Het Groene Woestijn Initiatief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Groene Woestijn Initiatief"

Transcriptie

1 Het Groene Woestijn Initiatief L Initiative Desert Vert

2 Samen met de bevolking de erosie stoppen, de natuurlijke vegetatie terugbrengen en de landbouwgronden verbeteren in de verwoestijnde vlakte van het Dogongebied in Mali. De bedoeling is een geïntegreerde methode te ontwikkelen samen met de bevolking, die werkt en grootschalig opvolging katalyseert. De toegepaste methode moet zorgen dat de natuurlijke begroeiing op deze sahelgronden terug komt in de vorm van bomen en struiken, waardoor de verwoestijning wordt gekeerd, de sterke water- en winderosie vermindert en de vruchtbaarheid van de grond weer terugkeert. De toename van bomen en struiken zal naast hout en vruchten ook CO2-reductie opleveren. Door een geïntegreerde aanpak samen met de bevolking wordt een duurzame sociale en economische ontwikkeling gecreëerd. Er zal meer oogst mogelijk worden en ook productie op gronden die nu niet meer gebruikt kunnen worden. De omvang Om een duurzame leefsituatie te creëren moet de verwoestijning gekeerd worden in de zone tussen Orokamba en Koundou (ca 25 km) en dat over een lengte van Yendouma tot Nombori (ca 40 km). IDV bestaat nu uit 2 programma s: Ecole Experimental IDV: een terrein waarop we diverse methoden toepassen en aan de bevolking demonstreren; Fixatie van de (stuif)duinen

3 Ecole Experimental Initiative Desert Vert Dit is een terrein van ruim 4 ha. in de vlakte van Koundou, die we gebruiken om te experimenteren samen met de bevolking met diverse technieken en methoden. De gronden kunnen nu niet gebruikt worden voor landbouw. De herders laten de geiten, schapen en koeien daar vrij rondlopen. De huidige begroeiing bestaat uit een bodembedekkend kruid en wat gras. Er staat een hele enkele boom of struik. De grond is zandgrond. Wat zijn de doelen van het IDV programma: - Een methode ontwikkelen samen met de bevolking om de woestijnvorming tegen te gaan; - De gronden die nu niet goed bruikbaar (meer) zijn productief maken; - De bedreigingen van de huidige landbouwgronden oplossen: duinfixatie door intensieve aanplant om erosie te stoppen; - Boomaanplant om toekomstig hout te produceren, de wind te breken en de natuurlijke omstandigheden te verbeteren; - Economisch gewas introduceren die verdiensten opleveren buiten het seizoen van de voedselverbouw; - Verhogen van de landbouwproductie door verbeterde landbouwtechnieken.

4 Fase 1 A) Graven van geulen volgens methode van Peter Westerveld. Voor uitleg van de methode: De methode zou het watervasthoudend vermogen van de grond verbeteren. Er zijn 3 bezoeken geweest aan Ouan waar de methode is toegepast. Er is daarbij contact geweest met de chef van het dorp Ouan en andere uitvoerders van het werk die uitgebreid uitleg en instructies hebben gegeven aan Jean en Amatigue. Stap 1: Bestaat uit het graven van 3 geulen, van 3 meter breed, 1 meter diep, 180 meter lang. De onderlinge afstand tussen de geulen is 35 meter. Eerst wordt de bevolking geïnformeerd en betrokken bij wat we gaan doen. Dit betekent uiteggen aan 8 omliggende dorpen. Jean Dara is supervisor en organisator van het project. Zij taken zijn: - uitzetten van het werk - aanschaf van gereedschap - maken van afspraken - vormen van groepen jongeren van 8 dorpen die graven. Ze worden betaald per strekkende meter (1500 fcfa,! 2,25). Per groep is er een verantwoordelijke - instructies en leiding geven aan het werk Start van het graafwerk 26 maart Stap 2: graven 4 geulen Na de 1 ste start wordt de methode van het graven aangepast omdat de grond zo fijn blijkt te zijn dat de kanten van de geulen in storten. Het schuingraven vanuit de zijkanten wordt met schetstekeningen uitgelegd. (zie tekeningen). Door het niet- roeren van de grond voorkomen we het verstuiven. De wallen die we eerst direct naast de geul werden geplaatst in de 1 ste fase wordt nu naar uiteinde van de geul gebracht in het verlengde van de geul. Hier wordt een ezelkar voor gebruikt. De totale kosten van het graafwerk bedragen fcfa oftewel ca.!4700,-

5

6 Stap 3: Door de regens en de wind die daar doorgaans aan vooraf gaat, zijn de geulen moeten de geulen, met name de 1 ste drie geulen opnieuw in het midden uitgegraven worden. Het is duidelijk dat de situatie hier in de vlakte anders is als in Ouan. Creusement Nombre Provenance Prix en Quantité Montant Tranchée personne mètre en mètre 1 40 Guinna, Ando, Dah, Kikinou Dogomo Guinna, Ando, Dogomo, Dah Dogomo, Guinna, Ando, Dah Ando. Guinna, Dah, Kikinou Yougo, Dogomo, Ando, Kikinou Yougo, Dogomo, Dah, Ando Dogomo, Guinna, Dah, Banani Total Prolongation Nombre Provenance Prix en Quantité Montant Tranchée personne mètre en mètre 1 10 Guinna Guinna Dogomo Ando Dah Kikinou Dogomo Total Désignation Materiels Quantité Prix Unitaire Montant Pelles Pics Corde 4 de 45m Instrument de mesure le décamètre Total Frais matériels Frais manœuvre Prolongation Total We hopen de komende twee jaar te gaan zien dat de geulen bijdragen aan het watervasthoudend vermogen. Door te planten in de zone en er buiten is er vergelijking mogelijk.

