1.1 Interne geluidwering, aandachtspunten bij woningindeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1.1 Interne geluidwering, aandachtspunten bij woningindeling"

Transcriptie

1 1.1 Interne geluidwering, aandachtspunten bij woningindeling Eisen Het project moet voldoen aan de akoestische eisen uit het Bouwbesluit, artikel De relevante eisen zijn in onderstaande tabel weergegeven. Tabel 1: Relevante akoestische eisen vanuit het Bouwbesluit Situatie Karakteristiek luchtgeluidniveauverschil (D nt;a;k ) [db] Gewogen contactgeluidniveau (L n;t;a ) [db] Besloten ruimte verblijfsgebied Besloten ruimte besloten ruimte (geen VG) Gemeenschappelijke verkeersruimte besloten ruimte (geen VG) Geen eis Geen eis Uit bovenstaande tabel blijkt dat de geluidsisolatie naar een verblijfsgebied 5 db strenger is dan naar een ruimte die geen verblijfsgebied is. Vanuit het Bouwbesluit worden er alleen eisen aan de geluidisolatie gesteld naar woonfuncties toe Aandachtspunten bij geluidwering tussen ruimten Woningtoegangsdeur bij entreehal in woning

2 Om geluidoverlast in de woning te beperken is er een eis gesteld aan de geluidwering tussen de gemeenschappelijke verkeersruimte en een verblijfsruimte in de woning. Belangrijk onderdeel in de geluidwering tussen deze ruimten is de woningtoegangsdeur. Deze entreedeur moet aan de volgende voorwaarden voldoen: De deur moet voldoende geluid weren. De deur moet een geluidisolatie, de zogenaamde R W;p -waarde hebben, van ten minste 38 db(a). De R W;p -waarde is het in het laboratorium bepaalde geluidisolatie van de deur inclusief kozijn en kierdichting. De leverancier van de deur moet deze waarde middels een meetrapport aan kunnen tonen. De deur moet een goede kierdichting hebben. Middels rubberprofielen wordt de kier tussen deur en kozijn afgedicht. Deze rubberprofielen lopen rondom de deur. Aan de onderzijde van de deur is ook een valdorpel mogelijk. Een valdorpel klemt tussen de deur en de vloer als de deur gesloten is. De deur moet goed sluiten. Pas een deur toe met knevelende driepuntssluiting. Dit betekent dat er naast het nachtslot ook boven- en onderin de deur een haak vanuit de deur in het kozijn steekt bij het op slot draaien van de deur. Er kunnen standaard binnendeuren toegepast worden. De in de technische omschrijving omschreven deur Kega Base SB 42 SB voldoet aan deze voorwaarden. Woningtoegangsdeur als directe scheiding tussen GVKR en verblijfsgebied Als via de woningentreedeur direct een verblijfsgebied wordt betreden fungeert de deur als directe akoestische scheiding. De binnendeur in de woning ontbreekt als extra akoestische scheiding tussen de gemeenschappelijke verkeersruimte en de verblijfsruimte in de woning. Daarom worden in deze situatie hoge akoestische eisen gesteld aan de deur.

3 De deur moet een geluidisolatie hebben van R W;p -waarde 52 db(a). dit wordt bijvoorbeeld bereikt met een Merford MN53 deur. Dergelijke deuren zijn dikker dan standaard woningtoegangsdeuren. Toepassen van een valdorpel is in dit geval niet mogelijk. Dit betekent dat er een drempel ter plaatse van uw voordeur aanwezig is. Binnenwanden Artikel 3.17a uit het Bouwbesluit vereist dat tussen verblijfsruimten in een woonfunctie de geluidisolatie voldoende hoog is. De luchtgeluidisolatie moet voldoen aan D n;t;a;k 32 db is en de contactgeluidisolatie moet voldoen aan L nt;a 79 db. De eis geldt niet indien in de directe scheidingsconstructie tussen twee naast elkaar gelegen verblijfsruimten een deuropening aanwezig is.

4 De massieve scheidingswanden moeten een oppervlaktemassa van ten minste 75 kg/m² hebben. Bij uitvoering in gipsblokken betekend dit dat er 70 mm verzwaarde gipsblokken moet worden toegepast of 100 mm gipsblokken Bij gipsblokken worden veerankers toegepast en wordt de naad tussen wand en plafond of bouwmuur afgeschuimd. Zie onderstaande afbeelding, afkomstig van Knauf, leverancier van gipsblokken.

5 Metal-stud binnenwanden moeten een (in het laboratorium gemeten) R w -waarde hebben van ten minste 37 db(a). De volgende opbouw is mogelijk: 12,5 mm gipskartonplaat 75 mm profielen 12,5 mm gipskartonplaat Zie onderstaande afbeelding van Gyproc, een leverancier van metal-stud wanden. In een metal-stud binnenwand waar de onderhavige geluideisen voor gelden geen wandcontactdozen recht tegenover elkaar plaatsen maar ten minste 600 mm uit elkaar plaatsen. Indien de ontworpen woningindeling niet binnen bovenstaande uitgangspunten past is voor het ontwerp een specifiek advies noodzakelijk.

6 1.1.3 Aandachtspunten bij installatiegeluid binnen de eigen woning Artikel 3.9, lid 2 van Bouwbesluit 2012 vereist dat een mechanische voorziening voor luchtverversing, warmteopwekking of warmteterugwinning een niet hoger geluidniveau (L I;A;k ) in een verblijfsruimte veroorzaakt dan 30 db(a). De ventilatie unit is maatgevend in het installatiegeluid. Uitgangspunt is dat er Zehnder WHR 950 wordt toegepast. Installatietechnische maatregelen De volgende installatietechnische maatregelen zijn noodzakelijk: De WTW-unit monteren aan een wand van ten minste 200 kg/m² (120 mm kalkzandsteen) of plaatsen op een montagestoel. Tussen aanzuigaansluiting en doorvoer in de schacht een geluiddempende slang toepassen van ten minste 0,5 meter, zo recht mogelijk aanbrengen. Tussen afblaasaansluiting in de unit en de doorvoer in de schacht bij voorkeur een geluiddempende slang toepassen. Direct na de inblaasaansluiting in de unit ten minste 1 meter geluiddempende slang aanbrengen, zo recht mogelijk. Direct na de afzuigaansluiting in de unit een splitsing aanbrengen zodat 2 strengen ontstaan. Eén streng leidt naar de afzuiging van de keuken en wasruimte, de andere streng is voor afzuiging van toilet en badkamer. De streng die leidt naar de keuken en wasruimte direct na de splitsing voorzien van 1 meter geluiddempende slang. De streng die leidt naar de overige afzuigpunten uitvoeren in standaard metalen kanaal. Het kanalenverloop zodanig ontwerpen dat het drukverlies in de kanalen niet groter is dan: Pa tot een ventilatiecapaciteit van 325 m³/h Pa bij hogere capaciteiten De ventilatiecapaciteiten zodanig inregelen dat er juist aan het Bouwbesluit wordt voldaan. Deze Bouwbesluitstand bij voorkeur instellen op een middenstand. In hoogstand kan dan overcapaciteit worden gerealiseerd. Geadviseerd wordt de installatie door een deskundige partij te laten installeren teneinde bovenstaande uitgangspunten juist te kunnen verwerken. Bouwkundige maatregelen De benodigde bouwkundige maatregelen hangt van twee uitgangspunten af: 1. Op welke capaciteit is de WTW unit ingeregeld? 2. Hoe is de opstelplaats van de WTW unit gesitueerd ten opzichte van een verblijfsruimte?

