Gemeente Den Haag RIS152175_12-FEB-2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag RIS152175_12-FEB-2008"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag RIS152175_12-FEB-2008 Ons kenmerk BSD/ B RIS UITVOERINGSVOORSCHRIFTEN SUBSIDIEVERSTREKKING VOOR HET EXPLOITEREN VAN AARDGASVULPUNTEN ALSMEDE HET AANSCHAFFEN VAN MOTORVOERTUIGEN MET AARDGASMOTOR. HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op: hoofdstuk 4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb); de Haagse Kaderverordening Subsidieverstrekking; gezien: het Plan van aanpak verduurzaming van het wegverkeer in Den Haag (collegebesluit 28 februari 2006, DB ); MilieuProjectPlan ; overwegende dat het wenselijk is dat het college op eenduidige wijze omgaat met subsidieverstrekking voor het exploiteren van aardgasvulpunten door een vijftal nog aan te wijzen tankstations. Besluit om het volgende vast te stellen: UITVOERINGSVOORSCHRIFTEN subsidieverstrekking voor het exploiteren van aardgasvulpunten. HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 DSB/ B 2 Artikel 1 Doel van de subsidie De subsidie wordt verstrekt om verduurzaming van het wegverkeer in Den Haag te bereiken door het stimuleren van het gebruik van aardgas als motorbrandstof waardoor vermindering van de uitstoot van NO x9, fijn stof (PM 10) en CO 2 optreedt. Om dit doel te bereiken worden subsidiebedragen verstrekt voor de exploitatie van aardgasvulpunten. Artikel 2 Begripsomschrijvingen In deze beleidsregel wordt verstaan onder: a. Gemeente: de Gemeente Den Haag. b. College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. c. Aardgasvulpunt: een vulpunt bij een tankstation, dat geschikt is om aardgas als brandstof te gebruiken. d. Tankstation: een bestaand of nog op te richten openbaar commercieel aardgasvulpunt, al dan niet in combinatie met reguliere motorbrandstoffen, dat voldoet aan de daarvoor geldende technische specificaties, (veiligheids)voorschriften, toepasselijke regelgeving en vergunningen en is goedgekeurd door een notified body. e. Aangewezen tankstation: een tankstation dat na indiening van een subsidieaanvraag, door de gemeente wordt aangewezen als een tankstation dat belast is met de uitvoering van een dienst van algemeen economisch belang en daartoe voor tenminste vijf jaar een aardgasvulpunt exploiteert. f. Activiteit: het exploiteren van een aardgasvulpunt door een aangewezen tankstation. g. Overige activiteiten: alle overige bedrijfsactiviteiten van een tankstation. h. Subsidie(bedrag) voor aardgasvulpunten: een door de gemeente eenmalig, voor een aangewezen tankstation beschikbaar gestelde investeringsbijdrage voor het realiseren van een aardgasvulpunt en een exploitatiebijdrage voor nieuwe en bestaande aardgasvulpunten. i. Subsidietijdvak: periode waarvoor de subsidie geldt en die voor aangewezen tankstations 3 jaar bedraagt. j. Dienst van algemeen economisch belang: het exploiteren van een aardgasvulpunt. k. Aanwijzingsbesluit: het collegebesluit door middel waarvan het exploiteren van aardgasvulpunten wordt aangemerkt als een dienst van algemeen economisch belang. l. Overcompensatie: het gedeelte van een compensatie voor een te verrichten dienst van algemeen economisch belang dat hoger is dan de kosten die een gemiddelde, goed beheerde onderneming zou hebben gemaakt om deze dienst te verrichten, inclusief een redelijke winstmarge.

3 DSB/ B 3 m. Uitvoeringsovereenkomst: een overeenkomst gebaseerd op artikel 4:36 Awb die tot doel heeft dat de als dienst van algemeen economisch belang omschreven activiteit ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. HOOFDSTUK 2 Verdeling subsidiebudget, aanvragen subsidie, subsidieverlening, verplichtingen om staatsteun te voorkomen Artikel 3 Verdeling subsidiebudget 1. Het totale beschikbare subsidiebedrag voor een vijftal aardgasvulpunten is maximaal De subsidie bedraagt maximaal 50% van de kosten van het oprichten en exploiteren van het aardgasvulpunt met een maximum van per aangewezen tankstation. 3. De subsidie voor een aardgasvulpunt wordt toegekend in de volgorde van ontvangst van de subsidieaanvragen. Voor aardgasvulpunten wordt hierbij de geografische spreiding zoals omschreven in artikel 4 gehanteerd. 4. De in het zevende lid genoemde volgorde wordt vastgesteld aan de hand van de ontvangstdatum van de volledige subsidieaanvragen. Bij gelijktijdige ontvangst van subsidieaanvragen vindt verstrekking van de subsidie plaats door middel van loting. Artikel 4 Geografische spreiding aardgasvulpunten en capaciteit 1. Het aangewezen tankstation dient gelegen te zijn in de door het college vastgestelde kwadranten binnen de gemeente, zoals aangegeven op de bijgevoegde kaart. a. Kwadrant centrum: het binnen de centrumring gelegen gebied. b. Kwadrant kust zuid : Het gebied ten zuiden van de Houtrustweg, Conradkade en Groot Hertoginnelaan aansluitend op de Centrumring en ten westen van de Hobbema-, Kemp-, Terlet-, en Schaarsbergen via de Vreeswijkstraat en Meppelweg tot aan de zuidelijke gemeentegrens. c. Kwadrant III kust noord : Het gebied ten Noorden van de Houtrustweg, Conradkade, ten westen van de Groot Hertoginnelaan aansluitend op de Centrumring, vervolgens via de spoorlijn, annex oostelijke gemeentegrens tot de noordelijke gemeentegrens. d. Kwadrant IV : zuid-oost : Het gebied ten Oosten van de Meppelweg, Vreeswijk-, Schaarsbergen-, Terlet- en Kempstraat en via het Hobemaplein en Hobbemastraat, de centrumring en vervolgens ten westen van de Neherkade naar het Hildebrandplein langs het spoor naar de oostelijke gemeentegrens. Langs de oostelijke gemeentegrens bij de Lozerlaan naar het westen tot aan de Meppelweg. e. Kwadrant V : noord-oost : Het gebied ten oosten van de centrumring vervolgens via de spoorlijn, annex oostelijke gemeentegrens tot de noordelijke gemeentegrens. 2. Maximaal één tankstation per kwadrant komt in aanmerking voor subsidie. 3. Het aardgasvulpunt moet beschikken over minimaal twee vulslangen. Eén voor een motorvoertuig personen en één voor een motorvoertuig vracht.

4 DSB/ B 4 4. Het aardgasvulpunt moet voldoende capaciteit hebben voor minimaal 50 personenvoertuigen 1 per dag (12 uur). Tevens er voldoende capaciteit te zijn om één vrachtwagen 2 binnen 10 minuten af te tanken. 5. Het tankstation dient alle reguliere betaalwijzen waaronder bankpassen en creditcards te accepteren. Artikel 5 Aanvragen subsidie 1. De subsidieaanvraag wordt ingediend bij het college. 2. De subsidieaanvraag voor een aardgasvulpunt dient te worden ingediend binnen acht weken na bekendmaking van deze Uitvoeringsvoorschriften. 3. De subsidieaanvraag wordt alleen in behandeling genomen als: a. de subsidieaanvrager gebruik maakt van het door de gemeente beschikbaar gestelde subsidieaanvraagformulier en; b. het subsidieaanvraagformulier volledig is ingevuld en; c. alle benodigde gegevens en bescheiden, waaronder die als opgenomen in het subsidieaanvraagformulier, zijn bijgevoegd; 4. Pas indien voldaan is aan het vierde lid, wordt de subsidieaanvraag als volledig aangemerkt. 5. Nadat de subsidieaanvragen als volledig zijn aangemerkt vindt rangschikking plaats op volgorde van binnenkomst. Artikel 6 Subsidieverlening 1. Subsidies worden verstrekt voor de financiering van een activiteit. 2. Voor de realisatie en exploitatie van aardgasvulpunten wordt per aangewezen tankstation een subsidiebedrag verstrekt in de vorm van een bedrag ineens ter grootte van maximaal en een bedrag ter grootte van maximaal verdeeld over drie jaar. 3. Het bedrag ter grootte van maximaal is een investeringsbijdrage in de kosten voor de oprichting van een nieuw te realiseren aardgasvulpunt. 4. Het bedrag ter grootte van maximaal is een exploitatiebijdrage verdeeld over de eerste drie jaar na aanvang van de exploitatie of voor bestaande aardgasvulpunten verdeeld over drie jaar na de verlening van subsidie volgens artikel Er bestaat geen recht op een subsidie voor aardgasvulpunten als het aangewezen tankstation niet instemt met de inhoud van de uitvoeringsovereenkomst bij het subsidieverleningsbesluit. 6. Naast hetgeen daaromtrent is bepaald in de Awb bevat het besluit tot verlening van een subsidie voor aardgasvulpunten in ieder geval hetgeen is bepaald in de artikelen 8 en 12 van deze uitvoeringsvoorschriften. Artikel 7 Subsidieverleningsbesluit aardgasvulpunt In het subsidieverleningsbesluit voor de exploitatie van een aardgasvulpunt wordt in ieder geval het volgende opgenomen: 1. Een nadere omschrijving van de activiteit. De omschrijving dient aan te sluiten bij de algemene omschrijving uit het aanwijzingsbesluit. 2. De vermelding van het feit dat het aangewezen tankstation door het exploiteren van een aardgasvulpunt een dienst van algemeen economisch belang uitvoert. 3. De duur van de als dienst van algemeen economisch belang aangemerkte activiteit. 1 Uitgaande van een tankbeurt van 20 nm 3 aardgas per voertuig. 2 Uitgaande van 250 nm 3 aardgas per vrachtwagen

5 DSB/ B 5 4. De geografische locatie waar de activiteiten plaatsvinden. 5. Verder bevat het besluit: a. het maximumbedrag van de subsidie; b. de datum waarop het aangewezen tankstation de aanvraag om subsidievaststelling uiterlijk moet hebben ingediend; c. de berekeningswijze van de subsidie; d. de verplichtingen waaronder de subsidie wordt verleend; e. de wijze van betaling. 6. Tot de verplichtingen, bedoeld in het vorige lid, onder d, behoren in ieder geval: a. de termijn waarbinnen met de uitvoering van de activiteit begonnen moet zijn; b. de wijze waarop en welke informatie over de activiteit aan de gemeente beschikbaar wordt gesteld; c. de wijze waarop en de termijn waarbinnen over de voortgang van de activiteit moet worden gerapporteerd. d. de wijze waarop rekening en verantwoording wordt afgelegd. 7. Bij de subsidieverlening voor de exploitatie van aardgasvulpunten wordt gebruik gemaakt van een uitvoeringsovereenkomst. Artikel 8 Verplichtingen ter voorkoming van overcompensatie In het subsidieverleningsbesluit voor de exploitatie van aardgasvulpunten worden voor het aangewezen tankstation de volgende verplichtingen opgenomen in verband met het voorkomen van staatssteun: 1. het voorkomen van overcompensatie voor zowel de in artikel 6 lid 3 genoemde investeringsbijdrage als de in artikel 6 lid 4 genoemde exploitatiebijdrage; 2. het aangewezen tankstation stemt in met controle op eventuele overcompensatie; 3. het aangewezen tankstation stemt in met terugvordering van geconstateerde overcompensatie; 4. het aangewezen tankstation werkt conform de Transparantierichtlijn (van de Europese Commissie) en houdt een gescheiden boekhouding bij indien er tevens overige (commerciële) activiteiten worden verricht; 5. lasten en baten van de exploitatie van een aardgasvulpunt blijken helder uit de administratie; 6. het aangewezen tankstation hanteert marktconforme tarieven aan gebruikers. Artikel 9 BTW 1. De BTW over gesubsidieerde kosten komt alleen voor vergoeding in aanmerking als deze BTW niet teruggevorderd, verrekend of anderszins in mindering gebracht kan worden door de subsidieontvanger. 2. De BTW wordt zichtbaar in de financiële verantwoording opgenomen. 3. De BTW verantwoording blijkt expliciet uit de afgegeven accountantsverklaring. HOOFDSTUK 3 Overige verplichtingen en subsidievaststelling Artikel 10 Verplichting tot verzekeren voor een aangewezen tankstation Het aangewezen tankstation is verplicht haar roerende en onroerende zaken met betrekking tot het aardgasvulpunt te verzekeren en verzekerd te houden op basis van herbouw of vervangingswaarde tegen de schade als gevolg van brand, storm, braak of vernieling.

