Kerkuil. Steenuil. Er is eind december een roepende steenuil gehoord in Schaft.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kerkuil. Steenuil. Er is eind december een roepende steenuil gehoord in Schaft."

Transcriptie

1 Kerkuil Er is één waarneming gedaan van de kerkuil. In Schaft, niet ver van een broedplaats. Deze omgeving van boerderijen met weilanden is een typische biotoop voor kerkuilen. In de omgeving van Valkenswaard komen redelijke aantallen kerkuilen voor, hoewel ze door de laatste sneeuwrijke winters wel in aantal zijn afgenomen. Steenuil De steenuil komt voor rond boerderijen. Hier zoekt hij insecten, wormen en muizen in korte, grazige vegetaties. Deze korte vegetatie is noodzakelijk omdat hij achter zijn prooi aanloopt. Er is eind december een roepende steenuil gehoord in Schaft. Ook in Klein Borkel zijn regelmatig steenuilen waargenomen, inclusief jongen.

2 Fazant De naam fazant is afkomstig van de rivier de Phasis, een rivier die van de Kaukasus naar de Zwarte Zee stroomt. De Grieken of Romeinen hebben van hieruit de fazant in Europa ingevoerd. Dit waren fazanten zonder witte nekring. Later zijn er fazanten uit Oost-China ingevoerd. De soort werd tot in de jaren negentig veelvuldig uitgezet voor de jacht. Toen dit verboden werd nam de stand sterk af. Nu komen fazanten in de omgeving van Valkenswaard vooral voor in beekdalen. De tuinen waar fazanten zijn waargenomen grenzen allen aan beekdalen. In Schaft dient de tuin in het jachtseizoen als toevluchtsoord.

3 Havik De havik is van oorsprong een schuwe bosvogel. De soort is altijd vervolgd door de mens. Hierdoor zochten ze uitgestrekte bossen op, ver van menselijke bewoning. Door verminderde vervolging, bebossing van heide en een gunstige voedselsituatie (houtduiven) zijn de aantallen in de jaren tachtig en negentig flink toegenomen. De aantallen houtduiven die in de grotere naaldbossen broeden zijn tegenwoordig veel kleiner dan in het verleden. De haviken moeten dus verder van huis om voedsel te zoeken. In tuinen in Schaft gaat een havik, afkomstig van de Malpie, op jacht naar kippen. Deze zijn een makkelijke en profijtelijke prooi. De havik werd betrapt toen hij in het kippenhok een kip had verschalkt. Ook in Valkenswaard zoekt de havik zijn voedsel. Er is gezien dat in het broedseizoen een havik van de Malpie naar Dommelen vloog. Ook is er een waarneming uit november van een havik bij de Dokter Dagevosstraat.

4 Roodborst De roodborst is een soort die zowel standvogel als trekvogel is. De mannetjes van onze broedvogels zijn voornamelijk standvogels. Vrouwtjes en eerstejaarsvogels trekken deels weg. In hoeverre dit ook geldt voor de stadsvogels is onbekend. In de winter komen er vogels uit Scandinavië die bij ons overwinteren (zie kaart ). In 70% van de tuinen is de roodborst als broedvogel aanwezig. Hier zullen de in de winter aangetroffen vogels dezelfde zijn als die van het voorjaar. In 10% van de tuinen zijn helemaal geen roodborsten aangetroffen. In 20% van de tuinen zijn alleen overwinteraars aangetroffen. In de weken 13,14 (2 maal), 15, 16 en 18 zijn deze vogels weer vertrokken. Dit komt overeen met de op trektelposten waargenomen doortrekperiode (zie grafiek; bron: trektellen.nl). In het najaar verschijnen de roodborsten weer vanaf september. In één tuin werd in de winter 2011/12 geen roodborst aangetroffen. In het najaar 2012 verschenen hier wel roodborsten. Eén in een bosje tegenover de tuin en één in de tuin. In ieder geval de vogel in de tuin was een eerstejaars vogel (zie foto; beige streepje op de vleugel is kenmerkend). Dit was ook te verwachten omdat veel trekvogels elk jaar op dezelfde plek overwinteren en deze plek vorig jaar niet bezet was. Misschien is 2012 in Scandinavië een goed broedseizoen geweest, waardoor er dit jaar meer overwinter ende vogels zijn.

5 Grote Lijster De grote lijster kondigt elk jaar met zijn zang, op een mooie dag in de winter, het naderende voorjaar aan. De grote lijster is een soort van kleinschalige landschappen, waar bos en bomenrijen worden afgewisseld door weilanden of heide. De soort is hierdoor vrijwel verdwenen uit het agrarische gebied. De grote lijster is op twee plaatsen aangetroffen aan de rand van Valkenswaard en Aalst.

6 Fitis De fitis arriveert in het voorjaar iets later dan zijn neefje de tjiftjaf. Daarvan is hij te onderscheiden door de lichte poten. Veel minder dan de tjiftjaf is de soort aangepast aan het stadsleven. Hij voelt zich thuis in boomopslag en struweel op vooral arme zandgronden. Dit biotoop is weinig te vinden in stadslandschappen. De fitis is op vier plekken aangetroffen.

7 Bonte Vliegenvanger De bonte vliegenvanger komt voor in twee vormen. De zwart-witte vorm en de bruine vorm. Deze komen alle twee voor in Nederland waarbij de bruine vorm het meest algemeen is. Enkele decennia geleden was de bonte vliegenvanger nog zeer zeldzaam in Nederland. Maar deze heeft zijn leefgebied vanuit centraal Europa westwaarts uitgebreid. In Brabant is de soort nog steeds minder algemeen dan in het noord-oosten van het land, maar de aantallen nemen langzaam toe. De bonte vliegenvanger broedt graag in nestkasten. Hij broedt dan ook regelmatig op lommerrijke plaatsen in dorpen. Een probleem vormt hierbij de concurrentie met koolmezen waarbij hevig gevochten wordt en menige bonte vliegenvanger legt hierbij het loodje. Om dit te voorkomen moet men de kast pas eind april ophangen, wanneer de vliegenvangers uit Afrika terugkeren. De mezen zitten dan al te broeden en hebben geen interesse meer voor die nestkasten.

8 Zwarte Mees De zwarte mees is een typische naaldhoutbewoner met voorkeur voor kort naaldige soorten. De soort is zeldzaam in tuinen en beperkt tot tuinen in de nabijheid van naaldbos. De Nederlandse zwarte mezen zijn honkvast. Ze zwerven weinig. Wel was er in de maand september veel doortrek. In de tuinen is hier niets van gemerkt. Tuinen zijn blijkbaar ongeschikt om te pleisteren. De enige waarneming van zwarte mezen op enige afstand van bos is in de Kardinaal de Jongstraat in Valkenswaard. De eerste helft van juli zijn hier een tijdje twee zwarte mezen aanwezig geweest. Mogelijk waren ze afkomstig van de oude begraafplaats en betreft het verspreiding van jongen.

9 Huismus. Als er één vogel is die met de mens verbonden is, dan is het wel de huismus. Voorheen werden mussen beschouwd als een plaag en vaak ook bestreden. Tegenwoordig zijn huismussen veel minder algemeen (figureren op de rode lijst). Dit komt door het verminderen van het voedselaanbod, onder andere door de afname van de verbouw van granen, afname rommelhoekjes, minder vee (kippen) en afname schuilplaatsen zoals brede heggen en afname broedgelegenheid door renovatie en nieuwbouw. In de meeste tuinen zijn in het voorjaar huismussen aangetroffen, maar de aantallen zijn vrij klein (bovenste kaart). In het najaar groeperen de mussen zich waardoor op sommige plaatsen grote aantallen werden aangetroffen (kaart onder).

10 Vink Vinken zijn voornamelijk bosvogels, maar nemen al genoegen met enkele bomen. Het is daardoor de meest voorkomende vogel in Europa. De bovenste kaart laat het voorkomen in de periode 23 april-20 mei zien, midden in het broedseizoen. In bijna alle tuinen is de soort aanwezig. De aantallen per tuin zijn beperkt tot één paar. Op de onderste kaart is de periode 8 oktober-5 november te zien. Het aantal plekken waar de soort voorkomt is nu kleiner. Dit zal deels komen doordat de vinken niet meer zingen en daardoor gemist zijn. Deels komt dit ook doordat de vinken minder voedselrijke plekken verlaten en zich verzamelen op plekken waar wel voldoende voedsel aanwezig is. Dit is in de kaart te zien aan de grotere stipgroottes. In 2011/12 heeft Anni Jansen in haar tuin bijna dagelijks het aantal vinken genoteerd (zie grafiek volgende pagina). In deze tuin wordt het jaar rond gevoerd. In het voorjaar is er steeds een paartje vinken aanwezig is. Af en toe komt er een buurvink op bezoek. In juni wordt het vrouwtje niet meer vaak gezien. Het vrouwtje zit dan meestal op het nest en wordt grotendeels gevoerd door het mannetje. In deze periode worden er ook bijna geen buurvrouwtjes op de

11

12 Dagelijkse aantallen in tuin Kardinaal de Jongstraat, uitgesplitst naar mannetjes en vrouwtjes.

13 voederplaats gezien, maar soms wel tot twee mannetjes, die mogelijk op zoek zijn naar voer voor hun vrouwtjes. Later, na het uitkomen van de eieren, is er weer steeds het paartje samen te zien. Vanaf half oktober beginnen de aantallen op de voederplaats toe te nemen. Dit zijn vogels die van minder voedselrijke tuinen afkomstig zijn vink vorstperiode nov feb Het aantal vrouwtjes en mannetjes is gelijk. Vanaf december komen er enkele mannetjes bij. Vooral als de vorst met sneeuw invalt neemt het aantal mannetjes toe tot wel 12, buiten de vier vaste mannetjes. Het aantal vrouwtjes neemt maar met twee toe. Dit wijst erop dat deze vogels van het platteland afkomstig zijn. De vinken die in bossen broeden verlaten deze na het broedseizoen omdat hier weinig voedsel aanwezig is. De mannetjes verzamelen zich in groepen bij boerderijen en akkers. De vrouwtjes trekken grotendeels naar het zuiden. De gevonden verhouding mannetjes/vrouwtjes van de vinken die in de winterperiode verschijnen op de voederplaats doet vermoeden dat het vinken zijn die in de (naald)bossen broeden. vrouwtjesvink

14 Appelvink De appelvink is in onze contreien een zeldzame vogel. De soort komt oorspronkelijk vooral in rijkere loofbossen voor. Op de Veluwe is de appelvink later ook in dennenbos gaan broeden. In de Kempen krijgt de appelvink maar met moeite vaste voet aan de grond. Er zijn wel enkele broedplekken vastgesteld, zoals in het Leenderbos. Maar menselijke aanwezigheid wordt door deze moeilijk te traceren en zwijgzame vogel zeker niet gemeden. Er zijn broedgevallen geweest op het sportpark in Borkel en op Bruggerhuizen. Ook rond Valkenswaard broeden waarschijnlijk enkele appelvinken. Mogelijk bij Treeswijk waar in de buurt een voliërevogelhouder,die appelvinken in de kooi heeft, in het voorjaar bezoek kreeg van wilde appelvinken. In het vroege voorjaar van 2010 is een tjikkende vogel gezien bij de tennisvelden in Dommelen en is elders een raamslachtoffer gevonden. Gedurende de tuinvogeltelling zijn er twee waarnemingen vermeld van appelvinken nabij het Dommeldal. Deze waarnemingen zijn gedaan in november. In diezelfde tijd zijn er bij de Willibrorduslaan in Valkenswaard ook drie keer maximaal twee overvliegende appelvinken gezien.

15 Eekhoorn De eekhoorn is gezien aan de randen van groene gebieden. Dit zijn naaldbossen, het Dommeldal, maar ook bijvoorbeeld een groen tenniscomplex. De aanwezigheid van naaldbomen heeft wel de voorkeur. De eekhoorn is niet erg schuw en kan ook in tuinen zijn nest maken. Er is wel eens een nest op ooghoogte in een conifeer gevonden die naast de achterdeur stond.

16 Steenmarter Er is één waarneming gedaan van een steenmarter in Schaft. Deze haalde eieren weg. Hij huist in een kerkuilenkast, 200 meter verderop, waarin onder andere een ganzenei en resten van een houtduif zijn gevonden. Dat dit een bijzondere waarneming is blijkt uit de verspreidingkaart. In het oosten van het land is de steenmarter vrijwel overal aanwezig. In Noord-Brabant is de soort zeer zeldzaam. De steenmarter breidt zich wel langzaam uit. Waarschijnlijk is onze steenmarter afkomstig uit de omgeving van Weert.

17 Wild Zwijn Het wild zwijn kwam oorpronkelijk alleen voor op de Veluwe en in het Meinweg gebied. Door het ontsnappen van in gevangenschap gehouden dieren en verwijderen van wildrasters verbreid het wild zwijn zich. Vooral moerassige gebieden zijn geschikt om zich te verbergen voor jagers. De Peel is al jarenlang een bolwerk en ook in de Strijperheg bij Leenderstrijp zitten al sinds begin jaren negentig regelmatig zwijnen. De Tongelreep was jarenlang de westgrens van de verspreiding. Maar sinds dit jaar zijn er ook zwijnen gesignaleerd in de Malpie en Malpiebeemden. Blijkbaar is er ook al meteen aan het nageslacht gewerkt, gezien de zeug met vier biggen die is waargenomen op een pas geoogst maïsveld grenzend aan een tuin in Schaft. De aantallen worden nog wel eens overdreven. De december aantallen in het Leenderbos liggen naar schatting tussen de 70 en 100 en op Valkenhorst tussen 9 en 15. Met 3-4 exemplaren per 100 hectare is dit ongeveer een natuurlijke populatiegrootte die in stand zou kunnen blijven, ook zonder jacht. In het voorjaar kan dit wel met % toenemenen. Verspreiding van wild zwijn

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex.

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex. Kleiputten 't Hoge 1983 2013 (2014) In deze kolom krijgen sommige soorten een andere kleur en dus een andere Broedende of waarschijnlijk broedende soorten broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval.

Nadere informatie

Overzicht broedperiode 1) en voorkeur broedgebied (bos)vogels.

Overzicht broedperiode 1) en voorkeur broedgebied (bos)vogels. Overzicht broed 1) en voorkeur broedgebied (bos)vogels. Voorkeur bos Vogelsoorten van Bijlage 1 vogelrichtlijn Gemengd bos Zwarte specht #1 1500-2500 2300-2900 1100-1600 - Naald- en loofbos Wespendief

Nadere informatie

Draaihals, verdwenen als broedvogel op de Meinweg

Draaihals, verdwenen als broedvogel op de Meinweg Draaihals, verdwenen als broedvogel op de Meinweg Maar voor hoe lang nog? Jan Boeren Stichting Koekeloere Inhoud presentatie Waarom is een Draaihals een Draaihals Meinweg al tientallen jaren kerngebied

Nadere informatie

Verslag Vogelwerkgroep IVN Vijlen-Vaals en Gemeente Vaals 2014

Verslag Vogelwerkgroep IVN Vijlen-Vaals en Gemeente Vaals 2014 Verslag Vogelwerkgroep IVN Vijlen-Vaals en Gemeente Vaals 2014 Door de zachte winter en het mooie voorjaar zag het er rooskleurig uit voor onze vogels. Door het milde weer waren de planten 3 weken eerder

Nadere informatie

BROEDVOGELINVENTARISATIE GOLFBAAN BENTWOUD WIJNAND VAN DEN BOSCH KO KATSMAN

BROEDVOGELINVENTARISATIE GOLFBAAN BENTWOUD WIJNAND VAN DEN BOSCH KO KATSMAN BROEDVOGELINVENTARISATIE GOLFBAAN BENTWOUD 2016 WIJNAND VAN DEN BOSCH (wijnand.vandenbosch@ziggo.nl) KO KATSMAN (ko.katsman@ziggo.nl) Inleiding: In de winter van 2015-2016 bereikte ons het verzoek om de

Nadere informatie

[STADSVOGELS GORINCHEM]

[STADSVOGELS GORINCHEM] 2013 Stadsvogeladviseur Johan Sterk [STADSVOGELS GORINCHEM] Broedvogelinventarisatie Huismussen en Gierzwaluwen Huismussen in de binnenstad van Gorinchem J.M.Sterk 20 Oktober 2013 Figuur 1 :Huismus (Passer

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 inventarisatie en verslag : Dook Vlugt d.vlugt@quicknet.nl contactpersoon Ecodorp : Sjaak van der Woude 1. Inleiding 2. Havik 3. Resultaten inventarisatie

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold

Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold Tellers: D.Schoppers, A. Vanderspoel, J. de Vries, W. Woudman, M. Werkman, J. De Bruin, M.Wijnhold Inhoud: 1. Samenvatting 2. Methode: territoria

Nadere informatie

2. Biotoop ( habitat = de natuurlijke woonomgeving ) is ideaal met de volgende kenmerken:

2. Biotoop ( habitat = de natuurlijke woonomgeving ) is ideaal met de volgende kenmerken: De steenuil. 1. Paspoort: Athena noctua vidalii ( Godin van de nacht ) Vanuit de Griekse mythologie verwijzend naar Athene ( de godin van de wijsheid ). Hier komt een ondersoort van de Athena noctua noctua

Nadere informatie

Hoeveel roofvogels zijn er? Waar ze voorkomen

Hoeveel roofvogels zijn er? Waar ze voorkomen Hoeveel roofvogels zijn er? Op de hele wereld leven 313 roofvogelsoorten. Je moet daarbij denken aan gieren, arenden, buizerd- en havikachtigen en valken. Maar ook aan soorten met mooie namen als caracara,

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015 Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015 Martin Heinen Vogelwerkgroep Oost-Veluwe, Apeldoorn 1 1. Inleiding De gemeente Apeldoorn heeft Vogelwerkgroep Oost-Veluwe gevraagd een inventarisatie

Nadere informatie

De steenuil Een bijzonder tuingast die angstvallig wordt beschermd.

De steenuil Een bijzonder tuingast die angstvallig wordt beschermd. De steenuil Een bijzonder tuingast die angstvallig wordt beschermd. 1. Paspoort Athena noctua vidalii (Godin van de nacht) Vanuit de Griekse mythologie verwijzend naar Athene (de godin van de wijsheid).

Nadere informatie

Algemene weetjes over de Slechtvalk

Algemene weetjes over de Slechtvalk DE Slechtvalk Hoe ziet de slechtvalk eruit Algemene weetjes over de Slechtvalk Situatie vroeger en nu in België Broedvogels in België De Slechtvalk als overwinteraar in Gavere Algemene vaststellingen vraagstellingen

Nadere informatie

(nestkastproject) Koningshof

(nestkastproject) Koningshof (nestkastproject) Koningshof 8 Verslag van de nestkastencontroles op Koningshof in 2007 Jan Wouters Ook in 2007 hebben we de nestkasten op Koningshof weer bijgehouden. Het was dit jaar het dertigste jaar

Nadere informatie

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes Ekster Eksters zijn grote, zwart-witte vogels met een lange staart. Hij is ongeveer 45 cm groot. Als je goed kijkt, zie je een glans over de veren. Hierdoor lijkt het net of ze verschillende kleuren hebben.

Nadere informatie

Er zijn drie tellingen waaraan u mee kunt doen. Deze tellingen staan los van elkaar dus u kunt zelf bepalen aan welke tellingen u mee wilt doen.

Er zijn drie tellingen waaraan u mee kunt doen. Deze tellingen staan los van elkaar dus u kunt zelf bepalen aan welke tellingen u mee wilt doen. Handleiding tellingen Er zijn drie tellingen waaraan u mee kunt doen. Deze tellingen staan los van elkaar dus u kunt zelf bepalen aan welke tellingen u mee wilt doen. Als er onduidelijkheden zijn over

Nadere informatie

Vogelwacht Akkerwoude e.o.

Vogelwacht Akkerwoude e.o. NESTKASTINVENTARISATIE FERMANJEBOSK 2010 Tijdens de gure sneeuwwinter waren er in dit bos twee grote zilverreigers aanwezig, welke bij de opengebleven plekken in de sloten (bij de duikers) hun dagelijkse

Nadere informatie

Inhoud pagina. 1. Inleiding Gebied Werkwijze Resultaten: 5

Inhoud pagina. 1. Inleiding Gebied Werkwijze Resultaten: 5 Inhoud pagina 1. Inleiding 3 2. Gebied 3 3. Werkwijze 4 4. Resultaten: 5 4.1 Resultaten BMP 2006 5 4.2 Vergelijking vorige tellingen 6 4.3 Soortbespreking 8 4.4 Overige waarnemingen 9 4.5 Zoogdieren 9

Nadere informatie

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT rapportnr. 2017.2529

Nadere informatie

Gouwebos. midmaandwintertellingen van vogels trends samengesteld door Cok Scheewe. Foto (Huig Bouter)

Gouwebos. midmaandwintertellingen van vogels trends samengesteld door Cok Scheewe. Foto (Huig Bouter) Gouwebos midmaandwintertellingen van vogels trends 1994-2014 samengesteld door Cok Scheewe Foto (Huig Bouter) Inleiding Al meer dan 20 jaar worden in de winterperiode in het Gouwebos door de vogelwerkgroep

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012

Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012 Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012 Built By Brekel T.a.v. Dhr. G. van den Brekel Sweelinckplein

Nadere informatie

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis Vogels op reis inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 5 4. Wintergasten 6 5. Standvogels 7 6. Deeltrekkers 8 7. Op reis 9 8. Het ontstaan van de trek 12 9. De goede richting 13 10. Een

Nadere informatie

Inleiding over de vogels Maak kennis met algemene tuinvogels

Inleiding over de vogels Maak kennis met algemene tuinvogels GROEP 1 2 3 4 5 6 7 8 voor scholen VOOR DE LEERKRACHT Inleiding over de vogels Maak kennis met algemene tuinvogels Vogelbescherming Nederland organiseert de. Leer de vogels rondom je school kennen, tel

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2012 Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Inleiding Methode In 2012 is voor het derde jaar op rij het gebied op broedvogels geteld. Het wordt begrensd wordt

Nadere informatie

Onderzoek Wespendief Kempenbroek Volg de Wespendief, Weerterbos 2013

Onderzoek Wespendief Kempenbroek Volg de Wespendief, Weerterbos 2013 Onderzoek Wespendief Kempenbroek 2013-2015 Volg de Wespendief, Weerterbos 2013 Door de Vogelwerkgroep Nederweert worden in de gemeente Nederweert al 20 jaar zeldzame en schaarse broedvogels in kaart gebracht.

Nadere informatie

6.1 Houtduif (Columba palumbus)

6.1 Houtduif (Columba palumbus) 6.1 Houtduif (Columba palumbus) 1. Status De houtduif is een wildsoort waarop door de jacht populatiebeheer plaatsvindt. De jacht is toegestaan van 15 oktober t/m 31 januari. Daarnaast is de houtduif landelijk

Nadere informatie

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Roofvogelonderzoek Mahlerlaan Amsterdam Opdrachtgever: O.G.A Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Onderzoek : drs. Lex van Groningen, dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Tuinvogelperikelen. Resultaten tuinvogeltelling maart 2012-maart Vogelwerkgroep Valkenswaard-Waalre. René van Gompel

Tuinvogelperikelen. Resultaten tuinvogeltelling maart 2012-maart Vogelwerkgroep Valkenswaard-Waalre. René van Gompel Tuinvogelperikelen Resultaten tuinvogeltelling maart 2012-maart 2015 Vogelwerkgroep Valkenswaard-Waalre René van Gompel 1 Tuinvogelperikelen Lommel, februari 2017 2 Inhoud Inleiding 5 Werkwijze 5 Aantal

Nadere informatie

Vogelwerkgroep. de Bevelanden. Vogels. van. tuin en erf

Vogelwerkgroep. de Bevelanden. Vogels. van. tuin en erf Vogelwerkgroep de Bevelanden Vogels van tuin en erf Even voorstellen... Vogelwerkgroep De Bevelanden is verbonden aan de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging), afdeling Bevelanden.

Nadere informatie

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com Colofon Inhoud 2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com coverfoto s (Roodborst) Michel Geven (voorzijde) Nico van Kappel

Nadere informatie

www.natuurindewijk.nl

www.natuurindewijk.nl OPHANG- EN PLAATSINGSINSTRUCTIE Gefeliciteerd met Uw nestkast verblijfkast bijenhotel! Fijn dat U mee wilt werken aan het project. In de stad zijn er voor gebouw bewonende dieren steeds minder mogelijkheden

Nadere informatie

Kraanvogels in Nederland. Jan Schoppers

Kraanvogels in Nederland. Jan Schoppers Kraanvogels in Nederland Jan Schoppers Onderwerpen Kraanvogels in Nederland SOVON Kraanvogel, introductie Trek Slaapplaatsen Broeden Mark Kolkman, waarneming.nl SOVON Vogelonderzoek Nederland De vereniging

Nadere informatie

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra Atlasproject 2013-2015 aanleiding en ambities Opkomende wintervogel Hoe gaat het met? Veranderingen in de

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Lage Veldweg 5 en 10. Verkenning flora- en fauna. In het kader van voorgenomen sloopwerkzaamheden

Lage Veldweg 5 en 10. Verkenning flora- en fauna. In het kader van voorgenomen sloopwerkzaamheden Verkenning flora- en fauna Lage Veldweg 5 en 10 In het kader van voorgenomen sloopwerkzaamheden Uitvoering Opdr.gvr. Locatie Ruimte voor Advies - J. Mossink Deventerstraat 179, 8171 NS Vaassen Lowijk advies

Nadere informatie

Steenuilenwerkgroep Noord-Holland

Steenuilenwerkgroep Noord-Holland Steenuilenwerkgroep Noord-Holland Bescherm de steenuil met behulp van de steenuilenwerkgroep Noord-Holland De steenuil is een kleine bruine uil met een wit vlekkenpatroon. Zoals op de foto te zien is,

Nadere informatie

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE

KERKUILEN WERKGROEP TWENTE KERKUILEN WERKGROEP TWENTE Broedseizoen kerkuil De start van het broedseizoen kerkuilen was zeer verrassend. Rond half maart werd er op een locatie in Oud-Ootmarsum een nestkast aangetroffen met daarin

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Tel: 013 / 67.38.44 GERHAGEN E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Kerkuil WERKBLADEN OPLOSSINGEN Lager

Nadere informatie

N.O.P. Papegaaienpark

N.O.P. Papegaaienpark (nestkastproject) M. Sloendregt N.O.P. Papegaaienpark 2 Nestkasten verslag Papegaaienpark Stichting N.O.P. 28 Wil de Veer INLEIDING Op verzoek van de eigenaar van het Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien,

Nadere informatie

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Alle bij de NGF aangesloten clubs worden jaarlijks uitgenodigd deel te nemen aan een vogelteldag. De bedoeling is op dezelfde dag eind april

Nadere informatie

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2018

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2018 Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn Martin Heinen Vogelwerkgroep Oost-Veluwe, Apeldoorn juni 1 2 1. Inleiding In hebben medewerkers van Vogelwerkgroep Oost-Veluwe op verzoek van Gemeente

Nadere informatie

Broedvogels van Park Rosendael 1981-2012

Broedvogels van Park Rosendael 1981-2012 Broedvogels van Park Rosendael 1981-2012 Inleiding Park Rosendael (38,9 ha) is het langstlopende BMP-proefvlak van de vogelwerkgroep geteld in 1981 en 1984-2012. Dertig jaar telhistorie waaraan veel gevierde

Nadere informatie

De roofvogels en uilen in het bosgebied Buikheide - Halve Mijl in 2001

De roofvogels en uilen in het bosgebied Buikheide - Halve Mijl in 2001 -1- De roofvogels en uilen in het bosgebied Buikheide - Halve Mijl in 2001 JACQUES V AN KESSEL, J AN KOLSTERS & WIM DEEBEN Vanaf 1995 is het bosgebied Buikheide-Halve Mijl (Vessem-Veldhoven) jaarlijks

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

Broedvogels van Sportcentrum Papendal in 2007

Broedvogels van Sportcentrum Papendal in 2007 Broedvogels van Sportcentrum Papendal in 2007 Jan Schoppers Inleiding In 2007 is in opdracht van Sportcentrum Papendal en NOC*NSF een broedvogelinventarisatie uitgevoerd op het terrein. Dit is een nieuwe

Nadere informatie

Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij*

Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij* Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij* Er deden 40496 verschillende mensen mee in totaal werden 28232 tellingen doorgegeven verdeeld over meer dan 631800 verschillende individuen.

Nadere informatie

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren?

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels deze

Nadere informatie

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2014 voor CCWO

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2014 voor CCWO Vogelringstation Schiermonnikoog Verslag activitei 2014 voor CCWO Verslag veldwerk 2014 Inleiding In 2014 zijn de activitei van het Vogelringstation Schiermonnikoog in de onderzoeksopzet voortgezet: 1.

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Ugchelsche bos

Broedvogelinventarisatie Ugchelsche bos Broedvogelinventarisatie Ugchelsche bos - 2008 Stichting Vogelwerkgroep Oost-Veluwe Apeldoorn Middenweg samengesteld door R.C.L. Versteeg 2 1.0 Inleiding - pagina 3 2.0 Veldwerk - 4 2.1 Interpretatie,

Nadere informatie

Vogelwerkgroep De Kempen NIEUWSBRIEF. Resultaten simultaantelling 2 augustus 2014.

Vogelwerkgroep De Kempen NIEUWSBRIEF. Resultaten simultaantelling 2 augustus 2014. Vogelwerkgroep De Kempen Postadres: Kermisberg 6, 5508 DW Veldhoven Website: www.vwgdekempen.nl E-mail: info@vwgdekempen.nl Gironummer: 5859111 - Kamer van Koophandel: 40238962 Mannetje wespendief. Foto:

Nadere informatie

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap (nestkastenproject) Golfbaan Welschap 4 Nestkastenverslag Golfbaan Welschap, 27 Wil de Veer In het voorjaar werd samen met diverse vrijwilligers begonnen met de noodzakelijke schoonmaak van de nestkasten.

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2012

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2012 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2012 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Vogels. 2009 All rights reserved by C.J.F. Evers. www.natuurnabij.nl

Vogels. 2009 All rights reserved by C.J.F. Evers. www.natuurnabij.nl Vogels Je wordt je pas in het voorjaar bewust van de vogels om je heen. Dat komt omdat het in de winter vrij stil is geweest en er weinig gezongen werd door de vogels die aanwezig waren. Het is nu medio

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo GERHAGEN Tel: 013 / 67.38.44 E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Bosuil WERKBLADEN Lager Onderwijs

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI (Corvus corone corone) Zwarte vogel van ongeveer 47 cm. met donkergrijze snavel en poten. In de vlucht staan de eerste 4 handpennen vrij ver uit elkaar. De kraai maakt een

Nadere informatie

Vogels op het boerenerf

Vogels op het boerenerf Vogels op het boerenerf De meeste boerenerven zijn oases in het toch wel kale Zeeuws- Vlaamse land, en zeker in de winter zijn veel vogels die niet wegtrekken afhankelijk van de beschutting en het aanwezige

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2013 Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Inhousopgave Inleiding Pagina 3 Methode Pagina 3 De telling Pagina 4 Het weer Pagina 4 De resultaten Pagina 4 Bijlage:

Nadere informatie

Leefomgeving en voedsel Herkenning

Leefomgeving en voedsel Herkenning Fazanten A onze volks tuin vertrek, zie ik steeds een fazantenpaartje aan komen wandelen. De ene keer loopt de haan voorop en de andere keer de hen. Steevast schieten ze hetzelfde laantje in en ik vroeg

Nadere informatie

Praktische-opdracht door een scholier 1786 woorden 24 april keer beoordeeld. Voorwoord

Praktische-opdracht door een scholier 1786 woorden 24 april keer beoordeeld. Voorwoord Praktische-opdracht door een scholier 1786 woorden 24 april 2004 6 30 keer beoordeeld Vak Biologie Voorwoord Op donderdag 15 april hebben wij in het bos naar vogels gekeken en geluisterd. Dit was interessant

Nadere informatie

NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO

NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO NESTKASTENVERSLAG 2016 NATUUR- EN VOGELWERKGROEP DE GRUTTO Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke en op hun inhoud gecontroleerd. Binnen ons werkgebied hangen zeer

Nadere informatie

Vogeltrekstation. wetenschappelijke vragen maar heeft ook maatschappelijk nut, jaarcyclus, als overwinterings-gebied

Vogeltrekstation. wetenschappelijke vragen maar heeft ook maatschappelijk nut, jaarcyclus, als overwinterings-gebied Op het Vinkentouwnr. 111 november2007- Nieuw project: Pullen Ringen. Vogeltrekstation In Nederland worden jaarlijks zo n 235 000 vogels van een ring voorzien. Ongeveer een kwart daarvan betreft nestjongen

Nadere informatie

Betreft: Effectbeoordeling vogels, herbestemming Groen Ruige Ruimte te Dussen (P10-0181)

Betreft: Effectbeoordeling vogels, herbestemming Groen Ruige Ruimte te Dussen (P10-0181) Gemeente Werkendam t.a.v. C.A.A.M. de Jong Postbus 16 4250 DA Werkendam Betreft: Effectbeoordeling vogels, herbestemming Groen Ruige Ruimte te Dussen (P10-0181) Gemert, 5 augustus 2010 Geachte heer/mevrouw

Nadere informatie

Roofvogel gegevens Loonse en Drunense duinen e.o. Jaar 2013

Roofvogel gegevens Loonse en Drunense duinen e.o. Jaar 2013 Roofvogel gegevens Loonse en Drunense duinen e.o. Jaar 2013 Londenring 35 5152 NN Drunen 0416 37 88 73 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave Inleiding 3 Onderzoeksgebied 3 Voedselaanbod 4 Resultaten 5 In getallen

Nadere informatie

Gemeente Nijmegen T. Martens Postbus HG Nijmegen. Quick scan Flora- en faunawet Mesdagstraat te Nijmegen

Gemeente Nijmegen T. Martens Postbus HG Nijmegen. Quick scan Flora- en faunawet Mesdagstraat te Nijmegen Ecologie & landschap NOTITIE Gemeente Nijmegen T. Martens Postbus 9105 6500 HG Nijmegen DATUM: 29 januari 2016 ONS KENMERK: UW KENMERK: -- AUTEUR: PROJECTLEIDER: 15-879/16.00623/RalSm R.R. Smits G. Hoefsloot

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast.

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast. KRAAIACHTIGEN Vijf soorten van de kraaienfamilie zijn in Vlaanderen algemeen verspreid, het zijn de Vlaamse gaai, de ekster, de kauw, de roek en de zwarte kraai. Ze zijn te zien rond het huis en ook op

Nadere informatie

Wat hoor ik, wat zie ik?

Wat hoor ik, wat zie ik? De nachtzwaluw is zeer gevoelig voor hard geluid. Op het kampeerterrein komen de harde geluiden van ons. Daarom zijn radio s verboden en moeten we opletten bij nachtspelen. Niet gaan scheeuwen tijdens

Nadere informatie

Broedvogels van het Landgoed Dorth in 2006

Broedvogels van het Landgoed Dorth in 2006 Broedvogels van het Landgoed Dorth in 2006 Broedvogel Monitoring Project, alle soorten. Gerard Bogaert Een uitgave van Vogelwerkgroep De IJsselstreek Colofon Vogelwerkgroep de IJsselstreek P/a secretaris

Nadere informatie

Vleermuizen & vogels Pr. Steynstraat e.o. te Velsen

Vleermuizen & vogels Pr. Steynstraat e.o. te Velsen Vleermuizen & vogels Pr. Steynstraat e.o. te Velsen Vleermuizen & vogels Pr. Steynstraat e.o. te Velsen Auteur P.J.H. van der Linden Opdrachtgever Projectnummer Ingen RBOI 11.027 augustus 2011 foto omslag

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject

NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject Nieuwsbrief no.20 van het nestkastenproject HET HEXEL Contactadres nestkastenproject: Dini Weijers, tel. 0546-576538 Samenstelling

Nadere informatie

inh oud 1. Inleiding 3 2. Uilen 4 3. Nest en broeden 4. De braakbal 5. Uilen in Nederland 6. Bijgeloof en verhalen 7. Filmpjes Pluskaarten

inh oud 1. Inleiding 3 2. Uilen 4 3. Nest en broeden 4. De braakbal 5. Uilen in Nederland 6. Bijgeloof en verhalen 7. Filmpjes Pluskaarten Uilen inhoud 1. Inleiding 3 2. Uilen 4 3. Nest en broeden 8 4. De braakbal 9 5. Uilen in Nederland 10 6. Bijgeloof en verhalen 14 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon 19 1. Inleiding

Nadere informatie

NESTKASTEN KLUYVERWEG 6

NESTKASTEN KLUYVERWEG 6 NESTKASTEN KLUYVERWEG 6 KNNV afd. Regio Delft Nestkasten Kluyverweg 6, KNNV afd. Regio Delft, 5 november 2007 i Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afd. Regio Delft Postbus 133 2600

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2013 voor CCWO

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2013 voor CCWO Vogelringstation Schiermonnikoog Verslag activitei 2013 voor CCWO Verslag veldwerk 2013 Inleiding In 2013 zijn de activitei van het Vogelringstation Schiermonnikoog in de onderzoeksopzet voortgezet: 1.

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

OPKOMST VAN DE HALSBANDPARKIET IN NEDERLAND EN UTRECHT André van Kleunen

OPKOMST VAN DE HALSBANDPARKIET IN NEDERLAND EN UTRECHT André van Kleunen OPKOMST VAN DE HALSBANDPARKIET IN NEDERLAND EN UTRECHT André van Kleunen De halsbandparkiet (Psittacula krameri) komt van oorsprong voor in Afrika, in een gordel ten zuiden van de Sahara en op het Indisch

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN 2006. door Henk Jan Hof In het voorjaar van 2006 heb ik woonwijk Het Laakse Veld op broedvogels geïnventariseerd. Deze kartering is uitgevoerd om aantallen

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2017 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject

NIEUWSBRIEF 2017 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject NIEUWSBRIEF 2017 HET HEXEL Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject Nieuwsbrief no.19 van het nestkastenproject HET HEXEL Contactadres nestkastenproject: Dini Weijers, tel. 0546-576538 Samenstelling

Nadere informatie

Omgevingscheck De Del te Rozendaal. categorie 5 nesten: koolmees, pimpelmees, grauwe vliegenvanger, boomklever, boomkruiper en grote bonte specht

Omgevingscheck De Del te Rozendaal. categorie 5 nesten: koolmees, pimpelmees, grauwe vliegenvanger, boomklever, boomkruiper en grote bonte specht Omgevingscheck De Del te Rozendaal categorie 5 nesten: koolmees, pimpelmees, grauwe vliegenvanger, boomklever, boomkruiper en grote bonte specht Omgevingscheck De Del te Rozendaal categorie 5 nesten: koolmees,

Nadere informatie

GERHAGEN WERKBLADEN. Lager Onderwijs Derde Graad. Havik

GERHAGEN WERKBLADEN. Lager Onderwijs Derde Graad. Havik GERHAGEN Havik WERKBLADEN Lager Onderwijs Derde Graad De 12 Bosgeboden Vul in met één van de onderstaande woorden: bomen dieren afval klim paddenstoelen natuur leiband paden auto s vuur lawaai nesten 1.

Nadere informatie

(O, Omgevingsdienst regio Utrecht

(O, Omgevingsdienst regio Utrecht HOI 77 w G*~ I W / ƒ # 2 6 NOV. 2012 Beh. Ambt.: (O, Omgevingsdienst regio Utrecht ISO «J01 en 14001 gocerthfcwrd Streefdat.: Afschr.: B.V.O. Gemeente Woerden 12.021577 Onderzoek beschermde fauna Arsenaal

Nadere informatie

Kalender 2019 jonge bosuil foto: Boudewijn Schreiner

Kalender 2019 jonge bosuil foto: Boudewijn Schreiner Kalender 2019 jonge bosuil grote burgemeester foto: Caroline Walta JANUARI 30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 1 2 3 4 5 grote bonte specht en

Nadere informatie

Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant

Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant Leo Ballering District Coordinator Oost Brabant Zeldzame Broedvogels Sovon Vogelonderzoek Nederland Inhoud presentatie Karakteristieken

Nadere informatie

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2017

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2017 Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn Martin Heinen Vogel werkgroep Oost-Veluwe, Apeldoorn november 1 2 1. Inleiding In hebben medewerkers van Vogelwerkgroep Oost-Veluwe op verzoek

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Wij willen actie! Gemeenten adopteren soorten

Wij willen actie! Gemeenten adopteren soorten Wij willen actie! Gemeenten adopteren soorten Biodiversiteit is de verscheidenheid aan dieren en planten in onze omgeving, daar waar wij wonen, werken en recreëren. Biodiversiteit is voor iedereen belangrijk

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Steenuilen Noordoost-Twente 2012

Steenuilen Noordoost-Twente 2012 Steenuilen Noordoost-Twente 2012 Wie in de Atlas van Nederlandse broedvogels (SOVON, 2002) kijkt naar de dichtheden van steenuilen, ziet in Twente met rood omlijnd weergegeven in onderstaande figuur -

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, september 2010

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, september 2010 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2010 Marc de Bont Nijmegen, september 2010 Inleiding Methode In maart 2010 heb ik besloten om in de omgeving van het complex Berkenoord de broedvogels

Nadere informatie

De top 10 ranglijst voor respectievelijk de VWG Arnhem, de provincie Gelderland en heel Nederland is als volgt: Provincie Gelderland. 5.

De top 10 ranglijst voor respectievelijk de VWG Arnhem, de provincie Gelderland en heel Nederland is als volgt: Provincie Gelderland. 5. 22 januari 2014 Aan mij werd gevraagd om de uitslagen van de afgelopen tuinvogeltelling voor een aantal grotere plaatsen in ons werkgebied te vergelijken. Op de website van Vogelbescherming Nederland kan

Nadere informatie

De Nationale Week van de Nestkast 2007

De Nationale Week van de Nestkast 2007 De Nationale Week van de Nestkast 2007 De resultaten Ook dit jaar is De Nationale Week van de Nestkast weer een groot succes! Veel mensen hebben weer één of meerdere nestkasten aangemeld en de broedresultaten

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie in de Koppenwaard te Lathum 2016

Broedvogelinventarisatie in de Koppenwaard te Lathum 2016 Broedvogelinventarisatie in de Koppenwaard te Lathum 06 Sinds korte tijd is de Koppenwaard in handen van Natuurmonumenten. Het gebied was vanouds bekend om zijn steenfabriek (opgericht in ). Het enige

Nadere informatie

Nationale Tuinvogeltelling 2013 enkele cijfers en getallen op een rij

Nationale Tuinvogeltelling 2013 enkele cijfers en getallen op een rij Nationale Tuinvogeltelling 2013 enkele cijfers en getallen op een rij Er deden 84.986 verschillende mensen mee en in totaal werden 49.125 tellingen doorgegeven waarvan 388 van scholen Dit leverde 1.143.245

Nadere informatie

Kraaiachtigen. Inleiding

Kraaiachtigen. Inleiding Kraaiachtigen Inleiding De hieronder vermelde Kraaiachtigen zijn predatoren omdat zij als jagend dier prooien (eieren, jonge vogels en wild) vangen en doden om voedsel te verwerven. Kraai Zwarte vogel

Nadere informatie

Verslag over de roofvogelstand in de. Amsterdamse Waterleidingduinen dagen later begonnen met het leggen. ongunstig en

Verslag over de roofvogelstand in de. Amsterdamse Waterleidingduinen dagen later begonnen met het leggen. ongunstig en 11 Verslag over de roofvogelstand in de Amsterdamse Waterleidingduinen 1976 Het voorjaar van 1976 werd gekenmerkt door extreem lage temperaturen tot ver in de maand mei. Dit had tot gevolg dat de uilen

Nadere informatie