is geweest? Zo ja, waarom niet? Bij het leerkansenprofiel verlengen basisscholen de verplichte onderwijstijd met zes uur per week. De schoolbesturen ontvangen van de gemeente, bovenop de rijksbekostiging, subsidie om deze zes uur extra onderwijstijd te kunnen bekostigen. De inhoudelijke invulling van de extra onderwijstijd is de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen (vrijheid van richting en vrijheid van inrichting). De schoolbesturen kiezen voor de inhoudelijke invulling van de extra onderwijstijd en met welke partijen zij dat willen doen. Dat kan bijvoorbeeld door het inhuren van externe vakdocenten, maar ook door het aanstellen van eigen onderwijspersoneel. Externe partners, zoals de bewonersorganisatie of welzijnsorganisaties, spelen geen rol in het besluitvormingsproces. De besluitvorming over een eventuele verplichte verlenging van de onderwijstijd is, conform de WPO, voorbehouden aan het bevoegd gezag van de school, die hierover op basis van de WMS overleg voert met de medezeggenschapsraad (MR) van de school.

3 BOW/ In het kader van de ontwikkeling tot brede buurtschoolplus, waar invoering van zes uur verplichte extra onderwijstijd integraal onderdeel van uitmaakt, is de bewonersorganisatie wel één van de betrokken partners en heeft dan ook in juni 2009 de intentieovereenkomst tot samenwerking in de brede buurtschool plus Rivierenbuurt ondertekend. 4. Kan het college aangeven welke besluitvormingsprocedure is gevolgd door de Jan van Nassauschool inzake de eventuele invoering van het LKP en welk percentage van de ouders destijds voor de invoering van het LKP heeft gestemd? Kan het college tevens aangeven op basis van welke gegevens en vanuit welke bron zij de informatie hieromtrent aan de raad verstrekt? De Jan van Nassauschool heeft de in vraag één vermelde vijf stappen in 2008 doorlopen. Door het bevoegd gezag van de Jan van Nassauschool is aangegeven dat de MR van de Jan van Nassauschool in 2008 heeft ingestemd met de invoering van het LKP. Door het bevoegd gezag is tevens aangegeven dat uit de achterbanraadpleging in 2008 onder alle ouders van de school is gebleken dat een ruime meerderheid van de ouders voor de invoering van het LKP was. 5. Kan het College aangeven welk percentage van de ouders momenteel tegen het LPK is. En is bekend waarom zij bezwaren hebben tegen dit systeem? Wat is de inhoudelijke reactie van het college op deze bezwaren? Op 7 maart 2011 is door de Jan van Nassauschool een informatieavond voor ouders georganiseerd over het LKP. Tijdens deze avond waren 22 ouders van de in totaal 246 leerlingen van de Jan van Nassau school aanwezig. Er zijn 18 afmeldingen van ouders ontvangen. Tijdens de avond bleek, volgens informatie van het schoolbestuur, dat vrijwel alle aanwezige ouders de visie van de Jan van Nassauschool ondersteunen. Alle ouders worden regelmatig geïnformeerd over LKP via de reguliere Nieuwsbrief van de Jan van Nassauschool. Ouders worden regelmatig uitgenodigd om, als er vragen leven, deze te stellen aan de directie en/of LKP- coördinator van de school. Hier wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Tijdens de vergadering van de commissie Samenleving op 27 januari 2011 is door de wethouder aangegeven dat rond de zomer een evaluatie van het leerkansenprofiel naar de commissie gestuurd zal worden. Daarin zullen ook de ervaringen van de ouders worden meegenomen. 6. De Jan van Nassauschool heeft vanaf 14 maart de leertijdverlenging die vooraf na uur plaatsvond geïntegreerd in het huidige lesprogramma. Is de MR (oudergeleding en personeelsdeel) vooraf geïnformeerd over deze wijziging, op welke wijze heeft dit plaatsgevonden, en wat was de reactie van de MR? Op twee dagen in de week, maandag en dinsdag, wordt het leerkansenprofiel als geïntegreerd onderdeel van het reguliere lesrooster uitgevoerd. In de WMS zijn de bevoegdheden van de MR vastgelegd. Het vaststellen of wijzigen van het lesrooster maakt geen deel uit van de bevoegdheid van de MR.

