1. Pad door het water. < 40 jaar >

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Pad door het water. < 40 jaar >"

Transcriptie

1 Jozua 4

2

3 1. Pad door het water Mozes (Ex. 14) Jozua (Joz. 3-4) < 40 jaar >

4 1. Pad door het water Mozes (Ex. 14) Jozua (Joz. 3-4) Verlossing Overwinningsleven

5 En zodra de dragers van de ark tot aan de Jordaan kwamen, en de voeten van de priesters die de ark droegen, in het water gedompeld waren, aan de rand van het water de Jordaan was helemaal buiten zijn oevers getreden al de dagen van de oogst (Joz. 3:15)

6 bleef het water dat van bovenaf kwam, staan. Het bleef staan als een dam heel ver weg bij de stad Adam, die naast Sarthan ligt. En het water dat naar de zee van de Vlakte, de Zoutzee, stroomde, verdween; het werd afgesneden. (Joz. 3:16). Hermon 1 Kron. 12

7 Psalm 114 Toen Israël uit Egypte trok, het huis van Jakob uit een volk met een vreemde taal, 2 werd Juda Zijn heiligdom, Israël Zijn koninklijk bezit. 3 De zee zag het en vluchtte, de Jordaan deinsde achteruit, 4 de bergen sprongen op als rammen, de heuvels als lammeren. 5 Wat was er, zee, dat u vluchtte, Jordaan, dat u achteruit deinsde? 6 Wat was er, bergen, dat u opsprong als rammen, en u, heuvels, als lammeren? 7 Beef, aarde, voor het aangezicht van de Heere, voor het aangezicht van de God van Jakob, 8 Die de rots veranderde in een waterplas, hard gesteente in een waterbron.

8 En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, 2 en dat allen in Mozes gedoopt zijn in de wolk en in de zee, (1 Kor. 10:1,2).

9 3 Of weet u niet dat wij allen die in Christus Jezus gedoopt zijn, in Zijn dood gedoopt zijn? 4 Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood, opdat evenals Christus uit de doden is opgewekt tot de heerlijkheid van de Vader, zo ook wij in een nieuw leven zouden wandelen. (Rom. 6:3, 4) 12 U bent immers met Hem begraven in de doop, waarin u ook met Hem bent opgewekt, door het geloof van de werking van God, Die Hem uit de doden heeft opgewekt. 13 En Hij heeft u, toen u dood was in de overtredingen en het onbesneden zijn van uw vlees, samen met Hem levend gemaakt door u al uw overtredingen te vergeven, (Kol. 2:12, 13).

10 Johannes de Doper 3 En hij kwam in heel de omgeving van de Jordaan en predikte een doop van bekering tot vergeving van zonden, (Luk. 3:3).

11

12 2. Erkennen van het leiderschap Mozes Toen zag Israël de machtige hand die de HEERE tegen de Egyptenaren gekeerd had, en het volk vreesde de HEERE en geloofde in de HEERE en in Mozes, Zijn dienaar. (Exod. 14:31). Jozua Op die dag maakte de HEERE Jozua groot voor de ogen van heel Israël en zij hadden ontzag voor hem, zoals zij voor Mozes ontzag hadden gehad, alle dagen van zijn leven. (Joz. 4:14).

13 2. Erkennen van het leiderschap Mozes Toen zag Israël de machtige hand die de HEERE tegen de Egyptenaren gekeerd had, en het volk vreesde de HEERE en geloofde in de HEERE en in Mozes, Zijn dienaar. (Exod. 14:31). Jozua Op die dag maakte de HEERE Jozua groot voor de ogen van heel Israël en zij hadden ontzag voor hem, zoals zij voor Mozes ontzag hadden gehad, alle dagen van zijn leven. (Joz. 4:14). Heere Jezus Deze is Mijn geliefde Zoon, in Wie ik Mijn welbehagen heb! (Matt. 3:17).

14 3. Getuigenis naar de volken Lofzang van Mozes 11 Wie is als U onder de goden, HEERE? Wie is als U, verheerlijkt in heiligheid, ontzagwekkend in lofzangen, U Die wonderen doet? 14 De volken hebben het gehoord, zij sidderden, angst heeft de inwoners van Filistea aangegrepen. 15 Toen werden door schrik overmand de stamhoofden van Edom. De machthebbers van Moab greep huivering aan. Al de inwoners van Kanaän smolten weg van angst. 16 Op hen viel verschrikking en angst. Door de grootheid van Uw arm verstomden zij als een steen, terwijl Uw volk, HEERE, erdoorheen trok, terwijl dit volk, dat U verworven hebt, erdoorheen trok. (Ex. 15:11, 14-16; Rachab refereert daar ook aan in Joz. 2:10,11).

