Vandaag de vijfde bede: vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven onze schuldenaren.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vandaag de vijfde bede: vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven onze schuldenaren."

Transcriptie

1 Gemeente van Christus en gasten, We gaan vanmiddag verder met het onderwijs van de catechismus over het gebed. Jezus leert ons om éérst te bidden voor Gods koninkrijk, maar daarna mogen we ook vragen om wat we zelf nodig hebben: eten en drinken, dat in de eerste plaats (daar ging het de vorige keer over). Maar ook om vergeving en bescherming. Vandaag de vijfde bede: vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven onze schuldenaren. Daarover zegt de catechismus dit: [HC 51]. Vandaag wil ik met jullie stilstaan bij het tweede gedeelte van de vijfde bede: zoals ook wij vergeven onze schuldenaren. Maar eerst kort een vraag. Een open deur misschien, maar toch. Vergeef ons onze schulden. Is deze bekende vraag nog steeds onderdeel van jouw dagelijks gebed? Jezus vindt het belangrijk dat je God om vergeving vraagt. Dat jouw gebed méér is dan een lijst met vragen om wat we zelf denken nodig te hebben. Eten, drinken, gezondheid, werk. Anders gezegd: Jezus leert ons dat in die lijst met vragen óók de vraag om vergeving thuishoort. [dia 1] Het gebed om vergeving is een onmisbaar onderdeel van je dagelijkse gebed. Bid dus om vergeving. Maar nu dat tweede. [dia 2] Zoals ook wij vergeven, die ons iets schuldig zijn. Ik vroeg net, bidden wij nog dagelijks om vergeving? Maar nu een volgende vraag: bid je het dan ook echt, zoals Jezus het leert?

2 Want Jezus voegt aan het gebed om vergeving toe dat je ook anderen moet vergeven. In Matteüs 6 vers 14 en 15 staat: [dia 3]: Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven. En in Marcus 11 vers 25: [dia 4]: Wanneer je staat te bidden en je hebt een ander iets te verwijten, vergeef hem dan, opdat ook jullie Vader in de hemel jullie je misstappen vergeeft. Er dringt zich dus een tweede vraag op: Hoe is nu die verhouding tussen Gods vergeving en onze vergeving? Vergeeft God pas, als wij ook elkaar vergeven? Staat dit niet op gespannen voet met wat genade is? Stelt God voorwaarden aan zijn vergeving? [dia 5] Is Gods vergeving afhankelijk van onze vergeving? Is Gods vergeving zo uiteindelijk toch onze eigen verdienste? Dat is een serieuze vraag, waar ik vanmiddag antwoord op ga proberen te geven. Over die verhouding tussen Gods vergeving en onze vergeving gaat Matteüs 18, vers 21 tot 34 [dia 6 leeg scherm] Lezen Matteüs 18:21-34 Petrus stelt Jezus een belangrijke vraag. Hoe vaak moet je iemand vergeven? Jezus heeft net gezegd dat als iemand iets heeft misdaan, je hem, eerst zelf, en dan met twee moet terechtwijzen. Luistert hij niet, dan moet je hem behandelen zoals je een heiden of een tollenaar behandelt. Maar Petrus heeft aangevoelt dat dit niet betekent dat je meteen met de botte bijl aan de slag gaat. Hij heeft ook geluisterd naar het antwoord van Jezus op de gezamenlijke vraag van de leerlingen: wie is het grootste in het koninkrijk van God? Het antwoord was: niet wie zich laat gelden, maar wie zich klein maakt. Wie zich vernedert. God wil niet, dat het kleinste schaap verloren gaat. Je moet daarom ook je uiterste best doen, om een broeder te behouden.

