Uw nummer: Uw brief van: Behandeld door: Zaaknummer: 2015/030130

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw nummer: Uw brief van: Behandeld door: Zaaknummer: 2015/030130"

Transcriptie

1 Aan: de Minister van Financiën Pietermaai 17 Alhier Uw nummer: Uw brief van: Behandeld door: Zaaknummer: 2015/ Onderwerp: Ontwerpbegroting 2016: Toetsing ingediende begrotingen Bijlagen: evaluatienota's Begroting 2016 Willemstad, Hierbij doe ik u in de bijlage de resultaten toekomen van de toetsing door het Ministerie van Financiën van de ingediende begrotingen voor het dienstjaar Deze wordt conform de aangepaste planning aan u aangeboden. De toetsing van de ingediende begrotingen voor het dienstjaar 2016 is uitgevoerd conform het financiële kader zoals vervat in de Begrotingsaanschrijving 2016, in het bijzonder de Beleidsnota van de Minister van Financiën voor de voorbereiding van de Ontwerpbegroting In het Besluit financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten zijn financiële normen wettelijk verankerd. De financiële normen zijn als volgt te omschrijven: een sluitende Gewone dienst. Dat houdt in, dat de Gewone dienst in evenwicht moet zijn c.q. dat de lopende ontvangsten en uitgaven in evenwicht moeten zijn; op de Kapitaaldienst is een tekort toelaatbaar. Dit houdt in dat ter financiering van kapitaaluitgaven geleend mag worden, mits dit past binnen de rentelastnorm en de Gewone dienst in evenwicht blijft. de rentelastnorm. De rentelastnorm houdt in, dat de totale rentelasten in een dienstjaar niet meer mogen bedragen dan het bedrag dat overeenkomt met 5% van de gemiddeld in drie voorafgaande jaren gerealiseerde inkomsten. Bij de voorbereiding van de begroting van 2016 wordt de Verantwoorde beleidsbegroting verder uitgebouwd en verduurzaamd. Het schept namelijk duidelijkheid in het beleid casu quo de beleidsprioriteiten en de bestedingen alsook inspanningen op de afzonderlijke terreinen en producten. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen programmakosten en apparaatskosten. Onder programmakosten worden verstaan de lasten die direct aan beleid worden besteed. Onder apparaatskosten worden verstaan lasten die indirect aan het te voeren beleid worden besteed, zoals lonen en Pietermaai 17 Willemstad, Curaçao T (+599 9) F (+599 9)

2 salarissen en energiekosten van de betreffende organisatie-eenheid. In de recapitulatie in de bijlage zijn deze uitgangspunten per relevante grootheid (personeel, materieel en investeringen) nader toegelicht. Onderstaand treft u in tabel 1 de informatie beknopt aan, betreffende de ingediende begrotingen, afgezet tegen de gecorrigeerde uitgavenplafonds. Expliciet wordt vermeld dat de uitgavenplafonds zijn gecorrigeerd daar waar, mede op grond van thans beschikbare informatie, nadere analyse heeft geleerd dat deze gewijzigd moesten worden. In de betreffende evaluatienota s is telkens per organisatie-eenheid aangegeven wanneer dat is gebeurd. Tabel 1. Ingediende begrotingen vs uitgavenplafonds Plafond Ingediend Verschil Personeel Materieel Totaal Investering Toelichting. Van de niet ingediende begrotingen is in de kolom ingediend het plafond opgenomen als ingediend bedrag. Bedragen in guldens Hieruit blijkt een overschrijding van de personele uitgavenplafonds van ANG 12,6 mln. (2,8%). Er is een onderschrijding van de materiële uitgavenplafonds van ANG 83,3 mln. (6,5%). Echter in werkelijkheid veranderd deze onderschrijding in een overschrijding. Het Ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) heeft bij de indiening van de begroting geen rekening gehouden met de lasten van duurtetoeslag en vut uitkeringen ad ANG 118,2 mln. Door bovengenoemde bedragen te corrigeren (optellen bij de ingediende begroting van het Ministerie BPD) is de overschrijding ANG 34,9 mln. (2,7%). Bij de toetsing is dit gecorrigeerd (zie onderstaand). Voor kapitaaluitgaven is een totaalbudget aangevraagd van ANG 240,7 mln., terwijl de beschikbare investeringsruimte ingevolge de Beleidsnota van de Minister van Financiën in de begrotingsaanschrijving van 2016 vastgesteld is op ANG 394,9 mln. Een onderschrijding dus van ANG 154,2 mln. (39,1%) daar bij de indiening van de begroting geen rekening is gehouden met de financiering voor de centrale huisvesting van het ambtenaren apparaat en het nieuw ziekenhuis. Procedureel Opgemerkt dient te worden dat van het Ministerie van VVRP geen begroting is Pietermaai 17 Willemstad, Curaçao T (+599 9) F (+599 9)

3 ontvangen. Er is derhalve in de plaats hiervoor het vastgestelde kader van de begrotingsaanschrijving 2016 gehanteerd voor de toetsing. Noemenswaardig is dat het Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn voor wat betreft de Gewone Dienst zich heeft gehouden aan het kader. Het Ministerie van Economische Ontwikkeling heeft voor wat betreft het personele budget zich gehouden aan het kader. Toetsing Personeel Het personeelsplafond dient, aan de hand van de realisatiecijfers over de maand april 2015 neerwaarts gecorrigeerd te worden met ANG 12,3 mln. Echter dient rekening te worden gehouden met het feit dat de instroomplanning van het jaar 2014 niet volledig is uitgevoerd en de instroomplanning 2015 pas op 10 juni 2015 door de Raad van Ministers is geaccordeerd. Rekening houdend met het bovenstaande wordt het plafond neerwaarts gecorrigeerd met ANG 3,1 mln. Op de stelpost wordt een bedrag van ruim ANG 9,0 mln. gereserveerd voor de invulling van de vacatures op basis van de instroomplanning. Het totale gecorrigeerde plafond voor personeelslasten is ANG 444,0 mln. Hierdoor overtreft de ingediende personeelsbegrotingen het gecorrigeerd plafond met ANG 15,6 mln., oftewel 3,5%. Bij het toetsen van de personeelslasten in de ingediende begrotingen is het volgende uitgangspunt gehanteerd: Vacatures worden uitsluitend ingevuld aan de hand van de instroomplanning welke tot stand is gekomen op basis van prioriteiten en met inachtneming van de overheidsfinanciën. Er wordt verder eerst getracht via interne werving binnen het overheidsapparaat te voorzien in de invulling van een functie. In het geval een vacature ingevuld moet worden, geldt het budgetteren van de vacatures binnen de organisatie-eenheid welke in dat geval expliciet op de instroomplanning voorkomt of van tevoren door de Raad van Ministers zijn geaccordeerd. Daarbij dient uitgegaan te worden van een totaalbedrag van ANG per jaar per vacature. Hiervoor zal in de Begroting 2016 een voorzienig worden getroffen in de vorm van een stelpost. De ministeries hebben in totaal 114 vacatures aangegeven voor De middelen voor uitbetaling van indexering in 2016, welke afhankelijk is van de inflatiecijfer in 2015, wordt niet meegenomen in de berekeningen. Hiervoor zal in de Begroting 2016 een voorziening worden getroffen in de vorm van een stelpost. Zoals afgesproken met de vakbonden wordt per 1 januari 2016 geen trede uitbetaald. Materieel Voor de begroting van 2016 was het niet noodzakelijk om correcties aan te brengen in het materiële plafond. Derhalve is de gecorrigeerde uitgavenplafonds gelijk aan de oorspronkelijke uitgavenplafonds. Pietermaai 17 Willemstad, Curaçao T (+599 9) F (+599 9)