15 Jozua Toen al de koningen van de Amorieten aan deze zijde van de Jordaan, namelijk ten westen daarvan, en al de koningen van de Kanaänieten aan de zee hoorden dat de HEERE het water van de Jordaan had doen opdrogen voor de ogen van de Israëlieten, totdat wij overgestoken waren, gebeurde het dat hun hart smolt van angst, en er was geen moed meer in hen vanwege de Israëlieten. (Joz. 5:1). Paulus Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen. Want wanneer ik zwak ben, dan ben ik machtig. (2 Kor. 12:9, 10)

16 Spreuken Welzalig is een mens die voortdurend diep ontzag heeft voor de HEERE, maar wie zijn hart verhardt, valt in het kwaad. (Spr. 28:14), Wie op zijn hart vertrouwt, die is een dwaas, maar wie in wijsheid zijn weg gaat, die zal ontkomen. (Spr. 28:26)

17 4. Beiden vieren het Pascha Mozes Mozes viert het Pascha vlak voordat ze Egypte uitgaan (Exod. 12). Gilgal > (af)wentelen Jozua Jozua viert het Pascha vlak voordat ze het beloofde land binnengaan. Terwijl de Israëlieten in Gilgal hun kamp hadden opgeslagen, hielden zij het Pascha op de veertiende dag van die maand, in de avond, op de vlakten van Jericho. (Joz. 5:10).

18 5. Zowel Mozes als Jozua ondervinden weerstand, verleidingen en beproevingen na hun doortocht door de Schelfzee/ Jordaan Mozes > Mara > Amelek (geestelijke strijd) > Gouden kalf Jozua > Jericho, Achan > Nederlaag Ai > List van de Gibeonieten Leren standhouden tegen: > De geestelijke machten (Ef. 6) > Wereld van leugen en bedrog > Tijdens beproevingen

19 6. Zowel Mozes als Jozua hebben hun momenten van eigenmachtig optreden. Mozes Mozes moest tegen de rots spreken, maar sloeg er twee keer op. Hij mocht daardoor het beloofde land wel zien, maar niet betreden (Num. 20:12). Jozua Jozua raadpleegt niet de Heere als ze Ai willen innemen wat leidt tot een grote nederlaag (Joz. 7). Toen scheurde Jozua zijn kleren en hij wierp zich met het gezicht ter aarde, voor de ark van de HEERE, tot de avond, hij en de oudsten van Israël; en zij wierpen stof op hun hoofd. (Joz. 7:6)

20 7. Beide hebben een lange voorbereidingstijd Mozes > 40 jaar aan het hof; > 40 jaar bij Jetro (Hand. 7:30) Jozua > Diende Mozes van jong af aan (Num. 11:28); > Heeft de Egypte-generatie (van 20 jaar en ouder) zien sterven in de 40-jarige woestijnreis Jozua groeide van de dienaar van Mozes (Joz. 1:1) tot een dienaar van de HEERE (Joz. 24:29).

21 Overeenkomsten 8. Beide ontvangen Gods Geest. (Num. 11:17;Deut. 34:9 vgl. Num. 27:18). 9. Beide moeten hun schoenen van de voeten doen. (Ex. 3; Joz. 5:13-15). 10. Beide zijn betrokken bij de verbondssluiting. (Deut. 29; Joz. 24). 11. De HEERE maakt aan zowel Mozes als Jozua de afval bekend in de tent der samenkomst (Deut. 31:14-23). Beide waarschuwen vervolgens het volk. Mozes roept het wetboek als getuigen tegen het volk, Jozua richt een steen op als getuige (Deut. 31:26; Joz. 24:26, 27). 12 Beide krijgen van God de opdracht om de gebeurtenissen en wetten op te schrijven (zie o.a. Deut. 31:24-26; Joz. 24:26) 13. Beide heffen tijdens een oorlog hun hand(en) omhoog. (Exod. 17:9; Joz. 8:26). 14. Beide sturen eerst verkenners naar Kanaa n (Num. 13:2; Joz. 2:1) 15. Vlak voor hun sterven wordt het volk verzameld en door hen toegesproken (Deut. 31:30; 32:44; Joz. 24:1).

22 Gedenken Jozua Daarom zullen deze stenen voor de Israëlieten tot een gedenkteken zijn tot in eeuwigheid. (Joz. 4:7) w.w. zakar Noach 14 Het zal gebeuren, als Ik wolken boven de aarde breng en de boog in de wolken gezien wordt, 15 dat Ik aan Mijn verbond zal denken (zakar, gedenken), dat er is tussen Mij en u en alle levende wezens van alle vlees. Het water zal niet meer tot een vloed worden om alle vlees te gronde te richten. Als deze boog in de wolken is, zal Ik hem zien, en denken (zakar, gedenken) aan het eeuwig verbond tussen God en alle levende wezens van alle vlees dat op de aarde is. (Gen. 9:14-16).