3 Zo moet je ook de regel van Matteüs 18 lezen. Als iemand niet luistert, neemt je iemand anders mee. Niet om hem of haar te veroordelen, maar om hem te behouden. Petrus naar Jezus toe en vraagt: hoe vaak moet ik iemand die tegen mij heeft gezondigd, vergeven? Hij heeft zelfs al nagedacht over hoe vaak dat zou kunnen, Jezus een beetje kennende. 7 keer? Petrus zoekt, begrijpelijk, een grens. Hij is verantwoordelijk. In vers 18 zegt Jezus: Ik verzeker jullie: al wat jullie op aarde bindend verklaren zal ook in de hemel bindend zijn, en al wat jullie op aarde ontbinden zal ook in de hemel ontbonden zijn. Petrus wil weten welke regels hij mag hanteren. Hij snapt ook, dat het niet gaat om de vraag hoe vaak een ander jou zal moeten vergeven, maar dat de vraag is hoe vaak jij bereid bent om de ander te vergeven. Jezus antwoord is dat je veel vaker moet vergeven dan dat een mens van zichzelf maximaal bereid is: niet 7 keer, maar tot wel 70 keer zeven keer. Dat is 490 keer. Daarmee bedoelt Jezus dus: veel vaker dan dat je vanuit jezelf zou denken of willen. Om dit verder uit te leggen, vertelt Jezus een gelijkenis. Jezus legt uit, waarom het in Gods koninkrijk zo anders werkt dat Petrus, en wij, vaak denken. Jezus gebruikt het voorbeeld van een koning om duidelijk te maken wie God is. En dat voorbeeld lijkt verrassend veel op wat wij tegenwoordig horen en lezen over bankiers en bonussen. Lees thuis de gelijkenis eens opnieuw en vul voor koning CEO en voor slaaf CFO in.

4 Op zekere dag vraag een koning aan zijn ondergeschikten die belast waren met de financiën om rekenschap. Het is tijd om de jaarrekening op te maken, en de definitieve cijfers te overhandigen. Wat is er terecht gekomen van de begroting? Het gaat hier dus niet om de relatie tussen een koning als schuldeiser en een gewone man met schuld, maar om iemand die verantwoordelijk was voor het beheer van het kapitaal van de koning. Een hoge rijksambtenaar. Iemand die belastinggelden int. Dat verklaart ook het extreem hoge geldbedrag, het gaat om talenten. [dia 7] Een talent is denariën, en een denarie is ongeveer het dagloon van een arbeider talenten is dus genoeg om arbeiders een jaarloon uit te betalen. De dienaar van de koning was dus verantwoordelijk voor groot vermogen! Dan blijkt dat de man geen verantwoording kon afleggen. [dia 8 leeg scherm] Zijn investeringen bleken durfkapitaal: risicovolle beleggingen. Té risicovol. Het geld is weg. Dat deze bankier niet wordt ontzien, blijkt uit de maatregelen die de koning neemt. Hij wordt, met zijn hele hebben en houden verbeurd verklaard. De boedel bestaat uit zijn hele bezit, inclusief hemzelf, zijn vrouw en kinderen. Hij wordt, zou je kunnen zeggen, wegens wanbeleid persoonlijk verantwoordelijk gesteld. Er wordt recht gedaan. Het is niet rechtvaardig wanneer mensen die roekeloos omgaan met geld van anderen, zelf de dans ontspringen. Maar net als nu ook het geval is met faillissementen, is de opbrengst te weinig om alle schulden te voldoen. Vergeleken met wat deze man de koning moet betalen is zijn straf eigenlijk peanuts.

5 Maar de man smeekt de koning om geduld: Heb geduld met mij, ik zal u alles terugbetalen. Eigenlijk vraagt de slaaf zijn meester of hij de schuld wil omzetten in een lening. Het absurde is, dat de koning medelijden krijgt en bereid is méér te doen dan de schuldenaar vraagt: hij maakt er geen lening van, hij scheldt de schuld kwijt. Hij stelt geen voorwaarden aan deze kwijtschelding. Je ontdekt dat deze koning een afbeelding is van de hemelse koning. Maar dan het gedrag van de dienaar. Terwijl de koning God duidelijk maakt wie Hij is (genadig), wordt ook duidelijk wie de slaaf is, als het erop aan komt. Tegenover een collega is hij heel wat minder vergevingsgezind. Een verzoek om uitstel wordt niet ingewilligd. De andere collega s kunnen het niet aanzien en stellen de koning op de hoogte. En zijn reactie is niet dat de tweede slaaf onmiddellijk moet worden vrijgelaten. Hij noemt de eerste slaaf een slechte dienaar. De koning is kwaad. Zo kwaad, dat hij terugkomt op zijn eerder gegeven kwijtschelding. Er is een verband tussen het bedrag dat de eerste slaaf niet aan de koning kon betalen en het bedrag dat de tweede slaaf hem schuldig was. Waarschijnlijk heeft de eerste slaaf de koning niet kunnen terugbetalen omdat hij heeft nagelaten uitstaande schulden te innen. De slaaf heeft meer krediet verleend dan verantwoord was. En dat we te maken hebben met een echte slechte slaaf wordt duidelijk als we lezen dat hij nu probeert alsnog schulden te innen. Maar denk goed na wat de koning had gedaan: hij had de lening toch kwijtgescholden?! Door alsnog geld te innen van anderen wordt pas echt goed duidelijk dat de dienaar slecht is. Hij wil geld innen voor het aflossen van een niet-bestaande lening. Hij wil zelf rijk worden op kosten van de koning.

6 Hij is niet blij, dat hij van zijn verplichtingen tegenover de koning af is. Hij probeert, in plaats daarvan nu, over de rug van anderen én van de koning, zelf rijk te worden. En met zulke mensen heeft de koning geen medelijden. Hij stelt een onderzoek in naar de praktijken van zijn ambtenaar. De gerechtsbeulen moeten ervoor zorgen dat de onderste steen bovenkomt. Tot zover de gelijkenis van Jezus. Ik kom terug op de vraag, die ik aan het begin van de preek stelde [dia 9]: Is Gods vergeving afhankelijk van onze vergeving? Wat is de verhouding tussen Gods vergeving en de vergeving die ook jij anderen moeten geven. Is onze vergeving een voorwaarde voor Gods vergeving? [dia 10] Dat niet. Maar Gods vergeving is ook niet vrijblijvend. Jezus maakt duidelijk dat zelfs de grootste in het koninkrijk der hemelen denk aan de eerste slaaf van genade moet leven. En dat maakt blijkbaar verschil. Het kan niet zo zijn, dat je God om vergeving vraagt, terwijl je in je hart niet bereid bent om iemand anders te vergeven. Ik denk dat wij allemaal wel begrijpen hoe dit werkt. Snap het verband is tussen Gods vergeving en onze vergeving. Gods vergeving is niet vrijblijvend. De catechismus zegt het, vind ik, erg mooi [dia 11]: onze bereidheid om te vergeven is een bewijs van Gods genade. Gods vergeving is dus niet een bewijs van onze vergevingsgezindheid, maar andersom: onze bereidheid om te vergeven mag een zichtbaar bewijs zijn van Góds vergevingsgezindheid. Jouw bereidheid om iemand uiteindelijk toch te vergeven is een vrucht van Gods genade. [dia 12 leeg scherm] Heb je de bereidheid niet om anderen te vergeven, dan loop je ook Gods vergeving mis. Ik kan dat duidelijk maken aan de hand van een voorbeeld.

7 Stel, ik bidt: Vader, vergeeft mij mijn zonden. Tegelijk maak ik elke dag ruzie thuis, of stel ik me onverzoenlijk op op het werk, in de familie of erger nog: in de kerk. Ik bid dus s avonds om vergeving, maar dan kom ik de volgende dag de persoon tegen met wie ik een probleem heb. Dan denk en doe en zeg ik allerlei slechte, vervelende en kwetsende dingen (of ik zeg juist niets, dat kan ook kwetsend zijn). En s avonds ga ik weer op de knieën en vraag ik vergeving voor wat ik gezegd of gedacht heb. Enz. Enz. Het is een cirkel waar je vervolgens moedeloos van wordt, omdat je wel aanvoelt dat zolang jij van jouw kant niet bereid bent een ander tegemoet te komen, je steeds weer om vergeving zult moeten vragen voor alles dat je verkeerd doet, zegt of denkt. Je blijft sorry zeggen. Het lijkt een spiraal die maar een weg kent: naar beneden. Door een ander niet te vergeven, blokkeer je Gods vergeving in jouw leven. Het verband tussen het één en het ander kan je dus gewoon merken. Gods vergeving verandert niets, het haalt niets uit zolang je zelf niet bereid bent te vergeven. Dit is het verband tussen Gods vergeving en onze vergeving: [dia 13] als jij niet bereid bent om te vergeven, blokkeert de doorwerking van Gods vergeving in jouw leven. Wat wij tegen een ander hebben blokkeert direct het effect van Gods vergeving in jouw leven. Je kunt God niet oprecht vragen om met een schone lei te beginnen, zolang je zelf van een ander de rekening blijft bijhouden. Dat merk je gewoon. Tot slot. [dia 14 leeg scherm] Dit doen is moeilijk. Sommige conflicten duren al zo lang, of zijn zo ingewikkeld dat het wel onmogelijk lijkt om iemand te vergeven. Of de dingen die mensen elkaar aandoen zijn soms zo erg dat ze niet, of pas na een hele lange tijd vergeven kunnen worden.

8 Ik denk aan dingen die mensen elkaar aandoen in de familiesfeer. Ook wat mensen elkaar in de kerk aandoen kan moeilijk te vergeven zijn. Denk maar aan dingen die gebeurd zijn tussen broeders en zusters in onze gemeente. Wat dan? Maar niet doen? Let op de catechismus: ik merk als bewijs van Gods genade in mij, dat ik het vaste voornemen heb, een ander ook te vergeven. Dat is realistisch. Dat betekent niet, laat dan maar zitten. Dat betekent wel: vergeven kan soms bijna niet te doen zijn. Sommige mensen lukt het nooit helemaal in dit leven. Vergeven mag tijd kosten. Je mag een tijd lang bidden: Vader vergeef, en help ook mij te vergeven. Maar het blijft nodig om, waar mogelijk, de concrete stap ook echt te zetten. De rekening van de ander weg te gooien. Door de papiervernietiger. Denkend aan je eigen miljoenenschuld: kwijtgescholden. [amen]

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep Galaten 5: 13 en 14, 16 en 17, 22 tot 25 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

314 :1,2,3 92 :1,3,7 705 :1,2,3,4. Verkondiging. Collecten. Zegen GAL 5:1,13-16 MAT 18: Opw :125. Opw :493. Welkom en Afkondigingen >

314 :1,2,3 92 :1,3,7 705 :1,2,3,4. Verkondiging. Collecten. Zegen GAL 5:1,13-16 MAT 18: Opw :125. Opw :493. Welkom en Afkondigingen > 314 :1,2,3 Welkom en Afkondigingen > 314 :1,2,3 Intochtslied (Staande): 314:1,2,3 > 1/2 314 :1,2,3 2/2 314 :1,2,3 1/2 314 :1,2,3 2/2 314 :1,2,3 1/2 314 :1,2,3 2/2 314 :1,2,3 Stil Gebed, Votum en Zegengroet

Nadere informatie

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk Preek Gemeente van Christus, Zesentwintig was hij nu. Vrolijk en vol levenslust. Tenminste, zo leek het van de buitenkant. Van binnen was het anders. Er waren wonden in zijn leven, littekens. In zijn jeugd

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Rechtvaardiging. Eindelijk gerechtigheid!

Rechtvaardiging. Eindelijk gerechtigheid! Rechtvaardiging Eindelijk gerechtigheid! Die kreet hoor je nogal eens gebruiken. En dan bedoelt degene die hem gebruikt: het is voor die persoon zijn verdiende loon. Nu gebeurt met hem wat hij anderen

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

- Bijbellezing: Mattheüs 18 : Jezus uitleg over vergeven

- Bijbellezing: Mattheüs 18 : Jezus uitleg over vergeven Bijbelstudies over Petrus - 3 Zeventig maal zeven maal vergeven - Bijbellezing: Mattheüs 18 : 21-35 Jezus uitleg over vergeven 21 Petrus kwam bij Jezus en zei: Heer, als een andere gelovige mij slecht

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Vergeving. Zondag 14 september 2014, Hoflaankerk

Protestants Kralingen. Vergeving. Zondag 14 september 2014, Hoflaankerk Protestants Kralingen Vergeving Zondag 14 september 2014, Hoflaankerk orgelspel Nun Lob mein Seel den Herren Dietrich Buxtehude VOORBEREIDING verwelkoming door de ouderling aanvangspsalm 287: 1, 2 en 5

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Vergeef ons onze schulden

Vergeef ons onze schulden Vergeef ons onze schulden Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Broeders en zusters, Neem eens één of twee mensen in gedachten die u maar met moeite kunt vergeven. Als u nu niemand kunt bedenken, dan

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

screensh Spreken met je Vader Het gebed dat Jezus leert Wie bidt tot wie?

screensh Spreken met je Vader Het gebed dat Jezus leert Wie bidt tot wie? 110 Hoofdstuk 18 Bidden Ik probeer het wel: elke dag bidden, maar soms komt het er gewoon niet van. Vaak weet ik niet goed wat ik moet bidden. En hoort God me wel? Doet Hij wel iets met mijn gebed? screensh

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Vredesweek Kennen we elkaar? Wat weet je van de ander? Droomt de ander ook van vrede?

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Geloof

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Geloof Kingdom Faith Cursus KF05 ------------------------------------------------------------------------------------------------ Geloof Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Preek over Jona 3. Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over Jona 3. Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Jona 3 Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, [dia 1] twee woorden die je nodig hebt als je het evangelie van God wilt begrijpen, uitleggen. [dia 2] Gods Geest overtuigt mensen

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden, 1 Preek bidden 1 HC 45-116, 46-120, Lucas 10,38-11,13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden, Als je christelijk bent opgevoed, dan leer je als kind al van je ouders dat je moet bidden.

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

De ander vergeven. les 7B FOLLOW MENTOR

De ander vergeven. les 7B FOLLOW MENTOR De ander vergeven les 7B DEEL 2B FOLLOW MENTOR Wat als je niet vergeeft? Lees nogmaals het tweede deel van het verhaal in Matt 18:23-35. Hier zien we dat de knecht die van zijn schuld werd vrijgesproken,

Nadere informatie

Vergeving voor jezelf. les 7a FOLLOW MENTOR

Vergeving voor jezelf. les 7a FOLLOW MENTOR Vergeving voor jezelf les 7a DEEL 2B FOLLOW MENTOR VERGEVING ONTVANGEN EN GEVEN Jezus vertelt aan zijn discipelen dat er een relatie is tussen het koninkrijk en vergeving. Op welke twee momenten speelt

Nadere informatie

Het is duidelijk, dat in dit papier de vraag behandeld moet worden, of die teksten spreken over echte christenen die dan weer afvallen.

Het is duidelijk, dat in dit papier de vraag behandeld moet worden, of die teksten spreken over echte christenen die dan weer afvallen. Afval van heiligen door Dr. A. Dirkzwager Inleiding De kwestie waarover onder christenen verschillend gedacht wordt, betreft de vraag, of mensen die eenmaal wedergeboren zijn, nog van het geloof kunnen

Nadere informatie

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes,

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, De preek gaat over: God was blij met Noach. Noach vond genade bij God. Noach was de Here God welgevallig. Dat merkte Noach (Gods knipoog), dat merkten de mensen

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail:

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JONA EN DE GROTE VIS

Bijbel voor Kinderen. presenteert JONA EN DE GROTE VIS Bijbel voor Kinderen presenteert JONA EN DE GROTE VIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus!

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Voordat je het onderstaande gaat doorlezen wil ik je vragen om het onderstaande gebed te bidden: Almachtige God, Schepper van hemel en aarde, ik mag op dit

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

Vuistregels voor vredestichters. Preek 1: Gods ene doel

Vuistregels voor vredestichters. Preek 1: Gods ene doel Vuistregels voor vredestichters Preek 1: Gods ene doel Ik wil graag met u gaan lezen Romeinen 12:18. Het tweede gedeelte is uit Matheus 18. Het is een hoofdstuk wat gaat over omgaan met elkaar in gespannen

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Preek over zondag 46 (Jezus leert ons bidden tot God de Vader) Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Preek over zondag 46 (Jezus leert ons bidden tot God de Vader) Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over zondag 46 (Jezus leert ons bidden tot God de Vader) Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, De vorige keer heb ik bidden vergeleken met stemmen. Ik nam toen een stemfluitje mee.

Nadere informatie

Preek n.a.v. Zondag 51 HC Vergeving vraagt om vergeven Emmen, 24 juni 2012

Preek n.a.v. Zondag 51 HC Vergeving vraagt om vergeven Emmen, 24 juni 2012 Preek n.a.v. Zondag 51 HC Vergeving vraagt om vergeven Emmen, 24 juni 2012 Intro op de preek Schulden - wat maak je makkelijk schulden... en wat kunnen de gevolgen dramatisch zijn... In het groot, als

Nadere informatie

Schuld Vergeving Viering in de Keizersgrachtkerk 6 september 2015

Schuld Vergeving Viering in de Keizersgrachtkerk 6 september 2015 Schuld Vergeving Viering in de Keizersgrachtkerk 6 september 2015 Schuld Op allerlei manieren doortrekt dit ons leven, soms ook zonder dat wij er altijd besef van hebben: persoonlijke schuld, collectieve

Nadere informatie

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Inleiding. Jezus hield van God, als van een Vader, maar ook als zijn Vriend. Hij besprak alles met Hem. Hij vertelde wat hem was overkomen en hij vroeg Hem om raad.

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 - Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

8 tips voor een gelukkiger leven. Sint-Niklaas 17/03/13

8 tips voor een gelukkiger leven. Sint-Niklaas 17/03/13 8 tips voor een gelukkiger leven Sint-Niklaas 17/03/13 1. Vergeef jezelf en anderen. Romeinen 4,7 Gelukkig is de mens wiens onrecht is vergeven, wiens zonden zijn bedekt; (citaat uit Ps32:1-2) Efeziërs

Nadere informatie

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Bijbel voor Kinderen presenteert DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk 1 GEBED 2 Welkom Hoe versterk ik mijn relatie met God Methodes en technieken delen hoe dit te bereiken

Nadere informatie

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING.

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. Zondag 32 / gehouden op 10-08-2008 / p.1 Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ld 95:1.2.3 (Liedboek) Gebed Schriftlezing: Titus 2:1-3:7 Zi: Gez. 178 (KGB) Preek:

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS IN DE STORM

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS IN DE STORM Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS IN DE STORM Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013

Oasemoment Onze Vader Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Muziek Inleiding en evangelietekst In het hoofdstuk 6 van zijn evangelie laat de apostel Mattheüs Jezus aan het woord over hoe we horen

Nadere informatie

Gert-Jan Codée Jezus, vol liefde

Gert-Jan Codée Jezus, vol liefde Samenspraak is een thematische bijbelstudiereeks, die door haar aanpak de deelnemers aan de bijbelkring betrokken en actief maakt. Daardoor blijft de inhoud langer hangen. Bijzonder aan de reeks is het

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Zingen Ps 65: 1 Zingen Ps 65: 1,2

Zingen Ps 65: 1 Zingen Ps 65: 1,2 Advent 4: dia Rorate: Jesaja 45: 8. Aansluitend zingen LB 2013 Lied 437: 1,2,3 Morgen middag Votum groet Votum groet Zingen Ps 65: 1 Zingen Ps 65: 1,2 Tien Woorden Gebed Zingen Ps 65: 2 Schriftlezing Kollos

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie