Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen"

Transcriptie

1 PHP-leden die meewerkten aan dit project: Studiebureau: Cenergie, leverancier: isoproc, schrijnwerkerij Martens Luc Passiefhuis-kantoor Havenbedrijf Gent 01 Voorbereiding Voor de uitbreiding van haar kantoren in de Gentse Haven, schreef het Gents Havenbedrijf een aanbesteding uit. De bestaande kantoren moesten gerenoveerd worden en uitgebreid met een nieuw deel. Evr-architecten en Cenergie sloegen de handen in elkaar en dienden een voorstel in. Aanvankelijk had de opdrachtgever niet de intentie de energiezuinige toer op te gaan. Tijdens de energie-audits van de bestaande gebouwen was echter gebleken dat deze op vlak van energieverbruik en binnenklimaat ondermaats scoorden. Cenergie en evrarchitecten stelden daarom een nieuwbouw in passiefhuisstandaard voor. Voor deze opdracht was een offerteaanvraag met puntensysteem uitgeschreven. D.w.z. dat i.p.v. een precieze beschrijving van materialen en uitvoeringsmethoden, men het vereiste eindresultaat beschrijft. Dit vereist meer technische kennis bij de opdrachtgever, omdat deze de verschillende ingediende voorstellen met elkaar moet kunnen vergelijken en beoordelen. Bij een puntensysteem beschrijft men de gunningscriteria in volgorde van belangrijkheid, wat wel toelaat dat de architecten en uitvoerders meer vrijheid hebben dan bij een gewone algemene aanbesteding. In dit geval maakte het plaats voor de mogelijkheid een energiezuinig concept als uitverkoren indiening te selecteren, omdat men zich niet aan strikte beschrijvingen van de uitvoeringswijze moest houden. 02 Prioriteiten evr-architecten Volgende 12 prioriteiten hanteert evr-architecten bij het ontwerp. De volgorde van de punten is belangrijk. Het is bijvoorbeeld pas nuttig zoveel mogelijk passieve zonneenergie te gaan benutten, wanneer eerder werd ontworpen vanuit een minimale voetafdruk. Ook het kantoor van het Havenbedrijf werd ontwropen volgens deze visie.

2 Ruimtelijke ontwerpcriteria 1 contextueel, communicatief en toegankelijk 2 functioneel plan 3 compact 4 minimale voetafdruk Bouwtechnische logische maatregelen 5 thermische isolatie en luchtdichtheid 6 passieve zonne-energie 7 goed binnenklimaat in winter en zomer Installatietechnische maatregelen 8 efficiënte verwarming, ww-productie en ventilatie 9 rationeel omgaan met electriciteit 10 energieproductie 11 duurzame materialen 12 rationeel omgaan met water 03 Organisatie Inplanting De kantoren zijn gelegen aan de J. Kennedylaan, in het hart van de haven, dus te midden van een sterk vervuilde omgeving, o.w.v. de aanwezige industrie. Dit heeft een grote invloed gehad op de uitwerking van het ventialtiesysteem, dat er op gericht was een comfortabel en gezond binnenklimaat te kunnen garanderen. Figuur 1 Inplanting in havengebied (bron: evr-architecten) Concept De bestaande T-vormige kantoren uit 2 bouwlagen worden aangevuld met een compact, 4-lagig gebouw, zodat het geheel een symmetrisch grondplan vormt. Tussen de twee dwarsstukken worden twee patio s gevormd, die bedoeld zijn als rustpunt in de brute omgeving. De patio s worden afgeschermd door een wand uit steenkorven. Ze benadrukken de eenheid van het oude en nieuwe deel en refereren naar één van de activiteiten van het bedrijf. Figuur 3 Steenkorven bakenen de patio's af (bron: PHP vzw) Figuur 2 Uitbreding bestaande kantoren door spiegeling T (bron: evrarchitecten)

3 De parkeerplaatsen worden bewust buiten de gebouwenzone gehouden, zodat vanuit de kantoren visueel contact mogelijk is met een rustige groene binnentuin. De 4 bouwlagen zorgen voor een uitzicht over het werkterrein, de haven Plan Figuur 4-6 Aanvulling bestaand gebouw en uitzicht vanuit kantoren (bron: evr-architecten) Figuur 7-8 Buitenaanleg (bron: PHP vzw) Figuur 9 Concept (bron: evr-architecten)

4 De kantoren die gerenoveerd werden zijn niet in de passiefhuisstandaard uitgevoerd, maar wel opmerkelijk beter geïsoleerd. De overgang tussen oud en nieuw, gevormd door de laatste travee van het bestaande deel, herbergt het onthaal. Enkel op het gelijkvloers is er doorstroom mogelijk tussen beide delen. Het ganse nieuwe volume is over de verdiepingen op eenzelfde wijze opgebouwd. In de vleugels bevindt zich een mix van landschaps- en individuele kantoren. De structuur is opgebouwd volgens een open plan, naar gelang de nood de indeling van het gebouw kan gewijzigd worden. Centraal tussen de twee vleugels ligt het atrium, dat zowel horizontaal als vertikaal het ganse gebouw verbindt. Dit atrium dient als (horizontale en verticale) circulatieruimte, maar er is ook voldoende ruimte voor ontmoetingen, met een vergaderzaal, bibliotheek en leesplekken. Centraal in het atrium herbergt een, opvallend rode technische koker alle voorzieningen: lift, trappen, toiletten, ventilatiekanalen en technische kokers voor alle andere leidingen. Figuur Het atrium loopt door over de verschillende verdiepingen - v.l.n.r.: zicht vanaf gelijkvloers naar eerste verdieping: technische koker (wit-rood volume) en toegang naar vergaderzaal op de achtergrond zicht op onthaal gelijkvloers vanaf 1ste verdieping zicht op leesruimte vanaf 3 de verdieping rechts boven: technische koker (wit-rood) met lift, trap en toilettn ) en circulatie tussen de kantoren op de bovenste verdieping rechts onder (bron: PHP vzw) Op het gelijkvloers zijn geen kantoren gevestigd, maar vindt men de publieke functies: uiteraard het onthaal, een grote vergaderzaal vooraan het gebouw, een cafetaria en keuken achteraan en ruimtes voor de server e.d.

