Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen?"

Transcriptie

1 Kwartels en manna. Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Exodus 16:1-2 1 Zij braken op uit Elim en heel de gemeenschap van de Israëlieten kwam in de woestijn Sin, die tussen Elim en de Sinaï ligt. Dat was op de vijftiende dag van de tweede maand nadat zij uit het land Egypte waren vertrokken. 2 En heel de gemeenschap van de Israëlieten morde tegen Mozes en tegen Aäron in de woestijn. Tot nu toe hadden ze nog geen honger geleden; in hun huidige behoeften was voorzien, maar ze vreesden voor de toekomst. Ze konden niet begrijpen hoe deze talrijke menigte onderhouden kon worden op haar reis door de woestijn, en in hun verbeelding zagen ze reeds hoe hun kinderen omkwamen van gebrek.

2 Welke situatie werd door vele mensen verheerlijkt en waar waren zij bang voor? Exodus 16:3 3 De Israëlieten zeiden tegen hen: Och, waren wij maar door de hand van de HEERE gestorven in het land Egypte, toen wij bij de vleespotten zaten en brood aten tot verzadiging toe! Want u hebt ons uitgeleid naar deze woestijn om heel deze gemeente van honger te laten sterven.

3 Wat zei God tegen Mozes vanwege het ongeloof en de ondankbaarheid van de Israëlieten? Exodus 16:4-5 4 Toen zei de HEERE tegen Mozes: Zie, Ik zal voor u brood uit de hemel laten regenen. Het volk moet eropuit gaan en de per dag benodigde hoeveelheid verzamelen, zodat Ik het op de proef kan stellen of het naar Mijn wet wandelt of niet. 5 En op de zesde dag moet het zó zijn dat zij bereiden wat zij binnenbrengen, en dat zal het dubbele zijn van wat zij dagelijks verzamelen.

4 Welke boodschap moest Mozes van God brengen? Exodus 16: Daarna zei Mozes tegen Aäron: Zeg tegen heel de gemeenschap van de Israëlieten: Kom naar voren, voor het aangezicht van de HEERE, want Hij heeft uw gemor gehoord. 10 Terwijl Aäron tot heel de gemeenschap van de Israëlieten sprak en zij zich naar de woestijn keerden, gebeurde het dat, zie, de heerlijkheid van de HEERE in de wolk verscheen.

5 Wat kreeg het volk te horen? Exodus 16: En de HEERE sprak tot Mozes: 12 Ik heb het gemor van de Israëlieten gehoord. Spreek tot hen en zeg: Tegen het vallen van de avond zult u vlees eten, en in de morgen zult u met brood verzadigd worden. Dan zult u erkennen dat Ik de HEERE, uw God, ben.

6 Wat gebeurde tegen de avond? Exodus 16:13, eerste deel 13 En tegen de avond gebeurde het dat er kwartels kwamen aanvliegen, die het kamp overdekten,

7 Wat gebeurde in de ochtend? Exodus 16:13, laatste deel en 14-15, eerste deel en in de ochtend was er een laag dauw rondom het kamp. 14 Toen de laag dauw opgetrokken was, zie, over de woestijn lag iets fijns, iets vlokkigs, fijn als de rijp op de aarde. 15 Toen de Israëlieten dat zagen, zeiden zij tegen elkaar: Wat is dat? Want zij wisten niet wat het was.

8 Welk antwoord gaf Mozes? Exodus 16:15, laatste deel Mozes zei tegen hen: Dit is het brood dat de HEERE u te eten gegeven heeft.

9 Welke advies gaf Mozes, werd deze raad opgevolgd en wat gebeurde er toen velen ongehoorzaam waren? Exodus 16: En Mozes zei tegen hen: Niemand mag ervan overlaten tot de volgende morgen. 20 Maar zij luisterden niet naar Mozes en sommige mannen lieten ervan over tot de volgende morgen. Toen zat het vol wormen en stonk het. Daarom was Mozes erg kwaad op hen. 21 Zo verzamelden zij het elke morgen, ieder naar wat hij eten kon, want zodra de zon heet werd, smolt het weg.

10 Wat gebeurde er op de zesde dag en wat staat voor God centraal? Exodus 16:22 22 Op de zesde dag gebeurde het dat zij een dubbele hoeveelheid brood verzamelden, twee gomers voor één persoon. Al de leiders van de gemeenschap kwamen dat aan Mozes vertellen. In de omstandigheden, verbonden met het geven van het manna, hebben we een duidelijk bewijs dat niet, zoals velen beweren, de sabbat werd ingesteld bij de wetgeving op de Sinaï. Eer de Israëlieten aankwamen bij de Sinaï, begrepen ze dat de sabbat voor hen een verplichting was. Door de verplichting om elke vrijdag een dubbele hoeveelheid manna te verzamelen om dit klaar te maken voor de sabbat, waarop geen manna zou vallen, werd de heiligheid van de rustdag hun voortdurend voor ogen gehouden.