4 BOW/ Welke rechten en plichten hebben ouders die niet of niet volledig instemmen met het LKP (al dan niet in combinatie met het integratiemodel)? En welke rol speelt Leerplicht hierin? Als een school het LKP gaat invoeren na het positief doorlopen van de vijf eerder vermelde stappen, maakt de extra onderwijstijd onderdeel uit van de verplichte lestijd en valt als zodanig onder de wet Leerplicht. Indien ouders een beroep willen doen op vrijstelling is de wet Leerplicht van kracht. 8. Bent u met ons van mening dat ouders de eerste opvoeder zijn en niet de school? Is het college dan ook met ons van mening dat ouders zelf moeten kunnen blijven afwegen wat na schooltijd (15.00 uur) het beste is voor hun kind? Ja, ouders zijn de eerste opvoeder en uiteraard moeten ouders zelf kunnen afwegen wat na schooltijd het beste is voor hun kind. De invoering van het LKP waarbij de schooltijd wordt verlengd is juist daarom een zorgvuldig proces, waarbij de ouders via de medezeggenschapsraad meebeslissen over het wel of niet invoeren van het profiel. Daarnaast worden alle ouders actief geïnformeerd en vindt er een raadpleging plaats onder ouders. Een goede samenwerking tussen school en ouders is cruciaal. Als echter de medezeggenschapsraad heeft ingestemd en ook het merendeel van de ouders achter invoering staat, worden de schooltijden verplicht verlengd voor alle leerlingen in de groepen waar het LKP wordt uitgevoerd. LKP is een integraal onderdeel van de visie op onderwijs van de Jan van Nassauschool. 9. Kan het college aangeven hoeveel kinderen bij de Jan van Nassauschool sinds de invoering van het LKP naar een andere school zijn gegaan waar geen LKP is? En hoeveel kinderen zijn erbij gekomen vanaf de invoering van het LKP? Sinds de invoering van het LKP op 1 augustus 2008 is er één ouder bekend die haar kind van de Jan van Nassauschool heeft gehaald. De school is sinds de invoering van LKP gegroeid van 190 leerlingen op 1 oktober 2008 tot 246 leerlingen in mei Overigens moet hierbij in aanmerking worden genomen dat het verantwoordelijke schoolbestuur De Haagse Scholen (DHS) de nabij de Jan van Nassauschool gelegen dislocatie van de Zuidwalschool, de Deltaschool, met ingang van het schooljaar heeft gesloten. 10. Welke gevolgen heeft het integratiemodel voor de werktijden van het personeel van de school en de bij het onderwijs betrokken betaalde krachten van samenwerkingspartners? Is er voldoende gekwalificeerd personeel om de lessen te verzorgen? Zo niet, wat gaat het college hieraan doen? Het integratiemodel heeft nauwelijks gevolgen voor de werktijden van het personeel. In sommige situaties biedt het juist kansen voor personeel om specifieke talenten te ontwikkelen. De kwalificaties van het personeel zijn een verantwoordelijkheid van de schoolbesturen. Binnen het leerkansenprofiel zijn er lessen die worden verzorgd door vakdocenten, leraren die specifiek zijn opgeleid binnen een bepaalde discipline bijvoorbeeld drama of muziek. Deze groep vakdocenten kan een éénjarig opleidingstraject volgen, bekostigd door de gemeente Den Haag, om de algemene pedagogische en didactische vaardigheden sterker te ontwikkelen. De afgelopen drie jaar hebben ruim 60 vakdocenten deze opleiding afgerond. Daarnaast worden de vakdocenten ook gecoacht door de scholen.

5 BOW/ De scholen hebben in 2011 hiervoor extra middelen ontvangen van de gemeente Den Haag. 11. Welke subsidie ontvangt de school jaarlijks voor dit profiel? De Jan van Nassauschool heeft in ,62 ontvangen voor de uitvoering en coördinatie van het leerkansenprofiel. Het college van burgemeester en wethouders, de secretaris, de burgemeester, mw. A.W.H. Bertram J.J. van Aartsen

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

SAMENVATTING Klacht over onzorgvuldig handelen directie en MR bij invoering continue rooster; PO

SAMENVATTING Klacht over onzorgvuldig handelen directie en MR bij invoering continue rooster; PO SAMENVATTING 104849 - Klacht over onzorgvuldig handelen directie en MR bij invoering continue rooster; PO Een aantal ouders klaagt erover dat de directeur onzorgvuldig heeft gehandeld door aan de MR een

Nadere informatie

Beleidsplan continurooster OBS Samen Een

Beleidsplan continurooster OBS Samen Een Beleidsplan continurooster OBS Samen Een Februari 2019 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Waarom het 5 gelijke dagen model? 3. Uitwerking 5 gelijke dagen 4. Overig 5. Instemmingsbevoegdheid 6. Vaststelling

Nadere informatie

Wethouder van Onderwijs en Dienstverlening. Onderwerp Voortgangsrapportage brede scholen 2010

Wethouder van Onderwijs en Dienstverlening. Onderwerp Voortgangsrapportage brede scholen 2010 Wethouder van Onderwijs en Dienstverlening Ingrid van Engelshoven Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

21ST CENTURY GLOBAL SCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

21ST CENTURY GLOBAL SCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE: UITKOMST ONDERZOEK 21ST CENTURY GLOBAL SCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE HAARLEM INHOUD Uitkomst onderzoek 21st Century Global School te Haarlem 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Onderwerp oprichten stedelijke stichting brede buurtschool

Onderwerp oprichten stedelijke stichting brede buurtschool Gemeente Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2011.250 - BOW/2011.663 RIS 181735 Doorkiesnummer 070-353 33 51 E-mailadres Onderwerp oprichten stedelijke stichting brede buurtschool

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.380 RIS 285874 SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, overwegende dat: - in

Nadere informatie

Invoering 5-gelijke dagen model op de Mozarthof, lust of last?