5 Figuur 15 Plan gelijkvloers: publieke laag (bron: evr-architecten) Figuur 16 Plan verdiepingen: kantoren (bron: evr-architecten)

6 04 Realisatie passiefhuisconcept Opbouw wanden: thermische massa Hoge thermische massa: opslaan energie De dragende structuur bestaat uit betonnen zuilen en welfsels, met een hoge thermische massa. De binnenwanden werden opgetrokken in silicaatsteen. Er worden geen valse plafonds voorzien zodat deze gebouwonderdelen thermische energie kunnen opslaan. Lage thermische massa, maar hoge isolatiewaarde De buitenschil is een lichte structuur, bestaande uit houtskelet opgevuld met isolatie (rotswol) en afgewerkt met plaatmateriaal. Ze heeft dus een lage thermische massa, maar een zeer hoog isolatievermogen, bij een minimale wanddikte om warmte of koelte binnen het gebouw te houden. Figuur 17 Concept passiefhuis (bron: evrarchitecten) De materiaalkeuze van dit gebouw werd dus zo bepaald dat het binnenklimaat zo stabiel mogelijk is. Overblijvende schommelingen worden in een volgende ontwerpstap aangepakt door andere ingrepen. Opmerking: Voor de invulling van de buitenschil wilde de architect werken met prefabpanelen die in de fabriek geconcipieerd worden en op de werf enkel nog met elkaar verbonden moeten worden. Doordat het hier gaat om een openbare aanbesteding heeft de aannemer echter zeer veel invloed op deze beslissingen, en die opteerde voor een houtskeletsysteem dat volledig op de werf vervaardigd wordt. Een nadeel hiervan is dat in weer en wind (moet) gewerkt word(en). Een groot voordeel voor het toegepaste concept is echter dat de luchtdichtheid beter kan gegarandeerd worden. Opmerking: omwille van de grootte en de aard van het project werd gewerkt met verschillende onderaannemingen. Om deze zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, werd voor de aanvang van de uitvoering van de buitneschil eerst een prototype van een gevelfragment gemaakt. Zo konden moeilijkheden vooraf opgespoord worden en de onderaannemers hun werk beter op elkaar afstemmen, zodat men tijdens de rit nog zo weinig mogelijk verrassingen tegenkwam.

7 Figuur 18 Werf constructie betonstructuur en silicaatstenen binnenmuren (bron: evr-architecten) Links: Figuur Skeletstructuur buitenschil (bron: evr-architecten) Boven Figuur 21: Afwerking in platen zorgt voor een minimale wanddikte (bron: PHP vzw)

8 Thermische simulaties voor op punt stellen detaillering Om de detaillering van de buitenschil op punt te stellen werden door Cenergie tijdens het ontwerp thermische simulaties uitgevoerd per computer, op de voorgestelde details. Om zomercomfort te garanderen is bijvoorbeeld zonnewering gewenst, aan de buitenzijde. Bij voorkeur werd die in het gevelvlak ingewerkt, dus wanneer ze gesloten is, in hetzelfde vlak als de buitenafwerking. Dit vergde enig nazicht, omdat hierdoor de dikke rotswolisolatie plaatselijk moest vervangen worden door een dunner isolatiemateriaal met eenzelfde isolerende capaciteit. Op die plekken werd een dun laagje resolschuim ingewerkt, wat een veel betere l-waarde heeft. Extra aandacht voor de afwerking was op deze plekken dan wel cruciaal, omdat de kleinste fout een koudebrug kan veroorzaken. Figuur 22 Thermische simulatie raamdetail (bron: Cenergie)

9 Schrijnwerk Het thermisch onderbroken schrijnwerk werd vervaardigd door schrijnwerkerij Martens. Als thermische onderbreking worden twee lagen kurk gebruikt. Zoals bij alle gebouwen in passiefhuisstandaard wordt hierin 3-voudig glas geplaatst. Opmerking: De toeleveringen voor de cafetaria gebeuren langs de zijkant van het gebouw. De deur is eigenlijk uitgevoerd als een raam en heeft een drempel, wat niet ideaal is voor deze toepassing. Er moet op gelet worden dat er een bescherming over de houten drempel wordt geplaatst wanneer leveringen gebeuren. Dit wordt in de praktijk echter niet steeds gedaan, waardoor het schrijnwerk beschadigd raakt Luchtdichtheid Doordat de buitenschil volledig op de werf werd geconstrueerd was het makkelijker de schil luchtdicht af te werken dan wanneer met een prefabsysteem werd gewerkt. In de lente van 2005 werd een eerste luchtdichtheidstest uitgevoerd. Op dat ogenblik was het gebouw nog niet volledig afgewerkt, wat waarschijnlijk meer fouten ging betekenen, maar moest toelaten de gedetecteerde fouten nog te corrigeren. Niet alle schrijnwerk was volledig luchtdicht afgewerkt en vooral het koppeldeel tussen oud en nieuw was niet luchtdicht. Ook de koepel voor de nachtventilatie bleek een belangrijke bron van luchtlekken te zijn. Op dat ogenblik werd toch al een n50-waarde van 0,8-0,9 behaald, wat voldoende is om de warmtewisselaar in het ventilatiesysteem efficiënt te laten werken. Figuur Thermisch onderbroken schrijnwerk in 3-voudige beglazing (bron: PHP vzw) Figuur 25 Blower-doortest (bron: evr-architecten) Een tweede blower-doortest werd enkele maanden later uitgevoerd, op 15 november 2005, nadat de eerder gedetecteerde lekken waren weggewerkt. Het gebouw was op dat ogenblik reeds enkele maanden in gebruik. Met een n50-waarde van 0,55 voldeed het kantoor aan de passiefhuisstandaard.

10 Zonnetoetreding en wering Voor de garantie van het zomercomfort zijn de oost- en westgevel kritisch, omdat s ochtends de zon laag staat en het gebouw diep binnendringt. Wanneer een gebouw Noord-Zuid georiënteerd is, staat ze s middags het hoogst en recht op één van de gevels, wat het makkelijkst op te lossen is. In dit geval is het gebouw ongeveer 45 gedraaid t.o.v. de Noord- Zuidoriëntering, waardoor een maximum aan gevels aan de hete middagzon wordt blootgesteld, die dus allemaal moeten beschermd worden. Hetzelfde geldt voor de lage ochtend- en avondzon. Figuur 26 Oriëntatie t.o.v. de zon (bron: evr-architecten) Geautomatiseerde zonwering Om dit probleem op te vangen werd een geautomatiseerde zonwering geïnstalleerd. Afgestemd op de stand van de zon t.o.v. het gebouw (een meettoestel staat op het dak van het gebouw en is verbonden met de computer die heel het systeem stuurt), gaat de zonwering omhoog en omlaag en naargelang de hoogte van de zon verandert de hoek van de horizontale lamellen. Zo wordt het daglicht optimaal benut, maar oververhitting maximaal voorkomen. Figuur 27 Geautomatiseerde zonnewering (bron: PHP vzw)

11 Een computer wordt ingeschakeld voor de sturing van de zonnewering omwille van het gebruiksgemak: de werknemers komen s zomers pas aan op kantoor nadat de ochtendzon al enkele uren de kans zou gehad hebben de bureaus op te warmen. Indien men de vorige avond vergeten zou zijn de zonwering omlaag te laten zou dit een probleem kunnen zijn, door de automatische sturing niet. Ook tijdens de dag hebben de werknemers wel wat beters te doen dan de zonwering af te stellen. Omdat gebruiksgemak echter soms ook flexibiliteit vraagt is het steeds mogelijk de computersturing te overrulen en de blinden te sluiten of openen naar eigen wens, bijvoorbeeld wanneer meer of minder licht gewenst is voor bepaalde activiteiten. Op vaste tijdstippen, 4 maal per dag, past de computer de stand van de zonwering terug aan aan de zonnestand, om ook nu vergeetachtigheden het binnenklimaat niet te laten verstoren. Vaste zonwering Aan de inkom is een vaste zonwering geïnstalleerd. Ook deze werd berekend op de stand van de zon. Optimale daglichttoetreding is hier minder belangrijk, omdat hier geen kantoren gesitueerd zijn. Figuur 28 Vaste zonwering (bron: PHP vzw) Ventilatie: optimale luchtkwaliteit bij elk gebruik Aanvoer Zoals in elk gebouw volgens het passiefhuisconcept, is het Havenbedrijf uitgerust met een balansventilatie met warmterecuperatie. In tegenstelling tot de gebruikelijke organisatie in een woning, bestaat een kantoorgebouw niet uit natte en droge ruimtes, dus moet een ander circulatiepatroon uitgewerkt worden voor de ventilatie.

