GIRAFFES. een film van Marco de Stefanis. De film is te zien op het Movies that Matter festival van 23 maart tot en met 1 april 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GIRAFFES. een film van Marco de Stefanis. De film is te zien op het Movies that Matter festival van 23 maart tot en met 1 april 2017"

Transcriptie

1

2 WAITING FOR GIRAFFES een film van Marco de Stefanis NEDERLAND, BELGIË MINUTEN ARABISCH, ENGELS GESPROKEN NEDERLANDSE ONDERTITELING VANAF 13 APRIL TE ZIEN IN DE FILMTHEATERS De film is te zien op het Movies that Matter festival van 23 maart tot en met 1 april 2017 Producent: VOLYA FILMS Fleur Knopperts Graaf Florisstraat 110 A 3021 CM Rotterdam fleur@volyafilms.com Distributie/Marketing/Publiciteit: FILM INCOMPANY Wytze Koppelman e: wytze.koppelman@filminc.nl Petra van Horssen e: petra.vanhorssen@filminc.nl Anne Kervers e: anne.kervers@filminc.nl t:

3 SYNOPSIS In de dierentuin van het Palestijnse plaatsje Qalqilya is het maar de vraag wie meer opgesloten zit: de beesten of de bewoners die zijn omringd door de Israëlische Muur. Het staat er slecht voor maar de lokale dierenarts Dr. Sami vecht iedere dag voor zijn dierentuin, de enige ter wereld in bezet gebied. Gewapend met een positieve instelling en een goed gevoel voor humor werkt hij aan een plan: aansluiting bij het Europese netwerk voor dierentuinen EAZA om zijn dierentuin te kunnen uitbreiden en aanpassen aan de moderne standaard. In een politiek geladen plek als Palestina is het echter zo makkelijk nog niet om je zaken goed voor elkaar te krijgen. De film laat zien waar de samenwerking tussen een Palestijnse en een Israëlische dierentuin en de passie en het doorzettingsvermogen van één individu samen toe kunnen leiden.

4 CREDITS WAITING FOR GIRAFFES is een productie van Volya Films in co-productie met de EO en Cassette Director & screenwriter: Marco De Stefanis Producer: Fleur Knopperts, Denis Vaslin co-producer: Casette for Timescapes (BE) & EO Directors of photography: Stefano Bertacchini Editor: Patrick Minks Sound: Kwinten van Laethem Composer: Victor Griffioen for Timescapes. De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, VAF, het MEDIA Programma van de EU, CoBO en het Mediafonds.

5 ACHTERGROND: DR. SAMI & QALQILYA ZOO In 1998 kreeg de dierentuin van het Palestijnse stadje Qalqilya een nieuwe dierenarts, die direct een nieuwe wind liet waaien: Dr. Sami Khader. Dr. Sami werd 49 jaar geleden geboren als zoon van Palestijnse vluchtelingen in Saoedi-Arabië. Zijn vader heeft nog steeds de sleutel van hun huis in Jaffa, dat ze in 1948 tijdens de zesdaagse oorlog moesten verlaten. Sami Khader studeerde diergeneeskunde in Saoedi-Arabië en werkte daar vervolgens als dierenarts. Zijn ouders koppelden hem via kennissen in Qalqilya aan een Palestijnse vrouw, Kheitan. Zij voegde zich bij hem in Saoedi-Arabië en samen kregen ze een dochtertje. Maar Kheitan bleef heimwee houden naar Qalqilya en aan dr. Sami knaagde het dat hij als Palestijn in Saoedi-Arabië tweederangs burger was met maar weinig mogelijkheden. Zo verhuisde het jonge gezin halverwege de jaren 90 naar Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever. Voor Dr. Sami Khader was het een schok. Nooit eerder had hij gezien dat op ieder kruispunt Israëlische tanks gestationeerd waren en dat Israëlische soldaten op elk willekeurig moment zonder enige reden woonhuizen konden binnenvallen. Als hij vertelt over zijn eerste indrukken moet dr. Sami zelf lachen om hoe naïef hij toen was. Zijn vrouw rolt met haar ogen om dit te benadrukken: zij wist dat allang. Dr. Sami vond werk als dierenarts in opleiding bij Qalqilya Zoo, waar de Nederlands-Israëlische veterinair dr. Motke Levinson hem verder opleidde in de zorg voor wilde dieren. Toen de Tweede Intifada uitbrak in september 2000 werd het te gevaarlijk voor dr. Levinson om steeds vanuit Israël naar de Westelijke Jordaanoever te komen. De oudere arts maakte dr. Sami de verantwoordelijke dierenarts voor Qalqilya Zoo, hem via de telefoon bijstaand waar nodig. In de vijf jaar dat de Tweede Intifada duurde was het zeer lastig voor dr. Sami om zich van zijn taak te kwijten en de dieren in Qalqilya Zoo goede zorg te geven. Om voedsel en medicijnen te brengen moesten dr. Sami en zijn collega s elke dag ondanks spertijden hun huis uit zien te komen en roadblocks, patrouilles en scherpschutters vermijdend bij de ingang van de dierentuin zien te geraken. Ook daar was vaak een Israëlische tank gestationeerd, waardoor een gat in het hekwerk de enige mogelijkheid was om de dieren te bereiken. Een van dr. Sami s anekdotes over deze tijd is schrijnend en brengt hem nog steeds het schaamrood op de kaken. Op een dag hadden dr. Sami en zijn collega s de Israëli s ontweken om door het gat in het hek de dierentuindieren te voeren, toen op de terugweg zowel de hoofdingang als het gat in het hek door tanks geblokkeerd werden.