11 Wat vertelde Mozes hen en wat was opmerkelijk? Exodus 16: Hij zei toen tegen hen: Dat is het wat de HEERE gesproken heeft. Morgen is het de rustdag, de heilige sabbat voor de HEERE! Wat u bakken wilt, bak het, en kook wat u koken wilt, en laat alles wat er overblijft voor uzelf liggen om het tot de volgende morgen te bewaren. 24 Zij lieten het staan tot de volgende morgen, zoals Mozes geboden had, en nu stonk het niet en waren er geen maden in.

12 Is het voor God belangrijk dat wij de Sabbat eren? Exodus 16: Toen zei Mozes: Eet dit vandaag, want vandaag is het de sabbat voor de HEERE. U zult het vandaag buiten niet vinden. 26 Zes dagen moet u het verzamelen, maar op de zevende dag is het sabbat. Dan zal het er niet zijn. 27 Het gebeurde echter op de zevende dag dat sommigen van het volk erop uit gingen om brood te verzamelen, maar zij vonden niets. 28 Toen zei de HEERE tegen Mozes: Hoelang weigert u nog Mijn geboden en Mijn wetten in acht te nemen?

13 Welke voorziening had God getroffen voor Sabbat? Exodus 16: Zie, omdat de HEERE u de sabbat gegeven heeft, daarom geeft Hij u op de zesde dag brood voor twee dagen. Ieder moet op zijn plaats blijven! Niemand mag er op de zevende dag vanuit zijn verblijfplaats op uit gaan! 30 Zo rustte het volk op de zevende dag. 31 Het huis van Israël gaf het de naam manna. Het was wit als korianderzaad, de smaak ervan was als van een honingkoek. God eist dat Zijn heilige dag nu nog even nauwgezet gevierd moet worden als in de tijd van Israël. Het bevel dat de Hebreeën kregen, behoort door alle christenen beschouwd te worden als een bevel van Jehova voor hen. De dag die aan de sabbat voorafgaat, moet een dag van voorbereiding zijn, opdat alles gereedgemaakt kan worden voor de geheiligde uren. Onder geen voorwaarde mogen onze eigen zaken heilige tijd in beslag nemen.

14 Hoe lang zou God zijn volk voorzien van voeding en verwijst dit leven in de woestijn naar het leven van Gods volk in de eindtijd? Exodus 16:35 35 De Israëlieten aten veertig jaar lang het manna, totdat zij in bewoond gebied kwamen. Zij aten manna, totdat zij aan de grens van het land Kanaän kwamen. De geschiedenis van het woestijnleven van Israël is vermeld voor het welzijn van het Israël Gods in de laatste dagen. De wisselende ervaring van de Hebreeën was een opleidingsschool voor het hun beloofde tehuis in Kanaän. Het is de bedoeling van God dat Zijn volk in deze tijd met een nederig hart en een bereidwillige geest de beproevingen nagaat die het oude Israël moest ondergaan, opdat ze weten hoe ze zich moeten voorbereiden op het hemels Kanaän.

Voorganger: Onze hulp is in de naam van de Heer. Die hemel en aarde gemaakt heeft

Voorganger: Onze hulp is in de naam van de Heer. Die hemel en aarde gemaakt heeft 1 Voorganger: Onze hulp is in de naam van de Gemeente: Heer Voorganger: Amen. Die hemel en aarde gemaakt heeft 2 3 4 5 6 7 8 Voorganger: Daarom roepen wij Gemeente: Zingt 9 10 11 12 13 14 15 Voorganger:

Nadere informatie

Thema: Dagelijks brood..!

Thema: Dagelijks brood..! 1 Kerkdienst zondagmiddag 3 juli 2016 Hervormde gemeente Reeuwijk, Ichthuskerk Aanvang 15.00 uur. Dienst met onze verstandelijk gehandicapte naaste. Thema: Dagelijks brood..! Voorganger: ds. M.J. Tekelenburg

Nadere informatie

Opening Winterwerk 2014

Opening Winterwerk 2014 Opening Winterwerk 2014 Zondag 21 september 2014 Voorganger Dorpskerk: ds. P.F. Bouter Voorganger Bethlehemkerk: kand. C.M. Baan Programma Bodegraven en Nieuwerbrug: 09.30-11.00 uur Eredienst 11.00-11.15

Nadere informatie

Zondag 20 maart 2016

Zondag 20 maart 2016 Zondag 20 maart 2016 Voorganger: dhr. J. Greven, Blaricum Ouderling: Ad Kramer Lector: Maaike de Vries Diaken: Tine Gardenier Organist: Johan Haaksma Koster: Kees Snapper Verwelkoming Intochtslied: Lied

Nadere informatie

Efeziërs 4, Tweede lezing uit de brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Efeze

Efeziërs 4, Tweede lezing uit de brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Efeze Achttiende zondag door het jaar B cyclus 2 augustus 2015 Exodus 16,2-4.12-15 Efeziërs 4,17.20-24 Johannes 6,24-35 Exodus 16,2-4.12-15 Eerste lezing uit het Boek Exodus In die dagen, toen ze in de woestijn

Nadere informatie

Hij heeft u. en al uw broeders, de zonen van Levi, met u laten naderen; wilt u nu ook het priesterambt? Wat wilden Korach en zijn 252 metgezellen?

Hij heeft u. en al uw broeders, de zonen van Levi, met u laten naderen; wilt u nu ook het priesterambt? Wat wilden Korach en zijn 252 metgezellen? De bloeiende staf van Aäron. Wat wilden Korach en zijn 252 metgezellen? Numeri 16:10 Hij heeft u 10 en al uw broeders, de zonen van Levi, met u laten naderen; wilt u nu ook het priesterambt? Aan wie had

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte?

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Mozes op de berg Sinaï. Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Exodus 19:1-2 1 In de derde maand, op dezelfde dag dat de Israëlieten uit het land Egypte waren vertrokken,

Nadere informatie

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek?

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? ozes en Aäron voor farao. Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? Exodus 5:1-3 1 Daarna kwamen Mozes en Aäron en zeiden tegen de farao: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Laat Mijn volk gaan om

Nadere informatie

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï?

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? In de woestijn Sinaï en de twee zilveren trompetten. Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? Numeri 9:1 1 De HEERE sprak tot Mozes in de woestijn Sinaï, in het tweede jaar nadat zij

Nadere informatie

Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op?

Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op? Israël door de Filistijnen verslagen. De ark weggenomen. Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op? 1 Het woord van Samuel kwam tot heel Israël. En Israël trok ten strijde, de Filistijnen

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Tabor

Protestantse wijkgemeente Tabor Protestantse wijkgemeente Tabor 28 april 2019 Zondag Quasimodo Genititi De voorbereiding De klok wordt geluid Stilte Heut triumphiret Gottes Sohn - J.S. Bach (1685 1750) De kaarsen worden ontstoken Bemoediging

Nadere informatie

Online Bijbel voor kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG

Online Bijbel voor kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG Online Bijbel voor kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit Het

Nadere informatie

Bijbelrooster. Reizen met Mozes Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist

Bijbelrooster. Reizen met Mozes Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Reizen met Mozes Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Eigenlijk zou er moeten staan: reizen met God. God had de route uitgestippeld van Egypte naar Kanaän, het beloofde land. Mozes mocht

Nadere informatie

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag?

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? De overige plagen in Egypte. Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? Genesis 9:2-5 2 Want als u hun weigert te laten gaan

Nadere informatie

Maar vermaant elkander dagelijks, zolang men nog van een heden kan spreken, opdat niemand van u zich verharde door de misleiding der zonde.

Maar vermaant elkander dagelijks, zolang men nog van een heden kan spreken, opdat niemand van u zich verharde door de misleiding der zonde. - 1 - Woestijnlessen Ons thema is: welke lessen kunnen wij als nieuw testamentische christenen leren van de veertig jarige omzwervingen van het volk Israël in de woestijn. We lezen in Hebreeën 3:7 Daarom,

Nadere informatie

Van harte welkom in Het Kompas

Van harte welkom in Het Kompas Welkom in de dienst 12-02-2017 Van harte welkom in Het Kompas Vanmorgen Voorganger: Collecte: ds. Gertjan Oosterhuis Theologische Universiteit Liturgie Vanmiddag Voorganger: Locatie: Collecte: ds. Robert

Nadere informatie

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is?

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Heiliging van de eerstgeborenen. Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Genesis 13:1-3 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Heilig voor Mij alle eerstgeborenen:

Nadere informatie

Doopsgezinde Gemeente Arnhem Welkom en uitleg programma Zingen 1. 2.