Invoering 5-gelijke dagen model op de Mozarthof, lust of last? Informatieve ouderbijeenkomst Invoering 5-gelijke dagen model op de Mozarthof, lust of last? 28 februari 2017 19:30 21:30 uur Kantine Mozarthof Welkom - Thema van de avond Mozarthof huidige situatie: Continurooster

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel Openbaar Onderwijs aan de Amstel Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel 1 van de Stichting openbaar basisonderwijs

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING BEGELEIDING EX-LEERLINGEN ALOYSIUS COLLEGE DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING BEGELEIDING EX-LEERLINGEN ALOYSIUS COLLEGE DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag BOW/2015.529 RIS 288916 SUBSIDIEREGELING BEGELEIDING EX-LEERLINGEN ALOYSIUS COLLEGE DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - het Aloysius College,

Nadere informatie

Medezeggenschapstatuut van het Openbaar Primair Onderwijs Noordenveld

Medezeggenschapstatuut van het Openbaar Primair Onderwijs Noordenveld Medezeggenschapstatuut van het Openbaar Primair Onderwijs Noordenveld Preambule Het bestuur van het Openbaar Primair Onderwijs Noordenveld en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van de volgende

Nadere informatie

HAPPY KIDS BASISSCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

HAPPY KIDS BASISSCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK HAPPY KIDS BASISSCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE UTRECHT INHOUD Uitkomst onderzoek HAPPY KIDS basisschool te Utrecht 3 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 Samenvattend

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Kennemerland te Beverwijk

Medezeggenschapsstatuut van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Kennemerland te Beverwijk Medezeggenschapsstatuut van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Kennemerland te Beverwijk versie september 2015 Preambule Het bestuur van de Stichting voor Voortgezet Onderwijs Kennemerland en de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden 1. Preambule Het bestuur van de stichting confessioneel onderwijs Leiden en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, GMR, van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8589 17 mei 2011 Beleidsregel van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 6 mei 2011, nr. PO/B&S/283923,

Nadere informatie

Protocol topsporttalent RKBS de Twaalfruiter

Protocol topsporttalent RKBS de Twaalfruiter Protocol topsporttalent RKBS de Twaalfruiter Versie 01-2015 Protocol topsporttalent op de Twaalfruiter Inleiding In het primair onderwijs zijn geen landelijke regelingen voor talentvolle sporters. Toch

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN Waarom de overstap naar andere schooltijden? We verwachten dat bij invoering van Andere Schooltijden met korte middagpauze er meer rust en regelmaat voor de

Nadere informatie

VRIJE INITIATIEFSCHOOL TALANDER VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

VRIJE INITIATIEFSCHOOL TALANDER VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK VRIJE INITIATIEFSCHOOL TALANDER VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE Zutphen INHOUD Uitkomst onderzoek Vrije Initiatiefschool Talander te Zutphen 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Continurooster Jozefschool

Continurooster Jozefschool Continurooster Jozefschool beleid continurooster 1 / 11 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Totstandkoming... 5 3. Schooltijden... 6 3.1 Overgangsregeling.... 6 4. Voor- en nadelen continurooster... 7 5. De praktijk...

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van De Vereniging tot het verstrekken van Basisonderwijs op Gereformeerde Grondslag te Scherpenzeel.

Nadere informatie

UITKOMST KWALTEITSONDERZOEK NIET BEKOSTIGD PRIMAIR ONDERWIJS. basisschool Aquamarin

UITKOMST KWALTEITSONDERZOEK NIET BEKOSTIGD PRIMAIR ONDERWIJS. basisschool Aquamarin UITKOMST KWALTEITSONDERZOEK NIET BEKOSTIGD PRIMAIR ONDERWIJS Basisschool Aquamarin School: basisschool Aquamarin Plaats: Jato Baco, Bonaire BRIN-nummer: 30KX Datum uitvoering onderzoek: 13 april 2016 Datum

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

AFO 200. Goedkeuring wordt gevraagd voor de bestuursoverdracht per 1 augustus 2017 in het primair onderwijs van:

AFO 200. Goedkeuring wordt gevraagd voor de bestuursoverdracht per 1 augustus 2017 in het primair onderwijs van: BEOORDELING AANVRAAG BESTUURSOVERDRACHT OBS DE VINKENBUURT STICHTING OOZ & ARCADE AFO 200 Opbouw beoordelingsrapport: Beschrijving van de aanvragers en de fusie (paragraaf 1) Beschrijving van het proces