6 DSB/ B 6 Artikel 11 Verplichting bij faillissement/liquidatie voor een aangewezen tankstation Bij faillissement/liquidatie van het aangewezen tankstation wordt het subsidiebedrag teruggevorderd. Artikel 12 Verplichtingen met betrekking tot verantwoording voor een aangewezen tankstation Ten behoeve van de verantwoording worden in het subsidieverleningsbesluit de volgende verplichtingen opgenomen: 1. Het aangewezen tankstation maakt ten behoeve van de vaststelling van de subsidie een overzicht van alle exploitatiekosten voor het uitvoeren van de activiteit. 2. Bij verlening van subsidiebedragen groter dan dient een door een geregistreerde accountant een verklaring te worden overgelegd waaruit blijkt dat de toepasselijke subsidiebepalingen en subsidievoorschriften zijn nageleefd en of de subsidie is aangewend voor het doel waarvoor deze ter beschikking is gesteld. 3. Voor een goedkeurende accountantsverkaring dient het door de gemeente gestelde format te worden gebruikt. 4. Indien geen sprake is van een goedkeurende accountantsverklaring, dan dient de accountant duidelijk te omschrijven wat de bedenkingen of tekortkomingen zijn. 5. De administratie van het aangewezen tankstation wordt zodanig ingericht dat te allen tijde een overzicht kan worden verkregen van de jaarlijkse opbrengst in verkochte kilo s aardgas na aanvang van het subsidietijdvak. 6. Jaarlijks overlegt het aangewezen tankstation aan de gemeente een door een geregistreerde accountant afgegeven verklaring over de kosten, opbrengsten en verkochte kilo s aardgas. 7. Door het college aangewezen ambtenaren of derden hebben desgevraagd inzage in de boeken en bescheiden, daaronder begrepen adviezen van externe deskundigen. Zij ontvangen alle inlichtingen welke voor een juiste uitoefening van hun functie in het algemeen en voor de beoordeling van de uitvoering van de activiteiten in het bijzonder nodig zijn. 8. De door het college aangewezen ambtenaren of derden hebben de bevoegdheid tot review op de verrichte werkzaamheden van de controlerend accountant van het aangewezen tankstation. 9. Het aangewezen tankstation draagt er zorg voor dat haar accountant hiermee instemt. 10. Het aangewezen tankstation houdt de administratieve gegevens gedurende tenminste twee jaar na beëindiging van het subsidietijdvak beschikbaar. 11. Het aangewezen tankstation overlegt twee jaar na beëindiging van het subsidietijdvak (investeringsbijdrage en/of exploitatiebijdrage) een accountantsverklaring dat gedurende tenminste twee jaar volgend op het subsidietijdvak, de exploitatie van het aardgasvulpunt is gecontinueerd. 12. Het college is gerechtigd nadere voorwaarden of regels stellen aan de inhoud of uitvoering van de accountantscontrole of de controle daarop door de gemeente. Artikel 13 Verplichtingen inzake installatiewerkzaamheden en exploitatie voor aardgasvulpunten In het subsidieverleningsbesluit worden, indien installatiewerkzaamheden dienen te worden verricht voordat met de exploitatie van een aardgasvulpunt begonnen kan worden, de hieronder genoemde verplichtingen opgenomen. a. De installatiewerkzaamheden voor een nieuw op te zetten aardgasvulpunt dienen te zijn begonnen binnen 6 maanden na verzending van het subsidieverleningsbesluit, tenzij het bestemmingsplan gewijzigd moet worden.

7 DSB/ B 7 b. De installatiewerkzaamheden voor een nieuw op te zetten aardgasvulpunt dienen te zijn afgerond binnen 6 maanden na aanvang van de installatiewerkzaamheden, tenzij dit de subsidieaanvrager in redelijkheid niet kan worden verweten (overmacht). In geval van overmacht geldt een maximale termijn van 12 maanden. c. na afronding van de installatiewerkzaamheden voor een nieuw op te zetten aardgasvulpunt dient binnen twee maanden een verklaring te worden overgelegd van een notified body dat aan de in Nederland geldende (veiligheids)voorschriften en wettelijke regelgeving voor tankstations en aardgasvulpunten is voldaan. d. de exploitatie voor nieuw te realiseren aardgasvulpunten dient te beginnen binnen twee maanden na beëindiging van de installatiewerkzaamheden. Artikel 14 Aanvraag subsidievaststelling voor een aardgasvulpunt 1. In het subsidieverleningsbesluit wordt de datum vermeld waarvoor het aangewezen tankstation uiterlijk een aanvraag tot vaststelling van de subsidie moet doen. 2. De stukken die in ieder geval bij de aanvraag tot vaststelling moeten worden overgelegd, worden vermeld in het subsidieverleningsbesluit. 3. Naast de stukken als genoemd in het tweede lid, wordt zonodig aanvullende informatie gevraagd indien dit wenselijk is voor de vaststelling. Artikel 15 Subsidievaststelling voor een aardgasvulpunt 1. Het college neemt binnen 12 weken na ontvangst een beslissing op de aanvraag tot vaststelling van de subsidie van het aangewezen tankstation. 2. Indien de beslissing niet binnen 12 weken kan worden gegeven, stelt het college de subsidieaanvrager daarvan in kennis en noemt een redelijke termijn waarbinnen de beschikking wel tegemoet kan worden gezien. 3. Het subsidiebedrag wordt binnen 4 weken na vaststelling betaald, onder verrekening van een eventueel betaald voorschot. 4. Indien niet wordt voldaan aan het gestelde in het subsidieverleningsbesluit, kan het college de subsidie op een lager bedrag of op nihil vaststellen. 5. Als voor een deel bij andere overheden of het college (via andere gemeentelijke diensten) subsidie is aangevraagd danwel is verleend, is cofinanciering (co-subsidiëring) van het resterende deel mogelijk. Bij cofinanciering geldt dat de totale som aan subsidiebedragen nooit hoger is dan het totale subsidiebedrag volgens deze Uitvoeringsvoorschriften. Als sprake is van cofinanciering dient dit bij de subsidieaanvraag te worden gemeld. 6. De subsidie wordt eveneens op nihil vastgesteld als de bedrijfsvoering van het aangewezen tankstation of de exploitatie van het aardgasvulpunt tussentijds voor afloop van de terugbetalingstermijn wordt gestaakt of beëindigd. Artikel 16 Investeringsbijdrage voor op te richten aardgasvulpunt De investeringsbijdrage overeenkomstig artikel 6, derde lid wordt vastgesteld en uitgekeerd indien door of namens de Gemeente is bepaald dat aan de verplichtingen volgens de artikelen 12, 13 en 15 is voldaan.

8 DSB/ B 8 Artikel 17 Exploitatiebijdrage voor nieuw opgerichte of bestaande aardgasvulpunten 1. Subsidie vindt plaats verdeeld over de eerste drie jaar van exploitatie bij een nieuw aardgasvulpunt of of verdeeld over drie jaar na de subsidieverlening voor een al bestaand aardgasvulpunt. 2. De vergoeding bedraagt maximaal Uiterlijk één maand na afloop van ieder kalenderjaar wordt voor 1 februari schriftelijk opgave gedaan van de kosten, opbrengsten en verkochte kilo s aardgas in het voorafgaande kalenderjaar voor de jaren dat aanspraak bestaat op de exploitatiebijdrage. 4. Vergoeding vindt jaarlijks plaats op basis van een accountantsverklaring als bedoeld in artikel Indien de gevraagde gegevens niet kunnen worden verstrekt of geen goedkeurende accountantsverklaring kan worden overgelegd, dan bestaat geen recht op subsidie. HOOFDSTUK 4 Overgangs- en slotbepalingen. Artikel 18 Hardheidsclausule Het college kan in bijzondere gevallen van het bepaalde in deze beleidsregel afwijken of bepalingen buiten toepassing laten, voor zover toepassing ervan leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard. Artikel 19 Inwerkingtreding Deze beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na datum van uitgifte van de Posthoorn waarin deze wordt geplaatst en werkt terug tot 1 januari Artikel 20 Citeertitel Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Uitvoeringsvoorschriften subsidieverstrekking aardgasvulpunten (USA). Den Haag, 5 februari 2008 Het college van burgemeester en wethouders, de secretaris, de locoburgemeester, mw. A.W.H. Bertram mw. J. Klijnsma

9 DSB/ B 9 Toelichting Het college heeft op 28 februari 2006 ingestemd met het plan van aanpak verduurzaming wegverkeer in Den Haag (DB/ ). De projecten in dit plan zijn gericht op het bevorderen van duurzame mobiliteit in Den Haag en omgeving door zowel de vraag als de aanbodkant van schonere brandstoffen te stimuleren. De ontwikkeling van een subsidieregeling voor de oprichting en exploitatie van aardgasvulpunten is één van die projecten. Financiële ondersteuning van bedrijven kan als ongeoorloofde staatssteun worden beschouwd. Door een dienst aan te wijzen als dienst van algemeen economisch belang mogen overheden onder voorwaarden compensatie aanbieden voor deze diensten. Voorwaarde is dat er geen communautaire regelgeving over de aan te wijzen activiteit bestaat. Dat is het geval. Vervolgens moet de dienst een onderscheidend economisch belang dienen, waarmee een algemeen -en fundamenteel- belang wordt vervuld. Aardgas als motorbrandstof is aanzienlijk schoner dan andere fossiele brandstoffen. Het verbetert de luchtkwaliteit en levert een bijdrage aan de vermindering van de klimaatproblematiek. Hiervoor moet aardgas wel als motorbrandstof beschikbaar zijn. Ondersteuning door subsidiëring van de aanleg en exploitatie van aardgasvulpunten leidt tot een lagere drempel voor het gebruik van aardgas als motorbrandstof. De aanwijzing van deze activiteit als dienst van algemeen economisch belang is daarmee gerechtvaardigd. De activiteit bestaat uit het laten oprichten en/of exploiteren van vijf geografisch over de gemeente verspreide aardgasvulpunten door middel van een subsidie aan tankstations, waarmee reductie van de uitstoot aan NO x, fijn stof (PM 10 )en CO 2 wordt gestimuleerd. De kosten voor de oprichting van een vulpunt variëren tussen en In de aanloopjaren, moet de vraag naar aardgas als motorbrandstof nog groeien. De opbrengsten zijn in de eerste jaren waarin het tankstation wordt geëxploiteerd niet terug te verdienen. De onderhavige regeling voorziet in subsidie van maximaal per vulpunt. Doel is in totaal vijf geografisch over Den Haag verspreide aardgasvulpunten voor motorvoertuigen te realiseren. De subsidie voorziet in een eenmalige subsidie van na oprichting van het vulpunt. Als tweede wordt de verkoop van aardgas in de eerste drie exploitatiejaren gestimuleerd met een exploitatiebijdrage van Het maximale subsidiebedrag bedraagt daarmee maximaal per vulpunt. Met de exploitatiebijdrage wordt de betrokkenheid van de exploitanten en daarmee de kans op succes vergroot en is het tevens mogelijk om bestaande aardgasvulpunten te subsidiëren zonder in strijd te handelen met staatssteunregels. In totaal is met de regeling een bedrag gemoeid van maximaal , verdeeld over 5 tankstations. De kosten worden gefinancierd uit de 4 miljoen die in de programma begroting is gereserveerd voor de schoner maatregelen uit het actieplan luchtkwaliteit. Met de regeling wordt een forse inspanning geleverd om een goede uitgangspositie te creëren die de grootschalige transitie naar rijden op het milieuvriendelijke aardgas en biogas in Den Haag mogelijk moet

Uitgegeven: 13 mei 2009

Uitgegeven: 13 mei 2009 Uitgegeven: 13 mei 2009 2009 no. 39 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Regeling van 12 mei 2009 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme, houdende regels betreffende

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING DAK- EN VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS,

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING DAK- EN VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.1525 RIS 175436 BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING DAK- EN VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING KLEINE VEENKADE E.O.