Doopsgezinde Gemeente Arnhem Welkom en uitleg programma Zingen 1. 2. Ons dagelijks brood Maaltijd (12.00 u.) en Dienst (12.45 u.) in het Bezoekerscentrum Sonsbeek bij de Witte watermolen, Arnhem zondag 6 september 2015 voorbereid door de Themadienstcommissie Doopsgezinde

Nadere informatie

Zet de 3 namen in de juiste volgorde: Aäron Rebekka Kaïn : Lea Jochebed Hagar :

Zet de 3 namen in de juiste volgorde: Aäron Rebekka Kaïn : Lea Jochebed Hagar : Maand 8 week 1: Doortocht door de Schelfzee. Lees eerst het Bijbelverhaal in Exodus 13:17-15:1 en 15:19-21 - Doortocht door de Schelfzee. Landkaart van de reis. Drie namen, welke hoort er niet bij? Streep

Nadere informatie

Gezinsfolder Dankdag 2009 Gewoon genoeg?!

Gezinsfolder Dankdag 2009 Gewoon genoeg?! Gezinsfolder Gezinsfolder Dankdag 2009 Gewoon genoeg?! Hoe werkt deze gezinsfolder? Gezinsopdrachtje Beschrijving voor de ouders van een kleine doe-opdracht om met elkaar als gezin te doen. De plek van

Nadere informatie

Een les uit de geschiedenis 10 Broeders en zusters, in dit verband wil ik u herinneren aan wat onze voorouders hebben meegemaakt. Zij werden allemaal

Een les uit de geschiedenis 10 Broeders en zusters, in dit verband wil ik u herinneren aan wat onze voorouders hebben meegemaakt. Zij werden allemaal Een les uit de geschiedenis 10 Broeders en zusters, in dit verband wil ik u herinneren aan wat onze voorouders hebben meegemaakt. Zij werden allemaal door de wolk van God geleid en liepen dwars door de

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit?

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Het volk van God gestraft. Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Numeri 14:1-3 1 Toen begon heel de gemeenschap luid te weeklagen en bleef het volk in die nacht

Nadere informatie

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren. Genesis 4:3-5 HSV En

Nadere informatie

Naar welk kamp vertrok Gods volk en welke ontdekking deden zij daar?

Naar welk kamp vertrok Gods volk en welke ontdekking deden zij daar? Water uit de rots bij de Horeb. Naar welk kamp vertrok Gods volk en welke ontdekking deden zij daar? Genesis 17:1 1 Daarna brak heel de gemeenschap van de Israëlieten uit de woestijn Sin op en trok van

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen. presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink Zondag 17 maart 2019 Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers Organist: Eril Nijzink Liederen in deze dienst: Intochtslied: Psalm 25: 1 en 2 Psalm 25: 3 en 4 Lied 273: 1, 2 en 3 Lied 825: 1, 2 en 3 Lied 825:

Nadere informatie

Door wie werd Samaria belegerd en welke economische situaties ontstonden er?

Door wie werd Samaria belegerd en welke economische situaties ontstonden er? De wonderbare redding van Samaria. Door wie werd Samaria belegerd en welke economische situaties ontstonden er? 2 Koningen 6:24-25 24 Het gebeurde daarna, dat Benhadad, de koning van Syrië, zijn hele leger

Nadere informatie

Hij zorgt voor zijn volk, ook in de woestijn.

Hij zorgt voor zijn volk, ook in de woestijn. Voor volwassenen is het boekje Feest van het Koninkrijk beschikbaar. Hierin staan de themahoofdstukken waar je elke dag thuis een stukje uit kunt lezen. Hier ligt de nadruk op je eigen persoonlijke verwerking

Nadere informatie

ZONDAGOCHTEND 21 JANUARI Exodus 33 en 34 2 Kor. 3: 7-18 De heerlijkheid van Jezus aanschouwen!

ZONDAGOCHTEND 21 JANUARI Exodus 33 en 34 2 Kor. 3: 7-18 De heerlijkheid van Jezus aanschouwen! ZONDAGOCHTEND 21 JANUARI 2018 Exodus 33 en 34 2 Kor. 3: 7-18 De heerlijkheid van Jezus aanschouwen! EXODUS 33: 17-23 17 Toen zei de HEERE tegen Mozes: Ook dit woord dat u spreekt, zal Ik doen, want u hebt

Nadere informatie

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar.

Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Aäron was de drie jaar oudere broer van Mozes. honderdzevenendertig jaar. Het leven en overlijden van Aaron. Wie was de eerste zoon van Amram en Jochebed? Exodus 6:19 19 Amram nam Jochebed, zijn tante, voor zichzelf tot vrouw, en zij baarde hem Aäron en Mozes. De levensjaren

Nadere informatie

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Exodus 12 1 En de HERE zeide tot Mozes en tot Aaron in het land Egypte: 2 Deze maand zal u het begin der maanden zijn; zij zal u de eerste der maanden van het jaar

Nadere informatie

Gods heerlijkheid buiten de legerplaats

Gods heerlijkheid buiten de legerplaats J.N. Darby Gods heerlijkheid buiten de legerplaats Toon mij toch Uw heerlijkheid, Exodus 33:18 Falen en genade Gods volk is altijd het voorwerp van de raadsbesluiten en de gedachten van God. Zijn liefde

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Welke les moesten de Egyptenaren leren?