12 Figuur 29 Ventilatieschema (bron: evr-architecten)

13 In dit kantoorgebouw wordt verse lucht aangevoerd in de bureaus. De aanvoerkanalen lopen doorheen de verhoogde vloeren (op pootjes ) en monden uit in de bureaus via ventilatieroosters in de grond. (opmerking: hierdoor kan niet met water gepoetst worden.) Deze roosters kunnen individueel afgesteld worden, wanneer het gebruik van een ruimte of de organisatie wijzigt. Elke verdieping en elke vleugel van het gebouw heeft een eigen aanvoerkanaal zodat ook hierin individuele afstemming mogelijk is. De kleppen voor afstelling bevinden zich onder losse tegels in de vloer. CO2-meters moeten de luchtkwaliteit bewaken. Opmerking: Het auditorium op het gelijkvloers kan naargelang het gebruik opgesplitst worden. Het ventilatiesysteem kan ook hierop inspelen doordat twee afzonderlijke aanvoerkanalen de ruimte bedienen. De kanalen voor de ventilatielucht zijn rond omwille van de lage luchtweerstand. Alle aanvoerkanalen zijn geïsoleerd, zodat de temperatuur van de lucht bij aankomst in de bestemde ruimte dezelfde is als die vooropgesteld werd bij vertrek aan de luchtgroep. Wanneer ze niet geïsoleerd zou zijn, werken de kanalen als lucht-lucht warmtewisselaars en neemt de ventilatielucht de temperatuur van het gebouw over, waardoor het koelend effect verminderd wordt. Figuur Aanvoer-ventilatieroosters in de vloer (links kantoren; rechts vergaderzaal) (bron: PHP vzw) Figuur 32 Nutsvoorzieningen in de verhoogde vloer (bron: PHP vzw) Figuur 33 Ronde kanalen: aanvoer geïsoleerd, voor de afvoer is dit niet nodig. (bron: PHP vzw) In de cafetaria wordt naast de roosters in de vloer ook verse lucht aangevoerd via de toog. Doorheen de geperforeerde afwerkingplaat zorgt de verdringingsventilatie, Over een groot oppervak wordt tegen een lage snelheid lucht ingeblazen, voor extra luchtaanvoer. Figuur 34 Verdringingsventilatie doorheen toog cafetaria (bron: PHP vzw)

14 Doorstroom (Brandveilige) roosters in en spleten onder de deuren laten een luchtstroom tussen de lokalen toe. De overdruk die gecreëerd wordt door de aanvoer van verse lucht zorgt voor een ventilatiestroom in de gewenste richting. Hierdoor wordt de, ondertussen niet meer zo verse lucht, naar het atrium gestuurd. Afvoer Figuur 35 Ventilatieroosters tussen kantoren en atrium (bron: PHP vzw) In de technische koker van het atrium zijn grote roosters geplaatst van waaruit de afvoerkanalen van het ventilatiesysteem vertrekken. Serverruimte, kopieerruimte en sanitair: systeem op maat De server voor de bediening van het netwerk van een kantoorgebouw van deze grootte, zorgt voor heel wat warmte-ontwikkeling. Deze warmte wordt liefst niet vrijgelaten in de kantoorruimtes, omdat ze vaker voor opwarming op het verkeerde ogenblik zorgt dan omgekeerd. Aanvankelijk dacht men eraan de serverruimte daarom te installeren in de kelder. Een andere oplossing werd uitgewerkt. De server bevindt zich op het gelijkvloers, in een aparte ruimte, die volledig thermisch geïsoleerd werd. Een individueel aanvoerkanaal voor verse ventilatielucht, aangesloten op een eigen grondbuis en een kipraam dat automatisch geopend wordt bij te hoge temperatuur zorgen ervoor dat ook hier de luchtkwaliteit op peil blijft. De temperatuur wordt bovendien constant gemeten zodat kan ingespeeld worden op schommelingen. Figuur 26 Kipraam server met ventilatierooster (bron: PHP vzw) Op de bovenste verdieping is een ruimte voorzien voor alle andere grote elektrische toestellen zoals kopieermachines, plotters, Hier is een eigen afzuiging geïnstalleerd, zodat de Figuur 37 Afzuiging bezoedelde lucht kopieerlokaal bovenste verdieping (bron:php vzw)

15 warmte geproduceerd door de toestellen niet naar de kantoren en het atrium wordt gestuurd. De bezoedelde lucht van het sanitair wordt in de zomer rechtsreeks langs het dak afgeblazen. In de winter gaat het via de warmtewisselaar in de kelder Koeling: grondbuis en nachtventilatie (zomer) Grondbuis Om voldoende warmte-uitwisseling te verkrijgen, werden 2 grondbuizen (80 cm diameter, 40 m lang) gelegd op het terrein. De ingang, enkele meters van het gebouw verwijdert, wordt afgeschermd door een betonnen afschermkap. De grote openingen zijn afgeschermd met gaas om te voorkomen dat ongedierte in het systeem terecht komt. Vlak voor de grondbuis de kelder van het gebouw binnen gaat kan men het systeem bekijken door een rooster. Hier kan men zien hoe de grondbuis toekomt (midden), links wordt verse lucht aangezogen wanneer passage langs de grondbuis niet gewenst is, rechts wordt bezoedelde lucht uit het gebouw geblazen. Aangezien oververhitting het kritische aspect van een kantoor volgens passiefhuisconcept is, is koeling (en niet verwarming) het belangrijkste aandachtspunt. Er zijn immers voldoende warmtebronnen (computers, kopieermachines en andere toestellen, werknemers, ) aanwezig. Tijdens de zomer zal de grondbuis er daarom voor zorgen dat de aangezogen lucht een lagere temperatuur heeft dan die van de buitenlucht zelf. In de winter is de temperatuur van de lucht lager dan die van de grond op de diepte van de grondbuis, dus wordt via de bypass verse lucht in het gebouw gebracht. De aanvoer van verse lucht moet steeds de luchtgroep passeren. Hierin zijn filters ingebouwd, welke onontbeerlijk zijn o.w.v. de luchtvervuiling door de industrie in de omgeving. Figuur 38 Aanleg grond-buis (bron: evr-architecten) Figuur 39 Overkapping ingang grondbuis (bron: PHP vzw) Figuur 40 Luchtgroep (bron: PHP vzw)

16 De serverruimte heeft een aparte grondbuis, van 30 cm diameter, die met een ventilatievoud van 10 h -1 zorgt voor voldoende toevoer van verse lucht en het op peil blijven van de temperatuur. Nachtventilatie In de zomer wordt een tweede systeem ingeroepen om de oververhitting tegen te gaan. Een luik bovenaan het atrium wordt automatisch geopend, waardoor de warme lucht uit de kantoren verwijderd wordt en het gebouw de ganse nacht kan afkoelen. Dit is meestal voldoende om oververhitting de volgende dag lang genoeg uit te stellen om de dag comfortabel door te komen Warmterecuperatie Voor de warmte-uitwisseling tussen inen uitgaande lucht wordt een warmtewiel gebruikt. Dit heeft als voordeel dat ook luchtvochtigheid wordt uitgewisseld wat ervoor zorgt dat de relatieve luchtvochtigheid beter op peil blijft. Ook de dampkap van de cafetaria is uitgerust met een warmte-wisselaar Bijverwarming 2 kleine condenserende gasboilers, samen 64 kw, zorgen voor zowel de naverwarming van de ventilatielucht waar nodig, als voor de voorziening van sanitair warm water. Figuur 41 Warmtewiel (bron: In de overgangszone tussen oud en nieuw gedeelte werden twee radiatoren geïnstalleerd. Het oude deel is immers niet in passiefhuisstandaard. Doordat op het gelijkvloers deuren staan in het verbindingsstuk kan hier heel wat warmte verloren gaan. De twee radiatoren moeten dit verlies compenseren en dienen als buffer. Figuur 42 Bijverwarming (en SWW) d.m.v. 2 condenserende gasketels

17 Alle gegevens van de luchtgroep worden gemeten en opgeslagen in de computer, zodat problemen kunnen opgespoord worden, en evaluaties gemaakt. 05 Nog meer aandacht voor comfort Naast thermische simulaties van technische details voerde Cenergie ook daglichtsimulaties uit. Verschillende raamopeningen werden geëvalueerd. Veel kleine raamopeningen, met eenzelfde totale oppervlakte, blijken minder daglicht toe te laten op het werkblad van de bureaus. 2en grote opening is bovendien goedkoper, wat de keuze ervoor nog duidelijker maakte. Figuur 43 Daglichtsimulaties voor dimensionering raamopeningen (bron: Cenergie bvba) De plafonds werden wit geschilderd, zodat het binnenvallend licht wordt weerkaatst en optimaal benut. Daglichtsensors zorgen ervoor dat de sterkte van het kunstlicht wordt afgesteld op de behoefte. De armaturen hebben een laag geïnstalleerd vermogen. Zo wordt comfort verzekerd bij een minimaal energieverbruik.

18 De geprofileerde houten wand in de cafetaria en vergaderzaal zorgt voor een betere akoestiek in de ruimte. Figuur 44 Geprofileerde wand (hier in vergaderzaal gelijkvloers) voor een betere akoestiek (bron: PHP vzw) 06 Duurzaam bouwen over heel de lijn Voor de toiletten en irrigatie van de tuin wordt regenwater gebruikt. De waterloze urinoirs zorgen voor een lager waterverbruik. Figuur 35 Waterloze urinoirs reduceren het waterverbruik (bron: PHP vzw)

19 constructie bouwdeel materiaal Dikte (mm) Bodem Betonnen kuip... Waterdichting Isolatie resol 140 Dampdichting Zwaluwstaartvormig gewalste, zelfdragen de stalen wapeningsplaten Beton... Wand type 1 Eternit beplating Geventileerde luchtspouw... Waterdichting (dampopen)... Isolatie rotswol Dampscherm Gipskarton Wand type 2? Dak... Raam 3-voudige beglazing met thermische afstandhouders in schrijnwerk thermisch onderbroken door twee lagen kurk U-waarde (W/m²K)... (totaal)... (totaal)... Technische gegevens Warmte wisselaar kantoren Warmte wisselaar server Warmterecuperatie op de ventilatie Warm sanitair water Zonneboiler PV-panelen 2x Lengte: 40m Diepte:... m Diameter: 800 mm Lengte:...m Diepte:... m Diameter: 300mm Warmtewiel met vochtrecuperatie Condenserende gasboiler Nee Nee

Uitmuntende voorbeeldgebouwen Thema: Energie + Thermisch comfort en binnenluchtkwaliteit Gebouw: Havenbedrijf, Gent, België

Uitmuntende voorbeeldgebouwen Thema: Energie + Thermisch comfort en binnenluchtkwaliteit Gebouw: Havenbedrijf, Gent, België Uitmuntende voorbeeldgebouwen Thema: Energie + Thermisch comfort en binnenluchtkwaliteit Gebouw: Havenbedrijf, Gent, België Bron: PHP vzw Algemene informatie Opdrachtgever & Gebruiker Havenbedrijf Gent

Nadere informatie

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen PHP-leden die meewerkten aan dit project: Architectuur: A2M architecten Zetel CIT Blaton Zicht van de straatgevel; bron: A2M architecten 1. Context en doelstelling van het gebouw Het doel was een renovatie

Nadere informatie

EPB-advies: woning Datum: xxx

EPB-advies: woning Datum: xxx EPB-advies: woning Datum: Bouwheer Naam: Adres: Tel: Gsm: E-mail: Bouwplaats Project: Bouwen van woning Adres: Vergunning: datum bouwaanvraag: 2012 Compactheid Type: woning Geïsoleerd volume: - Verliesoppervlak:

Nadere informatie

Passief Bouwen in de praktijk

Passief Bouwen in de praktijk Passief Bouwen in de praktijk Velve-Lindenhof: van idee tot realisatie ir. H.J.J. (Harm) Valk / ing. A.F. (André) Kruithof adviseur Energie & Duurzaamheid Programma Projectomschrijving Ontwerpvisie Bouwfysische

Nadere informatie

van naden en kieren, omdat er anders veel warmte verloren gaat.

van naden en kieren, omdat er anders veel warmte verloren gaat. Bij het bakken van een cake in de oven komt al voldoende warmte vrij om een woning te verwarmen. Klinkt dat vreemd? Dat is het namelijk niet. Een behaaglijke temperatuur wordt bereikt door een woning extreem

Nadere informatie

In 10 stappen een Active House

In 10 stappen een Active House In 10 stappen een Active House Wat is een Active House? Een Active House is een woning waar de mens centraal staat en elementen als energie, milieu en comfort in balans zijn. Dit resulteert in een gezonde,

Nadere informatie

Projectvoorstelling Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C, Westerlo

Projectvoorstelling Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C, Westerlo Projectvoorstelling Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C, Westerlo Geert De bruyn & Luc Stijnen Kamp C Westerlo,, 4 oktober 2002 Het bouwteam Bouwheer Provincie Antwerpen Architectuur en ruimtelijke

Nadere informatie

Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw

Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw Projectseminar Velve-Lindenhof ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Nieman Raadgevende Ingenieurs Inleiding Nieman Raadgevende Ingenieurs

Nadere informatie

DE ZANDE CAMPUS BEERNEM

DE ZANDE CAMPUS BEERNEM DE ZANDE CAMPUS BEERNEM Situering HUIDIG PROGRAMMA: Huidig programma Leefgroepwerking Stafwerking Onderwijs Administratieve ondersteuning Logistieke ondersteuning Keuken Nachtwacht Bezoek Directietaken

Nadere informatie

LAGE ENERGIE RENOVATIE: YES WE CAN! Christophe Marrecau. Woensdag 21 april 2010 Eco-Bouwpools Ecohuis Antwerpen. Context

LAGE ENERGIE RENOVATIE: YES WE CAN! Christophe Marrecau. Woensdag 21 april 2010 Eco-Bouwpools Ecohuis Antwerpen. Context LAGE ENERGIE RENOVATIE: YES WE CAN! Christophe Marrecau 7 & 8 november Passiefhuis-Platform 2009 vzw Woensdag 21 april 2010 Eco-Bouwpools Ecohuis Antwerpen Context 128 m2 woonopp. over 2 bouwlagen garage

Nadere informatie

Stramien bezorgt pakuis tweede leven 3/7/2011

Stramien bezorgt pakuis tweede leven 3/7/2011 Stramien bezorgt pakuis tweede leven 3/7/2011 In opdracht van SD Worx bouwde Stramien cvba een voormalig pakhuis in de Brouwersvliet te Antwerpen om tot kantoren. Binnen het ontwerpproces werden duurzaamheid

Nadere informatie

www..be FACTS AND FIGURES bouwplaats : Bourgoyen-Ossenmeersen Driepikkelstraat, Gent programma : bezoekerscentrum oppervlakte : 1086 m2 kostprijs : 1.750.000!! / m2 : 1611!/m2 selectie : openbare aanbesteding

Nadere informatie

Passief Bouwen: waarom en hoe?

Passief Bouwen: waarom en hoe? Passief Bouwen: waarom en hoe? Ontwerpen en bouwen vanuit een visie ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Passief Bouwen Kenmerken o hoogwaardige thermische schil o goed comfort

Nadere informatie

17-6-2013. Passief Bouwen. Passief Bouwen in de praktijk. Velve-Lindehof, Enschede. Stelling. Ontwerpvisie. Binnengasthuizen, Zwolle

17-6-2013. Passief Bouwen. Passief Bouwen in de praktijk. Velve-Lindehof, Enschede. Stelling. Ontwerpvisie. Binnengasthuizen, Zwolle Passief Bouwen Passief Bouwen in de praktijk Kennisdag Bouwfysica 2013 Passief bouwen' is een specifieke bouwstandaard met een comfortabel binnenklimaat, gedurende zowel het zomer- als het winterseizoen,

Nadere informatie

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1 JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen Inhoud 1. 1 ste constructiedetail... 2 2. 2 de constructiedetail... 3 3. Beschrijving van de opbouw

Nadere informatie

Residentie De Burggraven. Voorstelling Residentie De Burggraven 1

Residentie De Burggraven. Voorstelling Residentie De Burggraven 1 Residentie De Burggraven Voorstelling Residentie De Burggraven 1 Ons project in Evergem is gelegen op het kruispunt van de Kerkbruggestraat met de Doornzeelsestraat, en de Doornzeelsestraat met de Grovermansdreef.

Nadere informatie

www.wyckaert.eu DUURZAAM BOUWEN STANDPUNT VAN DE AANNEMER

www.wyckaert.eu DUURZAAM BOUWEN STANDPUNT VAN DE AANNEMER www.wyckaert.eu DUURZAAM BOUWEN STANDPUNT VAN DE AANNEMER www.wyckaert.eu Standpunt van de aannemer waarom duurzaam bouwen duurzaam bouwen en de rol van de aannemer 2 case studies nieuwe afdeling kleuterschool

Nadere informatie

Duurzame woningverbetering

Duurzame woningverbetering Duurzame woningverbetering Op weg naar energieneutraal Houten, 20 februari 2017 Kees Stap Gemiddelde energierekening Maandrekening Gemiddeld energieverbruik jaar 15% 1500 m3 aardgas 5% 80% verwarming warmwater

Nadere informatie

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS:

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: TANGRAMHUIS 7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: 1 - ZON - Maak gebruik van de zon, de enige kostenloze energieleverancier! Onze woningen worden naar de zon georiënteerd, dat wil zeggen

Nadere informatie

Eco-Bouwpools: Bio-ecologisch ontwerpen

Eco-Bouwpools: Bio-ecologisch ontwerpen - isolatiegraad - materiaalkeuzes - warmtebronnen Presentatie: Architect Christophe Debrabander - isolatiegraad - materiaalkeuzes - warmtebronnen Het concept van een laagenergiewoning is: De woning DIK

Nadere informatie

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// INSPECTIEPROTOCOL Energieprestatiecertificaat bestaande

Nadere informatie

Brussels Greenbizz. Een duurzaam gebouw ontwerpen met behulp van dynamische simulaties. Toon POSSEMIERS Algemeen directeur, Cenergie cvba

Brussels Greenbizz. Een duurzaam gebouw ontwerpen met behulp van dynamische simulaties. Toon POSSEMIERS Algemeen directeur, Cenergie cvba Brussels Greenbizz Een duurzaam gebouw ontwerpen met behulp van dynamische simulaties Toon POSSEMIERS Algemeen directeur, Cenergie cvba 20 oktober 2016 Antwerpen Het project Thermisch comfort Visueel comfort

Nadere informatie

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// INSPECTIEPROTOCOL Energieprestatiecertificaat bestaande

Nadere informatie

Gebouwen Duurzaam Koelen

Gebouwen Duurzaam Koelen WTCB Gebouwen Duurzaam Koelen Luk Vandaele WTCB - Innovatie en Ontwikkeling Energieforum CeDuBo 6 oktober 2005 De Nayer Instituut, Jan De Nayerlaan 5, 2860 Sint-Katelijne-Waver, Tel : +32 (0)15/31.69.44,

Nadere informatie

Ing. Jurgen Sagaert 22 februari 2011. Ervaringen van de aannemer over luchtdicht bouwen

Ing. Jurgen Sagaert 22 februari 2011. Ervaringen van de aannemer over luchtdicht bouwen Ing. Jurgen Sagaert 22 februari 2011 Ervaringen van de aannemer over luchtdicht bouwen Toelichting werf : van een historisch pakhuis tot een laagenergie kantoorgebouw Concept : laagenergie kantoorgebouw

Nadere informatie

UITBREIDING BASISSCHOOL KERKEBLOKKEN te NIJLEN Fase 1: nieuwbouw - Fase 2: vervangingsbouw

UITBREIDING BASISSCHOOL KERKEBLOKKEN te NIJLEN Fase 1: nieuwbouw - Fase 2: vervangingsbouw Fase 1: nieuwbouw - Fase 2: vervangingsbouw Opdrachtgever: Gemeente Nijlen Kerkstraat 4 te 2560 Nijlen Gebruikers: Gemeentelijke basisschool GOEZO Kerkeblokken te 2560 Nijlen Fase 1: nieuwbouw - Fase 2:

Nadere informatie

DE SPOELE ST.-NIKLAAS

DE SPOELE ST.-NIKLAAS Bouwheer OCMW Sint-Niklaas Project Nieuwbouw Zorgcentrum Woonzorgcentrum De Spoele Adres Lamstraat, 9100 Sint-Niklaas Bebouwde Oppervlakte 5338 m² ondergronds (twee lagen parking) 9403 m² bovengronds (vijf

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

WETENSCHAPSPARK ARENBERG. energiedag VVSG. 19 maart 2013

WETENSCHAPSPARK ARENBERG. energiedag VVSG. 19 maart 2013 WETENSCHAPSPARK ARENBERG energiedag VVSG 19 maart 2013 INTERLEUVEN Dienstverlenende vereniging voor de Ruimtelijke Ordening en de Economisch-Sociale Expansie van het Arrondissement Leuven Opgericht op

Nadere informatie

DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING

DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING Bij de ontwikkeling van Landgoed Drenkeling heeft duurzaamheid een hoge prioriteit. Duurzaamheid betekent in dit geval dat de gebouwde omgeving voldoet aan hoge duurzaamheidseisen

Nadere informatie

De renovatie van een klassiek industrieel gebouw naar een gebouw dat voldoet aan de PHP-norm

De renovatie van een klassiek industrieel gebouw naar een gebouw dat voldoet aan de PHP-norm De renovatie van een klassiek industrieel gebouw naar een gebouw dat voldoet aan de PHP-norm 1. Doelstelling van de renovatie Het gebouw CO 2 -neutraal maken waarbij er voor verwarming geen m³ gas of l

Nadere informatie

Bewust Duurzaam Bouwen. Deel 2: basisprincipes energiebewust bouwen

Bewust Duurzaam Bouwen. Deel 2: basisprincipes energiebewust bouwen Bewust Duurzaam Bouwen Deel 2: basisprincipes energiebewust bouwen 1 Bron: energiesparen.be/kalender 2 ventileren gezond aangenaam comfortabel isoleren luchtdicht bouwen 3 2. Basisprincipes energiebewust

Nadere informatie

Miel Karthaus Martijn de Gier

Miel Karthaus Martijn de Gier Miel Karthaus Martijn de Gier Fig 1 1/5 13 3 5 1 17 12 11 18 2 11 31 16 15 12 14 8 7 4 6 22 21 20 19 9 10 e versus WarmBouwen 8 Verhouding tussen warmteweerstand en warmtestroomdichtheid

Nadere informatie

Renovatie van 5 woningen volgens de Passiefhuisstandaard. Marc Timbremont, directeur Volkshaard, Gent

Renovatie van 5 woningen volgens de Passiefhuisstandaard. Marc Timbremont, directeur Volkshaard, Gent Renovatie van 5 woningen volgens de Passiefhuisstandaard Marc Timbremont, directeur Volkshaard, Gent WOONFORUM 2009 Sociale Huisvestingsmaatschappij Volkshaard Ligging: EGKS-wijk te Wachtebeke (350 woningen)

Nadere informatie

DE SPOELE SINT-NIKLAAS

DE SPOELE SINT-NIKLAAS DE SPOELE SINT-NIKLAAS BOUWHEER OCMW Sint-Niklaas CONTACTPERSOON Tjeu Van Diessen, secretaris OCMW, 03 778 60 04 PROJECT Nieuwbouw woonzorgcentrum De Spoele (128 bedden) ADRES Lamstraat, 9100 Sint-niklaas

Nadere informatie

ENERGIENEUTRALE REGIOKANTOREN ENEXIS

ENERGIENEUTRALE REGIOKANTOREN ENEXIS ENERGIENEUTRALE REGIOKANTOREN ENEXIS Regiokantoor Enexis Enexis brengt stroom en gas bij mensen en bedrijven thuis. Vandaag en morgen. Met de energie van morgen zijn we vandaag al bezig. Zo zijn we bezig

Nadere informatie

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4 PASSIEFHUIZEN COLUMBUSKWARTIER ALMERE VEEL GESTELDE VRAGEN PASSIEFHUIZEN EN WONEN IN EEN PASSIEFHUIS 2 1. Wat is een Passiefhuis? 2 2. Wat is het voordeel van een Passiefhuis? 2 3. Wat zijn bewonerservaringen

Nadere informatie

MATERIAALVOORSTELLING EPB 14/01/2014

MATERIAALVOORSTELLING EPB 14/01/2014 Veldstraat 11, 8760 Meulebeke Tel. 051-48 85 48 Fax. 051-48 86 16 e-mail: info@gc-a.eu MATERIAALVOORSTELLING EPB 14/01/2014 Dossiernaam 079-13 Decock - Vanbiervliet Werfadres Eeckhoutstraat z/n, 8850 Ardooie

Nadere informatie

Koelen zonder airco? Cool!

Koelen zonder airco? Cool! Koelen zonder airco? Cool! Luk Vandaele en Luc François, WTCB Iedereen snakt wel naar de zon en s zomers verdragen we wel wat hogere temperaturen, maar dan toch liever niet binnenskamers. In werkomstandigheden,

Nadere informatie

Waarom Ventileren? 24 uur per dag ventileren zorgt voor het beste resultaat. Luchtkwaliteit. Ideaal voor integratie in een ventilatiesysteem.

Waarom Ventileren? 24 uur per dag ventileren zorgt voor het beste resultaat. Luchtkwaliteit. Ideaal voor integratie in een ventilatiesysteem. Waarom Ventileren? 24 uur per dag ventileren zorgt voor het beste resultaat Luchtkwaliteit We hebben allemaal nood aan verse én gezonde buitenlucht om goed te kunnen functioneren. In onze moderne maatschappij

Nadere informatie

Renovatie kantoorgebouw CIT-Blaton

Renovatie kantoorgebouw CIT-Blaton Renovatie kantoorgebouw CIT-Blaton Alain Bossaer 14 maart 2007 A 2 M Waarom passief bouwen? Bron: Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) 2 A 2 M 1 3 A 2 M 4 A 2 M 2 Een passief gebouw Duitse

Nadere informatie

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG Beschrijving voorgesteld (energetisch) maatregelenpakket om EPC 0,2 te halen. De maatregelen die benodigd zijn om een EPC van

Nadere informatie

Hygrothermie van de woning - ventilatie. ir. Marcus Peeters, lector / onderzoeker pba Bouw Odisee AALST campus Dirk Martens

Hygrothermie van de woning - ventilatie. ir. Marcus Peeters, lector / onderzoeker pba Bouw Odisee AALST campus Dirk Martens Hygrothermie van de woning - ventilatie ir. Marcus Peeters, lector / onderzoeker pba Bouw Odisee AALST campus Dirk Martens ventileren gezond aangenaam comfortabel isoleren luchtdicht bouwen Provincie Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Eggelstraat nummer 4 bus bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 1965 softwareversie 9.7.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

Passieve sociale woningen. Veerle De Meulenaer, burgerlijk ir. Projecten VMSW

Passieve sociale woningen. Veerle De Meulenaer, burgerlijk ir. Projecten VMSW Passieve sociale woningen Veerle De Meulenaer, burgerlijk ir. Projecten VMSW Passieve sociale woningen Sessie 14 Woonforum 2009 Welkom Demonstratieproject PASW Wat is een Passief Huis? Doelstellingen van

Nadere informatie

Passief Bouwen: waarom en hoe?

Passief Bouwen: waarom en hoe? Passief Bouwen: waarom en hoe? Ontwerpen en bouwen vanuit een visie ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Passief Bouwen Kenmerken o hoogwaardige thermische schil o goed comfort

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

als het over ventilatie gaat...

als het over ventilatie gaat... als het over ventilatie gaat... Made in Belgium by Sanutal Hoogefficiënte tegenstroomwarmtewisselaar Systeem D Slim ventileren met terugwinning van energie air Tallinn hoofdstad van Estland, zuiverste

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Wat is comfort? Thermisch comfort. Binnenluchtkwaliteit. Akoestisch comfort

Wat is comfort? Thermisch comfort. Binnenluchtkwaliteit. Akoestisch comfort 1 Wat is comfort? Thermisch comfort Binnenluchtkwaliteit Akoestisch comfort Visueel comfort 2 Thermisch comfort hangt af van vele factoren Thermisch comfort is een relatief begrip, Het is o.m. afhankelijk

Nadere informatie

245 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

245 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Batavia 7 bus 3 2000 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwar 2005 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 245 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

De renovatie van een klassiek industrieel gebouw naar een gebouw dat voldoet aan de PH-norm

De renovatie van een klassiek industrieel gebouw naar een gebouw dat voldoet aan de PH-norm 1. Doelstelling van de renovatie Het gebouw CO 2 -neutraal maken waarbij er voor verwarming geen m³ gas of l stookolie nodig is. 2. Hoe? Toepassen van de Trias Energetica 1. Goed isoleren en luchtdicht

Nadere informatie

Akoestische isolatie een concreet project

Akoestische isolatie een concreet project Akoestische isolatie een concreet project Philippe Broigniez Dia Design Alsemberg ten zuiden van Brussel, in een schitterend landelijk gebied tussen Zenne en Zoniën, bijna een stiltegebied Copyright :

Nadere informatie

Efficiënte afkoeling op een natuurlijke én energiezuinige manier. Grote debieten buitenlucht zorgen voor koeling. Intelligente sturing

Efficiënte afkoeling op een natuurlijke én energiezuinige manier. Grote debieten buitenlucht zorgen voor koeling. Intelligente sturing NIEUW Ventilatieve koeling Efficiënte afkoeling op een natuurlijke én energiezuinige manier Grote debieten buitenlucht zorgen voor koeling Intelligente sturing Geen kunstmatige ingrepen nodig (zoals airco)

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Ooievaar 8 bus 1 2060 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar 1965 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 379 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Rode 20 8000 gemeente Brugge bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 2014 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 90

Nadere informatie

ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP. Dirk Saelens. Afdeling Bouwfysica, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U.

ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP. Dirk Saelens. Afdeling Bouwfysica, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U. NAV STUDIENAMIDDAG MASSIEF PASSIEFBOUW IN DE PRAKTIJK: AANPAK VAN ONTWERP TOT REALISATIE NAAR EEN PASSIEVE WONING OP BASIS VAN TRADITIONELE BOUWMETHODES ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestemming type appartement softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2 ): 191 Het berekende energieverbruik is een inschatting van de energiezuinigheid van het appartement.

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

Condensatie op mijn ramen

Condensatie op mijn ramen 1-5 De vorming van condensatie op je ramen is niet altijd te wijten aan een fout aan je ramen, het kan het gevolg zijn van een natuurlijk fenomeen. Hoe ontstaat condensatie? Lucht kan, volgens zijn temperatuur,

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Brugsevaart nummer 48 bus P122 bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwar 2015 softwareversie 9.9.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 188 De energiescore

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Reno System, Duco Comfort System en DucoTronic System

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Profeetstraat nummer 43 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1921 softwareversie 9.7.1 berekende energiescore

Nadere informatie

Waarom Ventileren? 24 uur per dag ventileren zorgt voor het beste resultaat. Luchtkwaliteit. Ideaal voor integratie in een ventilatiesysteem.

Waarom Ventileren? 24 uur per dag ventileren zorgt voor het beste resultaat. Luchtkwaliteit. Ideaal voor integratie in een ventilatiesysteem. Waarom Ventileren? 24 uur per dag ventileren zorgt voor het beste resultaat Luchtkwaliteit We hebben allemaal nood aan verse én gezonde buitenlucht om goed te kunnen functioneren. In onze moderne maatschappij

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Voldersstraat nummer 17 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.7.0 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Collegiebaan nummer 2A bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.9.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

Strategie voor energiezuinig wooncomfort

Strategie voor energiezuinig wooncomfort VENTILATIE IN WONINGEN Ventilatie en renovatie Informatie-avond 18 mei 2011 Paul Van den Bossche WTCB Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Strategie voor energiezuinig wooncomfort

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Sint-Bernardsesteenweg nummer 269 bus 3 bestemming appartement type softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m2): 379 Het berekende energieverbruik is een inschatting

Nadere informatie

Klomps Bouwbedrijf Duurzaam en Energieneutraal Bouwen SBR Bouwlokalen. 23-04-2013 Klomps Bouwbedrijf

Klomps Bouwbedrijf Duurzaam en Energieneutraal Bouwen SBR Bouwlokalen. 23-04-2013 Klomps Bouwbedrijf Klomps Bouwbedrijf Duurzaam en Energieneutraal Bouwen SBR Bouwlokalen 1 Familiebedrijf sinds 1956 Platte organisatiestructuur met ca. 65 medewerkers Utiliteit- en woningbouw, restauratie Omzet: 15.300.000,-

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Dworpsestraat nummer 125 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.8.0 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Edmond de Grimbergheplein nummer 22 bus bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar 1899 softwareversie 9.7.0 berekende

Nadere informatie

Project Boskant Leopoldsburg Vooruitzien

Project Boskant Leopoldsburg Vooruitzien X-ECO Ing. Gert Vanden Boer Leonard Meesstraat 16 3970 Leopoldsburg 0472-32.20.98 www.x-eco.net Project Boskant Leopoldsburg Vooruitzien EPB ENERGIE PRESTATIE EN BINNENKLIMAAT Simulatie Projectwoning type

Nadere informatie

457 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

457 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer De Keyserhoeve 19 2040 gemeente Antwerpen bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 457 De energiescore laat

Nadere informatie

Bij De Vieze Gasten: eigen theaterinfrastructuur. sociaalartistieke organisatie in de Brugse Poort, Gent

Bij De Vieze Gasten: eigen theaterinfrastructuur. sociaalartistieke organisatie in de Brugse Poort, Gent Bij De Vieze Gasten sociaalartistieke organisatie in de Brugse Poort, Gent 2006: opportuniteit nieuw publieksingang/gebouw volgens Passiefhuis-standaard sociaalartistieke organisatie eigen theaterinfrastructuur

Nadere informatie

Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze. www.linden.be www.pamaflex.eu

Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze. www.linden.be www.pamaflex.eu Al 90 jaar uw bouwpartner... Duurzaam bouwen volgens de passiefbouwwijze www.linden.be www.pamaflex.eu Warmte-/energiebalans bij conventionele bouwwijze 1. Verliezen door muren en vensters 2. Verliezen

Nadere informatie

Energiezuinig bouwen. Het verhaal vanaf 1992 tot straks. Hugo Hens. KVAB, Reflectiegroep Energie 22/1/2019

Energiezuinig bouwen. Het verhaal vanaf 1992 tot straks. Hugo Hens. KVAB, Reflectiegroep Energie 22/1/2019 KVAB, Reflectiegroep Energie 22/1/2019 Energiezuinig bouwen Het verhaal vanaf 1992 tot straks Hugo Hens Gewoon hoogleraar emeritus Departement Burgerlijke Bouwkunde Afdeling Bouwfysica 1969 Overzicht oinleiding

Nadere informatie

Algemeen. Om een duidelijker beeld hiervan te scheppen, maken wij graag voor u een korte samenvatting. TOEVOER. vrije toevoer (A,C) maximaal [m³/h]

Algemeen. Om een duidelijker beeld hiervan te scheppen, maken wij graag voor u een korte samenvatting. TOEVOER. vrije toevoer (A,C) maximaal [m³/h] 1. Woningventilatie Algemeen 1.1.2. VENTILATIE IN DE PRAKTIJK (EPB) WETGEVING (EPB) Vanaf 1 januari 06 is de nieuwe EPB-regelgeving (Energie Prestatie en Binnenklimaat) van toepassing. Deze regelgeving

Nadere informatie

1. Het systeem. 2. Onderdelen van het ventilatiesysteem. Bestektekst Zehnder ComfoAir XL 800

1. Het systeem. 2. Onderdelen van het ventilatiesysteem. Bestektekst Zehnder ComfoAir XL 800 Bestektekst Zehnder ComfoAir XL 800 1. Het systeem De ventilatie unit is ontwikkeld voor toepassing van balansventilatie met warmterecuperatie in grotere woningen en kleine utiliteit (bv. kleine kantoren,

Nadere informatie

690 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

690 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Rijsel 64 8200 gemeente Brugge bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar 1950 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 690 De energiescore laat toe

Nadere informatie

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen

Passiefhuis-Platform vzw De REFLEX voor energiebewust bouwen Passiefbouw Basisschool, Riedberg Kalbacher Höhe 15, Frankfurt am Main Algemeen Op 01/11/2004 opende de stad Frankfurt in de bouwzone Riedberg de eerste, volledig in passiefhuis-standaard opgerichte basisschool

Nadere informatie

Ventilatieve koeling. Efficiënte afkoeling op een natuurlijke én energiezuinige manier

Ventilatieve koeling. Efficiënte afkoeling op een natuurlijke én energiezuinige manier Ventilatieve koeling Efficiënte afkoeling op een natuurlijke én energiezuinige manier Grote ventilatiecapaciteiten voor natuurlijke koeling Intelligente sturing Regelbaar rooster Ventilatieve koeling 'Free

Nadere informatie

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV Energie Regeneratie Ventilatie Op EPBD lijst Energie efficiënte balansventilatie met - én uitwisseling ERV ERV: Energie efficiënte ventilatie voor gezonde binnenlucht Samsung ventilatiesysteem D is erkend

Nadere informatie

312 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

312 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Hogeweg 31 2240 gemeente Zandhoven bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwar 1983 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 312 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

Niet-residentiële gebouwen volgens Passiefhuis-standaard. Ontwerptools: PHPP PassiefHuisPlanningsPakket

Niet-residentiële gebouwen volgens Passiefhuis-standaard. Ontwerptools: PHPP PassiefHuisPlanningsPakket Niet-residentiële gebouwen volgens Passiefhuis-standaard Geert De bruyn Productiedirecteur 21 februari 2007 Inhoud Definitie Passiefhuis-concept Ontwerptools: PHPP PassiefHuisPlanningsPakket Ontwerptools:

Nadere informatie

1216 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

1216 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Lammekensknok 94 8770 gemeente Ingelmunster bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1216 De energiescore

Nadere informatie

Technische beschrijving commerciële ruimten Kop Van Kessel-Lo

Technische beschrijving commerciële ruimten Kop Van Kessel-Lo Technische beschrijving commerciële ruimten Kop Van Kessel-Lo De commerciële ruimten worden casco opgeleverd, d.w.z. gesloten ruwbouw (naakte betonstructuur + gevelsluitingen). Er worden door CIP geen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Boesbeeklaan 13 9051 gemeente Gent bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 1999 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 240

Nadere informatie

DIENSTENCENTRUM DUWIJCKPARK

DIENSTENCENTRUM DUWIJCKPARK DIENSTENCENTRUM DUWIJCKPARK de bouwheer Provinciale OntwikkelingsMaatschappij (POM) Antwerpen Lange Lozanastraat 223, B- 2018 Antwerpen vertegenwoordigd door Isabelle Verdonck 03/240 68 28 bouwplaats Plaslaar,

Nadere informatie

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB Energiezuinige zwembaden: Case Study Bart Callens is Senior Project Engineer bij VK Engineer. Daar leidt hij het projectteam van ingenieurs en design assistants, zowel voor sportinfrastructuur, maar eveneens

Nadere informatie

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw)

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Onderhoud / storing Belangrijk: Maak 1x per maand de twee filters in de wtw-unit schoon en vervang ze minimaal 2 per jaar. Zowel voor het schoonmaken

Nadere informatie

> Inhoudsopgave. Monitoring van de eerste passiefschool van het Gemeenschapsonderwijs 18/12/2014. Johan Cré, Istema nv Joerie Alderweireldt, 3E

> Inhoudsopgave. Monitoring van de eerste passiefschool van het Gemeenschapsonderwijs 18/12/2014. Johan Cré, Istema nv Joerie Alderweireldt, 3E Monitoring van de eerste passiefschool van het Gemeenschapsonderwijs Johan Cré, Istema nv Joerie Alderweireldt, 3E > Inhoudsopgave > Historiek > Lessons learned Ontwerp: EVR-architecten 1 > Historiek >

Nadere informatie

Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem

Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem bouwmaterialen Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem Productoverzicht Stappenplan installatie Keuzehulp Waarom ventileren? Wij brengen ongeveer 90% van ons leven door in gesloten ruimtes, waarvan ongeveer

Nadere informatie

322 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

322 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Poolse-Winglaan 46 9051 gemeente Gent bestemming appartement type - bouwar 1984 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 322 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Zuid-Australiëlaan nummer 102 bus bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwar 1994 softwareversie 9.11.0 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Voldersstraat nummer 10 bus bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar - softwareversie 9.7.1 berekende energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaatnummer 20120515-0001118936-00000005-8 nummer postnummer Voorhavenlaan 33 9000 bus gemeente A 101 Gent bestemming type appartement - softwareversie 1.3.3 berekend

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Kerkstraat nummer 61 bus bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 1980 softwareversie 9.7.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie