Participatieve tuinen van Etterbeek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Participatieve tuinen van Etterbeek"

Transcriptie

1 Participatieve tuinen van Etterbeek Praktische informatie Participatieve tuin: Nieuwelaan, , Etterbeek Permanentie: zondag van 10:30 tot 12:00 Soort perceeltjes: gemeenschappelijk, door meerdere verenigingen beheerd Website: Facebook : Geschiedenis Het project van de participatieve tuinen is op gang gebracht door de gemeente Etterbeek, uit politieke overwegingen. Etterbeek is een zeer verstedelijkte gemeente met een hoge bevolkingsdichtheid en weinig groene ruimtes. In 2007 heeft de gemeente, toen de werken voor de aanleg van de RER waren volbracht, een langs het spoor gelegen strook grond van 2700 m² verkregen via erfpacht. Het streven van de gemeente was om een aanvullende groene ruimte te creëren en een project van collectieve moestuinen te bewerkstelligen waarbij zoveel mogelijk Etterbekenaren betrokken zijn. De participatieve tuinen zijn ontstaan vanuit een samenwerkingsproject tussen de gemeente en Etterbeekse verenigingen met sociale en/of milieuvriendelijke doelstellingen. Het doel van dit project is om het beheer van de moestuinperceeltjes aan verenigingen toe te vertrouwen, waarbij buurtbewoners actief betrokken zijn, zodat er projecten kunnen ontstaan die sociale samenhang, het behoud van flora en fauna in stedelijke omgeving en de bewustwording bij de bevolking en scholieren van de natuur en tuinieren bevorderen. In maart 2009 zijn de participatieve tuinen opengegaan.

2 Tijdsverloop Eind 2007 begin 2008 Etterbeek doet mee aan een Agenda 21, type II projectoproep en ontvangt een subsidie van om het gebied in te richten voor moestuinen Bezoek aan het terrein Februari maart 2008 Oproep tot samenwerking en presentatie van het project tijdens de maandelijkse picknick van de Etterbeekse verenigingen Eerste ontmoeting met de partners en opstellen van een agenda April mei 2008 Twee vergaderingen om de gemeenschappelijke waarden vast te leggen, met een door de gemeente betaalde expert van buitenaf Vastleggen wat de deelname is van elke partner. Uitwerking van het collectieve project en opstelling van een overeenkomst Juni 2008 vergadering ter plaatse om het project met de verenigingen te definiëren, volgens de principes van speeddating Uitvoering van de plannen door een door de gemeente betaalde landschapsarchitect September 2008 Presentatie van de plannen aan de partners en integratie van de verschillende projecten Herfst Zoeken naar een aannemer voor de ruwbouwwerken -Lancering van een eerste cyclus conferenties over de plantenwereld Februari 2009 Verdere inrichting terrein Presentatie van het project aan de bevolking Maart 2009 Opening van de moestuin voor de tuiniers en aanvang van de projecten 2010 : Verfraaiing van de zones, animaties, eerst open dag : De uitwerking van een tweede fase in het project wordt bestudeerd Projecten die door overheidsdiensten worden verzorgd vergen tijd, aangezien er procedures in acht moeten worden genomen. Het heeft in totaal een jaar geduurd voordat de participatieve tuinen konden opstarten.

3 Omschrijving van de tuin Iedereen kan langskomen om de tuinen te boezoeken of eraan mee te werken. Deze groene ruimte draagt bij aan het groene netwerk van Brussel en bewerkstelligt biodiversiteit in de stad. Het project beoogt verschillende doelstellingen: Ontmoetingsplek, om van elkaar te leren enuit te wisselen. Voorbeeldplek voor tuinieren in de stad Verbindingsplek om contact met de natuur terug te vinden Het terrein is in verschillende zones opgedeeld: Zone voor ontspanning, plek voor gezelligheid en ontmoetingen. De collectieve moestuinen, waar de verenigingen RES 59 en Logement et Harmonie sociale (LHS) perceeltjes in gebruik hebben. In de moestuin van de LHS, hebben ze een betaalde begeleider voor het bewerken van de perceeltjes. De tuiniers van RES 59 zijn vrijwilligers. De collectieve composteersite waar buurtbewoners hun plantaardige afval komen brengen De boomgaard, waarin oude inheemse fruitboomsoorten staan en die gebruikt wordt om de bezoekers te doen kennismaken met inheemse soorten en met onderhoudstechnieken zoals opbinden en enten. De vereniging Flore et Pomone heeft de boomgaard aangelegd en verzorgt er 10 animaties per jaar. Het onderhoud en de werkzaamheden worden door vrijwilligers uitgevoerd -De tuinvijver, door vrijwilligers van Natagora aangelegd, die er animaties over water en de biodiversiteit van vochtige gebieden aanbieden Het braakland, door het centrum Paul Duvignaud aangelegd De collectieve bijenstal, waar een groep bewoners voor instaat die twee jaar lang een opleiding heeft genoten bij een gepassioneerde imker. Er worden regelmatig beginnersopleidingen voor imkers gegeven.

4 Partnerschappen De gemeente Etterbeek heeft de tuinen in nauwe samenwerking met verschillende verenigingen geopend, die zich elk met een ander facet bezig houden: Verenigingen die een perceel gebruiken Natagora: aanleg van de vijver en animaties Paul Duvigneaud centrum: beheer van het braakland en animaties Réseau Echange de Savoirs (RES 59): gebruik van een moestuinperceel voor gemeenschappelijk tuinieren en kennisuitwisseling omtrent teelt en permacultuur S.R.A.B.E: aanleg enonderhoud van bijentuin met groep deelnemers Maison médicale du Maelbeek en RES 59: aanleg en onderhoud van de collectieve composteersite, opleidingen composteren Foyer Etterbeekois et Logement et Harmonie Sociale (LHS): bewerking van een moestuinperceel met bewoners van de Foyer Etterbeekois Sociale partners Dagcentrum Le Grain : deelname aan tuinieractiviteiten, ondersteuning bij gemeenschappelijke werking Foyer Etterbeekois en Logement et Harmonie Sociale (LHS): sensibilisering en deelname aan de projecten van de huurders van de Foyer Preventiedienst: deelname jongeren aan muurdecoratie en cursus permacultuur voor Marokkaanse vrouwen door RES 59, op een perceel van de LHS Verenigingen die kennis of hulp hebben verstrekt Flore et Pomone: expertise in het planten van fruitbomenen Histoires de Plantes: uitvoering van de inrichtingplannen voor de integratie van de verschillende projecten Worms: hulp bij de organisatie van de buurtcompost Netwerk van Solidaire Tuinen: raadgeving bij het gemeenschappelijk op poten zetten van het project en het creëren van een netwerk. Verantwoordelijk voor de opleiding van tuiniers in 2009 Le Début des Haricots: verantwoordelijk voor de opleiding van tuiniers in 2010 en ondersteuning bij het collectief beheren van moestuinen

5 Gemeenschappelijke organisatie De rolverdeling is als het volgt: Gemeente Etterbeek : financieel beheer, coördinatie en promotie van het project Deelnemende verenigingen: verzorging en animatie van de perceeltjes Bewoners: regelmatige of sporadische deelname Bij de aanvang van het project is er een overeenkomst opgesteld waarin de onder de verschillende actoren gemeenschappelijke waarden zijn vastgelegd, met behulp van een buitenstaande expert. Elke vereniging heeft eveneens een gebruiksovereenkomst getekend. Voor elke zone van de tuin staat een vereniging in die het gebied verzorgt in samenwerking met bewoners, zowel uit de buurt als van elders. De verenigingen werken op autonome wijze en organiseren activiteiten voor bezoekers. De opbrengst van fruit, groenten en honing gaat voor 80% naar de deelnemers en de rest wordt gebruikt voor activiteiten voor bezoekers. Vier keer per jaar roept de gemeente de partners bijeen voor een vergadering van het beheerscomité, om over het gemeenschappelijk beheer te praten. De duur van deze vergaderingen is opzettelijk beperkt tot twee uur, om niet teveel af te dwalen, ook al is deze beperking soms frustrerend. Meer over de LHS De perceeltjes van de LHS maken deel uit van een project van sociale samenhang binnen de sociale woningen in de Nieuwlaan-buurt. De bewoners van de sociale woningen vormen de doelgroep maar er hebben zich nog andere mensen bij de groep gevoegd, vanwege een gebrek aan deelnemers. Er is een betaalde begeleider van de LHS om de groep te coördineren en de perceeltjes te verzorgen. Doelstelling van het project is om de groep zelfstandig te laten functioneren, met zo min mogelijk betrokkenheid van de LHS. Toen het project van start ging was het stuk grond 100% gemeenschappelijk. Om het probleem van conflicten uit de weg te helpen, heeft de begeleider moeten ingrijpen en het perceel in 5 zones verdeeld, die elk door een klein groepje worden beheerd. Elk groepje heeft een verantwoordelijke, die over de communicatie met de LHS gaat. De opbrengst wordt onder alle tuiniers verdeeld. Gemeenschappelijke organisatie Eén keer per week permanentie Eén maandag per maand: samen eten om de projecten te bespreken Eén zondag per maand: alle tuiniers komen naar de tuin (teambuilding) De begeleider van de LHS gaat over het budget van de moestuin en het contact met de gemeente. Om de groep geleidelijk zelfstandiger te maken, zal hij er binnen twee jaar een tuinier bij laten komen.

6 Activiteiten en animaties Er worden verschillende activiteiten in de tuinen georganiseerd, die voor iedereen toegankelijk zijn: Activiteiten die van de verenigingen uitgaan, om het werken in teamverband en de kennisuitwisseling onder de tuiniers te bevorderen Natuuranimaties voor scholen op een LHS-perceeltje, voor drie maanden beschikbaar gesteld Opleidingen en activiteiten voor bezoekers. Voor de boomgaard, de vijver en de bijenstal wordt elk jaar een programma uitgegeven met hun activiteiten. De composteersite verzorgt twee opleidingen per jaar en op afspraak is er een composteermeester beschikbaar Permanenties in de moestuinen van april tot oktober Opendeurdag, door de gemeente georganiseerd om de participatieve tuinen voor zoveel mogelijk bezoekers open te stellen. De gemeente overweegt om in de toekomst een tuinierdag te houden, om de groep en de verschillende partners nader bijeen te brengen Communicatie Onder de tuiniers Voornamelijk ter plaatse, vooral tijdens de permanenties Weinig of geen communicatie onder de verschillende verenigingen Extern De gemeente staat in voor het verspreiden van informatie via Facebook, de gemeente-website eninformatieborden die aande buitenkant van het terrein staan Budget De inrichting van het terrein heeft de gemeente Etterbeek gekost (eigen fondsen en subsidie Agenda 21), als het volgt verdeeld: voor de ruwbouwwerken, uitgevoerd door een beschutte werkplaats en een privé ondernemer voor de inrichting van het terrein door een landschapsarchitect, bodemanalyses, aankoop van de bijenkasten en ander materiaal en het bouwen van een afdakje om regenwater op te vangen Elk jaar wordt er een gemeentelijk budget van toegekend aan de participatieve tuinen, voor de financiering van de animaties en opleidingen, het gereedschap en de zaden, de organisatie van de opendeurdag en de erfpacht die 1000 per jaar bedraagt.

7 Eventuele tips? Het project opbouwen met alle betrokken partners De gemeenschappelijke waarden vastleggen en een overeenkomst opstellen Niet afwachten tot alle vragen beantwoord zijn alvorens het terrein te openen: het project komt vooruit door de problemen beetje bij beetje op te lossen Het belang van bemiddeling Onmisbare ingrediënten: flexibiliteit, tijd en een goed humeur! Overeenstemming bereiken tussen het project en de aanvragen van de bewoners Er loopt altijd wel wat mis, dat hoort bij het leven! Als we opnieuw konden beginnen Minder werken verrichten voor de inrichting De deelname van de bewoners verbeteren Rekening houden met de bereikbaarheid voor de aanvoer van haksel en compost Bron - interview met : Judith Charlier, Dienst Leefmilieu van de gemeente Etterbeek Michel Bastin, Collectief des Racines et des Graines (zie andere fiche) Son Quang Le, Logement et Harmonie Sociale

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2012 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2013 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2016 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

COLLECTIEVE MOESTUINEN

COLLECTIEVE MOESTUINEN PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2011 PAGINA 1 VAN 6 COLLECTIVE MOESTUINEN - 2011 VOORSTELLING PROJECTOPROEP Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt voort

Nadere informatie

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt geert.gommers@velt.be 03-287 80 95 Budget Waarvoor? Onderzoek en klaarleggen perceel Opmaak inrichtingsplan Realisatie

Nadere informatie

Inleiding HET GROENE NETWERK

Inleiding HET GROENE NETWERK Vergroen uw wijken! Inleiding HET GROENE NETWERK Uitdaging: leemtes opvullen in groene ruimten, de ruimtes met elkaar verbinden, behoud van de biodiversiteit van flora en fauna. IN JETTE 7 parken en 3

Nadere informatie

ANIMATIES VOOR UW KLAS

ANIMATIES VOOR UW KLAS ANIMATIES VOOR UW KLAS VERENIGINGEN 1. APIS BRUOC SELLA Deze vereniging wil de stadsbewoners warm maken voor het milieu en mikt meer bepaald op stadsnatuureducatie. Als lesmateriaal maakt ze daarbij op

Nadere informatie

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt geert.gommers@velt.be 03-287 80 95 Budget Waarvoor? Onderzoek en klaarleggen perceel Opmaak inrichtingsplan Realisatie

Nadere informatie

PROGRAMMA. 1. Inleiding 2. Voorstelling van de projectoproep 3. Voorstelling van de opties 4. Organisatie van de tafels 5.

PROGRAMMA. 1. Inleiding 2. Voorstelling van de projectoproep 3. Voorstelling van de opties 4. Organisatie van de tafels 5. PROGRAMMA 1. Inleiding 2. Voorstelling van de projectoproep 3. Voorstelling van de opties 4. Organisatie van de tafels 5. Afsluitende drink 1 2. GEEF JE WIJK EEN NIEUWE ADEM 1. De projectoproep Duurzame

Nadere informatie

DEPARTEMENT DUURZAME CONSUMPTIE & ECOGERAG jva@ibgebim.be

DEPARTEMENT DUURZAME CONSUMPTIE & ECOGERAG jva@ibgebim.be Voorstelling van het gewestelijke actieprogramma voor duurzame voeding (projectoproepen, lopende partnerschappen Joëlle VAN BAMBEKE DEPARTEMENT DUURZAME CONSUMPTIE & ECOGERAG jva@ibgebim.be 1. CONTEXT

Nadere informatie

WijkProjecten : Leefmilieu

WijkProjecten : Leefmilieu WijkProjecten : Leefmilieu Inleiding HET GROENE NETWERK Uitdaging: leemtes opvullen in groene ruimten, de ruimten met elkaar verbinden, behoud van de biodiversiteit van flora en fauna. IN JETTE 7 parken

Nadere informatie

BOUWTEAM EN DEELNAME VAN DE TOEKOMSTIGE INWONERS

BOUWTEAM EN DEELNAME VAN DE TOEKOMSTIGE INWONERS 1 In teamverband bouwen: kwaliteit, doeltreffendheid, snelheid! Leefmilieu Brussel BOUWTEAM EN DEELNAME VAN DE TOEKOMSTIGE INWONERS Daniel MIGNOLET Habitat et Participation vzw 1 Doelstellingen van de

Nadere informatie

ANIMATIES VOOR UW KLAS

ANIMATIES VOOR UW KLAS ANIMATIES VOOR UW KLAS VERENEGINGEN 1. APIS BRUOC SELLA Deze vereniging wil de stadsbewoners warm maken voor het milieu en mikt meer bepaald op stadsnatuureducatie. Als lesmateriaal maakt ze daarbij op

Nadere informatie

Samentuin als Buurttuin

Samentuin als Buurttuin Samentuin als Buurttuin Tekst: Katleen Deruytter Voor een bezoekje: veltkoekelberg@gmail.com; metro Zwarte Vijvers in Brussel, 0486/247.246. Wij doen mee aan de Ecotuindagen! Het verhaal Het idee voor

Nadere informatie

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014 Plan Vlampijpzone Bureau Niche Februari 2014 Omschrijving Het Idee Sociale cohesie versterken door middel van een groene, inspirerende ontmoetingsplek. Het Plan Een ontmoetingsplek in het groen; een boomgaard

Nadere informatie

OPLEIDING TOT COMPOSTMEESTER IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

OPLEIDING TOT COMPOSTMEESTER IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST OPLEIDING TOT COMPOSTMEESTER IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST maart - oktober 2012 Leefmilieu Brussel - BIM De overheidsdienst voor milieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest HET AFVALBELEID IN

Nadere informatie

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR Actieplan MoesVerkeer Traject Take The Lead van het NJR Aan: Andel de Haan Actieplan voor Take The Lead, van NJR MoesVerkeer 2 april 2013 Jasmijn van Es Jasmijn.vanes@hotmail.com www.moesverkeer.wordpress.com

Nadere informatie

Biodiversiteit, een bondgenoot in het architecturale project 28/02/2013

Biodiversiteit, een bondgenoot in het architecturale project 28/02/2013 1 Biodiversiteit, een bondgenoot in het architecturale project 28/02/2013 Leefmilieu Brussel Stads- en dakmoestuinen Laurence VAN BELLE Le Début des Haricots vzw Doelstelling(en) van de presentatie Met

Nadere informatie

UITNODIGING VOOR EEN SAMENTUIN-WORKSHOP IN UW WIJK UITNODIGING VOOR EEN SAMENTUIN-WORKSHOP IN UW WIJK

UITNODIGING VOOR EEN SAMENTUIN-WORKSHOP IN UW WIJK UITNODIGING VOOR EEN SAMENTUIN-WORKSHOP IN UW WIJK KIT Deze kit bevat: - 4 uitnodigingskaartjes - 4 matchmaking -kaartjes - 4 "vertelkaartjes" - 10 kaartjes met vragen om u te helpen een moestuinproject op te zetten. - X projectkaartjes (voor teams die