Welke les moesten de Egyptenaren leren? De eerste vier plagen. Welke les moesten de Egyptenaren leren? Exodus 7:2-5 2 U moet alles wat Ik u gebieden zal tegen Aäron zeggen, en Aäron, uw broer, moet tot de farao spreken, dat hij de Israëlieten

Nadere informatie

De strijd is van de Heer

De strijd is van de Heer De strijd is van de Heer 18 En aan wie heeft Hij gezworen dat zij Zijn rust niet zouden binnengaan, dan aan hen die ongehoorzaam geweest waren? 19 Zo zien wij dat zij niet konden ingaan vanwege hun ongeloof.

Nadere informatie

Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat?

Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat? De zeven feesten. Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat? Leviticus 23:2-3 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen

Nadere informatie

Schelfzee. In slagorde trokken de Israëlieten uit het land Egypte.

Schelfzee. In slagorde trokken de Israëlieten uit het land Egypte. 1 Be-sjallach: Toen de farao het volk liet vertrekken, voerde God hen niet langs de weg die door het gebied van de Filistijnen loopt Exodes : 17 Toen de farao het volk had laten gaan, is het gebeurd dat

Nadere informatie

STILTE VOOR DE VESPER A.U.B.

STILTE VOOR DE VESPER A.U.B. VESPER op woensdag 14 maart 2018 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: 19.30 uur Liturgen: Kornelie Oostlander en Carolien Oosterhof Pianist: Agnes van Bekkum STILTE VOOR DE VESPER A.U.B. Pianomuziek

Nadere informatie

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk?

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Besnijdenis en Pascha in Gilgal. Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Jozua 5:1 1 Toen al de koningen van de Amorieten aan deze zijde van de Jordaan, namelijk

Nadere informatie

Het is van belang dat de les wordt gelezen door het kind met hulp van een ouder.

Het is van belang dat de les wordt gelezen door het kind met hulp van een ouder. CW Het Lichaam van Christus Rubriek Kinderbijbelstudie vanaf 6 jaar Exodes 8 9 Les 26 Advies: Het is van belang dat de les wordt gelezen door het kind met hulp van een ouder. Dat maakt de lessen levendiger

Nadere informatie

Preekschets Exodus 16: 22-30 Israëlzondag 2012

Preekschets Exodus 16: 22-30 Israëlzondag 2012 Preekschets Exodus 16: 22-30 Israëlzondag 2012 Inleidend Deze preekschets is geschreven met het oog op de Israëlzondag 2012. Als thema is gekozen: Rust in een 24/7 economie. Op Israëlzondag (eerste zondag

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat de Israëlieten onder de indruk waren van de verlossing die God hen schonk?

Waaruit blijkt dat de Israëlieten onder de indruk waren van de verlossing die God hen schonk? Mara en Elim. Waaruit blijkt dat de Israëlieten onder de indruk waren van de verlossing die God hen schonk? Exodus 15:22, eerste deel 22 Hierna liet Mozes Israël vanaf de Schelfzee opbreken en zij vertrokken

Nadere informatie

DAG 1: Veranderingen Lees Deuteronomium 1:1-8 Soms zijn er veranderingen in je leven. Grote veranderingen: als er iemand sterft. Of als je verhuist. Of als je naar een andere school gaat en afscheid neemt

Nadere informatie

Waren we nog maar in Egypte... Numeri 11:4-10 (NBV) WAREN WE NOG MAAR IN EGYPTE... NUM. 11:4-10

Waren we nog maar in Egypte... Numeri 11:4-10 (NBV) WAREN WE NOG MAAR IN EGYPTE... NUM. 11:4-10 Waren we nog maar in Egypte... Numeri 11:4-10 (NBV) Egypte -het leven zonder God, waar je leeft als slaaf van de zonde Beloofde land het leven zoals God het heeft bedoeld en uiteindelijk de hemel Farao

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Welke opdracht gaf God aan Jozua?

Welke opdracht gaf God aan Jozua? De ondergang van Ai. Welke opdracht gaf God aan Jozua? Jozua 8:1-2 1 Daarna zei de HEERE tegen Jozua: Wees niet bevreesd en wees niet ontsteld. Neem al het krijgsvolk met u mee en sta op, trek op naar

Nadere informatie

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde.

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1:1) De hemel: De geestelijke,

Nadere informatie

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER?

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? Een geschiedenis om van te leren Dit alles strekt ons tot voorbeeld: wij moeten niet uit zijn op het kwade, zoals

Nadere informatie

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God?

Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? De list van de Gibeonieten. Hoe reageerden de inwoners van Gibeon op de overwinning van Israël dankzij de Hulp van God? Jozua 9:3-6 3 Toen de inwoners van Gibeon hoorden wat Jozua met Jericho en Ai gedaan

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Exodus 16, 1-21 Dankdag

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Exodus 16, 1-21 Dankdag Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Exodus 16, 1-21 Dankdag Broeders en zusters, 3 Zingen : Gezang 146 : 1-3 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Exodus 16 : 1-21 6 Zingen : Psalm

Nadere informatie

Les 10 voor 2 september 2017

Les 10 voor 2 september 2017 Les 10 voor 2 september 2017 DE TWEE VERBONDEN In Galaten 4:21-31, Paulus gebruikt een allegorie (= een symbolische voorstelling van een idee, uitgebeeld door mensen zoals bv. de rechtspraak` voorgesteld

Nadere informatie

Wie nam Jethro mee naar Mozes?

Wie nam Jethro mee naar Mozes? Jethro bij Mozes en leiders voor het volk. Wie nam Jethro mee naar Mozes? Exodus 18:1-3, eerste deel 1 Toen Jethro, de priester van Midian, de schoonvader van Mozes, alles hoorde wat God voor Mozes en

Nadere informatie

Maand 10 week 1: Mozes sterft.

Maand 10 week 1: Mozes sterft. Maand 10 week 1: Mozes sterft. Lees eerst het Bijbelverhaal in Deuteronomium 32:45-52 en 34:1-12 - Sterven van Mozes - Jozua de nieuwe leider Zet in de goede volgorde: Esau Mozes Levi Welke naam hoort

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Welk volk bond de strijd aan met Israël en wat was het resultaat na de strijd?

Welk volk bond de strijd aan met Israël en wat was het resultaat na de strijd? De koperen slang. Welk volk bond de strijd aan met Israël en wat was het resultaat na de strijd? Numeri 21:1 1 Toen de Kanaäniet, de koning van Harad, die in het Zuiderland woonde, hoorde dat Israël langs

Nadere informatie

Welke 4 beloften had God aan Israël gegeven?

Welke 4 beloften had God aan Israël gegeven? Efraim en Manasse gezegend. Welke 4 beloften had God aan Israël gegeven? Genesis 46:3-4 3 En Hij zei: Ik ben God, de God van uw vader; wees niet bevreesd om naar Egypte te trekken, want Ik zal u daar tot

Nadere informatie

HOE KIJKJE OVER DE GRENS? Overstapdienst. 30 juni Organist: Aad van Poppel Voorganger: ds. Freek Schipper

HOE KIJKJE OVER DE GRENS? Overstapdienst. 30 juni Organist: Aad van Poppel Voorganger: ds. Freek Schipper HOE KIJKJE OVER DE GRENS? Overstapdienst 30 juni 2019 Organist: Aad van Poppel Voorganger: ds. Freek Schipper 1 Welkom en mededelingen Muzikale inleiding Zingen (staande) Lied 8b Hoor de zee, hoor de wind,

Nadere informatie

Toespraken in de Amsterdamse Studentenekklesia op 7 februari 2010 door Geeske Hovingh en Mirjam Elbers

Toespraken in de Amsterdamse Studentenekklesia op 7 februari 2010 door Geeske Hovingh en Mirjam Elbers Toespraken in de Amsterdamse Studentenekklesia op 7 februari 2010 door Geeske Hovingh en Mirjam Elbers Jong Geleerd 5: Brood genoeg? Voorlezing uit het boek Uittocht Exodus 16 Van Elim braken zij op en

Nadere informatie

Oogstdienst van schrift en tafel van 15 november 2015, gehouden in de Kloosterkerk. Voorganger ds. Margreet Klokke

Oogstdienst van schrift en tafel van 15 november 2015, gehouden in de Kloosterkerk. Voorganger ds. Margreet Klokke Oogstdienst van schrift en tafel van 15 november 2015, gehouden in de Kloosterkerk. Voorganger ds. Margreet Klokke Ook dit jaar heeft de akker weer vrucht gegeven. Het graan dat gezaaid is groeide op er

Nadere informatie

Welke opdracht ontving Mozes van God?

Welke opdracht ontving Mozes van God? Door de Schelfzee. Welke opdracht ontving Mozes van God? Exodus 14:1-2 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg dat zij terugkeren en hun kamp opslaan voor Pi-Hachiroth, tussen

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

Numeri 13:1-3 1 De HEER zei tegen Mozes: 2 Stuur er een aantal mannen op uit om Kanaän, het land dat ik de Israëlieten geven zal, te verkennen.

