SPORT EN SPEL. Vechtsporten. Algemeen overzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPORT EN SPEL. Vechtsporten. Algemeen overzicht"

Transcriptie

1 SPORT EN SPEL Vechtsporten Algemeen overzicht In Japan maakt men onderscheid tussen 'budo' (eigenlijk budô) en 'bujutsu'. Het zijn beide een verzameling vechtsporten (of liever vechtkunst) waarbij budo (de weg van de krijger) nu gezien wordt als een verzameling moderne vechtsporten als kendo, judo, karate en aikido terwijl bujutsu (de techniek van de krijger) wordt gezien als een verzameling oude vechttechnieken, waar ook jujutsu (jioe-jitsoe) onder valt. Dat judo in de categorie budo valt en men jujutsu onder bujutsu rekent, komt doordat jujutsu uit de de tijd van samoerai stamt en judo 'pas' in 1882 is afgeleid uit jujutsu. In deze woorden betekenen: Bu = de krijger; Dô = de weg of de manier; Jutsu = techniek of kunst; Ju = zacht; Ken = zwaard. Dus betekent Judô "de zachte weg", Jujutsu "de zachte techniek" en kendô "de weg van het zwaard". In de Edo periode (rond 1600 tot 1868) lag het verschil tussen budo en bujutsu echter iets subtieler. Bujutsu was meer de vechttechniek zelf en onder budo verstond men meer de 'filosofie' van het vechten, meer een levenshouding, die de samoerai moesten volgen, niet alleen tijdens, maar vooral ook tussen de gevechten. Men moet dus bedenken dat het vechten in het algemeen en met twee zwaarden in het bijzonder is voorbehouden aan de samoerai. Zij zijn dan de enigen in Japan die twee zwaarden (een lange en een korte) mogen dragen. Samoerai zijn krijgslieden die in dienst staan van een leenheer. Men kende toen 18 vormen van vechtkunsten, waaronder zwaardvechten, boogschieten, paardrijden, speerwerpen, maar ook verdedigingstechnieken als jujutsu. Voor het ontstaan van bujutsu moeten we terug naar de Heian tijd (10e en 11e eeuw). De keizer, de hofadel en hoogste militairen van het land waren meer bezig met het schrijven van gedichten dan met het besturen van het land. Het was de bloeiperiode van de Japanse literatuur maar mede daardoor verzwakte de greep van de keizer op het land. De leenheren gingen eigen legertjes creëren om hun land te verdedigen en deze namen bujutsu aan als een deel van hun cultuur. In de hierop volgende periode (Kamakura periode) gingen de militairen ook meer politiek bedrijven en ging men ook verder bekwamen in de verschillende vechttechnieken. Nieuwe technieken ontstonden en bestaande technieken werden vervolmaakt en dieper bestudeerd. Door de unificatie van Japan door Tokugawa Ieyasu (vanaf begin 17e eeuw) werden de legers van de leenheren zwakker en begonnen de samoerai zich meer toe te leggen op de filosofische kant van de gevechtstechnieken, m.a.w. bujutsu schoof naar budo toe.

2 Er waren twee beroemde zwaardvecht "scholen" (met ieder hun eigen stijlen) ontstaan. Eén ontwikkeld door Yague Muneyoshi, deze heette Shinkageyagyu-ryu (ryu was een stijl) en de andere stijl was van Miyamoto Musashi ( ), de beroemde zwaardvechter uit begin 17e eeuw. Zijn stijl heette Niten'ichi-ryu. Er werden boeken geschreven over deze stijlen, die zowel de zwaardtechniek zelf beschreven als de mentale kant het zwaardvechten. Musashi trok zich aan het eind van zijn leven terug en vlak voor zijn dood schreef hij een klein boekje 'Go Rin no Sho' (Een boek van vijf ringen), over zijn strategie van het zwaardvechten. Dit boekje is in 1981 in Nederland uitgegeven door uitgeverij Karnak. Hieruit blijkt de invloed van Zen en Shinto op de levenshouding van de samoerai. Als er al een lange tijd vrede heerst in Japan, zo rond het midden van de 18e eeuw, verschuiven de gevechtstechnieken. Het oude zwaard verdwijnt en in de gevechtscholen wordt dit vervangen door een bamboezwaard (shinai). Aan het eind van de 18e eeuw en begin 19e eeuw neemt echter de onrust toe. Sommige willen af van het Tokugawa shogunaat en men ziet ook de druk van het buitenland om Japan open te stellen, steeds verder toenemen. Hierdoor neemt de populariteit van bujutsu weer toe en als het shogunaat omver geworpen is en de klassenverschillen (en daarmee de privileges van de samoerai) verdwijnen, verschijnen overal scholen (dojo) waar iedereen in Japan zwaardtechnieken kan leren. Ook kan iedereen jujutsu leren. De kreet "Ju, yoku go o seisu" (een zwak iemand kan een Miyamoto Musashi sterker iemand verslaan) werd populair. Er worden ook al competities georganiseerd, zoals bij het boogschieten. Als de omwenteling (de Meiji restauratie) in volle gang is (eind 19e eeuw), dreigen budo en bujutsu te verdwijnen. Maar het nationalisme wordt heviger en daarmee ook de wens om de militaire geest van het volk te laten herleven. Er worden gevechtsscholen opgericht en in 1882 had Kano Jigoro de Kodokan Judo stijl ontwikkeld, een sport die afgeleid is van jujutsu. In de loop van de tijd worden sporten als kendo en judo populair en rond 1930 wordt het een verplicht vak voor jongens op school. Na de Tweede Wereldoorlog worden de vechtsporten in eerste instantie verboden door de bezetters (Amerikanen) om de opkomst van het militarisme te voorkomen, maar na 1950 maken ze weer deel uit van schoolvakken. We zien nu dat bijv. Judo wedstrijden en toernooien kent en sinds 1964 een Olympische sport is. Bij kendo is niet winnen het hoogste doel maar het verkrijgen van een gezonde geest in een gezond lichaam en is, net als aikido en een groot aantal andere vechtsporten, internationaal wijd verspreid.

3 Budo Budo is de verzamelnaam voor een aantal moderne vechtsporten. Hieronder vallen: Kendo Kendo betekent de weg van het zwaard en men vecht dus met een zwaard. Tegenwoordig is dit een bamboezwaard (shinai) die max. 118 cm lang is. Bij kendo houdt men het zwaard met twee handen vast en probeert zo de tegenstander te treffen. Om de beoefenaren tijdens een gevecht te beschermen gebruikt men een masker (men), een borstbeschermer (do), twee hand- en onderarmbeschermers (kote) en een onderlijfbeschermer (tare). In Japan is kendo zeer populair met 2 miljoen beoefenaren en buiten Japan zijn dit er ongeveer 8 miljoen. Voor een goed boek over zwaardvechten, zie de literatuurlijst. Judo Judo betekent de zachte weg of de weg van zachtheid. In 1882 is deze sport afgeleid van jujutsu (jiu-jitsu of jioejitsoe) door Kano Jigoro. Het is een vechtsport zonder wapens. Het belangrijkste verschil met jujutsu is dat bij jujutsu schoppen, trappen en stoten is toegestaan terwijl dit bij judo niet mag en gezien wordt als gevaarlijk. In 1964 werd judo een Olympische sport. In Japan hebben 1,5 miljoen mensen een 'dan' (een of andere graad) en buiten Japan zijn er meer dan 20 miljoen. Aikido Letterlijk betekent dit "de weg van de juiste geest" maar wordt algemeen vertaald als "de weg van harmonie met het alles". Deze Japanse zelfverdedigingskunst waarbij juist de kracht van de aanvaller wordt gebruikt om de tegenstander te overwinnen d.m.v. werp- of klemtechnieken. Aikido is sierlijk om naar te kijken maar vooral omdat het een defensieve techniek is en er weinig kracht voor nodig is, is het populair bij vrouwen en ouderen. Het is geschikt voor man en vrouw en jong en oud. Een donkere broekrok, de traditionele samoeraikleding, is onderdeel van de gevechtskleding. Men kent niet of nauwelijks wedstrijden Aikido is rond 1922 door Ueshiba Morihei afgeleid uit jujutsu. Karate Karate kent offensieve en defensieve technieken. De offensieve technieken, zoals slaan met de hand, met de vuist of schoppen kunnen worden afgeweerd met defensieve technieken. Karate is ontstaan uit Chinees boksen en kwam in Japan eigenlijk alleen in Okinawa voor. Later (na de Meiji omwenteling) is het als karate door heel Japan verspreid en daarna over de hele wereld. Shorinji Kempo Shorinji Kempo is een nog vrij jonge sport, ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog, maar de basis van deze sport dateert uit de 5e eeuw. De monnik Tamo (in Japan bekend als Daruma) introduceert zowel het Zenboeddhisme als een techniek om de het lichaam en de geest te scherpen. Hij verkondigt deze techniek aan monniken van de Shaolin tempel. Hiervan is de naam Shorin-ji afgeleid. Grofweg kan men spreken van een combinatie van karate

4 en aikido maar heeft wel zijn eigen technieken. Bij trainingen worden beschermende pakken gedragen die de stoten op kunnen vangen. Tijdens wedstrijden draagt men de kleding van zenmonniken. Nippon Kempo Nippon Kempo is afgeleid van Jujutsu en pas in 1932 als zodanig ontwikkeld. Omdat veel is toegestaan gebruikt men beschermende kleding, zoals maskers, borstbeschermer en handschoenen en omdat de techniek zo veel omvattend is wordt deze onderwezen aan de politie. Naginata De naginata is een ruim 2 m. lange stok of staaf, met aan het eind een gebogen blad, vroeger geheel van metaal, tegenwoordig van hout of bamboe. Vroeger (tijdens de Edo periode, ) werd dit wapen vaak gebruikt door vrouwen als zelfverdediging. Kyudo (boogschieten) De Nederlander Hans de Wekker tijdens een examen in Japan. foto Linda van der Kamp Kyudo (eigenlijk wordt dit als Kyûdô geschreven) betekent 'de weg van de boog'. Dit boogschieten dateert uit de Kamakura periode ( ) en men zegt dat het de eerste krijgskunst is die zich heeft ontwikkeld tot een sport. Het is natuurlijk ontstaan uit één van de vechtkunsten van de samoerai, het schieten met de boog, net als het schieten met de boog vanaf het paard (yabusame). De bamboeboog is ruim 2 m. lang. De doelen staan soms op 28 m. maar meestal ergens tussen de 50 en 90 meter. Zoals bij de meeste Japanse sporten is het belangrijk een juist evenwicht te vinden tussen lichaam en geest, waarbij de toestand van de geest belangrijk is. Deze dient puur en zuiver te zijn, zodat men als het ware de pijl al de roos heeft zien raken voordat men geschoten heeft. Daarnaast zijn er nog vele technieken gangbaar, zoals bijvoorbeeld iaido. De techniek van het snel trekken (en gebruiken) van het zwaard. Dit wordt echter hier niet als sport beoefend en blijft hier dus verder onbesproken.

5 Bujutsu In Japan verstaat men onder Bujutsu de verzameling vechtsporten, die reeds vele eeuwen oud zijn. Hieronder vallen: Jujutsu (jiu-jitsu) Dit is de techniek van het ongewapende gevecht en is in principe een offensieve techniek maar defensieve technieken tegen bijv. gewapende tegenstanders vallen hier ook onder. In tegenstelling met Judo zijn steken, stoten en schoppen toegestaan. Het werd in de Edo periode beoefend door samoerai maar ook door anderen die geen wapens mochten dragen. Uit jujutsu zijn andere sporten als judo, aikido en kempo ontwikkeld. Jojutsu (de stok) Deze vechttechniek gebruikt een ong m lange ronde stok van de witte eik als wapen. De stok kan gebruikt worden als slagwapen, zoals een zwaard en als steekwapen, zoals een speer. Deze sport is ontstaan in de Edo periode om een gewapende tegenstander te treffen zonder hem dodelijk te verwonden. Is in Japan waarschijnlijk de populairste sport van de bujutsu. Kenjutsu (zwaardvechten) Het zwaardvechten is zeer oud in Japan,men denkt dat het in ieder geval al zo'n 1200 jaar oud is. Er zijn verschillende stijlen, onderwezen door de verschillende scholen. Het bezitten van een zwaard als wapen is in Japan verboden, daarom vecht men met eiken- of bamboezwaarden. Battojutsu (zwaard trekken) Het is de techniek om snel en vloeiend een zwaard te trekken en deze op een juiste trefzekere wijze te gebruiken. Bojutsu (de staaf) Een bijna 2 meter lange staaf van eikenhout (maar ook geheel of gedeeltelijk van ijzer) wordt gebruikt als wapen. Dergelijke staven werden vroeger gebruikt door samoerai en door politie. De techniek heeft overeenkomsten met Jojutsu. Sojutsu (de kunst van de speer) Hierbij wordt een 225 cm lange eikenhouten speer gebruikt, die aan het uiteinde is voorzien van een zachte top van textiel. Men kan er mee steken en slaan. Het is een wapen dat lang in Japan in gebruik is geweest (tot de introductie van het vuurwapen). Kusarigamajutsu De kusarigamajutsu is een typisch Japans wapen. Het bestaat uit twee korte houten ronde staven die onder een hoek van 90 graden op elkaar staan, in L-vorm dus. Aan één van de uiteinden is een lang touw bevestigd (2-5 meter) met een gewicht aan het uiteinde van het touw. Het gewicht met touw wordt naar de tegenstander gegooid en zo kan men het wapen van de tegenstander wegtrekken of de tegenstander zelf demobiliseren. Jittejutsu de Jitte Vechten en/of verdedigen met een jitte. Een jitte is een ijzeren stang (tussen de 25 en ong. 90 cm) met aan een kant een handgreep en vlak boven die handgreep zit een haak om de slag van een zwaard op te vangen. In principe een defensief wapen maar met de stang kan ook geslagen en gestoken worden.

6 Sumo Het sumo-worstelen (ô-zumô of sumô, het is dus eigenlijk sumô, maar het is in Nederland bekend als sumo) is een heel oude Japanse sport, hetgeen ook te zien is aan de shinto-omgeving waarin het plaatsvindt en de shinto handelingen die worden verricht. Tegenwoordig kunnen we ook in Nederland via de televisie sumo toernooien zien, die dan in Europa (vaak Parijs) of in Tokyo worden gehouden. In een sumo stadion (Kokugikan) is een platvorm gebouwd met daarboven een shinto-achtig dak. Op het platvorm is een cirkel gemaakt met een diameter van 9,1 meter, waarbinnen zich de twee worstelaars bevinden. De worstelaars worden 'sumotori' of 'rikishi' genoemd. Het doel is om de tegenstander buiten de cirkel te werken of zodanig binnen de cirkel te laten vallen, dat hij de vloer raakt, anders dan met de zolen van de voeten. De officiële gevechten zijn meestal onderdelen van een toernooi. Voor een toernooi begint komen de kampioenen uit de hoogste klasse (yokozuna) van de verschillende scholen of stallen (heya) één voor één de ring binnen, ieder vergezeld door een helper (tsuyuharai) en een zwaarddrager (tachimochi). Deze kampioenen voeren dan een speciale openingsceremonie uit (dohyôiri). Hierbij dragen zij niet de gewone gevechtskleding, die normaal bestaat uit een soort grote riem (mawashi) en een soort schortje (sagari), maar dan dragen zij een speciaal ceremonieel tenue. Op de foto hieronder draagt de grote kampioen Akebono een dergelijk ceremonieel schort (keshô-mawashi) bij het uitvoeren van een dohyôiri. Naast hem zit zijn zwaarddrager, de tachimochi. Voor de aanvang van het gevecht zelf zien we verscheidene rituelen: Steeds voor het gevecht wordt met zout gestrooid om het geheel te reinigen. Daarna zakt men met gespreide benen door de knieën, met de handen rustend op de knieën, om respect te tonen aan diens superieuren (sonkyo) en vervolgens tilt men het rechterbeen hoog zijwaarts en zet het stampend weer neer met aansluitend ditzelfde met het linkerbeen (shiko). Met deze stampende bewegingen worden symbolisch duivelse geesten vermorzeld die Een karateristieke houding voor de zich hier nog zouden ophouden. Het gevecht begint als de beide wedstrijd, in dit geval sumotori worstelaars zich tegenover elkaar hebben opgesteld in het midden Akebono die een dohyôiri uitvoert. van de ring, steunend op hun vuisten, elkaar psychologiserend aankijkend om het juiste aanvalsmoment af te wachten. Het kan gebeuren dat geen van beide worstelaars tot een aanval komt en dan begint het gevecht weer opnieuw met het zout-strooi-ritueel. Per dag wordt wel ongeveer 30 kg zout gebruikt. De scheidsrechter (gyoji) met zijn schitterende kostuum en een waaierachtige hulpmiddel (gunbai) heeft geen beslissingsrechten. Hij moedigt met luide kreten de worstelaars aan. Het zijn de 4 juryleden, die rond het platvorm zitten en die beslissen (eigenlijk alleen in twijfelgevallen) wie de winnaar is. Na afloop van een toernooi volgt weer een soort reinigingsritueel (yumitori).

7 Men kent 6 klassen: Yokozuna, Ozeki, Sekiwake, Komusubi, Maegashira en Juryo. Hiervan is de eerste de hoogste klasse. Men promoveert indien met 8 of meer gevechten heeft gewonnen van een toernooi van 15 gevechten (kachikoshi) en men degradeert als men 8 of meer gevechten heeft verloren in een toernooi van 15 gevechten (makekoshi). Zit men eenmaal in de hoogste klasse (Yokozuna) dan kan men niet meer degraderen, al verliest men alles. Deze worstelaars trekken zich echter terug als zij de hoogste klasse niet meer waardig zijn. In de Ozeki klasse degradeert men als men twee achtereenvolgende toernooien met een makekoshi besluit. In een toernooi vechten worstelaars van dezelfde stal niet met elkaar. De scheidsrechter moedigt aan...

8 Japans honkbal Honkbal is natuurlijk een in het westen zeer bekende sport, die in Japan door de Amerikanen is geïntroduceerd. Dit was al vrij vroeg na de openstelling van Japan, zo rond Pas in 1934 werd een officiële club opgericht, door de eigenaar van de krant Yomiuri Shimbun, de Great Japan Tokyo Baseball Club, die een jaar later werd omgedoopt in de Tokyo Kyojin ('Reuzen van Tokyo', beter bekend als de Giants of Yomiuri Giants). In 1936 ging de eerste competitie van start, waarin de Tokyo Kyojin en nog zes andere teams speelden, zoals de Dai Tokyo, Nagoya Kinko, Osaka Tigers en Hankyu. Werden Tokyo Kyojin gesponsord door de krant, de Osaka Tigers en Hankyu werden door de spoorwegen gesponsord. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Engelse namen niet gebruikt maar daarna kregen ze allemaal een Engelse naam. Zo werd in 1947 de Tokyo Kyojin 'Yomiuri Giants'. De Yomiuri Giants is de club die het meest aanspreekt in Japan en de meeste successen behaalt, door het vele geld en door gebruik van de media, zoals de verschillende kranten, die eigendom zijn van de Yomiuri Shimbun. Nog steeds domineren de Yomiuri Giants het honkbal in Japan. Door de aanwas van een aantal clubs werd in 1950 het twee competitiesysteem ingevoerd met de Central League en de Pacific League. De clubs van de Central League zijn: Yomiuri Giants, Hanshin Tigers, Yakult Swallows, Chunichi Dragons, Yokohama Baystars en de Hiroshima Toyo Carp. De clubs van de Pacific League zijn: Seibu Lions, Orix Buffaloes, Hokkaido Nippon Ham Fighters, Fukuoka SoftBank Hawks (voorheen de Fukuoka Daiei Hawks), Chiba Lotte Marines en de Tohoku Rakuten Golden Eagles. Het honkbalseizoen in Japan loopt van april t/m oktober. In oktober spelen de beste teams uit elke league tegen elkaar in de 'Japan series'.

9 Denksporten Het Go spel Het begin van een spelletje go: een leeg bord, 19 x 19 lijnen geven 361 kruispunten. Een oorspronkelijk Chinees spel (Weiqi), dat waarschijnlijk in 735 door ene Kibi no Makibi naar Japan is gebracht. Op een bord, liefst van hout maar karton kan ook gebruikt worden, staan 19 x 19 lijnen getekend. Deze lijnen geven 361 kruispunten. Het spel begint met een leeg bord, terwijl de ene speler zwarte stenen heeft en de andere speler witte stenen. Om de beurt wordt een steen (ishi of go-ishi) op een van de kruispunten gelegd, het eerst door zwart. Elk kruispunt heeft 4 aansluitende kruispunten, behalve natuurlijk de punten op de hoeken, die hebben 2 aansluitende kruispunten en de punten aan de zijkanten met 3 aansluitende kruispunten. Als een steen op een kruispunt staat en de 4 aansluitende kruispunten niet bezet zijn heeft deze steen 4 vrijheden. Twee naast elkaar liggende stenen hebben dus 6 vrijheden. Zodra van een groep stenen de aansluitende kruispunten door de tegenstander bezet zijn (de groep heeft dus geen vrijheden meer), is deze groep verloren en wordt door de tegenstander van het bord weggenomen. De twee witte stenen hebben geen vrijheden meer. Zwart heeft de witte stenen van het bord genomen. Het gebied is nu van zwart. Aan het eind van het spel (als beide spelers passen) worden de ingesloten gebieden en verwijderde stenen geteld en kan de winnaar worden bepaald. Om spelers van verschillende sterkte gelijke kansen te geven worden bij het begin van de wedstrijd voorgiftstenen gebruikt. Het sterkteverschil bepaalt het aantal voorgiftstenen. Deze worden op de met dikke zwarte stippen gemerkte kruispunten op het bord gelegd. Een aardige introductie in het Go spel is de pagina van Mindy McAdams Zo kan de situatie zijn na ongeveer 200 zetten.

10 Japans schaak: Shogi (eigenlijk Shôgi) Shogi heeft veel weg van het westerse schaken en stamt ook van het Indiase spel 'chatur-anga', dat door keizer Ravana werd bedacht om zijn generaals te trainen in strategie en tactiek. Het bord heeft hier echter 9x9 velden. De stukken zijn platte plaatjes waarop de functie is aangegeven. Het doel is ook hier om de belangrijkste figuur, de koning, te vangen. Men kent geen koningin maar Kin en Gin (goud en zilver, eigenlijke naam goud- en zilvergeneraal). Bij de beginopstelling staan de stukken op de eerste 3 rijen (i.p.v. de eerste 2 rijen bij ons schaak). Naast de koning staan 2 Kin en 2 Gin stukken en daarnaast een paard en een toren. Ook kent men de loper en de pionnen. Een groot verschil met ons schaken is dat men de geslagen stukken van de tegenstander zelf weer mag opstellen en gebruiken tijdens het spel. Er is dus geen verschil in de Beginsituatie op een shogibord met stukken voor de twee partijen, zoals wit en zwart bij ons schaken. Alleen links en rechts de spelerkanten. de richting waarin het stuk op het bord staat geeft aan bij welke kant het hoort. Hierdoor is het mogelijk een geslagen stuk van de tegenstander bij de eigen stukken te voegen. De punt (zie afbeelding) gaat de andere kant op wijzen. In Japan is het spel erg populair en ziet men de mannen op straat vaak shogi spelen. Shogi wordt in Nederland tenminste sinds 1976 gespeeld, toen werd de Utrechtse Shogi Club opgericht. Enige jaren later werd de Nederlandse Shogi Bond opgericht (1981, NShB). Hoewel het leden aantal gering is (ca 50), is er een jaarlijks Nederlands kampioenschap naast nog een aantal toernooien. Deze toernooien worden bezocht door spelers uit een groeiend aantal Europese landen. Het aantal toernooien in Europa is aanzienlijk. De deelname aan deze toernooien varieert van 12 Shogi wordt veel op straat gespeeld tot 50 deelnemers. Het best bezocht is het Europees Kampioenschap, dat de afgelopen twee jaar in Leiden is gehouden. Lidmaatschap van denederlandse Shogi Bond kost 20,25. De bond geeft een kwartaalblad uit: Eénentachtig. Een abonnement hierop kost 11,25 per jaar. Er is een Shogi Depot, dat spellen en shogi literatuur verkoopt. Er is contact met de Nihon Shogi Renmei. Japanse professionals bezoeken regelmatig Europa en Nederland.

Een Dojo in Breda. Laten we van Breda het Centrum maken van Japanse Martial Arts!

Een Dojo in Breda. Laten we van Breda het Centrum maken van Japanse Martial Arts! Een Dojo in Breda Laten we van Breda het Centrum maken van Japanse Martial Arts! Dojo ( trainingsplaats voor Martial Arts ) in Breda I. Japanse Martial Arts I. Wat zijn Japanse Martial Arts II. Populariteit

Nadere informatie

Praktische informatie over leer zwaardvechten als een samoerai

Praktische informatie over leer zwaardvechten als een samoerai Wat betekent kendo? Informatie voor de beginners Kendo is een Japanse sport en het betekent; de weg (do) van het zwaard (ken)! Maar ja, wat betekent dat dan weer? De weg van het zwaard betekent; dat je

Nadere informatie

Spreekbeurt LO Teakwondpooo

Spreekbeurt LO Teakwondpooo Spreekbeurt LO Teakwondpooo Spreekbeurt door een scholier 1181 woorden 21 januari 2002 7,4 136 keer beoordeeld Vak LO Mijn spreekbeurt gaat over Taekwon-do. Vanaf september 1999 zit ik zelf ook op deze

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels Shogi. Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels Shogi. Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels Shogi Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels Shogi...1 Startopstelling en doel van het spel...1 Het verplaatsen van de stukken...2 Promoveren...6 Terugplaatsen

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels pente. Jacob Jan Paulus (Paulus) Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels pente. Jacob Jan Paulus (Paulus) Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels pente Jacob Jan Paulus (Paulus) Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels pente...1 Doel van het spel...1 Bord...1 5 of meer op een rij...2 Stenen slaan...2 Strategie...3 Slot

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Japan

Werkstuk Aardrijkskunde Japan Werkstuk Aardrijkskunde Japan Werkstuk door een scholier 6255 woorden 24 april 2006 6,4 230 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Eilanden: Japan behoort tot het werelddeel Azië. Japan is een eiland en ligt

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk Aikido

BondsVademecum. Hoofdstuk Aikido BondsVademecum Hoofdstuk 1.03 - Aikido Datum: 11 juli 2012 BondsVademecum hoofdstuk 1.03 - Aikido Pag. 2/6 - - 11 juli 2012 Aikido Aikido is, als vele andere Japanse kunsten, een moderne en vredige vorm

Nadere informatie

Wedstrijden Dinsdag 17 januari Poule A Twan - Jona Jonas - Laura Poule B Levi - Thijs Jasper - Iris

Wedstrijden Dinsdag 17 januari Poule A Twan - Jona Jonas - Laura Poule B Levi - Thijs Jasper - Iris Poule indeling schaaktoernooi 2017 CBS De Hoeksteen - Ooltgensplaat Poule A Twan Vroegindeweij Jona Huijer Jonas Okker Laura Griffioen Poule B Levi Snaauw Thijs van Neerbos Iris Vroegindeweij Jasper Griffioen

Nadere informatie

Shogi, Japans schaken De spelregels in het kort

Shogi, Japans schaken De spelregels in het kort 将棋 Shogi, Japans schaken De spelregels in het kort Nederlandse Shogi Bond Er wordt over de hele wereld geschaakt. In sommige landen zijn er iets andere regels. In Japan noemen ze het schaakspel Shogi

Nadere informatie

Judo. De geschiedenis

Judo. De geschiedenis Judo De geschiedenis Rond 1880 zocht Jigoro Kano de beste zelfverdedigingsmethode. Hij bestudeerde verschillende bestaande gevechtssporten, waaronder ook het ju jutsu (= zelfverdediging). Iedere school

Nadere informatie

Karate. 空 手. Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen.

Karate. 空 手. Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen. Karate. 空 手 Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen. 1 Inhoud: 1 Wat is karate. 2 Karateles. 3 Examen. 4 Hollywood. 5 Japanse vertalingen. 6 Dojo etiketten 2 Karate. Ik houd mijn spreekbeurt over karate,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Het materiaal Doel van het spel Verloop van het spel Slaan en atari Zelfmoord Ko Oog Twee ogen Einde van het spel Puzzels

Inhoud. Voorwoord. Het materiaal Doel van het spel Verloop van het spel Slaan en atari Zelfmoord Ko Oog Twee ogen Einde van het spel Puzzels GO spelregels Inhoud Voorwoord 3 碁 Het materiaal Doel van het spel Verloop van het spel Slaan en atari Zelfmoord Ko Oog Twee ogen Einde van het spel Puzzels 4 5 6 7 9 0 3 4 Varianten 5 Voorwoord l vierduizend

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over judo

Mijn spreekbeurt gaat over judo Mijn spreekbeurt gaat over judo Als je een spreekbeurt over judo wilt houden, lees dit dan eens door. We hebben een speciale spreekbeurtenkoffer vol met judospullen. Dat kun je dan allemaal laten zien.

Nadere informatie

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Duur: 30 minuten Wat is een introductieles? Een introductieles gaat vooraf aan de inschrijving voor een schaaktraining. De les

Nadere informatie

Darten. De geschiedenis van het dart spel

Darten. De geschiedenis van het dart spel Darten Mijn spreekbeurt gaat over darten. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Dat komt vooral omdat er veel aandacht voor is op de tv en de Nederlandse mannen en vrouwen

Nadere informatie

SPREEKBEURTMAP KENPO KARATE

SPREEKBEURTMAP KENPO KARATE SPREEKBEURTMAP KENPO KARATE Wat is Kenpo Karate? Kenpo Karate is een sport voor het leren van zelfverdedigingstechnieken. We leren allemaal oefeningen om een lastige situatie of een groep te herkennen

Nadere informatie

Uitspanning Het Klaverblad Holstweg 44a Olst. Binnenspelen

Uitspanning Het Klaverblad Holstweg 44a Olst. Binnenspelen Binnenspelen MANNETJES SPEL Materiaal: stok met daaraan een bal aan touw, deze moet aan het spel bevestigd worden. De speler moet de kegels omgooien met de bal aan het koord. De kegel die omvalt, en blijft

Nadere informatie

Spelregels Baseball5. #playeverywhere. Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels.

Spelregels Baseball5. #playeverywhere. Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels. #playeverywhere Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels. 1 P a g i n a SPELREGELS BASEBALL5 Uitgave van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond Inhoud

Nadere informatie

1 e druk. Uitgever: vzw Schaakschool. Tekeningen: Jo Goigne. Website: Copyright 2014: Peter D hondt

1 e druk. Uitgever: vzw Schaakschool. Tekeningen: Jo Goigne. Website:    Copyright 2014: Peter D hondt Handboek om te leren schaken via Schaakschool.be 1 e druk Uitgever: vzw Schaakschool Tekeningen: Jo Goigne Website: www.schaakschool.be E-mail: info@schaakschool.be Copyright 2014: Peter D hondt Niets

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers - vanaf 8 jaar. Duurtijd: ca. 30 minuten. 1 houten spelbord (dit spel maakt geen gebruik van de rode stippen op het spelbord) 14 lichte pionnen 14 donkere pionnen De

Nadere informatie

7,2. Japan: De Senguko-periode: De Atoombom: Traditie. Thee-Cerenomie. Werkstuk door een scholier 2158 woorden 10 februari keer beoordeeld

7,2. Japan: De Senguko-periode: De Atoombom: Traditie. Thee-Cerenomie. Werkstuk door een scholier 2158 woorden 10 februari keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2158 woorden 10 februari 2009 7,2 34 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hf 1 Geschiedenis Japan: Volgens Japan zelf werd Japan opgericht door de eerste keizer Jimmu. Maar Volgens

Nadere informatie

De geschiedenis van Karate-Do en Kyokushinkai

De geschiedenis van Karate-Do en Kyokushinkai De geschiedenis van Karate-Do en Kyokushinkai Kara-te betekent 'lege hand'. Vrij vertaalt betreft het de 'kunst van het vechten zonder wapens', gebruik makend van delen van het lichaam die als wapen kunnen

Nadere informatie

GO, EEN SPEL VOOR IEDEREEN

GO, EEN SPEL VOOR IEDEREEN GO, EEN SPEL VOOR IEDEREEN NEDERLANDSE GO BOND Go is een bordspel voor twee personen. We kunnen go vergelijken met schaken of dammen. Go is mooi, omdat het tegelijkertijd eenvoudig en ingewikkeld is. De

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels Go. Vincent de Boer Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels Go. Vincent de Boer Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels Go Vincent de Boer Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels Go...1 Inleiding en doel van het spel...1 Vrijheden...1 Slaan...1 Zelfmoord...2 Ogen...2 Vals oog...2 Ko...3 Passen...3

Nadere informatie

Karate Kaseha. Sensei Kase

Karate Kaseha. Sensei Kase Karate Kaseha Sensei Kase Dokan is een karatedojo, geen sportschool. In deze dojo wordt het karate onderwezen en beoefend in de stijl Shotokan, en met name volgens de wijze zoals Sensei Kase dat heeft

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers vanaf 8 jaar. Duurtijd: afhankelijk van het verloop van het spel. 64 houten pennetjes (alle houten pennetjes zijn gekleurd aan beide zijden) De winnaar is de speler

Nadere informatie

Schaak mat. weten over het eeuwenoude schaakspel

Schaak mat. weten over het eeuwenoude schaakspel Schaak mat Alles wat je moet weten over het eeuwenoude schaakspel Een woord van dank Een schaakspel win je niet met één schaakstuk. Pas doordat verschillende stukken goed samenwerken, kan het uiteindelijke

Nadere informatie

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken.

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. spelregels Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. Sorteer de kaarten in drie stapeltjes: Drakenkaarten Wapenkaarten Avonturenkaarten

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Stickers met de namen van de kinderen. - Voldoende kopieën van het uitdeelvel Loop van de stukken ; 1

Nadere informatie

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest.

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest. Tai Chi Balans tussen lichaam en geest. Algemeen Geboren op de eeuwenoude bodem van de Chinese cultuur, absorbeert Wushu (pinyin voor gevechtsport) de smaak voor Chinese klassieke filosofie. Men gebruikt

Nadere informatie

Sport op de buitenschoolse opvang

Sport op de buitenschoolse opvang Sport op de buitenschoolse opvang Voorwoord Voor u ligt de menukaart Sport op de buitenschoolse opvang. In samenwerking met verschillende sportverenigingen biedt Sportpunt Houten een gevarieerd sportprogramma

Nadere informatie

Schaaklessen Dr. Plesmanschool. Diagram 2. de beginstand

Schaaklessen Dr. Plesmanschool. Diagram 2. de beginstand Schaaklessen Dr. Plesmanschool Diagram 2. de beginstand 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Het bord... 3 2. De beginstand... 5 3. De koning... 6 4. De dame... 7 5. De toren... 8 6. De loper... 9 7.

Nadere informatie

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen SPREEKBEURT HANDBAL door Casper Houtepen Mijn onderwerp voor de spreekbeurt is handbal. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het zelf doe en ik het een leuke sport vind. Misschien willen door mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Geschiedenis 11/01/2013

Geschiedenis 11/01/2013 Geschiedenis In 1983 ging de Shaolin Dojo van start in het kleine sportzaaltje van de school in Zonderschot, onder leiding van Sensei Hubert Laenen. Door het jarenlange succes groeide de school echter

Nadere informatie

Winnaar wordt die speler die zijn bes chaving zo gebalanceerd mogelijk uitbouwt (zonder ergens een beetje zwak te worden).

Winnaar wordt die speler die zijn bes chaving zo gebalanceerd mogelijk uitbouwt (zonder ergens een beetje zwak te worden). Euphrat &Tigris Auteur: Reiner Knizia Uitgegeven door Hans im Glück, 1997 2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar. Spelmateriaal 153 civilizatie-plaatjes (bevolking, religie, landbouw en markt) 8 catastrofe-kaarten

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels Xiangqi. Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels Xiangqi. Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels Xiangqi Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels Xiangqi...1 Startopstelling en doel van het spel...1 Het bord...1 Verplaatsen van de stukken...2 De Generaal

Nadere informatie

Diverse regels om darts te spleen Basisregels

Diverse regels om darts te spleen Basisregels Diverse regels om darts te spleen Basisregels In principe zijn dart wedstrijden gespeeld tussen twee spelers of twee teams. De teams kunnenworden samengesteld uit twee of meer mensen elk. Negen worpen

Nadere informatie

Chess Tutor Stap 1 9-1-2014 1. 1: Het bord en de stukken 1. 2: De loop van de stukken 7. 3: Aanval en slaan 10. 4: De pion 15.

Chess Tutor Stap 1 9-1-2014 1. 1: Het bord en de stukken 1. 2: De loop van de stukken 7. 3: Aanval en slaan 10. 4: De pion 15. Chess Tutor Stap 1 9-1-2014 1 Stap 1 Basislessen 1: Het bord en de stukken 1 2: De loop van de stukken 7 3: Aanval en slaan 10 4: De pion 15 5: Verdedigen 18 6: Schaak en schaak opheffen 27 7: Mat in één

Nadere informatie

Flourish. (Vroeger bekend als Veldslag ) Concept Document v Dennis Haverhals

Flourish. (Vroeger bekend als Veldslag ) Concept Document v Dennis Haverhals Flourish (Vroeger bekend als Veldslag ) Concept Document v2.0 20 10 2009 Dennis Haverhals Introductie Flourish is een spel waarin spelers de rol innemen van een commandant in een fictieve oorlog. Spelers

Nadere informatie

In dit schriftje staat alles wat ik leer over vechten. Als je wilt mag je best een paar pagina s lezen. Denny

In dit schriftje staat alles wat ik leer over vechten. Als je wilt mag je best een paar pagina s lezen. Denny In dit schriftje staat alles wat ik leer over vechten. Als je wilt mag je best een paar pagina s lezen. Dojo Jo betekent: plaats. Do betekent: oefeningen. Dojo is de plaats waar je oefent. Of in 1 woord:

Nadere informatie

Laat ik, voordat ik over taiji (Tai Chi) begin, eerst over mezelf vertellen. Mijn naam is Jos

Laat ik, voordat ik over taiji (Tai Chi) begin, eerst over mezelf vertellen. Mijn naam is Jos (Hemel en Aarde) Taiji Laat ik, voordat ik over taiji (Tai Chi) begin, eerst over mezelf vertellen. Mijn naam is Jos Thissen, ben sinds midden tachtiger jaren bezig met vechtkunsten. Na eerst enkele jaren

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels go-moku. Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels go-moku. Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels go-moku Sjoerd Hemminga (sjoerdje) Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels go-moku...1 Doel van het spel...1 Winstkansen...1 Strategie...3 i Spelregels go-moku Doel van het spel

Nadere informatie

Werkstuk bewegingsonderwijs

Werkstuk bewegingsonderwijs Werkstuk bewegingsonderwijs Taekwon-Do 26-6-2010 Door: Edwin Wanner Klas: V5B Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave.. Pagina 2 1. Plan van aanpak.. Pagina 3 2. Logboek.. Pagina 4 3. Vragen van het interview..

Nadere informatie

Uitleg van aanpassingen in het spelsysteem

Uitleg van aanpassingen in het spelsysteem Uitleg van aanpassingen in het spelsysteem Zomerlive 2013 Inhoudsopgave: 1. Strijdervaardigheden 1.1. Nieuwe vaardigheden 1.2. Oude vaardigheden 2. Grondstoffensysteem 3. Overige aanpassingen 1. Strijder

Nadere informatie

10 september 2015 2015/2 www.wadovlaanderen.be Nieuws Het nieuwe karateseizoen is ondertussen van start gegaan en er staan reeds verschillende activiteiten op de agenda voor het laatste kwartaal van het

Nadere informatie

KAART EN SPELAVOND Club 250 Ouderraad Sint-Lodewijkscollege. Initiatie Schaken

KAART EN SPELAVOND Club 250 Ouderraad Sint-Lodewijkscollege. Initiatie Schaken KAART EN SPELAVOND 2016 Club 250 Ouderraad Sint-Lodewijkscollege Initiatie Schaken Spoorwegstraat 1 Het schaakbord Het eerste dat je nodig hebt om te kunnen schaken is een schaakbord. Je ziet een schaakbord

Nadere informatie

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur!

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Hoofdstuk 1: Voorwoord blz. 1 Hoofdstuk 2: Geschiedenis blz. 2 Hoofdstuk 3: Het vervolg van de Spelen blz. 3 Hoofdstuk 4: De moderne Spelen blz. 4 Hoofdstuk 5: Olympische

Nadere informatie

I Inleidende hoofdstukken 1. sten In den beginne Algemene oorsprong Een misverstand... Japan 9

I Inleidende hoofdstukken 1. sten In den beginne Algemene oorsprong Een misverstand... Japan 9 Inhoudsopgave I Inleidende hoofdstukken 1 1 Een kort overzicht van de geschiedenis van gevechtskun- sten 3 1.1 In den beginne................................. 1.2 Algemene oorsprong..............................

Nadere informatie

QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij.

QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij. Wijs een vragensteller aan: die stelt de vraag

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: De beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: De beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: De beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Lijst van alle kinderen. - Stickers met de voornamen van de kinderen. - Werkboek 1 (SamenSchaken) voor

Nadere informatie

Een voorbeeld van vakkenintegratie

Een voorbeeld van vakkenintegratie Een voorbeeld van vakkenintegratie In het Web hebben verschillende artikelen gestaan over vakkenintegratie. Hier een voorbeeld van thematische werken rondom een 'mikspel' Kubb (hotseknots). Dit project

Nadere informatie

Je kan dit ook spelen wanneer de paarden elkaar wél kunnen slaan. Pas op dat je stukken niet worden geslagen!

Je kan dit ook spelen wanneer de paarden elkaar wél kunnen slaan. Pas op dat je stukken niet worden geslagen! 1. Paardje eet: Het zwarte en witte paard moeten de pionnetjes van een andere kleur eten. De paarden mogen elkaar niet slaan. Wie het eerst alle pionnen van de andere kleur heeft geslagen, wint. Vind je

Nadere informatie

Een korte geschiedenis van het Ryu Kyu Kobujutsu. bron: Ryu Kyu Kobujutsu deel I door Wim van de Leur.

Een korte geschiedenis van het Ryu Kyu Kobujutsu. bron: Ryu Kyu Kobujutsu deel I door Wim van de Leur. Een korte geschiedenis van het Ryu Kyu Kobujutsu Ryu Kyu eilanden Okin awa bron: Ryu Kyu Kobujutsu deel I door Wim van de Leur. Ryu Kyu is de Japanse benaming voor Okinawa. De term ko betekent oud of klassiek,

Nadere informatie

Het is met deze hoop dat we door deze Budo Handvest in te stellen we de fundamentele beginselen verdedigen van het traditionele budo.

Het is met deze hoop dat we door deze Budo Handvest in te stellen we de fundamentele beginselen verdedigen van het traditionele budo. Budo handvest April 23, 1987 Door Japanse Budo Associatie (Nippon Budo Shingikai) Budo, geworteld in de krijgsgeest van het oude Japan, is een aspect van de traditionele cultuur dat door eeuwen van de

Nadere informatie

INTERVIEW HANS SEGERS TBV NFK

INTERVIEW HANS SEGERS TBV NFK SPORTSCHOOL SEGERS INTERVIEW HANS SEGERS TBV NFK Zoetermeer, 1 mei 2013 ALGEMEEN: Mijn leeftijd is 64 jaar Naast de sportscholen ben ik werkzaam als Project Accountant bij Tebodin the Netherlands bv in

Nadere informatie

Marc Theeboom Weerbaarheid is meer dan een trukendoos vol vechtsporttechnieken

Marc Theeboom Weerbaarheid is meer dan een trukendoos vol vechtsporttechnieken Marc Theeboom Weerbaarheid is meer dan een trukendoos vol vechtsporttechnieken Hij is als hoofdtrainer nog altijd actief in de omgeving waar hij als kleine jongen zijn eerste stappen in de sport zette.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Workshop: Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Kees stelt zichzelf en zijn damtegenstander

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over judo

Mijn spreekbeurt gaat over judo Mijn spreekbeurt gaat over judo Als je een spreekbeurt over judo wilt houden, lees dit dan eens door. We hebben een speciale spreekbeurtenkoffer vol met judospullen. Dat kun je dan allemaal laten zien.

Nadere informatie

BOKSEN. Robbert-Jan Verweij. Groep 6

BOKSEN. Robbert-Jan Verweij. Groep 6 BOKSEN Robbert-Jan Verweij Groep 6 17 april 2014 1 INHOUDSOPGAVE: Waarom heb ik dit onderwerp gekozen Wat heb ik geleerd van dit werkstuk Waar heb ik mijn informatie vandaan Hoofdstuk 1 Het ontstaan van

Nadere informatie

GO spelregels. Wim Berkelmans

GO spelregels. Wim Berkelmans GO spelregels www.go.org Wim erkelmans Inhoud Voorwoord Go Voorwoord ord, stenen en zetten Keten en vrijheid 5 Slaan en atari 6 Puzzels 7 Ontsnappen 8 Verbinden en knippen 9 Zelfslag 0 Oog Ko Twee ogen

Nadere informatie

Werkstuk LO Rugby 6,1. Werkstuk door een scholier 1252 woorden 12 mei keer beoordeeld. Inhoudsopgave

Werkstuk LO Rugby 6,1. Werkstuk door een scholier 1252 woorden 12 mei keer beoordeeld. Inhoudsopgave Werkstuk LO Rugby Werkstuk door een scholier 1252 woorden 12 mei 2004 6,1 199 keer beoordeeld Vak LO Inhoudsopgave 1. Waarom we dit onderwerp hebben gekozen. 2. Het ontstaan van rugby, en de spelregels

Nadere informatie

Kick Light. - Hoofdbeschermer, gesloten bovenkant (geen hoofdbeschermers met gezichtsmasker)

Kick Light. - Hoofdbeschermer, gesloten bovenkant (geen hoofdbeschermers met gezichtsmasker) Kick Light Kledingvoorschriften dames/ heren: - Hoofdbeschermer, gesloten bovenkant (geen hoofdbeschermers met gezichtsmasker) - Mondbescherming (beugeldragend: beugelbitje of dubbele mondbescherming)

Nadere informatie

Gerak Saka. Guru Muhammad Sjafe i

Gerak Saka. Guru Muhammad Sjafe i Gerak Saka Waar staat Gerak Saka voor. Gerak=Beweging en Saka= Een afkorting van Sesukanja vrijheid en Pusaka. Samengesteld voluit Erfelijke vrije Bewegingen. Guru Muhammad Sjafe i Gerak Saka is één van

Nadere informatie

JU-JITSU EXAMENPROGRAMMA VOLWASSENEN (+14) VOOR HET BEHALEN VAN EEN GRAAD (van 6 de KYU tot en met 10 de DAN) (volgens boek stijl Tomonokai)

JU-JITSU EXAMENPROGRAMMA VOLWASSENEN (+14) VOOR HET BEHALEN VAN EEN GRAAD (van 6 de KYU tot en met 10 de DAN) (volgens boek stijl Tomonokai) JU-JITSU EXAMENPROGRAMMA VOLWASSENEN (+14) VOOR HET BEHALEN VAN EEN GRAAD (van 6 de KYU tot en met 10 de DAN) (volgens boek stijl Tomonokai) JU-JITSU STIJL TOMONOKAI Toelating : o Mits regelmatige training.

Nadere informatie

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 De Olympische Spelen http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 leeftijd: 6-12 jaar terrein: buiten Het Spel De kinderen worden opgedeeld in kleine groepjes met elk een vaste begeleider, of bij elk spel wordt

Nadere informatie

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen 1 Naamsverklaring: Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefen(d)en, vb bakkers of wevers waren allemaal

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Goalball! Nederlands Kampioenschap Deelnemende teams. Locatie & tijdstippen. Toernooi reglement. Prijsuitreiking.

Inhoudsopgave. Goalball! Nederlands Kampioenschap Deelnemende teams. Locatie & tijdstippen. Toernooi reglement. Prijsuitreiking. Inhoudsopgave Goalball! Nederlands Kampioenschap 2018 Deelnemende teams Locatie & tijdstippen Toernooi reglement Prijsuitreiking Wedstrijdschema Sponsors Subsidies Goalball! Goalball is een Paralympische

Nadere informatie

Volkspelen. Korte inhoud:

Volkspelen. Korte inhoud: Volkspelen Korte inhoud: 1) Breinbreker Toren Bouwen (Tower of Handy) 2) Ringwerpen 3) Bakschieten (Mijole) 4) Voetbalspel groot (Weykick octogonaal) 5) Voetbalspel klein (Weykick rechthoekig) 6) Kaasbolrollen

Nadere informatie

Levend Warcraft Introductie van concepten

Levend Warcraft Introductie van concepten Levend Warcraft Introductie van concepten In het spel zijn vier kampen, De Mensen, De Elfen, De Orcs en De Ondoden. Verder zijn er vier posten: De mijn, De hoogoven, De smid en De winkel. In het spel zijn

Nadere informatie

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond Zaterdag 1 oktober 2016 Nikantes Spelregelavond INHOUD 19:30 Opening Reden voor deze avond KorfbalMasterz vragen + uitleg 20:15 Pauze Algemene spelregels Quiz ~21:00 Afsluiting Nikantes Spelregelavond

Nadere informatie

Voorwoord pag. 1. Hoofdstuk 1 Geschiedenis van karate. pag. 2. Hoofdstuk 2 Karatestijlen pag. 3

Voorwoord pag. 1. Hoofdstuk 1 Geschiedenis van karate. pag. 2. Hoofdstuk 2 Karatestijlen pag. 3 Inhoudsopgave Voorwoord pag. 1 Hoofdstuk 1 Geschiedenis van karate. pag. 2 Hoofdstuk 2 Karatestijlen pag. 3 Hoofdstuk 3 Trainingsvormen 3.1 Kihon pag. 5 3.2 Kata. pag. 5 3.3 Kumite. pag. 6 Hoofdstuk 4

Nadere informatie

Aikibudo voor 15 jaar en ouder

Aikibudo voor 15 jaar en ouder ikibudo is technisch geen eenvoudige krijgskunst. De beginnende ikidoka zal eerder zaken moeten afleren dan aanleren. Dit gaat niet helemaal op wanneer iemand al eerder met ikibudo in aanraking is geweest.

Nadere informatie

AXIOM. Spelconcept en ontwerp door Michael Seal. World Copyright 1988 / 1993 All rights reserved

AXIOM. Spelconcept en ontwerp door Michael Seal. World Copyright 1988 / 1993 All rights reserved AXIOM Spelconcept en ontwerp door Michael Seal World Copyright 1988 / 1993 All rights reserved AXIOM Patent No. 2221399 Trademark and Design Registration Pending M.C. Seal Seventh Seal Abstract Games 3

Nadere informatie

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft Ik leer schaken KVDC Karel van Delft www.schaaktalent.nl 0 Inhoudsopgave - Inhoudsopgave (1 ) - Inleiding (2 ) - Bord (4) - Namen van de stukken (6) - Beginstelling (7) - Partij (8) - Stukken en pionnen

Nadere informatie

Kamphuis De Blokken Baarle-Nassau. Natte Zeskamp (speelveld is een tweetal zijlen aanéén) Natte Zeskamp (1) WATERPISSEN

Kamphuis De Blokken Baarle-Nassau. Natte Zeskamp (speelveld is een tweetal zijlen aanéén) Natte Zeskamp (1) WATERPISSEN Kamphuis De Blokken Baarle-Nassau Natte (speelveld is een tweetal zijlen aanéén) 1. Water pissen 2. Blikstampen 3. Blik over hoofd 4. Sponzen 5. Touwtrekken (met groene zeep) 6. Levend kegelen (buikschuiven)(met

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kastelen De eerste kastelen De eerste kastelen werden tussen 800 en 1000 na Christus gebouwd. In die tijd maakten de Noormannen de kusten van Europa onveilig: ze plunderden dorpen en boerderijen. De mensen

Nadere informatie

Karate - Japan Inleiding

Karate - Japan Inleiding Karate - Japan Inleiding Soms hoor je negatieve reacties als mensen van je ontdekken of als je ze vertelt dat je karatedo beoefend. Sla je planken door, moet ik bang van je zijn? en nog meer van dit soort

Nadere informatie

LEREN DAMMEN DAMWERKBOEK. De Eerste Zet. Naam. Regiowerking Noord Palmans, Z. Versie: 2018 DAMWERKBOEK VOOR KINDEREN

LEREN DAMMEN DAMWERKBOEK. De Eerste Zet. Naam. Regiowerking Noord Palmans, Z. Versie: 2018 DAMWERKBOEK VOOR KINDEREN Regiowerking Noord Palmans, Z. LEREN DAMMEN DAMWERKBOEK De Eerste Zet Naam Versie: 2018 DAMWERKBOEK VOOR KINDEREN Lees dit eerst! Iedereen kan dammen leren! In dit werkboek leer je in kleine stapjes de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Budocentrum Junansei Voorschoten Ju-Jutsu Aikido Kobudo Zelfverdediging Weerbaarheid

Nieuwsbrief Budocentrum Junansei Voorschoten Ju-Jutsu Aikido Kobudo Zelfverdediging Weerbaarheid Nieuwsbrief Budocentrum Junansei Voorschoten Ju-Jutsu Aikido Kobudo Zelfverdediging Weerbaarheid www.junansei.nl December 2014 Welkom! Met deze nieuwsbrief willen we terugblikken op het afgelopen jaar

Nadere informatie

Briefing spelbegeleiders Jongste Jeugd

Briefing spelbegeleiders Jongste Jeugd Briefing spelbegeleiders Jongste Jeugd 2011-2012 Frank van Ierland Agenda Inleiding Regels 3 tallen Regels 6 tallen Regels 8 tallen Samenvatting 4-9-2011 Arbitragecommissie 2 De Basis Belangrijkste Ze

Nadere informatie

Chess Tutor Stap

Chess Tutor Stap Chess Tutor Stap 1 5-1-2014 10 3: en slaan Wit zet, zwart zet In deze les begint de echte strijd. De tegenstander gaat ook meespelen. Bij het schaken begint altijd de witspeler. Na een witte zet is zwart

Nadere informatie

Uitleg van aanpassingen in het spelsysteem Zomerlive 2013

Uitleg van aanpassingen in het spelsysteem Zomerlive 2013 Uitleg van aanpassingen in het spelsysteem Zomerlive 2013 Inhoud 1 Strijder vaardigheden... 2 1.1 Nieuwe vaardigheden... 2 Algemeen... 2 Eenhanders... 2 Tweehanders... 3 Staven... 3 Klein schild... 3 Groot

Nadere informatie

Dan-graden examen eisen zijn in opdracht van het Stijlplatform Kyokushinkai, aangesloten bij de Karate - do bond Nederland, gemaakt.

Dan-graden examen eisen zijn in opdracht van het Stijlplatform Kyokushinkai, aangesloten bij de Karate - do bond Nederland, gemaakt. Dan-graden examen eisen zijn in opdracht van het Stijlplatform Kyokushinkai, aangesloten bij de Karate - do bond Nederland, gemaakt. Deze Dan-graden examen eisen is mede tot stand gekomen met medewerking

Nadere informatie

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch blok 11 groep 4 naam:... Malmberg s-hertogenbosch blok 11 les 6 0 Kleur de antwoorden van de tafel van 2 geel en de tafel van 5 rood. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

De nieuwe locatie in Wassenaar: gymzaal van de dependance van de American School.

De nieuwe locatie in Wassenaar: gymzaal van de dependance van de American School. Nieuwsbrief Budocentrum Junansei Voorschoten Wassenaar www.junansei.nl April 2015 Welkom! Met deze nieuwsbrief willen we iedereen op de hoogte houden van alles wat er gaande is in en rondom ons Budocentrum.

Nadere informatie

HEX CONNECTIONS ZES ABSTRACTE BORDSPELLEN VOOR LIEFHEBBERS VAN HEX EN TANGRAM STARTER SET M E E R D A N 1 6 P U Z ZE LS E N 6 G A M E S

HEX CONNECTIONS ZES ABSTRACTE BORDSPELLEN VOOR LIEFHEBBERS VAN HEX EN TANGRAM STARTER SET M E E R D A N 1 6 P U Z ZE LS E N 6 G A M E S HEX CONNECTIONS ZES ABSTRACTE BORDSPELLEN VOOR LIEFHEBBERS VAN HEX EN TANGRAM STARTER SET M E E R D A N 1 6 P U Z ZE LS E N 6 G A M E S 1-2 Spelers Leeftijd 6+ Inhoud van de Set 9 driehoekige puzzeldelen

Nadere informatie

Dit spelregelboekje is speciaal samengesteld voor het peanutbal tijdens de Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen.

Dit spelregelboekje is speciaal samengesteld voor het peanutbal tijdens de Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen. EEN SPEL VOOR JONGENS EN MEISJES Inleiding Dit spelregelboekje is speciaal samengesteld voor het peanutbal tijdens de Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen. Alleen de spelregels, die u hierna aantreft,

Nadere informatie

Inhoud. A. Inleiding. B. Basisopstelling en speelrichting. C. Positie binnen het speelveld. D. Karakterverandering van het stuk. E.

Inhoud. A. Inleiding. B. Basisopstelling en speelrichting. C. Positie binnen het speelveld. D. Karakterverandering van het stuk. E. Inhoud A. Inleiding B. Basisopstelling en speelrichting C. Positie binnen het speelveld D. Karakterverandering van het stuk E. Krachtinvloeden F. De zetten G. Combinaties van zetten H. Puntentelling A.

Nadere informatie

U kunt na een afspraak een keer komen kijken én een keer meedoen, gratis én vrijblijvend (e-mail: info@shintairyu.nl & telefoon: 06-11220232).

U kunt na een afspraak een keer komen kijken én een keer meedoen, gratis én vrijblijvend (e-mail: info@shintairyu.nl & telefoon: 06-11220232). Shin tai ryu 心 泰 流 Tilburg, maart 2015 Betreft: Informatie Shin tai ryu. Geachte (nieuwe) deelnemer, Meedoen met de oefenbijeenkomsten? U kunt na een afspraak een keer komen kijken én een keer meedoen,

Nadere informatie

In dit schriftje staat alles wat ik leer over vechten. Als je wilt mag je best een paar pagina s lezen. Denny

In dit schriftje staat alles wat ik leer over vechten. Als je wilt mag je best een paar pagina s lezen. Denny In dit schriftje staat alles wat ik leer over vechten. Als je wilt mag je best een paar pagina s lezen. Dojo Jo betekent: plaats. Do betekent: oefeningen. Dojo is de plaats waar je oefent. Of in 1 woord:

Nadere informatie

INTERNATIONAL MARTIAL ARTS FEDERATION EUROPE EUROPEAN OPEN CHAMPIONSHIPS 2017

INTERNATIONAL MARTIAL ARTS FEDERATION EUROPE EUROPEAN OPEN CHAMPIONSHIPS 2017 INTERNATIONAL MARTIAL ARTS FEDERATION EUROPE EUROPEAN OPEN CHAMPIONSHIPS 2017 BELANGRIJKE ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE COMPETITIE COMPETITIE DIVISIES EN WEDSTRIJDREGELS: KATA SHOTOKAN, WADO-RYU, GOJU-RYU,

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet Visie Waterpolo Z & PC Nunspeet Inhoud Inleiding...3 De Waterpolo Commissie...3 Trainers en Coaches...4 Missie en Visie...5 Scheidsrechters en W officials...5,6 Trainingen en Teams...6,7,8 Inleiding De

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling Extra spullen - Dobbelstenen voor het spel Dobbelschaak. - Schaakbordjes 5x5. Een pdf staat op de website Schakenopdebasischool.nl

Nadere informatie

Minimaal twee en maximum twaalf. Er kan één tegen één of met twee teams gespeeld worden. Deze spelregels gaan uit van twee teams: team A en team B.

Minimaal twee en maximum twaalf. Er kan één tegen één of met twee teams gespeeld worden. Deze spelregels gaan uit van twee teams: team A en team B. KUBBSPEL SPELREGELS DOEL VAN HET SPEL Het doel van het kubbspel is de koning om te gooien, nadat alle kubbs op de speelhelft van de tegenstander zijn omgegooid. DE SPEELSTUKKEN EN HUN PLAATS 1. Koning,

Nadere informatie

Dan examen programma Stichting Wado Kai Nederland

Dan examen programma Stichting Wado Kai Nederland Dan examen programma Stichting Wado Kai Nederland Exameneisen 1 ste Dan Kihon waza Uke waza basistechnieken verdedigingstechnieken Jodan uke Gedan barai Soto uke Uchi uke Otoshi uke Seme waza Tsuki waza

Nadere informatie

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam:

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam: Werkblad 3 Ω De riddertijd Ω Les : De bouw van een kasteel een Burcht In het begin van de middeleeuwen woont een ridder in een burcht. Dat is een houten huis in de vorm van een toren. Als bescherming staat

Nadere informatie

Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014

Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014 Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014 Inhoud persmap Persbericht 3 Over taijiquan 4 Over qigong 5 Factsheet wereld taiji en qigong dag 6 2 Zevende editie van de Wereld Taiji en Qigong dag in Antwerpen

Nadere informatie

REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGD 2014

REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGD 2014 REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGD 2014 Tevens wordt verwezen naar de matrix 1 REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGDHONKBAL Ter bevordering van de leesbaarheid is het honkbal jeugdreglement

Nadere informatie

II MAART. te brengen. Maar vandaag wilde ik per se de deur uit, dus ging ik naar de fontein om rond te hangen met Cornelius en Flavia.

II MAART. te brengen. Maar vandaag wilde ik per se de deur uit, dus ging ik naar de fontein om rond te hangen met Cornelius en Flavia. I MAART Ik ben zo moe dat ik nauwelijks mijn hand kan optillen om dit te schrijven. Ik werd bij zonsopgang wakker gemaakt voor gevechtstraining en die ging de hele dag door. Het is een beetje mijn eigen

Nadere informatie