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut, versie 2.2,

Medezeggenschapsstatuut, versie 2.2, Medezeggenschapsstatuut, versie 2.2, 05-07-2017 Preambule Skipov basisonderwijs uit de gemeente Meierijstad bestaat uit de volgende scholen: Antonius, De Ark, Bernadette, De Bunders, Edith Stein, De Empel,

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs mei 2013 Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Cambium te Heerde Preambule Het bestuur van Stichting Cambium en de gemeenschappelijke

Nadere informatie

UITKOMST ONDERZOEK PARKENDAAL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE APELDOORN

UITKOMST ONDERZOEK PARKENDAAL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE APELDOORN UITKOMST ONDERZOEK PARKENDAAL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE APELDOORN INHOUD Uitkomst onderzoek Parkendaal te Apeldoorn 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel 10 Bijlage

Nadere informatie

Overzicht faciliteiten MR samenvatting

Overzicht faciliteiten MR samenvatting Overzicht faciliteiten MR samenvatting De MR- faciliteiten rusten op verschillende pijlers. Kort samengevat: 1. De MR mag gebruik maken van de voorzieningen die hij redelijkerwijs nodig heeft en waarover

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap bestuur met diverse scholen in het Primair Onderwijs

Statuut medezeggenschap bestuur met diverse scholen in het Primair Onderwijs September 2011 Statuut medezeggenschap bestuur met diverse scholen in het Primair Onderwijs Medezeggenschapsstatuut van de Stichting ROOS te Rijssen Preambule Het Bestuur van de Stichting ROOS en de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" te Wassenaar, primair onderwijs

Medezeggenschapsstatuut van Stichting Het Rijnlands Lyceum te Wassenaar, primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" te Wassenaar, primair onderwijs Het bestuur van Stichting "Het Rijnlands Lyceum" en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

LOS VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

LOS VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK LOS VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE DEURNE INHOUD Uitkomst onderzoek LOS te Deurne 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel 11 Bijlage 1A: Overzicht

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut. van CSG Liudger te Drachten

Medezeggenschapsstatuut. van CSG Liudger te Drachten Medezeggenschapsstatuut van CSG Liudger te Drachten Versie: 15 september 2014 Inhoudsopgave 1 Preambule 2 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 2 Artikel 1 Begripsbepalingen 2 Hoofdstuk 2 Inrichting van de medezeggenschap

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap

Statuut medezeggenschap Statuut medezeggenschap Actualisatie: oktober 2016 secretariaat: Pastoor Jansenplein 21-5504 BS Veldhoven telefoon: 040-2531201 e-mail: info@skozok.nl website: www.skozok.nl Rabobank: NL 93 RABO 01034.18.229

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 3 3. MR leden 3 4. Taakomschrijvingen 4 5. Vergaderingen, aanwezigen,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 022 Wijziging van diverse wetten op het terrein van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in verband met het aanbrengen van enkele

Nadere informatie

LUMIAR VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

LUMIAR VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK LUMIAR VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE VIANEN INHOUD 1. Uitkomst onderzoek Lumiar te Vianen 3 2. en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 5 3. Samenvattend oordeel 11 Bijlage

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van het samenwerkingsbestuur stichting Swalm en Roer te Roermond

Medezeggenschapsstatuut van het samenwerkingsbestuur stichting Swalm en Roer te Roermond Medezeggenschapsstatuut van het samenwerkingsbestuur stichting Swalm en Roer te Roermond Preambule Het CvB van stichting Swalm en Roer en de GMR, van de volgende scholen: Openbare scholen: 1. OBS Aan de

Nadere informatie

LUMIAR VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

LUMIAR VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE: UITKOMST ONDERZOEK LUMIAR VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE VIANEN INHOUD 1. Uitkomst onderzoek Lumiar te Vianen 5 2. en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 7 3. Samenvattend oordeel 13 Bijlage

Nadere informatie

Advies andere tijden

Advies andere tijden Advies andere tijden Aan: Directie St Josephschool te Emmeloord Van: Medezeggenschapsraad Datum: Juli 2016 Inhoudsopgave: 1. Aanleiding 2. Totstandkoming 2.1 Informatie 2.2 Gegevens 2.3 Ouderavond 2.4

Nadere informatie

Plan van Scholen : basisschool Al Ikhlaas. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Plan van Scholen : basisschool Al Ikhlaas. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 107/2006 30 mei 2006 MO/owg 06/579 Plan van Scholen 2007-2012: basisschool Al Ikhlaas. Aan de Raad der gemeente Haarlem 1. Inhoud van het voorstel Op

