Onderstaande vragen zijn door SEVBI ontvangen vanuit de Nederlandse patiëntenvereniging, ALS Patients Connected:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderstaande vragen zijn door SEVBI ontvangen vanuit de Nederlandse patiëntenvereniging, ALS Patients Connected:"

Transcriptie

1 SEVBI: Stichting Effectief Voorschrijven Buiten Indicatie (Foundation for effective off-label prescription) SEVBI, a nonprofit organisation, creates an enabling basis for off-label prescription treatment options for patients with neuromuscular and neurological diseases such as amyotrophic lateral sclerosis (ALS) - based on sound scientific and medical information. All within the guidelines for off-label prescribing, and in collaboration with patients, patient advocates, physicians, pharmacologists, pharmacists, legal experts and relevant governance boards. VEELGESTELDE VRAGEN Onderstaande vragen zijn door SEVBI ontvangen vanuit de Nederlandse patiëntenvereniging, ALS Patients Connected: 1. Er zijn nogal wat betrokken partijen/personen. Wie is nu eigenlijk de echte initiatiefnemer? 2. Waarom dit initiatief? Antwoord 1+2: SEVBI is begonnen als een gezamenlijk initiatief van zes betrokken personen die het onbestaanbaar vonden dat artsen, zelfs binnen een ernstige ziekte als ALS, terughoudend zijn met het voorschrijven buiten indicatie, ook wel bekend als offlabel voorschrijven. 3. Wat is jullie persoonlijk belang? Ons persoonlijk belang is dat we vinden dat patiënten recht hebben op werkzame medicatie, zelfs als deze niet is geregistreerd voor ALS. Dr. Bert Tuk heeft een patent aangevraagd op de behandeling van ALS met penicilline G (PenG)en hydrocortison (HC) en op het bredere werkingsmechanisme van over-inhibitie, en daarbij mogelijk bruikbare verbindingen om dat te remmen. Dit alles teneinde relevante innovatieve behandelmethodes te kunnen ontwikkelen voor patiënten met de daarvoor benodigde (substantiële en langdurige) investeringen. En om derde partijen te kunnen uitsluiten die dat (anders) voor onredelijke prijzen zouden (kunnen) doen. 4. De openbare informatie (KvK) over de SEVBI is summier. Wat wordt geantwoord als de media meer willen weten over de SEVBI? De SEVBI website geeft deze informatie. 5. Wat zijn de voornaamste bijwerkingen en risico s van deze behandeling met hoge doses penicilline met cortisonen? Zie de labels voor hydrocortison en penicilline G voor de bijwerkingen. Hierbij dient te worden opgemerkt dat iedere patiënt anders is en dus anders kan reageren op deze medicijnen: Gaan jullie ook nog testen met uitsluitend cortisonen? (Daar knapt iedereen van op tenslotte.).

2 SEVBI test geen geneesmiddelen. Ook de behandelend arts test geen geneesmiddelen. De arts behandelt volgens de best mogelijke zorg via een off-label toepassing van penicilline G en HC. Er is vanuit behandeloverwegingen geen reden om penicilline G te verwijderen uit het protocol, dus dat zal waarschijnlijk niet snel gebeuren. Enige uitzondering zou kunnen zijn dat er een patiënt allergisch zou zijn voor penicilline G, en daarvoor niet kan worden gedesensibiliseerd. Het testen van het weglaten van penicilline G kan in andere gevallen alleen binnen een klinische trial gebeuren. 7. Waarom is gekozen voor de behandeling van 4 maal 21 dagen? Het protocol (zie is afgeleid van een behandeling voor een bepaalde vorm van syfilis, en betreft een behandeling van 4 maal 21 dagen. Omdat niemand weet of korter doseren ook mogelijk is, is er voor de behandeling gekozen om het protocol exact te volgen. 8. Is er een vermoeden van een ziekmakende bacterie of virus? Daar is geen vermoeden van, maar dit kan nooit geheel worden uitgesloten. Voor de patiënt is dit echter niet relevant. Immers, als de behandeling effect heeft vanwege een bacterie die ALS symptomen veroorzaakt, dan is deze bacterie inmiddels gevoelig gebleken voor behandeling met penicilline G en HC. 9. Hoe is de vooruitgang van de behandelde patiënten objectief gemeten? De observaties zijn gedaan door een KNO-arts en een logopediste. Daarnaast is een aantal observaties gedaan door neurologen die de observaties van de KNO-arts en de logopediste bevestigen. 10. Wordt voor en na elke kuur de ALS-FRS afgenomen? Resultaat? Omdat het een behandeling betreft en geen klinische trial wordt er geen ALS-FRS score afgenomen door de arts. Patiënten staat het uiteraard vrij om deze score voor zichzelf wel bij te houden. 11. Waarom komen jullie nu al met de resultaten naar buiten? Is het niet wat prematuur? De verbeteringen op het gebied van slik, spraak en ademhalingsfunctie zijn objectief en medische zeer relevant, en daarom niet prematuur, en houden inmiddels al 6 maanden aan. Deze observaties dienen onzes inziens zo snel mogelijk bekend te worden gemaakt aan patiënten en hun behandelaars. Wel is het prematuur om te stellen dat de therapie levensverlengend zou zijn. De publicatie laat zich daarom niet uit over het mogelijk levensverlengend effect van de therapie.

