Voortgang ketentest bij verschillende consortia

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgang ketentest bij verschillende consortia"

Transcriptie

1 Verslag Tussenevaluatie Ketentest GMW 18 januari 2017 Inleiding Dit verslag van de tussenevaluatie Ketentest GMW bestaat uit drie onderdelen. Allereerst is er een korte weergave van de voortgang van de Ketentest GMW bij de verschillende consortia. Vervolgens komen de vragen en bevindingen van de groepsopdracht van die middag aan bod. Deze vragen en bevindingen zijn ingedeeld naar de thema s van de groepsopdrachten, te weten gegevensinhoud, techniek en organisatie/proces. Ook zijn daar de vragen ondergebracht die die middag nog niet waren beantwoord, maar onder dat thema vallen. Tot slot bevat het laatste onderdeel van dit verslag de resterende vragen met bijbehorende antwoorden. Aan de antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend. Wel hebben we getracht om middels dit verslag alle ingebrachte vragen zo goed mogelijk te beantwoorden om daarmee alle ketentestdeelnemers verder op weg te helpen en inzicht te geven in het hoe en waarom van het BRO-systeem. Bij een enkele vraag wordt voor een antwoord verwezen naar IenM, aangezien het wettelijke aspecten van de BRO raakt. Dit valt buiten scope van de organisatie van deze ketentest. Mochten naar aanleiding van dit verslag en de antwoorden nog onduidelijkheden zijn, dan horen we het graag. Voortgang ketentest bij verschillende consortia FEWS: De webservice koppeling aan de innamekant is tot stand gebracht en het registreren van een put lukt. Momenteel is FEWS bezig met aanvullingen en is er behoefte aan concrete voorbeeldberichten. In december zijn tijdens een overleg een aantal gegevensinhoudelijk vragen beantwoordt. Met betrekking tot de gegevensinhoud zijn er momenteel geen problemen. DAWACO: Geen recente update, maar op basis van overleg dat medio december heeft plaatsgevonden, is geconcludeerd dat de webservice-techniek geen probleem is en dat de gegevensinhoud (inclusief de aanvullingen) past bij de huidige werkprocessen. Het DAWACO systeem wordt daarop aangepast. Hydromonitor: Er is een ander spoor gevolgd door Java client te incorporeren. Dit bleek echter niet zo bruikbaar in productie. De gebruikte techniek van de voorbeeldclient sluit niet aan op de huidige software implementatie van Hydromonitor. De uitgifteservice werkt inmiddels. Momenteel bezig met de innameservices en analyse van gegevensinhoudelijke aspecten. Waterlabs: De uitgifteservice werkt. Op dit moment wordt gewerkt aan de analyse op gegevensinhoud (catalogus): beoordeling of alle uitgiftemogelijkheden (zoeken op kenmerken) benut zijn.

2 GeoLinQ: De uitgifteservice werkt. Er is gerapporteerd aan de provincie Overijssel. Op dit moment is er behoefte aan meer testputten. Verder is IntellinQ aan het kijken naar de mogelijke vertaling/integratie met andere basisregistraties o.b.v. behoefte bij de provincie. Er is behoefte aan interviews met meer partijen en mogelijkheden. WWD/Munisense: De innameservice werkt. Nu wordt gewerkt aan de analyse en mapping tussen het eigen WWD systeem en de BRO. Nog niet bezig met de uitgifteservice. Wel aandacht voor synchronisatie van aanvullingen en correcties tussen WWD en BRO. Tijdens het overleg in december is de documentatie besproken en zijn een aantal aanbevelingen opgehaald. Eijkelkamp: De innameservice werkt. Nu aandacht voor mapping van het eigen systeem (impact). Aanvullingen worden opgestart, evenals de uitgifteservice. AGEL: De documentatie is beoordeeld en de rapportage is opgeleverd aan TNO. Tijdens het overleg in december is de documentatie besproken en een aantal aanbevelingen opgehaald.

3 Vragen en bevindingen per thema Gegevensinhoud Ingebracht vragen/bevindingen die aan bod zijn gekomen bij de groepsopdracht 1. Welke kenmerken zijn absoluut verplicht en welke optioneel? De huidige uitgangspunten voor definitie van de gegeven van de BRO-principes zijn toegelicht (zie ook Catalogus GMW v0.7): Een gegeven in de BRO is in beginsel verplicht (authentiek). Er wordt dus geen onderscheid gemaakt in optionele en verplichte kenmerken, omdat dit in het proces van standaardisatie geen voordeel biedt. Er moet nog een formeel besluit genomen worden of een gegeven opgenomen wordt in de BRO. Daarnaast moet een formeel besluit genomen worden m.b.t. de opname van optionele gegevens in de BRO. Optionele velden kunnen verwarring scheppen aan de gebruikerskant, omdat onduidelijk is of het gegeven er niet is of dat niet is aangeleverd aan de BRO. Dit laatste schept ook verwarring voor het proces van terugmelden op authentieke gegevens. Een gegeven wordt onderdeel van de BRO als het voor het werkveld (meer)waarde heeft voor hergebruik en eenduidig aangeleverd kan worden. Het moet bij de put gaan om gegevens die van zichzelf waarde hebben en niet om gegevens die alleen gebruikt worden om validatie/controles uit te kunnen voeren op andere gegevens in de BRO. Een voorbeeld: het type beschermconstructie kan gebruikt worden als verklaring van afwijkingen in een grondwaterreeks (een put met een straatpot kan makkelijker vollopen bij zware neerslag). De BRO gaat er echter vanuit dat een bronhouder alleen valide grondwaterstandsreeksen in de BRO registreert en dat zo n validatie door gebruikers van de BRO niet gedaan hoeft worden. Vanuit die optiek is het registreren van de beschermconstructie in de BRO niet nodig. De huidige gegevensinhoud is (dus) de uitkomst van behoeftes zoals die in de expertgroep zijn bediscussieerd. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat twijfelgevallen (bijvoorbeeld bovengenoemde beschermconstructie) in de Catalogus v0.7 geïnventariseerd zijn, zodat bij een nieuwe release opnieuw bekeken kan worden of eerdere besluiten herzien moeten worden. 2. Waarom is ervoor gekozen om WGS84 niet te ondersteunen? De BRO ondersteunt slechts een beperkt aan referentiestelsels: RD op land omdat dit in het werkveld het meest gebruikt wordt. Voor gegevens op zee is ook WGS84 een valide referentiestelsel. Daarnaast wordt ETRS89 ondersteund, omdat dit een afspraak is bij de overheid t.a.v. de gegevensuitwisseling binnen het stelsel van Basisregistraties (zie ook Catalogus GMW v0.7 pag 14/15). 3. Hoe is de identificatie van putten geborgd met een unieke identificatie? En is hierbij een koppeling gemaakt met de BGT? Bij doorvraag en discussie in de sessie werd deze vraag algemener: gaat de BRO koppelingen leggen met andere basisregistraties en hoe worden deze onderhouden (bijvoorbeeld voor het KvK-nummer)?

4 Er is toegelicht dat de BRO vooralsnog niet verder gaat dan vastleggen dat deze koppelingen er in de toekomst moeten komen (inclusief de voordelen t.a.v. onderhoud). De koppeling met het NHR (voor KvK-nummers) bleek bijvoorbeeld nu nog niet gelegd te kunnen worden, maar het streven is dat dit zeker realiteit gaat worden. 4. In hoeverre bevat de data-inhoud van de ketentest ook historie van een put? Gegevensinhoud is integraal onderdeel van de ketentest; opmerkingen daarover worden in de bevindingen meegenomen. In de fase na de ketentest wordt door IenM besloten welke gegevensinhoudelijke bevindingen wel of niet worden gehonoreerd/opgepakt voor de productiefase (v1.0). Het minder stringente IMBRO/A informatiemodel (zie ook Catalogus GMW v0.7 par 2.4 pag 11/12) is bedoeld om zorgen dat ook historische putgegevens in de BRO geregistreerd kunnen worden. Voor het registreren van historische data gaat een transitieperiode gelden. Uit een rondvraag tijdens de sessie blijkt dat door huidige dataleveranciers en bronhouders nog niet wordt geanticipeerd op het kunnen aanleveren van historische data aan de BRO. Bij TNO loopt momenteel wel het voorbereidingstraject voor de conversie van put-data uit DINO naar de BRO. Dit is mogelijk relevant voor de desbetreffende puteigenaren/bronhouders om te weten. Plenaire terugkoppeling Uit de antwoordsessie komt de conclusie dat de huidige GMW gegevensinhoud voldoet en past bij de huidige werkprocessen. BRO GMW gegevens die momenteel in de praktijk (nog niet altijd) worden geregistreerd, zijn in de toekomst makkelijk vast te leggen. Wel zijn er nog wensen, zoals bijvoorbeeld het registreren van de beschermconstructie. Naar aanleiding van deze reactie wijst Ria Volkers van IenM de aanwezigen op de marktconsultatie voor de gegevens inhoud van CPT en GMW die momenteel loopt. Zie voor meer informatie: Overige ingebrachte vragen/bevindingen 5. Wordt er voldoende rekening gehouden met de koppeling tussen BRO en de (systemen van) diverse bronhouders, wat betreft de identificatie van putten? Dit punt is al eerder opgemerkt en heeft ertoe geleid dat recent een voorstel is gedaan tot aanpassing van de GMW gegevensinhoud m.b.t. een additioneel gebruikers-id. Dit voorstel is in behandeling bij Marcel Reuvers, Programmabureau BRO, dat verantwoordelijk voor de BRO standaardisatie. 6. Worden sensorgegevens opgenomen in de BRO? Zo ja: bij put of bij reeks? Stel iemand heeft een bepaald type sensor gebruikt en van dat type worden afwijking bekend, dan is het handig dat dat geregistreerd is. Sensorgegevens horen niet bij het registratieobject put (GMW), maar hoort mogelijk wel bij het meetpunt (onderdeel van Grondwatermonitoringnet, zie Catalogus GMW v0.7 pag 19/20/21) of bij het registratieobject Grondwaterstandsonderzoek (de grondwaterstandsreeks). Als wordt onderkend dat het type sensor hergebruikswaarde heeft (bijvoorbeeld als indicatie voor de kwaliteit van de meetgegevens), kan dat reden

5 zijn om het sensortype te registreren in de BRO. Het standaardisatietraject voor deze registratieobjecten moet nog plaatsvinden. 7. Hoe gaat de BRO om met dubbele functies van een put? Bijvoorbeeld monitoring van zowel onttrekking als stijghoogte? Bij de put (GMW) wordt uitsluitend vastgelegd wat de initiële functie van een put is, ofwel de functie waarvoor de put oorspronkelijk is neergezet. Deze functie kan anders zijn dan waar de put op een gegeven moment voor wordt gebruikt. Zo kan een brandput tegenwoordig gebruikt worden voor grondwaterkwaliteitsonderzoek. In dat geval wordt de huidige functie (grondwaterkwaliteitsonderzoek) in de BRO vastgelegd bij het grondwatermonitoringnet waar de betreffende put deel van uitmaakt. De initiële functie blijft echter brandput. Dit aspect van initiële functies van putten zijn in de expertbijeenkomsten besproken, hoewel het genoemde voorbeeld destijds niet voorbijgekomen is. 8. Hoe wordt omgegaan met verschillende kwaliteitsregimes van geleverde data? Is er de mogelijkheid voor minimale attributen en extra gegevens? Is er marge of kwaliteit van attribuut (afwijking sensor o.i.d.)? Zie voor het antwoord op de vraag over minimale attributen en extra gegevens vraag 1 en 4. Wat betreft de kwaliteit van een attribuut stelt de BRO zelf geen eisen. Wel is het de bedoeling om de gehanteerde norm en/of methode van een meting (bijvoorbeeld het type meetinstrument) vast te leggen. Hiermee heeft de gebruiker inzicht in de nauwkeurigheid (zie ook Catalogus GMW par 2.9 v0.7 pag 17). Techniek Ingebrachte vragen/bevindingen die aan bod zijn gekomen bij de groepsopdracht 1. Biedt de uitvraagservice naast SOAP ook de mogelijkheid voor harvesten van GMW via initiele loading en mutatieberichten? Als gekozen wordt voor lokale opslag van data kan de data in sync blijven door het harvesten van data binnen het eigen softwaresysteem. Daarbij moet dan wel rekening worden gehouden met de updatefrequentie. In deel query s kan dan de data opgehaald worden; er is immer een restrictie op het tegelijkertijd opvragen in een selectieset. Bij de officiële livegang van de BRO zal het overigens mogelijk worden om gebruik te maken van Digilevering, waarbij een abonnement genomen kan worden op een interessegebied. Op die manier krijgt men automatisch een melding bij mutaties. 2. Aanvullende data afnemers uit de praktijk gezocht voor test en interviews. Initieel zijn er consortia opgezet waarbij bronhouder/leverancier/software ontwikkeling zijn ondergebracht. Maar hoe zit het met de gebruikers van die data? In sommige consortia zijn die immers niet vertegenwoordigd. Voor deze situaties geldt dat die eventuele praktijkvragen in sommige consortia nu niet meegenomen zijn. 3. Hoe juiste informatie krijgen voor een doelgroep? Voorbeeldberichten dan wel leesbaar document met specificatie voor software-ontwikkeling.

6 De documentatie zoals die nu is opgeleverd bevat veel tekst en herhalingen. In de periode tot 1 juli is wordt gewerkt aan de ontwikkeling van uniforme documentatie. Daarbij wordt meegenomen dat documentatie ook specifiek op een gebruikersgroep gericht moet zijn (bijvoorbeeld inhoudelijk versus softwareontwikkeling). De voorbeeldenberichten gaan daar ook onderdeel van uitmaken. Deze ketentest draagt eraan bij hoe de documentatie eruit moet komen te zien. 4. Hoe kunnen grootschalige analyses worden uitgevoerd zonder datadubbeling? Het is op dit moment niet voorzien dat de webservices analysefunctionaliteit krijgt. De functionaliteit is gericht op authentieke registratie. Als dit later bij de grondwaterstanden een issue is, kan dit mogelijk via PDOK worden oplost. Doormiddel van een download voorziening van grote berichten. Plenaire terugkoppeling Wat betreft de handleidingen: wat moet anders vanuit gebruikers- en ontwikkelperspectief? De nadruk moet liggen op minder en meer gestructureerde documentatie voor een specifieke gebruikersgroep. Voorbeeldberichten moeten daar onderdeel van uitmaken. Vanuit de software-ontwikkelaars komt de opmerking dat er ook tooling is waarmee API frameworks kunnen worden ontsloten waarbij ook de benodigde documenten zijn meegenomen. Dit hoeft dan niet per se met een soap interface. Waar wordt een programmeur blij van? REST en JSON, Swagger (gestructureerd framework voor API) in plaats van API in Word. Wat betreft de analysefunctionaliteiten: moet dat juist wel of niet in de BRO zitten? De meningen zijn hierover verdeeld. In de huidige aanpak zijn analysefunctionaliteiten niet opgenomen. De BRO is een register voor de brongegevens. Om echter grootschalige analyses uit te kunnen voeren moeten er potentieel grote hoeveelheden data worden opgevraagd bij de BRO. Vanuit IenM komt hierop de reactie dat er mogelijkheden worden verkend om Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) te betrekken om tegemoet te kunnen komen aan deze wensen. Net als andere basisregistraties gaat het bij de BRO immers ook om open data, die waarschijnlijk ook beschikbaar komen via het geoknooppunt (PDOK). PDOK heeft daar een aantal opties voor. Oplossingsrichting: bulk download of als service (data services of files?). Als een nieuw registratieobject in de BRO zit, komt dat op die manier ook stapsgewijs bij PDOK beschikbaar. Uiteindelijk gaat het erom gegevenstoegang zo makkelijk mogelijk en zo snel mogelijk te maken. Vanuit architectuur zijn dan twee aspecten belangrijk: het moet gaan om open data en API s moeten makkelijk beschrijven zijn. Overige vragen/bevindingen 1. Voor dataleveranciers is ook lokale opslag in lokale database van belang. Is het mogelijk om generieke DDL-scripts te leveren en/of te delen voor toepassing in het eigen systeem?