Nadere informatie

Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus

Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus DEPRET Pierre SIPP Solvay Campus DUQUENNE Etienne Ferme Nos Pilifs asbl 07/06/2013

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Bouwen In teamverband bouwen: kwaliteit, doeltreffendheid, snelheid. Leefmilieu Brussel

Seminarie Duurzaam Bouwen In teamverband bouwen: kwaliteit, doeltreffendheid, snelheid. Leefmilieu Brussel 1 Seminarie Duurzaam Bouwen In teamverband bouwen: kwaliteit, doeltreffendheid, snelheid Leefmilieu Brussel De participerende procedure in dienstverlenende projecten: toekomstige bewoners betrekken voor

Nadere informatie

Inhuldiging Taquihoeve Nieuw elan voor het Groen & Blauw Huis en Neerpede

Inhuldiging Taquihoeve Nieuw elan voor het Groen & Blauw Huis en Neerpede Informatie Anderlecht, dinsdag 25 oktober 2016 PERSBERICHT Inhuldiging Taquihoeve Nieuw elan voor het Groen & Blauw Huis en Neerpede De Taquihoeve bevindt zich nabij Neerpede, het laatste grote landbouwgebied

Nadere informatie

HANDVEST VAN VERGROENING VAN DE OPENBARE RUIMTE

HANDVEST VAN VERGROENING VAN DE OPENBARE RUIMTE HANDVEST VAN VERGROENING VAN DE OPENBARE RUIMTE Hiaten invullen in de groene gebieden die er in het bijzonder arm aan zijn, het aaneensluiten van groene ruimten tussen elkaar, het behoud en ontwikkelen

Nadere informatie

EEN MOESTUIN EN EEN COMPOSTVAT OP DE SPEELPLAATS

EEN MOESTUIN EN EEN COMPOSTVAT OP DE SPEELPLAATS EEN MOESTUIN EN EEN COMPOSTVAT OP DE SPEELPLAATS INSTITUUT DE MOT-COUVREUR MIDDELBAAR ONDERWIJS Groenten telen op een speelplaats, ze geduldig zien groeien en als de tijd rijp is, smullen van de oogst

Nadere informatie

Volkstuinenproject Ertbrugge. Kennismakingsmoment 28/1/2016

Volkstuinenproject Ertbrugge. Kennismakingsmoment 28/1/2016 Volkstuinenproject Ertbrugge Kennismakingsmoment 28/1/2016 Kennismaking Ontwerp Stand van zaken Planning Napraten en loting tuintjes Kennismaking Kennismaking collega-tuinders wie is wie,.. 4 groepen (4

Nadere informatie

Bewonersvergadering. Inrichting Buurttuinen Zwankendamme en Zeebrugge. 8 maart 2016 Zaal Het Centrum, Zwankendamme

Bewonersvergadering. Inrichting Buurttuinen Zwankendamme en Zeebrugge. 8 maart 2016 Zaal Het Centrum, Zwankendamme Bewonersvergadering Inrichting Buurttuinen Zwankendamme en Zeebrugge 8 maart 2016 Zaal Het Centrum, Zwankendamme Voorstelling panel de heer Dirk De fauw, schepen van welzijn, diversiteit en noord-zuidbeleid,

Nadere informatie

De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid

De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid Zienswijze De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid in de wijken Liendert-Rustenburg-Hogekwartier Doelstelling: Dit document is opgesteld om B&W van de gemeente Amersfoort inzicht te geven

Nadere informatie

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT?

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? Agenda Tuinieren vroeger Wat is biologisch moestuinieren? 10- stappencursus Je eigen moestuin (NTR: thuisacademie - Filmpjes) Pauze Hoe start ik een moestuin?

Nadere informatie

De energiedimensie in het werk van het Netwerk Wonen BRUFoDébat 19/06/2014. Henry Devondel Cleo Swinnen

De energiedimensie in het werk van het Netwerk Wonen BRUFoDébat 19/06/2014. Henry Devondel Cleo Swinnen De energiedimensie in het werk van het Netwerk Wonen BRUFoDébat 19/06/2014 Henry Devondel Cleo Swinnen INHOUD [1] Historiek van het Netwerk Wonen [2] Huidige samenstelling [3] Belangrijkste activiteiten

Nadere informatie

Dé vakbeurs voor tuin, park en retail. Demo Stadspark! 23 24 25 september 2012 Flanders Expo Gent > www.green-expo.be

Dé vakbeurs voor tuin, park en retail. Demo Stadspark! 23 24 25 september 2012 Flanders Expo Gent > www.green-expo.be Dé vakbeurs voor tuin, park en retail Demo Stadspark! 23 24 25 september 2012 Demo Stadspark! Beste, Op 23, 24 en 25 september 2012, vindt de nieuwe editie van Green Expo plaats in Flanders Expo (Gent).

Nadere informatie

KLEINE GIDS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN WORKSHOP SAMEN TUINIEREN. Ter attentie van de organisatoren van de workshop

KLEINE GIDS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN WORKSHOP SAMEN TUINIEREN. Ter attentie van de organisatoren van de workshop KLEINE GIDS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN WORKSHOP SAMEN TUINIEREN Ter attentie van de organisatoren van de workshop INHOUDSTAFEL Introductie Doelstellingen en globaal overzicht van de workshop de verschillende

Nadere informatie

Woonproject FRANCESCO Knokke-Heist. Samen alleen wonen

Woonproject FRANCESCO Knokke-Heist. Samen alleen wonen Woonproject FRANCESCO Knokke-Heist Samen alleen wonen Francesco is een project van vzw de Kade. Vzw de Kade is een samenwerking tussen: Begeleidingscentrum Spermalie Het Anker Basisschool BuBaO Spermalie,

Nadere informatie

ACTIE COMPOST AANBOD EN DIENSTEN INZAKE INDIVIDUEEL COMPOSTEREN VAN DE BRUSSELSE GEMEENTEBESTUREN

ACTIE COMPOST AANBOD EN DIENSTEN INZAKE INDIVIDUEEL COMPOSTEREN VAN DE BRUSSELSE GEMEENTEBESTUREN ACTIE COMPOST AANBOD EN DIENSTEN INZAKE INDIVIDUEEL COMPOSTEREN VAN DE BRUSSELSE GEMEENTEBESTUREN Voor alle verdere inlichtingen over het leefmilieu: Dienst Info-Leefmilieu Leefmilieu Brussel - BIM Tel.:

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Kalender van educatieve activiteiten

Kalender van educatieve activiteiten Kalender van educatieve activiteiten 2017-2018 Dit is een voorlopige versie van de educatieve activiteitenkalender van Bubble voor het schooljaar 2017-2018. De agenda van de website van Bubble zal regelmatig

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Groenkracht Beleidsplan

Groenkracht Beleidsplan Groenkracht Beleidsplan De doelstelling van de Stichting Groenkracht is het verbinden van personen en plaatsen in Delft en omgeving om eenieder bewust te maken van de mogelijkheden van duurzaam voedsel

Nadere informatie

OPROEP TOT KANDIDAATSTELLING

OPROEP TOT KANDIDAATSTELLING OPROEP TOT KANDIDAATSTELLING Gemeente Sint-Gillis Dienst Preventie en Levenskwaliteit Oproep tot kandidaatstelling voor verenigingen zonder winstoogmerk met als specialisatie ecologisch tuinieren. Betreft:

Nadere informatie

Velt presenteert: de ecotuin

Velt presenteert: de ecotuin Velt presenteert: de ecotuin Behoefte aan duidelijkheid over ecotuin Begrip ecotuin niet altijd voor iedereen duidelijk verwarring over begrip ecotuin onduidelijkheid onder collega s begrip wordt niet

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht 1. VOORWOORD VAN DE VOORZITTER Bij het verschijnen van dit jaarverslag zijn we een heel jaar aan het werk op de tuin. In dit jaar zijn we met het Bestuur en de vaste vrijwilligers in een andere fase terecht

Nadere informatie

GEEF JE WIJK EEN NIEUWE ADEM DE PROJECTOPROEP VAN DE COLLECTIEVE EN DUURZAME INITIATIEVEN VAN BURGERS

GEEF JE WIJK EEN NIEUWE ADEM DE PROJECTOPROEP VAN DE COLLECTIEVE EN DUURZAME INITIATIEVEN VAN BURGERS KANDIDAATSFORMULIER 2016 GEEF JE WIJK EEN NIEUWE ADEM DE PROJECTOPROEP VAN DE COLLECTIEVE EN DUURZAME INITIATIEVEN VAN BURGERS OPTIE 3 : COLLECTIEF COMPOST ORGANISEREN De kandidaatsdossiers dienen volledig

Nadere informatie

10 jaar Brusselse Lokale Agenda 21 en nu? 6 juni Kennismakingsbezoek bij inspirerende projecten

10 jaar Brusselse Lokale Agenda 21 en nu? 6 juni Kennismakingsbezoek bij inspirerende projecten 10 jaar Brusselse Lokale Agenda 21 en nu? 6 juni 2018 Kennismakingsbezoek bij inspirerende projecten Noordelijk circuit Stadsbos van Neder-Over-Heembeek Het Stadsbos van Neder-Over-Heembeek is een door

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

Zorg in het huis in de straat COLLOQUIUM - 10-02-2014

Zorg in het huis in de straat COLLOQUIUM - 10-02-2014 Zorg in het huis in de straat COLLOQUIUM - 10-02-2014 Ontwikkeling van een kleinschalig woonzorg project voor senioren EVA - Ontwikkelingsorganisatie in de solidaire economie - Via de projecten die EVA

Nadere informatie

Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk!

Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! Sociale activiteiten Frequentie Organisatie doelgroep rol vrijwilligers Samen Spelen Eerste streven openingstijden van maart tot oktober: Woensdag: 12:00

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN FOLLOW-UP EN MONITORING VAN DUURZAME GEBOUWEN LENTE 2019 ERVARINGEN Begeleiding van bewoners van HEP-woningen Donatienne HERMESSE Marilène DE MOL 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE

Nadere informatie

Bewegen in en rond woonzorginstellingen - een goed voorbeeld uit de praktijk -

Bewegen in en rond woonzorginstellingen - een goed voorbeeld uit de praktijk - Bewegen in en rond woonzorginstellingen - een goed voorbeeld uit de praktijk - Ouderen in woonzorginstellingen bewegen te weinig, driekwart van de bewoners is inactief blijkt uit onderzoek. Maar er zijn

Nadere informatie

BEHEER EN RENTMEESTERSCHAP IN DE 21E EEUW. Algemene informatie Restauratie moestuin Restauratie Agterste tuin

BEHEER EN RENTMEESTERSCHAP IN DE 21E EEUW. Algemene informatie Restauratie moestuin Restauratie Agterste tuin 15 September 2017 BEHEER EN RENTMEESTERSCHAP IN DE 21E EEUW Algemene informatie Restauratie moestuin Restauratie Agterste tuin Landgoed Zuylestein te Leersum Landgoed Zuylestein te Leersum Historie 1630

Nadere informatie

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies o GEBIED IN 360o Naar aanleiding van de sessie Gezamenlijk toekomstbeeld Haarlemmer Kweektuin, met de leden van de voorbereidingscommissie is de volgende toekomstvisie opgesteld. Letterlijk aan de hand

Nadere informatie

Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!!

Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!! Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!! PASSEN DEZE ACTIVITEITEN BIJ DIE VAN UW REGIO? GEEF ZE OP VOOR WWW.LANDSCHAPS VEILING.NL ONTVANG STEUN, WORD ZICHTBAAR & BEREIKBAAR! Landschapsveiling.nl

Nadere informatie

Kritische succes factoren. Opstartfase Samentuinen

Kritische succes factoren. Opstartfase Samentuinen Kritische succes factoren Opstartfase Samentuinen Trefdag samentuinen Kritische succesfactoren Kennismaking Waarom volg je deze workshop? Vanuit welke achtergrond ben je hier? Welke ervaringen heb je?

Nadere informatie

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Kernwaarden... 2 2. Beleid Wijkgerichte bijdrage... 3 3. Leefbaarheidsfonds... 5 Bijlage 1: Aanvraagformulier Leefbaarheidsfonds...

Nadere informatie

Reglement Participatieve Begroting Biestebroek 2018

Reglement Participatieve Begroting Biestebroek 2018 Reglement Participatieve Begroting Biestebroek 2018 1. De participatieve begroting De participatieve begroting wordt gedragen door het participatiehuis in het kader van het duurzame wijkcontract Biestebroek.

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN BEHEER VAN HET REGENWATER IN DE OPENBARE RUIMTE HERFST 2018 Uitdagingen van een gedecentraliseerd beheer van het regenwater Anne-Claire DEWEZ Department Water, Leefmilieu Brussel

Nadere informatie

BUDGET REGLEMENT 2017 BURGER CITOYEN NEDER-OVER-HEEMBEEK PARTICIPEZ, VOTEZ, CRÉEZ, AMÉLIOREZ VOTRE QUARTIER NEEM DEEL, STEM, CREÊER, VERBETER UW WIJK

BUDGET REGLEMENT 2017 BURGER CITOYEN NEDER-OVER-HEEMBEEK PARTICIPEZ, VOTEZ, CRÉEZ, AMÉLIOREZ VOTRE QUARTIER NEEM DEEL, STEM, CREÊER, VERBETER UW WIJK BURGER BUDGET CITOYEN PARTICIPEZ, VOTEZ, CRÉEZ, AMÉLIOREZ VOTRE QUARTIER NEEM DEEL, STEM, CREÊER, VERBETER UW WIJK NEDER-OVER-HEEMBEEK REGLEMENT 2017 REGLEMENT - STAD BRUSSEL - P. 1 Wat is het principe

Nadere informatie

Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas. Stramin

Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas. Stramin Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas Stramin 1. Aantrekken van nieuwe en jongere leden. 2. Dynamiek tijdens vergaderingen 3. Werking en samenstelling Wat loop goed? Stramin.. Is inhoudelijke sterk Is een

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLAN**GAS!FABRIEK* 1*

BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLAN**GAS!FABRIEK* 1* BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLANGASFABRIEK 1 Inhoudsopgave 1 VOORWOORD 3 2 SAMENVATTING 3 3 VISIEENMISSIE 4 4 ORGANISATIE 4 5 AANBODENFACILITEITEN 6 6 PARTNERS 7 7 PLANVANAANPAK 7 8 TEKENINGEN 9 StichtingBehoudGASFabriek

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Gemeente Elsene Brussels Hoofdstedelijk Gewest DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Projectoproep voor bewoners «Mijn Plant-aardige Wijk» 0% asfalt 100% groen vergroening van de wijk groen- blauw netwerk duurzame

Nadere informatie

1. Ambities van het Participatieve Budget. 2. Algemene modaliteiten. 3. Welke projecten?

1. Ambities van het Participatieve Budget. 2. Algemene modaliteiten. 3. Welke projecten? Reglement van het Participatieve Budget Passer 2016 1. Ambities van het Participatieve Budget Het Participatieve Budget is een werktuig dat aan de burgers toelaat om te beslissen over het gebruik (gedeeltelijk)

Nadere informatie

VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015

VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015 VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015 Inhoud 1. Noteert u vast! 2. IJzerbak op het milieupark 3. Het complex 4. Activiteitenkalender: 3 oktober 2015 t/m 31 maart 2016 5. Mededelingen bestuur 6.

Nadere informatie

Bijlage 1: Aktiviteitenverslag m.b.t. het jaar 2014

Bijlage 1: Aktiviteitenverslag m.b.t. het jaar 2014 Bijlage 1: Aktiviteitenverslag m.b.t. het jaar 2014 Vul hieronder de gevraagde gegevens in (indien van toepassing) 1. Workshops: Opstarten van de moestuin Beoogde doel : We doen uit de doeken hoe we onze

Nadere informatie

Projectoproep voor Brusselse gemeenten en OCMW's voor de uitvoering van duurzame milieuprojecten 18 FEBRUARI 2019

Projectoproep voor Brusselse gemeenten en OCMW's voor de uitvoering van duurzame milieuprojecten 18 FEBRUARI 2019 Projectoproep voor Brusselse gemeenten en OCMW's voor de uitvoering van duurzame milieuprojecten 18 FEBRUARI 2019 Eén enkele projectoproep per jaar Rationalisering van administratief en financieel beheer

Nadere informatie

in Deurne Welkomstnota tuinders

in Deurne Welkomstnota tuinders in Deurne Welkomstnota tuinders 1. Inleiding De boer op in de stad, van een echte volkse tuin tot stadslandbouw in Deurne is het resultaat van de opwaardering en uitbreiding van de bestaande volkstuin

Nadere informatie

Agenda van de activiteiten rond Leefmilieu, georganiseerd te Sint-Jans-Molenbeek (Januari-augustus 2012)

Agenda van de activiteiten rond Leefmilieu, georganiseerd te Sint-Jans-Molenbeek (Januari-augustus 2012) Agenda van de activiteiten rond Leefmilieu, georganiseerd te Sint-Jans-Molenbeek (Januari-augustus 2012) Januari 2012 14 januari 9u30-18u00 Begeleide wandeling, animaties + info stands: Voeren en beloeren

Nadere informatie

Resultaten schooltuinen 2015

Resultaten schooltuinen 2015 Resultaten schooltuinen 2015 Het afgelopen jaar hebben 215 leerlingen van groep 6/7 in het basisonderwijs in Enkhuizen deelgenomen aan het schooltuinprogramma. Het doel was niet zozeer de oogst op zich,

Nadere informatie

Velt-aanbod samentuinen

Velt-aanbod samentuinen Velt-aanbod samentuinen 1. Wat is een samentuin? Velt vzw bedacht het concept samentuinen. Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. Samen staat dus voor samen doen, maar het

Nadere informatie

milieu- en natuureducatie

milieu- en natuureducatie algemene informatie milieu- en natuureducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) 09 210 32 72 NEC Waterrijk Verlorenbroodstraat 106 A 9820 Merelbeke Praktische info De lessen vinden plaats

Nadere informatie

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Incl. aanbod ondersteuning door Gemeente Inleiding: Van projectplannen naar uitvoering Tijdens de werksessie (12 november 2015) hebben de wijkplatformleden hun

Nadere informatie

Groenzone Oerle zuid. Ontdek het mooiste stukje nieuw Oerle. Wendy van Kemenade

Groenzone Oerle zuid. Ontdek het mooiste stukje nieuw Oerle. Wendy van Kemenade Groenzone Oerle zuid Ontdek het mooiste stukje nieuw Oerle Wendy van Kemenade Context Oerle, ons dorp Dia 2 Waarde gebied Elementen in het gebied Waterbergingen* Bos en bomen* Oude houtsingels* Boomgaard,

Nadere informatie

Projectoproep Natuur in je Buurt Barbara Geschier Agentschap voor Natuur en Bos

Projectoproep Natuur in je Buurt Barbara Geschier Agentschap voor Natuur en Bos Projectoproep Natuur in je Buurt 2019 Barbara Geschier Agentschap voor Natuur en Bos Er wordt meer en meer bewijs verzameld dat de natuur positieve effecten heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid,

Nadere informatie

Hudsonhof Activiteitenlijst maart 2016. Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105

Hudsonhof Activiteitenlijst maart 2016. Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst maart 2016 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 1 Nieuw in maart!! De maanden februari en maart hebben de thema Gezondheidsproblematiek

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Eco Village Development

Beleidsplan Stichting Eco Village Development Beleidsplan Stichting Eco Village Development Juni 2013 Inleiding!... 2 Strategie!... 2 Kernprincipes en uitgangspunten!... 2 Missie!... 2 Werkzaamheden!... 3 Beleid!... 3 Toekomstige projecten en investeringen!...

Nadere informatie

Agenda van de volgende activiteiten rond Leefmilieu, georganiseerd te Sint-Jans-Molenbeek

Agenda van de volgende activiteiten rond Leefmilieu, georganiseerd te Sint-Jans-Molenbeek Agenda van de volgende activiteiten rond Leefmilieu, georganiseerd te Sint-Jans-Molenbeek Januari 2012 14 januari 9u30-18u00 Begeleide wandeling, animaties + info stands: Voeren en beloeren in het Karreveldpark

Nadere informatie

Gemeente Nederweert Toelichting schetsontwerp Beleef- ontmoet- en doepark Braosheuf te Nederweert

Gemeente Nederweert Toelichting schetsontwerp Beleef- ontmoet- en doepark Braosheuf te Nederweert 1 Uitgevoerd door: Projectnr. : BIM-003-01 Documentnr. : BIM-003-01.001 Versie : 2 Status : Definitief Datum : 15-09-2014 Participatie Ontspanning Educatie Genieten Uitdaging Zorg Activiteit Vrijwilligers

Nadere informatie

Beleidsplan. Contact. Inhoud. 1 Inleiding. 1. Inleiding 2. Missie/visie 3. Doelstelling 4. Strategie 5. Organisatie 6. Financiën

Beleidsplan. Contact. Inhoud. 1 Inleiding. 1. Inleiding 2. Missie/visie 3. Doelstelling 4. Strategie 5. Organisatie 6. Financiën Beleidsplan Contact Stichting Vlinderduin p/a Steenweg 8 4328 RL Burgh-Haamstede KvK-nummer: 68339054 Rek.nr.: NL69 RABO 0317715232 www.vlinderduin.nl info@vlinderduin.nl Inhoud 1. Inleiding 2. Missie/visie

Nadere informatie

CITY GARDEN TRIANGULAR WALK op Festival Kanal, 18 September namiddag met 3 gidsen, 3 tuinen, 3 wandelingen

CITY GARDEN TRIANGULAR WALK op Festival Kanal, 18 September namiddag met 3 gidsen, 3 tuinen, 3 wandelingen CITY GARDEN TRIANGULAR WALK op Festival Kanal, 18 September 2010 1 namiddag met 3 gidsen, 3 tuinen, 3 wandelingen TRIANGLE WALK is een experimentele stadstocht rond de kanaalzone, waarbij kunst, wetenschap

Nadere informatie

SINT JOOST AAN ZEE. Natuur op school BIODIVERSITEIT BEVORDEREN EN ERVAN LEREN EN GENIETEN

SINT JOOST AAN ZEE. Natuur op school BIODIVERSITEIT BEVORDEREN EN ERVAN LEREN EN GENIETEN SINT JOOST AAN ZEE Natuur op school BIODIVERSITEIT BEVORDEREN EN ERVAN LEREN EN GENIETEN Ouders en kinderen brengen eigenhandig meer natuur binnen de schoolmuren, ze beleven de natuur in de stad en samen

Nadere informatie

de GezondOntwerpWijzer

de GezondOntwerpWijzer Naar een gezonde (groene) leefomgeving: de GezondOntwerpWijzer Hanneke Kruize (RIVM) Marjo Knops (Ministerie van I&M) 1 Opbouw presentatie Belang van groen in de leefomgeving Gezonde leefomgeving als beleidsthema

Nadere informatie

Kalender van educatieve activiteiten

Kalender van educatieve activiteiten Kalender van educatieve activiteiten 2017-2018 Dit is een voorlopige versie van de educatieve activiteitenkalender van Bubble voor het schooljaar 2017-2018. De agenda van de website van Bubble zal regelmatig

Nadere informatie

Cursusreeks 'Aan de slag met duurzame landbouw'

Cursusreeks 'Aan de slag met duurzame landbouw' Cursusreeks 'Aan de slag met duurzame landbouw' De Brabantse Milieufederatie organiseert dit jaar in samenwerking met FoodUp! Brabant wederom een cursusreeks over duurzame landbouw, waarin je zelf aan

Nadere informatie

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur.

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. De cursisten verkennen de expo door te praten over thema s zoals huizen, het straatbeeld en de stad Brussel vroeger & nu. Je sluit

Nadere informatie

Gemeente Schaarbeek. 1. Algemeen principe

Gemeente Schaarbeek. 1. Algemeen principe Gemeente Schaarbeek Voor het eerst in 2015, heeft de gemeente Schaarbeek een begrotingskrediet voor de Noord-Zuid samenwerkingsprojecten te ondersteunen ingeschreven. De gemeente wil de lokale initiatieven

Nadere informatie

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik 1 Getty images op naar de moestuin! 2 Uw eigen groenten en fruit kweken, ze zien groeien op het ritme van de seizoenen,

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

Opstart Buurtwerkgroep

Opstart Buurtwerkgroep Opstart Buurtwerkgroep Maandag 28 november 2016 Agenda 1. Inleiding door Rinkkaai NV Ontstaan van het idee voor een buurtplek Uitgangspunten voor de buurtplek Ruimtelijke randvoorwaarden 2. Toelichting

Nadere informatie

Projectoproep Elisabeth en Amélie (Fonds Elisabeth en Amélie) ontvankelijkheids- en selectiecriteria

Projectoproep Elisabeth en Amélie (Fonds Elisabeth en Amélie) ontvankelijkheids- en selectiecriteria KBS - FRB Projectoproep Elisabeth en Amélie (Fonds Elisabeth en Amélie) ontvankelijkheids- en selectiecriteria [Document voor de kandidaten] [2017] Page 1 of 7 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Context...

Nadere informatie

Siroop Rotterdam Workshops Veldonderzoek en verzamelen Siroop maken Sociale samenwerking Siropen Publicatie

Siroop Rotterdam Workshops Veldonderzoek en verzamelen Siroop maken Sociale samenwerking Siropen Publicatie Siroop Rotterdam Siroop Rotterdam ontwikkelt een serie van 12 siropen, gemaakt van wilde planten, vruchten en bloemen verzameldt in Rotterdam. Wij willen het bewustzijn van de aanwezigheid van natuur in

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lente, de eetbare tuin en permacultuur, onze toekomst Ik voel het als ik buiten loop, het wordt warmer, het wordt lente. Ik zie de eerste knoppen in de planten in de tuin en zie de knoflook en ui, die

Nadere informatie

CHECKLIST Z.O.Z. Centrum voor Samenlevingsvraagstukken,

CHECKLIST Z.O.Z. Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, CHECKLIST Wat is er voor nodig om veilige plekken te creëren waar mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek in contact komen met mensen zonder een dergelijke beperking?

Nadere informatie

Eco-woonproject Huissensedijk 32, Arnhem. Interesse?

Eco-woonproject Huissensedijk 32, Arnhem. Interesse? Eco-woonproject Huissensedijk 32, Arnhem Interesse? huissensedijk32@gmail.com Missie Duurzame omgang met mens, dier en natuur Woonboerderij met stadslandbouw Behoud authenticiteit van de boerderij Ontwikkeling

Nadere informatie

Stichting De Boomgaard. Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht.

Stichting De Boomgaard. Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht. Stichting De Boomgaard Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht. Mei 2013 Betrokkenheid biedt een nieuwe horizon voor Ridderkerk. Stichting De Boomgaard Stichting De Boomgaard 2 Locatie

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be Europees Instituut voor Onderzoek over de Mediterrane en Euro-Arabische Samenwerking www.medea.be V O O R S T E L L I N G Voor Europa is de samenwerking met haar naaste buren de Arabische en Mediterrane

Nadere informatie

1. Ambities van het Participatieve Budget. 2. Algemene modaliteiten. 3. Welke projecten?

1. Ambities van het Participatieve Budget. 2. Algemene modaliteiten. 3. Welke projecten? Reglement van het Participatieve Budget Passer 2017 1. Ambities van het Participatieve Budget Het Participatieve Budget is een werktuig dat aan de burgers toelaat om te beslissen over het gebruik (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Checklist: Hoe bijenvriendelijk is mijn gemeente/stad?

Checklist: Hoe bijenvriendelijk is mijn gemeente/stad? Checklist: Hoe bijenvriendelijk is mijn gemeente/stad? Deze checklist werd opgesteld op basis van een samenwerking tussen: Inventarisatie: Zelf aan de slag Hoe ben ik bezig en wat kan ik nog meer doen?

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Groen Verbindt

Achtergrondinformatie Groen Verbindt Achtergrondinformatie Groen Verbindt Inleiding Groene buurtinitiatieven laten vele mooie resultaten zien, juist ook op sociaal gebied: er vindt ontmoeting plaats, mensen komen uit een isolement, ze voelen

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 4 OKTOBER 2018

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 4 OKTOBER 2018 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 4 OKTOBER 2018 A 1 Goedkeuring van het Verslag van de vergadering van 27 september 2018. A 2 Betrekkingen met het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Groendaken: van ontwerp tot onderhoud

Opleiding Duurzaam Gebouw: Groendaken: van ontwerp tot onderhoud Opleiding Duurzaam Gebouw: Groendaken: van ontwerp tot onderhoud Leefmilieu Brussel Inleiding tot het thema Frederic LUYCKX, architecte & chercheur Doelstellingen van de presentatie De kwestie ontwikkeling

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2011 VELT EETBAAR KORTRIJK

Activiteitenverslag 2011 VELT EETBAAR KORTRIJK Activiteitenverslag 2011 VELT EETBAAR KORTRIJK Voorwoord De werking van de lokale Velt(vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) -afdelingen richt zich traditioneel op de meer landelijke thema s en

Nadere informatie

PVE start SO PVE start VO Onderzoeken in VO

PVE start SO PVE start VO Onderzoeken in VO PVE start SO PVE start VO Onderzoeken in VO A: Wijk Ontmoeting stimuleren door structuur wijk A1: Gemeenschappelijke tuin, die in landschappelijk opzicht goed aansluit op de privé tuinen Streven naar 40-60%

Nadere informatie