4 Bij de materiële lasten toont de einduitkomst een overschrijding van het uitgavenplafond van ANG 4,5 miljoen. Door de lasten van de duurtetoeslag en vut uitkeringen mee te nemen en de verschillende compensaties bij de andere ministeries, is de bovengenoemde onderschrijding bij de toetsing omgezet in uiteindelijk een totale overschrijding van 0,35%. De voornaamste overschrijdingen zijn bij het Ministerie van Justitie (ANG 1,87 mln.), de Staatsorganen (ANG 1,45 mln.) en het Ministerie van Economische Ontwikkeling (circa ANG 1,0 mln.). Investeringen Het grootste gedeelte van de budgettaire ruimte is gereserveerd voor de reeds geïdentificeerde projecten waarvan sommigen in uitvoering zijn. Voor een overzicht hiervan wordt verwezen naar de samenvattende evaluatienota van het gehele overheidsapparaat. Het aangevraagde budget ad ANG 240,7 mln. is verhoogd met ANG 190,4 mln. Het adviesbudget is derhalve ANG 431,0 mln., welke ANG 36,1 mln. (9,1%) hoger is dan de budgettaire ruimte ad ANG 394,9 mln. Het merendeel van de investeringen is voor de financiering van het nieuw ziekenhuis (ANG 162,7 mln.), infrastructurele werkzaamheden (ANG 72,4 mln.) en het nieuwe centrale overheidsgebouwencomplex (ANG 49,6 mln.). De ramingen van de ontvangsten zijn nog niet getoetst. Voor zover mogelijk, zullen deze, in het bijzonder de belastingontvangsten, aan de hand van de meest recente realisatiecijfers nog getoetst worden. In tabel 2 treft u de resultaten beknopt aan van bovenbedoelde toetsing. Daarin wordt met compensatie de geïdentificeerde bezuinigingsruimte bedoeld. Voor een meer gedetailleerd beeld wordt volledigheidshalve verwezen naar de evaluatienota s per ministerie en bijbehorende evaluatienota s per organisatieeenheid. Tabel 2. Resultaat toetsing Personeel Materieel Investeringen Totaal Plafond Correcties Gecorrigeerd plafond (plafond + Correcties) Ingediend Pietermaai 17 Willemstad, Curaçao T (+599 9) F (+599 9)

5 Compensatie Advies budget (ingediend compensatie) Stand t.o.v. gecorrigeerd plafond (+overschrijding/ - onderschrijding) Toelichting. De Correcties hebben betrekking op het plafond. Dit is positief bij een noodzakelijke ophoging van het plafond en negatief bij een verlaging. De regel Compensatie heeft betrekking op het ingediende budget. Dit is positief bij een inkorting van het ingediende budget en negatief bij een opwaartse correctie. De stand t.o.v. gecorrigeerd plafond wordt berekend als volgt: Advies budget- Gecorrigeerd plafond. Tenslotte adviseer ik u als volgt: 1. Het voorbereidingsproces van de Ontwerpbegroting 2016 te continueren langs de lijnen van de verrichte toetsing zoals hierboven geadviseerd en zoals geformuleerd in de bijgevoegde evaluatienota s, in het bijzonder voor wat betreft de allocatie van de budgetruimte, en conform de reeds geaccordeerde aangepaste planning. 2. De overschrijding van het materiele budget van het Ministerie van Justitie te dekken uit de post voor Onvoorziene Uitgaven. 3. De Staten te benaderen om de aanpassing van hun ingediende personele en investeringsbudget te bespreken. 4. De Algemene Rekenkamer te benaderen om de aanpassing van hun ingediende personele en materiële budget te bespreken. 5. De Sociaal Economische Raad te benaderen om de aanpassing van hun ingediende materiële budget te bespreken. Ik adviseer u deze beslispunten aan de Raad van Ministers ter besluitvorming voor te leggen. Tenslotte benadruk ik dat het tijdschema zeer krap is. Het is imperatief dat de begrotingsvoorbereiding langs de lijnen van de aangepaste planning wordt gecontinueerd. Volgens deze planning dient de Raad van Ministers uiterlijk per 24 juni aanstaande een beslissing te nemen over de evaluatienota s ( de ingediende begrotingen, aangepaste ramingen en advies TF). Ik vertrouw erop u hiermede naar voldoening te hebben ingelicht. De Sector Directeur Financieel Beleid en Begrotingsbeheer, TF/RM 1 Compensatie is budgetruimte aangewezen door de organisatie-eenheden en/of anders inkorting aan de hand van analyse. Pietermaai 17 Willemstad, Curaçao T (+599 9) F (+599 9)

6 Pietermaai 17 Willemstad, Curaçao T (+599 9) F (+599 9)

7 7

8 Evaluatienota Begroting Recapitulatie- In Tabel I wordt een totaalbeeld gepresenteerd van de ingediende begrotingen. Tabel 1. Cijfermatige informatie- recapitulatie Plafond Ingediend Verschil Personeel Materieel Totaal Investering bedragen in guldens Evaluatie In de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten zijn financiële normen wettelijk verankerd. De financiële normen zijn als volgt te omschrijven: een sluitende Gewone dienst. Dat houdt in, dat de Gewone dienst in evenwicht moet zijn c.q. dat de lopende ontvangsten en uitgaven in evenwicht moeten zijn; op de Kapitaaldienst is een tekort toelaatbaar. Dit houdt in dat ter financiering van kapitaaluitgaven geleend mag worden, mits dit past binnen de rentelastnorm en de Gewone dienst in evenwicht blijft. de rentelastnorm. De rentelastnorm houdt in, dat de totale rentelasten in een dienstjaar niet meer mogen bedragen dan het bedrag dat overeenkomt met 5% van de gemiddeld in drie voorafgaande jaren gerealiseerde inkomsten. Bij de voorbereiding van de begroting van 2016 wordt de Verantwoorde beleidsbegroting verder uitgebouwd en verduurzaamd. Het schept namelijk duidelijkheid in het beleid casu quo de beleidsprioriteiten en de bestedingen alsook inspanningen op de afzonderlijke terreinen en producten. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen programmakosten en apparaatskosten. Onder programmakosten worden verstaan de lasten die direct aan beleid worden besteed. Onder apparaatskosten worden verstaan lasten die indirect aan het te voeren beleid worden besteed, zoals lonen en salarissen en energiekosten van de betreffende organisatie-eenheid. In de recapitulatie in de bijlage zijn deze uitgangspunten per relevante grootheid (personeel, materieel en investeringen) nader toegelicht. Onderstaand treft u in tabel 1 de informatie beknopt aan, betreffende de ingediende begrotingen, afgezet tegen de gecorrigeerde uitgavenplafonds. Expliciet wordt vermeld dat de uitgavenplafonds zijn gecorrigeerd daar waar, mede op grond van thans beschikbare informatie, nadere analyse heeft geleerd dat deze gewijzigd moesten worden. In de betreffende evaluatienota s is telkens per organisatie-eenheid aangegeven wanneer dat is gebeurd. 1

9 Personeel Zoals te zien is in Tabel 1 is het oorspronkelijk uitgavenplafond ad ANG mln. voor de personeelslasten met ANG 12,6 mln. overschreden, oftewel 2,8%. Aan de hand van de realisatiecijfers over de maand april 2015 dient het totale personeelsplafond neerwaarts gecorrigeerd te worden met ANG 12,3 mln. Echter dient rekening te worden gehouden met het feit dat de instroomplanning van het jaar 2014 niet volledig is uitgevoerd en de instroomplanning 2015 pas op 10 juni 2015 door de Raad van Minister is geaccordeerd. Rekening houdend met het bovenstaande wordt het plafond neerwaarts gecorrigeerd met ANG 3,1 mln. Op de stelpost wordt een bedrag van ruim ANG 9,0 mln. gereserveerd voor de invulling van de vacatures op basis van de instroomplanning. Het totale gecorrigeerde plafond voor personeelslasten is ANG 444,0 mln. Hierdoor overtreft de ingediende personeelsbegrotingen het gecorrigeerd plafond met ANG 15,6 mln., oftewel 3,5%. Voor een uitgebreide toelichting wordt verwezen naar de evaluatie nota's van de verschillende Ministeries. Bij het toetsen van de personeelslasten in de ingediende begrotingen is het volgende uitgangspunt gehanteerd: Vacatures worden uitsluitend ingevuld aan de hand van de instroomplanning welke tot stand is gekomen op basis van prioriteiten en met inachtneming van de overheidsfinanciën. Er wordt verder eerst getracht via interne werving binnen het overheidsapparaat te voorzien in de invulling van een functie. In het geval een vacature ingevuld moet worden, geldt het budgetteren van de vacatures binnen de organisatie-eenheid welke in dat geval expliciet op de instroomplanning voorkomt of van tevoren door de Raad van Ministers zijn geaccordeerd. Daarbij dient uitgegaan te worden van een totaalbedrag van ANG per jaar per vacature. Hiervoor zal in de Begroting 2016 een voorzienig worden getroffen in de vorm van een stelpost. De ministeries hebben in totaal 114 vacatures aangegeven voor De middelen voor uitbetaling van indexering in 2016, welke afhankelijk is van de inflatiecijfer in 2015, wordt niet meegenomen in de berekeningen. Hiervoor zal in de Begroting 2016 een voorziening worden getroffen in de vorm van een stelpost. Zoals afgesproken met de vakbonden wordt per 1 januari 2016 geen trede uitbetaald. In Tabel 2 wordt een totaalbeeld gepresenteerd van de ingediende personele begrotingen. Daarin worden de ingediende begrotingen afgezet tegen de gecorrigeerde uitgavenplafonds en wordt het resultaat van de toetsing van de begrotingen gepresenteerd. Onderstaand zijn de door de ministeries aangegeven vacatures. Staatsorganen en Ministeries Aantal vacatures Staatsorganen 11 Bestuur, Planning en Dienstverlening 21 Justitie 9 Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport 26 Financiën 47 Totaal