7 B) Jatropha De mogelijkheden van Jatropha: - een economisch gewas; de zaden verkopen voor de productie van olie voor zeep en maken van biodiesel - windbrekers waardoor er een beter microklimaat ontstaat voor de andere planten (beplanten als heggen of als wisselteeltgewas in rijen) - de bladeren en noten (na het oogsten van de zaden) gebruiken als organisch mest om de grond te verbeteren; - aanplant als heggen om de grazers weg te houden 1 e fase start juni 2012 Opkweek in Sevare Opkweek in Koundou samen met de vrouwen ; 100 fcfa per plant die goed is Aanplant op het terrein augustus- oktober als proef Door een sprinkhanenplaag in oktober en november worden bijna alle planten opgegeten. We proberen ze met een natuurlijk extract te verjagen. Conclusie na 1 ste fase. De yatrophaplanten hebben het zwaar op deze droge grond, maar de planten die geplant zijn in augustus en al wat groter zijn komen ondanks de sprinkhanen weer terug.

8 2 e fase: start januari 2013 a) Schaalvergroting van de opkweek van yatropha planten met de vrouwen; planten rondom het terrein planten voor veld planten voor veld planten voor 3 en 4 (wisselteelt met pinda/haricot) b) Training van landbouw-animateurs ; april 2013 Per dorp : 3 vrouwen/jonge mannen (of meer); ca 25 deelnemers De dorpen: Koundou Guina, Dogomo, Ando, Dah, Yougo Nah-Dougourou, Yendouma, Ibi Aanwezig: Jean, Saidou, trainer van YAG-TU, Keneko/Amatigue Duur: 2-3 dagen Lokatie: Koundou Epicenter (en bezoek IDV-terrein) Onderwerpen: 1) Wat zijn de doelen van het IDV programma. 2) Waarom Jatropha, wat zien wij als de voordelen en mogelijkheden van Jatropha? 3) Het planten: - de opkweek: hoe, waar moet je op letten, (demonstratie) - het planten zelf: hoe, waar moet je op letten, (demonstratie) - Het verzorgen, de snoei 4) Oogsten: hoe, wanneer, waar moet je opletten 5) Opslag en verwerking 6) Bijproduct: organisch meststof maken, hoe en waarvan? 7) Wisselteelt: de mogelijkheden 8) Problemen 9) Partnerschap c) Aanplant in partnerschap - De yatroha-heg, op het terrein zone 7 en 1 volledige aanplant in rijen: de opgekweekte planten worden aangekocht voor 100fcfa van de vrouwen.( fcfa) - We betalen de animateurs die de training hebben gevolgd voor het aanplanten (100cfa/10) Inschatting ca 100 werkdagen - Water geven in eerste weken, als nodig (transport met ezelkarren) - zone 3 en 4 kunnen worden aangeplant in wisselteelt met pinda s en haricot-gewassen door de bevolking. We betalen niet voor de aanplant maar wel voor de planten zelf. - Eigen-productie: kredieten zijn mogelijk - Wij kopen de oogst op voor distributie en schaalvergroting zaad, voor het persen van olie voor zeep en laten ontstaan van coöperatie. 3 e fase; Lokale coöperatie voor de oogst, verwerking van de zaden of verkoop. Gebruik van organisch materiaal voor grondverbetering.

9 C) Bomen: Zorgen dat bomen terug op de landbouwgronden komen als windbreker, voor schaduw, organisch materiaal en beter microklimaat, maar vooral ook als producent van hout en andere producten die de bomen geven. Aanpak 1 e fase: - opkweek van diverse lokale bomen vanuit zaad; start januari een simpel hek plaatsen om het terrein; 780 strekkende meter: februari aanplant als jonge scheut ter plaatse met behulp van Groasis waterbox op het proefterrein; binnenkort 100 stuks volgens beplantingsplan (zone 1 en 7) - registreren van resultaten: zie bijlage - uitleg aan de bevolking van belang van de bomen (zie training) 2 e fase: - grootschaliger aanschaf van waterboxes (1000 minimaal) - opschalen opkweek en planten; op het terrein maar ook nieuwe zones afschermen voor de eerste jaren totdat bomen boven de 3 meter zijn en uit de gevarenzone voor de dieren. - Uitbreiden van informatie aan de bevolking geven 3 e fase - Via de door ons opgeleide landbouw-animateurs en een leensysteem van de waterboxen de boeren zelf de bomen laten opkweken op hun eigen grond. - Uitbreiden per dorp De soorten bomen die gekozen zijn: Baobab, Balanza, Date sauvage, Korboo, Jujubier et Satale Baobab Balanza Satele (Dogon) Bissim (Dogon) Korboo (dogon)

10 Deze speciaal ontwikkelde box zal de bomen helpen in de eerste fase om uit te groeien tot bomen. Door de bomen zeer jong ter plekke te planten, ontwikkelen ze een penwortel (ipv horizontale wortels). De bak zorgt dat het water niet kan verdampen en geeft dmv een koord het water in hele kleine druppels af aan de grond. Deze methode is ontwikkeld door AquaPro Holland ( is succesvol gebleken in zeer droge gebieden voor de aanplant van bomen. Het terrein (4 ha) is afgezet met een simpel hek (780m).

11 D) Nieuwe landbouwtechnieken: - microdosering: wordt al gedaan omdat ze maar weinig geld hebben. Nieuw zou zijn: een apart gat te maken voor de kunstmest en niet dit in hetzelfde plantgat als het zaad te strooien ter voorkoming van verbranding van het zaad als er late regens zijn. - Wisselteelt; combinatie mielle-haricot (ivm stikstofbindende kwaliteit) en pinda s. Andere gewassen? - Organisch mest; probleem is dat er heel weinig blad is dat niet gebruikt wordt als voedsel voor de dieren of voor daken (paille). De kippen/geiten en schapen lopen los. Alleen op het erf wordt mest verzameld en gebruikt. De spaarzame koeien lopen vrij los in de vlakte. Juist het vrij rondlopen zorgt voor schade aan jonge bomen en struiken. Wat zijn oplossingen door andere gevonden voor produceren organisch mest? - Er zijn oude zaden bekend van mielle die vroeg en snel groeien (Dountza). Probleem is dat als dit kleinschalig gebruikt wordt, de vogels en andere insecten massaal die velden leeg eten omdat het het eerst beschikbare voedsel is (juli). Aanpak: 1 e fase; - toepassen van wisselteelt als proef op het terrein. Concreet de aanplant van pinda- en haricotgewassen door de lokale bevolking op 3 velden (ca 2 ha). De grond is nog te arm om er mielle op te planten. Mogelijk kan dat volgend jaar in wisselteelt wel. - Training en informatie geven aan landbouw-animateurs (zie yatropha-training) over microdosering, wisselteelt en belang organisch mest 2 e fase: - het terrein gebruiken voor de zaden van de mielle uit Douentza - de oogst hiervan distribueren aan boeren die ermee willen experimenteren (via de landbouw animateurs) - grootschaliger deze soort produceren voor verdere verspreiding (als het succesvol is) Mielle (het hoofdvoedsel) en pinda-gewas E) Schooltuinen. Stichting Dogon Onderwijs stimuleert de dorpen en de bevolking waar samen scholen worden gebouwd om ook schooltuinen aan te leggen en bomen te planten op het schoolterrein. Dit is een prachtige initiatief die bewustwording en duurzame samenwerking met de bevolking mogelijk maakt. F) Watermanagement De groeiende bevolking in het gebied in combinatie met de afnemende kwaliteit van de gronden maakt watermanagement extra noodzakelijk. Er is een analyse gemaakt van de waterbronnen in de dorpen waarmee we samenwerken. De volgende stap is de bevolking te ondersteunen bij het vormen van watercomités en partnerschap bij verbeteringen en onderhoud van de waterbronnen. Daar zijn we nu mee bezig. In het betreffende gebied gaat het soms over putten van wel 55 meter diep. Lokale middelen zijn niet toereikend hiervoor. De oude structuren en gebruiken van tijdelijke bewoning in de vlakte gedurende het landbouwseizoen is door de bevolkingsgroei ook niet langer meer mogelijk waardoor putten die het hele jaar water bieden essentieel worden.

12 Fixatie van de (stuif)duinen De landbouwgronden langs de rotswand van de Dogon (la Falaise de Bandiagara) worden bedreigd door de sterke winderosie waardoor een snel groeiende duin evenwijdig aan de rots zich vormt over een lengte van zeker 40 kilometer (van Yanda tot ver voorbij Nombori). De boom op de foto was in 2010 nog niet met zand omgeven volgens de bewoners van het gebied. De duinen eroderen vervolgens bij de hevige regens en het zand komt zo op de landbouwgronden tussen duin en rots terecht. De duinen fixeren met beplanting is de oplossing die al op kleine schaal is gerealiseerd maar nu snel opvolging en schaalvergroting vraagt.

13 Fase 1 In de zone tussen de rots van Yougo tot aan Koundou, ca 9 kilometer bij ongeveer 500 meter breed zullen 20 hectare aangeplant gaan worden met: Euphorbiastekken, heggen waarmee vakken van 10 bij 10 meter wordt gevormd, het zaaien van cram-cram. Plaatselijk zullen matten geplaatst worden op plekken waar de erosie al vergevorderd is. De bevolking van alle acht de dorpen zullen intensief betrokken worden bij de gehele opzet om duurzaam natuurbehoud te garanderen. Partnerschap met de bevolking aangaan: start januari informeren van de bevolking en uitleg van het gevaar van de huidige situatie - uitleg van de werkzaamheden en het plannen van het werk en afspraken over de vergoeding - inventariseren van de plekken die intensief beplant gaan worden; - uitleg van toekomstig beheer: het wordt een reservaat met afspraken over niet-kappen en niet-begrazen, die bewaakt en beheerd gaat worden door de bevolking zelf Het eigenlijke werk start vlak voor het regenseizoen: april/mei/juni Euphorbia stekken; deze worden direct gepland in het zand op 1 meter afstand van elkaar in vakken; er wordt per vak afgerekend. - De heggen worden gezaaid; - Vlak voor de regen wordt cram-cram ertussen gezaaid. - Deze methode wordt toegepast in Yendouma en werkt goed. - Uitzetten werk nav analyse door het team en afspraken werkverdeling in zones: maart Matten maken en plaatsten in de diepe erosiegeulen: maart Inschatting werk aanplant 2000 vakken; 3000 werkdagen

14 Het instellen van dorpscommissies die het naleven van natuurbeheer en herstel gaan garanderen. Mogelijk ook toezichthouders vanuit lokale bevolking aanstellen. Inschatting kosten van 20 hectare aanplant ca.!20.000,- Omschrijving De aanschaf en het planten van l Euphorbia stekken en andere bodembedekkende planten Aantal Stuksprijs Bedrag In Fcfa Rieten matten en palen Transport- en verwerkingskosten Supervisie et rapportage Sub totaal Algemene kosten organisatie Bedrag in euro Totaal ,-- Fase 2 Het volgende stuk van duin met deze zelfde methode aanpakken; van Koundou naar Ibi, 7 kilometer, in Door steeds de naburige dorpen te betrekken zal de informatiefase steeds makkelijker worden. Het beheer van de reservaten moeten voor 5 jaar goed gewaarborgd wordt in een stevig partnerschap middels de vele programma s van het Dogon Vrouwen Initiatief, stichting Dogon Onderwijs en Dogon Cultuur (oa. restauratie werelderfgoed), allemaal samengebracht in de NGO Association Dogon Initiative.

15 2012 Fcfa Euro Graven van de greppels 4 ha Salaris projectleider Onkosten programma Jatropha Algemene organsatiekosten IDV Fixatie van de duinen 1 e termijn Omheining van terrein1 e termijn Sub totaal ,- Aanschaf van de Groasis waterbox 1.918,- Totaal , (voorlopige schatting)* Fcfa Euro Programma Jatropha Programma boomaanplant Hek om terrein 2 e deel en investering opzet kwekerij Training jatroha en landbouwvernieuwing Fixeren van de duinen Yougo-Koundou 2 e parti Fixeren van de duinen : partnerschap Yendouma Salaris projectleider Algemene onkosten IDV Omheining van het terrein 2 e termijn Subtotaal ,-- Opslag organisatie ADI /DVI 15% 4.000,-- TOTAAL , (voorlopige schatting, indien budget)* Fcfa Euro Programma jatropha Programma bomen met groasis waterbox 1000 stuks ,-- Fixeren van de duinen tussen Koundou-Ibi Training jatroha/agriculture Salaris projectleider Algemene onkosten IDV ,-- Subtotaal ,-- Opslag organisatie ADI 10 % 2.400,-- TOTAAL ,-- * watermanagementprogramma niet meegenomen

16 Bureau d ADI Sevaré / Mopti: BP 02 SEVARE, (00223) dara_amatig@yahoo Siège social: Sangha / Mopti tel: teme@initiativefemmesdedogon.org

L Initiative Désert Vert

L Initiative Désert Vert L Initiative Désert Vert Inhoudsopgave Theorie Doel en uitgangspunten 1 Context De betrokken organisaties 2 De zone van interventie 3 Problemen en mogelijke oorzaken 4 Mogelijke interventies komend uit

Nadere informatie

Het groene Woestijn Initiatief

Het groene Woestijn Initiatief Het groene Woestijn Initiatief Een samenwerking tussen De Naga Foundation The Hunger Project Burkina Faso en Het Dogon Vrouwen Initiatief, als initiatiefnemer. Projectomschrijving Het terugbrengen van

Nadere informatie

Verslag werkbezoek december 2012

Verslag werkbezoek december 2012 Verslag werkbezoek december 2012 Het is onrustig in Mali, maar desondanks was het zeer goed mogelijk op werkbezoek te gaan en dat heb ik gedaan van 11 tot 24 december 2012. Het was goed om te werken met

Nadere informatie

L Initiative Désert Vert 2013-2020

L Initiative Désert Vert 2013-2020 L Initiative Désert Vert 2013-2020 Het Dogon Vrouwen Initiatief (DVI) streeft naar het duurzaam verbeteren van de kwaliteit van leven van de Dogonvrouwen en hun gezinnen en staat een integrale aanpak voor

Nadere informatie

Werkbezoek 29 december 2011 tot 21 januari 2012

Werkbezoek 29 december 2011 tot 21 januari 2012 Werkbezoek 29 december 2011 tot 21 januari 2012 Het bezoeken van 21 vrouwengroepen samen met het team; - aanmoedigen van het leiderschap, de samenwerking en het sparen samen als groep, voor projecten,

Nadere informatie

Voorwoord. Stichting Dogon Vrouwen Initiatief

Voorwoord. Stichting Dogon Vrouwen Initiatief 4915 vrouwen participeren Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! 4915 Vrouwen participeren, 4844 vrouwen werken met microkredieten. Een duurzame ontwikkeling: 13.000 bomen en struiken zijn geplant

Nadere informatie

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! DVI biedt 3577 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun ontwikkeling. 3409 vrouwen werken met

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! DVI biedt 3577 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun ontwikkeling. 3409 vrouwen werken met Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! DVI biedt 3577 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun ontwikkeling. 3409 vrouwen werken met micro-kredieten. jaarverslag 2013 Voorwoord Het jaar 2013 in Mali

Nadere informatie

DE KLIMAATNOOT IN MALI

DE KLIMAATNOOT IN MALI DE KLIMAATNOOT IN MALI Valmont s duurzaamheids project i.s.m. Stichting Trees for Travel Duurzaamheid staat al meer dan 26 jaar bij Valmont centraal. Na het laten uitvoeren van een LCA (Levenscyclus Analyse)

Nadere informatie

De leidende principes van het Dogon Vrouwen Initiatief. Voorwoord

De leidende principes van het Dogon Vrouwen Initiatief. Voorwoord 4915 vrouwen participeren Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! 4915 Vrouwen participeren, 4844 vrouwen werken met microfinanciering. Een duurzame ontwikkeling: 13.000 bomen en struiken zijn geplant

Nadere informatie

Serving. the. One. who. serves

Serving. the. One. who. serves Serving the One who serves UITDAGING Afrika telt naar schatting 50 miljoen boerengezinnen die lijden aan ondervoeding. Deze kleinschalige boeren zouden de oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem.

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Groasis Waterboxx Handleiding voor groententeelt

Groasis Waterboxx Handleiding voor groententeelt Groasis Waterboxx Handleiding voor groententeelt 1. Maak gebruik van een kas die ontworpen is zoals in de afbeelding hieronder, met de mogelijkheid van ventilatie langs de zijkanten, en met op minimaal

Nadere informatie

STICHTING DOGON ONDERWIJS nieuwsbrief #02 mei 2013

STICHTING DOGON ONDERWIJS nieuwsbrief #02 mei 2013 Herengracht 408 e. info@dogononderwijs.nl 1017 BX Amsterdam t. +31(0)20-62 29 314 www.dogononderwijs.nl rekeningnr. 45.38.261 STICHTING DOGON ONDERWIJS nieuwsbrief #02 mei 2013 Reisverslag mei 2013 Schooltuinen

Nadere informatie

BASISSCHOOL SENGUEBENGOU SENGUEBENGOU, DOGON, MALI OPDRACHTGEVER STICHTING DOGON ONDERWIJS DEFINITIEF ONTWERP LEVS ARCHITECTEN 1307SDO