23 Gedenken A. Feesten (gedenkdag, Pascha (Ex. 12:14) B. Psalmen (Ps. 78, 105, 106, 135 etc.) C. Gedenkstenen > 1. Jakob > Bethel (Gen. 28, 35) > Jakob en Laban (Gen. 31). 2. Twee stenen tafelen (Ex. 20:25; 24:12)

24 3. Mozes en Jozua (verbond) > Mozes bij de berg Sinaï (Ex. 24:4) > Jozua bij Sichem (Joz. 24). 4. Priesterkleding (Ex. 28:12, 21, 29) > Schouders > Borstschild, 12 stammen 5. Samuël Toen nam Samuel een steen en plaatste die tussen Mizpa en Sen; hij gaf hem de naam Eben- Haëzer en zei: Tot hiertoe heeft de HEERE ons geholpen. (1 Sam. 7:12)

25 Gedenkstenen 6 zodat dit een teken is onder u. Wanneer uw kinderen morgen vragen zullen: Wat betekenen deze stenen voor u? 7 dan moet u tegen hen zeggen dat het water van de Jordaan werd afgesneden voor de ark van het verbond van de HEERE. Toen hij door de Jordaan ging, werd het water van de Jordaan afgesneden. Daarom zullen deze stenen voor de Israëlieten tot een gedenkteken zijn tot in eeuwigheid. (Joz. 4:5-7)

26 Kinderen U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat. (Deut. 6:7) Alleen, wees op uw hoede en neem uzelf zeer in acht! Anders vergeet u de dingen die uw ogen gezien hebben, en anders wijken ze uit uw hart alle dagen van uw leven. U moet ze uw kinderen en uw kleinkinderen bekendmaken. (Deut. 4:9) Nieuwe generatie die de Heere niet kende en ook heel die generatie met zijn vaderen verenigd was, stond er na hen een andere generatie op, die de HEERE niet kende, en evenmin de daden die Hij voor Israël verricht had. (Richt. 2:10)

27 Vooruit kijken < > vergeten hetgeen achter is, en mij uitstrekken naar wat voor mij is, jaag ik naar het Gedenken Tot hiertoe heeft de HEERE ons geholpen. (1 Sam. 7:12) doel.. (Fil. 3:14)

1. Pad door het water. < 40 jaar >

1. Pad door het water. < 40 jaar > Jozua 4 1. Pad door het water Mozes (Ex. 14) Jozua (Joz. 3-4) < 40 jaar > En zodra de dragers van de ark tot aan de Jordaan kwamen, en de voeten van de priesters die de ark droegen, in het water gedompeld

Nadere informatie

VERTEL NOG EENS. Themadienst kerk en school Zondag 25 september 2016 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Aanvang: 9.

VERTEL NOG EENS. Themadienst kerk en school Zondag 25 september 2016 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Aanvang: 9. ! VERTEL NOG EENS Themadienst kerk en school Zondag 25 september 2016 Voorganger: ds. D. Dekker Organist: dhr. A. van Dijk Aanvang: 9.30 uur! 1 Orgelspel Welkom en mededelingen Zingen: OTH 45 Als een hert

Nadere informatie

Welke voorbereidingen trof Jozua; wat valt daarbij op en is het goed om alles grondig uit te zoeken?

Welke voorbereidingen trof Jozua; wat valt daarbij op en is het goed om alles grondig uit te zoeken? De profetische aspecten uit het boek Jozua deel 2 Welke voorbereidingen trof Jozua; wat valt daarbij op en is het goed om alles grondig uit te zoeken? Zie Jozua 2:1, zie Jozua 2:10-11, 24 Voordat Jozua

Nadere informatie

Na welk voorval en van wie kreeg Jozua bevel om de Jordaan over te steken?

Na welk voorval en van wie kreeg Jozua bevel om de Jordaan over te steken? De tocht door de Jordaan. Na welk voorval en van wie kreeg Jozua bevel om de Jordaan over te steken? Jozua 1:2 2 Mijn dienaar Mozes is gestorven. Nu dan, sta op, steek deze Jordaan over, u en heel dit

Nadere informatie

Welke opdracht gaf God aan Jozua?

Welke opdracht gaf God aan Jozua? De ondergang van Ai. Welke opdracht gaf God aan Jozua? Jozua 8:1-2 1 Daarna zei de HEERE tegen Jozua: Wees niet bevreesd en wees niet ontsteld. Neem al het krijgsvolk met u mee en sta op, trek op naar

Nadere informatie

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk?

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Besnijdenis en Pascha in Gilgal. Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Jozua 5:1 1 Toen al de koningen van de Amorieten aan deze zijde van de Jordaan, namelijk

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 Voorganger: Ds. Ruben van Zwieten Cantor-organist: Anneke Jansen [ Opgang Orgelspel Aanvangslied: Lied 280 : 1, 2 en 3 Gemeente gaat staan Bemoediging V: Onze hulp

Nadere informatie

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes?

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Exodus 3:1 1 En Mozes hoedde het kleinvee van zijn schoonvader Jethro, de priester van Midian. Hij dreef het kleinvee tot

Nadere informatie

In Hem is het oude leven morsdood en het nieuwe leven springlevend

In Hem is het oude leven morsdood en het nieuwe leven springlevend In Hem is het oude leven morsdood en het nieuwe leven springlevend Jozua 3: 3 Wanneer u de ark van het verbond van de HEERE, uw God, ziet, en de Levitische priesters die hem dragen, moet ú vanaf uw plaats

Nadere informatie

Jozua en het beloofde land

Jozua en het beloofde land Materiaal bij preek 4 Jozua en het beloofde land 1) Voor de bespreking van de preek van 14 januari a. suggestie voor een werkvorm We gaan aan het werk in groepjes van 3. Elk groepje krijgt een stapeltje

Nadere informatie

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af?

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? Welke immens wonderlijke gebeurtenissen had Gods volk ervaren op het moment

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God?

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? De list van de Gibeonieten. Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? Jozua 9:3-6 3 Toen de inwoners van Gibeon hoorden wat Jozua met Jericho en Ai gedaan

Nadere informatie

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem - 1 - God is groter dan uw nood of probleem God is groter dan uw nood of wat voor probleem dan ook. We zien al direct vanaf het begin der schepping dat God groter en sterker is dan de duisternis. Gen.

Nadere informatie

Maand 10 week 1: Mozes sterft.

Maand 10 week 1: Mozes sterft. Maand 10 week 1: Mozes sterft. Lees eerst het Bijbelverhaal in Deuteronomium 32:45-52 en 34:1-12 - Sterven van Mozes - Jozua de nieuwe leider Zet in de goede volgorde: Esau Mozes Levi Welke naam hoort

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

de doop Matt. 28: 16 -eind

de doop Matt. 28: 16 -eind 16 De elf discipelen gingen naar Galilea, naar de berg die Jezus hun had genoemd, 17 en toen ze Hem zagen bewezen ze Hem eer, al twijfelden enkelen nog. 18 Jezus kwam op hen toe en zei: Mij is gegeven

Nadere informatie

Wees sterk en moedig....als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies

Wees sterk en moedig....als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies Wees sterk en moedig...als het leven moeilijk is, lijkt dat een goedkoop advies Jozua nu, de zoon van Nun, was vol van de Geest van wijsheid; want Mozes had zijn handen op hem gelegd. Deut 34:9 Deut 30:20

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER?

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? Een geschiedenis om van te leren Dit alles strekt ons tot voorbeeld: wij moeten niet uit zijn op het kwade, zoals

Nadere informatie

Waarom kwamen de stammen naar Sichem?

Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Verbondsvernieuwing in Sichem. Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Jozua 24:1 1 Daarna verzamelde Jozua alle stammen van Israël in Sichem, en hij riep de oudsten van Israël, zijn stamhoofden, zijn rechters

Nadere informatie

Liturgie 6 januari 2019

Liturgie 6 januari 2019 Liturgie 6 januari 2019 Votum en groet Zingen Hemelhoog 234 Vader, mijn God, ik aanbid U Vader, mijn God, ik aanbid U, heel mijn hart is op U gericht. Neem mijn leven in uw hand, hoed mijn ziel en mijn

Nadere informatie

Schrijf op wat je gelooft dat God wil met jouw leven. vandaag deze week maand jaar. Wat wil jij met je leven doen?

Schrijf op wat je gelooft dat God wil met jouw leven. vandaag deze week maand jaar. Wat wil jij met je leven doen? Schrijf op wat je gelooft dat God wil met jouw leven vandaag deze week maand jaar Wat wil jij met je leven doen? Schrijf op welke stappen wil jij gaan zetten deze week maand jaar Verhaal van de kip en

Nadere informatie

Welkomstdienst Rehoboth Jeugdweek 2012

Welkomstdienst Rehoboth Jeugdweek 2012 Welkomstdienst Rehoboth Jeugdweek 2012 STEENGOED KEIGAAF Zondag 12 augustus om 9.30 uur in Rehoboth Voorganger: ds. P. Molenaar Ouderling van dienst: Kees van Dijk Organist: Hans van der Maten Koster:

Nadere informatie

ZONDAGOCHTEND 21 JANUARI Exodus 33 en 34 2 Kor. 3: 7-18 De heerlijkheid van Jezus aanschouwen!

ZONDAGOCHTEND 21 JANUARI Exodus 33 en 34 2 Kor. 3: 7-18 De heerlijkheid van Jezus aanschouwen! ZONDAGOCHTEND 21 JANUARI 2018 Exodus 33 en 34 2 Kor. 3: 7-18 De heerlijkheid van Jezus aanschouwen! EXODUS 33: 17-23 17 Toen zei de HEERE tegen Mozes: Ook dit woord dat u spreekt, zal Ik doen, want u hebt

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD GOD WERKT IN DE TIJD Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid

Nadere informatie

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit?

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Het volk van God gestraft. Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Numeri 14:1-3 1 Toen begon heel de gemeenschap luid te weeklagen en bleef het volk in die nacht

Nadere informatie

Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op?

Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op? Israël door de Filistijnen verslagen. De ark weggenomen. Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op? 1 Het woord van Samuel kwam tot heel Israël. En Israël trok ten strijde, de Filistijnen

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 10 september 2017 Woord van Welkom Psalm 66: 1 en 2 Breek, aarde, uit in jubelzangen, Gods glorierijke naam ter eer. Laat van alom Hem lof ontvangen. Geducht zijn uwe daden, Heer.

Nadere informatie

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes Bijbelonderwijs voor de basisschool Groep 5 Memootjes De geciteerde Bijbeltekst werd met toestemming van de Stichting Herziene Statenvertaling overgenomen uit de Herziene Staten Vertaling 2006, Jongbloed

Nadere informatie

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar 29 oktober 2017 17.00 uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar Votum en groet GK gezang 163 (Ik bouw op U) Lezing: Joz. 1,1-11 GK psalm 105,20.21 Preek Opw. 687 (Heer,

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Voorganger: Ds. Nelleke Beimers Organist: Gerrit Blekkenhorst Pianist: Marc van der Meulen

Voorganger: Ds. Nelleke Beimers Organist: Gerrit Blekkenhorst Pianist: Marc van der Meulen Voorganger: Ds. Nelleke Beimers Organist: Gerrit Blekkenhorst Pianist: Marc van der Meulen 2 HET BEGIN. WELKOM EN MEDEDELINGEN. KLOKGELUI EN VERSTILLING. Lied 18: BIJEEN GEROEPEN UIT ONZE HUIZEN melodie

Nadere informatie

Laatste voorbereidingen 1. Besnijdenis, niet op basis van eigen kracht 2. Pascha, verbond wordt hersteld 3. Begin van een nieuw tijdperk

Laatste voorbereidingen 1. Besnijdenis, niet op basis van eigen kracht 2. Pascha, verbond wordt hersteld 3. Begin van een nieuw tijdperk Gideon Rechters 6 1 De Jordaan oversteken 1. Focus op Gods woord 2. Zorg dat je de Heer ieder moment kunt ontmoeten 3. Volg Jezus, wees een Jozua generatie 4. Kom in beweging Stenen oprichten 1. Gods grote

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte?

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Mozes op de berg Sinaï. Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Exodus 19:1-2 1 In de derde maand, op dezelfde dag dat de Israëlieten uit het land Egypte waren vertrokken,

Nadere informatie

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU JANUARI binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak 1 03-04-17 14:55 Pagina 10 De vijf wijze maagden op weg naar het feest NIEUWJAARSDAG Een nieuw begin 1 januari Het gebeurde dat de HEERE tegen Jozua

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen dag 1 dag 2 de schepping wereldbol God, Die de wereld maakte Genesis 1: 1 2: 3 In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1: 1) hebt gemaakt. zonde en verdriet appel met slang Adam en Eva,

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

Hebreeën 3. vrucht van de Geest. Dat is een hemelse roeping.

Hebreeën 3. vrucht van de Geest. Dat is een hemelse roeping. - - Hebreeën 3 Daarom, heilige broeders, deelgenoten aan de hemelse roeping, let op de Apostel en Hogepriester van onze belijdenis: Christus Jezus. Waarom begint dit vers met: Daarom? Omdat, zoals in vers

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Hoeveel koningen besloten om Gibeon aan te vallen en wat was de reden hiervoor?

Hoeveel koningen besloten om Gibeon aan te vallen en wat was de reden hiervoor? De slag bij Gibeon. Hoeveel koningen besloten om Gibeon aan te vallen en wat was de reden hiervoor? Jozua:10:4-5 4 Kom naar mij toe en help mij, en laten wij Gibeon verslaan, omdat het vrede gesloten heeft

Nadere informatie

Hij is niet genadig, omdat iemand dat waardig is, maar alleen omdat Hij Zelf zo genadig is. Gods naam geeft Zijn wezen weer

Hij is niet genadig, omdat iemand dat waardig is, maar alleen omdat Hij Zelf zo genadig is. Gods naam geeft Zijn wezen weer - 1 - Gods naam geeft Zijn wezen weer We lezen in Exodus 33:18 en verder: 18 Maar hij zei: Doe mij toch uw heerlijkheid zien. Mozes wil graag de volle heerlijkheid van God zien en hij krijgt antwoord op

Nadere informatie

Is de verdeling van Kanaän onder Gods volk volgens Gods woord uitgekomen?

Is de verdeling van Kanaän onder Gods volk volgens Gods woord uitgekomen? Vreemde berichten. Is de verdeling van Kanaän onder Gods volk volgens Gods woord uitgekomen? Jozua 23:43-45 43 Zo gaf de HEERE aan Israël heel het land dat Hij gezworen had hun vaderen te geven. Zij namen

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

stelt dat geloof en daden niet te scheiden zijn. Dood geloof We gaan naar Jacobus 2 vanaf vers 14.

stelt dat geloof en daden niet te scheiden zijn. Dood geloof We gaan naar Jacobus 2 vanaf vers 14. - 1 - Dood geloof We gaan naar Jacobus 2 vanaf vers 14. In dat gedeelte schrijft Jacobus dat geloof zonder werken louter theorie is. Het gaat daarbij echter niet om "werken der wet" waarover Paulus in

Nadere informatie

Gods naam geeft Zijn wezen weer

Gods naam geeft Zijn wezen weer - 1 - Gods naam geeft Zijn wezen weer We lezen in Exodus 33:18 en verder: 18 Maar hij zei: Doe mij toch uw heerlijkheid Mozes wil graag de volle heerlijkheid van God zien en hij krijgt antwoord op zijn

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

BIJBELROOSTER GROEP 5

BIJBELROOSTER GROEP 5 HOOFDSTUK 1 HET BEGIN Dag 1 De schepping Genesis 1 2 : 7 Dag 2 Het paradijs Genesis 2 : 8 25 Dag 3 De eerste zonde Genesis 3 Dag 4 Het begin Lesboek p. 6 & 7, Werkboek p. 2 & 3 HOOFDSTUK 2 HOOP! Dag 1

Nadere informatie

Spreken tot de Rots. Het twistwater van Kades. Hugo Bouter. De dood van Mirjam en het falen van Mozes en Aäron

Spreken tot de Rots. Het twistwater van Kades. Hugo Bouter. De dood van Mirjam en het falen van Mozes en Aäron Hugo Bouter Spreken tot de Rots Het twistwater van Kades Maar er was voor de gemeenschap geen water. Toen kwamen zij bijeen vanwege Mozes en vanwege Aäron. En het volk kreeg onenigheid met Mozes (...).

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

Een les uit de geschiedenis 10 Broeders en zusters, in dit verband wil ik u herinneren aan wat onze voorouders hebben meegemaakt. Zij werden allemaal

Een les uit de geschiedenis 10 Broeders en zusters, in dit verband wil ik u herinneren aan wat onze voorouders hebben meegemaakt. Zij werden allemaal Een les uit de geschiedenis 10 Broeders en zusters, in dit verband wil ik u herinneren aan wat onze voorouders hebben meegemaakt. Zij werden allemaal door de wolk van God geleid en liepen dwars door de

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Methode Godsdienst Groep 5-6, map B

Methode Godsdienst Groep 5-6, map B Methode Godsdienst Groep 5-6, map B OT 21 Week 36 De wet gegeven Les 1 Psalm 10:9 Les 2 Ex.24 en 31:18 De berg op Les 3 Ex.32:1-19 Het gouden kalf Les 4 Ex.32:30-34:10 Mozes de voorbidder OT 22 Week 37

Nadere informatie

Maar vermaant elkander dagelijks, zolang men nog van een heden kan spreken, opdat niemand van u zich verharde door de misleiding der zonde.

Maar vermaant elkander dagelijks, zolang men nog van een heden kan spreken, opdat niemand van u zich verharde door de misleiding der zonde. - 1 - Woestijnlessen Ons thema is: welke lessen kunnen wij als nieuw testamentische christenen leren van de veertig jarige omzwervingen van het volk Israël in de woestijn. We lezen in Hebreeën 3:7 Daarom,

Nadere informatie

Welke opdracht gaf Jozua en wat was de conclusie?

Welke opdracht gaf Jozua en wat was de conclusie? Nederlaag bij Ai en de verborgen zonde. Welke opdracht gaf Jozua en wat was de conclusie? Jozua 7:2-3 2 Toen Jozua mannen stuurde van Jericho naar Ai, dat bij Beth-Aven ligt, ten oosten van Bethel, zei

Nadere informatie

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman Let op de hogepriester De Bron 7-7-2019 Hans-J. Reumerman Afbeelding en schaduw van de hemelse dingen, volgens aanwijzing van God Heb 8:5 De tabernakel is geen museum voor joden! God laat aan Mozes de

Nadere informatie

Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen?

Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen? Regen op komst. Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen? 1 Koningen 18:41-42 41 Daarna zei Elia tegen Achab: Ga op weg, eet en drink, want er is een gedruis van een overvloedige

Nadere informatie

LES 10 EEN PASCHA EN EEN DOORPAS OP DE BELOFTEWEG. Exodus 1-14

LES 10 EEN PASCHA EN EEN DOORPAS OP DE BELOFTEWEG. Exodus 1-14 LES 10 EEN PASCHA EN EEN DOORPAS OP DE BELOFTEWEG Exodus 1-14 THEMA: Het onderwijzen van de volledigheid van de behoudenis in Christus. Wij gaan voor een paar ogenblikken doen alsof. Stel dat jouw land

Nadere informatie

de doop van Jehosjua in de Jordaan

de doop van Jehosjua in de Jordaan Thema: doop Tesjoeva-gemeente 28-04-2012 de doop van Jehosjua in de Jordaan Vandaag wou ik met jullie stilstaan bij de volwassendoop. Je kunt echter niet over de doop spreken zonder het ook te hebben over

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Veranderd naar het beeld van Christus

Veranderd naar het beeld van Christus Hugo Bouter Veranderd naar het beeld van Christus Exodus 34:29-35 eap. 1. Het gezicht van de middelaar straalde Het uitgangspunt van deze overdenking is het glanzende gezicht van Mozes bij de hernieuwing

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Exodus 12 1 En de HERE zeide tot Mozes en tot Aaron in het land Egypte: 2 Deze maand zal u het begin der maanden zijn; zij zal u de eerste der maanden van het jaar

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

De kern van het christelijke geloof

De kern van het christelijke geloof De kern van het christelijke geloof 16 september 2006 28 oktober 2006 25 november 2006 6 januari 2007 24 februari 2007 24 maart 2007 21 april 2007 De Vader De Zoon De Heilige Geest Vrede met God Geloof

Nadere informatie

Bijbel en psalmrooster groep 1 en 2 schooljaar 2017/2018

Bijbel en psalmrooster groep 1 en 2 schooljaar 2017/2018 Bijbel en psalmrooster groep 1 en 2 schooljaar 2017/2018 Week 35 Dinsdag: Genesis 1:1-13 Schepping dag 1-3 Woensdag: Genesis 1:14-31 Schepping dag 4-7 Donderdag: Genesis 3 De zondeval Week 36 Maandag:

Nadere informatie

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is?

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Heiliging van de eerstgeborenen. Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Genesis 13:1-3 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Heilig voor Mij alle eerstgeborenen:

Nadere informatie

IN GESPREK MET Oude Testament

IN GESPREK MET Oude Testament IN GESPREK MET Oude Testament Ontdekkingsreis 1: God maakt de wereld Gods belofte aan Noach Caroline heeft samen met haar vriend Harry dit bijbelverhaal gelezen. Caroline is 11 jaar en woont in Duitsland.

Nadere informatie

Wie overwint zal deze dingen beërven, en Ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn. Openb. 21:7 NBG.

Wie overwint zal deze dingen beërven, en Ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn. Openb. 21:7 NBG. Ons erfdeel Dit is wat de Israëlieten als erfbezit hebben ontvangen in het land Kanaän, wat de priester Eleazar en Jozua, de zoon van Nun, en de familiehoofden van de stammen van de Israëlieten, hun als

Nadere informatie

Ingaan in de rust van de Vader

Ingaan in de rust van de Vader Ingaan in de rust van de Vader Hebreeen 4: 1 Laten wij er dan beducht voor zijn dat iemand van u ooit schijnt achter te blijven, terwijl de belofte om in Zijn rust binnen te gaan nog van kracht is. 2 Want

Nadere informatie

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï?

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? In de woestijn Sinaï en de twee zilveren trompetten. Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? Numeri 9:1 1 De HEERE sprak tot Mozes in de woestijn Sinaï, in het tweede jaar nadat zij

Nadere informatie

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8 - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, 2 Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen. Hier

Nadere informatie

Rooster Godsdienstonderwijs

Rooster Godsdienstonderwijs Rooster Godsdienstonderwijs Groep 6/7 2018-2019 34 35 36 37 38 39 Rijk of arm Maandag Catechismus Psalm 3:3 Mozes keuze Exodus 2: -25 De rijke man en de arme Lukas 16: 19-31 Lazarus Het leven van Job Job

Nadere informatie

de 12 namen van de zonen van Jacob. Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was.

de 12 namen van de zonen van Jacob. Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was. - 1 - Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was. Hij zei tegen zijn discipelen, die Hem volgden: jullie zijn niet mijn slaven, maar jullie zijn mijn vrienden. We gaan over onze hemelse

Nadere informatie

Wijkgemeente Noord - Doopdienst in de Oude Kerk op zondag 8 mei 2016 om uur

Wijkgemeente Noord - Doopdienst in de Oude Kerk op zondag 8 mei 2016 om uur Wijkgemeente Noord - Doopdienst in de Oude Kerk op zondag 8 mei 2016 om 10.45 uur De heilige doop wordt bediend aan: Nathan Boxman Josje van Hof Marthe Kraaijeveld Amos de Ruiter Voorganger: Organist:

Nadere informatie

Welke stad lag dichtbij de legerplaats van Israël?

Welke stad lag dichtbij de legerplaats van Israël? Rachab en de verkenners. Welke stad lag dichtbij de legerplaats van Israël? Enkele kilometers over de rivier, juist tegenover de legerplaats van Israël, lag de sterke stad Jericho. Wie gaf opdracht om

Nadere informatie

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek?

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? ozes en Aäron voor farao. Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? Exodus 5:1-3 1 Daarna kwamen Mozes en Aäron en zeiden tegen de farao: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Laat Mijn volk gaan om

Nadere informatie

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4 HOOFDSTUK 1 HET BEGIN HOOFDSTUK 2 HOOP! HOOFDSTUK 3 ABRAM De schepping Genesis 1 2 : 7 Het paradijs Genesis 2 : 8 25 De eerste zonde Genesis 3 Het begin Lesboek p. 6 & 7 Werkboek p. 2 & 3 Kain en Abel

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 18-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 18-6-2018 2 18-6-2018 3 Hoofdstuk 1: 1 t/m

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart - 1 - Hemelvaart Wat is het een voorrecht om Jezus' hemelvaart te gedenken en te vieren en het is zeer bemoedigend wat Jezus tot zijn discipelen sprak voordat Hij naar de hemel voer. We lezen daarover

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

De strijd is van de Heer

De strijd is van de Heer De strijd is van de Heer 18 En aan wie heeft Hij gezworen dat zij Zijn rust niet zouden binnengaan, dan aan hen die ongehoorzaam geweest waren? 19 Zo zien wij dat zij niet konden ingaan vanwege hun ongeloof.

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

Zingen: Op Toonhoogte 275 (Joh.de Heer, lied 569) Heer, wees mijn Gids

Zingen: Op Toonhoogte 275 (Joh.de Heer, lied 569) Heer, wees mijn Gids 22 juli 2018 10.00 uur SM Alserda orgel: Geert Burgler schriftlezing: Marina de Vries Votum & Zegengroet Zingen: GK 99:1, 6, 8 Wet: Lev 19:1-4, 9-18 Zingen: GK 56:4 Schriftlezing 1: Numeri 9:15-23 Zingen:

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie op de

Nadere informatie

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet?

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet? Mozes, een mens zoals iedereen geschapen uit vlees en bloed, werd door God geroepen tot een bijzondere opdracht. (Exod.3). Mozes betekent: Eruit gehaald. God roept nog steeds mensen om een bijzondere opdracht

Nadere informatie

9 En de HEERE God liet allerlei bomen uit de aardbodem opkomen, begerenswaardig om te zien en goed om van te eten; ook de boom des levens, in het

9 En de HEERE God liet allerlei bomen uit de aardbodem opkomen, begerenswaardig om te zien en goed om van te eten; ook de boom des levens, in het Geheiligd zijn 9 En de HEERE God liet allerlei bomen uit de aardbodem opkomen, begerenswaardig om te zien en goed om van te eten; ook de boom des levens, in het midden van de hof, en de boom van de kennis

Nadere informatie

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen?

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Kwartels en manna. Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Exodus 16:1-2 1 Zij braken op uit Elim en heel de gemeenschap van de Israëlieten kwam in de woestijn Sin, die tussen

Nadere informatie

Welk visioen ging in vervulling?

Welk visioen ging in vervulling? De ondergang van de Egyptenaren. Welk visioen ging in vervulling? Genesis 15:13-14 13 Toen zei God tegen Abram: Weet wel dat uw nakomelingen vreemdelingen zullen zijn in een land dat niet van hen is; zij

Nadere informatie

Waarom ging het fout bij het veroveren van het stadje Ai?

Waarom ging het fout bij het veroveren van het stadje Ai? De profetische aspecten uit het boek Jozua, deel 3. Waarom ging het fout bij het veroveren van het stadje Ai? Jozua 7:1, eerste deel; Zie Jozua 1:4-5 1 Maar de Israëlieten pleegden trouwbreuk met wat door

Nadere informatie

Welke opdracht ontving Mozes van God?

Welke opdracht ontving Mozes van God? Door de Schelfzee. Welke opdracht ontving Mozes van God? Exodus 14:1-2 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg dat zij terugkeren en hun kamp opslaan voor Pi-Hachiroth, tussen

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft voor

Nadere informatie

Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24

Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24 Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24 A) Doel 1. Betekenis benoemen Jozua neemt afscheid van het volk. Dat doet hij ten eerste door te vertellen over de weldaden die de Heere aan het

Nadere informatie

Leidingdeel Jozua - Schets 4 De weg geblokkeerd Jozua 7

Leidingdeel Jozua - Schets 4 De weg geblokkeerd Jozua 7 Leidingdeel Jozua - Schets 4 De weg geblokkeerd Jozua 7 A) Doel 1. Betekenis benoemen Ai betekent letterlijk steenhoop. Deze geschiedenis wil duidelijk maken dat het met de hulp van God mogelijk is een

Nadere informatie

Genade. en onvolmaakt geloof

Genade. en onvolmaakt geloof Genade en onvolmaakt geloof Johannes 1: 14 En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond en wij hebben Zijn heerlijkheid gezien, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader, vol van

Nadere informatie

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Pesach / Feest der Ongezuurde broden Sjemot 12: 48 51 Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Een bijzondere feestweek is gisteravond begonnen met de viering van de Sedermaaltijd. Dit is een maaltijd ter ere

Nadere informatie