3 12. Wat is het verdienmodel van de therapie? 13. Waarom is er patent aangevraagd? De gebruikte medicijnen zijn allang uit hun patenten gelopen tenslotte. Is het een manier om geld te verdienen via ALS-patiënten? Antwoord 12+13: Integendeel: omdat penicilline G en hydrocortison in ieder ziekenhuis op de plank liggen zal geld verdienen via ALS-patiënten niet eenvoudig zijn, en dat is ook niet ons doel. Echter, innoveren zonder patent is, gezien de substantiële benodigde langdurige investeringen, niet mogelijk. Vanwege het patent kunnen mogelijk toch investeerders worden gevonden voor de registratie van de behandeling, alsmede voor de verdere ontwikkeling van verbeterde therapieën op basis van de onderliggende theorie. Bovendien kunnen met een patent derde partijen worden uitgesloten die dat (anders) voor onredelijke prijzen zouden (kunnen gaan) doen. 14. Wat vinden jullie van de reactie van de Stichting ALS? En van die van het ALS Centrum? Het ALS Centrum en Stichting ALS hebben per 29 december 2016 aangegeven dat de medicatie pas off-label kan worden toegediend als er een klinische trial is afgerond. SEVBI is van mening dat de therapie per vandaag al off-label kan worden voorgeschreven aan patiënten, en dat het niet nodig is te wachten op de uitkomst van een klinische trial. De redenen hiervoor zijn dat de veiligheid van de gebruikte middelen al 90 (penicilline G) en 60 (HC) jaar bekend is, en dat veel ALS patiënten al zullen zijn overleden voordat de uitkomst van de trial bekend is. Experts buiten de neurologie, in binnen en buitenland, zijn het hiermee eens. 15. Wat onderscheidt deze benadering van al het andere onderzoek dat wereldwijd wordt gedaan? De behandeling is gebaseerd op een nieuwe manier van kijken naar ALS. Daarnaast is de behandeling gebaseerd op toediening van twee geneesmiddelen die al heel lang (relatief) veilig worden toegediend, waardoor off-label behandeling mogelijk is door huisarts, revalidatiearts, geriatrisch arts, KNO arts etc. 16. Bent u niet bang valse hoop te wekken bij ALS-patiënten? Het is inderdaad mogelijk dat de observaties in de drie patiënten niet herhaalbaar blijken in andere patiënten. Wij achten de kans hierop klein. Daarnaast is er maar 1 manier om uit te vinden of de observaties herhaalbaar zijn, namelijk via publicatie van de observaties, zodat andere patiënten en artsen de behandeling zelf kunnen uitproberen. De kans bestaat dat achteraf blijkt dat we valse hoop hebben opgewekt. Dit zouden we uiteraard verschrikkelijk vinden. Echter, het achterhouden van de resultaten is in onze mening nog erger, omdat het verdedigbaar is dat observaties ook zullen worden gezien bij andere patiënten, en er tijdens een eventuele geheimhoudingsperiode vele mensen met ALS zullen overlijden.

4 17. Wat als bijvoorbeeld 1000 ALS-patiënten morgen behandeld willen worden? Daar is toch helemaal geen capaciteit voor? Voelt u zich daar verantwoordelijk voor? Hoe gaat u dat oplossen? Indien veel patiënten tegelijkertijd behandeld willen worden dan zal er een wachtlijst ontstaan. SEVBI is in overleg met diverse partijen om deze wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. SEVBI zal ook de stichting ALS Nederland aanmoedigen om hier bij te helpen. 18. Wat vinden de ziektekostenverzekeraars hiervan? Gaan ze de behandeling vergoeden? De zorgverzekeraars zijn nog niet op de hoogte. Indien de behandeling aan de stand der wetenschap voldoet is de kans aanwezig dat de kosten voor het ziekenhuis en de apotheker zullen worden vergoed. 19. Heeft de IGZ al contact met u gezocht? De IGZ is er van op de hoogte dat de behandeling binnen Nederland plaats vindt. 20. Heeft u medestanders voor uw hypothese in de medische wereld in en buiten Nederland? Zo ja, wie/welke instituten? Er zijn binnen Nederland vele medestanders van de hypothese. Deze bevinden zich met name buiten de neurologie. Vanuit het internationale ALS veld zijn er ook medestanders: zie bijvoorbeeld de review van het ALS Therapy Development Institute: Buiten Nederland zijn er wel neurologische experts die de hypothese ondersteunen, en die al hebben aangegeven het protocol te gaan voorschrijven zodra de publicatie on-line staat. 21. In de aanvraag bij de Stichting ALS staat syfilis genoemd, graag uitleg en achtergrondinfo. Zie voor achtergronden : Hoe wetenschappelijk is deze pilot opgezet? Er is geen pilot en geen wetenschappelijke vraagstelling. Het betreft een behandeling. Vragen van patiënten met ALS 1. Wanneer (in welke fase) is het voor mij van belang om mee te doen aan de nieuwe aanpak? Dit is niet bekend. Omdat niet alle symptomen verbeteren, zou je kunnen stellen dat de behandeling bij voorkeur plaatsvindt voordat lichaamsfuncties onomkeerbaar uitvallen. Hiervoor is echter nog geen bewijs. 2. Welke risico s loop ik en welke bijwerkingen kan ik verwachten?

5 Een overzicht van de bijwerkingen staan in de bijsluiters van penicilline G en hydrocortison: In twee van de drie in het artikel beschreven patiënten werd een sterk toenemende bloeddruk gezien. Deze kon worden behandeld met een bloeddrukverlagend middel (Nifedipine) Na stopzetting van de toediening van hydrocortison normaliseerde de bloeddruk. Het is daarom belangrijk om op de bijwerkingen van penicilline G en hydrocortison te letten, met name op een eventuele bloeddrukstijging, en deze te behandelen indien nodig. 3. Kan dit ook in de thuissituatie plaatsvinden? De bijwerkingen in de bijsluiters van penicilline G en hydrocortison staan toediening in een thuissituatie niet in de weg. Hierbij dient door de huisarts wel goed te worden gecontroleerd op bijwerkingen zoals bijvoorbeeld een verhoging van de bloeddruk. Momenteel wordt onderzocht of thuistoediening via een aanvraag van uw huisarts kan worden verzorgd door de regionale Thuiszorg prikdienst. 4. Bij wie moet ik zijn voor een verwijzing naar deze therapie? Iedere arts kan de therapie voorschrijven. Een verwijzing is niet nodig. Voorbeelden van artsen die kunnen voorschrijven zij uw huisarts, geriatrisch arts, revalidatiearts, neuroloog, en voor slik- en spraakproblemen uw KNO-arts. 5. Welke verbeteringen cq resultaten ziet men tot nu toe? In de drie behandelde patiënten werd een verbetering van slik-, spraak en ademhalingsfunctie gezien. Ook werd een tijdelijke verbetering gezien in loopfunctie. 6. Zijn er toelatingscriteria? 7. Is het ook mogelijk indien ik invasieve beademing krijg? Antwoord 6+7: Om voor behandeling in aanmerking te komen dient u niet allergisch te zijn voor penicilline G (ook bekend als benzylpenicilline) en/of ooit epileptische aanvallen te hebben gehad. Indien u een sterk verminderde ademhalingsfunctie heeft dient u met uw arts te overleggen of behandeling in het ziekenhuis kan plaatsvinden. De reden hiervoor is dat (het stoppen met) hydrocortison tot een tijdelijk spierverslapping kan leiden. Hierdoor kunnen ook de ademhalingsspieren tijdelijk minder functioneren, waardoor bij een sterk verminderde ademhalingsfunctie mogelijk beademing en/of intubatie tijdelijk nodig kan zijn.

6 8. Gaat deze therapie mijn ziekte vertragen, kwaliteit van leven verbeteren, de ziekte stoppen of verbeteren? In de drie behandelde patiënten werd een verbetering van slik-, spraak en ademhalingsfunctie gezien. Ook werd een tijdelijke verbetering gezien in de loopfunctie. Het is nog niet bekend of de therapie een levensverlengend effect heeft. 9. In hoeverre wordt behandeling vergoed door verzekeraar? Dit is momenteel nog niet bekend. Indien de behandeling aan de stand der wetenschap voldoet is de kans aanwezig dat de kosten voor de behandelend arts, de apotheker en het ziekenhuis zullen worden vergoed. Het is echter raadzaam om uw verzekeraar voor aanvang van de behandeling te vragen of deze wordt vergoed. 10. Kan ik het ook in mijn eigen ziekenhuis krijgen? Ja, iedere arts kan de therapie voorschrijven. Voorbeelden van artsen die kunnen voorschrijven zij uw huisarts, geriatrisch arts, revalidatiearts, neuroloog, en voor slik- en spraakproblemen uw KNO-arts. 11. Hoeveel kost het mij? Dit is afhankelijk van uw eigen risico en uw zorgpolis. Het is raadzaam om deze vraag voor aanvang van de behandeling te bespreken met uw zorgverzekeraar. 12. Staat mijn neuroloog cq het ALS Centrum hier achter? 13. Zo nee, waarom niet? Antwoord 12+13: Deze vraag kunt u uiteraard het beste aan uw neuroloog stellen. Het is voor u van belang om te weten dat iedere arts een eigen afweging mag maken of hij of zij de behandeling voorschrijft. Hierdoor is het mogelijk dat de ene arts wel, en een andere arts de therapie niet zal voorschrijven. 14. Als ik hieraan mee doe, kan ik dan ook/nog aan trials van het ALS Centrum of Treeway deelnemen? Deze vraag kunt u het beste aan het ALS Centrum of aan Treeway stellen. 15. Wat mag en kan ik gedurende die 4x21 dagen? Bijv. mag ik uit bed, mag mijn pc/laptop/tobi/ed mee en heb ik een eigen kamer? Tijdens de kuur mag u gewoon blijven doen wat u normaal doet. Wel is uw bewegingsvrijheid beperkt omdat u gedurende 8 uur per dag een infuuslijn in uw arm heeft. 16. Mag het gecombineerd worden met mijn huidige medicatie?

7 Dat hangt uiteraard af van welke medicatie u momenteel inneemt. Deze vraag kunt u daarom het beste voorleggen aan een apotheker die bekend is met de therapie. 17. Zijn er uitsluitingscriteria? Om voor behandeling in aanmerking te komen dient u niet allergisch te zijn voor penicilline G (ook bekend als benzylpenicilline) en/of ooit epileptische aanvallen te hebben gehad. Indien u een sterk verminderde ademhalingsfunctie heeft dient u met uw arts te overleggen of behandeling in het ziekenhuis kan plaatsvinden. De reden hiervoor is dat toediening (of stoppen) van hydrocortison tot een tijdelijk spierverslapping kan leiden. Hierdoor kunnen ook de ademhalingsspieren tijdelijk minder functioneren, waardoor bij een sterk verminderde ademhalingsfunctie mogelijk beademing en/of intubatie tijdelijk nodig kan zijn. 18. Is de behandeling ook geschikt voor PLS en PSMA-patiënten? Over de werkzaamheid van de behandeling bij PLS en PSMA is niets bekend. Wel worden de symptomen die verbeterden op het gebied van slikken, spreken en ademhalen bij de drie behandelde ALS patiënten ook waargenomen bij PLS en PSMA patiënten, waardoor de behandeling mogelijk ook werkzaam zou kunnen zijn bij PLS en PSMA patiënten einde ----

ALS Centrum Nederland

ALS Centrum Nederland ALS Centrum Nederland In deze brochure vertellen wij over ALS (amyotrofische laterale sclerose) en over ALS Centrum Nederland. Wij spreken over ALS maar bedoelen dan ook PSMA (progressieve spinale musculaire

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. NSAID's. Ontstekingsremmende pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. NSAID's. Ontstekingsremmende pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie NSAID's i Patiënteninformatie Ontstekingsremmende pijnstillers Slingeland Ziekenhuis Algemeen NSAID's (Niet Steroïde Anti Inflammatoire Drug) zijn ontstekingsremmende pijnstillers. Deze medicijnen

Nadere informatie

Hoe brengen we nieuwe middelen snel naar de patiënt? Dr. Peter Bertens Nederlandse Pathologiedagen, 19 november 2015

Hoe brengen we nieuwe middelen snel naar de patiënt? Dr. Peter Bertens Nederlandse Pathologiedagen, 19 november 2015 Hoe brengen we nieuwe middelen snel naar de patiënt? Dr. Peter Bertens Nederlandse Pathologiedagen, 19 november 2015 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Volledig in loondienst

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Veilig en correct medicatiegebruik

Veilig en correct medicatiegebruik Veilig en correct medicatiegebruik Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen. Door deze op een goede manier te gebruikt, kunnen ze de kwaliteit van je leven verbeteren.

Nadere informatie

natalizumab (tysabri)

natalizumab (tysabri) patiënteninformatie natalizumab (tysabri) behandeling en werking medicijn Uw neuroloog heeft u het medicijn natalizumab (Tysabri) geadviseerd. Hoe werkt dit medicijn? Hoe wordt natalizumab toegediend?

Nadere informatie

KINDERFORMULARIUM. Tjitske van der Zanden Coordinator Kinderformularium Disclosure belangen spreker:

KINDERFORMULARIUM. Tjitske van der Zanden Coordinator Kinderformularium Disclosure belangen spreker: RIVM Off-label 07 maart 2017 1 KINDERFORMULARIUM Tjitske van der Zanden Coordinator Kinderformularium vanderzanden@nkfk.nl Disclosure belangen spreker: Potentiële belangverstrengeling: geen RIVM Off-label

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten. Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Maag-, darm- en leverziekten. Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab (Remicade).

Nadere informatie

Kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de patiënt Hoe kan het nog beter..

Kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de patiënt Hoe kan het nog beter.. Kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de patiënt Hoe kan het nog beter.. Jan Kramer, ALS Patients connected Esther Kruitwagen, ALS-Centrum Nederland Voorbeeld van zorginnovatie Ontstaan vanuit

Nadere informatie

Zeldzame juveniele primaire systemische vasculitis

Zeldzame juveniele primaire systemische vasculitis https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Zeldzame juveniele primaire systemische vasculitis Versie 2016 2. DIAGNOSE EN THERAPIE 2.1 Wat voor types vasculitis zijn er? Hoe wordt vasculitis

Nadere informatie

Informatiebrief voor patiënten

Informatiebrief voor patiënten Radboud universitair medisch centrum Neurologie 935 Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen Huispost 935 Reinier Postlaan 4 Radboudumc ingang oost, route 935 T (024) 1 5 2 02 F (024) 354 1 1 Afdelingshoofd a.i.

Nadere informatie

Tweede serie vragen:

Tweede serie vragen: Tweede serie vragen: Vraag van Argos: Er zijn goede resultaten met het afbouwen van venlafaxine via zogenaamde taperingstrips: hierbij gaat de patiënt in 4 of meer weken terug in dagelijks gebruik van

Nadere informatie

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een anti-tnf middel voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

Sulfasalazine Salazopyrine

Sulfasalazine Salazopyrine Sulfasalazine Salazopyrine Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: sulfasalazine. Hoe werkt sulfasalazine?

Nadere informatie

Stappenplan aanvragen off-label indicatie

Stappenplan aanvragen off-label indicatie Stappenplan aanvragen off-label Sinds 1-1-2017 wordt voor add-on geneesmiddelen en stollingsfactoren per (geregistreerd en off-label) bepaald of deze vergoed wordt uit de basisverzekering (aanspraak =

Nadere informatie

Informatie voor patiënt, ouders en/of verzorgers van de patiënt

Informatie voor patiënt, ouders en/of verzorgers van de patiënt Informatie voor patiënt, ouders en/of verzorgers van de patiënt Versie 5, mei 2019 Let op bij gebruik van fingolimod. Fingolimod is het werkzaam bestanddeel in het medicijn. Uw medicijn kan ook een andere

Nadere informatie

Wat drijft farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen?

Wat drijft farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen? Wat drijft farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen? ReumaNet Symposium 10 oktober 2015 Kristel De Gauquier, medisch directeur pharma.be Quote vandaag door ReumaNet voorgelegd: Farmabedrijven

Nadere informatie

Afdeling dagbehandeling volwassenen. Ilomedinebehandeling

Afdeling dagbehandeling volwassenen. Ilomedinebehandeling Afdeling dagbehandeling volwassenen Ilomedinebehandeling Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten om u te gaan behandelen met het medicijn ilomedine. Ilomedine wordt in het ziekenhuis toegediend

Nadere informatie

Informatiebrief kinidine/dextromethorfan (Nuedexta) bij ALS, PSMA en PLS

Informatiebrief kinidine/dextromethorfan (Nuedexta) bij ALS, PSMA en PLS Informatiebrief kinidine/dextromethorfan (Nuedexta) bij ALS, PSMA en PLS Het medicijn kinidine/dextromethorfan (Nuedexta) vermindert dwanglachen en dwanghuilen (pseudobulbair affect) bij ALS. Daarnaast

Nadere informatie

Behandeling en Zorg na een beroerte

Behandeling en Zorg na een beroerte Behandeling en Zorg na een beroerte Belangrijke telefoonnummers Afdeling Stroke-Unit: 0513 685 625 CVA Verpleegkundige Tjongerschans 06 20 01 87 18 SSHV : Stichting samenwerkende Hersenletsel verenigingen

Nadere informatie

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008 GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden Augustus 2008 Toelichting: De vragen zijn ingedeeld in drie onderdelen: -1- vergoedingen voor geneesmiddelen, -2- preferentiebeleid van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Uitleg. Methylprednisolonkuur. (Solumedrol ) Neurologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Uitleg. Methylprednisolonkuur. (Solumedrol ) Neurologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Uitleg Methylprednisolonkuur (Solumedrol ) Neurologie Locatie Hoorn/Enkhuizen U wordt opgenomen op de afdeling neurologie voor een meerdaagse Methylprednisolonkuur. Solumedrol is de productnaam van Methylprednisolon

Nadere informatie

2018D22646 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 1

2018D22646 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 1 2018D22646 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 1 In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte een aantal vragen en opmerkingen voor te leggen

Nadere informatie

Dure Geneesmiddelen in 2017:een rol voor de industrieapotheker? mr. drs. N.U.N. Kien, advocaat te Rotterdam

Dure Geneesmiddelen in 2017:een rol voor de industrieapotheker? mr. drs. N.U.N. Kien, advocaat te Rotterdam Dure Geneesmiddelen in 2017:een rol voor de industrieapotheker? mr. drs. N.U.N. Kien, advocaat te Rotterdam LS&H Lawyers B.V. Lezing NIA, 13 januari 2017 Inleiding Voorbereiding voor vandaag Waar houdt

Nadere informatie

Antibiotica VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Antibiotica VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Antibiotica HOE GEBRUIKT U ANTIBIOTICA COMBINATIE MET ANDERE MIDDELEN BIJWERKINGEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN GEBRUIK TIJDENS ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING RESISTENTIE TEGEN ANTIBIOTICA VRAAG OVER

Nadere informatie

Zeldzame Juveniele Primaire Systemische Vasculitis

Zeldzame Juveniele Primaire Systemische Vasculitis www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Zeldzame Juveniele Primaire Systemische Vasculitis Versie 2016 2. DIAGNOSE EN THERAPIE 2.1 Wat voor types vasculitis zijn er? Hoe wordt vasculitis geclassificeerd?

Nadere informatie

INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (abatacept) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: M.H.J.L. Pannekoek (2517-2)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: M.H.J.L. Pannekoek (2517-2) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: M.H.J.L. Pannekoek (2517-2) Datum aanmaak rapport:28-08-2016 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van:

Nadere informatie

PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY

PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY GEGEVENS OVER UZELF EN OVER UW MEDICIJNEN WAT WIL UW APOTHEKER WETEN WIE HEEFT INZAGE IN DE GEGEVENS EN WAARVOOR WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN REGIONAAL

Nadere informatie

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Samenvatting Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Hoofdstuk 1 bevat de algemene inleiding van dit proefschrift. Dit hoofdstuk

Nadere informatie

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit NEUROLOGIE Opname op de Stroke Unit Opname op de Stroke Unit U bent opgenomen op de Stroke Unit, een onderdeel van de afdeling Neurologie. De Stroke Unit is bedoeld voor mensen die speciale neurologische

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Achtergrond

Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Achtergrond Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Achtergrond Het wordt algemeen erkend dat de werkzaamheid van geneesmiddelen bij kinderen kan afwijken van die bij volwassenen. Om te komen tot passende farmacotherapeutische

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Protocol medisch handelen

Protocol medisch handelen Protocol medisch handelen Naast het onderwijs geven aan en het (mede) opvoeden van onze leerlingen zijn er momenten / situaties, dat de locatie Ravenstein van het Hooghuis tot medisch handelen moet overgaan.

Nadere informatie

Waarom een bloedtransfusie

Waarom een bloedtransfusie Bloedtransfusie Binnenkort ondergaat u een behandeling of ingreep, waarbij er een kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (een bloedtransfusie). In deze folder vindt u informatie over bloedtransfusie.

Nadere informatie

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (rituximab) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u.

Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke informatie in voor u. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Sodium Chromate [ 51 Cr] Solution Ph. Eur. radiofarmaceutische uitgangsoplossing 37 MBq/ml natriumchromaat [ 51 Cr] Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Stroke Care Unit Let op! Wat is een CVa?

Stroke Care Unit Let op! Wat is een CVa? Stroke care unit Stroke Care Unit In overleg met de neuroloog is besloten om u op de stroke care unit van Haarlem Zuid op te nemen. (Stroke is Engels voor beroerte.) Op deze afdeling worden patiënten

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Bloedonderzoek als voorspeller van de kans op een tekort aan schildklierhormoon na verwijdering van één schildklierhelft Externe validatie van een risicostratificatie

Nadere informatie

Neurologie en Neurochirurgie. Immunoglobuline-kuur.

Neurologie en Neurochirurgie. Immunoglobuline-kuur. Neurologie en Neurochirurgie Immunoglobuline-kuur www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU021 / Immunoglobuline-kuur / 04-11-2014 2 Immunoglobuline-kuur

Nadere informatie

Stroke Care Unit Wat is een CVa?

Stroke Care Unit Wat is een CVa? Stroke care unit Stroke Care Unit In overleg met de neuroloog is besloten om u op de stroke care unit van het Kennemer Gasthuis op te nemen. (Stroke is Engels voor beroerte.) Op deze afdeling worden patiënten

Nadere informatie

WAT IS ORENCIA (ABATACEPT)?

WAT IS ORENCIA (ABATACEPT)? WAT IS ORENCIA (ABATACEPT)? Wat is ORENCIA? Wat is ORENCIA? 3 Waarom heb ik ORENCIA voorgeschreven gekregen? 4 Wat kan ik verwachten van de behandeling met ORENCIA? 4 Hoe werkt ORENCIA? 4 Hoe neem ik ORENCIA?

Nadere informatie

Medicijngebruik; enquête Nierpatiënten Perspectief online: www.nponline.nl

Medicijngebruik; enquête Nierpatiënten Perspectief online: www.nponline.nl Medicijngebruik; enquête Nierpatiënten Perspectief online: www.nponline.nl Samenvatting Medicijngebruik In een inventarisatie betreffende medicijngebruik onder nierpatiënten is gevraagd naar de volgende

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek PAIS2: Het effect van hoge dosis paracetamol op de uitkomst na een beroerte bij mensen met een lichaamstemperatuur van 36.5 graden of hoger Geachte heer/ mevrouw, Uw partner/familielid is in ons ziekenhuis

Nadere informatie

H Bloedtransfusie

H Bloedtransfusie H.40081.0219 Bloedtransfusie 2 Inleiding Binnenkort ondergaat u een behandeling of ingreep, waarbij er een kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (bloedtransfusie). In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Onderhoudsmedicatie voor zeer actieve Multiple Sclerose

Onderhoudsmedicatie voor zeer actieve Multiple Sclerose Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Onderhoudsmedicatie voor zeer actieve Multiple Sclerose Patiënteninformatie 1707 Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Alle medicijnen hebben voor- en nadelen.

Nadere informatie

Onderhoudsmedicatie bij Multiple Sclerose

Onderhoudsmedicatie bij Multiple Sclerose Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Patiënteninformatie 1707 Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Alle medicijnen hebben voor- en nadelen. Het belangrijke voordeel van onderhoudsmedicatie bij

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. EPO thuistoediening

PATIËNTEN INFORMATIE. EPO thuistoediening PATIËNTEN INFORMATIE EPO thuistoediening 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het thuis toedienen van erytropoëtine (EPO) via een injectie.

Nadere informatie

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be 10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen.

Nadere informatie

Zoledroninezuur Aclasta

Zoledroninezuur Aclasta Zoledroninezuur Aclasta Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: Hoe werkt zoledroninezuur? Zoledroninezuur

Nadere informatie

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten Bloedtransfusie Informatie voor patiënten volwassenen Binnenkort ondergaat u een behandeling of ingreep, waarbij er een kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (een bloedtransfusie). In deze folder

Nadere informatie

Advies, thuisbezorging en alle andere diensten van uw apotheek

Advies, thuisbezorging en alle andere diensten van uw apotheek Advies, thuisbezorging en alle andere diensten van uw apotheek Bij de apotheek kunt u terecht voor medicijnen. Dat weet iedereen. Maar wat doet de apotheek nog meer voor u? En wat gebeurt er eigenlijk

Nadere informatie

Antibiotica na een chirurgische ingreep. informatie voor patiënten

Antibiotica na een chirurgische ingreep. informatie voor patiënten Antibiotica na een chirurgische ingreep informatie voor patiënten INLEIDING Het is mogelijk dat u tijdens uw verblijf op de dienst traumatologie antibiotica kreeg toegediend. U zult dit geneesmiddel waarschijnlijk

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu. De ziekte van Unverricht Lundborg

Kinderneurologie.eu.   De ziekte van Unverricht Lundborg De ziekte van Unverricht Lundborg Wat is de ziekte van Unverricht Lundborg? De ziekte van Unverricht Lundborg is een erfelijke vorm van epilepsie die gekenmerkt wordt door myocloniëen, kortdurende schokjes

Nadere informatie

Protocol Medicijngebruik op school

Protocol Medicijngebruik op school Protocol Medicijngebruik op school Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Ziek op school en andere ongevallen 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4. Medisch handelen 5. Bijlagen Medicijnprotocol oktober

Nadere informatie

Cursus over geneesmiddelengebruik. Zorgbelang academie. Marion Reinartz Oktober 2012

Cursus over geneesmiddelengebruik. Zorgbelang academie. Marion Reinartz Oktober 2012 Cursus over geneesmiddelengebruik Zorgbelang academie Marion Reinartz Oktober 2012 Vier Hoofdstukken 1. Bij de arts: behandeling en voorschrijven recept 2. Van recept tot medicijn; welke informatie en

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Bloedonderzoek als voorspeller van de kans op een tekort aan schildklierhormoon na verwijdering van één schildklierhelft Externe validatie van een risicostratificatie

Nadere informatie

INFORMATIE SPECIAAL VOOR HUISARTSEN

INFORMATIE SPECIAAL VOOR HUISARTSEN INFORMATIE SPECIAAL VOOR HUISARTSEN Inhoud Het Allergie-Netwerk, Samen naar betere allergiezorg 4 Doel van het Allergie-Netwerk 5 Wat betekent dit voor u? 6 www.allergie-netwerk.nl 7 Allergeenspecifieke

Nadere informatie

Voorbeeld adviesrapport MedValue

Voorbeeld adviesrapport MedValue Voorbeeld adviesrapport MedValue (de werkelijke naam van de innovatie en het ziektebeeld zijn verwijderd omdat anders bedrijfsgevoelige informatie van de klant openbaar wordt) Dit onafhankelijke advies

Nadere informatie

Hoe om te gaan met medicijngebruik in de klas?

Hoe om te gaan met medicijngebruik in de klas? Hoe om te gaan met medicijngebruik in de klas? Wat doe je als een ouder je vraagt om op bepaalde tijdstippen medicijnen te verstrekken aan een kind? Hoe handel je als een ouder vraagt of je een medische

Nadere informatie

PAAZ. Elektroconvulsietherapie

PAAZ. Elektroconvulsietherapie PAAZ Elektroconvulsietherapie Uw behandelend arts heeft met u de mogelijkheden van elektroconvulsietherapie (ECT) besproken. In deze brochure vindt u informatie over deze vorm van behandeling. ECT wordt

Nadere informatie

Engelse Verpleegster Gebruikt HeartMath met Multiple Sclerose patiënten

Engelse Verpleegster Gebruikt HeartMath met Multiple Sclerose patiënten Engelse Verpleegster Gebruikt HeartMath met Multiple Sclerose patiënten Een verpleegkundige in Engeland die is gespecialiseerd in patiënten met multiple sclerose / MS voerde een informele studie uit waarbij

Nadere informatie

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie Medisch wetenschappelijk onderzoek 1 Inleiding Artsen verrichten naast hun normale behandelingen soms medisch wetenschappelijk onderzoek. Dit doen artsen in het Scheper Ziekenhuis Emmen

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Bloedonderzoek als voorspeller van de kans op een tekort aan schildklierhormoon na verwijdering van één schildklierhelft Externe

Nadere informatie

Oxatomide Tabletten Werkzame stof

Oxatomide Tabletten Werkzame stof Oxatomide Tabletten Werkzame stof Oxatomide Geneesmiddelgroep Anti-histaminica Andere namen Tinset Samenstelling Tinset tabletten: 30 mg oxatomide per tablet Fabrikant/Leverancier Tinset : Janssen-Cilag

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Critical Illness Polyneuropathie (CIPN) Criticall Illness Polyneuropathie (CIPN)

Patiënteninformatie. Critical Illness Polyneuropathie (CIPN) Criticall Illness Polyneuropathie (CIPN) Patiënteninformatie Critical Illness Polyneuropathie (CIPN) Criticall Illness Polyneuropathie (CIPN) 1 Folder Critical Illness Polyneuropathie (CIPN) Inleiding Wanneer een patiënt langere tijd ernstig

Nadere informatie

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen TSC op vakantie Informatie en Tips voor mensen met TSC die op vakantie willen De vakantietijd is weer aangebroken! Veel mensen kiezen ervoor om naar het buitenland op vakantie te gaan. Voor een bepaalde

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Jolink

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Jolink Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Jolink Datum aanmaak rapport:18-04-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 27-2-2016 tot 27-2-2016

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek

Patiënteninformatie. Medische Psychologie. Informatie over neuropsychologisch onderzoek Patiënteninformatie Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie Informatie over neuropsychologisch onderzoek U bent door een specialist van het ziekenhuis verwezen

Nadere informatie

Neurologie SCU/CCU/EHH. Patiënteninformatie. Trombolyse. Acute behandeling van een herseninfarct. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie SCU/CCU/EHH. Patiënteninformatie. Trombolyse. Acute behandeling van een herseninfarct. Slingeland Ziekenhuis Neurologie SCU/CCU/EHH Trombolyse i Patiënteninformatie Acute behandeling van een herseninfarct Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis omdat u een herseninfarct (beroerte)

Nadere informatie

BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING

BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING TUSSEN MEDICIJNEN CONTROLE MEDICIJNEN DOOR DE OVERHEID BIJWERKINGEN MELDEN BIJSLUITER

Nadere informatie

Elektroconvulsie therapie (ECT) Afdeling PAAZ

Elektroconvulsie therapie (ECT) Afdeling PAAZ Elektroconvulsie therapie (ECT) Afdeling PAAZ Albert Scweitzer ziekenhuis afdeling Psychiatrie mei 2015 pavo 0373 Inleiding De psychiater heeft met u besproken dat u elektroconvulsie therapie (ECT) gaat

Nadere informatie

PRAKTISCH THERAPIETROUW

PRAKTISCH THERAPIETROUW PRAKTISCH THERAPIETROUW l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Met therapietrouw bedoelen we: het op de goede manier opvolgen van

Nadere informatie

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 1 Februari 2018 Themanummer Cardiovasculair Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Geen bewijs voor effectiviteit van preventieve cardiovasculaire medicatie

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. Prednison. (corticosteroïden) BEHANDELING

REUMATOLOGIE. Prednison. (corticosteroïden) BEHANDELING REUMATOLOGIE Prednison (corticosteroïden) BEHANDELING Prednison (corticosteroïden) Uw reumatoloog heeft u prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Handreiking Off-label medicatie voorschrijven in de kinder- en jeugdpsychiatrie

Handreiking Off-label medicatie voorschrijven in de kinder- en jeugdpsychiatrie Handreiking Off-label medicatie voorschrijven in de kinder- en jeugdpsychiatrie P.W. Troost, L.J. Kalverdijk, A.P. Cohen & N.J.M. Beuk INLEIDING 2 In de Geneesmiddelenwet 1) zijn voor het voorschrijven

Nadere informatie

Electro Convulsie Therapie (ECT)

Electro Convulsie Therapie (ECT) Patiënteninformatie Electro Convulsie Therapie (ECT) 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Inleiding 4 Voorbereiding 5 De opname 6 De behandeling 7 Na de behandeling 8 Risico's van de behandeling 9

Nadere informatie

Vertraagt een hoge dosis creatine het begin van de Ziekte van Huntington? Waarom creatine?

Vertraagt een hoge dosis creatine het begin van de Ziekte van Huntington? Waarom creatine? Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Vertraagt een hoge dosis creatine het begin van de Ziekte van Huntington?

Nadere informatie

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Therapie: Erbitux

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Therapie: Erbitux SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Therapie: Erbitux Inhoud Wat is Erbitux Hoe wordt Erbitux toegediend? Wat is belangrijk om te weten als u Erbitux krijgt toegediend? Huid reacties Enkele raadgevingen Duur

Nadere informatie

Definitie Onder polyfarmacie wordt in dit document verstaan: het gelijktijdig gebruik van 5 of meer verschillende geneesmiddelen.

Definitie Onder polyfarmacie wordt in dit document verstaan: het gelijktijdig gebruik van 5 of meer verschillende geneesmiddelen. Toolkit polyfarmacie en medicatieveiligheid Doel 1. De medicamenteuze behandeling van de patiënt optimaliseren 2. Zoveel mogelijk voorkomen van (vermijdbare) bijwerkingen van medicatie 3. De continuïteit

Nadere informatie

Immunotherapie met inhalatie-allergenen

Immunotherapie met inhalatie-allergenen Immunotherapie met inhalatie-allergenen Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding U reageert allergisch op stuifmeel, huisstofmijt en/of huidschilfers van katten. Deze stoffen die in de lucht voorkomen,

Nadere informatie

Advance Care Planning in België

Advance Care Planning in België Scientific Institute of Public Health Advance Care Planning in België een studie via de Belgische Huisartsenpeilpraktijken Koen Meeussen -Zorg rond het Levenseinde - VUB Doelstelling Senti-Melc Methode

Nadere informatie

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers Geachte heer/ mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. U beslist zelf

Nadere informatie

Toediening Midazolam neusspray

Toediening Midazolam neusspray Sophia Kinderziekenhuis Uw kind wordt behandeld met medicatie tegen epilepsie. Soms heeft uw zoon of dochter extra medicatie nodig bij aanvallen. De behandelend arts van uw kind heeft daarom Midazolam

Nadere informatie

KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND

KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voor de meeste mensen is het zien van een koortsstuip een zeer angstaanjagende ervaring. Met deze folder hopen wij op een paar van deze vragen antwoord

Nadere informatie

BIJLAGE VOORWAARDEN OF BEPERKINGEN MET BETREKKING TOT HET VEILIG EN DOELTREFFEND GEBRUIK VAN HET GENEESMIDDEL TE IMPLEMENTEREN DOOR DE LIDSTATEN

BIJLAGE VOORWAARDEN OF BEPERKINGEN MET BETREKKING TOT HET VEILIG EN DOELTREFFEND GEBRUIK VAN HET GENEESMIDDEL TE IMPLEMENTEREN DOOR DE LIDSTATEN BIJLAGE VOORWAARDEN OF BEPERKINGEN MET BETREKKING TOT HET VEILIG EN DOELTREFFEND GEBRUIK VAN HET GENEESMIDDEL TE IMPLEMENTEREN DOOR DE LIDSTATEN VOORWAARDEN OF BEPERKINGEN MET BETREKKING TOT HET VEILIG

Nadere informatie

Lichttherapie UVB / UVA

Lichttherapie UVB / UVA Lichttherapie UVB / UVA Uw behandelend arts heeft voor de behandeling van uw huidziekte lichttherapie voorgeschreven. In deze folder kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt. Wij adviseren u de informatie

Nadere informatie

Medicijnen bij de ziekte van Parkinson

Medicijnen bij de ziekte van Parkinson Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Medicijnen bij de ziekte van Parkinson z Medicijnen bij de ziekte van Parkinson 1 Als u de ziekte van Parkinson hebt, komt er

Nadere informatie

Bijlage III. Wijzigingen die zijn aangebracht aan relevante delen van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter

Bijlage III. Wijzigingen die zijn aangebracht aan relevante delen van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter Bijlage III Wijzigingen die zijn aangebracht aan relevante delen van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter Opmerking: Deze wijzigingen aan de relevante delen van de Samenvatting van

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Therapie RITUXIMAB (MABTHERA )

Patiënteninformatie. Therapie RITUXIMAB (MABTHERA ) Patiënteninformatie Therapie RITUXIMAB (MABTHERA ) Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Omschrijving van uw therapie MABTHERA... 3 Wat is Mabthera?... 3 Hoe wordt Mabthera toegediend?... 3 Waar wordt Mabthera

Nadere informatie

Protocol medisch handelen op school

Protocol medisch handelen op school Protocol medisch handelen op school Medicatiegebruik In principe wordt er op school géén medicatie verstrekt of toegediend aan leerlingen. Deze kunnen alleen worden verstrekt en/of toegediend als hierover

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting proefschrift Renée Walhout. Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose

Nederlandse samenvatting proefschrift Renée Walhout. Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose Nederlandse samenvatting proefschrift Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose Cerebral changes in Amyotrophic Lateral Sclerosis, 5 september 2017, UMC Utrecht Inleiding Amyotrofische

Nadere informatie

Bloedtransfusie patiënteninformatie

Bloedtransfusie patiënteninformatie Klinisch Chemisch Laboratorium Bloedtransfusie patiënteninformatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Binnenkort ondergaat u een behandeling of

Nadere informatie

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn Patiënteninformatie Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn rkz.nl Uw MDL-arts (maag-,darm-,leverarts) heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van de Ziekte van Crohn. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Opname voor een methylprednisolon behandelingskuur bij MS

Opname voor een methylprednisolon behandelingskuur bij MS Opname voor een methylprednisolon behandelingskuur bij MS Binnenkort wordt u opgenomen voor een Methylprednisolon behandelingskuur. Metylprednisolon is een middel waarmee opkomende nieuwe neurologische

Nadere informatie

DEBATLUNCH MEDICATIE KNELPUNTEN, BIJWERKINGEN EN VERSTREKKING

DEBATLUNCH MEDICATIE KNELPUNTEN, BIJWERKINGEN EN VERSTREKKING DEBATLUNCH MEDICATIE KNELPUNTEN, BIJWERKINGEN EN VERSTREKKING 1 MEDICATIE KNELPUNTEN, BIJWERKINGEN EN VERSTREKKING Inleiders: Henja Kronenburg (NVN lid) Marjolein Storm (NVN - uitkomsten NPonline) Teun

Nadere informatie