7 WTW unit grenst met binnenwand aan verblijfsruimte Tot een (vereiste) ventilatiecapaciteit in het appartement van 230 m³/h (ca. 65 dm³/s) blijft de geluiduitstraling van de WTW-unit beperkt tot ca. 50 db(a). In dit geval kan volstaan worden met de volgende bouwkundige maatregelen: De wand tussen de opstelplaats van de WTW-unit en de aangrenzende verblijfsruimte uitvoeren in: mm gipsblokken / 70 mm verzwaarde gipsblokken, of - Metal-stud wand R w -waarde hebben van ten minste 35 db(a), bijvoorbeeld 12,5 mm gips 75 mm profielen 12,5 mm gipsplaten De deur naar de opstelplaats van de MV-unit kan uitgevoerd worden als normale binnendeur. Tot een (vereiste) ventilatiecapaciteit in het appartement van 360 m³/h (ca. 100 dm³/s) loopt de geluiduitstraling van de WTW-unit op tot ca. 60 db(a). In dit geval kan volstaan worden met de volgende bouwkundige maatregelen:

8 De wand tussen de opstelplaats van de WTW-unit en de aangrenzende verblijfsruimte uitvoeren in: mm kalkzandsteen, of - Metal-stud wand R w -waarde hebben van ten minste 40 db(a), bijvoorbeeld 12,5 mm gips 50 mm profielen waartussen minerale wol 12,5 mm gipsplaten De deur naar de opstelplaats van de MV-unit uitvoeren in geluidwerende variant (bijvoorbeeld de Berkvens geluidwerende ( 32 db ) binnendeur). WTW unit grenst met een binnendeur aan verblijfsruimte Als de opstelplaats van de WTW-unit vanuit een verblijfsruimte direct toegankelijk is vormt de binnendeur een zwakke schakel in de geluidwering. In deze situatie zijn de volgende aanvullende maatregelen noodzakelijk. Tot een (vereiste) ventilatiecapaciteit in het appartement van 230 m³/h (ca. 65 dm³/s) zijn de volgende aanvullende maatregelen nodig:

9 Geen akoestisch dempende slangen toepassen maar in plaats daarvan een geluiddemper met een harde buitenmantel in dezelfde lengte. Denk hierbij aan een Panflex AF1 demper. De deur naar de opstelplaats van de MV-unit uitvoeren in geluidwerende variant (bijvoorbeeld de Berkvens geluidwerende ( 32 db ) binnendeur). Overstroom van ventilatielucht naar de berging kan plaats vinden middels een spleet onder de deur van maximaal 15 mm hoog. Tot een (vereiste) ventilatiecapaciteit in het appartement van 360 m³/h (ca. 100 dm³/s) zijn de volgende aanvullende maatregelen nodig:

10 Geen akoestisch dempende slangen toepassen maar in plaats daarvan een geluiddemper met een harde buitenmantel in dezelfde lengte. Denk hierbij aan een Panflex AF1 demper. De deur naar de opstelplaats van de MV-unit uitvoeren met een geluidisolatie (R W;p -waarde) 38 db(a). dit staat dus gelijk aan de kwaliteit van de woningtoegangsdeur. De deur is voorzien van kierdichting en een onderdorpel. Vanwege de onderdorpel moet de opstelplaats van de WTW voorzien worden van zowel een afvoer- als een toevoerventiel. Indien de ontworpen situatie van de opstelplaats van de WTW-unit niet binnen bovenstaande uitgangspunten past, is een specifiek advies noodzakelijk.

11 1.2 Interne geluidwering, beoordeling casco Onderstaand is per onderdeel van de bouwconstructie de geluidisolatie beoordeeld. Keldervloer Op de kelderverdieping zijn geen woonfuncties gelegen. De keldervloer is hierom akoestisch niet relevant. Verdiepingsvloer De verdiepingsvloer is als volgt opgebouwd: Massieve betonvloer, dik 270 mm, gewicht ca. 640 kg/m²; Verende laag, dikte 30 mm Dekvloer, 60 mm, anhydriet gebonden. Met deze vloeropbouw kan worden voldaan aan de vereiste geluidisolatie, inclusief de verhoogde contactgeluidisolatie. Hierbij gelden de volgende randvoorwaarden: De verende laag heeft een maximale dynamische stijfheid (S) van 20 MN/m³. Pas geëlastificeerd EPS als verende laag toe. Hierop kunnen relatief eenvoudig middels tackers de vloerverwarmingsleidingen op aangebracht worden. Dergelijke platen worden geleverd door bijvoorbeeld WTH of Unidek. tussen EPS en de dekvloer een waterdichte PE-folie aanbrengen, bij de naden met waterdicht tape afgeplakt. De kamerscheidende wanden worden (na oplevering) op de dekvloer geplaatst. Verdiepingsvloer ter plaatse van badkamer In de badkamers wordt een massieve, zandcement dekvloer toegepast. Met de massieve vloer van 270 mm beton met ca. 90 mm zandcement is de massa ca. 805 kg/m². hiermee wordt voldaan aan de gestelde eisen, ook als een badkamer boven een verblijfsgebied is gelegen. Dakvloer De dakvloer bestaat uit 240 mm beton, gewicht ca. 565 kg/m². Als flankerend vlak naar de naastgelegen woning is deze opbouw voldoende om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen. Constructieve woningscheidende wanden Alle constructieve woningscheidende wanden worden uitgevoerd in 250 mm beton, gewicht ca. 590 kg/m². Met deze wandopbouw kan worden voldaan aan de gestelde eisen. Lichte woningscheidende wanden

12 De niet-dragende woningscheidende wanden worden opgebouwd met het metal-stud systeem. Om de vereiste (lucht)geluidisolatie te behalen moet het wandsysteem een Rw-waarde hebben van ten minste 57 db(a). Uit praktische overwegingen wordt de volgende wandopbouw geadviseerd: 2x12,5 mm gipsplaten 75 mm profielen, waartussen minerale wol 5 mm luchtspouw 75 mm profielen 2x12,5 mm gisplaten Er kunnen gesteunde profielen worden toegepast, mits dit op basis van zwelband tussen de profielen gebeurd. De wandopbouw is zodanig dat er voldoende ruimte is om wandcontactdozen in een omtimmering van gipskarton geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld de firebox zoals geleverd door Gyproc. Geadviseerd wordt de wand op de constructievloer te plaatsen. De dekvloer sluit dan middels een kantstrook aan op de wand. Constructieve scheidingswand tussen GVKR en woning Tussen de gemeenschappelijke verkeersruimte (GVKR) en de verblijfsruimte van een woning gelden dezelfde akoestische eisen als tussen woningen onderling. Om de scheidinsgsconstructie tussen de GVKR en de woningen geen belemmering te maken in de indelingsvrijheid van de woning wordt geadviseerd de akoestische kwaliteit hetzelfde te maken als bij de scheidinsconstructies tussen woningen. Dit betekent een wand van ten minste 250 mm beton. Voor deze wand kan een voorzetwand worden geplaatst. Van deze voorzetconstructie wordt dan alleen een thermische prestatie gevraagd, geen akoestische. Niet-constructieve scheidingswand tussen GVKR en woning De (niet dragende) scheidingswanden tussen de gemeenschappelijke verkeersruimte en de woningen als volgt opbouwen: 2x12,5 mm gipsplaat 50 mm metal-stud profielen, waartussen minerale wol Ten minste 100 mm minerale wol om de benodigde R c -waarde van 3,5 m²k/w te behalen 50 mm profielen, waartussen minerale wol 2x12,5 mm gipsplaten Met deze wand kan aan de gestelde eisen worden voldaan. De wandopbouw is zodanig gekozen dat naast de geluidisolatie er ook wordt voldaan aan de gestelde Rc-waarde en de vereiste brandwerendheid. Niet-dragende binnenspouwbladen Niet dragende gevels bestaan uit houtskeletbouw elementen. Hiermee kan worden voldaan aan de vereiste geluidisolatie.

13 In principe het niet-dragende binnenspouwblad flexibel verankeren aan bouwmuur en bovengelegen vloer. Dat wil zeggen dat de element met hoekankers worden bevestigd en de naad tussen het binnenspouwblad en de vloer wordt afgedicht met PUR. Dragende binnenspouwbladen Dragende binnenspouwbladen moeten een gewicht hebben van ten minste 350 kg/m². met betonnen binnenspouwbladen van ten minste 150 mm dikte wordt hier aan voldaan Installatiegeluid buiten de eigen woning Conform Bouwbesluit, artikel 3.8 mag het volgens NEN 5077 bepaalde karakteristieke binnenniveau in de verblijfsgebieden van de woningen ten gevolge van geluid veroorzaakt door een buiten de eigen woning gelegen toilet met waterspoeling, een kraan, een mechanische voorziening voor luchtverversing, een warmwatertoestel, een installatie voor verhoging van waterdruk of een lift niet hoger zijn dan 30 db(a). Lift De liftschacht uitvoeren als 250 mm beton. De schachtwanden die grenzen aan een woonfunctie kunnen voorzien worden van een thermisch isolerende voorzetwand. De voorzetwand heeft dan geen akoestische functie. Bouwkundige schacht Bij de opbouw van een leidingschacht moeten vanuit het Bouwbesluit de volgende in acht genomen worden: Isolatie voor installatiegeluid (L IA;k = 30 db); Geluidisolatie tussen woningen (D nt,a,k = 52 db); Uitgangspunt is dat de vloer in de schacht wordt doorgestort of dichtgestort. Dan kan als schachtwand worden volstaan met: 100 mm gipsblokken of 70 mm zware gipsblokken Metal-stud wand bestaande uit C- en U-profielen met 2x15 mm gipsvezelplaten (let op brandwerende eigenschappen) In de bouwkundige schacht is de standleiding van de VWA maatgevend in het installatiegeluidniveau. Er zijn de volgende aandachtspunten: op de woonverdiepingen geen versleping in de standleiding aanbrengen; pas geluidarme rioleringspijpen toe, Dyka Still, Wavin AS o.g.; standleiding alleen beugelen aan een zware wand of aan de constructievloer ( 400 kg/m²). Indien de standleiding in een ingestorte mof wordt geklemd is beugeling niet noodzakelijk. voorkomen moet worden dat leidingen contact maken met eventuele mantelbuizen.

14 Wanneer de leidingen onder de onderste woonlaag (begane grondvloer of 1 e verdiepingsvloer) horizontaal versleept worden geen 90 bocht toepassen maar 2 x 45 met een tussenstuk van ten minste 250 mm. Dit is tevens een aandachtspunt in verband met het verdere leidingverloop in de bergingen.

Rapport. Akoestisch onderzoek Maasveldstraat te Tegelen. Projectnummer 16097

Rapport. Akoestisch onderzoek Maasveldstraat te Tegelen. Projectnummer 16097 Rapport Akoestisch onderzoek Maasveldstraat te Tegelen Projectnummer 16097 Opdrachtgever Antares T.a.v. de heer R. Vrinzen Postbus 3046 5930 AA Venlo Auteur Dhr. H. Dijcks Referentie 16097 RAP02 akoestisch

Nadere informatie

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht geluidwering tussen woningen Opgesteld door: Datum: 2 mei 2011 S&W Consultancy Rapportnr: 2110489 Postbus 5185 Versie: 1 4380 KD Vlissingen Tel: 0118 442

Nadere informatie

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw.

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw Inleiding In opdracht van B.B.A.W. Bouwmanagement te Norg is ten behoeve van de verdere planuitwerking

Nadere informatie

Notitie intern geluid Houthaven 5AB

Notitie intern geluid Houthaven 5AB Notitie intern geluid Houthaven 5AB Opdrachtgever Vorm Ontwikkeling BV Contactpersoon De heer J.J. Verhaar Werknummer 813.307.00 Versie editie 3 Datum 24 november 2015 Inleiding In opdracht van Vorm Ontwikkeling

Nadere informatie

Notitie intern geluid Houthaven 4 DEF

Notitie intern geluid Houthaven 4 DEF Notitie intern geluid Houthaven 4 DEF Opdrachtgever Vorm Ontwikkeling BV Contactpersoon De heer J.J. Verhaar Werknummer 813.307.00 Datum 15 september 2015 Inleiding In opdracht van Vorm Ontwikkeling BV

Nadere informatie

CPO de Hoofden, Houthavens Kavel 4 Aanvullende rapportage. Datum 26 februari 2016 Referentie

CPO de Hoofden, Houthavens Kavel 4 Aanvullende rapportage. Datum 26 februari 2016 Referentie Gatwickstraat 11 1043 GL AMSTERDAM Postbus 9396 1006 AJ AMSTERDAM T +31 (0)20-6967181 F +31 (0)20-6634962 E amsterdam.ch@dpa.nl www.dpa.nl/cauberg-huygen K.v.K 58792562 IBAN NL71 RABO 0112 075584 CPO de

Nadere informatie

Akoestische Beoordeling V2.0. Kooiplein in Leiden

Akoestische Beoordeling V2.0. Kooiplein in Leiden Akoestische Beoordeling V2.0 ten aanzien van de akoestische aspecten met betrekking tot deelplan 4a van het plan Kooiplein in Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo

Nadere informatie

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Voorbeeld van geluid 2 Wat blijft er over? 3 Percentage gehinderden 4 Relatie met geluidisolatie Onderzoek RIGO 1997 sociale

Nadere informatie

Op basis van de genoemde informatie, zijn de volgende constructies gepland: Tabel 1: geplande constructies Constructie Opbouw Woningscheidende wanden

Op basis van de genoemde informatie, zijn de volgende constructies gepland: Tabel 1: geplande constructies Constructie Opbouw Woningscheidende wanden Stevenshoek Langweer B.V. p.a. de heer T. Wallendal Ter Huivra 16 8501 GZ JOURE Kenmerk: 2017b01 Datum: 2 april 20 Betreft: De Wielen Langweer, interne geluidwering Referentie: de heer S. van der Heiden

Nadere informatie

akoestisch rapport toetsing interne geluidisolatie Klooster Koningsoord Berkel-Enschot Roozen van Hoppe Wilhelminadijk 7 5089 NT HAGHORST

akoestisch rapport toetsing interne geluidisolatie Klooster Koningsoord Berkel-Enschot Roozen van Hoppe Wilhelminadijk 7 5089 NT HAGHORST Behoort bij besluit van Burgem eester en Wethouders d a t u m : 12 mei 2016 r eg.n r. : Z-HZ_WABO-2016-00516 b esl u i t : Toegekend Nam ens dezen, de m anager Vergunningen van de afdeling Dienstverlening

Nadere informatie

Woningen in voormalig kantoorgebouw Kortenaer aan de Kortenaerkade Den Haag. Daglichttoetreding, thermische isolatie en interne geluidisolatie

Woningen in voormalig kantoorgebouw Kortenaer aan de Kortenaerkade Den Haag. Daglichttoetreding, thermische isolatie en interne geluidisolatie Woningen in voormalig kantoorgebouw Kortenaer aan de Kortenaerkade Den Haag Daglichttoetreding, thermische isolatie en interne geluidisolatie Rapportnummer H 4937-4-RA d.d. 17 juni 2014 Woningen in voormalig

Nadere informatie

Renvooi. datum: P = 0,90- N.A.P. gebakken klinker oprit. gebakken klinker terras. entree aanduiding. parkeerplaats opstelling

Renvooi. datum: P = 0,90- N.A.P. gebakken klinker oprit. gebakken klinker terras. entree aanduiding. parkeerplaats opstelling 5,4 12,6 17,9 B 1 556 m2 3,9 12,1 20,0 2 574 m2 C 3,0 10,6 15,4 1,5 3 263 m2 4 183 m2 D E F 5 275 m2 5,5 12,1 18,4 6 540 m2 A 3,0 10,7 13,6 1,5 7 232 m2 8 163 m2 9 163 m2 10 285 m2 3,5 10,1 3,0 10,7 13,6

Nadere informatie

g h i d e f projectnummer: project: WEST507 Rotterdam opdrachtgever: Waterford Investments & Vervat Vastgoed, Rotterdam schaal: 1:20

g h i d e f projectnummer: project: WEST507 Rotterdam opdrachtgever: Waterford Investments & Vervat Vastgoed, Rotterdam schaal: 1:20 project: opdrachtgever: onderwerp: bouwstenen projectnummer: 16034 schaal: 1:20 datum: 20.10.2017 wijzigingen: a b c d e f g h i formaat: A3 tekeningnummer: DO.000 as 90 variabel 45 30 W01 BU bestaand

Nadere informatie

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING volgens Bouwbesluit 2012 Omzetting kantoor helftheuvel naar woonstudio s Kenmerk: 3840-R-V1.0 Datum rapport : s-hertogenbosch

Nadere informatie

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG Beschrijving voorgesteld (energetisch) maatregelenpakket om EPC 0,2 te halen. De maatregelen die benodigd zijn om een EPC van

Nadere informatie

Rapport Bouwbesluiteisen

Rapport Bouwbesluiteisen BOUWADVIESBUREAU RAATJES HEIN LEEMHUISSTRAAT 5 9744 DR GRONINGEN TELEFOON: 050-5 25 37 51 E-MAIL: INFO@RAATJES.NL INTERNET : WWW.RAATJES.NL BANKNR : NL84INGB0009395868 KVK GRONINGEN : 02078129 Rapport

Nadere informatie

het rechtens verkregen (binnen)niveau

het rechtens verkregen (binnen)niveau M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen het rechtens verkregen (binnen)niveau 22 september 2015 NSG bijeenkomst Bouwbesluit en geluid ir. Theodoor Höngens 2 woningwet artikel 1a De eigenaar van

Nadere informatie

Geluidisolatie met gipsblokken

Geluidisolatie met gipsblokken www.multigips.nl Geluidisolatie met gipsblokken De wensen op het gebied van wooncomfort stijgen voordurend, zoals de behoefte aan maximale privacy en minimale geluidoverlast van buren. Tegelijkertijd zijn

Nadere informatie

Project: Woonzorgappartementen Jutphaas Onderwerp: onderbouwing afdelingen 3.2 tot en met 3.5 van het Bouwbesluit Datum: 24-06-2011

Project: Woonzorgappartementen Jutphaas Onderwerp: onderbouwing afdelingen 3.2 tot en met 3.5 van het Bouwbesluit Datum: 24-06-2011 Project: Woonzorgappartementen Jutphaas Onderwerp: onderbouwing afdelingen 3.2 tot en met 3.5 van het Bouwbesluit Datum: 24062011 Naar aanleiding van de ingediende omgevingsvergunning voor 52 Appartementen

Nadere informatie

cætshage architectenbureau detail 01 horizontale principe detaillering binnenwanden 1:5 horizontale principe detaillering aansluting binnenwanden 1:5

cætshage architectenbureau detail 01 horizontale principe detaillering binnenwanden 1:5 horizontale principe detaillering aansluting binnenwanden 1:5 25 50 25 100 Metal Stud profielen, breedte 75 mm h.o.h. max 600 mm Metal Stud profielen, breedte 50 mm h.o.h. max 600 mm 100 Metal Stud profielen, breedte 50 mm h.o.h. max 600 mm 25 75 10 75 25 210 Metal

Nadere informatie

Toetsbouwbesluitberekening project: 5 stadswoningen aan de staatweg 77. projectnr: 10395. datum: 22 oktober 2013. VanEgmondTotaalArchitectuur

Toetsbouwbesluitberekening project: 5 stadswoningen aan de staatweg 77. projectnr: 10395. datum: 22 oktober 2013. VanEgmondTotaalArchitectuur Toetsbouwbesluitberekening 5 stadswoningen aan de staatweg 77 projectnr: 10395 datum: 22 oktober 2013 5 stadswoningen, straatweg 77 blad 1 van 6 dd: 22-10-2013 nr onderdeel vereist ingevolge Bouwbesluit

Nadere informatie

Vastgoedtransformatie. het Bouwbesluit. 31 mei Patrick van Loon. Vergunningverlener Stadsontwikkeling

Vastgoedtransformatie. het Bouwbesluit. 31 mei Patrick van Loon. Vergunningverlener Stadsontwikkeling Vastgoedtransformatie en het Bouwbesluit 31 mei 2018 Patrick van Loon Vergunningverlener Stadsontwikkeling Het bouwvergunningproces Vooroverleg Indienen aanvraag en inhoudelijke beoordeling op: Bestemmingsplan

Nadere informatie

Installatiegeluid in woningen

Installatiegeluid in woningen Installatiegeluid in woningen Hoe voldoe ik aan de nieuwe geluidseisen van bouwbesluit 2012 Piet Jacobs Nieuwe eis installatiegeluid in bouwbesluit 2012 Is de nieuwe eis ambitieus? Hoeveel mensen hebben

Nadere informatie

opstelplaats wasmachine opstelplaats droger opstelplaats kooktoestel opstelplaats gootsteen opstelplaats vaatwasmachine

opstelplaats wasmachine opstelplaats droger opstelplaats kooktoestel opstelplaats gootsteen opstelplaats vaatwasmachine ouwkundig v KL mv V funderingsbalk vlgs constr. geisoleerde kanaalplaatvloer betonvloer + 0mm dekvloer kruipluik mechanische ventilatie unit (afvoer) type volgens EP meterkast gevelsteen-spouw-isolatie-kalkzandsteen

Nadere informatie

Notitie. 1. Uitgangspunten

Notitie. 1. Uitgangspunten Notitie Datum: 14 juni 2017 Project: Transformatie Aleidistraat 3 Uw kenmerk: - Locatie: Rotterdam Ons kenmerk: V047003aa.00001.hv Betreft: Beoordeling VO Versie: 01_001 In opdracht van Oude Confectiefabriek

Nadere informatie

Den Briel Rivaswoningen te Papendrecht. bouwfysische en akoestische toelichting bij aanvraag Omgevingsvergunning

Den Briel Rivaswoningen te Papendrecht. bouwfysische en akoestische toelichting bij aanvraag Omgevingsvergunning Den Briel Rivaswoningen te Papendrecht bouwfysische en akoestische toelichting bij aanvraag Omgevingsvergunning Rapportnummer GC 16129-1-RA-002 d.d. 15 januari 2015 Den Briel Rivaswoningen te Papendrecht

Nadere informatie

ontvang vloer plafond wand

ontvang vloer plafond wand 1 Voorbeelddetails De modellen ter simulatie van de geluidisolatie en de looptrillingen in lichtgewicht gebouwen zijn toegepast op vier uitgekozen bouwsystemen. Naast de beschrijving van het bouwsysteem

Nadere informatie

Het ontwerpen van een

Het ontwerpen van een Het ontwerpen van een ventilatiesysteem André Meester Alusta natuurlijke ventilatietechniek Het ontwerpen van een ventilatiesysteem Bepaling capaciteit toe en afvoer volgens bouwbesluit Aanvullende eisen

Nadere informatie

Akoestische beoordeling DO

Akoestische beoordeling DO 1 november 2016 Akoestische beoordeling DO Zuidas Blok 1B Appartementencomplex met parkeergarage www.deerns.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar

Nadere informatie

Bouwbesluit en Passief Bouwen

Bouwbesluit en Passief Bouwen Bouwbesluit en Passief Bouwen Welke (on)mogelijkheden zijn er vanuit de bouwregelgeving? ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Programma Bouwbesluiteisen en Passief Bouwen Gezondheid

Nadere informatie

Beoordelingsrapport. Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot

Beoordelingsrapport. Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot Lid NLingenieurs ISO-9001:2000 gecertificeerd Beoordelingsrapport Betreft: Rapportnummer: Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot A 2057-2-RA-001 Datum: 11 november 2010 (herzien d.d.

Nadere informatie

RAPPORT. Nieuw te bouwen woning Kortland 47 Alblasserdam. Geluidwering gevels. Nieuw te bouwen woning. Betreft

RAPPORT. Nieuw te bouwen woning Kortland 47 Alblasserdam. Geluidwering gevels. Nieuw te bouwen woning. Betreft RAPPORT Nieuw te bouwen woning Kortland 47 Alblasserdam Geluidwering gevels Betreft Kenmerk Status Opdrachtgever Uitgevoerd door Nieuw te bouwen woning R012520.001.01 Definitief Van der Padt & Partners

Nadere informatie

Installatiegeluid in Bouwbesluit 2012:

Installatiegeluid in Bouwbesluit 2012: 6 2 2012 Bouwfysica www.nvbv.org Installatiegeluid in Bouwbesluit 2012: niets nieuws onder de zon? Installaties vervullen een steeds belangrijkere rol bij de realisatie van gezonde en energiezuinige woningen.

Nadere informatie

Inleiding. PVE Syntrus Achmea Vastgoed Ontwikkelingsbedrijf. Projectnummer 812081aa 09-11-2012. Ontwikkeling Sprankelveld bv

Inleiding. PVE Syntrus Achmea Vastgoed Ontwikkelingsbedrijf. Projectnummer 812081aa 09-11-2012. Ontwikkeling Sprankelveld bv Project Harnaschpolder veld 14, 15 en 17, Delft Onderwerp Diverse geluid Projectnummer Datum 812081aa 09-11-2012 Opdrachtgever Ontwikkeling Sprankelveld bv Opbergcode N812081aaA1 Architect Groosman partners

Nadere informatie

Aanduiding details categorie 1 laagbouw

Aanduiding details categorie 1 laagbouw 13 7 3 12 9 10 5 9 2 8 3 5 15 1 8 4 7 1 9 6 Aanduiding details categorie 1 laagbouw 3 5 18 8 16 15 Bestaande bouw 9 17 Aanduiding details categorie IIIvoor overige details zie aanduiding cat Ilaagbouw

Nadere informatie

Rekenmethodiek De geluidwering van de gevel is berekend volgens de rekenmethode GGG 97.

Rekenmethodiek De geluidwering van de gevel is berekend volgens de rekenmethode GGG 97. MEMO Aan: Henk Bos Brinklaan 11 9431 AJ Westerbork Kenmerk: 0188-G-17-A Titel: Memo geluidwering Hoofdstraat 34 te Westerbork Opgesteld: ing. A. Gal Datum: 21 juni 2017 Inleiding In voorliggende memo is

Nadere informatie

Woningventilatie. Geluidarme systemen. Piet Jacobs

Woningventilatie. Geluidarme systemen. Piet Jacobs Geluidarme systemen 1 Programma 15.00-15.20 Inventarisatie kennisvragen 15.20-15.50 Praktijkvoorbeelden Geluidsarme ventilatiesystemen die zorgen voor een goede luchtkwaliteit, (TNO) 15.50-16.00 Pauze

Nadere informatie

TUGELA CHECKLIST AFBOUW CASCO WONINGEN VIERDE VERDIEPING

TUGELA CHECKLIST AFBOUW CASCO WONINGEN VIERDE VERDIEPING TUGELA CHECKLIST AFBOUW CASCO WONINGEN VIERDE VERDIEPING INHOUD Algemeen 3 Eisen afbouw woningen 5 Checklist afbouw 6 Aandachtspunten leidingschacht 9 Voorbeeld detailleringen 10 Hoewel deze informatie

Nadere informatie

Voorzetwanden: vrijstaand stijl- en regelwerk (hout of metaal)

Voorzetwanden: vrijstaand stijl- en regelwerk (hout of metaal) Voorzetwanden: vrijstaand stijl- en regelwerk (hout of metaal) De R w - waarde van een wandopbouw wordt gemeten in het akoestisch laboratorium of berekend op basis van voorspellingsmodellen (EN 12354).

Nadere informatie

5 OPNAMEFORMULIER BINNENMILIEUPROFIEL WONINGEN

5 OPNAMEFORMULIER BINNENMILIEUPROFIEL WONINGEN 5 OPNAMEFORMULIER BINNENMILIEUPROFIEL WONINGEN Inleiding In dit hoofdstuk staat het opnameformulier weergegeven dat een adviseur nodig heeft voor het opnemen van een woning voor het Binnenmilieuprofiel.

Nadere informatie

RAPPORT AKOESTISCH ONDERZOEK GELUIDWERING GEVEL HEIKANTSTRAAT ONG. TE SOMEREN PROJECT: 13644

RAPPORT AKOESTISCH ONDERZOEK GELUIDWERING GEVEL HEIKANTSTRAAT ONG. TE SOMEREN PROJECT: 13644 RAPPORT AKOESTISCH ONDERZOEK GELUIDWERING GEVEL HEIKANTSTRAAT ONG. TE SOMEREN PROJECT: 13644 VERANTWOORDING Titel AKOESTISCH ONDERZOEK GELUIDWERING GEVEL HEIKANTSTRAAT ONG. TE SOMEREN Opdrachtgever De

Nadere informatie

Integrale advisering Bouwbesluit

Integrale advisering Bouwbesluit Integrale advisering Bouwbesluit In t Hart van de Bouw Integrale advisering Bouwbesluit Heilijgers Bouw B.V. Displayweg 2 3821 BT Amersfoort 033 454 57 18 Vertegenwoordigd door: De heer H.W. Broekhuizen

Nadere informatie

het rechtens verkregen (binnen)niveau

het rechtens verkregen (binnen)niveau 24-09- 2015 M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen het rechtens verkregen (binnen)niveau 22 september 2015 NSG bijeenkomst Bouwbesluit en geluid ir. Theodoor Höngens 2 woningwet artikel 1a! De

Nadere informatie

We werken aan een beter leefmilieu

We werken aan een beter leefmilieu M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen Akoestische eisen Bouwbesluit Controle metingen praktijk Reduceren bouwfouten ir. Sara Vellenga-Persoon 2 Wetgeving Adviseren - Meten Even voorstellen We

Nadere informatie

Bouwen met Staal. Bijgewerkte OPTOPDETAILS versie februari 2007

Bouwen met Staal. Bijgewerkte OPTOPDETAILS versie februari 2007 8 9 9ALT 8ALT W1 W2 W3 W3 7 5 5ALT 7ALT 3 W1 W2 2 W4 W4 6 4 4ALT 6ALT verticale doorsnede bouwmuren 1 12 3 2 1 13 14 10 11 verticale doorsnede gevels 3 2 1 horizontale doorsnede gevels detailnummers 1,2

Nadere informatie

Bouwakoestisch rapport. appartementen Hilverhof te Hilvarenbeek Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: Rapportnummer: M

Bouwakoestisch rapport. appartementen Hilverhof te Hilvarenbeek Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: Rapportnummer: M Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: 24-2-2017 Bouwakoestisch rapport appartementen Hilverhof te Hilvarenbeek Rapportnummer: M16 667.401 Behoort bij besluit van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hilvarenbeek

Nadere informatie

Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw

Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw Bouwfysica van Passief Bouwen in houtskeletbouw Projectseminar Velve-Lindenhof ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur Energie & Duurzaamheid Nieman Raadgevende Ingenieurs Inleiding Nieman Raadgevende Ingenieurs

Nadere informatie

GF 80 RF V/50.2. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w :

GF 80 RF V/50.2. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w : Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie R w : -- db Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : -- db Brandwerendheid: 60 (vanaf beide zijden) minuten 1 Wandhoogte toepassingsgebied I: 2600 mm Wandhoogte toepassingsgebied

Nadere informatie

OVERZICHT DETAILS/ SUMMARY OF DETAILS Quantum Vloeren in gebouwen (excl parkeergarages)/ Quantum Floors in buildings ( excl.

OVERZICHT DETAILS/ SUMMARY OF DETAILS Quantum Vloeren in gebouwen (excl parkeergarages)/ Quantum Floors in buildings ( excl. 6. VOORBEELDEN VAN AANSLUITINGEN OVERZICHT DETAILS/ SUMMARY OF DETAILS Quantum Vloeren in gebouwen (excl parkeergarages)/ Quantum Floors in buildings ( excl. car parks) QD8 QD9 QD7 QD5 QD6 QD4 vert. doorsnede

Nadere informatie

ontvang vloer plafond wand

ontvang vloer plafond wand Voorbeelddetails De modellen ter simulatie van de geluidisolatie en de looptrillingen in lichtgewicht gebouwen zijn toegepast op vier uitgekozen bouwsystemen. Naast de beschrijving van het bouwsysteem

Nadere informatie

Passief Bouwen in de praktijk

Passief Bouwen in de praktijk Passief Bouwen in de praktijk Velve-Lindenhof: van idee tot realisatie ir. H.J.J. (Harm) Valk / ing. A.F. (André) Kruithof adviseur Energie & Duurzaamheid Programma Projectomschrijving Ontwerpvisie Bouwfysische

Nadere informatie

Initiatiefnemer: Wooncorporatie ProWonen Revitalisatie en renovatie 18 woningen te Zelhem. Datum: 19 02 2106 Rapportage bouwbesluit INHOUD

Initiatiefnemer: Wooncorporatie ProWonen Revitalisatie en renovatie 18 woningen te Zelhem. Datum: 19 02 2106 Rapportage bouwbesluit INHOUD Initiatiefnemer: Wooncorporatie ProWonen Project: Revitalisatie en renovatie 18 woningen te Zelhem Locatie: Magnoliaweg 9 43 te Zelhem Datum: 19 02 2106 Betreft: Rapportage bouwbesluit INHOUD Gebruiksoppervlakte

Nadere informatie

Nieuwbouw gebouw B Nistelrodeseweg t.h.v. nr 13, te Uden Inleiding

Nieuwbouw gebouw B Nistelrodeseweg t.h.v. nr 13, te Uden Inleiding Inleiding 21-12-2015 Deze bijlage met relevante berekeningen met betrekking tot het bouwbesluit 2012 is van toepassing op: Nieuwbouw bedrijfspanden en bedrijfswoning Deze bijlage behoort bij de omgevingsvergunningsstukken:

Nadere informatie

Schelpenbolweg 7 Slootdorp

Schelpenbolweg 7 Slootdorp detail: : plaats details: (horizontale details) : : : : : 1:100 aangeven details in plattegronden 22-10-2014 B 1:100 aangeven details in doorsnedes H0.1 horizontaal detail H0.2 horizontaal detail 09-07-2014

Nadere informatie

BLOOM CHECKLIST AFBOUW VOOR CASCO DUBBELE BENEDENWONINGEN

BLOOM CHECKLIST AFBOUW VOOR CASCO DUBBELE BENEDENWONINGEN BLOOM CHECKLIST AFBOUW VOOR CASCO DUBBELE BENEDENWONINGEN INHOUD Algemeen 3 Eisen afbouw woningen 4 Checklist afbouw 5 Aandachtspunten leidingschacht 8 Voorbeeld detailleringen 9 Hoewel deze informatie

Nadere informatie

ontvang vloer plafond wand

ontvang vloer plafond wand Voorbeelddetails De modellen ter simulatie van de geluidisolatie en de looptrillingen in lichtgewicht gebouwen zijn toegepast op vier uitgekozen bouwsystemen. Naast de beschrijving van het bouwsysteem

Nadere informatie

BOUWBURO rood-hart. w3 w2. tekeningen advies management. situatie. benoorden De Rijp. situatie en terrein inrichtingsplan. renvooi

BOUWBURO rood-hart. w3 w2. tekeningen advies management. situatie. benoorden De Rijp. situatie en terrein inrichtingsplan. renvooi 79 666 680 900 969 P 6 9600 6800 P P P P P P w7 9000 w6 w 97 99 bb 9 9 bb = tuinen = parkeerplaats = openbaar en = terrein 8 79 = lantaarn situatie situatie 8 BW benoorden De Rijp nummer 0 86 9000 980

Nadere informatie

17-6-2013. Passief Bouwen. Passief Bouwen in de praktijk. Velve-Lindehof, Enschede. Stelling. Ontwerpvisie. Binnengasthuizen, Zwolle

17-6-2013. Passief Bouwen. Passief Bouwen in de praktijk. Velve-Lindehof, Enschede. Stelling. Ontwerpvisie. Binnengasthuizen, Zwolle Passief Bouwen Passief Bouwen in de praktijk Kennisdag Bouwfysica 2013 Passief bouwen' is een specifieke bouwstandaard met een comfortabel binnenklimaat, gedurende zowel het zomer- als het winterseizoen,

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek geluidwering gevel nieuwbouw 24 appartementen hoek Rijnlandstraat Landscheidingstraat te Leidschendam Centrum

Akoestisch onderzoek geluidwering gevel nieuwbouw 24 appartementen hoek Rijnlandstraat Landscheidingstraat te Leidschendam Centrum Akoestisch onderzoek geluidwering gevel nieuwbouw 24 appartementen hoek Rijnlandstraat Landscheidingstraat te Leidschendam Centrum Opdrachtgever: Contactpersoon: Bouwfonds Ontwikkeling BV (regio Zuid-West)

Nadere informatie

Het toetsingskader voor deze beoordeling omvat de volgende documenten:

Het toetsingskader voor deze beoordeling omvat de volgende documenten: Adviseurs voor akoestiek, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid Notitie MFA Oud-Ablas Intern geluid en ruimteakoestiek Betreft MFA Oud-Alblas. Intern geluid en ruimteakoestiek Opdrachtgever Gemeente

Nadere informatie

Renvooi Maten in millimeters Maten in het werk te controleren Constructies volgens opgave constructeur Alink Bouwtechnisch Adviesbureau

Renvooi Maten in millimeters Maten in het werk te controleren Constructies volgens opgave constructeur Alink Bouwtechnisch Adviesbureau Situatie Schaal 1:500 Gemeente: 's-gravenhage Sectie: I Kadastraal nummer: 4504 N minuten brandwerende scheiding minuten brandwerende scheiding Sinaasappelstraat C.V. installatie volgens NEN 1078/28 Z

Nadere informatie

Geluidbelasting De geluidbelastingen op de gevels van de Marnixstraat en de Maresingel zijn aangeleverd door de Milieudienst West-Holland, zie bijlage

Geluidbelasting De geluidbelastingen op de gevels van de Marnixstraat en de Maresingel zijn aangeleverd door de Milieudienst West-Holland, zie bijlage Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 150535-1707337 Indicatief akoestisch onderzoek geluidwering gevel Datum: 28 mei 2015 Project: Appartementen Maresingel 54 te Leiden

Nadere informatie

: Nieuwbouw woning aan de Ruigendijk 8 te de Koog. : Ventilatie berekening

: Nieuwbouw woning aan de Ruigendijk 8 te de Koog. : Ventilatie berekening Project: : Nieuwbouw woning aan de Ruigendijk 8 te de Koog Werknummer : 2015006 Onderdeel : Ventilatie berekening Gewijzigd: : 10-09-2015 Van der Veen Advisering 1 / 14 10/09/15 INHOUD: 1. Inleiding Blz.

Nadere informatie

GERARD VAN BEEST. Accountmanager Merford Special Doors 06-20 17 04 05. gerard.van.beest@merford.com

GERARD VAN BEEST. Accountmanager Merford Special Doors 06-20 17 04 05. gerard.van.beest@merford.com GERARD VAN BEEST Accountmanager Merford Special Doors 06-20 17 04 05 gerard.van.beest@merford.com GTL2015 Transformatie Merford 04.11.2015 GELUIDSISOLERENDE OPLOSSINGEN bij transformatie van kantoor naar

Nadere informatie

AS 305 db RF/3.100*100.3.AA

AS 305 db RF/3.100*100.3.AA Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie R w : 78 db Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : 69 db Brandwerendheid: 120 minuten 1 Wandhoogte toepassingsgebied I: 8000 mm Wandhoogte toepassingsgebied I i.c.m.

Nadere informatie

Tussen de brandcompartimenten worden de volgende brandscheidingen gerealiseerd:

Tussen de brandcompartimenten worden de volgende brandscheidingen gerealiseerd: Ontwerp- en Adviesbureau Peeperkorn 2394 / Pizzeria Amici, Kruisweg 949, Hoofddorp Document: Aov-08 03-09-2016 Memo brandwerendheid Tussen de brandcompartimenten worden de volgende brandscheidingen gerealiseerd:

Nadere informatie

D E T A I L L E R I N G

D E T A I L L E R I N G D E T A I L L E R I N G Detailnummer omschrijving datum eerste versie laatste wijziging status H.01 aansluiting betonnen keldermuur met binnenwand Definitief H.02 aansluiting spouwmuur met aluminium vast

Nadere informatie

AS 100 db/ a. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w :

AS 100 db/ a. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w : Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie R w : 50 db Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : 41 db Brandwerendheid: 30 minuten 1 Wandhoogte toepassingsgebied I: 4500 mm Wandhoogte toepassingsgebied I i.c.m. brand:

Nadere informatie

St. Elisabeth en GreenCalc +

St. Elisabeth en GreenCalc + Gree encalc + inle eiding St. Elisabeth en GreenCalc + Erik Meijerink 1 GreenCalc + Beoordelingsinstrument i t duurzaamheid op basis van verborgen milieukosten Beoordeeld: Materiaalgebruik Energiegebruik

Nadere informatie

Bouwbesluit Toetsing BB 2012

Bouwbesluit Toetsing BB 2012 Projectnummer : Datum : Tekening: Versie : Opdrachtgever : Nijverheidsweg te Heemstede BG PR6304 2 juni 205 v.0 AG architecten bv d.d. 26 mei 205 gemaakt door: RDG Bouwbesluit Toetsing BB 202 ijverheidsweg

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden WARMTEPOMPTOESTELLEN (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (200511) Deel 12 Installeren van individuele warmtepompboilers van woningen (200511)

Nadere informatie

Wat is geluidsisolatie?

Wat is geluidsisolatie? M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen Transformatie Contactgeluidsisolatie vloeren Verbetering contactgeluidsisolatie: Een bestaand vloerenpakket als basis 2 theorie en meten verbetering hoe?

Nadere informatie

Rapport. First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie

Rapport. First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie 1 Rapport Lid NLingenieurs ISO-9001 gecertificeerd First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie Rapportnummer G 16598-22-RA d.d. 30 november 2011 Peutz bv

Nadere informatie

ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem

ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem Productomschrijving ROCKWOOL SOUNDMAXX is een uniek en eenvoudig te monteren akoestisch isolatiesysteem, bestaande uit duurzaam isolatiemateriaal van ROCKWOOL,

Nadere informatie

Berekeningen en Bouwkundige gegevens

Berekeningen en Bouwkundige gegevens Berekeningen en Bouwkundige gegevens 16.4653 Nieuwbouw 18 appartementen te Buitenkaag Katwijkse Ontwikkelings Maatschappij Adres Vliet Zuid Zijde 5 K. v. K. Rijnland 28079998 Postcode/plaats 2231 GH Rijnsburg

Nadere informatie

Woning Westervelt Valkseweg te Barneveld

Woning Westervelt Valkseweg te Barneveld Woning Westervelt Valkseweg te Barneveld geluidwering gevels Opgesteld door: Datum: 11 oktober 2011 S&W Consultancy Rapportnr: 2110967 Postbus 5185 Versie: 1 4380 KD Vlissingen Tel: 0118 442 270 Fax: 0118

Nadere informatie

Gyproc SoundBloc. Gyproc Scheidingswand AS 75 db/1.50.1.a

Gyproc SoundBloc. Gyproc Scheidingswand AS 75 db/1.50.1.a Gyproc Scheidingswand AS 75 db/1.50.1.a R w (C,C tr ) : 44 db (-3,-10) Isolatie-index voor luchtgeluid I lu;lab : -11 db : 30 minuten toepassingsgebied 1 : 3000 mm toepassingsgebied 2 : 2750 mm Wanddikte

Nadere informatie

Akoestisch Isolatiesysteem

Akoestisch Isolatiesysteem Productomschrijving COMPONENTEN EN MAATVOERING Rockwool Soundmaxx is een uniek en eenvoudig te monteren akoestisch isolatiesysteem, bestaande uit duurzaam isolatiemateriaal van Rockwool, lichte metalen

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden ZONNEBOILERS (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 14 Installeren van individuele zonneboilers van woningen (2005-11) Beschouwde

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een ventilatiebalans (nieuwbouwwoning)

Stappenplan voor het maken van een ventilatiebalans (nieuwbouwwoning) Stappenplan voor het maken van een ventilatiebalans (nieuwbouwwoning) 1) Gegevens verzamelen Bouwbesluiteisen aan ventilatie (uit oogpunt van gezondheid) Het Bouwbesluit stelt in afdeling 3.10 van het

Nadere informatie

Daglicht- en ventilatieberekening

Daglicht- en ventilatieberekening Daglicht- en ventilatieberekening Project gegevens Project : Nieuwbouw woongebouw Zaagmolenstraat 197-203 te Rotterdam Kadastrale gemeente : Rotterdam 7 e afdeling Sectie : W Perceel : 2827, 2828,3027

Nadere informatie

PD 68 P/55.1. Overzicht. Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : -- db Contactgeluidsisolatie L nt,a : -- db Brandwerendheid: 20 minuten 1

PD 68 P/55.1. Overzicht. Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : -- db Contactgeluidsisolatie L nt,a : -- db Brandwerendheid: 20 minuten 1 Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : -- db Contactgeluidsisolatie L nt,a : -- db Brandwerendheid: 20 minuten 1 Dikte: 68 mm Beplating: 1x Gyproc A 12,5 Draagsysteem: PlaGyp D Plaatdragend

Nadere informatie

Projectgegevens. Inhoudsopgave. Bruikbaarheid oppervlaktestaat gbo / vg / vr NEN 2580 toiletruimte buitenberging en buitenruimte

Projectgegevens. Inhoudsopgave. Bruikbaarheid oppervlaktestaat gbo / vg / vr NEN 2580 toiletruimte buitenberging en buitenruimte Projectgegevens Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 2 Projectnummer : PR8691 Datum : 16 februari 2017 Tekening : D01 d.d. 5 december 2016 Versie : 2.0 Opdrachtgever : van

Nadere informatie

Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 1, 3 en 8 Projectnummer : PR8691

Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 1, 3 en 8 Projectnummer : PR8691 Projectgegevens Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 1, 3 en 8 Projectnummer : PR8691 Datum : 16 februari 2017 Tekening : D01 d.d. 5 december 2016 Versie : 2.0 Opdrachtgever

Nadere informatie

PD 65 P/55.1 (stuc) Overzicht. Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : -- db Contactgeluidsisolatie L nt,a : -- db Brandwerendheid: -- minuten 1

PD 65 P/55.1 (stuc) Overzicht. Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : -- db Contactgeluidsisolatie L nt,a : -- db Brandwerendheid: -- minuten 1 Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : -- db Contactgeluidsisolatie L nt,a : -- db Brandwerendheid: -- minuten 1 Dikte: 75 mm Beplating: 1x Gyplat 9,5 Afwerking: Gyproc pleister 10 mm Draagsysteem:

Nadere informatie

Welkom bij BouwLokalen. Gezond bouwen en verbouwen

Welkom bij BouwLokalen. Gezond bouwen en verbouwen Welkom bij BouwLokalen Gezond bouwen en verbouwen Gezond bouwen en verbouwen ing. John Bouwman Adviesburo Nieman B.V. april/mei 2005 Adviesburo Nieman: wie en wat? Middelgroot ingenieursbureau ca. 50 medewerkers

Nadere informatie

GELUIDSISOLATIE VAN HOUTEN DRAAGVLOEREN

GELUIDSISOLATIE VAN HOUTEN DRAAGVLOEREN GELUIDSISOLATIE VAN HOUTEN DRAAGVLOEREN 1. De IsolGomma oplossingen blz 2 Roll Grei Upgrei zwevende chape zwevende chape / droge dekvloer zwevende chape / droge dekvloer Acousticmat KF1-700 Acousticmat

Nadere informatie

Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 5 en 10 Projectnummer : PR8691

Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 5 en 10 Projectnummer : PR8691 Projectgegevens Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 5 en 10 Projectnummer : PR8691 Datum : 16 februari 2017 Tekening : D01 d.d. 5 december 2016 Versie : 2.0 Opdrachtgever

Nadere informatie

Technische omschrijving woningen

Technische omschrijving woningen Technische omschrijving woningen Deze technische omschrijving woningen is een opsomming van te verwerken materialen, al dan niet met omschrijving van de kwaliteit, maar zonder bepalingen ten aanzien van

Nadere informatie

Projectgegevens. Inhoudsopgave

Projectgegevens. Inhoudsopgave Projectgegevens Projectnaam : Bakker te Nieuw Vennep Projectnummer : PR812 Datum : 1 februari 201 Tekening : 3541_bakker d.d. 5 oktober 2015 Versie : 2.0 Opdrachtgever : H.Hardeman B.V. Handels- en constructiebedrijf

Nadere informatie

MERKELBACH CHECKLIST AFBOUW PRIJSVRAAG

MERKELBACH CHECKLIST AFBOUW PRIJSVRAAG MERKELBACH CHECKLIST AFBOUW PRIJSVRAAG INHOUD Algemeen 3 Eisen Bouwbesluit 4 Checklist Afbouw 5 Detailleringen 8 Colofon Merkelbach is powered by Eén Blok Stad en een samenwerking van: Ymere, ERA Contour

Nadere informatie

Slimline & Geluidisolatie

Slimline & Geluidisolatie Slimline & Geluidisolatie Samenvatting van diverse onderzoeken naar de geluidisolatie van het Slimline vloersysteem. dhr. G. van der Zanden en dhr. G. Wesdorp 2009 Slimline Buildings BV, Westplein 6, 3016

Nadere informatie

Voorbeeldprojecten. KOMO-attest voor staalframebouw. Het optoppen van woongebouwen is een vrij nieuwe bouwopgave.

Voorbeeldprojecten. KOMO-attest voor staalframebouw. Het optoppen van woongebouwen is een vrij nieuwe bouwopgave. 8 Voorbeeldprojecten Het optoppen van woongebouwen is een vrij nieuwe bouwopgave. In hoofdstuk 2 bleek, dat optoppen een interessant instrument is om de voor de deur staande herstructurering van na-oorlogse

Nadere informatie

Geluidwering gevel. 1 Regelgeving. 1.1 Bestaande bouw. 1.2 Verbouw. 1.3 Nieuwbouw. 1.4 Ambitie

Geluidwering gevel. 1 Regelgeving. 1.1 Bestaande bouw. 1.2 Verbouw. 1.3 Nieuwbouw. 1.4 Ambitie 17 juli 2014 EGM adviseurs B14119.00 004 MR Italiëlaan Zoetermeer Geluidwering gevel 1 Regelgeving 1.1 Bestaande bouw Het Bouwbesluit 2012 kent geen voorschriften voor bescherming tegen geluid van buiten

Nadere informatie

Naam medewerker (nummer):. Datum:.. Adres (aanvraag):... Huisnummer (aanvraag): Toevoeging:... Naam eigenaar/contactpersoon:...

Naam medewerker (nummer):. Datum:.. Adres (aanvraag):... Huisnummer (aanvraag): Toevoeging:... Naam eigenaar/contactpersoon:... Quickscan vragenlijst: Woningdelen-in-Amsterdam : Naam medewerker (nummer):. Datum:.. Adres (aanvraag):... Huisnummer (aanvraag): Toevoeging:..... Naam eigenaar/contactpersoon:..... E-mailadres contactpersoon:....

Nadere informatie

GF 125 ECO RD/ A

GF 125 ECO RD/ A Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie R w : 55 db Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : 48 db Brandwerendheid: 60 minuten 1 Wandhoogte toepassingsgebied I: 5500 mm Wandhoogte toepassingsgebied I i.c.m. brand:

Nadere informatie

WTH Vareno NP11 (art.nr. H700A)

WTH Vareno NP11 (art.nr. H700A) WTH Vareno NP11 (art.nr. H700A) Noppenplaat voor verwarmen + koelen Omschrijving Het Vareno NP11 element van WTH is bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten waar er binnen een beperkte opbouwhoogte

Nadere informatie

kleuren en materialen: renvooi algemeen: renvooi materialen Fam. van der Feijst Technisch ontwerp Renvooi

kleuren en materialen: renvooi algemeen: renvooi materialen Fam. van der Feijst Technisch ontwerp Renvooi renvooi algemeen: geluid (* = extra voorzieningen deur/kozijn t.b.v. geluid): De geluidseis (Bouwbesluit 22) die geldt tussen verblijfsruimten (VR) onderling van dezelfde woonfumctie is -20dB In geval

Nadere informatie

Gyproc SoundBloc. Verwerkingsvoorschriften. TvE-10-09.1

Gyproc SoundBloc. Verwerkingsvoorschriften. TvE-10-09.1 Gyproc SoundBloc Verwerkingsvoorschriften TvE-10-09.1 1. Gyproc SoundBloc Systemen Hogere geluidsisolatie voor meer comfort! De vraag naar akoestisch comfort wordt steeds groter. Een toenemend deel van

Nadere informatie