10 Tabel 2. Ingediende personele begrotingen afgezet tegen de plafonds. Plafond Correcties Gecorrigeerd Plafond Ingediend Compensatie Advies Budget Stand t.o.v. Gecorrigeerd plafond Totaal Staatsorganen en overige algemene organen Ministerie van Algemene zaken Ministerie van Bestuurlijke Planning en - Dienstverlening Ministerie van Justitie Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke - Planning Ministerie van Economische Ontwikkeling Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Ministerie van Financiën Opmerking: Van de niet ingediende begrotingen is in de kolom ingediend het plafond opgenomen als ingediend bedrag. Bedragen in guldens 3

11 Materieel Er is een onderschrijding van de materiële uitgavenplafonds van ANG 83,3 mln. (6,5%). Echter in werkelijkheid veranderd deze onderschrijding in een overschrijding. Het Ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) heeft bij de indiening van de begroting geen rekening gehouden de lasten van duurtetoeslag en vut uitkeringen ad ANG 118,2 mln. Door bovengenoemde bedragen te corrigeren (optellen bij de ingediende begroting van het Ministerie BPD) is de overschrijding ANG 34,9 mln. (2,7%). Bij de toetsing is dit gecorrigeerd (zie onderstaand). Subsidies Taken welke niet tot de overheidszorg behoren worden geleidelijk aan afgestoten. Onder andere zullen bestaande subsidies en werkzaamheden die niet in het verlengde liggen van de overheidstaken worden afgebouwd. Ook moeten synergiemogelijkheden worden geëxploreerd. Conform de geaccordeerde procedure dienen de volgende stappen te worden gevolgd bij de subsidiebudgetten: 1. Elk ministerie draagt zorg voor de toetsing van de afzonderlijke subsidies, overlegt daarover met de gesubsidieerde instelling, onderhandelt zonodig langs de lijnen van het vigerende subsidiebeleid en overlegt daar de resultaten van aan de Ministerie van Financiën voor financieel budgettaire toetsing. 2. De subsidiebudgetten in de begrotingskaders waarvan de resultaten van de toetsing en, indien van toepassing, onderhandeling niet worden aangeleverd zullen worden afgevoerd. 3. Die subsidies worden afgevoerd waar het werkzaamheden betreffen die niet in het verlengde liggen van de verantwoordelijkheden van het Land. 4. Nieuwe subsidieaanvragen dienen langs de lijnen van het subsidiebeleid te worden getoetst. In de toelichting dienen de resultaten van de toetsing en derhalve de gronden om de subsidieaanvraag te honoreren te worden opgenomen. Daarnaast zijn er wettelijk vastgelegde subsidierelaties, die uiteraard van een overheidstaak zijn afgeleid. Deze zouden door de afzonderlijke ministeries in kaart worden gebracht. Ook deze subsidierelaties dienen zo kostenefficiënt (via een efficiëntieslag) en uiteraard doeltreffend plaats te vinden en in een ministeriële beschikking te worden vastgelegd. Middels samenwerking dan wel integratie van instellingen die op aanverwante terreinen opereren kunnen voorts synergetische voordelen worden behaald en de overheadkosten worden verminderd, waardoor deels de dienstverlening aan de gemeenschap kan worden verbeterd en de druk op de begroting effectief kan worden verminderd. Geconstateerd wordt dat de ingeleverde subsidieaanvragen niet conform bovenstaande procedure zijn aangeleverd. Voor wat betreft de subsidiebudgetten dient deze conform de door de Raad van Ministers geaccordeerde procedures alsnog aangeleverd te worden. In Tabel 3 wordt een totaalbeeld gepresenteerd van de ingediende materiële begrotingen. Daarin worden de ingediende begrotingen afgezet tegen de gecorrigeerde uitgavenplafonds. Voor de begroting van 2016 was het niet noodzakelijk om correcties aan te brengen in het materiële plafond. Derhalve is de gecorrigeerde uitgavenplafonds gelijk aan de uitgavenplafonds. 4

12 De ingediende budgetten zijn getoetst aan de hand van de aangegeven toelichting, de realisatie cijfers van het jaar 2015 en voorgaande jaren en de reeds opgevoerde budgetten in het jaar Voor zover mogelijk is compensatie geïdentificeerd. Het resultaat van de toetsing van de ingediende begrotingen is in de kolom betreffende het adviesbudget gepresenteerd. De stand t.o.v. gecorrigeerd plafond komt tot stand door het adviesbudget tegen het gecorrigeerd plafond af te zetten. De reparatie van de opgevoerde materiële lasten zal ervoor moeten zorgen dat de overschrijdingen van de uitgavenplafonds worden geminimaliseerd. Dit in de geest van de beslissing van de Raad van Ministers inzake de bezuinigingsmaatregelen in o.a. de begrotingsaanschrijving en de begrotingsnormen in de materiële sfeer, om te korten op de posten in de materiële sfeer. Bij het toetsen van de materiële lasten in de ingediende begrotingen is deze uitgangspunt gehanteerd. Op grond van bovenstaande uitgangspunten levert de toetsing van de begrotingen een overschrijding van ANG 4,5 mln. t.o.v. het gecorrigeerde plafond: de onderschrijding van 6,5% is dus bij de toetsing omgezet in een overschrijding van 0,35%. De voornaamste overschrijdingen zijn bij het Ministerie van Justitie (ANG 1,87 mln.), de Staatsorganen (ANG 1,45 mln.) en het Ministerie van Economische Ontwikkeling (circa ANG 1,0 mln.). Hieronder volgt een uitleg van deze overschrijdingen. Ministerie Justitie De overschrijding ad ANG 1,8 mln. bij het Ministerie van Justitie is voornamelijk als gevolg van het bedrag van ANG bij de UO Gevangeniswezen en Huis van Bewaring. Dit bedrag is bestemd voor het aannemen van mensen in projectvorm ter waarborging van de afspraken in het Plan van Aanpak SDKK, zoals overeengekomen binnen het Koninkrijk. Dit plan van aanpak staat onder de werksfeer van een Algemene Maatregel van Rijksbestuur. De Raad van Ministers is reeds in 2014 hiermee akkoord gegaan. In de instroomplanning van 2014is voorzien in de externe opvulling van 18 kritische functies op projectbasis voor de UO Gevangeniswezen en Huis van Bewaring en de interne invulling van 28 kritische functies. Het Ministerie van Justitie heeft een wenselijkheidsbegroting van het Nationaal Centraal Bureau Interpol Curaçao (NCBIC) en het Bureau Kustwacht & Militaire Zaken ingediend. Bij het oprichten van nieuwe organisatie onderdelen dienen de operationele lasten primaire specifiek binnen het ministerie gecompenseerd te worden, indien dit niet kan dient deze binnen de algehele begroting gecompenseerd worden. Het personeelsaantal dient ook binnen het door de door de Raad van Minister bepaalde hoeveelheid blijven. Geadviseerd wordt om de begroting van NCBIC en het Bureau Kustwacht & Militaire Zaken vooralsnog niet mee te nemen in de toetsing van de begroting 2016 gezien het feit dat noch binnen het Ministerie van Justitie noch binnen de andere Ministeries ruimte is geïdentificeerd voor deze beleidsintensivering. Staatsorganen De overschrijding ad ANG 1,45 mln. bij de Staatsorganen is naar aanleiding van de toekenning van de verzochte materiele budgetten aan met name de Algemene - 5 -