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING KLEINE VEENKADE E.O. Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.329 RIS 175049 BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING KLEINE VEENKADE E.O. HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat het college, krachtens de Haagse

Nadere informatie

gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014

gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014 DSB/2016.247 RIS294595 SUBSIDIEREGELING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Overwegende dat: - de groei van het aantal elektrische auto s in Den Haag een bijdrage

Nadere informatie

Subsidieverordening Hollands Kroon

Subsidieverordening Hollands Kroon Subsidieverordening Hollands Kroon De gemeenteraad van Hollands Kroon, Besluit: vast te stellen de navolgende 1. ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen Bij de toepassing

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Algemene subsidieverordening gemeente Oldebroek Nr. 65148 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juli 2010; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Vastgesteld bij besluit van de Regioraad van 26 juni 2007, nr. ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM 1 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STIMULERING AANKOOP VOLLEDIG ELEKTRISCHE PERSONENVOERTUIGEN DEN HAAG 2017

SUBSIDIEREGELING STIMULERING AANKOOP VOLLEDIG ELEKTRISCHE PERSONENVOERTUIGEN DEN HAAG 2017 RIS296861 SUBSIDIEREGELING STIMULERING AANKOOP VOLLEDIG ELEKTRISCHE PERSONENVOERTUIGEN DEN HAAG 2017 Toelichting De gemeente wil ten behoeve van de gezondheid, de luchtkwaliteit in de stad verbeteren.

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIE BUURTSTALLINGEN DEN HAAG

BELEIDSREGEL SUBSIDIE BUURTSTALLINGEN DEN HAAG Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL SUBSIDIE BUURTSTALLINGEN DEN HAAG Ons kenmerk DSO/2012.852 RIS 250770 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens de Haagse Kaderverordening

Nadere informatie

gelet op de Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998 en Algemene wet bestuursrecht

gelet op de Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998 en Algemene wet bestuursrecht Groningen, 7 april 2009 BESLUIT van GEDEPUTEERDE STATEN van Provincie Groningen inhoudende het bekendmaken van regels betreffende de subsidiëring van het stimuleren van het realiseren en exploiteren van

Nadere informatie

eurne DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56;

eurne DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56; Nr. S6a DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56; gehoord de commissie Economie en Wonen d.d. 4 september 2018; gelet op het bepaalde

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING KLEINE VERBOUWINGEN, TIJDELIJKE HUISVESTING EN INRICHTING LOKALEN VOORSCHOOLPEUTERSPEELZALEN DEN HAAG 2016

SUBSIDIEREGELING KLEINE VERBOUWINGEN, TIJDELIJKE HUISVESTING EN INRICHTING LOKALEN VOORSCHOOLPEUTERSPEELZALEN DEN HAAG 2016 RIS294909 SUBSIDIEREGELING KLEINE VERBOUWINGEN, TIJDELIJKE HUISVESTING EN INRICHTING LOKALEN VOORSCHOOLPEUTERSPEELZALEN DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - in de

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 september 2013, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STIMULERING CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP DEN HAAG 2017

SUBSIDIEREGELING STIMULERING CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP DEN HAAG 2017 RIS296403 SUBSIDIEREGELING STIMULERING CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP DEN HAAG 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - de Commissie Samenleving op 17 januari 2017 per

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ALMERE 2011 De raad van de gemeente Almere; Gezien het voorstel van het college; Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2012, gelet op - artikel 149

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel

Algemene subsidieverordening Texel Algemene subsidieverordening Texel Gemeenteblad Texel 2016 nr 36 datum 24-03-2016 INTREKKING Algemene subsidieverordening Texel 2011 De raad van de gemeente Texel gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke Zorg en Welzijn Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEPALINGEN

A. ALGEMENE BEPALINGEN No. 070505 St. Annaparochie, 31 mei 2007. De raad der gemeente het Bildt; overwegende; dat de raad bij besluit dd. 11 november 2002 de Algemene Subsidie Verordening heeft vastgesteld; dat het in aanvulling

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Landsmeer. Nr. 115833 22 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

BELEIDSREGEL STIMULERING VERKOOP NIEUWBOUW MIDDENSEGMENT

BELEIDSREGEL STIMULERING VERKOOP NIEUWBOUW MIDDENSEGMENT Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2011.1468 RIS 181629 BELEIDSREGEL STIMULERING VERKOOP NIEUWBOUW MIDDENSEGMENT HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens de Haagse Kaderverordening

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012 De raad van de gemeente Leiderdorp; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van , , inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van >, , inzake de Algemene

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel 2016

Algemene subsidieverordening Texel 2016 Algemene subsidieverordening Texel 2016 ASV Texel 2016 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 maart 2016 onder nummer 019 Gemeenteblad Texel 2016 nr 35 datum 24-03-2016 Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo,

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo, ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO De raad van de gemeente Tynaarlo, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 september 2010, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

GEMEENTEBLAD. Nr HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Wierden Nr. 163204 20 september 2017 Algemene subsidieverordening gemeente Wierden 2015 Burgemeester en wethouders van Wierden maken (ter uitvoering van het

Nadere informatie

VERORDENING (re)integratie arbeidsgehandicapten

VERORDENING (re)integratie arbeidsgehandicapten VERORDENING (re)integratie arbeidsgehandicapten Op subsidieverlening op grond van deze verordening zijn tevens de bepalingen van de Algemene Subsidieverordening 1998 van toepassing indien en voorzover

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Artikel 1. Begripsomschrijvingen a. Activiteit: het resultaat van samenhangend handelen van een organisatie, meetbaar in tijd, kwantiteit, kwaliteit

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Maastricht 2015 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Wettelijke

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Regio Achterhoek 2008

Algemene subsidieverordening Regio Achterhoek 2008 Het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek; gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van de Regio Achterhoek van 22 oktober 2008; BESLUIT: vast te stellen de navolgende Algemene Subsidieverordening

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Provinciaal Blad van Zuid-Holland SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op de Algemene wet bestuursrecht (Awb) titel 4.2 en

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR19648_1. Uitvoeringsvoorschriften subsidieverstrekking

CVDR. Nr. CVDR19648_1. Uitvoeringsvoorschriften subsidieverstrekking CVDR Officiële uitgave van Alkmaar. Nr. CVDR19648_1 29 mei 2018 Uitvoeringsvoorschriften subsidieverstrekking Hoofdstuk 1: Aanvullende bepalingen bij titel 4.2 Subsidies van de Algemene Wet Bestuursrecht

Nadere informatie

c. Meerjarige subsidie: subsidie die voor twee kalenderjaren 5. Europees steunkader: een mededeling, richt-

c. Meerjarige subsidie: subsidie die voor twee kalenderjaren 5. Europees steunkader: een mededeling, richt- Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake actualisering gemeentelijk subsidiebeleid. Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd: Artikel 1. Begripsomschrijvingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Awb: de Algemene

Nadere informatie

Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds Oirschot

Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds Oirschot Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds Oirschot Artikel 1 - Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan onder: a. het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan behoud en herstel van gemeentelijke monumentale objecten,

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan behoud en herstel van gemeentelijke monumentale objecten, Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden; overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan behoud en herstel van gemeentelijke monumentale objecten, gelet

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016

SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016 Ons kenmerk RIS295239 SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de gemeenteraad op 8 september 2016 de nota Sterk

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING WESTSTELLINGWERF 2016 De raad van de gemeente Weststellingwerf; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer 006042/c; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.380 RIS 285874 SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, overwegende dat: - in

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht De raad van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2015, nr... ; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

Nadere informatie

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2011 Nummer: 35 Uitgifte: 23 december 2011 Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de

Nadere informatie

Subsidieregeling Kindgebonden financiering peuteropvang en voorschoolse educatie gemeente Alblasserdam 2019

Subsidieregeling Kindgebonden financiering peuteropvang en voorschoolse educatie gemeente Alblasserdam 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alblasserdam Nr. 268196 13 december 2018 Subsidieregeling Kindgebonden financiering peuteropvang en voorschoolse educatie gemeente Alblasserdam 2019 Het college

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING DAK- EN/OF VLOERISOLATIE DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING DAK- EN/OF VLOERISOLATIE DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2015.113 RIS 281442 SUBSIDIEREGELING DAK- EN/OF VLOERISOLATIE DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - het gewenst is ter invulling

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening GOES 2011

Algemene subsidieverordening GOES 2011 Algemene subsidieverordening GOES 2011 De raad van de gemeente Goes; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juni 2011; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerhugowaard. Nr. 63717 23 mei 2016 Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 Algemene subsidieverordening Heerhugowaard 2014 Nr.RB2016030/RB2013232

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.1 RIS 280860 SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - het concept Buurthuis

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING BUSSUM 2015

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING BUSSUM 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bussum. Nr. 120953 15 december 2015 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING BUSSUM 2015 De raad van de gemeente Bussum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. vast te stellen de Subsidieregeling gedragsbeïnvloeding verkeersveiligheid Fryslân:

PROVINCIAAL BLAD. vast te stellen de Subsidieregeling gedragsbeïnvloeding verkeersveiligheid Fryslân: PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Fryslân. Nr. 152 12 januari 2016 Uitvoeringsregeling van 1 januari 2016, houdende regels betreffende de subsidiëring vanactiviteiten waarmee de verkeersveiligheid

Nadere informatie

a. minister: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; b. stichting: Stichting Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel.

a. minister: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; b. stichting: Stichting Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel. Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 2015, nr. 2015-, houdende regels voor de subsidiëring van de Stichting Centrum voor de Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

Gedeputeerde Staten van Drenthe, Gedeputeerde Staten van Drenthe, Gelet op de Voorwaarden voor projecten uitgevoerd in het kader van Pieken in de Delta Noord- Nederland, het Operationeel programma Noord-Nederland 2007-2013 en de Algemene

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING DAK-EN/OF VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG

SUBSIDIEREGELING DAK-EN/OF VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG Ons kenmerk DSO/2016.50 RIS 291630 SUBSIDIEREGELING DAK-EN/OF VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG 2016-2018 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat het gewenst is ter invulling

Nadere informatie

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland 10 februari 2014 BIVO/2014/30040 *Z0107302622* R E G E L I N G S U B S I D I E D U U R Z A A M W O N E N I N K E N N E M E R L A N D Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Algemene Subsidieregeling 2008

Algemene Subsidieregeling 2008 Algemene Subsidieregeling 2008 Paragraaf 1 Inleidende bepalingen Artikel 1.1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. gemeentebestuur: het bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van besluiten betreffende

Nadere informatie

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:21 e.v. van de Algemene wet bestuursrecht; b e s l u i t :

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:21 e.v. van de Algemene wet bestuursrecht; b e s l u i t : De raad van de gemeente Gooise Meren; overwegende dat: - in verband met de wens om maatwerk in subsidiëring mogelijk te maken en uit oogpunt van deregulering en vereenvoudiging van het subsidieproces een

Nadere informatie

Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014

Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014 1 Nadere regels subsidieverstrekking gemeente Medemblik 2014 GRONDSLAG 1. Op grond van artikel 2, lid 2 van de Algemene Subsidieverordening Gemeente Medemblik (ASV) kan het college nadere regels stellen