7 Afgelopen najaar is tijdens de bezoeken van TNO aan de consortia met name gesproken over hoe de huidige software van aanleverende partijen aansluit op de BRO. De concepten zijn gedeeld en TNO is blij dat er partijen zijn die de ontwerpkeuzes onderkennen en overnemen in de eigen ontwikkelingen. De BRO bevat slecht dat deel van de putgegevens dat voor hergebruik belangrijk is. Hierdoor is echter niet het complete werkpakket afgedekt voor een bronhouder/ontzorgende partij. 2. Het is prettig als gezocht kan worden op kenmerken om een BRO-ID van een put te verkrijgen. Hoe ziet de historie van putkenmerken eruit ofwel is er een voorbeeldbericht van RPP(?)- Request met antwoord? Deze request zijn er en kunnen via de SelfServiceDesk worden aangevraagd. Bij de livegang van het BRO-systeem voor het registratieobject GMW zullen deze ook beschikbaar komen via de site BROinfo. Proces en Organisatie Ingebrachte vragen/bevindingen die aan bod zijn gekomen bij de groepsopdracht 1. Stelling: als bronhouder worden we door de dataleverancier volledig ontzorgd! Deze stelling zorgt voor een levendige discussie, waarbij ook andere ingediende vragen aan bod komen: 2a. Testen we bij de ketentest de techniek van de koppelvlakken (webservices) of juist het proces van inwinnen, doorleveren en bevragen van de putgegevens? Inclusief het terugmelden en corrigeren? 2b. Hoe plaatsen we de ketentest in de context van de praktijk, denk daarbij aan mutaties in een put en bijbehorende benodigde faciliteiten? 2c. Ik heb zorgen over de onafhankelijkheid van leverancier als je als bronhouder ontzorgd wilt worden wat betreft het aanleveren van gegevens aan de BRO. 2d. Hoe gaat de BRO de taak en rol van bronhouders veranderen, met name voor die zaken die niet tot de kerntaken van bronhouders behoren. Het grootste deel van de aanwezige bronhouders beaamt de stelling dat ze door bronhouders volledig ontzorgd worden. Toch zijn er ook bronhouders die in hun eigen systeem een inhoudelijke controle willen doen, voordat de gegevens in de BRO geregistreerd worden. Het beeld is dat bij provincies wel de daarvoor benodigde inhoudelijke kennis aanwezig is, maar bij (kleine) gemeentes bijvoorbeeld minder. Er wordt in dat kader gewezen op de verantwoordelijkheid die een bronhouder heeft voor de in de BRO aanwezige gegevens als de BRO in productie is. Tijdens de ketentest kan hierop al worden geanticipeerd door als bronhouder actief mee te kijken en te beoordelen hoe je als bronhouder straks zicht/controle houdt op de registratie van jouw gegevens. Het is belangrijk voor bronhouders om te beoordelen of het werkproces werkbaar is. De ketentest is dus meer dan alleen het testen van de techniek van gegevensuitwisseling. Al worden nog niet alle facetten van de verantwoordelijkheden in de ketentest getest. Zo valt het terugmelden buiten deze ketentest. Wel is het corrigeren van gegevens onderdeel van de ketentest.

8 Er is in het kader van het ontzorgen mogelijk behoefte aan een soort certificering van BRO dataleveranciers. Anderzijds wordt gezegd dat dit de onafhankelijkheid van marktpartijen en keuzevrijheid tijdens aanbestedingstrajecten niet in de weg mag staan. Een directe oplossing is er niet. Bronhouders zien de BRO voornamelijk als systeem om hun eigen gegevens te registreren. De meerwaarde van de BRO voor hergebruik van in de BRO aanwezige gegevens die afkomstig zijn van andere bronhouders, wordt betwijfeld. Gesteld wordt dat de BRO voor bronhouders geen extra werk of verantwoordelijkheid moet geven. De BRO-wet moet het leven makkelijker maken, niet moeilijker. Ten slotte wordt gesproken over het verschil tussen DINO en DINOloket, dat niet bij iedereen duidelijk is. DINO is de database van TNO, waarin momenteel de gegevens geregistreerd zijn. Gegevens uit DINO die voldoen aan de BRO-eisen worden geconverteerd naar de BRO. DINOloket is het interactieve uitgifteportaal. DINOloket vertrekt gegevens uit DINO en waar al van toepassing komen deze gegevens uit de BRO. DINOloket blijft ook in de toekomst een portaal om BRO-gegevens op te vragen en is daarmee dus een alternatief voor het gebruik van webservices. Overige vragen/bevindingen 1. Een compliment voor de kwaliteit en het moment van de ketentest GMW Waarvan akte. 2. Is het aanleveren van productiedata of productie-like data onderdeel van de ketentest? Het registreren van feitelijke putgegevens tijdens de ketentest mag. De ketentest wordt echter niet strikt gezien als performance (load)test. Eventuele bevindingen hierover zijn te zien als bijvangst. Het is daarbij belangrijk om te realiseren dat na afloop van de ketentest de inhoud van de testomgeving niet wordt overgezet naar de productie omgeving en dus niet al geregistreerd is in de BRO. 3. Wat houdt gedelegeerd bronhouderschap in? Waarom wordt (juridisch) hiervoor gekozen? Beoordeling van juridische implicaties mbt gedelegeerd bronhouderschap valt buiten de scope van TNO-GDN en vragen daarover moeten aan het Ministerie van I&M worden gericht. 4. Tijdens de gegevensinname wordt bijvoorbeeld niet gecontroleerd of meerdere malen dezelfde put wordt geregistreerd. Hoe zou je dit soort checks kunnen toevoegen en bij wie ligt die verantwoordelijkheid? Bij de innameverzoeken worden diverse automatische controles en validaties uitgevoerd op feitelijke fouten t. a.v. de gegevensinhoud van het aangeleverde innameverzoek. Er wordt gecheckt op volledigheid, op logische businessregels en de inhoud van domeinwaarden (zie Catalogus GMW v0.7). De leverancier krijgt bij een afwijzing door de BRO in het antwoordbericht te zien wat er fout is aan de inhoud van de brondocumenten. De BRO checkt/waarschuwt niet op waarschijnlijke of vermoedelijke fouten, zoals bijvoorbeeld dubbele putten omdat de beoordeling van