6 Ze wachtten en wachtten, maar het werd laat en de tanks maakten geen aanstalten te vertrekken. De dierentuinmedewerkers besloten toen om de oudste van hen naar een tank te laten lopen en de soldaten bezig te laten houden zodat zij ongezien naar buiten konden een oude man zou niet lastig gevallen worden dachten ze. Het pakte heel anders uit: de oude dierenverzorger werd door de jonge soldaten gedwongen zich uit te kleden tot hij naakt voor hen stond. Zijn collega s hoorden de oude man huilen van vernedering, maar durfden zich niet te laten zien. Pas toen de lol eraf was vertrokken de tanks. Qalqilya trekt internationaal journalisten en fotografen als de Palestijnse stad waar de door Israël gebouwde muur en de effecten van die muur het duidelijkst te zien zijn. Tweederde van Qalqilya is omgeven door de metershoge muur, die Palestijnen scheidt van de landbouwgronden van hun families en die, samen met het onder stroom staande hek dat de resterende één derde omringd, iedere reis het stadje in of uit moeizaam en gevaarlijk maakt. Waar de muur aan de Israëlische kant vakkundig verstopt is achter beplanting en andere verfraaiing, is hij aan de Palestijnse kant, in Qalqilya, in heel zijn betonnen meedogenloos ingrijpende aanwezigheid te zien. Onder de Palestijnse bevolking is Qalqilya echter niet zozeer bekend om de muur, als wel om zijn dierentuin. Qalqilya Zoo werd in 1986 gesticht door de toenmalige burgemeester van het stadje, die met Israëlische dierentuinen samenwerkte om aan dieren en aan de kennis voor het runnen van een dierentuin te komen. Dit kwam hem op de beschuldiging van collaboratie te staan. Desondanks was de dierentuin meteen een doorslaand succes, met meer dan bezoekers per jaar. Dit succes is mede verklaarbaar door het ontbreken van elke andere vorm van vermaak op de Westelijke Jordaanoever: er is geen enkele bioscoop, geen enkel winkelcentrum en er zijn zelfs geen parken. De grootste, onder Palestijnen alom bekende attractie van Qalqilya Zoo was lang het giraffenpaar, Brownie en Ruti. Giraf Ruti was sinds 1992 de vrouwelijke ster en publiekslieveling van de dierentuin, de enige giraf in heel het Palestijnse gebied. Enige jaren later schonk de dierentuin van Jeruzalem hun overtollige mannetjesgiraf Brownie aan Qalqilya Zoo. De giraffen raakten zoals iedereen hoopte aan elkaar verknocht en in 2001 werd Ruti zwanger. De bevalling werd verwacht in september In 2001 overspoelden Israëlische militairen echter Qalqilya en kozen de aan de dierentuin grenzende leegstaande school als basiskamp. Ruti was gewend aan lawaai, maar Brownie was veel schrikachtiger. Op een nacht raakte hij door het geluid van geweerschoten uit het basiskamp in blinde paniek. Hij rende rond in het hok, gleed uit en brak zijn nek. Brownie was op slag dood. Ruti was ontroostbaar; ze at niet meer en stond stilletjes in een hoek van haar verblijf te treuren. Na een week werd

