Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel."

Transcriptie

1 Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak zijn die niet veel waard. Dus net te weinig voor een manchebod. --- pas 3 dbl pas 3 a. p. Par score: Iedereen zal wel 3 bieden. Dat contract wordt dankzij het slechte troefzitsel nog net gemaakt. Vanuit Noord bezien verlies je 2 -slagen, 1 -slag en 1 -slag. 4 in de 4 4 fit levert 10 slagen op. Je kunt je -verliezer introeven. Oost zal na het incasseren van A en H wel switchen naar 7. De aanpak van de troefkleur moet nu zijn: A en 2 na ( V als West klein bijspeelt). Deze aanpak voorkomt een -introever bij Oost. Hoe open je de Oosthand? Een semi mancheforcing opening in een lage kleur belooft 9 slagen. Die heb je net niet. Met 3 (cuebid) kan Oost aan zijn partner vragen of hij een stop heeft in die kleur. West geeft netjes antwoord en het ideale contract is bereikt. Je bent ontsnapt een aan -contract, waarvan Zuid er maar liefst 5 heeft pas * pas 3 SA a. p. Tja, wat doe je als Noord? Toch maar met -starten? Daar geef je een slag mee cadeau. Naast de 6 -slagen maakt de leider altijd 2 - en 2 -slagen. Na een -start komt daar nog een slagje bij. Par score: Zuid heeft een mooie zwakke 2 - of Multi 2 -opening. West doubleert informatief. Noord biedt volgens afspraak 2 (PAS of corrigeer). Oost biedt 2 als een doublet als straf wordt gespeeld. West is erg sterk en biedt de manche; hij neemt het risico dat partner heel zwak kan zijn. De praktijk leert echter dat Oost in dit soort situaties meestal een puntje of 7 zal hebben * dbl 2 * 2 pas Par 4 score: a. p door Oost of West. Par score: Het afspel is niet zo moeilijk. De leider trekt, aan slag met A, meteen de vijandelijke troeven, eindigend in de Oost. De -snit zit fout. Je troeft het -naspel. Slaat A en troeft een -tje. A is de entree voor de vrije -kaarten. NZ kunnen redden met 5, zij kunnen 8 slagen maken is een hele goede score.

2 Na de 1 -opening kan Oost net een info-dbl geven, al zal dat kwetsbaar niet ieders keuze zijn. Noord biedt daarna 2x SA en dat geeft een goed beeld van zijn hand. Met 3 geeft Zuid zijn 5 5 verdeling aan. Speel je dit bod als forcing of als niet-forcing? pas 1 dbl 1 pas 1 SA pas 2 pas 2 SA pas 3 a. p. Par score: +140 Met open kaarten kun je de leider op 9 slagen houden. In de praktijk zal het Zuid wel lukken om zijn -kleur vrij te troeven = +130 De hoofdprijs is echter voor 3 C, dankzij het 3 3 zitsel in de - kleur. De leider verliest 2 troefslagen en de twee rode azen. 3 SA is te hoog gegrepen. Niet meer dan 8 slagen. West beseft heel goed dat Zuid en West samen ongeveer 12/ = 31/33 hp hebben. Voor Noord en west blijft er dus niet veel meer over. West begint met een info-dbl. Na partners verplichte 1 (kan op 0 hp geboden zijn), moet West toch gas geven. 3 is agressief geboden. West heft het geluk aan zij zijde: Oost heeft een extra troef en 5 werkzame punten. Dat moet voldoende zijn om de manche te bieden. --- pas pas 1 dbl pas 1 pas 3 pas 4 a. p. Spelend vanuit Oost (daar liggen de meeste troeven) telt de leider 1 -verliezer, 1 -verliezer en 3 -verliezers. Op A en H gaan de twee -verliezers weg. Twee -verliezers introeven en er zijn 11 slagen, alleen A en A gaan verloren. Par score: Je neemt niet het risico dat 1 wordt rondgepast en opent 2. Noord kan wat druk op de ketel zetten door 4 of zelfs 5 te bieden de kwetsbaarheid is erg gunstig. Na 3 kan Oost 4 bieden om partner te laten kiezen tussen de twee hoge kleuren. Als Oost het simpel houdt biedt hij gewoon zijn sterkste vijfkaart: * pas pas 4 a. p. Par score: De ruitenstart wordt ingetroefd. Oost slaat A, H en laat V zitten. Nu A, H en 2 na. Zuid mag V en V maken, maar meer zit er niet in voor de verdediging. In 4 kan de leider maar 10 slagen maken.

3 Afhankelijk van de afspraken zal Noord met 1 of 2 volgen. Voor Oost Afhankelijk maakt dat va niet n veel uit; de troeffit staat vast, dus herwaarderen en 3 bieden of misschien wel 4 met samen zoveel troeven. Zuid moet zijn hand op de juiste waarde schatten en 3, nee beter nog 4 bieden pas dbl a. p. Par score: +200 Verstandige OW paren laten 4 niet spelen, want dat contract wordt gewoon gemaakt. OW doen er dus goed aan om te redden met 5. (5 wordt trouwens ook meestal gemaakt). Tegen 5 moet Noord niet de fout maken om in de 1 ste of 2 de slag A te spelen, want dan maakt de leider zijn contract. NZ moeten een -slag ontwikkelen. 5! -1 betaalt heel wat beter dan 4 C voor de buren. Het bieden kan goed aan alle tafels hetzelfde verlopen. Zuid kan echter met 3 (4 de kleurconventie) ook nog op zoek gaan naar een mogelijke driekaart bij Noord. Dan wordt 4 het eindcontract. Tegen 3 SA start west waarschijnlijk met de niet geboden kleur: 5. De leider telt 8 vaste slagen (5 -, 2 -slagen en A). De 9 de slag moet wel uit de -kleur komen. Zuid moet de altijd lastige HB beslissing nemen. In verband met communicatieproblemen kan de leider het best in slag 2 4 spelen. Als West opstapt om klaveren te kunnen spelen zijn er 9 slagen. pas 1 pas 1 pas 2 pas 3 SA a. p. Par score: +420 Tegen 4 zal west ook wel met 5 starten. Nu volgt een troefje. De leider is binnen als West opstapt met A. Aan slag met A, trekt hij nog één keer troef en laat V zitten. Op de -kleur gaat een -verliezer weg als Oost troeft met V. Duikt West, dan is het spelen van H winnend. Welke leider krijgt de kans op een overslag? Misschien volgt Noord wel met 1 en dan is de kans groot dat Zuid 1 SA mag spelen. Start west met een kleine harten, dan zijn er 4 -slagen en mogelijk 3 Heren -> 1 SA C. Je moet dan wel het juiste tempo hebben om de Heren te kunnen ontwikkelen. Als Noord er het zwijgen toe doet, biedt Oost 1 SA. Na een -start liggen er 4 -slagen, 3 -slagen en A: 1 SA pas 1 pas 1 pas 1 SA pas 2 pas 3 a. p. Par score: -90 Als West na het 1 SA-rebid 2 biedt zal Oost wel weglopen naar 3. Bij goed tegenspel gaat dat ééntje down. (-100). Zal oost ook 3 bieden als Noord er in komt met 2? 2 gaat ééntje down en dan mogen OW een plusje noteren. Een klein spelletje met veel mogelijkheden.

4 Als NZ in de 2 -opening de zwakke variant hebben van twee 4 + krt hoog, kan Zuid 2 openen. Noord heeft met 15 hp wel een aardige hand, maar met veel zachte honneurs toch te weinig om te inviteren. Met 2 geeft Noord voorkeur aan. Dat contract wordt met een voerslag gemaakt pas pas pas pas? Par score: +140 Opent Noord in de 4 de hand 1, dan kan Noord even later met 2 de fit kenbaar maken. Ook nu moet Noord wat op de rem gaan staan met de vele zachte honneurs. Als zuid in een agressieve bui met 10 punten (na herwaardering) inviteert wordt het als nog 4. Dat contract kan normaliter niet gemaakt worden: er gaan twee -slagen verloren en H en A. West start met B. Oost moet nemen met A en switchen naar de -kleur. Van wie krijgt Zuid de kans om te snijden op V om zo een -verliezer weg te werken? De 12 punter van zuid heeft niet alleen een slechte verdeling, maar ook de middenkaarten ontbreken. Zo n hand kun je beter niet openen. Daarmee is de weg vrij voor OW. West herwaardeert zijn hand na het 1 -bijbod van Oost: 16 hp, een singleton en een 5 krt is voldoende voor een direct manchebod. Oost heeft een 5 krt en 10/11 hp. Dat is net te weinig om het slemonderzoek te starten, daar zijn immers 33 punten voor nodig. Er zijn 12 simpele slagen: 5 in beide rode kleuren en A en H pas 1 pas 1 pas 4 pas? Par score -990 Opent Zuid 1, dan begint West met een info dbl. Oost biedt 3 en ook dan wordt het 4. Kiest Oost, vanwege de vele punten, voor een SA-eindcontract en start Zuid met 5, dan zijn er 13 slagen. Zuid zal wel met rollende ogen naar Oost kijken? Samen hebben zij minimaal = 34 hp. Dan blijft er niet veel over voor West en Noord. Zuid begint met een dbl (bij veel paren is dit een conventioneel bod dat een willekeurige of lage 6+ krt aangeeft). Klassiek is het voor straf. West heeft een goede escape in 2. pas pas 1 SA dbl 2 pas pas 3 SA a. p. Par score +600 Zuid moet nu gokken: 3 SA (met een singleton B!!!) of een strafdoublet. 2! gaat maar één of hooguit twee down. Nu partner H heeft wordt 3 SA gemaakt.

5 Zuid belooft met hp met een 6 + krt. De zevende ruiten is voldoende compensatie. Noord weet dat er voldoende punten zijn voor een manche en bied natuurlijk 3 SA. Een manche in een lage kleur is hard werken voor een karige beloning. En je moet 2 slagen meer maken. Rommelen met 3 is gevaarlijk, misschien gaat Zuid nu wel steunen met zijn doubleton. Welke start kiest Oost? -start en dan de 3 de /4 de van boven? Noord wint met B en de leider heeft een makkie naar 3 SA pas pas 1 pas 1 pas 3 pas 3 SA a. p. Par score +660 Start Oost met H dan wordt het een stuk moeilijker voor de leider. West wijst af en Noord duikt. Oost speelt nu ruiten of klaveren na. 3 SA +1. Als Noord de uitkomst met H meteen neemt maakt hij maar 9 slagen pas 1 dbl 1 SA pas 2 dbl 3 3 pas pas pas Par score -140 West heeft geen evenwichtige verdeling voor een 1 SA-volgbod. Er is wel steun voor alle niet geboden kleuren. Smokkelt Noord een puntje en komt er 2? Het maakt weinig verschil, want Zuid geeft met 2 zijn 6 + krt aan. West is sterk genoeg om nogmaals te doubleren. Zolang partner niet heeft geboden, is dit een informatiedoublet. Heeft Noord in zijn eerste biedbeurt 1 SA geboden, dan kan hij nu 3 bieden om zijn 6 krt aan te geven. Een andere optie is 3. Oost beseft dat zijn maatje sterk is, kort is in de -kleur en minimaal een 3 krt heeft. Niet kwetsbaar is 3 een uitstekende actie. Zuid heeft zijn hand inmiddels voldoende omschreven en past. West weet dat partner erg zwak is en neemt genoegen met 3. Vindt Zuid dit ook goed of komt er nog een 4 -bodje? NZ kunnen 9 slagen maken in een -contract, OW maken 9 slagen in een -contract. 4! -1 kost maar 100 punten en zal heel goed scoren pas pas 1 1 dbl pas 2 2 pas pas 3 a. p. Par score -140/-400 Na de 1 -opening van Noord, geeft Oost een 1 -volgbod. Dit belooft een 5 + krt en maximaal een puntje of 15/16. Zuid kan net een negatief doublet geven. West moet natuurlijk passen. Noord weet dat er een -fit is. Hij weet ook dat de -bieder achter hem zit en dat de kans heel groot is dat zijn H een waardeloze kaart zal zijn. 2 is dan ook al hoog genoeg. Oost is maximaal voor zijn eerdere volgbod en zal zeker nog wel in actie komen. Een doublet of 2. In welke bui verkeert Zuid? In een optimistische bui zal hij 3 bieden (na 2 ), in een pessimistische bui wordt er een PAS-kaartje neergelegd. Met open kaarten kunnen OW 9 slagen maken in een SA-contract, door in de - en de -kleur te snijden over Noord. OW kunnen ook 11 slagen maken in een -contact. 3 (+140) zal niet misstaan op je lijst.

6 pas 1 pas 1 pas 2 pas 3 pas 4 a. p. Par score +450 Kwetsbaar heeft West geen Muiderberg-opening. Oost zal wel preëmptief verhogen naar 3 en dat kan gedoubleerd kan wel eens een zaal-nul zijn. Laat NZ rustig hun gangetjes gaan, misschien ontspoort het biedverloop wel. Na het 1 -bijbod biedt Noord met 2 reverse: 5+ krt, 4 krt en 16 + hp. Zuid inviteert met 3 voor de manche. De Noordhand wordt steeds mooier. Alle reden om nu een slempoging te doen met 4 SA. Als Noord maar één aas doorkrijgt, kan hij nog veilig afstoppen in 5. West start met H, die de slag mag maken. De kleur doorspelen is geen optie, want de volgende slag wordt ingetroefd. Zuid heeft één aas doorgegeven, dat moet A zijn (partner heeft immers A). In de -kleur valt dan niets te halen. West doet er goed aan A mee te nemen, want anders gaat hij er mee naar bed. --- pas pas 2 SA 3 pas pas 3 pas 4 pas pas dbl a. p. Par score -100 De evenwichtige verdeling van een 2 SA-opening, mag een beetje afwijken; twee doubletons is over het algemeen geen bezwaar. West kan niet door de kaarten heenkijken, want dan legt hij een PAS -kaartje neer. Hij raapt 6 -slagen en A op en de leider is -2, goed voor Het kan nog erger worden als West van slag gaat met een kleine klaveren. Zuid neemt de snit op H (en waarom zal Zuid dat niet doen?) en gaat -3. West zal wel volgen met 3.Zuidspelers die er het bijltje bij neergooien, zien OW eenvoudig 10 slagen maken en noteren Als Zuid besluit om zijn 5 krt nog een keertje te noemen, kan Noord wel eens de manche bieden. Doet hij dat niet, dan biedt oost 4 en dat wordt gemaakt (en kost een vracht punten). West zal wel voor straf doubleren. Zuid moet nu al zijn afspeelkunsten benutten om er met één down van af te kunnen komen. -verliezer introeven, -kleur ontwikkelen om daar een -verliezer op weg te werken is een goede score voor NZ. 1 pas 2 dbl pas 2 pas pas pas Par score +140 West heeft maar vijf puntjes, maar een aardige 4 krt. Dan mag je toch wel een klein steuntje geven? Noord heeft geen 4 krt, mar wel 16 hp. Wat doe je nu. 2 SA bieden? Dat is een beetje link, want normaal gesproken heb je voor 2 SA samen zo n 22/23 hp nodig. OW hebben al aangeven samen 12/14 +6 = 18/20 te hebben. Misschien is een info dbl handiger. Natuurlijk kiest Zuid voor 2 (de hoge beter betalende kleur) en niet voor 2 Tegen 2 start West met B. Als j die dekt, zal Oost wel harten naspelen. Je troeft de 3 de -slag en neemt de snit op H. Nu de troeven lekker 3 3 zitten en ook de -kleur loopt, komen er 9 slagen binnen voor een score van Hetzelfde aantal slagen kan gemaakt worden in een -contract, maar dat scoort maar In een SA-contract maakt de leider bij goed tegenspel maar 6 slagen.

7 1 pas 4 a. p. Noord herwaardeert zijn hand en telt 12 hp, een doubleton en een 5 krt. Voldoende om te manche te mogen bieden. Als een direct 4 bod een zwakke distributionele hand belooft, moet Noord eerst 2 bieden. Een mooie afspraak is om met de Noordhand 2 SA te bieden: limiet of sterker met fit. Zuid krijgt dan nog een kans om zijn hand nader te omschrijven. Met deze hand zal Zuid, ondanks de minimale opening, waarschijnlijk 4 bieden. Tegen 4 zal West misschien met B starten. Zuid steekt over naar A om een troefje voor te spelen. Als Oost niet opstapt met A, moet in Zuid H worden gespeeld. De leider maakt dan 11 slagen. Na elke andere start worden 12 slagen gemaakt. Par score +450 pas 1 pas 1 SA pas 2 pas 2 pas pas pas Par score +110 Opent West deze hand? Met drie, misschien waardeloze, punten in de korte kleuren lijkt het niet verstandig om 1 te openen. Als je de openingsregel van 18 toepast (aantal hp en het aantal kaarten van je twee langste kleuren) kom je aan = 17. Net geen opening. Opent Noord 1 dan is het de vraag of West opnieuw een pas -kaartje uit zijn biddingbox haalt. Noord biedt 2, wat door Zuid wordt gecorrigeerd naar 2. Dat is geen lekker contract, maar kan net gemaakt worden voor een score van Maakt Zuid de fout door 2 SA te bieden, dan is de kans groot dat de leider één down gaat voor een score van Opent West met 1, Noord 1, dan wordt 1 SA het eindcontract. Dat moet één down: +100 voor NZ. Opent West 2 (zwak met minimaal 4+ in beide hoge kleuren of iets sterks), dan wordt 2 het eindcontract. Ook dat contract is gedoemd om één down te gaan.

Lions Club Nijmegen. 24e Waalbridge drive Nijmegen

Lions Club Nijmegen. 24e Waalbridge drive Nijmegen Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International 24e Waalbridge drive Nijmegen Zaterdag 16 maart 2019 Ad de Bever Het begin van het bieden zal aan alle tafels

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

19e Waalbridge drive. Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International

19e Waalbridge drive. Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International Lions Club Nijmegen Lions Club Nijmegen is onderdeel van Lions Clubs Nederland / International 19e Waalbridge drive Beschrijving van de gespeelde spellen. Zaterdag 14 maart 2015 Noord heeft een heel aardig

Nadere informatie

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek Les 8 Het rode kaartje vormgeving: Ton Walbeek Doublet Hoeveel slagen voor West? 4 - A en A - 2 troefslagen Bieding West? X West N O Z A 7 2 V B T 9 9 5 2 A 7 2 1 pas 3 pas 4 pas pas Doublet? dbl Primaire

Nadere informatie

22e Waalbridgedrive De spellen zijn geboden met de systeemkaarten: Berry5 voor Clubspelers en Biedermeijer Rood.

22e Waalbridgedrive De spellen zijn geboden met de systeemkaarten: Berry5 voor Clubspelers en Biedermeijer Rood. 22e Waalbridgedrive 18-03-2017 De spellen zijn geboden met de systeemkaarten: Berry5 voor Clubspelers en Biedermeijer Rood Ad de Bever --- 1 1 3 4 4 Pas 4 Pas 4 SA 5 7 a. p. --- --- 1 dbl 2 2 SA --- ---

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Terminologie West Noord Oost Zuid 1 1 1 2 openingsbod volgbod of tussenbod bijbod antwoord op volgbod Het bieden is een

Nadere informatie

21e WaalBridge Cafédrive

21e WaalBridge Cafédrive Lions Club Nijmegen Ad de Bever 21e WaalBridge Cafédrive Zaterdag 12 maart 2016. Het biedverloop bij de spellen kwam tot stand door gebruik te maken van de systeemkaarten Biedermeijer Rood en Berry5 voor

Nadere informatie

18e Sinterklaas Bridgedrive

18e Sinterklaas Bridgedrive 2017 18e Sinterklaas Bridgedrive Spellenboekje Ine Bormans Ineke van Swam Gerdi Fleuren Ad de Bever B. C. Kwetsbaar '70 - Nijmegen Website: www.nbbclubsites.nl/club/15008 West heeft een sterke hand en

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Het Volgbod Met goede lange (5+) kaart en / of Met puntenkracht (zonder lengte: opening) Tussenbieden Waaromzou je het

Nadere informatie

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92

Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V Spel 1 N/niemand Noord Oost Zuid West VB6 8 AVB97 V863 H5 V8632 A A1083 HVB52 8 H92 Spel 28 W/NZ Noord Oost Zuid West HB V1097532 dbl V7 3 3 dbl H5 V8632 A84 86 1093 A954 H6 AB93 862 107 B H10542 AVB74 N is te sterk voor een zwakke tweeopening. Z doubleert op grond van het puntenaantal.

Nadere informatie

Flits 2. Bridge in een flits-2

Flits 2. Bridge in een flits-2 Flits 2 Bridge in een flits-2 Flits 2 Les 7 HET RODE KAARTJE (Het doublet) doublet Actie Beschermend Competitief Coöperatief Herhaald Heropenings Informatief Lightner Manche-inviterend Negatief Optional

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 193 (11 december 2018) Chris Frowein Veel afwisseling deze keer in de spellen. Veel handen met heel weinig punten en veel handen

Nadere informatie

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden.

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Bridge Handleiding versie 2 1. Bieden Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 192 (4 december 2018) Chris Frowein Vorige week moesten wij helaas overslaan wegens verkoudheid. Zo ging de laatste Butleravond

Nadere informatie

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Vroeg of laat komt iedereen hem een keer tegen: de Multicoloured 2 ruiten, ofwel de Multi. Zelfs als u wars bent van conventies,

Nadere informatie

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur Les 7 Het Rode Kaartje X Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, die hoger is dan de openingskleur en op 2-hoogte geboden wordt zonder sprong 16-19 5-kaart 1 e kleur, 4-kaart 2 e kleur Partner mag niet

Nadere informatie

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 10. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 10 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog Flits 2 Sterke openingen 2SA : SA verdeling 20 22 punten 2 : andere verdelingen 20 + punten óf heel

Nadere informatie

Informatiedoublet en 1SA-volgbod

Informatiedoublet en 1SA-volgbod Informatiedoublet en 1SA-volgbod De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt

Nadere informatie

alternatieve troefkleur voorgesteld worden) 3 : positief antwoord, fit en je ziet meer dan 1 slag, m.a.w. er zijn misschien mogelijkheden.

alternatieve troefkleur voorgesteld worden) 3 : positief antwoord, fit en je ziet meer dan 1 slag, m.a.w. er zijn misschien mogelijkheden. 1 De klassieke sterke 2-openingen 2 / / beloven een goede 8 à 9 slagen en MINSTENS een VIJFKAART. Partner mag hierop niet passen. Indien partner echt niets heeft dan vervangt het 2SA-bod het pas-kaartje.

Nadere informatie

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen Reverse bieden Tot de belangrijkste biedingen in het bridge behoren het tweede bod van de openaar en het tweede bod van de antwoordende hand. Hiermee worden zowel de verdeling als de kracht van de hand

Nadere informatie

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten.

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten. REVERSE Sprong herbiedingen Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, hoger dan de openingskleur op 2-hoogte geboden zonder sprong Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur 18-19 16-19 5-kaart

Nadere informatie

Verdedigen is moeilijk

Verdedigen is moeilijk Verdedigen is moeilijk door Ig Nieuwenhuis En, gegeven onze uitslag, schatten ook. Wij vonden allebei dat we fouten gemaakt hadden (er komen er een paar voorbij) en dachten dat we ondanks dat wel iets

Nadere informatie

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Als partner opent is het natuurlijk prettig als we ongehinderd kunnen bieden. Vaak is dat echter niet het geval: de tegenstander achter de openaar doet

Nadere informatie

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog

Les 11. Hoog in de boom. Openingen op 2 niveau en hoger. vormgeving: Ton Walbeek. Die begint gelijk hoog Les 11 Hoog in de boom 3 Openingen op 2 niveau en hoger vormgeving: Ton Walbeek Die begint gelijk hoog SA-biedingen SA-verdeling 4-3-3-3 4-4-3-2 5-3-3-2 12-14 pnt 15-17 pnt 18-19 pnt 20-22 pnt 1 1SA 1

Nadere informatie

Les 3. Uitgekiend uitkomen. vormgeving: Ton Walbeek

Les 3. Uitgekiend uitkomen. vormgeving: Ton Walbeek Les 3 Uitgekiend uitkomen vormgeving: Ton Walbeek Doel uitkomst Doel De eerste klap Informatie Partner, ik heb ook Welke uitkomst (1) Zuid: 3SA In welke kleur slagen voor OW Harten Uitkomst West? 2 Resultaat?

Nadere informatie

Blackwood. Negatief Doublet. Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren

Blackwood. Negatief Doublet. Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren Les 10 lerteren Negatief Vierde kleur Cuebod Conventies en alerteren Natuurlijk bieden: 2 belooft echte klaveren Speciale afspraken 2 (Stayman na 1S) vraagt om en / of partner lert: ls er een kleur geboden

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 38 (1 januari 01) Chris Frowein De de avond van PC3 was gisteren aan de orde. Vele prachtige, maar ook moeilijke spellen kwamen

Nadere informatie

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Blackwood conventie. aar slem hoofdstuk 10 les 10 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Klein slem: Wat is slem? 12 slagen Benodigde punten: ongeveer 33 Groot slem: 13 slagen Benodigde

Nadere informatie

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen?

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? U speelt een viertallenwedstrijd en krijgt als zuid de volgende hand: A V 7 5 7 2 H V 10 H V 6 2 Dat wordt een makkie, u gaat 1 SA openen en dan ziet u

Nadere informatie

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 SA werkplan toepassen Dummy H V 7 6 9 6 5 B 8 V B 7 3 Leider A B T 8 V 8 A 7 A H T 5 4 Contract: 4 Vaste slagen:

Nadere informatie

Thema-avond: Het Doublet

Thema-avond: Het Doublet Thema-avond: Het Doublet 1. Het informatiedoublet 2. Antwoorden op een informatiedoublet 3. Het negatief Doublet 4. Het competitief doublet 5. Het uitkomstdoublet 1. Het informatiedoublet Een informatiedoublet

Nadere informatie

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud

Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Bridge voor beginners Bridge, een spel voor jong en oud Auteur: Barth Bakker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De kaarten 3. Bieden 4. Het openingsbod 5. Het contract 6. Puntentelling 7. Bijbod 8. Limietbod

Nadere informatie

Les 4. Antwoorden op Partners opening. vormgeving: Ton Walbeek. Ons antwoord op openingsbod partner

Les 4. Antwoorden op Partners opening. vormgeving: Ton Walbeek. Ons antwoord op openingsbod partner Les 4 Antwoorden op Partners opening vormgeving: Ton Walbeek Ons antwoord op openingsbod partner Resumé les 3 Troefcontract: Trek troef SA: ontwikkel lange kleur Slagen maken: - Incasseren - Ontwikkelen

Nadere informatie

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost.

Natuurlijk kunnen er 13 slagen gemaakt worden, als in de klaveren maar met H begonnen wordt: áls er iemand geen klaveren heeft, is dat oost. spelnr. 1 west noord oost zuid N/- 2 A H T 6 4 3 B 8 6 5-9 4 2 V B 9 8 5 H V 7 3 A T 6 5 2 A H V 9 4 H 6 5 3 B 8 7 7 2 Uitkomst: A 9 4 2 B T 8 7 3 2 C (NZ) A V T NZ +110 Veel bridgers openen niet preëmptief

Nadere informatie

Les 4. Gestoord Biedverloop

Les 4. Gestoord Biedverloop Les 4 Gestoord Biedverloop Tegenpartij biedt tussen A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder? Volgbod Opening Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar,

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Bridgewijzer GRE 4 Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie.

Nadere informatie

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek Les 4 Gestoord bieden vormgeving: Ton Walbeek Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar, Noord: 1 Wat nu? W N Oost 8 2 B 8 4 A V 7 6 2 8 7 4 1 1 1? Voorgenomen bijbod op 1 niveau kan niet:

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI FINALE 23 MAART 2019 Spel 1 ª Q J 10 9 6 J 9 2 8 4 J 9 7 ª 8 5 A K Q 8 5 3 K 9 2 10 6 NOORD 1 NIEMAND ª 7 3 7 6 4 Q J 7 5 3 K Q 3 ª A K 4 2 10 A 10 6 A 8 5 4 2 ACOL 1 X pas 1ª 2 2ª 3

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 Spel 1 K Q 6 A J 3 J 10 5 3 8 3 2 J 4 3 2 Q 9 4 2 A K 6 Q J NOORD 1 NIEMAND A 9 5 K 6 5 7 4 2 K 10 9 7 10 8 7 10 8 7 Q 9 8 A 6 5 4 ACOL 1 pas 1ZT pas pas pas

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 172 (13 februari 2018) Chris Frowein De 1 ste ronde van de nieuwe parencompetitie vond gisteravond plaats. Een nieuwigheid hierbij

Nadere informatie

Het tellen van de slagen in het Hil-biedsysteem.

Het tellen van de slagen in het Hil-biedsysteem. De belangrijkste openingen in het HiL-biedsysteem. Voor een opening op 1-nivo zijn 4- slagen nodig en een dekking in 2 kleuren. De opening hangt af van de groep waartoe de kaartverdeling behoort, het HiL-getal

Nadere informatie

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid

Type tussenbiedingen. De herbieding: Les 8 TUSSENBIEDEN. Terminologie. West Noord Oost Zuid. Volgbod op 1 niveau. Tussenbieden. West Noord Oost Zuid De herbieding: Flits 1 Geef Kracht 12-14 15-17 18-19 en Verdeling SA 2kleuren 1kleur SA (4333, 4432,5332) herbieding: 12-14 of 18-19 (sprong) Kleurherhaling 6+ kaart 12-14 (2-niveau) 15-17 (3-niveau) 2-Kleurenspel

Nadere informatie

Les 12. Conventies. een afspraakje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 12. Conventies. een afspraakje. vormgeving: Ton Walbeek Les 12 Conventies vormgeving: Ton Walbeek een afspraakje Conventies en alerteren Natuurlijk bieden: 2 belooft echte klaveren Speciale afspraken 2 (Stayman na 1S) vraagt om en / of partner lert: ls er een

Nadere informatie

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen

Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een Leerzaam Spelletje, door Rob Heinen Een doodgewone clubavond. Je hebt de hele avond, zoals gewoonlijk, je best gedaan. Het loopt gewoon niet zo. Je partner laat een keertje 3SA halen. Je gaat zelf

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 115 (12 april 2016) Chris Frowein Gisteravond de 2 de avond van de laatste competitie van dit seizoen. Hele ordentelijke spellen

Nadere informatie

Dit is de eerste aflevering van de NBB Club Battle Een

Dit is de eerste aflevering van de NBB Club Battle Een Dit is de eerste aflevering van de NBB Club Battle 2016. Een Marly & Cees nieuwe biedwedstrijd waarbij clubleden met maximaal hoofdklasseniveau het opnemen tegen een andere club. Het B.C. De Lachende Vis

Nadere informatie

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2 Tom Tom Les 7 V B 2 H 7 V B 10 9 3 H B 7 H 8 4 9 6 5 A 7 A V 9 3 2 West oord Oost uid 1 1 1SA 3SA West begint met V, Je speelt H die de slag wint. 1. Hoeveel punten mis je, 14 hoe verdeeld? 2. Hoeveel

Nadere informatie

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is!

Communicatie. Zuid is leider in een SA-contract. 2 AH. Hoeveel slagen maakt de leider in dit eindspel? - - N. Dat hangt af van wie er aan slag is! Communicatie Een essentieel onderdeel van het bridgespel is het maken van zoveel mogelijk slagen. Aangezien deze slagen vaak verdeeld zijn over de beide partners zijn er soms problemen om de afzonderlijke

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Wat is een dogma? Een dogma is volgens de woordenboeken een regel die als onbetwist wordt beschouwd. Kent de bridgewereld ook dogma s? Dat moet de

Nadere informatie

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong

Volgbiedingen. 1. Een volgbod in een kleur zonder sprong Volgbiedingen De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een opening, hoe

Nadere informatie

AFSPEL. Dummy gaat open en dan?

AFSPEL. Dummy gaat open en dan? AFSPEL Dummy gaat open en dan? Taak voor de Dummy: plaatsing van de kleuren op tafel - voorkom eventuele vergissing bij de leider - leg een eventuele singleton als dat de uitkomstkleur is niet als gespeeld.

Nadere informatie

B.C. De Lachende Vis. Plaats: s-hertogenbosch. Oprichting: 26 april Aantal leden: 177. Gemiddelde leeftijd: 63,6 jaar

B.C. De Lachende Vis. Plaats: s-hertogenbosch. Oprichting: 26 april Aantal leden: 177. Gemiddelde leeftijd: 63,6 jaar Marly en Cees Omdat van ons allebei de partner afhaakte, kort voor de start van het seizoen 2012-2013, hebben we besloten een partnership te vormen nadat we elkaars ambities hadden gepeild. Na een korte

Nadere informatie

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 1 Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 Strafdoublet oorspronkelijke betekenis 2 Wanneer is doublet voor straf? Zodra partner geboden heeft 1 2 2 dbl 1 pas 2 3 dbl Na

Nadere informatie

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas Spel 1: N/- H V 10 5 4 6 10 9 8 7 A H 2 9 8 2 N 7 6 7 5 4 3 H V B 10 8 H 2 W O A 6 3 V 10 8 7 B 6 4 A B 3 A 9 2 V B 5 4 9 5 3 NOORD OOST UID WEST 1Sch 3Sch 4Sch Het lijkt lekker om in de 2 de slag een

Nadere informatie

Wie een fout maakt, wordt ingegooid

Wie een fout maakt, wordt ingegooid Wie een fout maakt, wordt ingegooid Fraai afspel tijdens het ING Bank Topcircuit dankzij tegenspelfoutjes. Dat klinkt gek maar dat is het niet. Toppers zien elk foutje van hun collega s. En straffen het

Nadere informatie

Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN. Voorzien van korte commentaar. De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem

Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN. Voorzien van korte commentaar. De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem Beveren, 14 mei 2006 KAARTVERDELINGEN Voorzien van korte commentaar De hier weergegeven biedingen steunen op het biedsysteem "ACOL" Dit kan bestudeerd worden in de leerboeken die door de VLAAMSE BRIDGE

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

Les 10. Naar slem. vormgeving: Ton Walbeek

Les 10. Naar slem. vormgeving: Ton Walbeek Les 10 Naar slem vormgeving: Ton Walbeek Slemhanden (1) West leider in SA Uitkomst Noord: H Hoeveel slagen? 13-1 harten - 6 schoppen - 5 ruiten - 1 klaveren A V B T 6 2 8 H 8 3 A 7 4 W N Z O samen H 8

Nadere informatie

Les 9 Slembieden. Zelftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten:

Les 9 Slembieden. Zelftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten: Les 9 Slembieden elftest! Klein slem (6-bod: 12 slagen) Groot slem (7-bod: 13 slagen) Distributiepunten: Grote aantrekkingskracht premie: klein slem 500/750 groot slem 1000/1500 Wat is hiervoor nodig?

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 106 (2 februari 2016) Chris Frowein De laatste avond van PC3 was gisteren aan de orde, spannend voor de bovenste en onderste plaatsen.

Nadere informatie

B.C. Never Down Leudal

B.C. Never Down Leudal Karel en Hermine Bridgen hebben we thuis bij onze ouders geleerd, maar niet tegelijkertijd vanwege het leeftijdsverschil, mijn zus Hermine is tien jaar jonger dan ik. Hermine is een degelijke, betrouwbare

Nadere informatie

BRIDGE : woorden en begrippen

BRIDGE : woorden en begrippen BRIDGE : woorden en begrippen aanmoediging: a-lijn: afwachtbod: alerteren: arbiter: bekennen: het bijspelen van een kaart met een positief signaal. de sterkste lijn bij een bridgeclub. een bod dat partner

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s

5. Het speelplan in troef. Leerboekjes op elk niveau CD s 5. Het speelplan in troef Leerboekjes op elk niveau CD s Het Speelplan Na de uitkomst: Eérst nadenken : - bekijk dummy, - ga biedverloop na, - beoordeel uitkomst Maak dan een speelplan Speel dàn pas bij

Nadere informatie

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie)

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Dennis Stuurman Volgbod We doen een volgbod om de volgende redenen (in volgorde van prioriteit): 1. We denken dat we zelf een contract kunnen

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. We zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. We kunnen meestal maar

Nadere informatie

Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren

Les 10. Alerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod. Wanneer alerteren Les 10 lerteren Negatief Doublet Vierde kleur Cuebod Conventies en alerteren Natuurlijk bieden: 2 belooft echte klaveren Speciale afspraken 2 (Stayman na 1S) vraagt om en / of partner lert: ls er een kleur

Nadere informatie

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking

Uitnemen. 1. Een voorbeeld ter verduidelijking Uitnemen In de meeste gevallen zal het zo zijn dat het weinig zin heeft om na een manchebod van de tegenpartij nog door te bieden. e zullen gedoubleerd worden en veel down gaan. e kunnen meestal maar gewoon

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Voor welke vier eerste biedingen kies je met de gegeven zuidhand? Spel West Noord Oost Zuid Zuidhand 1 -- 1 pas?? 4 2 V B 6 5 H 9 8 4 3 2 -- 1 pas??

Nadere informatie

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek

Les 5. Uitkomen. Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek Les 5 Uitkomen Met welke kaart zal ik uitkomen? vormgeving: Ton Walbeek De uitkomst Alleen de eerste kaart in de eerste slag noemen we: de uitkomst Het spelen van de eerste kaart in elke volgende slag

Nadere informatie

Flits 2. Bridge in een flits II

Flits 2. Bridge in een flits II Flits 2 Bridge in een flits II Speelplan Sans Atout Maak een speelplan VOORDAT je in slag 1 bijspeelt 1. Welke (hoeveel) vaste slagen heb ik 2. Waar en hoe komen de ontbrekende slagen vandaan Dwing hoge

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Kerndoelen De cursist kan vertellen - welke redenen er zijn om een volgbod te doen - aan welke voorwaarden een volgbod moet voldoen - wat de

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Biedsysteem Info systeemboek Bert Beentjes Versie en inhoud

Inhoudsopgave. Biedsysteem Info systeemboek Bert Beentjes Versie en inhoud Info systeemboek Biedsysteem Info systeemboek Bert Beentjes Versie en inhoud Inhoudsopgave Inleiding...1 Tellen en herwaarderen...2 Opening 1 in een...3 Overzicht openingen 1 SA en op 2 niveau... 16 Opening

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 150 (16 mei 2017) Chris Frowein Een jubileumnummer vlak voor de zomer: aflevering 150 van dit bulletin. Op naar de 200! Gisteravond

Nadere informatie

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is

IBG Partner Bedankt. - Regel van 20: open constructief als het aantal punten plus het aantal kaarten in je twee langste kleuren minimaal 20 is Het Briefje Bijdrage van Peter Hasperhoven Friday, 5 May 2006 Gewijzigd op Sunday, 17 May 2009 Laatste wijzigingen Inhoud - Constructieve openingen - Defensieve openingen - Competetief bieden - Slembiedingen

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Minibridge WELKOM! 1

Minibridge WELKOM! 1 Minibridge WELKOM! 1 Les 1A SLAGEN MAKEN Kleuren Bij bridge praten we over 4 kleuren: = = = = schoppen harten ruiten klaveren 3 Kaartvolgorde Kaarten: A = Aas H = Heer A = Ace K = King V = Vrouw B = Boer

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract.

5. Het speelplan in troef. Speelplan SA vs troef (1) 3 een verliezer wegwerken. Stap 1 SA-contract. Stap 1 troef-contract. biedsituaties A B 5. Het speelplan in???? Bieden? Ja nee Partner heeft + Alleen met 8/9 pt Speelplan SA vs () Stap SA- Stap - a de uitkomst: Eerst nadenken : Het Speelplan bekijk dummy, ga biedverloop

Nadere informatie

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2

Les 9. Tom Tom (2) Conclusies trekken. leider. West Noord Oost Zuid pas pas 3 pas 3SA pas 4 pas pas pas A AV92 A654 V73 HVB B2 Tom Tom (2) vormgeving: Ton Walbeek Les 9 Hoofdstuk 10 kaartlezen bij afspel A V 8 2 10 4 3 A B 9 7 6 5 H 10 3 B 8 6 V 10 V 8 7 5 2 West oord Oost uid 1 1 1 Dbl 1 2 3 2 4 West start A, na( 4, 9 en 9).

Nadere informatie

2/11/15. t Onstein. Bridge clinic. BC t Onstein 11 februari door: Ton Bakkeren. Thema: Tegenspelen

2/11/15. t Onstein. Bridge clinic. BC t Onstein 11 februari door: Ton Bakkeren. Thema: Tegenspelen t Onstein Bridge clinic BC t Onstein 11 februari 2015 door: Ton Bakkeren Thema: Tegenspelen 1 Tegenspelen Tegenspelen is een van de moeilijkste onderdelen van het bridgespel. Met partner op 1 lijn zitten.

Nadere informatie

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8 Kaartwaardering Sinds het begin van het bridgespel zijn er vele methoden van kaartwaardering ontworpen. Het huidige 4-3- 2-1 puntensysteem is al in 1915 door Bryan McCambell bedacht. Pas vele jaren later

Nadere informatie

BIEDEN OF PASSEN? The Law Of Total Tricks Larry Cohen meestal kortweg aangeduid met de LAW of de Wet

BIEDEN OF PASSEN? The Law Of Total Tricks Larry Cohen meestal kortweg aangeduid met de LAW of de Wet 1 BIEDEN OF PASSEN? The Law Of Total Tricks Larry Cohen meestal kortweg aangeduid met de LAW of de Wet In het moderne bridge is ongestoord het juiste contract bieden een zeldzaamheid. De meeste biedbeslissingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS:

Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS: Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS: 1. Openen en de regel van 20 en 15...2 2. De Biddingbox...5 3. Bijbieding na kleuropening...7 4. Herbieding...9 5. Bijbieding na 1SA-opening...10 6. Kaartwaardering...12

Nadere informatie

Flits 2. Noord West Noord Oost Zuid 1 pas 2 pas?? A H V 9 2 H 6 B 8 3 2SA

Flits 2. Noord West Noord Oost Zuid 1 pas 2 pas?? A H V 9 2 H 6 B 8 3 2SA QUIZ Noord West Noord Oost Zuid 1 2?? 8 4 2 A H V 9 2 H 6 B 8 3 2SA Noord West Noord Oost Zuid 1 1 2?? A V 7 2 8 4 H B 9 3 10 7 6 2SA Noord West Noord Oost Zuid 1 1 1?? H 8 7 2 A B 7 2 8 A 9 3 2 4 Noord

Nadere informatie

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 531, 5 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden

Het openingsbod. Het Project Biedermeijer Groen. Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Het Project Biedermeijer Groen Het Project Biedermeijer Groen: Eenvoudig en duidelijk bieden Klik hier voor de systeemkaart Biedermeijer Groen. Haat u ook die ellenlange besprekingen als u eens met een

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 A V 2 B 9 5 4 3 V 7 3 2 A H 3 A H 4 West start tegen jouw mooie 3SA-contract met 6. Hoe probeer je jouw contract te maken? Ik geef een overpeinzing.

Nadere informatie

BCO 8 moet het zelf opknappen

BCO 8 moet het zelf opknappen BCO 8 moet het zelf opknappen door JP Verslag clubavond 17 oktober jl. BCO 8 en nog vier andere viertallen speelden competitiewedstrijden, met dezelfde spellen als de tweede zitting van de clubparencompetitie.

Nadere informatie

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Dennis Stuurman Waarom preëmptief bieden We hebben geleerd dat een opening op 3-niveau een 7-kaart belooft met minder dan openingskracht. We bieden op 3-niveau omdat

Nadere informatie

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet

Negatief doublet. 1. Voorgeschiedenis. 2. Negatief Doublet egatief doublet 1. Voorgeschiedenis In één van de eerste cursussen hebt u geleerd dat uw bieden verstoord kan worden door het tegenbieden. Meestal werd dat geïllustreerd met de volgende oosthand: est oord

Nadere informatie

BEGINNERSTEST BIEDEN

BEGINNERSTEST BIEDEN BEGINNERSTEST BIEDEN beginnerstest Pagina 1 BIEDEN ANTWOORDEN Spellen 1 a b c d H V 5 3 2 H B 3 4 3 7 6 A B 7 6 3 2 A 5 4 7 6 H 7 6 A H 5 4 H V B 8 A H 10 7 6 5 2 7 A V 5 4 H 5 4 3 B 4 Voor welke opening

Nadere informatie

1. West Oost 2. West Oost In beide biedverlopen heeft West 2 kleuren: klaveren en harten

1. West Oost 2. West Oost In beide biedverlopen heeft West 2 kleuren: klaveren en harten Reverse bieden Iedereen heeft zijn mede-bridgers wel eens horen praten over een reverse zonder te begrijpen wat daar precies mee bedoeld wordt. Letterlijk betekent reverse : omgekeerd. Het gaat dus over

Nadere informatie

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten.

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De Losing Trick Count (LTC) De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De eerste uitvoerige publicatie over de LTC is geschreven in de jaren 30. Hoewel het

Nadere informatie

Flits 2. Les 3-1 UITGEKIEND UITKOMEN

Flits 2. Les 3-1 UITGEKIEND UITKOMEN Les 3-1 UITGEKIEND UITKOMEN uitkomen Doel van het tegenspel (te beginnen met het uitkomen): - Het aantal slagen van de leider beperken, dus - zelf zoveel mogelijk slagen maken om leider down te spelen

Nadere informatie

Flits 1. Les 6 IN GESPREK

Flits 1. Les 6 IN GESPREK Flits 1 Les 6 IN GESPREK Tafelopdracht 7.1 Hoeveel ruiten slagen mogelijk? vier 3SA zuid leider V 7 2 B 8 3 B 108 7 7 6 5 Wat is de entree in de dummy? V Welke kleur als eerste ontwikkelen? ruiten dummy

Nadere informatie