9 zo n vermoedelijke fout niet aan de BRO is. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de bronhouder. 5. Wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit (aansprakelijkheid)? Hoe vindt terugmelding van fouten/onvolkomenheden plaats? Bronhouders zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de inhoud van de BRO. Er zijn een aantal instrumenten om de kwaliteit van de inhoud te borgen: De in de catalogus vastgestelde, eenduidige gegevensinhoud van een registratieobject en de controle daarop tijdens het registratieproces. Door de aangeleverde brondocumenten vast te leggen in een apart register, zodat. de bron van de geregistreerde gegevens altijd raadpleegbaar is. Door het terugmeldprincipe: bestuursorganen zijn verplicht om bij twijfel aan de juistheid of het ontbreken van authentieke gegevens een terugmelding te doen aan de registratiebeheerder. De registratiebeheerder legt de terugmelding ter beoordeling bij de bronhouder neer. De BRO verkrijgt daarmee een zelfreinigende werking. Beoordeling van juridische implicaties mbt aansprakelijkheid valt buiten de scope van TNO-GDN; vragen daarover moeten aan het Ministerie van I&M worden gericht. 6. Wanneer stuur je gegevens in? Wat en wanneer kan gecorrigeerd worden? De bronhouder dient binnen 20 dagen na ontvangst (en controle) een gegeven aan te leveren aan de BRO of te laten aanleveren door dataleverancier die namens hem daartoe het leverantierecht heeft gekregen. Nadat een gegeven is geregistreerd, kan de bronhouder op elk gewenst moment een correctieverzoek indienen bij de BRO. Er zijn vier soorten correctieverzoeken: het vervangen van een waarde (herstel van een geregistreerde foute waarde), het invoegen van een aanvulling (herstel van een vergeten aanvulling), het verplaatsen van een aanvulling (herstel van de datum van een aanvulling) en het verwijderen van een gegeven (herstel van een onterecht geregistreerd gegeven of aanvulling). De laatste twee soorten correctieverzoeken vallen buiten scope van deze ketentest. 7. Hoe vindt de transitie plaats van info van DINO naar de BRO? Voorafgaand aan het in productie nemen van een registratieobject doorloopt TNO een transitietraject voor de betreffende gegevens in DINO. Het doel is zoveel als mogelijk gegevens te converteren van DINO naar de BRO. Voorafgaand aan de daadwerkelijke conversie wordt daarom een kwaliteitsverbeterings- en verrijkingsproces doorlopen, waarbij gegevens in DINO worden verbeterd, aangevuld (o.a. door ontbrekende gegevens op te vragen bij huidige dataleveranciers/bronhouders en zo mogelijk ook door gegevens af te leiden uit andere gegevens in DINO). Waar van toepassing wordt dit traject afgestemd met de beoogde bronhouders. 8. Wanneer komen de boorbeschrijvingen in de BRO beschikbaar? Boorbeschrijvingen vallen onder het registratieobject Booronderzoek. Dit valt onder tranche 2. Het BRO programmabureau van IenM heeft het standaardisatietraject van de registratieobjecten in tranche 2 gepland in de periode april-december Voor de bouw/test en implementatiefase is door het Programmabureau nog geen tijdlijn gegeven.

10 9. In welke mate worden analyses binnen de BRO uitgevoerd en is het mogelijk om lokaal te analyseren op selecties uit de BRO en deze terug te leveren aan de BRO? In de BRO worden, met uitzondering van de bodem- en ondergrondmodellen, in beginsel alleen niet geïnterpreteerde data geregistreerd waarvan de kwaliteit door de bronhouders wordt geborgd. Wel is in het domein grondwatermonitoring in de dialoog met inhoudelijke experts de behoefte onderkend om het resultaat van door de bronhouder uitgevoerde beoordelingen van grondwaterstand- en grondwatersamenstellingsreeksen te registreren in de BRO. Deze synthese registratieobjecten zijn nog niet voldoende gedefinieerd. Dit wordt in de komende standaardisatietrajecten uitgewerkt.

Start BRO-systeem Grondwatermonitoringput per 4 juli 2017

Start BRO-systeem Grondwatermonitoringput per 4 juli 2017 Mededeling Start BRO-systeem Grondwatermonitoringput per 4 juli 2017 Wat betekent dat voor u? I N L E I D I N G Vooruitlopend op de Algemene Maatregel van Bestuur, die is gekoppeld aan de Wet Basisregistratie

Nadere informatie

WELKOM. Tussenevaluatie ketentest Grondwatermonitoringput GeoFort, 18 januari 2017

WELKOM. Tussenevaluatie ketentest Grondwatermonitoringput GeoFort, 18 januari 2017 WELKOM Tussenevaluatie ketentest Grondwatermonitoringput GeoFort, 18 januari 2017 PROGRAMMA 11:45-12:30 Ontvangst met een broodje 12:30-12:35 Opening Ria Volkers ketenmanager programmabureau BRO, ministerie

Nadere informatie

Grondwatermonitoringput (GMW) Rapportage ketentest

Grondwatermonitoringput (GMW) Rapportage ketentest Grondwatermonitoringput (GMW) Rapportage ketentest Tijdspad: 24 oktober 2016 t/m 15 februari 2017 Uitgevoerd door zeven consortia in samenwerking met TNO-GDN en het ministerie van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

BRO GMW Ketentest vragen

BRO GMW Ketentest vragen Vragenlijst ketentest GMW Aan: deelnemers ketentest GMW Onderwerp: Vragenlijst voor eindevaluatie BRO GMW ketentest Van: Wilfred en Erik Ingevuld door KWR Met vriendelijke groet, Wilfred Visser en Erik

Nadere informatie

KETENTEST PUT. Kick-off Ria Volkers, Wilfred Visser, Marcel Reuvers,Erik Simmelink

KETENTEST PUT. Kick-off Ria Volkers, Wilfred Visser, Marcel Reuvers,Erik Simmelink KETENTEST PUT Kick-off Ria Volkers, Wilfred Visser, Marcel Reuvers,Erik Simmelink AGENDA 12:30-13.00 Inloop lunch 1. Welkom (huishoudelijke mededelingen) - Wilfred Visser 2. Opening - Ria Volkers 3. Standaardisatie

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor innameloket Geotechnisch Sondeeronderzoek. Datum 4 juli 2017 Status Versie 1.0

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor innameloket Geotechnisch Sondeeronderzoek. Datum 4 juli 2017 Status Versie 1.0 Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor innameloket Geotechnisch Sondeeronderzoek Datum 4 juli 2017 Status Versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Doelgroep... 4 Leeswijzer... 4 Zelfstandig

Nadere informatie

13: Inloop Pauze Afsluiting

13: Inloop Pauze Afsluiting Agenda 13:00-13.15 Inloop 1. Welkom (huishoudelijke mededelingen) Wilfred Visser 2. Voorstelronde 3. Wat is beschikbaar (documentatie en hoe te lezen) 4. Rollen en rechten 5. Installeren SoapUI 6. JRE

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor aansluiten op webservices. Datum 13 januari 2017 Status Versie 1.0

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor aansluiten op webservices. Datum 13 januari 2017 Status Versie 1.0 Basisregistratie Ondergrond (BRO) Handleiding voor aansluiten op webservices Datum 13 januari 2017 Status Versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Doelgroep... 5 Leeswijzer... 5 Zelfstandig aan de slag...

Nadere informatie

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Grondwatermonitoringput Datum augustus 2015 Versie 0.6 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Contactpersoon M.R.H.E.

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Samenvatting Praktijkproef Aanleveren bestaande GMW putten.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Samenvatting Praktijkproef Aanleveren bestaande GMW putten. Koninkrijksrelaties Samenvatting Praktijkproef Aanleveren bestaande GMW putten 3 sep 14 sep 2018 Aanleiding In het BRO grondwaterdomein gaan bronhouders RWS, Provincies, Waterschappen en Gemeentes (+ bestuursorganen

Nadere informatie

Heeft u al een coördinator ondergrond?

Heeft u al een coördinator ondergrond? Heeft u al een coördinator ondergrond? Roadshows BRO Voorjaar 2018 Marjan Bevelander Henk Koster Is een coördinator ondergrond nodig? 2 3 Centraal (Programma BRO) Lokaal Procesketen BRO Bro gegevens INWINNEN

Nadere informatie

Bronhouderportaal BRO Sprintreview. Sprint 15 End-to-End test

Bronhouderportaal BRO Sprintreview. Sprint 15 End-to-End test Bronhouderportaal BRO Sprintreview Sprint 15 End-to-End test Welkom vandaag Anneke Spijker (Provincie Flevoland, coördinator ondergrond, IPO) Bart-Jan de Leuw (Programmabureau BRO, ketentest- en integratiemanager)

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond, BRO

Basisregistratie Ondergrond, BRO 21-6-2013 1 Basisregistratie Ondergrond, BRO Ruud Mutsaers Geologische Dienst Nederland - TNO Slappe Bodem 21-6-2013 2 21-6-2013 3 Gebruik van de ondergrond 21-6-2013 4 Wat betekent de BRO Overheid regelt

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond

Basisregistratie Ondergrond Basisregistratie Ondergrond De rol van GEO-ICT bedrijven Stephan Gruijters Geologische Dienst van Nederland - TNO 1 Stelsel van Basisregistraties uitkering (BLAU) Inkomen (BRI) Persoon (RNI) Persoon (GBA)

Nadere informatie

Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek

Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek Grondwatermonitoringput Datum Augustus 2015 Versie 0.6 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Algemeen contact Programmabureau

Nadere informatie

Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek

Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek Basisregistratie ondergrond (BRO) Innamehandboek Geotechnisch sondeeronderzoek Datum 4 november 2014 Status Draft Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

Implementatie NEN-EN-ISO in uw werkproces

Implementatie NEN-EN-ISO in uw werkproces Implementatie NEN-EN-ISO 14688 in uw werkproces Implementatie NEN-EN-ISO 14688 Workshop ronde 1. Workshop ronde 2. 1. Inleiding Booronderzoek in relatie tot BRO Veranderingen vanuit de norm 2. Aan de slag!

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Van Peilbuis Tot Portal (VPTP) Hans van der Meij. Geologische Dienst Nederland, TNO

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Van Peilbuis Tot Portal (VPTP) Hans van der Meij. Geologische Dienst Nederland, TNO Basisregistratie Ondergrond (BRO) Van Peilbuis Tot Portal (VPTP) Hans van der Meij Geologische Dienst Nederland, TNO Onderwerpen GDN/TNO, Wie zijn wij? De Basisregistratie Ondergrond BRO in vogelvlucht

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond, BRO

Basisregistratie Ondergrond, BRO 2-7-2013 1 Basisregistratie Ondergrond, BRO Ruud Mutsaers Geologische Dienst Nederland - TNO 2-7-2013 2 2-7-2013 3 Gebruik van de ondergrond 2-7-2013 4 Wat betekent de BRO Overheid regelt de informatievoorziening

Nadere informatie

Update Basisregistratie Ondergrond BRO

Update Basisregistratie Ondergrond BRO Update Basisregistratie Ondergrond BRO Ad van der Meer programmabureau BRO Ministerie van I en M April 2016 Globale aanpak van de BRO Oktober 2015: wet 2016: implementatie tranche 1 1-1-2017: verplichte

Nadere informatie

De terugmeldingsverplichting. Datum 22 mei 2014

De terugmeldingsverplichting. Datum 22 mei 2014 De terugmeldingsverplichting Datum 22 mei 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 De terugmeldvoorziening (TMV)... 4 2 Juridisch kader... 5 3 Procedure op hoofdlijnen... 6 3.1 Algemeen... 6 3.2 De melding

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond, BRO

Basisregistratie Ondergrond, BRO 18-4-2013 1 Basisregistratie Ondergrond, BRO Ruud Mutsaers Geologische Dienst Nederland - TNO 18-4-2013 2 18-4-2013 3 Wat betekent de BRO Overheid regelt de informatievoorziening van publieke gegevens

Nadere informatie

De BRO, hoe komen we daar?

De BRO, hoe komen we daar? De BRO, hoe komen we daar? Robert Jan van Leeuwen Geologische Dienst Nederland,TNO 14 maart 2011 Drie vragen Wat moet er eigenlijk gebeuren? Hoe denken Alterra en TNO dat te gaan doen? Hoe beginnen we

Nadere informatie

BRO Softwareleveranciersoverleg Domein Bodem & Ondergrond

BRO Softwareleveranciersoverleg Domein Bodem & Ondergrond Concept verslag BRO Softwareleveranciersoverleg Domein Bodem & Ondergrond Vergaderdatum 18 juni 2018, 14:00-15:30 uur Locatie Geonovum, Amersfoort Voorzitter Frank Terpstra Aanwezig Ruud Boot Geonovum

Nadere informatie

Basis Registratie Ondergrond (BRO) Stand van zaken Giesbeek 29 september 2011 Hans van der Meij

Basis Registratie Ondergrond (BRO) Stand van zaken Giesbeek 29 september 2011 Hans van der Meij 29 september 2011 Diverdag Eijkelkamp Basis Registratie Ondergrond (BRO) Stand van zaken Giesbeek 29 september 2011 Hans van der Meij Basisregistratie Ondergrond Wat zijn basisregistraties? Wie is de BRO?

Nadere informatie

Sturing op standaardisatie op weg naar gegevenslandschap. Regiegroep gegevens en berichtenstandaarden 3 oktober 2018

Sturing op standaardisatie op weg naar gegevenslandschap. Regiegroep gegevens en berichtenstandaarden 3 oktober 2018 Sturing op standaardisatie op weg naar gegevenslandschap Regiegroep gegevens en berichtenstandaarden 3 oktober 2018 Het speelveld is aan het veranderen Beweging naar een nieuwe informatiearchitectuur gebaseerd

Nadere informatie

Overzicht veelgenoemde stelselthema's en STIP-onderwerpen

Overzicht veelgenoemde stelselthema's en STIP-onderwerpen Aansluiten Belang en noodzaak van het stelsel Bestuurlijke borging van het stelsel Aansluit- en (door)leveringsvoorwaarden Aansluiten voor afnemers - impact op processen, organisatie

Nadere informatie

BRO Basisregistratie Ondergrond

BRO Basisregistratie Ondergrond BRO Basisregistratie Ondergrond Marcel Reuvers Projectleider standaarden BRO Open Geo dag, 31 mei 2017 Gebruik & Baten 11 mei 2017 3 Ministerie van Infrastructuur en Milieu 4 april 2017 Stelsel van Basisregistraties

Nadere informatie

Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON

Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON Landelijke bijeenkomst Doorontwikkelen BRON 12 mei 2016 Doorontwikkelen BRON PO VO MBO HO Inwinnen Infodiensten Bekostiging Onderwijsaanbod Infra Bouwstenen Doorontwikkelen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Digimelding voor bronhouders BAG

Gebruikershandleiding Digimelding voor bronhouders BAG Gebruikershandleiding Digimelding voor bronhouders BAG Versie 1.0 Datum 11 mei 2015 Status Definitief Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Waarom Terugmelden?... 3 1.2 Gerede Twijfel... 3 1.3 Digimelding voor afnemers...

Nadere informatie

Functionaliteit: lvwoz-processor 1. In deze versie worden de opentunnel.extra eigenschappen van berichten correct geretourneerd naar OpenTunnel.

Functionaliteit: lvwoz-processor 1. In deze versie worden de opentunnel.extra eigenschappen van berichten correct geretourneerd naar OpenTunnel. WAARDERINGSKAMER MEMO Datum: 25 september 2015 Betreft: Overzicht release LV WOZ Versie 7.2.10 Datum inproductiename: 30-9-2015 Functionaliteit: lvwoz-processor 1. In deze versie worden de opentunnel.extra

Nadere informatie

Operatie BRP Resultaten en stand van zaken

Operatie BRP Resultaten en stand van zaken Operatie BRP Resultaten en stand van zaken Cor Franke Gedelegeerd opdrachtgever Operatie BRP Agenda plenaire sessie afnemers 1. Welkom 2. Waar staan we nu? 3. Wat hebben we nog te doen? 4. Aansluitstrategie

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond

Basisregistratie Ondergrond Basisregistratie Ondergrond Wat hebben we nu en waar gaan we naar toe? Hans van der Meij Geologische Dienst Nederland, TNO 9 november 2011 Waarom de ondergrond en voor wie? www.grondwaterstandinutrecht.nl

Nadere informatie

Processen en juridische aspecten LV WOZ

Processen en juridische aspecten LV WOZ Processen en juridische aspecten LV WOZ LV WOZ Inlichtingen Peter van den Heuij T 070-3427816 p.p.a.heuij@minfin.nl Datum 23 mei 2011 Auteur Ruud Kathmann Bijlage: Inleiding Voor de aanbesteding van de

Nadere informatie

De techniek rondom het mutatieverkeer

De techniek rondom het mutatieverkeer De techniek rondom het mutatieverkeer BGT contactdagen Spreker(s) : Datum : E-mail : Albert Lems 1 oktober 2015 alems@transfer-solutions.com WWW.TRANSFER-SOLUTIONS.COM Introductie Transfer Solutions Projectleider

Nadere informatie

Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl. [Handleiding Generieke interface Energielabels.

Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl. [Handleiding Generieke interface Energielabels. Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl Handleiding Generieke interface Energielabels Documentnaam [Handleiding Generieke interface Energielabels.doc]

Nadere informatie

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Waar hieronder wordt gesproken over partijen is bedoeld: gemeenten, provincies, waterschappen en rijksdiensten

Nadere informatie

AFSPRAKEN StUF StUF bg OVERZICHT. Datum: 23 september 2017

AFSPRAKEN StUF StUF bg OVERZICHT. Datum: 23 september 2017 OVERZICHT 1. Vullen gegevensmagazijnen 2. Slechts één bron voor historische gegevens 3. Herstel fouten in historie gegevensmagazijnen 4. Meeleveren gerelateerden uit gegevensmagazijn 5. Mutatiesoort =

Nadere informatie

Handleiding voor aansluiten op Digilevering

Handleiding voor aansluiten op Digilevering Handleiding voor aansluiten op Digilevering Versie 1.0 Datum 1 augustus 2013 Status definitief Colofon Projectnaam Digilevering Versienummer 1.0 Contactpersoon Servicecentrum Logius Organisatie Logius

Nadere informatie

TECHNISCH MANAGEMENT

TECHNISCH MANAGEMENT Iwan Klein (sr.) Adviseur Geotechniek TECHNISCH MANAGEMENT 1 Korte introductie: Iwan Klein, hts aan de Haagse Hoge School Verleden: 12 jaar geotechnisch adviesbureau Heden: 2 jaar GPO afdeling Wegen &

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond BRO

Basisregistratie Ondergrond BRO Basisregistratie Ondergrond BRO Martin Peersmann Programmabureau BRO Directoraat-Generaal Ruimte & Water 25 februari 2015 Programmatische aanpak BRO Actielijnen Beleid en aansturing Wet en regelgeving

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond

Basisregistratie Ondergrond Basisregistratie Ondergrond 1 2 Basisregistratie Ondergrond Eén landelijke database met de gegevens over bodem en ondergrond Bij wet geregeld dat de database er moet zijn, hoe die gevuld wordt, hoe die

Nadere informatie

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Geotechnisch sondeeronderzoek Datum 1 juni 2015 Versie 0.8 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Algemeen contact

Nadere informatie

Generieke interface energielabels

Generieke interface energielabels Handleiding Generieke interface energielabels In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Directie Woningbouw) 1 Inleiding 3 1.1 Doel 3 1.2 Korte omschrijving 3 1.3 Indeling

Nadere informatie

Concept Agenda. BRO Softwareleveranciersoverleg Domein Grondwater. Vergaderdatum 23 mei 2018, 09:30-11:30 uur

Concept Agenda. BRO Softwareleveranciersoverleg Domein Grondwater. Vergaderdatum 23 mei 2018, 09:30-11:30 uur Concept Agenda BRO Softwareleveranciersoverleg Domein Grondwater Vergaderdatum 23 mei 2018, 09:30-11:30 uur Locatie Geonovum, Amersfoort Voorzitter Frank Terpstra Notulist Bart-Jan de Leuw Aanwezig Ipo

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Digimelding BALI - HR

Gebruikershandleiding Digimelding BALI - HR Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie Gebruikershandleiding Digimelding BALI - HR Voor Basisregistraties Versie 3.1 Datum 05 Oktober 2016 Status Definitief Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding...

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Basisregistratie Ondergrond 2018 Bronhouder: Gooise Meren Datum dagelijks bestuur vaststelling: [verplicht invulveld] Rapportage BRO 2018 - bronhouder Gooise Meren - Pagina 1

Nadere informatie

Prijzen RIVOS. RIVOS Prijzen Pagina 1

Prijzen RIVOS. RIVOS Prijzen Pagina 1 Prijzen RIVOS De totale investering voor RIVOS bestaat uit de basis aanschafprijs, optionele modules, bijkomende kosten en jaarlijks terugkerende kosten. De basis aanschafprijs wordt bepaald door het aantal

Nadere informatie

Versiebeheer istandaarden

Versiebeheer istandaarden Versiebeheer istandaarden Datum 4 juli 2019 Status Definitief Versienummer 1.0 Volgnummer intern 2019016948 Afdeling Team Contact Informatiemanagement istandaarden info@istandaarden.nl Versies: Versie

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

Jaar 2017 Enkele kerngetallen voor PDOK, afgezet tegen voorgaande jaren (indien beschikbaar).

Jaar 2017 Enkele kerngetallen voor PDOK, afgezet tegen voorgaande jaren (indien beschikbaar). 1. Highlights INSPIRE Harmonisatie: PDOK is voor meerdere dataproviders (waaronder RWS) in touw geweest om hen voor de Annex 1 deadline in november te ontzorgen voor wat betreft het harmoniseren van hun

Nadere informatie

Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties. Eerste stappen naar een nationale geo-informatie-infrastructuur.

Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties. Eerste stappen naar een nationale geo-informatie-infrastructuur. Doorontwikkeling in samenhang van de geo-basisregistraties Eerste stappen naar een nationale geo-informatie-infrastructuur Ruud van Rossem Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties GeoBuzz,

Nadere informatie

Informatieobjecten zijn systematisch beschreven

Informatieobjecten zijn systematisch beschreven AP17 Informatieobjecten zijn systematisch beschreven Statement De aan de dienst gerelateerde informatieobjecten zijn systematisch beschreven en op passende wijze gemodelleerd. Afgeleid van BP2 (vindbaar)

Nadere informatie

NHR plug-in. Versie 14.02

NHR plug-in. Versie 14.02 NHR plug-in Versie 14.02 Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welke andere wijze dan ook

Nadere informatie

Doorontwikkelen BRON vavo W E L K O M. Informatiebijeenkomst 5 juni 2018

Doorontwikkelen BRON vavo W E L K O M. Informatiebijeenkomst 5 juni 2018 W E L K O M Informatiebijeenkomst 5 juni 2018 Programma Lunch Welkom Wiebe Buising, OCW Aandachtspunten vorige bijeenkomst? Henk-Jan van Ginkel, sambo-ict Voortgang Softwareontwikkeling Heiko Kiewiet,

Nadere informatie

Checklist testen Lopende zaken MijnOverheid. Versie 1.1

Checklist testen Lopende zaken MijnOverheid. Versie 1.1 Checklist testen Lopende zaken MijnOverheid Versie 1.1 Datum Status 01 oktober Definitief Definitief Checklist testen Lopende zaken MijnOverheid 01 oktober 2013 Colofon Projectnaam MijnOverheid Versienummer

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet. André van Nijkerken Gijs van Duijn

Digitaal Stelsel Omgevingswet. André van Nijkerken Gijs van Duijn Digitaal Stelsel Omgevingswet André van Nijkerken Gijs van Duijn Digitaliseringsopgave Omgevingswet Bouw & implementatie van een digitaal stelsel ter ondersteuning van het werken met/volgens de Omgevingswet

Nadere informatie

Verbeter de Kaart: Help mee om de basisregistraties upto-date. Jaap-Willem Sjoukema Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kadaster

Verbeter de Kaart: Help mee om de basisregistraties upto-date. Jaap-Willem Sjoukema Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kadaster Verbeter de Kaart: Help mee om de basisregistraties upto-date te houden! Jaap-Willem Sjoukema Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kadaster Even voorstellen Jaap-Willem Sjoukema Product owner Verbeter

Nadere informatie

Factsheet Doelenboom. Factsheet Doelenboom

Factsheet Doelenboom. Factsheet Doelenboom Factsheet Doelenboom Datum: 29 maart 2019 Versie: definitief, 2.0, vastgesteld door PMT (07-03-2019) Toelichting/context: Waterschappen gaan uit van de methode van functionele classificatie en willen op

Nadere informatie

Aansluiten op VPI. (VolmachtBeheer Producten Interface)

Aansluiten op VPI. (VolmachtBeheer Producten Interface) Aansluiten op VPI (VolmachtBeheer Producten Interface) Auteur : Max Wout en Bram Doveren (Colimbra) Versie : 1.1 Datum : 27 april 2009 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doel van dit

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Basisregistratie Ondergrond 2018 Bronhouder Waterschap Rijn en IJssel Datum dagelijks bestuur vaststelling: 26 maart 2019 Rapportage BRO 2018 - bronhouder Waterschap Rijn en IJssel

Nadere informatie

Aanscherpen en doorontwikkelen compliancy (eisen)

Aanscherpen en doorontwikkelen compliancy (eisen) Aanscherpen en doorontwikkelen compliancy (eisen) Agenda Hoe staat het ervoor met compliancy? (door)ontwikkeling compliancy Compliancy monitor Compliancy bewaking Maatregelen Ontwikkelingen StUF Testplatform

Nadere informatie

Bronhouderportaal BRO

Bronhouderportaal BRO Bronhouderportaal BRO Tom Moesker projectmanager realisatie Tom Koenraads functioneel ontwerper stichting ICTU Bronhouderportaal BRO Wat is het? een webportaal een webapplicatie een hulpmiddel vòòrportaal

Nadere informatie

PDOK: 2014 e.v. Henk Cox. Vz. Regiegroep PDOK. PDOK Klantendag 2 juli 2014

PDOK: 2014 e.v. Henk Cox. Vz. Regiegroep PDOK. PDOK Klantendag 2 juli 2014 Henk Cox Vz. Regiegroep PDOK PDOK: 2013 2014 e.v. Inhoud Bereikte resultaten Blik vanuit gebruikersperspectief Dalende kostenlijn Doorontwikkeling 2014-2018 Afsluitend Distributieplatform Landsdekkende

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Catalogus

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Catalogus Basisregistratie Ondergrond (BRO) Catalogus Geotechnisch sondeeronderzoek Datum 27 juni 2017 Versie 1.0 Pagina 2 van 112 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag

Nadere informatie

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I WOSI Ruud Jungbacker en Michael de Vries - Technisch ontwerp Website Document historie Versie(s) Versie Datum Status Omschrijving / wijzigingen 0.1 20 nov 2008 Concept

Nadere informatie

De rol van PDOK binnen BGT. Reinier Balt Leveranciersoverleg Gebruikers BGT

De rol van PDOK binnen BGT. Reinier Balt Leveranciersoverleg Gebruikers BGT De rol van PDOK binnen BGT Reinier Balt Leveranciersoverleg Gebruikers BGT 15 mei 2014 Inhoud Wat is PDOK BGT via PDOK Demo Vragen PDOK Hoofddoelstelling van PDOK Toegevoegde waarde bieden aan afnemers,

Nadere informatie

Rotterdamse TerugMeld Faciliteit

Rotterdamse TerugMeld Faciliteit Presentatie NOIV congres, 24 maart 2011 Jaap Dekker CIO-office Rotterdamse TerugMeld Faciliteit 2 Agenda Waarom dit verhaal? Digimelding (voorheen TerugMeld Faciliteit). Rotterdamse TerugMeld Faciliteit

Nadere informatie

BRO Uitgiftekanalen. Handreiking voor afnemen van BRO gegevens

BRO Uitgiftekanalen. Handreiking voor afnemen van BRO gegevens BRO Uitgiftekanalen Handreiking voor afnemen van BRO gegevens Colofon Uitgegeven door Auteur Datum Versie Informatie Website Ministerie van BZK Programmabureau BRO Erik van der Zee (ketenarchitect BRO)

Nadere informatie

Reactie in kader van consultatie StUF. Geachte lezer, Hierbij onze reactie op de consultatieprocedure StUF

Reactie in kader van consultatie StUF. Geachte lezer, Hierbij onze reactie op de consultatieprocedure StUF Reactie in kader van consultatie StUF Geachte lezer, Hierbij onze reactie op de consultatieprocedure StUF 1. In de beschrijving wordt niet ingegaan op de huidige situatie dat met de 'uitrol' van het stelsel

Nadere informatie

LV WOZ CTO: Veel gestelde vragen

LV WOZ CTO: Veel gestelde vragen 0.1 LV WOZ CTO LV WOZ CTO: Veel gestelde vragen Datum 5 oktober 2018 Versie 1.1 ConceptNiet gevonden: wijzig het profiel: "Standaard" Versiehistorie Versie datum locatie omschrijv ing 1.0 20 januari 2014

Nadere informatie

CCvD Datastandaarden Een gezamenlijk initiatief van SIKB en IHW

CCvD Datastandaarden Een gezamenlijk initiatief van SIKB en IHW CCvD Datastandaarden Een gezamenlijk initiatief van SIKB en IHW versie 2013.12.04 (definitief) 1. Inleiding De Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) en het InformatieHuis Water

Nadere informatie

Gebruik API vanuit Registratie Omgevingsdocumenten. Waarom, Wat, Hoe werkt het? Versie: 15 februari 2018

Gebruik API vanuit Registratie Omgevingsdocumenten. Waarom, Wat, Hoe werkt het? Versie: 15 februari 2018 Gebruik API vanuit Registratie Omgevingsdocumenten Waarom, Wat, Hoe werkt het? Versie: 15 februari 2018 Agenda Context LVBB? HOE werkt de LVBB binnen het DSO? GEBRUIK van de API? 15 februari 2018 Context

Nadere informatie

Transformatieregels BAG 1.0 BAG 2.0

Transformatieregels BAG 1.0 BAG 2.0 Transformatieregels BAG 1.0 BAG 2.0 Aan Leveranciersoverleg BAG Van Kadaster, beheerder BAG Kopie Onderwerp Transformatieregels BAG 1.0 BAG 2.0 Datum 3 augustus 2018 Versie 1.0 Auteur(s): Kadaster Blad

Nadere informatie

Implementatieplan Doorontwikkelen BRON vavo. vavo inwinnen. Versie 0.9, 20 maart Implementatieplan Doorontwikkelen BRON vavo 1

Implementatieplan Doorontwikkelen BRON vavo. vavo inwinnen. Versie 0.9, 20 maart Implementatieplan Doorontwikkelen BRON vavo 1 Implementatieplan Doorontwikkelen BRON vavo vavo inwinnen Versie 0.9, 20 maart 2018 Implementatieplan Doorontwikkelen BRON vavo 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Dit plan... 3

Nadere informatie

Digikoppeling adapter

Digikoppeling adapter Digikoppeling adapter Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Van toepassing op Digikoppeling versies: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

Business case Digikoppeling

Business case Digikoppeling Business case Digikoppeling Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Van toepassing op Digikoppeling versies: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Een handreiking voor conversie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Een handreiking voor conversie Basisregistratie Ondergrond (BRO) Een handreiking voor conversie Van GEF-CPT Report naar IMBRO-XML, het formaat voor de BRO Datum: 28 mei 2015 Versie: 1.0 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

BGT/IMGEO gisib voorbeeld weg. BGT/IMGEO gisib?

BGT/IMGEO gisib voorbeeld weg. BGT/IMGEO gisib? De BGT/IMGEO en BGT en IMGEO De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een gedetailleerde (invaktaal: grootschalige) digitale kaart van heel Nederland. Daarin worden alle objecten als gebouwen,

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN Met de komst van de Omgevingswet gaan per 1-1 2021 de drie landelijke voorzieningen (Activiteitenbesluit Internet Module (AIM), het Omgevingsloket

Nadere informatie

Programmaraad. Gebruikersevaluatie DSO-LV kwartaalresultaten

Programmaraad. Gebruikersevaluatie DSO-LV kwartaalresultaten Programmaraad Programmaraad Beslisnotitie Contactpersoon Wimfred Grashoff Onderwerp Gebruikersevaluatie DSO-LV kwartaalresultaten Agendanummer 5.0 Akkoord indiener Kristel Lammers Actiehouder Wimfred Grashoff

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Koppeling met BAG

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Koppeling met BAG Functioneel ontwerp Omgevingsloket online Koppeling met BAG Juli 2014 Release 2.10 Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Identificatie 3 1.2 Doel van dit document 3 1.3 Randvoorwaarden, uitgangspunten

Nadere informatie

Klik op één van de vragen hieronder om het antwoord te zien. U kunt in dit document ook met Ctrl-F naar trefwoorden zoeken.

Klik op één van de vragen hieronder om het antwoord te zien. U kunt in dit document ook met Ctrl-F naar trefwoorden zoeken. FAQs LBZ Dit document bevat een aantal veel gestelde vragen (FAQs, frequently asked questions) betreffende de LBZ. Deze vragenlijst wordt regelmatig bijgewerkt. Als u dit document bewaard heeft raden we

Nadere informatie

FORUM STANDAARDISATIE 11 oktober 2017

FORUM STANDAARDISATIE 11 oktober 2017 FS 20171011.3B Forum Standaardisatie Wilhelmina v Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 84011 2508 AA Den Haag Opname OData-standaard op de lijst met aanbevolen open standaarden www.forumstandaardisatie.nl

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter Kwaliteitssysteem datamanagement Meetbaar Beter Datum: 20 juli 2017 Versie : 0.10 Kwaliteitssysteem Meetbaar Beter versie 0.10.docx Pagina 1 van 8 Voorwoord Het aantal centra dat is aangesloten bij Meetbaar

Nadere informatie

Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema Programmabureau BGT

Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema Programmabureau BGT Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema Programmabureau BGT Welkom! 1. Terugmelden in de huidige praktijk 2. The power of the crowd 3. Visie terugmeldsysteem BGT 4. Ontwikkeling terugmeldsysteem

Nadere informatie

Ligt uw uitdaging in het aansluiten op de voorzieningen en de distributie van basisgegevens?

Ligt uw uitdaging in het aansluiten op de voorzieningen en de distributie van basisgegevens? INTEGRATIE PLATFORM Ligt uw uitdaging in het aansluiten op de voorzieningen en de distributie van basisgegevens? Met het Neuron Integratie Platform kunt u uw informatievoorziening op betrouwbare en efficiënte

Nadere informatie

Kadaster. Bijeenkomst VIAG 28 augustus 2015. Henk Polet Key accountmanager

Kadaster. Bijeenkomst VIAG 28 augustus 2015. Henk Polet Key accountmanager Kadaster Henk Polet Key accountmanager Wie, wat en hoe Organisatie Taken Kadaster Uitvoering Continuering Rechtzekerheid Gids Platform 2 Organisatie 3 Taken Wettelijke taken het bijhouden van de openbare

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties T.a.v. De minister, mevrouw drs. K.J. Ollongren Postbus AE Den Haag

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties T.a.v. De minister, mevrouw drs. K.J. Ollongren Postbus AE Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2511 AE Den Haag T.a.v. De minister, mevrouw drs. K.J. Ollongren Postbus 20011 2511 AE Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 20011 2511 AE Den Haag www.bureauicttoetsing.nl

Nadere informatie

Samenvatting NOTITIE. : Ellen Debats & Arjan KLoosterboer. : Leden van de expertgroep informatiemodellen

Samenvatting NOTITIE. : Ellen Debats & Arjan KLoosterboer. : Leden van de expertgroep informatiemodellen NOTITIE Onderwerp : Visie op stelsel van basis- en kerngegevens binnen het gemeentelijk domein Van Aan : Ellen Debats & Arjan KLoosterboer : Leden van de expertgroep informatiemodellen Datum : 20 september

Nadere informatie

Release notes Release

Release notes Release 1 Release notes Release 2018.7-07-08-2018 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebouw... 4 2.1. Apps... 4 2.2. Gebruikers op gebouw... 5 2.3. Mapping - Makkelijker (ont)koppelen van producten en materialen... 5

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter Kwaliteitssysteem datamanagement Meetbaar Beter Datum: 22 maart 2016 Versie : 0.8 Kwaliteitssysteem Meetbaar Beter versie 0.8 Pagina 1 van 8 Voorwoord Het aantal centra dat is aangesloten bij Meetbaar

Nadere informatie

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet Standaard IMTR/STTR. 13 juni 2017

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet Standaard IMTR/STTR. 13 juni 2017 Het Digitaal Stelsel Omgevingswet Standaard IMTR/STTR 13 juni 2017 Wat willen we vandaag bereiken? Doelstellingen 1. Informeren over de standaard voor het aanleveren van Toepasbare regels aan het DSO 2.

Nadere informatie

Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema. Geobuzz 25 november

Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema. Geobuzz 25 november Terugmelden en de Power of the crowd Jaap-Willem Sjoukema Geobuzz 25 november Even voorstellen Jaap-Willem Sjoukema Product owner Terugmeldsysteem BGT Jaapwillem.sjoukema@minienm.nl 2 En wie zijn jullie?

Nadere informatie

Implementatieplan. Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) vo. Versie mei Implementatieplan RIO vo 1

Implementatieplan. Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) vo. Versie mei Implementatieplan RIO vo 1 Implementatieplan Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) vo Versie 0.2 7 mei 2019 Implementatieplan RIO vo 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Registratie Instellingen en Opleidingen... 3 1.2

Nadere informatie

DE VIER STAPPEN VAN AANSLUITEN OP EN INITIEEL BEVRAGEN VAN HET HANDELSREGISTER. Beknopte handleiding geactualiseerde versie februari 2015

DE VIER STAPPEN VAN AANSLUITEN OP EN INITIEEL BEVRAGEN VAN HET HANDELSREGISTER. Beknopte handleiding geactualiseerde versie februari 2015 DE VIER STAPPEN VAN AANSLUITEN OP EN INITIEEL BEVRAGEN VAN HET HANDELSREGISTER Beknopte handleiding geactualiseerde versie februari 2015 Veel gemeentelijke processen hebben behoefte aan actuele gegevens,

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Bijlage eherkenning

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Bijlage eherkenning Functioneel ontwerp Omgevingsloket online Bijlage eherkenning Februari 2018 Versie 2.13.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 Identificatie 4 1.2 Doel van dit document 4 1.3 Scope en uitgangspunten 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

PROJECTVOORSTEL PILOT KOPPELVLAKKEN RSGB BEVRAGINGEN NIEUWE STIJL

PROJECTVOORSTEL PILOT KOPPELVLAKKEN RSGB BEVRAGINGEN NIEUWE STIJL PROJECTVOORSTEL PILOT KOPPELVLAKKEN RSGB BEVRAGINGEN NIEUWE STIJL Aanpak voor de realisatie van standaard koppelvlakken voor het zoeken en raadplegen van RSGB 2.01 Een samenwerking van de gemeente Den

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Testen verbinding webservices met SoapUI Booronderzoek. Datum 28 maart 2017 Status Versie 1.0

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Testen verbinding webservices met SoapUI Booronderzoek. Datum 28 maart 2017 Status Versie 1.0 Basisregistratie Ondergrond (BRO) Testen verbinding webservices met SoapUI Booronderzoek Datum 28 maart 2017 Status Versie 1.0 Testen verbinding webservice met SoapUI Booronderzoek Dit document beschrijft

Nadere informatie