7 haar kalf dood geboren. Dr. Sami was ervan overtuigd dat alleen de komst van een nieuw mannetje Ruti er ooit weer bovenop zou kunnen brengen. Inmiddels waren echter internationale dierentuinorganisaties als EAZA opgericht, die de eisen voor de uitwisseling van dieren hadden aangescherpt. Een nieuwe giraffe kopen was ook geen optie, omdat de revenuen door de tweede intifada zo waren teruggelopen dat er nog weinig geld in kas was. Het duurde lang voordat Ruti wat herstelde en ze werd nooit meer helemaal de oude. Ze bleef wel dr. Sami s lieveling en nu misschien zelfs meer; elke ochtend voor zijn andere werkzaamheden groette hij haar met een snoepje of koekje op zak. Op een natte, winderige ochtend in 2007 vond dr. Sami zo Ruti met haar poten omhoog in haar nachtverblijf. Hij dacht aan hartfalen, maar autopsie wees uit dat Ruti was vergiftigd. De dader is nooit gevonden, maar Dr. Sami denkt dat het waarschijnlijk een politieke daad is geweest, protest tegen Hamas dat de gemeenteraad van Qalqilya en daarmee ook de dierentuin domineert; een van de vele politiek getinte machinaties waar niemand de vinger achter krijgt. Sinds dr. Sami nu alweer 26 jaar geleden als dierenarts in Qalqilya Zoo begon heeft hij de dierentuin uit haar apathie en afhankelijkheid geschud en omgevormd tot een levendige instelling die actie onderneemt en waar initiatieven van uitgaan. Het was dr. Sami s idee om twee musea bij de dierentuin aan te leggen, een Natuurhistorisch Museum en een Landbouwmuseum. Om het eerste museum te vullen maakte hij van de nood een deugd. Als autodidactische taxidermist zette hij het giraffenpaar en hun kalf op. Het bewegingloze trio is nu het pronkstuk van dit museum en trekt nog steeds veel bezoekers. De andere zalen zijn gevuld met een bonte verzameling ook door dr. Sami opgezette overleden dieren, embryo s die in troebele glazen potten drijven, een olifantenskelet en een gigantische gipsen dinosaurus. In het Landbouwmuseum is een collectie oude landbouwwerktuigen te zien, in de loop der jaren afgedankt en afgestaan door Palestijnse boeren. Sinds hij in Qalqilya Zoo begon heeft dr. Sami zich verdiept in de zich steeds ontwikkelende kennis over wilde dieren in gevangenschap en heeft hij contacten gelegd met allerlei andere dierentuinen en dierentuinorganisaties van over de hele wereld. Dit heeft hem vastberaden gemaakt in het willen verwezenlijken van zijn grote droom: van Qalqilya Zoo een wat hij noemt internationale

8 dierentuin maken met als grootste publiekstrekker nieuwe giraffen. De enige manier waarop deze droom werkelijkheid kan worden is als Qalqilya Zoo lid zou mogen worden van EAZA, the European Association of Zoos and Aquaria. Leden inclusief aspirant-leden van deze organisatie mogen onderling kosteloos dieren en kennis uitwisselen. Huisvesting van giraffes is sowieso internationaal niet meer toegestaan als niet aan de regels van EAZA is voldaan. Sinds dr. Sami dit weet heeft hij zijn doel helder voor ogen: Qalqilya Zoo op alle punten laten voldoen aan de internationale standaarden van EAZA. En dat is bepaald geen sinecure de lijst met zaken die dr. Sami daarvoor veranderd moet krijgen is ellenlang, maar hij heeft zich met hart en ziel op deze taak gestort en spant zich er dagelijks voor in.

9 REGISSEUR: MARCO DE STEFANIS MARCO DE STEFANIS is geboren in Rome in Hij werkt al meer dan vijftien jaar als regisseur. Zijn carrière begon hij in Italië. Eerst als editor en daarna als regisseur voor RAI, Discovery Channel en History Channel van verschillende shows en documentaires. De lange documentaires die hij maakte zijn onder andere Spalti di Guerra, het verhaal van het Italiaanse voetbalkampioenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog en Gladiator: the bloodsport of the Colosseum voor PBS. Tussen 1999 en 2000 werkte hij als freelance editor voor RAI en maakte korte reportages vanuit Nepal, Egypte, Colombia en Mexico. Sinds 2001 werkt en woont hij, samen met zijn gezin, in Nederland waar hij zijn vakkennis heeft uitgebreid aan het Binger Film Lab tijdens het eerste Documentary Director s Coaching Program. Zijn korte documentaire Lieve Monster won in 2006 een prijs voor Best Foreign Documentary op het Danville International Children Film Festival in Californië en is vertoond in competities op meer dan twintig filmfestivals in Europa, Noord Amerika, het Midden-Oosten en Azië. De documentaire Tulip Time, een co-productie met RAI en omroep MAX, is medegefinancierd door het Mediafonds en CoBO. Het won de prijs voor Beste Televisiefilm op het JewishEye Filmfestival in Askelon in Israël en het dong mee in de competitie op het Nederlands Filmfestival en op diverse andere festivals in de Verenigde Staten (Los Angeles, San Francisco, Washington, Seattle). Naast zijn werk als documentairemaker, werkt Marco al jaren als creative director voor de voor- en aftitels van documentaires in Italië, Nederland en Duitsland. Hij werkt ook als specialist van After Effects, compositing en colour grading voor documentaires en commercials (ING, Yamaha, Ahold, Canon, LG, etc.). In 2009 startte hij een samenwerking met Amnesty International waarvoor hij een aantal promotievideo s heeft gerealiseerd. Hij is docent Media Entertainment & Emoties aan de UvA en hij geeft les aan het SAE Instituut in Amsterdam in Visual Concept & Color Correction for Documentary Films. In 2010 is hij uitgenodigd als gastdocent aan de Mediafaculteit van de Birzeit Universiteit in Ramallah. Zijn recente documentaire Damned Children, een film over behekste kinderen in Congo, werd ondersteund door het MEDIA Programma van de Europese Unie.

