Diensten van de UB. Wat kunnen we voor je doen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Diensten van de UB. Wat kunnen we voor je doen?"

Transcriptie

1 Diensten van de UB. Wat kunnen we voor je doen? De UB biedt onderstaande diensten aan voor studenten en medewerkers van VU en VUmc. Voor vragen kun je contact opnemen met Diensten gemerkt met een zijn niet kostenloos. Zie de tarievenlijst of neem contact op met MediaXperience. Nuttige links: Website: Catalogus: MediaXperience: Home > Faciliteiten > Multimedia (MXP) Open Access: Home > Hulp, advies > Themasite: open access Webcursussen: Home > Hulp, advies > Webcursussen Diensten A-Z Aanvragen van publicaties uit de UBVU Aanvragen van publicaties uit andere bibliotheken Aanwinsten Advies over literatuur per vakgebied Auteursrecht Wat en hoe? Wil je een boek uit de collectie van de UB aanvragen? Maak een reservering via de catalogus van de UB. Je krijgt een zodra je het boek kunt komen ophalen. Wil je een boek of een tijdschriftartikel aanvragen uit een andere bibliotheek? Dat kan via Interbibliothecair leenverkeer (IBL). Je kunt het boek of artikel tegen betaling aanvragen via PiCarta, via het aanvraagformulier op de website van de UB, of persoonlijk bij de uitleenbalie op de 2 e etage van het VU Hoofdgebouw (voor medewerkers van het VUmc: balie Medische Bibliotheek). Meer informatie over IBL via de website van de UB: Home > Lenen, reserveren,... > Interbibliothecair lenen (IBL). Wil je weten welk materiaal de UB recentelijk heeft aangeschaft op je vakgebied? Bekijk de aanwinstenlijst op de website van de UB: Collecties > Aanwinsten. Ook beschikbaar als RSS-feed. Wil je advies over het vinden van literatuur voor je scriptie of onderzoek? De specialist wetenschappelijke informatie van je vakgebied helpt je graag verder. Zie Over de UB > Wie, wat, waar > Specialisten wetenschappelijke informatie. Twijfel je over wat wel en niet mag rond het publiceren van je eigen artikelen of over het gebruik van PDF s van artikelen op Blackboard? Op de website van de UB staat praktische uitleg over auteursrecht en onderwijs & onderzoek: Hulp, advies > Online readers en Hulp, advies > Themasite open access > Auteursrecht.

2 AV-techniek advies en levering installatie service en onderhoud consultancy bij projecten systeemintegratie AV-techniek bij: promoties oraties congressen symposia events Beeldbank Bewaren van full text wetenschappelijke publicaties van VU/VUmc in VU-DARE Bibliometrische analyse Bilderdijkmuseum Bijzondere en historische collecties Catalogus Citatieanalyse Citation linker Wil je advies of een projectpartner op het gebied van audiovisuele techniek? AVC Technische Service verzorgt op maat ontworpen audiovisuele installaties in meer dan 200 VU-onderwijszalen en is verantwoordelijk voor het onderhoud en het op up-to-date houden van de apparatuur. Samen met de opdrachtgever wordt gezocht naar de juiste toepassingen. Het aanbod bestaat uit een breed pakket aan audiovisuele middelen die zijn gericht op ondersteuning van onderwijs, onderzoek, zorg, congressen en evenementen. Middelen en systemen worden geleverd in losse verkoop of in projectverband. Wil je advies en ondersteuning van de theatertechniek bij de voorbereiding van, of tijdens promoties, oraties, congressen, symposia en events? Neem hiervoor contact op met de VU MediaXperience. Digitaal beeldmateriaal van de UB. Bijv.de collectie kleitabletten van de VU bekijken voor je onderwijs of onderzoek. Gebruik de beeldbank van de UB: Wil je je wetenschappelijke publicaties zichtbaar en vindbaar maken voor de hele wereld? Via VU-DARE kun je je wetenschappelijke publicaties op een betrouwbare manier bewaren en full text op internet aanbieden. Informatie over uploaden in VU-DARE staat onder Faciliteiten op de website van de UB. Zie ook Hulp, advies > Themasite: open access. Heb je een uitgebreide bibliometrische analyse van onderzoeksoutput nodig voor het jaarverslag van de afdeling of het instituut? Neem contact op met de Medische Bibliotheek op de UB-site > Collecties > Collecties per vakgebied > Geneeskunde. Wil je de collectie van het museum bestuderen? Bekijk de website en maak een afspraak met de secretaris. Wil je de schatkamer van de UBVU bekijken? De afdeling Bijzondere Collecties/HDC bevat ruim boeken en manuscripten van vóór Er zijn verschillende mogelijkheden voor reproductie van de zeldzame en kostbare werken (bijv.scannen). De afdeling verzorgt instructies over de collectie. Meer info vind je op > Collecties. In de UBVU-catalogus kun je zoeken op titel, auteur, trefwoord, onderwerp, mediasoort, e.v.a. Bij elk papieren document staat vermeld op welke locatie het staat en of het uitgeleend is. Elektronische documenten zijn direct online toegankelijk. Je kunt je citatieanalyse uitbesteden aan de medische bibliotheek. Kosten: 250,-. Neem contact op met de Medische Bibliotheek op de UB-site > Collecties > Collecties per vakgebied > Geneeskunde. Wil je een stabiele link aanmaken naar een elektronisch document van de UB op je website of in je online reader? Gebruik de Citation Linker onder Hulp, advies > Tools. Nooit meer dode links!

3 Collectie DARE DARE ondersteuning bij invoer Datacentrum Digitaal college Digitaal tijdschriften publiceren Digitale Balie Digitaliseren van onderwijsmateriaal Dissertaties van de VU Je hebt als student of medewerker van VU of VUmc via de site van de UB toegang tot duizenden e-journals en honderden e- resources. Je kunt zoeken direct in de e-resources, of per vakgebied. Daarnaast heeft de UB een uitgebreide papieren collectie, waarin je met behulp van de catalogus je weg kunt vinden. De e-resources van de UB zijn ook buiten de campus (bijv. vanaf huis) toegankelijk. Via VU-DARE ( kun je je wetenschappelijke publicaties op een betrouwbare manier bewaren en full text op internet aanbieden. Zie op de site van de UB: Faciliteiten > Publicaties invoeren (VU-DARE / Metis). Wil je hulp van de UBVU bij het open access toegankelijk maken van full text publicaties? Neem contact op met vraag.ub@vu.nl of kijk op de site van de UB: Faciliteiten > Publicaties invoeren (VU-DARE / Metis). Wil je hulp bij het vinden van financiële data? Dan kun je terecht bij het Datacentrum voor instructie of voor vragen over de databestanden van de UB. Zie op de site van de UB: Collecties > Datacentrum. Wil je een college (laten) opnemen? Dit zijn de mogelijkheden: Weblecture (videoopname van een hoorcollege met beeld van de docent en slides van de presentatie). Slidecast (audioopname van een hoorcollege met de slides van de presentatie). Kennisclip (korte video van max. 10 minuten waarbij één onderwerp kort en bondig wordt uitgelegd). itunes U (onderdeel in itunes waar academische content vrij toegankelijk is. Deze content bestaat uit bijvoorbeeld weblectures, slidecasts of podcasts). Zie op de site van de UB: Collecties > Weblectures. Wil je zelf een tijdschrift digitaal publiceren? De UB biedt ondersteuning bij het publiceren van open access wetenschappelijke tijdschriften en geeft advies over het digitaliseren. Neem hiervoor contact op met vraag.ub@vu.nl. Meer info op de site van de UB: Hulp, advies > Opzetten e- journals. Wil je snel hulp bij vragen over diensten van de UB? Neem contact op met vraag.ub@vu.nl. De medewerkers zijn op werkdagen beschikbaar en zullen binnen een dag reageren. Wil je onderwijsmateriaal laten scannen en toegankelijk maken via Blackboard? De UB beschikt over professionele scanfaciliteiten en adviseert over auteursrechtelijke aspecten. Neem contact op met de specialist wetenschappelijke informatie van je vakgebied of stuur een naar vraag.ub@vu.nl. Meer op de site van de UB: Hulp, advies > Online readers en Hulp, advies > Themasite: open access > Auteursrecht. VU-dissertaties zijn toegankelijk via de UB-site en via Narcis ( OAIster ( en Google Scholar. De UB biedt ondersteuning bij het digitaal publiceren van je dissertatie. Meer info op de site van de UB: Faciliteiten > Publicaties invoeren.

4 Documentleverantie Wil je een boek uit de collectie van de UB aanvragen? Maak een reservering via de Catalogus UB. Je krijgt een zodra je het boek kunt komen ophalen. Documentleverantie op de werkplek Wil je een boek of een tijdschriftartikel aanvragen uit een andere bibliotheek? Dat kan via Interbibliothecair leenverkeer (IBL). Je kunt het boek of artikel tegen betaling aanvragen via PiCarta, via het aanvraagformulier op de website van de UB, of persoonlijk bij de uitleenbalie op de 2 e etage van het VU Hoofdgebouw (voor medewerkers van het VUmc: balie Medische Bibliotheek). Meer informatie over IBL via de website van de UB: Home > Lenen, reserveren,... > Interbibliothecair lenen (IBL). Voor artikelen uit tijdschriften die in een depot buiten de VUcampus staan, heeft de UB een gratis digitale leveringsservice. Je kunt deze artikelen aanvragen via de Catalogus UB. Faculteiten kunnen boeken laten bezorgen op de werkplek van de medewerkers. Neem contact op met vraag.ub@vu.nl. E-journals E-journals vind je in de rechter kolom op de site van de UB > Zoeken in de e-library > Zoek in een van de bronnen > e- Journals. E-resources E-resources vind je in de rechter kolom op de site van de UB > Zoeken in de e-library > Zoek in een van de bronnen > e- Resources. Wil je tijdschriftartikelen zoeken over een bepaald onderwerp? Ga op de site van de UB naar Collecties > Collecties per vakgebied, selecteer je vakgebied en klik op e-resources. Als je meerdere e-resources tegelijkertijd wil doorzoeken kun je gebruik maken van Zoeken in de e-library in de rechter kolom van de webpagina. Endnote Eventregistratie Events doorstralen Exposorium Wil je informatie over importfilters/output styles of wil je de handleiding inzien? Zie op de site van de UB: Hulp, advies > Tools > EndNote Je kunt ook een workshop Endnote volgen. Zie hiervoor de agenda op de homepage van de UB. Wil je een symposium of een ander event laten opnemen? Videoregistraties van grote en kleine events op de campus kunnen op aanvraag worden gemaakt. Ook events die op een andere locatie plaatsvinden kunnen op aanvraag worden vastgelegd. Neem hiervoor contact op met de VU MediaXperience. Wil je dat anderen kunnen meekijken in een andere ruimte dan waar het event plaatsvindt? Doorstraling biedt dan de oplossing, bijv. bij een te groot aantal personen voor de beschikbare ruimte. Neem hiervoor contact op met de VU MediaXperience. Het Exposorium richt tentoonstellingen in van hedendaagse beeldende kunst, fotografie, vormgeving en architectuur. Ook beheert het de kunstcollectie van de VU. Meer informatie vind je op de website van de VU: Home > Over de VU > Cultuur > Exposorium Vrije Universiteit.

5 Handleidingen hand-outs folders Informatie aan de balie Informatievaardigheden voor docenten Wil je nog eens rustig nakijken hoe een bepaalde e-resource werkt? Neem een folder mee uit het rekje bij de balie of raadpleeg de online handleidingen op de website van de UB: Hulp, advies > Handleidingen. Ook staan ze bij elke e-resource onder de i-knop. Je kunt bij de uitleenbalies terecht voor informatie en het lenen van boeken etc. Balies in het Hoofdgebouw (B-vleugel): diverse etages. Balie VUmc: Medische Bibliotheek, begane grond VUmc (0B100). Zie het overzicht op de site van de UB: Lenen, reserveren,... > Balies, openingstijden. Wil je je studenten laten trainen in het doen van efficiënt en effectief literatuuronderzoek? Neem contact op met Wil je ondersteuning bij het opzetten van onderwijs om studenten informatievaardig te maken? De UB helpt je bij bijv. opdrachtontwerp, online meerkeuzetoetsen, leerlijnen en het gebruik van webcursussen in het curriculum. Zie op de site van de UB: Hulp, advies > Webcursussen > Informatievaardigheden (docenten). Wil je leren hoe je materiaal op itunes U kunt plaatsten of hoe je een smartboard gebruikt in je onderwijs, dan kun je daarvoor terecht bij VU MediaXperience. Informatievaardigheden voor onderzoekers Informatievaardigheden voor studenten Informatievaardigheden Medisch Informatievaardigheden webcursussen op maat Voor beginnende onderzoekers is er een toolbox ontwikkeld met veel praktische tips, o.a. over open access publishing en het uitvoeren van systematisch literatuuronderzoek. Zie op de site van de UB: Hulp, advies > Webcursussen > Toolbox (onderzoekers) Wil je leren snel en efficiënt literatuuronderzoek te doen? Op de website van de UB > Hulp, advies > Webcursussen staan cursussen voor diverse vakgebieden die je zelfstandig kunt volgen. Niveau A voor eerstejaars studenten, niveau B voor gevorderde eerstejaars studenten en niveau C voor studenten die met hun afstudeerscriptie beginnen. Ook staat er een webcursus om de e-resource PiCarta beter te kunnen gebruiken. Voor (bio)medische studenten en onderzoekers: PubMed en Systematic literature search for reviews. Voor verpleegkundigen: Verpleegkundige informatievaardigheden niveau A / niveau B. Zie de website van de UB > Hulp, advies > Webcursussen. Wil je als docent de standaard webcursussen van de UBVU op maat laten maken? Neem contact met vraag.ub@vu.nl. Inleveren boeken Wil je boeken inleveren terwijl de UBVU gesloten is? Dat kan bij de dropbox. Als boeken vóór uur zijn ingeleverd, worden ze dezelfde dag nog verwerkt. Later ingeleverde boeken worden de volgende werkdag verwerkt; dit kan gevolgen hebben voor de boete-opbouw. Locatie: Hoofdgebouw VU, naast de VU-boekhandel.

6 Innovatieplatform multimediatoepassingen demoruimte instructies gebruiksadvies Kaarten / cartografie Lenerspas Lezingen Literatuur vinden (workshop) Metis Microfiches Multimediaproducties 3D Flash animatie Multimediaservices dupliceren bewerken digitaliseren streaming Nieuws Online readers Wil je advies, een demonstratie, of instructie over multimediatoepassingen? VU MediaXperience (MXP) werkt continue in eigen werkplaats aan verbeteringen en vernieuwing voor onderwijs en onderzoek. Na toetsing worden succesvolle producten geïmplementeerd binnen de VU. De MXP heeft nieuwe apparatuur en innovatieve audiovisuele concepten. Ben je voor je opleiding of je onderzoek op zoek naar cartografisch materiaal? Alle informatie vind je op de site van de UB > Collecties > Kaartenverzameling. Wil je documenten lenen uit de UB-collectie dan vraag je bij de uitleenbalie op de 2e etage een lenerspas aan. Studenten lenen met hun VU-collegekaart. Medewerkers van het VUmc kunnen terecht bij de balie van de Medische Bibliotheek. Houd je van een levendig debat? Het hele jaar door organiseert de UB lezingen rond het academische en culturele erfgoed. Laat je hierdoor verrassen. Want hoewel vaak eeuwenoud, is het erfgoed nog springlevend. Check Over de UB > Activiteiten en de agenda op de website van de UB. Wil je persoonlijk geholpen worden om literatuur snel en efficiënt op te sporen? De UB verzorgt geregeld basisinstructie voor studenten en medewerkers van de VU. Zie Hulp, advies > Workshops op de site van de UB. In het Current Research Information System Metis kunnen VUonderzoekers de bibliografische gegevens van hun onderzoeksresultaten registreren. Zie op de site van de UB: Faciliteiten > Publicaties invoeren (VU-DARE / Metis). De UB beschikt over microfiche-apparatuur in de studiezaal van Bijzondere Collecties, ruimte 1B-41 (Hoofdgebouw VU). Zie Faciliteiten > Microfiche, microfilm. Wil je een multimediaproductie laten maken? Neem contact op met de VU MediaXperience. Wil je een DVD laten dupliceren, videomateriaal bewerken, digitaliseren? Neem contact op met de VU MediaXperience. Als je op de hoogte wilt blijven van nieuws van de UB kun je de nieuwsberichten op de website bekijken en de UBVU volgen op Twitter. De UB plaatst nieuws ook op VUnet, in diverse nieuwsbrieven van VU, VUmc en faculteiten, of benadert medewerkers met directe mails. Wil je als docent je studenten toegang geven tot hun verplichte literatuur via Blackboard? Maak een online reader. De UB kan je daarbij helpen door bijv. materiaal voor je te scannen. Stuur een naar vraag.ub@vu.nl. Zie ook Hulp, advies > Online readers en Hulp, advies > Themasite open access > Auteursrecht.

7 Online databases Online tijdschriften / artikelen Ontwikkelen van nieuwe diensten op verzoek Open access publiceren Openingstijden Presentaties advies / ondersteuning aan docenten en promovendi Portals per vakgebied Printen / kopiëren PubMed webcursus Reference manager Rondleidingen Zie: E-resources Zie: E-journals. Heb je een wens of een idee voor een nieuwe dienst van de UB? Denk aan een portal, een cursusmodule informatievaardigheden, ondersteuning bij collaboratories, verrijkte publicaties, opslag en ontsluiting van onderzoeksdata, hulp bij digitaal publiceren, consultancy services, etc. Neem dan contact op met vraag.ub@vu.nl. Wil je je wetenschappelijke publicaties zichtbaar en vindbaar maken voor de hele wereld? De UB adviseert je over auteursrechtelijke zaken en hoe je kunt publiceren met open access. Zie de Hulp, advies > Themasite open access. Check de openingstijden van de UB op de website > Lenen, reserveren,... > Balies, openingstijden. Wil je s avonds en in het weekend studeren? Dat kan. Tijdens de drukke studieperioden kun je ook op zondag studeren in de Medische Bibliotheek. Wil je advies en ondersteuning over het gebruik van multimedia in je onderwijs of bij het maken van presentaties? Neem contact op met de VU MediaXperience. Ook bieden we de mogelijkheid om te oefenen voor een promotie. Wil je alle e-resources op jouw vakgebied op één plek kunnen raadplegen? Gebruik de vakgebiedpagina s op de website van de UB. Selecteer je vakgebied op Collecties > Collecties per vakgebied. Met je chipknip kun je in de hele UB kopiëren en printen. Kopiëren van video's, CD-ROM's en DVD's kan bij de VU MediaXperience. Wil je snel en efficiënt literatuur leren vinden in deze toonaangevende medische e-resource? Op de website van de UB > Hulp, advies > Webcursussen staan medische webcursussen die je op eigen gelegenheid kunt volgen. Wil je informatie over importfilters / output styles of wil je de handleiding bekijken? Bekijk de informatie over ReferenceManager op de website van de UB > Hulp, advies > Tools > Reference Manager. Je kunt ook een workshop Reference Manager volgen. Zie voor overzicht en aanmelden workshops de agenda van de UBVU. Wil je weten waar wat staat in de UB? Met een rondleiding ben je precies op de hoogte. Veel eerstejaars studenten krijgen een rondleiding als onderdeel van hun onderwijsprogramma, maar de UB verzorgt ook rondleidingen op verzoek. Stuur een mail naar vraag.ub@vu.nl.

8 Schenkingen / collecties van derden Service bij storingen in onderwijszalen Scripties (VU) Studieplekken Studiezaal met multimedia voorzieningen Suggesties voor de collectie Systematische reviews (webcursus) Toegankelijkheid Uitleentermijn verlengen Wil je collecties door de UBVU laten beheren en beschikbaar stellen? Neem contact op met de specialist wetenschappelijke informatie van het desbetreffende vakgebied voor meer informatie. Zie Over de UB > Wie, wat, waar > Specialisten wetenschappelijke informatie. Is er een AV-storing in een van de onderwijszalen? Wil je meer weten over onderhoud en service in onderwijs-zalen? Dit wordt geleverd middels onderhouds-contracten of op afspraak. Het AVC-serviceteam zorgt voor het oplossen van acute storingen in onderwijszalen. Neem hiervoor contact op met de VU MediaXperience. Wil je zelf leren publiceren? Steeds meer faculteiten van de VU bieden studenten de mogelijkheid om hun scriptie te uploaden en via de UB-website te publiceren. Voor meer informatie kun je terecht bij het studiesecretariaat van je faculteit of vraag.ub@vu.nl. Bekijk de VU Scripties via Zoeken in de e- Library op de website van de UB. Wil je in alle rust kunnen studeren? Of wil je rustig een tijdschrift lezen of kamerstukken inzien? De UB heeft vlakbij de collecties leestafels, lounge- en studieplekken waar je comfortabel en rustig zit. Zie Faciliteiten > Studie- en computerplekken. Wil je alleen of met een groepje studeren in een moderne omgeving met AV-faciliteiten? De teamplayer in de studiezaal van de VU MediaXperience biedt studenten de mogelijkheid om met meerdere personen op één computer te werken. Aan deze PC zijn twee grote schermen, zes toetsenborden en zes muizen aangesloten. Mis je een bepaald boek, tijdschrift of database in de collectie van de UB? Neem contact op met de specialist wetenschappelijke informatie van je vakgebied op Over de UB > Wie, wat, waar, of mail naar vraag.ub@vu.nl. Ga je een systematische review schrijven? In de webcursus leer je alles over databasekeuze, zoektermen, zoektechnieken, documentatie en rapportage. Op de website van de UB > Hulp, advies > Webcursussen staan medische cursussen die je op eigen gelegenheid kunt volgen. De UB kan aan personen met een lichamelijke beperking service verlenen bij het scannen van boeken, bij het pakken van naslagwerken uit studiezalen en bij andere praktische handelingen die door een lichamelijke beperking in de UB lastig zijn te verrichten. Wil je een publicatie langer lenen? Of bekijken welke publicaties je geleend hebt? Dat kan via de catalogus van de UB. Kies Mijn gegevens / Verlengen en log in. Verlengen per mobiele telefoon? Log in met je VU-net-ID op m.ub.vu.nl.

9 Verhuur AV audioondersteuning beamer camera flipover laptop multitouchscreen projectiescherm smartboard voicerecorder zendermicrofoon Wil je AV-apparatuur huren? Je kunt hiervoor terecht bij de balie van de VU MediaXperience. Videocollectie Ben je op zoek naar videomateriaal om te gebruiken in je onderwijs? De VU MediaXperience beschikt over een collectie videomateriaal die je in de Catalogus UB kunt vinden. Videoconference Wil je efficiënt overleggen met meerdere partners op max. 3 verschillende locaties in binnen- en buitenland? Videoconference kan vanuit de VU MediaXperience of één-opéén via een mobiele videoconference-set op elke locatie binnen de VU. Je kunt hiervoor terecht bij de balie van de VU MediaXperience. Videomontage Videoproducties Videoreflectie faciliteit ondersteuning Visitaties VUmc VU-Link Wil je videomateriaal monteren? In de rode videocubes in de VU MediaXperience kun je met het videomontageprogramma van Adobe Premiere Elements geselecteerde beelden in de juiste volgorde zetten, effecten toepassen en tekst en geluid toevoegen. Je kunt zelfstandig aan de slag en bij vragen kunnen de medewerkers ondersteuning bieden. Videoproducties worden gerealiseerd in samenwerking met externe professionals zoals scenaristen, regisseurs en cameramensen. Kleinere low-budget video's worden geheel intern vervaardigd. Neem contact op met VU MediaXperience. Wil je kunnen reflecteren op je presentatietechniek of een simulatie-interview? In de videoreflectieruimte kun je interactief en reflectief samenwerken met vier camera s die activiteiten registreren. Kijk ter plekke terug of neem de opname mee als stream of op DVD. Neem hiervoor contact op met de VU MediaXperience. Heb je lijsten van tijdschriften / boeken nodig voor een visitatie? Neem contact op met de Medische Bibliotheek: Als je bijv. in Google Scholar een referentie van een tijdschriftartikel vindt, kun je vaak rechtstreeks doorklikken. Kan dat niet, klik dan op VU-Link Fulltext@VU om te zien of de UB over de full text beschikt.

10 Vrienden van de UBVU Webcursussen Webexposities Workshops / instructies in het gebruik van e-resources, datasets en technieken Workshops op maat Sinds 1973 zet de Stichting Vrienden van de Universiteitsbibliotheek VU zich in voor de topstukken uit de collectie, onder meer via de jaarlijkse Mr. H. Boslezing. Mogen we ook op jouw steun rekenen? De minimum donatie bedraagt 25 euro per jaar. Studenten betalen 15 euro. In ruil voor je steun krijg je een gratis bibliotheekpas. Meer informatie vind je op Over de UB > Vrienden. Op de website van de UB > Hulp, advies > Webcursussen staan cursussen die je op eigen gelegenheid kunt volgen. Zie verder bij Informatievaardigheden. Erfgoed altijd en overal toegankelijk? Webexposities ontsluiten de schatkamer van de UBVU. Neem een kijkje op de site van de UB: Collecties > Webexpo's Voor de inrichting van webexposities werkt de UBVU samen met gastconservatoren, zoals docenten of privéverzamelaars. Zelf een expo inrichten? Neem contact op met Sandra van Daalen via de site van de UB > Collecties > Bijzondere Collecties. Wil je persoonlijk geholpen worden om literatuur snel en efficiënt op te sporen en te beheren? De UB verzorgt geregeld workshops voor studenten en medewerkers van VU en VUmc. Zie Hulp, advies > Workshops. Ook kun je voor specialistische vragen een beroep doen op de specialist wetenschappelijke informatie van je vakgebied: Over de UB > Wie, wat, waar > Specialisten wetenschappelijke informatie. Zie voor overzicht en aanmelden workshops de agenda van de UBVU. Workshops op maat zijn op aanvraag mogelijk voor groepen vanaf vijf personen. Een voorbeeld is een workshop op maat over de omgang met bijzondere boeken of historische archieven. Tijdstip, duur en plaats zijn in overleg te bepalen. Stuur een mail naar vraag.ub@vu.nl. UBVU,

UBVU-EMP-pilot: project Digitale dienstverlening UBVU

UBVU-EMP-pilot: project Digitale dienstverlening UBVU UBVU-EMP-pilot: project Digitale dienstverlening UBVU Inventarisatie van de vraag van de faculteiten VU-breed naar digitale dienstverlening door de bibliotheek Michel Jansen, Jakko van der Pol, Sandra

Nadere informatie

Overzicht cursussen Informatievaardigheid Universitaire Bibliotheken Leiden Collegejaar 2013-2014

Overzicht cursussen Informatievaardigheid Universitaire Bibliotheken Leiden Collegejaar 2013-2014 Overzicht cursussen Informatievaardigheid Universitaire Bibliotheken Leiden Collegejaar 2013-2014 Deze brochure geeft een overzicht van de cursussen op het gebied van informatievaardigheid die worden aangeboden

Nadere informatie

Universitaire Bibliotheken Leiden. Producten en diensten

Universitaire Bibliotheken Leiden. Producten en diensten Universitaire Bibliotheken Leiden Producten en diensten Bibliotheek Gorlaeus Producten- en dienstencatalogus van de Universitaire Bibliotheken Leiden Deze brochure geeft een overzicht van de producten

Nadere informatie

TU Delft Library. Een open source. TU Delft Library

TU Delft Library. Een open source. TU Delft Library TU Delft Library Een open source TU Delft Library TU Delft Library Een open source De wereld digitaliseert. Dat geldt dus ook voor een bibliotheek als TU Delft Library. Een steeds groter deel van onze

Nadere informatie

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA STUDENTENWEGWIJZER WIJ BRENGEN KENNIS VERDER HVA.NL/BIBLIOTHEEK CREATING TOMORROW

BIBLIOTHEEK VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA STUDENTENWEGWIJZER WIJ BRENGEN KENNIS VERDER HVA.NL/BIBLIOTHEEK CREATING TOMORROW BIBLIOTHEEK VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA CREATING TOMORROW STUDENTENWEGWIJZER 2018-2019 WIJ BRENGEN KENNIS VERDER HVA BIBLIOTHEEK 02 VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA 03 INLEIDING Welkom

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA STUDENTENWEGWIJZER WIJ BRENGEN KENNIS VERDER HVA.NL/BIBLIOTHEEK CREATING TOMORROW

BIBLIOTHEEK VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA STUDENTENWEGWIJZER WIJ BRENGEN KENNIS VERDER HVA.NL/BIBLIOTHEEK CREATING TOMORROW BIBLIOTHEEK VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA CREATING TOMORROW STUDENTENWEGWIJZER 2017-2018 WIJ BRENGEN KENNIS VERDER HVA BIBLIOTHEEK 02 VIND JE WEG IN DE BIBLIOTHEEK VAN DE HVA 03 INLEIDING Welkom

Nadere informatie

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 5 Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? Gebaseerd op module 3 van de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 5 In deze module

Nadere informatie

Handleiding Mediatheekgebruik:

Handleiding Mediatheekgebruik: Handleiding Mediatheekgebruik: De ACTA mediatheek is een zelfstandige mediatheek, binnen het VU domein en maakt hierdoor gebruik van de VU faciliteiten. De boeken en de tijdschriften zijn van ACTA zelf

Nadere informatie

Zoeken naar goede bronnen. Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO

Zoeken naar goede bronnen. Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO Zoeken naar goede bronnen Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO Kennismaken Dienstverlening docenten en studenten Test informatievaardigheden Korte rondgang digitale mediatheek Fontys

Nadere informatie

Handleiding Mediatheekgebruik:

Handleiding Mediatheekgebruik: Handleiding Mediatheekgebruik: De ACTA mediatheek is een zelfstandige mediatheek, binnen het VU domein en maakt hierdoor gebruik van de VU faciliteiten. De boeken en de tijdschriften zijn van ACTA zelf

Nadere informatie

Informatievaardigheden Introductie EndNote

Informatievaardigheden Introductie EndNote Informatievaardigheden Introductie EndNote TU Delft Library Delft University of Technology Challenge the future TU Delft Library HowInformatievaardigheden to find and use scientific / EndNote information

Nadere informatie

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO?

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? www.thomasmore.be/bibliotheek Module 5 Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? Gebaseerd op module 3 van de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 5 In deze module

Nadere informatie

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 2016-2017 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

Openingstijden: Maandag t/m donderdag: 09.00 21.30 uur*

Openingstijden: Maandag t/m donderdag: 09.00 21.30 uur* Algemene Informatie De Bibliotheek Rechten maakt deel uit van de Universiteitsbibliotheek. De bibliotheek biedt de gebruikers: - een gedegen en actuele collectie publicaties, die gericht is op ondersteuning

Nadere informatie

1 Handleiding LIMO Faculteit Architectuur KU Leuven, campus Sint-Lucas Brussel

1 Handleiding LIMO Faculteit Architectuur KU Leuven, campus Sint-Lucas Brussel 1 Handleiding LIMO Faculteit Architectuur KU Leuven, campus Sint-Lucas Brussel 1. Toegang tot LIMO Om optimaal gebruik te kunnen maken van het zoekpotentieel van Limo moet je ervoor zorgen dat je verbonden

Nadere informatie

Juridische bibliotheek. Basis Instructie Leiden Law Practices Rechten

Juridische bibliotheek. Basis Instructie Leiden Law Practices Rechten Juridische bibliotheek Basis Instructie Leiden Law Practices Rechten 2007-2008 Programma Uitleg over de collectie Hoe vind ik: Een boek/een tijdschrift Een tijdschriftartikel Een kamerstuk Een wettekst

Nadere informatie

WEGWIJZER STUDIECENTRUM PABO GROENEWOUD. Juli 2011. (Studiecentra HAN)

WEGWIJZER STUDIECENTRUM PABO GROENEWOUD. Juli 2011. (Studiecentra HAN) WEGWIJZER STUDIECENTRUM PABO GROENEWOUD Juli 2011 (Studiecentra HAN) 1 INHOUDSOPGAVE pagina 1. Inleiding 3 2. Website Studiecentra HAN 3 3. Studiecentrum Pabo Groenewoud 3 3.1. Adresgegevens 3 3.2. Openingstijden

Nadere informatie

De JB heeft binnen de UvA twee belangrijke partners: a. De Faculteit b. de UB

De JB heeft binnen de UvA twee belangrijke partners: a. De Faculteit b. de UB Meerjarenplan 2014-2016 Juridische Bibliotheek In 2016 zal de JB met de Faculteit naar het Roeterseiland verhuizen. Dit meerjarenplan beperkt en richt zich op de periode dat we ons enerzijds voorbereiden

Nadere informatie

Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken

Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken Website faculteitsbibliotheek Zoekmachine LIMO: boeken, artikels, eindwerken, tijdschrifttitels, kranten 2 bib.kuleuven.be/sbib Zoeken: de start

Nadere informatie

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 1. Welke soorten informatiebronnen zijn er? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 1 Welke soorten informatiebronnen zijn er? Gebaseerd op de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 1 In deze module maak je kennis

Nadere informatie

De Digitale Bibliotheek. Toegang tot databases en e-journals digitallibrary.leidenuniv.nl

De Digitale Bibliotheek. Toegang tot databases en e-journals digitallibrary.leidenuniv.nl De Digitale Bibliotheek Toegang tot databases en e-journals Wat is de Digitale Bibliotheek? De Digitale Bibliotheek is de toegangspoort van de Universiteitsbibliotheken Leiden tot een groot aanbod aan:

Nadere informatie

LIMO zoekt gedrukte EN elektronische publicaties - in de catalogi van de K.U.Leuven bibliotheken en de andere bibliotheken van Libisnet -in LIRIAS =

LIMO zoekt gedrukte EN elektronische publicaties - in de catalogi van de K.U.Leuven bibliotheken en de andere bibliotheken van Libisnet -in LIRIAS = LIMO zoekt gedrukte EN elektronische publicaties - in de catalogi van de K.U.Leuven bibliotheken en de andere bibliotheken van Libisnet -in LIRIAS = academische publicaties K.U.Leuven - databanken en e-book

Nadere informatie

Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018

Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018 Bibliotheek Sociale Wetenschappen 2018 Introductie Bachelors Communicatiewetenschappen, Politieke Wetenschappen en Sociologie Website SBIB: bib.kuleuven.be/sbib 2 Wat is LIMO: limo.libis.be/ku Leuven Opgelet!

Nadere informatie

Lustrumdag Managementwetenschappen 10 oktober 2009. Informatie Bibliotheekvoorziening OUNL. Nu en per februari 2010

Lustrumdag Managementwetenschappen 10 oktober 2009. Informatie Bibliotheekvoorziening OUNL. Nu en per februari 2010 Lustrumdag Managementwetenschappen 10 oktober 2009 Informatie Bibliotheekvoorziening OUNL Nu en per februari 2010 cwi.nl Bibliotheekvoorziening voor OUNL studenten (nu) De bibliotheekvoorziening voor OUNL

Nadere informatie

2013-2014. Informatievaardigheden Academische Introductie

2013-2014. Informatievaardigheden Academische Introductie 2013-2014 Informatievaardigheden Academische Introductie Bibliotheek NLDA Ministerie van Defensie 23-10-2013 Inhoud Hoe zoek ik op een efficiënte manier naar (wetenschappelijke) informatie?... 3 Wat is

Nadere informatie

Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation IndexConference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities

Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation IndexConference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation IndexConference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Kris Scheys september

Nadere informatie

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst.

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. 1 2 SNEL ZOEKEN Maar ook uitgebreid. Gebruik de zoekbox om de bibliotheekcatalogus te doorzoeken. Klik op

Nadere informatie

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Versie feb. 2015 pag. 38 Endnote output: 1. Organiseer je database 2. Doorzoek de referenties in je database 3. Publiceren,

Nadere informatie

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index. Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index. Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities I. Beschrijving van de databanken Het Web of Science

Nadere informatie

Desktopversie voor medewerkers

Desktopversie voor medewerkers Desktopversie voor medewerkers Mediacentrum Hogeschool Windesheim Handleiding Endnote voor medewerkers 20170503 1 Contents Endnote... 3 Inleiding... 3 Voordat je begint nog even dit!... 3 Endnote installeren...

Nadere informatie

De Catalogus. De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl

De Catalogus. De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl De Catalogus De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl Inhoud De Catalogus bevat titelgegevens van boeken en e-books, tijdschriften en e-journals, brieven, kaarten

Nadere informatie

Ook thuis zijn de meeste informatiebronnen te raadplegen.

Ook thuis zijn de meeste informatiebronnen te raadplegen. Introductie bij de online workshop informatievaardigheden. Je leert zoeken in een aantal informatiebronnen (=databanken). LexisNexis is een van de databanken die jullie al kennen. Voor de Onderzoeksredactie

Nadere informatie

Inhoud. Endnote X7 Handleiding Mediacentrum maart 2015 Page 2

Inhoud. Endnote X7 Handleiding Mediacentrum maart 2015 Page 2 Inhoud Over Endnote... 3 Endnote installeren... 4 Een library aanmaken... 5 Voordat je begint!... 6 Tussenvoegsels in namen... 6 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 7 Handmatig

Nadere informatie

Handleiding full text artikelen downloaden

Handleiding full text artikelen downloaden Handleiding full text artikelen downloaden Stap 1: Full text icoon in Pubmed... 2 Stap 2: HANQuest... 3 Stap 3 Google en Google Scholar.... 4 Stap 4: Lijst digitale tijdschriftabonnementen van de HAN Studiecentra...

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online online application Non-Erasmus Placement

Handleiding Mobility Online online application Non-Erasmus Placement Handleiding Mobility Online online application Non-Erasmus Placement Alle studenten die naar het buitenland gaan voor een stage moeten een dossier aanmaken in Mobility Online. Meer info over de procedures

Nadere informatie

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn, de digitale leeromgeving De Studentenportal is de gepersonaliseerde en centrale toegang voor studenten voor belangrijke informatie zoals

Nadere informatie

KNOKKE-HEIST BIBLIOTHEEK BIBLIOTHEEK SCHARPOORD BIBLIOTHEEK SCHARPOORD FILIAAL HEIST FILIAAL WESTKAPELLE

KNOKKE-HEIST BIBLIOTHEEK BIBLIOTHEEK SCHARPOORD BIBLIOTHEEK SCHARPOORD FILIAAL HEIST FILIAAL WESTKAPELLE BIBLIOTHEEK KNOKKE-HEIST BIBLIOTHEEK SCHARPOORD BIBLIOTHEEK FILIAAL SCHARPOORD HEIST FILIAAL WESTKAPELLE Welkom! De bibliotheek is een open huis. Iedereen is welkom en kan ter plaatse gratis gebruik maken

Nadere informatie

Handleiding Metis Admin

Handleiding Metis Admin Handleiding Metis Admin Inhoud 1. Inleiding 2. Registreren van publicaties tabblad Type tabblad Auteurs tabblad Bibliografische beschrijving tabblad Onderzoek tabblad Extra kenmerken tabblad Samenvatting

Nadere informatie

TU Delft Library. Verbinden en verrijken van onderzoek en onderwijs aan de TU Delft

TU Delft Library. Verbinden en verrijken van onderzoek en onderwijs aan de TU Delft TU Delft Library Verbinden en verrijken van onderzoek en onderwijs aan de TU Delft We leven in een wereld, waar tijd en locatie er steeds minder toe doen. We staan 24/7 in contact met de buitenwereld.

Nadere informatie

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities I. Beschrijving van de databanken Het Web of Science

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK & INFORMATIEBRONNEN OP DE NYENRODE BUSINESS UNIVERSITEIT

BIBLIOTHEEK & INFORMATIEBRONNEN OP DE NYENRODE BUSINESS UNIVERSITEIT INTRODUCTIE BIBLIOTHEEK & INFORMATIEBRONNEN OP DE NYENRODE BUSINESS UNIVERSITEIT 1. De Nyenrode bibliotheek Centraal op de campus van de Nyenrode Business Universiteit vindt u de Nyenrode bibliotheek.

Nadere informatie

Handout bij de cursus RefWorks

Handout bij de cursus RefWorks Universiteitsbibliotheek Handout bij de cursus RefWorks 1. Beginnen met RefWorks - een account openen en aanpassen, inloggen 2. Referenties exporteren naar RefWorks - vanuit CatalogusPlus, catalogus, databases

Nadere informatie

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE - 28/02/2018 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T.

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE - 28/02/2018 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T. EndNote VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 28/02/2018 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Reglement Juridische Bibliotheek

Reglement Juridische Bibliotheek Reglement Juridische Bibliotheek Lenen Om materiaal te lenen dient u in het bezit te zijn van een geldige bibliotheekpas van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Alle geleende werken dienen

Nadere informatie

Fred Bosman: Gebruikersonderzoek UB Groningen (LOOWI: 25-02-05)

Fred Bosman: Gebruikersonderzoek UB Groningen (LOOWI: 25-02-05) Fred Bosman: Gebruikersonderzoek UB Groningen (LOOWI: 25-02-05) Deze gegevens zijn afkomstig van de sheets zijn van de presentatie van Fred Bosman voor het LOOWI op 25-02-2005. Voor de complete tekst en

Nadere informatie

surf ik bib? hoe naar mijn in een wip Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! Surf naar www.ovinob.be

surf ik bib? hoe naar mijn in een wip Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! Surf naar www.ovinob.be Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! hoe surf ik in een wip naar mijn bib? Surf naar www.ovinob.be Op www.ovinob.be kan je zien wat er aanwezig is in je bibliotheek of in andere Oost-Vlaamse

Nadere informatie

De Catalogus. Catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl

De Catalogus. Catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl De Catalogus Catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl Inhoud De Catalogus bevat titelgegevens van boeken en e-books, tijdschriften en e-journals, brieven, kaarten

Nadere informatie

Inhoud van deze handleiding

Inhoud van deze handleiding Inhoud van deze handleiding Wat is Limo Werken in Limo Om optimaal te werken: meld je aan in LIMO, Thuiswerken = gebruik de EZProxy Zoeken in Limo Zoeken: algemeen Zoektips Zoeken: simple and advanced

Nadere informatie

Alle wetenschappelijke output van de UvA komt (min of meer automatisch) in de digitale bibliotheek

Alle wetenschappelijke output van de UvA komt (min of meer automatisch) in de digitale bibliotheek Ambitie 1. Ambitie 2. Ambitie 3. Alle wetenschappelijke output van de UvA komt (min of meer automatisch) in de digitale bibliotheek terecht. Zoveel mogelijk informatie die onderzoekers nodig hebben voor

Nadere informatie

Inhoud van deze handleiding

Inhoud van deze handleiding Inhoud van deze handleiding Wat is Limo Thuiswerken = gebruik de stuiterproxy Aanmelden in LIMO Zoeken in Limo Zoeken: algemeen Zoektips Zoeken: simple and advanced search Zoeken: simple search: een voorbeeld

Nadere informatie

Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek!

Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! 1 Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! Hoe surf ik in een wip naar mijn bib? Op http://oost-vlaanderen.bibliotheek.be kan je zien wat er aanwezig is in je bibliotheek of in andere Oost-Vlaamse

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Kris Scheys oktober

Nadere informatie

Inhoud. Mediacentrum hogeschool Windesheim (maart 2015) Page 2

Inhoud. Mediacentrum hogeschool Windesheim (maart 2015) Page 2 Online Inhoud Over Endnote Online... 3 Aanmelden... 3 Voordat je begint!... 4 Tussenvoegsels in namen... 4 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 5 Handmatig invoeren van referenties...

Nadere informatie

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE 07/12/2018 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T.

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE 07/12/2018 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T. EndNote VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE 07/12/2018 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst.

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. 1 SNEL ZOEKEN Maar ook uitgebreid. Gebruik de zoekbox om de bibliotheekcatalogus te doorzoeken. Klik op uitgebreid

Nadere informatie

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben Workshop Zoeken naar goede Informatievaardigheden bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben 1 Waar vind je de PowerPointpresentatie? 2 http://www.flickr.com/photos/nypl/3109282915/

Nadere informatie

1.1 medline. 1.2 PubMed

1.1 medline. 1.2 PubMed De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor evidence-based medicine; niet alleen in de medische professie, maar ook bij de paramedici en verpleegkundigen (evidencebased practice, evidence-based

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index, Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities, Book Citation

Nadere informatie

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Auteur: H. Benne, E. Langhorst Datum: april 2015 Inhoud Inleiding... 1 EndNote X7... 2 EndNote Web... 3 Add-ons... 4 Overstappen naar EndNote...

Nadere informatie

Deel 1: starten met Endnote, mogelijkheden van bibliografische software

Deel 1: starten met Endnote, mogelijkheden van bibliografische software Deel 1: starten met Endnote, mogelijkheden van bibliografische software Versie feb. 2015 pag. 1 Bibliografische software? Endnote, Reference Manager, RefWorks, Zotero, Mendeley zijn bibliografische softwarepakketten

Nadere informatie

REGIONAAL ARCHIEF LEIDEN. Algemene Informatie

REGIONAAL ARCHIEF LEIDEN. Algemene Informatie REGIONAAL ARCHIEF LEIDEN Algemene Informatie ALGEMENE INFORMATIE Het Regionaal Archief Leiden beheert de archieven van een aantal (voormalige) gemeenten, te weten Hillegom, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk,

Nadere informatie

Inhoud. Mediacentrum Hogeschool Windesheim Handleiding Endnote Online juli

Inhoud. Mediacentrum Hogeschool Windesheim Handleiding Endnote Online juli ONLINE Inhoud Wat is Endnote Online?... 3 Voordat je begint nog even dit!... 3 Aanmelden... 4 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 5 Handmatig invoeren van referenties... 7

Nadere informatie

Bibliotheek Malle het leven van A tot Z

Bibliotheek Malle het leven van A tot Z bibliotheek Bibliotheek Malle het leven van A tot Z www.malle.be o n z e b i b l i o t h e k e n h o e w e r k t o n z e b i b l i o t h e e k Hoofdbibliotheek Westmalle Sint-Jozeflei 26 03-309.93.50 malle@bibliotheek.be

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden.

Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden. SCOPUS 1. Beschrijving Scopus is een onderzoeksdatabank van Elsevier met abstracts van artikelen en boekhoofdstukken op alle vakgebieden. Het bevat tevens de verwijzingen uit en citaties van die artikelen

Nadere informatie

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar.

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. 5... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Digitale fotografie, foto s delen met familie en

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online online application Non-Erasmus Study

Handleiding Mobility Online online application Non-Erasmus Study Handleiding Mobility Online online application Non-Erasmus Study Alle studenten die naar het buitenland gaan voor een studie moeten een dossier aanmaken in Mobility Online. Meer info over de procedures

Nadere informatie

Bibliotheek. introductie. Marc Goovaerts Femke Herbots

Bibliotheek. introductie. Marc Goovaerts Femke Herbots Bibliotheek introductie Marc Goovaerts Femke Herbots Inhoud Informatievaardigheden PubMed Website UHasselt Discovery Endnote Praktische info Informatievaardigheden Belang wetenschappelijke publicaties

Nadere informatie

Werken met Bibliotheek.net

Werken met Bibliotheek.net Werken met Bibliotheek.net Gebruikershandleiding versie 1.0 Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E mail: info@stenvert.nl,

Nadere informatie

gebruikersaccount aanmaken

gebruikersaccount aanmaken instructie gebruik profielendeel van VWCUTRECHT.nl September 2010 1 Inleiding Je staat op het punt om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke stukje van onze website: een virtuele plek om met andere

Nadere informatie

Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid

Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur. De bibliotheek van Leusden Zuid is, op een aantal contacturen na, een onbemande bibliotheek.

Nadere informatie

Wat is Mijn Bibliotheek 3 Hoe surf ik naar Mijn Bibliotheek 4. Via het Portaal van jouw bibliotheek 4 Via de catalogus van jouw bibliotheek 4

Wat is Mijn Bibliotheek 3 Hoe surf ik naar Mijn Bibliotheek 4. Via het Portaal van jouw bibliotheek 4 Via de catalogus van jouw bibliotheek 4 1 Inhoudstafel Wat is Mijn Bibliotheek 3 Hoe surf ik naar Mijn Bibliotheek 4 Via het Portaal van jouw bibliotheek 4 Via de catalogus van jouw bibliotheek 4 Aan de slag met Mijn bibliotheek 5 Aanmelden

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

AUTEURSRECHTEN IN DE DIGITALE LEEROMGEVING

AUTEURSRECHTEN IN DE DIGITALE LEEROMGEVING AUTEURSRECHTEN IN DE DIGITALE LEEROMGEVING Website http://www.bibliotheek.leidenuniv.nl/onderwijs onderzoek/auteursrechteninformatiepunt/voor docenten/ Vuistregels 1. Linken mag altijd! Linken naar artikelen,

Nadere informatie

Websites aanpassen. Voor iedereen.

Websites aanpassen. Voor iedereen. Websites aanpassen. Voor iedereen. Teksten aanpassen en afbeeldingen toevoegen. Links naar andere pagina s of documenten. Pagina s toevoegen, kopiëren en verplaatsen. Ondersteuning voor meerdere talen.

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement Deadlines Dossier Mobility Online In geval van Erasmus Placement moet je dossier in Mobility Online volledig in orde zijn tegen de volgende

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Beleef meer in de Bibliotheek E-books lenen en lezen

Nadere informatie

Handleiding Videoplatform AmersfoortBreed. www.amersfoortbreedtv.nl

Handleiding Videoplatform AmersfoortBreed. www.amersfoortbreedtv.nl Handleiding Videoplatform AmersfoortBreed www.amersfoortbreedtv.nl Inhoud 1. Algemene instructie p. 2 Video bekijken 2. Zoeken op het videoplatform p. 3 3. Video delen p. 4 4. Reacties bekijken / plaatsen

Nadere informatie

UIT-DATABANK. Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken. Handleiding. Vragen?

UIT-DATABANK. Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken. Handleiding. Vragen? Ui UIT-DATABANK Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken Handleiding Vragen? shari.platteeuw@co7.be UiT-databank: what s in a name? Als erfgoedvereniging is het van belang

Nadere informatie

Korte infosessies Inschrijven niet nodig! Voor studenten o PubMed, Embase, Google Scholar o EndNote nu

Korte infosessies Inschrijven niet nodig! Voor studenten o PubMed, Embase, Google Scholar o EndNote nu EndNote VERONIQUE DESPODT INFORMATIEMEDEWERKER KCGG VERONIQUE.DESPODT@UGENT.BE BLITS INFORMATIESESSIE VOOR STUDENTEN 02/12/2016 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent (0K3) Korte

Nadere informatie

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1. Johan Stapel 30 september 2014

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1. Johan Stapel 30 september 2014 NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 1 Johan Stapel 30 september 2014 NBC+ Nationale Bibliotheekcatalogus = bibliotheekcollecties + overige bronnen De positie van de bibliotheek binnen het erfgoeddomein

Nadere informatie

In deze map vind je handige tips en handleidingen die je kunt gebruiken als je aan het werk bent in het KLC of thuis.

In deze map vind je handige tips en handleidingen die je kunt gebruiken als je aan het werk bent in het KLC of thuis. 1 Voorwoord Beste student, Welkom in het KLC! In deze map vind je handige tips en handleidingen die je kunt gebruiken als je aan het werk bent in het KLC of thuis. Als je na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

We beginnen met het zoeken in de Fontys catalogus.

We beginnen met het zoeken in de Fontys catalogus. Workshop Informatievaardigheden Theologie levensbeschouwing De workshop Informatievaardigheden laat je kennis maken met informatiebronnen die je nodig hebt voor je studie en leert je ook hoe ze te gebruiken.

Nadere informatie

Quick Start ICT-voorzieningen

Quick Start ICT-voorzieningen Doelgroep Deze Quick Start is bedoeld voor medewerkers van de instituten Geschiedenis, ICD, LIAS en LUCL. De ICT-voorzieningen van de instituten voor Godsdienstwetenschappen, Kunsten en Wijsbegeerte is

Nadere informatie

Handleiding RefWorks 2016

Handleiding RefWorks 2016 Handleiding RefWorks 2016 1. Inleiding 2. Registreren en account aanmaken 3. Verzamelen van referenties 4. Beheren en organiseren van referenties 5. Verwijderen van dubbele referenties 6. Bestanden toevoegen

Nadere informatie

Bibliotheekinstructie CM. Specifiek zoeken, vinden en verwerken van informatie

Bibliotheekinstructie CM. Specifiek zoeken, vinden en verwerken van informatie Bibliotheekinstructie CM Specifiek zoeken, vinden en verwerken van informatie Bibliotheekcollectie In de collectie van de Bibliotheek Havikstraat zijn de volgende materialen te vinden Boeken Tijdschriften

Nadere informatie

EndNote Web handleiding

EndNote Web handleiding EndNote Web handleiding Bibliographic reference manager voor het verzamelen, beheren, delen van referenties en het maken van literatuurlijsten. 1. Een account aanmaken. Je kan je registreren via de databank

Nadere informatie

Web of Science: Social Sciences Citation Index en Aarts & Humanities Citation Index

Web of Science: Social Sciences Citation Index en Aarts & Humanities Citation Index Web of Science: Social Sciences Citation Index en Aarts & Humanities Citation Index I. Beschrijving van de databanken Het Web of Science behoort tot het ISI Web of Knowledge. De belangrijkste databanken

Nadere informatie

Smart Export data analyse

Smart Export data analyse Smart Export data analyse Versie 1.0 Introductie In Finchline is het mogelijk om over ingestelde topics een uitgebreide export in Excel te ontvangen. Op basis van de instellingen binnen het topic wordt

Nadere informatie

DE UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK

DE UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK DE UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK Je studeert aan de universiteit en wil je inschrijven in de bibliotheek. Eerst ga je informatie zoeken op de website van de bibliotheek. Wat moet je doen? 1. Lees de vragen

Nadere informatie

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Auteur: Brenda Lems Datum: januari 2017 Inleiding EndNote is bibliografische software die je kunt gebruiken voor het opbouwen, beheren en

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement Handleiding Mobility Online online application Erasmus Placement Deadlines Dossier Mobility Online In geval van Erasmus Placement moet je dossier in Mobility Online volledig in orde zijn tegen de volgende

Nadere informatie

LIDMAATSCHAP KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK DEN HAAG (KB) (VERSIE: NOV. 2013)

LIDMAATSCHAP KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK DEN HAAG (KB) (VERSIE: NOV. 2013) LIDMAATSCHAP KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK DEN HAAG (KB) (VERSIE: NOV. 2013) 1.1 INLEIDING De ETA wil naast Evangelisch ook graag Theologisch en Academisch zijn. Dit betekent dat we studenten stimuleren tot

Nadere informatie

Dienstreglement Openbare bibliotheek Langemark-Poelkapelle

Dienstreglement Openbare bibliotheek Langemark-Poelkapelle Dienstreglement Openbare bibliotheek LangemarkPoelkapelle 1. Welkom In de bibliotheek van LangemarkPoelkapelle kan iedereen terecht. Je vindt er o.a. boeken, strips, digitale bronnen en films voor alle

Nadere informatie

Op Windesheim maken we gebruik van EndNote X6. Deze versie van EndNote kan op Windesheim worden geïnstalleerd.

Op Windesheim maken we gebruik van EndNote X6. Deze versie van EndNote kan op Windesheim worden geïnstalleerd. EndNote X6 Inhoud Over Endnote... 3 Endnote installeren... 4 Een library aanmaken... 5 Handmatig invoeren van referenties... 7 Referenties importeren... 9 WindeSearch... 9 Worldcat... 9 Eric... 10 Google

Nadere informatie

BRONNENONDERZOEK 2010/2011

BRONNENONDERZOEK 2010/2011 Bronnenonderzoek Namen Begeleiders Informatie verzamelen : inleiding Om informatie te verzamelen zul je verschillende bronnen moeten raadplegen. Al zoekende zul je merken dat er bronnen zijn waarvan je

Nadere informatie

Full-service operationele lease. van multimedia-, av- en software systemen

Full-service operationele lease. van multimedia-, av- en software systemen Full-service operationele lease van multimedia-, av- en software systemen Hoe kies je de juiste audiovisuele apparatuur? Door wie laat je alles installeren en storingsvrij draaiende houden? Wie instrueert

Nadere informatie