13 Rekenkamer Curaçao, het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en de Sociaal Economische Raad. Geadviseerd wordt om de Staatsorganen te benaderen over de overschrijdingen. Ministerie Economische Ontwikkeling De overschrijding van circa ANG 1,0 mln. bij het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) is in verband met de subsidie die uitgereikt zal worden aan FTAC mededingingsautoriteit, Regulatory Board en consumentenautoriteit, met als doel toezicht te houden op een goed werkende markt door het creëren van de voorwaarden/condities voor eerlijke concurrentie. Deze overschrijding wordt enigszins gecompenseerd met een verhoging van de inkomsten uit licenties en fishcertificatesten bedrage van ANG Deze verhoging wordt veroorzaakt door de verhoging van de 3 vergunningen (Fishing Vessels, Carrier Vessels en Catch Certificates). Ministerie Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport heeft voor 2016 na de toetsing van het materieel budget geen overschrijding te melden. De begroting van het ministerie van OWCS kent zelfs een meevaller van ruim ANG 10 mln. Dit is in verband met het feit dat de regering besloten heeft voor 2016 geen loontrede toe te kennen. Het is toch wenselijk om het volgende onder uw aandacht te brengen. Deze meevaller is niet van structurele aard. Bij het eventueel toekennen van loontrede in 2017, zou het ministerie van OWCS een tekort van ANG 10 mln. kunnen hebben indien geen besparende maatregelen worden genomen daar de begroting van het ministerie van OWCS voortdurend onder druk staat. Om te garanderen dat de begroting van het Land aan de financiële normen kan blijven voldoen, is het onontbeerlijk dat verdere maatregelen genomen worden om de kosten binnen het ministerie te drukken. Verder, voor de begroting van 2016 wordt geadviseerd om in te stemmen met een eenmalige verhoging van de subsidies van een aantal stichtingen van het ministerie van OWCS onder voorbehoud dat het schommelfonds toereikend is. Het is duidelijk dat voor het dienstjaar 2017 de stichtingen in kwestie niet kunnen rekenen op het in het dienstjaar 2016 toegekende budget mits het ministerie van OWCS voor budgetneutrale dekking zorg kan dragen

14 Tabel 3. Ingediende materiële begrotingen afgezet tegen de plafonds Plafond Correcties Gecorrigeerd Plafond Ingediend Compensatie Advies Budget Stand t.o.v. Gecorrigeerd plafond Totaal Staatsorganen en overige algemene organen Ministerie van Algemene zaken Ministerie van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening Ministerie van Justitie Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Ministerie van Economische Ontwikkeling Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Ministerie van Financiën bedragen in guldens 7

15 Investeringen De budgettaire ruimte op de Kapitaaldienst is in totaal ANG 394,9 mln. en is gereserveerd voor de volgende projecten: Totaal 394,9 Ministerie van Algemene Zaken 4,0 Groot onderhoud/ verbouwing Fort Amsterdam 2,0 Renovatie/ verbouwing 3 gebouwen van de Curaçaos huis in Nederland 2,0 Ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening 4,6 Onderzoeken door CBS ten behoeve van het volk en implementatie basisregistratie (koppeling van huidige systemen, kopen van hard- en software Ministerie van Justitie 17,1 Financiering van nieuwbouw en herinrichting (renovatie)+ politiegebouwen plannen van aanpak 8,0 Aanschaf auto's t.b.v. van de korps politie 0,1 Nieuwbouw en renovatie aan Brandweergebouwen 1,4 Aankoop van nieuwe Tankautospuitenten behoeve van de brandweer 0,1 Aanschaf van nieuwe apparatuur voor het project Electronisch Toezicht t.b.v. de Gevangenis en implementatieplannen gevangeniswezen 5,7 Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning 72,4 Financiering van wegeninfrastructuur (wegennet, bewegwijzering, openbaar verlichtingsarmatuur etc) 60,0 Financiering van Werkzaamheden en aanschaf van materialen ten behoeve van rioleringen binnenstad 5,9 Verkaveling van terreinen en bouwrijpmaken van gronden 6,5 Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport 32,2 Financiering van Nieuwbouw en renovatie schoolgebouwen 10,0 Financiering van zonnepanelen t.b.v. Scholen Financiering aanschaf materialen t.b.v. Scholen (o.a. boeken, computers,it infrastructuur) 13,2 Financiering van nieuwbouw en renovatie sport faciliteiten 4,0 Financiering van renovatie Centro Pro Arte 5,0 Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn 15,4 Financiering renovatie buurthuizen 10,0 Financiering in nieuwbouw t.b.v. bejaardenoorden 5,4 8

16 Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur 167,7 Verbetering strandinfrastructuur stranden in het algemeen 0,5 Aanleg van stranden in Marie Pampoen voorzieningen 0,5 Financiering van Landbouwfaciliteiten 4,0 Financiering nieuw ziekenhuis 162,7 Ministerie van Financiën 11,3 Financiering project herstructuringbelastingstelsel (aanschaf van software) 11,0 Aanschaf auto's t.b.v. Douane 0,3 Financiering overheidsgebouwencomplex 49,6 Stelpostvooronvoorzienekapitaaluitgaven 10,0 overige aanschaf t.b.v. het ambtelijk apparaat 10,6 In miljoenen guldens In Tabel 4 wordt een totaal beeld gepresenteerd van de ingediende investeringsbegrotingen. Er is een totaalbedrag van ANG 240,7 mln. aangevraagd voor investeringen, daar bij de indiening van de begroting geen rekening is gehouden met de financiering voor de centrale huisvesting van het ambtenaren apparaat en het nieuw ziekenhuis. De investeringsbudgetten zijn getoetst en moesten ingevolge de begrotingsaanschrijving aan de volgende criteria voldoen: Prioriteitsgebieden conform regeerakkoord/regeerprogramma. Hoogstnoodzakelijke investeringen t.b.v. onderhoud landsgebouwen en voorziening voor vervangingsinvesteringen. Onvermijdelijke vakspecifieke investeringen, zoals specifieke opsporings- en beveiligingsmiddelen. Lopende projecten. Dit zijn projecten die reeds in uitvoering zijn uit hoofde van reeds door de Regering genomen beslissingen. Het resultaat van de toetsing van de ingediende begrotingen is in de kolom betreffende het adviesbudget gepresenteerd. Het aangevraagde budget ad ANG 240,7 mln. is verhoogd met ANG 190,4 mln. Het adviesbudget is derhalve ANG 431,0 mln., welke ANG 36,1 mln. hoger is dan de budgettaire ruimte. Het merendeel van de investeringen is voor de financiering van het nieuw ziekenhuis (ANG 162,7 mln.), infrastructurele werkzaamheden (ANG 72,4 mln.) en het nieuwe centrale overheidsgebouwencomplex (ANG 49,6 mln.)

17 Tabel 4. Ingediende investeringen begrotingen afgezet tegen de plafonds Plafond Correcties Gecorrigeerd Plafond Ingediend Compensatie Advies Budget Stand t.o.v. Gecorrigeerd plafond Totaal Staatsorganen en overige algemene organen n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. Ministerie van Algemene zaken n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. Ministerie van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. Ministerie van Justitie n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. Ministerie van Economische Ontwikkeling n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. Ministerie van Financiën n.v.t. n.v.t. n.v.t n.v.t. bedragen in guldens 10

18 Het resultaat van deze exercitie is in tabel 5 gepresenteerd. Tabel 5. Recapitulatie evaluatie en aanbevelingen Personeel Materieel Investeringen Totaal Plafond Correcties Gecorrigeerd plafond Ingediend Compensatie Advies budget Stand t.o.v. gecorrigeerd plafond (+overschrijding/ - onderschrijding) Toelichting. De Correcties hebben betrekking op het plafond. Dit is positief bij een noodzakelijke ophoging van het plafond en negatief bij een verlaging. De regel Compensatie heeft betrekking op het ingediende budget. Dit is positief bij een inkorting van het ingediende budget en negatief bij een opwaartse correctie. De stand t.o.v. gecorrigeerd plafond wordt berekend als volgt: [Advies budget- Gecorrigeerd plafond]. In de evaluatienota s per Ministerie en bijbehorende evaluatienota s per organisatieeenheid is hier specifiek op ingegaan. Volledigheidshalve wordt naar deze nota s verwezen. 11

19 Ministerie van Financiën Aan: Minister van Financiën Pietermaai 17 Alhier Uw nummer: Uw brief van: Ons nummer: Gelieve bij beantwoording datum en nummer te vermelden en in elke brief slechts EEN onderwerp te behandelen. Onderwerp: aanpassing investeringen 2016 Bijlagen: Willemstad, 25 juni 2015 Conform de evaluatienota begroting 2016 is het investeringsplafond van Ang. 394,9 miljoen, in totaal met circa Ang. 36 miljoen overschreden. Om te kunnen voldoen aan de financiële normen, dient deze overschrijding minimaal teruggebracht naar het niveau van de investeringsplafond. Gelet hierop, geef ik u in overweging om akkoord te gaan met de aanpassingen zoals opgenomen in het onderstaand tabel. Tabel aanpassing investeringen conform 1 ste evaluatienota 2016 Ministerie post Adviesbudget conform 1 ste evaluatienota Inkorting/ophoging adviesbudget Bestuur, Plannning en Dienstverlening kantoorapparatuur Justitie overige machines & andere werktuigen Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning andere bouwstructuren andere bouwstructuren Nieuw adviesbudget Adres: Pietermaai 17 Fax: (599-9) / Tel: (599-9) Curaçao

20 gronden en terreinen Economische Ontwikkeling immateriële vaste activa andere bouwstructuren Onderwijs gebouwen immateriële vaste activa andere bouwstructuren Financiën gebouwen Totaal Bedragen zijn in Antilliaane guldens. Een ophoging wordt met een min aangegeven. De betreffende toelichtingen op de aanpassingen treft u in de bijlage. BI/RD De Sector Directeur Financieel beleid en Begrotingsbeheer, 2

21 Bijlage: toelichting op de aanpassingen op de 1 e evaluatienota v.w.b. investeringen voor het jaar 2016 Conform de evaluatienota begroting 2016 is het investeringsplafond in totaal met circa ANG. 36 miljoen overschreden. Om te kunnen voldoen aan de financiële normen, dient deze overschrijding minimaal teruggebracht te worden tot nul. Gelet hierop, heeft het ministerie van Financiën bij brief d.d. 24 juni 2015 voorgesteld om de totale investeringen op de kapitaaldienst conform de 1 e evaluatienota 2016 van het Land Curaçao in te korten met het totale bedrag van circa ANG mln. Het betreft de volgende aanpassingen (inkorting/ophoging): Ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Naar aanleiding van de overschrijding van het investeringsplafond van het Land Curaçao voor het jaar 2016 heeft het ministerie van Financiën het totaal aan het Ministerie van BPD voorgestelde bedrag op de kapitaaldienst ingekort met ANG. 6 mln. Deze inkorting is als volgt onderverdeeld: Begrotingspost adviesbudget conform inkorting adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "kantoorapparatuur" , , ,-- De voorgestelde inkorting heeft betrekking op kredieten die bestemd waren voor diverse projecten van het ministerie van BPD. Hiervoor was bij de 1 e evaluatienota 2016 een totaal bedrag van ANG ,- op de post Minister kantoorapparatuur voorgesteld. Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van ANG. 1 mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. Ministerie van Justitie Het KPC heeft voor de begroting van het jaar 2016 v.w.b. de kapitaaluitgaven in totaal een bedrag van ANG ingediend. Bij de 1e evaluatienota 2016 is het bedrag van ANG ,-- op de post overige machines & andere werktuigen voorgesteld. Voor het jaar 2016 heeft het ministerie van Financiën het totaal aan het ministerie van Justitie voorgestelde bedrag op de kapitaaldienst opgehoogd met ANG. 7 mln. Deze ophoging is als volgt onderverdeeld: ophoging Begrotingspost adviesbudget conform adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "overige machines & andere werktuigen" , , ,-- Het KPC heeft geen rekening gehouden met middelen voor de aanschaf van camera toezicht voor het tweede fase. Conform het verzoek met kenmerk 2015/ Investeringen 2015 van het Ministerie van Justitie is er een bedrag van ANG opgenomen voor de aanschaf van camera s voor de tweede fase voor het dienstjaar Van het Ministerie van Justitie is vernomen dat ANG hiervoor nodig is voor het jaar De aanschaf van camera s wordt op de begrotingspost Overige Machines & Andere Werktuigen geboekt. Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van circa ANG mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen.

22 Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Daar er door het ministerie van VVRP geen begroting voor het dienstjaar 2016 is ingediend zijn er bij de 1 e evaluatienota 2016 alléén de kapitaaluitgaven conform de beleidsnota van de Minister van Financiën 2016 overgenomen. Aan het ministerie van VVRP is bij de 1 e evaluatienota 2016 een totaal bedrag van ANG ,- voorgesteld. Naar aanleiding van de overschrijding van het investeringsplafond van het Land Curaçao voor het jaar 2016 heeft het ministerie van Financiën het totaal aan het Ministerie van VVRP voorgestelde bedrag op de kapitaaldienst ingekort met ANG. 8.9 mln. Deze inkorting is als volgt onderverdeeld: Begrotingspost adviesbudget conform inkorting adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "Andere bouwstructuren" , , ,-- Deze voorgestelde inkorting heeft betrekking op de realisatie cijfers uit het jaar 2013 op de begrotingspost Wegen Straten en pleinen/ andere bouwstructuren. Er is naar de cijfers uit het jaar 2013 gekeken daar er in het jaar 2014 vanwege o.a. juridische aspecten m.b.t. het aanbesteden van de projecten van o.a. onderhoud aan het wegeninfrastructuur, weinig onderhoud is gepleegd aan het wegennet met de gereserveerde kredieten van het jaar In het jaar 2013 werd circa 57 mln. besteed aan de financiering van werkzaamheden aan het wegeninfrastructuur. Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van ANG. 57 mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. Begrotingspost adviesbudget conform inkorting adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "Andere bouwstructuren" , , ,-- Deze voorgestelde inkorting heeft betrekking op de realisatie cijfers uit het jaar 2014 op de begrotingspost Rioleringen/ andere bouwstructuren. In het jaar 2014 werd circa ANG. 1.2 mln. besteed aan de financiering van werkzaamheden m.b.t. rioleringen. Conform de Beleidsnota van de Minister van Financiën 2016 was het bedrag voor financiering van werkzaamheden en aanschaf materialen ten behoeve van rioleringen binnenstad ANG. 5.9 mln. Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van ANG. 3 mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. 2

23 Begrotingspost adviesbudget conform inkorting adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "Gronden en terreinen" , , ,-- Deze voorgestelde inkorting heeft betrekking op de realisatie cijfers uit het jaar 2014 op de begrotingspost Onbebouwde eigendommen gronden en terreinen. In het jaar 2014 werd circa ANG. 2.8 mln. besteed aan de financiering van werkzaamheden m.b.t. verkaveling van terreinen en bouwrijp maken van gronden. Conform de Beleidsnota van de Minister van Financiën 2016 is het bedrag dat voor de betreffende werkzaamheden in het jaar 2016 geïnvesteerd dienen te worden ANG. 6.5 mln. Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van ANG. 3.5 mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) Naar aanleiding van de overschrijding van het investeringsplafond van het Land Curaçao voor het jaar 2016 heeft het ministerie van Financiën het totaal aan het Ministerie van MEO voorgestelde bedrag op de kapitaaldienst ingekort met ANG. 15 mln. Deze inkorting is als volgt onderverdeeld: Begrotingspost adviesbudget conform inkorting adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "immateriele vaste activa" , , ,-- Deze voorgestelde inkorting bestaat uit twee delen n.l. subsidie aan de Curaçao Development Fonds Institute (CDFI) en Leefbaarheid binnenstad. De ANG. 5 mln. als subsidie van CDFI dient als startkapitaal te fungeren. Dit bedrag is echter al begroot in het dienstjaar Het ministerie van MEO wil de binnenstad herleven. Het ministerie van MEO dient in gesprek te gaan met het ministerie van VVRP aangezien het opknappen van wegen en gebouwen de core business van het ministerie van VVRP is. Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van ANG. 1 mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. Begrotingspost adviesbudget conform inkorting adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "andere bouwstructuren" , , ,-- Ervaring leert dat wegens tekort aan capaciteit deelprojecten langer zullen duren dan een jaar waardoor het totale bedrag verdeelt dient te worden over meerdere jaren. Dit geldt voor het project Waaigat en Maripampoen. Tevens dient het ministerie van MEO rekening te houden met de planning van het ministerie van VVRP aangezien het opknappen van (toeristiche) routes een core business is van het Ministerie van VVRP. Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van ANG mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. 3

24 Ministerie van Onderwijs Naar aanleiding van de overschrijding van het investeringsplafond van het Land Curaçao voor het jaar 2016 heeft het ministerie van Financiën het totaal aan het Ministerie van Onderwijs voorgestelde bedrag op de kapitaaldienst ingekort met ANG. 5.2 mln. Deze inkorting is als volgt onderverdeeld: Begrotingspost adviesbudget conform inkorting adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "gebouwen" , , ,-- Conform de realisatiecijfers van het dienstjaar 2014 is het mogelijk om in te korten op de voorgestelde kredieten zonder dat een gevaar vormt voor de uitvoering van de projecten in kwestie (Grootonderhoud/nieuwbouw scholen). Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van ANG. 8 mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. Begrotingspost adviesbudget conform inkorting adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "immateriele vaste activa" , , ,-- Conform de realisatiecijfers van het dienstjaar 2014 is het mogelijk om in te korten op de voorgestelde kredieten zonder dat een gevaar vormt voor de uitvoering van de projecten in kwestie ( Gratis onderwijs). Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van ANG. 10 mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. Naast deze bovengenoemde inkortingen heeft het ministerie van Financiën tevens de voorgestelde bedrag op de kapitaaldienst van het ministerie van Onderwijs voor het jaar 2016 opgehoogd met circa ANG. 6.8 mln. Deze ophoging is als volgt onderverdeeld: ophoging Begrotingspost adviesbudget conform adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "Andere bouwstructuren" , ,-- Het bedrag van circa ANG. 6.8 mln is opgevoerd t.b.v. zonnepanelen voor schoolgebouwen. Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van circa ANG. 6.8 mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. Per saldo is de totale kapitaaluitgaven voor het ministerie van Onderwijs voor het jaar 2016 opgehoogd met circa 1.6 mln. 4

25 Ministerie van Financiën Naar aanleiding van de overschrijding van het investeringsplafond van het Land Curaçao voor het jaar 2016 heeft het ministerie van Financiën het totaal aan het Ministerie van Financiën voorgestelde bedrag op de kapitaaldienst ingekort met ANG mln. Deze inkorting is als volgt onderverdeeld: Begrotingspost adviesbudget conform inkorting adviesbudget Nieuw advies budget 1e evaluatienota "gebouwen" , , ,-- In het evaluatienota 2016 van het Ministerie van Financiën (Kapitaaldienst) werd voor het project Overheidsgebouwencomplex ANG 49.6 mln. begroot. Gezien de voortgang van het project (het bouwen van het complexgebouw), wordt er geschat dat in het jaar 2016 het project met slechts ANG 30 mln. begroot dient te worden. Derhalve wordt voorgesteld om op deze post het bedrag van ANG. 30 mln. als nieuwe advies budget voor de begroting van 2016 toe te kennen. 5

Beleidsnota van de Minister van Financiën. - Voorbereiding Ontwerpbegroting

Beleidsnota van de Minister van Financiën. - Voorbereiding Ontwerpbegroting Beleidsnota van de Minister van Financiën - Voorbereiding Ontwerpbegroting 2016 - - 2 - 0. INLEIDING In deze nota wordt het financieel economische beleidskader voor de Begroting 2016 gepresenteerd. Deze

Nadere informatie

STATEN VAN CURAC;AO ZITTING

STATEN VAN CURAC;AO ZITTING Ontv.: No.: STATEN VAN CURAC;AO ZITTING 2015-2016 TOELICHTING OP DE NOTA VAN WIJZIGING OP EERSTE SUPPLETOlRE DE BEGROTING VAN CURACAO VOOR HET DIENSTJAAR 2015 TOELICHTING Recapitulatie In de recapitulatie

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

Erik van Engelen februari 2015 Cft /5 - Advies op basis van artikel 12 bij de vastgestelde begroting 2015

Erik van Engelen februari 2015 Cft /5 - Advies op basis van artikel 12 bij de vastgestelde begroting 2015 Aan De minister van Financiën van Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999) 4619081 Telefax (+5999) 4619088

Nadere informatie

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING STATEN VAN CURAÇAO ZITTING 2012 2013 001 ONTWERPBEGROTING (BELEIDSDEEL) VAN CURACAO VOOR HET DIENSTJAAR 2013 A 2013 N 10 PUBLICATIEBLAD Landsverordening van de 14 de februari 2013 tot vaststelling van

Nadere informatie

OPENBAAR LICHAAM BONAIRE

OPENBAAR LICHAAM BONAIRE OPENBAAR LICHAAM BONAIRE Eilandsverordening tot vierde wijziging van de voorlopige begroting van het Openbaar Lichaam Bonaire voor het dienstjaar 2017. 2017 MEMORIE VAN TOELICHTING No.3 Algemeen In de

Nadere informatie

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING STATEN VAN CURAÇAO ZITTING 2015 2016 ONTWERPBEGROTING (BELEIDSDEEL) VAN CURACAO VOOR HET DIENSTJAAR 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina Recapitulatiestaat 1 Gewone Dienst Kapitaal dienst 10 Staatsorganen en overige

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Curaçao Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Curaçao Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Adres kantoor Sint Maarten

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999) 4619081 Telefaxk (+5999)

Nadere informatie

Aa n De minister van Financien van Curac;ao. Contactpersoon Telefoonnummer Telefoon ( + 172 1) 543033 1 Sylvia Bijl (Cft) +5999 461 9081

Aa n De minister van Financien van Curac;ao. Contactpersoon Telefoonnummer Telefoon ( + 172 1) 543033 1 Sylvia Bijl (Cft) +5999 461 9081 Aa n De minister van Financien van Curac;ao o en Sint Maarten Adres kantoor Curacao De Rouvilleweg 39 Willemstad, C ura ~ ao Tel efoon ( + 5999 ) 461908 1 Telefa x (+5999) 46 19088 Adres kantoor Sint Ma

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

Aan dtkv. 2015/ Uw brief van: 3 augustus 2016 Ons nummer: Willemstad, 23 augustus 2016

Aan dtkv. 2015/ Uw brief van: 3 augustus 2016 Ons nummer: Willemstad, 23 augustus 2016 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Economische Ontwikkeling De heer E. Rhuggenaath AmiDos Building, Pletterijweg 43 Curaçao Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2015/046319 Uw brief van:

Nadere informatie

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING 2016 2017

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING 2016 2017 STATEN VAN CURAÇAO ZITTING 2016 2017 BEGROTING (BELEIDSDEEL) VAN CURACAO VOOR HET DIENSTJAAR 2017 STATEN VAN CURAÇAO ZITTING 2016 2017 - LANDSVERORDENING tot vaststelling van de begroting van Curaçao

Nadere informatie

Dwight Tjin Kon Kiem oktober 2013 Cft /4. Advies op ontwerpbegroting 2014 van het Openbaar Lichaam Saba

Dwight Tjin Kon Kiem oktober 2013 Cft /4. Advies op ontwerpbegroting 2014 van het Openbaar Lichaam Saba College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba Aan De voorzitter van het Bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Saba Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol

onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol Nota van B&W onderwerp Wijzigen convenant met Centraal orgaan opvang asielzoekers en Immigratie- en Naturalisatiedienst BRP-straat Justitieel Complex Schiphol Portefeuilehouders drs. Theo Weterings, Marjolein

Nadere informatie

VOORSTEL STRUCTURELE WIJZIGINGEN VAN DE BEGROTINGEN

VOORSTEL STRUCTURELE WIJZIGINGEN VAN DE BEGROTINGEN VOORSTEL STRUCTURELE WIJZIGINGEN VAN DE BEGROTINGEN Paramaribo, 26 maart 2015 Inleiding Reeds vele jaren hebben we te maken met een onnauwkeurige en ondoorzichtige wijze van de opstelling en presentatie

Nadere informatie

Onderwerp: Kredietverlening renovatie basisschool de Achtbaan locatie Beukenrode - Besluitvormend

Onderwerp: Kredietverlening renovatie basisschool de Achtbaan locatie Beukenrode - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 22 december 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00975 Onderwerp: Kredietverlening renovatie basisschool de Achtbaan locatie Beukenrode - Besluitvormend

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Curaçao Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

Overhevelingen van exploitatiebudgetten en investeringskredieten van 2017 naar 2018

Overhevelingen van exploitatiebudgetten en investeringskredieten van 2017 naar 2018 hwa Nee di verse nvt Ja Ja 7e wijziging van de begroti ng 2018 n.v.t. budgettair neutraal over de j aren heen I SO.00005350boxSO.00005350E Coll ege Registratienr.: BP18.00106 openbaar Ja Portefeuillehouder:

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 775 IX Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Adres kantoor Sint

Nadere informatie

A 2012 N 13 PUBLICATIEBLAD

A 2012 N 13 PUBLICATIEBLAD A 2012 N 13 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 7 de februari 2012 houdende wijziging van het Eilandsbesluit toekenning toelage aan ouderdomspensioengerechtigden 1 In overweging

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Adres kantoor Sint

Nadere informatie

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Provinciale Staten van Noord Holland Voordracht Haarlem, Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Bijlage: ontwerpbesluit 1. Inleiding Op 29 mei 2006 hebben PS

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

Aan dtkv. 2016/ Uw brief van: 19 juni 2016 Ons nummer: Willemstad, 19 juli 2016

Aan dtkv. 2016/ Uw brief van: 19 juni 2016 Ons nummer: Willemstad, 19 juli 2016 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Algemene Zaken De heer B. Whiteman Fort Amsterdam 17 Curaçao Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2016/023478 Uw brief van: 19 juni 2016 Ons nummer:

Nadere informatie

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Toelichting sleutelprojecten programma Stad en Regio 2012-2015/17 1 1 Inlichtingen bij dhr. A.J.H.P. Elferink, (026) 3599756, e-mailadres a.elferink@gelderland.nl

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek naar de Jaarrekening 2013 zijn:

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek naar de Jaarrekening 2013 zijn: 1 SAMENVATTING Voor u ligt het rapport van bevindingen van de Algemene Rekenkamer Curaçao (de Rekenkamer) bij de Jaarrekening 2013 van Curaçao. In dit rapport presenteert de Rekenkamer de resultaten van

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Adres kantoor Sint

Nadere informatie

College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba

College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba Aan De voorzitter van het bestuurscollege van het openbaar lichaam Bonaire Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon

Nadere informatie

1ste BEGROTINGSWIJZIGING 2019 (Periode januari-maart)

1ste BEGROTINGSWIJZIGING 2019 (Periode januari-maart) 1ste BEGROTINGSWIJZIGING 2019 (Periode januari-maart) Behandeld door de Regeringscommissaris op 7 mei 2019 OPENBAAR LICHAAM ST. EUSTATIUS 1 1 e Begrotingswijziging 2019 Openbaar Lichaam Sint Eustatius

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING STATEN VAN CURAÇAO ZITTING 2015 2016 LANDSVERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE LANDSVERORDENING VAN DE 17 e DECEMBER 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE BEGROTING VAN CURACAO VOOR HET DIENSTJAAR 2015 TWEEDE SUPPLETOIRE

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar

Nadere informatie

College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba

College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba Aan De voorzitter van het bestuurscollege van het openbaar lichaam Bonaire Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon

Nadere informatie

Openbaar lichaam: SABA Uitvoeringsrapportage (lasten) Realisatie /prognose lasten Verschil te Begrotingswijzigingen goedgekeurde verwerken in Functie

Openbaar lichaam: SABA Uitvoeringsrapportage (lasten) Realisatie /prognose lasten Verschil te Begrotingswijzigingen goedgekeurde verwerken in Functie Openbaar lichaam: SABA Uitvoeringsrapportage (lasten) Realisatie /prognose lasten Verschil te Begrotingswijzigingen goedgekeurde verwerken in Functie Omschrijving begroting jaar voorstel 1e kwartaal 2e

Nadere informatie

2 BEGROTING 2 12 Waaruit bestaat begroting en wat wordt daaraan toegevoegd. (zie apart overzicht) Gewone dienst /kapitaaldienst

2 BEGROTING 2 12 Waaruit bestaat begroting en wat wordt daaraan toegevoegd. (zie apart overzicht) Gewone dienst /kapitaaldienst Verordening Comptabiliteitsvoorschriften per artikel Hoofdstukken 1 Algemene bepalingen 2 Begroting 3 Jaarrekening 4 Procedures en regels mbt begroting en jaarrekeningen 5 Overgangs en slotbepalingen Hst

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 100 IXB Jaarverslag en slotwet ministerie van Financiën 2004 Nr. 4 MEMORIE VAN TOELICHTING A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Nadere informatie

Vergoeding presentiegelden leden commissie voor de behandeling van bezwaarschriften

Vergoeding presentiegelden leden commissie voor de behandeling van bezwaarschriften Voorloper Onderwerp Vergoeding presentiegelden leden commissie voor de behandeling van bezwaarschriften Vergadering Datum Agendapunt Rondetafelgesprek -- -- Meningsvormende raad 23 april 2009 -- Besluitvormende

Nadere informatie

Aan dtkv. 2015/ Uw brief van: 4 november 2015 Ons nummer: Willemstad, 18 december 2015

Aan dtkv. 2015/ Uw brief van: 4 november 2015 Ons nummer: Willemstad, 18 december 2015 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Mevr. S.F. Camelia-Römer Seru Arrarat z/n Alhier Uw nummer (letter): Onderwerp: 2015/046905 Uw brief van: 4 november

Nadere informatie

Rapport in het kort. Samenvatting, conclusies en aanbevelingen. Samenvatting

Rapport in het kort. Samenvatting, conclusies en aanbevelingen. Samenvatting Rapport in het kort Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Samenvatting De overheid geeft jaarlijks financiële bijdragen in de vorm van subsidie aan diverse instellingen die diensten verlenen die tot

Nadere informatie

Regeling Subsidieverlening

Regeling Subsidieverlening Regeling Subsidieverlening Toelichting voor het opstellen van een begroting bij het aanvragen van subsidie Voor subsidieaanvragers en de financiële administraties 1. Waarvoor wordt subsidie verleend? Het

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2014 No. 17 Landsverordening van de 20 ste januari 2014, tot vaststelling van de Begroting van het Land Sint Maarten voor het dienstjaar 2014 (Landsverordening

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. P& / 20 J W / Ob 0 7 JAN 2G14. Dat. ontv.: Routing

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. P& / 20 J W / Ob 0 7 JAN 2G14. Dat. ontv.: Routing Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Overijssel Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr.

