Nieuwsbrief Gelderland Zuid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Gelderland Zuid"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Gelderland Zuid Rijk van Nijmegen-Rivierenland Nummer 11 december 2016 Veiligheidshuizen trekken samen op De zes Veiligheidshuizen in de regio Oost (Gelderland en Overijssel) zetten gezamenlijk de schouders onder de Ontwikkelagenda Veiligheidshuizen Doel is om hechter samen te werken, de gemeenschappelijkheid te bevorderen. We werken er samen steeds naartoe om meer dezelfde taal te spreken, benadrukt ketenmanager Lourina Poot namens Veiligheidshuis IJsselland. Eerst even kort terug. Vanuit de historie kennen de Veiligheidshuizen in de regio Oost een heel verschillende ontwikkeling. Zo zijn er onderlinge verschillen in aansturing, interne organisatie en soms ook in het maken van keuzes, kijkend naar thema s of doelgroepen. Ook de aansluiting op de lokale (zorg)netwerken is een kwestie van lokaal maatwerk. Maar de verschillen leken wat te zijn uitvergroot naast de Opmerkingen? Heeft u opmerkingen, suggesties of artikelen die wij in de nieuwsbrief kunnen plaatsen? Mail naar: g.j.van.eldik@om.nl. Ook kunt u via dit adres uzelf afmelden of collega s en andere geïnteresseerden aanmelden Adresgegevens Veiligheidshuis Locatie Rijk Locatie Rivierenland Van Nijmegen Mariënburg 30 Kwelkade PS Nijmegen 4001 RM Tiel overeenkomsten. En de overeenkomsten zijn nodig om samen te werken met regionaal georganiseerde partners als OM en politie. De hoogste tijd dus voor een nieuwe blik, een meer eensluidende aanpak. Een weg die de zes Veiligheidshuizen al zijn ingeslagen. Krachten bundelen In de pas opgestelde ontwikkelagenda spreken de ketenmanagers zich uit voor een aantal nieuwe doelstellingen. Daarbij gaan ze uit van het in 2013 vastgestelde landelijke beleidskader voor de Veiligheidshuizen. Johan Bakker (Veiligheidshuis Tiel): Inderdaad zijn de Veiligheidshuizen elk vanuit een andere achtergrond ontstaan, met een iets andere invulling. Sinds een jaar zijn we bezig om de krachten meer te bundelen en gemeenschappelijkheid te scheppen. Miranda Martens (Veiligheidshuis West Veluwe Vallei en Regio Arnhem): We voeren vaker gezamenlijk overleg, komen meerdere keren per jaar bij elkaar. Ook zijn we bezig om onze uitingen meer op een lijn te brengen. Elk Veiligheidshuis beschikt over een brochure, die een inkijkje geeft in de taken, de kracht en de meerwaarde. Het mooie is nu dat deze uitingen steeds meer op elkaar zijn gaan lijken. Uitdragen Rob Poelman (Veiligheidshuis Twente): We willen de ontwikkelagenda breed onder de aandacht brengen, ook binnen de eigen Veiligheidshuizen en bij de ketenpartners. Samen op weg om de verschillen kleiner te

2 maken. Carmen Polman (Veiligheidshuis Nijmegen): Het is ook belangrijk om de succesfactoren en dus de meerwaarde van de Veiligheidshuizen in de regio Oost goed te benoemen en uit te dragen. Foto: Marlou Hensen Taken Fundament voor de ontwikkelagenda zijn de twee hoofdtaken, als gevolg van het in 2013 vastgestelde landelijke beleidskader: aanpak van complexe problematiek, waarbij samenwerking moet leiden tot terugdringing van recidive, overlast door een mix van interventies uit verschillende domeinen: strafrecht, zorg en bestuurlijke aanpak. Tweede hoofdtaak: Strategische advisering van lokale bestuurders en sleutelpartners. De zes Veiligheidshuizen werken inmiddels op basis van deze hoofdtaken. Aart Schoenmaker (Veiligheidshuis Noord- en Oost Gelderland): Belangrijk is ook dat we wielen niet opnieuw uitvinden. Door bij elkaar in de keuken te kijken help je elkaar en verhoog je het kennisniveau nog meer. De ontwikkelagenda is verder een belangrijke trigger om op het niveau van de regio Oost het gesprek te voeren met de organisaties die op regionaal niveau georganiseerd zijn. Hiermee spreken de zes met één mond met het Openbaar Ministerie en de politie over wederzijdse verwachtingen en wat dit betekent voor hun bijdrage aan de realisatie van deze agenda. Jeroen Cozijnsen (Beleidsadviseur Openbare Orde en veiligheid, gemeente Hengelo): Goed dat de doorontwikkeling van de Veiligheidshuizen op de agenda staat, een proces dat ook landelijk zichtbaar is. De visie van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) is niet voor niets: zoek elkaar meer op vanuit de gemeentelijk regietaak. Ik vind de ontwikkelagenda een goed document om deze ingeslagen weg voort te zetten. Samen voor Perspectief, daar gaan de zes Veiligheidshuizen voor!

3 Afscheid Ed Jissink Verbindt en brengt samen Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Per 1 december heeft Projectadviseur Ed Jissink afscheid genomen van het Veiligheidshuis Gelderland Zuid en is met pensioen gegaan. Meer dan zes jaar heeft hij zich met hart en ziel voor de veilige zaak ingezet. In dit afscheidsinterview blikt hij terug op zijn periode bij het Veiligheidshuis. Ed Jissink werkte bijna zijn hele werkbare leven bij de politie en is zijn blauwe hart nooit helemaal kwijtgeraakt. De laatst jaren was hij in dienst van de gemeente Tiel en werkzaam voor het Veiligheidshuis. Collega s en (keten)partners kenden Ed niet alleen van zijn projectwerk voor het Veiligheidshuis, hij strooide ook graag met spreuken om je even aan het denken te zetten. Zijn s eindigden trouw met een overdenking. Typisch Ed. Budgetneutraal Ed was nauw betrokken bij de opstart van het Veiligheidshuis Rivierenland. Medio 1999 onderzochten Noor Smits (Tiel), Thijs Binneveld (Culemborg) en Diana van den Berg (Lingewaal) en Ed (politie) de kansen naar de uitvoerbaarheid van een Veiligheidshuis in Rivierenland. Noor Smits, Wouter Gerretschen (Openbaar Ministerie) en ik kregen de opdracht om per december 1999, budgetneutraal, een Veiligheidshuis in te richten. Een fantastische opdracht, met nauwelijks financiële ruggengraat, het schier onmogelijke waar zien te maken. Ik ben er trots op, dat het ons is gelukt. Bij de opening op 9 december 1999 door staatssecretaris Albayrak, was het Veiligheidshuis Rivierenland het goedkoopst functionerende Veiligheidshuis van de 45 op dat moment werkzame Veiligheidshuizen in Nederland. Verbindt en brengt samen Werken met weinig budget, biedt ook kansen, merkten Ed en zijn collega s. De uitdaging was dan ook: out of the box denken. Organisaties verbinden op hun maatschappelijke betekenis. Samenwerken als sleutel voor succes. Niet voor niets kozen we als motto voor het Veiligheidshuis: Verbindt en brengt samen. Samen hebben we in korte tijd de formule tot leven weten te wekken. Ik vond het fijn, om mij als een soort luis in de pels te mogen gedragen. En daarin ook geaccepteerd te worden. Terugkijkend geniet ik ervan als ik deelnemers in het Veiligheidshuis hoor praten over de samen bereikte successen. Zij praten dus over het bestaansrecht van het Veiligheidshuis.

4 Omdenkknop Glimlachend denkt hij nog terug aan de omdenkknop midden op de vergadertafel. Ik zie de verbaasde gezichten nog, toen ik die knop er voor het eerst plaatste. Om gebaande paden los te laten heb je lef nodig. De bereidheid om andere zienswijzen toe te laten en uit te voeren. Daarin ligt juist ook de kracht van de formule van het Veiligheidshuis. Hilarisch was ook zijn idee tijdens een bijeenkomst om met bollen wol elkaar te ontrafelen. Kinderen Al terugkijkend kan hij met gemak meerdere onderwerpen noemen die hem raakten, zoals de rechten van het kind bij huiselijk geweld. Daar kan hij lang over uitweiden. Dan wordt Ed zelfs fel. Kinderen die steeds maar getuige blijven, raken beschadigd. Dat noemen we kindermishandeling. Als zorg bij ouders niet helpt, wie helpt dan het kind en pakt strijdende ouders aan? Samenwerking bij deze psychische kindermishandeling is nauwelijks van de grond gekomen. Helaas. Politie en Justitie kunnen voor de begeleidende zorg van nut zijn om zorg mijdend strijdende ouders aan te spreken. Een hefboom richting zorg en als die zorg genegeerd wordt, ontstaat wat mij betreft de justitiële stok achter de deur. Die zou je bijvoorbeeld in kunnen zetten in de vorm van een taakstraf als conciërge op een school, een opgelegde training omgaan met agressie of opvoedkunde of persoonlijke transitie ervaring, enzovoorts. Twee locaties Ed: Een andere boeiende fase vond ik de periode van transitie Jeugdzorg en WMO per 1 januari Daarmee werd het overleg landschap ook ingrijpend gewijzigd. Dat leidde tot de vorming van een Veiligheidshuis voor geheel Gelderland-Zuid met twee overleg locaties: Nijmegen en Tiel. Communicatie In dit veranderend landschap was en is het zaak om het samen verworven inzicht van samenwerking binnen het Veiligheidshuis bij complexe situaties niet te verliezen. Ed: Tegelijk is ook duidelijk, dat er op het gebied van communicatie nog veel te doen is. Frappez toujours ofwel, in de herhaling zit de kracht. Jammer is dan ook, dat alleen om budgettaire redenen bijvoorbeeld de frequentie van de nieuwsbrief is teruggebracht.

5 Formule Wat vind je jammer Ed? Tja, dan is dat eigenlijk de uitdaging van het begin. Om met nauwelijks financiële armslag het fenomeen van de grond te tillen. Misschien waren we wat naïef te denken, dat ingesleten patronen en opvattingen in een paar jaar tijd te veranderen waren. Ten onrechte, wat mij betreft, zien diverse mensen het Veiligheidshuis als een organisatie en niet als een formule. Okay, zie het als een organisatie, als je tegelijkertijd daar ook je eigen eigenaarschap als partner aan verbindt. Waar ben je tevreden over? Er is met beperkte middelen heel wat bereikt, beseft Ed. Een in-company training Casemanagement bijvoorbeeld, gebaseerd op real-life simulaties. Workshopdagen om de verbinding van wijk- en regieteams met het Veiligheidshuis te verhelderen. Het heeft mij energie gegeven om dit soort processen in gang te mogen zetten en te begeleiden. Leef & lach Ik kijk met trots en plezier terug op zes jaar Veiligheidshuis. Ik wil vanaf deze plaats alle collega s en iedereen in het veld bedanken voor de samenwerking. Blijf verbinden en breng samen in het belang van de cliënt, want daar doen we het allemaal voor. Vanaf nu ga ik de ontwikkelingen vanaf de zijlijn volgen. Als burger. Geheel in stijl sluit Ed zijn periode bij het Veiligheidshuis af met de volgende spreuk die hij leent van oud-collega Babs van Loon, die getroffen is door de ziekte ALS: Leef & lach. Verbindingsbijeenkomst ZSM en Veiligheidshuis Veiligheid door samenwerken Donderdagmiddag 8 december vond er in Voorzieningenhart de Biezantijn in Nijmegen een bijeenkomst Verbinding Veiligheidshuis en ZSM plaats. Insteek van de interactieve middag: elkaars (denk)wereld beter begrijpen. Samen toewerken naar veiligheid door nog beter samen te werken. Verplaats je in een ketenpartner en zet de pet van de ander eens op. De organisatie was in handen van CCV, centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid. Deelnemers aan de sessie zijn afkomstig van: Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering, Openbaar Ministerie, politie, Gemeente Tiel/Nijmegen, Iriszorg, Slachtofferhulp, Veiligheidshuis Gelderland Zuid (Nijmegen/Tiel). In één dag Eerst nog even het geheugen opfrissen. Wat is ZSM (veel voorkomende criminaliteit) in een notendop? De strafrechtelijke aanpak van veel voorkomende criminaliteit wordt steeds vaker door het OM afgedaan in plaats van door de rechter. Diefstal, vandalisme of bedreiging zijn daar voorbeelden van. ZSM-aanpak is zaken in één dag afhandelen. Dat is het streven. Bij ZSM is het startpunt de verdachte, maar het

6 slachtoffer is net zo belangrijk. ZSM leidt ertoe dat slachtoffers, verdachten en de samenleving merken dat er iets gebeurt. Veranderende maatschappij Na een welkomstwoord door Carmen Polman, manager Veiligheidshuis Rijk van Nijmegen, onderstreept Officier van Justitie, Marjolein ten Velde de kracht van de verbinding Zorg en Veiligheid. Daarbij maakt ze een brug naar de veranderende maatschappij die vraagt om een andere kijk naar Straf en Zorg: Strafrecht is niet altijd de oplossing, wat is het beste voor de cliënt. Dat krijgt steeds meer aandacht. Gebruik elkaars deskundigheid, laten we één overheid vormen, maar blijf wel bij je core business. Overalstad De hoogste tijd voor actie. Onder leiding van Leo van de Wouw en Leon Delbressine van Learning by Simulation gaan de deelnemers aan de slag met een realistische casus uit Overalstad waarin de verbinding ZSM en het Veiligheidshuis uiteraard centraal staat. De bedoeling is dat iedereen een andere rol aanneemt, weg uit de comfortzone. Er zijn twee soorten groepen met een eigen invalshoek: ZSM en het Veiligheidshuis. Wie gaat wie spelen? Ik wil wel politie zijn, haalt één van de deelnemers aan. Ik kruip wel in de huid van de Raad voor de Kinderbescherming, vult een ander enthousiast aan. In nog geen paar minuten tijd zijn de rollen verdeeld. Natuurlijk, het is een gekunstelde situatie, maar de betrokkenheid is groot. Snel komen er vragen bovendrijven als: wie doet wat, wanneer? Hoe zit het met de bereikbaarheid? Hoe wissel je snel informatie uit ondanks het gebruik van meerdere systemen? Snuffelstage Na afloop is het tijd voor de evaluatie. Een aantal gehoorde opmerkingen van deelnemers: Ik heb dankzij deze middag veel meer gevoel gekregen bij ZSM en wat het Veiligheidshuis doet. Ik begrijp nu veel meer wat de rol is van een ketenpartner binnen dit proces. Ik zou graag bij een ander op snuffelstage gaan zodat ik nog meer inzicht krijg. Zorg en Veiligheid verbinden, we zijn op de goede weg.

7 De sessies Verbinding Veiligheidshuis en ZSM passeren bij alle zes veiligheidshuizen in Oost-Nederland de revue. De bijeenkomst in Nijmegen was de vijfde in de reeks. De uitkomsten van de sessies worden later aan het management teruggekoppeld. Fijne feestdagen en een veilig

Nieuwsbrief Gelderland Zuid

Nieuwsbrief Gelderland Zuid Nieuwsbrief Gelderland Zuid Rijk van Nijmegen-Rivierenland Nummer 12 Juli 2017 Casemanagement: aanpak met lef Stroomlijnen wie wat doet Een huishouden, een plan. Om de hulp bij multiproblemhuishoudens

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gelderland Zuid

Nieuwsbrief Gelderland Zuid Nieuwsbrief Gelderland Zuid Rijk van Nijmegen-Rivierenland Nummer 9 december 2015 Mededelingen uit de stuurgroep Op 25 november kwam de stuurgroep Veiligheidshuis bijeen. Een aantal onderwerpen passeerde

Nadere informatie

Veiligheidshuis Rivierenland Verbindt en brengt samen. Presentatie Veiligheidshuis Rivierenland Raadsleden

Veiligheidshuis Rivierenland Verbindt en brengt samen. Presentatie Veiligheidshuis Rivierenland Raadsleden Veiligheidshuis Rivierenland Verbindt en brengt samen Inhoud kort verloop hoe werkt het Veiligheidshuis/organigram doelstelling/doelgroepen/partners financiële vertaling kaders feiten per gemeente casus

Nadere informatie

VEILIGHEIDSHUIS IJSSELLAND INFORMATIE VOOR PARTNERS VERBINDT STRAF EN ZORG

VEILIGHEIDSHUIS IJSSELLAND INFORMATIE VOOR PARTNERS VERBINDT STRAF EN ZORG VEILIGHEIDSHUIS IJSSELLAND INFORMATIE VOOR PARTNERS VERBINDT STRAF EN ZORG Kansen om op hun eigen (lage) zelfredzaamheidsniveau mee te kunnen doen en te participeren in de samenleving. Als het nodig is,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gelderland Zuid

Nieuwsbrief Gelderland Zuid Nieuwsbrief Gelderland Zuid Rijk van Nijmegen-Rivierenland Nummer 13 Februari 2018 Carrousel Nazorg: positieve energie Ex-gedetineerden trekken de aandacht Onder het motto nazorg, daar zorgen we samen

Nadere informatie

Wat is een Veiligheidshuis?

Wat is een Veiligheidshuis? Wat is een Veiligheidshuis? Uit landelijk Programmaplan (2011): Een Veiligheidshuis is een lokaal of regionaal samenwerkingsverband tussen verschillende partners gericht op integrale, operationele en persoons-

Nadere informatie

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens Jaarverslag 2012 Professionaliseren en versterken van de ketens Inleiding H et Veiligheidshuis is dé plek waar veiligheid, zorg en bestuur samen komen rond complexe problematiek. Het is een netwerksamenwerking

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Veiligheidshuis Twente

Jaarplan 2015 Veiligheidshuis Twente Jaarplan 2015 Veiligheidshuis Twente 1 1. Inleiding : van Borging naar doorontwikkeling. Het Veiligheidshuis Twente heeft in april 2014 een nieuwe manager gekregen die de opdracht meekreeg om op de ingeslagen

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

Jaarverslag Veiligheidshuis Twente 2014

Jaarverslag Veiligheidshuis Twente 2014 Jaarverslag Veiligheidshuis Twente 2014 1. Inleiding: van transitie naar borging 2. Management op orde 3. Extra aandacht, onder andere middels pilots en projecten 4. Werktafel model borgen 5. Top X Veiligheidshuis

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

multiprobleem gezinnen

multiprobleem gezinnen Een literatuurstudie naar de verbinding tussen veiligheid en zorg op gebied van multiprobleem gezinnen 1. achtergrond en AANPAK Multiprobleem gezinnen (MPG) zijn al decennia lang onderwerp van studie.

Nadere informatie

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Willemijn Kerssemakers (Veilig Thuis) Annemiek Ursinus (Reclassering) Marie-Jose Heijligers (Reclassering) Inhoud Wat doet de

Nadere informatie

SAMEN VOOR PERSPECTIEF VEILIGHEIDSHUIS WEST VELUWE VALLEI EN REGIO ARNHEM INFORMATIE VOOR PARTNERS VEILIGHEIDSHUIS REGIO ARNHEM VEILIGHEIDSHUIS

SAMEN VOOR PERSPECTIEF VEILIGHEIDSHUIS WEST VELUWE VALLEI EN REGIO ARNHEM INFORMATIE VOOR PARTNERS VEILIGHEIDSHUIS REGIO ARNHEM VEILIGHEIDSHUIS WEST VELUWE VALLEI EN REGIO ARNHEM INFORMATIE VOOR PARTNERS SAMEN VOOR PERSPECTIEF WEST VELUWE VALLEI REGIO ARNHEM SAMEN VOOR PERSPECTIEF WAAROM EEN? We geloven erin dat we samen, met een combinatie van

Nadere informatie

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld Stappenplan VeiligHeidsHuizen Triage-instrument voor professionals in het veld Inhoud 1 : Inleiding 4 Aanleiding 4 Instrument versus intuïtie 5 Wat u in hoofdstukken 2 en 3 vindt 5 2 : Instrument 6 Aannames

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017

Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017 Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017 1 Waar gaan we het over hebben? Aanleiding & Doel Ontwikkelingen Veranderlijnen en agenda Omgevingsadvies, wasdah? Wat gaan we doen? 3 Waarom en -toe?

Nadere informatie

Helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of bij vermissing

Helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of bij vermissing Helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of bij vermissing PROGRAMMA Wie helpen wij? De dienstverlening Onze vrijwilligers Ontwikkelingen Financiering SLACHTOFFERHULP NEDERLAND Slachtofferhulp

Nadere informatie

Bestuursdiner VeiligHeidsHuizen. 5 februari 2013, World Trade Center Rotterdam

Bestuursdiner VeiligHeidsHuizen. 5 februari 2013, World Trade Center Rotterdam Bestuursdiner VeiligHeidsHuizen 5 februari 2013, World Trade Center Rotterdam Op 5 februari 2013 vond in het Rotterdamse World Trade Center het Landelijk Congres VeiligHeidsHuizen plaats, georganiseerd

Nadere informatie

Bestuurdersdiner VeiligHeidsHuizen. 5 februari 2013, World Trade Center Rotterdam

Bestuurdersdiner VeiligHeidsHuizen. 5 februari 2013, World Trade Center Rotterdam Bestuurdersdiner VeiligHeidsHuizen 5 februari 2013, World Trade Center Rotterdam Op 5 februari 2013 vond in het Rotterdamse World Trade Center het Landelijk Congres VeiligHeidsHuizen plaats, georganiseerd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Veiligheidshuis Rivierenland

Nieuwsbrief Veiligheidshuis Rivierenland Nieuwsbrief Veiligheidshuis Rivierenland Nummer 3 december 2010 Veiligheidshuis Rivierenland On Tour Telefoonnummer veiligheidshuis Het telefoonnummer van Veiligheidshuis Rivierenland is (0344) 638030.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSHUIS KERKRADE

VEILIGHEIDSHUIS KERKRADE VEILIGHEIDSHUIS KERKRADE toelichting op werkwijze en resultaten in 2010 ten behoeve van gemeente Gulpen-Wittem ronde tafel 17 maart 2011 inhoud van deze presentatie wat doet het Veiligheidshuis Kerkrade?

Nadere informatie

AMHK Gelderland Noord & Midden

AMHK Gelderland Noord & Midden AMHK Gelderland Noord & Midden Juli 2014 AMHK Gelderland Noord & Midden Info & meeting juli 2014 1 Welkom Programma Voorstellen 2 Opdracht vanuit nieuwe WMO AMHK op regionale schaal Gemeenten in Veiligheidsregio

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Incident? Actie! Sessie 2: 5 november Strafrecht in de praktijk

Incident? Actie! Sessie 2: 5 november Strafrecht in de praktijk Incident? Actie! Sessie 2: 5 november 2015 Strafrecht in de praktijk Programma 1. Stand van zaken 2. Strafrecht: Jurisprudentie en OM = pauze = 3. Praktijk I: Drie avonturiers 4. Praktijk II: Aan de slag!

Nadere informatie

Adolescentenstrafrecht

Adolescentenstrafrecht DJI Zien Nr. 3 - mei 2014 Informatief / Wetgeving Adolescentenstrafrecht Wesley is een 21-jarige jongen die wegens de handel in drugs voor de rechter moet verschijnen. Deze zit met Wesley in zijn maag.

Nadere informatie

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig Misdrijf Verkeersongeluk Calamiteit Juridisch Emotioneel Praktisch Veelzijdig deskundig biedt juridische, praktische en emotionele hulp aan slachtoffers van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk.

Nadere informatie

Opening Veiligheidshuis Regio Utrecht 21 maart 2013, Vinkenburgstraat 26 te Utrecht

Opening Veiligheidshuis Regio Utrecht 21 maart 2013, Vinkenburgstraat 26 te Utrecht Opening Veiligheidshuis Regio Utrecht 21 maart 2013, Vinkenburgstraat 26 te Utrecht Veiligheidshuis Regio Utrecht Start van een nieuwe fase Op 1 januari jl. zijn de voormalige veiligheidshuizen in Amersfoort

Nadere informatie

Memo. Dagelijks Bestuur GGD Gelderland-Zuid Gemeenteraden Gelderland-Zuid Datum: 27 maart 2018 Begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis

Memo. Dagelijks Bestuur GGD Gelderland-Zuid Gemeenteraden Gelderland-Zuid Datum: 27 maart 2018 Begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis Memo Van: Dagelijks Bestuur GGD Gelderland-Zuid Aan: Gemeenteraden Gelderland-Zuid Datum: 27 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die

Nadere informatie

Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen

Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen door persoonsgerichte aanpak naar gedragsverandering Emile Curfs Plv Manager veiligheidshuis www.veiligheidshuisheerlen.nl Veiligheidshuis: Het Veiligheidshuis is

Nadere informatie

Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei

Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei Presentatie door Paul Beekman, ketenmanager, op 18 november 2010 2009 Veiligheidshuis West-Veluwe Valei pagina 1 van xx Inhoud van de presentatie. Landelijke ontwikkelingen;

Nadere informatie

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden 1 Inleiding Veilig Thuis, bij wet het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, is vormgegeven door het samenvoegen van het Steunpunt

Nadere informatie

Als je in aanraking komt met de politie

Als je in aanraking komt met de politie Als je in aanraking komt met de politie Je bent in aanraking gekomen met de politie en dan? Je bent met de politie in aanraking geweest. Als de politie jouw strafzaak ernstig genoeg vindt, kan die dat

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

Position paper. Position Paper Toekomst Veiligheidshuizen

Position paper. Position Paper Toekomst Veiligheidshuizen Position paper Position Paper Toekomst Veiligheidshuizen Samenvatting: Hét Veiligheidshuis bestaat niet Veiligheidshuizen zijn er in verschillende soorten en maten. Verschillende initiatieven en samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Aandacht voor iedereen 24

Nieuwsbrief Aandacht voor iedereen 24 Nieuwsbrief Aandacht voor iedereen 24 27 januari 2014 Geachte lezer, In onze AVI-nieuwsbrieven vindt u actuele informatie over de transitie AWBZ-Wmo en praktische achtergrondinformatie. Maar soms gaan

Nadere informatie

ugdgroepen Portefeuille Integrale

ugdgroepen Portefeuille Integrale pak Kindermishandeling en e Integrale aanpak Kind ugdgroepen Portefeuille Integrale ing en Jeugdgroepen Portefeuille ishandeling en Jeugdgroepen pak Kindermishandeling en e Integrale aanpak Kind Congres

Nadere informatie

Regio-indeling bij de vorming van AMHK 14 NOVEMBER VNG-ONDERSTEUNINGSPROGRAMMA AMHK

Regio-indeling bij de vorming van AMHK 14 NOVEMBER VNG-ONDERSTEUNINGSPROGRAMMA AMHK Regio-indeling bij de vorming van AMHK 14 NOVEMBER 2013 - VNG-ONDERSTEUNINGSPROGRAMMA AMHK Een product van het Ondersteuningsprogramma AMHK van de VNG 14 november 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Huidige

Nadere informatie

Regionale samenwerking in een Veiligheidshuis Ommen 5 februari 2009

Regionale samenwerking in een Veiligheidshuis Ommen 5 februari 2009 Regionale samenwerking in een Veiligheidshuis Ommen 5 februari 2009 Ervaringen uit de praktijk Korte introductie over het Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf. Regionalisering: De theorie. Regionalisering:

Nadere informatie

Incident? Actie! Sessie 2: 5 november 2015. Strafrecht in de praktijk

Incident? Actie! Sessie 2: 5 november 2015. Strafrecht in de praktijk Incident? Actie! Sessie 2: 5 november 2015 Strafrecht in de praktijk Incident? Actie! Drie bijeenkomsten 1 okt: Lessen Avontuur 2014-2015 5 nov: Strafrecht 8 dec: Geleerde lessen & borging Begeleiding

Nadere informatie

De drie decentralisaties en de positionering van gemeenten. Het perspectief van MEE organisaties 22 mei 2012

De drie decentralisaties en de positionering van gemeenten. Het perspectief van MEE organisaties 22 mei 2012 De drie decentralisaties en de positionering van gemeenten Het perspectief van MEE organisaties 22 mei 2012 Kijken naar de decentralisaties Doelgroepen en wetgeving Zoeken naar criteria voor selectie van

Nadere informatie

Enquêteresultaten Lokaal Steunpunt Huiselijk Geweld (LSHG) met betrokkenheid regionale SVO s

Enquêteresultaten Lokaal Steunpunt Huiselijk Geweld (LSHG) met betrokkenheid regionale SVO s Enquêteresultaten Lokaal Steunpunt Huiselijk Geweld (LSHG) met betrokkenheid regionale SVO s De betrokkenen/ervaringsdeskundigen van het Lokaal Steunpunt Huiselijk Geweld zijn, net als vorig jaar, benaderd

Nadere informatie

THUIS IN HET ASIEL VRIJ NA PAPPA S DOOD PROJECT ZOEKT GELD. Hoe crowdfunding geld en goodwill genereert. Jongeren met rugzakje helpen dito dieren

THUIS IN HET ASIEL VRIJ NA PAPPA S DOOD PROJECT ZOEKT GELD. Hoe crowdfunding geld en goodwill genereert. Jongeren met rugzakje helpen dito dieren JeugdenCo VOOR PROFESSIONALS IN DE JEUGDSECTOR JAARGANG 10, NR. 5, OKTOBER 2016 PROJECT ZOEKT GELD Hoe crowdfunding geld en goodwill genereert THUIS IN HET ASIEL Jongeren met rugzakje helpen dito dieren

Nadere informatie

raadsvoorstel voorstel

raadsvoorstel voorstel raadsvoorstel zaak/onderwerp Z-14-04129 / Aansluiting Veiligheidshuis portefeuillehouder J.B. Waaijer afdeling Bestuur en Strategie opgesteld door D. Pronk datum/voorstel nr 28 oktober 2014 / CB-14-584

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

FACT. Informatie voor verwijzers en professionals

FACT. Informatie voor verwijzers en professionals FACT Informatie voor verwijzers en professionals FACT Heeft u te maken met mensen met een lichte verstandelijk beperking, waarbij sprake is van psychiatrische problematiek en/of ernstige gedragsproblemen?

Nadere informatie

Justitiële Verslavingszorg. De reclassering

Justitiële Verslavingszorg. De reclassering Justitiële Verslavingszorg De reclassering JVz is een onderdeel van Inforsa, een instelling gespecialiseerd in intensieve en forensische zorg. JVz biedt reclasseringsprogramma s voor mensen die - mede

Nadere informatie

Nieuwsbrief Veilig Thuis West-Brabant 20 december 2014. 24 uur per dag bereikbaar voor burgers en professionals via het telefoonnummer 0800-2000

Nieuwsbrief Veilig Thuis West-Brabant 20 december 2014. 24 uur per dag bereikbaar voor burgers en professionals via het telefoonnummer 0800-2000 matisch van internet gedownload. matisch van internet gedownload. Monique van Heel Van: Veilig Thuis namens Veilig Thuis

Nadere informatie

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld Stappenplan VeiligHeidsHuizen Triage-instrument voor professionals in het veld Stappenplan Triage-instrument Inhoud 1 : Inleiding 4 Aanleiding 4 Instrument versus intuïtie 5 Wat u in hoofdstukken 2 en

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

Activiteitenplan Programma Doorontwikkeling Veiligheidshuizen 2012-2013

Activiteitenplan Programma Doorontwikkeling Veiligheidshuizen 2012-2013 plan Programma Doorontwikkeling Veiligheidshuizen 2012-2013 Inleiding Om op lokaal en regionaal niveau overlast en criminaliteit effectiever en efficiënter te kunnen bestrijden is samenwerking van vele

Nadere informatie

Kansen, aandachtspunten en prioriteiten voor de advocatuur, naar aanleiding van het werkcafé adolescentenstrafrecht

Kansen, aandachtspunten en prioriteiten voor de advocatuur, naar aanleiding van het werkcafé adolescentenstrafrecht Kansen, aandachtspunten en prioriteiten voor de advocatuur, naar aanleiding van het werkcafé adolescentenstrafrecht Een terugkoppeling aan de VNJA en de NVSA op basis van de uitkomsten van het Werkcafé

Nadere informatie

Officiële opening Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek De kracht van dichterbij

Officiële opening Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek De kracht van dichterbij Officiële opening Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek De kracht van dichterbij Trots presenteerde het Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek op woensdag 28 november officieel haar nieuwe onderkomen aan

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen havo II

Eindexamen maatschappijwetenschappen havo II Opgave 4 Slachtoffers van criminaliteit Bij deze opgave horen de teksten 9 tot en met 12, figuur 2 en 3 en tabel 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Ruim drie miljoen Nederlanders worden jaarlijks het slachtoffer

Nadere informatie

Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Justitie en Veiligheid. De gedragsbeïnvloedende. maatregel (GBM)

Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Justitie en Veiligheid. De gedragsbeïnvloedende. maatregel (GBM) Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Justitie en Veiligheid De gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM) Je wordt verdacht van een strafbaar feit: deze brochure over de gedragsbeïnvloedende maatregel

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Veilig Centrum Jeugd en Gezin Lelystad. Lelystad. hoofdstad provincie Flevoland inwoners ( ) 31% jongeren tot en met 23 jaar

Veilig Centrum Jeugd en Gezin Lelystad. Lelystad. hoofdstad provincie Flevoland inwoners ( ) 31% jongeren tot en met 23 jaar Lelystad hoofdstad provincie Flevoland 75.120 inwoners (1-1-2011) 31% jongeren tot en met 23 jaar Historie netwerkorganisatie Sinds 1999 netwerkorganisatie Breakpoint Wijk- en stedelijke overleggen Advisering

Nadere informatie

Als je een taakstraf hebt gekregen

Als je een taakstraf hebt gekregen Als je een taakstraf hebt gekregen De rol van de Raad De Raad voor de Kinderbescherming regelt je taakstraf. Als je een taakstraf opgelegd hebt gekregen krijg je een gesprek met iemand van de Raad, een

Nadere informatie

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining.

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining. in 500 woorden Naar een veiliger samenleving roeghulp dvies oezicht edrags raining e r k traf Dit is is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Samen met justitie, politie,

Nadere informatie

VRAAG & ANTWOORD. Wat is het bestuurlijk ketenberaad (BKB)? BKB, LKB, directie strafrechtketen September 2016 WELKE DEELNEMERS ZITTEN IN HET BKB?

VRAAG & ANTWOORD. Wat is het bestuurlijk ketenberaad (BKB)? BKB, LKB, directie strafrechtketen September 2016 WELKE DEELNEMERS ZITTEN IN HET BKB? VRAAG & ANTWOORD BKB, LKB, directie strafrechtketen September 2016 In oktober 2015 is besloten de opgebouwde samenwerking tussen de ketenorganisaties in de strafrechtketen te bestendigen en een duurzaam

Nadere informatie

Regie Veiligheidshuizen

Regie Veiligheidshuizen Regie Veiligheidshuizen Roel Kraaij, manager veiligheidshuis www.veiligheidshuisheerlen.nl Gemeentelijke regie over het veiligheidshuis.waar denk je dan aan? Definitie regie volgens het woordenboek: 1)

Nadere informatie

Herkennen van patronen

Herkennen van patronen Herkennen van patronen Douwe van den Berg, september 2016 Douwe van den Berg Advies, september 2016 Achtergond: woonoverlast is vaak taai Veel verschillende vraagstukken tegelijk Vraagstukken grijpen in

Nadere informatie

Veiligheidshuis Gelderland-Zuid Managementrapportage Routeeroverleg

Veiligheidshuis Gelderland-Zuid Managementrapportage Routeeroverleg Veiligheidshuis Gelderland-Zuid Managementrapportage Routeeroverleg Aantal meldingen per gemeente, leeftijdscategorie, informatieverrijking, gerouteerd naar, risicotaxatie en doorlooptijd vanaf melding

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk 06C

Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk 06C Cluster Stedelijk beleid en strategic Gemeente Enschede ill 7 $" ' b Q Provinciale Staten Overijssel T.a.v. Statencommissie Economic & bestuur Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE Datum 31 mei2006 Uw kenmerk Uw

Nadere informatie

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB Forensische cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben na een delict strafrechtelijk zorg opgelegd gekregen.

Nadere informatie

Huib Koeleman Verandercommunicatie sessie Invoorzorg Aandachtspunten extern

Huib Koeleman Verandercommunicatie sessie Invoorzorg Aandachtspunten extern Huib Koeleman Verandercommunicatie sessie Invoorzorg 23-05-2014!" Aandachtspunten extern 2 1 CRISISCOMMUNICATIE EXTERN Kernboodschappen Openheid Timing Monitoring 3 KERNBOODSCHAP Sluit aan bij anderen:

Nadere informatie

Samenwerking met de politie. Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013.

Samenwerking met de politie. Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013. Samenwerking met de politie Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013. Inleiding Samenwerking waarom? Samenwerking hoe? Knelpunten: Informatie uitwisseling,

Nadere informatie

Advies over de doorontwikkeling van de aansturing op het snijvlak van de domeinen zorg, veiligheid en straf.

Advies over de doorontwikkeling van de aansturing op het snijvlak van de domeinen zorg, veiligheid en straf. 1 Advies over de doorontwikkeling van de aansturing op het snijvlak van de domeinen zorg, veiligheid en straf. Versie: 11 november 2015 Status: vastgesteld door stuurgroep Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Herstelgerichte politie

Herstelgerichte politie Herstelgerichte politie Peter van Os, programmamanager Ontwikkeling gebiedsgebonden politie Ontwikkelingen politieregio s Kerntakendiscussie Wijkagent doet te veel aan dienstverlening Doelloos vriendschappelijke

Nadere informatie

Aansluiting Veiligheidshuizen-ZSM

Aansluiting Veiligheidshuizen-ZSM Aansluiting Veiligheidshuizen-ZSM Stand van zaken april/mei 2014 Uitvraag op verzoek van de regioburgemeesters Inhoud Inleiding 2 Werken volgens het Landelijk Kader 3 Wordt er gewerkt volgens het Landelijk

Nadere informatie

Veiligheidshuis Groningen

Veiligheidshuis Groningen Regionaal Veiligheidshuis Groningen: Kluwen? een samenwerkingsverband gericht op het voorkomen en terugdringen van overlast en criminaliteit. Een aanpak van hardnekkige veiligheidsproblematiek, die organisaties

Nadere informatie

Werkconferentie Ruwaard

Werkconferentie Ruwaard Werkconferentie Ruwaard 15 februari 2017 Fred Pijls, voorzitter van de steungroep, neemt ons mee in wat proeftuin Ruwaard in 2016 heeft bereikt. Uit de ongeveer 40 individuele casussen blijkt dat het welbevinden

Nadere informatie

Opsporingsberichtgeving

Opsporingsberichtgeving Opgave 4 Opsporingsberichtgeving Bij deze opgave horen de teksten 8 en 9 uit het bronnenboekje. Inleiding Een van de middelen die een officier van justitie kan inzetten in het opsporingsonderzoek is opsporingsberichtgeving.

Nadere informatie

Regio: Noordoost Gelderland Factsheet is afgestemd met: GGD Gemeente Apeldoorn Gemeente Doetinchem GGZ

Regio: Noordoost Gelderland Factsheet is afgestemd met: GGD Gemeente Apeldoorn Gemeente Doetinchem GGZ Regio: Noordoost Gelderland Factsheet is afgestemd met: GGD Gemeente Apeldoorn Gemeente Doetinchem GGZ BOUWSTEEN 1: inbrengen mensen met verward gedrag en omgeving Niet van toepassing aan de Inbreng cliënten

Nadere informatie

SCHAKEL PROGRAMMA. De beste schakel voor een betere toekomst!

SCHAKEL PROGRAMMA. De beste schakel voor een betere toekomst! SCHAKEL PROGRAMMA De beste schakel voor een betere toekomst! SCHAKEL PROGRAMMA SCHAKEL PROGRAMMA De beste schakel voor een betere toekomst! Wat is het Schakelprogramma? Het Schakelprogramma is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Beeldverslag. Symposium Veiligheidshuizen breed in beeld

Beeldverslag. Symposium Veiligheidshuizen breed in beeld Beeldverslag Symposium Veiligheidshuizen breed in beeld Congrescentrum Het Forum te Roermond, 2 april 2015 De provincie Limburg telt zes Veiligheidshuizen. Hierin richten overheid, justitie en zorgpartners

Nadere informatie

Implementatietraject protocol kindermishandeling

Implementatietraject protocol kindermishandeling Implementatietraject protocol kindermishandeling KM aanpakken is weerstanden overwinnen 15 3 2011 AnnePauline Cohen Kindermishandeling-weerstanden? 2006 in A dam convenant jeugdzorg-kjpvolwassen psychiatrie:

Nadere informatie

Pilot: Tien in Twente een innovatie aanpak overlast verwarde personen

Pilot: Tien in Twente een innovatie aanpak overlast verwarde personen Deze intentieverklaring is aangegaan op 1 september 2016 en heeft een looptijd van ruim 2 jaar en eindigt derhalve op 31 december 2018. Bij deze intentieverklaring zijn de volgende partijen betrokken:

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk (21) woonde drie jaar op een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze maakte in haar

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Een blik op onze identiteit en onze toekomst Informatie voor medewerkers 2 Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Justitie en Veiligheid Inhoud

Nadere informatie

Coaching voor CvO Overheidsorganisaties

Coaching voor CvO Overheidsorganisaties Coaching voor CvO Overheidsorganisaties Overheidsmanagers, keuzes en dilemma s Management bij de overheid verschilt wezenlijk van leidinggeven in het bedrijfsleven. Het goed kunnen opereren in de complexe

Nadere informatie

De rol van de reclassering. Informatie voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten

De rol van de reclassering. Informatie voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten De rol van de reclassering Informatie voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en nabestaanden van slachtoffers van levensdelicten Oog voor slachtoffers en nabestaanden Als slachtoffer

Nadere informatie

Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing

Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing Programma Wie zijn wij? Wie helpen wij? Wat doen wij? Ontwikkelingen Financiering Wie zijn wij? Wij Behartigen de belangen van slachtoffers.

Nadere informatie

netwerkdag 28 november 2013

netwerkdag 28 november 2013 netwerkdag 28 november 2013 Bewoners Marconistraat Reclassering Nederland Bouman Reclassering HALT De Waag Stadsmarinier HIC VHRR: 19 gemeenten; 1,2 miljoen inwoners ZSM / ZSM-plus: Rotterdam-Rijnmond

Nadere informatie

Wmo-toezicht Gelderland-Zuid

Wmo-toezicht Gelderland-Zuid Wmo-toezicht Gelderland-Zuid Jaaroverzicht 2017 Voorop met Wmo-toezicht In 2017 bouwden we verder aan het Wmo-toezicht voor de regio Gelderland-Zuid. Collega-GGD en, maar ook de Inspectie Gezondheidszorg

Nadere informatie

Project jeugd Hillegom

Project jeugd Hillegom Project jeugd Hillegom Annelotte Hoepman Beleidsmedewerker Jeugd(zorg) en Veiligheid bij HLT samen 14 juni 2018 1 Inhoud Aanleiding en doel aanpak Opzet project Jeugd Hillegom Samenwerking met het Veiligheidshuis

Nadere informatie

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Zijn we allemaal aangesloten? Zijn alle gemeenten

Nadere informatie

Monitor 2009 Huiselijk geweld Twente

Monitor 2009 Huiselijk geweld Twente Monitor 2009 Huiselijk geweld Twente metingen 2004-2008 M. van Zwieten B. Bieleman COLOFON St. INTRAVAL Postadres Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl www.intraval.nl Kantoor Groningen:

Nadere informatie

Gespreksleider: Paulien Defoer, Paulien Defoer Mediation

Gespreksleider: Paulien Defoer, Paulien Defoer Mediation 1.7 Mediation in strafrecht, ervaringen in de pilots: aan tafel! Jent Bijlsma Trickster Toaufik Elfalah Politie Utrecht Klaartje Freeke Freeke & Monster Judith Uitermark Rechtbank Noord-Holland Gespreksleider:

Nadere informatie

Management samenvatting

Management samenvatting Management samenvatting Achtergrond, doelstelling en aanpak Op 1 januari 2014 is de Wet conservatoir beslag ten behoeve van het slachtoffer (hierna: conservatoir beslag) 1 in werking getreden. Doel van

Nadere informatie

2015 in beeld. Verbinden Versterken Zichtbaar maken

2015 in beeld. Verbinden Versterken Zichtbaar maken 2015 in beeld Verbinden Versterken Zichtbaar maken Verbinden Versterken Zichtbaar maken Dit jaaroverzicht geeft u een beeld van ons unieke werk in 2015, waarin we hebben geïnvesteerd in het verbinden van

Nadere informatie

Samen verder In het sociale domein

Samen verder In het sociale domein Samenvatting Masterplan Samen verder In het sociale domein What if I fall? Oh,but my darling,what if you fly? (gedicht van Erin Hanson) Samen Verder is het programma om de doorontwikkeling van het sociale

Nadere informatie

Raadsconferentie Wmo

Raadsconferentie Wmo Raadsconferentie Wmo d.d. 9 oktober 2007 (notitie m.b.t. opmerkingen en reacties) Opmerkingen tijdens de raadsconferentie Wmo op 26 september 2007 alsmede reacties. Algemeen: - Wat zijn de gevolgen van

Nadere informatie

Ketenbureau i-sociaal Domein Welkom in.

Ketenbureau i-sociaal Domein Welkom in. Ketenbureau i-sociaal Domein Welkom in. Bekend met Ketenbureau? Kahoot.it Pin: Vraag 1 ` Agenda Introductie van het Ketenbureau i-sociaal Domein Standaard administratieprotocollen (SAP) Implementatie (SAP)

Nadere informatie

Afsluitende bijeenkomst programma Doorontwikkeling Veiligheidshuizen. 19 september 2013, Stadhuis Utrecht

Afsluitende bijeenkomst programma Doorontwikkeling Veiligheidshuizen. 19 september 2013, Stadhuis Utrecht Afsluitende bijeenkomst programma Doorontwikkeling Veiligheidshuizen 19 september 2013, Stadhuis Utrecht Van oudsher vonden er raadsvergaderingen plaats, de laatste tachtig jaar geven stelletjes elkaar

Nadere informatie

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining.

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining. in 500 woorden Naar een veiliger samenleving roeghulp dvies oezicht edrags raining e r k traf Dit is is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Samen met justitie, politie,

Nadere informatie

Resultaten 1 e kwartaal 2010

Resultaten 1 e kwartaal 2010 Resultaten 1 e kwartaal 2010 Veiligheidshuis Den Helder Voorwoord Verandering! In het 1 e kwartaal van 2010 is er heel hard gewerkt aan de doorontwikkeling van de Veiligheidshuizen. Op 31 maart jl. heeft

Nadere informatie

MAAK WERK VAN MAAT- WERK

MAAK WERK VAN MAAT- WERK MAAK WERK VAN MAAT- WERK Advies van de adviesraad Wmo op basis van ervaringen van Arnhemmers, belangenorganisaties én uitvoeringsorganisaties met de Wmo in Arnhem. Advies aan het college van de gemeente

Nadere informatie

Verbeterplan naar aanleiding van rapport Inspectie Jeugdzorg Veilig Thuis Noord en Oost Gelderland (NOG) JANUARI 2016 Update 1 maart 2016

Verbeterplan naar aanleiding van rapport Inspectie Jeugdzorg Veilig Thuis Noord en Oost Gelderland (NOG) JANUARI 2016 Update 1 maart 2016 Verbeterplan naar aanleiding van rapport Inspectie Jeugdzorg Noord en Oost Gelderland (NOG) JANUARI 2016 Update 1 maart 2016 1 Inleiding In december 2015 hebben de Inspecties Jeugdzorg (IJZ) en Gezondheidszorg

Nadere informatie

Waarom Koers & kansen?

Waarom Koers & kansen? Waarom Koers & kansen? Dalende criminaliteit, minder mensen die straf krijgen Minder lange gevangenisstraffen opgelegd door rechter Criminelen hebben vaak ook andere problemen, bijvoorbeeld psychologische

Nadere informatie