Nadere informatie

Provinciaal blad. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Provinciaal blad. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Provinciaal blad 2008 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland van 17 januari 2008, nr. 2008-4492 tot bekendmaking van de subsidieverordening reserve cofinanciering Europese projecten Noord-Holland

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 3016

GEMEENTEBLAD. Nr. 3016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 3016 11 januari 2017 Subsidieregeling Stimuleringsfonds particulier initiatief 2016 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien

Nadere informatie

Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998

Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998 CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR244162_9 14 juli 2017 Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998 Provinciale Staten van Groningen; Besluiten: Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene

Nadere informatie

gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland;

gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland; Provinciale Staten van Fryslân, Groningen en Drenthe: gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Nummer: 23-03-15/06 De raad der gemeente Hellevoetsluis; gehoord de commissie algemene zaken en middelen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17-03-2015, nummer:23-03-15/06; besluit:

Nadere informatie

NADERE REGELS SUBSIDIE WONEN BOVEN WINKELS ARNHEM 2012

NADERE REGELS SUBSIDIE WONEN BOVEN WINKELS ARNHEM 2012 NADERE REGELS SUBSIDIE WONEN BOVEN WINKELS ARNHEM 2012 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ARNHEM, Overwegende dat het college met gebruikmaking van de anticipatiebevoegdheid als

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING ELEKTRISCHE SCOOTERS, ELEKTRISCHE BAKFIETSEN EN HIGH SPEED ELEKTRISCHE FIETSEN VOOR ZAKELIJKE VEELRIJDERS DEN HAAG 2016

SUBSIDIEREGELING ELEKTRISCHE SCOOTERS, ELEKTRISCHE BAKFIETSEN EN HIGH SPEED ELEKTRISCHE FIETSEN VOOR ZAKELIJKE VEELRIJDERS DEN HAAG 2016 RIS295199 SUBSIDIEREGELING ELEKTRISCHE SCOOTERS, ELEKTRISCHE BAKFIETSEN EN HIGH SPEED ELEKTRISCHE FIETSEN VOOR ZAKELIJKE VEELRIJDERS DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS overwegende

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. Inleidende bepalingen. De gemeenteraad Gooise Meren. Gelezen het voorstel van 9348

HOOFDSTUK 1. Inleidende bepalingen. De gemeenteraad Gooise Meren. Gelezen het voorstel van 9348 De gemeenteraad Gooise Meren Gelezen het voorstel van 9348 gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:21 e.v. van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 28 wet algemene regels herindeling. overwegende

Nadere informatie

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden Beleidsregel Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de Kaderverordening verstrekking subsidies gemeente Uden 2008 en

Nadere informatie

Het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Waterland,

Het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Waterland, 2014.39.10 Uitvoeringsregeling subsidies Zorg en Welzijn 2014 Het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Waterland, overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen

Nadere informatie

Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998. Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene bepalingen

Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998. Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene bepalingen Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998 Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene bepalingen Artikel 1 1. In deze verordening wordt verstaan onder provinciebestuur: het bevoegde orgaan van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 16 juni, nummer -046; overwegende dat - het juridisch toetsingskader voor de subsidieverstrekking verbetering behoeft

Nadere informatie

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 44114 22 mei 2015 Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien het

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 september 2012;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 september 2012; Download subsidieverordening De Raad van de gemeente Hoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 september 2012; besluit: De volgende verordening Verordening subsidiëring

Nadere informatie

Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015

Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015 Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Overwegende

Nadere informatie

Subsidieregeling Kinderopvang gemeente Haren 2018

Subsidieregeling Kinderopvang gemeente Haren 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Haren Nr. 107361 23 mei 2018 Subsidieregeling Kinderopvang gemeente Haren 2018 Subsidieregeling van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 maart 2017, gemeentebladnummer B;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 maart 2017, gemeentebladnummer B; *17-0026761* 17-0026761 ESO.00020123WDstrt raadsbesluit Bijlage van gemeentebladnummer 2017.031.B. De raad van de gemeente Horst aan de Maas; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 maart

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEPALINGEN.

A. ALGEMENE BEPALINGEN. De raad der gemeente het Bildt; overwegende; dat het gewenst is een subsidieverordening vast te stellen voor de korpsen in de gemeente het Bildt, zulks ter uitvoering van de Algemene Subsidie Verordening:

Nadere informatie

vast te stellen de Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân:

vast te stellen de Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân: Subsidieregeling van 13 december 2016, nr. 1372808, betreffende de subsidiëring van projecten inzake de realisatie van sociale huurwoningen in de provincie Fryslân Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet

Nadere informatie

overwegende dat het gewenst is om de gemeente Hardenberg beter op de kaart te zetten middels evenementen die een economische spin-off opleveren;

overwegende dat het gewenst is om de gemeente Hardenberg beter op de kaart te zetten middels evenementen die een economische spin-off opleveren; Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg; overwegende dat het gewenst is om de gemeente Hardenberg beter op de kaart te zetten middels evenementen die een economische spin-off opleveren; overwegende

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 februari 2014;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 februari 2014; De raad van de gemeente Schiermonnikoog; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 februari 2014; B E S L U I T: vast te stellen de: Subsidieverordening Verduurzaming particuliere

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE HOUTEN

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE HOUTEN De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 16 juni 2014, nummer 2014-046; (gewijzigd n.a.v. de raadsvergadering van 7 oktober 2014) overwegende dat - het juridisch

Nadere informatie

Subsidieverordening waardevolle panden gemeente Veere 2017

Subsidieverordening waardevolle panden gemeente Veere 2017 CVDR Officiële uitgave van Veere. Nr. CVDR608084_1 21 februari 2018 Subsidieverordening waardevolle panden gemeente Veere 2017 De raad van de gemeente Veere; Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet Gelet

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzaam bouwen op bedrijventerreinen gemeente Borsele 2014

Subsidieverordening duurzaam bouwen op bedrijventerreinen gemeente Borsele 2014 CVDR Officiële uitgave van Borsele. Nr. CVDR333677_1 17 april 2018 Subsidieverordening duurzaam bouwen op bedrijventerreinen gemeente Borsele 2014 Besluit tot het vaststellen van de Subsidieverordening

Nadere informatie

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016 Leeswijzer modelbepalingen - [datum] of [naam gemeente] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel II. - [iets] = facultatief, zie bijvoorbeeld artikel I bij artikel 9, derde de lid, onder

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018

Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 citeertitel: Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 vastgesteld bij besluit van: 15 februari 2018 Algemene subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Overwegende dat het bestaande subsidiebeleid dateert uit de periode van 2009/2010;

Overwegende dat het bestaande subsidiebeleid dateert uit de periode van 2009/2010; De raad van de gemeente Nederweert; Overwegende dat het bestaande subsidiebeleid dateert uit de periode van 2009/2010; dat maatschappelijke ontwikkelingen aanleiding zijn geweest om het bestaande beleid

Nadere informatie

Subsidieverordening Duurzaam Bouwen op bedrijventerreinen Reimerswaal 2012. dubo

Subsidieverordening Duurzaam Bouwen op bedrijventerreinen Reimerswaal 2012. dubo Subsidieverordening Duurzaam Bouwen op bedrijventerreinen Reimerswaal 2012 dubo 1 Subsidieregeling duurzaam bouwen op bedrijventerreinen gemeente Reimerswaal 2012 Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 2529 4 april 2019 Algemene subsidieregeling SNN 2019 Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 2 april 2019, kenmerk 5.1/2019000925,

Nadere informatie

Sector: I. Nr. : 90.8

Sector: I. Nr. : 90.8 Sector: I Nr. : 90.8 De raad van de gemeente Ferwerderadiel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2001, nummer 7/90.01; gelet op de artikelen 148 en 149 van de Gemeentewet

Nadere informatie

DIT PROJECT WORDT MEDEGEFINANCIERD DOOR HET EUROPEES FONDS VOOR REGIONALE ONTWIKKELING. Gedeputeerde Staten van Drenthe,

DIT PROJECT WORDT MEDEGEFINANCIERD DOOR HET EUROPEES FONDS VOOR REGIONALE ONTWIKKELING. Gedeputeerde Staten van Drenthe, Gedeputeerde Staten van Drenthe, Gelet op de Voorwaarden voor projecten uitgevoerd in het kader van Pieken in de Delta Noord- Nederland, het Operationeel programma Noord-Nederland 2007-2013 en de Algemene

Nadere informatie

NADERE REGELS SUBSIDIEVERORDENING AARDGASVOERTUIGEN HAAGLANDEN 2009

NADERE REGELS SUBSIDIEVERORDENING AARDGASVOERTUIGEN HAAGLANDEN 2009 Het dagelijks bestuur van het Stadsgewest Haaglanden; gelet op het artikel 8 van de Subsidieverordening Aardgasvoertuigen Haaglanden 2009, vastgesteld op 23 september 2009: BESLUIT vast te stellen: NADERE

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening 2014

Algemene subsidieverordening 2014 Algemene subsidieverordening 2014 De raad van de gemeente Reimerswaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 april 2014, 14.008846, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, RIS300566 SUBSIDIEREGELING ZORGSTEUNPUNTEN DEN HAA G 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, besluit

Nadere informatie

op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard van 27 mei 2008;

op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard van 27 mei 2008; De verenigde vergadering van Schieland en de Krimpenerwaard; op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard van 27 mei 2008; Gelet op artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, REGELING VAN HET STIMULERINGSFONDS VOOR DE JOURNALISTIEK VAN 1 SEPTEMBER 2018, NR.., TOT VASTSTELLING VAN EEN TIJDELIJKE SUBSIDIEREGELING ONDERZOEKSJOURNALISTIEK 2018 Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek,

Nadere informatie

Subsidieregeling Openbare Oplaadpunten FoodVaiiey. Gelet op artikel 3 lid 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Ede 2014.

Subsidieregeling Openbare Oplaadpunten FoodVaiiey. Gelet op artikel 3 lid 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Ede 2014. Subsidieregeling Openbare Oplaadpunten FoodVaiiey Gelet op artikel 3 lid 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Ede 2014. Overwegende dat: Op 29 januari 2008 in regio De Vallei-verband door het

Nadere informatie

Subsidieverordening aangepast sporten in de regio Drechtsteden 2011

Subsidieverordening aangepast sporten in de regio Drechtsteden 2011 CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR92441_1 23 februari 2016 Subsidieverordening aangepast sporten in de regio Drechtsteden 2011 De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling Algemene subsidieverordening Purmerend 2014

Onderwerp: Vaststelling Algemene subsidieverordening Purmerend 2014 De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 maart 1014, nr. 1104516; gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; overwegende dat: - de sinds

Nadere informatie

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012

Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hof van Twente. Nr. 95342 14 juli 2016 Subsidieverordening beschermde gemeentelijke monumenten Hof van Twente 2012 De raad van de gemeente Hof van Twente, gezien

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING GLASISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS,

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING GLASISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2011.1196 RIS 246784 BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING GLASISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens

Nadere informatie

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019.

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oisterwijk Nr. 205711 27 september 2018 Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019 Wij willen dat geen van de inwoners van de gemeente Oisterwijk

Nadere informatie

gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014.

gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014. RIS295865 SUBSIDIEREGELING STIP-BANEN DEN HAAG 2017 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat de gemeente Den Haag middels deze regeling 1.000 extra (additionele) arbeidsplaatsen wil

Nadere informatie

NADERE REGELS AARDGASVOERTUIGEN HAAGLANDEN 2010 behorende bij de Subsidieverordening Luchtkwaliteit Haaglanden 2010

NADERE REGELS AARDGASVOERTUIGEN HAAGLANDEN 2010 behorende bij de Subsidieverordening Luchtkwaliteit Haaglanden 2010 Het dagelijks bestuur van het Stadsgewest Haaglanden; gelet op het artikel 8 van de Subsidieverordening Luchtkwaliteit Haaglanden 2010, vastgesteld op 30 juni 2010: BESLUIT vast te stellen: NADERE REGELS

Nadere informatie