Numeri 13:1-3 1 De HEER zei tegen Mozes: 2 Stuur er een aantal mannen op uit om Kanaän, het land dat ik de Israëlieten geven zal, te verkennen. Numeri 13:1-3 1 De HEER zei tegen Mozes: 2 Stuur er een aantal mannen op uit om Kanaän, het land dat ik de Israëlieten geven zal, te verkennen. Kies daartoe uit elke stam één man, een familiehoofd. 3 Mozes

Nadere informatie

Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op?

Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op? Bevel om Kanaän te verkennen. Wie gaf het bevel om Kanaän te verkennen en hoeveel mensen moesten dat gaan doen en wat viel bij de samenstelling op? 1 De HEERE sprak tot Mozes: 2 Stuur mannen voor u uit

Nadere informatie

14 Doe alle dingen zonder morren en meningsverschillen. Doe alle dingen zonder morren

14 Doe alle dingen zonder morren en meningsverschillen. Doe alle dingen zonder morren - 1 - Doe alle dingen zonder morren Als we zondags naar Gods woord gaan luisteren, dan komen de mannen in de regel niet in hun overall of werkkleding op de bijeenkomst. We trekken doorgaans wat nette kleren

Nadere informatie

Thema: De prijs van vrijheid in de serie: Vrije vogels

Thema: De prijs van vrijheid in de serie: Vrije vogels Thema: De prijs van vrijheid in de serie: Vrije vogels Inleidende woorden Vrijheid... Ons jaarthema, u weet het, luidt: Pleidooi voor vrijheid. In deze serie van 3 diensten over vrije vogels gaan we te

Nadere informatie

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden?

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? De wonderen van God. Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? Exodus 4:1-3 1 Toen antwoordde Mozes en zei: Maar zie, zij zullen mij niet geloven

Nadere informatie

Hij is niet genadig, omdat iemand dat waardig is, maar alleen omdat Hij Zelf zo genadig is. Gods naam geeft Zijn wezen weer

Hij is niet genadig, omdat iemand dat waardig is, maar alleen omdat Hij Zelf zo genadig is. Gods naam geeft Zijn wezen weer - 1 - Gods naam geeft Zijn wezen weer We lezen in Exodus 33:18 en verder: 18 Maar hij zei: Doe mij toch uw heerlijkheid zien. Mozes wil graag de volle heerlijkheid van God zien en hij krijgt antwoord op

Nadere informatie

Week 1: Tel je mee? Om te lezen Om te doen Eerste Paasdag: De morgen van de eerste dag 2. Tweede Paasdag: De avond van de eerste dag

Week 1: Tel je mee? Om te lezen     Om te doen Eerste Paasdag: De morgen van de eerste dag 2. Tweede Paasdag: De avond van de eerste dag Week 1: Tel je mee? Soms tel je de dagen. Vaak tel je ze af. Bijvoorbeeld om te kijken hoe lang het nog duurt voordat je jarig bent. Of hoe lang het nog duurt voordat het vakantie is. In de tijd van de

Nadere informatie

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Pesach / Feest der Ongezuurde broden Sjemot 12: 48 51 Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Een bijzondere feestweek is gisteravond begonnen met de viering van de Sedermaaltijd. Dit is een maaltijd ter ere

Nadere informatie

Gods naam geeft Zijn wezen weer

Gods naam geeft Zijn wezen weer - 1 - Gods naam geeft Zijn wezen weer We lezen in Exodus 33:18 en verder: 18 Maar hij zei: Doe mij toch uw heerlijkheid Mozes wil graag de volle heerlijkheid van God zien en hij krijgt antwoord op zijn

Nadere informatie

Inhoud. Welkom! God wil ons ontmoeten: Kom helemaal bij mij! 9 Vrije tijd AG 11

Inhoud. Welkom! God wil ons ontmoeten: Kom helemaal bij mij! 9 Vrije tijd AG 11 Inhoud Welkom! God wil ons ontmoeten: Kom helemaal bij mij! 9 Vrije tijd AG 11 Ik ben het brood Gesterkt worden CB 14 Het brood dat leven geeft AG 16 Liefdesvoedsel: het gebroken brood AG 18 Wat ons verzadigt,

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

Het geheim van Mozes 40 dagen

Het geheim van Mozes 40 dagen Het geheim van Mozes 40 dagen Deuteronomium 9: 8 Bij de Horeb hebt u de HEERE immers zeer toornig gemaakt; de HEERE werd zo toornig op u dat Hij u wilde wegvagen. 9 Toen ik de berg opgeklommen was om de

Nadere informatie

... NAAR EEN BETERE WERELD

... NAAR EEN BETERE WERELD ... NAAR EEN BETERE WERELD Wat ik waardevolle Wat mijn groep waardeafspraken vind... volle afspraken vindt... Wat God waardevolle afspraken vindt... TIEN WOORDEN VAN GOD Ik ben jullie enige God. Als je

Nadere informatie

- 1 - Jezus, maar er staat: Dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. Nieuwjaars boodschap

- 1 - Jezus, maar er staat: Dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. Nieuwjaars boodschap - 1 - Nieuwjaars boodschap Als we terugkijken op het afgelopen jaar, hebben we redenen om als christenen dankbaar te zijn. Door dankbaar te zijn ook in de beproevingen van het leven - vereren wij God.

Nadere informatie

Wie heerste er over Israël en hoelang? Wat was er aan de hand met de echtgenote van Manoach?

Wie heerste er over Israël en hoelang? Wat was er aan de hand met de echtgenote van Manoach? De geboorte van Simson. Wie heerste er over Israël en hoelang? Wat was er aan de hand met de echtgenote van Manoach? Richteren 13:1-2 1 Maar de Israëlieten deden opnieuw wat slecht was in de ogen van de

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Na welk voorval en van wie kreeg Jozua bevel om de Jordaan over te steken?

Na welk voorval en van wie kreeg Jozua bevel om de Jordaan over te steken? De tocht door de Jordaan. Na welk voorval en van wie kreeg Jozua bevel om de Jordaan over te steken? Jozua 1:2 2 Mijn dienaar Mozes is gestorven. Nu dan, sta op, steek deze Jordaan over, u en heel dit

Nadere informatie

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart 2019 2 e zondag 40-dagentijd Voorganger: pastor Guus Ruijl Organist: Ellen Pons Thema : Glans over de doffe realiteit Na de dienst staan koffie en

Nadere informatie

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af?

De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? De profetische aspecten uit het boek Jozua. Wanneer speelt de geschiedenis, die beschreven wordt, in het boek Jozua zich af? Welke immens wonderlijke gebeurtenissen had Gods volk ervaren op het moment

Nadere informatie

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes Bijbelonderwijs voor de basisschool Groep 5 Memootjes De geciteerde Bijbeltekst werd met toestemming van de Stichting Herziene Statenvertaling overgenomen uit de Herziene Staten Vertaling 2006, Jongbloed

Nadere informatie

Bediening Heilige Doop aan Salomé Flora Ruys en Lily Emma Christien ten Hage

Bediening Heilige Doop aan Salomé Flora Ruys en Lily Emma Christien ten Hage ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 22 april 2018 aanvang: 10.00 uur ~ 4 e Zondag van Pasen ~ Bediening Heilige Doop aan Salomé Flora Ruys en Lily Emma Christien ten Hage Marc Chagall Voorganger

Nadere informatie

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem - 1 - God is groter dan uw nood of probleem God is groter dan uw nood of wat voor probleem dan ook. We zien al direct vanaf het begin der schepping dat God groter en sterker is dan de duisternis. Gen.

Nadere informatie

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel

Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? en hun dwangarbeid aanzag, en naar zijn broeders vertrok. Exodus 2:11, eerste deel De les die Mozes moest leren. Wat zag Mozes voor zijn ogen gebeuren? Exodus 2:11, eerste deel 11 In die dagen, toen Mozes groot geworden was en naar zijn broeders vertrok en hun dwangarbeid aanzag, Wat

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Een volk van priesters

Een volk van priesters Een volk van priesters Romeinen 8: 17 Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God, en medeerfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

beschreven met de vinger van God.

beschreven met de vinger van God. Het gouden kalf. Wat ontving Mozes, nadat God hem alle aanwijzingen op de berg gegeven had en wat was het bijzondere dat hij ontvangen had? Exodus 31:18 18 En toen de HEERE geëindigd had met hem te spreken

Nadere informatie

Wegwijs in de Bijbel. 3 e avond met Mozes door de woestijn

Wegwijs in de Bijbel. 3 e avond met Mozes door de woestijn Wegwijs in de Bijbel 3 e avond met Mozes door de woestijn Torah wet pentateuch Genesis ( In den beginne ) Exodus ( Namen ) Leviticus ( Hij riep ) Numeri ( In de woestijn ) Deuteronomium ( Redevoeringen

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Viering Theresia geloofsgemeenschap zondag 2 augustus 2015 locatie: oude synagoge

Viering Theresia geloofsgemeenschap zondag 2 augustus 2015 locatie: oude synagoge Viering Theresia geloofsgemeenschap zondag 2 augustus 2015 locatie: oude synagoge Welkom thema geloven Door het geloof spreekt God, door de hoop helpt God, door de liefde geeft God. Opening Symboliek

Nadere informatie