Nadere informatie

UITKOMST KWALITEITSONDERZOEK NIET BEKOSTIGD PRIMAIR ONDERWIJS

UITKOMST KWALITEITSONDERZOEK NIET BEKOSTIGD PRIMAIR ONDERWIJS UITKOMST KWALITEITSONDERZOEK NIET BEKOSTIGD PRIMAIR ONDERWIJS Basisschool Aquamarin te Bonaire School: Aquamarin Plaats: Jato Baco, Bonaire BRIN-nummer: 30KX Datum uitvoering onderzoek: 20 mei 2014 Datum

Nadere informatie

Thema Nieuwsbrief Denktank nieuw lesrooster

Thema Nieuwsbrief Denktank nieuw lesrooster Thema Nieuwsbrief Denktank nieuw lesrooster Inhoudsopgave > Terugblik denktank pagina 1 > Resultaten enquête november jl. pagina 2 > Acties naar aanleiding van enquête pagina 3 > Opstellen nieuw lesrooster

Nadere informatie

UITKOMST ONDERZOEK VIVERE DEMOCRATISCH ONDERWIJS VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE ROTTERDAM

UITKOMST ONDERZOEK VIVERE DEMOCRATISCH ONDERWIJS VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE ROTTERDAM UITKOMST ONDERZOEK VIVERE DEMOCRATISCH ONDERWIJS VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE ROTTERDAM INHOUD Uitkomst onderzoek Vivere Democratisch onderwijs te Rotterdam 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag

Nadere informatie

ADVIES. de heer B, bestuurder van schoolbestuur C, organisatie voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs (verder: C) te D, verweerder,

ADVIES. de heer B, bestuurder van schoolbestuur C, organisatie voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs (verder: C) te D, verweerder, 107777 - Klacht over buitenschoolse opvang. Het schoolbestuur had de verandering van bsoaanbieder eerder moeten communiceren; maar de wijziging is vervolgens goed afgehandeld. inzake de klacht van: de

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Bijlage 1, bestuursvergadering 28 januari 2008. Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van de stichting Sint Christoffel te Boxtel. Preambule

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2012/2013

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2012/2013 Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2012/2013 1 7 De MR in het kort Een basisschool zonder een Medezeggenschapsraad (hierna: MR) is nauwelijks voor te stellen. De gezamenlijke inbreng

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT

MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT Pagina 1 van 5 Medezeggenschapsstatuut van Openbare Stichting SG Reigersbos te Amsterdam. Preambule Het college van bestuur van de Openbare Stichting SG Reigersbos en de medezeggenschapsraad,

Nadere informatie

BIJLAGE 1: UITKOMST ONDERZOEK NEWSCHOOL.NU TE HARDERWIJK

BIJLAGE 1: UITKOMST ONDERZOEK NEWSCHOOL.NU TE HARDERWIJK BIJLAGE 1: UITKOMST ONDERZOEK NEWSCHOOL.NU TE HARDERWIJK INHOUD Uitkomst onderzoek Newschool.nu te Harderwijk 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel 10 Bijlage 1A: Overzicht

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING JEUGD DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

SUBSIDIEREGELING JEUGD DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS RIS294594 SUBSIDIEREGELING JEUGD DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Overwegende dat: - subsidieverstrekking binnen jeugdbeleid in overeenstemming moet worden gebracht met de Algemene

Nadere informatie

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool Gerardus Majella

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool Gerardus Majella Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool Gerardus Majella 1/8 Inhoudsopgave Algemeen 3 1 Visie, uitgangspunten en werkwijze 4 2 Regelingen en beleidsplannen 4 3 Bezetting en verkiesbaarheid

Nadere informatie

Memorie van antwoord passend onderwijs

Memorie van antwoord passend onderwijs Memorie van antwoord passend onderwijs Samenvatting Door beleidsmedewerker Simone Baalhuis van VOS/ABB Algemeen Samenwerking met jeugdzorg De wetsvoorstellen inzake het nieuwe jeugdstelsel en passend onderwijs

Nadere informatie

Oecumenische Basisschool De Toermalijn Hoefsmidhof 4, 1445 KD Purmerend

Oecumenische Basisschool De Toermalijn Hoefsmidhof 4, 1445 KD Purmerend Jaarverslag 2017-2018 Medezeggenschapsraad Oecumenische Basisschool De Toermalijn Hoefsmidhof 4, 1445 KD Purmerend - 0299-641699 www.basisschooldetoermalijn.nl Inhoud Voorwoord... 2 Visie... 3 Werkwijze...

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad IKC de Vincent

Jaarplan Medezeggenschapsraad IKC de Vincent Jaarplan Medezeggenschapsraad IKC de Vincent Schooljaar 2018-2019 Finale versie 2.0 Oktober 2018 Jaarplan MR IKC de Vincent Schooljaar 2018-2019 1 van 7 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Missie en Visie...

Nadere informatie

5. Contacten met ouders

5. Contacten met ouders 5. Contacten met ouders 5.1 Hoe wordt u geïnformeerd over ons onderwijs Wij vinden het erg belangrijk om de ouders/verzorgers van de kinderen van onze school goed op de hoogte te houden over ons onderwijs.

Nadere informatie

NEWSCHOOL.NU VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

NEWSCHOOL.NU VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE: UITKOMST ONDERZOEK NEWSCHOOL.NU VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE HARDERWIJK INHOUD Uitkomst onderzoek Newschool.nu PO te Harderwijk 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend

Nadere informatie

INSPECTIE. hetonderwus DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ CHRISTELIJKE BASISSCHOOL MAXIMA

INSPECTIE. hetonderwus DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ CHRISTELIJKE BASISSCHOOL MAXIMA DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ CHRISTELIJKE BASISSCHOOL MAXIMA School/instelling: christelijke basisschool Maxima Plaats: Leeuwarden BRIN-nummer: 27NL Onderzoeksnummer: Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van de VCOG wordt vertegenwoordigd door de directeur-bestuurder, dhr. E. Vredeveld.

Het bevoegd gezag van de VCOG wordt vertegenwoordigd door de directeur-bestuurder, dhr. E. Vredeveld. Een klacht? We doen ons uiterste best om de belangen van kinderen en ouders zo goed mogelijk te dienen. Dit lukt echter niet altijd. Als u een vraag, een opmerking of een klacht heeft dan willen we dat

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014 Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker Jaarverslag 2013-2014 Januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 De medezeggenschapsraad...4 2.1 Doel en bevoegdheden medezeggenschapsraad...4 2.2 Samenstelling

Nadere informatie

School Leerlingen Ouders Leraren Onderwijs ondersteunend personeel Directeur Adjunct - directeur Bevoegd gezag

School Leerlingen Ouders Leraren Onderwijs ondersteunend personeel Directeur Adjunct - directeur Bevoegd gezag Leerlingenstatuut 1.0. Uitgangspunt De Praktijkschool Apeldoorn wil een school zijn waar leerlingen, hun ouders/ verzorgers en het schoolteam met plezier naar toe gaan om er in een goede sfeer met elkaar

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2015-2016 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

DOE040 VOORTGEZET ONDERWIJS

DOE040 VOORTGEZET ONDERWIJS BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK DOE040 VOORTGEZET ONDERWIJS TE EINDHOVEN INHOUD Uitkomst onderzoek DOE040 VO te Eindhoven 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel 10 Bijlage

Nadere informatie

Protocol continurooster versie juni 2013.

Protocol continurooster versie juni 2013. . Inhoudsopgave 1. Inleiding en totstandkoming 2. De praktijk 2.1. Eten en drinken 2.2. Lesuren leerlingen verdeeld over 8 schooljaren 2.3. Arbeidstijden leraren 3. Afspraken rondom het continurooster.

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS = instemming = advies MR = gehele raad P = personeelsgeleding O/L = ouder- en leerlinggeleding O = oudergeleding L = leerlinggeleding

Nadere informatie

Voorgenomen fusie basisschool Romero en openbare basisschool Nieuwenrooy

Voorgenomen fusie basisschool Romero en openbare basisschool Nieuwenrooy Collegevoorstel Inleiding Op 16 januari 2013 heeft het schoolbestuur van Stichting Scala een Fusie Effect Rapportage (FER) aangeboden aan de gemeente. In deze FER wordt de fusie tussen de rooms-katholieke

Nadere informatie

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Basisschool STERREBOS & Openbare school de TELESCOOP SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Visie en doel... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Waarom is medezeggenschap

Nadere informatie

WINFORD ARNHEM VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

WINFORD ARNHEM VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE: UITKOMST ONDERZOEK WINFORD ARNHEM VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE ARNHEM INHOUD Uitkomst onderzoek Winford Arnhem PO te Arnhem 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel

Nadere informatie

BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK ESSENZO GOES BV TE GOES

BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK ESSENZO GOES BV TE GOES BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK ESSENZO GOES BV TE GOES INHOUD Uitkomst onderzoek Essenzo Goes BV te Goes 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 5 3 Samenvattend oordeel 10 Bijlage 1A: Overzicht

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut Gewijzigd: CvB, mei 2017 GMR instemming 18 september 2017 Vastgesteld CvB, 14 november 2017 Medezeggenschapsstatuut van Scholengroep OPRON, stichting voor openbaar primair onderwijs

Nadere informatie

klachtenregeling CSG Eekeringe

klachtenregeling CSG Eekeringe klachtenregeling CSG Eekeringe Toelichting: klachtenregeling voortgezet onderwijs De inwerkingtreding van de Kwaliteitswet per 1 augustus 1998 hield onder meer in dat schoolbesturen verplicht werden een

Nadere informatie

MR MedezeggenschapsRaad Willibrordus - Ruurlo

MR MedezeggenschapsRaad Willibrordus - Ruurlo MR MedezeggenschapsRaad Willibrordus - Ruurlo December 2016 Nieuwsbrief van de MR INHOUD Nieuwe samenstelling 2 Nieuwe leden stellen zich voor Wat doet de MR Taken en bezigheden 3 Het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 313 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met wijzigingen

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mgr. Scholtensschool

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mgr. Scholtensschool Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mgr. Scholtensschool Schooljaar 2016 2017 Inhoud van dit jaarverslag Wat is het doel van dit MR-jaarverslag?... 3 Wat is de MR?... 3 Wat doet de MR?... 3 Wat betekent de

Nadere informatie

Deze regeling heeft als doel om middelen beschikbaar te stellen aan IKC s in de gemeente Leeuwarden voor het uitvoeren van hun profiel.

Deze regeling heeft als doel om middelen beschikbaar te stellen aan IKC s in de gemeente Leeuwarden voor het uitvoeren van hun profiel. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leeuwarden Nr. 40035 26 februari 2018 Regeling subsidie Kansen voor Kinderen 2018 Tekst van de regeling BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN;

Nadere informatie

Schoolplan: handvat voor kwaliteitsbeleid

Schoolplan: handvat voor kwaliteitsbeleid Schoolplan: handvat voor kwaliteitsbeleid Inhoud 1 Wat is een schoolplan en wat is het doel? 3 2 Hoe kan het schoolplan een effectief en bruikbaar ontwikkelplan zijn? 3 3 Voor wie is het schoolplan? 3

Nadere informatie

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht

Overname De Pels door Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.009146 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 17 juli 2014 Jaargang en nummer 2014 59 Overname De Pels door Stichting openbaar

Nadere informatie

UITSPRAAK. de deelraad van [school], gevestigd te [vestigingsplaats], verzoeker, hierna te noemen de DR gemachtigde: de heer mr. M.H.

UITSPRAAK. de deelraad van [school], gevestigd te [vestigingsplaats], verzoeker, hierna te noemen de DR gemachtigde: de heer mr. M.H. 108261 - Instemmingsgeschil samenvoeging klassen. Het betreft een wijziging van het schoolplan waarvoor de MR instemmingsrecht heeft; het besluit is nietig en mag niet uitgevoerd worden. UITSPRAAK in het

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ANDERE SCHOOLTIJDEN Waarom de overstap naar andere schooltijden? We verwachten dat bij invoering van Andere Schooltijden met korte middagpauze er meer rust en regelmaat voor de

Nadere informatie

BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK IBBO BARNSTEEN TE EDE

BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK IBBO BARNSTEEN TE EDE BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK IBBO BARNSTEEN TE EDE INHOUD Uitkomst onderzoek Ibbo Barnsteen te Ede 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel 10 Bijlage 1A: Overzicht resultaten

Nadere informatie

UITKOMST ONDERZOEK BLISS VIBRATION KIDS ACADEMY VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

UITKOMST ONDERZOEK BLISS VIBRATION KIDS ACADEMY VOOR PRIMAIR ONDERWIJS UITKOMST ONDERZOEK BLISS VIBRATION KIDS ACADEMY VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE s-hertogenbosch INHOUD Uitkomst onderzoek Bliss Vibration Kids Academy te s-hertogenbosch 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 120, derde lid, en 121, van de Wet op het primair onderwijs;

Gelet op de artikelen 120, derde lid, en 121, van de Wet op het primair onderwijs; Besluit van 25 juni 2014 tot wijziging van het Besluit bekostiging WPO in verband met het bepalen van de voorwaarden voor aanvullende bekostiging van internationaal georiënteerd basisonderwijs Op de voordracht

Nadere informatie

Uittreksel van het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Basisschool Pius X, Bergschenhoek

Uittreksel van het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Basisschool Pius X, Bergschenhoek Uittreksel van het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Basisschool Pius X, Bergschenhoek Toelichting Met dit schoolondersteuningsprofiel willen wij in beeld brengen welke (extra) ondersteuning wij onze leerlingen

Nadere informatie

Jaarverslag MR Obs Gieten Schooljaar

Jaarverslag MR Obs Gieten Schooljaar mr.gieten@primah.org Jaarverslag MR Obs Gieten Schooljaar 2014-2015 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Medezeggenschapsraad (MR) van de openbare basisschool Gieten voor het schooljaar 2014-2015.

Nadere informatie

Openbaar Onderwijs Zwolle Postbus 55, 8000 AB Zwolle Telefoon 038 4 55 59 40 Fax 038 4 55 59 49

Openbaar Onderwijs Zwolle Postbus 55, 8000 AB Zwolle Telefoon 038 4 55 59 40 Fax 038 4 55 59 49 Openbaar Onderwijs Zwolle Postbus 55, 8000 AB Zwolle Telefoon 038 4 55 59 40 Fax 038 4 55 59 49 Leerlingenzorg door externen onder schooltijd. Inleiding. Basisscholen worden in toenemende mate geconfronteerd

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR ENKELE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN BIJ SBO-SCHOOL DE TOERMALIJN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR ENKELE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN BIJ SBO-SCHOOL DE TOERMALIJN RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR ENKELE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN BIJ SBO-SCHOOL DE TOERMALIJN Plaats : Helmond BRIN-nummer : 02SG-0 Arrangementsnummer : 78967 Onderzoek uitgevoerd op : 17 december

Nadere informatie

Informatie over het vijf gelijke dagen model i.v.m. invoering op CBS De Regenboog per

Informatie over het vijf gelijke dagen model i.v.m. invoering op CBS De Regenboog per Informatie over het vijf gelijke dagen model i.v.m. invoering op CBS De Regenboog per 1-8-2018 CBS De Regenboog Ridderkerk December 2017 Inleiding Voor u ligt de tweede informatiefolder over andere schooltijden;

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/05778 Datum : 16 april 2013 Programma : Onderwijs Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder : mw. M.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement medezeggenschapsraad

Huishoudelijk reglement medezeggenschapsraad Inleiding en achtergrond huishoudelijk reglement Voor u ligt het huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van SBO de Boekanier. Met het huishoudelijk reglement worden onderlinge regels en afspraken

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van SPO Wij De Venen te Alphen aan den Rijn

Medezeggenschapsstatuut van SPO Wij De Venen te Alphen aan den Rijn Medezeggenschapsstatuut van SPO Wij De Venen te Alphen aan den Rijn Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap op scholen (Stb. 2006, 658); b. bevoegd gezag:

Nadere informatie

DE AARDESCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

DE AARDESCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE: UITKOMST ONDERZOEK DE AARDESCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE ZUTPHEN INHOUD Uitkomst onderzoek De Aardeschool PO te Zutphen 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Schoolondersteuningsprofiel 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2014/2015

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2014/2015 Jaarverslag Medezeggenschapsraad Mariaschool Schooljaar 2014/2015 Pagina 1 van 8 De MR in het kort Een basisschool zonder een Medezeggenschapsraad (hierna: MR) is nauwelijks voor te stellen. De gezamenlijke

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van LMC-VO te Rotterdam

Medezeggenschapsstatuut van LMC-VO te Rotterdam Bestand : lmcr/cvb/12/660 Voorgenomen besluit CvB : 18 juni 2012 Instemming GMR : 21 juni 2012 Definitief besluit CvB : 21 juni 2012 Medezeggenschapsstatuut van LMC-VO te Rotterdam Dit statuut betreft

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut Ingangsdatum op 1 augustus 2007 Instemming MR op 22 mei 2007 Vastgesteld in bestuur op 29 mei 2007 A. medezeggenschaps- en overlegstructuur In onderstaande schema s is de medezeggenschaps-

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 18UV00 OBS De Westhoek

Schoolondersteuningsprofiel. 18UV00 OBS De Westhoek Schoolondersteuningsprofiel 18UV00 OBS De Westhoek Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8

Nadere informatie

Gevolgen van de Wet goed onderwijs Goed onderwijsbestuur voor de verhouding tussen gemeenten en verzelfstandigd openbaar onderwijs.

Gevolgen van de Wet goed onderwijs Goed onderwijsbestuur voor de verhouding tussen gemeenten en verzelfstandigd openbaar onderwijs. Gevolgen van de Wet goed onderwijs Goed onderwijsbestuur voor de verhouding tussen gemeenten en verzelfstandigd openbaar onderwijs. Per 1 augustus 2010 is de Wet Goed onderwijs Goed onderwijsbestuur in

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester Schoolondersteuningsprofiel 14GF00 De Zeester Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting voor Katholiek Basisonderwijs Gelderland

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting voor Katholiek Basisonderwijs Gelderland Medezeggenschapsstatuut van de Stichting voor Katholiek Basisonderwijs Gelderland Preambule Het bestuur van SKBG Onderwijs en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, GMR, van de volgende scholen: -

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS P O = instemming = advies = personeelsgeleding = oudergeleding rtikel 10. nstemmingsbevoegdheid medezeggenschapsraad a. verandering van

Nadere informatie

DEMOCRATISCHE SCHOOL UTRECHT VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

DEMOCRATISCHE SCHOOL UTRECHT VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK DEMOCRATISCHE SCHOOL UTRECHT VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE UTRECHT INHOUD Uitkomst onderzoek Democratische School Utrecht te Utrecht 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs en artikel 4:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht; ;

Gelet op artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs en artikel 4:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht; ; Beleidsregel van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van, nr. PO/1290099, houdende regels voor experimenten samenwerking regulier - en speciaal onderwijs (Beleidsregel experimenten

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2005 2006 30 313 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met wijzigingen

Nadere informatie