BASISSCHOOL SENGUEBENGOU SENGUEBENGOU, DOGON, MALI OPDRACHTGEVER STICHTING DOGON ONDERWIJS DEFINITIEF ONTWERP LEVS ARCHITECTEN 1307SDO BASISSCHOOL SENGUEBENGOU SENGUEBENGOU, DOGON, MALI OPDRACHTGEVER STICHTING DOGON ONDERWIJS DEFINITIEF ONTWERP 29 12 13 LEVS ARCHITECTEN 1307SDO BASISSCHOOL SENGUEBENGOU PROJECT: BASISSCHOOL LOCATIE: SENGUEBENGOU

Nadere informatie

Stichting Dogon Vrouwen Initiatief

Stichting Dogon Vrouwen Initiatief JAARVERSLAG 2009 Stichting Dogon Vrouwen Initiatief Bestuur Mevrouw A. H. Van Stigt- Amesz (Gonny) - voorzitter Mevrouw J.M. de Leeuw (Jacqti) - penningmeester-secretaris Mevrouw S. A. Ceha (Sharona) Oprichtingsdatum

Nadere informatie

Totale participatie: 6279 vrouwen in 63 groepen. WakaWaka in 2016: 924 verkocht, 230 batterijen vernieuwd jaarverslag 2016

Totale participatie: 6279 vrouwen in 63 groepen. WakaWaka in 2016: 924 verkocht, 230 batterijen vernieuwd jaarverslag 2016 Totale participatie: 6279 vrouwen in 63 groepen Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! Er kwamen 4 vrouwengroepen bij: er participeren nu 6279 vrouwen in totaal. In 2016 werden 102 voedingsadviseuzes

Nadere informatie

Bomen en voedsel Deze combinatie en manier van landbouw wordt ook wel agroforestry

Bomen en voedsel Deze combinatie en manier van landbouw wordt ook wel agroforestry 21-2016 Beste lezers van deze nieuwsbrief, Het werk dat we doen zet zich nog altijd onvermoeid voort. De kennis het netwerk en de infrastructuur die we de afgelopen 6 jaar hebben opgebouwd maken het mogelijk

Nadere informatie

Herkomst van Producten. Ethiopië. Thema 1. Verschillen tussen agrarische regio s. Landbouw in Sub-Sahara Afrika. 17/03/16

Herkomst van Producten. Ethiopië. Thema 1. Verschillen tussen agrarische regio s. Landbouw in Sub-Sahara Afrika. 17/03/16 17/03/16 Herkomst van Producten Uit welke landen zijn volgende producten afkomstig? Bananen Koffie Chocolade Katoen Soja Verschillen tussen agrarische regio s Ethiopië Rijst Olijven Thema 1 http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/j

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Verschillen van de bestaansmiddelen in de rijke droge gebieden en de arme droge gebieden

Werkstuk Aardrijkskunde Verschillen van de bestaansmiddelen in de rijke droge gebieden en de arme droge gebieden Werkstuk Aardrijkskunde Verschillen van de bestaansmiddelen in de rijke droge gebieden en de arme droge gebieden Werkstuk door een scholier 2804 woorden 10 maart 2005 5,8 139 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

Begrazing van natuurgebieden

Begrazing van natuurgebieden Begrazing van natuurgebieden Jan Van Uytvanck Knokke 07/12/2017 Thema s 1. Grote grazers in natuurbehoud en beheer 2. Begrazing in de duinen en het Zwin 3. Begrazingsonderzoek Grote herbivoren in natuurbehoud

Nadere informatie

Herengracht 408 e. info@dogononderwijs.nl 1017 BX Amsterdam t. +31(0)20-62 29 314 www.dogononderwijs.nl IBAN NL27INGB0004538261

Herengracht 408 e. info@dogononderwijs.nl 1017 BX Amsterdam t. +31(0)20-62 29 314 www.dogononderwijs.nl IBAN NL27INGB0004538261 Herengracht 408 e. info@dogononderwijs.nl 1017 BX Amsterdam t. +31(0)20-62 29 314 www.dogononderwijs.nl IBAN NL27INGB0004538261 STICHTING DOGON ONDERWIJS nieuwsbrief #03 november 2015 Reis naar Mali juni

Nadere informatie

Welkom. Importeur voor Nederland en Vlaanderen

Welkom. Importeur voor Nederland en Vlaanderen Welkom Importeur voor Nederland en Vlaanderen Väderstad Visie: Väderstad bouwt hoogwaardige machines voor de moderne grootschalige akkerbouw. En het mogelijk maken om zeer effectief te kunnen werken. De

Nadere informatie

Koffie en Carbon in Mexico

Koffie en Carbon in Mexico Koffie en Carbon in Mexico Project voorstel van Solidaridad Oktober 2016 Uit de studie die Hesselink heeft laten uitvoeren door Ecofys, blijkt dat de CO2-voetafdruk van koffie voor 14% bij de plantage

Nadere informatie

t zand son en breugel Ontwerp van een wijk tussen bos en beek

t zand son en breugel Ontwerp van een wijk tussen bos en beek t zand son en breugel Ontwerp van een wijk tussen bos en beek boomgroei fase 01 boomgroei fase 02 boomgroei fase 03 boomgroei fase 04 2006 2012 t Zand Ontwerp van een wijk tussen bos en beek Al sinds het

Nadere informatie

Amerikaanse pinda s. European Marketing Director Tel: +44 20 7828 0838 lmckerchar@peanutsusa.org.uk

Amerikaanse pinda s. European Marketing Director Tel: +44 20 7828 0838 lmckerchar@peanutsusa.org.uk Amerikaanse pinda s Contact: Louise McKerchar European Marketing Director Tel: +44 20 7828 0838 lmckerchar@peanutsusa.org.uk Amerikaanse pinda s worden gepland na de laatste vorst in april of mei als de

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Reisverslag april 2015

Reisverslag april 2015 STICHTING DOGON ONDERWIJS nieuwsbrief #02 juni 2015 Reisverslag april 2015 Begin mei maakte Jurriaan van Stigt (voorzitter SDO) een korte reis in gezelschap van Hans Rijnja, zijn eerste echte reis naar

Nadere informatie

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock

Best Practice: FLEXABILITY FLEXIBILITEIT. Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Best Practice: FLEXIBILITEIT FLEXABILITY Landbouw Best Practice Door: Paulette Allicock Ik ben Paulette Allicock uit het dorp Surama in Rupununi, Guyana. Ik ben verheugd dat ik mijn landbouwmethoden met

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS

PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS PROJECTEN STICHTING ZWANENBURG ONTWIKKELINGSFONDS Aan: Via: Van: C.W.M. Zwanenburg /kz Afd.: RvC C.C.: D.d.: Augustus 2018 Voorbeelden van enkele projecten van de afgelopen jaren India Mananthavady landbouwproject

Nadere informatie

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! In 2011 bood Het Dogon Vrouwen Initiatief aan ruim 2500 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! In 2011 bood Het Dogon Vrouwen Initiatief aan ruim 2500 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! In 2011 bood Het Dogon Vrouwen Initiatief aan ruim 2500 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun ontwikkeling. jaarverslag 2011 Voorwoord Het Dogon Vrouwen Initiatief

Nadere informatie

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH De rol van minerale en organische meststoffen in de komende 10 jaar vanuit het oogpunt van de kunstmeststrooier fabrikant 2 Norbert Rauch 20151208 Grond om

Nadere informatie

Het Regenwoud in Amazonië

Het Regenwoud in Amazonië Het Regenwoud in Amazonië A. Situering B. Klimaat en vegetatie Warm en altijd nat. Tropisch regenwoud 1. Kenmerken van het tropisch woud Woudreuzen: 40 m hoog en kunnen vrij van de zon en lucht genieten.

Nadere informatie

REPORTAGE: CHIROTERREIN KOMKOMERIN, LEMBEKE (KAPRIJKE)

REPORTAGE: CHIROTERREIN KOMKOMERIN, LEMBEKE (KAPRIJKE) NOTA REPORTAGE: CHIROTERREIN KOMKOMERIN, LEMBEKE (KAPRIJKE) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: CHIROTERREIN KOMKOMERIN, LEMBEKE (KAPRIJKE) 1 augustus 2007 pagina 1 > 6 1 Chiroterrein Lembeke (Kaprijke)

Nadere informatie

Lesbrief: gewasbevordering

Lesbrief: gewasbevordering Bloembollen Als we in de Bollenstreek komen vinden we de bloeiende bollenvelden heel mooi. Ook op de Keukenhof kijken ieder jaar weer duizenden toeristen naar de mooie bolbloemen. De bollenkweker zal de

Nadere informatie

HOLLE WEGEN. module 6

HOLLE WEGEN. module 6 HOLLE WEGEN Hoofdstuk 2 Inhoudsopgave: algemeen definitie belang beheer beheer berm beheer schouder beheer wegdek Definitie? Hoofdstuk 2 Definitie? Definitie? topkam Belang? Hoofdstuk 2 Belang? Microklimaat:

Nadere informatie

De Smaak van Het Groene Woud Hoogstamfruit in Boxtel en Oirschot

De Smaak van Het Groene Woud Hoogstamfruit in Boxtel en Oirschot SPELREGELS De Smaak van Het Groene Woud Hoogstamfruit in Boxtel en Oirschot Draag uw steentje bij aan het verfraaien van Het Groene Woud door de aanplant van hoogstamfruitbomen hagen Inrichting van een

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Lekker landgoed

Jaarverslag 2017 Lekker landgoed Jaarverslag 2017 Lekker landgoed Stichting Lekker landgoed Hindersteinlaan 7 3451 EV Vleuten www.lekkerlandgoed.nl www.facebook.com/lekkerlandgoed-697486207018704/ jan@lekkerlandgoed.nl 06-24841514 Lekker

Nadere informatie

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed.

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Nieuwsbrief 10 10 juli 2011 Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Beste Lezers, AWG doet het goed, over één maand bestaat we al weer een jaar. Een jaar waarin we acht hectare

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

Keuze 1: In welk gebied laten we de leeuwen los?

Keuze 1: In welk gebied laten we de leeuwen los? Keuze 1: In welk gebied laten we de leeuwen los? In Zuid Afrika ligt het natuurgebied Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve. In dit gebied leven veel soorten wilde dieren, waaronder verschillende leeuwen. Op

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

Vervanging Rode bes Rovada DLV Plant

Vervanging Rode bes Rovada DLV Plant Vervanging Rode bes Rovada DLV Plant Postbus 840 5280 AV Boxtel Mijlstraat 20 5281 LL Boxtel T 0411 65 25 25 F 0411 67 87 51 E info@dlvplant.nl In opdracht van Produktgroep kleinfruit www.dlvplant.nl Gefinancierd

Nadere informatie

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan bij het graven

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB 2006 BIOLOGIE CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie. 600013-1-663b

Bijlage VMBO-KB 2006 BIOLOGIE CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie. 600013-1-663b Bijlage VMBO-KB 2006 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 600013-1-663b DUINEN INFORMATIE 1 DUINGEBIEDEN Het grootste deel van de Nederlandse kust bestaat uit duingebieden. De duinen

Nadere informatie

Thema van de maand September 2009

Thema van de maand September 2009 Thema van de maand September 2009 "Een goede huisvesting voor je ezel" Omdat wij zelf druk bezig zijn om het voor onze meiden allemaal in orde te maken, wil ik deze maand verder ingaan op het thema huisvesting.

Nadere informatie

Bestuur, vrijwilligers en Comité van Aanbeveling Het bestuur van Stichting VivaSahel werkt op vrijwillige basis en bestaat uit:

Bestuur, vrijwilligers en Comité van Aanbeveling Het bestuur van Stichting VivaSahel werkt op vrijwillige basis en bestaat uit: Stichting VivaSahel Passeerdersstraat 20 B 1016 XC Amsterdam tel: 020 4222494 e-mail: stichting.vivasahel@gmail.com Bankrekening: NL66INGB0004138986 www.vivasahel.nl Doelstelling De statutaire doelstelling

Nadere informatie

Index Natuurbeheer Landschapselementen

Index Natuurbeheer Landschapselementen Index Natuurbeheer Landschapselementen Houtwal en houtsingel Houtwallen en houtsingels komen in heel Nederland voor. Deze lijnvormige landschapselementen kennen een sterke samenhang met het omringende

Nadere informatie

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming Concept criteria voor akkerbouw om de mate van Vogelvriendelijk boeren te bepalen De grondstoffenleverancier van het product is een agrarisch

Nadere informatie

Adoptieplan t.b.v. de Sjweikeser Rengelaote

Adoptieplan t.b.v. de Sjweikeser Rengelaote Adoptieplan t.b.v. de Sjweikeser Rengelaote ADOPTIEPLAN T.B.V. DE SJWEIKESER RENGELAOTE... 1 Communiceren van het project "De Sjweikeser Rengelaot", stand van zaken...2 Doel en inhoud van het Adoptieplan....3

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

SAMENVATTING EN CONCLUSIES

SAMENVATTING EN CONCLUSIES SAMENVATTING EN CONCLUSIES Achtergrond Het Centrale Plateau, ongeveer 94.000 km 2 groot, is het dichtst bevolkte gebied van Burkina Faso. Landbouw is de belangrijkste bron van bestaan. Van oudsher maken

Nadere informatie

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen.

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen. Beschrijving kwelderherstelmaatregelen 1 1.1 Inleiding Aan de noordkust van Groningen heeft Groningen Seaports, mede ten behoeve van RWE, circa 24 ha. kwelders aangekocht. Door aankoop van de kwelders

Nadere informatie

Resultaten van de 1e serie Pacha Mama Raymi wedstrijden in het district Challabamba (1 augustus 2006 t/m 28 februari 2007) blad 1

Resultaten van de 1e serie Pacha Mama Raymi wedstrijden in het district Challabamba (1 augustus 2006 t/m 28 februari 2007) blad 1 Resultaten van de 1e serie Pacha Mama Raymi wedstrijden in het district Challabamba (1 augustus 2006 t/m 28 februari 2007) blad 1 Een serie Raymi wedstrijden bestaat steeds uit 2 onderdelen: 1) een wedstrijd

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

ECUADOR PARQUE BAMBU

ECUADOR PARQUE BAMBU ECUADOR PARQUE BAMBU Periode: 1-28 oktober 2016 Leeftijd: 18-30 IBO-Nederland, St. Annastraat 174, 6524 GT Nijmegen. Tel. 024-3226074. www.ibo-nederland.org 1 Ecuador Parque Bambu Periode 1-28 oktober

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Dassenwerk WERKBLAD OPDRACHTEN Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je gaat een onderzoek doen in een klein gebied van Nationaal

Nadere informatie

De Zaai- & PootGroep geeft voor 2018 aan voor de werkcoördinatoren wanneer de diverse gewassen dienen te worden gezaaid, gepoot of geplant.

De Zaai- & PootGroep geeft voor 2018 aan voor de werkcoördinatoren wanneer de diverse gewassen dienen te worden gezaaid, gepoot of geplant. Werkplan zaai-, poot & plantkalender 2018 De Zaai- & PootGroep geeft voor 2018 aan voor de werkcoördinatoren wanneer de diverse gewassen dienen te worden gezaaid, gepoot of geplant. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen.

De grond waarop wij wonen. De grond waarop wij wonen. GROEP 7/8 Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de bovenbouw.

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

Ontwikkeling van een duurzaam product van Benin en Nederland

Ontwikkeling van een duurzaam product van Benin en Nederland Ontwikkeling van een duurzaam product van Benin en Nederland 1 2 CECODI en Stichting Boslandbouw Inleiding Bij de productie van de houdbare of harde kazen is het gebruiken van het zogenaamde stremsel noodzakelijk

Nadere informatie

NATUUR EN BIODIVERSITEIT

NATUUR EN BIODIVERSITEIT NATUUR EN BIODIVERSITEIT Wat hebt u eraan? Biodiversiteit is de verscheidenheid van leven op onze planeet. Het is het fundament van ons welzijn en de economie. We zijn van de natuur afhankelijk voor ons

Nadere informatie

ACTIEPROGRAMMA VOOR VOEDSELZEKERHEID EN MILIEUBESCHERMING ASAPE

ACTIEPROGRAMMA VOOR VOEDSELZEKERHEID EN MILIEUBESCHERMING ASAPE ACTIEPROGRAMMA VOOR VOEDSELZEKERHEID EN MILIEUBESCHERMING ASAPE Indeling van de presentatie 1. Introductie 2. Gerealiseerde activiteiten en bereikte resultaten 3. Conclusie en perspectief 1- Introductie

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

REDEMPTION CHILDREN S HOME

REDEMPTION CHILDREN S HOME REDEMPTION CHILDREN S HOME JAARVERSLAG 2015 P.O. Box DM 4, Damongo, Tel: (+233) 024 4726 732 Email: abrahamsaaka@gmail.com, redemptionchildren@gmail.com 1 Jaarverslag 2015 Redemption Children s Home 2015

Nadere informatie

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Onderdirectoraat Landbouw Afdeling Algemene Agrarische Voorlichting 1 Samengesteld door: Ritesh Panchoe Inleiding Wat is een moestuin?? Een moestuin of een

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

Veilig werken. Duurzaam bodemgebruik in de landbouw

Veilig werken. Duurzaam bodemgebruik in de landbouw Veilig werken Duurzaam bodemgebruik in de landbouw Programma voor vandaag: Duurzaam bodemgebruik in de landbouw Kahoot Oefentoets bodemgebruik Veilig werken & Duurzaam bodemgebruik? Veilig werken & Duurzaam

Nadere informatie

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE LUTTENBERG BELEVINGSROUTE ROUTE 2,8 km 20 18 Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten

Nadere informatie

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Een verhaal over dorpsontwikkeling Mijn naam is Daw Htu Sent en ik woon in het dorp Hu Gyi. World Concern werkt in ons dorp sinds 2004. Ik ben één van

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Vogelvriendelijk Golfbaanbeheer

Vogelvriendelijk Golfbaanbeheer Vogelvriendelijk Golfbaanbeheer Informatiebord Golfbaan Princenbosch NGF Afdeling Duurzaam beheer & Agronomie hoofdpunten vogelvriendelijk golfbaanbeheer. 1. Ecologisch bewustzijn: alles heeft met elkaar

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 11 1.1 Duurzame of traditionele productie? 11 1.2 Logo s en keurmerken 13 1.3 Kosten van duurzame teelt 18 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 19 1.5

Nadere informatie

1. Zaden, minimaal 100 (RWF verkoopt per 250, zodat u het een paar keer kunt proberen) 2. Kweekkasje 3. Zaai en stekgrond

1. Zaden, minimaal 100 (RWF verkoopt per 250, zodat u het een paar keer kunt proberen) 2. Kweekkasje 3. Zaai en stekgrond Zaaien Mocht u besluiten zelf Sequoia s of Redwoods te gaan zaaien, is het goed om een aantal basiszaken te weten. De onderstaande beschrijving is gelijk voor de Sequoiadendron Giganteum, Sequoia sempervirens

Nadere informatie

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Heidebeheer en fauna Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Inleiders: Jap Smits (Staatsbosbeheer) en prof. dr. Henk Siepel (Alterra-WUR) De Strabrechtse Heide is een

Nadere informatie

Deltaplan Agro-Ecologie

Deltaplan Agro-Ecologie Deltaplan Agro-Ecologie Dr. Ir. Henk Tennekes Drs. Claudia Külling Dr. Henk Tennekes, ETS Drs. Claudia Külling, Servaplant Dr. Ir. H. A. Tennekes, E Waarom een Deltaplan Agro-Ecologie? Grondlegger van

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Stichting VivaSahel. Jaarverslag van Stichting VivaSahel 2014. ING Bank: NL66INGB0004138986

Stichting VivaSahel. Jaarverslag van Stichting VivaSahel 2014. ING Bank: NL66INGB0004138986 Stichting VivaSahel Passeerdersstraat 20 B 1016 XC Amsterdam tel: 020 4222494 e-mail: stichting.vivasahel@gmail.com website: www.vivasahel.nl ING Bank: NL66INGB0004138986 Jaarverslag van Stichting VivaSahel

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

Velt presenteert: de ecotuin

Velt presenteert: de ecotuin Velt presenteert: de ecotuin Behoefte aan duidelijkheid over ecotuin Begrip ecotuin niet altijd voor iedereen duidelijk verwarring over begrip ecotuin onduidelijkheid onder collega s begrip wordt niet

Nadere informatie

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale Dialogen - 2 Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale dialogen: Apoera 23-24 November 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. Thema: Introductie klimaatverandering... 4 2. Thema: REDD+... 5 3. Thema: Overzicht

Nadere informatie

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen REDD+ een campagne voor bewustwording van suriname over haar grootste kapitaal Wat is duurzaam gebruik van het bos: Duurzaam

Nadere informatie

STICHTING DOGON ONDERWIJS

STICHTING DOGON ONDERWIJS Stichting Dogon Onderwijs Jaarverslag 2012 Organisatie Bestuur Jurriaan van Stigt, voorzitter Gonny van Stigt-Amesz, penningmeester Rens de Leeuw, secretaris Inschrijving Kamer van Koophandel: KvK 33298349

Nadere informatie

PURVERsa

PURVERsa info@purver.be +32 471 50 45 90 www.purver.be PURVERsa Wat is PUR VER PUR VER verrijkt de bodem en zorgt voor een optimale ontwikkeling van de wortels, geeft sterkere planten en hogere opbrengsten. Micro-organismen

Nadere informatie

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Inhoud Inhoud... 2 1. De Melkveehouderij in onze streek... 3 1.1 Onze streek... 3 1.2 Wat is veen?... 3 1.3 Boeren vanaf het begin... 3 1.4 Koeien melken...

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BEELD met toelichting BOEREN IN DE IJZERTIJD

BIJLAGE 1 BEELD met toelichting BOEREN IN DE IJZERTIJD EDE VROEGER EN NU Geldersch Landschap & Kasteelen BIJLAGE 1 BEELD met toelichting voor groep 5 t/m 8 www.glk.nl 1.1 LEVEN ALS BOER IN DE IJZERTIJD Toelichting bij de praatplaten bij het lesprogramma 1.1

Nadere informatie

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Laatst gewijzigd 28 februari 2019 Om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen kunt u in 2019 kiezen voor 1 of meer van de volgende

Nadere informatie

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda

Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda. Samenvatting projectvoorstel. Kinderen in Pader, Noord Uganda Uganda Investeren in werkgelegenheid in Pader, Noord Uganda Samenvatting projectvoorstel Kinderen in Pader, Noord Uganda Uitvoerende organisatie: Verantwoordelijk manager: Uitvoeringsperiode: Locatie:

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van de Opgestane Heer!

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van de Opgestane Heer! Lieve mensen, jong en oud, gemeente van de Opgestane Heer! Een nieuw begin! Wanneer maken we dat? Ik denk dat het op verschillende momenten in je leven kan. Bij kinderen zien we het al gebeuren als ze

Nadere informatie

beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING!

beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! beukenhaag.nl In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan

Nadere informatie