Nadere informatie

*1518441* Statenvoorstel

*1518441* Statenvoorstel Statenvoorstel ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Zomernota 2013 Besluitvormingsronde Statendag 25 september 2013 (ov) / 16 oktober 2013 Agendapunt 1. Beslispunten 1. De Zomernota 2013 vast te stellen;

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: 1. de raad voor te stellen als zienswijze aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 31 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar: dhr. H. Aydin E-mailadres: h.aydin@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Adres kantoor Sint

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2018 No. 39 Landsverordening van de 27 e september 2018 tot wijziging van de Landsverordening begroting 2018 IN NAAM VAN DE KONING! De Gouverneur van Sint-Maarten,

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Curaçao Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba

College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba Aan De voorzitter van het bestuurscollege van het openbaar lichaam Bonaire Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon

Nadere informatie

Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007.

Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007. Agendanr. : Voorstelnr. : 2007-059 Onderwerp : De Stichting De Blauwe Loper: jaarverslag en jaarrekening 2005 en begroting 2007. Aan de Raad, Heerhugowaard, Beknopt voorstel Het jaarverslag 2005 van de

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R205$. OOI Inboeknummer opbstoosbb Beslisdatum BSP B april 2007 Dossiernummer yrq.qs6 OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 235 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 6 juli 2012 In de vaste commissie

Nadere informatie

David Abrahams +5999 4619081. 17 juni 2015 info@cft.cw. Cft 201500123 1/5 - Reactie op de 1 e uitvoeringsrapportage 2015 Sint Maarten

David Abrahams +5999 4619081. 17 juni 2015 info@cft.cw. Cft 201500123 1/5 - Reactie op de 1 e uitvoeringsrapportage 2015 Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Contactpersoon Telefoonnummer David Abrahams +5999 4619081 Datum E-mail 17 juni 2015 info@cft.cw Ons kenmerk Uw kenmerk Pagina Bijlagen 1/5 - College financieel

Nadere informatie

Besluit van houdende regels ter uitvoering van artikel 36 van de Politiewet 2012 (Besluit verdeling sterkte en middelen politie)

Besluit van houdende regels ter uitvoering van artikel 36 van de Politiewet 2012 (Besluit verdeling sterkte en middelen politie) Besluit van houdende regels ter uitvoering van artikel 36 van de Politiewet 2012 (Besluit verdeling sterkte en middelen politie) Op voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van * 2012, nummer

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Adres kantoor Sint

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer : 13RV000052 Onderwerp : Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis Besluit in de raad : 25 september 2013 Portefeuillehouder : Drs. J. Baerends Naam steller : I.I.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

De Raad van Ministers De Minister van Economische Ontwikkeling De heer E. Rhuggenaath AmiDos Building, Pletterijweg 43 Alhier. Aan dtkv.

De Raad van Ministers De Minister van Economische Ontwikkeling De heer E. Rhuggenaath AmiDos Building, Pletterijweg 43 Alhier. Aan dtkv. Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Economische Ontwikkeling De heer E. Rhuggenaath AmiDos Building, Pletterijweg 43 Alhier Uw nummers (letters): 2015/045014 2015/008927 Uw brief van: 3 februari

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Curaçao Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME,

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, WET van..., houdende regels inzake de financiële verhouding tussen de Staat en de districten (Wet Financiële Verhoudingen) ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, In overweging genomen hebbende,

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858. Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858. Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013 FPC Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858 Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013 Agendapuntnr. 7 AB-vergadering 6-12-2012 Besluit 1. Ten aanzien

Nadere informatie

2e BEGROTINGSWIJZIGING 2018

2e BEGROTINGSWIJZIGING 2018 2e BEGROTINGSWIJZIGING 2018 (Periode april-juni) Oorspronkelijk vastgesteld door de regeringscommissaris op 31 juli 2018. Op 17 augustus 2018 opnieuw vastgesteld in een verbeterde presentatie. OPENBAAR

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 33 940 IV Wijziging van de sstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) Nr. 2 MEMORIE VAN TOELICHTING

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Curaçao Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan de minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Adres kantoor Sint

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 'Uil Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Datum 20 december 2013 Betreft financieel

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 13 februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 4 3. Begroting... 5 4. Begroting... 5 4. Toelichting bij de begroting... 7 LASTEN...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00714 Onderwerp: Extra Krediet Springplank - Besluitvormend Beknopte samenvatting: In verband met

Nadere informatie

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College Openbaar Onderwerp Subsidieverlening armoedebestrijding 2016 Programma Inkomen en armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In 2015 hebben we rond het product armoedebestrijding een

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Onderwerp Verdeling middelen ten behoeve van het verbeteren van de brandveiligheid van schoolgebouwen (gewijzigd raadsvoorstel)

Onderwerp Verdeling middelen ten behoeve van het verbeteren van de brandveiligheid van schoolgebouwen (gewijzigd raadsvoorstel) Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 25 oktober 2006/ 184/2006 (gewijzigd) Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Verdeling middelen ten behoeve van het verbeteren van de brandveiligheid

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Curaçao Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING

STATEN VAN CURAÇAO ZITTING STATEN VAN CURAÇAO ZITTING 2015 2016 MEMORIE VAN TOELICHTING OP DE LANDSVERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE LANDSVERORDENING VAN DE 17 e DECEMBER 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE BEGROTING VAN CURACAO VOOR HET

Nadere informatie

De minister van Financiën van Sint Maarten. Marnell Bosma / Jacob de GleeJacob de Glee oktober Oct-2010

De minister van Financiën van Sint Maarten. Marnell Bosma / Jacob de GleeJacob de Glee oktober Oct-2010 Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Contactpersoon Telefoonnummer Marnell Bosma / Jacob de GleeJacob de Glee +5999 461 9081 (Cft) Datum E-mail 21 oktober 201121-Oct-2010 info@cft.an Ons kenmerk

Nadere informatie

VR DOC.1268/2

VR DOC.1268/2 VR 2016 2511 DOC.1268/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van een vernieuwend en verbreed laagdrempelig initiatief inzake gezinsondersteuning voor aanstaande gezinnen en gezinnen

Nadere informatie

Surmarie Hortencia januari 2015 Cft /6 - Advies op basis van artikel 12 bij de vastgestelde begroting 2015

Surmarie Hortencia januari 2015 Cft /6 - Advies op basis van artikel 12 bij de vastgestelde begroting 2015 Aan De minister van Financiën van Curaçao College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999) 4619081 Telefax (+5999) 4619088

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9592 9 april 2015 Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten Wlz 2015 voor zorgkantoren De Raad van

Nadere informatie

Aan dtkv. 2017/ Uw brief van: 28 juni 2017 Ons nummer: Willemstad, 18 juli 2017

Aan dtkv. 2017/ Uw brief van: 28 juni 2017 Ons nummer: Willemstad, 18 juli 2017 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Economische Ontwikkeling De heer I.S. Martina AmiDos Building, Pletterijweg 43 Alhier Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2017/021339 Uw brief van:

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Regeling Subsidieverlening

Regeling Subsidieverlening Regeling Subsidieverlening Toelichting voor het opstellen van een begroting bij het aanvragen van subsidie Voor subsidieaanvragers en de financiële administraties 1. Waarvoor wordt subsidie verleend? Het

Nadere informatie

Aan dtkv. 2017/ Uw brieven van: 26 april 2017 Ons nummer: Willemstad, 26 mei 2017

Aan dtkv. 2017/ Uw brieven van: 26 april 2017 Ons nummer: Willemstad, 26 mei 2017 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport APNA gebouw Schouwburgweg 24-26 Alhier Uw nummers (letters): Onderwerp: Bijlage(n): 2017/014440 Uw brieven van: 26

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties .-f i -V*-*. " -re Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten DGBK Programnna Krachtig Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Nummer : Onderwerp : Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs Bijlage(n) : 2

Nadere informatie

College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba

College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba College financieel toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba Aan De voorzitter van het bestuurscollege van het openbaar lichaam Bonaire Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon

Nadere informatie

Aan De voorzitter van het bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire Contactpersoon Telefoonnummer Vera van der Molen +5999 461 9081 Datum E-mail 14 augustus 2013 info@cft.an Ons kenmerk Uw kenmerk

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2

Raadsstuk. Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2 Raadsstuk Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2 Nummer 2017/585256 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie