Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer"

Transcriptie

1 Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelliefhebbers Wieringermeer Vogelkrant 38 e jaargang nr. 5 September 2009 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Verslag vorige vergadering Uitgelicht:Het blauwfazantje, de korenbloem,blauwe reiger Blauwgele ara jmz Aangesloten bij de N.B.v.V. te Bergen op Zoom Opgericht 24 oktober 1961 W17 Vogelliefhebbers Wieringermeer W17

2 BLAUWFAZANTJE (Ureaginthus Bengalus) Het blauwfazantje is afkomstig van Centraal Afrika : Senegal, Guinee, Ghana en Nigeria. Blauwfazantjes lijken tere vogeltjes te zijn, maar eens geacclimatiseerd blijken ze zeer sterk en zijn ze ook zeer gemakkelijk te houden. Eenmaal aangepast aan ons klimaat kunnen ze heel gemakkelijk de koude verdragen. Wel moeten ze kunnen beschikken over een beschuttend nachthok. Bij aanschaf van blauwfazantjes is het dus wel van groot belang te weten of ze met zorg geacclimatiseerd zijn. Beschrijving Blauwfazantjes zijn kleine (12 cm) levendige vogeltjes met een relatief lange staart (5 cm). Het mannetje heeft een blauwe oogstreek, lichtblauwe bovenstaartdekveren en een lichtblauwe stuit. De staart is donkerder blauw. De rug is reebruin. De wangen, keel, borst en flanken zijn lichtblauw. Over de oorstreek loopt een zeer opvallende brede wijnrode vlek. Het onderlichaam is licht grijs met een lichte roze waas in het midden. Het oog is bruin. De snavel is roodachtig grijs met een zwarte punt. De poten zijn bruin. De geslachten zijn gemakkelijk te onderscheiden : het wijfje mist de rode oorvlek en de blauwe partijen zijn lichter en minder uitgebreid. Levenswijze Blauwfazantjes treft men meestal paarsgewijs of in familieverband aan in de droge steppen, met hier en daar doornige struiken en bomen maar steeds in nabijheid van water. Bij de drinken voeder- plaatsen kan men soms grotere groepen opmerken. Ze zoeken hun voedsel op de grond : graszaden, termieten en andere insecten. Ze bouwen hun nest in dichter struikgewas of in lage bomen. Hiertoe gebruiken ze vooral grashalmen en bekleden het ronde nest met fijne grassen en veertjes. Het legsel bestaat uit 3 tot 6 eitjes die ongeveer elf dagen bebroed worden. Beide ouders broeden afwisselend. Het mannetje zal de pop aflossen om haar toe te laten zich te voeden.

3 Het houden : Blauwfazantjes behoren tot de meest ingevoerde astrilden uit Afrika. Ze zijn zeer geliefd bij de vogelkwekers en het aantal gekweekte jongen neemt ieder jaar toe. Het succes van de kweek blijft evenwel afhankelijk van het geschikte opfokvoer. Als kamervogels in een ruime kooi of grote vitrine voldoen de blauwfazantjes uitermate goed. Zij kunnen gehouden worden samen met kleine Afrikaanse vogels of met wat grotere vinken zoals zebravinken, edelzangers enz. Binnenshuis zijn het zeer aangename vogeltjes, ze gedijen zeer goed maar zullen er zeiden overgaan tot broeden, tenzij ze voldoende levend voer ter beschikking hebben voor hun jongen. In een goed beplante buitenvolière zullen ze stellig tot broeden overgaan. Zij houden van dichte struikjes en klimop. Dikwijls bouwen zij een ovaal nest bestaande uit lange grashalmen en soms voorzien van een sluipingang. Binnenin wordt het nest bekleed met allerhande zachte materialen zoals wol, donsveertjes, stro, papiersnippers. Soms gebruiken ze ook wel en nestkastje dat hoog opgehangen wordt, verscholen achter wat klimop of tussen takken brem. Liefst gebruiken ze gesloten nestkastjes of de gekende berkenblokken. Blauwfazantjes houden van rust en worden liefst zo weinig mogelijk gestoord, zeker als ze broeden en jongen hebben. Bij verstoring van de rust hebben de ouders de neiging hun jongen niet te voeren. Als voedsel verstrekken we kleine gierstsoorten die ze ook in gekiemde vorm graag eten. Vers groenvoer moet steeds ter beschikking zijn. Allerlei insecten en directe vervangingen hiervan zoals miereneieren, meelwormen en pinkies zijn noodzakelijk. Zijn de ouders hieraan gewend, dan is de kans ook groot dat ze hiermee hun jongen zullen grootbrengen. ]n de volière kunnen ze bovendien op zoek gaan naar allerlei insecten en spinnen. Bladluizen en vliegjes vormen het doelwit van een nooit ophoudende jacht. Na ongeveer 3 weken vliegen de jongen uit en dan duurt het nog 3 maanden vooraleer ze op volle kleur zijn. Deze mooie, lieflijke vogeltjes zijn een aanrader voor elke liefhebber van exoten. Mits een gepaste acclimatisatie en de juiste voeding zal men veel plezier beleven aan het houden van en het kweken met deze levendige vogeltjes.

4 De korenbloem DE NAAM Alhoewel de benaming "Korenbloem" algemeen voorkomt in Nederland vindt men als algemeen gebruikelijke volksnamen blauwe korenbloem, roggebloem, tremske, geuzenbloem, blauwbol, KORENPATERSBLOEM: destijds maakte men de kinderen bevreesd voor de Korenpater, om hen te weerhouden door de graanvelden te lopen De wetenschappelijke naam is: CENTAUREA CYANUS en is van Griekse oorsprong. Het Griekse Kentaurion was de naam die gegeven werd aan verschillende geneeskrachtige planten, waarvan de goede eigenschappen toegeschreven werden aan de kentaur Chiron, beroemd om zijn medische wetenschap. Cyanus komt van het Griekse KYANOS, hetgeen blauw betekent. De korenbloem wordt vrijwel overal in de velden aangetroffen, maar, vooral dan vroeger, het meest bij korenvelden. Zij behoort tot de samengesteldbloemigen. De hemelsblauwe, kleur is toe te schrijven aan een bepaalde kleurstof (anthocyaan). De bloem bevat verder looistof en een bitterstof, die koortswerend is, tenslotte nog pectine en slijmstof. De bloemen worden druk bezocht door de bijen en vlinders. Het grijs en zijdeachtig uitziend zaad, dat voorkomt van mei tot en met september, is een geliefde lekkernij van de vogels; groenvinken, botvinken, goudvinken, en vooral distelvinken, maar ook kanaries en exotische vogels eten het dolgraag. GEBRUIK IN DE GENEESKUNDE Vroeger werd het bloeiend kruid onder de vorm van een infuus of aftreksel aan 1% tot 5% gebruikt als aperitief, gal afdrijvend, bloedzuiverend, koortswerend middel; ook als tonicum (= versterkend), en als bitterstof. Men gebruikt de bloemen ook om aan de aftreksels een mooie blauwe kleur te geven. Een aftreksel wordt o.a. bereid net 100 gram bloemen per liter kokend water: twintig minuten laten trekken. Dit aftreksel heeft samentrekkende eigenschappen en wordt nog tamelijk veel gebruikt als oogwater en oogbaden, tegen allerlei oogaandoeningen.

5 Blauw-gele Ara (Ara Anrarauna) Natuur De blauwgele ara s zijn Zuid-Amerikaanse oerwoudbewoners en nestelen in holle bomen. Het liefst in palmbomen, Alleen het wijfje broedt en de broedduur is 25/28 dagen. Buiten de broed tijd leven de vogels vaak in grote groepen of families. Hun voedsel bestaat uit zaden, granen noten fruit en diverse boomvruchten. In plantages kunnen ze soms ware ravages aanrichten. Ook in hun vaderland worden de verschillende soorten ara s vaak in gevangenschap gehouden door hun inheemse bevolking. Ze worden uit hun nest gehaald en op gekweekt, waardoor ze buitengewoon tam worden. In de dorpen worden ze vaak in vrijheid gehouden, ook wel gekortwiekt. Een vrij groot aantal wordt jaarlijks naar Europa uitgevoerd. Lengte cm en vleugels en staart blauw, onderzijde geel gezicht naakte gedeeltes, wit, met een paar rijen kleine donkere veertjes. Kenmerkend zijn de zeer sterk ontwikkelde snavel en de naakte gedeelten rond de ogen en de teugel. Bij enkele soorten zijn de wangen onbevederd. De vleugels en de staart zijn lang.een van de meest ingevoerde soorten een van de beste praters onder de Ara s Zij kunnen wel 60 woorden leren en geluiden imiteren,zij zijn heel graag in nabijheid van de mens en soms op het vervelende af.ze blijven trouw en vriendelijk voor hun eigenaren. Blauwgele ara in huis Wanneer ze tam zijn is de Ara een zeer aangename kamergenoot. Tam wordt de vogel dus als u hem koopt uit het nest!. Tamme Ara s zijn geen bijters, ze bijten hun verzorger stellig niet! Toch moet men oppassen! Een beet met de snavel is buitengewoon pijnlijk Ara s knagen graag dus aan hun knaagbehoefte moet men wel voldoen door versgeplukte vingerdikke takken te verstrekken van 15/20 cm lengte. Dit voorkomt plukken en krijsen. Wanneer men Ara s houdt dan kan dit in een grote ruimte, met een klimboom.het gaas moet bijzonder sterk zijn. Leg uw vogel nooit aan de ketting!!! Tamme vogels kunnen op de klimboom los zitten ook in uw tuin evt. gekortwiekt. Anders gewoon in een grote kooi. Ara s zijn weliswaar niet gevoelig voor kou, maar ze moeten als uitgesproken tropische dieren wel vorst vrij overwinteren dus een binnenvolière.

6 Voeding Wat het voedsel betreft leveren eenmaal geacclimatiseerde of hier gekweekte Ara s vrijwel geen moeilijkheden op. Zij eten zonnepitten wat hennep, tarwe, boekweit haver en kanariezaad als hoofdvoedsel. Voorts veel vruchten,- absoluut onontbeerlijk - en takken om op te knagen. Mineralen in de vorm van schelpen en grof zeezand, moeten ook altijd voorhanden zijn. Zorgen voor stevige bakken en dat er altijd vers drinkwater aanwezig is. Geef ze vaak een bad met de bloemenspuit of douche. Absoluut nooit avocado's geven, deze zijn dodelijk!!!! De kweek. Voor een goed gevolg moet men kweken in grote volières met een nachtverblijf, 350/175/240 cm broedhok 50/50/80/cm met een kruipgat van 17cm. De wanden moeten ongeveer 4 cm dik zijn. De broedtijd is ongeveer 25 tot 28 dagen. Er zijn meestal 2/3 eieren. De jongen verlaten het nest als ze ongeveer 10/13 weken oud zijn met een staart van 20 cm! Soms is er kleur verschil maar na de eerste rui is dat weg. Wanneer men ze voedt op de manier als hierboven hoef je geen verder voorzieningen meer te treffen, vooral als men gekiemde zaden en vruchten verstrekt. De nestkast moet van sterke constructie zij, anders vernielen ze het, In de broedtijd zijn Ara s vechtlustig en kwaadaardig? Op een leeftijd van vijftien maanden zijn ze net zo groot als hun ouders! Nog even dit: Zowel zijn karakter als zijn kleuren zijn perfect.het is een van de leukste en gezelligste ara soorten En de beste praters onder de ara s. Besef wel de tijd die hij van u vraagt, hij wil zich toe voegen aan het gezin als een ware vriend van de familie!

7 Vaststellen van man of pop Bij een zeer groot aantal soorten is het vaststellen van man en pop niet zo moeilijk. Of de man verschilt in kleur van de pop, of de pop verschilt in kleur van de man. Dat is een vaststaand gegeven. Bij een behoorlijk aantal vogelsoorten zijn de man en de pop gelijk van kleur. Dan wordt het zeer moeilijk om een stelletje samen te stellen. Diverse manieren worden ons door wetenschappers aangedragen zoals: het vrouwtje is iets kleiner. Het formaat van de schedel van een vrouwtje is platter dan bij het mannetje. Het verenkleed van het vrouwtje is iets valer dan bij het mannetje. Het bekken van het mannetje is gesloten en bij het vrouwtje iets geopend. Wat is hier nou van waar! In mijn optiek: NIETS. Iedere vogel verschilt van grootte net als bij mensen. Je hebt kleine mensen en grote mensen zowel manlijk als vrouwelijk. Je hebt lichte en donkere huidtypes bij mensen. Bij de vogels is dat eveneens het geval. Kijk maar op de keurbriefjes van de vogels die op een tentoonstelling hebben gestaan en gekeurd zijn door de keurmeesters van de NBvV. Deze geven namelijk aan; te smal, formaat kan forser, formaat te groot. Vogel is niet egaal van kleur. Kleur kan dieper enz. Conclusie; je kunt aan die kenmerken geen koppel samenstellen. Hoe dan wel? Er zijn drie mogelijkheden! 1) mannetjes zingen = 100% man ( in mensenwereld zingen vrouwen eveneens) 2) endoscopie = 100% vaststellen van man of vrouw. (kost geld) 3) Ring met een touwtje = 99% man of pop. De punten 1 en 2 hebben geen toelichting nodig. Punt 3 wil ik gaarne aan u uitleggen. We weten dat elk levend wezen c.q. planten uit manlijke of vrouwelijke hormonen bestaan. Die hormonen geven een magnetisch signaal af aan hun omgeving. Omdat signaal op te kunnen vangen en te vertalen naar manlijk of vrouwelijk heb je een instrument nodig. We hebben allemaal wellicht gespeeld met een naald en een draad. Zo probeerde we te ontdekken of we een meisje of een jongen konden verwachten als een vrouw in verwachting was. Dat gegeven klopte vrij aardig, maar is en was voor wetenschappers kwakzalverij. Al 40 jaar lang seks ik mijn vogels (halsbandparkieten) in hun eerste levensjaar met de draad, maar niet met de naald. Waarom niet met een naald? Omdat ijzer een bepaald magnetische waarde bezit die manlijke en vrouwelijke hormonen beïnvloedt. Je hebt een natuurzuiver materiaal nodig dat geen of nauwelijks magnetisch is. Dat natuurzuiver materiaal is goud en dient minimaal 18 karaats te zijn. Met een gouden ring van 18 karaats en een touwtje van dertig centimeter heb je namelijk het instrument in handen om te bepalen wat een man of en vrouwtje is. Het touwtje mag niet dikker zijn dan 2 a 3 millimeter. Je neemt de vogel in je hand met de buik naar je toegekeerd. De ring met het touwtje hou je minimaal vijf centimeter boven de buik van de vogel. Let erop dat je zelf geen zilver of andere materialen aan je pols of vingers heb want dit geeft een storing in de waarneming. Wat is de waarneming dan! De waarneming is dat de ring bij een rechte lijn beweging het een pop is en als de ring een cirkel maakt het een man is. Kwakzalverij???? Neen, na 40 jaar hanteer ik dit systeem en 99% komt ook daadwerkelijk uit. Waarom dan 99% en geen 100% zekerheid! In dit systeem is honderd procent zekerheid uitgesloten. Dit komt doordat mannen een teveel aan vrouwelijke hormonen en poppen teveel mannelijke hormonen kunnen bezitten. Als dat zo is, dan is deze methode onbetrouwbaar. In die 40 jaar heb ik met deze methode poppen gesekst die geen eieren lagen en mannen gesekst die niet bevruchtte. Bij naderonderzoek bleken deze vogels zowel onvolgroeide eierstokken als testikels te bezitten en daardoor niet tot een nageslacht te kunnen komen. J. v/d Starre Lzn. (Westlandse Vogelvrienden)

8 Blauwe reiger (Ardea cinerea) Kenmerken De blauwe reiger is onmisbaar in het landschap van tegenwoordig. Met logge vleugelslagen vliegt hij door het landschap. Langs sloten staat hij stil als een beeld om daarna als een pijl uit de boog naar voren te schieten om zijn maal te verschalken. De blauwe reiger gebruikt zijn lange oranje snavel en lange nek als uitstekend gereedschap om zijn prooi te bemachtigen. De volwassen vogels hebben een donkere kuif die vanaf boven de ogen begint. Ook de witte nek is herkenbar voor de volwassen dieren. Jonge reigers hebben een meer een eenzijdige kleur. Dit grijze pak wordt later ingeruild voor het volwassen verenkleed. Broedgedrag Blauwe reigers bouwen een groot rommelig, maar wel stevig nest in bomen in de buurt van water. De reigers broeden meestal in kolonies. Soms broeden verschillende reigers bij elkaar. In de Wieden broeden 3 soorten reigers vlak bij elkaar. Vanaf maart t/m mei worden de grote blauwgroene eieren gelegd. Beide ouders broeden voor dagen. De jonge reigers kunnen na ongeveer 50 dagen vliegen. Voedsel De reiger is bijna een alleseter. Van alles staat op het menu. Kleine zoogdieren zoals mollen, muizen, zelfs jonge konijnen moeten er af en toe aan geloven. Kikkers, vissen, zelfs palingen kunnen ze geheel naar binnen werken. Trekgedrag De blauwer reiger is een standvogel. In de winter blijven ze in Nederland. Dat kan z'n tol eisen in strenge winters.

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Uitgelicht: de Rietgors, De Lorrie van de Blauwe Bergen Ringenbestelformulieren TT Bulletin (incl. inschrijflijst TT) Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

5.9. Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei keer beoordeeld. Inhoud

5.9. Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei keer beoordeeld. Inhoud Keuzeopdracht door een scholier 1425 woorden 31 mei 2004 5.9 89 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud 1. Inleiding 2. Waar leven ze? 3. Een sterke snavel en klimpoten de ara 4. De kaketoe 5. De parkiet 6.

Nadere informatie

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels Serie vogels Struisvogel Struthio camelus Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI (Corvus corone corone) Zwarte vogel van ongeveer 47 cm. met donkergrijze snavel en poten. In de vlucht staan de eerste 4 handpennen vrij ver uit elkaar. De kraai maakt een

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Rugzakjestocht Reigers kijken

Rugzakjestocht Reigers kijken Rugzakjestocht Reigers kijken Wat heb je nodig: Werkbladen Potlood of pen Verrekijker Verzameldoosje Het Reigersbos: nesten hoog in de bomen Reiger in broedkleed: Oranje snavel en poten Takken slepen voor

Nadere informatie

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes Ekster Eksters zijn grote, zwart-witte vogels met een lange staart. Hij is ongeveer 45 cm groot. Als je goed kijkt, zie je een glans over de veren. Hierdoor lijkt het net of ze verschillende kleuren hebben.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GANS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GANS BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Thema 3 Dieren en planten

Thema 3 Dieren en planten Les 3.1 Landschappen. 1. De appelboom 1. Een boom waarin appels groeien. 1. 3. 2. Bloeien 2. Planten en struiken hebben bloemen 3. Het weiland 3. Een stuk land waar gras op groeit en koeien en schapen

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRASPARKIET

SPREEKBEURT GRASPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRASPARKIET VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASPARKIET

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

3B Voeding vogel en hoender

3B Voeding vogel en hoender Naam Klas Datum Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 3B Voeding vogel en hoender De leerling weet wat volièrevogels en hoenders eten. De leerling weet waarvoor koolhydraten zijn. De leerling weet

Nadere informatie

Kraaiachtigen. Inleiding

Kraaiachtigen. Inleiding Kraaiachtigen Inleiding De hieronder vermelde Kraaiachtigen zijn predatoren omdat zij als jagend dier prooien (eieren, jonge vogels en wild) vangen en doden om voedsel te verwerven. Kraai Zwarte vogel

Nadere informatie

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AMAZONE- PAPEGAAI BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-12-2-b Lepelaars - informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula)

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde Blauwborst Beknopte beschrijving De blauwborst is een vogel die voorkomt in Europa, Azië, west-alaska en noord Amerika. De man heeft

Nadere informatie

Tot de siervogels behoort een grote variatie aan hoenderachtigen die door de volgende groepen worden gevormd:

Tot de siervogels behoort een grote variatie aan hoenderachtigen die door de volgende groepen worden gevormd: Siervogels Wat zijn siervogels Wat siervogels precies zijn is moeilijk uit te leggen. Het woord zul je niet in een woordenboek vinden. In het woordenboek staat wel omschreven wat sierduiven en siervissen

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber

Flamingo. infoblad. Phoenicopterus ruber infoblad Flamingo Phoenicopterus ruber Je kent ze vast wel, die mooie grote knalroze vogels die je heel vaak ziet lopen door het water van binnenwateren en zoutpannen. Als je bijvoorbeeld bij Jan Kok komt

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MUIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Kleine zwaan. Reuzenstern. Orde: Anseriformes Familie: Eenden (Anatidae) Lengte: cm

Kleine zwaan. Reuzenstern. Orde: Anseriformes Familie: Eenden (Anatidae) Lengte: cm Kleine zwaan Anseriformes Eenden (Anatidae) 115 127 cm Het verenkleed is geheel wit van kleur De poten zijn zwart De snavel is zwart met een gele basis Reuzenstern Sterns (Sternidae) 48 55 cm De bovenzijde

Nadere informatie

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings.

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings. De kweek met de kleine Putter, Carduelis carduelis in voliere en broedkooi We begonnen dit jaar de kweek met 3 koppels. Eén koppel in een volière van 3m bij 0,8m. Eén koppel in een broedkooi buiten van

Nadere informatie

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet)

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) De familie van de Pyrrhura Picta behoort tot de kleinere Pyrrhurasoorten. Van de Pyrrhura Picta zijn negen ondersoorten bekend waarvan, voor zover bekend, slechts

Nadere informatie

Werkblad Vogels in de Gement

Werkblad Vogels in de Gement Werkblad Vogels in de Gement Rinze de Wereldreiziger Rinze de Werelreiziger weet onwaarschijnlijk veel van vogels. Rinze is ook dol op de Gement, want daar zijn veel bijzondere vogelsoorten te zien. Bij

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

De Heikikker De Heikikker

De Heikikker De Heikikker De Heikikker Brabant Water beheert 2200 hectare grond waarvan 1500 hectare natuurgebied. Hiermee zijn wij een van de grootgrondbezitters in Noord-Brabant. In deze natuurgebieden liggen ook de waterwingebieden

Nadere informatie

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta Keurmeestervereniging T&P. ALGEMEEN: Nederlands: Duits: Engels: Frans: Geschilderde astrilde. Gemalter astrild. Painted Firetail. Embleme peint. De Geschilderde astrilde

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKEELANOLIS

Nadere informatie

Aanschaf en verzorging ara papegaai

Aanschaf en verzorging ara papegaai Aanschaf en verzorging ara papegaai Algemene informatie ara papegaai Ara`s leven in amazone gebieden dichtbij de evenaar. Ze hebben een harde stem omdat ze in dichte wouden leven en goed met elkaar moeten

Nadere informatie

Kaartenset gewervelde dieren

Kaartenset gewervelde dieren Kaartenset gewervelde dieren Deze set met plaatjes is het tweede en laatste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Een verwijswoord verwijst naar een ander woord. Bijvoorbeeld: hij, hem, zij, het, die, hun, daar,

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast.

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast. KRAAIACHTIGEN Vijf soorten van de kraaienfamilie zijn in Vlaanderen algemeen verspreid, het zijn de Vlaamse gaai, de ekster, de kauw, de roek en de zwarte kraai. Ze zijn te zien rond het huis en ook op

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Agapornissen Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 41 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. 2p 41 In informatie 1 worden enkele eigenschappen

Nadere informatie

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren?

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels deze

Nadere informatie

Weidevogels en watervogels

Weidevogels en watervogels Dia 1 Zorg dat het geluid aan staat! en watervogels Deze powerpoint begint met het lied van Syb van de Ploeg over onze nationale vogel: de grutto. Gewoon afspelen en dan vragen wat de kinderen gezien en

Nadere informatie

Flora en fauna. Flora

Flora en fauna. Flora Flora en fauna Flora De bomen in Australië zijn het hele jaar groen. Niet altijd het mooie groen zoals bij ons, maar meer het grijze groen. Zoals de eucalyptus, waarvan de meeste soorten nooit hun bladeren

Nadere informatie

Biblioteca Nacional Aruba BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Yuwana

Biblioteca Nacional Aruba BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Yuwana BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA Yuwana De naam... 3 Inleiding... 3 Uiterlijk... 3 De staart... 4 Voeding... 4 Voortplanting... 4 Slapen... 5 Natuurlijke vijanden... 5 Huisdieren... 6 Beschermde dieren... 6 Literatuur:...

Nadere informatie

Spitsstaart Bronzeman. jmz. Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman

Spitsstaart Bronzeman. jmz. Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman Vogelkrant 41 e jaargang nr. 3 April 2012 Spitsstaart Bronzeman jmz Borneo Bronzeman Molukken Bronzeman Java Bronzeman Aangesloten bij de N.B.v.V. te Bergen op Zoom. Opgericht 24 oktober 1961. W17 Vogelliefhebbers

Nadere informatie

Herder Maina ofwel treurmaina

Herder Maina ofwel treurmaina Herder Maina ofwel treurmaina De aankoop In de zomer van 2005 hadden we de mogelijkheid om achter ons huis een flinke volière te bouwen. In eerste instantie zou deze een groot deel van de achtertuin gaan

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

flamingo Klasse vogels

flamingo Klasse vogels flamingo Klasse vogels Orde flamingoachtigen In ZOO en Planckendael vind je drie verschillende flamingosoorten: (Planckendael) Dwergflamingo (Planckendael) (ZOO) Dwergflamingo Familie flamingo s flamingo

Nadere informatie

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding:

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding: [Konijn] Algemene Naam: konijn Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Konijnen hebben lange oren, een grijsbruine vacht en een korte wipstaart met witte onderzijde en zwarte bovenzijde. Ze worden

Nadere informatie

De Pimpelmees (Parus Caeruleus)

De Pimpelmees (Parus Caeruleus) De Pimpelmees (Parus Caeruleus) Inleiding Wie is er niet bekent met dit zeer acrobatische vogeltje. Hij is zo gewoon geworden voor de mens dat ze de fantastische kleuren van dit vogeltje niet eens meer

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn Pinguïns Inhoud Waarom de naam? bouw van een pinguïn leefgebied wat eet een pinguïn? paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen soorten nawoord literatuurlijst Waarom de naam? Sommige soorten

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vogels Gouldamadine Chloebia gouldiae

Nadere informatie

De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma. Ecotreffen 2011

De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma. Ecotreffen 2011 De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma Ecotreffen 2011 1 To bee or not to bee? Bij enhotels.nl Blauwe ertsbij Maskerbij Zweefvlieg 2 Wespbij 2 Soorten bijen In Vlaanderen leven meer dan

Nadere informatie

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers De groenvleugelduif tekst en foto's: Erik Wevers Van alle duivensoorten die er zijn, is de groenvleugelduif voor onze volières één van de meest geschikte. Niet te groot en niet te klein, vreedzaam voor

Nadere informatie

Boombroedende vogelsoorten. Europese kanarie Serinus serinus

Boombroedende vogelsoorten. Europese kanarie Serinus serinus Groen: Werkzaamheden mogelijk. Oranje: Werkzaamheden mogelijk: ja, mits na overleg met ecoloog en eventuele mitigerende maatregelen. Rood: Werkzaamheden mogelijk: nee, tenzij toestemming van de ecoloog

Nadere informatie

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven Kweek met de KEEP Soms heeft een vogelkweker een uitdaging nodig. Omdat ik hoofdzakelijk sijzen, baardmannen en goudvinken kweek, viel mijn aandacht 3 jaar terug op de Keep. Deze vogel zie je 1, 2, 3 niet

Nadere informatie

Inleiding over de vogels Maak kennis met algemene tuinvogels

Inleiding over de vogels Maak kennis met algemene tuinvogels GROEP 1 2 3 4 5 6 7 8 voor scholen VOOR DE LEERKRACHT Inleiding over de vogels Maak kennis met algemene tuinvogels Vogelbescherming Nederland organiseert de. Leer de vogels rondom je school kennen, tel

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

Kleine Zwaan. Reuzenstern

Kleine Zwaan. Reuzenstern Kleine Zwaan De kleine zwaan is ondanks de naam een grote vogel, maar toch duidelijk kleiner dan enkele veiwante soorten zoals de knobbelzwaan en de wilde zwaan. Met name de laatste vertoont sterke gelijkenis

Nadere informatie

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Tijdens deze buitenopdracht komen jullie verschillende insecten tegen. Ook vind je andere kleine beestjes, die geen insecten zijn. De route is met een

Nadere informatie

Vogels en bloemen. door Erik Wevers. Blz. 28 Aviornis International- 38e jaargang nr. 218

Vogels en bloemen. door Erik Wevers. Blz. 28 Aviornis International- 38e jaargang nr. 218 Vogels en bloemen door Erik Wevers In ons land vernielen spreeuwen af en toe de bloemen van krokussen om bij de nectar te kunnen komen. Dit is echter maar een toevallige, "af en toe"-relatie tot die bloemen.

Nadere informatie

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal,

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal, 0 Hallo allemaal, Wat leuk dat jullie vandaag met mijn koffer op pad gaan! Mijn naam is Berend Buizerd. Ik woon in Weerribben-Wieden. Ik voel me hier heel goed thuis. Mijn belevenissen heb ik in dit boekje

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

= een stuk grond met fruitbomen. = hard materiaal dat uit de grond komt en waar je mee kunt bouwen.

= een stuk grond met fruitbomen. = hard materiaal dat uit de grond komt en waar je mee kunt bouwen. Woordenschat blok 3 gr5 Les 1 De boomgaard De steen De vijver De bloesem De stengel Het landschap De karper De alg De kikkerdril De kastanjeboom Het groen Kweken = een stuk grond met fruitbomen. = hard

Nadere informatie

Vogels. Duiven Eenden Ganzen

Vogels. Duiven Eenden Ganzen Vogels Duiven Eenden Ganzen Kippen Meeuwen In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande vogels. U leest hoe u ze herkent, wat voor overlast ze kunnen veroorzaken, wat u kunt doen om overlast

Nadere informatie

Watervogels het ganse jaar waar te nemen.

Watervogels het ganse jaar waar te nemen. Watervogels het ganse jaar waar te nemen. AALSCHOVER Voedsel: zijn voedsel bestaat uit levende vis. Hij eet dagelijks zeker 500 gram vis. BERGEEND De aalscholver is 77 tot 94 cm lang. De vogel is vrijwel

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water.

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water. Kweek ervaring met de kluut ( Recurvirostra avosetta) Het kweekseizoen 2008 ben ik met 5 koppels kluten begonnen. Alle koppels had ik samen in een volière zitten met een afmeting van 6 x 9 m en 3 meter

Nadere informatie

Oefeningen niveau 2 Reeks 1

Oefeningen niveau 2 Reeks 1 Oefeningen niveau 2 Reeks 1 1 HOE LEER IK TEKSTEN? Oefeningen niveau 2 Reeks 1 Schrijf hieronder kort hoe je teksten meestal leert. Wat doe je eerst, wat erna, wat dan verder? Welke problemen heb je vaak?

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud:

Nadere informatie

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Voeding. Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Voeding Voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs DMVVOO-B&E-2012 Voeding is belangrijk voor de mens, dier en plant. In het dierenpark zie je heel veel verschillende dieren. De planteneter eet planten,

Nadere informatie

Slangen van Peninsula Osa, Costa Rica

Slangen van Peninsula Osa, Costa Rica Slangen van Peninsula Osa, Costa Rica Deel 2 Jan en Ina Tuns Prinses Marijkestraat 16 c 3251 XP Stellendam www.jamanasin.nl jamanasin@gmail.com Foto s van de auteurs, tenzij anders vermeld 150 lacerta69-4binn.indd

Nadere informatie

Vogelkrant 40 e jaargang nr. 3 April 2011

Vogelkrant 40 e jaargang nr. 3 April 2011 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Verslag jaarvergadering Uitgelicht: de Frater, Raapzaad De Ceresamadine,Monniksparkiet Ringenbestelformulieren Vogelkrant 40 e jaargang nr. 3 April 2011 jmz Aangesloten

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006 Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 26 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL COMPEX Deze bijlage bevat informatie. 613-1-589b DUINEN INFORMATIE 1 DUINGEBIEDEN Het grootste deel van de Nederlandse kust bestaat uit duingebieden.

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

Introductie. Mussen Huismus Inventarisatie. Pauze. Zwaluwen Gierzwaluw Inventarisatie. Soort. Mussen. Ringmus

Introductie. Mussen Huismus Inventarisatie. Pauze. Zwaluwen Gierzwaluw Inventarisatie. Soort. Mussen. Ringmus sen en gierzwaluwen Herkenning en Inventarisatie Avondprogramma Mussen Inventarisatie Pauze Inventarisatie April 2013 R. Schols Carola van den Tempel Soorten Aanleiding; Stevig fundament voornatuurbeleid

Nadere informatie

[Meidoorn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Meidoorn Wetenschappelijke Naam: Crataegus monogyna. Levenscyclus

[Meidoorn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: Meidoorn Wetenschappelijke Naam: Crataegus monogyna. Levenscyclus [Meidoorn] Algemene Naam: Meidoorn Wetenschappelijke Naam: Crataegus monogyna De meidoorn is een kleine boom of struik, maar heeft grote doornen. De bloemen hebben een lekkere geur en zijn mooi wit met

Nadere informatie

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Aquarium Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! In het aquarium leven heel veel verschillende vissen en ook een paar amfibieën, zoals kikkers. In deze Doe Mee staan

Nadere informatie

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Welke soort werd geadopteerd door de hieronder vermelde gemeenten? een zeldzame planten- of diersoort. Tongeren Herstappe Steenuil Heers Borgloon

Nadere informatie