10 FILMOGRAFIE Damned Children! (Maledetti Bambini) - (35 min) Documentaire (Italië, Democratische Republiek Congo) 2011 Productie: Village/Unicef Documentaire over het misbruik van kinderen die geloofd worden bezeten te zijn door het kwaad in de Democratische Republiek van Congo. Tulip Time - (50 min) Documentaire (Nederland, Italië) 2007 Productie: Memphis Film Utrecht/Max Omroep Een documentaire, gefinancierd door het StimuleringsFond en het Cobofonds, over drie Nederlandse joodse zussen die in de jaren 30/40 beroemde zangeressen worden in Italië, terwijl deze onder het fascistische regime verkeert. Het verhaal wordt verteld door Kitty Curbois en is geschreven door Arthur Japin. De co-regisseur was Tonino Boniotti. Winnaar van Best Film for TV 2009 in het Jewish Eye Film Festival. Geselecteerd voor de competitie in het Nederlands Film Festival 2007 Lieve Monster - (10 min) Documentaire (Nederland) 2006 Productie: Marco De Stefanis Grappige documentaire over de nachtmerries van de kleine Davide die s nachts monsters ziet in zijn kamer. Winnaar van Best Foreign Short 2006 in het Danville Int. Children Film Festival (Californië). Geselecteerd voor de competitie in: European Children s Film Festival, Antwerp (België) Full Frame Documentary Film Festival, Durham (VS) SILVERDOCS, Silver Spring (VS) Winnipeg International Film Festival, Winnipeg (Canada) Pärnu Int. Documentary and Anthropology Film Festival (Estland) Sapporo Int. Short Film Festival and Market, Sapporo (Japan) EBS International Documentary Film Festival, Seoul (Zuid-Korea) Rome International Film Festival, Rome (VS) Newburyport Documentary Film Festival, Boston (VS) Goyang Int. Children s Film Festival, Goyang-si (Zuid-Korea) Cucalorus Film Festival, Wilmington (VS) Cinemagic Festival, Belfast (Noord-Ierland) Nederland Film Festival, Utrecht (Nederland) Hamptons Film Festival, New York (VS) International Istambul Children Film Festival (Turkije) 4 Film Festival di Bolzano (Italië) 13th Regensburg Short Film Week (Duitsland) DocuDays Beirut (Lebanon) IFCT Int. Festival of Cinema and Technology, Los Angeles (VS) Punto de Vista, Pamplona (Spanje) Bleachers of War (Spalti di Guerra) - (50 min) Documentaire (Italië) 2004 Productie: Dinamo/RAI Documentaire over het Italiaanse voetbal kampioenschap in de jaren 42/43, gedurende het gevecht voor de bevrijding van Italië van de Duitse bezetting. Amazing History - (65x15 min) Kinderen Televisie Serie (Italië, Nederland) Productie: Village/Lumiq Studios/RAI/Discovery Channel Leerzaam en vermakelijk programma over geschiedenis, bedoeld voor jonge tieners. Respiraderos - (30 min) Documentaire (Italië, Colombia) 2001 Productie: Village/RAI 2001 Een dag uit het leven van Franco, de 80 jarige bewaker van de Totumo vulkaan in Colombia. Gladiator. Bloodsport of the Colosseum - (60 min) Docu-Drama (Italië, UK, VS) 2000 Productie: Palatine/Questar/PBS History Een nagespeelde documentaire over de gewelddadige en dodelijke wereld van gladiatoren.

11 Tiers of Color - (30 min) Documentarie (Italië/Zuid-Korea) 2000 Productie: KBS Portret van de artiest Joo Yeon Kim en de oude Che-Sek-Wha schildertechniek voor de Zuid-Koreaanse televisie. Albanian Dream (4 min) Videoclip (Italië) 1999 Productie: Amnesty International/Gridalo Forte Records De eerste muziekvideo van de band Radici Nel Cemento. Gefilmd in een week in het asielcentrum in de buurt van Lecce, tijdens de immigraties van Albanië en Kosovo. Cogeregisseerd door Mario Balsamo. Painting for Baba (15 min) Documentaire (Italië) 1999 Productie: RAI Potret van de enige vrouwelijke artiest die was toegestaan om de heilige scenes te schilderen in de Pashupatina in Katandu, Nepal. Millemiglia - (20 min) Documentaire (Italië) 1998 Productie: Palomar/RAI Documentaire over het traditionele race van de antieke auto s, de Millemiglia. Cogeregisseerd door Alessandro D Alatri.

12 VOLYA FILMS VOLYA FILMS produceert speelfilms en creatieve documentaires, voornamelijk als internationale coproducties. Recente producties zijn o.a. Centaur (Aktan Arym Kubat; wereldpremière Berlinale 2017 Panorama), Waiting for Giraffes (Marco De Stefanis; wereldpremière Dutch Competition IDFA 2016), The Grown Ups (Maite Alberdi; wereldpremière Intnl Competition IDFA 2016), De vrije markt (Marleine van der Werf; wereldpremière & debuutcompetitie Nederlands Filmfestival 2016), 80% Ongeschikt (Mari Sanders, Teledoc Campus, wereldpremière Nederlands Filmfestival 2016); Problemski Hotel (Manu Riche; wereldpremière Film Fest Gent); Big Father, Small Father and Other Stories (Di Phan Dang; wereldpremière Berlinale 2015 Competitie programma); Naziha s Lente (Gülsah Dogan; wereldpremière IDFA 2014 Nederlandse Competitie en winnaar Audience Award) en Kurai, Kurai Tales on the Wind (Marjoleine Boonstra; competitie Nederlands Film Festival 2014 en winnaar Prix Guimet, 21ste Vesoul Asian IFF). In post-productie zijn I Know You Are There van Thom Vanderbeken, The Omission van Sebastian Schaer en A Perfect Game van Robbert So Kiem Hwat. Momenteel ontwikkelen we nieuwe projecten met o.a. Marco De Stefanis, Sander Burger, René Hazekamp, Finbarr Wilbrink, Tatjana Bozic, Raya Martin, Adilkhan Yerzhanov en Francisca Toetenel. Volya Films is lid van de EAVE, Eurodoc, Binger en EDN netwerken, de Europese Film Academy, DPN en FPN. In 2011 heeft Denis Vaslin in Frankrijk Mandra Films opgericht.

"een subtiele metafoor voor het hedendaagse Palestina" Filmkrant.nl

een subtiele metafoor voor het hedendaagse Palestina Filmkrant.nl "een subtiele metafoor voor het hedendaagse Palestina" Filmkrant.nl PRODUCENT VOLYA FILMS CO-PRODUCENT CASSETTE FOR TIMESCAPES CASSETTE FOR TIMESCAPES * SCHUURSTRAAT 39, B-9040 GENT * MAGALIE@TIMESCAPES.BE

Nadere informatie

Impulspremie (op basis van buitenlandse artistieke erkenning) en promotiepremie

Impulspremie (op basis van buitenlandse artistieke erkenning) en promotiepremie Impulspremie (op basis van buitenlandse artistieke erkenning) en promotiepremie Ondergaand vindt u de lijst van festivals en internationale evenementen die recht geven op een impulspremie en een promotiepremie.

Nadere informatie

You are my Friend. L&F Producties presenteert in coproductie met KRO-NCRV een film van Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster

You are my Friend. L&F Producties presenteert in coproductie met KRO-NCRV een film van Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster L&F Producties presenteert in coproductie met KRO-NCRV een film van Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster You are my Friend montage Mario Steenbergen Camera Peter Lataster geluid Gertjan Miedema uitvoerend

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

Archief Jan de Boo

Archief Jan de Boo Archief Jan de Boo 1975-2012 Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch03473 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave Archief Jan de Boo...3 Archiefvorming...3

Nadere informatie

Bijlage bij Reglement inschrijving Gouden Kalf Competitie 2019

Bijlage bij Reglement inschrijving Gouden Kalf Competitie 2019 Bijlage bij Reglement inschrijving Gouden Kalf Competitie 2019 7 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Academysysteem (speelfilm, lange documentaire) 2 2.1 Bepaling 2 2.2 Prijzen 3 2.3 Stemgerechtigden

Nadere informatie

nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: HANDLEIDING Deze bevat handvatten om de documentaire te behandelen. U kunt zelf op basis van tijd, behoefte en niveau bepalen hoeveel u uit dit materiaal gebruikt.

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Lokale Coloplast kantoren

Lokale Coloplast kantoren Afrika Azië Australië Europa Noord Amerika Zuid Amerika Afrika Algerije (Frans, Arabisch) (gratis nummer*) +213 0560 16 50 18, +213 0560 16 59 59 dzconsumerservice@coloplast.com Congo, Egypte, Kenia, Marokko,

Nadere informatie

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 26 maart 2014)

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 26 maart 2014) AH 1534 2014Z02723 van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 26 maart 2014) 1 Kent u het bericht over de jonge giraf die in een Deense dierentuin is gedood om inteelt te voorkomen? 1

Nadere informatie

Waar ligt het land waar we mogen zijn En wat is de taak die ons wacht Waar is de geest die met ons leeft Die ons de vrede geeft

Waar ligt het land waar we mogen zijn En wat is de taak die ons wacht Waar is de geest die met ons leeft Die ons de vrede geeft Mieke Telkamp Waarheen waarvoor Waarheen leidt de weg die we moeten gaan Waarvoor zijn wij op aard Wie weet wat er is achter ster en maan Hoe lang duurt nog de nacht Waar ligt het land waar we mogen zijn

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Vertaald door: Christian Lingua Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Verhaal 36 van

Nadere informatie

FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE BRUXELLES

FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE BRUXELLES FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE BRUXELLES 40 jaar Onafhankelijke Cinema REGLEMENT INSCHRIJVINGEN FILMS Uiterste datum om een film in te schrijven: 15 augustus 2015 Het Festival International du Film

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Roeselare Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

C.V. Antoinette Beumer

C.V. Antoinette Beumer C.V. Geboortedatum 2 augustus 1962 Nationaliteit se Vaardigheden Regie schrijver creatief producer Contact janey@nummer19.nl EDUCATIE 1984 1989 Theaterschool Amsterdam Afdeling Regie FILMS In ontwikkeling

Nadere informatie

CTM DOCS, THANKEVE PRODUCTIONS EN IKONdocs PRESENTEREN. Wereldpremière:19 maart 2016, 14:00 Theater aan het Spui, Den Haag tijdens

CTM DOCS, THANKEVE PRODUCTIONS EN IKONdocs PRESENTEREN. Wereldpremière:19 maart 2016, 14:00 Theater aan het Spui, Den Haag tijdens CTM DOCS, THANKEVE PRODUCTIONS EN IKONdocs PRESENTEREN FORGET ME NOT VERGEET MIJ NIET EEN FILM VAN JAN JAAP KUIPER 2016 80 MINUTEN NEDERLAND NEDERLANDS, ARABISCH GESPROKEN ENGELSE ONDERTITELING Wereldpremière:19

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK Arrondissement Diksmuide HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Israël-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Israël-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Israël-Nederland 1 1. Goederenexport van Israël naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Israëlische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Kortrijk Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Ieper Opsplitsing in

Nadere informatie

BROCHURE: STUDIEBEURS BUITENLAND

BROCHURE: STUDIEBEURS BUITENLAND BROCHURE: STUDIEBEURS BUITENLAND Voor aanmelden of meer informatie neem contact op met onze specialisten TEL: 076 88 91 555 E-MAIL: service@.nl WEBSITE: www..nl www..nl Studiebeurzen van universiteiten

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS Hout en Plaatmateriaal JAAROVERZICHT gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS 1 van 22 08/15/2011 Hout Nederland - Index en Samenvatting Per Categorie (genummerd) zijn de gegevens uitgesplitst

Nadere informatie

Creative Europe Programma en Europe For Citizens Calls en deadlines 2014

Creative Europe Programma en Europe For Citizens Calls en deadlines 2014 Creative Europe Programma en Europe For Citizens Calls en deadlines 2014 Calls subprogramma MEDIA Korte omschrijving Deadline Support for the development of Single Projects and Slate Funding Steun voor

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Mexico-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Mexico-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Mexico-Nederland 1 1. Goederenexport van Mexico naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Mexicaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

6. Film en televisie. 6.1 Nederlands Filmfonds

6. Film en televisie. 6.1 Nederlands Filmfonds 6. Film en televisie 6.1 Nederlands Filmfonds Het Nederlands Filmfonds stimuleert de filmproductie in Nederland. Verder bevordert het fonds een goed klimaat voor de Nederlandse filmcultuur en biedt filmmakers

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Tunesië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Tunesië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Tunesië-Nederland 1 1. Goederenexport van Tunesië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Tunesische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Italië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Italië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Italië-Nederland 1 1. Goederenexport van Italië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Italiaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Talentontwikkeling in de Nederlandse film en televisie-industrie. productie: Sevilla

Talentontwikkeling in de Nederlandse film en televisie-industrie. productie: Sevilla Talent Telt! Talentontwikkeling in de Nederlandse film en televisie-industrie productie: Sevilla Talent Telt! Nieuwe talenten met frisse ideeën en visie zijn vitaal voor een gezonde audiovisuele industrie,

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Tunesië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Tunesië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Tunesië-Nederland 1 1. Goederenexport van Tunesië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Tunesische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 MONTE CARLO Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 1. Zakelijke gegevens A. De titel van het boek is Monte Carlo B. De naam van de auteur is Peter Terrin C. De naam van de uitgever is De bezige bij, ik heb

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Duitsland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Duitsland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Duitsland-Nederland 1 1. Goederenexport van Duitsland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Duitse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Ghana-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Ghana-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Ghana-Nederland 1 1. Goederenexport van Ghana naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Ghanese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT IN

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Nigeria-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Nigeria-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Nigeria-Nederland 1 1. Goederenexport van Nigeria naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Nigeriaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE BRUXELLES

FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE BRUXELLES FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE BRUXELLES 40 jaar Onafhankelijke Cinema REGLEMENT INSCHRIJVINGEN FILMS Uiterste datum om een film in te schrijven: 15 augustus 2015 Het Internationaal Filmfestival van

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE OPZET LEZING: 1.KORT HISTORISCH OVERZICHT 2. URGENTIE VAN HET VRAAGSTUK 3. TWEE-STATENOPLOSSING EN ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE 1. MANDAATGEBIED

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Saoedi-Arabië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Saoedi-Arabië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Saoedi-Arabië-Nederland 1 1. Goederenexport van Saoedi-Arabië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Saoudi-Arabische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigde Staten-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigde Staten-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigde Staten-Nederland 1 1. Goederenexport van de Verenigde Staten naar andere landen Tabel 1: Voornaamste exportpartners uit de Verenigde Staten (bedragen x 1.000 euro)

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Pakistan-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Pakistan-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Pakistan-Nederland 1 1. Goederenexport van Pakistan naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Pakistaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Vietnam-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Vietnam-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Vietnam-Nederland 1 1. Goederenexport van Vietnam naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Vietnamese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Turkije-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Turkije-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Turkije-Nederland 1 1. Goederenexport van Turkije naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Turkse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

My Neighbourhood. Opdrachtenblad. Regie: Rebekah Wingert-Jabi & Julia Bacha Jaar: 2012 Duur: 26 minuten. Movies that Matter Educatie Film opent ogen!

My Neighbourhood. Opdrachtenblad. Regie: Rebekah Wingert-Jabi & Julia Bacha Jaar: 2012 Duur: 26 minuten. Movies that Matter Educatie Film opent ogen! 1 Filmbeschrijving Mohammed El Koerd is een Palestijnse jongen die opgroeit in de wijk Sheikh Jarrah in het hart van Oost-Jeruzalem. Wanneer zijn woonplaats door Israëlische kolonisten wordt bezet, moet

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Egypte-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Egypte-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Egypte-Nederland 1 1. Goederenexport van Egypte naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Egyptische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Colombia-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Colombia-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Colombia-Nederland 1 1. Goederenexport van Colombia naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Colombiaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Libië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Libië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Libië-Nederland 1 1. Goederenexport van Libië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Libische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT IN

Nadere informatie

Personalia. Adresgegevens Willemsstraat 118 1015 JE Amsterdam 06-28544547 of 020-7779193 jocelynherrewijn@gmail.com KVK 54635292 BTW 119153476B01

Personalia. Adresgegevens Willemsstraat 118 1015 JE Amsterdam 06-28544547 of 020-7779193 jocelynherrewijn@gmail.com KVK 54635292 BTW 119153476B01 CV Personalia Naam Voornaam Geboortedatum Talen Basiskennis Rijbewijs Eigen vervoer Herrewijn Jocelyn Laura Catharine 25 juli 1988 te Asperen Nederlands en Engels Duits en Frans A & B Ja (motor) Adresgegevens

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 1. Goederenexport van Zuid-Korea naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zuid-Koreaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro). Bron: International

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers België-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers België-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers België-Nederland 1 1. Goederenexport van België naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Belgische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Luxemburg-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Luxemburg-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Luxemburg-Nederland 1 1. Goederenexport van Luxemburg naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Luxemburgse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Algerije-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Algerije-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Algerije-Nederland 1 1. Goederenexport van Algerije naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Algerijnse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Ivoorkust-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Ivoorkust-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Ivoorkust-Nederland 1 1. Goederenexport van Ivoorkust naar andere landen Tabel 1: Voornaamste exportpartners Ivoorkust (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Rusland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Rusland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Rusland-Nederland 1 1. Goederenexport van Rusland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Russische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Indonesië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Indonesië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Indonesië-Nederland 1 1. Goederenexport van Indonesië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Indonesische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers China-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers China-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers China-Nederland 1 1. Goederenexport van China naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Chinese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT IN

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Brazilië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Brazilië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Brazilië-Nederland 1 1. Goederenexport van Brazilië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Braziliaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Chili-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Chili-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Chili-Nederland 1 1. Goederenexport van Chili naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Chileense exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Frankrijk-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Frankrijk-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Frankrijk-Nederland 1 1. Goederenexport van Frankrijk naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Franse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Hongkong-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Hongkong-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Hongkong-Nederland 1 1. Goederenexport van Hongkong naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Hongkongse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Noorwegen-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Noorwegen-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Noorwegen-Nederland 1 1. Goederenexport van Noorwegen naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Noorse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Winnaar VPRO Big Screen Award IFFR 2015 Genomineerd BAFTA Film Award Wereldpremière - Toronto International Filmfestival

Winnaar VPRO Big Screen Award IFFR 2015 Genomineerd BAFTA Film Award Wereldpremière - Toronto International Filmfestival Releasedatum 7 april Distributie: Herrie Film & TV, Full Color Entertainment, IFFR Winnaar VPRO Big Screen Award IFFR 2015 Genomineerd BAFTA Film Award Wereldpremière - Toronto International Filmfestival

Nadere informatie

De grote boekenroof. Interview. Virtuele bibliotheek

De grote boekenroof. Interview. Virtuele bibliotheek Interview De grote boekenroof De film is er nog niet, maar het project The Great Book Robbery krijgt steeds meer vorm. De website is in de lucht en de teaser van de film is veelbelovend. Al in 2008 vertelde

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Slowakije-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Slowakije-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Slowakije-Nederland 1 1. Goederenexport van Slowakije naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Slowaakse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Bulgarije-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Bulgarije-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Bulgarije-Nederland 1 1. Goederenexport van Bulgarije naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Bulgaarse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Portugal-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Portugal-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Portugal-Nederland 1 1. Goederenexport van Portugal naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Portugese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zweden-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zweden-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zweden-Nederland 1 1. Goederenexport van Zweden naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zweedse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2018

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2018 Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2018 Dit reglement heeft betrekking op de inschrijving van producties voor het Nederlands Film Festival (NFF) 2018. Met de term productie(s) wordt in dit

Nadere informatie

IEDEREEN WIL OUD WORDEN MAAR NIEMAND WIL OUD ZIJN EEUWIG JONG PUBLICITEITSRESULTATEN

IEDEREEN WIL OUD WORDEN MAAR NIEMAND WIL OUD ZIJN EEUWIG JONG PUBLICITEITSRESULTATEN IEDEREEN WIL OUD WORDEN MAAR NIEMAND WIL OUD ZIJN EEUWIG JONG Een vierdelige documentaireserie PUBLICITEITSRESULTATEN Bijgevoegd een document met de internetvermeldingen van de film Aangevuld met de artikelen

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Lesplan Keith Haring (2 lessen)

Lesplan Keith Haring (2 lessen) Lesplan Keith Haring (2 lessen) Benodigdheden: Kopieën van het leesblad Werkblad Rol tekenpapier Stiften Potloden Verf Kwasten Schorten Restpapier Smartboard Leerdoelen: Leren wie Keith Haring is en wat

Nadere informatie

4. Op deze manier lezen jullie ook de paragrafen Wandelgangenpolitiek en Obama and the Beast.

4. Op deze manier lezen jullie ook de paragrafen Wandelgangenpolitiek en Obama and the Beast. Tekst actief lezen 1. Jullie gaan in tweetallen de tekst Belangrijke wereldleiders in Nederland voor NSS 2014 lezen. Zorg dat jullie een pen of potlood bij de hand hebben. Jullie gaan om de beurt een stukje

Nadere informatie

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Opening expositie Spring Load zaterdag 11 december 2010 12.00-16.00 uur Geopend: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Gesloten: 25 & 26 december

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 1. Goederenexport van Canada naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Canadese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland mei 2019

Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland mei 2019 Handels- en investeringscijfers Zuid-Afrika-Nederland mei 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dan Pretoria, Zuid -Afrika Wat kunt u verwachten bij deze

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 1. Goederenexport van Ierland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Ierse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Marokko-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Marokko-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Marokko-Nederland 1 1. Goederenexport van Marokko naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Marokkaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

_FUNDRAISER EVENT Datum: 16 NOVEMBER 2018 Tijd: UUR Locatie: DE HALLEN STUDIOS, TE AMSTERDAM

_FUNDRAISER EVENT Datum: 16 NOVEMBER 2018 Tijd: UUR Locatie: DE HALLEN STUDIOS, TE AMSTERDAM de Oost _FUNDRAISER EVENT Datum: 16 NOVEMBER 2018 Tijd: 16-20 UUR Locatie: DE HALLEN STUDIOS, TE AMSTERDAM _WILT U EEN BIJDRAGE LEVEREN AAN EEN BELANGRIJK STUK GESCHIEDSCHRIJVING? HOOFDROLSPELERS IN DE

Nadere informatie

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2019

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2019 Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2019 7 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 1.1 Festivalperiode 2 1.2 Deadline 2 1.3 Kosten 2 1.4 Inschrijven door rechthebbende(n) 2 1.5 Benodigdheden

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 1. Goederenexport van Zwitserland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zwitserse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief

Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief Naar aanleiding van een Europese maatregel, worden ook bij Orange vanaf 11 juni 2017 de kosten voor mobiele roaming in de EU afgeschaft. Dit betekent

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Griekenland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Griekenland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Griekenland-Nederland 1 1. Goederenexport van Griekenland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Griekse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

PALESTINIAN VOICES COLLEGE TOUR

PALESTINIAN VOICES COLLEGE TOUR PALESTINIAN VOICES COLLEGE TOUR 19-23 SEPTEMBER AMSTERDAM NIJMEGEN UTRECHT LEIDEN DEN HAAG MAANDAG 19 SEPTEMBER NIJMEGEN Lezing Naim Ateek Soeterbeeck Programma Aula Radboud Universiteit Comeniuslaan 2,

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 1. Goederenexport van het Verenigd Koninkrijk naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Britse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 1. Goederenexport van Spanje naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Spaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Liuwe Tamminga. Elfsteden orgeltour. Elf Friese steden, Zaterdag

Liuwe Tamminga. Elfsteden orgeltour. Elf Friese steden, Zaterdag Liuwe Tamminga Elfsteden orgeltour 10 9 11 8 7 6 1 2 5 4 Zaterdag 3 Elf Friese steden, erten c n o c l e g r o e k ie n u elf Culturele hoofdstad Leeuwarden Unieke gebeurtenis In 2018 is Leeuwarden culturele

Nadere informatie

In het bij-zijn. Siska Vandecasteele

In het bij-zijn. Siska Vandecasteele 8 SHOOT n 40 Siska Vandecasteele In het bij-zijn In Hanyuan, in de Chinese provincie, Sichuan, bestuiven de boeren hun perenbomen met de hand. Door overmatig gebruik van pesticiden zijn de wilde bijen

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Singapore-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Singapore-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Singapore-Nederland 1 1. Goederenexport van Singapore naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Singaporese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie