De geüpdatete BCO-clubavond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De geüpdatete BCO-clubavond"

Transcriptie

1 De geüpdatete BCO-clubavond de Vos De laatste verslagen die van clubavonden zijn geschreven, werden prompt gewonnen door de schrijver van dienst. Vol vertrouwen nam ik dan ook ienke en mijn pen mee naar het denksportcentrum op een mooie zomeravond in juni. De speelvorm was butler, door sommigen verfoeid omdat een paar spellen je hele avond naar de gallemiezen kunnen brengen. ienke en ik mochten de eerste ronde tegen het paar met verreweg de mooiste systeemkaart: Martijn en Tim speelden een keer samen, een prachtig ijn-eleven systeem met veel toeters en nog meer bellen. En alles fraai uitgelegd op de systeemkaart (uit 2001, versie 9.11). Wat dacht u bijvoorbeeld van de term natte-dromensans? Het eerste spel was Spel 17 en Tim moest wel preëmpten met 2 op H (soort van zeil-bridge: kijken hoe de wind staat). Martijn had de punten en wist na de 2T van een 4-4 hoog bij partner. u moest hij met A97 3 AH62 AVB109 kiezen in welke manche hij down wilde gaan. Hij koos om aan te meren in de schoppenmanche, maar ondanks dat de troeven netjes 3-3 zaten ging hij toch voor -150 het schip in. Het leverde ons een paar impjes op. In OW was een aantal keer 2 gemaakt, maar daar konden wij lastig in komen na de opening van Tim Op Spel 19 had ik een mooie hand: -- HB8 AH862 HV1085. Tweede hand en wel kwetsbaar; het bieden verliep als volgt: oord Tim ienke uid Martijn = wak met de majors, 0-10 punten 2 = Geen mogelijkheid om tweekleurenspel aan te geven (2T is echt), dus dan maar in twee stapjes 3 = Het is butler, en met een paar goede plaatjes moet dit wel kans maken. 4 = Tim weet nog waar hij zelf 2 op heeft geopend, dus ondanks twee Azen en vier troeven doubleert hij niet. Het spel ligt als volgt: - HB8 AH862 HV1085 V854 A A9 A972 V1092 B742 HB VB10 63 Tim start een kleine schoppen, via de 10 en de Aas, getroefd. Ondanks dat er best wat honneurs goed zitten ( V, B), ben ik kansloos door het 4-1 zitsel in troef. Weer wat impen stromen terug naar de ijneleven -jongens, omdat een groot deel van het veld in een ruitendeelscore blijft.

2 In de tweede ronde mogen we tegen de nieuwe bondscoaches, Wubbo en Agnes. Een maand geleden mochten we ook in de tweede ronde tegen ze en stonden we na die ronde tegen een score van bijna -50 aan te kijken. u leek het niet veel beter te gaan, omdat Agnes het op het eerste spel direct goed doet. e heeft op Spel 25 in de vierde hand (kwetsbaar): x V9xx AHx HB9xx. Agnes oord Wubbo uid ienke = wak, vanaf een vijfkaart. V954 AH8 HB942 V8532 VB HB64 AHB A AV765 Het doublet van Agnes is niet ongevaarlijk, omdat van ienke ook wel sterk kan zijn. Hier pakt het goed uit. ienke kiest er met haar 4-6 hoog toch voor om tegen te spelen en doubleert agressief. e start met H. u weet ik niet meer welke harten Wubbo bijspeelde, maar als ze mij op een singleton speelt en een introever durft te geven, dan komt er uiteindelijk een ruitenslag binnen. u speelde ze A door, waardoor de ruitenverliezer later verdween op V. Alas: -750 in plaats van +200 scheelt bijna 20 impen in den kering. Bijna iedereen mocht spelen, sommige -paren zelfs een schoppendeelscore. Op Spel 26 mocht ik kiezen hoe ik inviteerde na een 1 -opening van ien. Ik had 7654 B9 AH Een splinter met kon (wel een minimum, maar mooie ruitens), een fitbid met 3, of gewoon via 2T. Ik koos voor het laatste en ondanks aandringen van ienke bleven we toch in, net als de rest van de club. Ik hoorde later aan de bar van Elske een schokkend verhaal over vader-zoon bridge: stel je voor dat je met je zoon speelt op een clubavond. oonlief is jong en moet vooral dingen leren over hoog bieden, niet hoog bieden, sen en wanneer wel en wanneer niet. Vader zit uid op Spel 6: A9 B98 V10932 B85 V754 AHV7 A6 H76 B B H H87 AV32 uid verzon het om 1 te volgen over 1. Dat lijkt me educatief-didactisch-opvoedend niet al te handig. Ik ben niet zo goed in de LTC, maar volgens mij tel ik 11 losers in uid! Met piepende remmen eindigen in, maar dat is net zo kansloos als Luxemburg tegen Wesley Sneijder. Er waren twee andere paren die in strandden, waaronder Tim en Martijn (dat verbaast me dan weer niet: zij hebben geen zoon om op te voeden ) ienke en ik eindigden net als acht andere paren keurig laag in 2. a het volgende biedverloop legde ik één van mijn mooiste dummy s van de avond neer:

3 oord uid ienke T = Kijk, vader: zelfs ienke t met mijn hand. Heel goed van haar. Maar wij hebben dan ook nog een zoon op te voeden qua volgbiedingen. 2 = Maar ach, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. a een schijnbeweging toch maar een bodje gedaan. 3 = Het aantal punten op dit spel kruipt weer eens richting de vijftig. 2 lijkt genoeg, en als ze nu nog bieden dan ga ik kijken waar mijn doubletkaartjes liggen. Tegen Jan en Martin verzeilen we in de verkeerde manche, maar we lopen gelukkig geen averij op. Het is Spel 13, dus iedereen kwetsbaar. H10 AH V105 V873 B753 B HV1096 AB962 AB954 V6 A52 H74 ienke oord Jan uid Martin T 2 3 3T 3 1 = Bij Martijn en Tim is dit een standaard 2 -opening. Dus tegen hen komen de tegenstanders niet meer in, maar als enige paar in. 2 = Minors 3 = Ja, en nu? 3 is forcing en waarschijnlijk wel een zeskaart. Omdat mijn stops in de lage kleuren niet heel best zijn en omdat ik V6 heb, is een stuk beter. Martin start met H en Jan gooit zijn verdeling, in plaats van de Boer bij te spelen. Martin is nu bang in een badkuip te spelen (wel lekker, met dit warme weer) en switcht naar harten. u heb ik de tijd om harten te ontwikkelen en via de snit op schoppen V heb ik negen slagen voor 600 punten. Pfff, is wel wat makkelijker. Op Spel 16 schittert ienke: ondanks een waarschuwings-redoublet stort ze zich in de bieding en vervolgens is ze een 5-0 zitsel in troef de baas: VB987 A AH HB1042 AH V4 V753 VB65 10 HB863 A96 ienke oord Jan uid Martin 1 1 r = Eigenlijk wel een 2 -opening, met een 4-5 hoog, een Aas en een singleton. 2 = Meer blauw op tafel! Het spel ervoor had ik ook geredoubleerd, maar die was van het type S.O.S. Jan startte met H, waardoor de VB987 heel belangrijk werden. De switch was ruiten voor de Vrouw en Aas en nu speelde ienke schoppen (niet bekend gloep) voor de Boer en Heer. Martin speelde volgens mij harten

4 voor de Vrouw en Aas getroefd. ienke speelde nu heel goed ruiten en nog een keer ruiten, getroefd door uid. u speelde Martin klaveren door, maar het was als te laat: ien zorgde ervoor dat ze niet troefkort werd. e haalde acht slagen, goed voor 670 punten ofwel 12 impen. Aan de bar vonden anderen dat ze een overslag had moeten halen, maar op het briefie stond dat OW maar zeven slagen kunnen halen Speelt u multi? En, heeft u afgesproken wat doublet betekent als ze 3 (of 3 ) volgen over 2? Theo vatte het tegen ons op als bied je kleur en dat deed hij met 3. Dat mocht hij spelen na hartenstart: V3 H863 B H AV B7 AVB H954 A86 5 AHV85 B762 Dat lijkt overduidelijk een singleton en er is geen communicatie meer om de ruitenverliezer weg te werken. Hij nam dus A en speelde schoppen naar de 10, voor mijn Aas. Ik incasseerde A en kreeg 3 als signaal(tje) bij ienke. Merk trouwens op dat ien alle drieën heeft (net als Jan Timmer een ronde eerder op spel 13) en dat ze in de eerste drie slagen drie drieën had bijgespeeld. Mooi hoor. Ik had nu onderuit een ruiten naar de Boer kunnen spelen: dan had ienke H kunnen incasseren en mij een introever geven. Helaas durfde ik dit niet en kon Theo +140 noteren scheelt toch 6 pepernoten. Twee spellen later kreeg Henk een 7-5 schoppen-ruitenspel op Spel 23: AHVB B eerste hand en iedereen is kwetsbaar. Hij haalde amyats van stal: ienke oord Theo uid Henk = ienke had de saaiste hand aan tafel: V94 H876. Passen? Of toch maar bieden, met al die losers? 2 = Theo heeft twee rode heren en B Hij had best kunnen doubleren, eigenlijk. Omdat de ruitens zich gedragen en de verdediging niet twee keer troef kan inspelen, haalde Henk toch nog 650. Maar liefst elf keer is er get op het doublet en konden +790 noteren. Alle andere keren is er niet gedoubleerd, terwijl me dat toch vrij opgelegd (ik vrij opgelegd, of ik vrij niet) lijkt. Ik had namelijk 2 AV1083 A32 AV32. Blijkbaar is het wel evident dat je dan met een 3334 en alleen H moet sen. Goh, weer wat geleerd. og even een kopij-preëmpt op Spel 2 in een niet-kwetsbare eerste hand: met B V B9 heb ik 2 geopend. Inderdaad: zwak met ruiten. De tegenstanders zitten allebei net wel/net niet tegen een volgbod of doublet aan. Maar ze doen het niet, zodat ienke 2 mag spelen, terwijl de tegenstanders samen 27 punten hebben. ienke gaat slechts eentje down en -50 levert 12 pinda s op. Alleen de bondscoaches mogen ook een ruitendeelscore spelen (en gaan meer down), de rest van het veld maakt 3T in of haalt vergelijkbare scores.

5 Op Spel 4 heeft de leider weer een schoppenruiten tweekleurenspel, maar nu iets minder sterk. Met de volgende handen tegenover elkaar moet hij maken met schoppenstart: HB VB108 A AV975 5 V83 AB H62 5 HV HB32 A9743 De start loopt via de Boer voor de Aas. Harten na, links legt de Vrouw voor de Aas en nu ruiten voor de Vrouw en de Heer. Die speelt schoppen na voor de Heer rechts en V voor de Aas links. De leider heeft dus al drie slagen verloren en moet de ruiten dus voor géén verliezer meer spelen. Hoe dat te doen? Aas en ruiten getroefd en hopen op een 3-3 zitsel? Of A en de contrasnit in ruiten? Of een gewone snit? De tegenstanders hadden niet tussengeboden, dus er was geen extra informatie. Onze leider koos voor de gewone snit, maar dat was niet goed. Ik zat met HB32 achter zijn ruitens: de contrasnit had gewerkt. Elf keer werd de manche gemaakt, vier keer niet. In de laatste ronde nog een aardig spel, namelijk Spel 10. AV105 H1093 H VB HB94 HB2 A102 V A VB754 A10 oord uid ienke = iet hele mooie klaveren, maar wel een zeskaart. En wel aardige schoppens erachter en een Aas en een singleton. 2 = Handiger om direct de fit duidelijk te maken met. Ik kreeg als start 7, overduidelijk een singleton. Dus nu was het zaak om zo veilig mogelijk elf slagen binnen te halen. Ik zag dus maar af van de troefsnit en speelde schoppen naar de Aas, klaveren naar de Aas en schoppen op. 650 leek mij een normale score, maar ik zag dat op een tafel met een viertal divisiespelers toch maar liefst werd genoteerd op dit spel! Als ik zo achteraf de spelverdelingen doorkijk, valt me nog op dat drie keer HV sec zit en twee keer AH. Maar dit volledig terzijde.. Tijdens de zesde ronde krijgt el van de laptop een verzoek om een update. el denkt van ach, een update kan wel, maar: nooit updaten op vrijdagavond! De scorekastjes weigerden direct dienst, zodat we weer ouderwets met pen en papier aan de slag mochten. Een scoreslip invullen, hoe werkte dat ook alweer? Uiteindelijk heeft el alle

6 scores van de laatste rondes nog weten te achterhalen en is er nog een definitieve eindstand gekomen. Tot mijn enorme teleurstelling en verbazing hadden we niet gewonnen. ou, ik schrijf nog een keer een stukje. Maar we hadden nog wel 10 impen in de plus gescoord. Pier en Rudi wisten de rest van het veld aan stukken te spelen: ze haalden maar liefst 76 impen en waren meer dan 20 punten los van de nummer twee.

Verdedigen is moeilijk

Verdedigen is moeilijk Verdedigen is moeilijk door Ig Nieuwenhuis En, gegeven onze uitslag, schatten ook. Wij vonden allebei dat we fouten gemaakt hadden (er komen er een paar voorbij) en dachten dat we ondanks dat wel iets

Nadere informatie

Kleine foutjes, grote gevolgen

Kleine foutjes, grote gevolgen Kleine foutjes, grote gevolgen door Tim Rasser Voor het verslag van de clubavond zoek ik doorgaans de spellen uit, waarin mijn partner en ik het slechtst scoorden. Die zijn vaak voor mij het meest leerzaam

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 201) Chris Frowein Met iets meer paren gelukkig dan vorige week speelden we gisteravond de 3 de avond van de de PC.

Nadere informatie

Zomaar een clubavond

Zomaar een clubavond Zomaar een clubavond door Ig Nieuwenhuis Gewoon een vrijdagavond bij BCO, spelvorm paren, en eens zien wat er gebeurt. Mijn verzuchting dat paren niet mijn spelletje is, zal wel bekend zijn. Geïnspireerd

Nadere informatie

Diabolische openingsdrive...

Diabolische openingsdrive... Diabolische openingsdrive... de Vos September is weer in het land! De lange sportzomer is weer afgelopen, de vakantiefoto s kunnen weer ingeplakt worden en de m is weer in de maand. Maar liefst 42 paren

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

BCO 8 moet het zelf opknappen

BCO 8 moet het zelf opknappen BCO 8 moet het zelf opknappen door JP Verslag clubavond 17 oktober jl. BCO 8 en nog vier andere viertallen speelden competitiewedstrijden, met dezelfde spellen als de tweede zitting van de clubparencompetitie.

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. e zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. e kunnen meestal maar gewoon

Nadere informatie

De laatste slagen van 2018

De laatste slagen van 2018 De laatste slagen van 2018 de Vos Op de laatste vrijdag van 2018 probeerden nog 23 paren van BCO om de laatste slagen en meesterpunten van het jaar binnen te halen. a alle kerstdrives en vóór alle oliebollendrives

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 38 (1 januari 01) Chris Frowein De de avond van PC3 was gisteren aan de orde. Vele prachtige, maar ook moeilijke spellen kwamen

Nadere informatie

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens 1 N / Niemand B B732 pas 1 pas 1082 2 dbl 3 pas V1082 AHB32 A9765 4 a.p. 986 AV1054 H9743 V 7 H43 109 H AB65 V8654 Zuid komt uit met 4, die Noord neemt met de H. Noord switcht naar B. Zuid maakt H en speelt

Nadere informatie

Het betere gooi- en smijt-werk

Het betere gooi- en smijt-werk Het betere gooi- en smijt-werk door Ig Nieuwenhuis Op de terugweg naar huis heb ik in de auto meestal wel tijd om na te denken over een "thema" voor een stukje als dit, maar deze keer was dat niet nodig.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

Grab them by the pony!

Grab them by the pony! Grab them by the pony! de Vos Het is weer Gelukkig priemjaar: 2017!. De oliebollen, champagne en ook het vuurwerk is overleefd, de goede voornemens zijn uiteraard alweer verbroken: het is tenslotte alweer

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 150 (16 mei 2017) Chris Frowein Een jubileumnummer vlak voor de zomer: aflevering 150 van dit bulletin. Op naar de 200! Gisteravond

Nadere informatie

Interne Viertallen competitie- Eerste avond

Interne Viertallen competitie- Eerste avond Interne Viertallen competitie- Eerste avond door Tim Rasser De Interne Viertallen Competitie bij BCO wordt gespeeld op de vier vrijdagavonden in februari van het clubjaar 2015-2016. De eerste 28 spellen

Nadere informatie

Zomeravondbridge bij Metro

Zomeravondbridge bij Metro Zomeravondbridge bij Metro Gisterenavond, maandag 20 augustus speelde ik de zomeravonddrive bij Metro met Eric Harms. We eindigden op een derde plaats met net geen 59%. Hieronder zoals u van me gewend

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. We zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. We kunnen meestal maar

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 192 (4 december 2018) Chris Frowein Vorige week moesten wij helaas overslaan wegens verkoudheid. Zo ging de laatste Butleravond

Nadere informatie

BCO 6 weer Herbstmeister

BCO 6 weer Herbstmeister BC 6 weer Herbstmeister door te Riele In de zevende ronde van de districtsviertallen-competitie in HK-A op 9 december speelden de nummers 1 en 2 van de ranglijst: BC 6 en BD 1, tegen elkaar. ij (BC 6)

Nadere informatie

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy).

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy). Eliminatie en ingooi Iedereen weet dat bridge een spel is dat je samen met je partner tegen twee tegenstanders speelt. Deze tegenstanders proberen meestal je mooie plannetjes te verijdelen en zijn behoorlijk

Nadere informatie

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Als partner opent is het natuurlijk prettig als we ongehinderd kunnen bieden. Vaak is dat echter niet het geval: de tegenstander achter de openaar doet

Nadere informatie

'n Slechte generale?

'n Slechte generale? 'n Slechte generale? door Ig ieuwenhuis BC speelt weer een parenserie; net de clubavond voor onze laatste wedstrijddag in de 2e Divisie. ou ja, oefenen is oefenen. e kijken elkaar aan en we lijken allebei

Nadere informatie

Het is weer voorbij, die mooie zomer.

Het is weer voorbij, die mooie zomer. Het is weer voorbij, die mooie zomer. door de Vos iet het WK voetbal, niet de Tour de France en ook niet het EK atletiek in Berlijn. ee, het sportevenement van de zomer 2018 was natuurlijk de finale van

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 172 (13 februari 2018) Chris Frowein De 1 ste ronde van de nieuwe parencompetitie vond gisteravond plaats. Een nieuwigheid hierbij

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 2 (1 oktober 2013) Chris Frowein Het was me het bridgeweekeindje wel. Het begon op vrijdagavond met het gezellige etentje dat

Nadere informatie

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen Reverse bieden Tot de belangrijkste biedingen in het bridge behoren het tweede bod van de openaar en het tweede bod van de antwoordende hand. Hiermee worden zowel de verdeling als de kracht van de hand

Nadere informatie

Wie een fout maakt, wordt ingegooid

Wie een fout maakt, wordt ingegooid Wie een fout maakt, wordt ingegooid Fraai afspel tijdens het ING Bank Topcircuit dankzij tegenspelfoutjes. Dat klinkt gek maar dat is het niet. Toppers zien elk foutje van hun collega s. En straffen het

Nadere informatie

De herbieding van de antwoordende hand

De herbieding van de antwoordende hand De herbieding van de antwoordende hand Als uw partner heeft geopend met één in een kleur, u een bijbod heeft gegeven en uw partner zijn herbieding heeft gedaan, heeft u meestal een goed beeld van het spel.

Nadere informatie

Doe je iets (goed) of niet?

Doe je iets (goed) of niet? BCO Clubavond 8 juli 2016 Doe je iets (goed) of niet? door Ig Nieuwenhuis Dit citaat: "In de jaren 70 was een en ander (in het bieden) primitiever en was er dus meer invloed van inzicht en beoordelingsvermogen",

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 106 (2 februari 2016) Chris Frowein De laatste avond van PC3 was gisteren aan de orde, spannend voor de bovenste en onderste plaatsen.

Nadere informatie

Afspel van SA-contracten 1

Afspel van SA-contracten 1 Bridgewijzer GRE 9 Afspel van SA-contracten 1 1. Richtlijnen speelplan SA-contracten Als we de richtlijnen voor het speelplan op een rijtje zetten, dan krijgen we het volgende overzicht: 1. tel uw zogenaamde

Nadere informatie

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren.

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren. Signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden met zijn

Nadere informatie

Eenvoudige Safety Plays

Eenvoudige Safety Plays Eenvoudige Safety Plays In deze les gaan we dieper in op de Safety Play. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent deze term veilig afspel. Veilig afspel is in zijn algemeenheid bij viertallenbridge

Nadere informatie

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord:

Sommige veilige speelwijzen zijn heel voor de hand liggend en worden ook toegepast door spelers die nog nooit van een safety-play hebben gehoord: Veilige speelwijzen 1. ptimisme en pessimisme Er zijn momenten dat je als bridger over een flinke dosis optimisme moet beschikken. anneer je in een contract bent beland dat er kansloos uitziet, moet je

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 115 (12 april 2016) Chris Frowein Gisteravond de 2 de avond van de laatste competitie van dit seizoen. Hele ordentelijke spellen

Nadere informatie

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel Leerzaam? Voor ons in elk geval wel door Ig Nieuwenhuis Het wordt weer tijd om aan de competitie van volgend jaar te gaan denken. Dus ook tijd om weer serieus te worden en goed te oefenen. Ziedaar mijn

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Bridgewijzer GRE 4 Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie.

Nadere informatie

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden:

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden: Snijden 1. De snit in zijn eenvoudigste vorm Eerst herhalen we even nog wat 'oude' stof over het snijden: 1) AV???? 32 In voorbeeld 1 is dit de positie van de schoppenkleur. De resterende negen kaarten

Nadere informatie

Uitkomen en signaleren

Uitkomen en signaleren Uitkomen en signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden

Nadere informatie

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2 Tom Tom Les 7 V B 2 H 7 V B 10 9 3 H B 7 H 8 4 9 6 5 A 7 A V 9 3 2 West oord Oost uid 1 1 1SA 3SA West begint met V, Je speelt H die de slag wint. 1. Hoeveel punten mis je, 14 hoe verdeeld? 2. Hoeveel

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een doodgewone clubavond. Je hebt de hele avond, zoals gewoonlijk, je best gedaan. Het loopt gewoon niet zo. Je partner laat een keertje 3SA halen. Je gaat zelf

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 141 (14 maart 2017) Chris Frowein Nu het voorjaar echt is aangebroken worden ook de spellen wat vrolijker. Maar aan af- en tegenspel

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Kaartwaardering

B.C. t Onstein. Kaartwaardering B.C. t Onstein Bridge clinic : Kaartwaardering door Magdaléna Tichá Kaartwaardering Een belangrijk, maar vaak onderschat onderdeel van het bridgespel. Niet alleen punten tellen, maar ook rekening houden

Nadere informatie

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Dennis Stuurman Waarom preëmptief bieden We hebben geleerd dat een opening op 3-niveau een 7-kaart belooft met minder dan openingskracht. We bieden op 3-niveau omdat

Nadere informatie

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is!

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is! Communicatie Een essentieel onderdeel van het bridgespel is het maken van zoveel mogelijk slagen. Aangezien deze slagen vaak verdeeld zijn over de beide partners zijn er soms problemen om de afzonderlijke

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 7 (18 december 014) Chris Frowein at later dan gebruikelijk aflevering 7 van dit bulletin. Dinsdagavond had schrijver dezes een

Nadere informatie

6 maart - 7 mei Ruitenboer toernooi Ruitenboer toernooi. 57e. 58 e. editie. finale zondag 17 april. donderdag 9 maart

6 maart - 7 mei Ruitenboer toernooi Ruitenboer toernooi. 57e. 58 e. editie. finale zondag 17 april. donderdag 9 maart 6 maart - 7 mei 2017 Ruitenboer toernooi 2016 Ruitenboer toernooi 2017 57e editie 58 e editie finale zondag 17 april donderdag 9 maart Extra tip door Maarten Schollaardt op pagina 8 58e Ruitenboertoernooi

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak

Nadere informatie

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Basis Afspeeltechniek Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Vandaag Speelplan Sans Ophouden Positionele stoppers de gevaarlijke hand Entrees en deblokkeren Spelen spellen 1-6 en nabespreken Troefcontracten

Nadere informatie

BCO 1: eerste weekend

BCO 1: eerste weekend BCO 1: eerste weekend 31 oktober, 1 november door Schreiber Voorbeschouwing onder Chris spelen wij dit jaar weer competitie. Door onze terugtrekking vorig jaar is dat wel een niveau lager, in de Eerste

Nadere informatie

Maart, roert weer zijn staart

Maart, roert weer zijn staart Maart, roert weer zijn staart de Vos De laatste dag van het eerste kwartaal was weer een vrijdag, dus werd er gewoon gekaart bij BCO. Ik speelde weer eens een keer met ienke. e was een week eerder geblesseerd

Nadere informatie

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld

De gevaarlijke hand. 1. Voorbeeld De gevaarlijke hand In deze lesbrief gaan we het hebben over de hand die u liever niet aan slag wilt laten komen, omdat die bijvoorbeeld door een honneur van u heen kan spelen. Dit speelt vooral een grote

Nadere informatie

No Trump of toch? door Lennart de Vos

No Trump of toch? door Lennart de Vos o Trump of toch? door de Vos 11 ovember, Sint Maarten. De kinderen lopen met lampionnen door de wijk en zingen mooie liedjes aan de deuren. Veel snoep en soms een mandarijntje wordt verzameld. Ondertussen

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in biedmachine van de tegenpartij te strooien, maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

Het speelplan in de verdediging

Het speelplan in de verdediging Het speelplan in de verdediging m je succesvol te verdedigen moet het geschut al in stelling zijn gebracht voordat de aanval begint. Vertaald in bridgetermen betekent dat je goed moet luisteren naar het

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken.

Wat moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. Bridgewijzer BLAU 2 De vierde kleur 1. Probleem at moeten we doen als we sterk zijn, maar geen natuurlijk bod tot onze beschikking hebben? Laten we eerst eens naar de volgende problemen kijken. est ost???

Nadere informatie

Korte kleuren B.C. t Onstein

Korte kleuren B.C. t Onstein Korte kleuren B.C. t Onstein door Richard Ritmeijer 31 mei 2017 Mijn stelling van vandaag: Het bieden van korte kleuren is nuttig bij het inviteren voor: - (scherpe) manches - (scherpe) slems Je kunt korte

Nadere informatie

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Blackwood conventie. aar slem hoofdstuk 10 les 10 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Klein slem: Wat is slem? 12 slagen Benodigde punten: ongeveer 33 Groot slem: 13 slagen Benodigde

Nadere informatie

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong Volgbiedingen De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een opening, hoe

Nadere informatie

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2

Opgave 2 West Noord Oost Zuid 1SA 2 3SA pas H 4 pas pas N W O A H B 10 9 Z 8 5 2 Opgave 1 West oord Oost uid 7 5 1 A H 8 6 4 1SA 2 H 3 2?? A V 9 2 Wat biedt u? A. B. 2 C. 2 D. 2SA E. 3 Te verdienen punten 5, 4, 3, 0, 0 Opgave 2 West oord Oost uid 1SA 2 3SA H 4 7 6 3 W O A H B 10 9

Nadere informatie

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid De herbieding: Flits 1 Geef Kracht 12-14 15-17 18-19 en Verdeling SA 2kleuren 1kleur SA (4333, 4432,5332) herbieding: 12-14 of 18-19 (sprong) Kleurherhaling 6+ kaart 12-14 (2-niveau) 15-17 (3-niveau) 2-Kleurenspel

Nadere informatie

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92 Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V1097532 dbl V7 3 3 dbl H5 V8632 A84 86 1093 A954 H6 AB93 862 107 B H10542 AVB74 N is te sterk voor een zwakke tweeopening. Z doubleert op grond van het puntenaantal.

Nadere informatie

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet egatief doublet 1. Voorgeschiedenis In één van de eerste cursussen hebt u geleerd dat uw bieden verstoord kan worden door het tegenbieden. Meestal werd dat geïllustreerd met de volgende oosthand: est oord

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Vroeg of laat komt iedereen hem een keer tegen: de Multicoloured 2 ruiten, ofwel de Multi. Zelfs als u wars bent van conventies,

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 102 (30 december 2015) Chris Frowein Tussen Kerst en ud & ieuw spelen wij onze liebollendrive. Deze keer met als thema Klaverslag

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 193 (11 december 2018) Chris Frowein Veel afwisseling deze keer in de spellen. Veel handen met heel weinig punten en veel handen

Nadere informatie

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg "...Jammer van dat rampspel, waar een Multi 2 werd geopend." "Ja, dat is niet de eerste keer dat we onderuit gaan tegen een Multi!" aarschijnlijk hebt u dit gesprek

Nadere informatie

Ruitenboertoernooi. 60e. donderdag 14 maart. Extra tip door Joris van Lankveld op pagina 8

Ruitenboertoernooi. 60e. donderdag 14 maart. Extra tip door Joris van Lankveld op pagina 8 donderdag 14 maart Extra tip door Joris van Lankveld op pagina 8 60e Ruitenboertoernooi donderdag 14 maart De biedverlopen en analyses bij deze spellen zijn geschreven door Joris van Lankveld. Joris van

Nadere informatie

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8 Kaartwaardering Sinds het begin van het bridgespel zijn er vele methoden van kaartwaardering ontworpen. Het huidige 4-3- 2-1 puntensysteem is al in 1915 door Bryan McCambell bedacht. Pas vele jaren later

Nadere informatie

De herbieding van de openaar

De herbieding van de openaar De herbieding van de openaar Als u hebt geopend met één in een kleur (circa 12-19 punten), en uw partner geeft een antwoord (bijbod), moet u proberen met uw tweede beurt (herbieding of rebid genaamd) aan

Nadere informatie

Metro, zomeravonddrive 5

Metro, zomeravonddrive 5 Metro, zomeravonddrive 5 Hoewel ik gisteren verschillende keren heb beweerd dat ik er deze week waarschijnlijk niet aan toe zou komen een spelbespreking te tikken, was er wel degelijk zo veel materiaal

Nadere informatie

Ruitenboer toernooi 2016

Ruitenboer toernooi 2016 7 maart - 17 april 2016 Ruitenboer toernooi 2016 57e editie donderdag 10 maart Extra tip door Maarten Schollaardt op pagina 8 57e Ruitenboertoernooi donderdag 10 maart De biedverlopen en analyses bij

Nadere informatie

B.C. Never Down Leudal

B.C. Never Down Leudal Karel en Hermine Bridgen hebben we thuis bij onze ouders geleerd, maar niet tegelijkertijd vanwege het leeftijdsverschil, mijn zus Hermine is tien jaar jonger dan ik. Hermine is een degelijke, betrouwbare

Nadere informatie

De populariteit van de Multi heeft ook diverse verdedigingsmechanismen tegen de Multi opgeroepen. Deze komen in een aparte lesbrief aan de orde.

De populariteit van de Multi heeft ook diverse verdedigingsmechanismen tegen de Multi opgeroepen. Deze komen in een aparte lesbrief aan de orde. De Multi 2 -opening 1. Inleiding De afgelopen tien jaar is de Multi-coloured 2 -opening uitgegroeid tot één van de populairste conventionele openingen. De Multi (zoals de opening kortweg aangeduid wordt)

Nadere informatie

Als je de kaart krijgt kun je scoren. Of niet?

Als je de kaart krijgt kun je scoren. Of niet? Als je de kaart krijgt kun je scoren. Of niet? Verslag clubavond 17 augustus, door JP Op een clubavond van 28 spellen heb je, statistisch gezien, per persoon recht op totaal 280 honneurpunten. Deze avond

Nadere informatie

Muiderbergse 2 - en 2 -opening

Muiderbergse 2 - en 2 -opening Muiderbergse 2 - en 2 -opening 1. Inleiding Tot de jaren '70 werd er relatief veel aandacht besteed aan het opbouwen van een constructief biedsysteem. Het doel was: zelf zo accuraat mogelijk bieden. Minder

Nadere informatie

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen

Les 8 Hoofdstuk 9. Tegenspel troef. N W O Z leider. kansen en valkuilen Les 8 Hoofdstuk 9 Tegenspel troef leider kansen en valkuilen B973 632 9874 65 est oord ost uid 1 1SA doublet 2 2 3 V4 AVB1087 B6 AH2 est start A, vervolgt met H en ruiten voor V van ost, door uid getroefd.

Nadere informatie

Cadeautjes? door Ig Nieuwenhuis

Cadeautjes? door Ig Nieuwenhuis Cadeautjes? door Ig Nieuwenhuis Ik had al besloten Sytze pas aan het eind van de avond te feliciteren. Hij werd 60, een kroonjaar noemen ze dat geloof ik. Maar aan het begin van ronde 7 vond Janine dat

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Bridge clinic: WK Lyon

B.C. t Onstein. Bridge clinic: WK Lyon B.C. t Onstein Bridge clinic: WK Lyon door Magdaléna Tichá 27 september 2017 Plan voor vandaag Introductie Spellen bespreken van het WK Lyon (2 bieden, 2 afspel, 1 verdediging, 1 uitkomst + 2 bonus) Doel:

Nadere informatie

B.C. Nieuwe Koninklijke Harmonie lijn A 23 oktober 2017

B.C. Nieuwe Koninklijke Harmonie lijn A 23 oktober 2017 B.C. ieuwe Koninklijke Harmonie lijn A 23 oktober 2017 Spel 1 /- AVT54 V872 4 AT5 763 AHB65 3 B763 H2 T VT765 HV942 B98 943 AHB982 8 est oord ost uid 1 2 2 dbl 1 3 1 Competitief Resultaat: 3 C 4 > 3 H

Nadere informatie

Let the Games begin!

Let the Games begin! Let the Games begin! de Vos De Olympische vlam is ontstoken in uid- Korea, de Winterspelen zijn begonnen. Aan de andere kant van de wereld zijn allerlei sporters in de weer met sneeuw en ijs en hagel (biatleten).

Nadere informatie

Ridders van de vierkante tafel...

Ridders van de vierkante tafel... Ridders van de vierkante tafel... de Vos Half maart 2016: bijna Pasen. Al is het buiten nog koud, de lente probeert voorzichtig aan te beginnen. Bij BCO was het een paren- avond: geen Ruitenboer, dus geen

Nadere informatie

Ruitenboer toernooi 2018

Ruitenboer toernooi 2018 Voor de spelers. Voor de sport. Ruitenboer toernooi 2018 59e editie - maart en april 2018 donderdag 8 maart Extra tip door Maarten Schollaardt op pagina 8 59e Ruitenboertoernooi donderdag 8 maart De biedverlopen

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 6. Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 6. Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven Speeldag 6 Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven 1 Voorwoord De finale rondes zijn begonnen. In de Trofee-ronde boekte de zwakste schakel de grootste

Nadere informatie

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt.

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt. Spel 1 H2 *** 984 VT982 AH4 V75 N BT93 VB6 W O HT3 B65 Z H43 V952 A864 A752 A7 T87 B63 Noord speelt 3SA. Hoe speel je de ruitenkleur aan? Oplossing spel 1 Er zijn 4 speelwijzen voor de ruitenkleur. Er

Nadere informatie

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 W N O Z - - - 1SA pas arbitrage 1 doublet Zuid roept na wests pas de arbiter en legt uit dat hij misgepakt

Nadere informatie

Wat is er zo leuk aan viertallen?

Wat is er zo leuk aan viertallen? Wat is er zo leuk aan viertallen? Viertallen is een teamsport. Natuurlijk is paren ook een teamsport (want je speelt met een partner), maar viertallen speel je met een team van 4 spelers. Je speelt tegen

Nadere informatie

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost.

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost. spelnr. 1 west noord oost zuid N/- 2 A H T 6 4 3 B 8 6 5-9 4 2 V B 9 8 5 H V 7 3 A T 6 5 2 A H V 9 4 H 6 5 3 B 8 7 7 2 Uitkomst: A 9 4 2 B T 8 7 3 2 C (NZ) A V T NZ +110 Veel bridgers openen niet preëmptief

Nadere informatie

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2 Tom Tom (2) vormgeving: Ton Walbeek Les 9 Hoofdstuk 10 kaartlezen bij afspel A V 8 2 10 4 3 A B 9 7 6 5 H 10 3 B 8 6 V 10 V 8 7 5 2 West oord Oost uid 1 1 1 Dbl 1 2 3 2 4 West start A, na( 4, 9 en 9).

Nadere informatie

IJslandse sagen... door Lennart de Vos

IJslandse sagen... door Lennart de Vos IJslandse sagen... door de Vos Het is eind juni 2016: het zomeravondbridge bij BCO is weer begonnen. De avonden zijn nog niet echt zomers, soms wel tropisch en regenachtig. Voor mijzelf was het een hele

Nadere informatie